Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


200 inspiráló, példamutató Nő 4

2015.03.26

 

Helen Adams Keller

Amerikai író, aktivista és előadó volt. Ő volt az első siket és vak diák, aki főiskolai diplomát szerzett.

A The Miracle Worker (A csodatévő) című színmű drámai jeleneteiből ismert az, hogy hogyan törte át Keller tanára, Anne Sullivan, a csaknem teljes kommunikációs eszköz hiánya okozta elszigetelődést és hogyan virágzott ki a kislány, amikor megtanulta a kapcsolatteremtést.

Termékeny író volt, sokat utazott, és hirdette háborúellenes nézeteit. Kiállt a női egyenjogúság, a munkásosztály jogai és a szocializmus mellett.

Születésekor még egészséges volt, de betegségének a siketség és vakság lett a következménye.

Az orvos nem hitte, hogy életben maradok. De egy reggel a láz megszűnt, oly hirtelen és titokzatosan, ahogy föllépett. Nagy öröm volt a családban, mert ekkor még az orvos sem sejtette, hogy én többé sem látni, sem hallani nem fogok." A család nagyon megrendült, amikor kiderült a szörnyű igazság, azonban minden erejükkel azon voltak, hogy a lehető legbiztonságosabb és legboldogabb környezetet teremtsék a kislány számára, ami csak lehetséges. "

Abban az időben csak egyetlen emberrel tudott Helen kommunikálni, mégpedig Martha Washingtonnal, a család szakácsának hatéves kislányával, aki saját jelnyelvet alakított ki a beteg kislánnyal. Egy év múlva már mintegy 60 jelet tudtak használni.

„Siket-vak gyermekek (pszichológiai fejlődés a tanulási folyamatban)” című doktori disszertációjában (megjelent 1971, Sérültek Moszkvai Intézete) Mescserjakov szovjet vak-siket pszichológus azt bizonygatja, hogy a kis Martha barátsága és tanítása létfontosságú volt Keller későbbi fejlődésének lehetővé tételében.

1886-ban Keller anyja Charles Dickens American Notes (Amerikai jegyzetek) című írásában olvasott egy Laura Bridgman (tanára Samuel Gridley Howe) nevű siketvak kislány sikeres taníttatásáról. Az édesanyát ez arra ösztönözte, hogy az ifjú Helent apja kíséretében Dr. J. Julian Chisolm baltimori szem-fül-orr-gége specialistához küldje vizsgálatra. Ez az orvos azután megismertette a családot Alexander Graham Bellel, aki akkoriban siket gyermekekkel foglalkozott. Bell tanácsára a szülők felkeresték a Vakok Perkins Intézetét Bostonban, azt az iskolát, ahol Bridgmant is tanították. Az iskola volt diákját, Anne Sullivant küldte a családhoz Helen tanítójául. Az akkor még csak húszéves Sullivan maga is látássérült volt. Így kezdődött az a 49 évig tartó kapcsolat, aminek során Sullivan tanítónője, nevelőnője, társalkodónéje lett Kellernek.

Sullivan engedélyt kapott Keller édesapjától, hogy a kislányt elválassza családjától, és kis, kerti házukban oktassa. Első feladata az elkényeztetett kislány fegyelemre szoktatása volt. Keller aznap ért el áttörést a kommunikációban, amikor rájött, hogy tanára a vizet jelképező mozdulatokat végez a tenyerén, miközben vizet csorgat rá.

"Tanítóm a megérkezése utáni napon utánam jött, a szobájába vitt és egy babát adott. A Perkins Intézet kis vak gyermekei küldték. Miss Sullivan felöltöztette. Ezt csak később tudtam meg. Mikor kevés ideig játszottam vele, Miss Sullivan a kezembe betűzte e szót: baba. Az ujjnak ez a játéka nagyon érdekelt s próbáltam utánozni. Mikor végül a betűket pontosan tudtam jelezni, nagy öröm és büszkeség fogott el. Lefutottam a lépcsőn, feltartottam kezemet és ujjaimmal mutattam a betűket. Nem tudtam, hogy betűket jelölök, sőt arról sem volt fogalmam, hogy betűk léteznek. Csak úgy majom módjára mozgattam az ujjaimat. A következő napokon már megtanultam egy csomó új szót, ezeket: tű, fő, ül, áll, megy, de még sok idő telt el, amíg megtanultam, hogy minden dolognak neve van" - írja Helen. Így kezdődött tehát Anne és a sötét csöndben élő kislány kapcsolata, ami aztán 49 évig tartott. Eleinte nehezen értették meg egymást, hihetetlen nagy türelmet igényelt mindkettőjüktől a tanulási folyamat. Helen nem fogta fel, hogy tanul, Anne pedig nem tudta már hogyan magyarázni a vak és siket kislánynak az őt körülvevő világot. Az átütő sikert a víz hozta meg számukra. Miközben Anne Helen egyik kezébe vizet csurgatott, a másikba rajzolt. Mikor a kislánynak összeállt a kép, hihetetlen tudásszomj lett úrrá rajta. "Amint a hideg víz az egyik kezemre ömlött, a másikra betűzte e szót: 'víz', először csak gyöngén, azután mind erősebben. Csöndesen állottam s teljes odaadással figyeltem ujja nyomait. Egyszerre, villámgyorsan, mintha fölébredt volna lelkemben valami elfeledett, régi gondolat visszhangja. Ezzel a nyelv titka meg volt fejtve előttem. Rájöttem, kitaláltam, hogy az a hideg valami, ami a kezemre csurgott, v-í-z volt. Ez a szó életet nyert előttem, fölébresztette szendergő lelkemet, megvilágosította, reményt, örömet fakasztott benne, szabaddá tette." Az áttörés után már minden egyszerűbben ment. Anne naphosszat tanította Helennek a tárgyak, ételek, növények, élőlények elnevezését, Helen pedig szorgosan tanult. Agya hihetetlen gyorsasággal és intenzitással szívott magába minden új információt és biztonsággal raktározta el, amit hallott.

1888-ban Keller a Royal Institute For the Blind (Vakok Királyi Intézete) tanulója lett.

1890-ben a tízéves Hellen Keller megismerte egy norvég siketvak kislány, Ragnhild Kåta történetét, aki megtanult beszélni. Kåta sikerén felbuzdulva Keller is meg akart tanulni beszélni. Sullivan a Tadoma-módszerrel tanította kis diákját, melyet két további eszközzel egészített ki: egyrészt Helen megérintette a beszélők ajkait és torkát, másrészt Sullivan ujjaival betűzött a kislány kezén. Később Keller megtanulta a Braille-írás használatát, aminek segítségével nemcsak angol, hanem francia, német, görög, és latin műveket is olvasott.

Már csak egy nagy álma volt: megtanulni beszélni. 10 éves korára ez is valósággá vált. "Addig nem nyugodtam, amíg tanítóm el nem vitt Sarah Fuller kisasszonyhoz, a Mann Horace Intézet igazgatójához. Ez a szeretetreméltó kedves nő ajánlkozott, hogy megtanít beszélni és 1890. március 26-án megkezdtük a tanulást. Fuller kisasszony módszere a következő volt: szép csöndesen elvitte a kezemet az arca előtt és a kezemet a nyelvéhez és ajkához érintette, mikor hangot adott. Nagyon igyekeztem mindent utánozni és egy óra alatt a beszédnek hat alapvető részét tanultam meg: az M. P. A. S. T. J. hangokat. Fuller kisasszony összesen tizenegy leckét adott. Sohasem felejtem el azt a meglepetést és örömet, amelyet az első mondat kiejtésekor éreztem: "Meleg van." Igaz, hogy szakadozott és ingadozó szótagok voltak bizony azok, de már emberi nyelv volt."

Helen kitartása és szorgalma meghozta számára a sikert, megtanult írni, olvasni, beszélni, kommunikálni a külvilággal. 14 éves korában Anne-nel New Yorkba költöztek, hogy iskolába járjanak, méghozzá a Wright-Humason-féle Siketek Iskolájába. Anne egy percre sem hagyta magára Helent, bárhová ment, bármit is talált ki, ő vele volt. 49 évig.

1896-ban visszatértek Massachusetts-be, és Helen beiratkozott a The Cambridge School for Young Ladies (Ifjú Hölgyek Cambridge Iskolája) intézetbe, majd 1900-ban felvételt nyert a Radcliffe Főiskolára. Csodálója, Mark Twain bemutatta őt a Standard Oil mágnásának, Henry H. Rogers-nek, aki a feleségével együtt anyagi támogatást biztosított Keller tanulmányaihoz. 1904. június 28-án 24 évesen, Keller magna cum laude kitüntetéssel diplomázott, és egyben ő lett az első siketvak, aki főiskolai bölcsészdiplomát szerzett.

"Emlékszem a Radcliffe College-ban töltött első napra. Minden tekintetben nagyon érdekes nap volt. Hiszen évek óta erre vágytam. Ellenállhatatlan vágy ösztönzött, hogy tegyem próbára erőmet azok között, akik látnak és hallanak. Tudtam, hogy sok akadályra fogok találni, de erősen vágytam szembeszállni és legyőzni azokat. A bölcs római intelmét nagyon szívemre vettem: 'ha száműzve vagy Rómából, akkor élj Rómán kívül'. A hűséges Miss Sullivan nélkül a diploma nem lett volna lehetséges. Anne minden órára elkísérte Helent és szorgalmasan betűzte a lány tenyerébe az óra tananyagát. Helen sosem kért és nem is kapott könnyítést az iskolában, vagy felmentést helyzetére való tekintettel. Amit elért, azt magának és Anne-nek köszönhette.

"Tanítóm annyira össze van forrva velem, hogy alig tudok önmagamra gondolni nélküle. Sohasem tudnám megmondani, mit köszönhetek a velem született hajlamoknak és mit az ő befolyásának. Azt érzem, hogy az ő lénye elválaszthatatlan az enyémtől s hogy az én életem léptei mindig az ő nyomába esnek. Ami jó van bennem, neki köszönöm, s ami tehetségem, vágyam vagy örömem van, mindazt az ő szeretete ébresztette föl.”

Anne Sullivan jóval tanári munkája befejezése után is Helen Keller mellett maradt. Anne John Macy felesége lett 1905-ben, majd 1914 körül hanyatlásnak indult az egészsége. Felvették Polly Thompsont házvezetőnőnek. Ennek a fiatal skót lánynak nem volt tapasztalata siket vagy vak emberekkel. Később titkári pozíciót is betöltött, sőt állandó társ lett Helen mellett. Miután Anne 1936-ban meghalt, Helen és Polly Connecticutba költöztek. Beutazták a világot és gyűjtést rendeztek a nemlátók javára.

Keller világhírű szerző és szónok lett. A fogyatékos emberek és számos más ügy szószólójaként emlegetik. Pacifista suffragette volt, Wilson-ellenes, radikális szocialista, egyetértett a születésszabályozással. 1915-ben megalapította a Helen Keller International nevű non-profit szervezetet a vakság megelőzésére. 1920-ban részt vett az American Civil Liberties Union (ACLU) megalapításában. Keller és Sullivan több mint 39 országban fordultak meg, számos alkalommal jártak Japánban, ahol a japánok különösen a szívükbe zárták őket. Keller minden amerikai elnökkel találkozott Grover Clevelandtől Lyndon B. Johnsonig, és jó néhány híresség, például Alexander Graham Bell, Charlie Chaplin, Mark Twain barátságát élvezte. Keller az Amerikai Szocialista Párt tagjaként gyakran kampányolt és írt a munkásosztály támogatására 1909 és 1921 között. A szocialista párti Eugene V. Debs elnökjelölt támogatója volt.

Miután Keller kinyilvánította szocialista nézeteit, azok az újságírók, akik bátorságáról és intelligenciájáról zengtek, hirtelen fogyatékosságaival kezdtek foglalkozni. A Brooklyn Eagle (Brooklyni Sas) szerkesztője szerint „fejlődésének szemmel látható határaiból erednek a hibái”. Keller megválaszolt a szerkesztőnek, utalva a találkozásukra, amikor az újságíró még nem ismerte Helen politikai nézeteit.

,,Akkoriban a bókok, amikkel illetett, olyan szépek voltak, hogy még a gondolatukra is elpirulok. Azonban mióta szót emeltem a szocializmus mellett, arra emlékeztet engem és a közvéleményt, hogy siket és vak vagyok, így sokkal könnyebben követek el hibákat. Talán csökkent az intelligenciám az évek során, mióta legutóbb találkoztunk… Oh, nevetséges Brooklyni Sas! Szociálisan vak és siket lévén egy tűrhetetlen rendszert pártfogol, egy olyan rendszert, ami sokakat fizikailag megvakít és megsiketít, ami ellen küzdünk.”

Helen Keller a jószolgálati céllal létrehozott Lions mozgalom 1925-ös ohioban megtartott konvencióján felszólította a szervezet tagjait, hogy "legyenek a vakok lovagjai a sötétség elleni Kereszteshadjáratban." Ezen időponttól Lions mozgalom legfőbb célkitűzése: harcoljanak a megelőzhető és visszafordítható vakság ellen.

Keller összesen 12 könyvet és számos cikket írt.

Spirituális önéletrajzi írása, a My Religion (Az én vallásom), 1927-ben látott napvilágot, majd Light in my Darkness (Fény a sötétségemben) címen újra kiadták. Kiállt a sokat vitatott misztikus Emanuel Swedenborg – aki állítása szerint látta az utolsó ítéletet és Jézus Krisztus második eljövetelét – tanai és az őt követő swedenborgiánusok mellett.

Amikor Keller japáni útja során ellátogatott Akita tartományba 1937 júliusában, érdeklődött az 1935-ben elpusztult Hacsikó, a híres akita kutya iránt. Elmondta egy japánnak, hogy szeretne egy akita kutyát. Egy hónap múlva megajándékozták a Kamikaze-go nevű kutyával. Amikor az eb kutyabetegségben kimúlt, a japán kormány hivatalosan Kellernek ajándékozta a kutya Kenzan-go névre hallgató testvérbátyját. Kellernek tulajdonítják, hogy ezt a kutyafajtát az említett két példány segítségével megismertette az Egyesült Államokban. 1938-ra meghatározták a fajtatisztaság standardját és kutyabemutatókat tartottak, de ez a tevékenység a második világháború kitörésekor megszűnt. Keller a következőt írta az Akita Journal-ban (Akita hírmondó):

,,Ha létezett valaha bundás angyal, az Kamikaze volt. Tudom, sosem fogok ugyanilyen gyengéd érzelmeket táplálni egyetlen házikedvenc iránt sem. Az Akita fajtában minden, engem vonzó tulajdonság megtalálható – gyengéd, megbízható és barátságos.”

1964. szeptember 14-én Lyndon B. Johnson elnök a Szabadságért Elnöki Érdemérmet adományozta Helen Kellernek, ami az Egyesült Államok két legrangosabb állampolgári kitüntetései egyike.[14] 1965-ben a New York-i Világkiállításon a Leghíresebb Hölgyek közé választották.

Keller idős korának nagy részét a Vakok Amerikai Alapítványának javára szolgáló pénzgyűjtésnek szentelte.

Az Alabama állambeli Sheffieldben róla neveztek el egy kórházat.

A The Miracle Worker (Csodatévő) egy drámai irodalmi ciklus, amelyet kizárólag Keller önéletírásából alkottak. A különféle drámák mind Keller és Sullivan kapcsolatát ábrázolják, ahogyan a tanár a gyermeket a szinte állati vadságból a műveltség, aktivitás, és ismert értelmiségiek körébe vezette. A ciklusok közös címe Mark Twaintől való, aki „csodatévőként” emlegette Sullivant.

1962 Oscar-díjas film, amelyet 2000-ben a Disney stúdió újra feldolgozott. Ez utóbbi az első olyan film, amelyben megjelenik, hogy Keller a társadalmi esélyegyenlőség szószólója volt. Több dokumentumfilmet és tévéfilmet készítettek az életéről.

A hindi Bollywood-féle, 2005-ös Black (Fekete) című mozi javarészt Keller történetén alapul gyermekkorától a diplomaszerzéséig. Ugyanabban az évben a Swedenborg Alapítvány bemutatta a Shining Soul: Helen Keller's Spiritual Life and Legacy (Ragyogó lélek: Helen Keller spirituális élete és öröksége) című dokumentumfilmet.

1999-ben Keller felkerült a Gallup által létrehozott „A 20. század legkedveltebb alakjai” című listára.

Helen Keller élete egy csoda. Számtalan könyv, film szól róla. Az sem véletlen azonban, hogy ezt az egészen kivételes nőt sosem egyedül ábrázolják, hiszen érdemei megszerzésében Anne Sullivan is döntő szerepet játszott. Két nő, egy fantasztikus életút. Bevallom, mélyen meghatott ez a történet. Helen kitartása és tenni akarása arra tanít, hogy nincs lehetetlen, minden elérhető, még akkor is, ha a cél a szem előtt láthatatlan.

Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/Helen_Keller

http://www.life.hu/sztarszerzok/takacs-nora/20130219-takacs-nora-helen-keller-siketvak-no-meghato-tortenete.html

 

,,Életünknek vörös betűs napjai azok, amelyeken olyan emberekkel találkozunk, akik lelkesíteni tudnak, mint valamely hatásos költemény, olyanokkal, akiknek kézszorításából őszinte rokonszenv érzik, akinek édes és gazdag kedélye a mi sóvárgó és türelmetlen lelkünkbe isteni megnyugvást lehel. A sok baj, izgalom, fáradság, amiben majdnem elmerültünk, eltűnik, mint valamely kellemetlen álom és fölébredve új szemmel nézzük, új füllel hallgatjuk Isten valódi világának szépségét és összhangját. Azok a komor és lehetetlennek látszó dolgok, amelyekkel minden nap találkozunk, egy pillanat alatt derült reménységgé változnak át.”

 

Három dologért adok hálát Istennek minden nap: azért, mert megengedi, hogy megismerjem munkáját; azért, mert a sötétségben meggyújtotta számomra a hit lámpását; és legfőképp azért, mert vár rám egy másik lét tele életörömmel, virágpompával és mennyei dallamokkal.

 

Soha nem a pesszimisták fedezik fel a csillagok titkait, nem ők hajóznak el a feltérképezetlen világokba, és nem ők nyitnak új távlatokat az emberi szellem számára.

 

Aki az igaz felismeréshez akar jutni, a nehézségek hegyét egyedül kell annak megmásznia.

 

Az emberi tapasztalás bámulatos gazdagsága nem szerezne annyi örömet, ha nem kellene korlátokat leküzdenünk. A csúcsra érés feleannyira sem boldogítana, ha nem kellene sötét völgyeken is áthaladnunk.

 

A szerelem olyan, mint egy gyönyörű virág, amit talán nem érinthetek, de aminek az illata a kertet mindenképpen az öröm helyévé varázsolja.

A némaság iszonyú teherként nehezedik lelkemre. Majd megjelenik a remény egy mosollyal és ezt susogja: "az önfeledésnek is megvan a maga öröme". Így hát én igyekszem napommá varázsolni a mások szemében lévő világosságot, zenémmé a mások fülébe csengő hangot és boldogságommá a mások ajkán megjelenő mosolyt.

"A tudomány hatalom." Sőt: a tudás boldogság, mert akinek széleskörű és mélységes tudása van, az megkülönbözteti az igazi célt a hamistól, a magas rendű dolgot az alacsonytól. Aki megismeri az emberi haladás útján született gondolatokat és cselekedeteket, mintegy érzi az emberiség szívverését az évszázadokon keresztül. És aki ezen ütőérlüktetésből nem érzi ki az ég felé törekvés vágyát, azelőtt az élet összhangja örökös sötétségbe van temetve.

Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.

 

Mikor tanuljuk meg végre, hogy valamennyien egyetlen rendszer alkotóelemei vagyunk? Amíg a világot el nem tölti az embertársaink iránti szeretet, mégpedig fajra, színre és vallásra való tekintet nélkül; amíg életünket és tetteinket nem hatja át az összetartozás érzése, amíg az emberek tömegei nem éreznek felelősséget társaik boldogulása és jóléte iránt, addig sosem valósulhat meg a társadalmi igazságosság.

 

Szeretnék nagy és nemes dolgokat véghez vinni, de a fő kötelességem az, hogy a kisebb dolgokat is úgy végezzem el, mint ha nagyok és nemesek lennének.

 

Az ember soha nem elégedhet meg azzal, hogy a földön kússzék, ha igazából szárnyalni vágyik.

            (Helen Keller)

 

 

 

Oprah Winfrey

Amerikai televíziós műsorvezető és színésznő volt, producer, üzletasszony, adakozó, segítő, emberi jogokért küzdő aktivista. Világszerte hatalmas inspirációt jelent a nők számára.

Az első fekete nő, aki saját erejéből lett milliárdos. A tengerentúli televíziózás legendás műsorvezetője, Oprah Winfrey a legnagyobb nyomorból jutott el az amerikai elit csúcsára. Befolyása a Vatikán első emberéével vetekszik, az egyik legnagyobb magazin szavazása szerint népszerűbb, mint Superman.

Az igazi hírnevet a saját nevével fémjelzett The Oprah Winfrey Show hozta meg 1986-ban, amely egy Amerikában futó beszélgető műsor volt. Oprah Winfrey egyike a 20. és 21. század leggazdagabb és legbefolyásosabb amerikai személyiségeinek.

  • Emmy-díjas
  • 1986 Golnen Globe és Oscar-díj jelölés a legjobb női mellékszereplő kategóriában (Steven Spielberg „The Color Purple” (Bíborszín) c. filmjében nyújtott alakításáért).

Nem csupán tévézésben és birodalomépítésben nagy tálentum, Oprah színésznőnek sem utolsó. Az 1985-ös Bíborszín című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Oprah Gail Winfrey 1954. januárjában született a Mississippi állambéli Kosciuskóban. Eredetileg Orpah-nak hívják, csak a könnyebb kiejtés és dallamosabb hangzás miatt cserélték meg a p és az r betűket. Családi háttere a lehető legrosszabb volt: anyja tinédzserként esett teherbe a szintén tini barátjától, aki szénbányászattal foglalkozott. Anyja a szülést követően túl nagy tehernek és felelősségnek ítélte a kisbabát, így inkább utazgatni ment, a lányát pedig a nagymamára hagyta. Nagy szegénységben éltek víz és villany nélküli házikójukban, élelemre és rendes ruhára sem volt pénzük. A kislánynak sokszor krumpliszsákból varrtak ruhát, amin persze jót mulattak a környékbeli gonosz gyerekek. Az ilyen dolgoktól mindig összeszorul a szívem. Oprah okos kislány volt, a nagymamája például három éves kora elõtt megtanította unokáját olvasni, aki egy évre rá már verset adott elõ, és a Bibliából olvasott fel, hosszú részeket mondott el kívülről a Bibliából. Szegényen, de viszonylag boldogan éltek.
 

Hat éves kora után anyjához költözött, aki már nem vigyázott rá annyira, mint korábban a nagyi. Anyja közben újabb gyermeket szült, Patriciát, Oprah féltestvérét, aki 2003-ban halt meg kokainfüggősége miatt. Született később egy harmadik lány féltestvére is, akit anyja örökbe adott. Róla Oprah 2010-ig nem is tudott. Végül pedig megérkezett az egyetlen fiú féltestvére, Jeffrey is, aki 1989-ben halt meg AIDS-ben. Elég szörnyű családfa. Az pedig csak még szörnyűbbé teszi, hogy Oprah-t szexuálisan molesztálták 9 éves korában, méghozzá családon belül. Nagybátyja, unokatestvére és a család egyik barátja is bántalmazta őt. 13 évesen megelégelte ezt az életet és megszökött anyjától. Elképzelni sem tudom, milyen lehet így élni, de sejtem, hogy nagyon bátornak kell lenni egy ilyen lépéshez. Az eszes lány 13 évesen elnyert egy ösztöndíjat, mellyel bejutott a helyi középiskolába.

 

Hogy mi történt vele ezután, pontosan nem tudni, egy bizonyos: 14 évesen teherbe esett, sőt meg is szülte gyermekét. A kisfiú nem sokkal a születése után meghalt. Oprah szerette volna ezt a történetet - érthető okokból - titokban tartani, de családja, mikor Oprah már híres volt, 1990-ben jó pénzért eladta a National Enquirernek. Pompás, önzetlen família, mondom én.

 

Gyermeke születése után anyja látni sem akarta Oprah-t, ezért elküldte apjához, Vernon Winfreyhez Nashville-be, Tennessee államba. Apja meglepő szigorral nevelte a lányt, ugyanis felfigyelt rá, hogy nagyon intelligens és okos fiatalról van szó, aki még sokra viheti. Ahogy ő maga, Mr. Winfrey is tette: tinédzserként bányászként dolgozott, majd fodrász lett, végül sok tanulással köztisztviselő. Úgy gondolta, lánya még nála is többre viheti. Szigorúan, de ösztönözve nevelte, hiszen látta lányában az intelligenciát, és tudta, hogy ezzel még sokra viszi majd.

 

Oprah jól tanult az ottani középiskolában, ösztöndíjat is szerzett, őt választották meg a legnépszerűbb lánynak a suliban, sőt, még egy szépségversenyt is megnyert. Csatlakozott az iskola beszéd és dráma szakköréhez, így jutott ösztöndíjhoz. A középiskola után a Tennessee állambeli egyetemre ment, ahol médiatudományt tanult. Mindig azt mondom, hogy a tehetség utat tör magának, így volt ez az ő esetében is. Hamarosan hírolvasó lett az egyik helyi színes bőrűek által kedvelt rádió csatornánál, a WVOL-nél. Nagymamáját egyáltalán nem lepte meg, hogy Oprah végül a média felé kacsingatott, azt mondta, mióta csak megtanult beszélni a kislány, be nem állt a szája, gyerekként kedvenc kedvtelései közé tartozott, hogy meginterjúvolta az összes kukoricacső babáját.

 

1983-ban, 29 évesen Chicagóba költözött, ugyanis ott kapott munkát a helyi tévéállomáson egy interjúshow-t, mely reggeli fél órás beszélgetés volt egy aktuális témáról a meghívott vendéggel. Bár az idõpont, amikorra Oprah-t berakták, nem fõmûsoridõben volt, azonban pár hónapon belül kiderült, hogy még így is nagy tömegeket vonz. Miután a tévé fejesei felismerték, hogy milyen hatással van az emberekre, hogyan tudja megszólítani őket, azonnal leszerződtek vele. Áttették műsorát az esti sávba, a show neve Oprah Winfrey lett, a félórás hosszt pedig egyórásra növelték és 1986-ban már országosan kezdték el sugározni. Innentõl nem volt megállás, pár hónap alatt megduplázta a nézettségét. Minden létezõ kritikus elismerõen írt Oprah szereplésérõl és szaktudásáról. A beszélgetõ show lehetõséget adott számára, hogy megcsillogtassa humorát, de ugyanakkor komoly témákról is képes volt szót érteni interjúalanyaival, így rengeteg híresség megfordult a stúdióban. Szerették a humorát, kedvességét, szakértelmét. Egy multitehetség a médiában.

 

Olyan empátiával közelített vendégei felé, hogy a legcsöndesebb, legzárkózottabb ember is felfedte neki a titkait, miközben ő is sokat mesélt magáról. Mindent kiszedett mindenkiből, nem hízelgéssel, hanem őszinteséggel, figyelemmel. Szinte nincs is olyan sztár, aki meg ne fordult volna már Oprah műsorában, közülük az egyik legkiemelkedőbb beszélgetést kétségkívül Michael Jacksonnal készítette. Az adás rekordnézettséget ért el, összesen 36,5 millióan nézték csak Amerikában. Ez minden idők negyedik legnézettebb televíziós eseménye. Az sem marad el egyébként sokkal mögötte, amikor Oprah megjelent a talk show-k királyának, David Lettermannak a műsorában, hogy promotáljon egy Broadway musicalt, aminek ő volt a producere. Sokak szerint ez volt az évtized televíziós pillanata. Igen, végül is elég szokatlan húzás megjelenni a konkurens tévésztár műsorában és beszélgetni vele, de az emberek szeretik az ilyesmit. De azzal a műsorral is beírta magát a televíziózás történelmébe, melyben a frissen megházasodott Tom Cruise-zal beszélgetett. Tévénézők milliói meredtek döbbenten a képernyőre, mikor Oprah kérdezési technikájának köszönhetően a színész önkívületi állapotban a kanapéra szökkent, és ugrabugrálva mindenkivel megosztotta, mennyire boldog új feleségével, Katie Holmesszal.

Oprah végül 25 évad után, 2010-ben bejelentette, hogy visszavonul. Amerika magára maradt, 2011 óta megszűnt a show, a világ egyik legsikeresebb tévéműsora.

 

Az Egyesült Államokban zabálják a sikertörténeteket, különösen akkor, ha az amerikai álom ideájának megfelelően nagyon mélyről szinte már láthatatlan magasságokig emelkedik valamelyik honfitársuk. Ha aztán a szerencsést naponta láthatják a képernyőn, olyan kultusz alakulhat ki körülötte, amely a görög félistenekével vetekszik. Ilyen rajongás övezi az amerikai háztartások évtizedek óta elmaradhatatlan darabját, Oprah Winfrey-t is. A nőt, aki céltudatos munkával, apránként rakosgatta össze bámulatos karrierjének mozaikkockáit, melyekből mára tündérmesének tetsző képsorok rajzolódnak ki.

 

„Senkit sem érdekel, hogy honnan jössz, és az sem, hogy hívnak. Kizárólag rajtad múlik, hogyan boldogulsz az életben” – foglalta össze életfilozófiáját a sikerei csúcsán lévő Oprah, akinek szavait saját élettörténete hitelesíti.

 

Tökélyre fejlesztette a bulvártalkshow műfaját – állítják róla szakemberek. Oprah kivételes tehetséggel rendelkezik: olyan empátiával közelít riportalanyai felé, mely még a legzárkózottabb embert is bensőséges vallomásra bírja.

„Azért tévézek, hogy megváltoztassam az emberek életét, segíteni akarok nekik, hogy másképpen lássák magukat” – magyarázta az egyik interjúban. Sokszor éppen úgy próbál segítő kezet nyújtani, hogy küzdelmes életének egy-egy szeletkéjét tárja a nézők elé. Sokak szerint éppen ez népszerűségének titka: miközben elvárja, hogy megnyíljanak előtte az emberek, gyakran maga is őszinte vallomást tesz.

 

Oprah amellett, hogy kiváló műsorvezető, rendkívül tehetséges üzletasszony is. Az általa vezetett műsor az Oprah birodalom alapja, erre épül rá saját magazinja az O, jól menő honlapja, kiadott könyvei, könyvklubja, sőt, saját rádiócsatornája és tévécsatornája is. A könyvklubja nagyszerű húzásnak bizonyult. Semmi mást nem csinál, csak feldobja, hogy ő miket olvas szívesen. Az Anna Karenina eladása 3 hónap alatt például hatvanszorosára növekedett, csak azért, mert azt mondta róla, hogy jó könyv. Így van ez azzal a szakácskönyvvel is, amire azt mondta: csak olyan ételek vannak benne, amit ő is szívesen fogyaszt. Láss csodát, a könyv egyből az eladási listák elejére ugrott. 2010-ben elindította OWN (Oprah Winfrey Network) nevű saját tévécsatornáját is a Discovery Channellel karöltve, ahol főként realityk és életmóddal kapcsolatos műsorok futnak. Nem csoda, ha dől a pénz, a Forbes magazin listáján Oprah évek óta előkelő helyet foglal el.

 

Oprah évek óta első helyen végez a Forbes magazin 100 legbefolyásosabb tévés személyiséget felvonultató listáján.

 

Nagylelkű milliárdos

A Forbes magazin szerint a talkshow-k királynőjének összvagyona 2,7 milliárd dollárra rúg. - luxusvillákkal rendelkezik, sőt egy 47 millió dolláros magánrepülőgépet is magáénak tudhat. Temérdek vagyonának nagy részét jótékonykodásra fordítja. Nem felejtette el azt a szegénységet, amiben élt, ahonnan jött. Lévén sosem lett saját családja, nem született gyereke újból, abban éli ki magát, ha másokon segíthet. "Hálás vagyok a sorsnak, hogy gazdag lettem, a pénz azonban nem változtatott meg. Továbbra is a földön járok, éppen csak jobb cipőkben" - mondta, számomra rendkívül szimpatikusan megfogalmazva véleményét.

 

Rengeteg pénzt adományozott az évek során: Dél-Afrikában leányiskolát hozott létre, ahol több száz árva neveléséről gondoskodik.

De saját alapítványa is van, Oprah Angyalai néven, ami szintén ott segít, ahol csak tud. Célja az, hogy olyan embereket is támogasson, akik azért fáradoztak, hogy másoknak segítsenek.

 

Sokszor megajándékozta a stúdióban ülő nézőit is. 2004 szeptemberében például megkérte őket, hogy nyúljanak a székük alá, és nézzék meg, mi van a kis dobozkájukban elrejtve. Kiderült, egy vadonatúj kocsit kapott minden vendég, a dobozkákban a kulcsokat lelték meg. A csekély kis ajándék 8,3 millió dollárba fájt, nyilván nem neki, hanem a kocsit felajánló cégnek. A show húszéves évfordulója alkalmából több mint ezerfős stábját hawaii nyaralással lepte meg, hogy kifejezze nagyrabecsülését kollégáinak. Ismerői szerint azonban szó sincs arról, hogy esztelenül költekezne, egyetlen furcsállható kivételtől eltekintve. Szeretett kutyusaira, a két golden retrieverre, valamint Sophie-ra és Solomonra, a hűséges cockerspániel-párra 30 millió dollárt hagyott, hogy ha netán hamarabb szenderülne jólétre, a négylábúak még sokáig élvezhessék a megszokott luxust.

 

Oprah tehát adakozó, jószívű, ugyanakkor határozott és kemény asszony. A politikából sem marad ki, 2008-ban nyíltan támogatta Barack Obamát, ami egyes elemzők szerint plusz 1 millió szavazót jelentett az elnökjelöltnek, Oprah nélkül lehet nem is sikerült volna nyernie.

 

1993-ban Bill Clinton aláírta azt a törvényt, amelyet azóta csak Oprah-törvényként emlegetnek. Ebben a gyerekbántalmazás megakadályozásáról és felszámolásáról van szó. Oprah bevallotta, hogy őt is bántalmazták gyerekként, ezzel támogatta a törvény beiktatását. Ez az őszinteség teszi őt különlegesebbé másoktól. Ő bevállalja a hibáit, őszintén beszél róla, őszintén kérdez másokat. Vagyis már nem, mióta visszavonult. Soha másnak nem sikerült még önként így kiszállnia a showbizniszből. Egyesek alatt elfogyott a talaj, lecsúsztak, kiöregedtek, csökkent a népszerűségük. Ő még most is a csúcson van, de azt mondta, köszöni, elég volt.

 

Oprah nagyon mélyről indult és nagyon magasra jutott. Ő a legjobban fizetett tévésztár, a XX. század leggazdagabb afroamerikai asszonya, a világ egyik legbefolyásosabb nője. Egy ember, aki megjárta a poklot, közben sokat hibázott, de ezeket igyekszik helyrehozni. Törődik másokkal és törekszik arra is, hogy minél jobb életet éljen. Oprah Winfrey egy harcos amazon, egy élő legenda.

 

Források: http://starity.hu/sztarok/oprah-winfrey/eletrajz/#ixzz3VUYr5ijk

http://www.nlcafe.hu/sztarok/20090412/vilagelso_asszonyok__oprah_winfrey/

http://www.life.hu/trend/20120411-oprah-winfrey-az-utolso-amazon.html

 

Egy folyamatosan fejlődő nő vagyok. Annyira törekszem, mint mások. Tanulni próbálok minden egyes konfliktusból, tapasztalatból. Az élet sosem unalmas.

 

A kudarc csak egy másik ugródeszka a nagyság felé.

A belső látás fontosabb az éles szemnél. Ha saját derűnk vezérel át könnyű léptekkel az életen - nos, ez az igazi boldogság.

 

Nem úgy tekintek magamra, mint egy szegény sorsú gettólakóra, aki boldogult az életben. Úgy tekintek magamra, mint aki korán megtanulta, hogy felelős ömagáért, és akinek kötelessége volt boldogulni.

 

Minden idők legnagyobb felfedezése, hogy az ember meg tudja változtatni a jövőjét pusztán azáltal, hogy megváltoztatja a hozzáállását.

 

Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.

      (Oprah Winfrey)

 

 

 

 

„Higgy az álmaidban, a vágyaidban és vidd véghez őket, légy eltökélt. Mindig találj arra időt, hogy tehess valamit másokért. Nincs annál nagyobb jutalom, mint másokat boldoggá tenni.” (Fabiola Gianotti fizikus)

 

,,Sose gondold, hogy nem érhetsz el valamit azért, mert nőnek születtél. Minden nyitva áll előtted, a jövő a tiéd. Legyen álmod, célod, vágyaid, dolgozz értük profiként és szívvel-lélekkel”.

Christiane Amanpourneves  újságíró család fontosságát is kiemeli: „egy biztonságot, szeretetet nyújtó és támogató család kitart melletted, míg ambícióidért küzdesz, akár rosszabbul, akár jól mennek a dolgok”. Amanpour szerint talán az a legfontosabb, hogy ne hagyjuk, hogy a kudarcok, hibák letörjenek bennünket. „Minden, ami veled történik, még ha azt nem is akartad, egy értékes tapasztalás az életutadon. Sikert akkor érhetsz el, ha tudsz tanulni a hibáidból, a tévedéseidből.”

 

„Ne félj a kudarctól, ne hagyd, hogy a negatív érzések eluralkodjanak rajtad, és az utadba álljanak” – tanácsolja Arianna Huffington, a közismert amerikai író. A Huffington Post weboldal főszerkesztője szerint az életedben sok dolognak, még a legnagyobb fájdalmaknak is van értelmük. „Sok dolog, ami adott pillanatban a legnagyobb kudarcnak tűnik, a legnagyobb lehetőségekhez vezethet, amiket nem láttál előre. Tehát ne hagyd, hogy a kétség hangja eluralkodjon rajtad.”

http://mno.hu/szinesvilag/higgy-az-almaidban-hires-nok-a-sikerrol-1111458

 

(mj)