Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Arany Emberek

 

Ez egy arany ember. (Idétlen időkig)

 

Maga olyan jó ember. (Idétlen időkig)

 

Az ilyen ember: arany ember. (Arany ember)

 

-         Iskolát építtet, kórházat alapít, minden pénteken sorban állnak a város szegényei a háza előtt.

-         Még te is véded?

-         Nem védem, de ami igaz, az igaz, téged még soha senki nem nevezett Arany embernek. (Arany ember)

 

 

Arany Emberek

 

Oprah Winfrey azt vallja: mindenkinek fontos szerepe van abban abban a
közösségben, amelyben él, és mindenki képes arra, hogy segítsen a másiknak.

Rengeteg pénzt adományozott az évek során: Dél-Afrikában leányiskolát hozott létre, ahol több száz árva neveléséről gondoskodik.

De saját alapítványa is van, Oprah Angyalai néven, ami szintén ott segít, ahol csak tud. Célja az, hogy olyan embereket is támogasson, akik azért fáradoztak, hogy másoknak segítsenek.

Szociális érzékenysége legendás. Az oktatásügy, a nők és a gyermek megsegítéséért tett erőfeszítései jutalmául 2011-ben megkapta a tiszteletbeli
Oscar-díjat, az Amerikai Filmakadémia Jean Hersholt Humanitárius díját.

http://www.delmagyar.hu/lilla/60_eves_oprah_winfrey_az_amerikai_televiziozas_koronazatlan_kiralynoje/2367103/

 

 

http://lelekpillango.blog.hu/2015/10/19/kedves_kuldetes_tizenkilencedik_nap_buszke_vagyok_rad

 

 

,,Álmodj, kérj, és én valóra váltom.
Minden hónapban annyit, amennyit csak tudok.
..
" - Oravecz Nóra

- Tavaly az egyik ismerősöm szomorúan mesélte, hogy egy elismert sminkes sulijában szeretne tanulni, de jelenleg nem engedheti meg magának - mondja Nóri. - Amikor elmondta a sminkes nevét, megkérdeztem, hogy mennyire szeretné, mert ha nagyon, el tudom intézni, hiszen már dolgoztam vele, és cserébe végigkövetem az álmát a blogon.

- Így indult az egész tavaly tavasszal, és ebből nőtte ki magát az akkori Valóra váltom néven futó mozgalom, aminek keretén belül egyetlen hónap alatt több mint 20 álmot sikerült megvalósítani. Volt ebben nászút, találkozás Szily Nórával, fotózás, sőt, még videót is forgattunk egy tehetséges zenész lánynak.

- Az elmúlt évek alatt sikerült olyan kapcsolatrendszert kiépíteni, hogy amennyiben valaki nem házat, autót vagy éppen repülőjegyet kér, akkor tudok segíteni abban, hogy az ő álma is valóra váljon.

- Ha visszanézek az elmúlt négy évemre, tele volt csodákkal, és szerencsére nagyon sokat meg tudtam osztani a barátaimmal is - árulja el az írónő. - Mivel sokáig dolgoztam marketing területen, így nagyon sok kapu kinyílt előttem, és ma már tényleg hiszem azt, hogy itthon nincs lehetetlen, és gyakorlatilag majdnem bármilyen hétköznapi kérést valóra lehet váltani. Szerencsére az álmokat beküldők is tudják, hogy hiába kérnek Porschét, pénzt vagy házat, abban nem tudok segíteni, de minden másban lehet.

- Nincs annál jobb karma, mint másoknak segíteni. Amikor látod, hogy a lány, aki eddig csak a TV-ben látott fotózást, és minden vágya az volt, hogy átélje, milyen boldog, vagy hogy amikor az anyukája meglátja, és könnyes lesz a szeme, mert örül annak, hogy a lánya boldog, na, azért megéri ez az egész. Ráadásul tényleg pár e-mailből megszervezhető dolgokról van szó a kérések kapcsán, tekintve, hogy mindenki nagyon nyitott és segítőkész.

Forrás. http://www.femina.hu/terasz/oravecz_nora_azenalmom

 

 

 

Kikből áll a világ? Olyan emberekből, mint te meg én. Ahhoz, hogy a világ jobb legyen, először az egyéneknek kell fejlődni, neked, nekem, meg neki is, meg ennek, meg annak meg amannak. Úgyhogy rajtad is múlik. A nevem Dunai Amina, a mottóm:

"Ha elég sokan döntünk úgy, hogy változunk, az egész világ megváltozik."

Szerintem ebben minden benne van. Az Önmagad Blog célja: segíteni, jobbá tenni az életedet. Mert ha az életed jobb lesz, akkor egy kicsit a világ is jobb lesz. Neked is jobb lesz benne élni, meg a családodnak, barátaidnak, rokonaidnak, kollégáidnak és mindenkinek. És ha ők is változnak egy kicsit, az még több emberre sugárzik ki. Ha önmagunkért teszünk, akkor másokért is teszünk, és végül megtaláljuk a világban a helyünket, boldogabbak leszünk. És végső soron ez a cél, amit mindannyian szeretnénk elérni.

https://www.facebook.com/%C3%96nmagad-Blog-101896636865493/about/?entry_point=page_nav_about_item&tab=page_info

 

 

 

,,Pozitív fal" Budán - Szerelem, mosoly, siker egy helyen.

Harminchét pozitív jelentéstartalmú szót festettek önkéntesek Budán egy téglafalra, hogy ezzel pozitív üzenetet közvetítsenek a járókelőknek."

 

pozitiv-fal-budan.jpg

 

 

http://pozitivnap.hu/inspiralo/9-evesen-kezdte-mara-14-milliard-fa-elultetesenel-jar-a-fiatal-srac

A most 19 éves német fiú ENSZ-közreműködéssel alapított Plant-for-the-Planet nevű csoportja 55 000 taggal rendelkezik, legtöbbjük 9 és 12 év közötti. A szervezet idáig 14 milliárd fát ültetett több mint 130 országban. Céljuk, hogy eljussanak egy billió, vagy ha úgy tetszik ezermilliárd fa elültetéséig, ami fejenként százötvenet jelentene a Földön élő összes ember számára.

 

 

14232488_1043482639081435_3434254692412903156_n.jpg

 

Annyi mindent tehetünk egy ember boldogságáért. Megdicsérhetjük, megkérdezhetjük, hogy érzi magát, írhatunk neki valami szépet, megölelhetjük…Csak úgy általában törődnünk kéne egymással. Az apróságok is sokat jelentenek.

https://www.facebook.com/szeretlekalegszebbszo/photos/a.226061320748532.56180.214671915220806/1265568183464502/?type=3&theater

 

 

Domján Mia

Jógaoktató, cikkíró, segítő, inspiráló.

Test – szellem – lélek.

Rengeteg hasznos, inspiráló, érdekes, fejlesztő, és segítő cikke van.  Sok-sok témakörben ad hasznos ,,eszközöket”, a boldogabb, az egészségesebb, és az elégedettebb életre vágyóknak. Én mondhatom, hogy ő egy, igazi guru.

A Sat Nam Jóga oldalion meditációról, jógáról és tudatos életmódról ír.

Youtube-on található meditációi is szenzációsan értékesek, érdekesek, segítőek, hatásosak a mindennapi életben, a bőség, a szeretet, az egészség, a jobb, a boldogabb, és a gazdagabb életért.

,,Célom, hogy megmutassam, a jóga és a meditáció egy hatékony eszköz az átalakulásra, és az egészségnek, nyugalomnak és harmóniának helye van mindennapjainkban. Szeretnék minél több embert arra inspirálni, hogy merjenek változtatni, mert igenis lehet jobb, boldogabb, teljesebb életet teremteni.” – Domján Mia

http://satnamjoga.hu/rolam

 

 

1459941983815.jpg

 

 

 

 

http://www.nemzetisport.hu/legiosok/jotekonysag-huszti-szabolcs-1-millio-forintos-adomanya-2543331 Huszti Szabolcs 1 milliós adománya

 

 

Ez a férfi 37 éven keresztül minden nap ültetett egy fát- Nézzétek mit hozott létre!

Jadav Payeng 1979-ben ültette el az első fáját és azóta minden nap ültet egyet. Saját kezével azóta egy egész erdőt ültetett el, ami nagyobb mint a Central Park. Az 550 hektáros erdőben 115 elefánt, orrszarvú, szarvas és tigrisek laknak. A mezőgazdaság fejlődése és az emberek lerombolták azt a természeti szépséget, ami ott volt, de Payeng arra törekszik, hogy visszahozza a régi ökoszisztémát.
Nézzétek meg ezt a csodálatos történetet az alábbi videóban!

http://eztnezd.net/ez-a-ferfi-37-even-keresztul-minden-nap-ultetett-egy-fat-nezzetek-mit-hozott-letre/

https://www.facebook.com/natgeo/videos/10153621205673951/

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=nwAYpLVyeFU&list=PLD4970748C58F6B7D&index=4 

Így kell szép világot építeni, a figyelmesség ereje! :)

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=gLDj6IYcf9Q Jónak lenni jó - Egy nagyon megható videó. Nézd végig.

 

 

 

RAK = Random Act Kindness, azaz Véletlenszerű Kedvesség

https://www.youtube.com/watch?v=BXa0ksc78G4

 

 

1939901_788470064539099_2933979535463699280_n.png

 

 

·  Life coach és aktivista (ennek leírását ld. alább a "hosszabb leírás" címszó alatt) vagyok. Nincs lehetetlen és nincs megoldhatatlan! :-)

Life coachként segítem az embereket a célkitűzésben, ügyeik sikerre vitelében, kommunikációs problémák megoldásában, életmódváltásban és még sok-sok területen.
Meditációt és relaxációs technikákat tanítok.
NLP és egyéb terápiás módszerekkel segítem az érzelmi gyógyulást és a kiegyensúlyozottságot.
Vonzás Coachként segítelek a kívánt életkörülmények megteremtésében. A "vonzás törvénye" dologban nincs a világon semmi "ezoterikus"!
Asszertivitás coaching módszerrel pedig abban segítem az embereket, hogy bátran, de szeretettel kiálljanak magukért, és őszintén, nyíltan vállalják önmagukat.

Mit jelent számomra a szó: "aktivista"?
Először is: mit NEM jelent?
NEM provokálok, NEM vonulok fel és hasonlók, csak segítem az emberek oktatását, felvilágosítását, hogy képesek legyenek a szociálisan éber, józan, felelősségteljes és környezettudatos viselkedésre és cselekvésre.
Szívesen működöm együtt bármely mozgalommal olyan ügyekben, amikben egyet tudok velük érteni, de egyiknek sem vagyok tagja vagy támogatója.
Egy mozgalomnak vagyok tagja, ezt pedig úgy hívják: EMBERISÉG!

Nagyszerű tanítók, aktivisták, előadók, írók stb vannak szerte a világon, akik munkájára rendszeresen felhívom a figyelmet, de soha nem gondolom egyikükről sem, hogy tévedhetetlenek. Ugyanakkor nincs köztük egy sem, akiről elmondhatnám, hogy mindenben egyetértek vele - ettől még tisztelem és nagyrabecsülöm őket.

Az én olvasatomban az igazi (azaz tevékeny) bölcsesség
-alapja: "Egyvalamit tudok biztosan: azt, hogy nem tudok semmit." ~Szókratész
-lényege: "Amit jónak és helyesnek ismertem föl, azt a gyakorlatban is élem ahelyett, hogy csak megcsodálnám!" ~Kurt Tepperwein

Forrás: https://www.facebook.com/HelyesKerdes/about/?entry_point=page_nav_about_item&tab=page_info

 

 

https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/uj-szep-vilag---emberi--polgari-ertekek/uj-szep-vilag---emberi--polgari-ertekek-2.html

 

 

Bruttó Nemzeti Boldogság
Bhután. A Himalája csúcsai között, India és Kína közé beékelve bújik meg a világ egyetlen olyan országa, ahol a fejlődést nem GDP-ben, azaz bruttó hazai termékben, hanem GNH-ban, azaz bruttó nemzeti boldogságban mérik. Az ősi természetet és az élővilágot elszántan védő, bámulatos kis ország, amelynek mindössze 750 ezer lakosa van, területe fele akkora, mint Magyarországé, nemrégiben 108 ezer fát ültetett a herceg születésének ünnepléseként, pedig már így is területének 70%-át erdő fedte, amit alkotmányuk is előír.
A videóban Tshering Tobgay, az ország miniszterelnöke beszél arról, hogy országa, vezetősége számára milyen fontos a környezetük megóvása, az országuk a világon az egyetlen, amely szén-dioxid semleges, sőt, szén-dioxid negatív. Emellett alapot hoztak létre annak érdekében, hogy az ősi szépségű hegyvidékes, erdős területeken megakadályozzák az orvvadászatot, a vadászatot, bányászatot, egyszóval a természet kizsákmányolását.
Követendő példa!

https://www.facebook.com/sevaster1/videos/vb.404252313047686/730267900446124/?type=2&theater

Igazából akkor tud az egész világ a helyes útra lépni, és Buthánhoz hasonló mintát követni, ha végre túllépünk a gyűlölködésen, a faji, vallási vagy bármilyen más megkülönböztetésen. Minden embernek egy célja van: boldogan élni. (Sebestyén Éva)

 

https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/uj-szep-vilag---emberi--polgari-ertekek/uj-szep-vilag---emberi--polgari-ertekek-12.html

 

Mátrai Vanda, life coach, előadó, író

Önismereti tréningeket tart, önfejlesztő előadásaival járja az országot, és az Álomkatalógus című regényével inspirálja az olvasóit arra, hogy merjenek elindulni a céljaik felé.

Önfejlesztő tréningjeim során a könyv üzenetét továbbgörgetve a belső szabadság eléréséért dolgozunk: azt az állapotot célozzuk elérni, amikor nem függünk a külső körülményektől, és képesek vagyunk saját életfeladatunkra koncentrálni, bármilyen külső behatás is ér bennünket.A tréningek résztvevői indítottak el azután visszajelzéseikkel egy következő útszakasz felé: igény mutatkozott arra, hogy személyes beszélgetésekkel, egyénileg is segítsem azokat, akik hatékony megoldásokat keresnek életük egy bizonyos szakaszában, vagy épp azért, mert céltalannak érzik az életüket. Éppen ezért ebben a formában is segítem a hozzám fordulókat, hogy életüket kibontva, megtalálják önmagukban a teljességet.,,Hihetetlen jó érzés látni a csillogó szemeket a nap végén, kapni az e-maileket arról, mennyire megváltozott az életük azoknak, akikre akár élőszóban, akár írásban hatni tudtam.”

A könyvemmel, tréningjeimmel, előadásaimmal abban segítem az embereket, hogy elkezdjék végre a saját életüket élni. A cél, hogy elérjünk egy olyan harmonikus állapotba, ahol képesek vagyunk kiemelkedni a játszmákból, kezeljük a stresszes helyzeteket, elengedjük negatív, lehúzó érzelmeinket. Rálátunk megoldásainkra, és céljaink, álmaink megvalósítása felé tudunk haladni, feladva a görcsös akarást, rábízva magunkat a teremtő áramlásra. Ez így összegezve elég szép feladat egy ember életében, de megér minden belefektetett időt és energiát. 

A benned élő nő arra vágyik, hogy kibontakozhasson, a külvilág behatásaitól függetlenül is megélje önmaga csodáját. Ebben tudok neked segíteni! A természet a legtöbb ember számára kiaknázatlan energiaforrás. Nem tapasztaljuk meg a fák, a szél, vagy a csend erejét. A tréningjeimen az előadások között az erdőben egy túraútvonalat sétálunk végig, és ezzel megsokszorozzuk az elhangzottak hatását.Ha - nem a saját életed éled, de azt akarod,
- nem szereted a munkád, de meg akarod találni azt, amiért lelkesedni tudsz,
- keresed magad, és impulzust keresel a továbblépéshez,
akkor neked írtam ezt a könyvet...

az Álomkatalógusról: matrainovellak.hu

tréningjeim: onfejlesztotreningek.hu http://onismeretnoknek.hu/matrai-vandarol

https://hu-hu.facebook.com/alomkatalogus

http://onfejlesztotreningek.hu/alomkatalogus#.VS-_lSIjM4o

 

 

 

Bagdi Bella - életmódfejlesztő énekesnő, a Jobb veled a világ alapítvány elnöke, a Kórházmisszió megálmodója, készségfejlesztő tréner, életvezetési tanácsadó.

Bella nevét ismeri az ország, a missziós karitatív tevékenység előtt is számos olyan megmozdulás köthető hozzá, ahol gyerekek vagy betegek százainak tette, tették munkatársaival, segítőivel szebbé a mindennapokat vagy az ünnepeket. Nevelőotthonok, idősek otthona, egészségügyi központok. Olyan helyszínek és olyan emberi sorsok, ahol elkél a segítség.

Tudományos kutatások eredményeit használom fel, azokat írom, szabom át egy kicsit a saját nyelvemre és az emberek nyelvére, akiknek - hamar észrevettem - nem kellenek a nagy szavak. Mindig megpróbálok úgy szólni a közönséghez, hogy olyanok is megértsék az üzenetemet, akik talán először hallanak ilyen jellegű önismereti előadást. Tanításokat adok át. A szövegek egy-egy egyszerű tanítás üzenetét közvetítik, gyakran csak egy vagy két mondat ismétlődik, ami mögé hol meditatív, keleties, hol meg nagyon vidám, dinamikus zenét illesztünk be zenésztársaimmal. Komoly kutatási eredmények igazolták, hogy az egyik leghatékonyabb boldogságfokozó technika a hála. Rengeteg történetet lehet olvasni arról, hogyan változtatta meg emberek millióinak az életét a hála gyakorlása. A hála számos jótéteménye közül az egyik legfontosabb adománya, hogy azonnal képes semlegesíteni a negatív érzéseket belőlünk és azt kezdjük el meglátni az adott helyzetben, ami a javunkat szolgálja

Gyakorlatilag öt boldogságfokozó technikát tanítok meg, amelyekhez mind kapcsolódik egy-egy dal is, ezzel segítve a gyakorlatok beépülését. Az előadásokon életkortól függetlenül vehetnek részt betegek, orvosok, egészségügyi személyzet, hozzátartozók.

A Kórházmisszió célja: felhívni a figyelmet a belső béke megteremtésének a fontosságára és ehhez gyakorlati útmutatókat adni, hogy hogyan kezdjék el a mindennapi rutintevékenységeikbe beépíteni

Dr. Varga Péter, az Ózdi Kórház gyermekgyógyásza egyik lelkes támogatója így beszélt a Life.hu-nak Bella missziós tevékenységéről: "Ötvenkét éves vagyok, elvált, egy tizenkét éves kisfiú édesapja. Nemcsak orvosként, de emberként, édesapaként is meggyőződéssel állítom, hogy ez a misszió, amivel Bella érkezett közénk, olyan szemléletváltást idézhet elő, ami alapvetően változtatja meg az életet. Az embereknek, a betegeknek egyszerűen kell ez a derűlátás, életöröm, életigenlés és optimizmus, ami a dalokból árad. Elgondolkodtat és megváltoztat, olyan dolgokra hívja fel a figyelmet, ami természetes lehetne, de nem az, és segít, hogy a boldogság vezérelje a gondolkodást, az életet."

A BOLDOGSÁGPROGRAM elindítója és szakmai vezetője és A JOBB VELED A VILÁG IS A NEVÉHEZ KÖTŐDIK.

Boldogságórák az iskolákban, Boldogság klubok országszerte. Boldogságprogram a családokban.

http://boldogsagprogram.hu/

http://www.life.hu/drlife/20130625-bagdi-bella-eneklessel-gyogytja-az-embereket.html

http://bagdibella.hu/

http://bagdibella.hu/cikkek/bagdi-bella-lelekben-hozzad-emelkedem-eger

https://www.facebook.com/bagdibella?fref=nf

https://www.youtube.com/watch?v=N2rc4JqDSGU

Még Bagdi Bella, nagyon érdemes, jó elolvasni!

https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/uj-szep-vilag---emberi--polgari-ertekek/uj-szep-vilag---emberi--polgari-ertekek-9.html

 

 

Arató Mónika

Ismerd meg önmagad és minden lehetőségedet, ami segít megélni az életedben a Teljességet!

A Teljesség felé vezető utad során az oldal alapítója, Arató Mónika lesz segítségedre.

Gyógyító, tanító, író, kundalini jóga instruktor

Több mint tíz évig dolgozott vezetőként különböző nemzetközi vállalatoknál. Majd emberek képzésével kezdett foglalkozni, vezetői coaching, szervezetfejlesztési folyamatok és vállalati tréningek keretében. Sikeres volt, valami mégis hiányzott.

Lépésről- lépésre haladt, egyre erősödő intuícióját követve, majd a „nagy ugrás” is elkövetkezett. Írni, tanítani és gyógyítani kezdett, és megérkezett azokhoz az életfeladatokhoz, amelyekben a mai napig is legnagyobb örömét leli. Immár több, mint 10 éve gyógyít, tanít és ír.

Hivatása, hogy segítsen elérni a céljukat mindazoknak, akik egészséges, boldog és teljes életre vágynak.

Hivatásán belül különösen fontos területnek érzi, hogy tanítsa és segítse a nőket, hogy valódi ragyogásukat, önvalójuk tiszta tündöklését éljék.

A Nő a szépség megtestesítője, az öröm forrása, a mindennapok megédesítője, az otthon őrzője, a Férfi múzsája.

Képzések:

 • Agykontroll
 • Asszonysors- női agykontroll tréning
 • Fényadás
 • Megoldás-orientált coach képzés
 • Vezetői coach- tréneri képzés
 • Tudatosság Akadémiája- 6 hónapos képzés
 • A Csodák Útja- 1 éves képzés a Course in Miracles tanításai alapján
 • Danu papnője iskola- 3 éves képzés
 • 1,5 éves Gyógyítói kurzus Gill Roslin Wright-tal
 • Mátrix és kvantum gyógyítás: tiszta energiák közvetítése a test öngyógyító folyamataihoz
 • Munay- Ki beavatások
 • Access Bars és Body kezelések; stressz és akadályok tisztítása az életterületeinken, valamint testkezelések a fizikai fájdalomintenzitások feldolgozásához és tisztításához
 • Kundalini jóga instruktori diploma /Kundalini Research Institute-USA/ Yogi Bhajan tanításai alapján
 • Kundalini jóga intstruktori képzés – Level 2. Tudatos kommunikáció Yogi Bhajan tanításai alapján
 • “Leadership and success” kundalini jóga vezetőképző program

Megjelent könyve : Lélekcsemegék minden napra

Fiorrás: http://www.teljessegviraga.hu/bemutatkozas/

 

 

Emer Hickey, Ciara Judge, Sophie Healy–Thow, a három tinédzser lány, akik tettek az éhiség felszámolása érdekében.

Miután 2011-ben hallottak az észak-kelet Afrikai éhségről, az élelmiszer növelésének lehetőségeit kezdték kutatni, 3 évnyi kutatómunka után úgy döntöttek, hogy beneveznek a Google Science Fairre (a Google tudományos pályázatára, melyet 13-18 éves diákok jelentkezhetnek projektekkel.,,Sokat kísérleteztünk Ciaraék otthonában – mesélte Émer. Először a vendégszobát vettük birtokba, majd tovább terjeszkedtünk a konyhába, a nappaliba, a melegházba, végül a kertbe. Több mint 13 ezer magot teszteltünk, Elég sok munka volt vele, de igazán megérte.”Vizsgálódásaik során rájöttek, a diazotróf nevű baktérium felgyorsítja a kenyérgabonák csírázását, mi több, megnöveli a hozamukat – és elnyerték a 16-17 éves lányok 2013-ban a neves tudományos világverseny fődíját. Forrás: Nők Lapja Évszakok – Tavasz 2015 - Orisek Andrea

 

 

Takács Nóra életmód tanácsadó, műsorvezető, modell, jószolgálati aktivista

A Hogyan legyek jó nő? rovat háziasszonya. Közel 100.000 nő nézi rendszeresen a videóit, amelyekben Nóri apró trükkökkel, praktikákkal mutatja be, hogyan lehet valakiből jó nő.

Hasznos tanácsokat ad a hozzá tanácsért fordulóknak. Voltak már Jónő-napok, nyáron pedig Jónő-tábor, ahol a  jelentkezők személyesen is elsajátíthatták az adásból már ismerős hasznos praktikákat.

A tévés szereplés mellett Takács Nóra kialakított egy közösségi weboldalt is és létrehozott az interneten egy fórumot, ahol naponta több tízezren vitatják meg a televíziós adásokban bemutatott szépségápolási praktikákat. 2012 nyarán megjelent első önálló kiadványa is.

A 2013-as év is nagy sikert hozott, ugyanis Nóra lett a Glamour Women of the Year Év műsorvezetője címének nyertese. ,,Számomra azért is nagyon fontos ez a díj, mert nem gondolom azt, hogy én vagyok az év legjobb műsorvezetője, azt viszont gondolom, hogy értem mozdultak meg a legtöbben. Ez nagyon jó érzés, a legnagyobb elismerés.”

Ugyanebben az évben indult útjára a Jónő Team, átalakító szupercsapat. Nórán kívül a csapatot erősítik még tehetséges teamtagok: fotós, fodrász, stylist

A Hogyan legyek jó nő? Facebook csoportjának 31.000 tagja van, és ő mindegyikőjüket a barátnőjének tartja. Eddig 4000 megválaszolt levélnél tart másfél év alatt, ami szerintünk nagyon úgy hangzik, mint egy Guinness-rekord. – Rengeteg üzenetet kapok tiniktől, kismamáktól, nagymamáktól. Mindenki másról érdeklődik, mindenkinek más a fontos. Néha kapok olyan leveleket is, amiben súlyos betegségből felépült nők köszönik meg a munkámat, azt mondják erőt adott nekik egy-két videóm. Igazából csak kedvet kaptak egy kicsit ismét foglalkozni magukkal, kicsinosítani az arcukat, hajukat, körmüket, és ettől egyből javult a közérzetük. Ezért érdemes dolgoznom – ilyenkor mindig ezt gondolom.

Kerekasztal beszélgetéseken, adományozásokban, jótékonysági munkákban vesz részt és különösen nagy figyelmet fordít az állatok segítésére. A nyarakat egy kis faluban tölti a Nyírségben, melyet Mesefalunak hív.

,, - Amit elértem, az mind nagyon jó, büszke vagyok rá, jó visszaemlékezni mindenre. Nagyon sok országban jártam, becsülettel és sokat dolgoztam, jól kerestem, magam előtt le a kalappal. Nyilván vannak Magyarországon olyan modellek, mint Palvin Barbara, Mihalik Enikő, akik azért klasszisokkal nagyobb dolgot hajtottak végre, mint én. Mindketten gyönyörűek és tehetségesek. Ez az alapja a sikernek, persze egy kis szerencsével fűszerezve.”

http://www.life.hu/trend/20120321-takacs-nora-sissi-szepsegtrukkjei.html

http://www.life.hu/trend/20120411-oprah-winfrey-az-utolso-amazon.html

http://noratakacs.com/06indexmain.html

https://hu-hu.facebook.com/hogyanlegyekjono

http://hogyanlegyekjono.hu/

http://www.sminktukorblog.hu/2014/01/interju-blog-percek-takacs-noraval.html

http://www.hotstyle.hu/?q=en-a-klasszikus-modell-csoportba-tartoztam-interju-takacs-noraval

http://player.hu/kult/takacs-nora-hivatalosan-is-jo-no/

 

 

2010-es indulásunk óta 9 konferencia áll mögöttünk és több, mint 150 előadó varázsolt el bennünket. Olyan inspiráló gondolatokat, ötleteket és kezdeményezéseket ismerhettünk meg, melyek közös jövőnkre, személyes sorsunkra is nagy hatással vannak!

Most rajtad a sor, csatlakozz Te is és oszd meg gondolataidat a világgal! Legyél Te is TEDxDanubia előadó! Várunk!

https://www.facebook.com/notes/tedxdanubia/legy%C3%A9l-te-is-a-2017-es-tedxdanubia-el%C5%91ad%C3%B3ja-p%C3%A1ly%C3%A1zat/1400592329970389

 

 

http://te.karrierepitok.hu/guestInvitation/MTE= TudásEstek

 

 

http://mosolygosmagyarorszagert.hu Mosolygós Magyarországért

 

Egyre több országban sikerrel alkalmazzák a Boldogságórákat, amelyeken a diákok csoportosan és egyénileg ismerik meg a boldogság fő összetevőit.

„Arra törekszünk, hogy a Boldogságórák derűs és élménygazdag feladatai, játékai, valamint gyakorlatai fokról fokra kibontakoztassák a derűt és életszeretetet. Gyermekeink így a jövőbe vetett hittel, bátran járják végig a felnőttséghez vezető utat, majd boldogságra képes emberré válhatnak.” - Prof. Dr. Bagdy Emőke, a Boldogságprogram fővédnöke

 

A Boldogság program Magyarországon a pozitív pszichológia kutatási eredményeire épül, melynek célja, hogy elősegítse a gyerekek önbecsülését, és boldogságra tanítsa őket. Több országban tartanak már Boldogság órákat, és számos vizsgálati eredmény kimutatta, hogy ez a program csökkenti a gyerekek szorongását, növeli az önbizalmukat és segíti őket, hogy jobban teljesítsenek az iskolában.

https://www.facebook.com/molnar.jozsef.3557/posts/899736476758986

 

Boldogságórák az iskolákban, Boldogság klubok országszerte. Boldogságprogram a családokban.

http://boldogsagprogram.hu/

 

 

 

Tegyél másokért valami jót, - és te is jobb emberré válsz‎

 „A Hősök Tere célja, hogy Magyarországon társadalmi norma legyen az együttérzés és hogy az emberek tesznek egymásért. Alapítótársaimmal azt szeretnénk, hogy az emberek minél többen vegyék észre, hogy ami az utcán történik, rájuk is tartozik. Egyfajta társadalmi proaktivitásra törekszünk, amiben az emberek kiállnak és tesznek egymásért. A workshopok, tréningek, akciók, kampányok, konferenciák formájában ehhez kívánjuk megadni a kezdő lökést és a szükséges tudást” – mondta Orosz Györgyi, a Hősök Tere ügyvezetője.

 

 

 

 

Az ELTE PPK Hallgatói Önkormányzat 2016. október 6-án rendezi meg Mindenki Segít címmel önkéntes napját. A korábbi évekhez hasonlóan idén is minden segíteni vágyót örömmel várnak.

A résztvevők különböző önkéntes csapatok tagjaiként gyerekekkel játszhatnak, időseknek olvashatnak fel, kutyát sétáltathatnak, vagy épp kerítést festhetnek. A részvételhez regisztráció szükséges, amely elérhető az esemény Facebook-oldalán

 

 

 

http://lelekpillango.blog.hu/2015/10/19/kedves_kuldetes_tizenkilencedik_nap_buszke_vagyok_rad

 

 

 

A Superbrands-díj a minőség, a siker és a hitelesség fokmérőjéül is szolgál szerte a világban.

 

 

,,A kis aranypiramis a német sportolók legjobbjainak, a Hall of fame nyolcvan tagjának jár. Tudni kell, az elismerést nemcsak a kiváló sporteredményekkel, hanem ezen felül a példamutató magán- és társadalmi élettel lehet kiérdemelni.”

 

 

,,Padma Shri-díj: Ezzel a díjjal az indiai kormány minden évben kitünteti azokat az indiai állampolgárokat, akik az élet különböző területein (művészet, irdalom, tudományok, szociális munka stb.) kiemelkedő munkát végeztek. (Padma jelentése: lótusz) A lótuszvirág jelentése: lét, szépség, igazság, tisztaság, örök. Indiában, ahol a lótusz a nemzet virága, a legmagasabb állami kitüntetések egyike a Padma Sri, aminek jelentése lótusz szépségű.”

 

Ayudh szanszkrit szó jelentése,,Béke”, Továbbá az AYUDH betűszó, az Amrita Yuva Dharma Dhara kezdőbetűiből áll össze, mely szabad fordításban azt jelenti szanszkritül: „fiatalok, akik mozgásban tartják a tisztesség kerekét. Az AYUDH egy olyan - Ammá (Mata Amritanandamayi)által inspirált - ifjúsági mozgalom, melynek tagjai spirituális értékeken nyugvó életet szeretnének élni. Önmagukon kezdve a változtatást, azon dolgoznak, hogy a jövő reménytelibb, békésebb és szociálisan érzékenyebb legyen. Galambot formázó logójuk két szárnya a szeretetet és odaadást szimbolizálja. Ammá egyik allegóriájában, farka a spirituális tudást, és a madár irányításához nélkülözhetetlen intellektust ábrázolja. Mindezen értékek segítenek nekünk szabadon szárnyalni, függetlenül és boldogan élni életünket.

 

 

Mata Amritanandamayi, vagy ahogy nevezik, Amma a jelenkor egyik legfontosabb adakozója. A hajdani dél-indiai kislány életét a rászorulók segítésére tette fel, miután erős megtapasztalásai voltak Istenről. Nem vár tanítványokat, hanem éppenhogy ő járja a világot, húsz éve, adományokat gyűjtve. Azonban Amma nem csak gyűjt, hanem ad is: tanítása elsősorban abból áll, hogy teljes, elfogadó szeretetével átöleli az elébe sorjázó embereket, immár több, mint huszonhét milliót. Amma jelentése anya, egyéb nevén "az ölelő szent"nek is hívják, mert eddigi élete során már rengeteg (több mint 20 millió) embert ölelt meg.

 

 

 

 

Bertha von Suttner

Az osztrák író, újságíró és nevelőnő. Pacifista regényei világszerte elismerést hoztak számára. Lev Tolsztoj egyenesen azt remélte, hogy egyik műve hatására megszűnik a háború intézménye. Az első világháború előtti fellépése a békéért ösztönözte arra Alfred Nobelt, hogy békedíjat is alapítson.

Berthát egész Európa ismerte. Harcos volt, bátor és jó. Nem hagyta, hogy élete fonala úgy gubancolódjon, ahogy mások elvárták volna, ő döntött a sorsáról és kicsit a világéról is. Bertha von Suttner volt az első nő, aki Nobel-díjat kapott.

Berta már egészen fiatal korától kezdődően nyelveket tanult, értett a zenéhez, rendkívül sokat olvasott és tájékozott volt a világ dolgairól, ahogy az egy művelt kisasszonyhoz illett.

A család sokat utazott, pezsgő társadalmi életet éltek, idővel azonban a nagy kiruccanásokból vissza kellett venniük, anyagi helyzetük kezdett szűkössé válni. Igazából a családfő halála óta szorult a nadrágszíj, de valahogy elboldogultak ideig-óráig. Mikor Bertha úgy döntött, hogy nem él többé a családja nyakán, sorsfordító lépésre szánta el magát: állást keresett. Talált is hamarjában. Tanító lett Bécsben a jómódú Suttner báró lányai mellett. Ekkor találkozott leendő férjével is, Suttnerék fiával, Arthurral. Szerelem volt első látásra. 

A fiatalok boldogsága azonban csak lassan teljesedett be. Bertha 1876-ban Párizsba utazott, mert belátta, hogy ők ketten sosem lehetnek együtt, ezért messze akart menekülni a kínzó szerelem elől. Ekkor bukkant rá egy hirdetésre az egyik bécsi lapban: "Nem egészen fiatal, gazdag és nagy műveltségű, Párizsban élő úr keres hasonló korú, több nyelvet tudó titkárnőt, aki házát is irányítaná." Bertha jelentkezett, megkapta az állást, majd munkába állt Alfred Nobelnél, akivel jól érezte magát. A férfi idővel teljesen belehabarodott a harmincas éveiben járó grófnőbe, naphosszat a békéről beszélgettek.

A szív mindig győz az ész felett, ha szerelemről van szó. Így esett, hogy a szerelmes ifjú, Arthur von Suttner levelet küldött Berthának, megkérte a nő kezét, aki örömében már indult is vissza Bécsbe, ahol azonnal egybekeltek a Suttner család egyértelmű rosszallása, tiltakozása ellenére is.

Meg sem álltak a Kaukázusig, hogy ott a messzi távolban kezdjenek közös, boldogabb életet.

Tisztán látszik, hogy ha egy fiú akar egy lányt, akkor a Kaukázusig is elmegy érte/vele. Ha nem így tesz, akkor nincs miért szomorkodni, mert az a fiú nem a mi igazi Suttnerünk. No, de ne térjünk el ennyire a témától.

A szerelmesek kilenc évig éltek a Kaukázusban, ahol zene- és nyelvtanításból, valamint írásból tartották el magukat. Időközben kiderült, hogy Bertha tehetségesen ír, akárcsak Arthur. Regényeket, értekezéseket készítettek életükről, háborúellenes gondolataikról, tapasztalataikról. Így teltek mindennapjaik boldogan, csöndesen elmélkedve éveken keresztül. Mikor lecsitultak a családi kedélyek Bécsben, a házaspár úgy döntött, ideje visszatérni, így 1885-ben hazautaztak.

Visszatérésüket követően Bertha még többet és még nagyobb erővel dolgozott, bekapcsolódott férjével a békemozgalomba, részt vett az első nemzetközi békekongresszuson, megalapította, majd ő lett az elnöke az Osztrák Béke Társaságnak, előadásokat tartott, többek között Budapesten is több ízben, egymás után írta pacifista könyveit, sőt még folyóiratot is indított a témában. Leghíresebb könyve az életrajzi ihletésű Le a fegyvert! 1889-ben jelent meg. Alfred Nobel hosszú levelet írt a megjelenést követően Berthának, amiben gratulált a csodás íráshoz és örömét fejezte ki, amiért mindketten azonos véleményen vannak a béke fontosságát illetően annyi év elteltével is. Ettől kezdve szorosabb kapcsolat fűzte össze őket, rendszeresen leveleztek, persze csak barátokként. Bertha folyamatosan tájékoztatta Nobelt a békemozgalom aktuális ügyeiről, fejlődéséről, a férfi pedig megígérte, hogy tenni fog ő is valamit a jó ügy érdekében. Tett is! Hogy bizonyítsa a világnak és Berthának békés szándékait, a vagyonát, amit a pusztító találmánya által szerzett, a béke javára fordította. Végrendeletében rögzítette, hogy halála után vagyonából hozzanak létre egy olyan alapot, amelynek kamatait minden évben osszák szét azon személyek között, akik a legtöbbet tettek előző évben a világért, tudományért, békéért. Ez lett a mindenki által ismert rangos kitüntetés, a Nobel-díj, amit részben Berthának is köszönhetünk.

Tovább folytatta előadásait a békéről, részt vett a hágai, londoni békekonferencián is, sőt utolsó erejével a bostoni békekongresszuson is felszólalt. 1905-ben kitartó és állhatatos munkájáért, 62 éves korában Nobel-békedíjat kapott. Ezzel ő lett az első nő a világon, akit ezzel a kitüntetéssel illettek.

Bertha példás életet élt. Sokat lehet belőle tanulni, például azt, hogy egyetlen fecske is csinálhat nyarat. Szűnni nem akaró békeszeretete másokra is átragadt, mindenki lelkesen követte őt.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/takacs-nora/20130312-takacs-nora-bertha-von-suttner.html

http://www.femina.hu/terasz/a_tortenelem_leghiresebb_asszonyai?img=1&code=0000098747twhe#kepgaleria

 

 

 

„Egy civilizáció, ahol nincs őrültség, ahol nincsenek bűnözők és nincs háború, ahol a tehetség virágozhat, a tisztességes lények jogai megadatnak, és ahol az ember szabadon szárnyalhat egyre magasabbra – ezek a Szcientológia céljai.” – L. Ron Hubbard – A Dianetika és a Szcientológia alkalmazott vallásos filozófia létrehozója.

 

 

„Az igazi lecke az, hogy megtanuljunk szeretni.

Annak, aki sértetlenül szeretné leélni az életét, ezt meg kell tanulnia: soha ne használja fel gyűlölet alapjául azt, amit ön ellen tettek. Soha ne vágyakozzon megtorlásra.

Igazi erő kell ahhoz, hogy szeressük az Embert. És hogy szeressük őt minden ez ellen irányuló kihívás ellenére, minden provokáció és mindazok ellenére, amelyek miatt nem kellene őt szeretnünk.

A boldogság és az erő csakis a gyűlölet hiányában marad fenn. A gyűlölet maga a pusztulásba vezető út. A szeretet az út az erő felé. Szeretni mindenek ellenére: ez a nagyság titka. És nagyon is lehetséges, hogy ez az univerzum legnagyobb titka.” (L. Ron Hubbard)

 

Szcientológusként mindenki javára elkötelezem magamat a Szcientológus kódexhez:

1. Folyamatosan és pontosan tájékoztatom a Szcientológusokat, a közönséget és a sajtót a Szcientológiáról, a mentális egészség világáról és a társadalomról.

2. A Szcientológiát legjobb tudásom és legjobbképességeim szerint használom fel családom, barátaim, csoportjaim és a világ segítésére.

3. Visszautasítom, hogy az auditálásra elfogadjak bármely olyan precleart vagy csoportot, akit úgy érzem, nem tudok becsülettel segíteni, és visszautasítom, hogy pénzt fogadjak el tőlük.

4. Felemelem a szavam mindennemű élet- vagy emberiségellenes visszaéléssel szemben, és mindent megteszek, amit csak tudok azért, hogy megszüntessem azokat.

5. Leleplezek és segítek megszüntetni mindennemű fizikai sérülést okozó gyakorlatot a mentális egészség területén.

6. Segítem megtisztítani és tisztán tartani a mentális egészség területét.

7. Biztonságos légkört teremtek a mentális egészség területén, az ott előforduló visszaélések és brutalitás eltörlésével.

8. Támogatom az igaz emberbaráti törekvéseket az emberi jogok különböző területein.

9. Magamévá teszem azt az irányelvet, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő.

10. Dolgozom azért, hogy szólásszabadság legyen a világon.

11. Aktívan felemelem a szavam az olyan tudás, bölcsesség, filozófia vagy adat elnyomása ellen,amely segítené az emberiséget.

12. Támogatom a vallásszabadságot.

13. Segítem a Szcientológia szervezetek és csoportok szövetségre lépését a közönség csoportjaival.

14. Olyan szinten tanítom a Szcientológiát, amelyen az a befogadó számára érthető és felhasználható.

15. Hangoztatom a Szcientológia mint filozófia szabad felhasználását – annak minden alkalmazását és változatát tekintve – a humán tudományok terén.

16. Ragaszkodom ahhoz, hogy a Szcientológia szervezeteken belül a standard, minden változtatástól mentes Szcientológia legyen az alkalmazott tevékenység az etika, a processzing és az adminisztráció terén.

17. Kiveszem a részem a Szcientológia világra gyakorolt hatásáért vállalt felelősségből.

18. Növelem a Szcientológia nagyságát és erejét világszerte.

19. Tetteimmel példázom a Szcientológia hatékonyságát és bölcsességét.

20. Józanabb és jobb hellyé teszem ezt a világot.

Forrás: http://www.tuddmegazigazsagot.hu/hitt%C3%A9telek/szcientol%C3%B3gus-k%C3%B3dex.html

 

 

A boldogsághoz vezető út le van zárva azok számára, akik nem tartják vissza magukat ártalmas cselekedetek elkövetésétől. (Lafayette Ron Hubbard)

 

A tétlen emberekkel nehéz kijönni. Azon kívül, hogy lehangolóak, kissé még veszélyesek is lehetnek. (Lafayette Ron Hubbard)

 

A boldogsághoz vezető út megköveteli, hogy jó példát mutassunk másoknak. (Lafayette Ron Hubbard)

 

A szex nagy lépés a boldogsághoz és az örömhöz vezető úton. Semmi rossz nincs benne, ha együtt jár vele a hűség és a tisztesség. (Lafayette Ron Hubbard)

 

A kommunikáció a házasság sikerének gyökere, melyből erős frigy fejlődhet ki. (Lafayette Ron Hubbard)

 

A zűrzavar a butaság alapvető oka. A buta embernek minden zavaros, kivéve a nagyon egyszerű dolgokat. Így attól függetlenül, hogy mennyire okos valaki, ha az illető ismerné a zűrzavar anatómiáját, még okosabb lenne. (Lafayette Ron Hubbard)

 

Próbálj nem tenni másokkal olyan dolgokat, amelyeket nem szeretnéd, ha ők tennének veled! Légy méltó a bizalomra! (Lafayette Ron Hubbard)

 

A jóság nagyon aktív és hatalmas erő lehet. Próbálj úgy bánni másokkal, ahogy te szeretnéd, hogy ők bánjanak veled. (Lafayette Ron Hubbard)

 

Nem elvakult utópikus gondolat, hogy a nő az eddig elfoglalt helyénél magasabbra emelhető. És magasabbra is kell emelni, ha a holnap nemzedékének gyermekkorát emberhez méltóvá kívánjuk tenni, ha az otthonokban békességet és nyugalmat szeretnénk látni s ha társadalmi haladást óhajtunk. (Lafayette Ron Hubbard)

 

 

A sikeres munka alkotóelemei: képzés és tapasztalat az adott témában, jó általános intelligencia és képesség, képesség a magas szintű affinitásra, képesség a realitás elviselésére, valamint képesség arra, hogy kommunikáljunk és gondolatokat fogadjunk be. (Lafayette Ron Hubbard)

 

 

Az öröm pozitív minőség. Ilyen a munka élvezete, egy jó könyv vagy egy jó barát, …Öröm az, amit az ember élvezettel tesz; amin szívesen elmélkedik; amire jó visszaemlékezni; és néha még az is, ha olyan dolgokról beszél. (Lafayette Ron Hubbard)

 

A siker az ember akaratával kezdődik. (Lafayette Ron Hubbard)

 

A dolgok azért mennek jól, mert valaki jóra fordítja a menetüket. (Lafayette Ron Hubbard)

 

„Szeretek másokon segíteni, és életem legnagyobb örömének tekintem, amikor azt látom, hogy egy ember megszabadítja önmagát az árnyaktól, amelyek elhomályosították napjait. Az ember ezeket az árnyakat annyira sűrűnek látja, és azok olyan súllyal nehezednek rá, hogy amikor felfedezi, hogy ezek csak árnyak, és képes átlátni és átsétálni rajtuk, és újra megfürödhet a napfényben, akkor rendkívül boldognak érzi magát. És attól tartok, én is éppoly boldog vagyok, mint ő.” (Lafayette Ron Hubbard)

 

A boldogsághoz vezető út sokkal könnyebben követhető, ha támogatjuk a jó szándékú embereket. (Lafayette Ron Hubbard)

 

 

 

Bahá’í hit alapelvei:

- Az igazság önálló keresése

- Az előítéletek eltörlése (faji, etnikai, vallási stb.)

- Az emberiség egysége

- A vallások egysége

- Egy egységes világkormány működése

- A vallás és tudomány összhangja

- Egy mindenki által beszélt ’kiegészítő’ nyelv (világnyelv) használata

- A férfiak és a nők egyenjogúsága

- A szülők tisztelete, a Család egysége

- Mindenki számára biztosított kötelező és egyetemes oktatás

 

 

Az ökumenizmus (görögül oikumené - földkerekség, a lakott világ, egyetemes, egész világot érintő.

 

 

,,A katolikus szó egyetemeset jelent. Azért egyetemes, mert a katolikus egyházhoz bárki, bármilyen származású ember csatlakozhat. Ez a felfogás a Krisztus utáni első században forradalmi volt, mert majdnem minden népnek, államnak sajátos hitvilága volt. Így például a zsidó valláshoz csak izraeliták - a választott nép tagjai - tartozhattak. Katolikus az, akit megkereszteltek - szentelt vízzel a katolikus egyház keretein belül. Elfogadja, hogy tagjai különféle nemzetekhez tartoznak, de elveti a nacionalizmust, vagy azt, hogy egy nyelvet az ördög nyelvének nyilvánítsanak. Továbbá helyteleníti azt, hogy a nemzet érdekét az egyház érdeke elé helyezzenek.”

 

 

Ferences rendiek jelmondata: "Pax et bonum" – Béke és Jóság. A pax et bonum kifejezései még: Békét és Áldást, Béke és üdvözülés, Béke és áldás. A ferenceseknek nem csak jelmondata, de így is üdvözölték egymást.

 

 

A Teozófiai Társulat hármas célja

1.Megalkotni az emberiség egyetemes testvériségének egyik magvát nemzetiségi, vallási, társadalmi osztálybeli, nemi és faji megkülönböztetés nélkül.

2.Támogatni a vallások, bölcseletek és tudományok összehasonlító tanulmányozását.

3.Kutatni a természet még fel nem ismert törvényeit és az emberben rejlő erőket.

 

 

Krisztus, Krisna, Buddha és Mohammed mind ugyanahhoz a kapuhoz vezetnek el bennünket, ami a SZERETET Mennyországába nyílik - a szeretetébe, ami nem ismeri a gyűlöletet, ahogy a nap fénye sem ismeri a sötétséget.  Az Úr Jézus nyilvánítsa ki Magát neked! Legyél a tanításainak megtestesítője! Ragyogj Igaz Keresztényként, az Úr őszinte és hű leszármazottaként! Az Úr Jézus áldása legyen veled! (Szvámí Sivánanda)

 

 „Ha muszlim vagy, légy jó muszlim. Ha keresztény vagy, légy jó keresztény. Ha hindu vagy, légy jó hindu. Legyen teljes hited a saját vallásodban, és élj példamutató életet! Ez a valódi odaadás és az igazi szabadság.” (Sri Sathya Sai Baba)

 

„Kövesd azt a vallást, amelyikbe beleszülettél, vagy amelyet választottál magadnak, és ragaszkodj a jó elvekhez és az erkölcsös viselkedéshez a mindennapi életed során.” (Sri Sathya Sai Baba)

 

„Éljenek és virágozzanak a különféle vallások, hirdessék Isten Dicsőségét minden nyelven, minden dalban. Legyen ez az eszménykép! Tiszteljük a hitek közötti különbséget, s fogadjuk el mindegyiket egyaránt, mígnem valamennyi egységre fog törekedni. Ha minden ember a vallásalapítók által lefektetett eszmék szerint él, kerülve a gyűlölködést és kapzsiságot, akkor a világ békés és boldog lakóhellyé válhat.” (Sri Sathya Sai Baba)

 

,,Legyen minden lény boldog és rendelkezzen a boldogság okával! Legyen mentes a szenvedéstől és a szenvedés okától! Legyen részük a valódi boldogságban, mely mentes a szenvedéstől! Időzhessenek a teljes háborítatlanság állapotában!”

 

Amikor a buddhisták azt mondják: „Buddham Saranam Gachchhami, Dhammam Saranam Gachchhami, Sangham Saranam Gachchhami”, az ima igazi jelentése a következő: az elméteket fordítsátok az erkölcs felé. Az erkölcsnek a társadalom szolgálatára kell irányulnia. Amikor ez teljesül, a társadalom megtisztul. (Sri Sathya Sai Baba)

 

 

 

Egyre jobb leszek, fejlődőm, s ezáltal még jobbat tudok adni magamnak, másoknak, a szeretteimnek, a világnak.

Egyre jobb leszel, fejlődsz, s ezáltal még jobbat tudsz adni magadnak, másoknak, a szeretteidnek, a világnak. (Molnár József)

 

 

 Az első vallásközi találkozót II. János Pál pápa hívta össze 1986-ban Assisi-ben, és ez az imavilágnap adta az alapját az azóta minden évben megrendezett vallási és kulturális béketalálkozóknak.

 

1986 őszén a Ferences-rend meghívására, a Világ Természetvédel­mi Alap (World Wide Found, WWF) megalakulásának 25. évfordu­lóján Assisi városában gyűltek össze az öt világvallás (buddhizmus, hinduizmus, iszlám, kereszténység és zsidóság) képviselői, hogy kétnapos lelkigyakorlaton tegyenek hitet a természeti környezet megóvásának ügye mellett.

Ott elhangzott és későbbi nyilatkozataik, fölhívásaik azt mutatták, hogy az egyes vallások cselekedni kívánnak a földi élet megóvása érdekében.

.

 

 

 

Buddha tanítása teljes mértékben az élet tisztaságát hangsúlyozta az élet minden területén – a látás, a gondolatok, a beszéd és a tettek tisztaságát. (Sri Sathya Sai Baba)

 

,,A tisztaság kétféle lehet: külső és belső. A külső tisztaság, a test tisztán tartását jelenti. Piszkos külsejű ember sohasem lehet jógi. Ez vonatkozik a belső tisztaságra is. Magától értetődően a belső tisztaság sokkal fontosabb, de mindkettő szükséges.

A külső testi tisztaság egymagában nem ér sokat, de a belső tisztasággal karöltve fontos követelmény. A mosdás, fürdés, tisztálkodás megilleti a testet, sőt elengedhetetlenül fontos, hiszen a szellemileg fejlett ember tisztában van azzal, hogy testére, mint szellemének burkára, kifelé forduló közegére és eszközére, szüksége van, s éppoly kevéssé hanyagolhatja el, mint a gondos munkás a szerszámát. A test belső tisztasága visszahat a szellemre, hiszen rajta keresztül éri a szellemet minden kívülről érkező hatás. A szennyes, elhanyagolt test rossz szűrő és hiányosan, fertőzötten közvetíti a külső hatásokat.

A kétféle tisztaság közül a belső tisztaság - a szív és az elme tisztasága - a fontosabb. A belső tisztaság vidámságot, örömöt, harmóniát, nyugalmat, békességet ad.

A kívül-belül tisztán tartott test, az egyidejűleg tisztán tartott szellemmel együtt, tökéletesen egészséges lesz, minden működése hibátlanná válik, a szattva tiszta eleme túlsúlyra jut benne, az így előállt egyensúlyérzés zavartalan derűt eredményez az elmében, ez megkönnyíti az összpontosítást, amely viszont az érzékeken való uralomra s ezen át az önvaló megismerésére vezet.

A belső tisztaság tiszta gondolatokat eredményez. Ha egyszerű, tiszta táplálékokon élünk, akkor tiszta lesz az elménk. A test és a gondolatok között nagyon szoros kapcsolat van. Egy tiszta testű embernek tiszta gondolatai vannak és fordítva is igaz: egy beteg, önmérgezésben levő testnek beteg gondolatai vannak. A tisztaság a jóság kötőerejének egyik alapvető megnyilvánulása.”

"A belső tisztaság mossa le a tudat tisztátalanságát” (Vjásza)

Forás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Saucsa

 

 

 

,,A bodhiszattva ösvény

A bodhiszattva ösvény a minden érző lény javára megvilágosodás érdekében gyakorló személy gyakorlására vonatkozik, amely során állandóan a "hat tökéletességet" (páramitá) fejleszti ki.

Ezek az:

 • adakozás (dána),

 • erkölcsiség (síla),

 • kitartás (vírja),

 • türelem (ksánti),

 • meditáció (szamádhi)

 • és bölcsesség (pradnyá).

Az első öt gyakorlásából gyűlik össze a "punja-szambhára" (érdem felhalmozása) készlet,

az utolsóból pedig a dhjána-szambhára (tudás felhalmozása) halom.

Egyes hagyományok az első hat tökéletességhez további négyet hozzátesznek, amelyek az ügyes módszer (bhúmi), a buddhaság elérésére tett fogadalom (pranidhána), az erő (bala) és a tudás (dhjána).

Az összesen tíz szintű gyakorlatot bhúminak nevezik.

A szintek nevei sorrendben a következők: örömteli, szeplőtlen, ragyogó, sugárzó, nehezen meghódítható, szemben álló, messzire jutó, megingathatatlan, éles értelmű és dharma fellege. A bodhiszattva a tizedik szint után éri el a buddhaságot.” https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodhiszattva

 

 

Ha még több időt fordítunk tudatosan a szeretetre, a megértésre, elfogadásra, a saját és szeretteink, embertársaink boldogságára, segítésére és boldogulására, akkor a gyűlöletkeltő emberek, politikusok hamar megváltoznának, ,,kihalnának”. Hiszem, hogy eljön az a kor, amikor szégyennek számít majd a politikusi múlt, s mindörökre természetes lesz, a nagyon segítő, támogató, szerető EMBER. (Pe-chi-ce)

 

Ne azt az embert kövesd, akinek a neve nagy, hanem azt, akinek a tettei nagyok. (Pe-chi-ce).

 

 

 

 

 

Eleanor Roosevelt

„A világ First Lady-je”.

Minden idők egyik legnépszerűbb elnökfelesége az emberi jogok harcosaként, küzdő szellemű, bátor nőként írta be magát a történelembe. Franklin D. Roosevelt elnök felesége, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának fő megalkotója. A nők, és az afroamerikaiak egyenjogúságáért harcolt egész életében. Eleanor társalapítója volt a Freedom House nevű szervezetnek, és támogatta az ENSZ megalapítását.

Férje halála után Truman elnök őt nevezte ki az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének. Számos mondata szállóige lett, és sok helyen idézik őt. Egyik leghíresebb mondása: „A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében.”

Támogatta férje, Franklin D. Roosevelt kormányzati politikáját, a New Dealt, és a emberi jogok szószólója lett. Dolgozott a nők egyenjogúságáért. Theodore Roosevelt amerikai elnök unokahúga volt, és férjének Franklin D. Roosevelt-nek az 5-öd unokatestvére.

Mire 1933-ban first ladyként megérkezett a Fehér Házba, már régóta az emberi jogok és a társadalmi igazságosság kérdéseivel foglalkozott. Munkáját minden ember érdekében végezte, és a nők, az afroamerikaiak és a világválság időszakának munkásai egyenjogúságát hirdette; ezzel ráirányította a figyelmet az ügyükre, és arra ösztönözte őket, hogy küzdjenek érte.

Tizenöt éves korában egy neves angliai intézetbe került, ahol a lányokat haladó szellemű oktatásban részesítették, megtanítva őket arra, hogyan legyenek függetlenek és politikailag nyitottak. Az alapvetően csendes és szerény lány személyisége itt kezdett kibontakozni. Tizennyolc évesen tért vissza New Yorkba. Szociális érzékenysége ezekben az években már megmutatkozott: gyakran végzett önkéntes munkát a friss bevándorlók körében, és csatlakozott egy New York-i szövetséghez, mely a nők és gyerme­kek embertelen munkakörülményeit hozta nyilvánosságra. 

A fiatal Eleanornak több udvarlója is volt, köztük a húsz­éves Franklin D. Roosevelt, a Harvard egyetem szépreményű hallgatója, aki ötöd-unokatestvére volt, és már gyermekkoruk óta ismerték egymást. Egy éven belül leánykérésre került a sor, és amikor a lány igent mondott, Franklin a világ legboldogabb férfijának érezte magát. 1905-ben ülték a menyegzőt, az arát „Ted bácsi” (Roosevelt elnök) kísérte oltárhoz.
A két fiatal természete nagyon különbözött, de korai levelezésükből egyértelműen kiderül, hogy rajongva szerették egymást.

 

1920-ban a nők alkotmányos választójogot kaptak az Egyesült Államokban. Ez az áttörés számos ambiciózus asszonyt arra bátorított, hogy aktívabb szerepet vállaljon a politikában. A csalódás után Eleanor is belevetette magát a közéleti munkába. Csatlakozott a Női Szavazók Ligájához, aminek keretében a polgári és emberi jogokért harcolt. Olyan szociális problémák szószólója lett, mint a gyermekmunka, a feketék helyzete és a munkanélküliség. Részt vett a demokrata párt munkájában, rendszeresen publikált különböző lapokban, egymást követték rádiószereplései. 1928-ra már ő volt a legismertebb női politikus az országban.

1928-ban New York kormányzójává, 1932-ben pedig az Egyesült Államok elnökévé választották. Eleanor eleinte viszolygott a „First Lady” szerepkörétől. Mi sem állt távolabb tőle, mint az udvariassági
tea­délutánok és a pompázatos estélyeken való bájolgás. Néhány éven belül azonban rájött, hogy többet tehet az elesettekért elnökfeleségként, mint addig valaha.

Szerette volna, ha a New Deal programja férfiakhoz, nőkhöz, fekete és fehér bőrűekhez egyaránt szólna. Részben Eleanor fáradhatatlan munkájának köszönhető, hogy a második világháborúban a feketék már mind a munkaerőpiacon, mind a hadseregben megjelentek. Valódi részvéttel fordult a munkanélküliek felé is, és rengeteget utazott szerte az országban, iskolákat, gyárakat látogatott, személyesen hordva a híreket az elnöknek a kormányprogram sikereiről.

A bátor és szókimondó asszony nyilvánosan támogatta Marian Andersont, a fekete énekesnőt, amikor 1939-ben a faji hovatartozása miatt nem engedték meg neki, hogy a washingtoni Constitution Hallban lépjen fel. Eleanor Roosevelt gondoskodott róla, hogy Anderson a Constitution Hall helyett a még jelentősebb Lincoln-emlékműnél énekelhessen; ezzel maradandó és példamutató módon tett tanúbizonyságot személyes bátorságáról és az emberi jogok fontosságáról.

Miután 1945-ben Franklin Delano Roosevelt elhunyt, a Fehér Házban őt követő Harry Truman elnök 1946-ban Eleanor Rooseveltet nevezte ki az USA ENSZ-nagykövetévé. Elszántan hitte, hogy az ENSZ majd segít elhozni egy szebb világot, és lázasan dolgozott olyan fontos dokumentumok létrejöttén, mint az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata. Az ENSZ-ben működő Emberi Jogok Bizottságának vezetőjeként Eleanor Roosevelt játszotta a legnagyobb szerepet annak az 1948-as, a szabadságjogokat meghatározó okiratnak az összeállításában, amelyre mindig is az ő műveként fognak tekinteni, amelyet a következő szavakkal adott át az ENSZ Közgyűlésének:

„A mai napon egy olyan esemény küszöbén állunk, amely mind az Egyesült Nemzetek Szervezetének életében, mind az emberiség életében hatalmas jelentőséggel bír. Nagyon is lehetséges, hogy ez a nyilatkozat az egész emberiség nemzetközi Magna Chartájává fog válni.”

Eleanor Roosevelt – akit emberbaráti tevékenységeinek eredményei miatt Truman elnök „a világ first ladyjének” nevezett – élete végéig a Nyilatkozatban lefektetett jogok elfogadtatásán és megvalósításán dolgozott. Szavainak és munkásságának hatása jelen van sok ország alkotmányában, valamint olyan nemzetközi törvényekben is, amelyek ma az egész világon védik a férfiak és nők jogait.

Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata egy, az ENSZ által elfogadott nyilatkozat, mely összefoglalja a világszervezet álláspontját a minden embert megillető alapvető jogokról. A nyilatkozatot a második világháború borzalmai ihlették és 1948. december 10-én fogadták el. Az ENSZ-közgyűlés 1950-ben hozott döntése értelmében a nyilatkozat elfogadásának napját minden évben az emberi jogok napjaként ünneplik.

A nyilatkozatot John Peters Humphrey kanadai jogász és emberjogi aktivista szövegezte meg az ENSZ kérésére, többek között Eleanor Roosevelt egyesült államokbeli First Lady, René Cassin francia bíró, Charles Malik libanoni diplomata és P. C. Chang kínai professzor segítségével. A Guinness rekordok könyvében a nyilatkozat a világ legtöbb nyelvre lefordított dokumentuma; eddig 337 nyelvre és nyelvjárásra fordították le.

A nyilatkozat egy bevezetőből és 30 cikkből áll. Ebben a 30 cikkben fogalmazza meg az emberi jogokat (az alapvető polgári, kulturális, gazdasági, politikai és szociális jogokat), amelyek megilletnek minden embert, fajra, színre, nemre, nyelvre, vallásra vagy politikai meggyőződésre való tekintet nélkül.

A harminc cikk legfontosabb elemei:

 • jog az élethez, szabadsághoz és biztonsághoz;
 • jog a művelődéshez;
 • jog a kulturális életben való részvételhez;
 • jog a magántulajdonhoz;
 • védelem a kínzás, a kegyetlen, embertelen bánásmód és büntetés elől;
 • a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadsága;
 • a vélemény és kifejezése szabadsága.

Források:

http://www.hetek.hu/arcok/201010/eleanor_roosevelt_a_vonakodo_first_lady

http://www.youthforhumanrights.org/hu/voices-for-human-rights/champions/eleanor-roosevelt.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Eleanor_Roosevelt

http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_emberi_jogok_egyetemes_nyilatkozata

 

 

Jane Goodall

Etológus és antropológus és állatjogi aktivista, a csimpánzok leghíresebb kutatója. „a Béke hírnöke”, Emberi jogi aktivista

 

A kis Jane második születésnapjára édesapjától egy élethű játék csimpánzt kapott, amit a Londoni Állatkertben született csimpánzkölyök után Jubilee-nek neveztek el. A barátok figyelmeztették a szülőket, hogy egy ilyen ajándéktól rémálmai lesznek a gyereknek. De Jane imádta a majmot, amely ma is ott ül angliai otthonában, egy székben.

 

Jane gyermekkorától kezdve nagyon érdeklődött az állatok iránt, érettségi után elvégzett egy titkárnői tanfolyamot, és 1957-58-ban Louis Leakey alkalmazottja lett Kenyában. Dr. Leakey úgy gondolta, az általa kutatott Olduvai-szakadék egykori emberszabásúinak viselkedését könnyebben lehetne rekonstruálni, ha megfigyelnék a mai emberszabású majmok egyéni és szociális viselkedését, természetes környezetükben. Így került Jane a Gombe-patak mellé csimpánzokat tanulmányozni. Rajta kívül még Dian Fossey figyelte meg a hegyi gorillákat Ruandában, illetve Birutė Galdikas az orangutánokat Borneón. Munkája idején Jane (Dr. Leakey segítségével) rövid nagy-britanniai tartózkodásokkal a Cambridge-i Egyetemen írhatta a doktori dolgozatát 1962 és 1965 között.

 

Jane 1977-ben alapította a Jane Goodall Intézetet (JGI), amely támogatja a gombei kutatásokat, és vezeti a csimpánzok és élőhelyük védelmében tett erőfeszítéseket az egész világon. A JGI az innovatív, közösség-centrikus természetvédelem lehetőségeit keresi, fejlesztési programokat indít és vezet Afrikában, és egy globális, fiatalokkal foglalkozó nevelési kihívásnak is igyekszik megfelelni, a Rügyek és gyökerek (Roots & Shoots) mozgalomnak ma már több mint 11000 csoportja van 115 országban. A Jane Goodall Intézet 2006 óta Magyarországon is működik.

 

Jane-nek nagy szerepe volt abban, hogy ma mennyi mindent tudunk a csimpánzok egyéni és szociális viselkedéséről. Az egyik, talán a legnagyobb megrökönyödést kiváltó magatartás, melyet megfigyelt, a csimpánzok eszközhasználata. Amikor a termeszek erősen elszaporodnak, a csimpánzok órákon át képesek a termeszvárak mellett ücsörögni, és termeszeket „halászni”. Kiválasztanak egy alkalmas termeszbejáratot, beledugnak egy hosszú fűszálat, megvárják, míg a hangyák erős rágóikkal rákapaszkodnak a fűszálakra, és mikor kihúzzák a fűszálat, élvezettel leeszegetik róla a termeszeket. Ez tényleg eszközhasználatot jelent. Korábban csak az emberről feltételeztek ilyesmit, mostanában már nem eszközhasználó, hanem eszközkészítő állatnak titulálják rendszerint az embert, az ilyen és ehhez hasonló viselkedésformák miatt.

Jane ma a nagyvilágot járja, rengeteget utazik országról országra, és előadásokat tart arról, – szavait idézve – „hogyan használjuk az életünk ajándékát arra, hogy a világ egy jobb hely legyen”.

 

Dr. Goodall számos elismerést kapott munkája során, többek között a Tanzánia Medált, a National Geographic Társaság Hubbard Medálját, Japán Kyoto-díját, Asturia hercegének 2003-as Technikai és Tudományos Kutatói Díját, a Benjamin Franklin Élettudományi Medált, és a Gandhi/Királyi Díjat az Erőszakmentességért. 2002 áprilisában Kofi Annan, az ENSZ főtitkára „a Béke hírnöke” címet adományozta dr. Goodallnak. A hírnökök segítik megmozgatni az embereket, hogy részt vegyenek a világ jobbá tételében. Szószólóként tevékenykednek különféle területeken, így a nyomor megszüntetésében, az emberi jogokért, a békéért és a konfliktusok megoldásáért, a HIV/AIDS megállításában, a fegyverkezés csökkentésében, a közösségi fejlesztésben és a környezeti szemléletre nevelésben. 2003-ban II. Erzsébet brit királynő dr. Goodallt a Brit Birodalom Hölgyévé (Dame) nevezte ki, mely egyenértékű a lovaggá választással.

Dr. Goodallt számos egyetem választotta díszdoktorává, többek között a holland Utrechti Egyetem, a müncheni Ludwig-Maximillian Egyetem, a skót Stirling Egyetem, a taiwani Providence Egyetem, a kanadai Guelph és Ryerson Egyetemek, valamint a Buffalo, Tufts és más amerikai egyetemek.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Jane_Goodall

 

 

 

Rachel Louise Carson

Amerikai tengerbiológus, ökológus, író. Föltételezik, hogy az ő írásainak hatására indult meg a nemzetközi környezetvédő mozgalom.

1962-ben megjelent fű műve, a Néma Tavasz megingatta azt a boldogító hitet, hogy a rohamosan fejlődő technika mindenre gyógyír. Halhatatlanul sikeres könyvével ő indította el a környezetvédelmi mozgalmat, s neki köszönhető, hogy sok helyen betiltották a káros rovarölő szereket. Rámutatott, hogy milyen veszélyei annak a kemikáliák túlzott használatának a mezőgazdaság területén. Ő is úgy vélte, hogy fel kell venni a harcot a korokozókkal szemben, de észszerű és átgondolt módszerek alkalmazásával.

Nagyobb testvéreinek és neki is édesanyjuk tanította a természettudományt. Carson mohón olvasott, és fiatal korától tehetséges írónak tartották. Nyolc évesen kezdett történeteket írni, és ezekben gyakran állatokat is szerepeltetett. Első történetét tízéves korában adták ki. Legkedvesebb témája az óceán élete volt.

1929-ben diplomázott.

Pályafutását az 1950-es években biológusként kezdte az Amerikai Halászati és Vadászati Hatóság (USFWS) halászati irodájában, majd áttért az írásra. Második könyve, az 1951-ben megjelent The Sea Around Us fölkerült a sikerlistára, és ezzel meghozta az írónőnek a biztonságot és az elismerést. Sikerkönyv lett harmadik könyve, a The Edge of the Sea és első könyvének átdolgozott kiadása is. Tengeri trilógiája olvasmányosan meséli el, milyen is a tengeri élet a partokról a felszínen át a mélytengerig. Az Egyesült Államok legjobb és legismertebb tudományos írója lett.

Az USA 1957-ben kezdte el tűzhangyairtó programját, amelyben DDT-vel és más féregirtókkal kevert tüzelőolajat permeteztek repülőgépekről a földekre. Carson ennek hatására kezdte el tanulmányozni a rovarirtószerek környezeti hatásait. A Néma Tavasz („Silent Spring”) névre keresztelt programban megpróbálta példákkal bizonyítani, hogy a DDT maradandó környezeti károkat okoz. Több újságírót és tudóst is felkért, hogy segítsenek neki.

1962-ben jelent meg a New Yorker hasábjain, amikor felkeltette a nemzet érdeklődését. Carson könyve indította el az ember és a természet viszonyának megváltozását, és hozta létre a környezettudatos közvéleményt. Felismerte és világgá kiáltotta, hogy növényvédő szereink felelőtlen használatával elszennyezzük környezetünket és lassan saját magunkat is megmérgezzük.

A közvélemény szinte isteni bölcseknek látta és tekintette a hűvös és tiszta laboratóriumaikban szorgoskodó hófehér köpenybe öltözött vegyészeket, s munkájuk eredményeként a bőkezű és áldásos ajándék ragyogásával aranyozta be.

Carson olyan kivülálló, aki soha nem tartozott a tudományos körökhöz, elsősorban azért mert nő volt, másodsorban pedig azért, mert választott területe, a biológia nem örvendett túl nagy megbecsülésnek az atomenergia korszakában.

Kisgyermekkorától kezdve érdekelte a Föld beláthatatlan múltba vesző története, elbűvölte a korszakok ritmusa, a hajdani óceánok és az élet ősi formái. Ökológus volt, akit lenyűgöz az élővilág kusza szövedéke, és a fajok egymásba fonódó kapcsolatai, de nem hagyta figyelmen kívül a nagy egész egységes szemléletét sem, pedig abban az időben még nem volt tudományosan elismert ez a fajta megközelítés.

Nem emberi szemszögből próbálta vizsgálni és megérteni a tengert, s ez a törekvés végül első műve, az UNDER The SEA WIND megírásához vezetett. A könyv főszereplője egy hétköznapi tengeri madár, a fehér fövenyfutó, amelynek ősi ösztönök vezérelte életciklusa az árapály ritmusához, a táplálék felkutatásához, s a Patagónia és az északi sarkkör közötti vándorláshoz igazodik.

Carson kezdettől fogva hangsúlyozta a más életformákkal való, mélyen átérzett rokonságát, s ezt próbálta megértetni és megéreztetni olvasóival is.

Növények, állatok és emberek között szorosabb a rokonság, mint amekkorák látszólagos különbözőségeik. Carson hitte, hogy az ember egézségi állapota végső soron tükrözi a környezet egézségét vagy megbetegedéseit.

1962-ben azonban a milliárd dolláros forgalmú vegyipar úgy gondolta, nem tűri tovább, hogy egy nő, akinek még PhD-fokozata sincs és csak lírai hangvételű könyveiről ismeretes, továbbra is rongálja a nyilvánosság bizalmát termékei iránt és folyamatosan megkérdőjelezze tisztességes szándékait.

250 ezer dollárt költöttek arra, hogy hiteltelennek állítsák be kutatásait, és minél jobban befeketítsék olvasói előtt. A kormányzatban és a vegyipar irányító posztjain ülő ócsárlói nem tudták, hogy Carsonnak egy náluk is hatalmasabb ellenséggel, a gyorsan súlyosbodó mellrákkal is harcolnia kell. Már az is csoda, hogy egyáltalán képes volt befejezni a könyvet annak dacára, hogy amint mondogatta betegségek egész katalógusától szenvedett. Nem törődött a vegyipar rágalmaival. Energiáit arra kellett összpontosítani, hogy életben maradjon és tanúságot tegyen a maga igazáról. Eltökélte, hogy nem hagy nyugtot ellenfeleinek, s bölcsen és méltósággal tette amit elhatározott. A Néma Tavasz felkeltette John F. Kennedy elnök figyelmét is, majd hamarosan szövetségi és állami szintű vizsgálatok indultak Carson állításainak ellenőrzésére. Carson tudta, hogy egyetlen könyv nem képes megfékezni a kapitalista rendszer mohóságának és kíméletlenségének lendületét, ám hívó szavára mozgalmak indultak, s az emberek széles tömegei kezdték követelni a tudomány és a kormányzat felelősségre vonását.

 

Rachel Carson öröksége nem csak az élet, de az emberi szellem és kultúra jövőjéről is szól. Szembesít bennünket a bolygó kémiai elszennyezésével és arra szólít fel, hogy vessünk véget mohóságunknak. 

,,Ésszerűnek tűnik azt gondolni-, hogy minél jobban odafigyelünk a minket körülvevő Világmindenség csodáira és valóságára, annál kisebb lesz annak veszélye, hogy megsemmisítjük önmagunkat. Az ámulat és az alázat egészséges és üdvös érzések, s nem tűrik meg maguk mellett a rombolás vágyat”.

Az ámulat és az alázat csak kettő a Néma Tavasz ajándékai közül. Ez a könyv arra emlékeztet bennünket, hogy minden élő teremtményhez hasonlóan mi is a Föld roppant ökoszisztémájának, az élet hatalmas és lüktető egészének részei vagyunk.

Carson munkája erőteljesen hatott a környezeti mozgalmakra. Sokan a Néma Tavasz megjelenését tekintik mind a civil, mind az állami környezetvédelem kezdetének.

A mű közvetlen hatásaként az Egyesült Államokban, majd a világ legtöbb országában betiltották DDT használatát. A DDT elleni hadjárat első jelentős lépése 1967-ben az USA Környezetvédelmi Alapítványa (Environmental Defense Fund) megalapítása volt. Közvetett eredményének tekintik a Föld napjának megünneplését, a környezetvédelem törvényekbe iktatását, állami intézményeinek megalakítását.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Rachel_Louise_Carson

 

 

Helen Adams Keller

Amerikai író, aktivista és előadó volt. Ő volt az első siket és vak diák, aki főiskolai diplomát szerzett.

A The Miracle Worker (A csodatévő) című színmű drámai jeleneteiből ismert az, hogy hogyan törte át Keller tanára, Anne Sullivan, a csaknem teljes kommunikációs eszköz hiánya okozta elszigetelődést és hogyan virágzott ki a kislány, amikor megtanulta a kapcsolatteremtést.

Termékeny író volt, sokat utazott, és hirdette háborúellenes nézeteit. Kiállt a női egyenjogúság, a munkásosztály jogai és a szocializmus mellett.

Abban az időben csak egyetlen emberrel tudott Helen kommunikálni, mégpedig Martha Washingtonnal, a család szakácsának hatéves kislányával, aki saját jelnyelvet alakított ki a beteg kislánnyal. Egy év múlva már mintegy 60 jelet tudtak használni.

„Siket-vak gyermekek (pszichológiai fejlődés a tanulási folyamatban)” című doktori disszertációjában (megjelent 1971, Sérültek Moszkvai Intézete) Mescserjakov szovjet vak-siket pszichológus azt bizonygatja, hogy a kis Martha barátsága és tanítása létfontosságú volt Keller későbbi fejlődésének lehetővé tételében.

1886-ban Keller anyja Charles Dickens American Notes (Amerikai jegyzetek) című írásában olvasott egy Laura Bridgman (tanára Samuel Gridley Howe) nevű siketvak kislány sikeres taníttatásáról. Az édesanyát ez arra ösztönözte, hogy az ifjú Helent apja kíséretében Dr. J. Julian Chisolm baltimori szem-fül-orr-gége specialistához küldje vizsgálatra. Ez az orvos azután megismertette a családot Alexander Graham Bellel, aki akkoriban siket gyermekekkel foglalkozott. Bell tanácsára a szülők felkeresték a Vakok Perkins Intézetét Bostonban, azt az iskolát, ahol Bridgmant is tanították. Az iskola volt diákját, Anne Sullivant küldte a családhoz Helen tanítójául. Az akkor még csak húszéves Sullivan maga is látássérült volt. Így kezdődött az a 49 évig tartó kapcsolat, aminek során Sullivan tanítónője, nevelőnője, társalkodónéje lett Kellernek.

1896 Helen beiratkozott a The Cambridge School for Young Ladies (Ifjú Hölgyek Cambridge Iskolája) intézetbe, majd 1900-ban felvételt nyert a Radcliffe Főiskolára. Csodálója, Mark Twain bemutatta őt a Standard Oil mágnásának, Henry H. Rogers-nek, aki a feleségével együtt anyagi támogatást biztosított Keller tanulmányaihoz. 1904. június 28-án 24 évesen, Keller magna cum laude kitüntetéssel diplomázott, és egyben ő lett az első siketvak, aki főiskolai bölcsészdiplomát szerzett.

 

Keller világhírű szerző és szónok lett. A fogyatékos emberek és számos más ügy szószólójaként emlegetik. Pacifista suffragette volt, Wilson-ellenes, radikális szocialista, egyetértett a születésszabályozással. 1915-ben megalapította a Helen Keller International nevű non-profit szervezetet a vakság megelőzésére. 1920-ban részt vett az American Civil Liberties Union (ACLU) megalapításában. Keller és Sullivan több mint 39 országban fordultak meg, számos alkalommal jártak Japánban, ahol a japánok különösen a szívükbe zárták őket. Keller minden amerikai elnökkel találkozott Grover Clevelandtől Lyndon B. Johnsonig, és jó néhány híresség, például Alexander Graham Bell, Charlie Chaplin, Mark Twain barátságát élvezte. Keller az Amerikai Szocialista Párt tagjaként gyakran kampányolt és írt a munkásosztály támogatására 1909 és 1921 között.

 

Miután Keller kinyilvánította szocialista nézeteit, azok az újságírók, akik bátorságáról és intelligenciájáról zengtek, hirtelen fogyatékosságaival kezdtek foglalkozni. A Brooklyn Eagle (Brooklyni Sas) szerkesztője szerint „fejlődésének szemmel látható határaiból erednek a hibái”. Keller megválaszolt a szerkesztőnek, utalva a találkozásukra, amikor az újságíró még nem ismerte Helen politikai nézeteit.

,,Akkoriban a bókok, amikkel illetett, olyan szépek voltak, hogy még a gondolatukra is elpirulok. Azonban mióta szót emeltem a szocializmus mellett, arra emlékeztet engem és a közvéleményt, hogy siket és vak vagyok, így sokkal könnyebben követek el hibákat. Talán csökkent az intelligenciám az évek során, mióta legutóbb találkoztunk… Oh, nevetséges Brooklyni Sas! Szociálisan vak és siket lévén egy tűrhetetlen rendszert pártfogol, egy olyan rendszert, ami sokakat fizikailag megvakít és megsiketít, ami ellen küzdünk.”

1964. szeptember 14-én Lyndon B. Johnson elnök a Szabadságért Elnöki Érdemérmet adományozta Helen Kellernek, ami az Egyesült Államok két legrangosabb állampolgári kitüntetései egyike.1965-ben a New York-i Világkiállításon a Leghíresebb Hölgyek közé választották.

Keller idős korának nagy részét a Vakok Amerikai Alapítványának javára szolgáló pénzgyűjtésnek szentelte.

Az Alabama állambeli Sheffieldben róla neveztek el egy kórházat.

1962 Oscar-díjas film, amelyet 2000-ben a Disney stúdió újra feldolgozott. Ez utóbbi az első olyan film, amelyben megjelenik, hogy Keller a társadalmi esélyegyenlőség szószólója volt. Több dokumentumfilmet és tévéfilmet készítettek az életéről.

1999-ben Keller felkerült a Gallup által létrehozott „A 20. század legkedveltebb alakjai” című listára.

Helen Keller élete egy csoda. Számtalan könyv, film szól róla. Az sem véletlen azonban, hogy ezt az egészen kivételes nőt sosem egyedül ábrázolják, hiszen érdemei megszerzésében Anne Sullivan is döntő szerepet játszott. Két nő, egy fantasztikus életút. Bevallom, mélyen meghatott ez a történet. Helen kitartása és tenni akarása arra tanít, hogy nincs lehetetlen, minden elérhető, még akkor is, ha a cél a szem előtt láthatatlan.

Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/Helen_Keller

http://www.life.hu/sztarszerzok/takacs-nora/20130219-takacs-nora-helen-keller-siketvak-no-meghato-tortenete.html

 

,,Életünknek vörös betűs napjai azok, amelyeken olyan emberekkel találkozunk, akik lelkesíteni tudnak, mint valamely hatásos költemény, olyanokkal, akiknek kézszorításából őszinte rokonszenv érzik, akinek édes és gazdag kedélye a mi sóvárgó és türelmetlen lelkünkbe isteni megnyugvást lehel. A sok baj, izgalom, fáradság, amiben majdnem elmerültünk, eltűnik, mint valamely kellemetlen álom és fölébredve új szemmel nézzük, új füllel hallgatjuk Isten valódi világának szépségét és összhangját. Azok a komor és lehetetlennek látszó dolgok, amelyekkel minden nap találkozunk, egy pillanat alatt derült reménységgé változnak át.”

 

Három dologért adok hálát Istennek minden nap: azért, mert megengedi, hogy megismerjem munkáját; azért, mert a sötétségben meggyújtotta számomra a hit lámpását; és legfőképp azért, mert vár rám egy másik lét tele életörömmel, virágpompával és mennyei dallamokkal.

 

Soha nem a pesszimisták fedezik fel a csillagok titkait, nem ők hajóznak el a feltérképezetlen világokba, és nem ők nyitnak új távlatokat az emberi szellem számára.

 

Aki az igaz felismeréshez akar jutni, a nehézségek hegyét egyedül kell annak megmásznia.

 

Az emberi tapasztalás bámulatos gazdagsága nem szerezne annyi örömet, ha nem kellene korlátokat leküzdenünk. A csúcsra érés feleannyira sem boldogítana, ha nem kellene sötét völgyeken is áthaladnunk.

 

A szerelem olyan, mint egy gyönyörű virág, amit talán nem érinthetek, de aminek az illata a kertet mindenképpen az öröm helyévé varázsolja.

A némaság iszonyú teherként nehezedik lelkemre. Majd megjelenik a remény egy mosollyal és ezt susogja: "az önfeledésnek is megvan a maga öröme". Így hát én igyekszem napommá varázsolni a mások szemében lévő világosságot, zenémmé a mások fülébe csengő hangot és boldogságommá a mások ajkán megjelenő mosolyt.

"A tudomány hatalom." Sőt: a tudás boldogság, mert akinek széleskörű és mélységes tudása van, az megkülönbözteti az igazi célt a hamistól, a magas rendű dolgot az alacsonytól. Aki megismeri az emberi haladás útján született gondolatokat és cselekedeteket, mintegy érzi az emberiség szívverését az évszázadokon keresztül. És aki ezen ütőérlüktetésből nem érzi ki az ég felé törekvés vágyát, azelőtt az élet összhangja örökös sötétségbe van temetve.

Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.

 

Mikor tanuljuk meg végre, hogy valamennyien egyetlen rendszer alkotóelemei vagyunk? Amíg a világot el nem tölti az embertársaink iránti szeretet, mégpedig fajra, színre és vallásra való tekintet nélkül; amíg életünket és tetteinket nem hatja át az összetartozás érzése, amíg az emberek tömegei nem éreznek felelősséget társaik boldogulása és jóléte iránt, addig sosem valósulhat meg a társadalmi igazságosság.

 

Szeretnék nagy és nemes dolgokat véghez vinni, de a fő kötelességem az, hogy a kisebb dolgokat is úgy végezzem el, mint ha nagyok és nemesek lennének.

 

Az ember soha nem elégedhet meg azzal, hogy a földön kússzék, ha igazából szárnyalni vágyik.

            (Helen Keller)

 

 

„Ha mi, hatalmon lévők... elkezdenénk együtt dolgozni, akkor el tudnánk törölni a szegénységet, és húsz éven belül gondoskodni tudnánk róla, hogy a szegénység történelemmé váljon. Ez mindegyik emberi lény erkölcsi kötelessége.” (José Ramos-Horta)

 

„Ha egyszer elkezdődik a társadalmi változás, akkor már nem lehet visszafordítani. Nem lehet elvenni az oktatást attól az embertől, aki már megtanult olvasni. Nem lehet megszégyeníteni azt az embert, aki büszke. Nem lehet elnyomni az olyan embereket, akik többé már nem félnek. Láttuk a jövőt, és a jövő a miénk.” (César Chávez)

 

 

 

,,Nem hiszem, hogy egy civilizáció nagyságából bármit is mutatna az épületeinek magassága. Sokkal inkább az, hogy annak tagjai, az emberek milyen szinten tudnak kapcsolódni embertársaikhoz és a természetes környezetükhöz” - Ősi indián bölcsesség

 

 

 

Ne pazarold az idődet rossz hírek olvasására, nézésére!

Az internet attól pörög, ha minél hangzatosabb címen, minél több tragédiát lehet “eladni”.

Ha pedig bekapcsolod a tévét, egy hír akkor érdekes, ha a meghalt, felrobbant, félt, megölte igékkel, vagy a brutális, agresszív, megdöbbentő, tragikus jelzőkkel van felvezetve.

 

(Egyszer egy ismerősöm megkérdezte, létezik-e olyan csatorna, ahol nem kap a képébe minden áldott nap rossz híreket már korán reggel, azt mondtam neki, az én blogomat lapozgassa és máris megoldódik a gondja. Szóval �� )

 

Szánd az idődet már korán reggel arra, hogy inkább ébredés után vegyél elő egy könyvet, lapozgass bele, olvass el egy-két oldalt, inspirálódj, töltődj fel!

 

Ne sodródj bele az ismerőseid, meg a körülötted lévők panaszhullámába! Rém könnyű belekerülni a negatív sodrásba, aztán meg olyan nehéz kijutni onnan. Minden embernek megvan a maga keresztje. Neked is, nekem is, neki is. De attól, hogy panaszkodsz, attól az a hiba még nem gyógyul meg. Csak téged betegít le a panaszkodás. (Hölgyek, figyelem: a panaszkodás ráncosít!)

 

Ne pazarold az életedet arra, hogy napról napra felhúzod magad a közéleti történéseken. Újra megkérdezem: attól, hogy az energiáidat lezabálod a durrogásra, neked bármiben változik az életed, ha minden áldott nap képes vagy magadat felhúzni a stadionépítésen, a migránsokon, az egészségügy helyzetén vagy a szupertrafipaxon? És tényleg annyira bosszant Liptai Claudia legújabb ruhája is, hogy percekig dühöng rajta? Ugye-ugye..

 

Próbálj meg örülni! Mindennek! Szoktam mondani, ha nagyon szürkén látod a világodat, csak lépj ki az utcára, tégy meg pár lépést, majd nézz fel az égre. És aztán számold össze, mit látsz, ami szép. Belóg egy fa ága a képbe, már zöldell, a tavasz virágai lepotyogtak róla, új rügyek szöktek szárba, amik olyanok, mint pici fa-csecsemők. Ott az ég, ami kék (és még rímel is a mondat eleje) – de az a felhő milyen aranyos. Olyan, mint egy kis csónak. Vagy mint egy kacsa. Vagy mint egy fehér távirányító.

 

Ez öt apró kérés, de elhiszed, hogy úgy berobbantja a napod minden jó tekintetében, hogy azt el nem tudod képzelni? Hogy tele leszel jókedvvel és energiával? Akkor is, ha a te saját világod épp gödörben van, ha épp összedőlt körülötted pár kártyavár, akkor is kezdd így a napot!

 

Csináljunk ebből mozgalmat! Küldd el nekem, milyen könyvet olvasol, küldd el nekem a képet, amit a legelső fán csücsülő kismadárról készítettél, vagy ahol belemosolyogsz a világba, mert csak így érdemes. Sehogy máshogy.

 

További írások, amelyek címére kattintva szerezhetsz nagy adag inspirációt és motivációt, ezeket a cikkeket is olvasd el:  Higgy a pozitív mondatok elsöprő erejében! A mosoly.. Egy nap az életedből.. És a legfontosabb: Reggel a tükörben

 

http://bouvet.cafeblog.hu/2016/06/16/5-dolog-amit-csinalj-meg-meg-ma-megvaltozik-az-eleted-2/

 

 

480550_803385813106691_3534107903084238100_n.jpg

 

944067_977835935615706_2587742954920661777_n.jpg

 

12006_959091397504806_204267628614965082_n.jpg

 

(mj)

 

https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/uj-szep-vilag---emberi--polgari-ertekek/