Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek ellen 3

Mindent ésszel, óvatosan saját magadért saját magad vagy a felelős.

Nagy dózisban, sokáig semmit sem ajánlott szedni, és mindent amit be szed, arról tájékoztassa orvosát.

Sohase próbáljon ki semmilyen természetes gyógymódot, vagy növényt, orvosságot anélkül, hogy tudná, hogyan hat, hogyan kell elkészíteni, és bevenni, milyen lehetséges mellékhatási vannak!

Érdemes dietetikai beállítottságú orvossal konzultálni, aki ismeri a gyógynövények és orvosságok közötti kölcsönhatásokat.

 

A pszichológiában csak nemrég ismerték fel, milyen hatalmas erő az az érzés, hogy szeretnek, elősegíti a test és a lélek növekedését, és talán a leghatékonyabb gyógyító erő a testi-lelki sérülések behegedéséhez.

Thomas Gordon: P.E.T. – A szülői eredményesség tanulása

 

Minél több pozitív hatás ér (ez az egyik legfontosabb dolog a boldogsághoz) annál boldogabb lesz az életed. Ezért növeld a kedves szavak, jó cselekedetek és kellemes benyomások mennyiségét. Mindennap kellemes benyomások sokaságát szerezd magadnak. Tehát SOKASÁGÁT!

De soha ne feledkezz el az elegendő pihenésről, mert ez minden kulcsa.!

 

 

 

Élesztő - A természet csodatápanyagának tartják. A szerves vas leggazdagabb forrása és az ásványi anyagok, a nyomelemek és az aminosavak valóságos aranybányája. Úgy tartják, hogy segít (lecuitinnel kombinálva) a koleszterinszintet csökkenteni, elősegíti a köszvény visszafejlődését és enyhíti a neuritises fájdalmakat.

Sok ember ha fáradt, egy-két evőkanálnyit szed be folyadékkal, és néhány perc múlva úgy érzi, hogy visszatért az energiája, és ez a jó hatás órákig tart.

Fogyást segít - Az élesztőt ha kevés folyadékban elkeveri, és közvetlenül étkezés előtt elfogyasztja, véget vet a nagy étvágyának.

Viszont kerülje a pékélesztőt, mert az élő élesztősejtek elvonják a B-vitaminokat a belekből, és szervezetéből elrabolják az összes vitamint.

Forrás és ajánlott: Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

LucernaFrank Bouer biológus a ,,nagy gyógyító”-nak nevezte, miután megállapította, hogy a zöld levelei 8 esszenciális enzimet tartalmaznak. Jelentős A-, B6-, E-, D- és K-vitamin van benne továbbá kalcium és foszfor.

Számos orvos gyomorpanaszokra, felfúvódásra, fekélyes állapotok és étvágytalanság gyógyítására alkalmazza, mert U-vitamint tartalmaz, ami a nyers káposztában és a káposztalében is van, ez útibbit pepticus fekély kezelés elősegítésére is használják.

Forrás és ajánlott: Fási Katalin - Gyógyító zöldségek és gyümölcsök

 

Lipáz enzim - A zsírt bontja, amit a szervezet azután a bőr sejtjeinek táplálására használ fel, védi a testet a horzsolások és ütések ellen, megakadályozza a fertőző csírák bejutását, valamint az allergiás állapotokat.

 

Forrás: http://shop.builder.hu/pr_parazita.htm4

A B-limfocita és T-limfocita sejtek az idegen antigéneket felismerik, immunglobulin molekulákat kötnek hozzájuk, majd elpusztítják őket.

Az immunológiai védekezéssel szemben azonban a parazita maga is biokémiai eszközökkel védekezik. Saját fölismerhetőségét csökkenti, vagy az immunrendszert félrevezetve, annak támadását hamis célpont felé tereli, esetleg a gazdaszervezet ellenanyagait saját hatóanyagával támadja. A maláriát okozó lázállatka (Plasmodium sp.) az immunrendszer támadásait az említett trükkök kombinációjával védi ki.

Az Indiában honos dísznövény, a vörös jázmin leveleit és magját például régóta jó eredménnyel használják a helybéliek.

-         Leveléből gyógykenőcsöt készítenek az élősködők által okozott bőrfertőzésekre.

-         Érett, pirított magja a hasmenés, láz és angolkór kezelésére szolgál.

A sóskaborbolya kérge és gyökere már az ókori Egyiptomban is használták preventív céllal a pestis elkerülésére.

-         Németországban a szem betegségeit a főzetéből készült borogatással kezelik,

-         Oroszországban vérnyomáscsökkentőként használták a népgyógyászatban. Fertőtlenítő hatású, elpusztítja a sebfertőzést okozó baktériumokat, a vérhast, kolerát, húgyúti és hüvelyi fertőzést okozó mikroorganizmusokat.

-         Erősíti az immunrendszert, hatékony az ízületi gyulladás, szemhéj- és kötőhártya-gyulladás ellen.

Az egyiptomi hölgyek az illatos mirha égetésével űzték ki otthonaikból a legyeket.

-         A kínaiak használták sebkenőcsként, menstruációs zavarok kezelésére, rendellenes vérzésre, aranyér kezelésére, és fekélyes sebek gyógyítására.

-         A biblia többször említi a mirhát, egyszer szent kenőcsként, másszor megtisztító gyógynövényként hölgyeknek, vagy éppen illatszerként.

-         A mirha erősíti az emésztőrendszert, védi a májat a mérgező anyagoktól és segíti működését.

-         Gazdag kálium, nátrium, szilikon, cink és klór tartalma megtisztítja a szervezetet a salakanyagoktól.

A szegfűszeg olaj egyetlen magyar konyhából sem hiányozhat. De talán nincs mindenki tisztában azzal, hogy nemcsak sajátos ízt ad ételeinknek, de a szegfűszegolaj még a az emésztőrendszer simaizmaira is nyugtatóan hat. Eugenol nevű hatóanyaga erős antioxidáns, elpusztítja a bélparazitákat, mikrobákat, gombákat.

- Erősíti az immunrendszert és a szervezetet energiával tölti fel.

Az argentin lángfa kivonata, mint neve is mutatja a dél-amerikai népek medicinája több mint ezer éve. A múlt század 70-es, 80-as éveiben végzett kutatások bebizonyították hatékonyságát a vírusos fertőzések, paraziták, és a rák különböző fajtáival szemben.

-         Segítséget nyújthat az ízületi gyulladás és a herpesz kezelésében.

-         Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, cinket, szelént, vasat, magnéziumot, mangánt, A- és B-vitaminokat.

-         Számos bizonyítékkal alátámasztott gombaölő hatása miatt is nagy megbecsülésnek örvend.

A fekete dió Európában évszázadok óta használt gyógyír különböző betegségekre. A fekete dió zöld burkában talált festékanyag természetes jódot tartalmaz, ami fertőtlenítő hatású.

- A termés hatóanyagai megölik a parazitákat, hengeres és gyűrűs férgeket.

-         Emellett hatásosnak bizonyult olyan bőrbetegségek kezelésében, mint a herpesz, a kelés, ekcéma.

-         Mangán tartalma fontos az idegi, agyi funkciók számára. Számtalan fontos anyag található még benne, így például, magnézium, kalcium, szelén, vas, klór, A-, C-, B1-, B2- B6-vitaminok.

A házi dió szerotonin hatóanyaga telítettségérzetet okoz, ezért áldás a súlyproblémákkal küszködőknek.

- A gyomor és bélhurut kezelésében hatékony.

- Junglan nevű hatóanyaga fontos az élősködőkkel szembeni védelemben.

Laboratóriumi és klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a grapefruit mag kivonata 800 vírus és baktérium fajta, közel 100 féle gomba és még számos élősködő ellen hatásos.

- Rendkívüli hatásfokkal fertőtlenít, amellett, hogy nem károsítja a környezetet. Az USA-ban elterjedt a kórházépületek padlója, a lepedők és orvosi eszközök tisztítószereként. Thaiföldön sikeresen helyettesítették vele a klórt az ivóvíz tisztításához. Ami a leghihetetlenebb, hogy a bélbarát baktériumokat viszont megkíméli.

A fokhagyma a magyar népgyógyászatban is régóta ismert.

-         Jótékony hatását a keringési rendszerre, szívre, tüdőre, emésztésre felesleges lenne itt ecsetelni.

-         Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag összetétele és az immunrendszerre gyakorolt erősítő hatása miatt azonban feltétlenül helyet kell szorítani számára a paraziták elleni fegyvertárban.

Metoxi-izoflavon

Az 5-metil-7- metoxi-izoflavon tulajdonságai közül nézzük az igazolt pozitív tulajdonságokat:

- javítja a tápanyagok hasznosulását, bejutását a szervezetbe, elősegítve a tömeg nagyobb arányú növekedését ugyanannyi idő alatt és tápanyagbevitel mellett.

- A leírás szerint roborálószerként alkalmazható gyermekgyógyászatban is, mivel mentes a mellékhatásoktól.

- Jóval anabolikusabb az ipriflavonnál, étvágycsökkentő hatása is van, de előnyösebb a hagyományos étvágycsökkentőknél (különösen a régebbi típusúaknál), mert nem rendelkezik idegrendszeri hatásokkal.

- További pozitív tulajdonság a koleszterinszintet csökkentő hatás, ami miatt alkalmazható a magas koleszterinszinttel járó betetgségekben.

- A kálcium, nitrogén, foszfor, kálium visszatartása ugyanúgy megvan mint iprinél, csak erőteljesebben.

- A folyékony metoxy termékeket sublinguális alkalmazásra, nyelv alóli felszívódásra fejlesztették ki, hogy kikerüljék a máj first-pass lebontó mechanizmusát.

Ekdiszteroidok

Gerincesekben hormonhatással nem rendelkeznek viszont

-         fokozzák a fehérjeszintézist,

-         erősítik az immunrendszert,

-         csökkentik a koleszterinszintet,

-         antidepresszáns és roboráló hatásúak,

-         védik a májat és a vesét.

-         A kóros vércukorszint rendezésére is képes a 20-hidroxiekdizon, de a normál vércukorszintre nincsen hatása.

Antioxidáns hatásuk nem erőteljes, de ez is növeli az egészségre gyakorolt pozitív hatásukat.

Égési sérüléseknél felületi kezelésre is alkalmaznak ekdizon tartalmú gélt, de psoriasis kezelésére is használnak olyan növényi kivonatokat melyeknek ez az aktív összetevője.

Forrás: http://body.builder.hu/pub_izoflavon.htm4

 

 

 

Légzés, ivás és mozgás - A SAVTALANÍTÁS CSODÁJA

A légzés életet jelent. Az oxigén alapvető élelmiszerünk. A légzés szorosan kötődik az érzéseinkhez, és mi megtanultuk elfojtani őket, ezért görcsös a légzésünk is.

Az oxigén tehát létfontosságú, de azt csak kevesen tudják, hogy savtalanító hatású is.

Ha csak pár percig lélegzünk jó mélyen a szabad levegőn, oldott testtartással, már azzal is semlegesítjük a vérben feldúsult savakat. A túl gyenge légzés következtében azonban megnő a vérben a szén-dioxid-koncentráció, így acidózis (túlsavasodás) lép fel. Az elégtelen oxigénellátás felelős az energiahiányért és a korai öregedésért is.

A stressz és a dohányzás korlátozzák az oxigénbevitelt, de a testi tétlenség is csökkenti az oxigénfelvételt és a tüdő kapacitását.

Ülő életmód mellett az ember percenként mintegy 7 liter levegőt vesz fel a légzéssel. Séta közben 15 literre nő a levegőfelvétel, és már lassú futás alatt is körülbelül 40 liter levegőt lélegzünk be.

A séta önmagában tehát nem elég. Csak a napi legalább húszperces futás vagy valami hasonló testi megerőltetés, például gyaloglás, kerékpározás, úszás stb. segítségével őrizhetjük meg hosszú távon egészségünket és erőnlétünket. Mozgás közben legalább naponta egyszer meg kell izzadnunk, és minimum 10 percig 130-on kell tartanunk a pulzusunkat.

Ha gyengén lélegzünk, számtalan anyag reked a testben savak formájában, mert nem áll rendelkezésre elegendő oxigén az elégetésükhöz. Ezenkívül a szövetekben fellépő oxigénhiány fokozott savképződéshez, így további túlsavasodáshoz vezet. Hatékony segítséget jelent, ha tudatosan figyelünk arra, hogy intenzívebben lélegezzük ki a levegőt.

A dohányzás, az erőtlen légzés és a stressz korlátozzák az oxigénbevitelt, így a glükóz erjedéséhez vezetnek, és a testben "erjedési mezők" alakulhatnak ki.

A kocogással, úszással, kerékpározással, síeléssel stb. biztosított oxigénzuhany során az oxigén elárasztja és felszámolja ezeket a lehetséges erjedési mezőket.

Egyszerű egészségmegőrző eljárás a mindennapos "kifulladástréning". Fussunk pár percig, amíg ki nem fulladunk, azután várjunk 3-4 percet, amíg megnyugszik a légzésünk, majd fussunk megint "kifulladásig". A test a légszomj következtében élénkítő hatóanyagokat, úgynevezett biogén stimulátorokat termel, amelyeket eddig még nem vizsgáltak meg közelebbről. Ezenkívül javul az oxigénionizáció is, és nő a sejtek oxigénfelvevő képessége. A jelenség mindennapos ismétlésének köszönhetően a sejtek leszoknak a renyheségről, és maximális aktivitásra kapcsolnak.

Különbséget kell tennünk a tiszta testi légzés és a sejtlégzés között, amelyet a vegetatív idegrendszer irányít. Utóbbihoz tartozik a szénsavnak a vér útján való elszállítása, ahogy a kilégzés a belégzéshez tartozik. A sejtlégzés csak akkor mehet végbe optimálisan, ha messzemenően stabil a vér pH-értéke. Ha zavart a légzés, korlátozottan működik számos testi funkció is.

A levegővételek puszta egymásutánját azonban meg kell különböztetni az igazi légzéstől. A levegővétel tisztán testi, a légzés viszont szellemi folyamat, mert energiát is felveszünk légzés közben, még ha ez tudományosan nem is bizonyított. Ezt magunk is átélhetjük, ha arra összpontosítunk, hogy energiát lélegezzünk be. Azonnal érezni fogjuk légzésünk megváltozott minőségét.

 

Aki levegővel táplálkozik, világít, mint egy isten és sokáig él. - Konfuciusz

 

A természetes teljes légzés

Az egyes lépések kissé szokatlanul hangzanak ugyan, de tényleg teljesen egyszerűek.

Lélegezzünk be néhányszor csak a bal tüdőszárnyba. Látni fogjuk, milyen egyszerű.

Majd néhány lélegzetvétel után csak a jobb tüdőszárnyba szívjuk be a levegőt.

Néhány további lélegzetvételt követően lélegezzünk be mindkét tüdőszárnyba egyszerre. Bár ez úgy hangzik, mintha mindig is így csináltuk volna, mégis egyértelműen érezni fogjuk a különbséget.

Most néhány lélegzetvétel erejéig lélegezzünk vízszintesen lefelé, olyan mélyre, amennyire csak tudunk, míg úgy nem érezzük, hogy egészen a fenekünkig hatol a lélegzetvétel. Ez anatómiailag természetesen lehetetlen, energetikailag azonban igen, és ezt érezni is fogjuk.

Azután néhányszor lélegezzünk függőlegesen felfelé, a fejünkön túlra, és közben egyfajta fuvallatot érzünk majd a fejünkben.

Most lélegezzünk vízszintesen lefelé és felfelé egyszerre, mindkét irányba, amilyen messzire csak tudunk. Tehát a fenekünkig és a fejünkön túlra. Közben tudatosítsuk magunkban légzésünk különleges energetikai minőségét.

Azután lélegezzünk néhányszor előre és hátra, amilyen messzire csak tudunk. Azután egyszerre mindkét irányba, amennyire csak lehet.

És most lélegezzünk a középpontból kiindulva egyszerre minden irányba.

Közben lélegezzünk érzés szerint a testünkön jóval túlra, abba az egész energiamezőbe, amelyek mi magunk vagyunk. Lélegezzünk, mint ez az energiamező, és közben érezzük légzésünk szokatlan energetikai minőségét. Ez a fajta légzés megváltoztatja a tudatunkat, és ha akarjuk, lélegezzünk mindig így.

Ez a természetes teljes légzés számtalan előnnyel jár a testünkre nézve - nemcsak az oxigénellátást optimalizálja, hanem javítja légzésünk energetikai minőségét is. Elsősorban azonban tökéletesen savtalanítja a testünket, méghozzá minden egyes lélegzetvételnél.

Ezenkívül az egészséges táplálkozással és elegendő mozgással kísért természetes teljes légzés hatására mintegy magunktól lefogyunk, és rövid időn belül elérjük, sőt tartani is tudjuk azt a testsúlyt, amely jó közérzetet biztosít számunkra. Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy időt szánjunk az evésre, alaposan megrágjuk az ételt, és élvezzük az evést. Minél kisebb súlyt cipelünk, annál több energiánk marad arra, hogy aktívan alakítsuk az életünket, és pozitívan változtassunk rajta. Ezáltal egészen mellékesen még az emésztésünk is optimalizálódik, elsősorban akkor, ha mindennap eleget iszunk.

 

A víz élet

Ne hagyatkozzunk a szomjúságra, igyunk, valahányszor csak eszünkbe jut. Legjobb, ha mindig van egy üveg víz a látótávolságunkban!

Mindig törekedjünk arra, hogy minél jobb energetikai minőségű vizet igyunk. Az általunk fogyasztott víz energiái és információi is felelősek egészségi állapotunkért.

A víz azonban ideális szállítóeszköz is, amely testünkön keresztül az egyes sejtekhez szállítja a táplálékot és az oxigént. Visszafelé a nyirok és a vér a kiválasztószervekhez, tehát a veséhez, a tüdőhöz és a bőrhöz szállítja a vízzel az anyagcsere salakanyagait és a szén-dioxidot, ahol vizelet, kilélegzett levegő és izzadság formájában elhagyják a testet.

A víz mint energia- és információhordozó befolyásolja az egész testünket, beleértve az utolsó sejtünket is.                                                                       

A televíziók, számítógépek, neoncsövek képezte elektromágneses mezők, valamint a környezeti mérgek és a káros anyagokkal terhelt és sugárkezelt élelmiszerek befolyásolják és megváltoztatják a víz elektromágneses töltését.

A betegség és az öregedés együtt jár testfolyadékunk, elsősorban a sejtekben lévő víz elektromos potenciáljának gyengülésével. A víznek mint energiahordozónak ezt a különleges tulajdonságát színképelemzéses vizsgálatokkal tudományosan igazolták. A víz legfontosabb gyógyszerünk lehetne.

 

A vizet nem lehet helyettesíteni más italokkal. Ne felejtsük el, hogy a tej nem ital, hanem táplálék. Ha tejet iszunk, a testünknek ugyanannyi vízre is szüksége van.

 

Öregkorban csökken vagy akár teljesen meg is szűnhet a szomjúságérzet. Ez a sejtnedvek kiszáradásához vezethet. A sejtek víztartalma rendszerint 60-70 százalék. Ha ez az érték 50 százalék alá süllyed, gyakran visszafordíthatatlanul ellankadnak az életfolyamatok. De még ha nem is ennyire messzemenők a következmények, a sejt túl alacsony víztartalma miatt nem választódnak ki megfelelően a méreganyagok, ezért idő előtt öregedni kezd a sejt és így az egész test.

Mindez érzékelteti, mennyire fontos a víz szervezetünk működéséhez, mennyiségi, de elsősorban minőségi szempontból. Életünk teljesen elképzelhetetlen lenne víz nélkül. Ha ezt a vizet egyre fokozódó savterhelés éri, a test végül nem élheti túl a megpróbáltatásokat. Következményként idő előtti öregedéssel, szükségtelen megbetegedésekkel és korai halállal kell számolnunk. Mérsékelt égövünkben egy felnőtt ember napi mintegy 2,4 liter vizet választ ki a vizelettel, izzadsággal, széklettel és légzéssel, amit feltétlenül pótolni kell. A vízmennyiség egy részét a táplálékkal vesszük magunkhoz, a nagyobb részét azonban megisszuk. És itt az a döntő, hogy mit iszunk, mert csak az élő víz segít megőrizni a test egészségét. Az energetizált víz továbbadja a testnek a benne lévő energiát, és átadja gyógyító rezgését is a testfolyadéknak. Ezáltal javul a vér áramlási képessége, és tehermentesedik a szív. Az ilyen élő víz igazi élelmiszer.

 

Ne feledkezzünk meg az ivásról!

Ha folyton túl keveset iszunk, -ami elsősorban idősebb korban jellemző,- sűrű és viszkózus lesz a vérünk. Ilyenkor azonban már nem jut át a finom hajszálereken, így nem kapnak elég oxigént a test egyes részei. A salakanyagok elszállítása sem megy végbe optimálisan, és emiatt egyre inkább elsalakosodik a testünk.

 

Az ivásnál azonban különösen ügyelnünk kell az ital minőségére. Lehetőleg csak különösen jó minőségű és szénsavmentes vizet vegyünk magunkhoz, hiszen a szénsav is sav, amelytől megint csak meg kell szabadulnia a testnek.

 

Savas kémhatású szinte minden, ami iszunk. A szénsavas italok pH-értéke 2, a narancsléé 2,2, az alkoholtartalmú italoké körülbelül 3,5, a "normális" vezetékes vízé pedig 4,5.

 

Az emberek legnagyobb részének körében a kávé a legnépszerűbb ital, amely sajnos erősen savas hatású, és kifejezett méreg a már amúgy is elsavasodott emberek számára. Akkor már jobb a tea, legjobb természetesen a zöldtea, amelyet - a víz mellett - fel kellene vennünk alapvető italaink sorába, elsősorban azokat a fajtáit, amelyek kevés koffeint tartalmaznak.

 

A savak okozta megbetegedések általános tünetei:

 • energiahiány és állandó fáradtság
 • kedvetlenség és csökkent teljesítőképesség
 • elnehezült végtagok és izomfájdalmak
 • evés utáni hirtelen fáradtság
 • hidegérzékenység és kellemetlen hidegérzet a testben
 • jelentős súlycsökkenés vagy -növekedés
 • legyengült ellenálló képesség
 • fokozott hajlam a fertőzésekre
 • gyakori megfázásos megbetegedések
 • legyengült regenerálódási képesség
 • lassú sebgyógyulás
 • rendkívül hosszú gyógyulási időszakok
 • keringészavarok
 • állandóan hideg kéz és láb

 

Mi a gyógyulás?

A gyógyulás a tökéletes jó közérzet és az igazi egészség helyreállítása minden téren. Az igazi egészség nem csupán azt jelenti, hogy nem vagyunk betegek. Az igazi egészség elevenséget, életerőt és életörömet jelent. Ehhez gyakran meg kell szüntetni egy hiányt, a hiányos vagy épp túl bőséges ellátást, annak mindenkori következményeivel együtt. A gyógyulás azt jelenti, hogy megértjük és támogatjuk a tünet gyógyulási szándékát, "a test üzenetét", mert a tünet már a testnek a gyógyulásra irányuló kísérlete.

 

Zöldség, a fiatalság forrása

A zöldségfélék, legyenek nyersek vagy főttek, az ásványi anyagokban leggazdagabb élelmiszerek közé tartoznak, így sok értékes bázist tartalmaznak, amelyekre a testünknek nagy szüksége van. Vagyis a napi zöldségadag a bázisokban gazdag táplálkozás nélkülözhetetlen része.

 

Kimerültség

Egy túlsavasodott szervezetben a szimpatikus idegrendszer mindig túlfeszített, és a kimerültség, a motivációhiány és a gyenge teljesítőképesség érzését közvetíti az érintettnek. Ez kedvezőtlenül hat az önértékelésre is, és állandó depresszív alaphangulatot okoz.

 

Kedélyzavar

Kedélyzavar esetén aligha gondolnánk a túlsavasodásra, pedig az életöröm hiánya, a szomorúság, a borús gondolatok, a depresszív hangulat, az ingerlékenység, az idegesség és a belső nyugtalanság, de a túlérzékenység, az ijedősség, valamint a koncentrációzavar és az emlékezetgyengeség is gyakran a túlsavasodásra vezethető vissza, és savtalanítással döntő mértékben enyhíthető vagy megszüntethető.

Erre azért is van minél hamarabb szükség, mert aki állandóan lehangolt és negatív gondolatokat forgat a fejében, jócskán legyengíti az immunrendszerét. Így „savanyú közeget" teremt ,avas táplálék nélkül is. Az ilyen ember bizonyos szempontból állandó lelki konfliktusban él, amely nemcsak erőt emészt fel, Imire másutt lenne szükség, de tartósan megterheli testét. Egy savtalanító kúrával hatékonyan kezelhetjük a helyzetet.

 

Kedvetlenség

A test sav-bázis egyensúlyának harmonizálása után gyakran megfigyelhető, hogy 2-3 napon belül elmúlik az érintettek depresszív alaphangulata, és azok megint tudnak nevetni. Feltámad az életöröm, az ember aktívabb, tevékenyebb lesz, és nekilát olyan dolgoknak, amelyeknek korábban nem mert volna. Talán azt hitte, a kora miatt hiányzik belőle a tetterő, pedig valójában csak a savak okozták ezt az állapotot. A test túlsavasodása kedvetlenséget okoz, az ember hamar elfárad, és hosszú ideig tart, mire kipiheni magát, míg a bázikus anyagcsere-állapot fokozza az életkedvet, növeli a tetterőt, és egészséges álommal ajándékoz meg minket.

 

Depresszió

Mindig meglepő, ahogy egy látszólag semmivel el nem űzhető depresszió néhány nap alatt életörömmé és tettrekészséggé alakul, amint az érintett alaposan savtalanítja a testét. Amint a test visszajut a bázikus, tehát a természetes tartományba, elmúlik a kedélyzavar. Létezik egyfajta pszichikai savmerevség is, ami a motivációhiány, a csökkent terhelhetőség és a fáradtság különböző formáiban, vagy alvászavarokban és kimerültségben nyilvánul meg. Depresszió esetén, még ha csődöt is mond minden más terápia, gyakran csodát tehet a savtalanítás.

 

Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb. - Hippokratész

 

Akkor lép fel erős túlsavasodás, ha a fehérjét, tehát a húst, a halat, szárnyasokat, a tojást és a tejtermékeket, szénhidrátokkal, például krumplival, rizzsel, tésztával, vagy kenyérrel együtt fogyasztjuk.

Mert a fehérje megemésztéséhez savakra van szükség, és ha nem áll rendelkezésre elegendő sav a szervezet nem tudja megemészteni a bevitt fehérjét.

A szénhidrátok megemésztéséhez ellenben bázisok kellenek. A bázisok és a savak azonban kölcsönösen közömbösítik egymást, az emésztés hatékonysága csökken, ami igen csak megterheli a testet. Nem csoda, hogy emiatt fáradtnak érezzük magunkat.

Jól bevált savtalanító a krumplis víz, de jó a lucernatea, vagy zsurlótea is, vagy speciális savtalanító tea, kínai császárok is itták. Ájurvédikus orvoslás szerint 10 és 14 óra és 22 óra után nem tanácsos savtalanító szereket bevenni.

 

A fehérje a test fontos építőanyaga, amelyből gyermekkorban nagy mennyiségre van szükség, később viszont egyre kisebb mennyiséget igényel a szervezet. Sokkal inkább ügyelni kell a fehérje minőségére, amelynek minél több esszenciális aminosavat kell tartalmaznia. A táplálék gondos megrágása és a nyállal való alapos elegyítése nagyban hozzájárul annak lúgosításához.

 

Az izomszövetben lévő koncentrált savak fáradtságot okoznak, így a túlsavasodott ember mindig fáradt, még akkor is, ha nem teszi ki magát testi erőfeszítésnek.

Vegyünk be minden reggel egy púpozott teáskanál báziskeveréket. Egy hét elteltével megszűnik a blokád.

 

A hatékony salaktalanítás 3 lépése

A testben levő salakok feloldása salaktalanító teával.

Az aktivált savak megbízható semlegesítése bőséges bázisbevitel útján.

Az így semlegesített savak következetes kiválasztása. Ennek érdekében sokat kell innunk, elsősorban teát és zöldséglevet, de fogyaszthatunk jó minőségű, semleges vizet is. Ehhez társul a savak 2-3 órás időtartalmú, hetente két-három alkalommal megismételt, bázikus hatású fürdők…

A három lépés egyike sem elég önmagában, csak együttesen garantálhatják a sikert.

 

Kiegészítésként nagyon hasznos lehet a rendszeres hasmasszázs.

 

A bőrön keresztül zajló megtisztulás érdekében ajánlott a legalább kétórás időtartalmú fürdő (,,kilúgozó fürdő”)-fürdővíz értékét szódabikarbóna segítségével állíthatjuk be 8,5 re. Bázisfürdőt egy evőkanál szódabikarbónával is elérhetünk, de a hatás csak 1 óra múlva jelentkezik, ezért kell 2-3 órán át. A salaktalanítás fő időszakában 2-3 szor 1 héten.

 

Nemcsak a test savtalanítása lényeges, de szinte még ennél is fontosabb az ásványi anyagok újraépítése, amely a savtalanítást követi. A test savtalanítása tehát csak az első lépés az egészséghez vezető úton. A második lépés az ásványi anyagok szükségszerű újraépítése, a test ásványianyag-készleteinek feltöltése.

 

Minden negatív gondolat befolyásolja immunrendszerünket.

 

Az alapos savtalanítás végül lelki és testi egészséghez vezet.

 

Mindenfajta savtalanításnál ügyelni kell a bőséges folyadékbevitelre, hogy a szervezetből ki tudjuk mosni a feloldott savakat.

 

A kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling, aki 90 évesen még előadó körutat tett. Azt írja, hogy a táplálkozásunk étrend-kiegészítőkkel, elsősorban C-vitaminnal való optimalizálása révén 25-35 évvel tovább élhetünk, mégpedig a legjobb testi állapotban, megőrizve pszichikai és fizikai teherbírásunkat és szellemi frissességünket.

Az optimális C-vitamin-ellátás nélkülözhetetlen az igazán jó életminőséghez és a hosszú élethez. A C-vitamin ,,gazdaságossá teszi a vérkeringést”.

 

Paul Lüth professzor kifejtette, javítja az oxigénhasznosítást. Mert kerékpár-ergométeren végzett kísérletek azt mutatták, hogy ha az ember C-vitamint vesz be, azzal olyan hatást ér el, mint egy edzéssel, vagyis mintha sporttevékenységet végezne, ahogy az a vérnyomáson és a pulzusfrekvencián stb. is leolvasható. Emiatt azonban még korántsem mondhatunk le az elegendő mozgásról.

 

Az öregedés a kötőszövetben kezdődik, és épp itt különösen hasznos a C-vitamin, mert segíti a kollagénképződést anélkül, hogy vegyülne a kollagénnel.

 

Egy vitál-iongenerátor segítségével jelentősen fokozhatjuk a C-vitamin áldásos hatását. Ez az eszköz hozzásegíti a testet a szükséges életenergiához, hogy azonnal regenerálódjon. A hatás azon alapul, hogy a normális oxigén, amelyet belélegzünk, inaktív. Ahhoz, hogy bekerüljön a sejtekbe, ahol szükség van rá, először ionizálni kell, vagyis aktív oxigénné (vitális ionokká) kell átalakítani. Ezt az elektronok lehasításával lehet elérni, amelyek ezután az oxigénmolekulához kapcsolódnak. Az oxigénmolekula csak így tud bejutni a sejtbe, ahol nélkülözhetetlen a sejtanyagcseréhez. A vitál-iongenerátor ionizálja a levegő oxigénjét, így azonnal a megfelelő formában és koncentrációban kínálja a testnek a szükséges oxigént, ahogy azt az egészséges alpesi levegő tartalmazza. Ott mintegy 30 000 vitális ion van egy köbcentiméter levegőben, míg egy átlagos helyiségben többnyire már csak 300. A vitális ionok koncentrációja drámaian lezuhan a kocsiban, ahol köbcentiként többnyire már csak 30-50 vitális ion van a levegőben.

Emiatt a testben már csak erősen redukált formában mehetnek végbe az életfolyamatok, amit mi energiahiány és kimerültség formájában érzékelünk. Az autósok közmondásos ingerültsége is nagyrészt a vitális ionok hiányára vezethető vissza. Egy vitál-iongenerátorral azonban a kocsiban is döntő mértékben javíthatunk a belélegzett levegő minőségén.

 

Mivel a C-vitamin élénkítő hatású, a nagyobb adagok késleltethetik az elalvást. A C-vitamin révén visszajut a vérbe a vas, amely a lépben és a belek falában raktározódott el, és így rendelkezésre áll az oxigénszállításhoz.

 

Csipkebogyó- 1200 mg C-vitamin

Ezenkívül eltérő összetételekben és koncentrációban minden gyümölcs tartalmaz bioflavonoidokat is, amelyek jócskán növelik a C-vitamin biológiai aktivitását, ezért kiegészítésként bevett C-vitamin-adagot tanácsos mindig összekötni gyümölcsfogyasztással.

Nincs különbség a természetes és a szintetikus úton előállított C-vitamin között. A molekulák teljesen megegyeznek, csak a kísérő anyagok, különösen a bioflavonoidok révén léphetnek fel különbségek, amelyeket amúgy is magunkhoz veszünk az elfogyasztott gyümölccsel.

Sokkal fontosabb az a körülmény, hogy a tárolás és az elkészítés során veszendőbe megy a természetes C-vitamin mennyiség nagy része.

Az egyetlen kivétel a cékla, amelynek a több hónapos tárolás alatt megkétszereződhet a C-vitamin-tartalma.

 

A 7,35-7,4-es pH érték tűnik ideálisnak, mert a test egészen csekély toleranciával ezt az értéket tartja fent a vérben, és ilyenkor a legjobb a közérzetünk. A kielégítő báziskínálat ellenére hirtelen 5,5-re süllyedhet a pH-érték, sőt ,,savcsúcsok” esetén akár 5-re is. Ennek az az oka, hogy a test kielégítő báziskínálat esetén újabb és újabb különleges hulladéktárolókat számol fel, ami a savak hirtelen felszabadulásához vezet.

 

Savtalanítás után, néhány nap alatt örökre elmúlik a fejfájás és sok más tünet, amelyek évek óta kitartóan jelentkeztek. Kiegyensúlyozatlan és ingerült emberek gyakran rövid időn belül tartós kedélyállapotváltozáson mennek át a savtalanítás folyamán.

 

Ha sikerül megteremtenünk a sav-bázis egyensúlyt, úgy érezzük magunkat, mintha újjászülettünk volna. Tovább fokozhatjuk a jótékony hatást 7,5-8,5-ös pH-értékű bázikus fürdőkkel, amelyeket sokan valóságos ,,fiatalító fürdőnek” éreznek. Bármilyen fontos a test alapos savtalanítása, ásványianyag raktárainak újratöltése még ennél is fontosabb. Többnyire olyan nagy a hiány, hogy a bázikus táplálkozás önmagában nem elég, így bázisokat biztosító étrend-kiegészítésre van szükségünk.

 

A gyümölcs ideális kezdete a napnak, ha délig semmi mást nem eszünk. Ehhez hozzátartozik napi egy-két banán is, mert egyetlen másik gyümölcs sem tud felmutatni ilyen kiegyensúlyozott tápanyagmérleget.

Együnk burgonyát- ,,szupergumót” -,amilyen gyakran csak lehet, és lehetőleg mindennap egy tisztességes adag zöldség is, olyat aminek éppen szezonja van.

A joghurtnak is számos előnye van, amelyeket újra és újra ki kell használnunk.

 

Számos nemkívánatos anyag csak azért marad bent a testben, mert túl kevés oxigén áll rendelkezésre az elégetésükhöz. Gondoskodnunk kell a napi elegendő mozgásról éppúgy, ahogy a megfelelő ásványianyag-és nyomelem mennyiségről.

És ne feledkezzünk meg arról, hogy naponta valóban elegendő C-vitamint vegyünk magunkhoz, azaz 1-3 grammot több kisebb adagra elosztva, mert a C-vitamint a test sem előállítani, sem raktározni nem tudja. A C-vitamin olyan áldásos hatást gyakorol a testünkre, hogy nem mondhatunk le róla.

 

Nem elég tudni, hogy az élet egy játék, de ismernünk kell a játékszabályokat is. Az élet csak akkor lesz valóban játék és lenyűgöző kaland, amelyben mi játsszuk a főszerepet.

 

Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad. - Hippokratész

 

(Forrás részletek Kurt Tepperwein - Savtalanítás - A fiatalság forrása - Általános jó közérzet a harmonikus sav-bázis egyensúly segítségével, Mérték Kiadó)

 

 

A szerotonin enyhíti a fájdalmat.

 

Sztatinok jók a betegségekre, figyelem-, mozgás- és tanulási zavarokra.

 

Az olívaolaj egyik összetevője a oleocanthal gyulladáscsökkentő hatású.

Forrás: Reader’s Digest

 

Halolaj sok mindenre jó.

 

E-vitamin javíthatja a rossz vérkeringést mely a lábgörcsök oka lehet. Ezért az E-vitamin jó a lábizomgörcsökre

 

C-vitamin torokgyulladás és gégefertőzés miatt is jó.

 

Fejfájás: Meglepő, de hatásos rá: B-vitamin-komplex, kalcium és magnézium amik a természet trankvillánsai.

 

Idős embereknek rendszerint szubklinikai tápanyaghiányban szenvednek. Leggyakoribb a folsav-, kalcium-, C-vitamin, B12-vitamin és D-vizamin hiány.

 

Méhcsípésre – B1-vitamin rovarriasztó, csípésre 1000 mg C-vitamin.

 

Viszketésre: antihisztamin hatású C-vitamin, B-vitamin-komplex, pantoténsav, E-vitaminos krémmel kenje.

 

Papaya és nyers ananász nem ajánlott annak akinek fekélye van. (Nem tudom miért, érdemes utána nézni, szerintem a legegészségesebb gyümölcsök)

A papajában lévő enzimek erősítik a kötőszövetet, jók a vérnyomás-zavarok kezelésére.

 

Amerikában 4 munkás közül 1 egészségét károsító anyagok támadják meg. Pl.

 • Másoló gépek gőzei,
 • Egyes tapéták vinil-kloridot tartalmaznak.
 • Fogorvosnál az ezüstamalgám higanyt tartalmaz mely párolog. USA-ban a rendelők 1 tizedében magas volt a higany szint.
 • Oldószerek, tisztítók gőzei.
 • Azbeszt szigeteléssel dolgozó munkások.

Ilyenekre nagyon fontosak az antioxidánsok A-, C-, E-vitamin valamint a szelén.

Forrás és ajánlott: Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

Antibiotikumok hatását csökkenti ha kiegészítőkkel szedi, ezért min. 1 óra eltéréssel.

 

Műtét utáni gyógyulásra - Nagyon fontos minden tápanyag, E-vitamin, C-vitamin-komplex, nagy hatású többszörös vitaminkészítmény fém-kelátokkal, nagy hatású fém-kelát tabletta, cink-kelát, A-vitamin.

 

Hideg láb – Van aki mindig zoknit visel az ágyban mert fázik a lába. Szedjen naponta 2x egy jó többszörös fémsókészítmányt amelyben jód is van, tengerhínár tablettákkal együtt. Lehet, hogy pajzsmirigye nem termel elegendő tiroxint. Niacin és E.-vitamin szintén javasolt a keringésre.

 

Hideg kiütés és herpes simplex – C-vitamin komplex, Lactobacillus acidophilus, E-vitamin-olajjal kenni, jól reagál a lizindús étkezésre.

Megelőzés céljából lizin és C-vitamin valamint gomolya sajt, lepény és tonhal, amerikaimogyoró, csicseriborsó, szójabab. + gyógyszertárban is van jó szer rá.

De fontos, hogy kerülje az aginin szedését vagy arginindús ételek fogyasztását.

 

Szénanátha: A stressz súlyosbíthatja fölég ezért B-vitamin-komplex, pantoténsav, és a hatékony antihisztamin tulajdonságú C-vitamin.

 

Források közt:

Kiskegyed

Reader’s Digest

Patika magazin

 

Aki szeret tovább él

1000 szívbeteg izraeli férfinél, akik úgy érezték, hogy feleségük szereti őket feleannyi volt a fájdalom, vagy más panasz.

Koleszterindús étrendet kapott nyulak 60%-kal tovább éltek, mint az ugyanolyat kapottak, de az első csoportot olyan laborasszisztens etette, aki simogatta őket és beszélt hozzájuk.

Forrás: Reader’s Digest

 

A kényeztetéstől hamarabb gyógyul a fejfájás.

 

Napszemüveg - Csak olyan napszemüveg jó, amelyik kellően nagy, széles és eltakarja a szemrést. A keskeny szemüvegek inkább ártalmasak.

400 as UV védelem alatt ne.

A sötét hatására pupillánk kitágul, így a rossz lencsén több káros sugárzás jut a szemünkbe. Terjednek a polarizált lencsék, amelyek az üvegfelületről és a vízről visszaverődő fényt is kiszűrik. Jobb a drágább mert tartósabb, lencse jobb minőségű, UV védelem nem csupán felületkezeléssel kerül a lencsére, hanem a lencse anyagában is benne van.

Széles karimájú kalap védi a szemet is.

Az UV-B sugárzástól kötőhártya-gyulladás vagy szürkehályog is lehet.

 

Szolárium kevesebb UVB, ezért veszélytelenebb, de az UVA miatt öregítnek.

(Még vitatkoznak az orvosok, hogy ártalmas vagy nem)

 

Ma már azt is tudjuk, az UV-B- vel ellentétben az UV-A a kocsi ablakán is képes keresztülhatolni. -Hosszú autóúton is használjon napvédő krémet.

Az UV-A és az UV-B sugarak tiszta vízben 30 cm mélységig képesek lehatolni.

Már 20-30 perccel a napozás előtt kenje be bőrét.

Az életkor előrehaladtával romlik a sejtek újratermelődésének minősége, egyre több szabadgyök képződik, amelyek torz sejteket vagy mértéktelen sejtszaporodást ösztönöznek. A szabadgyököket semlegesíteni képes antioxidánsokat a természet patikájából öntudatlanul vette magához az ember.

Az eszetlen napozás, szoláriumozás bizonyíthatóan felelős sok ezer fiatal, 20—29 év közötti nő haláláért. A makkegészséges szervezet is csupán hármas fényvédő faktornak megfelelő védelmet képes előállítani. Az óvó pigmentsejtek képződéséhez például A-vitamin kell, ami a bétakarotin-tartalmú növényekből kerül a szervezet konyhájára. Ez az alapvitamin, erős antioxidánsként képes semlegesíteni a szabadgyököket, s így megakadályozza a sejtkárosodást.

A béta-karotin ráadásul aranyszínű árnyalatot ad a bőrnek benne lévő természetes színanyagnak köszönhetően, így a legérzékenyebbeknek is lehetővé válik az egészséges barnaság. Aki sok karotintartalmú zöldséget eszik, annak bőrre napozás nélkül is felveszi sárgás aranyszínt.

Az A-vitamin zsírban oldódik, ezért a szervezet raktározni tudja, és szükség szerint aktivizálja. Egy egység A-vitamin, hat egység bétakarotinból lesz, legtöbbet a sárgarépa és a spenót tartalmaz, de a mangó, a brokkoli, a sárgadinnye és az őszibarack is fontos forrás.

 

Az agy 75 %-a víz, a kiszáradás ezt veszélyezteti legelőször.

 

Nevetés közben több oxigén jut a szervezetbe és így a sejtekbe is.

Forrás: Reader’s Digest

Nevetés leküzdi, semlegesíti a stresszhormonokat, segíti az immunrendszert, a vércukor jobb feldolgozását is elősegíti.

 

Asztma - Olyan allergiás állapot, amely a bronchusokat támadja meg. A pollenszemcsék felületén lévő fehérjék, hisztamint szabadítanak fel mely tüsszögést, viszketést idéz elő. A C-vitamin antihisztaminos szer.

 

A fokhagymának, a C-vitaminnak és a csirkelevesnek csodálatos antibiotikus és antihisztamin sajátságai vannak.

 

Metionin fehérje csökkenti a vér hisztamin szintjét.

 

Asztma és E-vitamin 

Már a fogamzás előtt javasolt a vitaminfogyasztás a gyereket tervezőknek. (És természetesen később, a terhesség alatt sem szabad abbahagyni.) Nemrégiben ki- mutatták, hogy az E-vitamin- hiányban szenvedő terhes nők kicsinyeiben nagyobb valószínűséggel fejlődik ki gyerekkori asztmás megbetegedés!

 

Szem - Szemnek jó a szemtorna.

Fekete áfonya főzet - fokozza a szem alkalmazkodó képességét, gyógyítja a szürkületi vakságot. Pilóták tapasztalták ha áfonyát ettek jobban láttak.

Az A-vitamin javítja az éjszakai látást.

Fokhagyma - Óvja a szem ereit, értágító.

Cukini - kiváló C-vitamin forrás, bőven tartalmaz antioxidáns tartalmú luteint és zeaxantint amely megóvhat a szembetegségektől.

A könnyfilm védi és táplálja a szem szaruhártyát. A könny egyenletes elosztását a pislogás biztosítja. Két pislogás közötti idő: beszélgetés közben 3,2 mp; képnézés 7,1 mp; számítógépezés 11,6 mp. A ritkább pislogás a szemfelszín kiszáradásához vezethet. Ezért is kell szünetet iktatni számítógépezéskor.

Forrás közt: Reader’s Digest

 

Rózsaszirmok stressz ellen + szemnyugtató

A vörös szemeket kiválóan megnyugtathatja rózsaszirmok segítségével. A szirmok zsír-, cserzőanyag- és almasav-tartalmuk mellett ápoló illóolajokat is rejtenek. Lazítson egy kicsit, csukott szemhéjaira pedig közben rakjon rózsaszirmokat! Forrás: http://www.interno.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1930&Itemid=48

 

Banánhéj kedvező hatásai – szemnek és depresszióra

Tajvani kutatók felfedezték, hogy a banánhéj-kivonat javíthatja a depressziót (lásd. A stressz ellen) és megvédheti a retinát a károsodástól.

A banánhéj kivonat luteint tartalmaz, amely a karotinodok családjába tartozó antioxidáns, amely tápanyagot jelent a szemnek.

Ajánlott: http://www.egeszsegkalauz.hu/egeszsegkalauz-hirek.xhtml?hir_id=8104

 

Séta

Heti 3X30 perc séta, jól hat.

A tempós séta 5-6 km/h csökkenti a vérnyomást, heti 5-6 alkalommal 1 óra

Napi 30 perc 30-40%-kal csökkenti a betegségek kialakulását.

Sétával megelőzhető az elhízás.

Napi 1 óra tempós séta a fölösleges zsírtól megszabadít.

Napi 3-4 10 perces séta az egyhuzamban 30 perccel egyenértékű. Félórás séta több száz kalória

Térdizületnek mindenmásnap jó, hogy tudjon pihenni.

Enyhíti a térdizület gondot, mert nő a térd környékén az izom.

Depresszióra 10 hónap után hat. Jobb 10 hónap múlva eredmény, mint soha.

Források közt:

Kiskegyed

Reader’s Digest

 

Rendszeres mozgás

A rendszeres reggel végzett torna, futás vagy bármilyen sport javítja a vérkeringést, felmelegít és így az egész nap csodálatos lesz a mentális és fizikai közérzetünk, ráadásul égeti a kalóriákat és karban tartja az immunrendszert. Rendszeres mozgástól a háj leapad, több energia, kevesebb betegség, depresszió,

Heti 5 alkalommal 30 perc.

Ajánlott: Elixír magazin és Természetgyógyászat magazin

 

Mozgással Parkinson-kór ellen

Akik fiatal korukban is sportoltak 60%-kal csökken a Parkinson-kór veszélye.

Az életkor előre haladtával jobbára csökken a fertőzések elleni védelem, de a kutatások szerint azok az idős emberek akik heti rendszerességgel hatórás mérsékelt testmozgást végeznek a huszonévesekhez hasonló immunválaszokat mutatnak.

A Parkinson-korósoknál nem termelődik elegendő dopamin, mely kell a mozgásirányításhoz.

 

Talán az öregeknek azért csökken az emlékezetük, mert csökken a dopaminjuk.

Forrás: Reader’s Digest

 

Járjon társaságba- Alzheimer-kór ellen

Az USA-ban igen jelentős kutatások folynak az Alzheimer-kórral, ezzel az igen veszélyes és egyelőre gyógyíthatatlan időskori betegséggel kapcsolatban. Kimutatták, hogy a közösségi élet hiánya, barátokkal való találkozások ritkulása, az elmagányosodás gyorsítja leépülést! Javasolják a kutatók, hogy tévézés helyett időnként rádiózzon! - jobban serkenti a képzeletet és ezzel az agy működését is. Akik idősebb korukban is rendszeresen olvasnak (társasjátékoznak, kártyáznak, sakkoznak), ritkábban betegednek meg Alzheimer-kórban, mint a befelé forduló, magányos emberek.

Q10 az Alzheimer-kór elodázásában, kezelésében is hatásos.

A heti többszöri rendszeres mozgás, sportolás csökkenti Alzheimer-kór kockázata.

Bőséges gyümölcs és zöldség fogyasztás, megelőzhető a szellemi képességek hanyatlása. Heti 3x 75 % - kal kevesebb az Alzheimer-kór valószínűsége.

A C és E vitamin szedése drámai mértékben csökkentette az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Alzheimer-kor és demencia -Telített zsír fokozza a telitetlen zsírsavak gátolják.

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszerben a neurontranszmitter acetilkolin mennyiségének csökkenése okozza. Megállapították, hogy az Alzheimer-kóros beteg agyában nemcsak az acetilkolin hiányzik, hanem az az enzim is, amely azt szintetizálja: a kolin-acetiltranszferáz. Több kolin bejuttatása a szervezetbe, úgy látszik, megtudja akadályozni a megfelelő acetilkolin lebomlását. Egyenlőre nincs a betegségre specifikus gyógyszer, de más gyógyszerek ronthatják az állapotot. Pl. hypnoticumok, bélgörgcsre és szívre szedett gyógyszerek.

Diabéteszes megbetegedés lehet az Alzheimer-kór?

Egy frissen megjelent tanulmány alátámasztja azt a gyanút, miszerint az Alzheimer-kór a diabétesz harmadik típusú megbetegedése lehet.

Az Illinois állambeli Northwestern Egyetem neurobiológusai által végzett laborkísérletek kimutatták, hogy az inzulin megvédi azokat az idegsejteket, amelyeket megtámadott az Alzheimer-kór. A William Klein által vezetett tudósok a kutatás során az agy hippocampusból vett, a emlékezésért felelős idegsejtjeit használták. A neuronok inzulinnal való kezelése megvédte a sejteket a káros fehérjéktől, amelyek az Alzheimer-kór miatt gyűlnek fel. Forrás: hirado.hu/MTI

Mozgás - A napi fél kilométernél kevesebbet gyalogló férfiaknál idősebb korban 2x az Alzheimer-kór kockázata.

Források közt:

Kiskegyed

Reader’s Digest

 

Izületi betegség - A túl sok fehérjetartalmú ételekből származó húgysav az izületekben kristályosodva fájdalmat okoz. Aki naponta 2 adag vörös húst esznek 40%-kal nagyobb a köszvény kialakulásának a kockázata. Viszont 43 adag zsírszegény tejtermék elfogyasztása 44%-kal csökkenti a kockázatot.

Az izületi gyulladásbántalmak csökkenthetők, ha naponta kétszer fogyasztunk vízzel almaecetet. Egy pohár vízhez két evőkanál almaecetet adunk. Hasonló szolgálatot tesz az izületi gyulladásbetegeknek a kissé erjedt alma lé. A savas gyümölcs, mint tudjuk, elfogyasztva lúgos termékké válik, bejutva a vérbe kioldja a csuklókból az apró kristályokat, amelyek a fájdalmat okozzák.

Glukozamin szerepe fontos az izületi porcok egészségének megőrzésében és a regenerálódásában.

Bármelyik fajtája az önpusztító betegségeknek sikeresen gyógyítható sárgarépa lével, mert savtalanítja a vért. Az arthritis támadhat a csuklókban, izmokban, vesében stb. A sárgarépa összetétele ideális, ezeknek a betegségeknek a leküzdésére.

Lecitin - igen fontos hatása, hogy nagymértékben csökkenti vagy megszünteti az ízületi fájdalmakat. Rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy az ízületi bántalmakban szenvedők gond nélkül folytassanak olyan tevékenységet, amire egyébként fájdalmaik miatt képtelenek lennének.

Jógázzon: bizonyítottan a jóga csökkenti az izületi gyulladás okozta fájdalmat.

Izületi gyulladás ellen mozgás. Pl. Tánc 3 hónap 40%-kal erősödhet az izület

Izraelben kevesebb az izületi duzzanat és gyulladás. Náluk sok bór van ez szabályozza a szervezet ásványianyag-háztartását, ami az izületek és csontok szempontjából fontos pl. alma, csonthéjasok, avokádó.

Izületi gyulladás (arthritis): Idült, fájdalmas állapot a szervezetet sok stresszel terheli. Javasolt kiegészítések: B-vitamin-komplex, C-vitamin (főleg mert aki sok acetil-szalicilsav (gyógyszerek) szed C-vitamint veszít). B12-vitamin, niacin, pantoténsav, jukkatabletta, csukamájolaj.

KrumpliSavlekötő, ezek a savak okozhatnak izületi betegségeket és reumát. Naponta - két naponta.

Források közt: Kiskegyed és Reader’s Digest,

Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

Jukka - Az indiánok olyan növényként tisztelték, amely egészségüket és életben maradásukat biztosítja. Volt orvos aki szaponinszerű szteroidvegyületet vont ki és izületi gyulladásra használta.

 

Lecitin - Csökkenti a koleszterinszintet, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízzel elegyedő (diszpergálódó) formává alakítja, így azok kiürülnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot. Mivel étrendünk általában a szükségesnél jóval több zsírt tartalmaz, szinte minden embernek nélkülözhetetlen lenne a lecitin.

 

Forrás és ajánlott: Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

Tengeri hínár - B-vitaminokat és rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Jódtartalma folytán normalizálja a pajzsmirigy működését.

Tehát a pajzsmirigybetegségben szenvedő sovány emberek ettől meghízhatnak.

A pajzsmirigybetegségben szenvedő kövér emberek lefogyhatnak. Orvossal érdemes konzultálni.

 

A kiszáradás a vesekövek képződésének a fő oka. A vízhiány ugyanis csökkenti a vizeletképződést, a vizeletből az ásványi anyagok kiválnak és követ képeznek. Limonádéval megelőzhető a vesekőképződés. Akik naponta fogyasztották nőt a vizeletükben a citrát szint, az alacsony szintje összefüggésbe hozható a kövekkel.

 

Csontritkulás ellen - 60 évnél idősebb nők felénél, férfiak harmadát érinti. A rendszeres súlyzózás és a napi legalább 3 adag tejtermék segíthet megelőzni, és fontos a megfelelő D-vitamin fogyasztás.

A nők majd 40 százalékát érinti idősebb korban a néma járvány: a csontritkulás. Eddig nagyon hiányzott egy olyan könnyen kivitelezhető és könnyen hozzáférhető, továbbá olcsó módszer, amely a gyors diagnosztizálást lehetővé tette volna. Ez, úgy tűnik, mostanában sikerült angol kutatóknak: egy speciális eljárást fejlesztettek ki, amelyet a rutin fogászati röntgenvizsgálat alkalmával a fogorvosok tudnának alkalmazni.

Soványabbaknál nagyobb a csontritkulás veszélye, megelőzéshez fontos a D-vitamin és a kalcium bevitel és a rendszeres testmozgás.

 

Bebizonyították, hogy a sok gyümölcs fogyasztása akár 52 százalékkal is hátráltathatja a halálos kór kialakulását.

 

Források közt:

Kiskegyed

Reader’s Digest

Patika magazin

 

Puffadás, feszítő teltségérzés, alhasi fájdalom - tegye rendbe bélflóráját, gyorsítsa a tranzitot.

A bélrendszer 7-10 m hosszú. Az emésztés 400 négyzetméteres felületen zajlik. Több milliárdnyi hasznos baktérium a bélflóra.

A bélflóra egyensúlya nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez aminek egyik tényezője a tranzit, vagyis a béltartalom áthaladási sebessége. Ha a béltartalom a normálisnál hosszabb ideig pl. 2-3 napig marad a szervezeten belül haspuffadást, feszítő teltségérzést, alhasi fájdalmat válthat ki. Hosszú távon is árt, mert a nem időben távozó méreganyagok miatt a bél védtelenebbé válhat.

Az évek múlásával lelassul a tranzitot, de a stressz, mozgásszegény életmód, antibiotikumok, helytelen étkezési szokások a fő okai. A felborult egyensúlyú bélflóránál csökken a jótékony bélbaktériumok száma.

A tranzit normalizálásához kell rostban dús étrend, rendszeres testmozgás, napi legalább 1,5-2 l folyadék, megfelelő mennyiségű pro- és prebiotikumokat tartalmazó élelmiszerek. Prebiotikumok - általában tejsav- és bifidobaktériumok - melyek támogatják aktívan a bélflóra kialakulását.

Mit tegyen ha puffad- Ne fogyasszon puffadásra hajlamosító ételeket (hüvelyesek, élesztős tészták, habosított ételek) és italok (szénsavasak)

Szükségesnél jóval több étel megterheli a szervezetet.

Rágja meg alaposan az ételt.

Megfelelő mennyiségű folyadék 1,5-2 l. Enélkül az emésztés nem működik megfelelően.

Mozogjon rendszeresen - A kevés mozgás hatására a bélműködés lelassulhat.

Fogyasszon élőflórás, magas probiotikum- tartalmú ételeket.

Ajánlott: http://www.vitalmagazin.hu/index.php?szam=33&id=21

 

Gyomorrontás

A dohányzás tovább ront a helyzeten, miként a sok izgalom, az éjszakázás, a késői lefekvés is negatív hatású.

A gyógymód egyébként egészséges ember esetében a gyomorrontás házilag is jól gyógyítható.

A legfontosabb: diétázni kell! Csak sós vízben főtt burgonyát ehet egy napig, majd a tünetek múltával áttérhet a kímélő étrendre. Megelőzni könnyebb. Természetes szerek és módszerek egyaránt segítik az emésztést.

Rágcsáljon el egy kis darab friss, sóba mártott gyömbért öt-tíz perccel étkezés előtt.

Emésztést segítő gyógynövénykeverék: egyenlő mennyiségű gyömbérpor, fekete bors, szárított mentalevél, ánizsmag, koriandermag, kömény, kapor és só mozsárban finom porrá őrölve.

Étkezés után - egy pohár író. Pörkölt köménymaggal és egy

kis sóval még hatásosabb.

Étkezés előtt - fél teáskanál ánizsmag.

Emésztést gyorsító hatását mára rómaiak is ismerték:

lakomák előtt egy kis édesköményt fogyasztották Hasonlóan jótékony hatású a görögszéna, ezt a mai Indiában is kedvelik emésztési problémák esetén sóval keverve fogyasztják.

 

Gyors segítség gyomorégés ellen
Egy-egy élvezetes nyáresti vacsora után megszenvedjük a sok finom falatot: nagyon ég a gyomrunk.
Gyomorégés esetén a gyomorsav visszakerül a nyelőcsőbe, és ez okozza a kellemetlen égő érzést. Zsírban sült, zsíros ételek, illetve a túl sok étel önmagában is okozhatja, mivel mindegyik serkenti a gyomorsavtermelést. Ha hajlamos a gyomorégésre, ne fogja a mostanában Oly divatos refluxra, mert lehet, hogy csak helytelenül táplálkozik. Próbálkozzon az alábbi megoldásokkal, hátha ilyen egyszerűen is elejét veheti a bajnak.

• Rágjon meg minden falatot alaposan. Így sokkal könnyebben emészt. Egy apró trükk, ha a villát minden falat után leteszi, és csak akkor szúrja rá az újabb adagot, ha már az előzőt alaposan megrágta és lenyelte.
• Sétáljon étkezés után. A könnyű mozgás segíti, hogy hamarabb kiürüljön a gyomor. Viszont: semmiképpen se feküdjön le tele hassal. Úgyse fog tudni elaludni (és ha igen, nem lesz könnyű álma)
• Igyon szilfakéregteát a vacsorához. Bevonatot képez a nyelőcső falán, így az kevésbé válik érzékennyé a savra. Ha nem kap ilyet, a szinte mindenütt kapható aloé verával készült teák is megfelelőek. Vannak kimondottan gyomorégés elleni gyógyteák is. Nem felesleges azokkal is megpróbálkoznia
Ha ezek az egyszerű praktikák nem segítenek, keresse fel a háziorvost! Sokféle emésztést segítő, illetve savlekötő gyógyszer van már az orvosok fegyvertárában a tünetek alapján választják ki a leghatékonyabbat.

Gyomorégésre állítólag nagyon jó a papaya enzimtabletta, a papaya mint ,,mágikus dinnye”- ből állítanak elő. Óriási mennyiségű keménytőt képes emészteni.

A papain fehérjebontó enzim a húsok puhítója, amely azelőtt hat az ételre mielőtt megennénk.

 

A stressz, a feszültség, a szorongás, a harag étkezés előtt, valamint egyes B-vitaminok és ásványianyagok hiánya sósavhiányt okozhat.

Aki azt hiszi hogy túl sok a gyomorsava, vagy ,,ég a gyomra” valószínűleg nem tudja, hogy kevés a gyomorsava, annak ugyanis ugyanazok a tünetei mint a soknak. Ilyenkor pedig antacidumot szedni a lehető legártalmasabb dolog.

 

Acidophilus (Lactobacillus Acidophilus) - A barátságos bélbaktériumok forrása, sokkal hatásosabb mint a joghurt. Magyarországon Lactobacillus Acidophilus. L. hgelveticus, L. casei és kefírtenyészetek antibiotikumokkal szemben ellenállóvá tett, majd tejben liofilezett élő tenyészete formájában orvosi rendelvényre kapható.

Orvosok orális antibiotikum kezeléssel kapcsolatban írják fel, mert az antibiotikumok elpusztítják a hasznos bélflórát, gyakran hasmenést, valamint a Candida albicans gomba túlszaporodását okozza. Ez elszaporodhat a belekben, a hüvelyben, a szájban, és az ujjakon a körmök alatt. De kiadós mennyiségű Acidophilus-tenyészet lenyelése után pár nap alatt eltűnik, valamint tisztán tartja a beleket, eltünteti a rossz szájszagot, amit a bélben végbemenő rothadás idéz elő (ez ellenáll a szájvíz és a leheletspraynek). Továbbá megakadályozza a székrekedést, és segít az akne és más bőrbetegségek ellen.

A laktóz (tejcukor), az összetett szénhidrátok, a pektin és a C-vitamin +salakanyagok, elősegítik a bélflóra elszaporodását. Ez azért fontos mert a bélbaktériumok 5 napon belül elpusztulnak, ha valamilyen formában nem látjuk el folyamatosan tejsavval vagy tejcukorral, mint az Acidophilus.

Hasmenés ellen acidophilus készítmény jó, ezenkívül még jó lehet a niacin a Lactobacilus, és a sárgarépa is.

 

Források közt:

Kiskegyed

Reader’s Digest

Patika magazin

 

Állattartók kevesebb fáradság, gyulladás, fejfájás, gyomorbaj.

 

A konyhasó-felhalmozódás a szövetekben vízvisszatartást okoz.

A túlzott sófogyasztás idősebb korban és egyes betegségek esetén különösen káros (magas vérnyomás, vese, szív, érrendszeri panaszok, stb.)

Forrás: Fási Katalin - Gyógyító zöldségek és gyümölcsök

 

A herpeszvírus krónikus fáradságot is okozhat, eddig azt gondolták, hogy legfőképpen lelki és immunrendszer eredetű, gyakran fordul elő herpeszeseknél.

A herpesz elleni gyógyszer a krónikus fáradság ellen is segített. Főleg akkor vethető be sikerrel, ha a vírus a központi idegrendszert támadta meg.

 

A C-vitamin csökkenti a vérnyomást is

Aki egészségesebben táplálkozik, és több C-vitamin jut a szervezetébe, annak alacsonyabb marad a vérnyomása - Egy tíz éven át tartó kutatásból derült ki. Azoknak a lányoknak a vérnyomása volt a legalacsonyabb, akiknek a vérében a legtöbb C-vitamint találták, vagyis akik a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt vagy C-vitamin tablettát fogyasztották. A kutatók azt is megnézték, hogy az előző esztendő óta ezek az adatok miképpen alakultak.

Az összehasonlítás is hasonló eredménnyel járt: azoknak a lányoknak csökkent a vérnyomása, akiknek a tavalyihoz képest a C-vitamin szintje növekedett.

Forrás: hirado.hu/MTI

 

Ha a paciens 5 percig padlón nyugtatott lábbal széken ül, alacsonyabb vérnyomást mértek. Mintegy 14 ponttal.

 

 

Ecet - Az ecetet már ősidőktől fogva sok betegségre használják a népi gyógyászatban.

Az ecet fő összetevője, az ecetsav segíthet karban tartani a vérnyomást, a vércukorszintet és a zsírfelhalmozódást.

 

Képes vagy megbocsátani és felejteni?

A hosszan tartó negatív gondolatok akár olyan károsak is lehetnek a tüdőre, mint a dohányzás.

A téged emésztő rossz érzések ugyanis orvosilag igazoltan olyan gyulladásokat idézhetnek elő a tüdőben, mint a különféle szennyeződések.

 

Lélegzetelállító düh - Dühöngés közben a szervezetben olyan hormonok termelődnek melyek segítenek a harcra való felkészülésben, de a stresszreakció gyulladást is kivált a hörgők falában. Légutak is összeszűkülnek és légszomj léphet fel.

Tehát ne kezdjen őrjöngeni hanem számoljon inkább tízig és tegye fel a kérdést. ,,Tényleg olyan fontos ez a dolog?”

A dühkitörés állandósítja, növeli a haragot. Ellenszer mélylélegzet 1 től-10-ig számolni és séta.

 

A veszekedés okozta stressz csökkenti a szervezet gyógyulási hajlamát is. A leginkább veszekedőknél akár két nappal is. Tehát több óra vagy nap mire az immunrendszer helyreáll.

Forrás: Reader’s Digest

 

A stressz és a pszichoszomatikus betegségek

Ha az egyensúly újra és újra zavart szenved, erre az ember nyugtalansággal és idegességgel válaszol. Nem boldogul sem saját magával, sem környezetével, sem egyéni, sem szakmai követelményeket nem tud teljesíteni. A diszharmóniából harag keletkezik, érthetetlen agresszív vagy depresszív reakció, egyszóval: pszichoreaktív jelenségek következnek be.

Ám ha egy lelki zavar tartós, kóros elváltozáshoz vezet a test valamely területén, akkor pszichoszomatikus betegségről beszélünk. Ez először "funkciózavar" képében jelentkezik (pl. hasmenés vizsga előtt). De a gyakori funkciózavarok már organikus károsodást okozhatnak: folyamatos az átmenet az organikus betegség felé (példa: a gyomorfekély, a szívinfarktus bizonyos formái).
Jelen célunk szempontjából fontos tudnunk, hogy éppen az apró diszharmóniák, sértések életünkben azok, amelyek az embert próbára teszik és megbetegítik.
Egy régi kínai közmondás szerint a vakondtúrásokban botlunk meg, és nem a magas hegyekben.

Forrás: http://www.vitalitas.hu/konyvek//autogen/autogen3.htm - Bevezetés, Gyakorlatok

 

Azok az emberek, akik hetente több mint 51 órát dolgoznak, magasabb a vérnyomásuk, mint a lustáknak. Ennek oka a többletmunkával járó stressz, kevés mozgás és alvás.