Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek ellen 5

Mindent ésszel, óvatosan saját magadért saját magad vagy a felelős.

Nagy dózisban, sokáig semmit sem ajánlott szedni, és mindent, amit beszed, arról tájékoztassa orvosát.

Sohase próbáljon ki semmilyen természetes gyógymódot, vagy növényt, orvosságot anélkül, hogy tudná, hogyan hat, hogyan kell elkészíteni, és bevenni, milyen lehetséges mellékhatási vannak!

Érdemes dietetikai beállítottságú orvossal konzultálni, aki ismeri a gyógynövények és orvosságok közötti kölcsönhatásokat.

 

A pszichológiában csak nemrég ismerték fel, milyen hatalmas erő az az érzés, hogy szeretnek, elősegíti a test és a lélek növekedését, és talán a leghatékonyabb gyógyító erő a testi-lelki sérülések behegedéséhez.

Thomas Gordon: P.E.T. – A szülői eredményesség tanulása

 

Minél több pozitív hatás ér (ez az egyik legfontosabb dolog a boldogsághoz) annál boldogabb lesz az életed. Ezért növeld a kedves szavak, jó cselekedetek és kellemes benyomások mennyiségét. Mindennap kellemes benyomások sokaságát szerezd magadnak. Tehát SOKASÁGÁT!

De soha ne feledkezz el az elegendő pihenésről, mert ez minden kulcsa.!

 

 

 

Mit tesz az alkohol a szervezettel?

A legszélesebb körben használt drog, mivel könnyen hozzá lehet jutni ezért nem tekintik sokan annak.

-         Az alkohol a központi idegrendszernek nem serkentője, hanem gyakorlatilag szedatív-depresszánsa.

-         A vénák megrepedését idézheti elő.

-         Az agysejtektől megvonva a szükséges vizet pusztítja azokat.

-         Lecsökkenti a szervezet A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, B15-, C- és K-vitamin tartalmát, biotin, kolin és folsavszintjét, valamint cink-, magnézium- és káliumkoncentrációját.

-         A májban gátolja a zsírok felhasználását.

A vitaminok csökkentik az alkoholéhséget.

Texasi egyetemen alkoholistává tett egereket, vitaminokkal dúsított tápon tartottak és elvesztették érdeklődésüket az alkohol iránt. A-, B-, C-, D-, E-vitaminok inozitol, niacin, magas fehérjetartalmú étrend együtt a legeredményesebb.

Triptofánnal normalizálódik az alvásuk és csökken vagy normalizálódik az álmodás fragmentációja. Szerotonin lecsökken az alkoholizmusban. Tehát triptofánnal elérhető, hogy alkoholisták ne nyúljanak az italhoz.

Forrás és ajánlott: Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

Alkohol ellen - A Bach virágterápiában használatos gesztenyevirág-kivonat csökkenti az alkohol utáni vágyat.

A kudzut - kínai gyógynövény elveszi az ital iránti vágyat. Kipróbálták: átlagosan 50 százalékkal kevesebbet ittak azok, akik előtte a kínai gyógynövényből fogyasztottak.

 

,,A dohányzás erősen beidegződött viselkedés. Mindaz, ami rontja az élményt, segít leküzdeni a megszokást.” Dr. Joe McCleron amerikai Duke egyetemi kutató.

 

Dohányosok: 1 szál cigaretta 25-100 mg C-vitamin tesz tönkre, ezért is rengeteg betegség. Főleg antioxidánsok kellenek ellene (A-, C- és E-vitamin és szelén).

 

Dohány ellopott tápanyagai – B1- és C-vitamin, folsav, kalcium.

 

Orális fogamzásgátlók ellopott tápanyagai (amit pótolni kéne) - B2-, B6-, B12-, C- és E-vitamin, folsav (ezek a vitaminok nagyon fontosak)

50-100-szor annyi B6-vitaminra van szüksége a normális triptofán-anyagcsere fenntartáshoz, mint annak aki nem szed fogamzásgátlót.

Forrás és ajánlott: Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

A fogamzásgátló és a nikotin

A fogamzásgátló és a nikotin együtt megnöveli a szívinfarktus és a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, káros májkockázatát.

Napi 15 szál a vízválasztó ennél kevesebb 3,5 szőrösére növeli a kockázatot, ez felett akár 20 szoros is lehet. Bár a női nemi hormonok csökkentik a koszorú-ér betegség kockázatát, a nikotin csökkenti a női nemi hormon, az ösztrogén szintjét. Erre nagyobb nemi hormon tartalmút szednek viszont azok már növelik a szív és érrendszeri mellékhatások kockázatot.

A női szervezetben a véredények belső fala a nikotin és a kátrány toxikus hatására érzékenyen reagál. Végtag ereknél keringési zavarok, agyi ereknél elmeszesedés agyi vérellátási zavarok, szem ér betegségnél akár vakság. Dohányfüst hatására a vér sűrűbb, viszkózusabb lesz, a véralvadékonyság fokozódik, és a védőhatású C-vitamin szintje is.

Füst belégzésekor a szervezet sejtjei oxigén helyett szén-monoxidot vesz fel, így a szív és agyiizomsejtek oxigénellátása zavart szenved. És ha ez mellé fogamzásgátlót szed az illető ezek a hatások halmozottan jelentkezhetnek.

 

Már a teherbeesés esélyeit is rontja. A füstölés állapotosság idején pedig különösen sokat árt: romlik a méh és a méhlepény vérkeringése, koraszülés, éretlen vagy fejlődési rendellenességet hordozó gyermek jöhet a világra. Ha nagyobb baj nincs is a dohányzó terhes újszülöttjénél, a súlya akkor is kisebb lesz, mint amekkora optimális esetben lehetne, mivel a placentát behálózó erek szűkülete akadályozza a méhen belüli megfelelő táplálást, oxigén- és vérellátást. A passzív dohányzásnak is súlyos hatásai vannak. Az állapotos dohányos a kisbabának is árt: a következmények a kicsire nézve olyanok, mintha ő maga szívná a cigit. Megállapították, hogy a dohányos szoptató anyák teje cigaretta ízű. A mellékíz már egy cigaretta elszívása után jelentkezik, és egy-két órán át tart. Fél órával a dohányzás után a tej különösen gazdag nikotinban.

A dohányzás öregít is. Egyetlen szál cigaretta elszívása ugyanis 90 percen át akadályozhatja a bőr oxigénellátását, ha pedig a bőr nem tud lélegezni, megcsúnyul.

Aki viszont leteszi a cigarettát, számíthat arra, hogy arca hamarosan megfiatalodik, bőre megszépül.

 

Források közt:

Kiskegyed

Reader’s Digest

Patika magazin

 

Fogantatás - A Dohányzás 10-40%-kal csökkentheti a fogantatás esélyét és több ezer évi vetélésért felelős. A dohányzás csökkenti a spermiumok számát és lassítja a ,,túlélőket +. A dohányzás holland kutatók szerint 10 évvel is felgyorsíthatja egy nő biológiai óráját.

Túl sok zsír (főleg előre gyártott ételekben pl. hamburger, sült krumpli) csípőszélességre, szívre, koleszterinre rosszhatással és a termékenységre is. Harvardi kutatók szerint már egy adag krumpli is csökkentheti a teherbe esés esélyét.

A túlsúlynál nő a termékenyítés esélye BMI 30 felett. Kóros soványságnál a test ,,éhező üzemmódra kapcsol” és a menstruáció is elmaradhat.

Indiai és amerikai kutatók szerint az a férfi aki napi több mint 4 órát mobilozik kevesebb és rosszabb minőségű spermiumja lesz. Ha a zsebében hordja felmelegíti a lágyéki területeket mely árt a spermiumoknak.

Káros ha férfiak ölükben tartják a laptopjukat, a hő megnöveli a herezacskó hőmérsékletét. Mivel ilyenkor összezárják a lábukat az még több hőt termel. Ezért van hogy a férfiak széttárt lábakkal ölnek, hogy hidegen tartsák.

Stressz is csökkenti a teherbeesés esélyét, a menstruációt is megzavarhatja és meg is akadályozhatja a peteérést.

Aszok a nők akik hetente 5 pohár alkoholnál kevesebbet isznak 6 hónappal hamarabb esnek teherbe mint azok akik ennél többet. A túl sok alkohol a párjának spermamennyiségére is kihat.

Szedjen multivitamint heti 6 multivitaminnal 40 %-kal is megnövelheti az esélyét.

Hagyja az esti edzést - A túlzásba vitt erősítés növeli az adrenalin szteroidok szintjét, mely lassítja a spermiumtermelődést.

Kevés folyadék mindenre kihat, így a nemző szervekre is.

A szénhidrátok, főleg a teljes kiőrlésűek gabonafélékből kulcsszerepet játszanak a megtermékenyülésben.

Nassoljon diót, mogyorót, mandulát- Ezekben található a legtöbb szelén, amely megvédi a petesejtet és a spermiumokat. A szelén hiány gyakori okozója a női és férfi terméketlenségnek.

 

Már a fogamzás előtt javasolt a vitaminfogyasztás a gyereket tervezőknek. (És természetesen később, a terhesség alatt sem szabad abbahagyni, de kérdezze meg orvosát.)

 

A várandós anyák étrendje megváltoztathatja gyermekeik és unokáik génjeinek viselkedését. A rosszul táplált kismamák nagyobb valószínűséggel hoznak világra olyan gyermeket, akinél később cukorbetegség, agyvérzés vagy szív és érrendszeri megbetegedések alakulnak ki.

 

Legjobb az anyatej - A magzat idegrendszer-fejlődéséhez elengedhetetlenek egyes hosszú szénláncú többszörösen telitelten zsírsavak (LCPUFA:angolul). Ezek a terhesség idején jutnak a magzatba, viszont a koraszülötteknél kevesebb jut így. Koraszülöttek édesanyának tejében több volt a LCPUFA mennyisége és szülés után még 3 héttel is fennállt a különbség, ezért a koraszülöttet a saját anya tejével kell táplálni.

Az anyának rendszeresen fejnie kell, hogy ne apadjon el a teje.

 

Lassan, de ne nagyon a kistesóval

Ha túl gyorsan követi egyik terhesség a másikat, árthat a babának! Egy mostanában elkészült statisztika alapján kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azon kisbabák, akik az előző szülést követő 15 hónapon belül születnek, 40%-kal valószínűbb, hogy koraszülöttek lesznek; de ha nem, akkor is 61% annak a valószínűsége, hogy az átlagosnál kisebb súllyal jönnek a világra. Valószínűsítik, hogy ennek oka: az előző terhesség alatt az anya folsavraktárai kiürültek.

Érdekes módon a kutatás arra is rámutatott, hogy ötéves kihagyás után is növekszik a koraszülés esélye - ekkor már inkább az anya életkora miatt. Az orvoskutatók a testvérek közötti 2-3 éves korkülönbséget tartják optimálisnak.

 

Ultrahangon megtalálják azt a emlőrákot is amit a mammográfia nem.

 

 

 

 

 

 

A WHO 1998-ban az elhízást betegségnek nyilvánította.

WHO szerint a tíz legsúlyosabb betegség közt van az elhízás.

Az a baj, hogy a zöldség, gyümölcsök helyett telített zsírok és a szénhidrát a bevitt energia nagy része.

 

Testsúly és emlőrák kapcsolata

A 25 kg-ot felszedő nők esetében közel 50%-kal nagyobb a kockázat azokhoz képest, akik 18 éves koruk óta tartották a súlyukat.

A változás kora utáni legalább 10 kg-os súlynövekedés mintegy 20%-kal fokozza az emlőrák kockázatát.

Akik a klimax után legalább 10 kg-ot tartósan leadtak, azok esetében csaknem 60%-kal kisebb az emlőrák valószínűsége.

Az anyatej védi a csecsemőt, a szoptatás pedig az anyát a mellrák kialakulásától.

Kisebb család - Bizonyított tény minél több gyereket szült egy nő annál kisebb a mellrák kockázata.

Napi 400-600 mg folsav részleges védelmet nyújt. (Folsav van a zöld leveles zöldségekben, de a hüvelyesekben van a legnagyobb mértékben.)

 

Terhesség, szoptatás, klimax, dohányzás elhagyása, életkor előre haladásával lassul az anyagcsere. Általában testi-lelki betegségek tucatjai tűnnek el a túlsúllyal, 10% testsúlycsökkenés után pl. a magas vérnyomás, vércukor- és vérzsír szint sokszor magától normalizálódik.

Nem véletlenül álnak át egyre többen a napi ötszöri étkezésre: aki a napszaknak megfelelő összetételű, minőségű ételt fogyaszt az egészséges, energikus lesz, és fölös zsírpárnái is olvadni kezdenek.

 

Források közt:

Kiskegyed

Reader’s Digest

Patika magazin

 

Kínaiak 30%-kal többet esznek és 25%-kal kevesebb a túlsúlyos, mert rengeteg növényű alapú ételt esznek.

 

Japán mondás ,,Ha nem öltözteted színekbe az ételedet, az olyan mintha ruha nélkül mennél el otthonról”

Ők minden étkezéshez igyekeznek 5 színt használni: Piros, kékeszöld, sárga, fekete, fehér.

 

Éljünk hosszabb életet

Együnk sok halat.

Jól meg kell rágni a falatokat: így ugyanis könnyebben fel tudjuk szívni a vitaminokat és ásványi anyagokat.

Fogyasszunk kevesebb húst: a vegetáriánusoknak 39 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy rákban halnak meg, s 30 százalékkal kevesebb a szívbetegségek kifejlődésére.

Használjunk olivaolajat, ez ugyanis tele van A-, E- és D-vitaminokkal, amelyek mind-mind rákellenes vegyületnek számítanak.
Igyekezzünk ne túl sokat enni: ha úgy kelünk fel az asztaltól, hogy egy kicsit még éhesnek érezzük magunkat, akkor ezzel akár 40 százalékkal is lefaragtuk kalóriabevitelünket.

Mozogjunk sokat, a sport ugyanis helyreállítja a vérnyomást, a koleszterinszintet, s 75 százalékkal is csökkentheti a szívroham veszélyét. Már napi fél óra rendszeres mozgással is sokat tehetünk egészségünkért.
Igyunk teát: ez csökkenti a vérnyomást, óv a szívbetegségektől és növeli a szabad gyökökkel szembeni ellenállóképességet.

Igyunk vörös bort, egy-két pohárral esténként: ez stimulálja azokat az enzimeket, amelyek akadályozzák a sejtek pusztulását.

S végül még egy tanács a sok közül: nevessünk minél többet
Aki legalább napi 15 percet nevet, akár 8 évvel is meghosszabbíthatja életét, ez ugyanis eltünteti a stresszt, csökkenti a vérnyomást, s erősíti az immunrendszert.

Forrás: Informed - Életmód, wellness, természetgyógyászat - Éljünk hosszabb életet.

 

Túl sok zsír (főleg előre gyártott ételekben pl. hamburger, sült krumpli) csípőszélességre, szívre, koleszterinre rosszhatással és a termékenységre is. Harvardi kutatók szerint már egy adag krumpli is csökkentheti a teherbe esés esélyét.

Viszont kóros soványságnál a test ,,éhező üzemmódra kapcsol” és a menstruáció is elmaradhat.

 

Az olajfák kincsét - az olívaolajat - nem csak manapság becsülik nagyra, amikor már tudományosan bizonyították áldásos hatásait. Már az ókorban is a nyugalom, a termékenység és a gazdagság jelképe volt. Telített zsírsavakban gazdag, ezért segít a koleszterinszint karbantartásában, magas E-vitamin tartalma pedig a potenciazavar megelőzésében hasznos. Segít kivédeni az érbetegségeket, és egyes rákfajták kialakulásának esélyét is csökkenti. Az ilyen betegségek éppen ezért sokkal kevésbé fordulnak elő a mediterrán térség lakossága körében, ahol fejenként havonta több mint egy liter extra szűz olívaolajat fogyasztanak az emberek. Forrás: Sárga RTV

Megfigyelték, hogy a grönlandi eszkimóknál vagy a japán halászok esetében sokkal kisebb a szív- és keringési betegségekből eredő halálozási arány. Egyértelműen kimutatták: azért, mert sok, a tengeri halakból származó magas omega-3 zsírsav van az étrendjükben.

 

Fűszerkeverékek megkönnyítik az emésztést és gyulladásgátlók. Pl. friss gyömbér, kardamom vagy kurkuma is, vagy a fahéj, mely emésztést segítő, étvágyjavító hatású.

 

Gyümölcs – Gyümölcssaláták

Az egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint mindenkinek napi 5 adag különböző gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztania (1 adag pl. 1 alma vagy 1 tálka bogyós gyümölcs pl. szőlő, málna vagy kifacsart gyümölcslé.) Azért egészségesek mert sok rost és tápanyag van bennük és C-vitaminban gazdagok. Az élénksárga gyümölcsök az A-vitamin előanyagától a béta-karotintól nyerik színüket. A piros gyümölcsökben lévő likopinnel a béta-karotin a szabad gyökök ellen véd.

A banán és az aszalt gyümölcsöknek nagy a kálium tartalma ami fontos a vérnyomás szabályozásban és a nátriummal együtt szabályozza a folyadékegyensúlyt.

Alma - Almát salátákhoz ne hámozzuk meg, így őrzi meg magas rost és vitamin tartalmát.

Tartalmaz pl. B-komplex vitaminokat (jó hatásúak az emésztésre, javítják a táplálék felszívódását), pektin (megköti a méreganyagokat), sejtvédő enzimek. Serkenti az emésztést, salaktalanít (karcsúsító szernek sem utolsó).

Tisztító hatású, jó hatással van az anyagcserére.

Kívülről: Életre kelti a fáradt bőrt, gyógyítja a kisebb sérüléseket.

Cseresznye - Segít megszabadítani a szervezetet a felhalmozódott méreganyagoktól, emellett vízhajtó és vesetisztító, C-vitamin tartalma is jelentős, és segít bőrünk tisztaságának és rugalmasságának megőrzésében. 20 szem cseresznye naponta megelőzi a fejfájást. (higgyem el?)

Dinnye - Kevés energiát tartalmaz, víztartalma viszont nagy, fokozza a veseműködést. Sárgadinnye tápértéke magasabb. Görögdinnyét ne tárolja a hűtőben, mert egészségesebb a szobahőmérsékleten. A rák elleni védekezést segítő karotioidok ugyanis leszedés után tovább képződnek a dinnyében, azonban a hideg ezt lelassítja.

Körte - Magas rosttartalom, leve jó a gyomor és vesebetegeknek, légúti és emésztési problémában szenvedőknek.

Eper - Speciális növényi vegyület van benne melyek védnek a szív és daganattól.

Grépfrút - Üdítő és egészséges

Egykor „tiltott gyümölcsnek” nevezték, később kapta a grépfrút, azaz „szőlőgyümölcs” nevet, valószínűleg azért, mert a szőlőhöz hasonló fürtökben nő a fákon. Számos előnyös tulajdonsága van, amelyek hozzásegítenek, hogy a náthás időszakot nagyobb baj nélkül vészeljük át.

Klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a koleszterinszint csökkentését is el lehet érni rendszeres fogyasztásával, így természetes módon védekezni a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulása ellen. Olyan betegeken tesztelték a hatékonyságát, akik szívkoszorúér-műtéten estek át, és magas volt a koleszterin-, valamint a vérzsír-szintjük. A páciensek egy része naponta kapott az étkezés mellé egy grépfrútot, a másik fülük pedig nem. Egyetlen hónap alatt jól kimutathatóan csökkent az első csoporthoz tartozók koleszterinszintje, míg a másik csapaté semmit sem változott. A grépfrútnak még a magja is hasznos: körülbelül húsz éve fedezték fel, hogy természetes antibiotikumot tartalmaz.

A fogyókúrázóknak is ajánlott: dús rostjai rendkívül sok folyadékot képesek felvenni. A gyomorban megduzzadva jóllakottság-érzetet keltenek, így kevesebbet nassol az ember. - Tisztítókúrához fogyasszuk kifacsart levét, érdemes esetleg egy kis vízzel hígítani. Hatóanyagát a narancsbőr kezelésére használatos készítményekhez is fölhasználják.

Licsi - Különösen magas C-vitamin tartalom.

Mandula - Napi 4-5, számos betegség ellen jó. Jó az emésztésnek, hat az izmokra, csontokra, fogakra.

Narancs - Reggel éhgyomorra elősegíti az emésztést és a felszívódást. Véd a fertőző betegségektől, fokozza az immunrendszer tevékenységét.

C-vitaminban dús, de a benne levő bioflavonoidokkal együtt erősebb.

Sárgabarack - Jókedvre derít, serkenti az anyagcserét és az oxigénfelvételt.

Források közt:

Kiskegyed

Reader’s Digest

 

Gyümölcskoktél - gyümölcslé

Hogy formában maradhassunk, naponta legalább ötször kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk - nyersen, párolva vagy frissítő gyümölcsitalként

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/dieta/reformkonyha?article_hid=31541

 

Zöldség- és gabonafogyasztás

Segítségükre lehet, ha a zöldség- és gabonafogyasztás valamiképp szertartássá válik.

Építsünk be egyet mindennapos teendőink közé, úgy mint a fogmosást. Szoktassuk hozzá magunkat, hogy a reggelihez gyümölcslevet igyunk, és müzlit vagy teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztunk hozzá. Minden további étkezéshez tartozzon egy pohár zöldséglé.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/dieta/vitaminok?article_hid=22039

 

 

Kávé

Javítja az agyi keringést.

Az oxigénmennyiség növekedésének köszönhetően az agy vérellátása fokozódik, és a fejben kitisztulnak a gondolatok. Ezért az idősek koncentrációjára különösen jó hatással van a kávé. Bizonyos életkor után már egy este elfogyasztott kávé sem zavarja meg éjszakáját, esetleg éppen nyugodt éjszakájáról gondoskodik.

1 csésze kávé koffeintartalma elmeserkentő és jobb szellemi teljesítményt eredményez.

Frissíti a szervezetet. 1 csésze fekete kávé 0,5- 0,20 g koffein csökkenti a fáradtság érzetet és az álmosságot. A kávé 5-6 óra alatt bomlik le a szervezetben, tehát hatása órákon át tart.

Egy kutatás során 45 ezer kávézót figyeltek meg 2 éven keresztül, akik naponta minimum egy, maximum hat kávét fogyasztottak. A meglepő eredmény: a kávé olykor meg is akadályozhatja az agyvérzés és a szívinfarktus fellépését. A szívműtétek száma is alacsonyabb volt a kávézók között.

Jó a májra és a belekre

Kutatások bizonyítják, hogy a kávé egyik hatóanyaga - az úgynevezett klorogénsav - segít a máj és a bélrák megelőzésében.

A rendszeres kávéfogyasztás körülbelül 25 százalékkal csökkenti az epekő kialakulásának a veszélyét. Az oka: a kávé az epehólyagot kontrakcióra készteti, a kőalkotó anyagok nem tudnak olyan könnyen kikristályosodni.

Viszont a kávéban lévő koffeinnek van jó, de sok rossz hatása is, ezért mértékkel.

 

Koffein – Hozzá lehet szokni, a legpszichoaktívabb drog a világon. A koffein közvetlenül a központi idegrendszerre hat, elsősorban az agykérget izgatja.

-         Csaknem azonnal megkönnyíti a szellemi működést.

-         Csökkenti az álmosságot meg a fáradtságot.

-         Fokozza a májban tárolt cukor felszabadulását, és ez magyarázza, hogy a kávé, a kóla és a csokoládé ,,feldobja” az embert.

De ezeket a pozitív hatásokat túl szárnyalják a negatív hatások.

-         A tárolt cukor szabaddá válása súlyos stresszt jelent az endokrin rendszernek.

-         Azok akik sok kávét isznak, gyakran idegesek és izgatottak lesznek.

-         A koffein a szervezettől B-vitaminokat (pl. B1-vitamin) különösen inozitolt, valamint C-vitamint, biotint, cinket, káliumot és más fémiont rabolhat el. Gátolhatja a kalcium és vas felszívódását.

-         Nagy koffein fogyasztás inozitolhiányt okozhat.

-         Nagy mennyiségű koffein gátolja a vas felszívódását.

-         Fokozhatja az emésztőcsatorna savasságát.

-         Sok orvos szerint bűnösnek tartja hipertóniás szívbetegség kialakulásáért.

-         Egy angol folyóirat szerint összefüggés van a kávéfogyasztás és a hólyag és alsó húgyutak megbetegedési gyakorisága közt.

-         Akik napi 5 csésze kávét isznak, 50 %-kal nagyobb az esélyük, hogy szívrohamot kapnak, mint a nem fogyasztok.

-         Az amerikai orvos egyesület lapjában leírták a koffeinizmus betegséget, mely tünetei: étvágytalanság, testsúlycsökkenés, ingerlékenység, álmatlanság, hőtolulások és néha hőemelkedés.

-         Befolyásolja a DNS replikációját.

-         Nem biztos, hogy a koffein mentes sokkal jobb, mert a koffein kivonására használt anyag nem egészséges, bár csak nyomokban marad.

-         A tea is koffeint tartalmaz, majdnem mint a kávé, de a gyógyteák jók, eléggé élénkítők és éltetőek lehetnek, főleg a bioboltokban árult teák.

-         A kávéban minden hogy koffein mentes, van egy anyag amelyet még nem azonosítottak, az agy opiátjainak (endorfinok) normális hatását gátolják. Teában ez nincs ezért is jobb.

-         Ginseng jobban feldobja mint a koffein.

Források közt:

Kiskegyed

Reader’s Digest

Earl Mindell – Vitamin Biblia

Fási Katalin - Gyógyító zöldségek és gyümölcsök

www.shape.hu

 

Kávé és tea

Kávéból ha nem fogyasztunk napi 4 csészénél többet, nem von el folyadékot a szervezettől. A tea az immunrendszert erősíti, ha mértékkel fogyasztjuk.

A kávéban található tannin (csersav) csökkenti a szájüregben lerakodó lepedék mennyiségét.

Teában lévő cserzőanyagok és flavonoidok csökkentik a koleszterint.

A tea magas flourid tartalmának köszönhetően segít a fogak egészségének megőrzésében.

 

 

Bor - egészségjavító - 1 pohár forralt bor nem árt, több gyengít. 1 pohár könnyű vörös ill. fehér bor 134 kcal.

A bor jól hat a légzésre, a szív és érrendszerre, emésztőszervre, központi és periférikus idegrendszerre, mozgásszervekre, bőrre, immunrendszerre, hormonrendszerre. Csökkenti a vérnyomást. Zsírtalanítja a májat.

18 mg kálium (napi 10%) vízháztartásra, erősíti az idegeket, izmokat, jó a vesére.

18,6 mg kalcium (napi 2%) fogaknak, csontoknak;

3,6 mg C-vitamin (napi 4%) gyulladásra és betegségekre;

1,7 mg fehérje (napi 18%) oxigénszállítás;

26 mikrogr jód (napi 14%) jó a pajzsmirigynek, javítja a hormonképződést;

több száz egészséges növényi anyag (polifenol) van benne. Enyhítik a gyulladásokat, csökkentik a zsírlerakódást, kitágítják az ereket, javul a koncentráció, 1 pohár bor nyugtatólag hat, csökkenti a stresszt, megkönnyíti az elalvást, melatonin van benne, főleg a kékszőlőben. ,,Felgyorsítja” a szervezetet. A gyomor több savat termel, s javítja az emésztést. Legfeljebb 1 negyed litert, több árt. 1 pohár bor 7 kocka csokoládé. Gyomorfekélyesek ne. Fehérborivók egészségesebbek mint, a sörívók.

Öregedés ellen a resveratrol. Ami vörösborban van, de bármennyit iszik nem jut elegendő resveratrolhoz+ alkoholhoz igen.

A szőlő héja gombaellenes anyagot tartalmaz az un. resveratrolt, ami a zsírtalanítást is előidézi.

Forrás: Kiskegyed, Természetgógyászat, Elixír magazin

 

Folyadékpótlás

Mivel naponta 3 liter vizet választunk ki (kb. 2 litert a veséken keresztül, 1 litert a bőrön át és a légzés útján), ezt a mennyiséget pótolnunk is kell, különben a szervezet egyensúlyi állapota megbomlik.

A fiatalabbaknál jobb a helyzet, mert ha a vérükben kevés a folyadék, speciális idegsejtek azonnal jelzik az agynak, hogy inni kell valamit.

"Az időseknél, a 65 éven felülieknél azonban a szomjúság alábbhagy, mert a szenzorok érzékenysége csökken"

Ha keveset iszunk, akkor megbetegszünk, mert - a vérsók (kálium, nátrium, magnézium, kalcium) nem hígulnak fel kellő mértékben.
Ennek következménye a koncentráció gyengülése, a zavartság és a szédülés; - a bél renyhévé válik, szorulás lép fel; - a vesék nem képesek a vér tökéletes megtisztítására. Gyógyszert szedő emberek esetében ez veszélyes lehet, mert a hatóanyagok a vérben koncentrálódnak és súlyos mellékhatásokat okozhatnak (pl. szívritmuszavarok, gyomor-, bélpanaszok).
- Ne igyunk (sok) limonádét és kolát. Sok káros foszfátot tartalmaznak, ami előmozdítja a csontok leépülését.
- Kávé fogyasztása után mindig igyunk egy pohár vizet. A kávé ugyanis folyadékot von el a szervezetből, amit így azonnal pótolunk.

Forrás: http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kieg/0/18982/1

 

Az agy 75 %-a víz, a kiszáradás ezt veszélyezteti legelőször.

 

Oxigenizált víz - Az oxigén minden emberi élet forrása! Az oxigénhiányos állapot számos betegség kifejlődését okozza. A kórokozók, a beteg sejtek az oxigénhiányos állapot esetén “érzik jól magukat”, szaporodnak.

Forrás: Kiskegyed

 

Akinek krónikusan száraz a szája széle folyadék hiánya lehet.

 

Normálisnátrium-klorid (asztali só) adag napi 6-8 g e helyett 14 g-ot fogyasztunk. Egy átlagos amerikai 1 év alatt kb. 700 g-ot eszik meg.

A túlzott só fogyasztás miket okozhat?: magas vérnyomást, szívbetegséget, új kutatások szerint a migrént, kóros folyadék-visszatartást eredményez, ami szédülést okoz és lábak megduzzadását. Káliumveszteséget, táplálkozási zavarokat és a fehérjék normális hasznosulását is befolyásolja.

Ne igyon és ne főzzön vízlágyított vizet.

Forrás és ajánlott: Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

Kristálysó

Egy mondatban összefoglalva: képes beindítani a szervezet öngyógyító folyamatait, éppen ezért mindennemű betegségre pozitív hatással van.

1 gramm 100 ml vízben poharat letakarni 4 héten át napi 1 teáskanálnyit feloldani egy pohár vízben.

Csak egészséges vesénél.

84 ásványi anyag van benne.

A konyhasóban csak nátrium és klorid.

Jó még szépségre, stresszre és energiapótlásra is.

Forrás: http://www.shape.hu/print_article.php?id=286

 

 

Evés és séta - A kalóriadús étkezést követően időlegesen túlterhelődik a szervezet természetes antioxidáns rendszere, a semlegesítetlen szabad gyökök károsítani kezdik a szív és erek falát burkoló hámsejteket. Az indianai egyetem kutatói kiderítették, az étkezés utáni testmozgás megfordítja a folyamatot, ezért kell egy kiadós étkezés után két órával másfél órás séta.

Brit Kardiológiai Alapítvány eredményei szerint zsírdús étkezés utáni mozgás 15%-kal csökkenti a károkat.

Forrás: Reader’s Digest

 

A mozgás - Testmozgás csökkenti a stresszt, javul az önbizalmat, jó nemi élet, jobb alvás. A feszesebb izmok mellett mozgékonyabb lesz, és erősíti az immunrendszerét.

A friss levegőn való mozgás élénkíti az anyagcserét, a szív- és keringési rendszert. Ezért érezzük úgy magunkat sportolás után mintha újjászülettünk volna.

A test oxigén ellátottsága jobb lesz világosabban tud gondolkodni, és jobban tud koncentrálni.

A testi erőnléttel pedig nő az önbecsülésünk, életörömünk és mentális frissességünk is.

A kalóriaégetésben és az ellenálló képesség növelésében is aligha van jobb módszer a futásnál a gyors sikerek elérésére.

 

A testmozgás kiváló hatásai:

-         karbantartja az emberi testet

-         előhívja a jó közérzetet

-         fokozza a fizikai munkavégzés teljesítőképességét

-         erősíti a szívet és az érrendszert

-         segít a szervezet alkalmazkodási hatékonyságát

-         növeli az izomtömeget és az izomerőt

-         csökkenti a zsírtömeget

-         növeli a csontürüséget

 

A rendszeres testedzés, a sportolás kiváló hatásai:

-         személyiséget formál és fejleszt

-         örömszerző tevékenység (többnyire)

-         fokozza a szellemi teljesítőképességet

-         könnyít a feszültségek feloldásában.

-         közösséget, társat vagy magányt tud nyújtani.

-         gyorsítja és segíti az alkalmazkodást

-         rendszerezi, formálja az életmódot

-         segítheti a játékos ember, a Homo ludens előtérbe kerülését.

 

A rendszeres testedzés, a sportolás

-         társadalmi és/vagy társasági élmény

-         a jobb megjelenés biztosítója

-         az önbizalom ,,doppingszere”

-         az állandó fogyókúra helyettesítője

-         unalmas, megszokott életmód színesítője

-         a kihívások elfogadásának feltétele

-          az energiaegyensúly egyik fele (táplálkozás és testmozgás)

-         az idősödés lassítója

-         a stressz oldószere

-         egyes betegségek gyógyítója ,,orvossága”

-         a társasági élet egyfajta lehetősége (magányosság ellen)

-         az életmód alapeleme

 

A testedzés hangulatjavító és pozitívan hat a szellemi képességekre.

Súlyzózás fékezi a csontritkulást.

Súlyzós edzés megállítja az öregedés néhány folyamatát.

Fokozza az izomerőt, csontsűrűséget, csökkenti az izületi gyulladás fájdalmát.

Kondizás jó csak más mozgás is legyen.

Testmozgás a szervezet hőszabályozását javítja.

Mozgás elősegíti a sebgyógyulást.

Heti 5 alkalommal 30 perc mozgás mindenképpen javallt, ebben két súlyzós edzés is benne van. De napi 3x10 perc mozgás annyira javítja a hangulatot és serkenti a vérkeringést mint egy félórás edzés. Bármi megfelel, ami növeli a pulzus számot.

Rendszeres mozgástól a háj leapad, több energia, kevesebb betegség, sőt depresszióellenes.

Források közt:

Kiskegyed

Reader’s Digest

Patika magazin

 

Mozgás betegségek ellen

Akik fiatal korukban is sportoltak 60%-kal csökken a Parkinson-kór veszélye. A legaktívabb férfiak közt 50%-kal kisebb a valószínűség.

65 felettiek akik heti legalább 3 órát futnak, kerékpároznak, úsznak. 70%-kal kisebb a prosztatarák kockázata.

A napi fél kilométernél kevesebbet gyalogló férfiaknál idősebb korban 2x az Alzheimer-kór kockázata.

936 mellkasi fájdalmas és feltételezett verőérszűkületben szenvedő nőket vizsgáltak kiderült nem a túlsúlyosak hanem a keveset mozgóknál gyakoribb a szívbetegség kockázata.

Az életkor előre haladtával jobbára csökken a fertőzések elleni védelem, de a kutatások szerint azok az idős emberek akik heti rendszerességgel hatórás mérsékelt testmozgást végeznek a huszonévesekhez hasonló immunválaszokat mutatnak.

A zsírgazdag ételektől és mozgás hiánytól nő a rossz koleszterin a verőereket szűkítő LDL. Lipoprotein lipáz enzim csökkenti a vérzsírt heti 5-6 30 perces séta-fürge séta fokozza a termelődését. A mozgás önmagában is csökkenti a zsír szintjét. Forrás: Reader’s Digest

 

Súlyzózás és egészség

Az izomvesztés kb. 25 éves korban kezdődik, és 50 éves korra a 10%-ot is elérheti. 50 és 80 éves kor között az emberek elveszítik az izomerejük felét és az izomtömegük 40%-át. Az ezen változást okozó mechanizmus nem ismert pontosan.

Az izomvesztés az anyagcsere szintjének csökkenéséhez vezet, ezért bekövetkezik az elhízás, hacsak nem csökkentjük a kalória bevitelt (márpedig ez ritkán történik meg). Az öregedéssel összefüggő izomvesztés számos problémához vezethet, például az idős emberek nincs erejük ahhoz, hogy terheket felemeljenek, felkeljenek a karosszékből, vagy egyáltalán az önálló életvitelhez szükséges napi tevékenységeket elvégezzék.

A súlyzózással ill. terheléses edzéssel ténylegesen megelőzhető az izomvesztés. Jelenlegi ismereteink szerint az erősítő edzés az egyetlen módszer az izomvesztés hatékony lelassítására. Az aerob gyakorlatok nem gátolják meg az izomvesztést. Az orvosok azt javasolják, hogy legideálisabb a súlyzós edzést már 50 éves kor előtt elkezdeni (mi természetesen a 20 éves kort javasoljuk). Az előnyök nem korlátozódnak persze a társadalom idős tagjaira. Egy érdekes kutatásban kimutatták, hogy 87 éves férfiak és nők 90%-os erőnövekedést mutattak 10 hetes terheléses edzés hatására. Ugyanakkor, ha magas a vérnyomásod, cukorbetegségben vagy valamilyen szívbetegségben szenvedsz, akkor elengedhetetlen az orvosi ellenőrzés, mielőtt belevágsz az edzésbe.

- Az erősítő edzésről kimutatták, hogy növeli a csontsűrűséget a nőknél a menzesz elmaradása utáni időszakban, így segít megelőzni a csonttöréseket. A súlyzózás fejleszti továbbá az izmok idegi vezérlését, ami megelőzi az olyan típusú baleseteket, amelyek az idősebbeknél csonttöréseket szoktak okozni.

- Emellett a súlyzózás nagymértékben hozzájárulhat a testzsír szabályozásához. Így a súlyzózás nagyon hasznos tud lenni a hízásra hajlamosak esetében. Ahogy újabbnál újabb vizsgálatot végeznek, a súlyzózásnak egyre több hasznos hatása válik nyilvánvalóvá.

Forrás: http://body.builder.hu/faq.htm4

 

 

Szex és egészség

A brit National Health Service (NHS) egészségügyi szolgálat különleges „fitneszprogramot” ajánl az embereknek: szeretkezzenek naponta, ezzel ugyanis megelőzhetik a szívinfarktust.

Az NHS szerint a „szexgyakorlatok” jótékonyan hatnak a szívbetegségek, valamint a rák ellen is hatásosak, így meghosszabbítják az életet.

A hatalmas mennyiségű endorfin, mely egy orgazmusnál felszabadul, stimulálja az immunrendszert és nem engedi a gond ráncait még mélyebbé válni.

„A szex minden izomcsoportot aktivál, keményen megdolgoztatja a szívet és a tüdőt, és óránként körülbelül 300 kalóriát éget el”– emlékeztetnek a szakemberek, akik szerint emellett ez a „munka” sokkal örömtelibb, mint például egy kiadós ház körül futás.

„Az ösztrogén és a tesztoszteron fokozott termelése egészségesen tartja csontjait és izmait, és kitűnően érzi magát tőle mind belsőleg, mind külsőleg” – hangzik az ajánlás.

Forrás: http://www.vital.hu/szex_sex_szivinfarktus_ellen