Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Pánikbetegség

Egy érdekes dolog a pánikbetegségről: Lehet, hogy a legtöbb pánikroham mögött az áll, hogy nagyon ráhangolódnak a tömeget alkotó emberek rezgésszámára, energiáira a rosszulléttel küszködők. Azért lesznek pánikbetegek, mert átveszik mások érzelmeit, a fájdalmat, a kétségbe esést, a szomorúságot, a rettegést, és persze az örömöt is, csak a sok negatív energia elnyomja a pozitív erőket. Nem tudják azonosítani az érzéseiket, így nincsenek tisztában vele, hogy ezt a szorongást nem ők gerjesztik, csupán rájuk ragad – mondta el Uza Gitta. Az a legjobb megoldás, ha egy tapasztaltabb médiumtól megtanulják kezelni képességüket, és többé nem kell félniük a pánikrohamoktól. Forrás: http://www.rtlbulvar.hu/cikk/174115

 

 

Pánikbetegség

A pánikbetegség nem új kór. Már Rousseau is leírt magán pániktüneteket. Hippokratész is ismerte a bajt. Freud is foglalkozott vele. A tünetek évszázadok óta ismertek, de csak az 1980-as évektől nevezik pánikbetegségnek.

A pánikroham nem jelent pánikbetegséget. Pánikroham a lakosság 10 %-át érinti, pánikbetegsége 2-3 %-nak van.

Pánikrohama az emberek többségének legalább egyszer van életében, de ez nem jelenti, hogy a betegség kialakul. A tünetek súlyossága is változó, a rohamok lehet, hogy csak olykor-olykor jönnek elő, másoknál gyakoriak és egyre súlyosabbak. Korlátok közé szorítják a betegek, akik kerülik a társaságot, néha a lakásból se szívesen lépnek ki. A betegség előfordulása a két nemnél nem azonos, kétszer több a pánikbeteg nõ a férfiakhoz viszonyítva, de utóbbiak azok, akik hamarabb fordulnak orvoshoz.

A pánikrohamok, ha egyszer ismétlődni kezdenek, éveken vagy évtizedeken át gyötrik az embert, kiszámíthatatlanul, váratlanul jelentkeznek, hol napjában többször, hol több hónapos szünetekkel. Az idõ múlásával a rohamok szelídülnek, de csak azért, mert a beteg megszokja őket, megpróbálja hozzájuk igazítani az életét. Minden olyan helyzetet elkerül, ami kiválthatja a rohamot. Kezelés nélkül a pánikbetegek túlnyomó többségénél különféle fóbiák is kialakulnak, illetve egyharmaduk előbb-utóbb depresszióssá válik

A szorongás – minthogy fokozott adrenalintermeléssel jár – újabb testi tüneteket okoz, szív szaporában és erőteljesebben dobog, gyorsul a légzés stb. Ezek újabb félreértelmezéséhez vezetnek míg végül beindul egy önmagát erősítő káros kör, amely pánikrohamhoz vezet.

A légzés gyorsulása kiemelt jelentőséggel bír a pánikroham kialakulásának folyamatában.

 

Ugyanis a szapora felületes légzés csakúgy, mint a gyakori sóhajtozás kimossa a szén-dioxidot a szervezetből.

A szén-dioxid a légzés folyamán távozik el, de a normális széndioxid-szintre szükségünk van, ugyanis jelentős szerepet játszik a vér vegyhatásának szabályozásában.

 

Ha túllélegzünk, csökken a vérben a szabadon keringő kalcium szintje, ami fokozza az idegek és az izmok ingerlékenységét.

Ez a folyamat fokozott adrenalin termeléssel együtt – magyarázza a pánikroham legtöbb tünetét, a szívdobogást, a légszomjat, a remegést, az izzadást, a zsibbadást, a szédülést stb.

Veszély esetén a félelem, szorongás az idegrendszer természetes, sőt életmentő reakciója. Eredetileg arra szolgált, hogy képesek legyünk vészhelyzetekben nagyobb teljesítményt nyújtani. A vészcsengő az agytörzsben szólal meg elsőként, majd beindul a láncreakció. Az eredmény: gyorsuló szívverés, táguló erek és fokozott ingerlékenység az izmokban, táguló szembogár, gyorsuló légzés, hirtelen megnőtt oxigénhiány, fokozott anyagcsere, fokozódó izzadás. Az agyban minden más tevékenység gátlódik, csupán egyetlen fenyegető érzés marad. A pánikbetegség nem más, mint ugyanez az agyi reakció csak éppen katasztrófa nélkül. Persze minden ember érzékenysége más, van, aki egy vérvételtől is bepánikol, van, aki egy égõ házban is higgadtan tud cselekedni.

A kiváltó ok tehát nem maga a testérzés, hanem annak értelmezése.

- Sajnos a betegek nagy része (60-80%-uk) nem kap megfelelő kezelést.

 

Pedig megfelelő kezeléssel (ami elsősorban antidepresszánsok szedéséből és viselkedésterápiából áll) a betegek állapota javítható, míg a kezelés nélküli pánikbetegség súlyosan rontja a páciensek életminőségét. A pácienssel folytatott beszélgetés során fény derülhet a kiváltó okokra: családi vagy munkahelyi problémák, anyagi gondok, esetleg az egyedül élők félelme, de kiválthatja a jelenséget a túlhajszolt életvitel is. Ennek megoldása sokszor csak pszichológus, pszichiáter segítségével érhető el, vagy az életmódbeli változások hozzák meg a kívánt eredményt.-

 

- Az ún. kognatív-viselkedésterápia egyik legfontosabb célja éppen az, hogy segítsen az automatikus gondolatok felismerésében, és megtanítsa a beteget arra, hogy testi panaszok esetén más, hasonlóan elfogadható, de jóval kevésbé fenyegető értelmezési lehetőségeket találjon.

 

- A másik fontos dolog célja a terápiának a lassú, kontrollált légzés megtanítása, mivel ezzel megelőzhető az öngerjesztő kóros kór beindulása.

 

A pánikbetegség gyógyszerrel, pszichoterápiával, legeredményesebben pedig a kettő kombinációjával kezelhető.

A pszichoterápiás módszer, mely a kognitív viselkedésterápia alapján úgy működik, hogy a beteg a félt helyzeteket újra és újra átéli egy segítő jelenlétében, és a megtanult légzéstechnikát és relaxációt alkalmazva megpróbál úrrá lenni a rátörő félelmen.

 

A terápia része, hogy a légzéstechnikát mindennap gyakorolni kell. Először nyugalomban, majd járás közben és végül azon a helyen, amelyhez félelmünk kapcsolódik.

A gyógyszerek antidepresszánsok, melyek a szerotonin rendszerre hatnak és úgy működnek, hogy a vészjelző berendezésünket érzéketlenebbé teszik. Fontos tudni, hogy ezek a szerek a kezelés első napjaiban nemhogy javítanák, néha átmenetileg még rontják is a beteg állapotát. Ugyanis ezek a gyógyszerek meggátolják a szerotonin felszívódását a sejtekbe, tehát több szerotonin marad szabadon ez a szokottnál is jobban izgatja a pánikbetegek receptorait. A gyógyuláshoz éppen az kell, hogy a fokozott "kínálat" lecsökkentse ezeknek a receptoroknak az érzékenységét. A gyógyszer szedésekor a hatás általában 4-6 hét múlva érezhető, és legalább fél évig kell rendszeresen szedni a készítményeket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy pusztán gyógyszertől kevés beteg gyógyul meg véglegesen,

hiszen a tévhiedelmek, a berögződött elkerülő viselkedések nem szűnnek meg semmilyen gyógyszer hatására,

a két módszer kombinálása a legjobb.

Forrás: Patika magazin

http://www.vital.hu/themes/psyc/panik2.htm

http://www.vital.hu/themes/psyc/panik1.htm?page=0%2C1

 

 

Légzéskontroll

A kezelés lényege abból érthető meg: a pánikroham során jelentkező tünetek jó részét az okozza, hogy a roham során kialakuló hiperventilláció miatt a vérben felszaporodik az oxigén, és lecsökken a széndioxid.

 

Ennek hatására a testben átmeneti érszűkületek alakulnak ki, ezzel magyarázhatók a pániktünetek.

 

Így a légzéskontroll kezelés során arra törekszünk, hogy ellassítsuk a légzést, helyreállítva ezzel az oxigén/széndioxid arányt.

 

A légzéskontroll kezelés épít arra a fiziológiai jelenségre is, hogy az elnyújtott kilégzés fokozza az ellazulást, ami a szorongás ellen dolgozik.

A módszer hatásosabb, ha a hasi légzéssel együtt gyakoroljuk.

 

A legtöbb relaxációs módszer elsősorban az izmok ellazítására koncentrál.

A szorongás egyik vezető tünete ugyanis az izomfeszülés, amit sokszor csak akkor veszünk észre, amikor ellazulunk.

A relaxáció (és a hipnózis) egyik lényeges hatóeleme, hogy amit elképzelünk, azt a testünk meg is valósíthatja.

 

Relaxációban a beteg a terapeuta segítségével elsajátítja azt a képességet, hogy képzeleti képek, magában kimondott szavak segítségével képes legyen az izmok ellazulását előidézni testében.

 

Erre két módszer van, a progresszív relaxáció, melyben először megfeszítjük az izmainkat, így mikor ellazulnak jobban lehet érezni a különbséget.

 

A másik módszer az autogén tréning, amelyben az izomellazulást a végtagok és a test elnehezülésének elképzelésével érjük el.

Természetesen ezen technikák által a szívritmust, vérnyomást, légzést és egyéb testi funkciókat is befolyásolhatjuk, kellő gyakorlás után.

 

A légzéskontroll és a relaxáció mindenki számára hasznos lehet, megtanulásukkal és alkalmazásukkal csökkenthetők a stresszhelyzetek, a pánikrohamok kezelhetők.

 

A gyógyszertárak szerepe itt előtérbe kerülhet, hiszen relaxációs kazettákat ajánlhatnak, melyek segítségével az önbizalom növelhető, a stresszhelyzetek könnyebben elviselhetőek.

Az erősebb nyugtatók recept nélkül nem kaphatóak. A gyengébb, gyógynövényes készítmények ajánlása nem baj ugyan, de fel kell hívni a beteg figyelmét, hogy az orvossal való beszélgetés sokat segíthet.

Forrás: http://www.vital.hu/themes/psyc/panik1.htm?page=0%2C1

 

 

 

http://www.lelkirendrakas.hu/elsosegely-szorongas-es-panik-eseten/

 

 

https://www.hazipatika.com/psziche/pszichiatriai_betegsegek/cikkek/igy_segitsunk_ha_valakinek_panikrohama_van/

 

HOGYAN REAGÁLJUNK A PÁNIKROHAMRA..

Pánikroham vagy szorongásos roham - ez a különbség

Bár tünetei szinte teljesen megegyeznek, fontos megkülönböztetni a pánikrohamot a szorongásos rohamtól. Pánikroham esetén ugyanis semmilyen közvetlen kiváltó ok nem fedezhető fel, és gyakorlatilag bármikor rátörhet az emberre. Ezzel szemben a szorongási roham akkor jelentkezik, ha az adott személy valami olyan tárggyal (akár egy teljesen hétköznapi használati tárggyal), élőlénnyel (kígyóval, hüllővel) vagy szituációval (nagy magassággal, tömeggel vagy szűk helyiséggel) kerül kapcsolatba, amely félelmet vált ki belőle. Utóbbi esetében tehát a roham valamivel kiszámíthatóbb, hiszen a beteg is tudja mihez kötni..

https://www.facebook.com/BalaiczaErikaDr/photos/a.257972617667894/1771539326311208/?type=3&theater

 

 

Tejsavó fehérje

http://panikbetegseg.eu/cikkek/mi-az-a-feherjeital-2/

 

 

 

lelegezz-melyeket-es-lassan-szorongaskor--panikkor.jpg

 

20 KÉRDÉS, AMI SEGÍT SZEMBESZÁLLNI A NEGATÍV GONDOLKODÁSSAL

,,Milyen hatása van annak, ahogy gondolkodom?

A negatív gondolatok segítenek-e vagy akadályoznak? Mit akarsz? Mik a céljaid? Felül akarsz-e kerekedni a lehangoltságodon, hogy boldog légy és hogy a legtöbbet hozhasd ki az életedből? Az, ahogy most gondolkodsz, segít-e neked, hogy elérd ezt a célt vagy inkább az utadban áll?”

,,Milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal jár, ha negatívan gondolkodom? Számos torzult gondolatnak van valamilyen pozitív hozama. Ez az, ami életben tartja őket, pl. lehetővé teszik, hogy elkerüld a számodra problematikus helyzeteket.

De vajon nincsenek-e túlsúlyban a hátrányok az előnyökkel szemben? Ha így van, talán megér egy kis odafigyelést, hogy olyan
új nézőpontokat dolgozz ki, amelyek az előnyöket biztosítják számodra és segítenek elkerülni a hátrányokat, vagyis a régi utat.”


,,A gyengeségeimre koncentrálok és elfeledkezem az erősségeimről?

Amikor az emberek depressziósak, gyakran elfelejtik a múltbeli sikereiket, és elfeledkeznek azokról az erőforrásaikról és erényeikről, amelyek segíthetnének megbirkózni a jelenlegi szituációval. Inkább a kudarcaikra és a gyengeségeikre koncentrálnak. Az is nehezükre eshet, hogy akár egy jó tulajdonságot vagy egy olyan dolgot találjanak magukban, amiben tehetségesek.
Fontos, hogy kiegyensúlyozott képed legyen magadról. Természetes, hogy vannak dolgok, amikben nem vagy jó, olyan dolgok, amiket megbántál vagy olyan veled kapcsolatos dolgok, amiken változtatni szeretnél. De mi van a mérleg másik oldalán? Melyek azok a dolgok, amikben jó vagy? Mi az, amit szeretsz magadban, amikor éppen nem vagy depressziós? Mi az, amit mások nagyra értékelnek benned? A múltban hogyan oldottad meg a nehézségeket? Milyen erényeid és milyen erőforrásaid vannak?”

Forrás és a teljes cikk: http://semmelweis.hu/klinikai-pszichologia/files/2015/10/betegtajekozt_negativ_gondolatok_megvlaszolsa.pdf

 

 

Depresszió - Figyelje a teste jelzéseit

Az őszi időszakkedvez a depressziónak: a hőmérséklet és a napos órák számának csökkenésével nő a depressziósok száma.

A depresszió az elme és a test betegsége. Hagyományos tünetei: lehangoltság, szorongás és vegetatív tünetek pl. alvászavar. De testi tüneteket és fájdalmakat is okozhat.

A depresszió kialakulásában különböző agyi pályák zavart működését feltételezik, melyet bizonyos ingerületátvivő anyagok pl. szerotonin, noradrenalin hiánya okozhat.

A legújabb kutatások szerint pont ezek az anyagok szerepet játszanak a fájdalomérzet kialakulásában is. Leginkább: nyaki fájdalmak, fejfájás, derék- és hátfájás, hasi fájdalom, izületi fájdalmak. Amerikai kutatók kimutatták, hogy alapellátásban a depressziós betegek 80%-a valamilyen testi tünettel jelentkezik, és sajnos sok orvos nem veszi figyelembe, hogy ezek a depresszió tünetei is lehetnek. Főleg ha fáradtság, energia hiány és testi fájdalomra panaszkodik érzelmi és vegetatív tünetek nélkül. Ma már elfogadott irányelv, hogy a depressziós betegek kezelésében valamennyi tünetet meg kell szüntetni ahhoz, hogy elérje a teljes felépülést.

 

 

Tudósok azt feltételezik, hogy a lehangoltság bizonyos formái a testazonos melatonin hormon fényhiány okozta túltermelődésével hozhatók összefüggésbe.

A komor évszakban bekövetkező lelki zavarok ellensúlyozására ezért az egyik legelterjedtebb módszer a fényterápia.

Egy speciális fényforrás meghatározott ideig tartó nézésével mérsékelhető többek között a melatonin képződése.

A téli depressziós epizódokban szenvedő betegek 70-80 %-a jól reagál fényterápiára.

Ajánlott: www.depresszio.hu

 

 

A teljes spektrumú fényt évek óta alkalmazzák terápiás céllal

Évente kb. 200 millióan élik át az úgynevezett „téli depressziót”. Ez azonban gyógyítható illetve megelőzhető a teljes spektrumú fény segítségével.
Ha kihasználjuk a fény idegrendszerre gyakorolt jótékony hatását, javíthatunk az alvás és az ébrenlét ritmusán is.

Forrás: http://www.fenyterapia.hu/hu/erdekes+es+hasznos/fenyforras+hatasa+a+gyogyaszatban/a+teljes+spektrumu+fenyt+evek+ota+alkalmazzak+terapias+cellal.html

 

 

 

Kb. 20 éves korig a szemlencsék több kék fényt eresztenek a retinára - ezért a gyerekek több kéket, lilát, és indigókéket látnak. Erről a kék fényről, az ég kékjéről kiderült, hogy hathatósan szabályozza a szervezet 24 órás természetes ciklusát. A fény mennyisége befolyásolja az ember kedélyállapotát és teljesítményét. Forrás: Reader’s Digest

 

 

 

http://www.fenyorveny.hu/2016/09/gyogynovenyekkel-depresszio-ellen.html

 

 

 

A banán és csoki mértékletes fogyasztásával elkerülhető a téli depresszió - állítják táplálkozástudományi szakemberek.

A szerotonint jó hangulat vagy boldogsághormonnak is szokás nevezni, mert ha megfelelő mennyiségben képződik a szervezetben, kellemes hangulatot okoz és az egyén kipihentnek, kiegyensúlyozottnak érzi magát.

Ha a szerotonin szint alacsony, akkor viszont a hangulat is romlani kezd és hajlamos az ember ilyenkor sötéten látni a világot. Ha a szervezetben ez a hírvivő anyag hosszú ideig nincs jelen, belső nyugtalanság, szorongás és depresszió alakulhat ki. De csak mértékkel.

A megfelelő agyi szerotonin szint eléréséhez csak egyik eszköz a helyes táplálkozás, a depresszió elkerüléséhez vagy mérsékléséhez nélkülözhetetlen a télen nagy kincsnek számító napfény is.

 

Az akut depresszióhoz hasonlóan a téli depresszió is kezelhető gyógyszerekkel, vagy pszichoterápiával.

 

Valamint a fényterápia mellett jót tehet a friss levegő és a mozgás is.

A szürke téli hónapokban gyakran jelentkező levertség leküzdéséből Ön is kiveheti a részét: a kellemetlen időjárás ellenére se mondjon le

a napi sétáról a friss levegőn, lehetőleg nappali fényben.

 

 

 

Kimerültség

Egy túlsavasodott szervezetben a szimpatikus idegrendszer mindig túlfeszített, és a kimerültség, a motivációhiány és a gyenge teljesítőképesség érzését közvetíti az érintettnek. Ez kedvezőtlenül hat az önértékelésre is, és állandó depresszív alaphangulatot okoz.

 

Kedélyzavar

Kedélyzavar esetén aligha gondolnánk a túlsavasodásra, pedig az életöröm hiánya, a szomorúság, a borús gondolatok, a depresszív hangulat, az ingerlékenység, az idegesség és a belső nyugtalanság, de a túlérzékenység, az ijedősség, valamint a koncentrációzavar és az emlékezetgyengeség is gyakran a túlsavasodásra vezethető vissza, és savtalanítással döntő mértékben enyhíthető vagy megszüntethető.

Erre azért is van minél hamarabb szükség, mert aki állandóan lehangolt és negatív gondolatokat forgat a fejében, jócskán legyengíti az immunrendszerét. Így „savanyú közeget" teremt ,avas táplálék nélkül is. Az ilyen ember bizonyos szempontból állandó lelki konfliktusban él, amely nemcsak erőt emészt fel, Imire másutt lenne szükség, de tartósan megterheli testét. Egy savtalanító kúrával hatékonyan kezelhetjük a helyzetet.

 

Kedvetlenség

A test sav-bázis egyensúlyának harmonizálása után gyakran megfigyelhető, hogy 2-3 napon belül elmúlik az érintettek depresszív alaphangulata, és azok megint tudnak nevetni. Feltámad az életöröm, az ember aktívabb, tevékenyebb lesz, és nekilát olyan dolgoknak, amelyeknek korábban nem mert volna. Talán azt hitte, a kora miatt hiányzik belőle a tetterő, pedig valójában csak a savak okozták ezt az állapotot. A test túlsavasodása kedvetlenséget okoz, az ember hamar elfárad, és hosszú ideig tart, mire kipiheni magát, míg a bázikus anyagcsere-állapot fokozza az életkedvet, növeli a tetterőt, és egészséges álommal ajándékoz meg minket.

 

Depresszió

Mindig meglepő, ahogy egy látszólag semmivel el nem űzhető depresszió néhány nap alatt életörömmé és tettrekészséggé alakul, amint az érintett alaposan savtalanítja a testét. Amint a test visszajut a bázikus, tehát a természetes tartományba, elmúlik a kedélyzavar. Létezik egyfajta pszichikai savmerevség is, ami a motivációhiány, a csökkent terhelhetőség és a fáradtság különböző formáiban, vagy alvászavarokban és kimerültségben nyilvánul meg. Depresszió esetén, még ha csődöt is mond minden más terápia, gyakran csodát tehet a savtalanítás.

(Forrás részletek -  Kurt Tepperwein - Savtalanítás - A fiatalság forrása - Általános jó közérzet a harmonikus sav-bázis egyensúly segítségével, Mérték Kiadó)

 

 


Lazító gyakorlatok, mint az autogén tréning vagy a jóga szintén segítenek legyőzni a rossz hangulatot, ingerlékenységet és idegességet. Ne húzódjon vissza környezetétől, keresse családja és barátai társaságát. Ne szégyellje megosztani problémáját orvosával, biztosan megértésre talál.

Források: http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kiea/0/18040/1 és www.mti.hu

Ajánlott: http://www.zoldello.hu/index.php?art_id=35&id=hirek&nyelv=hun

 

 

 

Egy brit kutatás szerint, ha a depressziós betegek delfinekkel úsznak és játszanak, állapotuk jelentősen javul.

A természetkedvelők már régóta hangoztatják, hogy az állatokkal történő érintkezés lecsillapítja a zavart elmét, ám ezt a tudományos világ eddig figyelmen kívül hagyta.

A biofília támogatói szerint vonzódásunk a természethez öröklött emberi tulajdonság.

Ezen vonzódás megzavarása viszont megbontja az egyensúlyt így károsíthatja pszichológiai egészségünket.

Forrás: www.hirado.hu

 

 

 

Kiderült a szurkolók kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobb az önértékelésük mint a nem szurkolóknak. Forrás: Reader’s Digest

 

 

 

Kialvatlanság depresszióhoz vezet.

 

 

 

Állattartás depresszió, feszültség ellen, csökkenti a vérnyomást. Pl. akváriumi halak megnyugtat.

 

 

 

Séta - Depresszióra 10 hónap után hat

Nagyon hatásos, jobb 10 hónap múlva megszabadulni, mint soha.

 

 

Aerob mozgás - Depresszió ellen aerob mozgás.

Pl. Futó és szobakerékpárral 47%-kal csökken a depresszió ez megegyezik az antidepresszánsok hatásfokával.

De számottevő javulás a heti 3 óránál volt, heti 80 percnél nem volt javulás.

Valószínűleg azért hatásos mert emelkedik a szerotonin és más hangulatot kedvezően befolyásoló vegyületek szintje.

Forrás: Reader’s Digest

 

 

Depresszióra a pszichoterápia (mely a gondolkodásért felelős agyi területekre hat) és a gyógyszerek (mely erőnlét, alvás, és étvágyra hat pozitívan) együttes kombinációja a leghatásosabb. Forrás: Reader’s Digest

 

 

Mai, depressziós emberekkel teli világunkban naponta legalább egyszer (de inkább többször) próbáljunk néhány percre ellazulni.

Ha pihentetjük idegeinket, mindjárt szebbnek látjuk a világot.

Ez jókedvre hangol, vonzóbb lesz a kisugárzásunk, és talán sikeresebbek is leszünk.

 

 

 

depresszioba---act.jpg

 

 

 

Pozitív gondolkodó - Jobban irányítja az életét, erősíti az immunrendszerét, mivel a gondolatok erősen befolyásolják a hangulatot. Aki optimista hatékonyabb tervei megvalósításában, és stresszhormon szintje is alacsonyabb.

 

 

 

Kedvezően hat az ember általános közérzetére és egészségére, ha valakiről gondoskodnia kell.

A háziállatok gazdái ritkábban mennek orvoshoz, alacsonyabb a vérnyomásuk, jobban alszanak mint azok akik egyedül élnek.

 

 

 

Pszichoanalízis, mint terápia

Pszichoanalízisen elsősorban lélektani gyógyító eljárást, terápiát értünk.

A pszichoanalízis arra a felismerésre épül, hogy az érzelmeket, viselkedést meghatározó belső lélektani tényezők rendszerint nem hozzáférhetőek a közvetlen és tudatos megfigyelés számára. A pszichoanalízis e folyamatokat tudattalannak nevezi.

Gyakran ezek felelősek a lelki problémákért, és az emberi élet szinte bármely területén, változatos formában megjelenhetnek:

- tartós boldogtalanság

- lelki eredetű, ún. "pszichoszomatikus" tünetek

- szorongás

- nehézségek a munkavégzés-, vagy az érzelmi  

  kapcsolatok terén

- önértékelési zavarok

- hangulati és érzelmi zavarok

 

A pszichoanalízis arra törekszik, hogy láthatóvá tegye a tudattalan tényezők meghatározó szerepét fontos kapcsolatainkban, és viselkedésünk egyes elemeiben.

Ezek megismerése és feldolgozása csökkenti a rejtett belső folyamatoknak való kiszolgáltatottságot, és megfelelő szabadságot biztosít azon változáshoz, amelyet a páciens szükségesnek tart saját életében. Mindez segítséget nyújt az élet követelményeihez való jobb alkalmazkodásban.

 

Mi történik a pszichoanalízis során?

Az analízis a páciens és a terapeuta együttműködésére épülő közös munka, amely ún. "terápiás kapcsolat" keretében folyik.

A terápiás folyamat lépései hozzásegítik a pácienst konfliktusai és problémái rejtett tényezőinek felismeréséhez. Ezt a folyamatot nevezik feltárásnak, és ezért sorolják a pszichoanalízist a feltáró terápiák közé. Mindez nem csupán értelmi folyamat; a terápiás kapcsolat történéseinek elemzését és feldolgozását sok érzelmi, élményszerű tapasztalat is kíséri.

A pszichoanalitikus helyzetre jellemző, hogy klasszikus pszichoanalízisben a páciens 3-5 alkalommal jár terápiás órákra, díványon fekszik és arra törekszik, hogy lehetőleg mindent kimondjon szabadon, ami eszébe jut.

A terapeuta dolga, hogy segítsen tisztázni az összefüggéseket, és rálátást biztosítson a belső lelki folyamatokra.

Mindez értelmezések formájában történik. A terapeuta észrevételei közül csak azok válnak érvényes és hatékony értelmezéssé, amelyben a páciens és az analitikus egyetért. Ezért a megértés folyamata fokozatosan, lépésről-lépésre halad.

A terápiás helyzetben fokozatosan megjelennek, a páciens viselkedésének, életvezetésének, kapcsolatai sorsának ismétlődő elemei.

Vagyis a pszichoanalízis a páciens és a pszichoanalitikus közös munkája, ezért feltétlenül szükséges a páciens aktív részvétele.

A páciens és az analitikus közös erőfeszítése arra irányul, hogy több örömhöz juttassa a pácienset, energiablokádjai feloldódjanak, és az öröm és elégedettség felé induljon el, valamint kapcsolataiban és céljaiban sikeresebb legyen.

A pszichoanalízis Sigmund Freud nevéhez fűződik. Forrás: http://www.psychoanalysis.hu/Pszichoanal%C3%ADzis/tabid/122/Default.aspx

 

 

 

Gyomor - Az agy után a legtöbb idegsejt itt van, ezek szabályozzák az emésztést de az érzékelt benyomásokra is reagálnak a pszichénk is kapcsolódik hozzá.

A gyomor és a has a jó fizikai közérzet (egyik) központja.

Ha a gyomrunknak jó, jó nekünk, lelkünknek is jó. Szerotonin az agyban jó érzést kelt a gyomorban hoz létre apró mozgást ez a kellemes bizsergető érzést.

Jó hatással van rá a burgonya, alma, szilva, körte szorbit tartalma segíti a bélműködést.

Ha fáj rá tesszük a kezünket.

A kéz melege felmelegíti a ködök feletti idegfonalat. Ez nyugtató és feszültségoldó.

Fárasztó nap után tegyen rá meleg-vizes palackot.

Forrás: Reader’s Digest, Kiskegyed

 

 

 

Vidító növények

Németországban a leggyakrabban felírt antidepresszáns az orbáncfű (hypericum-kivonat), és egyre nagyobb népszerűségre tesz szert Észak-Amerikában is.

Már a középkor orvosai is ismerték az orbáncfű lélekre gyakorolt pozitív hatását, ezért nevezték a "fény gyógynövényének" vagy a "lélek napsugarának". Ma már tudjuk, hogy ezt a kedvező hatást az orbáncfű hatóanyagai fejtik ki.

Források: http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kiea/0/18040/1

http://www.harmonet.hu/cikk.php?rovat=245&alrovat=249&cikkid=517

 

Citromfű: jó túlingerelt állapotban, mert kiegyensúlyozottá tesz. Lehetővé teszi, hogy derűsen, nyugodtan szemlélve, kedvező színben lássuk a világot.

Idegesség, álmatlanság ellen is kiváló, mert hatékony nyugtató, feszültség- és szorongásoldó.

Hársfavirág - Idegrendszeri hatás: feszültségoldó, nyugtató.

Kamilla - Idegrendszer: nyugtat, oldja a stresszt, mérsékeli a depressziót, az álmatlanságot, a feszültséget. Segít az elengedésben, jótékonyan hat a hiperaktív gyerekeknél is. Eloszlatja a szorongást, mérsékeli az aggódást, idegességet, túlérzékenységet.

Levendula - Idegrendszer: feszültségoldó, nyugtató, segít áthangolni a pozitív gondolkodásra, alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére is, jelentősen csökkenti a fáradtságot. Mérsékeli a depressziót, segít az álmatlanság, a túlérzékenység, a mélabú, a hirtelen hangulatváltozások, az idegesség és a feszültség felszámolásában. Oldja a félelmet, csökkenti az agressziót, valamint az aggályoskodást. Visszaállítja a lelki egyensúlyt, kitisztítja az elmét, ellazít, és támogatja a testi-lelki jó közérzet fenntartását.

Matetea - Az indiánok szerint yerba maté növeli a testi erőt, segít a nehézségek elviselésében. Növeli a szív oxigénnel való ellátottságát, főleg stressz vagy testedzés idején.

Idegrendszer: serkenti a fáradt idegrendszert, illetve megnyugtatja a túl izgatottat, a koncentrálókészséget növeli, csökkenti az idegességre, izgalomra és aggódásra való hajlamot, a szellemi és a fizikai fáradtságot. Remek hangulatjavító.

Orbáncfű - Idegrendszer: nyugtató és enyhe depresszióellenes, hangulatjavító, segíti a békés alvást. Melankólia, depresszió, stressz, szorongás, migrén, neurovegetatív zavarok esetén kiváló. Mióta kiderült, hogy enyhíti a depressziót, vegetatív labilitást és a stresszreakciók, illetve alvászavarok ellen is jó hatással van, gyakran alkalmazzák. Az orbáncfű nyugtató- és altatóteák alkotója, Főleg a szorongás és stressz kiváltotta immungyengeség megelőzésében és kiegészítésére ajánlott. Figyelem! Fényérzékeny emberek kerüljék használatát, napra nem szabad menni, se antidepresszánsot szedni vele.

Források közt: http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/endocrine/anatomy_function_endocrine?article_hid=60726

http://www.medichelp.hu/gyogynoveny.htm

http://www.gyogynovenypatika.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=132375

 

 

Próbáljon kiegyensúlyozott étrenden élni.

Egyen összetett szénhidrátokat (mint teljes kiőrlésű kenyér, friss tej), és ne finomított anyagokat (például az édes keksz). Ez valóban segíthet a hangulatváltozásokon.

Mire ajánlott?

- lehangoltság (sovány hús, zöldségek)

- enyhe depresszió (lazac és spárga)

- nyugtalanságot, szorongás (sült hal, zöldségek)

- nyugtalanság (szénhidrát és fehérje)

- hangulatingadozások (mandarin)

Források közt: http://www.shape.hu/egeszseg/3571_hetprobas_ellensegeink_-_a_helytelen_etrend_7_ismertetojele

 

 

12 dkg lazac, fél szardínia - Az omega-3 zsírsavak a szerotoninszint emelésével hosszú távon csökkentik a depresszió és az ingerlékenység kialakulásának veszélyét.

 

 

A keményítőben és szénhidrátban gazdag ételeknek nyugtató hatása van, enyhítik a depressziót is.

 

 

Egy tál krumplipüré, vagy alacsony zsírtartalmú pudingA keményítőben gazdag ételek növelik a szerotonin szintjét, tehát hangulatjavítók.

 

 

Sajt

A sajt érése közben a fehérjéből kedvcsináló aminok, dopamin és noradrenalin keletkezik.

Az érett sajt ezeken kívül tartalmaz még A-vitamint, kalciumot és olyan anyagokat, melyek regenerálják és megnyugtatják idegeinket.

A telítő sajt nemcsak a szervezetünkre hat jótékonyan, hanem ezzel összefüggésben a hangulatunkat is javítja.

Forrás: http://www.informed.hu/?article_id=71966&article_print=yes&tPath=/print/eletmod/ideal

 

 

Csokoládé - kedvjavító

A csokoládéból elég egy-két kocka, hogy felfrissüljünk és jobban érezzük magunkat.

Cukortartalma emeli agyunkban a szerotoninszintet, tehát jó közérzetet biztosít,

magnéziumtartalma hangulatunkat tovább javítja.

A benne levő anandomin vegyület hangulatjavító.

A benne fellelhető zsír endorfint szabadít fel, mely agysejtjeinknek információt közvetít az energiáról.

A csokoládéból elég egy-két kocka, hogy felfrissüljünk és jobban érezzük magunkat.

A benne lévő polifenolok csökkentik a vérnyomást és hozzájárulnak a stresszoldáshoz is.

Ebből a hasznos anyagból a tejcsokoládé kevesebbet, az étcsoki többet tartalmaz.

Jó tudnod: Ne keress polifenolokat a fehér csokoládéban - ebben a típusban nincs belőlük egy sem.

A benne levő cukor hatására emelkedik az endorfin szint.

Forrás: http://www.vital.hu/themes/health/csokolade1.htm

 

 

A tőzegáfonya

Festék- és más hatóanyagai jelentősen támogatják a sejtek regenerálódását, fokozzák a keringést, és erősítik az immunrendszert.

Ennek köszönhetően hatására gyorsan javul az általános közérzet.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/beauty?article_hid=35052

 

 

Banán

Bőséges ásványianyag-tartalma miatt igazi stresszölő.

Száműzi a fáradtságot, jókedvre derít, "megsimogatja" idegeinket, fizikai megterhelés után lazítja izmainkat, és nem utolsósorban könnyen emészthető.

Az érett gyümölcs különösen magas szőlő- és gyümölcscukor-tartalma villámgyorsan ellátja szervezetünket energiával, így segít koncentrálnunk.

A benne található sok kálium és magnézium is jó hatással van idegeinkre, emellett fontosak folyadékháztartásunk számára. A banán tehát azon táplálékok közé tartozik, melyek nemcsak egészségesek, hanem jóízűek és jókedvre is derítenek.

 

Banánhéj kedvező hatása - Tajvani kutatók felfedezték, hogy a banánhéj-kivonat javíthatja a depressziót
A Taichung Chung Shan Orvosi Egyetemen dolgozó kutatócsoport két év kísérletezés után úgy találta, hogy a banán héja gazdag szerotoninban, abban az anyagban, amely alapvető fontosságú a hangulat szabályozásában. Az agyi szerotonin alacsony szintjét tartják felelősnek a depresszió kialakulásában, bár az orvosok számára még nem teljesen egyértelmű az alacsony szerotonin szint és a depresszió közötti kapcsolat mibenléte.

A kutatócsoport szerint a banánhéj vízben forralása után a főzővíz vagy a gyümölcscentrifugával nyert banánhéj-lé fogyasztása segíthet a depresszió legyőzésében. A kutatók heti többszöri, vagy napi egy banánhéj-főzővíz vagy héjból nyert lé fogyasztását javasolják.

http://www.hazipatika.com/psziche/pszichiatriai_betegsegek/cikkek/bananhej-level_legyozhetjuk_a_depressziot/20070923111259/amp

 

 

Ginzeng (adaptogén)

Javítja a stressztűrő képességet, és fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, segít a testi-lelki levertség leküzdésében. Hangulatjavító: a „boldogsághormon” termelését is fokozza.

A ginszeng gyökér harmóniát teremt, kioltja a félelmet, felderíti a kedélyt.
Fontos! Koffeintartalmú élelmiszerrel való együttes fogyasztása csökkentheti hatását, illetve mellékhatásokat idézhet elő.

 

Gulan - Hasonló hatása van, mint a ginzengnek, de a hatóanyagok nagyobb koncentrációban találhatók benne.

 

Rózsagyökér - Idegrendszerre, fizikai és szellemi fáradságra. Véd a stressz és a depresszió ellen.

 

Maca - Szorongás, depresszió leküzdésére.

 

A majoránna a kedvelt fűszer, nyugtatja a fáradt idegeket és nyugtató hatású.

Bazsalikom - Jót tesz az idegeknek is. Természetes nyugtató és frissítőszer. Illóolaja is hangulatjavító hatású.

A komló virága a sörgyártás ismert alkotóeleme. Ám szárított virágjából kellemes, lazító fürdőt is készíthet. A teája is nyugtató, altató hatású.

 

Burgonya - Bőségesen tartalmaz B-vitaminokat, káliumot és magnéziumot, ezek pedig felpörgetik a szerotonintermelést, és a jókedv mellé még erőt is adnak.

Narancs - Élénkít, jókedvre derít, depresszió ellen. Idegnyugtató. Fogyasztása örömöt okoz, növeli az elégedettséget, és segít a helyes énkép kialakításában.

Alma - Abban az esetben is ajánlatos az alma fogyasztása, amikor föllép a depresszió.

Sárgabarack - C-vitamin, karotin, vas, kalcium, kálium, rostok. Jókedvre derít, serkenti az anyagcserét és az oxigénfelvételt.

Cékla – A néphit szerint megerősíti a gyengét, bátorítja a félénket és boldoggá teszi a bánatost.

Cseresznye – Idegnyugtató.

Zab - Új energiával tölt fel, jókedvűvé tesz. Zabkorpában sok a B-vitamin mely az idegsejtek legfőbb támasza, de rengeteg magnéziumot, vasat, cinket tartalmaz melyek életerőssé tesznek, serkentik a sejtmegújulást. Rendszeres fogyasztása serkenti szervezetben a szerotonin (boldogsághormon) termelődést.

Joghurt – Javítja a közérzetet.

 

Virágpor – Javítja a közérzetet. Már egy-két hetes fogyasztás után csökken az ideges feszültség, javul a kedélyállapot, elmúlik a levertség, borúlátás. Megkönnyíti a szellemi munkát.

A virágpor ugyan lassabban frissít fel, mint a kávé, de a hatása tartósabb.

Források közt: Reader’s Digest, Kiskegyed, Természetgyógyászat magazin,

Earl Maindell – Viztamin Biblia

http://www.vital.hu/themes/health/mogyoro1.htm?page=0%2C0

http://www.informed.hu/?article_id=71966&article_print=yes&tPath=/print/eletmod/ideal

http://drinfo.hu/eletmod/alternativ-fuben-faban.../a-bananhej-kedvezo-hatasai

http://www.informed.hu/eletmod/wellness/beauty/?article_id=37930

Fási Katalin - Gyógyító zöldségek és gyümölcsök

 

 

Pszichés zavarok olyan létfontosságú anyagok hiánya miatt is kialakulhatnak, amelyek az evolúció során az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen „alkotórésszé” váltak. Ilyenek például

- a B-vitaminok,

- a magnézium,

- a cink,

- a triptofán,

- a vas,

- a Q 10 -vitamin és az NaDH is.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/psych?article_hid=56291

 

 

Lecitin - Az idegműködés stabilizálója. A lecitin hiánya az idegrendszer kimerüléséhez és megbetegedéséhez vezet. A lecitin segít az idegi-ingerület átvitelben.

 

 

Magnézium
A magnézium nélkülözhetetlen az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszerünk működéséhez, stresszes időszakokban többet használ belőle a szervezet, szükség van a pótlására. A táplálék energiatartalmának felszabadításában van szerepe. Akár egy energiaforrás, úgy táplálja a sejtjeinket. Magnéziumhiány esetén tartalék lángon működünk. A magnéziumhiányt az anyagcsere lelassulásával és a gyors kimerüléssel, valamint az izomgörcsökkel hozzák összefüggésbe. Nélkülözhetetlen kb. 300 enzimnek mint ,,indítóanyag”

 

Kalcium - Kalcium nélkül nem képződnek sem csontok sem fogak, ezért van elsősorban a fiataloknak nagy kalcium igényük. 99 százaléka a fogakban és a csontokban található. De a kalcium az idegek és izmok működéséhez is nélkülözhetetlenek. Az elégtelen kalcium ellátás hamar ideges feszültséghez vezet, nyoma vész a természetes derűnek és higgadtságnak. (Savtalanítás)

Forrásai pl.: tej, sajt, szezámmag, olajos szardínia

 

Kálium - Fontos az izom, idegműködés zavartalanodásához.

 

Mangán tartalom fontos az idegi, agyi funkciók számára.

Források közt: http://www.informed.hu/?article_id=71966&article_print=yes&tPath=/print/eletmod/ideal

Kurt Tepperwein - Savtalanítás - A fiatalság forrása

 

 

A folsav hiánya labilissá, depresszióssá, szorongóvá tehet a feszültebb időszakokban.

 

 

Rosszkedv, hangulatingadozások

Lehetséges okok: Ha szervezetünk nem jut hozzá az egészséges működéshez szükséges

- szénhidrátokhoz,

- telítetlen (úgynevezett omega-3) zsírsavakhoz, valamint

- elegendő B6-,

- B12-vitaminhoz és

- folsavhoz,

hangulatunk igencsak borúsra, kedvetlenre fordulhat.

Megoldás:

Fogyasszunk

- gyakran tengeri halféléket az omega-3 zsírsav miatt, illetve

- sötétzöld leveles zöldségeket és hüvelyeseket a folsav pótlására.

- A banán,

- a teljes kiőrlésű gabonakészítmények és a

- friss zöldségek sok egészséges szénhidrátot, a tejtermékek és a máj sok B6-vitamint tartalmaznak.

- Rendszeresen szerepeljen étrendünkben sovány vörös hús vagy hal a B12-vitamin miatt.

Ajánlott ételek: grillezett tengeri hal; roston sült csirke uborkával és paradicsommal; teljes kiőrlésű kenyér; sovány tej és sajt; édes ízű gyümölcsök; spenót; bab; borsó; lencse.

Forrás: http://www.shape.hu/egeszseg/3571_hetprobas_ellensegeink_-_a_helytelen_etrend_7_ismertetojele

 

 

Hal

A halfogyasztás (főleg lazac, ton és szardínia) csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát. Húsuk az omega-3 nevû zsírsavakat is tartalmazza, melyeket számos kutató kapcsolatba hoz a depresszió javulásával.

A szakértők szerint az ideális hatás eléréséhez hetente elég mindössze 10 dkg halat fogyasztani. Nálunk nem fenyegető a veszély, de a várandós édesanyáknak érdemes figyelni: néhány hal húsa higanyt tartalmaz. Ez károsíthatja a magzatot, ezért ezeket nem ajánlják nagyobb mennyiségben (35 dkg-nál többet) a terhesség alatt. Ilyen a tonhal, a makréla vagy a kardhal.

 

Fogyasszon omega-3 zsírsavakban gazdag olajokat (Pl. halolajat): segítenek a depresszió leküzdésében.

Omega-3 zsírsavak – jobb idegrendszeri működés.

Terhesség idején a telítetlen zsírsavak várandóság idején kiemelten fontos szerepet játszanak a magzat idegrendszerének intenzív fejlődésében, a terhesség 3. trimeszter valamint az élet első néhány hónapjában igen nagy mennyiségben épülnek be az agykéreg és a retina lipidstruktúráiba.

 

 

Kristálysó

Egy mondatban összefoglalva: képes beindítani a szervezet öngyógyító folyamatait, éppen ezért mindennemű betegségre pozitív hatással van.

A kristálysóoldattal számos baj megelőzhető, illetve gyógyítható, továbbá segít a testi-lelki egyensúly megőrzésében és helyreállításában.

Forrás: http://www.shape.hu/print_article.php?id=286

 

 

Oxigénizált víz - Ívás vagy abban fürdés, csap és ásványvízhez képest 200x több oxigén. idegrendszeri betegségekre.

 

 

teakrol.jpg

 

 

altamajor-terapia.jpg

 

 

Rendszeres mozgástól a háj leapad, több energia, kevesebb betegség, sőt depresszióellenes.

Jó hír mindazoknak, akik nem akarnak lemondani a futás okozta jó érzésről. Aki lassabban fut, és tempóját egyéni teherbírásához igazítja, a futás közben és még 60 perccel utána is frissnek, boldognak, élénknek érzi majd magát, nem pedig kimerültnek. Ennek biokémiai magyarázata van. A rendszeres futás gyengéden ingerli az agy tobozmirigyét. Ezáltal felszabadulnak az ún. béta-endorfinok. Ezek opiátumok, melyek hatása hasonló a morfiuméhoz tehát a kábulat tökéletes. Heti háromszor 45 perces edzéssel hosszan tartó antidepresszáns hatás érhető el.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/sport__fitnessz?article_hid=21746

 

A rendszeres reggel végzett torna, futás vagy bármilyen sport javítja a vérkeringést, felmelegít és így az egész nap csodálatos lesz a mentális és fizikai közérzetünk, ráadásul égeti a kalóriákat és karban tartja az immunrendszert.

Heti 5 alkalommal 30 perc, ebben két súlyzós edzés is benne van, (ha akarod).

Ajánlott: Elixír magazin és Természetgyógyászat magazin

 

A kitartóan végzett sport szerotonin és endorfin hírvivőanyagokat szabadít fel, amelyek a boldogságérzetért felelősek.

 

A sport stresszoldó tevékenység is, mert az izmok segítenek a stresszhormonok – a kortizol és az adrenalin – lebontásában, hatástalanításában.

 

A testedzés hangulatjavító és pozitívan hat a szellemi képességekre.

 

 

A friss levegőn végzett rendszeres testmozgás és az olyan növények, mint a macskagyökér, a komló vagy a zab nyugtató anyagai valóságos csodaszerek a borús lelkiállapot orvoslásában.

A pszichés zavarokkal küszködő emberek hajlamosak arra, hogy keveset mozogjanak.

Márpedig fizikai erőfeszítés hiányában nem lélegzünk elég mélyeket, és sejtjeink oxigénhiánytól szenvednek.

A felületes légzés pedig elősegíti a depresszió és a szorongások kialakulását.

A rendszeres testmozgás a pszichés zavarok alapterápiájához tartozik, elősegíti a mély és harmonikus légzést, ami visszacsatolásképpen pozitívan hat lelkivilágunkra.

Ezért ajánlottak a légzőgyakorlatok pszichés zavarok esetén.

A mozgás előidézte intenzívebb oxigénellátás minden sejtet és szövetet érint, javítja az agy, az idegrendszer és a hormontermelő mirigyek működését, fokozza az idegrendszer hírvivő anyagainak - neurotranszmitterek - termelődését, az izmok felfűtött kemencéje pedig rengeteg salakanyagot és méreganyagot éget el vagy ártalmatlanít.

A személyes tapasztalat, miszerint pszichés problémáink ellenére is komoly fizikai teljesítményekre vagyunk képesek, növeli önbizalmunkat, s ez feltétlenül szükséges gondjaink önerőből történő orvoslásához.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/psych?article_hid=57343

 

 

Masszázs

Érintés lassítja a szívritmust, csökkenti a vérnyomást, növeli a jó közérzetért felelős szerotonin szintet, immunrendszert segíti, mivel csökkenti a stressz hormon hidrokortizol szintjét.

Forrás: Reader’s Digest

 

Masszírozás idegnyugtató, szorongásoldó, enyhíti a depressziót.

Forrás: Reader’s Digest

 

 

A rossz testtartás és a káros szokások egymást erősítik, felszínes légzést, stresszt és depressziót eredményeznek.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/sport__fitnessz?article_hid=42855

 

 

Az akupresszúra jobbulást eredményezhet, és megkönnyíti a depresszív reakciók okainak feldolgozását. Elsősorban a hangulatot és a motivációt fokozza.

 

Tapintsuk ki a hasunk jobb felső területén a bordáink alatti, nyomásra érzékeny pontot, majd középső és mutatóujjunkkal közepes erősséggel masszírozzuk, naponta többször!

Ezt követően először mutatóujjunk hegyével belülről kifelé, pontról pontra haladva kezeljük előbb a jobb, majd a bal könyékhajlatunkat!

Végezetül először a jobb, majd a bal csuklónkon masszírozzuk erőteljesen mutatóujjunkkal az ütőerünk feletti zónát!

 

A depresszió akut formáján gyakran segít, ha az egyik hüvelykujjunk hegyével a másik kezünk középső ujjának külső körömszegletét masszírozzuk erőteljesen, körkörös nyomással.

Semmi esetre se használjuk az akupresszúrát komoly teljesítmények utáni, megérdemelt és szükséges pihenés pótlására! Átmenetileg ugyan segíthet, de nagyon gyorsan kimerültséghez vezet.

a természetes fáradtság mindig megkívánja az elegendő, hosszabb ideig tartó pihenést!

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/psych?article_hid=56291  

 

 

tai-chi.jpg

 

Hasi légzés - Hőhullám, stressz, depresszió ellen nagyon hatásos

Ezt csinálják a csecsemők, sportolók, zenészek.

Hanyatt feküdni hasra könyvet tenni és a has emelkedjen kifújáskor süllyedni-e kell. Vagy felülni egyik kéz a hason a másik a mellkason, a mellkas nem mozog. 5 másodperc ki-be napi többször és stressz közben

 

Lélegezzen!
Űzze el a pánikérzést mini relaxációval!

Számoljon el négyig és közben lélegezzen nagyot,

majd ismét négyig számolva tartsa bent a lélegzetét,

végül megint négyet számolva lélegezze ki a levegőt.

Ismételje meg egymás után többször. Forrás: www.shape.hu - Kell egy kis áramszünet.

 

 

https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/legzes.html

 

 

Candida - Depresszió, melankólia, kedvetlenség. A természetgyógyász szerint nem a pozitív gondolkodás hiánya vezet a kedélybetegséghez, hanem a rossz testi állapot, mivel ez az élősködő az idegrendszert is megtámadhatja.

Forrás: http://www.shape.hu/egeszseg/3566_civilizalt_nyavalyak.html

 

depressziohoz.jpg

 

A sápadt, depresszióra hajlamos embereknek tűz elem hiánya van: ilyenkor azt ajánlják, viseljen pirosas árnyalatú ruhákat, égessen gyertyát, üldögéljen kandalló mellet, menjen szaunába, szoláriumozni vagy próbálja aktív fizikai kihívást jelentő sportokban felszabadítani és aztán helyes irányban levezetni energiáit.

Forrás: http://www.shape.hu/egeszseg/3648_szinre_szint.html

 

 

Zene

A zenénél talán nincs hatékonyabb hangulatjavító eszköz. A monoton tevékenységet végzők teljesítményét kifejezetten előnyösen befolyásolja, ha munka közben zenét hallgatnak. Ha pedig a munkahelyen szeretnénk néhány pillanat alatt feltöltődni, szánjunk magunkra egy kis időt, és tegyünk be egy relaxáló cédét. Utána sokkal hatékonyabban dolgozhatunk tovább.

 

Egy olasz és egy angol vizsgálat szerint a szívverés, a légzés ritmusa és a vérnyomás egyaránt változik a hallgatott zene ütemével. Hogy ne legyen feszült, váltson klasszikus zenére. Vizsgálattal igazolták, hogy félórányi klasszikus zene olyan komoly feszültségoldó, nyugtató hatással bír, mint 10 mg Valium.

 

A zene felderíthet

Azoknál a depressziósoknál akik naponta 1 órán át zenét hallgattak, akár 25% enyhültek a tünetek. Ezt angolok vizsgálták. Ausztrál kutatók tapasztalatai szerint 30 perces templomi vagy más karéneklés segít az idült fájdalmak okozta nyomott hangulat leküzdésében. Forrás: Reader’s Digest

 

Japán kutatók felismerték, hogy a zene hatással van a vér kalcium szintjére és a dopaminra. Megfigyelték, hogy az agyba szállított kalcium serkenti a dopamin szintézisét.

 

 

Szauna

Relaxál és kikapcsol: Szaunázáshoz hozzátartozik a hideg fürdő vagy zuhanyzás is, a gyors hőfokváltozás edzi a testet és erősíti az idegrendszert. A forró levegő és a frissítően hideg víz ismételt váltogatása oldja a feszültséget. Hatására fokozódik az örömhormonok (szerotonin és dopamin) termelődése is. Heti 2x lenne az ideális. De figyeljen a fokozatosságra, mert ha nem, inkább árt mint használ.

Forrás: Hölgyvilág magazin

http://www.nana.hu/index.php?apps=cikk&cikk=32100

 

 

TÖRÖK GŐZFÜRDŐ - „Hamam light”

A hamam megtisztítja a szellemet és a lelket, tartják a törökök. Tölts egy tálba egy liter forró vizet, aztán hajolj fölé három percre, a fejedre boríts törülközőt, hogy ne szökjön ki a gőz. Forrás: Glamour magazin

 

 

Próbáljuk ki az aromák különböző hatását, legközelebb válasszunk az aktuális állapot vagy hangulatunk szerint.

Rozmaring: fűszeres aroma, ami fölráz és erősít.

Rózsa: gyulladáscsökkentő, nyugtatja a bőrt és segít kiegyensúlyozni annak folyadéktartalmát is. A nagy érzelmi ingadozásokat is ellensúlyozhatja.

Levendula: frissít és harmonizál. Segít, ha idegesek vagy szomorúak vagyunk, sőt még pánik esetén is jó.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/ongyogyitas?article_hid=27393

 

https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/aromaterapia---illoolajok.html

 

Az öröm illata - a mósusz és vanília (ettől az ausztráloktól az angolokig mindenki beindul) mert ez a két illat olyan anyagokat tartalmaz, amelyek az anyatej illatára emlékeztetnek. Pl. dolce & gabbana parfüm. Glamour

Az orrban 10 millió pici szaglólemez van, egy-egy lemezhez

még 6-8 szőrszálacska tartozik. Így egyszerre 80 millió antenna továbbítja az agy felé az illat által kiválasztott érzelmet: vidámságot, boldogságot, félelmet vagy haragot.

Ánizsmag - Jókedvre derít, ellazít.

Bergamott - Hangulatjavító, frissítő, (terhesek és érzékenybőrűek ne)

Citrom - Központosítja az életenergiákat, serkenti a vérkeringést és stresszoldó.

Citrom petitgrain (pötigrén) - Nyugtató, regeneráló.

A citromfű az alapanyaga a legtöbb természetes alapú nyugtató készítménynek. A virágjából és leveléből nyert olaj idegnyugtató.

Ibolya - A szerény, rejtett zugokban virágzó ibolya illata erőt sugárzó! Nehéz, megoldhatatlannak tűnő helyzetekben határozottabban dönthet a segítségével.

Jázmin - Egzotikus, mámorítóan gazdag, nehéz, édes illat; az illatok királyának tartják, erős afrodiziákum, elűzi a rossz kedvet is. Enyhíti a depresszió tüneteit.

Fahéj - Nehezen köt barátságot, félénk és bizalmatlan? A fahéjillat segít önbizalmának helyreállításában.

Kamilla, Tömjén - Csökkenti a feszültséget.

Mandarin - Nyugtatja az idegrendszert, segíti az alvást.

Narancs - Érzékiségét fokozza, egyszersmind idegesség és fáradtság ellen is hatásos. Ha mindennel elégedetlen és melankolikus, Jót tesz egy kis narancsillat.

Pacsuli - markáns, férfias illat, oldja a gátlásokat, antidepresszáns.

Szantálfa - Optimistává teszi és jókedvre deríti. Szerelmesek közösen is használhatják fanyar, izgalmas illatát.

Szerecsendió - Afrodiziákum, élénkít, ellazít, szellemi tisztaságot hoz.

Vanília - Senki és semmi nem hozza ki sodrából, ha vaníliaillatú parfümöt használ. Kifejezetten nyugtató hatású. Rózsaszín szemüvegen keresztül látja a világot, erősíti lelkét is.

Ylang-Ylang - Lágy, érzéki virágillat; oldja a szorongást és a stresszt.

Forrás: http://www.nana.hu/index.php?apps=cikk&cikk=32571

http://www.informed.hu/eletmod/beauty?article_hid=56416

Glamour magazin

Kiskegyed

 

Illóolajos fürdéshez is használhat színes megvilágítást: a piros fényhez rózsaolaj, sárgához citrom és grépfrút olaja, narancssárgához mandarinolaj illik, a zöld hatását mentával és fenyővel erősítheti fel, kék vízhez zsályát, lilához pedig levendulaolajat adjon.

 

+ ILLÓOLAJOK

Bergamott - Kedélyjavító, oldja a félelmet. depresszív hangulat ellen.

Borókafa - Közérzetjavító, terhes, epilepsziás ne!!!!

Cédrusfa - Nyugtató, idegerősítő.

Citrom - Élénkítő, erősítő (szimpatikus idegrendszert is), nyugtató.

Cironella - Antiszeptikus, depresszió ellenes, kedélyjavító és élénkítő, bőrtisztító, izzadás, kellemetlen szagok.

Gyömbér - Segít leküzdeni a gátlásokat, idegfeszültség- csillapító, immunitásnövelő, immunerősítő, oldja a gondolkodás merevségét.

Eukaliptusz - Erősítő, hatásos idegi és fizikai kimerültség esetén.

Fahéj - Elűzi a gondokat, javítja a közérzetet, kellemes gondolatokat ébreszt,

Geránium - Antidepresszáns, hangulatjavító.

Ilang-ilang - Álmatlanság, idegesség, impotencia, nemi vágy fokozó, aromalámpába párologtatva segíti az ellazulást és az álmodozást.

Jázmin - Búskomorság, szorongás ellen, idegnyugtató. Jókedvre derít, oldja a félelmet, növeli a szexuális vágyat. Illatlámpába 1 csepp jázminolajhoz 3 csepp benzoét.

Kakkukfű - Ideg, immun- és általános erősítő, fizikai és szellemi fáradtság ellen terhes, epilepsziás ne!!!

Kámfor - Depresszióra is jó.

Levendula - Nyugtató. Megöli a pattanást okozó baktériumokat, illata nyugtatja az idegrendszert.

Lucfenyőolaj - frissítő, nyugtató, stressz, idegesség ellen, alvászavarra. 5 csepp vízbe-majd ezt aromalámpába.

Mandarin - Gyerekek is megnyugszanak tőle, nyugtató, szorongáscsökkentő.

Muskátli - Hangulatjavító.

Muskotályzsálya - Erősítő, immunrendszer javító, feszültség, idegesség, depresszió ellen aromalámpába.

Muskotályolaj - Kiegyensúlyozó hatással van a lélekre.

Narancs - Nyugtatja az idegrendszert. Oldó, derűssé és megértővé tesz.

Narancsvirág - Feszültségre lelki ,,elsősegély”, depresszió ellen is.

Pacsuli - Depresszió ellen.

Pálmarózsa - Feszültség ellen, kiegyensúlyozó, nyugtató.

Petitgrain (keserűnarancs) - Nyugtató, félelmet csillapító, kedély javító.

Rózsa - Depressziót old, békés, bensőséges hangulatot teremt, elfelejteti az irigységet és a féltékenységet. Elég pár csepp rózsaolaj, és mosolyra fakad. Eltűnik a gond, megnyugszik, sőt erotikus érdeklődése is erősödik. A rózsaillat a stressz legkiválóbb ellenszere! A rózsaolaj frissítő és nyugtató hatású.

Rózsafa - Erősítő, idegcsillapító, félelem és feszültség ellen.

Szantálfa - Erősítő, rendszeresen használva idegerősítő, idegesség, nyugtalanság esetére is.

Szegfűszeg - Frissítő, közérzetjavító, gondűző.

Vanília - Feszült állapot oldó, lecsendesíti a haragot, oldja a félelmet és a sikertelenség érzését.

Zsálya - Nyugtató, helyrehozza az idegrendszer egészségét, terhes, szoptató és epilepszás ne!!!!

Források: Kiskegyed, Frank Zsófia – Kürti Gábor – Gyógyítás illóolajokkal

 

 

BACH-FÉLE VIRÁGTERÁPIA

Az angol dr. Edward Bach hajdani elmélete – miszerint a betegségek a szellem és a lélek konfliktusai miatt alakulnak ki – tökéletes összhangban áll a mai modern pszichoszomatikus orvoslás ismereteivel. Míg harmóniában élünk önmagunkkal, egészségesek maradunk. Konfliktus akkor keletkezik, ha – saját világi szükségleteink vagy idegen benyomások hatására – letérünk arról az ösvényről, ahová lelkünk vezérel(ne) bennünket. Bach szerint a rossz kedélyállapot alapvető oka minden betegségnek!

A nevével fémjelzett virágterápiája a lelkiállapoton változtat, s a benne gyökerező testi-lelki betegségek okait igyekszik orvosolni. Univerzális gyógyítási eljárás, nemcsak pszichés tünetek kezelésére.

Bach doktor hét fő csoportra osztotta a betegségeket okozó, rossz lelkiállapotok jellemzőit és virágokat társított hozzájuk.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/psych?article_hid=56291 

 

Az alábbi lelki, testi problémákra nyújt megoldást:

  • ·  lelki nehézségek: depresszió, búskomorság,  pánikbetegség, szorongás,  alvászavarok, impotencia / frigiditás, önbizalomhiány, szomorúság, nyugtalanság, figyelemzavar.

  •    életvezetési nehézségek, krízisek: Stressz,  tanulási - és beilleszkedési nehézségek, életkrízisek: párkapcsolati problémák, válás, haláleset, életkorral kapcsolatos krízisek.

  • · fizikai betegségek: asztma, allergia, migrén, vesegyengeség, szív-  és érrendszeri problémák, szexuális zavarok, emésztőszervi panaszok, bőrbetegségek, magas- alacsony vérnyomás.

Forrás: http://sziromiszom.hu/bach-viragterapia?page=3

38 negatív érzelem blokkolják a szellem és lélek kapcsolatát, megakadályozzák az energiaáramlást. Ezt a kapcsolatot helyreállítja a Bach virágeszencia frekvenciái.

 

 

Színek

Minden színre igaz, hogy a hozzátartozó, természetes illat csak fokozza a hatást.

Már a habfürdők és tusfürdők, testápolók, fürdősók kiválasztásánál is gondoljunk a színek felsorolt tulajdonságára.

Kaphatók már olyan, növényekkel készült kozmetikumok, melyeket aktuális állapotunknak megfelelően használhatunk.

A zöld tea üdeségével megnyugtat, újrakezdésre sarkall, ugyanakkor megnyugtat.

A narancshoz közel álló mandarin maga a vitalitás, feltölt életerővel, élénkít, jókedvre derít.

A kamilla nyugtató, feszültségoldó hatása megszabadít a stressztől és tökéletesen pihentet, könnyen álomba ringat.

Ha a fürdést a megfelelő illatú testpermettel fejezzük be, meghosszabbíthatjuk az illatok, növények hatását.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/pihenes__relaxacio?article_hid=26297

 

 

Talán nem is gondoljuk, de a színek döntő szerepet játszanak hangulatunk befolyásolásában.

Narancssárga - Általános frissítőként működik, olyan változást idéz elő biokémiai felépítésünkben, amely elűzi a depressziót. Javítja a hangulatot, kedélyállapotot, erőteljesen hat az érzelmekre. Narancssárga derűs érzéseket kelt, díszítse a lakását narancssárga virággal.

Sárga - Kiűzi a fáradtságot testéből, lelkéből. A nap színe beragyogja hangulatát és erősíti idegeit. Idegrendszerünket és emésztőszerveinket jó munkára ösztönzi, hangulatunkat az optimizmus irányába vezeti. Solar plexusunk, a vegetatív működés székhelye közvetlen összeköttetésben áll ezzel a színnel, így rajta keresztül megszüntethetők az ún. vegetatív zavarok. A sárga élénkíti az idegrendszert. Hatásos az idegrendszeri betegségek (fóbiák) ellen.

Zöld - A harmónia, az egyensúlyi állapot hozható kapcsolatba vele. Élénkíti az idegeket. Szabályozza a hormontermelést. Látványa megnyugtat és ellazít. Energetizál és feloldja a szervezetében kialakuló blokádokat. Enyhíti a stresszt, ezért jó hatású, amennyiben szerelmi csalódás keseríti.

Különösen alkalmas idegrendszerünk megnyugtatására, érdemes fehérrel kombinálni. Ha tehetjük, vegyük körül magunkat minél több zöld növénnyel!

Kék - A béke és nyugalom érzetét kelti, ezért nagyon jól illik meditációs terembe, vagy olyan helyiségbe, ahol relaxálnak. Jótékony hatással van a stresszre. Felfrissít és lecsillapít, ha másképp nem tud nyugalomra lelni.

Égszínkék és fehér - Derűs, nyugodt hangulatot kelt, sőt, még a szexuális vágyat is fokozza.

Lila - Lelkileg megnyugtató. Segíti a kikapcsolódást

Indigókék - Az ideges eredetű zavarokra, lelki kimerültségre is kiváló.

Forrás közt: Reader’s Digest, Kiskegyed

http://www.consultationmagazin.hu/index.php?id=318&menu=cikk

Ajánlott: http://www.katesz.eoldal.hu/cikkek/egeszseg/szinterapia

 

 

Depi elleni színek

Az üde színek és a színes környezet nemcsak lelkünket simogatja, de különleges erejével testünkre is gyógyító hatással van! A pszichológusok szerint a színek többsége jótékony hatással van az ember hangulatára, ezért egyre gyakrabban alkalmazzák a fényterápia mellett a színterápiát is. Hangulatbetegségeknél, különböző bőrbetegségek esetén a színesfény gyógyító hatású lehet. A kezelésnek köszönhetően az immunrendszer is erősödik. Működésének mélyebb magyarázata: a szem retinahártyája akkor is fontos információkat továbbít az agyba, amikor ennek tudatában sem vagyunk.

A kiválasztott színnel napi 15-30 perces fényterápiát alkalmazzon, legalább két héten keresztül. Színes égővel, vagy barkácsboltból fóliával, de vigyázzon mert az égőtől meg gyulladhat ezért kicsi max. 40 W-ost.  Forrás: Kiskegyed

 

 

A fényterápia akár 75%-kal csökkentheti a depressziót. Angol kutatók speciális, piros fényt kibocsátó maszkkal kísérleteztek, amit a résztvevőknek napi 10-30 percig viseltek.

A pulzáló fény hatására nagymértékben csökkent a szomorúságérzet és szorongás, enyhül a fáradtság és az ingerlékenység, de még a has puffadás is csökkent.

Skandináv országokban a fényben szegény hosszú tél miatt magasabb azon a területen a depressziós betegek száma.

A lakosság 4-5%-ánál figyelhető meg szezonális depresszió eredeti angol elnevezése winter blues.

Már napi félórai, a természetes napfény színösszetételének megfelelő mesterséges fény hatásosan képes gyógyítani a depressziónak ezt a típusát. A hatásos fényterápiához legalább 2500 lux fényitenzításra van szükség. Összehasonlításképpen: egy jól megvilágított helyiségben 400-500 lux intenzitású a fény.

Forrás található: http://www.nana.hu/index.php?apps=cikk&cikk=23665

 

 

Fák

Min. 10 percig csukott szemmel nyugodt légzés, a rossz gondolatokat kiengedni a fáét be.

FenyőkIdegnyugtatók.

KőrisfaAkaraterőt acélozza.

faterapia---depresszio-ellen.jpg

 

Narancs - Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan.

A téli depresszió ellen is érdemes narancsot nassolni.

Sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.

Javítja az életkedvet, elűzi a depressziót, egyensúlyba hozza a szervezetet, lelket.

A narancsolajjal illatosított fürdő nyugtat, jó közérzetet teremt, így kitűnő gyógyír szorongás, depresszió és levertség esetén.

Párologtató lámpába csepegtetve is kiváló hangulatjavító.

 

 

Rózsagyökér

A Rózsagyökér egy természetes energiabomba, amit több mint 3000 éve használtak a népi gyógyászatban.

A Rózsagyökér a világ azon három növényének egyike, amely képes szervezetünk igényeihez alkalmazkodva, komplex módon erősíteni testünk szinte valamennyi életfunkcióját.

A Rózsagyökér kivonata hozzájárul a megfelelő szellemi és fizikai erőnlét fenntartásához, a keringési rendszer normális működéséhez, a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásához.

Erősíti a stressztűrő képességet, javítja a szellemi kitartást és támogatja a az immunrendszert.

Antioxidánsként gátolja a szervezetben zajló öregedési folyamatokat. Az északi népeknél az a mondás járja, aki Rózsagyökeret fogyaszt, az száz évnél is tovább él.

Amerikai, orosz, norvég tudományos kutatások egyértelműen dokumentálják a Rózsagyökér kedvező élettani hatásait.

Olyannyira, hogy az orosz sportolók és űrhajósok is Rózsagyökeret kapnak táplálék-kiegészítőként.

A Rózsagyökér képes csökkenteni a stressz káros hatásait és ez által alkalmas a legtöbb betegség megelőzésére.
Idegrendszerre, fizikai és szellemi fáradságra. Véd a stressz és a depresszió ellen. Erőnlét és Állóképesség fokozásra. Vágyfokozásra. Vikingek is használták jobb erőnlétre.
Jelenleg a Rózsagyökér a legegyszerűbb, leghatékonyabb megoldás arra, hogy napi 1 kapszulával a legtöbbet tegyük egészségünk és életenergiánk megőrzésében:

-Megszünteti a fáradságot, és plusz energiát biztosít a mindennapi élethez,

-Stressz és depresszió elleni védelem. A mentális erőnlét fokozásával segít leküzdeni a depressziós tüneteket.

-Oldja a stresszes állapotot, nyugtató hatással rendelkezik.

-Nyugodt alvást biztosít.

-Fizikai megterhelés esetén jó a szívnek, mert csökkenti a stresszhormonok mennyiségét.

-Normalizálja a vérnyomást,

-a vércukrot és a vér koleszterin szintjét.

-Cukorbetegeknél serkenti az inzulintermelést.

-Erős antioxidáns kapacitásával védelmezi a szív és a keringési érrendszert.

-Ismert, hogy csökkenti a stressz okozta szívinfarktus kockázatát.

-Fokozza a csontvelőben az őssejtek osztódását.

-Kimagasló szerepe van a májsejtek védelmében, regenerálódásában, megvédi a májat a mérgező anyagoktól.

-Időskori zavarok és betegségek elleni védelem.

-Az általános fizikai erősítés mellett az immunrendszert is támogatja, erősíti, ezáltal növeli a szervezet ellenálló képességét.

-Erős antioxidáns hatású.

-Javítja a szexuális funkciókat , szexuális funkció harmonizálása mindként nem esetén.

-Növeli az agy és az izmok vérellátását.

-Javítja a sportolók és erős fizikai munkát végzők teljesítőképességét.

-Javítja a koncentráló képességet és a mentális funkciókat ezáltal segítve a tanulást és a fárasztó szellemi munkát.

-Emeli az agy bioelektromos aktivitását, ezáltal segíti, javítja az emlékezés funkcióját, megkönnyíti a tanulás folyamatát.

-Az Odin Rózsagyökér nagy mennyiségben tartalmaz borostyánsavat is, amely fiatalító hatást fejt ki a sejtekben.

    A készítmény fogyasztását betegség utáni lábadozás, fáradtság, kimerültség valamint a szervezet megnövekedett C-vitamin igénye ( pl. dohányzás,stressz, stb) esetén is ajánlják

Adagolási javaslat: reggel 1 kapszulát éhgyomorra bevenni.

Források: http://www.mentaltuning.hu/kereses/faradtsag-3834/odin-rozsagyoker-kapszula/108071/

http://bionom.hu/biobolt/etrend-taplalek-kiegeszitok/rhodiolaforce-new-chapter.html

http://www.egeszsegbolt.hu/termekek/7868/odin_rozsagyoker_kapszula/?gclid=CJ3Mo4L-878CFW-WtAodfhgAcA

http://www.herbakincsek.hu/termekek/odin-r%C3%B3zsagy%C3%B6k%C3%A9r-kapszula-30-db-3

http://vitaminlink.unas.hu/spd/unas_970968/Rhodiola---Rozsagyoker-kapszula---120-db-

 

 

grabovoj-szam---depresszio.jpg

 

 

depresszioba---mindfullness.jpg

 

 

Hormonok

Fő források: http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/endocrine/anatomy_function_endocrine?article_hid=60726&highlight_text=hormonvarázslat

http://www.informed.hu/?article_id=71966&article_print=yes&tPath=/print/eletmod/ideal és Kiskegyed

 

Táplálékainkban egész sor olyan anyag található, melyek hatással vannak hangulatunkra.

Serkenthetnek, nyugtathatnak, boldogságérzetet válthatnak ki, vagy éppen segíthetnek a koncentrálásban.

 

Különös jelentőségűek a neurotranszmitterek. Ezek a "postásfunkciót" ellátó anyagok az idegvégződéseinken telepszenek meg, és információkat közvetítenek központi idegrendszerünk felé. Érdekes, hogy azon anyagok között, melyek lelkiéletünket irányítják, váltóhatás áll fenn. A neurotranszmitterek vagy a hormonok túl magas vagy túl alacsony koncentrációja zavarokhoz vezet az anyagcserénkben is. Hiányuk rosszkedvet okoz, ez pedig bizonyítottan negatívan befolyásolja immunrendszerünk működését!

 

Boldogító szerotonin

A szerotonin nevű boldogsághormon a fényhiány következtében gyorsabban lebomlik. Pedig ez az agyunkban keletkező hírvivő anyag gondoskodik kiegyensúlyozottságunkról, lelki nyugalmunkról, boldogságunkról.

Lelki harmóniánkért a szerotonin nevű anyag felelős. Ha szert akarunk tenni rá - és éppen nincsen kezünk ügyében semmilyen boldogító ennivaló -, néhány percig képzeljünk el intenzíven egy bizonyos színt, mondjuk, az égszínkéket vagy a narancssárgát. Nem sokkal később garantáltan nyugodtabbnak és elégedettebbnek fogjuk érezni magunkat!

Ahhoz, hogy szervezetünkben elegendő szerotonin képződjön, egy bizonyos aminosavra triptofánra van szükségünk. Ez a banánban, a diófélékben, az ananászban és a halakban található meg nagyobb mennyiségben.

Tipp: a banán gyors segítség lehet. Hatására két másik boldogsághormon, a dopamin és a noradrenalin termelése is fokozódik.

A triptofán tartalmú ételektől (amilyen egy csésze forró tej mézzel és őrölt mandulával) elálmosodik az ember és emelkedik a szerotonin szintje.

A napfény is serkenti a szerotonin termelődést, elég 15-20 perc.

Elégedettség – Szerotonin – Az agyban jó érzést kelt. Gyomorban okozza azt a bizonyos kellemes ,,bizsergést”. Hiánya, nem megfelelő működése komoly pszichológiai bajok forrása lehet (depresszió, pánikbetegség).

 

Feszültségoldó dopamin

A dopamin idegi átvívőhormon, az egyes idegsejtekben és a mellékvesevelőben termelődik. A noradrenalin, majd az adrenalin származik belőle. Oldja a félelemérzetet, a feszült állapotot, kimutatható euforizáló hatása is. A testmozgás összehangolásáért felelős, élénkíti az érzékeket, beindítja a fantáziát és a kreativitást, ezzel lassítja az öregedés folyamatát.

Tipp: rendszeres, kitartást igénylő mozgással – futás, torna – stimulálhatjuk termelődését!

Tipp: a banán gyors segítség lehet. Hatására a szerotonin mellett két másik boldogsághormon, a dopamin és a noradrenalin termelése is fokozódik.

A sportpszichológusok szerint a koncentrálóképesség alapvető feltétele, hogy a köztiagyban dopamin termelődjön. Elsőként arra van szükség, hogy az összpontosítás egy bizonyos alapszintre jusson el. Ennek eléréséhez olyan sportágak ajánlottak, melyek ösztönzőleg hatnak. Akut figyelemzavaroknál egy megoldás marad: kardiotréning

 

Mozgósító – Adrenalin és Éberség - Noradrenalin

Adrenalin főleg stresszhelyzetben jut a vérbe. ,,Miatta” emelkedik a vérnyomás, szívverés fokozódás. Tartalék tápanyagok szabadulnak fel, hogy a szervezet megtudjon küzdeni a vártatlan helyzettel. Relaxáció, autogén tréning stb. csökkenti a szintjét.

Az adrenalin felkészít a stresszre. Annak érdekében, hogy ez az izgalmi állapot ne fokozódjon irreális méretűvé, noradrenalin termelése indul meg szervezetünkben. Hatására csökken a vérnyomás, a pulzus újra normalizálódik, az ember lassan megnyugszik. Normális esetben szervezetünk így reagál a stresszre.

Az adrenalin és a noradrenalin felelősek bátorságunkért. Az utóbbi fokozza éberségünket. Különbség a kettő között: a noradrenalin pozitívan hat állapotunkra.

A noradrenalin fokozott figyelmet, izgatottságot szabályozó szimpatikus idegrendszer fő ingerületátvivő anyaga. A noradrenalin hiánya depressziót okoz, míg ha túl sok van belőle, kóros szorongás alakul ki.

Az idegsejtekben tárolódó C vitamin bármikor készen áll arra, hogy segítse a szervezet noradrenalin-előállítását, azét az anyagét, amely éberré és eufóriássá tesz bennünket. Hatalmas adag noradrenalin termelődik szervezetünkben pl. vészhelyzetek esetén. Ez az izgató anyag felhajtja a vérnyomást, azonnal frissé tesz bennünket és jobb koncentrációra leszünk képesek.

Jó hangulatunknak pedig nem más a titka, minthogy a noradrenalin elősegíti a béta-endorfin nevű opiát peptid termelését, ami a szervezetünkben keletkező örömokozó drogot tartja életben. Az örömérzet szempontjából nem az a lényeges, hogy minél magasabb legyen a béta-endorfin-szint, ennél sokkal fontosabb, hogy minél hamarabb képes legyen emelkedni. C vitamin jelenléte nélkül pedig mindez lehetetlen.

Forrás még: http://www.vital.hu/themes/health/vitamin1.htm

 

Szervezetünk ópiuma, az endorfin

A szervezetben képződő „ópium” jobb bármely pirulánál. Az endorfin ugyanúgy feldobja a szervezetet, mint a drogok. Hatására ragyog az arc, csillognak a szemek, még nagy kimerültséget követően is. Rövid idő után a világ is rózsaszínűnek tűnik. Az endorfinok javítják közérzetünket, jókedvet okoznak és fájdalomcsillapítóként is hatnak.

Tipp: izzasztó edzést vagy szaunát követően hasonló mámort élhetünk át, mert ekkor is nő az endorfintermelés.

 

 

Ismert az is, hogy a simogatások alkalmával miért kapcsolódunk ki olyan remekül, miért nyerünk az érintés kapcsán friss energiákat.

Masszázs során mintegy ötmillió érzősejt ezek legtöbbje a háton és az ujjbegyeken helyezkedik el jelenti finoman elágazó idegpályák segítségével az agynak a testi érintést, amely azután jó érzést keltő hormonokat termel: boldoggá tevő endorphint és harmonizáló oxytocint. Ezek hatására csökken a vérnyomás és a stresszhormonszint, lassabban ver a szívünk.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/partnerkapcsolat__szex?article_hid=21904

 

 

Szerelem – PEA - A feniletaminnak (phenilatilamin) nevezett szerelemhormon szintje, ha szerelmes, megemelkedik az agyában, sőt tartósan magasabb is marad. A szakítások utáni depresszió pedig a PEA csökkent szintjével magyarázható. Forrás: Kiskegyed

 

 

a-hangulatjavito-szerotonin-termelesehez-b5-es-b6-vitaminra-van-szukseg.jpg

 

 

A B12-vitamin enzimatikus fő feladata a metionin előállítása, amely a meleg érzelmekről, szeretetről, örömről és jókedvről gondoskodik.

A depressziós emberek agyának szinte mindig alacsony a metionin-szintje. A metionin gyakorlatilag csak állati eredetű táplálékban: húsban, halban, sajtban található. A B12-vitamin, a folsav és a metionin (továbbá a C-vitamin) olyan munkacsoportot alkot, amely igen élesen az agyra és az idegekre szakosodott.

Ugyanis ez a 3 anyagcserehuszár segíti elő az ún. monoaminok felépítését. Ezek idegizgató szerek, amelyek egyetlen aminosavból származnak: a szerotonin a triptofánból vagy a dopaminból, a noradrenalin a tirozinból.

Ezeken múlik a boldogságunk, mert a mentális boldogtalanság minden formája, egészen a tudathasadásig végül is semmi máson nem alapszik, mint az agy és ideganyagcsere rendezetlenségén.

 

 

A B12 rendkívül gyorsan megszabadítja a szervezetet a mentális problémáktól, szorgos háziasszonyként kiseprűzi a testből a fáradtságot, csüggedést, szorongást, gondot és depressziós hangulatokat.

Egészségesen tartja az idegrendszert. Mérsékli az ingerlékenységet. A B12-vitamin hiánya idegrendszeri zavarokat okoz pszichés területen, de akár az izmok idegműködésében is. 

A B12 támogatja a folsav molekulák milliárdjait a kolin ideganyag előállításában (a saját testünkben), annak érdekében, hogy az idegeink egészségesen működjenek és meg tudjuk állni a helyünket a mindennapos stresszhelyzetekben.

  • Az állandósult B12-vitamin-hiány első tünetei csak 3-6 év után jelentkeznek, így mindazok, akik már reggel felkeléskor tele vannak gonddal, idegesek, ingerlékenyek, valószínűleg évekkel ezelőtti hibás étrendjüknek köszönhetik pszichikai labilitásukat.

Növeli a szervezet energiáját.

 

 

A vevőknek B-vitamin komplexet és B12-vitamin tablettákat adtak az eredmény fantasztikus volt, jobban érezték magukat és energikusabbak lettek.

 

A stressz kimeríti a B-vitamin készletet. Minden stresszállapot után növelni kell a B-komplex bevételt.

 

Az ötvenes években használtak először nagy dózisban B- és C-vitamint pszichés megbetegedések kezelésére

 

A B-vitaminok együtt hatásosabbak.

 

 

Folsav és B12 vitamin a leghatásosabb vitalizáló kezelés.

 

 

Folsav - A jókedv garanciája
A folsav (B9 vitamin) komplex B-vitamin, amely szoros összefüggésben áll az idegrendszer működésével. Hiányában ingerlékenység, depresszió (klinikai vizsgálatok során a depresszióban szenvedő nők 31-35%-ánál mutatták ki a folsav hiányát) és álmatlanság alakul ki. A kipihentség és a tiszta fej fontos a jó hangulat szempontjából. A folsav energiát és kiegyensúlyozott lelkiállapotot biztosít.
Több életöröm a folsav segítségével.
A folsav szorgalmasan dolgozik az életörömünk megvalósításán, főleg a metionin idegfehérje anyagcseréjében. Ekkor keletkezik ugyanis két idegátvivő anyag, a szerotonin és a noradrenalin. A szerotonin az agyunkban és az idegrendszerünkben csillapító-megnyugtató, boldogító szerepet tölt be, örömteli gondolatok édeni tájaira visz, és esténként egészséges álomba ringat.
A noradrenalin az aktív nappali örömgyártó, aki lelkesen vezet bennünket harcba a stresszproblémák ellen - vagy legalábbis ezt kellene tennie. Mindkét anyag a folsav segítségével szintetizálódik.

Forrás: http://www.vitaminvadasz.hu/ismertetes/folsav.html

 

 

c-vitamin-fontossaga.jpg

 

 

D-vitamim

Depresszió ellen: Kiváló gyógyír depresszió ellen is (a mellékpajzsmirigy hormontermelését is rendbe teszi). Bizonyos kutatások az alacsony D-vitamin-szintet összekapcsolták az idősebbeknél kialakuló depresszióval. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a D-vitamin hiánya a mellékpajzsmirigy fokozott hormontermelését okozza. Az alacsony D-vitamin-szint és a magas parathormon szint pedig a depresszió súlyosságához köthető.

 

 

,,Ha az ember fáradt, beteg, vagy akár boldogtalan, a háttérben rendszerint vitaminhiány áll. A szupermodern molekuláris biológia legdöbbenetesebb felfedezése a következő: az orvosok gyakran rosszul ítélik meg, és következésképpen rosszul kezelik azokat a közérzeti zavarokat, panaszokat és betegségeket, amelyeknek tulajdonképpeni oka a vitaminhiány. Különösen hangzik, de a hormonhiány, a vashiány, vagy a fehérjehiány gyakran nem egyéb, mint vitaminhiány."

http://gyógytea.com/anyagcseret_elteto_vitaminok

 

 

kukorica.jpg

 

 

,,A természettudomány az a fehérjét hívja teljesértékűnek, mely mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza. Növények közül ilyen: a kelbimbó, sárgarépa, kukorica, karfiol, uborka, tök, krumpli, zöldborsó, az összes dióféle, szezám-, napraforgómag, valamint a paradicsom fehérjéi."

 

,,Általában az állati fehérjék, mint pl. a tojásfehérje, rendelkeznek magasabb aminosav tartalommal, míg a növényi fehérjék, mint a búza és kukorica, alacsony aminosav tartalommal bírnak.
A tojásfehérje aminosav értéke 100%! A tojás aminosav egyensúlyát tartják a legjobbnak az összes fehérje között. A gabonafehérjék és a hántolt rizs aminosav értéke 42% és 61 %."

 

 

Aminosavak

Tirozin (L-tirozin)  - Az agyban található számos fontos vegyület építőköveként, a tirozin elsősorban a hangulatszabályozásért felelős epinefrin, norepinefrin, szerotonin és dopamin termelődéséhez szükséges, így hiánya a depresszió kialakulásával is összefüggésbe hozható. A tirozin ezen kívül a melanin (a haj- és bőrszínért felelős pigmentanyag) termelődését is segíti, továbbá a hormontermelésért és -szabályozásért felelős szervek (úm.: mellékvese, pajzsmirigy és agyalapi mirigy) működésére is hat. A tirozin emellett a fájdalomcsillapító hatással bíró enkefalinok szintézisében is részt vesz.
A tirozin egy non-esszenciális aminosav, amelyet a szervezet a fehérjéket alkotó aminosavak egyikéből, az ún. fenilalaninből szintetizál., amely a fehérjék összegyűjtéséért felelős, biztosítja az agy működésének normális feltételeit is. Ennek a magyarázata az, hogy a tirozin a dopamin előljárója, vagyis egy olyan agy által termelt anyag, amely befolyásolja a döntőképességünket, a motivációinkat, a figyelmünket, a törődésünket valami iránt. Éppen ezért, a tirozin-hiány depressziót eredményezhet. Az alacsony tirozinszint összefüggésbe hozható az alacsony vérnyomással, az alacsony testhőmérséklettel, valamint a pajzsmirigy alulműködésével.

Forrás: http://www.welness.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/a-kedelyallapot-javitas-termeszetes-modjai.html

http://filantropikum.com/evessel-hozd-meg-a-kedved-anelkul-hogy-elhiznal/

 

Triptofán - A jókedv ideg-közvetítője

A triptofán az az aminosav, amelyet az agy arra használ fel, hogy szerotonint termeljen. Azaz, a triptofán által lehetünk nap mint nap vidámak, ha megfelelő mennyiségben adagoljuk azt idegrendszerünknek.

Sokszor sok helyen leírták már: a fáradt középkorú nők egyenek sok banán. Elmúlik a lehangoltságuk és megfiatalodnak. A titok a triptofán. Ez az anyag nélkülözhetetlen a hangulatjavító szerotonin-termeléshez.

Emellett, a triptofán csökkenti az étvágyat, és általa nem kívánjuk annyira az édességet sem.

Miben találhatod meg?Bőven van belőle a lencsében, csicseriborsóban, tojásban, szárított zöldségekben, száraz babban, banánban, diófélékben, tökmagban, ordában vagy rikottában, rizsben.

http://filantropikum.com/evessel-hozd-meg-a-kedved-anelkul-hogy-elhiznal/

http://www.hirek.sk/mozaik/20110521201932/Jokedvre-derito-etelek.html

 

Fenilalanin – Neutrotranszmitterként működik. Olyan vegyület, amely jelzéseket visz át az idegsejtek és az agy között.

A szervezetben norepinefrinné és dopaminná alakul, izgalmi transzmitteré alakul át, amely az éberséget és a vitalitást fokozza. Erre tablettát étkezési időben vízzel vagy gyümölcslével.

A fenilalanin egyebek között az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet: olyan vegyület, amely jelzéseket szállít az idegsejtek és az agy között. A noradrenalin, adrenalin, dopamin szintézisében játszott szerepén keresztül stimuláló hatású, segíti az idegrendszer optimális működését.

A fenilalanin L-fenilalanin formájában stresszoldó hatású, ezáltal javítja a kedélyállapotot. 

Hangulatjavító hatása van, mivel közrejátszik az adrenalin és dopamin termelésében, ami fokozza aktivitásunkat és energiával tölt fel, az adrenalin szintézis kiindulási anyaga.

Ha kimerült ezt szedje, de ne feledje, hogy a szervezetben nem metabolizálódhat, ha C-vitamin-hiánya van.

Javítja az emlékezőképességet és a szellemi frissességet. Javítja a koncentrációképességet, fokozza az éberséget.

Fokozza a szexuális vágyat.

Étvágycsökkentő hatása is ismert, amely tirozin és triptofán jelenlétében fokozódik. Gyakran használják olyan étrendkiegészítők összetevőjeként, ahol a cél az éhségérzet csökkentése. A fenilalanin ugyanis serkenti az éhségérzetért felelős hormon működését és a jóllakottság állapotát idézi elő.

Nagyon jó ellenszere a migrénnek és a depressziónak.

Antidepresszáns és fájdalomcsillapító hatású. A fenilalanin az endorfin nevű hormonok képzésével és aktivizálásával erősíti és időben meghosszabbítja a szervezet saját fájdalomcsillapító reakcióját sérülés, baleset és betegség során. Azoknak az embereknek a vérében és likvorában, akik krónikus fájdalomban szenvednek, alacsonyabb az endorfin aktivitás szintje. A fenilalanin segít  helyreállítani a normális endorfin szinteket, így segít szervezetünknek és a  fájdalmat természetes módon képes csökkenteni. Hatékonyan enyhiti a krónikus, hosszú időn át tartó panaszokat, ugyanakkor érintetlenül hagyja a szervezet természetes védekező mechanizmusait a rövid idei tartó akut fájdalmakkal szemben.

A szervezet minden anyagcserefolyamatában részt vesz, hatékony az arthritisszel szemben.

Vannak olyan enzimrendszerek, amelyek a szervezetben állandóan elbontják az endorfinokat. A fenilalanin viszont gátolja ezeket az enzimeket. Ìgy lehetövé teszi, hogy az endorfinok el tudják végezni saját feladatukat.

A fenilalanin aszkorbinsav segítségével (amit C vitaminnal juttatunk a szervezetbe) adrenalinná alakul.

A tirozin termelődésében is fontos szerepe van, mivel a fenilalanin alakul át tirozinná. A tirozin pedig olyan aminosav, mely pszichésen fejti ki hatását az emberre, ezáltal fokozza a pajzsmirigy hormonok funkcionalitását.

A fenilalanin más jótékony hatását is megemlítve, fontos szerepet játszik a haj és a bőr pigmentációjában. Ha ez az aminosav hiányzik a szervezetből, gyorsabban kezd őszülni a haj már fiatal korban is, a bőr pedig hamar veszít üdeségéből, természetes szinéből és fiatalságából.

Érdekes kísérletet is folytattak, amelynek eredményeképp megállapították: a fenilalanin egy olyan kémiai hírvivő anyag koncentrációját is képes növelni az agyban, amely növeli a libidót és kiváltja a romantikus érzéseket.  A fenil-etil-alaninról van szó. A kutatások szerint azoknak az agyában, akik elveszítették érdeklődésüket a szex iránt, többnyire alacsony volt a fenil-etil-alanin mennyisége.

A fenilalanin az esszenciális aminosavak közé tartozik, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani, mivel ehhez nem állnak rendelkezésre megfelelő enzimek.

Így tehát táplálék útján kerül a szervezetbe.

A fenilalanin abban különbözik az orvosi receptre felírt, vagy az anélkül megvásárolható gyógyszerektől, hogy nem okoz hozzászokást.

Források: http://www.biotechusashop.hu/enciklopedia/Fenilalanin/

Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

 

https://www.facebook.com/183740241834584/photos/a.189372897937985.1073741830.183740241834584/464933007048638/?type=3

 

 

Alvás

Jobban egyenes úton tart - Gyakran a kamaszkornak tulajdonított depresszió és az elégtelen önértékelés valójában az alváshiánnyal állhat kapcsolatban.

A délutáni alvás alatt a szervezet stresszhormonjai megnyugodnak, a sejtek megújulnak. Forrás: Reader’s Digest