Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Boldogság és Siker 22

2018.03.15

 

Mit tehetsz azért, hogy jobban tiszteld magad, és mások jobban tiszteljenek?

1. Tudatosítsd magadban az erősségeidet, azokat a dolgokat, melyeket jól csinálsz, ami másoknak is tetszik, örömet okoz, vagy elismerést vált ki belőlük.

Ehhez először minden nap többször gondold végig, hogy az elmúlt órákban...

-Mi olyat tettél, amiért mások tisztelhetnek?

-Mivel okoztál örömet másoknak?

 • Kinek szereztél meglepetést?

-Mit csináltál jól?

2. Barátaidtól, ismerőseidtől, családtagjaidtól kérdezd meg, hogy mit tartanak tiszteletre méltónak benned.

Mindenkiben van számtalan tulajdonság, érzés, korábbi cselekedet, amiért tisztelni lehet. Elképzelhető, hogy mások egész másképp látnak Téged, mint Te saját magad. Lehet, hogy olyat fogsz hallani, amire nem is gondoltál.

3. Gyűjtsd a benned tiszteletre méltó dolgokat. Készíts listát róluk.

Ha találsz, vagy hallasz valamit, amiért mások tisztelnek, vagy Te magad tiszteletre méltónak tartasz magadban, írd fel egy listára, amit mindig magadnál tartasz. Minden nap, ha találsz valamit, bővítsd a listát.

4. Tudatosítsd magadban életed számodra fontos részeit, és állj ki azokért.

Mindannyian tiszteljük, ha valaki kiáll a számára fontos dolgok, értékek mellett.
Az élet adta helyzetekben mindig mondd el, hogy mely dolgok, gondolatok, értékek fontosak a számodra, melyek meghatározzák viselkedésedet, cselekedeteidet.

5. Hozd a másik tudomására, hogy tiszteled.

Ha valakiben tiszteletre méltó dolgot látsz, vagy tapasztalsz meg, hozd a tudomására. Mondd neki: "Annyira tisztellek azért, mert ......." ezt, vagy azt tetted, vagy mert ilyen vagy olyan vagy.

Sokszor hiányoznak a mindennapjainkból az apró, őszinte, pozitív visszajelzések, megerősítések.
Amikor ilyen visszajelzést adsz a másik embernek, valami kialakul köztetek, ami mindkettőtök lelkét megérinti. Gyakorold ezt sokszor, és a kapcsolataid elkezdenek megtelni életerővel, szeretettel.

Sok sikert a változás útján, szeretettel, Várfalvi Balázs

Forrás és a teljes cikk: http://www.eletvital.hu/igaz_szeretet_2

 

 

 

 

A Gokai – Az öt életszabály

 

A "Go" szó jelentése öt, a "Kai" útmutatást, útmutatót, életszabályt jelent.

Usui mester felfedezte ugyanis, hogy nem elég a testet meggyógyítani, elménk működését is meg kell változtatnunk, hogy ne alakuljon ki újra a betegség, képesek legyünk megőrizni a harmóniát.

A Gokai a Reiki legfontosabb tanításai közé tartozik. Noha egyszerűnek tűnnek ezek az útmutatások, a Gokai kántálásában hatalmas erő van, mely képes lecsendesíteni az elmét, segít fókuszálni az elmét, hosszú távon gyakorolva ezen útmutatások pozitív hatásai átvihetőek a hétköznapokba is.

A szavak erőteljes hatásáról Dr. Masaru Emoto publikálta azon felfedezését, hogy változik a vízcsepp kristály szerkezete, aszerint milyen szavakat használunk. Japánban használnak egy kifejezést a szavakban rejlő erő, energia kifejezésére, ez a Kototama.

Mivel a Gokai -t nagyon sok ember gyakorolja nap mint nap szerte a világon, ezért hatalmas erő rejlik használatában, melyet Te is gyakorolhatsz otthon.

Csak ülj le kényelmesen emeld a kezeidet Gassho tartásban a szíved elé és figyeld a hasi légzésed néhány percig, majd kántáld a Gokai -t akár japánul, akár magyarul.

A Gokai mélyebb jelentéséről a teljes Hatsurei Ho meditcáióról a Jikiden Reiki tanfolyamon még bővebb információt kaphatsz. Forrás: http://jikiden-reiki-tanfolyam.hu/gokai.html

 

A gokai az egyik legfontosabb eleme a reiki szellemiségének.

A gokait, ha mindennap szívből ismételjük észre fogjuk venni pozitív hatását az életünkben, lecsendesíti a gondolatokat, segít összpontosítani reikizés előtt. A gokai-jal bővebben a reiki tanfolyamon találkozhatsz, ahol segítséget kapsz ezen útmutatások mélyebb megértéséhez.

Sokan ismerik és alkalmazzák nap mint nap a reiki módszerének csodálatos gyógyító erejét, azonban kevesebb szó esik a reiki szellemi részéről.

Mikao Usui nemcsak egy gyógymódot hagyott hátra tanítványainak,

hanem kijelölt egy olyan dogmáktól mentes szellemi utat is,

melyet követve teljesebb és boldogabb életet valósíthatunk meg.

A gyakorlónak nap mint nap erőfeszítést kell tennie, hogy jobb emberré váljon a módszer gyakorlása által és végül akár elérje a megvilágosodás állapotát is.

A tudat megtisztítása mindig is fontos szerepet töltött be a reikiben. A reiki mesteri szint követelménye volt és ma is a tudat és az érzelmek megtisztítása a reikivel.

Az Usui Shiki Ryoho rendszere – amit nyugati reikiként ismerünk – a második fokozatának anyaga azok a speciális tudat tisztító technikák, mellyel a gyakorló képes dolgozni önmagán, feltárni a múlt sérüléseit és azokon felülemelkedni. Ez nem megy egyik pillanatról a másikra, több év is lehet míg a reiki gyakorló feldolgozza a múltját és megtisztul az érzelme és a tudata.

A reiki kezelés is hat természetesen a finom energetikai szinten. Ha nagyon sokat reikizünk – azaz reikit adunk másnak – ezzel is tisztíthatjuk saját magunk. Mivel a reiki a másokon segítés útja, ha ezt tiszta szívvel és önzetlen szolgálattal végezzük, így is csiszolódik a jellemünk, egyre jobb emberekké válhatunk. A folyamat végén az egó teljesen elbomlik, ez lényegében a végső cél.

A Hatsurei-Ho gyakorlata, mely nem más mint a reiki meditáció, ugyanezt célozza meg. Az elme lecsendesítése a légzés a tandenre fókuszálásának gyakorlatával történik meg, mely hasonló a zazen gyakorlatához. Rendszeres gyakorlásával ugyancsak megtisztítható a tudat, segít, hogy jobb csatornái legyünk a reikinek. A japán reiki iskolák tanításaiknak része ez a gyakorlat, hisz keleten nagy hangsúlyt helyeznek a meditáció gyakorlatára. Forrás és a teljes cikk: https://reiki-fehervar.hu/reiki-spiritualitas/

 

A reiki alap tanításai közé tartozik a Gokai (Go = öt / Kai = életszabály/útmutatás), mely igen hangsúlyos a tradicionális iskolák tanításában. Ez éppen annyira lényeges, mint a különböző technikák vagy például a szimbólum alkalmazása a mindennapos gyakorlatban. A Gokai ugyanis sokkal több, mint egy hat soros versike.

Mikao Usui mester tanításait mindennap alkalmazva, átültetve a mindennapokba, megteremthető a belső harmónia és képes vagy elengedni azokat a negatív gondalt mintákat, melyek megkeserítik a mindennapokat.

Usui mester ugyanis már 90 éve rájött, hogy az elme harmonizálása igen lényeges és e nélkül a fizikai gyógyulás sem lesz teljes vagy be sem következik. A Kokai Denju szövegében így fogalmaz a reiki megalapítója:

“Először mentálisan kell meggyógyítani önmagunkat és csak azután fizikailag. Amikor egy ember mentálisan meggyógyul és spirituálisan egészséges, a fizikai egészség természetesen következik be“

Természetesen a Gokai gyakorlása nem egyik napról a másikra fogja megváltoztatni az életed, apró lépcsőkön keresztül fogod elengedni azokat a negatív szokásokat és gondolat mintákat, melyek megakadályozzák, hogy megéld a belső békét.

 

A Gokai-t mindennap gyakorolhatod:

    Kántálhatod a meditáció előtt és után, megtapasztalva annak erős vibrációját.

    Tudatosíthatod mély jelentéstartamát a mindennapokban.

Akkor sem kell elkeseredned, ha nem megy ez elsőre tökéletesen és például, erőt vesz magadon a harag vagy elborít az aggódás, netán nehéz kifejezni a hálát, legyőz a lustaság, vagy nem tudsz kedves lenni bizonyos emberekkel… A Gokai tanítása ugyanis így kezdődik: Csak ma… Tehát minden nap új lehetőséget kapsz, egészen, amíg tökéletesen megvalósítod a tanítást, mely így hangzik:

A boldogság meghívásának titkos módszere, csodálatos gyógyír minden betegségre.

Csak ma:

 1. Ne légy dühös! Ne mérgelődj!
 2. Ne aggodalmaskodjál!
 3. Légy hálás!
 4. Teljesítsd a kötelességed! Tisztességesen végezd a munkád!
 5. Légy kedves az emberekhez!

Minden reggel és este kezeidet összetéve (Gassho pozíció) a meditáció során imádkozd e szavakat szívedből, fókuszálj erre az elmédben, és kántáld e sorokat.
A lelkeddel érezd [mindezt]
A száddal pedig mondd ki.

 

Japánul így hangzik az öt életszabály:

Kyo Dake Wa - Kjó dakeva - Csak Ma.
Ikaruna – Ikaruna - Nem vagyok dühös
Shin Pai Suna – Sinpajszuna - Nem aggódom
Kan Sha Shite - Kansa site - Hálás vagyok
Gyo o Hagame - Gjó o hageme - Teljesítem a kötelességem
Hito ni Shinsetsu ni - Hitonyi sinszecunyi - Kedves vagyok az emberekhez

 

Az egyes sorok magyarázata a következő:

 

Csak ma

Az élet napok az összessége, így minden nap ugyanolyan fontos. Talán bizonytalan vagy a jövődet illetően, de ha követed a Gokait, akkor csak a jelen pillanatra kell koncentrálnod. Ez egy fontos tanítás.

Ugyanis, ha képes vagy fókuszálni a jelenre, elkerülöd azt a csapdát, hogy múltban ragadj vagy feleslegesen a jövődön aggódjál.

A jelen pillanat ugyanis a legértékesebb, hisz csak a jelen helyzet az, amikor tudsz tenni valamit. A múlt már elmúlt, a jövő még nincs itt. Ha aggódsz a jövő miatt, légy aktív a jelenben, kövesd Mikao Usui reiki tanítását!

 

Ne légy dühös!

A harag nemcsak másoknak okoz fájdalmat, hanem rád nézve is káros.

Nem véletlen, hogy van olyan közmondás, mely ezt mondja “a harag megmérgez”.

Amikor ilyen állapotban vagy és düh érzése uralja az elméd, semmi sem lesz kerek. Haragosan nem tudsz boldog lenni.

Neheztelni valakire / akár önmagadra megterhelő, elvonja az energiád. Miért fektetnél energiát egy negatív érzés folyamatos fenntartásába, ahelyett, hogy pozitív célra irányítanád?

A reiki energia alkalmazásával a legerősebb harag is feloldható.


"A harag, a düh valójában teljesen felesleges érzelem.

A düh is, mint a legtöbb nem megfelelő reakcióként jelentkező érzelem, abból a bűntudatból ered, melyet azért érzünk, mert elválasztottuk magunkat az Egyetemes tudatállapottól.

Dühöngeni annyit tesz, mint irányításra vágyni, és éppen abból ered, hogy úgy érezzük, kicsúsztak kezünkből a dolgok, vagyis hogy nem vagyunk szinkronban isteni vagy egyetemes életcélunkkal."- írja Paula Horan


Amikor elvárásaink fölénk kerekednek és dühösek leszünk, mert valaki nem felelt meg szükségleteinknek vagy elvárásainknak, akkor hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy azok, akiket környezetünkbe vonzunk, tükörképeink csupán.
Minden általunk gondolt gondolat okká válik, és okozata bármikor visszaüthet ránk, esetleg épp, amikor legkevésbé számítunk rá. Igazából minden helyzet tükör, ok és okozat olyan közvetlen tükröződése, melyet épp te hoztál létre. Azok, akik úgy tűnik, "kiborítanak", vagy gyenge pontjaidra tapintanak, valójában nem igazi okozói haragodnak. Nekik is tanulniuk kell mindebből. Éppen azért vonzzátok egymást, mert egyformán szükségetek van bizonyos dolgok megtanulására.

Ha megfigyeljük, hogyan reagálunk másokra, akkor megtalálhatjuk, milyen régi beidegződések működnek még mindig pszichénkben, és hozzákezdhetünk e negatív minták megváltoztatásához.
A harag miatt nem szabad bűntudatot érezned.

Oly sok generáción át volt belénk programozva ez, hogy ugyancsak nehéz nem "bepörögni", ha a többiek dühe ránk támad. Ráadásul régóta engedtük, hogy elvárásaink irányítsanak bennünket, és hogy személyes sértésnek vegyük, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy szeretnénk. Az ebből következő sértettség okozza aztán, hogy dühösen kirobbanjunk.

Miközben megkíséreljük "újraprogramozni régi dühös viselkedésmintáinkat", meg kell engednünk magunknak, hogy érzelmeink kiszabaduljanak, nem szabad visszafojtani dühünket.

Inkább azzal próbálkozzunk, hogy lecsendesítsük reakciónkat, és elmondjuk, milyen érzést kelt bennünk a másik ember negatív kijelentése.

Ha a másik továbbra is ordít, bölcs dolog otthagyni és azáltal visszanyerni önuralmunkat, hogy nem reagálunk már erre.

Bármely hasonló epizód elején, a legjobb nem reagálni, hanem szeretetet sugározni magunkból. Nehéz dühöngeni, ha az ember mosolyog közben. Mosolyodat lehet, hogy viszonozza majd a másik.”

 

Ne aggodalmaskodjál!

Ha egyszer képes vagy bízni az Univerzumban és rábízni a sorsod, úgy élni az életed, hogy Te mindent megtettél az elvárt helyzet érdekében, ekkor elengedhetsz minden aggódást és megtalálhatod a belső békét. Noha természetesen igen nehéz teljesen kizárni ezt a belső ösztönt.

Ha már annyit teszel, hogy nem aggódsz az aggódás miatt, jelentős lépést tettél Önmagadért.

Ha zavar valami,

engedd el a vele járó stresszt, közelebb fogsz kerülni a valódi megoldáshoz!

,,Az aggódás azt jelenti, hogy elfelejtkezel arról, hogy mindennek isteni vagy egyetemes célja van. Ha igazán összhangban vagyunk Magasabb Énünk irányításával, és mindennap legjobb képességünk szerint élünk, akkor tudhatjuk, hogy megtettünk minden tőlünk telhetőt, s a többi már az Egyetemes Életerőtől függ.

Az aggódás olyan gondolkodási minta, amely abból ered, hogy az "Én vagyok" tudatállapottól (vagy Egyetemes Teljességtől) elkülönítve érzed magad.

Teljességgel hasztalan a múlt miatt aggódni - hiszen tudnunk kell azt, hogy mindenki (minket is beleértve) minden élethelyzetben a tőle telhető legjobb módon cselekszik, az abban az adott pillanatban rendelkezésére álló tudásának, vagy bölcsességének megfelelően.

Mindannyian egy bizonyos programozottság termékei vagyunk, és hajlunk arra, hogy ennek megfelelően cselekedjünk.

Ha sajnálod, hogy a múltban valamit éppen úgy tettél, jusson eszedbe, hogy akkor képességeidnek megfelelően cselekedtél; ezután mondj köszönetet az ebből tanultakért és haladj tovább.

Ugyanakkor vésd eszedbe azt, hogy minden igazságtalanság,

melyet ellened mások elkövettek, az ő adott programozásuk eredménye volt.

Csak jót kívánhatunk nekik és remélhetjük, hogy tanultak akkor cselekedeteikből.
A jövő miatt aggódni szintén hasztalan. "A legjobbat várd el az élettől, és ha valami olyat kapsz, amire nem számítottál, akkor tudjad (bízz abban), hogy jelenlegi helyzetedben ez a legjobb számodra." Még ha a történtek nagyon negatívnak is tűnnek, akkor éppen, csak olyan helyzet ez is, melyből tanulnod kell. Valamilyen módon segítettél létrehozni ezt a helyzetet, ha tudat alatt is, de azért, hogy tanulj belőle.

Így érezz hálát, hogy véget ért, és megint szabad vagy; aztán menj tovább. Vesd alá magad Magasabb Éned irányításának, és próbálj meg nem beavatkozni életed Egyetemes időbeosztásába. Tudd, hogy ha tökéletesen az áramlatokkal haladsz, akkor az események is ezzel egyidejűek.”

 

Légy hálás!

Az Univerzumtól származik az élet ajándéka épp úgy mint az oxigén, mely mindennap életben tart minket. Ezen felül az élet számos apró ajándékot ad nap mint nap, ami elkerüli a figyelmed. Ha képes vagy elkapni ezeket a pillanatokat és megköszönni, amit kapsz, ez hozzásegít, hogy elkezd megtapasztalni a hálát.

Ugyanis minél hálásabb vagy, az Univerzum annál több ad.

 

A hála hozzásegít, hogy elégedettebb légy, így boldog és teljes életet élhess. Egyszerűen csak lásd meg a mai napon is mennyi jó dolog történt veled, csak rajtad múlik, hogy ennek tudatában vagy-e.

 

,,Hálával eltelve élni bőségben való életet jelent. Ha folyamatosan a hála érzésével eltöltve élünk, nem csak azért érezve köszönetet, amit már megkaptunk, hanem azért is, amit tudunk, és bízunk benne, hogy mindezzel el leszünk látva a jövőben is, akkor egyszer csak mágnesként kezdjük magunkhoz vonzani a bőséget.

A bőség természetes létállapotunk.

Csak hiányra programozott faji tudatunkkal (vagy a kollektív tudattalannal való kapcsolatunk és saját személyes programjaink tartanak vissza mindazon dolgok elfogadásától, amelyek járnak nekünk.

Az ősi időkben a fő filozófiai és vallási rendszerek egyik alapeszméje éppen az volt, hogy jut mindenből mindenkinek. Tanításaik szerint: ha az ember megértette önmagát, akkor megértette Istent, s azáltal, hogy az ember önmagában egyre mélyebbre hatolt, képessé vált a félelmet szeretetté, a tudatlanságot bölcsességgé, a hiányt pedig bőséggé változtatni.

"Amit látsz, azzá fogsz válni magad is."

- Másképp fogalmazva: ha figyelmed középpontjában az áll, ami éppen hiányzik neked, akkor továbbra is a hiánytól fogsz szenvedni.

Ám akkor, ha folyamatosan észleled a téged körülvevő bőséget, és állandóan eltölt emiatt a hála érzete, bőség lesz az osztályrészed, s ez folyton növekedni fog. Semmiből nem szenvedünk hiányt ezen a planétán, elosztási rendszerünk alakult fonákul, éppen a hiányról táplált illúzióink következtében, s természetesen az ember mohósága miatt, ami megint csak a hiánytól való félelem következménye, s mindez fenntartja számunkra a hiány folyamatos állapotát.

Hálával eltelve élni annyit is jelent, hogy tudjuk, létünk mélyén mind egyek vagyunk, a külön-lét csak illúzió.

Fontos az is, hogy képesek legyünk a minket jogosan megillető bőség elfogadására. Ha tudat alatt "érdemtelennek" tartod magad a Univerzum javainak és gazdagságának elfogadására, akkor folyamatosan gátolod a bőség feléd tartó áradását.”

 

Teljesítsd a kötelességed!

A kötelesség nem csak a mindennapos munkádat jelenti, de azokat a kötelességeket és életeddel járó felelősségeket, amiért felelsz. Ha nem térsz ki ezen kihívások elől, ez spirituálisan is segíti a fejlődésed (a japán gondolkodás szerint). Talán úgy érezheted, hogy valaminek a végrehajtása nagy nehézséget igényel, melyet nem egyszerű végigcsinálni. Ugyanakkor a legtöbb ember tapasztalata az, hogy mindig tanultak valami értékeset, amikor nehéz élethelyzetben voltak. Így ez a sor azt tanítja neked, hogy tedd meg, amit meg kell tenned legjobb tudásod szerint.

 

,,Életünk harmonikus áramlásának létrehozásához különösen fontos, hogy őszinték legyünk önmagunkhoz. A magammal szembeni őszinteség azt is jelenti, hogy a dolgokat olyanoknak látom, amilyenek azok a valóságban. Sokan élünk a fantázia világában, amikor a valósággal kellene szembenézni. Ha tagadjuk, milyen a valóság igazi arca, s aztán mégis arra kényszerülünk, hogy szembenézzünk vele, komoly lelki törést is szenvedhetünk. Mai világunkban néha nehéz az igazsággal szembesülni, de ha a dolgok mélyére tekintünk és megvizsgáljuk saját viselkedésünket és az életünkben szerepet játszó emberek és helyzetek miértjét, végül együttérzés alakul majd ki bennünk mindenkivel szemben.
Igaz módon élni annyit jelent, mint összhangban élni Magasabb Éned céljaival. Igazul élni ugyanakkor a lehető legegyszerűbb dolog a világon. Az igazság világosságot gyújt bennünk.

Ha őszintén szembesülünk életünkkel, világosabban fogjuk látni, mit kell meg tanulnunk ebben az életünkben és kevésbé fog nehezünkre esni véghez is vinni ezt. Illúziók között élni ennél sokkal komplikáltabb dolog. A tagadás központi szerephez jut ilyenkor, és a hamisságok hálója hamarosan olyan szorosan körülfon minket, hogy "megvédjen" az igazságtól, hogy egyre nehezebbé válik megtalálnunk a kiutat ebből az útvesztőből.
Ha saját magadhoz őszinte vagy, akkor ezt az őszinteséget kivetíted a többiek felé is. Így már könnyebbé válik "úgy tenned másokkal, ahogy szeretnéd, hogy ők bánjanak veled". Ha becsülettel végzed dolgodat, akkor Magasabb Énedhez is őszinte vagy.

Az önmagad és mások iránt érzett szereteted tovább erősíti ezt az őszinteséget, mely aztán hozzásegít ahhoz, hogy harmóniát teremthess életedben.

Tehát élj igaz módon, a szeretettel megerősítve, és csak MA végezd a dolgod becsülettel.”

 

 

Légy kedves az emberekhez!

Amikor valaki kedves másokkal, ez arra ösztönöz, hogy ez a jó szándék továbbadódjon. A szívből jövő segítség és kedvesség egyszer visszajut hozzád talán egy olyan embertől, akitől nem is várnád.

Kedvesnek lenni segít a Világot jobbá tenni, a reiki adásával, egy jó szóval nem csak másoknak okozol örömet, Te magad boldog leszel.

 

,,Valójában mi, mindannyian, ugyanonnan jövünk. Az is világos, hogy az élet minden megjelenési formája kölcsönös függőségben áll egymással. Erre a tényre felhívták figyelmünket azok a pusztító változások, melyek az utóbbi időkben zajlottak le bolygónkon (s melyeket az Ember környezetének finom ökológiai egyensúlyával szembeni érzéketlensége okozott). Túlélésünk érdekében kezdünk rájönni, hogy le kell mondanunk én központúságunkról s arról, hogy le akarjuk igázni a természetet, és

meg kell tanulnunk szeretni és tisztelni az élet minden megjelenési formáját.

A fizikai kutatások eredményeképpen ma már tudjuk, hogy mindannyian ugyanabból a forrásból származó energia együttesek vagyunk.

Valójában teljesen tömör anyag nem létezik, csak különféle sűrűségű rezgések vannak.   
Az anyag minden formája más és más szinten rezeg, és mégis mindegyik összeköttetésben áll az összes többi anyaggal, hiszen nincsen közöttük semmiféle szilárd elválasztó korlát.

Így tehát, ha elfogadjuk önmagunk sokféleségét, ez hatást gyakorol a többiekre is. S ugyanígy, amikor elfogadjuk a többieket, ezen elfogadás tükröződését érezzük saját magunkban is.

E folyamat eredményeképpen bármely pozitív energia, irányuljon az akár másokra, akár saját magunkra, segít az egész planéta gyógyításában. A teljességnek minden személy, állat, növény és ásvány is része.
Ha szeretünk és tisztelünk mindent és mindenkit, az azt is jelenti, hogy tiszteljük magunkat is és közös Föld-anyánkat.”

Források: Szabó Gábor Jikiden Reiki Mester-Tanár cikke a GOKAI-ról, azaz a Reki 5 alapelvéről http://havasikatalin.hu/egyeb/vendegbejegyzesek/ és http://oriah-morzsai.blogspot.hu/2011/11/reiki-ot-alapelve.html

 

 

 

 

Ánanda Márga - Alapító Prabhat Ranjan Sarkar

Prabhat Ranjan Sarkar (1921-1990) spirituális mester, filozófus és társadalomtudós, akinek több mint 160 országban vannak követõi. Könyveit a világ valamennyi fontosabb nyelvére fordítják.

 

Egyedülálló bölcseleti rendszere, történelemszemlélete és cselekvési programja egyaránt lelkesíti azokat, akik korunk egyéni vagy társadalmi problémáira keresnek gyakorlati megoldást.

 

Kisgyermek-korától kezdve kivált mély emberszeretetével, mely ezreket indított el az önmegismerés, az önvalóra ébredés útján.

A tantrajóga õsi tudományáról leverte a port és a félremagyarázások tömkelegét, és korszerû, tudományos alapokon nyugvó, az egyén fizikai, lelki és spirituális fejlõdését szolgáló gyakorlatrendszert hozott létre, világos filozófiai háttérrel.

 

Tanítványai, akik felismerték benne a megvilágosodott mestert, Shrii Shrii Ánandamúrtinak nevezték el (a határtalan, spirituális boldogság megtestesülése) és röviden Babának (atya) szólították.

Azoknak élete, akik követik tanításait, átalakul.

Visszahúzó hajlamaikon felülkerekedve megtapasztalják a mély belsõ béke és a határtalan boldogság állapotát. Ánandamúrti önzetlen példáját követve, tanítványai életük és energiájuk jelentõs részét a szegények és katasztrófától súlytottak szolgálatára és az egész társadalom felemelésére fordítják.


Ánanda Márga

1955-ben, miközben a vasúti tisztviselõk átlagos életét élte, Ánandamúrti megalapította az Ánanda Márga (A Teljesség Útja) nevû szervezetet.

 

Az Ánanda Márga mottója: „az önvaló megismerése és a világegyetem szolgálata”.

 

Szerzeteseket nevelt, akik elõször Indiában, majd szerte a világon terjesztik tanait és végeznek gyakorlati szolgálatot.

Egyetemes és pozitív jövõképének eredményeként az Ánanda Márga sokoldalú szervezetté vált.

 

Az egész emberiség életminõségének javítása céljából különféle szervezeti ágazatok jöttek létre, melyek többek között foglalkoznak:

-a közjólét megteremtésével,

-az oktatás fejlesztésével,

-humanitáriánus segítségnyújtással,

-a nõk szerepvállalásával,

-állat- és növényvédelemmel.

A szervezet tevékenysége kiterjed

-a mûvészek felkarolására,

-az intellektuális reneszánsz elõsegítésére,

-és egy, az ember és a természet valós igényeihez szabott közgazdaságtan megalkotására.

 

1963-ban Ánanadamúrti létrehozta az ERAWS-t (Education Relief and Welfare Section: Oktatási, Segélyezési és Jóléti Ágazat) amely iskolákat, árvaházakat, kórházakat, öregotthonokat, ingyenkonyhákat, rehabilitációs központokat és közösségi házakat tart fenn világszerte.

 

Az AMURT (Ánanda Márga Universal Relief Team: Az Ánanda Márga Egyetemes Segélycsapata) katasztrófa elhárító tevékenységet végez árvíz, tájfun, földrengés, háború, stb. sújtotta területeken, együttmûködve az ENSZszel, a Vöröskereszttel és a helyi kormányzatokkal.


A humán- és természettudományok, a nyelvészet, és a mûvészetek területén végzett tevékenységek

Az ökológia és a környezeti tudatosság területén Ánanadamúrti kidolgozta az neohumanizmus filozófiáját, amely által az általánosan csak ember felé irányuló szeretet-érzések kiterjeszthetõk az állatok, a növények, sõt az élettelen világ felé is.

 

Az Ánanda Márga növények és állatok védelmét szolgáló ágazata a PCAP (Prevention of Cruelty to Animals and Plants - Szervezet az Állatokkal és Növényekkel Szembeni Kegyetlenség Megelõzésére).

 

A nyelvtudományok körében Prabhat Ranjan Sarkar több könyvet írt a bengáli és szanszkrit nyelvrõl, melyek a szavakban és kifejezésekben tükrözõdõ kulturális hagyományokat elemzik, mindazt, ami a ma használatos indiai nyelvek alapszövetét adja. Emellett foglalkozott más indo-európai és egyéb nyelvcsaládokkal is.

 

A természettudományok területén Sarkar bevezette a „mikrovita” elméletet, mely világszerte felkelti a tudósok figyelmét. Elmélete szerint az élet alapvetõ építõ elemei a mikrovitumok – a Kozmikus Faktor rejtélyes kisugárzásai. A mikrovita elmélet kapcsolatot teremt a világ fizikailag észlelhetõ és az elme által felfogott dimenziói között, és elõrevetíti annak lehetõségét, hogy a fizika, a biológia és a matematika ma még egymástól távol álló területei egyetlen, az univerzum igaz természetét feltáró tudományban egyesüljenek.

 

A zene, az irodalom és a mûvészetek terén Sarkar arra ösztönözte a mûvészeket, hogy munkájukat ne az öncélúság – a "l’art pour l’art" – vezérelje, hanem az alkotással egyfajta szolgálatot végezzenek, a kegyelem állapotának érzéseit közvetítsék embertársaik felé.

Ennek megvalósításához útmutatásokat is adott. Sarkar nemcsak hosszú filozófiai értekezéseket tartott, de gyerekmeséket is írt, valamint regényeket, komédiákat és drámákat. Mûvészetének legjelentõsebb hagyatéka az az 5018 dal, a Prabhat Samgiita (Az új hajnal dalai), melyeket 1982 szeptemberétõl eltávozásáig, 1990 októberéig komponált. Ezek a gyönyörû dalok a lélek rezdüléseit és az emberi szív egyetemes karakterét fejezik ki. A legtöbb dal Sarkar anyanyelvén, bengáliul íródott. A bengáli zenetudósok a legnagyobb elismeréssel illetik e dalok költõi kifejezésmódját és jelképrendszerét.


Társadalmi és gazdasági igazságosság

Az egész világegyetem közös jóléte érdekében Sarkar létrehozta a PROUT elméletét (Progressive Utilization Theory: a Progresszív Hasznosítás Elmélete) mely a világ erõforrásainak – mind a fizikai, szellemi és spirituális javaknak – maximális felhasználása és ésszerû elosztása mellett foglal állást.

 

Egy új, humanista társadalmi rend létrehozását javasolja, amely harmóniát és igazságosságot biztosít a neohumanizmus elvei szerint mindenki számára, és kiterjeszti a szeretet egyetemes elvét a világ összes élõlényére.

A társadalmi igazságosságért vívott harca, a korrupció és a kizsákmányolás elleni, megalkuvást nem ismerõ kemény fellépése sértette a fennálló hatalom érdekeit, ami az Ánanda Márga üldözéséhez, és 1971-ben Sarkar hamis vádak alapján történõ letartóztatásához vezetett. Hét éves börtönbüntetése alatt túlélt egy, a kormány tisztviselõi által végrehajtott mérgezési kísérletet, és ezután több mint öt évig böjtölt, tiltakozásul a merénylet miatt. Végül a bíróság minden vád alól felmentette, és 1978-ban kiszabadult. 1990-ben bekövetkezett fizikai eltávozásáig maga irányította az Ánanda Márga gyorsan fejlõdõ szervezetét.


A jövõ fényei

Prabhat Ranjan Sarkarnak több mint 100 könyve jelent meg a következõ témákban: misztika, szociológia, történelem, atropológia, pedagógia, jóga, orvostudomány, etika, pszichológia, a nyelvészet, közgazdaságtan, ökológia, mezõgazdálkodás, zene és irodalom. Sok ezer elõadást tartott és több mint 5000 misztikus dalt komponált.

 

Emberek millióinak tanította közvetlenül vagy tanítványain keresztül a legbelsõ önismerethez, az Abszolút Valóság megtapasztalásához vezetõ meditáció tudományát.

 

De a legfontosabb, hogy személyes példamutatásával, spirituális tanításaival, gyakorlatrendszerével és mindenirányú szolgálata révén õ volt – és ma is õ – az Ánanda Márga világmozgalom legfõbb hajtóereje.

 

http://www.anandamarga.hu/alapito.htm

 

 

24 órás védikus tévéműsor

Rámdév Szvámí, ismertebb nevén Rámdév Baba híre futótűzként terjed a világban. A fiatal, de karizmatikus tanító Jóga Egyetemet nyit Haridvárban, s előadásaira alig lehet odaférni. Az indiai adókat böngészgetve naponta találkozhatunk vele különféle csatornákon. Az 170 országban fogható Aastha tévécsatornán naponta 20 millióan kísérik figyelemmel több órás tanítását, melyen a szellemi tanítás mellett jógagyakorlatokat is bemutat. A hindu mester egyre sokasodó közönsége örömére két tévécsatornát is indít áprilistól. A 24 órás spirituális csatornák küldetése a lelki gyakorlás során előadásra kerülő dalok és zenei darabok, és a Védák tanításainak széles körű ismertetése.

https://bharata.hu/friss-hirek/24-oras-vedikus-tevemusor

 

 

Teal Swan - A teljessé válás folyamata - Hogyan rakd újra össze magad? - Gyakorlati útmutató

Van, akinél látható, testi sérülésként is megmutatkoznak a sebek, másoknál szorongás, depresszió vagy PTSD formájában jelentkeznek. És olyan is van, akit valamilyen általa érthetetlen dolog kínoz.
A jó hír az, hogy te magad is begyógyíthatod a sebeidet.

A teljessé válás folyamata sorsfordító utazásra hív, amelyen megismered önmagadat és újra megleled elveszett részeidet annak érdekében, hogy visszatérhess egy örömteli jelenbe, ahol többé nem nyomorít meg a múlt és nem rémít meg a jövő.
Különleges, a hétköznapi érzékelésen messze túlmutató képességeire támaszkodva

Teal egy forradalmian új, tizennyolc lépéses folyamatot kínál a múlt sebeinek begyógyítására és a jelen problémáinak megoldására.

A könyvből megtanulhatod, hogyan
- hozhatsz létre egy menedékhelyet az elmédben, amelyben biztonságosan újraélhetsz nehezen feldolgozható emlékeket;
- adhatsz hangot fájdalmas érzelmeidnek;
- mozdíthatod az érzéseidet a megkönnyebbülés irányába;
- zárhatod le egy trauma emlékét, és kezdhetsz "új életet".

Mindez nem csupán gyógyítómunka, hanem egyben a megvilágosodás felé vezető út is.

Értékesebbnek fogod érezni magadat tőle, és reményekkel telve újra bízhatsz az élet szépségében.

Forrás: https://alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?SessionID=None&TabSheet=book&Page=1&SrcWord=teljes&SrcField=sf&SrcCategory=&CategoryID=ALC&BookID=752106

 

Az élete első éveiben már láthatók voltak emberfeletti adottságai, mint a tisztánlátás, a tisztánérzés és a tisztánhallás. Már fiatalon manipulálta gondolataival az elektromágneses erőtereket és telepatikusan kommunikált. Idő elteltével ezen adottságait nem veszítette el, mint más földi gyermekek.spirituális vezetőként tevékenykedik. Segít más embereknek emlékezni az Univerzum energetikai összekapcsolódásának egységére, s megtalálni a boldogságot szélsőséges körülmények között. Teal Swan egy Arktúruszi, aki emlékszik származására, s most is közös tudatban él a többi Arktúruszival a Földön és segítik az emberiség spirituális fejlődését.

http://www.fenyorveny.hu/2014/07/teal-swan-az-arkturuszi-interjuja.html

 

Teal Swan egy nemzetközileg elismert spirituális tanító. Ma az interneten és élő előadásokon keresztül már embermilliókkal osztja meg mindazt, amit megtanult: megbocsátásra, boldogságra, szabadságra és önszeretetre tanítja őket.

 

 

Robert Greene - A kiválóság hatalma - Mindenkiben ott a lehetőség

Mit tanulhatunk Darwintól, Mozarttól vagy épp a neorobotika feltalálójától életünk feladatának megtalálásáról?

Hogyan használhatjuk jól mentorunk tudását, és milyen stratégiákkal fejlesszük társas intelligenciánkat?

A kiválóság elérésének lehetősége nem a született zsenik kiváltsága, és nem is a szerencsén múlik.

Robert Greene közel ötven, a maga nemében páratlan történelmi alak és kortárs kiválóság élettörténetén keresztül mutatja be kiemelkedően sikeres emberekre jellemző tulajdonságokat és szemléletmódot. Inspiráló olvasmány mindenkinek, aki elszánta magát, hogy a kiválóságra tör, de még nem tudja, hogyan fogjon hozzá.

Robert Greene nemzetközileg elismert tanácsadó és előadó. A Berkleyn és a Wisconsini Egyetemen szerzett diplomát klasszika filológiából.

Ha mindannyian lényegében ugyanolyan aggyal, többé-kevésbé hasonló adottságokkal és a kiválóságra való potenciális képességgel születünk, akkor mi az oka, hogy a történelem során csak kevés ember tudott kitűnni és kiaknázni ezeket a lehetőségeket?

A könyvben említett kiválóságok: Charles Darwin, Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Marie Curie, Ingmar Bergman, Martha Graham, Daniel Everett, John Coltrane, V.S. Ramachandran, Yoki Matsuoka

Forrás: https://bookline.hu/product/home.action?_v=Robert_Greene_A_kivalosag_hatalma_Min&trackingCode=j8uojz3g-ea5uypqkjhx-S.ITEM_PAGE.C.c1_a11-17n8d32&id=286774&type=22

 

 

 

Dr. Caroline Leaf - Ki kapcsolta ki az agyam? - Hogyan változtassuk meg a gondolkozásmódunkat?

Az agy körülbelül úgy működik, mint egy cég vezérigazgatója. A vezérigazgató feladata a cég (a mi esetünkben a test) növekedésének és védelmének a biztosítása. Ha a vezérigazgató nem végzi jól a munkáját, a cég (vagyis a szervezet) nagy bajba kerül. A gondolatok mérhetőek, az agyunkban fizikai területet foglalnak el, "lakótelepeket" alkotnak, aktívak: növekednek és változnak. Minden döntésünket, szavunkat, tettünket és fizikai reakciónkat befolyásolják.

Gondolataink egészen a genetikai szintig ható változásokat okoznak, mert átalakítják a sejtek struktúráját. Tudósok kimutatták, hogy e struktúraváltozás betegségek térhódítását is eredményezi a testben.

Gondolataink képesek elsöpörni a stresszt, értelmesebbé tesznek, nyugalmat hoznak, alkalmasakká tesznek arra, hogy uralkodni tudjunk érzelmeink fölött, de létrehozhatják mindezek ellentétét is. Miénk a döntés joga!

Forrás: https://bookline.hu/product/home.action?_v=Dr_Caroline_Leaf_Ki_kapcsolta_ki_az_ag&trackingCode=j8uojz3g-ea5uypqkjhx-S.ITEM_PAGE.C.c1_a11-17n8d32&id=122473&type=22

 

 

,,Ha mindkét fél arra törekszik, hogy szeressen, akár „meg is világosodhatnak” a kapcsolatuk által. A szeretet segítségével megoldhatjuk konfliktusainkat, kiszélesíthetjük látókörünket, és a rejtett egységet is felszínre hozhatjuk."

 

 

 

„Itt vagyok, ha kellek – ugye tudod? Vedd észre, hogy hányan szeretnek

Önmagadért! Vedd észre, hogy én is azért szeretlek, aki vagy: lelked

szépségéért, nem pedig azért, amit tettél, teszel vagy tenni fogsz.

Megengedem, hogy az legyél, aki valójában vagy, előttem és velem nem

kell szerepet játszanod.

Szeretetem feltételek nélküli. Érzed-e ezt a szeretetet, elér-e hozzád?”  Forrás és a teljes cikk Ikerláng http://lelekmozaikok.cafeblog.hu/2016/07/18/ezt-jelenti-tenyleg-feltetelek-nelkul-szeretni/

 

 

 

,,Ha benned harmónia van, az párkapcsolatodra is jó hatással lesz.”

 

 

 

Minden sikeres nő mellett áll egy gyengéd férfi

 

Ha benned harmónia van, az párkapcsolatodra is jó hatással lesz.

 

A jó hírem az, hogy a kérdéseidet nem kell egyedül megválaszolnod,

mert azt tapasztalom, számos olyan férfi él jelenleg is a Földön, aki kedvességével, egyszerűségével, gyengédségével, tisztaságával mintha csak azért született volna, hogy a nőket segítse a kiteljesedésben.

Az elmúlt egy évben számos ilyen férfival találkoztam.

Ha lelkünk szemein keresztül nézzük, megláthatjuk őket; de sokszor nőként annyira el vagyunk foglalva saját belső harcainkkal és az önmegvalósítással, annyira „akarunk”, hogy közben elfelejtünk élni.

 

Hajlamosak vagyunk türelmetlennek lenni, sietünk, rohanunk, gyorsan, most azonnal, mint a leggyorsabb japán vonat, képesek vagyunk elrobogni lelki társunk és boldogságunk mellett. Mert férfi lélektársaink nem bírják velünk a tempót: ők türelmesek, nem értik, hová ez a nagy sietség és mit is akarunk valójában.

 

Ők könnyebben élik meg a jelen szépségét és hagynak időt a boldogságra. Erejük gyengédségükben van, és nekünk pedig éppen rájuk van szükségünk. Lelkünk így éli át a tökéletes harmóniát, mert pont ott egészítjük ki egymást, ahol kell. Sokszor igenis rajtunk múlik, ha ezt nem vesszük észre.

 

Lelkek, angyalok ezrei születtek le férfi ruhát öltve a Földre az elmúlt 20, 30, 40, 50 évben, hogy egyre több nő megtapasztalhassa a kiteljesedést élete minden területén. Csodás időket élünk, mert dönthetünk életünkről, nem kell választanunk a munka és a család között, nem kell feketének vagy fehérnek látnunk a világot, mert világunk éppen olyan színű lesz, amilyenre festjük.

És ami talán még fontosabb, hogy utunkat nem kell egyedül járnunk, hiszen minden sikeres nő mellett ott áll egy gyengéd férfi…

 

A gyengédség nem gyengeséget jelent.

A gyengédségben igazi teremtő Erő van. És az a férfi, aki mer gyengéd lenni, meg meri élni lelkének női oldalát is. Az ilyen férfi harmóniában van Önmagával, és sokszor olyan tiszta a kapcsolata az Égiekkel, amelyek minket, nőket is nagyban segítenek.

 

Csak mi nők olykor annyira makacsok vagyunk, hogy ezt nem ismerjük be. Annyira ragaszkodunk saját igazunkhoz, annyira kezünkbe akarjuk tartani az irányítást, hogy nem vesszük észre, míg párunk már évekkel ezelőtt megtalálta az összhangot saját magában, mi magunk vagyunk azok, akikből ez hiányzik. Talán éppen mi vagyunk azok, akik nem merjük megélni saját női oldalunkat. Erősek akarunk lenni minden áron, miközben félünk gyengé(d)nek lenni.

 

Ezért nem vesszük észre, hogy társunknak olykor… sokszor… legtöbbször…szinte mindig… igaza van. Nehéz beismerni? Sokszor az lehet. De ha olykor megtanulunk lemondani az irányításról, átadjuk magunkat nekik, hallgatunk rájuk,

Erőink összeadódnak, és képessé válunk arra, hogy közösen megteremtsük meg életünk felejthetetlen, megismételhetetlen és varázslatos csodáit.

 

Szerző: Ábrahám-Hörömpő Andrea – Lélekmozaikok

Forrás és a teljes cikk: http://lelekmozaikok.cafeblog.hu/2014/11/19/minden-sikeres-no-mellett-all-egy-gyenged-ferfi-2-resz/

 

 

 

 

A belső erő felébresztése - ARTHA: A Védikus Alkímia és a tudatos teremtés alapjai

Fedezd fel magadban a kimeríthetetlen erő magját, mely éppen úgy áthatja és egyben tartja a lényed, ahogyan a Nap átsugározza és vonzásában tartja a naprendszert. Mert az erő nem testi képességből, nem az akarat acélosságából, hanem abból fakad, hogy ráérzel a belső középpontodra és felszabadítod magadban az energiáját.

Véget ért a tanév utolsó – egyben legvidámabb – tanfolyama, a Szattvikus tértartás workshop, ahol a témánk a belső erő felébresztése volt. Most nyári szünet következik és szeptember 9-én várunk minden új érdeklődőt az ARTHA: A Védikus Alkímia és a tudatos teremtés alapjai workshopra.

Az Artha workshopon a védikus alkímia alapjait és a teremtőerő felébresztésének kulcsát adjuk át.

Az elméleti és gyakorlati oktatás során az emberi tudat szellemi anatómiáját teljesen új nézőpontból tárjuk fel és olyan transzmutációs technikákat tanítunk, amelyek segítségével a személyiség felszabadítható a gátló tényezők alól és ténylegesen feloldhatóak a karmikus terhek.

Lebontjuk az anyagi síkon való teremtés és birtoklás útjában álló akadályozó hitrendszereket és ismertetjük a tudatos mentális teremtés működőképes módszerét.

Ízelítő a workshop témáiból:

 • A védikus alkímia alapjai
 • Alkimista transzmutációs technikák
 • Az anyagi és mentális teremtőerő felébresztése
 • A mentális teremtés védikus eszköztára a gyakorlatban
 • Az anyagi univerzum és a tudat anatómiája
 • Az anyagi világot mozgató erők kontrollálása
 • Bháva-görbe, az érzelmi- és létállapotok modellje a védikus alkímiában
 • Teremtő bhávák (létállapotok) megidézése
 • Egyéni guna-karakter átalakítása

Mit várhat az ARTHA workshoptól?

 • Az ősi védikus tudáson alapuló korszerű, integrált szemléletet kap
 • Teljesen új nézőpontot ismerhet meg a világot mozgató erőkről
 • Eddig nem tapasztalt önismeretre tehet szert
 • Mentális képességei kibontakoznak
 • Elérheti az alkimista transzmutáció első fokozatait
 • Működőképes eszközöket kap karmikus terheinek feloldására
 • Felszabadulnak anyagi teremtőerejének blokkjai
 • Képessé válik átlátni és rendezni előnytelen anyagi körülményeit

Források: http://lifesutra.hu/belso-ero-felebresztese/

http://lifesutra.hu/kepzeseink/alaptanfolyamok/artha/

 

 

 

 

,,A jól-létünk szempontjából fontos, hogy a testünk és az elménk képes legyen pihenni.

 

A nyitottság, az elfogadás vagy az önmagunk iránti együttérzés önmagában is transzformatív és gyógyító erejű.

 

A mindfulness valamilyen pszichoterápiával kombinált használata, leginkább a kognitív terápiákkal, hiszen mindkettő hasonlóságot mutat abban, hogy azáltal segít rajtunk, hogy

felismerjük az irracionális, káros és haszontalan gondolatainkat. Ennek nagyon fontos szerepe van a testi és pszichés egészségünk megőrzésében.

 

Be kell látnunk, hogy min érdemes változtatni, és melyek azok, amelyeknél az elfogadás célravezetőbb.

 

A cél, hogy jobban megismerjük elménk működését, odafigyeljünk a testünkre és arra, hogy az elfogadáson keresztül hogyan tudjuk csökkenteni a szenvedést, és ismerjük meg, hogy a reakcióink bizonyos helyzetekben hogyan növelhetik a stresszt vagy épp az elégedetlenséget.

 

Az üzembiztosság titka a rendszerességben rejlik, ez sokkal fontosabb, mint hogy naponta milyen hosszan gyakorlunk. A nyolchetes formátum azért is lett ilyen elterjedt, mert ennyi idő alatt már elég jól el lehet sajátítani a módszert, és kialakítani a napi rutint.”

 

 

 

Mindfullness

Sokat hallani mostanában a mindfulness-ről. Egyáltalán nem újkeletű a módszer, hiszen több évtizedes múltra tekint vissza, komoly tudományos háttere, szakirodalma és tapasztalati bázisa van külföldön, nálunk mégis az utóbbi egy-két évben kezd a módszer ismertté válni. Mi is a mindfulness és mit lehet megtanulni egy mindfulness tanfolyamon?

Mivel coachként szakmailag, magánemberként pedig különösen érdekelt a mindfulness, ezért a nyár folyamán magam is részt vettem egy nyolchetes mindfulness tanfolyamon (MBCT - Mindfulness Based Cognitive Therapy), amelynek érzem, hogy nagy hozadéka van a mindennapjaimban. A tanfolyam vezetőjét, Takács József mindfulness tanárt kérdeztem a módszerről, alkalmazási területeiről, és arról, miért érdemes elsajátítanunk és hogyan teheti teljesebbé a mindennapjainkat.

Mit takar maga a kifejezés, hogyan határoznád meg: mi a mindfulness?

Megfigyelni azt, ami épp van, anélkül hogy épp a bevásárláson, vagy a tegnapi munkahelyi vitán gondolkodnánk, vagy azon, hogy mitől lehetne most épp jobb. A tudatos jelenlét képességét pedig könnyen fejleszthetjük néhány egyszerű gyakorlattal, és némi elszántsággal.

Gyakran hallom, hogy a mindfulness-t egyfajta meditatív technikaként azonosítják. Ez valóban egy meditációs technika vagy valami másról van szó?

Egy szemléletmód, melynek elválaszthatatlan része a meditáció. A meditáció segítségével fejlődik a képességünk, hogy jelen legyünk, és biztonságban érezzük magunk még tajtékzó hullámok közepette is. De nyilván több, mint egyszerű relaxációs technika.

A szemléletmód, mely jellemzi, ugyanolyan fontos a jól-létünk szempontjából, mint az, hogy a testünk és az elménk képes legyen pihenni. A nyitottság, az elfogadás vagy az önmagunk iránti együttérzés, ami sajátja a mindfulness-nek, önmagában is transzformatív és gyógyító erejű. Az is fontos, hogy ez egy szekuláris módszer, mentes a dogmáktól, a füstölőszagtól, és nem kell buddhistává sem válnunk, hogy gyakorolhassuk vagy élvezzük a hatását.

A módszer alapító atyja, Jon Kabat-Zinn a kilencvenes évek elején dolgozta ki a módszert, azóta számos követője és továbbfejlesztője dolgozott tovább a módszer széleskörűvé tételén. Milyen területen használták eredetileg a mindfulness-t és azóta hogyan bővült a kör?

Kabat Zinn-nel egyidőben, a hetvenes-nyolcvanas években már mások is dolgoztak a tudatos jelenlét és a nyugati orvoslás integrációján, akkoriban jött létre a Dialektikus Viselkedés Terápia (DBT – Linehan és mtsai) és az Elfogadás és Elköteleződés Terápia (ACT – Hayes és mtsai), majd követte őket a Tudatos Jelenléten Alapuló Kognitív Terápia (MBCT- Segal és mtsai).

Kabat-Zinn eredetileg sejtbiológus, aki a bőrbetegségek gyógyítása felől közelített, a többiek pedig pszichológusok, terapeuták, akik kimondottan valamilyen pszichés-lelki problémára (depresszió, szorongás, borderline személyiségzavar, stb.) kerestek hatékony segítséget, ami alternatívája a gyógyszeres vagy más beszélgetős terápiáknak. Ez a kör azóta már hatalmassá bővült, százas nagyságrendű a mindfulness-en alapuló terápiák száma, az evészavaroktól a problémás droghasználatig.

Az elmúlt 10 évben egyre inkább elterjedt a mindfulness valamilyen pszichoterápiával kombinált használata, leginkább a kognitív terápiákkal, hiszen mindkettő hasonlóságot mutat abban, hogy azáltal segít rajtunk, hogy felismerjük az irracionális, káros és haszontalan gondolatainkat. Ennek nagyon fontos szerepe van a testi és pszichés egészségünk megőrzésében.

A tudatos jelenlét gyakorlása olyannyira elterjedt, hogy mára már kilépett a betegség-gyógyítás dimenzióiból, és alkalmazzák például a gyermeknevelés vagy a munkahelyi kreativitás fejlesztésében is.

A testre és elmére kifejtett és bizonyított pozitív hatások miatt olyan munkáltatók is alkalmazzák már az egészségmegőrzés eszközeként, mint az amerikai hadsereg vagy a Google.

Mi a tematikája egy nyolchetes tanfolyamnak, milyen gyakorlatokkal ismerkednek meg a résztvevők a tanfolyamodon?

A nyolc hét alatt egy sor meditációs technikát tanulunk, melyből mindenki megtalálhatja azt, ami számára hasznos és az életébe könnyen integrálható. Többféle ülőmeditációt tanulunk és dinamikusabb gyakorlatokat is, mint például a sétáló meditáció. Illetve azt is, hogy hogyan tudunk olyan hétköznapi aktivitásokat meditációs gyakorlásként hasznosítani, mint például a mosogatás. A nyolc hét alatt sokat foglalkozunk azzal, hogy jobban megismerjük elménk működését, odafigyeljünk a testünkre és arra, hogy az elfogadáson keresztül hogyan tudjuk csökkenteni a szenvedést. Játékos gyakorlatokon keresztül ismerjük meg, hogy a reakcióink bizonyos helyzetekben hogyan növelhetik a stresszt vagy épp az elégedetlenséget.

Mennyire fontos az otthoni gyakorlás a tanfolyam mellett? Általában mennyi időráfordítást igényel a mindfulness szemlélet és módszer "üzembiztos" elsajátítása?

Az otthoni gyakorlás elengedhetetlen része a képzéseknek, a nyolc hét elég intenzív, nagy tudásanyagot ölel fel, amit nehéz megtanulni elköteleződés nélkül. A képzés alatt a napi 45-60 perc a javasolt gyakorlási idő, és a 8. hét után pedig mindenki eldöntheti, hogy a továbbiakban mennyi időt szeretne rászánni. Az üzembiztosság titka a rendszerességben rejlik, ez sokkal fontosabb, mint hogy naponta milyen hosszan gyakorlunk. A nyolchetes formátum azért is lett ilyen elterjedt, mert ennyi idő alatt már elég jól el lehet sajátítani a módszert, és kialakítani a napi rutint.

Kinek ajánlod a mindfulness tanfolyamot? Milyen típusú problémák, diszfunkciók vagy élethelyzetek esetén jöhet jól ez a módszer?

Bárkinek, aki szeretne tudatosabban és örömtelien élni, megélni a pillanatot, és hatékonyabban megküzdeni a stresszel és a nehézségekkel.

Az MBCT-nek széles az alkalmazási területe, kimondottan hasznos azok számára, akik hajlamosak a depresszióra, a rágódásra, szorongásra, vagy például a káros szerhasználatra.

De javíthat az életminőségeden, ha például krónikus fájdalmaktól vagy fáradtságtól, evés- vagy alvászavaroktól szenvedsz.

A segítő szakmákban dolgozók számára a segítői készségek és hatékonyság, az empátia és az együttérzés fejlesztésében hasznos, illetve fontos szerepe van a kiégés megelőzésében.

Milyen pozitív hatásokat tapasztalhat magán az, aki rendszeresen szán időt a tudatos jelenlét gyakorlására?

A 8 hetes gyakorlás után kedvezően változnak az agyi struktúrák, javul a koncentrációs és tanulási képességünk, a memóriánk, csökken a vérnyomás, a krónikus fájdalmak és a stressz fizikai hatásai. A rendszeres gyakorlás hatására erősödik az immunrendszer és pihentetőbbé válik az alvás.

A testünk és az elménk általában magától képes egy nyugodt, pihent állapotba kerülni, ha nem állunk az útjába, a meditáció ezt teszi lehetővé.

Ha rendszeresen gyakorolunk, megtanulunk együtt lenni azzal, ami épp van; elfogadjuk a kellemetlenségeket és megéljük az örömteli pillanatokat. Hatékonyabban tudunk megküzdeni a nehézségekkel, mert rugalmasabbá, nyitottabbá válunk, és könnyebben fogadjuk el magunkat és a világot. A nehézségek közben persze ugyanúgy az életünk részei maradnak, de változik a hozzájuk fűződő viszonyunk, belátjuk, hogy min érdemes változtatni, hogy sikeresebben küzdjünk meg velük, és melyek azok, amelyeknél az elfogadás célravezetőbb.

Mi a fő üzenete számodra a mindfulness-nek, amit szemléletként szeretnél továbbadni másoknak is?

Az, hogy ha megállunk, jelen vagyunk és lélegzünk, akkor képesek vagyunk megnyugodni és magunkat biztonságban érezni. És ha képesek vagyunk pár pillanatra megállni, és nem azzal foglalkozni, ami volt vagy lesz, akkor felfedezhetjük, hogy milyen gazdag és örömteli az életünk.

Az interjút készítette Ur Anita, coach Takács József mindfulness tanárral

Forrás: http://lelkizona.blog.hu/2016/12/10/_megtanulunk_egyutt_lenni_azzal_ami_epp_van

 

 

 

Siker Meditáció

 A siker az elménktől függ..

 Sikeres ember az, akinek vannak céljai és azt el is éri..

Azonban az, hogy céljainkat elérjük vagy sem, nem feltétlenül a szándékainktól függ. Akaratlagos cselekedeteink ugyanis kisebb mértékben befolyásolják sorsunkat, mint azt általában gondoljuk. Mivel tetteink 10%-nak vagyunk igazán tudatában, azaz az akaratlagos cselekedetek ekkora súllyal érvényesülnek egész napos tevékenységeinkben, meg kell keresnünk a lehetőségét annak, hogyan vagyunk képesek a nem tudatos 90% működésébe valamelyest beleszólni. Van erre egyáltalán lehetőségünk?

Tetteink nagyobbik része a tudattalanunk irányítása, befolyása alatt áll.

Ezek feltételes és feltétlen reflexek, megszokások, automatikus reakciók, illetve a figyelem szelektivitása miatti nem megfelelő válaszok a környezet ingereire.

 

Tudattalanunkban számos olyan determináló tényező van, amelyek eddigi életünk során halmozódtak fel részben a direkt tanulás, részben pedig a tapasztalás útján.

 

E tanulásunkban sokszor a szülői vagy nagyszülői mintákat követjük, máskor a környezetünk valamely domináns elemének viselkedését, megint máskor saját válaszokat dolgozunk ki.

 

Ezek a többségükben védekező jellegű mentális tényezők nagyban akadályozhatnak bennünket az előrehaladásban, ugyanis olykor minden jó szándékunk ellenére olyan helyzeteket alakítunk ki magunknak, amelyek nincsenek a segítségünkre.

 

Hogy valóban mi magunk irányítsuk a sorsunkat, bele kell szólnunk abba, hogy ezek a mentális folyamatok hogyan alakuljanak. A módszer a Siker Meditáció, amivel befolyásolhatjuk az elménk nem tudatos működéseit is. Természetesen durván nem avatkozhatunk be elménk rejtett folyamataiba, de nagyon finoman képesek vagyunk arra, hogy a sikeresség felé hangoljuk. Ehhez olyan a jógában már évezredek óta jól ismert módszereket alkalmazunk, amelyek a nyugati világban még alig ismertek és nem is nagyon használatosak még a jógát gyakorlók körében sem.

 

 

Az elme hangolását relaxációban, kontemplációban és meditációban végezzük.

Ennek hatására olyan pozitív tudattalan folyamatok indulnak el, amelyek szinte "véletlenül" bekövetkeztetik az elvárt eseményt. A módszer lényegesen kifinomultabb, mint sok más elme módszer, mivel több ezer év hagyománya áll mögötte, valamint olyan stabilizáló, az elmét egyensúlyba hozó légző és testgyakorlatok, amelyek a legtöbb hasonló célú technikákból hiányoznak.

A módszer többlépcsős technikájával egyrészt olyan tudatállapotba hozza az elmét, amiben könnyebb a programozó hatású gondolatok bevitele, másrészt a beviteli csatornákat tudatosítva és tisztítva eleve megelőzi a nemkívánatos hatásokat.

Mire való a Siker meditáció?

Az embernek bármi lehet a célja. Pl. hogy egészséges legyen, vagy legyen elég pénze, vagy jó állása, esetleg kiegyensúlyozott legyen a párkapcsolata.

A Siker Meditáció az élet bármely területén alkalmazható, még a cégvezetésben is nagy segítségünkre lehet. Természetesen a céloktól függően finomíthatóak a különböző módszerek és célzottan alkalmazva a meditációs gyakorlatot még kézzelfoghatóbb eredményeket érhetünk el.

A Siker Meditáció hatékonyságának egy fontos kulcstényezője az, hogy ebben a módszerben megkeressük a valódi célokat is, amelyek lényünk igazi indíttatásaiból fakadnak, amelyek igazán harmóniában vannak belső értékeinkkel. Emiatt lényegében biztos a siker.

Forrás: http://www.purnam.hu/Siker_medit%C3%A1ci%C3%B3 Info: balintj@gmail.hu

 

 

 

 

,,A lélegzetet hídnak mondjuk tudat és test között.”

 

A légzés kiemelten fontos szerepet tölt be a mentális állapotaink kialakulásában.

 

Miközben lelki, szellemi és fizikai működéseink közvetlenül és azonnal

hatással vannak a légzésünk változásaira,

a légzés is bele tud szólni a lelki, szellemi és fizikai működések alakulásába.

 

Ez egy oda-visszaható folyamat, egy folytonos vegetatív önszabályozás.

 

A legtöbbünk nem figyel oda a mindennapi tevékenységeiben a légzésére, mivel nem vagyunk tudatában annak, hogy mennyi mindenben lehetne segítségünkre az, ha képesek lennénk tudatosan szabályozni a légzést. Ezalatt természetesen nem azt értjük, hogy egész napunkat légzőgyakorlatokkal kellene tölteni, vagy hogy állandóan bele kellene avatkozni a légzésbe.

 

Azonban sok helyzet adódik, amikor különösen nagy hasznunkra lehet a légzés felett szerzett kontroll..

 • az idegrendszer megnyugtatása és energiatakarékosabb, hatékonyabb üzemmódba állítása
 • a pihenés és ellazulás elősegítése
 • felfrissülés és a káros szokások, pl. a kávé fogyasztás csökkentése, vagy elhagyása
 • a figyelem edzése és a figyelem állóképességének fokozódása
 • a belső szerveknek, pl. az emésztés működésének javítása
 • a légző szervek edzése
 • a vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozása
 • a magas és alacsony vérnyomás kezelése
 • a légúti allergiás panaszok csökkentése

Csak, hogy néhányat említsünk a légzőgyakorlatok kiváló hatásaiból.

 

A légzőgyakorlatok segítségével a mindennapjainkat tehetjük könnyedebbé és stresszmentesebbé. Egy finomabb aspektus. Ezen túl a légzőgyakorlatok rávezetnek a jóga tapasztalatok egy mélyebb megélésére.

 

Mivel a légzés testünk egyik legfinomabb tapasztalható működése, megfigyelésével és ellazításával a tudatosságunk kiterjed a fizikai érzékelési tartományok különben alig érzékelhető régióira is.

 

Ez az úgynevezett finom-fizikai, vagy más néven pránikus (energetikai) tapasztalás.

Az ilyen érzékelési tartományokban olyan érzeteket, áramlásokat tudatosíthatunk, amelyek nem kapcsolódnak direktben semmilyen konkrét fizikai területhez, vagy tevékenységhez. Néha még puszta érzékelési csalódásnak tűnnek, de aztán ahogy egyre nagyobb tudatosságot szerzünk a finomabb érzékelés felett, úgy egyre nyilvánvalóbb, egyre egyértelműbb érzetekhez jutunk.

 

A gyakorlás kezdete
A légzőgyakorlatok tanulása a légzőszervek edzésével és tudatosításával kezdődik.

 

Ahhoz, hogy képesek legyünk a légzőgyakorlatokkal eredményeket elérni,

meg kell tanulnunk a légzésünk ellazult és csendes megfigyelését. Ha ugyanis egyszerűen csak elkezdenénk a légzőgyakorlatokat, akkor abban feszültség, szaggatottság, kiegyensúlyozatlanság jelentkezhetne, ami a mentális folyamatokban ugyanilyen változásokat eredményez, azaz mentálisan feszültté, kiegyensúlyozatlanná válnánk..

 

Így bevezetésképpen először csak szemléljük a légzésünket beavatkozás nélkül. Figyeljük meg, hogy most, ahogy e-sorokat olvassuk, hogyan lélegzünk! Vajon a belégzés, vagy a kilégzés a hosszabb? Vajon tartunk-e szünetet a belégzés vagy a kilégzés után?

 

Majd ha ezt megfigyeltük, akkor lazítsuk el a légzést és igyekezzünk a lehető legfinomabb és fesztelenebb áramlássá tenni..

 

Mintha a légzés magától, tőlünk teljesen függetlenül egy végtelenül csendes és finom áramlásként élne..

 

Ha már ez sikerült, akkor figyeljük meg az érzeteket, amit a légző mozgás kelt a testünkben, ahogy kiterjed és összehúzódik a testünk a légzés ritmusában. Figyeljük meg, hogy a légzés a hasban vagy a mellkasban mozog. Figyeljük meg, hogy milyen érzetek vannak a bőrfelszínen és a test belsejében. Majd ha ezt is képesek vagyunk megfigyelni, úgy hogy közben a légzés hihetetlenül finom és folyékony áramlás maradt, vigyük a figyelmünket az orrnyílásokhoz és szemléljük ott, milyen érzeteket kelt az áramló levegő. Figyeljük meg az áramló levegő pontos helyét a belégzéskor és a kilégzéskor. Majd kövessük a levegő áramlását a tüdő legmélyéig és szemléljük a légutak egyes szakaszain az áramló levegő által keltett érzeteket. Engedjük, hogy a figyelmünk elmerüljön a légzés finom áramlásában. Így kezdődik a légzőgyakorlatok tanulása.

Forrás: http://www.purnam.hu/legzogyakorlatok

 

 

 

Vannak álmaim, céljaim és a megvalósításukhoz tervem, elkötelezett vagyok a céljaim iránt. Erős kezet nyújtok, ha kell, ha szeretetre vágysz, átölellek. Nem mutatom minden helyzetben erősnek önmagam, ha az élet térdre kényszerít, felvállalom a gyengeségem is, melyet elfogadok, majd újra talpra állok és követem tovább az álmaim, a céljaim, elkötelezetten, töretlenül. Sosem azt mondom, amit hallani akarsz, hanem azt, amit mondani akarok, amit a legőszintébbnek érzek. Mindig hű vagyok önmagamhoz, az elveimhez, a barátaimhoz és a társamhoz. Nem azt teszem, amit mondanak, hanem amit a szívem diktál, amit a leghelyesebbnek érzek, amivel nem ártok senkinek. Ha elesel, felsegítlek, s ha bánt van valaki, oltalmazlak, ha kell, akár életem utolsó pillanatáig. Ki vagyok én? Az vagyok, pont az, akinek látni akarsz...

http://oriah-morzsai.blogspot.hu/2011/11/reiki-ot-alapelve.html https://www.blogger.com/profile/08800985120858254733

 

 

Próbálok segíteni mindenkinek, aki hagyja. Spirituálisan és anyagilag egyaránt. Aki elfogadja, annak tudok, aki nem fogadja el, annak nem tudok.

http://szolgakurzus.blogspot.hu https://www.blogger.com/profile/11350018240164017442

 

...és Földi Gábor, egy különleges segítő ...
egy férfi, akitől a szeretetről, elfogadásról a legtöbbet tanultam. Valaki, aki sosem ítélkezik, aki előtt bátran vállalhatod önmagad, aki talán az "átlagember" szemében időnként fura különcnek tűnhet.

Különlegességét abból meríti, hogy az univerzumról hozott tudását – többünkkel ellentétben – nem felejtette el a születésekor. Emlékeiben őrzi megannyi más dimenzió tapasztalásait.

Furának tűnhet, de ha meghallgatod, a látásmódodban összeállnak a képkockák egy majdnem egésszé, és választ kapsz sok-sok kérdésedre az ÉLET-ről. 

http://tundersziv.hu/eloadasok/onelfogadas-est http://tudat-om.hu/kik-vagyunk/

 

Havasi Katalin

Mindig is érdekelt az emberi természet,- ill. az érzelmek működése, a legjobban pedig az, hogy kiből hogyan lehet a legjobbat kihozni önmaga számára.

Sokáig képeztem magam különböző holisztikus iskolákban a szellemi-érzelmi fejlesztés terén, így ismerkedtem meg több, az elme működésén alapuló technikával, köztük a meditációval és a hipnózissal.

Meggyőződésem, hogy a kulcs problémáik megoldásához bennünk van, önmagunkról és a világról alkotott képünk, azaz tudatalatti hitrendszereink irányítják életünket. Aki változtatni szeretne az életén, annak ezt a belső kulcsot kell megtalálnia.

Ehhez kiváló eszközök a honlapomon felsorolt módszerek. 

A problémák, melyekkel a legtöbbször keresnek: 

 • konfliktushelyzetek az élet különböző területein, 
 • nyugtalanság, megfelelési kényszer, önbizalom problémák,
 • testsúly kérdések, 
 • önismeret fejlesztése,
 • tanulászavar,
 • kommunikációs készségek-, ill. prezentációs készség fejlesztése, tárgyalástechnika;
 • vezetői készségek fejlesztése,
 • lezárási-, és elengedési problémák,
 • teljesítmény növelés sportban, művészeti alkotómunkában, hagyományos munkahelyen

Továbbá kommunikációs szakember. Reiki tanár, hipnózis szakember, oktató.

 

Az egyéni foglalkozások mellé sokáig kerestem azt a csoportban is használható eszközt, ami megmutatja a problémák hátterében meghúzódó összefüggéseket, és ezt a SzomatoDrámában találtam meg.

A Dr. Buda László által megalkotott módszer különleges módon segít megérteni tudatalatti folyamatokat, és az egészségügyi-, ill. életvezetési problémák hátterét.

Ha téged is hasonló problémák kínoznak és ezek enyhítésére szeretnél magadon segíteni, vagy épp önbizalomban szeretnél erősödni, akkor jó szívvel ajánlom a módszert. 

Ha elérkezettnek látod az időt, hogy megtaláld magadban a kulcsot, ami megoldást hozhat problémáidra, akkor szeretettel várom jelentkezésed.

http://havasikatalin.hu/rolam/

 

,,Vannak álmaim, céljaim és a megvalósításukhoz tervem, elkötelezett vagyok a céljaim iránt.”

 

Meggyőződésem, hogy a kulcs problémáik megoldásához bennünk van, önmagunkról és a világról alkotott képünk, azaz tudatalatti hitrendszereink irányítják életünket. Aki változtatni szeretne az életén, annak ezt a belső kulcsot kell megtalálnia. (Havasi Katalin)

 

,,Eredményes céget csak eredményes munkatársakkal lehet működtetni.” (Havasi Katalin)

,,A cég akkor költ szívesen bármilyen fejlesztésre, ha az mielőbb megtérül, a jelen helyzetet előre mozdítja, ill. előbb-utóbb profitot generál.” (Havasi Katalin)

,,Nem mindegy, hogy valaki milyen mentális, fizikai és szellemi állapotban él és dolgozik.

Bár a velünk dolgozóra kizárólag munkatársként tekintünk, és csak azt várjuk el, hogy minden nap jól végezze a munkáját, ő mégiscsak egy olyan ember, akit nem reggel 8-tól este 6-ig érnek környezeti hatások, hanem egész nap, sőt, egész életében. Ezek a hatások összeadódva, összekeveredve adják azt a könyvelőt, programozót, értékesítőt, stb. akivel az irodában együtt dolgozunk. Hatványozottan igaz ez a vezetőkre, akik döntéseikkel más munkatársak működését, ill. nagyobb horderejű folyamatokat befolyásolnak. …A hipnocoaching túllép a hagyományos coaching határokon.

Olyan gyakorlatokkal, technikákkal dolgozik, melyekkel feltárhatók azok a személyiségben rejlő tudatalatti mechanizmusok, melyek akadályozzák az alanyt abban, hogy a megtanult vagy hagyományos fejlesztéssel megismert eszközöket hatékonyan alkalmazza.

Tudatalatti működésünk befolyásolja a kitartásunkat, önértékelésünket, emberi kapcsolatainkat, szorgalmunkat. Befolyásolja továbbá vezetői készségeinket, kapcsolatunkat az idővel, sikerrel, kudarccal, stb. Bizonyára ismerősen hangzik, hogy „Fejben dől el minden, ott kell rendet tenni” – nos, ez az, ami hipnocoachinggal történik. A hipnocoach megfelelően képzett arra, hogy alanyát teljes személyként tekintse, és ne csak a munkahelyen mutatott, hanem a komplex személyiséggel dolgozzon.” (Havasi Katalin)

 

 

 

Történet a megbocsátás fontosságáról

"Egy tanár, minden diákjának azt a feladatot adta fel a következő hétre, hogy vegyenek egy karton dobozt és az elkövetkező héten minden egyes személyért aki bosszúságot okoz nekik, akiket nem szívlelnek és akiknek nem tudnak megbocsátani, tegyenek be a ládikóba egy barackot, melyre tegyenek egy címkét is az illető személy nevével.
Egy héten keresztül ezt a ládikót a hallgatóknak magukkal kellett cipelniük állandóan, otthonukba, az autójukba, az órákra, még éjszaka is ágyuk mellé kellett helyezniük azt.
A hallgatóknak szórakoztatónak tűnt az elején a feladat és mindannyian buzgón írták a neveket, melyek gyermekkoruktól kezdve eszükbe ötlöttek. Ezután, lassan-lassan, amint múltak a napok, a hallgatók újabb neveket írtak a listára, olyan emberek neveit akikkel naponta találkoztak és úgy tűnt, megbocsáthatatlanul viselkedtek velük szemben...
Feltűnt nekik időközben, hogy a ládikó egyre súlyosabbá válik. A hét elején beletett barackok kezdtek ragacsos masszává rothadni, elviselhetetlen bűzt árasztva és a rothadás gyorsan átterjedt a többi barackra is.
Nehéz problémát okozott az is, hogy kötelesek voltak állandóan magukkal hordani ezt, vigyázzanak arra, nehogy az üzletekben, az autóbuszban, az étteremben, találkozón, ebédlőben, fürdőben felejtsék azt, főképp mert minden egyes hallgató neve és lakcíme valamint a kísérlet témája rá volt írva a ládikóra. Ráadásul, a karton doboz is kezdett szétbomlani, siralmas állapotba kerülve: nehezen cipelve súlyos terhét.
Mindannyian gyorsan és világosan megértették a leckét, amit a tanár megpróbált elmagyarázni nekik a hét végén, vagyis, annak a ládikónak a súlya, amit egy héten keresztül magukkal cipeltek, csupán a magunkkal cipelt spirituális nehézség súlyát képviseli, akkor amikor gyűlöletet, irigységet, más személyek iránti megvetést cipelünk magunkban. Gyakran azt hisszük, hogy kegyelmet gyakorolunk másoknak megbocsátva.
A valóságban azonban, ez a legnagyobb szívesség, amit ÖNMAGUNKNAK tehetünk!"

Forrás: http://oriah-morzsai.blogspot.hu/2011/12/tortenet-megbocsatas-fontossagarol.html

 

 

 

Elszalasztani vagy elengedni!

Szüntelenül kérdezgesd önmagadtól, hogy egyre üdvösebb állapotok felé haladsz-e vagy sem.

Ha egyre üdvösebb és üdvösebb állapotokba lépsz, akkor jó úton haladsz. Menj bele még jobban, élvezz ki még többet belőlük.

És ha boldogtalannak érzed magad, akkor értsd meg: valahol letértél az útról, eltévedtél. Valami elterelte a figyelmedet; nem vagy már természetes, elidegenedtél a természettől; ezért érzel boldogtalanságot. Nézd meg, elemezd ki, és bármit is találsz a boldogtalanság okaként, dobd el. És ne halaszd holnapra: dobd el azonnal.

Az élet nagyon rövid, és sok mindent kell megtanulni; azok az emberek, akik halogatnak, elszalasztanak dolgokat. Ma holnapra halasztasz, és holnap még tovább halasztod. Lassan-lassan szokásoddá válik a halogatás. És mindig a ma jön el, a holnap sosem. Így örökké folytathatod a halogatást.

Minden esetben, ha azt látod, hogy valami boldogtalanságot okoz, dobd el ott és akkor – ne tartsd meg egyetlen pillanatig sem. Ez a bátorság; bátorság élni, bátorság kockáztatni, bátorság kalandozni. És a mindenség, a fény, a szeretet, az öröm és az áldás csupán a bátrakat jutalmazza meg egy napon.

Amint képes vagy az elengedésre, végre először megtörténik veled az élet.

Az élet megtörténik – nem lehet elérni.

Nem kell elmenni hozzá; saját maga jön el. Mindössze a fogékonyság, a nyitottság totális állapota szükséges hozzá. Az élet vendéglátójává kell lenned.

És az élet mindent magában foglal. Magában foglalja Istent, magában foglalja az üdvösséget, magában foglalja az áldásokat, magában foglalja a szépséget, a jót, az igazságot, vagy nevezd, ahogyan akarod – mindent magában foglal; nincs semmi az életen kívül. Az élet a létezés teljességének a neve.

Meg kell tanulnod türelmesen ellazulni, és akkor megtörténik a csodák csodája: egy nap, amikor igazán ellazult vagy, valami hirtelen megváltozik. Eltűnik egy függöny, és meglátod a dolgokat igazi valójukban. Ha a szemed túlságosan tele van vággyal, elvárással, sóvárgással, akkor nem látja az igazságot. A tekintetet elfedi a vágy pora. Minden keresés hiábavaló. A keresés az elme mellékterméke. A nem-keresés állapotában lenni az átalakulás nagy pillanata. (Osho)

 

 

 

Aquarius Kulturális Alapítvány

Az Aquarius Kulturális Alapítvány célja a különböző kultúrákat összekapcsoló közös értékek kutatása, terjesztése és teremtése, ilyen módon kíván részt vállalni a közművelődésben, színesítve és erősítve azt a saját eszközeivel.

Olyan értékeket tekint egyetemesnek, melyek minden ember számára értéket képviselnek - azaz az élet értelmének keresésével állnak kapcsolatban, és különböző kultúrákban különböző formában, de lényegi elemeiben közös tartalommal jelennek meg a tudomány, a vallás és a művészet területén.
Az Alapítvány törekszik arra, hogy ezeket az egyetemes értékeket a jelen kor eszközeivel nyilvánítsa meg, minél több emberrel hozza élő kapcsolatba és a hasonló törekvéseket támogassa.

Az Aquarius Kulturális Alapítvány olyan szellemi kikötő, amely a különböző térben és időben megszületett szellemi kincseket kutatja és eleveníti meg tevékenységén, rendezvényein keresztül minél több ember számára. Minőségi ismeretek, valós élmények és tapasztalatok megszerzésére ad  lehetőséget és inspirál. http://aquariuskincsei.hu/rolunk/

Aquarius Kincsei. Ezt a Facebook oldalt, az Aquarius Kulturális Alapítvány tagjai vezetik. Az Alapítvány olyan szellemi kikötő, amely a különböző térben és időben megszületett szellemi kincseket kutatja és eleveníti meg tevékenységén, rendezvényein keresztül minél több ember számára. Minőségi ismeretek, valós élmények és tapasztalatok megszerzésére ad lehetőséget és inspirál.

https://www.facebook.com/pg/aquariuskincsei/about/?ref=page_internal

Ha van kedved, csatlakozz a közösséghez. Ha van téma amiről TE IS szívesen beszélgetnél, oszd meg a csoporttal, tedd a Kerekasztal közepére. Biztosan lesz sok építő gondolata a többieknek is. Itt: https://www.facebook.com/groups/aquariuskincsei

 

 

 

Évekbe telik, amíg az ember rájön, hogy tulajdonképpen mi is a vágya, évekbe telik, amíg kibogozza az igazságot az elvárások, a programok, az utánzások tömegei közül. Teréz anya mondta, hogy a legjobb ima, ha az ember a szíve csendjére hallgat. (Feldmár András)

 

 

 

 

 

„Ha igazi bölcs uralkodik, a jó dolgok maguktól valósulnak meg, úgy jutnak érvényre.”

 

 

Lao-ce szavai a következők:

,,Ha a nagyszerű hall a taóról Követi,

Ha a középszerű hall a taóról

Semmibe veszi

Ha a kisszerű hall a taóról,

Kineveti

Ha nem nevetné,

Nem is volna igazi tao.”

 

 

 „Az ürességnek nincs szüksége arra, hogy sokra tartsák. Nem az elnevezésen múlik. Semmi sem ha­sonlít a csöndhöz és az ürességhez.

Csöndesség és üresség által az ember eltalál az otthonához.” - Lie-ce

 

„Juss fel az eloldódás csúcsára, öleld át a nyugalom ősalapját.”

 

„A jó ember nem vitatkozik, aki vitatkozik az nem jó." – Lao-ce

 

 

- Ki az szerinted, aki igazán bölcs? – kérdezte egy miniszter Konfuciuszt.

Konfuciusz egy darabig elgondolkozva nézett maga elé, majd így szólt:

Nyugaton lakik egy ember, aki bölcs lehet. Nem kor­mányoz, még sincs fejetlenség. Nem beszél, mégis mindenki megbízik benne, a természete bizalmat sugároz. Nem vezet be reformokat, a helyes viselkedés ott mégis természetes. Olyan nagy, s felfoghatatlan, hogy az emberek nem tudják. Gyanítom, az az ember igazi bölcs, de hogy valóban az-e, nem tudom.

 

 

A taoista politika egésze arra az elgondolásra épül, miszerint a bölcs irányító rávezeti az embereket, hogy önként azt tegyék, ami jó nekik. Ha igazi bölcs uralkodik, a jó dolgok maguktól valósulnak meg, úgy jutnak érvényre, hogy az emberek mind azt állítják: Ezt mi magunk tettük.

A jó uralkodó úgy teszi, hogy az emberek és a dolgok önmaguk által örvendjenek.

Lao ce ezt írja: ,,Ha a nép nem fél a hatalomtól, a hatalom akkor tökéletes. Ne szorítsátok ki hajlékaiból, ne rontsátok meg az életét. Ha nem nyomjátok el a népet, nem fog megvetni titeket.”

 

 

A Ring of the Dright Water című filmben van egy festői je­lenet, amikor a főhős (az író) a hősnővel (a falu doktorával) gyönyörködik valamiben.

A főhős sóhajt egyet és így szól: - Most már igazán vissza kell mennem dolgozni. Nem lebzsel­hetek csak így, egész életemben!

Mire a hősnő: - Miért nem, ha ezzel a célt szolgálja?

 

 

Létezik egy olyan erkölcsfilozófia, amelyre az jellemző, hogy:

„Hagyjuk, hadd menjenek a dolgok a maguk útján, ne avat­kozzunk be, ne erőszakoljuk rá a saját akaratunkat a ter­mészetre, engedjünk a dolgoknak szabad folyást, ne próbál­juk megreformálni, „megjobbítani" a világot, egyszerűen fo­gadjuk el olyannak, amilyen." Ezt a filozófiát, azt hiszem, kvietizmusnak nevezik. Ez a filozófia rettenetes szálka sok „aktivista" szemében, akik úgy vélik, ez a lehető legrosszabb hozzáállás!

Források: Raymond Smullyan – A Tao hallgat, Tábori László – A Tao virágai, http://www.buddha-tao.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/taoizmus-alapjai.html

 

 

 

,,Tiszteletre méltó tanítóm, most már teljesen világos.

A Mélységes Eredet működik minden jelenség mögött, és az anyagnak még a legkisebb részecskéjét is áthatja. Az anyag csu­pán az energia összesűrűsödése. A világmindenségben minden a Törvény kifejeződése. - Hua hu csing

 

 

A teljes lények olyan mélységes derűben léteznek, amelyet senki más el nem érhet. - Hua hu csing

 

 

Amit te­szel, azonos azzal, ami vagy. Ez szellemi igazság. - Hua hu csing

 

 

A taoisták mindenütt nyugodt jövőt érdemelnek, hiszen a kí­nai kultúrát megteremtő gondolkodásuk lényege az egyetemes szeretet és a béke.

 

 

Az Istenről mint békéről és igazságról nem beszélni kell, mert ezek a ki­fejezések hiányt jelentenek.

Okosabb, ha beszéd helyett élünk benne.

 

 

Csak egyetlen vallás üdvözít, bármilyen nevet is adunk neki: a jó gondolat, jó szó és jó cseleke­det: akkor a béke és igazság megmutatja önmagát...

 

 

A vallások által emlegetett „örök élet" nem a túlvilágon vagy egy más világon van, hanem bennünk.

Ez maga az élet és az egyetemes szeretet.

Más néven: Tao.

Forrás­vízként ömlik szakadatlan, és minden lényt megtölt, amely igényt tart rá...

 

Ő maga az életben a jóság, a gyü­mölcsben az íz, virágban az illat...

A szenvedésben a bol­dogság, börtönben a szabadság, viharban a szélcsend. Aki őt így képzeli el, az nem csalódik.

Ne kérj tőle, mert kérés nélkül mindent megad, ami a tulajdona: részvét, türelem, egészség, tudás, ifjúság, hosszú élet, szépség...

Ami ennek ellentéte, az csak a saját gondolatod eredmé­nye.

 

Csak egy Tao van: a nem-ragaszkodás,

csak egy ki­rály van: a te gondolatod,

csak egy miniszter: a te akaratod,

csak egy ország van: a te tested!

Csak egy ha­tár van a fény-ország körül, a sötétség, ez az állapot az „egység tudatának" elvesztését jelenti...

A fényország polgára ennek tudatában él. Ez az őshaza, itt mindenki az ősanyából (Tao) táplálkozik.

A vándorlás millió évekig tarthat, a visszatérés gyorsasá­ga tőled függ, tehát ne késlekedj!...

Te magad vagy a tenger, a halász, a háló és a hal is!... Te magad vagy az Isten, a sátán, a pokol és a mennyország is: tőled függ, melyiket választod.

 

A kolostori taoizmus, a taoista pantheon kialakulásá­ról értekezzünk. A taoizmusnak az az ága, amely a személyes, fizikai halhatatlanságot tűzte ki célul, valamikor az i.e. száza­dokban kezdett körvonalat ölteni, de sokkal régebbi időkben gyökeredzik. Kétségtelen, hogy az emberiség összes vallásai közül talán legkorábban és egyedülálló módon, a taoisták egész rendszert dolgoztak ki a halhatatlanság elérésére.

A hszien-ség, a hszien-állapot

A taoista adeptus gyakorlatainak célja a hszien-ség vagy hszien-állapot megszerzése volt.

A hszien (halhatatlan) a nyugati gondolkodás számára nehezen megmagyarázható, bár egyes szerzők az „angyal" fogalommal hasonlítják össze (pl. Gru- man), de nem erről van szó.

Már a Han-korban elkezdték ábrá­zolni ezeket a lényeket, amint furcsa (a Taj-csi-csüan gyakorlataira emlékeztető) mozgást végeznek.

Szárnyas embe­rek voltak, akik olykor csupán egy-egy ruhadarabot hátrahagy­va hszien-né váltak; halhatatlanok lettek. Ezt a végső stádiumot a „testtől való megszabadulásnak" vagy „elválásnak" nevezték. (Si-csie avagy a HUN -lélek (lien-hun) átalakulása).

Egyes taoista szekták a hszien-séget hasonlóan, de mégis el­térően magyarázták; megint másként fejezték ki a „halhatat­lanná válást" a taoista alkimisták, vagy a taoizmussal rokon­szenvező költők, így Li Taj-po is. Lie-ce így beszél a hszien- ről:

"...úgy emelkednek a levegőbe, mint ahogyan az ember szilárd talajra lép, az üres térben pihennek úgy, mintha ágyban aludnának. Pillantásukat felhő és köd nem fedik el, mennydörgés nem süketíti meg őket Szépség vagy rútság szívüket nem csábítja. Hegyek és völgyek nem szabnak gátat lépteiknek. A szellem erejében vándorolnak..."? (Lie-ce II/l. részlet) 1

 

Richárd Wilheim úgy fejezi ki a taoista gyakorlatot, hogy:

„földi, anyagi testen belül építenek fel egy új testet... egy Én- testet.

Ez az új test nem durva, anyagi természetű, hanem egy­fajta energiatest.

Koncentrációs és meditációs gyakorlatokkal megkísérlik, hogy egyfajta energiákkal körülvett „magházat" építsenek ki.

Tulajdonképpen az illető saját energiái borítják be ezt a középpontot, ezáltal egy látens erő áll elő, amely egy pon­ton elválik a primér, „múlandó időtől".  Ezt képeken úgy fejezik ki, hogy a szent szívében egy kisgyermek születik, aki aztán a koponyatető magasságában a szabadba jut.2

 

Wilheim ezek után leírja, hogyan megy végbe a koncentráci­ós folyamat, milyen látens erőket szabadít fel a meditáció, mi az „idő" szerepe, stb. Lényegében hasonlóról van szó „Az aranyvirág titka" és más taoista joga-szutrákban is.

Más kifeje­zéssel élve a „Fény forgatásáról" van szó, azaz a Tao átéléséről.

 

 

 

Csuang-ce már az I. könyvben szól a hszien-ről, aki a termé­szettel tökéletes harmóniában él, életritmusát a természeti erők­höz képes igazítani:

Aki érti, hogy a természet legbensőbb lényegét magáévá tegye avagy „az ég és föld lényegén szállni tud", az ott tud létezni, ahol nincsenek korlátok, és nem függ többé semmilyen külső körülménytől...

Ebben a fejezetben a taoista jóga egyik fogalmáról, a „csi"- ről is szó van, ugyanis „aki szolgálatába tudja állítani a hat csít, ezek változásait, az képes lesz arra, hogy ezek segítségével a végtelenben utazzék". (I./l.)

 

 

Lie-ce II. könyve a taoista misztika közepébe visz el bennün­ket. Csuang-ce 1/3. könyvében szó van Lie-ce-ről, arról az em­berről, aki képes volt „a szél hátán lovagolni".

Lie-ce megtanulta egy mestertől, hogyan kell a „szél hátán lovagolni"- majd hazatért. Ezek után megkereste őt egy Jin ne­vű tanítvány, és kérte avassa be őt is a titokba. Lie-ce hónapokig váratta őt, és nem szólt hozzá. (Mennyire hasonlít ez a| zen-mesterek történeteihez!)

Egyszer aztán így szólt hozzá: „- Ülj le! Elmondom hát neked, mit tanultam a Mesternél.

Miután három évig voltam a szolgálatában, nem mertem különbséget tenni igaz és hamis között, a szájam nem mert beszélni a hasznosról és a haszontalanról. Csak akkor méltatott engem a Mester egy pillantásra.

Öt év múlva kezdett az elmém ismét különbséget tenni igaz és hamis között és a szám beszélni mert, hasznosról és haszontalanról. Akkor először derült fel a Mester és mosolygott.

Hét év múlva meg tudtam szabadítani gondola­taimat; nem volt már az elmémben nyoma sem igaznak és ha­misnak. Akkor a Mester maga mellé hívott.

Kilenc év múlva szabad pályát adtam a gondolataimnak és szavaimnak; tudatom­ban nem volt már igazság és tévedés, haszon és kár. Igen, azt sem tudtam, hogy tanítómesterem van-e vagy csupán egy tanu­lótársam. Az Én és nem-én közötti különbség eltűnt, külső és belső összekeveredett, megszűnt a különbség az érzékek közt, nem tudtam, szemem van-e vagy fülem, orrom-e vagy szájam. Az volt az érzésem, hogy szellemem megmerevedett, testem széthullt, csontjaim és húsom felbomlottak. Már nem éreztem, hogy mire támaszkodik testem, érik-e lábaim a talajt, hagytam magam a szél által keletre és nyugatra hordani, mint a száraz csepü vagy falevél, és végül már azt sem tudtam, hogy én viszem-e a szelet, vagy az hord engem?

Na, lásd: még egy éve sem vagy tanítód házában. Remélheted-e, hogy beléphetsz az ürességbe, és lovagolni tudsz a szél hátán?"

Erre a tanítvány igen elszégyellte magát, és egészen csendes lett, és hosszú ideig szólni sem mert többé.

 

 

Csuang-ce már az I. könyvben szól a hszien-ről, aki a termé­szettel tökéletes harmóniában él, életritmusát a természeti erők­höz képes igazítani:

Aki érti, hogy a természet legbensőbb lényegét magáévá tegye avagy ”az ég és föld lényegén szállni tud", az ott tud létezni, ahol nincsenek korlátok, és nem függ többé semmilyen külső körülménytől...

 

Ebben a fejezetben a taoista jóga egyik fogalmáról, a „csi"- ről is szó van, ugyanis „aki szolgálatába tudja állítani a hat csít, ezek változásait, az képes lesz arra, hogy ezek segítségével a végtelenben utazzék". (I./l.)

 

A fejezet tulajdonképpen a taoista jóga, a halhatatlanságot ke­reső, életmeghosszabbító gyakorlatok egyik kifejtése Csuang-ce írásaiban.

Ugyanígy beszél a „tökéletes emberről" is, akit „élet és halál váltakozása nem érint, még kevésbé a jó és rossz fogal­ma.

 

 

A taoisták nem tartották akadálynak a nemi életet a hszien-ség eléréséhez, hanem éppen ellenkezőleg, úgy nevezték:

"az élet táplálása a jin és jang által".

 

A taoistáknál a tornához és légzési gyakorlatokhoz hasonlóan a nemi élet is az egészséges, hosszú élet megszerzésének eszkö­ze volt.

 

 

A taj-csi tulajdonképpen mozgássá átalakult, megelevenedett taoista gondolat, amelynek célja, hogy a „csi"-t megfelelő módon áramoltassa az emberi testben, és így ember és természet között harmónia jöjjön létre. Nevezhetnénk egyfajta meditáció­ink is.”

 

- Tábori László – A Tao virágai -

[1]. Liá Dsi, Das wahre Buch von Quellenden Urgrund.Richárd Wilheim, Jena. E. Diderichs. 1921.

 2. Richárd Wilheim: Der Mensch und das Sein. Jena, 1931. E. Diderichs

 

 

 

A változatlan, örök Nagy Lét békéjét elérni.

Ez a béke mindenekelõtt az õskor békéje.

Az az idõ, amikor az emberek

egész tudása az volt, hogy mint

Csuang-ce írja: csendben üldögéltek.

 

De a béke mindenütt ott van.

Lao-ce és Csuang-ce becsülik az õskort,

De végtelenül megvetik azt az embert,

aki semmi egyebet nem tud, mint „az

õskorért lelkesedni, és a jelenkort

ócsárolni....

Az ilyesmit legjobb a tudósokra hagyni”.

 

A tao minden pillanatban, mindenki számára jelen van,

a Lét mindenhol élõ valóság.

A tao a Lét eredeti, magas, tiszta állapota:

A Szellem állapota

 

A tao a teltség, a gazdagság, az erõk teljessége,

az uralom.

Ezért volt fontos, hogy az õskori királynak

taója legyen.

 

A tao bármely emberben, bármely idõben,

bárhol megvalósítható.

Nem a nagy tudósok, nem a hatalmasok,

nem a bölcsek valósítják meg.

 

A tao megvalósításának és másra való

átvitelének egyetlen lehetõsége van:

az intenzív szellemi sugárzás.

Ez az, ami egyedül

„saját létének tökéletességével

tökéletessé tudja tenni minden vele

érintkezõ lény életét”.

 

Ezért fontos a tao az uralkodó király számára;

ezért fontos a nép számára.

 

Az európai a nagy szavak iránt bizalmatlan.

Sok száz év óta megszokta, hogy

a nagy szavak mögött nagy hazugságok vannak.

Keleten a helyzet egészen más.

Ott, amikor az emberiség virágzik,

a nagy szavakból az egész nép táplálkozik,

amikor a nép lesüllyed, a szó érintetlenül marad,

csak egyre kevesebben élnek körülötte.

Akik azonban mellettük maradnak,

eredeti tisztaságukban õrzik õket.

A szó fennmarad, még ha a néptõl

egyre távolabb és egyre magasabbra kerül is.

Amilyen mértékben az emberiség romlik,

annál kevesebbek birtokában van,

annál hozzáférhetetlenebbül, 

annál érthetetlenebbül áll.

 

Hamvas Béla – A Tao virágai. Forrás: ertedvagyok.hu/075/02-06HAMVAS.PDF  Részlet Hamvas Béla Az ősök nagy csarnoka c. kötetéből.

 

 

 

,,A bölcs ember törvénye az, hogy a természet rendje szerint él és cselekszik." - A To te king befejező gondolata

 

 

Raymond Smullyan - A tao hallgat című könyvében ír:

„A keresztényeknek, kerül, amibe kerül, min­denképpen meg kell győzniük a pogányokat és ateistákat Isten létezéséről, hogy lelküket meg­mentsék a kárhozattól.

Az ateisták - kerül, amibe kerül - mindenképpen meg kell, hogy győzzék a keresztényeket arról, hogy az istenhit nem több gyerekes, primitív babonánál, amely csak árt a társadalmi haladásnak, így aztán üvöltöznek, egymás torkának esnek, vég nélkül csatáznak.

Míg a taoista bölcs békésen üldögél a folyó partján egy verseskötet, egy pohár bor, vagy néhány ecset és paletta mellett. Átadja magát a tao élvezetének, és egy cseppet sem izgatja, létezik-e a tao.

A bölcsnek semmi szük­sége rá, hogy bizonyítsa a tao létezését, telje­sen leköti annak élvezete."

 

Lin Jü-tang is nagyon találóan fejezi ki, miről is van szó:

,,A taoizmus a kínai lélek kísérlete volt, hogy a természet titkait felfedezze”.  Így mi is fel fogjuk fe­dezni, hogy a taoista gondolkodás jele nagyon sok dologban megtalálható. A csendes, derűs órákban, amikor teát iszunk. Költők, festők és más művészek műveiben, amikor éreztük, de nem tudjuk megfogalmazni, miről is volt szó! A zenében. Egy mosolyban. A segítő kézben. A magányban. Amikor közel ke­rültünk egy tudatállapothoz, de nem tudtuk kifejezni, mi is volt az. Talán boldogság?

Azt gondolom, hogy megfogalmazhatjuk, hogy Tao átélésének élménye alatt azt kell érteni, hogy ember és természet egybeolvad, tehát a külső, és belső világ közötti kü­lönbség eltűnik.

A Tao rejtve marad a kicsinyesek előtt.

 

,,Ha az égen és a földön, a térben és az időben keressük, nincs ott, de az ég és a föld, a tér és az idő egyedül általa van megalapozva. És mégis, a keresés által megtalálható": az eggyé-lett életben. Ott pedig nem megismerjük és tudjuk, hanem birtokoljuk, éljük és tesszük. „Csak aki hallgatással jut el hozzá, és lényé­vel teljesíti ki, csak az birtokolja" - Lie Ce - A Tao könyve

 

A taoizmus olyan tan, amely elvezet bennünket az önma­gunkkal és a környezetünkkel való teljes harmóniához. Ahol a Tao érvényre jut, ott csak fény lehet. A Tao forrás­vízként ömlik szakadatlan, és minden lényt megtölt, főleg azt, aki igényt tart rá.

 

,,Aki magában az erényt gyarapítja, az boldog.”

 

Források: Raymond Smullyan – A Tao hallgat

Tábori László – A Tao virágai

Lie ce – A Tao könyve

Lao ce – To te king - Az út és Erény könyve

 

 

,,A passzív, negatív oldala a Taónak, annak művészete, hogyan legyünk üresek.

Az aktív, pozitív oldalt, az előbbi kiegészítőjét, annak művészetét, hogyan engedjük, hogy az Üresség a nevünkben cselekedjen.”

 

 

A nyolc erény tana

A nyolcas szám nagyon fontos a kínai filozófiában.

A kínai nyelvben a “nyolc” és a “jólét” szó kiejtése szinte azonos, és a spirituális kínai nép számára a nyolc erény követése hagyomány. A buddhizmus tanításaival számos hasonlóságot mutató nyolc erény fontosságuknak megfelelően a következő:

1. Gyermeki jámborság

A legfontosabb erény a nyolc között, ez az eredete minden jó cselekedetnek.

Egy ember gyermeki jámborság, kedvesség, szelídség nélkül olyan, mint egy fa gyökér nélkül.

A jótékonyság otthon kezdődik, és ez igaz jótékonyság. Ha egy személy nem képes jó lenni a szüleihez, akkor valószínűleg minden más jó dolog, amit tesz, nem valós vagy hátsó szándék áll mögötte.

A Tao hívei sokszor kívánják azt, hogy Zeng-Zi gyermeki szívét birtokolhassák. Zeng-Zi Konficiusz tanítványa volt, egyike a négy konfuciánus szentnek és híres volt a gyermeki jámborságáról.

2. Testvérség

A testvérség a testvérek között meglévő gondoskodás, egymás iránti törődés. A testvérek egy fedél alatt nőttek fel, sok tapasztalatot éltek meg együtt, sok mindenen mentek együtt keresztül, legyen szó nehézségről vagy boldogságról. Ezért a testvérek szoros kapcsolatban vannak egymással.

Ha az idősebb testvér nagylelkű és elnéző a fiatalabbal, akkor a testvéri szeretet és a család harmonikus és virágzó.

3. Hűség

Amikor bármilyen feladatot végzünk, igaznak és őszintének kell lennünk.

A feladatnak ésszerűnek és törvényesnek kell lennie és annak elvégzése érdekében pártatlanul meg kell tennünk mindent, ami tőlünk telik. Nem szabad hamis nyilatkozatot tennünk, amikor jelentést készítünk vagy beszélünk.

Azáltal, hogy igazak vagyunk, nem félünk megmutatni azt embertársainknak.

Nem csinálunk semmilyen szégyenletes dolgot, így egyenes és becsületes emberek lehetünk.

Hűségesnek kell lennünk, hogy képesek legyünk lelkiismeretesen szembenézni Istennel vagy az istenségekkel, az országgal és a társadalommal, a szülőkkel és a házastársunkkal .

4. Bizalom

A “bizalom” szó jelentése: hit a másik emberben és szavaiban. Az üzletben vagy a karrierben megélt siker vagy kudarc is a bizalmon alapul. Van egy mondás: “A szó nem vész el.” Ez azt jelenti, hogy amit kimondtunk, nem tehetjük ki nem mondottá.

Ha meg akarjuk nyerni a bizalom és a tisztelet erényét, akkor meg kell tartanunk a másoknak tett ígéreteinket, és komolyan kell vennünk azok teljesítését.

Meg kell lennie a szó és a cselekvés közötti egységnek. Ezeket megtartva a bizalom erénye

5. Udvariasság

A finom és udvarias viselkedés jelzője. Ha udvariatlanok vagyunk, egyrészről megalázzuk magunkat, másrészt pedig elveszítjük mások tiszteletét is.

A státuszunkat és személyiségünket udvariassággal tudjuk kifejezésre juttatni.

Aki udvarias, sokkal inkább lesz szerény és becsületes is, lévén udvarias az idősebbekkel és jóindulatú a fiatalabbakkal.

Ha másokkal udvariasan bánunk, mások is így bánnak velünk.

Ne csináljunk semmi olyat, ami tisztességtelen.

Konfucius mondása: “Ne láss rosszat, ne hallj rosszat, ne mondj rosszat és nem teszel rosszat.”

E négy tiltás betartásával az udvariasság erénye elérhető, ezek nélkül viszont a világ totálisan rendellenesé válik.

Ezért legyünk figyelmesek, ugyanakkor mutassunk tiszteletet és szeretetet mások felé. Így szilárd és egészséges lesz a jellemünk.

6. Igazságosság

Igazságos és egyenes cselekvést jelent.

Bármit teszünk, tetteink legyenek mindig összhangban lelkiismeretünkkel. Bár vannak kísértések körülöttünk, határozottan ki kell állnunk az elveink mellett.

Bármire is vágyunk, csak helyes forrásból szerezzük be azt. Ha vagyonunkat gátlástalanul mások érdekeit megsértve szerezzük meg, előbb vagy utóbb meg kell fizetnünk érte.

Ezért egy kiváló ember nem vágyik ebül szerzett vagyonra, hanem nagyvonalúan segít a rászorulókon, enyhítve ezzel szomorúságukat.

Ezáltal nem csak tiszteletet érdemel mások szemében, hanem kivívja ősei becsületét, és jó példát mutat a leszármazottaknak.

7. Becsületesség

A becsületesség azt jelenti, tisztán és egyenesen cselekszünk.

Egy becsületes embernek nincsenek önző vágyai és rossz gondolatai.

Nem tesz olyan dolgokat, amelyek ellenkeznek a lelkiismeretével,.

Őszinte a barátaival, felelősségteljes személy, pénzügyi kérdésekben lelkiismeretes és aprólékos. Egy egyenes úriember nem keresi az érzéki örömöket sem. Integritásunk, sértetlenségünk fenntartása érdekében nagyobb önfegyelmet kell gyakorolnunk.

8. Szégyen hiánya

Mindenkinek van szégyellni valója.

Az a személy, aki megérti ezen erény lényegét, őszinte és igazságos lesz tetteiben.

Ha valaki nem ismeri ezt, valószínűleg nincsenek összhangban a tettei és gondolatai.

Szem előtt kell tartanunk, hogy a beszédünkben, cselekedeteinkben és gondolatainkban tartózkodjunk a romlottságtól.

Kerülnünk kell azokat a dolgokat, amelyek gyanút keltenek, ezáltal szégyent hoznak ránk, végül tönkreteszik a család hírnevét is.

A gondolataink a jó vagy balszerencsénk vetőmagjai.

Ha rosszak, akkor a nyolc erény tanának megfelelően kell orvosolnunk őket. Ha elveszítjük az emberségünket, valójában nem vagyunk jobbak az állatoknál.

A gyermeki jámborság és a testvériség az emberség alapja, először ezeket kell gyakorolnunk.

Ha engedelmesek vagyunk és visszaszerezzük gyermeki jámborságunkat, az istenségek és a körülöttünk lévő emberek tisztelni fognak bennünket. Ha a többi erényt is gyakoroljuk, hozzájárulunk ahhoz, hogy ne legyen több bűncselekmény és gonosz cselekedet.

Forrás: www.white-sun.com

Forrás: http://eljunktudatosan.hu/spiritualitas/a-nyolc-ereny-tana.html