Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Boldogság és Siker 63

2018.05.01

,,Amikor az emberi egyéni tudatosság elér egy bizonyos fejlődési szakaszokat, a sziddhik (misztikus képességek, a tudat különleges erői-képességei) spontán megnyilvánulnakA sziddhik a fejlődés természetes kifejeződései.”

 

Mindig meg voltam győződve, hogy a hozzáértés, a képesség saját szintje felé gravitál.

Ha rendelkezzünk a képességgel, a társadalomnak arra a szintjére kell emelkednünk, ahol ez a képesség ,,otthon van”. …

Emlékezzünk rá: A hozzáértés saját szintje felé gravitál. Ha rendelkezzünk hozzáértéssel a ,,megfelelő” emberek meg fognak minket találni. (Harry Lorayne)

 

 

,,Az önbizalom a kulcsa minden sikernek. legyen az párkapcsolati vagy éppen munkahelyi. Önbizalom alapja viszont a biztos tudás és képesség, készségek." (Molnár József)

 

 

Ha valaki el akar érni egy vágyott dolgot, akkor ahhoz a megfelelő képesség, akarat, és rezgés kell. (Joseph Miller)

 

 

Nem engedem meg, hogy mocskos lábbal végig gázoljanak az elmémen. Ahogy valaki negatív az én környezetemben, én ott megszakítom vele egy életre a kapcsolatot. És ezt sokan azt mondják, - hú ez túl kemény. A döntés, a választás a miénk. Én így döntöttem, én ezt választom. ... Ne mond nekem, hogy a te környezeted negatív. Van választásod. Ott veszíted el az életed fölötti irányítást, amikor azt mondod, hogy: - nincs.  Pedig van választásod. Mindig van választásod. És neked is van hatásod, arra, hogy mit kezdesz a mai napoddal, mit kezdesz a holnapi napoddal, minden egyes napoddal. ….Inkább égek a tűzben, mint hogy ázzak a húgyban …Vagy igazán élek, vagy sehogy, s erre biztatlak téged is, hogy merj élni….Figyelj oda, hogy mit mondasz…mert a pecsétre az van írva, hogy: Jóváhagyva. Ha te azt mondod, hogy: Magyarországon nem lehet sikereket elérni..púff ott a pecsét..ha te azt mondod, hogy: Igen, lehet hogy eddig még nem érte el senki, de én, én megmutatom, én el fogom érni. Hidd el, hogy csak idő kérdése. Már úton van a pecsét. Ember, bármit meg tudsz csinálni az életben. Ha nekem sikerült, neked is fog. Merj kilógni a sorból. Merj önmagad lenni. Az eredeti festmény mindig többet ér, mint a másolat. Hiába akar a környezeted beállítani a sorba, te merj menni előre padlógázzal, és gondolkozz nagyban. Gondolkozz nagyban. …Nincsenek túl nagy célok, csak túl rövid határidők. Merj álmodni. Hidd el bármit eltudsz érni az életben. (Szabó Péter)

https://www.facebook.com/peter.szabo.3956/videos/vb.230189540492437/495283927316329/?type=2&theater

 

Mindenki úgy él, azt mondja, olyan, amilyen tudat rezgésen-frekvencián van…s nyilván zokon lehet venni, az éppen azon a frekvencián való rezgését, s az ezáltali kijelentéseit..de fölösleges. (mj)

 

Nem kell készpénznek venni mások gondolatait, ők is stressz helyzetben mondanak hülyeséget, nem racionálisak.

 

Csak egy vélemény, nem muszáj elfogadni, azonosulni vele

 

 A rossz, káros hatású szomszéd - ez nem jó, mert kárt okoznak a lelkünknek, és mert mi ezt nem szeretjük, nekünk ez nem jó, nem olyanok vagyunk ..s tisztelni kell magunkat, hogy nem maradunk ilyen helyen, ahol, aki - ami rossz hatással van ránk..

 

Na ez az, ő olyan, s nehogy azt hidd, hogy érdekli őt az én gondolatom, gondolataim, magyarázatom, távol áll tőle, - nem az a szellemi-lelki színt, színvonal, ahol én vagyok. (Molnár József)

 

Ne süllyedj le a szintjére -- Lelkileg felemelő dolgok, cselekedetek, társaság. (mj)

 

 

 

Az ember ne akadjon fenn apróságokon, ha nagy dolgok miatt vágott neki az útnak. (Friedrich Schiller)

 

 

,,Ami meghatároz mindenkit, hogy mit tesz vagy nem tesz, a szeretet vezérli-e vagy sem.”

 

Vállalom a felelősséget, én vagyok a felelős. Vállalom a felelősséget, én vagyok a felelős. Vállalom a felelősséget, én vagyok a felelős.

 

A felelõsség-grafikon tetején helyezkednek el azok az emberek, akik teljes felelősséget vállalnak és, akik magukhoz vonzzák a hatalmat és a lehetőségeket.

A grafikon alján nincs hatalom, csak tehetetlenség. Itt találhatjuk annak a személynek a példáját, aki semmi felelősséget nem vállal, nem irányítja sorsát.

Legfelül az az ember van, aki rendkívül magabiztos, vállalja a felelősséget és soha nem él kifogásokkal. Legalul van a felelősséget nem vállaló személy, aki mindenre mentséget keres….

Hihetetlen hatással volt rám egy megállapítás és azóta sem szabadulok tőle. Mégpedig az, hogy milyen szoros a kapcsolat a felelősség nem-vállalása és a negatív érzelmek között.”

 

Az érett felnőtt leteszi a negatív érzéseit. Fejlődésünk kizárólag attól függ, hogy milyen mértékben tudunk megszabadulni a negatív érzéseinktől. Gazdagok-sikeresek nem stresszesek.

Képzeld el a benned élő Buddhát, Jézust vagy éppen egy sármos, erős, mosolygós, magabiztos, sikeres, vonzó férfit, s a tudatod képernyőjére is vidd, lásd sokszor.

Én irányítok – mindig te irányíts – te köszönj el hamarább.       Bármit is kérsz, azt akkor tudod megkapni, ha nyitott vagy annak elfogadására.     

 

,,Dühöngeni annyit tesz, mint irányításra vágyni, és éppen abból ered, hogy úgy érezzük, kicsúsztak kezünkből a dolgok,

Ha megfigyeljük, hogyan reagálunk másokra, akkor megtalálhatjuk, milyen régi beidegződések működnek még mindig pszichénkben, és hozzákezdhetünk e negatív minták megváltoztatásához. Bármely hasonló epizód elején, a legjobb nem reagálni, hanem szeretetet sugározni magunkból. Nehéz dühöngeni, ha az ember mosolyog közben.”

 

Hatékonyan csökkenti a stressz szintjét annak eldöntése,

hogy megváltoztatod a történésekkel kapcsolatos nézeteidet

(a pszichológiában ezt kognitív újraértékelésnek nevezik). A folyamat mechanizmusára a Stanfordon végzett funkcionális MRI-vizsgálatokkal derült fény. A kutatók szerint a módszer sokkal hatékonyabb, mint az, amikor el akarod fojtani az érzelmeidet, vagy nem veszel azokról tudomást.

 

 

Az a legjobb, ha olyan magyarázatot keresel,

amely a leghasznosabb a számodra,

és amelynek segítségével a karizmád számára legkedvezőbb állapotba kerülsz.

 

A tanács előre talán furcsának tűnik, pedig a valóságról kialakult kép újrarajzolása valójában racionális, sőt bölcs dolog.

Elősegíti annak a mentális környezetnek a visszaállítását,

amely kedvez a karizmatikus testbeszédnek, emellett a teljesítményedet is javítja.

 

 

Azóta gyakran éltem a valóság újraírásának lehetőségével annak érdekében, hogy a jobb teljesítménynek kedvező mentális állapotba kerüljek, és az egyik legfontosabb módszernek tartom, amelyre minden hallgatómat megtanítom.

 

Mindenkinél nagyszerűen működik, és az évek során sok olyan emberrel találkoztam, akik valami hasonló technikához folyamodnak.

 

 

 • Mindent akaratlagosan úgy értelmezek – mondta nekem egyszer egy karizmatikus üzletember –,

       hogy valamilyen módon az előnyömre váljon.

 

Nem egyszerűen csak optimista vagyok, hanem játszi könnyedséggel vezetem magam a saját orromnál fogva.

 

 

Éld át kényelmesen a kényelmetlenséget!

Azt pontosan tudod, hogy a kínos helyzetből semmi jó sem származik, de azt már nem, hogy mit tudnál tenni ellene.

 

 

Pedig van megoldás, méghozzá az, hogy még mélyebben beleásd magad a kényelmetlenségeidbe.

 

Ösztönösen elutasítod magadban azt, hogy nem elnyomni, figyelmen kívül hagyni vagy uralni kell az érzelmeidet,

hanem teljes figyelmedet azokra kell irányítani, pedig tényleg ezt kell tenned!

Azzal, hogy a fizikai kellemetlenségekre összpontosítasz, két legyet ütsz egy csapásra. Egyrészt az elméd így egy konkrét dologgal foglalkozik, és nem a szituáció elviselhetetlensége körül forognak a gondolataid. Másrészt a teljes koncentráció állapotába kerülsz, amelyről már tudod, hogy a karizma egyik fő komponense.

 

                     Az „elmerülés az érzésekben” módszerével a legkényelmetlenebb helyzetekben is meg tudod őrizni karizmatikus figyelmedet.

 

Amikor tudatosul benned, hogy ez nagyon kényelmetlen helyzet, összpontosíts rá minden figyelmeddel!

Próbáld meg kideríteni, hogy a testedben hol keletkeznek a kellemetlen érzések!

Gondolatban adj nevet – feszengés, feszültség, nyomás, bizsergés stb. – annak, amit érzel!

 

Amennyire csak tudsz, minden egyes érzelemben merülj el.

Az elmédben próbáld „megtapintani” azokat, és jellemezd mindegyiket úgy, ahogyan egy szakács kóstolgatás közben beszél egy ételkülönlegességről!

 

Hagyd, hogy a kínos érzések elárasszák a testedet, és figyeld meg, hogy mit érzel fizikailag! Érzed már, hogy feszül az állad, és görcsbe szorul a gyomrod?

 

 

Képzeld azt, hogy egy olyan tudós vagy, aki a benned zajló eseményeket vizsgálja!

 

Gondolatban írd le ezeket az érzéseket, és közben figyeld meg azokat a lehető legobjektívebben! Tekints rájuk úgy, mintha olyan egyszerű fizikai ingerek lennének, mint a hideg vagy a meleg!

 

 

Ha úgy érzed, hogy nevetned, beszélned kell, vagy bármilyen más módon le akarnád magadról rázni a kényelmetlenséget, állj ellen a késztetésnek! Gondolj arra, hogy nem kikerülni akarod az érzéseidet, hanem most jó esélyed adódott arra, hogy elmerülj bennük!

 

A kényelmetlenség kezelése rendkívül értékes képesség.

Minél kevésbé zavarnak téged a kellemetlenségek, annál kevesebb az olyan szituáció, amely kizökkenthet a nyugalmadból, vagy amelyben a munkád során és a mindennapi életben csorbulhat a karizmapotenciálod.

 

 

– A karrier szempontjából az egyik legfontosabb dolog az – mondta egyszer egy cégvezető ismerősöm –, hogy az ember kényelmesen élje át a kényelmetlenségeit.

 

Akkor lehetsz csak karizmatikus, ha úrrá leszel az ezt akadályozó legfőbb tényezőn: a belső kényelmetlenségen.

 

 

A belső kényelmetlenség hatékony kezelése háromlépéses folyamat:

 • enyhítened kell a kellemetlenséget;
 • semlegesítened kell a negatív gondolatokat;

-újra kell írnod a valóság elmédben kialakult képét.

 

 

 • A haszontalan negatív gondolatok semlegesítésekor felidézed, hogy elméd eltorzítja a valóságot, és arról olyan képet hoz létre, amelyen a rossz dolgokat hangsúlyosan ábrázolja.

 

 • A negatív gondolatokat falfirkának kell tekintened; lehet, hogy a látványuk nem jó, de ez nem jelenti azt, hogy te magad sem vagy jó.

 

 • A mesteri fokozat eléréséhez el kell merülnöd a fizikai kényelmetlenség által okozott érzésekben.

 

Amikor ezekre figyelsz, akkor az elméddel valamilyen konkrét dologra koncentrálhatsz, emellett eltereled gondolataidat az egyébként elviselhetetlennek érzett helyzetről.

 

 

A KARIZMATIKUS MENTÁLIS

ÁLLAPOTOK KIALAKÍTÁSA

 

AZ ELŐZŐ FEJEZETBEN megtanultad, hogyan kezeld a karizma ellen ható leggyakoribb helyzeteket.

Most már készen állsz arra, hogy olyan mentális állapotokat hozz létre, amelyben elérhetővé válik a teljes karizmapotenciál.

Megtanulod növelni az önbizalmadat, miközben kiteljesíted a kedvességedet és a képességeidet – azaz a karizma alapvető összetevőit.

Közben azt is elsajátítod, hogy a derűs nyugalomtól a diadal érzéséig tetszés szerinti lelkiállapotba kerülj.

 

 

        Vizualizáció

Jack Nicklaus, a zseniális golfozó azt mondta, hogy sohasem – még gyakorlás közben sem – ütötte meg úgy a labdát, hogy előtte nem vizualizálta magában a folyamatot.

A hivatásos sportolók számára a vizualizáció nagyon fontos eszköz.

 

Órákat töltenek azzal, hogy mozdulatsorokat képzelnek el;

megjelenítik magukban azt a testalkatot, amelyet el akarnak érni, vagy átélik az áhított győzelmet.

 

Stephen M. Kosslyn, a Stanfordi Egyetemi Központ Fejlett

Viselkedést Kutató Intézetének igazgatója egyszer ezt írta nekem:

 

Amikor elképzeljük magunkat valamilyen tevékenység közben,

bizonyítottan ugyanazok az agyi központok aktiválódnak, mint a tényleges cselekvés során.”

 

Gyakorlat: Vizualizáció

 

Ez a technika nagyszerű eszköz a kompetenciád éreztetésére.

Gyakorolhatod otthon, a díványon fekve; a munkahelyen az íróasztalnál ülve; a liftben… – bárhol, ahol egy percre lehunyhatod a szemedet.

 

Hunyd le a szemed, és lazíts!

 

Idézz fel egy olyan eseményt – sportesemény, vetélkedő – a múltból, amely a te fényes győzelmeddel végződött!

 

Képzeld el, hogy hallod a terem zaját, a tapsot és az ujjongást!

 

Képzeld azt, hogy látod az emberek arcán az elismerést és azt, hogy felnéznek rád! Érezd a lábad alatt az emelvényt, a kézszorításokat és a hátba veregetést! Mindennél fontosabb, hogy átéld azt az önbizalmat, amely annak idején eltöltött.

 

Magabiztosabb lettél?

Vannak, akiknél már az első próbálkozás is sikeres, másoknál kevésbé.

Tudnod kell, hogy más képességekhez hasonlóan a realisztikus vizualizáció is egyre jobb lesz a gyakorlástól.

 

A legközelebbi ismétlésnél próbálj részletesebb képet elképzelni!

 

A Harvardon végzett vizualizáció-specialista, Stephen Krauss szerint annál hatékonyabb egy vizualizáció, minél precízebb, életszerűbb és részletgazdagabb.

 

Előadás és Jómagam úgy vélem, hogy még egy fontos e-mail megírása előtt is érdemes vizualizálni.

 

 

                                 A karizma az elmében kezdődik

 

Mivel testbeszéded elméd állapotáról tudósít, ezért a karizmához – az odafigyelés, a képességek és a kedvesség érzékeltetéséhez – karizmatikus testbeszédre van szükséged.

 

 

Elméd nehezen tesz különbséget a képzelet és a valóság között, ezért karizmatikus belső viszonyok megteremtésével hiteles karizmatikus testbeszédet lehet elérni.

 

A karizma szempontjából kulcsfontosságúak a belső viszonyok.

 

Megfelelő lelkiállapot elérésekor automatikusan karizmatikusan viselkedsz, és a testbeszéded is „magától” karizmatikus lesz.

 

 

A negatív hatások semlegesítése

 

Ezeket a módszereket akkor kell használnod, amikor a gyötrő gondolatok következményeit akarod csökkenteni.

 

A technikák végrehajtása közben figyeld meg, hogy melyiket érzed a legjobbnak, majd azt addig kell gyakorolnod, míg teljesen ösztönössé válik! Ezekhez hasonló eljárásokat te is kitalálhatsz magadnak.

 

 

 1. Ne vedd készpénznek a saját gondolataidat!

Amivel az elméd előhozakodik, az nem feltétlenül hiteles. Indulj ki abból, hogy az összképből számos pozitív dolog hiányozhat!

 

 1. Tekints úgy a saját gondolataidra, mint elektromos impulzusokra vagy falfirkákra!

 

 

 1. A saját érzéseidet gondolatban lásd el ezeknek a címkéknek valamelyikével: „önkritika”, „harag”, „szorongás” és így tovább…

A gondolatok és érzések puszta megnevezése segít a hatásaik közömbösítésében.

 

 

 1. Tedd személytelenné az élményeidet!

Ne azt mondd magadban, hogy „én szégyellem magam”, hanem azt, hogy „szégyenérzet jelent meg”!

 

 

 1. Gondolj arra, hogy ez a kis emberke milyen érdekes dolgot él át az adott pillanatban! Képzeld azt, hogy tudósként figyeled meg a jelenséget: „milyen érdekes önkritikus gondolatok!”.

 

 

 1. Próbáld kívülről szemlélni saját magad!

Gondolatban menj ki jó messzire, a világűrbe, majd közelíts rá a saját kontinensedre, országodra, városodra, végül a szobára, amelyben tartózkodsz!

 

 1. Képzeld azt, hogy a saját gondolataidat a rádióból hallod.

Gondolatban tekerd le a hangerőt, vagy vidd el messzire a rádiót, hadd mondja a magáét!

 

Minél jobban próbálsz háttérbe szorítani egy önkritikus gondolatot, annál jobban a gondolkodásod középpontjába kerül, ezért sokkal jobb az a stratégia, ha megpróbálod semlegesíteni.

 

 

Most azt sajátítod el, hogyan semlegesítsd a haszontalan gondolatokat.

Nem eshetsz bele abba a csapdába, hogy leállsz vitatkozni velük, vagy megpróbálod elnyomni azokat, mert ezzel csak rontanál a helyzeten.

 

 

 

- A kellemetlenség enyhítésével és a negatív hatások semlegesítésével megtetted az első két lépést a kényelmetlen belső helyzet kezelése felé.

 

- A harmadik és utolsó lépésben a jelenlegitől eltérő belső valóság érzetét kell kialakítanod.

 

Harmadik lépés: a valóság újraírása (feljebb a kognitív újraértékelésnél).  

 

 

A jóindulat a kedvesség, és végső soron a karizma felé vezető út második szakasza (a hála után).

A mindennapi interakciókban a testbeszéded szívélyességet, gondoskodást és együttérzést közvetít

– márpedig ezek mindegyike erőteljes karizmatikus minőség.

 

Ebben a lelkiállapotban fokozódik a szervezetedben az oxitocin- és a szerotonintermelés.

Mindkét vegyület közérzetjavító hatással bír.

Érdekes módon ezután maga az interakció is

könnyedebb lesz, mert megszűnik az abból fakadó nyomás, hogy kedvesnek akarod láttatni

magadat.

Ekkor már nem erőlködsz azon, hogy bizonyos irányba tereld a dolgok menetét, és

mivel kevésbé koncentrálsz a beszélgetés sikeres lezárására, ezért nagyobb karizmatikus

önbizalmat érzel és érzékeltetsz.

A jóakarat egyszerűen azt jelenti, hogy mások javát akarod. Úgy gondolhatsz rá, mint egy

olyan mentális izomra, amelyet gyakorlással fejleszthetsz. A „jóindulat izom” ereje akkor is

visszaállítható, ha valamiért elsorvad.

 

A Wiseman Intézetben végzett funkcionális

MRI-vizsgálatokkal kimutatták, hogy ezeknek a pozitív mentális állapotoknak az elérését

ugyanúgy meg lehet tanulni gyakorlással, ahogyan a hangszeres zenélést és a sportképességeket

fejleszteni lehet. Kiderült, hogy „edzés” közben „jelentősen átalakultak” a megfelelő agykérgi

területek.

 

Legegyszerűbben úgy kezdheted el a gyakorlást, ha kiválasztasz három, számodra

szimpatikus dolgot azon a személyen, akivel jóindulatú akarsz lenni. Mindegy, hogy ki az illető,

három dolgot biztosan találsz – ha mást nem, hát olyan apróságokat, mint az, hogy szép fényes a

cipője, vagy időben érkezett a találkozóra.

A testbeszédedben már attól kedvező változás áll be,

hogy elkezded a pozitívumok keresését.” (Olivia Fox Cabane: Személyes vonzerő - A karizmatikus ember titka)

 

 

,,A mosoly többet mondd minden szónál.

A szemeid, tested és arcod teljes kommunikációt képes folytatni.

Egy egyszerű mozdulattal is rengeteg dolgot kifejezhetsz.

Ha a testbeszéded magabiztosságot sugároz,

az komolyan visszahat arra,

hogyan érzed és éled meg magad a mindennapokban és társas interakciókban.

Fejleszd magad célzottan.”

 

 

,,Tudatos életvitel (Selfness)

Az élet nem csak úgy megtörténik veled. Minden a döntésekről szól, és arról, hogyan reagálsz az egyes helyzetekre. Ne feledd: aki sikeres, az nem csak úgy odasodródott a csúcsra. Koncentrált cselekvésre, fegyelemre és jókora energiára van mindennap szükség, hogy menjenek a dolgok. Végső soron azok a szokások határozzák meg, milyen lesz a jövőd, amelyeket mostantól kezdesz el felvenni.

 

A harmónia eléréséért nekünk is tennünk kell. A környezetünk irányában tanúsított felelősségvállalás, szolidaritás és jóra való törekvés a kellemes miliő létrejöttének alapja. A legfontosabb az önmagunk irányában tanúsított tisztelet és az önmegismerés vágya. Ha magunkkal jóban vagyunk és tisztán látjuk énünket, akkor a környezetünket is új szemszögből közelíthetjük meg.

 

Mit jelent tudatosnak lenni szellemi – testi – lelki szinten, a hétköznapokban, a gyakorlatban?
Azt, hogy törekszünk megérteni az emberi folyamatainkat, a test, a lélek és a szellem „működését”, hogy ami mindezekből nem szolgálja a javunkat a saját életünkben, azt képessé váljunk megváltoztatni.”

 

 

,,Minden nap végezve a feladatokat átlagosnak tűnhet, pedig az igazi erő ebben van. Ezek azok a dolgok, amik szokásoddá válnak. A szokásaid határozzák meg, hogyan működik az életed. Milyen egyszerű, könnyű dolgok kellenek az Élethez!!! Legyenek jó szokásaid és jó életed lesz!!! :-) Neked milyen szokásaid vannak, amelyek széppé teszik az életed?”

 

,,Az ember nem menekülhet a cselekvéstől. Életfeltételei a tetteitől függnek; szokásait tettei határozzák meg. A szokások meghatározzák a magatartását, magatartása pedig a jövőjét formálja. Ezért nagyon fontos, hogyan cselekszik.”

 

A csodát nem kívülről küldik, hanem belülről idézed meg. Aki ezt nem érti, ki van téve annak, hogy amire vár, sohasem jön el. (Müller Péter)

 

Személyiségünk értéke az a mágnes, amely minden jó dolgot az életünkbe vonz. Minél értékesebb emberek vagyunk, annál nagyobb a jutalmunk. Ha többre vágyunk, a megoldás az, hogy többé kell válnunk - tehát szüntelenül kutatnunk kell értékünk növelésének új és új módozatait. (Jim Rohn)

 

A jobb életre törekvőknek először jobb emberré kell válniuk. Szüntelenül törekedniük kell az önuralomra azzal a céllal, hogy kiegyensúlyozott életfilozófiát alakíthassanak ki, azután pedig e filozófia parancsai szerint éljenek. Az olvasás szokása az egyik legfontosabb lépcsőfok egy egészséges filozófiai alap lerakásához; a siker és a boldogság megvalósításának egyik nélkülözhetetlen alapeleme. (Jim Rohn)

 

Hozd ki a jelenből a legtöbbet, és a jövőd jobb lesz. (Szepes Mária)

 

Minél többet panaszkodsz a bajaidról, annál tovább maradnak veled. (Szepes Mária)

 

,,állandó feszültség következtében felhúzott vállaktól rövid idő alatt megfeszülnek az izmaink, már annyira beállt a vállad, befeszültek a váll körüli izmok, hogy szinte már gondolkodni sem tudsz."

 

„A váll és a nyak izmainak fájdalmas feszülése nagyon gyakran előforduló probléma.

A merev tartás, a stressz hatása sokszor itt jelenik meg, és segítség nélkül nehezen oldódik. Ezek az izmok hajlamosak a merevség megtartására.", éveken, évtizedeken át tartó, le nem vezetett feszültség azonban még a legerősebbeket is kikezdheti." 

 

Ellazult állapotban megnövekszik a szervezet öngyógyító képessége, a véráramlás javul az egész testben.

Azt már tudjuk,

hogy az agy és az idegek nem tudnak ellazulni,

ha az izmok megfeszülnek.

Napi többszöri, sokszori lazítás - szem, váll, egyéb testrészek.

 

Ellenőrizd magad napjában négyszer-ötször: „Nehezebbé teszem a munkámat, mint amilyen? Használom azokat az izmaimat is, amelyeknek semmi közük a munkához, amit most végzek?"

Ellenőrizd magad napjában négyszer-ötször, hogy az izmaid, testrészeid mennyire merevek, lazák.

 

,,A lazítás a feszültség és az erőfeszítés tökéletes hiánya."

 

 

 

,,Ne engedd, hogy mások berángassanak a viharba. Húzd be őket a békébe."  (Kimberley Jones)

 

 

- ,,Régebben az úgy volt velem, hogy nagy bosszúvágyat éreztem, ha valaki megbántott, hátba támadott, kihasznált vagy indokolatlanul keresztbe tett. Aztán rájöttem, hogy a legnagyobb ütést igazán az okozza ezeknek az embereknek,

ha nem foglalkozok velük, nem kapnak tőlem semmilyen szinten figyelmet, ezáltal energiát. A gonoszságuk, haragjuk, gyűlöletük pedig úgyis megnyomorítja őket. Nem állok bosszút tehát soha senkin, semmiért. Megoldják ezt maguknak, én tényleg nem kellek hozzá:) ”

https://www.facebook.com/kata.jurakprivat/posts/2002356653317633

 

 

Anyukám mindig ezt mondogatta/mondogatja nekem, hogy ,,Az egyetlen dolog amivel az emberek nem tudnak mit kezdeni, az a szeretet!" És igaza van!☝️ Próbáljátok ki!

- Ha valaki ingerülten szól hozzátok, próbáljátok megtartani a pozitivitásotokat és ti, már csak azért se vegyétek fel azt a stílust! Én rengeteg szituációban alkalmaztam már ezt a trükköt és bevállt! 

https://www.facebook.com/edinakulcsarofficial/photos/a.766901130016529.1073741828.766851590021483/1774922959214336/?type=3

 

 

Saját kisebbségi érzését próbálja csökkenteni azzal, hogy a saját szintjére kényszerít másokat.

 

„Képzeld el, hogy veled szemben áll az egyik szülőd, és eleveníts fel egy feszültségkeltő párbeszédet köztetek. Gondold át az egymáshoz intézett szavakat.

Helyezkedj bele akár mindkét szerepbe, majd reagálj másképp a szülő negatív szavaira,

ahelyett, hogy a megszokott módon belemennél a játszmába.”

 

 1. Megszabadulás a haragtól

Ismerd be a haragot. A harag beismerése növeli a teljesítményt. Semmisem annyira kimerítő, mint az elfojtott harag.

Mozogj, püfölj párnát, beszélgess - enged ki a gőzt - jó emberekkel, képzeletben beszéld meg jól a dolgot, a haragot okozóval.

,,Jogom van haragudni”

 

 1. Eközben írj egy tíz tételből álló listát olyan örömteli dolgokról, amelyek hetente elvégezhetőek, s amelyekkel túljuthatsz a gyászon (pl. társasjáték a barátokkal,

      habfürdő vagy egy könyv elolvasása).

 

3.   Kérj segítséget olyan emberektől, akik törődnek veled. Forrás és a teljes cikk: http://mindset.co.hu/mergezo-szulok-hogyan-nyerjuk-vissza-eletunket/

 

 

- Alkalmazzuk a mintha „filozófiáját.”

Gondolataink hatnak a cselekedeteinkre.

A nyugodt viselkedés és a határozott cselekvés fertőz. Ha ezt tesszük hamarosan higgadtan fogunk gondolkozni és bátran fogunk cselekedni.

Ne feledjük, ha tettetjük a vonást, amivel spontánul is rendelkezni szeretnénk – például nehézségek láttán higgadtak akarunk maradni -, egy idő múlva akaratlanul is képesek leszünk erre. Ha valamit tudatosan csinálunk, az később ösztönössé válik. Ez a szokások kialakításának mechanizmusa és a személyes önfejlesztés egyik legfontosabb módszere. (David Seabury)

 

 

A gyermek viselkedésébe egészen felnőttkoráig, az élet olyan kis döntései is hatással vannak az emberre, mint hogy kivel érintkezik. (Tom Kenyon)

 

 

 

Koncentrálj oda. Ha igazán odafigyelsz, megfigyelsz valamit, akkor az marad meg benned. Tudatosan válogasd meg, hogy mire irányítod tudatosan a figyelmedet, energiádat - mit figyelsz meg. (mj)

 

 

,,Susan Nolen-Hoeksema és munkatársai amellett érvelnek, hogy a depresszióra hajlamos emberek sokkal inkább szomorú érzéseikre fordítják figyelmüket.

Ez a fajta rágódás (rumináció) a depressziós állapot fennmaradásához járul hozzá.” ,,A boldogtalan emberek állandóan arra összpontosítanakhogy mit utálnak az életbenA boldog emberek pedig arraamit szeretnek.”

 

 

,,Ne feledjük, hogy a valamire való odafigyelés is viselke­dés, elvileg hasonló minden más viselkedéshez. Gya­koriságát és valószínűségét befolyásolhatják a megerősítéses kontingenciák. Ha jutalmat várhatunk azért, hogy valamire nagyon odafigyelünk, akkor nyilván nagyon oda fogunk figyelni. Tehát a megerősítés befolyásolhatja azt a tevékenységet, amitől az elsajátítás függ.”

 

,,Ha megfigyelünk valakit, aki olyan tevékenységet végez, amit megerősítés követ, valószínűbb, hogy mi magunk is hasonlóan cselekszünk.”

 

 

“Az akadályok nem törhetnek meg; minden újabb akadály az elszántságomat fokozza.” (Leonardo da Vinci)

 

A legerősebbnek is meg kell állnia egy percre olykor, egy sziklára ülni, s gondolkodni, hogy: hogy, mikor és merre? (Ady Endre)

 

"Tudjuk, mit akarunk, és el is érjük.”

 

Nem legyőzni kell az akadályt – hanem túljutni rajta. A folyó nem áll le vitatkozni az útját álló sziklával, hanem átfolyik rajta, s derűsen rohan a tenger felé. (Müller Péter)

 

A probléma arravaló, hogy megoldjuk.

 

Egy feladatot könnyebben megoldod, ha sok, ha azt szétdarabolod, s részletekben oldod meg.

 

Nem érek rá azokkal foglalkozni, akik nem szeretnek, mert leköt az azokra való figyelem, és a velük való törődés, akik szeretnek és akiket szeretek.

 

Engedd el, ne ragaszkodj a rosszhoz, ragaszkodj a jóhoz,  ..hagyd leperegni a rosszat rólad, ne ragadj bele,.. emelkedj fel,.. jól fújd ki magad sokszor.

 

Lélegezd át a múltad, a jelent, a jövőd, a kapcsolataidat.

 

Légy hálás, és mondj köszönetet az elmúlt sok jóért, s a következő sok jóért.

 

,,Ne feledjük, mindenki úgy viselkedik, amit kihoz belőle a másik.”

 

Ahogy önmagaddal bánsz, úgy fog más is. Amit bent élsz, azt közvetíted kifelé, tehát szeresd magad, légy jó, kedves, magabiztos.

 

Hergeld magad a Szeretetre, a Sikerre, a Jóra. --- a Kellemesre, a Szépre, a Nemesre.

 

Ahová a figyelmedet irányítod az lényeges. Amit beleteszel a napjaidba az jön ki, tehát gondold meg a tetteid, a szavaid.

 

Nap, mint nap dolgozz a célodon. Napról napra nő a tudásod, ami képességé és hitté válik! Ezen képességek és hit tesz téged sikeressé.

Mert ezek hatására sikeres személyiséggé válsz! Minden nap tudatosan dolgozz a célodon. Ha tudsz, keress hozzá segítőket és mentorokat.

 

Uralkodj magadon.

Amikor megtanuljuk szabályozni hangulatainkat, ennek következtében energiánk és energiaáramlásunk természetét, akkor azt hamarosan gyógyításra fogjuk tudni használni.

 

,,Urald a helyzetet és maradj csúcsformában!”

,,Az igazság: Minden ember ugyanúgy ki van téve a környezet esetleges rosszindulatának, támadásának vagy gúnyolódásának, de nem mindenkinek fájdalmasak ezek az élmények.

A titok az, hogy egyesek nem veszik magukra a negatív behatásokat.

Hiányzik belőlük az a nyomógomb, ami kiváltaná a dühöt, a sértettséget vagy a haragot.

Egyszerűen nem vált ki belőlük semmilyen érzést egy rosszmájú megjegyzés, mert amit hallanak, az “nem talál be”.

Hogyan lehetséges ez?

A kulcs a stabil önbecsülés. Ez azt jelenti, hogy a külvilág véleménye nem hat rád, mert pontosan tudod, hogy ki vagy, mennyit érsz és mire vagy képes.

Amit eddig a személyed ellen irányuló támadásnak vettél, a jövőben értékes információnak fogod kezelni, melyből megismerheted a személyiséged mélyebb rétegeit.

És közelebb fogsz kerülni a megingathatatlan egyensúlyhoz.

Lássuk, mit tegyél, ha támadásnak érzékelsz egy megjegyzést, viselkedést vagy más behatást:

Figyeld meg, hogy milyen igényed sérül. Amikor észreveszed, hogy valaki kizökkentett az egyensúlyodból, gondolkozz el, hogy vajon mire tapintott rá!
Milyen nyomógombot nyomott meg nálad, ami fájdalmat ébresztett benned? Pontosan miért bánt téged, amit kaptál tőle? Mi lehet az érzés gyökere?”

 

,,Az érzelmi intelligencia egyik jellemzője, hogy képesek vagyunk az ÉRZÉSEINKHEZ ÉPÍTŐ MÓDON HOZZÁÁLLNI. Nem uralkodnak el rajtunk, hanem kézbe vehetőek.”

 

A legmagasabb szintű elérhető elmeállapotot anahatnak hívjuk. Intuíciót, belső erőt és a teljes nyitottság képességét hozza el, hogy azt tegyük, amit kell.

Ebben az állapotban örömteliek, igazak, könyörületesek és ellazultak vagyunk.

 

,,Ha azonosulsz egy gondolattal, elhiszed, az hat rád.”

 

"Én a pozitív gondolkodást úgy definiálom, mint megoldás-centrikus hozzáállást.

Tehát, hogy szembenézek a problémával, csak nem panaszkodással töltöm az életemet, hanem a kiutat keresem.

És dolgozom azon, hogy megoldódjon az a helyzet. Ez, egy döntés kérdése: panaszkodni akarok, vagy tenni, azért hogy megváltoztassam az életemet. Ez fönntartható. A megoldás-centrikus hozzáállás az szerintem, egy döntés kérdése, és érdemes fenntartani.”

Néha, ha valami stresszel, két kérdést teszek fel: mit tanulhatok belőle, és hogyan fordíthatom a hasznomra?

 

 

Teremtő vizualizáció az álmaid sikeres megvalósításához.

Élénken és érzékletesen, ÉRZELMILEG mentálisan elképzel - a végeredményre összpontosíts – JÓL ÉRZÉSSEL TÖLTSÖN EL. – KÉSZ.

 

,,A pozitív gondolkodás rendkívül hatékony gyakorlat, és mindannyiunknak törekedni kellene ara, hogy a nap folyamán a lehető legtöbb pozitív gondolatunk legyen.

Gondolataink megváltoztatásával arra összpontosíthatunk, amit el akarunk érni az életben. Minden alkalommal, amikor kigondolsz valamit, energiát teremtesz.”

Programozd át a gondolataidat, és máris minden megváltozik.

 

,,Ne hagyd, hogy a múltad tönkretegye a jövődet”

 

,,Hatalmas erő rejlik abban, ha csendben - békében vagyunk önmagunkkal és ezzel az erővel tartjuk a középpontot.”

 

Amikor az emberek megkérdezték Buddhát, hogy miért és mit tanított, ezt válaszolta:

"Azért tanítok, mert ti, és minden lény szeretne boldog lenni, és elkerülni a szenvedést. Azt tanítom, ahogy a dolgok vannak."

,,Akármilyen sok szent szöveget olvasol, akármilyen sokat beszélsz, mi hasznod van ebből, ha nem ezek szerint cselekszel?”

,,Szüntelenül törekedjetek.”

Az élet legfőbb célja, hogy helyesen éljünk, helyesen gondolkodjunk, helyesen cselekedjünk.

És mi az a helyes beszéd? Tartózkodás a hazugságtól, a másokat megosztó beszédtől, a sértő beszédtől és a hiábavaló fecsegéstől: ezt nevezik helyes beszédnek.

Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság, a hűség a legjobb kapcsolat.

"Fordulj a légzésedhez, és a szétszórtságod eltűnik!"

„Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más.”

„Tetteink, szavaink és gondolataink meghatározzák karmánkat, vagyis azt, hogy boldogság vagy szenvedés lesz-e osztályrészünk.”

„Amikor úgy érezzük, hogy elakadtunk és zűrzavar uralkodik körülöttünk, a legjobb háttérbe lépni egy kicsit, időt szánni a gondolkodásra, és emlékezetünkbe idézni a végcélt: Valójában mitől leszünk boldogok?
Aztán ezek alapján fogjuk újrafogalmazni, mi a legfontosabb számunkra.”

„Mindannyiunknak hallatnunk kell saját oroszlánüvöltésünket-, rendíthetetlen bátorsággal ki kell tartanunk-, mikor mindenféle kétség, kín és félelem gyötör bennünket, hogy kinyilvánítsuk az ébredéshez való jogunkat.”

,,Ne utasíts el könnyelműen jó cselekedeteket, csak mert azt hiszed, kevéssé segítenek. Idővel a vízcseppek egy óriási edényt is megtelítenek.”

"Csakis folyamatos gyakorlással szilárdulnak meg szokásaink, és csakis így tudunk elszántan ellenállni negatív hajlamainknak."

"Amikor nagy csalódás ér bennünket, azt hisszük, itt a világ vége. Holott lehet, hogy épp egy nagy kaland veszi kezdetét." (Buddha)

,,Buddha egyszerű, megvalósítható lépésekkel jelölte ki a Nirvánába vezető ösvényt. Ezen az ösvényen járva az ember megismeri az élet valódi csodáit. Ez hozza el a boldogságot, az örömöt, mert a szenvedéstől való megszabadulás, a boldogság kezdetét, megvalósulását jelenti.”

 

A kalcium nemcsak a csontokat erősíti,

hanem az idegrendszerre is hatással van. Hiányánál a test fáradtság érzetet jelent és savasodik.

 

A magnézium

Nélkülözhetetlen az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszerünk működéséhez,

stresszes időszakokban többet használ belőle a szervezet, szükség van a pótlására.

A táplálék energiatartalmának felszabadításában van szerepe.

Akár egy energiaforrás, úgy táplálja a sejtjeinket.

Magnéziumhiány esetén tartalék lángon működünk.

A magnéziumhiányt az anyagcsere lelassulásával és a gyors kimerüléssel, valamint az izomgörcsökkel hozzák összefüggésbe. Nélkülözhetetlen kb. 300 enzimnek, mint ,,indítóanyag”.

Nélkülözhetetlen kelléke a vizsgaidőszaknak.

Hiányában fáradékonyság, idegesség alakul ki.

Fogyassz több spenótot, hüvelyes zöldséget, banánt, dió- és mogyoróféléket.

Ne feledkezz meg az elegendő folyadékmennyiségről sem.

Igyál napi másfél-két liter ásványvizet - tudományos kutatások igazolták,

hogy a szervezet ásványvízből

tudja legkönnyebben felvenni a magnéziumot.

Hozzájárul az emésztőrendszer zavartalan működéséhez, illetve ahhoz,

hogy a különböző táplálékokból származó energiák gond nélkül beépülhessenek a szervezetbe.

 

A kognitív funkciók - azaz a tanulás és a memória –

támogatásához szükséges tápanyagot a vérben keringő cukor és glükóz adja.

Ebből egyenesen következik, hogy

a szénhidrát fogyasztása serkenti az agyműködést, javítja a memóriát és a koncentrálóképességet.

 

Az agy legértékesebb tápláléka a szőlőcukor, mely a fizikai és szellemi fáradtságot egyaránt mérsékelheti.

https://femina.hu/egeszseg/ezeket_edd_a_vizsgaidoszakban_5_1_taplalek_amitol_garantaltan_felporog_az_agyad/ http://femina.hu/egeszseg/ezeket_fogyaszd_ha_mar_hetfon_sem_porog_az_agyad_es_feszult_vagy

 

 

Csakrára a hozzátartozó szín vizualizálása.

 

Csakrára a hozzátartozó színű kinyíló virág vizualizálása.

 

Csakra kinyíló forgásának a vizualizálása.

 

Csakrák átlégzése. Gyengéden-finoman-nyugodtan, és gyorsan, nagyobb erővel.

 

 

Jól fújd ki magad napjában többször.. Könnyebbülj meg.

 

Mélyebben és lassabban lélegezz. Percekig.

 

Hasi légzés. Hasüregi légzés. Percekig. Minél többször.

 

Néhány mély lélegzetvétel, hosszan elnyújtott kilégzés nagyon jól oldja a kezdődő fáradtságot, feszültséget. A helyes légzés nyugtatja az idegeket, javítja az étvágyat, az emésztést, és pihentető alvást eredményez. A légzéstechnika ezen túl, intenzíven megmozgatja az emésztőrendszer minden szervét. Az intenzív mozgatásnak, és az oxigénben dúsabb vérnek köszönhetően, kifogástalanná válik a teljes emésztőrendszer, és a közvetlenül hozzá tartozó szervek működése is.
Hasi légzéskor a rekeszizom egyenletes mozgása masszírozza és stimulálja a többi szervet.
Ne feledjük, hogy az agynak éppúgy szüksége van az oxigénben dús vérre, mint ahogyan más egyéb szerveinknek is! A hatására szellemi frissességgel-fittséggel reagál.

A teljeslégzés rendkívül megnyugtató, oldja a szorongást, a stressz okozta izomfeszülést, ezért mindenkinek ajánlható, ha egy fontos tárgyalás vagy fellépés előtt szeretne fesztelenebbé, határozottabbá és meggyőzőbbé válni.

A tudatos légzés tisztítja az érzelmeinket. Lélegezzünk teljesen be és ki, mindig az orrunkon keresztül, a hangsúlyt a kilégzésre helyezve. Hagyjuk, hogy a belégzés megtörténjen magától. Ha felületesen, kis légvétellel gyorsan veszi a levegőt, a vérbe kevesebb oxigén jut, ezért ez nem gazdaságos. Ez a jelenség leggyakrabban stressz, fáradság esetén fordul elő. Ilyenkor gyakran segít a helyes légzés.

 

,,Az emberek többsége nem tudatosítja és nem megfelelő hatékonysággal lélegzik.      

 Annak ellenére, hogy minden kisbaba születése után hasfali légzést követ, ez a légzésmód fiatal felnőttkorra mellkasi légzéssé válik, mivel a stressz miatt a hasfal izmai megfeszülnek, és többé nem adnak teret a kiegyensúlyozott egészséges légzésre.

A felnőttek esetében a megfeszített hasfali izmok miatt a légzés mellkasi légzéssé válik, amely rövid és felszínes – közli Jane Pernotto Ehrman, a Cleveland Clinic Center for Lifestyle Medicine viselkedéskutatója.

Abban a pillanatban, amikor elkezd tudatosulni és megváltozni a légzés, akkor a test csodálatos módon kezd reagálni és beindít különböző öngyógyító folyamatokat.”

A hasi légzés nyugtat, erősít, több oxigén áramlik be, jót tesz a testünknek, s pozitívan módosítja az érzelmi világunkat is.

 

Nemcsak azért lélegzünk, hogy a levegőt, az oxigént vegyünk fel, hanem azért is, hogy magunkhoz vegyük a kozmikus energiát… Az energiában gazdag levegő úgyszólván a mi „büfénk, melyből kiszolgáljuk magunkat. … Az a levegő, amelyet kifúj, üres levegő, mivel a tápanyagai a testében maradtak. …

Többször szívja be, majd fújja ki a levegőt, és tankolja tele magát a csodálatos „levegőételekkel". Érezze, ahogy megerősödik ettől a „tápláléktól". (Helene Walterskirchen)

 

Csak akkor áramlik belénk bőséges mennyiségű kozmikus energia, ha tudatosabban és mélyebben lélegzünk, és nemcsak a felsőtestünkbe áramlik be a levegő, hanem a hasüregünkbe is, lehetőleg megtöltve az egész tüdőnket. Innen az erekbe kerülnek a ,,tápanyagok", ahonnan továbbjutnak fizikai testünk minden egyes szervébe.

Ezáltal nemcsak a testünket tartjuk életben, de gazdagítjuk életenergia-tartalékainkat is…. Egyébként nem véletlenül szokták azt mondani valakinek, aki nagyon felindult vagy dühös, hogy „Most vegyél jó mély levegőt" Mindig meg is nyugszik néhány tudatos és intenzív lélegzetvétel után. A megrekedt életenergia megint mozgásba jön, és harmonizálja az embert.

A stressz, a sok információ, a teljesítmény kényszer energiablokkot hoz létre. Heves izgalom vagy bosszúság esetén megreked az energia.

Hozza megint mozgásba az energiát, hogy az ne károsítsa, illetve gyengítse a szervezetét. (Helene Walterskirchen)

 

Aki levegővel táplálkozik, világít, mint egy isten és sokáig él. (Konfuciusz)

 

"Fordulj a légzésedhez, és a szétszórtságod eltűnik!" - vallotta már Buddha is. Ugyanígy a fejünkben köröző gondolatoktól is megszabadulhatunk. Aki csak a légzésére összpontosít, az nem tud egyszerre valami másra is figyelni. Egy bizonyos ponton túl ez a folyamat önállósul, és megnyugtatja a testet.

Fókuszáljunk teljesen a légzésünkre.

Lélegezzünk teljesen be és ki, mindig az orrunkon keresztül, a hangsúlyt a kilégzésre helyezve. Hagyjuk, hogy a belégzés megtörténjen magától.

A tudatos légzés tisztítja az érzelmeinket. Ha az előző fázisokban teljesen kiürítettük a testünket, és lecsendesítettük a tudatunkat, akkor képesek leszünk nyugalomban ülni ez alatt a néhány perc alatt.

Minél tudatosabb és lassabb a légzés, annál több energia táplálja a belső test-tudati öröm tapasztalást. A lassú légzés az élettartamot is hosszabbítja.

 

,,Végezzen légzésmeditációt, figyelmét összpontosítsa a hasi légzésre.

Kövesse a légzés áramlását a gyomor és a köldöktájék területén.

Öt-tíz lélegzetvétel segít a paraszimpatikus idegrendszer aktiválásában, ami a vészhelyzetre hangolt szervezetet fokozatosan megnyugtatja.”

 

 

,,Amikor könnyen lélegzünk, nyugodt az elménk, testmozgásunk pedig

harmonikus és kiegyensúlyozott.”

 

 

Just Breathe…Breathe in deeply …Breathe out …Repeat!

 

 

Tanulj meg helyesen lélegezni!

A modern kutatások is igazolják a légzés gyógyító hatását. 

Tény,

ha légzésedet naponta legalább 15 percen keresztül lelassítod annyira,

hogy a belégzés és kilégzés körülbelül 3-3 másodperc legyen, csökken a vérnyomásod, ellazulsz és megnyugszol. 

A légzés közvetlenül hat az idegrendszerre is: figyeld csak meg, hogy a lelkiállapotoddal hogyan változik a légzésed.

 

 

,,A lélegzetet hídnak mondjuk tudat és test között.”

A légzés kiemelten fontos szerepet tölt be a mentális állapotaink kialakulásában.

Miközben lelki, szellemi és fizikai működéseink közvetlenül és azonnal

hatással vannak a légzésünk változásaira,

a légzés is bele tud szólni a lelki, szellemi és fizikai működések alakulásába.

Ez egy oda-visszaható folyamat, egy folytonos vegetatív önszabályozás.

A legtöbbünk nem figyel oda a mindennapi tevékenységeiben a légzésére, mivel nem vagyunk tudatában annak, hogy mennyi mindenben lehetne segítségünkre az, ha képesek lennénk tudatosan szabályozni a légzést.

A légzőgyakorlatok segítségével a mindennapjainkat tehetjük könnyedebbé és stresszmentesebbé.  

Mivel a légzés testünk egyik legfinomabb tapasztalható működése, megfigyelésével és ellazításával a tudatosságunk kiterjed a fizikai érzékelési tartományok különben alig érzékelhető régióira is.

Ahhoz, hogy képesek legyünk a légzőgyakorlatokkal eredményeket elérni,

meg kell tanulnunk a légzésünk ellazult és csendes megfigyelését.

Majd ha ezt megfigyeltük, akkor lazítsuk el a légzést és igyekezzünk a lehető legfinomabb és fesztelenebb áramlássá tenni..

Mintha a légzés magától, tőlünk teljesen függetlenül egy végtelenül csendes és finom áramlásként élne. Forrás: http://www.purnam.hu/legzogyakorlatok

 

Amikor szüleink azt kérték, hogy húzzuk ki magunkat, ösztönösen tudták, hogy ha beesik a mellkasunk, akkor magát az Önvalót korlátozzuk. (B. K. S. Iyengar)

 

Veszünk egy-két mély, lassú lélegzetet, fókuszálva közben a levegő mozgására, az orrnyílásoktól egészen a tüdő legmélyebb pontjáig;

szemlélődjünk!

Figyeljük meg a gondolatainkat, a testi érzeteinket, ha valahol feszültséget érzünk, azt finoman lélegezzük át. Érdekes megfigyeléseket tehetünk ilyenkor: hol érezzük általában a feszültséget, a gyomrunkban? A torkunkban? A fejünkben? Lehet, hogy már ökölbe szorítottuk a kezünket és csak most vesszük észre?

Nézzünk rá a gondolatainkra: ostorozzuk magunkat? Pl. Miért is kellett ez nekem? Már megint képtelenek valamit megcsinálni! Mindenki balfék!

újból érdemes átlélegezni a gondolatokat és figyelni, ahogy tovatűnnek.

Élvezzük, ahogy a légzés mentén lenyugszanak a gondolatok is és újból képesek vagyunk higgadtan ránézni a saját helyzetünkre. Forrás: http://www.ujegyensuly.hu/helyem-a-vilagban/itt-egy-egyszeru-gyakorlat-ha-brutalis-stresszt-elsz-at

 

 

A mélylégzés segíti az ellazulást.

 

,,Ha mélyebben lélegeznénk és csökkentenénk a légzésszámunkat, naponta néhány percet tudatosan csak a ki- és belélegzett levegő áramlására koncentrálnánk, megtapasztalhatnánk a légzés fizikailag és lelkileg is gyógyító, valamint élénkítő vagy épp ellazító hatását.

Ha a percenkénti légzésszámot lecsökkentjük - időnként akár nyolcra, négyre -, azaz ha tudatosan irányítani kezdjük légzésünket, számos kedvező élettani hatást figyelhetünk meg magunkon.

Az elmúlt években a nyugati orvoslás is egyre több figyelmet fordít a különféle légzéstechnikákra, ugyanis a vizsgálatok szerint már napi 10 perc tudatos légzés markánsan csökkenti a feszültségszintet, valamint energikusabbá tesz.

A légzés szervezetünk egyik legfontosabb energiaforrása.

Minden egyes belégzéssel életenergiát szívunk magunkba. Az oxigén az élet forrása. Csak ha sejtjeink elegendő oxigént tudnak felvenni, vagyunk olyan helyzetben, hogy a rendelkezésre álló tápanyagokat elégessük és így a test működésének fenntartásához szükséges energiát garantáljuk.

De nemcsak életenergiát veszünk fel, hanem a kilégzéssel széndioxid távozik szervezetünkből.

Ezen kívül a légzés az egyik legfontosabb méregtelenítő és salaktalanító funkció. A légzőmozgásnak számos belső szervvel van kölcsönhatása. A légzésnek döntő befolyása van a szív munkájára, ezzel a vérkeringésre és nem utolsó sorban a vegetatív idegrendszerre.

Akár hiszed, akár nem, legtöbbünk rosszul lélegzik, pontosabban fogalmazva visszafojtott módon, kapkodva veszi a levegőt, mintha örökké ideges volna.

A régi kínaiak is tudták, hogy légzés lenyugtatásával befolyásolható lelki életük. Mielőtt gyerekeiket taníttatni kezdték volna, szerzetesek megtanították nekik, hogyan győzhetik le légzéssel a figyelmüket megzavaró stresszes helyzeteket.

Sokan lélegeznek fordítva

Amikor nem figyelünk a légzésre, általában nem lélegzünk mélyen: lélegzetvétel közben a has alig mozog, csupán a mellkas középső része emelkedik.

Amikor viszont elkezdünk tudatosan lélegezni (orron keresztül), a mély belégzésekkor a mellkas megemelkedésével párhuzamosan a köldök is kiemelkedik, míg a hosszú, elnyújtott kilégzésekkor a köldök befelé, a gerinc felé közelít, miközben a mellkas lesüllyed.

Sok ember azonban épp fordítva lélegzik: azaz belégzéskor beszívja a hasát. Ez a légzésminta különösen jellemző a sokat szorongókra, a dohányosokra, illetve a karcsúságukra nagyon ügyelő nőkre.

Sajnos a legtöbb ember tüdeje kapacitásának csak egy részét használja ki.

Ennek oka gyakran a stressz, a belső feszültség, mely kihat légzési rendszerünkre.

Minél kevesebb levegőt vesz valaki, annál több feszültség keletkezik. Ez egy ördögi kör, mely végül a külső létben is megnyilvánul.

A fojtott légzés nem ritkán jár betegséggel, csüggedéssel, kudarccal stb. Gyakran már egy ember külsején, bőrén, testtartásán, hangján fel lehet ismerni, hogy telten, szabadon lélegzik-e vagy görcsösen, fojtottan.

Ha valaki fordítva lélegzik, nem tudja teljes mértékben kihasználni a légzés gyógyító, stresszcsökkentő hatását.

Normál esetben ugyanis mély légzéskor a mellüreget és a hasüreget elválasztó rekeszizom lefelé nyomódik, ily módon a mellkas térfogata megnő. (A has irányába nyomódó rekeszizom az oka annak, hogy a has belégzésnél kifelé tágul, de levegő természetesen nem jut a hasüregbe.)

Ha valaki belégzéskor beszívja a hasát, a rekeszizma kevésbé tud lefelé nyomódni, így kevésbé nő a mellkas térfogata is, ami gyakran együtt jár a légzés mélységének csökkenésével is.

Ha megvan a helyes légzés, csökkentsük a légzésszámot

Stresszhelyzetben a légzésszámunk megnő,

ha azonban tudatos, hosszú be- és kilégzésekkel a percenkénti légzésszámunkat csökkenteni tudjuk,

a feszültségszint is csökkenni fog,

és a nehéz helyzeteket képesek leszünk higgadtabban kezelni.

Ha percenkénti légzésszámunkat sikerül 8-ra mérsékelni,

szó szerint azt érezzük, hogy fellélegzünk a stresszből,

ráadásul közben a hangulatunk, mentális állapotunk is megváltozik.

A hatás még erősebb, ha percenként csak négyet lélegzünk (ezt a legegyszerűbb úgy elérni, hogy 5 másodpercig belélegzünk, 5 másodpercig bent tartjuk, 5 másodpercig pedig kilégzünk).

A légzés gyógyító hatásának titka,

hogy míg a stressz a szimpatikus idegrendszert aktiválja és a stresszhormonok termelését serkenti,

a lassú, mély légzés a megnyugvásáért felelős paraszimpatikus idegrendszert, valamint a hangulatszabályozásban szerepet játszó szerotonin hormon termelését aktiválja.

A légzés életünk fő hajtóereje, a szellem és a lélek harmóniájának alapja.

A bölcsek és a misztikusok emberemlékezet óta arra utalnak, melyik erő ábrázolja légzésünket és milyen döntő befolyása van szellemi, testi és pszichés egészségünkre.

Titkos írások tudósítanak a legendás Atlantisz rituális légzőgyakorlatairól. Indiai hagyományból tudjuk, hogyan tudják a jógik speciális légzéstechnika (a "pranayama") segítségével a sejtpusztulást lelassítani, sőt teljesen megszüntetni. Még ma is hallani jógikról, akik állítólag 300 évet éltek.

Buddha, Lao-ce, Jézus, Saint Germain - hogy csak néhány spirituális mestert említsek - mind alkalmaztak speciális légzéstechnikát. Talán mert tudták, hogy a légzés kaput jelent a magasabb öntudat eléréséhez.

Az indiai bölcs, Patanjali azt tanította, hogy légzésünk ellenőrzése egyet jelent gondolataink és érzelmeink ellenőrzésével.”

Források: http://www.webvitaminbolt.com/egeszseges-eletmod/vegy-egy-nagy-levegot/ http://fenyjogaterapia.hu/a-gyogyito-legzes-alaptechnikai/ http://www.flatfitness.hu/egyeb/a-gyogyito-legzes/ Southern University Method

http://www.elet-ero-egeszseg.hu/43-hogyan-csokkenthetjuk-leggyorsabban-a-stresszt http://www.informed.hu/eletmod/wellness/ayur/rebirthing-21839.html

 

Lélegezz mélyeket

Ha már úgy érzed, semmi sem segít,

nem csak szorongsz, már-már kezdesz bepánikolni,

akkor vedd elő a leghatásosabb módszert: lélegezz mélyeket!

Pánikkor a lélegzésed felgyorsul,

szinte kapkodod a levegőt,

ezért elsőként

azt kell megszüntetni.

Lassú, mély lélegzetvétellel

lassan a feszítő érzés, a szorongás is megszűnik.

Nem kell, hogy tökéletesen tudj meditálni,

a lényeg,

hogy

koncentrálj

néhány percig a be- és kilégzésre,

és képes legyél lelassítani azt. Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/igy-kuzdd-le-a-szorongast-hasznos-tippek-pszichologusoktol/127524

 

Amint tökéletes a lélegzés, minden más is a helyére kerül. A lélegzés az élet.

De az emberek nem törődnek vele, egyáltalán nem figyelnek rá.

És minden változás, amely be fog következni, a légzésedben végbement változáson át következik majd be.

Mindenki rosszul lélegzik, mert az egész társadalom nagyon rossz beidegződéseken, elméleteken, hozzáállásokon alapul. Például ha egy kisgyerek sír, az anyja azt mondja, hogy ne sírjon. Mit fog tenni a gyerek? Visszatartja a lélegzetét, mert ez az egyetlen módja annak, hogy megakadályozza a sírást. Ha visszatartod a lélegzetedet, minden megáll: sírás, könnyek, minden. Akkor lassan-lassan rögzülnek a dolgok…

… ha mélyen lélegzik, az belülről masszírozza a nemi szervét.

…ha nem lélegzik mélyen; a légzés felületessé válik, így el van vágva a nemi szervétől.

Minden társadalom, amely elfojtja a szexualitást, felületes légzésű társadalom.

Csak azok az emberek lélegeznek tökéletesen, akikben nincsenek elfojtások a szexszel kapcsolatban. Az ő légzésük csodálatos; teljes és egész. (Osho)

 

,,Milyen hatása van annak, ahogy gondolkodom?

Az, ahogy most gondolkodsz, segít-e neked, hogy elérd ezt a célt vagy inkább az utadban áll?

A gyengeségeimre koncentrálok és elfeledkezem az erősségeimről? Amikor az emberek depressziósak, gyakran elfelejtik a múltbeli sikereiket, és elfeledkeznek azokról az erőforrásaikról és erényeikről, amelyek segíthetnének megbirkózni a jelenlegi szituációval."                        

,,A pozitív megerősítés, mint nevelési módszer arra épít, hogy az emberi agy ugyanúgy megérti és megjegyzi a szabályokat, ha csupán a biztató, dicsérő szavakat hallja, és ráadásul (a jobb agyfélteke segítségével) egy pozitív érzelem is fog társulni a tanuláshoz.

Tehát az az elvem, hogy mindig járjon egy jó szó, egy mosoly, egy köszönöm szépen, ha tett a tanuló ennek érdekében!”

,,Pontosan, mit is akarsz?”

,,Az okos emberek maguk válogatják meg, milyen tapasztalatokra kívánnak szert tenni."

,,Rendszeresen fel szoktam tenni ezt a kérdést, noha igazából csak kevesen értik. Ön hogyanszereti önmagát?”

,,A pozitív gondolkodás segít hozzá legjobban a sikeres és boldog élethez.

A pozitív gondolkodás rendkívül fontos. Talán semmi se hat ki úgy az életminőségünkre, és arra, hogy elérjük-e a céljainkat.

Ha pozitív gondolatokkal táplálod a tudatod, és optimista emberekkel beszélgetsz, a személyiséged is derűsebbé és pozitívabbá válik.

Többen megkedvelnek, ezáltal pedig nő a magabiztosságod, javul az önbecsülésed.”

 

,,Őrizzük meg, ami megőrzésre méltó, és javítsunk ott, ahol van mit javítani."

 ,,A rossz szokásokat gyomláljuk ki könyörtelenül."

 ,,Ha jól tanultok, nem marad el a jutalom."

 ,,Ott van. Márcsak az a kérdés, hogy jutunk el oda."

 ,,Mert elnyerik méltó jutalmukat, akik kitartóak és ügyesek."

,,Ne barátkozz olyanokkal, akik nem érdemlik meg."

 

,,Egy évig olvass pozitív könyveket és hallgass pozitív kazettákat. (Hogy kiirtsd a korábbi és tanult negatívizmusokat, ahhoz ez elengedhetetlen. Az évek során felgyűlt negatív dolgokat csak nagy mennyiségű pozitív irodalommal, hanganyaggal tudod közömbösíteni. Közben megtanulsz a megoldásokra koncentrálni, érzékennyé válsz a negatív emberekre és hatásokra. És rászoksz a pozitív gondolkodásra - abba sem tudod hagyni az ilyen könyvek olvasását, kazetták hallgatását és keresni kezded az ilyen típusú emberek társaságát.)”

,,A lényeg, hogy azzal foglalkozz, ami Te vagy, találd meg az életben a megfelelő segítőtársakat, és teremtsd meg a belső harmóniádat.”

,,Ma már tudom, nincs fontosabb, mint megtalálni azokat, kik a legjobbat hozzák ki belőlünk, s mi belőlük. Nincs fontosabb a várnál, melyet szeretteinkkel építünk fel. Kívánom hát mindenkinek: találjátok meg azokat, kik a legjobbat hozzák ki belőletek, s ti belőlük! Találjátok meg azokat, kikkel egy életen át erősíteni tudjátok egymást. Csak így érdemes élni, nemdebár?”

,,Mindnyájunknak szüntelenül kutatnunk kell olyan emberek után, akiket csodálhatunk és tisztelhetünk; olyan emberek után, akikről a saját viselkedésünk egyes elemeit megmintázhatjuk.          

Jelenlegi lényünk és viselkedésünk jelentős részben annak a számos embernek az elegye, akik az évek során befolyást gyakoroltak ránk.”

,,Bármennyi időt és áldozatot megér azoknak az embereknek a tanulmányozása, akik jól boldogulnak az életben.  Gyűjtsd össze a sikerrel kapcsolatos gondolatokat és információkat minden rendelkezésre álló forrásból!

 Olvass könyveket! Végy részt szemináriumokon! Szánj időt azoknak az ismereteknek az összegyűjtésére, amelyeket a siker megkövetel! Tanulmányozd azoknak a szokásait, nyelvhasználatát, öltözködési stílusát és irányelveit, akik kivívták a sikert!’’

,,Az egyik legértékesebb dolog, amit az ember megtanulhat, annak MŰVÉSZETE, hogyan használjuk fel mások tudását és tapasztalatát. S aztán mindezt a saját életünkbe beépítsük.”

,,Kiválasztom és az agyamban elraktározom a kedvenc idézeteimet. Így vértezem fel magam ebben a gyorsan változó világban elkerülhetetlen, védekezésekben és támadásokban bővelkedő helyzetek megoldására.”

A mentálisan erős emberek

Nem őrlődnek a saját hibáikonKerülik a negatív emberek társaságát, Nem sajnálják magukatNem haragtartóak, Nem hagyják, hogy mások akadályozzák őket,

Nem lesznek negatívak. Egészséges önbizalmuk van, Ha szükség van rá, akkor nemet mondanak, Nem rágódnak a hibákon, Nem mérik magukat másokhoz, Pozitívak, Siker- és Célorientáltak, Fejlődnek. Nem adják át az irányítást az életük felett, Nem aggódnak amiatt, hogy mindenkinek megfeleljenek, Nem követik el ugyanazt a hibát újból és újból, Nem várnak azonnali eredményeket,

Nem végeznek érzelmileg kimerítő tevékenységeket, Nem lógnak negatív emberekkel, PRODUKTÍVAK, EREDMÉNYorientáltak, Nem ragadnak meg a múltbéli hibáiknál, Nem figyelnek arra, hogy mások mit csinálnak, Nem teszik magukat az utolsó helyre a fontossági listán-A hosszútávú sikerért és boldogságért saját magad kell az első helyre tedd a fontossági listánPszichológiai rugalmasság,

Produktívan töltöd az idődet, Bízol az alkalmazkodási képességeidben, Fejleszted a képességeidet. Tanulsz a hibáidból, A saját értékrended szerint élsz, A nehézségekben megtalálod a lehetőséget, Hálás vagy, Arra fókuszálsz, amiben a legjobb vagy. Realista optimista vagy, Dolgozol a gyengeségeiden. Nem a múltban élnek. Nem adják fel az első kudarc után. Tudják másképp kell.

A zavaró tényezők kizárása. A mentálisan erős emberek azért tudják többször elkerülni a stresszes szituációkat, mert megelőzik azt.               

 ,,A legfontosabb készség, amivel túlélhető egy stresszes helyzet anélkül, hogy érzelmileg összeomlanánk: megtanulni irányítani az érzéseinket.

Pozitív elme = pozitív eredmények

,,Tápláld az agyad nagyszerű gondolatokkal."
,,Amint megtanulod, hogyan irányítsd az érzelmeidet, onnantól kezdve a következő stresszes helyzet olyan lesz, mint egy kellemes séta a parkban.”