Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Budai és Hung (ária)

Budai a mosolygó/nevető Buddha

http://en.wikipedia.org/wiki/Budai

 

Budai ( kínai - táska, zsák ) hangsúlyos Hotei a japán, a kínai népi istenség. One of Japan's Seven Lucky Gods. Laughing Buddha with the Big Belly. A neve azt jelenti: "Cloth Sack", és jön a zsákból, hogy hagyományosan ábrázolja a könyv. Ő általában azonosítja (vagy inkarnációja) Maitreya Buddha , olyannyira, hogy a Budai kép egyik fő formája, amelyben Maitreya Buddha ábrázolja Kelet-Ázsiában.

Ő szinte mindig látható mosolygós, vagy nevetve, így az ő beceneve a kínai, a Nevető/Mosolygó Buddha, Budai hagyományosan ábrázolták, mint egy kövér kopasz férfi viselt ruhát és kopó vagy egyéb hordozó ima gyöngyök. Ő hordozza a kevés vagyona egy ruhával zsák, hogy szegény, de tartalmát. Ő gyakran ábrázolt szórakoztató, vagy követi a rajongó gyerekek. Alakja jelenik meg, az egész kínai kultúra képviselete a megelégedettség. Az ő képe kegyelmeket számos templomok, éttermek, amulettek, és a vállalkozások.

A kínai történelem, Budai volt különc Chan szerzetes, aki élt Kínában alatt a késői Liang-dinasztia (907-923 CE). Ő volt a született Fenghua , és a buddhista neve Qieci, qie tett, ci - szerető, jóságos, kedves, elmegy, a, ez  Ő hozza a jó szerencse, hogy teremtsen Budai/Hotei alak a hasa. Sok képviseletek látta a csoport a gyermekek - egyfajta ázsiai Miklós vagy a Mikulás.

 

 

Miután meg tudtuk ki volt Budai nézzük a Hung (ária)-t

 

Om mani padme hum

Om Ma Ni Pe Me Hung (tibeti)

,,Tisztelet a Lótuszkelyhében rejlő drágakőnek”

A hat szótagból álló Om mani padme hum mantra (imádság; szanszkrit nyelven) a tibeti buddhizmus legismertebb bódhiszattvájához, Csenrézihez (szanszkritül Avalókitésvara; a szeretet és együttérzés bódhiszattvája) kapcsolható.

A „Mani” a tibetiek leggyakrabban használt imádsága. A tibeti buddhisták szerint ha az Om mani padme hum mantrát (imádságot) hangosan vagy magukban ismétlik, azzal felhívják magukra a szeretet és határtalan együttérzés megtestesítőjének tekintett Csenrézi (Avalókitésvara) hatalmas és jóindulatú figyelmét, és megkapják áldását.

Mani padme annyit jelent, mint lótusz ékszer. Ez a lótusz ékszer az emberi tudat. A lótuszvirág a világtér; benne a gyémánt az én. A beavatottak szerint a lótusz az öröklét jelképe, a ragyogó ékszer pedig az üdvözült ember.

Hum először annyit jelent, hogy: úgy legyen. De tulajdonképpen tevékeny szó, amely az Omot még egyszer és erőteljesen hangsúlyozza. Vannak, akik úgy magyarázzák, hogy harci kiáltás: hadüzenet az ostobaságnak, hitetlenségnek, haragnak, szenvedélynek és a gonosz sötétségnek.

 

 

 

„Nagyon jó, ha gyakran ismételjük az Om Mani Padme Hung mantrát, de miközben ezt tesszük, figyelnünk kell a jelentésére is. Arra a hat szótagra, amely nagyszerű és egyben hatalmas is.

 

 

 

Az első az Om szótag, amely az imádkozó tisztátalan testét, beszédét és gondolkodását szimbolizálja, de egyben Buddha tiszta testét, beszédét és gondolkodását is. Az igaz utat a következő négy szótag mutatja meg.

 

 

 

A Mani ékszert jelent és a módszert szimbolizálja: a megvilágosodás, a könyörület és a szeretet ősi szándékát.

 

 

 

A Padme jelentése lótusz, és a bölcsességet szimbolizálja. Az egyszerűséget a rendszeresség és a bölcsesség osztatlan egységével lehet elérni.

 

 

 

Az osztatlanságot az utolsó, Hung szótag szimbolizálja.

 

Tehát az Om Mani Padme Hung hat szótaga azt jelenti, hogy az osztatlan rendszeresség és bölcsesség útjának gyakorlásával saját tisztátalan testünket, beszédünket és gondolkodásunkat Buddha tiszta testévé, beszédévé és gondolkodásává változtathatjuk át. szentsége, a Dalai láma)

 

Mitől szabadít meg

  OM- büszkeség

  MA - féltékenység

  NI - szenvedély / vágy

  PE - butaság / előítélet

  ME - szegénység / birtokolni akarás

  HUNG - agresszió / gyűlölet

A hat szótag hatása:

  • az Om megtisztít a boldogsághoz és a büszkeséghez való neurotikus ragaszkodástól, amely az istenek világában élőket sújtja.
  • a Ma szótag áldása a nagylelkűség gyakorlásában segít elérni a tökéletességet, a tiszta etika gyakorlásának megvalósulását segíti elő.
  • a Ni ,a türelem(a várakozás)és a türelem(mások elviselése) gyakorlását mozdítja elő.
  • a pad a negyedik szótag a kitartásban segít tökéletesedni.
  • a Me a koncentrálásban segít
  • az utolsó hatodik szótag, a Hum a bölcsesség gyakorlásában segít.

E hat erény (tökéletesség) útja az, amelyez a három idő (jelen, múlt, jövő) minden Buddhája bejár.

 

Források: www.wikipedia.hu,

http://hu.wikipedia.org/wiki/Om_mani_padme_hum

https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/aum/om-mani-padme-hum

http://www.mantra.lapok.eu/om_mantra

www.nadishop.hu,