Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészség - Betegség ellen 31

2018.03.20

A boldogság tanulható - Mutatjuk hogyan!

Írta: Berényi Nóri, 2017.02.13. Amikor írok, akkor utazom. Arra az időre én leszek Miranda Priestly asszisztense, Carrie Bradshaw legjobb barátnője, vagy a lány, akit Leo átkarol a Titanicon. Sokszor mondják a barátnőim, hogy a stílusom olyan „Nóris” és a mai napig nem értem, hogy náluk ez mit takar, de szívesen írok a szerelemről, divatról, filmekről vagy mélyebb gondolatokról is, csak olyan „Nórisan”.

A legtöbb ember fejében él egy képzet a boldogságról, amihez általában sok pénz, tökéletes párkapcsolat és remek munka dukál. És, ha ezekből valamelyik hiányzik, akkor az sokaknak okot adhat a boldogtalanságra. De az élet nem így működik és legfőképp nem tűntet fel mindent tökéletes színben. Mert az a fajta tökéletesség nem létezik, ahol minden jó és hibátlan. Viszont a jó hír az, hogy mégis minden tökéletes.

1/5 Azok az utált reggelek…

Valljuk be, nem mindenki tartozik azok közé az emberek közé, akik reggel az ágyból kipattanva már veszik a sportcipőjüket és rohannak edzeni. Mert, hogy jól esik százszor kinyomni a szundit, bosszankodni, hogy megint fel kell kelni és ezek után meginni a finom, habos kávét.

Ez egyébként így van jól, hiszen minden ember szereti a kényelmet, de sokan megfeledkeznek arról, hogy a reggelek legtöbbször meghatározhatják a nap folytatását. És miért kellene morcosan indulnia az egésznek? Igen, fel kell kelned, igen, munkába kell menned, de ezt jobb, ha elfogadod és inkább próbáld úgy felfogni az egészet, hogy kezdődik egy újabb nap, amikor bármi megtörténhet. Csak rajtad áll, hogy milyen lesz a folytatás.

2/5 A boldogságodat nem a külvilág határozza meg

Attól a perctől fogva, hogy reggel kinyitod a szemed, már tudod alakítani a sorsodat. A nap folyamán érkeznek váratlan helyzetek, olyanok, melyekre egyáltalán nem vagy felkészülve és pontosan ezért kell stabil alapokon állnia a belső boldogságodnak.

Mert mi van, ha például mindened a munkád és egyszer csak elbocsátanak mindenféle előzmény nélkül? Jön a világvége?

Egyesek életében igen, de azokéban nem, akik tudják, hogy az élet ennél sokkal többről szól és hisznek a magasabb rendű összefüggésekben, vagyis, hogy minden úgy történik, ahogy annak lennie kell.

3/5 Éld meg a fájdalmat!

Persze szó sincs arról, hogy neked innentől fogva csak vidám és mosolygós életet kellene élned, mert úgysem fog menni. Magadra kényszeríthetsz egy erőltetett mosolyt, de az nem lesz az igazi, így a hatás is elmarad. Amikor fáj, akkor hagyd, hogy fájjon.

Éld át úgy, ahogy kell és, amikor letelt a gyászidőszak, akkor már ne nézz vissza.

Ne mondogasd, hogy milyen rossz volt neked, mennyit kellett szenvedned,

mert ez nem visz előre.

Csak azt nézd, hogy hol tartasz most és

törekedj arra, hogy jobb legyen az életed.

4/5 Vedd észre az apró dolgokat!

„Aki a kicsit nem becsüli…” Felesleges folytatni, mert tudod a végét. Lehet, hogy ezt eddig főként a szüleidtől hallottad, de, ha átgondolod ezt a mondást rájössz, hogy teljes mértékben igaz.

Észre kell venned az apró örömöket az életedben, mert ez adja az alapot a mindennapjaidnak. Ha valaki átenged a zebrán, rád mosolyog egy ismeretlen, virágot kapsz a párodtól, megdícsér a főnököd, nevetsz a barátaiddal, vehetsz magadnak szép dolgokat… ezek mind olyan dolgok, melyek megédesítik az életedet és kötelességed hálával tekinteni rájuk.

5/5 Feltételek helyett hála

Van egy nagy baj a feltételhez kötéssel. Soha, semmi nem lesz elég. Mondjuk azt mondod magadnak, hogy majd boldog leszel, ha megveszed az új kocsidat, elutazol egy egzotikus szigetre, vagy előléptetnek a munkahelyeden.

És mi van akkor, ha ezek közül egyik sem teljesül? Nincs értelme az életednek? Neked elsősorban azt kell megtanulnod, hogy ott legyél boldog, ahol jelenleg vagy. Légy hálás azért, amid van, mert sokan lennének a helyedben.

Vágyj többre, harcolj is érte, de soha ne a céljaidhoz kösd a boldogságodat, mert az út maga a boldogság, csak észre kell venned.

 

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/a-boldogsag-tanulhato-mutatjuk-hogyan/125756

 

 

Így találj vissza az öröm igazi forrásához

Írta: Berényi Nóri, 2016.11.14.

Elgondolkoztál már azon, hogy milyen őszintén tudtál örülni gyermekkorodban annak, hogy játszhatsz és a barátaiddal lehetsz? Aztán felnőttél és elkezdted a boldogságodat feltételekhez kötni. „Majd boldog leszek, ha…” és ezzel megfosztottad magadat a legfontosabb dologtól. Nem kell ennek így lennie, ezért segítünk visszatalálni az útra.

1/5 Le a feltételekkel!

Az igazi öröm az, amikor reggel az ágyban rámosolyogsz a párodra, mert ott van melletted és megadatott az, hogy együtt legyetek, vagy, ha mész az utcán és mindenféle különösebb ok nélkül csak úgy mosolyogsz. Nincsenek miértek, csak színtiszta boldogság. Azt mondod lehetetlen? Az igazság az, hogy nagyon is lehetséges, egyedül rajtad múlik. Amikor mindenféle feltételekhez kötöd a boldogságodat, azzal az a baj, hogy itt nem igazi boldogságról van szó.

Mindenféle álszentség nélkül, nyilván mindenkinek boldogságot okoz egy új kocsi, egy új ruhadarab, vagy egy luxusnyaralás, de ezeknek csak kiegészítő örömforrásoknak kellene lenni egy ember életében.

Ha most azt kérdezed magadtól, hogy akkor mégis mitől legyél boldog,

akkor kezdj el dolgozni magadon.

Próbáld megtalálni az örömet az apróságokban, kezdhetnéd például magaddal.:)

2/5 Ismerkedj!

Az ember társas lény, ezért mindig vágyakozik arra, hogy új emberekkel ismerkedjen, mert kell ez a fajta impulzus.

Annál pedig nincs is jobb érzés,

mikor rálelsz olyan lelkületű emberekre,

mint, amilyen te is vagy

és akikkel együtt boldog perceket szerezhettek egymásnak.

Törekedj arra, hogy ápold a kapcsolataidat, még, ha a munkád miatt ez nehezen kivitelezhető, mert igazán ezek a fontos dolgok az életedben.

Légy nyitott mindenkire, mert nem tudhatod, hogy mikor érkezik valaki az életedbe, akitől olyat tanulhatsz, amire a legnagyobb szükséged van. Szóval ne gubózz be! :)

3/5 Nevess, nevess és nevess!

Ha úgy érzed, hogy nem vagy éppen a helyzet magaslatán és nem tudod, hogyan rángasd ki magad a rossz hangulatból,

akkor gondoskodj róla, hogy mindig legyen valami, amin egy jót nevethetsz. Ezzel kiadhatod magadból az összes feszültséget, mert hidd el a nevetés tényleg gyógyír mindenre.

Szervezz egy hangulatos estét a barátaiddal és akkor biztos, hogy lesz okod nevetésre, vagy egyszerűen csak nézd meg a kedvenc vígjátékodat. A lényeg, hogy érezd jól magad, ne foglalkozz azzal, ha a főnököd éppen felidegesített és azt érzed, hogy elrontotta az egész napodat.

Keress valamit, amitől jobb kedved lesz. Látod, nem is olyan nehéz! :)

4/5 Tégy jót másokkal!

Nagyon jó érzés kapni, de próbáld ki azt, hogy milyen jó adni.

Fogadd meg, hogy minden nap teszel valakivel valami jót.

Elsősorban itt ne a világmegváltásra gondolj, hanem például segíts egy kollégádnak, aki nagyon el van csúszva a munkájával, vagy hallgasd meg a barátnődet, aki kiöntené neked a szívedet.

Ezekkel a cselekedetekkel valakiknek jobbá teszed az életét és abban biztos lehetsz, hogy neked ez duplán meg fog térülni. Egy idő után pedig rákapsz a dolog ízére és rájössz, hogy mennyire jól érzed magad attól, hogy másokon segíthetsz.

Éppen elég önző ember él a Világon, lógj ki a sorból!

5/5 Maradj kicsit egyedül!

El sem hinnéd mennyi fontos az „én” idő, főleg akkor, ha te is feszített tempóban éled a mindennapjaidat.

Jó érzés a családdal és a barátokkal lenni,

de szükséged van arra, hogy néha egyedül legyél, távol mindenkitől.

Ha eddig féltél ettől, akkor vágj bele és

meglátod, hogy mennyire pozitívan hat majd a személyiségedre.

Sokkal harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb leszel, ami mindenképpen fontos a boldogságodhoz. Néha mondj nemet a barátaidnak és vidd el magadat valami jó programra.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/igy-talalj-vissza-az-orom-igazi-forrasahoz/125078

 

 

 

6 ösztönző tipp, ha úgy érzed, éppen megrekedtél az életedben

Írta: Berényi Nóri, 2017.01.06.

Van úgy, hogy beüt az élet és azt érzed, hogy nincs kiút a jelenlegi helyzetedből, mert minden és mindenki összeesküdött ellened. Úgy látod, hogy megrekedtél valamiben, amitől már nem vagy boldog. Ezen szinte minden ember átesik élete során, a kérdés az, hogy te hogyan reagálsz rá.

1/6 Ez is csak egy életszakasz

Nem kell mindent olyan komolyan venni az életben, mert minden megváltozhat, akár egyik napról a másikra.

Tartsd szem előtt, hogy, ha jelenleg éppen megrekedtél az életedben,

ez csak egy pillanatnyi állapot és nem valaminek a vége.

Ebből a helyzetből leggyorsabban úgy tudsz kikerülni,

ha változtatsz.

Bár egyszerűen hangzik, valójában ez is kőkemény munka, mivel az emberek többsége retteg a változástól.

2/6 Hogyan láss hozzá?

Változni, vagy változtatni nem egyszerű, főleg, ha ragaszkodsz a rutinhoz és a jól megszokott dolgokhoz, de, ha egyszer belejössz, akkor azt fogod érezni, hogy soha nem voltál még ennyire szabad.

Ehhez magadon kívül nincs szükség semmire. Legyen szó munkáról, amit már nem szeretsz, vagy egy kihűlt párkapcsolatról, a lényeg, hogy merd megtenni azt a bizonyos első lépést, mert utána megállíthatatlan leszel.

3/6 Ne félj a csalódásoktól

Sokan azért nem mernek váltani például munkahelyet, mert félnek, hogy csak még nagyobb csalódás éri őket. Sokan pedig csak nevetnek azokon, akik a negyven éves korukban határozzák el, hogy végre megvalósítják álmaikat, mert így is túl sokáig vártak. Beskatulyázzák őket őrülteknek, akik a biztosat otthagyják a bizonytalanért. Pedig ők az igazán bátor emberek, akik mernek kockáztatni és nem félnek a kudarctól. Sokkal rosszabb lesz visszatekinteni később arra, hogy mennyi mindent csináltál volna másképp. Itt az idő, vágj bele most!

4/6 Hagyj fel a rutinnal!

Mert ez az egyik oka annak, hogy megrekedt állapotban érzed magad. A rutin olyan, mint egy rossz méreg, ami megfertőzi az emberek mindennapjait, szóval ideje leszámolnod vele.ersze nem az alapvető hétköznapi rutinra gondolunk, mint a reggeli fogmosás, munkába menet, hanem arra, amikor valamit már annyira zsigerből csinálsz, hogy már gondolkoznod sem kell hozzá. Ez elveszi minden kreativitásodat és egy nap majd arra eszmélsz, hogy nincsen semmi motivációd. Ezt pedig te sem akarhatod, szóval keresd a kihívást a mindennapokban, amivel megtörheted a rutint.

5/6 Adj bele mindent!

Nem elég ötven százalékon pörögni, ha valamit el szeretnél érni az életedben.

Legyen szó bármiről, ha azt akarod, hogy tartós sikered legyen, akkor azért keményen meg kell dolgoznod. Ha például a karrieredben szeretnél változást elérni, akkor dolgozz olyan keményen, ahogy csak tudsz, most nem számít a ki nem fizetett túlóra és a fáradtság, csakis a cél lebegjen a szemed előtt.

De ugyanez igaz a párkapcsolatokra is.

Ha mindent megteszel annak érdekében, hogy működjön a dolog, akkor működni is fog. Nyilván ehhez kell a másik fél akarata is, de,

ha látja rajtad a törődést, akkor benne is sok minden átértékelődik majd.

6/6 Csak pozitívan!

Ha éppen nehéz élethelyzetbe kerültél,

akkor is fontos,

hogy megőrizd a pozitivitásodat, mert ez segíthet majd ki belőle.

Persze nem arról van szó, hogy mindig nevess, még akkor is, ha belül összetörtél,

sőt hagyj magadnak időt feldolgozni a történteket,

de utána szedd össze magad és keresd a megoldást, a kiutat, amibe kapaszkodhatsz. Vagy csak gondold át azt, hogy nem csodálatos már pusztán az a tény, hogy élsz és küzdhetsz a céljaidért?

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/6-osztonzo-tipp-ha-ugy-erzed-eppen-megrekedtel-az-eletedben/125463

 

 

Lelki kufárkodás a bűntudatkeltés - Így szabadulj meg tőle

Írta: Jankovics Anna, 2014.03.02.  Négy éve kezdtem el írni. Azóta ez a legnagyobb szenvedélyem. Novellák, blog, aztán Bien, és könyvek. Jelenleg írásból élek. Voltam felszolgáló, fagyis, varrónő, nyomdai segédmunkás, főállású anya, dolgoztam a Honvédségnél, kézműveskedtem, és felnőtt fejjel tanultam. A lényeg egy dolog volt: jól csináljam. Nem tökéletesen, csak jól... a feladat tehát adott. Minden érdekel, ám kiemelt a pszichológia, az élettan... és a humor.

 

A bűntudatkeltés az egyik legaljasabb fegyver, amit az ember használ, mert azok, akik ellen ezt használják, nem ismerik fel ezt az élethelyzetet. Vannak, akik gyereknevelésre, vannak, akik férj-, feleségidomításra használják – helytelenül.

A bűntudatkeltés fegyverével nevelt gyerekből olyan felnőtt lesz, aki zsarolható, bármire rávehető. Akár bűncselekményre is.

Az emberi kapcsolatoknak pedig a bizalmon kell alapulniuk,

nem egy ,,húzd meg, ereszd el” játékon.

1/6 Az egészséges bűntudat

Ez egy természetes érzés, aminek célja, hogy jó irányba tereljen minket, hogy elgondolkodjunk saját hibáinkon. Bűntudat akkor keletkezik, amikor megbántunk másokat, helytelenül cselekszünk. Mélységének érzete emberenként, és a tett nagysága szerint változhat.
Egy közösségben az erkölcsi normák döntik el, hogy a közösség tagjai mit tartanak bűnnek, hibának. A bűn minden közösségben máshol kezdődik, emiatt van az, hogy van, aki már ,,kisebb” dolog miatt is bűntudatot érez, és vannak olyan emberek, akiknél úgymond ,,sok minden belefér”.

2/6 Indokolatlan bűntudat

Azokban az emberekben, akikbe életük folyamán ,,belenevelődött” az,

hogy rossz ember, ha másoknak nem felel meg,

a legkisebb dolog miatt is bűntudatot éreznek. Egészen a depresszióig sodródhat a folyamat.

Ettől az érzéstől meg kell szabadulni,

mert megfosztja az embert az élet örömétől.
Az indokolatlan bűntudat gyerekeknél kimondottam káros és veszélyes, mert kívülről csak annyit lát a szülő, tanár, hogy szótlanabb, zárkózottabb. Az év végi bizonyítványosztás az egyik kritikus időszak. Szinte minden évben hallunk olyat, hogy a gyerek ilyenkor haza sem megy, elszökik, de volt arra is példa, hogy kárt tett magában.

3/6 Mikor és hogyan alakul ki a bűntudat?

Kisgyermekkorban, amikor úgy gondolja a gyerek,

hogy szülei a mindig helyesen cselekvők – azaz viselkedési minták.

A szülő engedelmességre akarja tanítani gyerekét,

de nem mindegy, hogy hogyan teszi.

A legkárosabb ez a mondat:

Rossz vagy!

Egyrészt, mert nem a gyerek rossz,

hanem az, amit csinált, másrészt mert nem tudja, hogy miért ,,rossz”.


A nevelés ott kezdődik,

amikor elmagyarázzuk a gyereknek, hogy miért cselekedett helytelenül,

és biztosítjuk arról, hogy

legközelebb biztosan jól oldja majd meg a helyzetet.

4/6 Hogyan szabadulj meg a felesleges bűntudattól?

Először is, tisztázd magadban, hogy igen, sok olyan dolgot tettél életedben, ami nem volt helyes – és ezekből tanultál is, tehát jobb ember vagy, mint voltál.

Bocsáss meg magadnak, hiszen hibáid nem voltak hasztalanok, és az a múlt.

Tisztázd magadban azt is, hogy nem vagy tökéletes – ahogy senki sem az.

A körülötted lévő emberek egy részét látod csak, azt, amit láttatni akarnak, így nem tudhatod, hogy nála mi lehet a ,,bibi”. Értékeljük újra képességeinket – biztos, hogy olyan magasra kell tenni a mércét, aminek eléréséig túl sok a hibalehetőség?

5/6 Szerelmet, szeretetet kizsarolni

Ez az, amit felesleges csinálni, nincs is sok értelme.

Ugyanis nem szeretetet, szerelmet csikar ki ilyenkor valaki a másikból, hanem egy olyan hazugságot, amit ő akar hallani.

A bűntudatkeltés egy lelki kufárkodás:

Látod, én annyi mindent megtettem érted, te is tedd meg ezt vagy azt értem.

Múltbéli hibákkal is lehet valakiben bűntudatot kelteni:

Ezt meg azt eltűrtem, tűrj – vagy fizess valamilyen módon – te is.

A bűntudatkeltésnek sok válfaja van, melyeket a bűntudatot keltő felváltva, többnyire ösztönösen használ, rutinból.

6/6 …és végül a nagy csapda

Nem tartozol kompenzációval senki felé, csak azért, mert nem vagy tökéletes.

Tanulj meg nemet mondani,

amikor arra akarnak rávenni,

hogy olyat tegyél kompenzálásként, amit te nem akarsz.

Vállald hibáidat – ha tanultál belőlük, legyél rájuk büszke -, és az ezzel járó esetleges konfliktust.

Senkit sem szeret mindenki.

Viszont a tiszteletet kivívhatod, abban a dologban, amiben igazán jó vagy. Ám ezt semmiképpen sem megfelelésből tedd, hanem saját magad mércéje szerint.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/lelki-kufarkodas-a-buntudatkeltes-igy-szabadulj-meg-tole/117313

 

 

 

 

Ez történik akkor, mikor felhagysz a megfelelési kényszerrel

Írta: Berényi Nóri, 2017.04.10.

Milyen érdekesen működik az ember…

Egyesek annyira vágynak mások szeretetére,

hogy képesek teljesen feladni valódi önmagukat

azért, hogy olyasvalakinek feleljenek meg, aki ezt nem értékeli.

Amit persze titkon a másik fél is érez, ezért soha nem kapja meg a várva várt boldogságot.

De mi történik akkor, amikor magadon kívül, már senki másnak nem szeretnél megfelelni?

1/5 Csökken a „barátaid” száma

Nem véletlen az idézőjel,

hiszen ezek az emberek valójában nem is voltak a barátaid.

Ezt leginkább úgy tudod eldönteni, hogy mennyire játszod meg magad bizonyos személyek társaságában.

Az rendben van,

ha próbálod a legjobb formádat adni,

de az nem, ha ez azzal jár,

hogy teljesen kifordulsz önmagadból.

Hidd el, nem baj, ha a barátaid száma nem végtelen, inkább törekedj a minőségi kapcsolatokra.

Ugye mennyivel felszabadítóbb,

mikor úgy élvezed valaki társaságát, hogy nem azon gondolkozol, neki vajon tetszik e majd a mondanivalód? Egyszerűen csak az vagy mellette, aki igazán te vagy. És ez így van jól.

2/5 Még több konfliktus

Mert, hogy mi történik akkor, mikor az embereknek nem akarsz már megfelelni? Jönnek a konfliktusok, amiket kezelni kell.

Már nem érdekel, hogy a másik ember egóját növelve érd el céljaidat,

egyszerűen csak tudod ki vagy

és, hogy minden élethelyzetben

ki kell állnod önmagadért és a nézeteidért.

A munkahelyeden emiatt gyakran kerülhetsz majd kellemetlen szituációkba, de ez ne szegje kedvedet, fogd fel egy tisztulási folyamatként.

Az emberek talán már nem fogják annyira keresni a társaságodat, hiszen már annyira nem is vagytok egy hullámhosszon és ez feszültséget kelt majd bennük.

3/5 Elkezded magadat tisztelni

Most jöhet a dolog pozitív része, hiszen ez egy fantasztikus folyamat, már, ami a személyiségfejlődésedet illeti.

Hirtelen azon kapod magad, hogy

bár a barátok és ismerősük száma lecsökkent,

te mégis sokkal magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb vagy.

Ez azért van, mert már tudsz önmagadra koncentrálni,

nem veszi el minden energiádat az, hogy számodra jelentéktelen embereknek megfelelj és, hogy mindig mindenki kedvébe tegyél.

Ebbe mindenki belefáradna egy idő után,

szóval hagyj fel vele! Most te következel.

4/5 Érkeznek az igaz barátok

Miután elvégezted a szükséges nagytakarítást az életedben,

meglátod,

a régi helyett érkezik majd az új.

Ha volt olyan személy, akinek eddig azért próbáltál megfelelni,

mert féltél, hogy egyedül maradsz,

akkor ezt verd ki gyorsan a fejedből!

Pontosan azért

nem érkeznek a megfelelő emberek az életedbe,

mert még a régi,

rossz kapcsolataidra fordítasz túl sok energiát. Ez pedig elveszi az összes erődet attól, hogy új, hozzád hasonló embereket ismerj meg.

5/5 Megismered Önmagad

Ha valakinek folyamatosan meg akarsz felelni,

akkor szinte az ő életét éled meg,

az ő problémáit veszed fel

és nem foglalkozol magaddal.

Tegyük fel, hogy valaki elhív egy programra, amihez semmi kedved, de mégis igent mondasz, mert azt gondolod, hogy ettől a másik fél jobban fog szeretni.

Ez egyébként nem kizárt, de vajon akkor is ez történne, ha nemet mondanál, mert mondjuk semmi kedved hozzá, vagy egyszerűen csak vágysz egy kis magányra?

Légy egy kicsit önző, mert végtére is csak magadnak kell megfelelned.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/ez-tortenik-akkor-mikor-felhagysz-a-megfelelesi-kenyszerrel/126195

 

 

 

4 ok, amiért néha önzőnek kell lenned!

Írta: Póta Szilvia, 2017.06.10.

A gyerekkorunk folyamán megtanuljuk, hogy az önzetlenség jó, pozitív tulajdonság, ezzel szemben az önzés rossz, elítélendő viselkedés, melyet lehetőség szerint el kell kerülni.

A valóságban azonban korántsem ennyire egyértelmű a helyzet,

pszichológusok szerint ugyanis

időnként muszáj előtérbe helyeznünk önmagunkat

ahhoz,

hogy boldog és kiegyensúlyozott

felnőttekké válhassunk!

Íme néhány indok, hogy miért érdemes a jövőben jobban odafigyelned a saját szükségleteidre!

1/4 Jót tesz az egészségednek!

Mindenkinek vannak sűrűbb időszakok az életében, mikor a munka és a családi kötelezettségeknek köszönhetően hirtelen túlterheltté, stresszessé válik.

Ám ilyenkor is

fontos, hogy időt szakítsunk önmagunkra, és megóvjuk egészségünket!

Kimerültnek, vagy agyonhajszoltnak érzed magad?

Tedd félre egy kicsit a munkát, és

figyelj oda a tested üzeneteire!

Mindig fordíts elegendő időt az alvásra,

 • a testmozgásra,
 • a kiegyensúlyozott étkezésre
 • és a kikapcsolódásra,

hiszen ezek az alapvető létfenntartó tevékenységek

biztosítják számodra a mindennapokhoz szükséges mentális erőt és energiát.

Ne sajnáld magadtól az „én-időt”, még akkor se, ha ez esetleg a munkád rovására megy!

Stresszes napod volt?

Menj el edzeni, vegyél egy forró fürdőt, jógázz, meditálj, vagy olvass!

A lényeg, hogy olyat, csinálj, ami örömet okoz számodra.

Mindez fontosabb, mint gondolnád, hiszen feltöltődés hiányában előbb vagy utóbb teljesen kiégsz, és képtelen leszel ellátni a feladataidat!

2/4 Sikeresebbé válhatsz!

Bizonyos tanulmányok szerint,

vezetőként és beosztottként is előnyödre válhat,

ha néha félreteszed a bűntudatodat,

és a saját érdekeidnek megfelelően cselekszel.

 

Azok a személyek,

akik,

ha érdekeik úgy kívánják,

nem félnek önzően viselkedni,

 • magabiztosabbak,
 • és nagyobb valószínűséggel

tartanak ki céljaik mellett.

 

Nem félnek kiállni magukért, és bátrabban kérnek fizetésemelést, vagy előléptetést.

Ez a magatartásforma pedig megnöveli a siker esélyét is.

Persze, az, hogy szem előtt tartod saját céljaidat, még nem jelenti azt, hogy ne kellene tekintettel lenned másokra!

A jó vezető ismérve,

hogy odafigyel az alkalmazottaira,

ugyanakkor a cége érdekeit is szem előtt tartja.

3/4 Több időd lesz arra, amit szeretsz!

Mindannyian ismerünk olyan embereket,

akik képtelenek nemet mondani, legyen szó akár a munkáról, vagy egy baráti szívességről.

Ennek eredményeképpen gyakran előfordul, hogy az embernek

csak arra nem marad ideje, ami valóban fontos számára, vagy ami örömet okoz a mindennapokban.

Így fordulhat elő például az is, hogy egy hosszúra nyúlt munkanap végén már „csak” a

párunkra, vagy a családunkra nem jut elég energiánk.

Nincs azzal semmi probléma, ha néha nemet mondasz, hiszen ezáltal saját magadat óvod meg a kiégéstől.

Gondold végig, mi az,

ami valóban megéri az energia-befektetést, és mi az, ami már egyszerűen nem fér bele az idődbe!

Ennek eredményeképpen sokkal produktívabb

és boldogabb életet élhetsz!

4/4 Teljesebb lesz az életed!

A pszichológia területén az „automatapilóta üzemmód” kifejezést legtöbbször akkor használjuk,

ha valaki tudatos jelenlét, illetve kognitív tudatosság nélkül hajtja végre a napi rutint,

anélkül, hogy végiggondolná, mi az, ami valóban boldoggá teszi. Automata pilóta üzemmódban úgy sétálunk végig az utcán, étkezünk, vagy éppen beszélgetünk, hogy közben fejben egészen máshol járunk, és teljesen figyelmen kívül hagyjuk az élet apró örömeit.

Mindez azonban megakadályozhat minket abban is,

 hogy valóra váltsuk az álmainkat, és teljes életet élhessünk.

Ahhoz, hogy megszüntesd az automatapilóta üzemmódot, és gyakorold a tudatos jelenlétet, fontos, hogy néha félretedd a másokkal kapcsolatos aggodalmaidat, és

nagyobb figyelmet szentelj a saját igényeidnek, vágyaidnak.

 

Azzal, hogy jobban megismerd önmagadat, illetve a gondolataidat, felismerheted a szükségleteidet.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/4-ok-amiert-neha-onzonek-kell-lenned/126631

 

 

Nem az életeden kell változtatnod, hanem a hozzáállásodon

Írta: Berényi Nóri, 2017.01.21.

Amikor a hatalmába kerítenek a negatív érzések, mert úgy érzed, hogy például beleszürkülsz a hétköznapokba, vagy éppen célt vesztettél, akkor van egy fontos tanács, amit mindenképpen meg kell fogadnod.

Nem kell az életedet fenekestül felforgatni, egyszerűen csak változtatnod kell a hozzáállásodon.

Elvárások, amitől meg kell szabadulnod

Írta: Stumpf Bea, 2017.04.20.

Akár bevallod magadnak, akár nem, elvásárok szerint élsz, ahogy mindenki más.

Elképzeled, hogy szerinted hogyan kellene működnie a világnak, elvárod, hogy a párkapcsolatod olyan legyen, amit megálmodtál magadnak és még sorolhatnánk.

Nem baj, ha vannak terveid, álmaid és elképzeléseid az életedről, az elvásárok azonban sokszor tönkreteszik azt, amit már megszereztél. Miattuk nem tudsz örülni a jónak, és elrontják a hangulatod. Lássuk, melyek azok az elvárások, amiktől meg kell szabadulnod!

Mások

Ahogy a barátaid elvárnak tőled bizonyos dolgokat, úgy te is elvárásokat támasztasz feléjük. Ez valahol így normális, bár lehet, hogy manapság túl sok elvárással érkezünk egy munkahelyre, egy kapcsolatba vagy úgy általában a mindennapokba.

Szuper lenne, ha a környezeted úgy látna téged, ahogyan te szeretnéd, de sajnos ezt az elvárást el kell engedned.

Nem várhatod el ugyanis, hogy mindent úgy lássanak, ahogy te, mindig mindenben támogassanak és mindig megértsenek.

Hiszen mire is jók a barátok, ha nem arra, hogy néha visszatereljenek arra az útra, amiről letértél és néha tükröt mutassanak neked még akkor is, ha éppen egyáltalán nem kérted őket erre?

Felesleges elvárni az emberektől, hogy ugyanúgy gondolkodjanak a világról, ahogy te szemléled azt, hiszen ettől csak bosszankodni fogsz és csalódást okozol magadnak.

Találd meg másokban a jót, a számodra értékes dolgokat.

Az is egy érdekes döntés, ha lemondasz egyes emberekről csak azért, mert éppen nem felelnek meg az elvárásaidnak.

Engedd el azt a szokást, hogy megpróbálod meggyőzni a környezeted a saját igazadról, illetve arról, hogy miért lenne jobb, ha úgy élnék az életüket, ahogy te magad.

Ideje beismerned, hogy nem tudhatod mások teljes sztoriját, nem ismerhetsz minden háttérben mozgó tényezőt,

így a döntéseiket sem kérdőjelezheted meg vagy hánytorgathatod fel később, ha esetleg nem a legjobb utat választották. Hagyd, hogy mindenki a maga döntései szerint éljen,

ha szükséges, adj tanácsot, de ne ítélkezz!

Próbáld meg megkeresni az arany középutat, azaz ne a legrosszabbat betervezni, de ne is várd mindig mindenkitől a maximumot, ezzel ugyanis számos bosszúságot és csalódást elkerülhetsz!

Ha utálod, amit csinálsz

Utálod a reggeleket, korán kell kelni és elkezdeni a napi rutint… és egy idő után már a rosszkedv is rutinná válik. Ezt te sem akarhatod! Miért van beprogramozva az emberekbe, hogy a hétköznapok csak szörnyen indulhatnak? Ez legyen a te saját döntésed és elhatározásod.

Tehát ezután is ugyan úgy munkába kell menned reggelente,

de már másképp.

Biztos van valami, amitől mindig jobban érzed magad.

Lehet ez a kedvenc zenéd, filmed, vagy egy ébresztő hívás a legjobb barátnődtől.

Igazából csak a kreativitásodon múlik,

hogy miként telik a reggeled.

 

Való igaz, mindenkinek meg kellene tapasztalnia azt, hogy milyen érzés, mikor a munkád egyben a hobbid is, de ez nem feltétlen történik meg varázsütésre. Sokszor évekig kell szívnod egy munkahelyen, majd egyszer csak betoppan életed nagy lehetősége. Nem tudhatod, hogy ez mikor következik be, de addig hagyod, hogy rossz hangulatban teljenek a mindennapok?

Lehet, hogy nem szereted a jelenlegi munkahelyedet, de ez nem ok arra, hogy csak túlélni akard a hetet. Így nagyon sok mindenről lemaradhatsz és olyan lehetőségektől fosztod meg magad, melyeket később nem tudsz visszacsinálni.

Szedd össze minden erődet és változtasd meg a hozzáállásodat a dolgaidhoz.

Túl vagy egy pörgős készülődésen és elindulsz munkába. Lehet, hogy éppen dugóban ülsz, vagy a buszon idegesítettek fel, de

a lényeg, hogy maradj higgadt és csak arra fókuszálj,

hogy kihasználd azt az időt, amit még munka előtt magaddal tölthetsz.

Aztán mikor beérsz, akkor add át magad a munkahelyi feladataidnak és zárd ki a magánéletedet amennyire csak tudod.

Nap végén pedig hagyd ott az összes munkádat,

Az eredmény egy élménydús, hosszú élet lesz. Jól hangzik, nem?

Önmagad

Az, hogy mi számodra a tökéletes,

te teremted meg, te hozod létre, azaz nagyban tőled és a te hozzáállásodtól függ.

Tipikus elvárás, hogy boldogok szeretnénk lenni. Ha boldog vagy, akkor mindent szebbnek, naposabbnak és teljesebbnek látsz. Nem kell ahhoz a legdrágább kocsival járnod, a legmárkásabb ruhákat hordanod, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyél, sőt…

Valóban fontos,

hogy folyamatosan törekedj arra

és tegyél is azért, hogy boldog legyél.

De, ha egy pillanatra nem vagy boldog vagy éppen egy rosszabb időszakban vagy,

akkor ne pánikolj, hogy már soha nem leszel boldog,

hanem tegyél érte, változtass és

amíg meg nem oldódik a helyzet,

addig keresd az apróságokban a boldogságot!

Források és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-elvaras-amitol-meg-kell-szabadulnod/126261

https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/nem-az-eleteden-kell-valtoztatnod-hanem-a-hozzaallasodon-5-tipp-hozza/125559

 

 

 

5 önfejlesztő applikáció, amit érdemes letöltened

Írta: Szabó Vivien, 2016.06.09.  Kislány koromban a varázslótól a hercegnőig terjedő skálán minden foglalkozás érdekelt. Az csak valamivel később fogalmazódott meg bennem, hogy mivel írni és olvasni szeretek a legjobban, felnőttként is jó lenne valami olyasmit csinálni, amiben e kettőnek szerepe van. Innen aztán egyenes út vezetett az újságírás, majd a még nagyobb szerelem, a szerkesztés felé.

A saját fejlődésed fontosságáról sosem szabad megfeledkezned. Ha rossz periódusban vagy, az önfejlesztés segíthet kapaszkodókat találni, de ha épp minden a helyén van, akkor is inspirációt meríthetsz belőle a folytatáshoz. Ne aggódj, nem kell nagy dolgokra gondolni – íme 5 applikáció, amit érdemes kipróbálnod, ha szeretnéd hasznosan eltölteni az énidődet.

1/5 Hála minden nap

Amikor benne vagy a mókuskerékben, nagyon könnyű elfelejteni, mennyi csodálatos dolog van az életedben. Reggel felkelsz, készülődsz, elrohansz a munkába, dolgozol, a nap végén beugrasz egy edzésre, onnan pedig irány haza, fürdés, alvás... Ha ilyen távolságból nézed, minden nap ugyanolyannak tűnik. Pedig ez egyáltalán nincs így! Emlékszel például, milyen szép virágok mellett sétáltál el ma, útban a munkahelyed felé? Vagy milyen jó volt két program között beülni egy kávéra a barátnőddel?

Valójában ezek azok a pillanatok, amikre fókuszálnod kellene, és hidd el, ha így teszel, egyre többet fedezel majd fel belőlük! Ebben pedig az Orange Diary hálanapló is segítségedre lesz, amiben gondolatokat, fotókat, hangulatokat és hangjegyzeteket is rögzíthetsz, így megőrizve a napod legszebb pillanatait. 

Letöltés: iPhone, Android

2/5 Meditáció

A Headspace-ről egy blogon olvastam először, és nagyon megtetszett, hogy a meditációt spirituális háttér nélkül, teljesen praktikusan közelíti meg, és teljesen hétköznapi metaforákon keresztül mutatja be, miért is olyan jó, ha megtanulsz kikapcsolni!

Az elmére például úgy tekint, mint egy forgalmas autópályára,

ahol állandóan cikáznak az érzések.

OLVASD EL EZT IS!

Nyugtasd le az elméd – Meditációval a kiegyensúlyozottabb életért

Ilyenkor az ember szívesen berohanna közéjük és megállítaná a forgalmat, pedig nem ez a feladat!

Az alkalmazás kezdő, 10 napos programja

rávezet,

hogyan kell az út széléről, 

egy kis távolságot tartva

figyelni és felismerni

az érzelmeket anélkül,

hogy megpróbálnád befolyásolni őket. 

Stresszhelyzetben ez a fajta nézőpont nagyon-nagyon hasznos,

de abban is segít,

hogy ne ragadj bele sokáig a negatív gondolatokba!

Letöltés: iPhone, Android

3/5 Ép testben…

A jógával kicsit úgy vagyok, mint a meditációval. Nem tudom, miért hat a lelkemre ennyire jól, de már nem is akarom megválaszolni, csak csinálom.

Feltölt pozitív energiával és gondolatokkal, sőt, ha ok nélkül elromlik a kedvem (nyugtass meg, hogy ez nem csak velem fordul elő), azonnal ki tud hozni belőle!

Ezért is töltöttem le a Yoga Academyt, amivel akár otthon is kikapcsolhatok egy pár percre. A bemelegítő és kezdő szintű jógavideók prémium előfizetés nélkül is elérhetőek!

Letöltés: iPhone, Android

4/5 Új szokások

Ahhoz, hogy változásokat érj el az életedben, nem csak elhatározásra, de elköteleződésre is szükséged lesz – az elmélet szerint egészen pontosan 21 napig kell kitartanod egy új szokás mellett ahhoz, hogy az valóban a részeddé váljon.

Szeretnél több időt tölteni a családoddal, tájékozódni a világ történéseiről, minden nap megtanulni egy új szót angolul, vagy csak rávenni magadat, hogy elég vizet igyál?

A Habit Streaksben kiválaszthatod, miben szeretnél fejlődni,

és hányszor szeretnéd, hogy az alkalmazás emlékeztessen rá a nap folyamán. Hidd el, az elején nagyon jól fog jönni az extra motiváció, pár hét alatt pedig szinte észrevétlenül állsz át egy olyan rutinra, amire mindig is vágytál, és amitől sokkal jobban érzed magadat!

Letöltés: iPhone, Android

5/5 Ön- és emberismeret

Az önismeretedet nem csak azzal mélyítheted el, hogy befelé figyelsz, hanem azzal is, hogy

új, inspiráló gondolatokkal veszed magadat körbe... mondjuk a holtidődben!

Biztosan neked is van naponta pár perced, amikor semmi hasznosat nem tudsz csinálni – épp vársz a buszra, sorban állsz a boltban, ügyeket intézel.

A telefonod viszont ilyenkor is kéznél van, a Mentor FM nevű applikációval pedig sok érdekes hanganyag, előadás és interjú is ugyanilyen közelségbe kerül, amik nem csak a magánéletedben, de a karrieredben való előrelépésben is segítséget nyújthatnak.

Letöltés: iPhone, Android

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-onfejleszto-applikacio-amit-erdemes-letoltened/123911

 

 

 

Miért fontos, hogy szeresd önmagad és te legyél az első?

Írta: Stumpf Bea, 2017.04.21.

Volt már olyan, hogy azt figyelted,

hogy hogyan gondolsz magadra

és hogyan beszélsz önmagadról?

Apróságnak tűnik, mégis sokat számít,

hiszen ez befolyásolja azt, hogy hogyan érzed magad,

hogy mit közvetítesz másoknak

és hogy a környezeted mit gondol rólad.  Lássuk, miket befolyásol az, hogy hogyan gondolkozol magadról és hogyan tudsz fejlődni benne!

1/6 Első az egészség

Ha elkezdesz többet foglalkozni azzal,

hogy mikor mit érzel, és teszel azért,

hogy nap, mint nap jobb legyen,

akkor jobban tudod majd kezelni a stresszt,

könnyebben tudsz majd fókuszálni arra, amit csinálsz és nem fogsz olyan hamar kiégni a munkától és a mindennapi hajtástól sem.

Mivel minden fejben dől el, ezért

érdemes a belsőd ápolását is

a mindennapi rutin részévé tenni.

Fontos, hogy ezt ne egy jutalomként éld meg, hanem a folyamat részeként, azaz legyen normális, hogy időt hagysz magadnak, míg megszokod az új dolgokat, ne erőltesd, ami nem megy, és gyakorold mindennap az önismeretet.

2/6 Önzőség?

Sokan az önzőséggel párosítják azt,

amikor valaki tudatosan odafigyel önmagára és saját magát teszi az első helyre. 

Valójában ez éppen az ellenkezője ennek.

Ha odafigyelsz arra, hogy

egy-egy érzésnek mi lehet az oka és megpróbálod kideríteni, hogy honnan ered vagy

hogy hogyan tudnád megszüntetni, akkor szuper befektetést csinálsz.

Így olyan belső harmóniába kerülhetsz önmagaddal,

amit mások is irigyelni fognak tőled, azaz erre soha nem szabad sajnálnod az időt.

3/6 A trendek ellen

Manapság nehéz a mindennapokban gyakorolni azt, hogy

önmagadat szeresd és megfelelő időt szánj önmagadra, hiszen minden afelé tol és azt ordítja, hogy így lehetsz jobb, szebb, okosabb, gazdagabb vagy fontosabb. Ez mind szuper, de valójában nem azt mondják ezzel, hogy nem vagy elég jó, szép, okos, gazdag vagy fontos? Hozzáállás kérdése. Ha belegondolsz, egy magazint lapozgatva mindig arra vágysz, hogy te is olyan vékony, bársonyos bőrű vagy fiatal legyél, mint a címlapfotón tündöklő modell, amivel valójában saját magadat szidod és kicsinyled.

A fontos, hogy a körülötted lévő világból ne azt halld meg, hogy belőled mi hiányzik és te miben nem vagy jó, hanem a lényeget fogd meg, ami ennek pont az ellenkezője!

4/6 A szavak ereje

Lehet, hogy azt gondolod, hogy nem fontos, hogy

hogy beszélsz azokkal,

akiket szeretsz

vagy magadban miket gondolsz saját magadról, pedig

valójában nagyon sokat számít.

A szavaknak ugyanis óriási ereje van, még akkor is, ha nem mondod ki őket.

Lehet, hogy úgy tűnik, hogy a kedvesség vagy a jóság kiment a divatból, de ennek nem szabad bedőlnöd, hiszen minden egy pillanat alatt megváltozik,

ha valakire rámosolyogsz,

valakihez kedvesen szólsz

vagy egyszerűen csak meghallgatsz valakit, akinek szüksége van rád.

Ha te változol, varázsütésre a környezeted is reagálni fog és lehet, hogy azok a kapcsolatok, amik az évek alatt kihűltek vagy akiktől eltávolodtál, újra visszatalálnak majd hozzád.

5/6 Hogyan csináld?

Lehet, hogy ezt a cikket olvasva most azt gondolod, hogy igen, ez valóban fontos, erre van szükséged és akár legszívesebben mától elkezdeném, de fogalmad sincs, hogy hogyan vágj bele?

Az, hogy önmagaddal foglalkozol és hallgatsz az ösztöneidre, a megérzésedre és saját magadat helyezed a középpontba, mindenkinél más folyamat eredménye.

Ne érezd magad teljesen elveszettnek, van néhány tuti tippünk, amikkel elindulhatsz az úton.

Egy általános jó tanács: mindig azt csináld és arra menj, amiben jól érzed magad, ha mások eltérítenének az útról, ne hagyd magad, higgy magadban!

6/6 Napi praktikák

Az is segít,

ha egyszerűen figyelsz az érzéseidre,

  és többet csinálod azt, amit szeretsz

és megkeresed az okát annak, amikor rosszul érzed magad.

 • Lehet, hogy neked az segít, ha egy fél órára el tudsz vonulni mindentől a kedvenc könyveddel.
 • Kipróbálhatod azt, hogy naplót vagy blogot vezetsz, amiben kiírod magadból az összes gondolatodat, ami éppen foglalkoztat,
 • főzhetsz csak úgy kedvtelésből,
 • játszhatsz órákig önfeledten a kutyáddal
 • vagy megengedheted magadnak, hogy vegyél egy új ruhát, még akkor is, ha egyáltalán nincs rá szükséged, csak hogy örömet okozz magadnak.

Forrás és a teljes cikk: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/miert-fontos-hogy-szeresd-onmagad-es-te-legyel-az-elso/126268

 

 

 

A leggyakoribb tényező, ami a megfelelési kényszer mögött húzódik

Írta: Horváth Petra, 2017.08.19. A kreativitás a mindennapjaim része, mióta az eszemet tudom. Nem szeretem a tétlenséget, mindig késztetést érzek az alkotásra, legyen szó írásról, rajzolásról vagy éppen a grafikai tervezésről. Úgy gondolom, hogy a kreatív folyamatok kiváló teret engednek az önkifejezéshez és a véleménykinyilvánításhoz. Szeretek felfedezni új dolgokat, tanulni és fejlődni, akár a munkámról van szó, akár a szabadidőmről. Az igazi kikapcsolódást számomra a sport és a mozgás jelenti, éppen ezért imádok kirándulni, utazni és edzeni is.

Őszintén bevallom, ezt a cikket nem volt egyszerű összeraknom fejben, többszöri nekifutásra körvonalazódtak csupán a végleges gondolataim. Minden írásom szorosan kapcsolódik az életem bizonyos momentumaihoz, ez a téma pedig különösképpen szerves részemet képezi, emiatt pedig nehezemre esett objektívan állni a dolgokhoz.

Azért, hogy ne csak a saját tapasztalataim alapján nyilatkozhassak érdemben a megfelelési kényszerről, egy kisebb fajta felmérést végeztem az ismertségi körömben.

Olyan embereket kérdeztem meg, akikről tudtam, hogy hasonló cipőben járnak,

az interjúk célja pedig

a háttérben húzódó tényezők felkutatása volt.

Érdekes válaszok születtek,

a leggyakoribb ok pedig pontosan az volt, amire számítottam:

a szülői nyomás.

Önmagába a felmenőink irányunkba támasztott elvárásai teljesen normálisak, hiszen minden szülő azt szeretné, ha gyermeke sikeres lenne az életben. Azonban ennek tudatosítására mindenki más eszközöket vet be, és sajnos sokszor nem a legmegfelelőbbeket.

Mielőtt részletesebben is belemennék a miértek boncolgatásába, szeretnék pár szót a felelősök védelmében szólni.

Ugyanis többségük nincs is tisztában azzal, hogy mekkora terhet vagy nyomást helyez gyermeke vállára a nem megfelelően közvetített elvárásokkal.

Ennek a leggyakoribb oka, hogy

a szülő még tapasztalatlan a gyermeknevelés eme területén,

vagy nemes egyszerűséggel nem ismeri fel, hogy az általa kommunikált követelmény nem a megfelelő módon ér el a gyermekhez.

Optimális esetben ez a probléma megszűnik az évek múlásával, vagy a gyermek öntudatra ébredésekor.

Engem sokkal inkább a drasztikusabb végkifejlet elemzése mozgatott, mikor a szülői nyomás tudatos, s ez által az okozott következmények is tragikusabb irányba haladhatnak.

Önös érdekek

Talán a leggyakoribb tényező, mikor a szülő a saját életében el nem ért célok miatt érzett frusztráltságát vetíti ki a gyermekére.

Az anyák esetében nem ritka, hogy az álmaik meg nem valósulásáért a szülést okolják, mely gátat állított a karrierjük felépítésében vagy a céljaik megvalósításában.

Ilyenkor abban látják a megoldást, hogy a gyermek életét abba a mederbe kényszerítik,

melyben az övék úgymond véget ért, s így az utódok által érhetik el céljaik beteljesülését.

Az apai oldalról is hasonló indokok szoktak a szigorú elvárásokhoz vezetni, bár ez esetben gyakoribb, hogy a gyermekükben látják a saját életpályájuk folytatását, így rögeszmésen ragaszkodnak ahhoz, hogy utódot nevelhessenek, nem pedig gyermeket. Csakhogy egyetlen gyermek sem felelős a szülei döntéseiért, és azért, hogy a világra jött, ily módon pedig joga van a szabad gondolkodáshoz és ahhoz, hogy a saját útján járhasson!

Rossz tapasztalat

Talán az egyetlen indok, mely a három közül valamelyest megérthető, azonban nem kultiválható.

Ez akkor állhat fenn, ha a szülőknek van már gyermeke, aki úgymond csalódást okozott a számukra, s így a következő csemetébe kapaszkodva próbálják a saját hibáikat kijavítani.

Az egyetlen probléma ezzel, hogy az elvakultságuk és félelemeik miatt irreális elvárásokat támasztanak a vétlen gyermekkel szemben, akinek személyisége ez által nagymértékben csorbulhat.

Az ilyen szülőknél nem ritka az sem, hogy képtelenné válnak a dicséretre és az elismerésre, ami miatt a szenvedő alany úgy érezheti, bármit is ér el az életben, sosem lesz elegendő.

Érzelemmentesség

Manapság viszonylag ritkábban előforduló indok, mint azokban az évszázadokban, mikor kötelességtudatból nemzettek gyermekeket, nem pedig saját akaratból. Ennek ellenére mégis előfordulhat, hogy a megszületett csöppséget az egyik szülője – legrosszabb esetben mindkettő –, nem képes megszeretni.

Mikor egy emberi kapcsolatból kizárjuk az érzelmeket, nem marad más, mint a tiszta haszon. Az ilyen szülők nem azt tartják szem előtt, hogy a gyermeküknek mi a legjobb, hanem hogy hosszútávon miként kamatoztathatják a kicsi képességeit.

Szörnyű belegondolni, hogy ezek a gyermekek milyen lelki traumákat élnek át. A fent említett három tényező általában két gyakori végkifejlethez vezethet.

Az első, hogy a gyermek érzelmileg teljesen instabillá válik, nem lesz képes racionális kapcsolatokat kialakítani, így felnővén a saját gyermekeire is hasonló nyomást helyez majd.

A másik, hogy az irreális elvárásoktól és ez által a szülőktől is elfordulva,

fellázad a gyermek, s megszakít minden szálat a múltjában, mely nyomást helyezett valaha a vállára. Ebben az esetben azt hihetnénk, hogy csak a szülőket éri csorba, azonban a gyermeki lélek minden igyekezet ellenére is maradandó sebeket szenved, melyek begyógyulása talán sosem következik be.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/a-leggyakoribb-tenyezo-ami-a-megfelelesi-kenyszer-mogott-huzodik/127094

 

 

 

20 életigazság, amit sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni

Írta: Kerekes Vivien, 2017.09.17.  Ötéves koromban kaptam egy kis hableányos naplót, de mivel a betűket akkoriban csak hírből ismertem, maximum rajzolni tudtam volna bele. Így hát eldöntöttem, hogy amikor „nagy leszek”, milliónyi izgalmas, vicces, vagy éppen megható dologról fogok írni. Néhány évvel később már tudtam, hogy újságíró szeretnék lenni, és bár néha meginogtam, az élet végül mindig visszaterelt ebbe a mederbe. Témának jöhet bármi, kezdve a videojátékoktól egészen a katicabogarakig, mert hiszem, hogy a világ leghétköznapibb dolgaiban is meg lehet találni az érdekességet!

Milyen érdekes belegondolni, hogy mennyire másképp bánunk saját magunkkal, mint a barátainkkal és szeretteinkkel.

Kedvesek és megértőek vagyunk másokkal,

de önmagunkkal kevésbé.

Könnyen észrevesszük az ismerőseink szépségét és pozitív tulajdonságait, de ha rólunk van szó, sokszor csak a negatív dolgokat látjuk. Nem csoda, hogy bizonyos életigazságokról olyan hamar megfeledkezünk; pedig ha megfontolnánk a mondanivalójukat, az egész életünk máshogy alakulhatna!

1/20 Ha szeretnéd, hogy meghalljanak, fel kell szólalnod.

Néha szívesen kifejeznéd az eddig eltitkolt véleményed, legyen szó munkáról, vagy egy kapcsolatról.

Lehet, hogy nyomja valami a lelked egy ideje, és szívesen kiadnád magadból.

Akkor vajon miért nem teszed?

Az egyik legnagyobb életigazság, hogy az emberek nem fogják meghallani azt, amit nem mondasz el – ha szeretnéd, hogy halljanak, meg kell szólalnod először!

2/20 Ha valamit nem értesz, kérdezd meg.

Hányszor előfordult már, hogy nem tudtunk valamit, de mégsem mertünk rákérdezni. Gondolj csak bele; már az iskolában is megesett veled, hogy nem értetted a matekpéldát, de mivel úgy tűnt, rajtad kívül mindenkinek egyszerűen megy, inkább meg sem szólaltál?

Pedig valójában nincs ezen mit szégyellned, hiszen kismillió olyan dolog van, ami számodra egyértelmű, míg másoknak kevésbé.

3/20 A problémáid nagy része csak a fejedben létezik.

Emlékszel még, milyen problémákon stresszelted magad egy évvel ezelőtt?

Ma már valószínűleg a nagy részük a homályba merült, pedig akkor rengeteg energiát fektettél már csak abba is, hogy gondolkodtál rajtuk.

Ne hagyd, hogy az apróságok felemésszenek,

és lelkileg kimerülj tőlük.

Inkább tedd fel magadnak a kérdést: vajon mennyire lesz fontos ez számodra egy hónap múlva is?

4/20 Ha szeretnél valamit, csak kérned kell.

Tudod, hogy tartja a mondás: néma gyermeknek az anyja sem... Lehet, hogy régóta vágysz egy előléptetésre, vagy egyszerűen csak szeretnél kicsit több figyelmet kapni a párodtól.

De ha sosem mondod ki, mit szeretnél igazán, lehet, hogy nem is fogod megkapni.

A szavaid hatalmas erővel bírnak; hagyd, hogy a segítségükkel megszerezd, amire vágysz.

5/20 Amikor hibát követsz el, kifogások helyett egyszerűen csak ismerd be.

Mindenki hibázik; van, aki rövid időn belül gyakran, míg mások csak ritkán. De senki sem tökéletes.

Ha úgy érzed, valamit rosszul csináltál, kifogások gyártása helyett egyszerűen légy őszinte.

Hidd el, az emberek ezt sokkal többre értékelik, mint azt, ha mindent megpróbálsz megmagyarázni.

6/20 Mindenkinek van véleménye, és ez eltérhet a tiédtől. Fogadd el.

Van, aki imádja a cicákat, míg mások inkább a kutyákat részesítik előnyben. Egyesek cukorral isszák a teát, mások mézzel.

Az élettapasztalatok és a neveltetés mindenki véleményére hatással van, épp ezért el kell fogadnod, hogy akadnak olyan emberek a környezetedben, akik másképp vélekednek a fontos témákban.

7/20 Találd meg a jót mindenben, ami történik veled.

Vannak napok, amikor semmi sem jön össze. Amikor elejted a kávés bögrédet reggelizés közben, vagy megbotlasz az utcán, épp a legforgalmasabb zebra közepén. Nem csoda, ha ezek után csak arra tudsz gondolni, hogy minél előbb hazaérj, és ki se tedd a lábad a lakásból egész nap.

Pedig sokszor már a nevetéssel javíthatsz a helyzeteden.

Ne vedd túl komolyan az ilyen alkalmakat – inkább próbálj meg minden napból kiemelni legalább egyetlen pozitív dolgot. Hidd el, nem is olyan nehéz találni!

8/20 Senkinek sem tartozol semmivel.

Nem kötelező megtenned semmit.

Nyugodtan mondhatsz nemet egy kérésre, hiszen az egyetlen személy, akinek tartozol bármivel is, te magad vagy.

És a legfontosabb, amit meg kell jegyezned:

csak akkor mondj igent, ha azzal nem mondasz nemet saját magadnak.

9/20 Az egyetlen személy, akire mindig számíthatsz, te magad vagy.

A családod és a barátaid ott lesznek melletted, bármi történjék is: támogatnak a döntéseidben, meghallgatják a félelmeidet, és segítenek meggyógyítani a szíved egy szakítás után.

De ők sem tudnak ott lenni veled mindig, a nap 24 órájában.

Ne felejtsd el, hogy az egyetlen személy, aki mindig ott van neked, az te vagy.

10/20 Ne higgy az ígéreteknek; higgy az érzéseidnek.

Sajnos időnként mindenki megtapasztalja, milyen érzés csalódni. Amikor valaki ígéretet tesz, de végül mégsem sikerül betartania azt.

Épp ezért az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, ha mások helyett saját magadnak hiszel – hagyatkozz az érzéseidre és megérzéseidre.

11/20 Minden találkozás okkal történik.

Az egész életedre kihatással volt minden egyes ember, akivel valaha is találkoztál.

A barátok, akikkel a középiskolai éveket töltötted el, az első személy, aki összetörte a szíved, és így tovább.

Ezek mind ahhoz vezettek, hogy ott legyél, ahol most tartasz – és az utadon még rengeteg találkozás vár rád!

12/20 Minden ember változik idővel.

Az élet nem áll meg: újabb és újabb feladatokkal, problémákkal és szituációkkal találod szembe magad.

Ezek pedig előbb utóbb megváltoztatnak téged is. A gondolkodásmódodat, a véleményedet, talán még a viselkedésedet is. De ki mondta, hogy ez rossz dolog? Elvégre a fejlődés elengedhetetlen része az életünknek.

13/20 A megbocsátás rajtad is segít.

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy azt mondod, "nincs semmi baj azzal, amit tettél velem".

Sokkal inkább azt jelenti,

hogy nem engeded a múltbeli sérelmeknek tönkretenni a boldogságodat.

Ezzel a döntéssel nem a rossz tapasztalatokat törlöd ki;

ehelyett inkább elengeded a fájdalmat, ami csak megkeserítené az életedet.

14/20 Bizonyos embereket el kell engedned az életedből.

Nehéz elengedni azokat a személyeket, akikhez sok kedves emléked fűződik.

De néha meg kell tenned – saját magadért.

Ha valaki miatt meg kell változtatnod a személyiséged, vagy el kell hallgatnod a véleményed, az az ember valószínűleg nem is igazán TÉGED kedvel.

Tudod, mit mondanak: ha a hiányod nincs hatással valaki életére, akkor a jelenlétednek sincs értelme.        

15/20 A sikert gyakran a bukás előzi meg.

Nem számít, hogy hányszor hibázol, és mennyiszer buksz el valamiben – mert így is megelőzted azokat az embereket, akik még csak meg se próbálják.

Nem létezik olyan sikeres személy a világon, aki egyik napról a másikra, mindenféle akadály nélkül megvalósította az álmait.

Minden negatív tapasztalat erősebbé tesz, és a segítségükkel fogod tudni, milyen hibákat nem követsz el legközelebb.

16/20 Nem létezik még egy olyan ember, mint te.

A világon több milliárd ember létezik, és nincs még egy olyan köztük, mint te.

Egyedi vagy, saját gondolatokkal és vágyakkal – ugyan miért akarnál valaki más lenni?

Légy büszke a személyiségedre, mert a Nagy Ő épp emiatt fog beléd szeretni.

17/20 A félelem a legnagyobb dolog, amit később megbánhatsz.

Amikor az emberek visszatekintenek a múltjukba, legtöbben azt bánják, hogy nem vállaltak elegendő kockázatot.

Megelégedtek a biztossal, pedig egy kis bátorsággal többet érhettek volna el az életben.

Tanulj mások hibájából, és ne hagyd, hogy a félelem utadba álljon.

18/20 Egy sikeres kapcsolat sok munkát igényel.

A szerelem nem olyan, mit amilyennek a filmekben látod.

A dolgok nem alakulnak mindig tökéletesen, és a kapcsolatok nem tartják fenn magukat csak úgy.

Ehhez rengeteg munka kell; bizalmat teremteni, őszintének lenni, és megnyílni egymás előtt.

Ne hagyj ott egy kapcsolatot csak azért, mert nem működik tökéletesen már az első pillanattól fogva.

19/20 Sokszor azt kapod, amit te is beleadsz.

Ha szeretetre vágysz, adj cserébe szeretetet.

Ha barátokra akarsz szert tenni, légy barátságos.

Ha szeretnéd, hogy az emberek jobban megértsenek, neked is megértőbbé kell válnod.

Néha a dolgok ilyen egyszerűek.

20/20 Te irányítod a boldogságodat.

Az életedet te magad irányítod; senki sem kényszeríthet olyan döntésekre, amelyeket nem akarsz meghozni.

Minden reggel, amikor felkelsz, a lehetőség a kezedben van, neked pedig csak el kell döntened: boldog leszel aznap, vagy sem?

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/20-eletigazsag-amit-sokszor-hajlamosak-vagyunk-elfelejteni/123549

 

 

Sok ember, amint tükröt lát, már menekül is előle, mert Isten ments, hogy meglássa a testet, amiben él.

Ez a gondolkodásmód pedig

önbizalomhiányhoz és kishitűséghez vezet.

Mert, aki nem elégedett a külsejével,

az nem tudja az ellenkezőjét mutatni a külvilág felé.

Félénk és szégyenlős lesz,

megfosztva magát rengeteg élménytől és lehetőségtől.

De nem kell ezt az utat választanod.

Arc

Fogj egy tükröt és szó szerint bámuld az arcodat folyamatosan.

Menj végig az arcvonásaidon, a szép szádon és végül merülj el a tekintetedben. Ha sokáig nézed a szemeidet, egy idő után valami megmagyarázhatatlan dolgot fogsz érezni. Egyesek elsírják magukat, mások mosolyognak magukra, de a lényeg, hogy,

ha bele mersz nézni a szemedbe hosszú ideig,

akkor valami megváltozik benned.

Test

Először is állj egy egész alakos tükör elé és dobd le magadról a textilt. Kezdd el szépen a lábfejedtől felfelé, aprólékosan megfigyelni a testedet

és a legnagyobb szeretettel nézz magadra. Csodáld meg a formás vádlidat, az izmos combjaidat, kerek popsidat és gyönyörű arcodat.

Érj magadhoz és érezd, hogy ez a számodra legszebb test a világon. Jobb nem is lehetne.

Neked…

És írj fel a tükrödre olyan kedves szavakat, idézeteket, melyektől jobban fogod magad érezni.

Például a reggeli készülődés mellé nagyon jól fog esni egy: „Hello, gyönyörű!” felirat, vagy, mikor munkából hazaérve, hulla fáradtan olvasol hasonlókat.

És soha ne felejtsd el, hogy ki írta fel ezeket az inspiráló üzeneteket a tükrödre!

Jöhet pár kép!

Időről-időre készíts magadról pár képet, amit szívesen nézel vissza azokon a napokon, amikor nagyon nem érzed magad magabiztosnak.

Jöhet egy szép smink, egy szexi ruha és máris másképp érzed magad a bőrödben.

A legjobb képeket pedig posztold ki magadról, mert bár tudjuk, hogy nem ezen kell múlnia az önbizalmadnak, de azért mindenkinek jól esik, ha látja, hogy másoknak is tetszik.

Forrás és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-szokas-hogy-megszeresd-a-tukorkepedet/125547

 

 

 

4 érv, amitől könnyebb lesz elfogadnod a változásokat az életedben

Írta: Berényi Nóri, 2016.11.10.

Biztosan a te életedben is történt már olyan változás, aminek nem tudtál annyira örülni, és abban az élethelyzetedben eszedbe sem jutott volna pozitívumként tekinteni rá – pedig a változás legtöbbször a javunkat szolgálja. Amikor rossz úton haladsz, akkor ez egyfajta vészjelző, hogy irányt válts, sokan azonban ezt nem hajlandóak észrevenni. Ha megtanulsz örülni a változásnak, akkor idővel ott találod magad, ahol lenned kell!

1/4 A változás mint lehetőség

Minden egyes változásban ott rejlik a lehetőség. Lehetőség arra, hogy kimozdulj a megszokottból és végre rálépj a te utadra. A kérdés az, hogy mersz-e lépést tartani a változással, vagy maradsz az aktuális helyzetben, ami a biztonságérzeten kívül nem nyújt már túl sokat.

Ha megtanulsz rugalmas lenni életed minden területén, akkor olyan lehetőségek érkeznek majd, amikből csak profitálhatsz. Nehéz erre így tekinteni, ha nem éppen pozitív a változás,

de programozd át a gondolataidat, és máris minden megváltozik.

Például, ha elbocsátanak a munkahelyedről, pánik helyett inkább ülj le és gondold át a helyzetet. Persze mondhatod, hogy mi a pozitív abban, ha kirúgtak és nincs miből kifizetni a számlákat, de válts nézőpontot. Minden okkal történik, így az is, ha netalántán elküldenek az adott munkahelyről. Valószínűleg mást szánt neked a sors, valami sokkal jobbat, amire utólag jössz majd rá.

2/4 Rájössz, kik az igazán fontos emberek az életedben

Amikor negatív változás áll elő az életedben, akkor fontos körbenézned, hogy kik azok az emberek, akik ebben a helyzetben melletted állnak és támogatnak. Ilyenkor jössz rá, hogy kikre számíthatsz igazán.

Persze az is benne van a pakliban, hogy pár emberben csalódnod kell, de talán akkor jobb is, hogy így alakult.

Azokat a barátokat viszont becsüld meg, akik jóban-rosszban kitartanak melletted, mert ők kincsek az életedben.

Fontos, hogy olyan embereket gyűjts magad köré, akik a sikereidnek is legalább annyira örülnek, mint te magad, és nem irigykedve néznek rád.

3/4 Valami készül…

Minden nagy dolgot az életedben egy élethelyzet változása idéz elő, így ha éppen ezen mész keresztül, akkor tudhatod, hogy valami készül.

Bízz a gondviselésben és abban, hogy ez mind érted történik és nem ellened.

Próbálj pozitívan tekinteni a jövőre, és akkor biztos, hogy jó dolgokat vonzol be az életedbe.

Lehet, hogy éppen benne ragadtál egy rossz élethelyzetben, amiből szeretnél kijönni, ez pedig csak valamilyen változás útján lehetséges.

Amikor rájössz arra, hogy ez kizárólag a te javadat szolgálja, azután már ajándékként tekintesz a változásokra.

4/4 Azzá válsz, aki lenni szeretnél

Ahogy az életkörülményeid, úgy te is folyamatos változásokon mész keresztül, hogy végül azzá az emberré válhass, aki lenni szeretnél.

Észrevetted, hogy van olyan az életedben, akit régen imádtál, most viszont nem érted, hogyan állhattatok korábban olyan közel egymáshoz? Ez azért van, mert az akkori személyiségedhez ő illett, de mivel te is folyamatosan fejlődsz, ezért a baráti köröd is cserélődhet.

Ne ragaszkodj olyanokhoz, akik már nem passzolnak hozzád,

inkább engedd el őket és csinálj helyet azoknak, akik alig várják, hogy az életed részévé válhassanak.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/4-erv-amitol-konnyebb-lesz-elfogadnod-a-valtozasokat-az-eletedben/124981

 

 

 

Így győzd le a kishitűséget és válj önbizalommal telivé

Írta: Körtvélyfáy Zsófia, 2017.01.20.

Az önbecsülés,

személyiségünk egyik legfontosabb alappillére.

Maarit Johnson, stockholmi pszichológus a ház alapzatához hasonlítja.

Ha ez stabil és jól megépített, akkor maga az épület is szilárdan áll, sőt még a kisebb földrengéseket is kibírja.  Azért ez nem mindegy ugye?

De mi vezet oda, hogy valakinek kevés,

másnak pedig már talán egy hangyányit sok is jutott belőle?

Cikkünkben megnézzük az alacsony önbecsüléshez vezető út okait és megoldásokat is keresünk, mert hidd el többre vagy képes, mint gondolnád.

Út az alacsony önbecsülés felé:

A kezdetek:

Ki gondolná, hogy az önbecsülést is két részre lehet bontani. Pedig így van.

Van egy úgynevezett belső önbecsülés,

amit éltünk

első két éve során kapunk meg.

Azt, hogy mekkora „csomaggal” vágunk neki az életnek, nagyrészt szüleink határozzák meg.

Ezeknek a kezdeti évekről

a folytonos puszilgatásról,

összebújásról kell szólnia.

A gyereknek éreznie kell a feltétel nélküli szeretetet.

Akár úgy is mondhatnánk,

hogy most kell feltölteni a szeretet-raktárait egy egész életre.

Később, az iskolában, munkahelyen úgyis minden a teljesítésről és az érdemekről fog szólni.

Így ha a szülő nem szeretné, hogy pár év múlva az ő csemetéjéből is olyan felnőtt váljon, akit hiába dicsérnek, mégsem hiszi el magáról, hogy tehetséges, akkor még az elején kell észnél lenni, támogatni, szeretgetni.

Később:

És akkor ott a másik, a külső önbecsülés,

ami a teljesítményünktől, kinézetünktől, sikereinktől függ.

Igen ám, de a kettő kiegészíti egymást.

 

Ha valaki hadi lábon áll a belső önbecsüléssel,

akkor csak a külsőre támaszkodik, ezzel kompenzál. Az ilyen ember gyakran a teljesítmény révén igyekszik kompenzálni a hiányt. Ha valamiben nem annyira sikeres, rögtön úgy érzi, ő maga teljesen selejtes és értéktelen ember. De ahogy a legtöbb dolog ez sem ilyen egyszerű.  

 

 

Négy kategóriát lehet felállítani:

 1. A boldog teljesítőt, akinek magas mind a kettő önbecsülése,
 2. a kényszerteljesítő aki bár alacsony belső, de magas külső önbecsüléssel bír,
 3. az életélvezőt, akinek mind a kettő magas és

4.

Mivel sem a belső, sem a külső önbecsülése nem túl magas ezért nagyon könnyen sebezhető. Ha valamibe belekezd és nem úgy sikerül, ahogy azt elképzelte, könnyen feladja.

A teljesítmény nem annyira érdekli, mint inkább az érzelmi megerősítés, támogatás.

Visszahúzódó, nehezen lát hozzá a problémák megoldásához. Sokszor bátorításra szorul. Magadra ismertél?

Akkor itt az ideje a változtatásnak, mert

hidd el sokkal több dologra képes vagy, mint amennyit kinézel magadból! Ne éld le úgy az életed, hogy csak kis fordulatszámon zötyörögsz.

Segítség a változtatáshoz:

Zárd le a múltat! 

Mindenkit érnek kritikák, sérelmek az életben.

Ne engedd, hogy ezek irányítsák az életedet

és, hogy újra és újra feltörjenek benned mások negatív megjegyzése.

Ha folyton másoknak akarsz megfelelni, végül nem jutsz sehova, hiszen mindenkinek úgysem lehet a kedvére tenni.

Csak pozitívan! 

Koncentrálj a jó tulajdonságaidra

és inkább a pozitív visszajelzésekre emlékezz.

Akár nap, mint nap, hangosan is elmondhatod azt miben vagy tehetséges. És nyugi, valamiben mindenki jó.

Próbáld meg tudatosan elfogadni és szeretni önmagad,

mert később a kisugárzásodon is meg fog látszani.

Jutalmazd magad! 

Igenis kicsit legyél önzőbb! Akarj többet!

Merd érvényesíteni a szavad

és nyugodtan jutalmazd meg magad egy-egy sikeres nap után.

És végül: 

A kudarcok után is szeresd magad!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/igy-gyozd-le-a-kishituseget-es-valj-onbizalommal-teli-nove/125567

 

 

 

 

A nyugodt, kiegyensúlyozott ébredés az egész napodat meghatározza!

Azt már senkinek sem kell ecsetelni, milyen fontos a reggeli, ezzel az alapvető információval az is tisztában van, aki nem igazán foglalkozik az egészséges életmód kérdésével. Mégis, akadnak olyan rossz szokások a nap kezdeti szakaszában – az első étkezés elmulasztásán kívül –, amik teljesen tönkretehetik az egész napodat.

Reggeli ritmus, behatások.

Manapság már kevés olyan ember van, akinek ne kellene rendszeresen böngésznie a postafiókját, ne lenne szüksége arra, hogy szinte állandóan készenlétben legyen. Itt az ideje mérlegelned!

Vajon tényleg muszáj, hogy már az ágyban is azzal foglalkozz, mi történt este, éjjel a cégnél, és ennek következtében mi mindent kell ma elintézned? A legtöbbször nem múlik semmi azon a fél-egy órán, amit egyébként nyugalomban eltölthetsz az otthonodban, és kényelmesen összeszedheted magadat, felkészülhetsz a nap nehézségeire. 

A nyugodt reggel azért is fontos, mert közvetlenül ébredés után még képtelen vagy átlátni a dolgokat, és nem csak feleslegesen idegeskedhetsz, hanem elhamarkodott döntéseket is jóval könnyebben hozhatsz.

Emellett sajnos a legtöbb hír negatív, pesszimista, elkeserítő és szenzációhajhász, márpedig ezek az infók nem csak a reggeledet, hanem az egész napodat elronthatják.

Reggeli étkezés

A reggeli étkezés nagyon fontos, és az is lényeges, hogy bőséges legyen, feltöltsön energiával. Ám óriási tévhitbe ringatod magadat akkor, ha azt hiszed, ilyenkor bármiből, bármennyit ehetsz!

Az egész napot vizsgálva az összbevitel rengeteget számít, ugyanakkor tény, hogy a nap kezdetén kicsit engedékenyebb lehetsz magaddal.

A tudatosan megválasztott reggeli nem csak azért fontos, mert a nap első étkezéseként felelős az anyagcsere elindításáért, és bizonyítottan segít az elhízás elleni küzdelemben. Különféle kutatások támasztották alá, hogy ha reggel nem eszel, akkor sokkal nagyobb eséllyel nyúlsz szénhidrát-dús, hizlaló ételek után a nap folyamán, és jóval több kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint ahogy szükséges lenne.

Forrás és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/testi-egeszseg/5-rossz-reggeli-szokas-ami-az-egesz-napodat-tonkreteheti/123123