Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészség - Betegség ellen 32

2018.03.20

Lelki egészség – mi is az valójában és hogyan is vágj bele?

Írta: Stumpf Bea, 2017.01.04. Kiskorom óta szeretek írni, bár akkor még csak napló formájában vetettem papírra a mindennapjaimat. Valahol itt kezdődhetett minden. Ha épp nem dolgozom, imádok utazni, világot látni. A hétköznapokban a jóga és a futás frissít fel, ilyenkor teljesen feltöltődök, mind testileg, mind szellemileg.

Sokat olvashatsz mostanában arról, hogy lelki egészség, de mivel elég általánosan hangzik, nem igazán tudod, mit kezdj vele.

Ez valójában nem jelent mást, mint azt,

  • hogy összhangban vagy magaddal,
  • törődsz azzal, hogy hogy érzed magad,
  • odafigyelsz és teszel azért, hogy mindig jobb legyél. Jól hangzik ugye? Lássuk, hogyan kezdj neki!

1/7 Reggelek

Bármennyire is sietősek és nehezek a reggelek, ilyenkor indul a napod, azaz itt határozod el fejben, hogy hogyan fog telni a következő 24 órád.

Ez hihetetlennek tűnik, hiszen még alig keltél ki az ágyból és szuper fáradt vagy, mégis a hangulatod, az első néhány gondolatod és az, amit csinálsz, fontosak a napodra nézve.

Tipp: Próbáld ki, hogy reggel egy-két percig még átgondolod az aznapi teendőid, rendszerezed a gondolataid, nyújtózkodsz egy picit, kinyitod az ablakot, megcsodálod a környezeted, értékeled a friss levegőt, amit beszívsz, megcsinálod az ágyad, és így indítod a napod!

2/7 Egy kis gyakorlás

A gyakorlás sosem árt, főleg, ha most kezdtél el

tudatosan is figyelni arra, hogy

jobban érezd magad testileg és lelkileg is.

Azért, hogy ezt elérd, nincs egy bevált recept, hiszen mindenkinek másra van szüksége ahhoz, hogy megtalálja önmagát és jól érezze magát úgy, ahogy van.

Próbálj ki egy egyszerű meditációt, ami lehet egyszerűen csak az, hogy egy kicsit elkalandozol a saját gondolataidban, de egy vezetett, konkrét célra irányuló gyakorlatot is kipróbálhatsz.

Ha ez megvan, akkor mozogj egy kicsit, hiszen futás, jóga vagy bármilyen edzés közben kitisztul az agyad, és hidd el, utána sokkal jobban fogod érezni magad!

3/7 Tornáztasd!

A mai világban szinte mindig a laptopod előtt ülsz vagy van nálad mobil, így ha ki kell számolni valamit, nem jut eszedbe egy kifejezés vagy meg kell keresned egy információt, rögtön pötyögsz és már meg is van a megoldás.

Ilyenkor nem pörög az agyad és elveszíti azt a mindennapi rutint, ami éberen és mozgásban tartja.

Tipp: Gondoskodj róla, hogy minden nap tornáztasd valamivel az agyad, legyen ez egy fejszámolás, egy keresztrejtvény, egy fejtörő vagy egy jó könyv!

4/7 Rutin

Ha nincs rutin az életedben, vagy az éppen bevált struktúra túlságosan fárasztó és feszes, amiben úgy érzed magad, hogy szinte megfulladsz, akkor változtatnod kell.

A vasárnap délután egy jó alkalom arra, hogy kigondold, hogy melyik napot mivel töltsd a héten és egy kicsit előre tervezz.

A rutin apró részekből áll össze, amit úgy kombinálsz, ahogy neked a legjobb.

Ez struktúrát, stabilitást és kiszámíthatóságot visz az életedbe,

amitől sokkal rendezettebb és nyugodtabb leszel.

5/7 Csináld azt, amiben jól érzed magad

Egyszerűen hangzik, mégis sokan panaszkodnak arról, hogy utálják a munkájukat, nem szeretik a lakásukat és valahogy nem érzik jól magukat a bőrükben.

Ahhoz, hogy megtaláld önmagad,

fontos, hogy megfigyeld,

hogy mik azok a dolgok,

amik boldoggá tesznek,

majd törekedj arra, hogy ezekből egyre több legyen az életedben.

Főzés, lakberendezés, edzés, vezetés, családi vagy baráti összejövetelek, utazás, olvasás?

Bármi is az, találd meg és csináld gyakrabban! Ne keress kifogásokat, keress egy új hobbit és érezd nagyon jól magad!

6/7 Fontos a környezeted

A lelki egészségedet számos tényező befolyásolja, azaz szerecsére sok-sok oldalról javíthatsz is rajta. Nem is gondolnád, hogy a saját környezeted – azaz a lakásod bútorai, a hálószobád elrendezése, a környék, ahol laksz, a munkahelyi asztalod, a kollégáid, a barátaid vagy a mindennapi rutinod mennyire befolyásolják azt, hogy hogyan érzed magad.

Tipp: Szánj időt arra, hogy megfigyeld azokat a kis apróságokat a környezetedben,

amik boldoggá tesznek és azokat is, amik idegesítenek vagy rosszul érzed magad tőlük.

 Ha sikerül ezeket jól megfigyelni,

akkor már könnyen tehetsz azért, hogy jobb legyen a környezeted.

7/7 Negatívat pozitívan

Ezt is biztosan sokszor hallottad már, de ebből a sorból nem maradhat ki, hiszen

a lelki egészséged szempontjából

az egyik legfontosabb a gondolataid ereje.

Érdekes, hogy egy-egy apró gondolattal mekkora teremtő vagy romboló energiát tudsz létrehozni, így nagyon izgalmas, amikor erre elkezdesz tudatosan figyelni és irányítani azt.

Tipp: Ha valami rossz dolog történik veled vagy negatív emberekkel találkozol, próbáld meg pozitívra átfordítani, hiszen mindennek megvan a napos oldala!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/lelki-egeszseg-mi-is-az-valojaban-es-hogyan-is-vagj-bele/125472

 

 

 

Így legyél Te önmagad legjobb társasága

Írta: Berényi Nóri, 2017.01.13.

Szerencsésnek mondhatod magad,

ha sok időt tölthetsz azokkal az emberekkel, akiket igazán szeretsz,

de ne felejts el arra a személyre elegendő időt áldozni, aki számodra a legfontosabb… MAGADRA! Ha eddig menekültél attól, hogy egyedül legyél, akkor most adunk pár tippet, hogy önmagad legjobb társasága legyél.

Sétálj, menj szép helyekre!

De ezúttal hagyd otthon a fülhallgatódat és csak a gondolataidat vidd magaddal. Meglátod egész más dolgok járnak majd a fejedben, mint amikor zenét hallgatsz, vagy a barátnőddel beszélgetsz.

Nem baj, ha az utad elején még semmi nem jut eszedbe, csak menj, fedezz fel új utcákat, - szerencsére manapság már pár ezer forintból eljuthatsz Európa legszebb városaiba, de Magyarországon is gyönyörű városok, helyek vannak, de biztos a saját környékeden is - ülj be valahova kávézni, a lényeg, hogy magaddal legyél.

Egy idő után úgyis azt veszed észre, hogy már az életeden agyalsz és hirtelen minden kitisztul előtted. Érdemes ezt főként akkor beiktatnod, amikor túl nagy a zaj körülötted, esetleg a munkahelyeden összegyűltek a viharfelhők és nem látod a kiutat. Egy-két óra séta magaddal és sok minden tisztázódni fog benned.

Szeresd önmagad!

Azok, akik szeretik önmagukat,

általában sokkal jobban igénylik az egyedüllétet, mint azok, akiknek nem megfelelő az önképük.

Ha te is az utóbbi csapatba tartozol, akkor először az önmagadról alkotott képet kell megváltoztatnod pozitív irányba, ami után már nem menekülsz attól, hogy egyedül legyél.

Turbózd fel az önbizalmadat, szeresd, aki vagy, mert csak ekkor tudsz örülni az egyedül töltött időnek.

Ápold a tested!

Még, ha nem is tartozol a nagyon nőies nők közé, akkor is fontos néhanapján a tested kényeztetése. Tarts otthon „szépség napot” és dobj fel egy tápláló arcmaszkot, végezz egy alapos manikűrt-pedikűrt, majd készíts egy szuper egészséges hajpakolást.

Ezt persze szalonban is megtehetnéd, de otthon kizárólag magadra koncentrálsz és így lesz időd gondolkozni az élet nagy dolgain. Mindezek után áldozz időt a kedvenc sportodra, mivel ez elengedhetetlen egy egészségtudatos ember életében. Ez lehet bármi, a lényeg, hogy örömmel csináld.

Fontos, hogy csak úgy kerülhetsz harmóniába önmagaddal, ha a testednek is megadod a kellő figyelmet és törődést. Ebbe az is beletartozik, hogy rendszeresen sportolsz valamit, amivel karban tarthatod.

Légy egy kicsit önző!

Néha muszáj kicsit önzőnek lenned és kiharcolni azt a szükségen „Én” időt, amire igényed van. Ez persze nem egyszerű, ha már családod van, vagy éppen a lakótársaidtól alig hallod a saját gondolataidat, de napi egy órát minimum szánj magadra.

Ilyenkor senki más nem létezik, csak te és minden gondolatodnak kizárólag rólad kell szólnia. Ezután, vagy előtt ugyan úgy folytathatod az életedet, de ezt kötelezően harcold ki magadnak, mert kell az az idő, amikor csak te létezel magadnak.

Soha ne felejtsd el, hogy ki a legfontosabb! Csak így tudod majd a szeretteidnek a legjobb formádat nyújtani.

Forrás és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/igy-legyel-te-onmagad-legjobb-tarsasaga/125509

 

 

 

 

5 tudományosan alátámasztott trükk, hogy mindig optimista maradj!

Írta: Póta Szilvia, 2017.06.12.

Gyakran hangoztatott mondás,

mely szerint a siker és a boldog élet kulcsa a pozitív gondolkodásban rejlik.

Az optimista szemlélet elsajátításának köszönhetően

szimpatikusabbá, szerethetőbbé, kreatívabbá, egészségesebbé, és jobb vezetőkké válhatunk. Ezzel ellentétben a negatív gondolkodás növelheti a stressz, a depresszió, valamint a betegségek kockázatát, és romboló hatással lehet kapcsolatainkra. Szerencsére néhány tudományosan alátámasztott módszer segítségével te is elsajátíthatod az optimizmus művészetét!

1/5 Tudd átadni magad a pillanat örömének

Boldogtalanságunk egyik legfőbb oka manapság, hogy képtelenek vagyunk átadni magunkat a jelennek, és örülni a pillanat nyújtotta élményeknek.

Ehelyett elménk folyamatosan vándorol, osztályoz, értékel, kritizál mindent, ami körülöttünk vagy éppen bennünk zajlik.

Ezt kísérli megváltoztatni a mindfulness szemlélet, melyet magyarul legtöbbször tudatos jelenlétként szoktunk emlegetni.

A mindfulness célja, hogy figyelmünket a jelenre irányítsuk, közben pedig ítéletmentesen megfigyeljük belső illetve külső élményeinket, felismerjük negatív gondolatainkat, majd elengedjük azokat.

A lényeg tehát, hogy tudatosítsd magadban, hogy a gondolat az csak egy gondolat, legyen bármilyen kellemetlen is!

Ezzel a módszerrel

mentális és fizikai egészségedért egyaránt sokat tehetsz,

boldogabbá és elégedettebbé válhatsz!

2/5 A boldogságért mozognod kell!

Mostanra számtalan tanulmány alátámasztotta a feltételezést, mely szerint

a testmozgás nem csak a testünkre, de a lelkünkre is jó hatással van.

Többek között enyhíti a depresszió, valamint a szorongás kialakulásának esélyét,

javítja a hangulatot, és elősegíti a pozitív gondolkodást.

Az Eastern Ontario Research Institute egyik kutatása során megállapították, hogy azok az emberek, akik tíz héten keresztül heti kétszer időt szakítottak a testmozgásra, szellemi teljesítőképességeiket és állóképességeiket illetően egyaránt fejlődést mutattak.

Az edzésnek illetve a szervezetben felszabaduló boldogsághormonoknak köszönhetően

javult a testképük,

valamint sokkal nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezték magukat.

3/5 Keresd a pozitív emberek társaságát!

Ha szeretnél mentálisan erősebbé válni,

és elsajátítani a pozitív gondolkodás művészetét,

érdemes távol tartanod magadat a mérgező kapcsolatoktól valamint a negativitástól!

A Psychoneuroendocrinology nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy

a stressz valóban ragályos és minél több negatív személy vesz körül a mindennapjaid során, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy rajtad is eluralkodik a pesszimizmus.

A jó hír az, hogy

a kutatások szerint a boldogság ugyancsak fertőző.

Tehát a pozitív gondolkodás hívei legegyszerűbben úgy tudják megőrizni optimizmusukat,

ha olyan emberekkel veszik körbe magukat,

akik hozzájuk hasonlóan gondolkodnak.

4/5 Légy tisztában az erősségeiddel

Gyakorta megtörténik,

hogy valaki

azért esik

a negativitás csapdájába,

mert nem látja tisztán,

vagy figyelmen kívül hagyja saját erősségeit.

Dr. Martin Seligman, a pozitív pszichológia szemléletének atyja szerint,

a legboldogabb emberek mindig azok,

akik tisztában vannak saját erősségeikkel és erényeikkel.

 

Mindez segít, hogy magabiztosabbá válj, és könnyebben vedd az eléd gördülő akadályokat.

Az önbecsülés javításához jó megoldás lehet,

ha leírod egy papírra azokat a tulajdonságaidat, amelyeket szeretsz magadban, majd a listával kapcsolatban kikéred azoknak az ismerőseidnek, barátaidnak a véleményét, akik jól ismernek téged!

5/5 Töltődj fel és kapcsolódj ki!                                                                       

Mindenki tudja, hogy

a fáradtság és az éhség érzése együtt

nagy valószínűség szerint boldogtalansághoz vezet.

Ám jó, ha tisztában vagy vele, hogy ez a kombináció nem csak a hangulatodat befolyásolhatja, de

a gondolkodásodat is átalakíthatja.

Az alvásmegvonást a központi idegrendszer fenyegetésként értékeli, melynek hatására romlik az ítélőképességünk, és megsokszorozódnak a negatív gondolataink.

Ahhoz, hogy megőrizd optimizmusodat,

és megfelelő döntéseket hozhass mindennapjaid során,

elengedhetetlen a napi legalább nyolc óra alvás,

és a rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-tudomanyosan-alatamasztott-trukk-hogy-mindig-optimista-maradj/126639

 

,,Az erős akarat és

a pozitív gondolatok, cselekedetek,

és a pozitív előrevetítések, bevonzzák majd a kívánt hatásokat, eredményeket a külvilágból.”

 

 

Az elme működésének,

a belső megélésnek erős hatása van

a cselekvésre és a döntésekre, a megküzdési képességekre, az vitathatatlan –dr. Kőrösi Beáta.

 

Tanulható-e az optimizmus? A pozitív gondolkodás „bevonzza” a jót? - A szakértő válaszol

Írta: Bodnár Alexa, 2017.05.13.  Soha nem volt célom, hogy egyszer írással foglalkozzak, de valahogy mindig ebbe az irányba terelt az élet. Mostanra azonban már elmondhatom, az írás számomra többé nem csak egy munka, hanem a hobbim is, amit mindig nagyon szívesen űzök. Korábban azt gondoltam, írni azért jó, mert taníthatsz vele másokat, de az igazság az, hogy te tanulod közben a legtöbbet.

Egy nemrég készült felmérés szerint a nők kevésbé tudnak optimistán tekinteni a világra, mint a férfiak.

Sokaknak könnyedén megy, hogy csupa pozitív gondolattal, optimista szemlélettel álljanak a világhoz,

míg másoknak ez nem megy ilyen egyszerűen, pedig ez a fajta felfogás segíthet, hogy könnyebben jussunk túl a nehéz helyzeteken, hogy könnyebben vészeljük át a problémásabb időszakokat.

Egy szakértővel beszélgettünk arról, hogy vajon tanulható-e az optimizmus, illetve hogyan fejleszthetjük ki magunkban a képességet arra, hogy pozitívabban tudjunk a dolgokhoz állni.

– Azt tapasztalom, hogy minden embernél egyénileg változó az, ahogyan a saját “pozitív hozzállás-képét” kidolgozza magában: szinte mindenki mást ért alatta, ám mindenki feltételezi, hogy a másik ugyanazt gondolja, mint ő. Néhány ember számára a pozitív hozzállás azt jelenti, hogy “mindenben meg tudjuk látni a jót, vagy a számunkra hasznosat”: ez a “minden rosszban van valami jó, csak fel kell ismerni” típusú gondolkodás.

Ehhez kapcsolható “a pohár félig üres vagy félig tele” dilemma is, amely szintén egyfajta szemléletről árulkodik. Ezekben a viszonyulásokban a helyzetértékelés áll a fókuszban. – fogalmazott a szakember.

Mások azt gondolják, önmagukba vetett hitük, az önbizalmuk, önbecsülésük az, ami a pozitív “hozzá-állás”, a “dolgokhoz-való-állás” lényegi alkotórésze. Ez a cselekvésre fokuszál és a saját erőbe vetett hit mozgatja.

Érzelmi tanulással fejleszthető

A szakértő az általa vezetett coaching és szupervíziós folyamatokban az érzelmi intelligencia fejlesztésére, az érzelmi tanulásra fekteti a legnagyobb hangsúlyt: az érzelmi intelligencia alapját a saját érzelmi működés feltérképezése képezi, meg kell tanulnunk tudatában lenni azoknak az érzelmeinknek, amelyek befolyásolnak, gondolkodásra, cselekvésre késztetnek bennünket.

Az érzelmi tudatosság elsajátítása révén válunk képessé megérteni, meglátni és elfogadni azt a sokféle késztetést, amely keretezi a választásainkat, ez pedig segít az önelfogadásban.

Az én alapvető, bizalomteli elfogadása és az énbe vetett bizalom sokszorozni tudja a megküzdési képességeket, ez pedig a pozitív hozzáállás egyik alapja.

Emellett pedig az is fontos, hogy képessé váljunk megérteni és elfogadni a különböző nézőpontok egyidejű jelenlétét egy helyzetet illetően tudtuk meg dr. Kőrösi Beátától.

A szakértő tanácsa szerint:

a pozitív hozzáállás tanulásához, fejlesztéséhez nagyon jó keretet tud adni

a Seligman által kidolgozott életvezetési módszer, mely öt alappontból áll.

  • Az első a pozitív érzelem jelenlétének felfedezése,

      ennek a felfedezésnek a rendszeres gyakorlása:

esténként tekintsük át a napunkat, mivel kapcsolatban tudunk felidézni pozitív érzéseket?

  • A második az elköteleződés:

ha már úgyis meg kell tennünk valamit, adjuk át magunkat teljesen annak a tevékenységnek, ne végezzük csupán félgőzzel. Ez is fontos tanulás: megtanulni átadni magam annak, ami jelenlegi életszakaszomban nincs mit tenni, kötelező.

  • Harmadik pont az élő emberi kapcsolatok szövedéke:

      nem a Facebook, nem a chatszoba,

      hanem az odafordulás, a beszélgetés, az érintés, a gondoskodás és a törődés.

  • Negyedik pont a magasabb spirituálisabb jelenléthez való csatlakozás: akinek valamilyen hit ajándéka megadatott, jobb esélyekkel indul a megküzdésben, ezt a pszichológia is bizonyítja.
  • Az utolsó pont pedig az eddig elért eredményeink

      nagyra értékelése, megbecsülése,

      valamint

      a minket tovább lendítő célok megkeresése és pontos meghatározása.

  • Ha pozitívan szemléljük a világot, egyrészt elmélyültebb, átfogóbb jelenléttel leszünk benne a saját életünkben,

    amely visszahat cirkulárisan, egyre mélyülő tendenciát mutatva a saját magunkba vetett hitünkre és a megpróbáltatásokra adott reakcióinkra.

Másrészt ha pozitívan tekintünk magunkra, akkor válunk képessé arra, hogy egymásra és a a világra is elfogadással tudjunk tekinteni. Ettől leszünk jobbak. Én. Te. És a világ – tette hozzá dr. Kőrösi Beáta.

Forrás és a teljes cikk: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/tanulhato-e-az-optimizmus-a-pozitiv-gondolkodas-bevonzza-a-jot-a-szakerto-valaszol/126422

 

 

 

Pozitívabban - boldogabban

Sokszor elhangzik a szádból az a mondat, hogy ez túl szép, hogy igaz legyen

vagy túl sokat rágódsz a rossz dolgokon és kevés időd marad arra, ami boldoggá tesz?

Lehet, hogy nem is ismered fel magadon, hogy negatívan állsz az élethez, de más esetleg már szóvá tette, hogy légy egy kicsit lazább, vidámabb és pozitívabb?

Lássuk mit tehetsz azért, hogy megfordítsd a mérleg nyelvét!

1. Pozitív tudatosság

Próbáld meg tudatosan befolyásolni a gondolataidat,

állj nyitottan és pozitívan mindenhez, ami szembe jön veled,

hiszen ha ezt nap, mint nap gyakorlod,

akkor nem csak a saját hangulatod lesz jobb, de a környezeted is pozitívan változik majd.

2. Pozitív változtatás

Mindenki életében vannak olyan időszakok, amikor hullámvölgyekhez ér, amikor nem minden úgy alakul, ahogy tervezte és úgy tűnik, hogy mindenki ellene van. Ha ez egy pár nap vagy akár egy hét, akkor teljesen normális, hogy így érzel, hidd el, el fog múlni.

Ha viszont már huzamosabb ideje úgy érzed, hogy nem alakulnak jól a kapcsolataid, rossz a viszonyod a rokonaiddal, a barátnőiddel is sokat vitázol és a párkapcsolatról már ne is beszéljünk, akkor lehet, hogy először magadban kellene keresned a hibát.

Tipp: Állj meg egy percre,

gondold végig, hogy mi lehet a probléma,

és ha magadtól nem jössz rá a megoldásra, akkor kérdezd meg az ismerőseidet, hogy van-e valami, amivel megbántottad őket, amiben szerintük

változnod kellene és vond le a megfelelő tanulságokat.

3. Pozitív fókusz – Megoldás centrikusság

Ha sok esetben inkább a problémákra fókuszálsz

és kevésbé a megoldás felé törekszel,

akkor a magad és mások érdekében is érdemes változtatnod.

Ha csapatban dolgozol, akkor csak akkor kritizálj vagy keresd a hibákat,

ha a megoldásra is van valamilyen javaslatod, ha pedig

a saját döntéseidről van szó,

akkor még inkább a megoldás lebegjen a szemed előtt, hiszen problémák mindig jöhetnek, amiket meg kell oldanod, de

jobb, ha a célt figyeled és nem hagyod, hogy eltereljenek ilyen apró mellékes tényezők.

4. Motiváció – Motiváló erő

Ha épp állást váltottál, kiléptél egy párkapcsolatból vagy pénzügyi hullámvölgyben vagy, akkor előfordul, hogy sötétebbnek látod a jövőt, mint amilyen valójában.

Ha magadra ismersz a leírásból, akkor lehet, hogy neked is jót tenne egy kis motiváció vagy egy kis kiszakadás a mindennapokból, hátha megtalálod azt a lökést, amire már olyan régóta vársz!

 5. Ne itélkezz, maradj csak szemlélődő

Bármi is történjen körülötted, arról megvan a véleményed, már egyből sztorikat kreálsz a fejedben és legszívesebben már telefonálnál is valakinek, hogy végre megoszthasd valakivel, mit gondolsz.

Magadban és másokban is rögtön a hibát keresed és azt, hogy mit miért csinálnak rosszul.

Forrás alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/6-jel-hogy-tul-negativan-allsz-az-elethez-valtoztass-rajta/126273

 

Ha erre a szóra gondolsz, csökken a szorongás – A pszichológus szerint

Írta: Zabolai Margit, 2014.11.06. 2009 óta dolgozik újságíróként, különösen a társadalmi témák és a populáris kultúra érdeklik, de a spenótfőzelék receptjének megfogalmazása is képes örömet okozni neki. Jelenleg nyelvészeti tanulmányokat folytat, szabadidejében pedig amatőr stand uposként adja elő történeteit, amihez imádott, de nem problémamentes macskája szolgáltat állandó alapokat.

A szorongás nem tévesztendő össze a stresszel vagy az izgalommal. Olyan fokozott idegességről, állandó aggodalomról van szó, amely képes egyenesen megbénítani, szinte cselekvőképtelenné tenni, és ami akkor is ott bujkál benned, amikor a jobb pillanataidat éled, így abban is meggátol, hogy felhőtlenül élvezd a boldogságot. De mit lehet tenni ellene?

Nem szégyen segítséget kérni

Először is tudnod kell, hogy ha valóban krónikus problémáról van szó, ha úgy érzed, nem tudod kezelni a helyzetet, ha a félelmeid átvették az irányítást az életed fölött, nem szégyen segítséget kérni.

Nem, nem vagy őrült, és nem, cseppet sem kell aggódnod amiatt, hogy mit fog gondolni a környezeted.

Attól sem kell tartanod, hogy gyógyszereket kell szedned, hiszen a pszichikai problémák kezelésére számos módszer létezik, ezek közül azonban csak egy specialista segítségével választhatod ki a számodra legmegfelelőbbet.

Akár egy terápia, akár már néhány alkalomnyi beszélgetés a szakemberrel is

felszabadító hatású lehet,

ha pedig boldogabban, örömtelibben éled az életedet,

azzal nem csak magadnak, a környezetednek is jót teszel, így mindenki csak jól jár.

Mi az, amit már most is megtehetsz?

A szorongás persze sokszor nem ilyen krónikusan, csak kisebb mértékben, de azért érezhetően érinti az életünket.

A PsychologyToday.com-on megjelent cikk szerint létezik egy egyszerű, mindenki számára használható módszer, ami segíthet.

A cikk dr. Stanley Hibbs módszerére hivatkozik, aki egy konferencián osztotta meg az ötletét, azóta pedig

a számos pozitív visszajelzésnek és a biztató klinikai eredményeknek köszönhetően a kognitív terápia egyre népszerűbbé vált.

A doktor szerint

a szorongást,

a stresszt és a félelmet

egyetlen szó csökkentheti,

és ha ezt beépítjük a gondolataikba,

pozitívabb, aktívabb, sikeresebb emberré válhatunk.

Ez a szó pedig a „nevertheless”, vagyis a „mindazonáltal”.

Nem varázslat, új gondolkodás

A módszer egyszerű, de persze nem holmi varázslatról van szó,

fontos, hogy

a megfelelő kontextusban használd a szót,

így egyszerre segíthet abban, hogy megfogalmazd a problémáidat,

és abban is, hogy túllépj rajtuk.

Például: „Fáradt vagyok, és megérdemlek egy kis pihenést, mindazonáltal még be tudom fejezni ezt a feladatot, mielőtt mára abbahagyom a munkát.”

„Csak azért akarok süteményt enni, mert ideges vagyok, és ez megnyugtat. Mindazonáltal tudom, hogy ezzel nem teszek jót magamnak, ezért inkább mással próbálom javítani a kedvemet.”

„Ez a projekt nem a terveimnek megfelelően alakult, mindazonáltal rögzítettem a hibákat, így már nem kell tartanom attól, hogy legközelebb is elkövetem őket.”

A doktor szerint az,

hogy tudatosan kimondjuk,

mit miért teszünk,

vagy hogy felismerjük,

mi áll a cselekedeteink valódi hátterében,

segít, hogy megértsük a saját negatív érzelmeinket,

innen pedig már csak egy lépés, hogy orvosolni is tudjuk őket.

A szó kimondása – vagy legalábbis kigondolása –

arra is kényszerít bennünket, hogy a kellemetlen helyzetekben is ránézzünk az érme másik oldalára, és felismerjük, hogy mindig van egyfajta hasznunk is az eseményeken.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/mindazonaltal-szorongas-pszichologus/119313

 

 

Elveszettnek érzed magad? Ezt az 5 dolgot sose felejtsd el

Írta: Kerekes Vivien, 2017.07.25.

Néha mindenkivel megesik, hogy egyszerűen nem találja a helyét a világban. Kisgyermekként eltervezted, milyen lesz az életed például 25 évesen, de hiába érted el ezt a kort, még csak nem is hasonlít az elképzeléseidre. Vagy hiába van munkád, párod, egyszerűen úgy érzed, valami mégis hiányzik. Esetleg most fejezted be az iskolát, és hirtelen fogalmad sincs, melyik úton indulj el. Magadra ismertél valamelyikben? Ha most te is bólogatsz, olvasd el, mi az az 5 dolog, amit sosem szabad elfelejtened ebben a helyzetben!

1/5 Hullámvölgyek és bukkanók

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az élet egy szimpla utazás A-ból B-be.

Iskolába jársz. Felnősz. Elkezdesz dolgozni. Megismerkedsz valakivel. Családot alapítotok, és az egész kezdődik előröl a gyerekeiddel.

Csakhogy az élet valójában nem így működik. Sokszor nem készülünk fel a bukkanókra, amikbe az úton ütközhetünk, ez pedig könnyen elbizonytalaníthat.

De nem szabad elfelejtened, hogy az élet nem egy egyenes vonal; tele van hullámokkal, kitérőkkel és zsákutcákkal, mire végül eléred a kitűzött célodat. És tudod mit? Ezzel nincs is semmi gond. Valójában ez a normális nem csak a te életedben, de mindenki máséban is.

2/5 Változás

Még ha úgy is érzed, hogy nem ott vagy, ahol lenned kéne, vagy esetleg irigykedsz a régi önmagadra, ez nem feltétlenül jelent rosszat. De változnod, változtatnod, fejlődnöd kell.

,,Csak úgy változik egy helyzet,

ha változtatunk gondolatainkon, szokásainkon.

Pozitív élmények, gondolatok, képek, szövegek, könyvek, videók, kapcsolatok, mentorok, barátok, filmek – hatások által.

Ahhoz, hogy elérd azt, amid most még nincs, de szeretnéd megkapni, ahhoz változnod, fejlődnőd, növekedned kell.” – (megj)

3/5 Mi lett volna, ha...

Természetes dolog olykor azon elmélkedni, hogy az életed mennyivel boldogabban alakult volna, ha valami másként történik. Ha jobbra indultál volna egyszer, és nem balra. Ha igent mondasz egy vissza nem térő lehetőségre, vagy épp ellenkezőleg.

Csakhogy ezek a gondolatok örökké kísérteni fognak téged.

Kis gombócként ott maradnak a torkodban,

és megnehezítik, hogy gond nélkül lélegezz.

Ilyenkor emlékezned kell arra, hogy valójában nem tudhatod, mi történt volna, ha például másik munkát választasz, vagy te zárod le a kapcsolatod, amikor először észreveszed a problémákat.

Mert ki tudja? Lehet, hogy fordított helyzetben a jelenlegi éned után vágyakoznál – valaki olyan után, aki megtapasztalta a nehézségeket, és képes volt erőt meríteni belőlük!

4/5 Mindenki másképp vélekedik

Hihetetlen, de még a legrosszabb napjaidon is, amikor épp egy „fáradt vagyok, nincsenek terveim, és a hajam is szörnyű” pillanatot élsz át,

valaki irigykedik rád.

Valaki épp rád néz, és azt gondolja, milyen szuper vagy.

Ne is gondold azt egy másodpercig sem, hogy rólad biztosan senki sem vélekedik így, mert tévedsz.

Két dolog biztos az életben: legalább egy ember biztosan él a Földön, aki nem kedvel téged. És legalább egy ember szerint te vagy a legkülönlegesebb személy az egész világon.

Úgyhogy amikor legközelebb úgy érzed, hogy körülötted mindenki egy kicsit ügyesebb, csinosabb vagy tehetségesebb nálad, emlékezz rá, hogy valaki ugyanezt gondolja rólad!

5/5 Időd, mint a tenger

Még mindig itt vagy, és a nehézségek ellenére is kitartasz a terveid mellett.

És őszintén szólva erre nem mindenki képes. 

Ideje lenne többször megünnepelned.

Mindegy, hogy most léptél ki a főiskola kapuján, vagy már hosszú évek óta dolgozol ugyanazon a munkahelyen – bőven van időd átgondolni, mitől lesz teljes az életed. 

Ez nem mindig jelenti azt, hogy felépíted álmaid karrierjét, vagy rátalálsz egy kincses ládára a boldogság kulcsával. Ehelyett minden nap felébredsz, és lehetőséget kapsz arra, hogy találj valami fontosat számodra. Valamit, ami célt ad – és ha nyitva tartod a szemed, néha a legapróbb dolgokban találhatod meg.

Forrás és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/elveszettnek-erzed-magad-ezt-az-5-dolgot-sose-felejtsd-el/121693

 

 

 

Rossz energiák, negatív spirál és nincs kiút? Íme néhány tipp, amikkel kitörhetsz belőle!

Írta: Stumpf Bea, 2017.09.23.

Az életben minden energia.

Van, ami pozitívan hat rád és felpörget, inspirál és továbblendít,

és sajnos olyan is van, ami csak visszahúz és legyengít.

Nem is kérdés, hogy milyen energiákkal érdemes körbevenned magad,

mit kell saját magadnak is kreálnod

és mi az, amiktől érdemes minél előbb megszabadulnod.

Ha úgy érzed, hogy egy negatív spirálba kerültél, de nem látod, hogy hol a kiút, akkor segítünk!

1/5 Nem rólad szól

Lehet, hogy nem is gondolnád,

de a környezeted reakcióinak 99%-a nem rólad szól. Nem feltétlenül néz valaki rád csúnyán, szól valaki úgy hozzád vagy nem hív fel, mert veled van baja.

Mindenki a saját gondjaival küzd és általában,

ha nem is szándékosan,

ezt vetíti ki a környezete felé.

Sok bosszúságot és mérgelődést megspórolsz magadnak,

ha a környezetedből érkező negatív ingereket nem veszed egyből magadra, hanem megpróbálod őket elengedni a füled mellett

és csak azt meghallani, ami valóban neked szól.

2/5 Védd magad

Egyáltalán nem önzőség,

sőt a boldog mindennapokhoz elengedhetetlen az,

hogy kialakíts egy olyan védőhálót, amire mindig számíthatsz. Ezt persze többféleképpen is kiépítheted magad körül.

Kezdheted például azzal, hogy

saját magadban változtatod meg a negatív gondolatokat, és megpróbálod őket pozitívvá formálni.

OLVASD EL EZT IS!

Egy gyógymód, amely helyrebillenti az energiáidat – Így működik a reiki

Ez már önmagában is segíteni fog abban, hogy ha valami rossz dologgal találkozol az életben, annak a megoldását kezdd keresni és ne a negatív oldalait.

3/5 Szelektálj

Másrészt ügyesen tudod magad védeni a negatív energiákkal szemben,

ha a megfelelő emberekkel veszed körbe magad.

Nagyon nehéz, és a legtöbb ember életében eljön az a pont,

amikor le kell mondania valakiről,

egy olyan személyről, aki már régóta az életed része, de a továbbiakban már nem kellene, hogy az legyen.

Nehéz meglépni, de ha felismerted,

hogy csak negatív energiákat hoz rád,

akkor már az út felénél vagy,

egyszerűen tedd át

a fejedben egy másik polcra

és próbáld meg ritkítani a vele való kommunikációt.

Hidd el, ez mindkettőtöknek jobb lesz így! 

Ha ugyanis ügyesen szelektálsz,

akkor ezzel

szuper új embereket vonzhatsz majd be a környezetedbe!

4/5 Kérdezz és hallgass

A barátság mindig kétirányú utca.

Lehet, hogy te mindig elvárod a barátaidtól, hogy ha bajban vagy, akkor segítsenek és ha rossz kedved van vagy problémád akadt, akkor hallgassanak meg és próbáljátok együtt megoldani a felmerülő gondokat.

Ha így van, akkor ne csodálkozz, hogy ők is ugyanezt várják el tőled.

Minden, amit az életben teszel, akár önmagadért, akár a szűk vagy a tágabb környezetedért, visszahat rád, így

amikor valaki szívességet kér tőled, amikor valakin úgy látod, hogy a tanácsodra vagy a segítségedre szorul, akkor ne hezitálj, ha tudsz, segíts neki.

5/5 Titkos burok

Ha mindezekre, amiket korábban említettünk már oda tudsz figyelni a mindennapokban, akkor már nagyon jó úton haladsz. Azonban előfordul néha, hogy mindent jól csinálunk és mégsem alakulnak úgy a dolgok, ahogy szeretnénk.

Erre lehet jó megoldás, ha kialakítasz magadnak egy úgynevezett titkos burkot, ahol egyedül lehetsz, ahol jól érzed magad és ahol feltöltődhetsz.

Hogyan is nézhet ki?

Lehet, hogy csak a fejedben létezik, egy olyan lélekállapot, ahol senki nem zavarhat meg, lehet, hogy a lakásodban egy pont, ahol senki nem szól hozzád, ahol, ha néhány percre is, de egyedül lehetsz.

Alakítsd ki magad körül és védd, ahogy tudod, hiszen ez csak a tiéd!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/rossz-energiak-negativ-spiral-es-nincs-kiut-ime-nehany-tipp-amikkel-kitorhetsz-belole/127355