Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészség, Betegségek ellen 2 - Immunrendszer támogatás

Mindent ésszel, óvatosan saját magadért saját magad vagy a felelős.

Nagy dózisban, sokáig semmit sem ajánlott szedni, és mindent amit be szed, arról tájékoztassa orvosát.

Sohase próbáljon ki semmilyen természetes gyógymódot, vagy növényt, orvosságot anélkül, hogy tudná, hogyan hat, hogyan kell elkészíteni, és bevenni, milyen lehetséges mellékhatási vannak!

Érdemes dietetikai beállítottságú orvossal konzultálni, aki ismeri a gyógynövények és orvosságok közötti kölcsönhatásokat.

 

A pszichológiában csak nemrég ismerték fel, milyen hatalmas erő az az érzés, hogy szeretnek, elősegíti a test és a lélek növekedését, és talán a leghatékonyabb gyógyító erő a testi-lelki sérülések behegedéséhez.

Thomas Gordon: P.E.T. – A szülői eredményesség tanulása

 

 

Minél több pozitív hatás ér (ez az egyik legfontosabb dolog a boldogsághoz) annál boldogabb lesz az életed. Ezért növeld a kedves szavak, jó cselekedetek és kellemes benyomások mennyiségét. Mindennap kellemes benyomások sokaságát szerezd magadnak. Tehát SOKASÁGÁT!

De soha ne feledkezz el az elegendő pihenésről, mert ez minden kulcsa.!

 

 

 

 

Immunrendszer, megfázás

Források közt:

Kiskegyed

Reader’s Digest

Patika magazin

 

A jó alvás erősíti az immunrendszert.

 

A recept nélkül kapható orvosságok náthára, megfázásra, allergiára, fájdalom ellen csökkentik az A-vitamin-szintjét.

Miután az A-vitamin védi és erősíti az orrot, garatot és a hörgőket borító nyálkahártyát, hiánya kitűnő búvóhelyet nyújthat a baktériumoknak, ahol elszaporodhatnak és meghosszabbítják a betegség időtartalmát, és mindezt a gyógyító szer idézi elő.

 

Az A-vitamin serkenti az immunrendszer munkáját.

C-vitamin és a szelén a szervezet védekező rendszerének elemei.

C-vitamin - A megfázásos tünetek legismertebb és leghatásosabb ellenszere. Hatékony antioxidáns, amely segít a szervezetek a vírusok és baktériumok elleni harcban, erősíti az immunrendszert. Az immunrendszer őre. Hiánya fáradékonyságot, ólmos végtagokat, fogínyvérzést és a bőr hámrétegének sérülékenységét eredményezi.

B6-vitamin - A piridoxin fontos szerepet játszik az immunrendszerünkben. Hiánya következtében csökken, vagy sokkal gyöngébb minőségű lesz a kórokozók elleni antitestek termelődése. Piridoxin-hiány következtében gyorsabban zsugorodik össze a csecsemőmirigy, mint ahogyan a felnőtté válás során amúgy tenné. (Ez a mirigy az immunrendszer főhadiszállása.)

Szelénre az immunrendszer működéséhez is szükség van.

E- vitamin - Az szedje, aki legyengült, fontos a fiatalság megőrzésében. Védi a sejteket. Fontos antioxidáns és immunerősítő, bár nem olyan ismert, mint a „C”.

D- vitamin - A legújabb kutatások szerint a meghűléses betegségek egyik oka a téli fényhiányos időszak.

Cink - Ez az értékes ásványi anyag fokozza a fertőzések ellen küzdő fehérvérsejtek termelődését. A lakosság nagyrészét érinti a cinkhiány. Pedig ez az ásványi anyag a legfontosabb a bőr, a nyálkahártya és az immunrendszer épségének megőrzésében. A cinkhiányban szenvedőknél kétszer gyakoribbak a téli betegségek. Cink és cinktartalmú ételek jók megfázásra.

 

Hörghurut (bronchitis) - A bronchusok bélésének gyulladása, gyakori és legyengíti a szervezetet, és nagyon stresszeli a szervezetet. Javasolt kiegészítések: A- és E-vitamin, csipkebogyó C-vitamin, folyékony acidophilus, 6-8 pohár víz.

Nátha - Javasolt kiegészítések: csipkebogyó C-vitamin, E- és A-vitamin, cinktabletta, folyékony acidophilus, 6-8 pohár víz.

Forrás: Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

Kezdődő nátha esetén aktivitásunk csökkentésére és némi nyugalomra volna szükségünk. Egy forró fürdő növeli a testhőmérsékletet, javítja a légutak nyálkahártyájának vérkeringését és aktiválja az immunrendszert. Sokat segíthetnek ebben az ismert gyógynövénykivonatok - encián, kulcsvirág, sóska, bodza és vasfű - kombinációjuk legyőzheti a központi betegségtüneteket: oldják a sűrű nyákot, csökkenti a nyálkahártya gyulladását és kitisztítja az orrmelléküregeket. Amennyiben a gyógyszer szedését időben elkezdi, segít a nátha gyors átvészelésében és az orrmelléküregek gyulladásának (Sinusitis) megelőzésében.

Forrás: http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kiea/0/18253/1

 

Növeld a szervezet védekező erejét

A rendszeres hideg-meleg váltózuhany növeli a test teljesítő- és ellenállóképességét, egyúttal védelmet nyújt a télen jellemző fertőzések ellen. Hideg zuhany egy sötét, téli reggelen: kissé bizarrul csenghet és biztosan némi önuralmat követel, de megéri.

Utána csodálatosan frissnek és garantáltan ébernek érzi magát, mivel a vízzel való kezelés élénkíti a vérkeringést és gyorsítja az anyagcserét. Természetesen a hideg zuhanyt is megfelelően kell alkalmazni: mindig a szívtől legtávolabb eső területen kell kezdeni, vagyis a jobb lábfejen. Ezután az alsó lábszár és a combok külső oldala következik, majd felfelé haladva a comb belső oldala és vissza a lábfejhez.
Ugyanezt ismételje meg a jobb karján a kézfejtől elindulva. Ezután következik a bal láb és a bal kar. A befejező mozzanat a hideg arczuhany. A zuhanyzást akkor kell befejezni, amikor a bőr rózsaszínű lesz és melegérzetet okoz. Akit túlságosan elijeszt a hideg zuhany, az a váltózuhanyt is alkalmazhatja (1-2 perc meleg, 30 másodperc hideg) kétszer megismételve. A fenti típusú zuhanyozást rendszeresen kell végezni, különben megszűnik az egészségre gyakorolt hatása.

Forrás: http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kiea/0/18253/1

 

 

Megfázás és influenza

Megfázás és influenzakor az elsődleges az ellenálló képességünket időben és kellően védi. Akik ideje korán felerősítik az ellenálló képességüket jó esélyük van elkerülni a megfázást.

Hogyan tehetünk ennek érdekében:

 

-         Tartózkodjunk friss levegőn még az időjárás nem a legkedvezőbb.

-         Megfelelően öltözködni.

-         Rendszeres sportolás és a szaunázás hozzájárul, hogy a szervezetünket ellenállóbbá tegyük.

-         Régóta tudott, hogy a feszültségmentes embert kevésbé érik fertőzések, és az egészségessé válásban is segít a relaxálás. A rendszeres lazítás erősíti az immunrendszert.

-         Alvás, helyes táplálkozás, különböző gyógy- és élvezeti teák, inhalálás, borogatás már régóta ismertek és alkalmazottak a népi és öngyógyításban.

 

A tünetek enyhítésére az immunrendszer erősítésével, azaz vitamin- és ásványianyag –kúrával, inhalálással, párásítással, infralámpázással lehetséges. A lakás ideális páratartalma 50 %, ilyenkor nem szárad ki a nyálkahártya. Folyadékpótlás is szükséges, ilyenkor a hársfatea valamint citromos italok fogyasztása gyógyító hatású.

A homeopátiás szerek és gyógyteák inkább a megelőzésben segíthetnek és az orvos által írt gyógyszerek mellett kiegészítő terápiaként, így gyorsabb a gyógyulás.

Ha már orvoshoz kell fordulni és ő antibiotikumos kezelést ír fel, érdemes élő flórás joghurtot vagy kefirt fogyasztani, különben túl szaporodnak a mindennapi életben hasznos, segítő, de túlzott mértékben káros gombák bennünk.

 

A közelmúlt átütő orvosi felfedezése az LGG (Lactobacillis GG) nevű jótékony bacilus, amely új fejezetet nyitott a légúti betegségek elleni védekezésben. Olyan lehetőség mellyel jelentősen csökkenthetjük, hogy elkapjuk pl. a náthát, influenzát, torokgyulladást.

1900–as évek elején Mecsnyikov orosz tudós megfigyelte, hogy a kaukázusi emberek hosszabb és egészségesebb életet élnek. Ezt azzal magyarázta, hogy arrafelé sok Lactobacillus-tartalmú erjesztett tejterméket (pl. savanyított juhtejet) fogyasztanak, mely csökkenti a korokozó baktériumok számát. Az immunitás megismeréséért végzett vizsgálataiért 1908-ban Nobel-díjat kapott. Sok-sok évvel később 2 amerikai tudósnak sikerült azonosítani a Lactobacilusok egy különösen jótékony fajtáját, az LGG-t. Az LGG kiemelkedő immunrendszer támogató és egészségőrző hatását orvosi vizsgálatokkal is alátámasztották.

 

Probiotikumok - Gyümölcslétől a tejig sok mindenbe keverik. Hasznos baktériumok melyek ellensúlyozzák a haspuffadást, hasmenést és egyéb panaszokat okozó káros baktériumokat. Érdemes olyan termékeket fogyasztani, melyek bifidobaktériumot vagy laktobacillust tartalmaznak. Számuk legalább grammonként 10 millió felett az már jó. Bélcsatornában több ezer milliárd van ezért nem lehet túlzásba vinni. Forrás: Reader’s Digest

Prebiotikumok - Általában tejsav- és bifidobaktériumok melyek támogatják aktívan a bélflóra kialakulását.

 

Tej - A legújabb kutatások szerint is a tej életerőt ad és erősíti az immunrendszert.

Joghurt - Az egészségvédő. Régen nemes aludttejnek hívták és valóságos csodaszerként tartották, mindent gyógyító elixírnek. A népi gyógyászat a joghurtot az ,,örök élet tejének” is nevezi. Növeli a vitalitást, javítja a közérzetet és méregtelítő hatást gyakorol a szervezetre.

Rendszeres fogyasztása nemcsak egészségünket szolgálja, hanem bőrünk üdeségét is fokozza.

Forrás és ajánlott: Fási Katalin - Gyógyító zöldségek és gyümölcsök

 

Az aminosavak (a fehérjék építőkövei) létfontosságú szerepet töltenek be az immunrendszer működésében.

 

Az immunrendszer legnagyobb ellensége a folyamatos stressz, mert ennek hatására a mellékvese a normálisnál több kortizol hormont termel, ez pedig megzavarja az immunsejtek működését, tehát gyengíti a test egész védekezőrendszert. Ha ellensúlyozni akarod a negatív hatásokat tenned kell azért, hogy az immunrendszered kellőképpen erős maradjon. Ennek több módja is van, de a legfontosabbak: megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, rendszeres mozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres váltózuhany, illetve szauna.

Mozgás - Mozgás közben a szervezet fokozottan termeli a védősejteket, amelyek aktívabban és jobban növekednek, mint általában. Ebből a szempontból a legjobb a kitartás igénylő mozgás mint pl. heti 3x 30-45 perc kocogás, gyaloglás, kerékpártozás vagy úszás. Ennek hatására javul a belső szervek és az izmok vérellátása, az anyagcsere pedig csúcsteljesítményen pörög. A szükségtelen anyagok leépülnek és új sejtek képződnek.

A rendszeres reggel végzett torna, futás vagy bármilyen sport javítja a vérkeringést, felmelegít és így az egész nap csodálatos lesz a mentális és fizikai közérzetünk, ráadásul égeti a kalóriákat és karban tartja az immunrendszert.

Táplálkozás - A szervezetnek sok vitaminra, nyomelemre és ásványi anyagra van szüksége az immunsejtek létrehozásához.

Az egyik legjobb természetes immunerősítő az echinacea- (kasvirág) kivonat, amely serkenti az immunsejtek termelődését. Erősítse immunrendszerét kasvirág készítményekkel.

A fokhagyma (frissen szétnyomva és tabletta formájában) és a sarkantyúka fertőtleníti a nyálkahártyákat, a probiotikus joghurtok, pedig gondoskodnak az egészséges bélflóráról. Forrás: Hölgyvilág

 

Minden valószínűség szerint az élőlények immunrendszere az egyik leghatékonyabb rákellenes fegyver.

 

Mozgás - Az életkor előre haladtával jobbára csökken a fertőzések elleni védelem, de a kutatások szerint azok az idős emberek akik heti rendszerességgel hatórás mérsékelt testmozgást végeznek a huszonévesekhez hasonló immunválaszokat mutatnak. Forrás: Reader’s Digest

 

Váltakozó hőmérsékletű víz - Frissít, erősít az immunrendszert, javítja a keringést.

A befejező hideg vizes lemosás erősít, edz és egészséges fejlődést biztosít.

 

A fokhagymának, a C-vitaminnak és a csirkelevesnek csodálatos antibiotikus és antihisztamin sajátságai vannak, továbbá kiváló fertőzés elleni szerek A-vitamin, pantoténsav és a folsav.

 

Fokhagyma

Megfázás ellen az egyik leghatásosabb természetes szer. Allicin nevű hatóanyaga gátolja a gyulladást, gyorsítja a téli betegségek lefolyását. A fokhagyma remek antioxidáns, megköti a szabadgyököket a vérben. Egyes kísérletek szerint hatásosnak bizonyul a rák elleni küzdelemben is. Szívbarát, hígítja a vért. Csak a nyersen fogyasztott fokhagyma hatásos. Legalább fél gerezd ajánlott naponta, egész éven át. Mivel a szagát nem mindenki viseli el, lehet drazséban, táplálékkiegészítőként is szedni. Csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Enyhíti a náthát, a nehéz légzést, a bronchitist.

Vasco da Gama 1498-ban a tárai vitalitásuk megőrzésére mézbe mártott fokhagymát rágtak. Aki náthás volt apróra vágott fokhagymát tartottak a orra alá, hogy belélegezze. Ez a módszer ma is jó a meghűlésekre.

Kaphatók petrezselyemmel kevert fokhagymatabletták is amelyek így természetes klorofillt tartalmaznak.

KlorofillPozitív baktériumellenes hatása van. A sebek gyógyulását is elősegíti, és miközben az új szövetek növekedését serkeneti, csökkenti a baktériumos fertőzések veszélyét. A természet szagtalanítója. Használják légfrissítőben, dezodorban és leheletfrissítőkben.

Forrás és ajánlott: Fási Katalin - Gyógyító zöldségek és gyümölcsök

 

Hagyma - Ha vöröshagymát felszeleteljük és a beteg 1 percig belélegzi, érvényesül baktériumölő hatása. Rendszeres használata ellenállóvá teszi a szervezetet és véd a meghűléstől.

 

Fekete bodza

Az egyik leghatásosabb természetes ellenszer megfázás ellen. Kivonata aktiválja az immunrendszert és hatásos az influenzavírus több változata ellen is. Elősegíti a betegség gyorsabb lefolyását: egy felmérés szerint a fekete bodza kivonatát fogyasztók körében ez átlagban 4 napra rövidült. Az újabb kutatások szerint azt is megakadályozza, hogy maga a vírus bejusson a sejtekbe.

Bodza - A virágzatban flavonoidok és illóolajok. A friss kéregben pektin van mely a tumor kialakulását megakadályozza. A bodza alkotórészei erősítik az immunrendszert, a benne lévő flavonoidok növelik az ellenállóképességet a fertőzésekkel szemben, és csökkentik a vérnyomást valamint erősítik a hajszálereket, melyek mivel behálózzák az egész testet, egészségük a szervezetünk alappillére. Ideális mennyiségben B-vitamint tartalmaz, így jól gyógyítja a gyulladásokat. Bodzalevél a bőrön gyógyítja a pattanást és a fekélyt.

 

A kakukkfűből készült illóolaj antibakteriális hatású, elmulasztja a torokfájást és a könnyű náthát, emellett segíti a mély alvást. Ha kakukkfűfőzettel gőzöli arcát, gyorsan kitisztíthatja a pórusait és megelőzheti a torok- és mellék- (arc-,homlok-, orr-) üreg-gyulladásokat. Kakukkfű- meghűlés, köhögés, és hörghurut ellen.

 

Körömvirág

A népi gyógyászat egyik legrégebbi szere, modern gyógyszerek alapanyaga. A körömvirág hatóanyaga fokozza a fertőzések ellen küzdő fehérvérsejtek termelődését. Gyulladáscsökkentő hatása révén kevesebbszer és enyhébben betegednek meg különféle vírusfertőzésben azok, akik rendszeresen fogyasztják a kivonatát.

 

Ginszeng (Panax ginseng) - Immunstimuláló: fokozza a szervezet ellenálló képességét, javítja a fertőzésekkel szembeni védelmet. Kitűnően alkalmazható a legyengült vagy lábadozó betegek erejének helyreállítására.

Elősegíti, hogy a szervezet hasznosítsa a vitaminokat és ásványi anyagokat, azáltal hogy a belső elválasztású( endokrin) mirigyek működését serkenti.

Legjobb üres gyomorra reggel bevenni.
Fontos! Koffeintartalmú élelmiszerrel való együttes fogyasztása csökkentheti hatását, illetve mellékhatásokat idézhet elő.

 

Méhpempő - Nagyon hatékony leromlott fizikai állapotokban, alultápláltságnál, öregkori jelenségeknél, bőrbetegségeknél, szövethiányos problémáknál, növekedési zavaroknál, krónikus fáradtságnál. Segít álmatlanságnál, magas vérnyomásnál, köhögésnél, erősíti az immunrendszert.

 

A méz erősíti az immunrendszert, az idegeket, az emésztést, méregteleníti, tisztítja a szervezetet. Jótékonyan hat a fiatal szervezetre. Rendkívül fontos a méz fertőtlenítő, baktériumölő hatása is.

 

Zöld Tea - A kínaiak többsége minden főétkezés után egy csésze zöld teát iszik.

Erős antioxidáns, zsíroldó és zsírégető. A tapasztalati tényeket már kutatólaboratóriumok is igazolták. Méregtelenítő rostokat E-, A-vitamint ezért erősíti az immunrendszert, segít a betegségek megelőzésében, leküzdésében. Lassan szívódik fel nem irritálja a gyomrot, hosszan segíti a koncentrációt, a teljesítőképességet.

 

Az immunrendszer legnagyobb szerve a bél. Milliárd hasznos baktérium van itt, a savanyú káposztában levő tejsav baktériumok támogatják. Napi 1 nagy pohár káposztalé vagy áfonyalé.

 

Források közt:

Kiskegyed

Reader’s Digest

Patika magazin

 

Tőzegáfonya  - Festék- és más hatóanyagai jelentősen támogatják a sejtek regenerálódását, fokozzák a keringést, és erősítik az immunrendszert. Ennek köszönhetően hatására gyorsan javul az általános közérzet. + Élesebb látás és rózsásabb bőr áfonyával.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/beauty?article_hid=35052

 

Zölderő búzafűből

Amerikában már régóta sláger, és már nálunk is kezd divatba jönni a zöldárpa-vagy búzafűlé. Az árpa és a búzafű levelei valóságos bioraktárai az éltető anyagoknak. Levük tízszer több kalciumot tartalmaz, mint a tej, ötször több magnéziumot, mint a banán, és ötször több C-vitamint, mint a narancs.

Tavaszi kúra: reggelenként 1 teáskanál levet oldjunk fel vízben, és igyuk meg! Ha nincs időnk árpát vagy búzát csíráztatni, szedjünk biobúzafűből készült kapszulát! Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/beauty?article_hid=35052

 

 

ALMAECET

Ez a napjainkban ismét egyre divatosabb anyag dédanyáink "csodatévő" házi szere volt. Ma már százezrekben mérhető azok száma, akik láz, viszketés, szemölcs, hasmenés, köhögés, reggeli fáradtság, alvási zavarok, leégés esetén e "savanyúságban" keresnek enyhülést. Hogy miért pont az almaecet alkalmas erre a célra, az a szakkönyvek szerzői és rajongói számára a napnál is világosabb: egyesíti az alma (pektinre épülő) gyógyhatását a tejsavakat tartalmazó ecetével, és így kétszeresen hasznos lehet. Dédi ide, szakirodalom oda: a legjobb egyszerűen kipróbálni. Leégés ellen például 50 cm 3 almaecetet két evőkanál rózsasziromvízzel kell elkeverni és a bőrre kenni, szemölcsök ellen pedig reggel és este az érintett bőrfelületet először almaecettel kell bedörzsölni, majd száradás után meleg olívaolajat rákenni. A fogyózni vágyók is fogyaszthatnak reggelente kevés hígított almaecetet vagy annak tablettás változatát.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/ongyogyitas?article_hid=22160

 

Almaecet 2 – Almaecetet a népi gyógyászok az ,,egészség forrásának” tekintik. A népi gyógyászat a szervezet ásványi elemekkel való ellátására naponta egy vagy több alkalommal igyunk egy pohár vízben eloldva 2 kiskanálnyi mézet és 2 kiskanálnyi almaecetet. Ez a szervezet zavartalan működése és az erőnlét megtartása érdekében jó. Ellenállóvá teszi a szervezetet a meghűléssel szemben.

Forrás: Fási Katalin - Gyógyító zöldségek és gyümölcsök

 

Búzacsíra – A kicsiráztattt magok az élet csodái. A búzacsíra fogyasztása erősíti a szervezet immunrendszerét, javítja a fizikai és a szellemi teljesítőképességet. A kutatók megállapítása szerint jótékony hatással van az álmatlanságra, az idegességre és a memória zavarok kezeléséra. Segíti a máj méregtelenítő munkáját, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és bizonyos fokig védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Forrás: Fási Katalin - Gyógyító zöldségek és gyümölcsök

 

Bioflavonoidok - Egészség, Szépség és hosszú élet

Lassítsa le szervezete öregedését és őrizze meg egészségét. Segítsen az immunrendszerének, vegye le róla a fölösleges terheket, hogy a szervezete meg tudjon birkózni a betegségekkel. Klinikai és kísérleti megfigyelések megmutatták, hogy a bioflavonoidok kedvező tulajdonságok széles spektrumával rendelkeznek: antimutagén (mutációellenes), vírusölő, gyulladáscsökkentő, daganat megelőző, májvédő, kedvező hatással van a cukorbetegségre, allergiára, asztmára, szklerózisra.

Már vannak olyan bioflavonoid-komplexumok melyek nagy hatással rendelkeznek, ezek a molekulák gyakorlatilag minden élő sejtben előfordulnak és olyan polifenol-vegyületcsoportba sorolhatók, amely a föld legősibb, több mint 3 milliárd éves molekulacsoportja. Az ilyen bioflavonoid-komplexumok egyrészt védik a sejtet a külső káros anyagoktól, másrészt azoktól melyek a szervezeten belül képződnek(pl. helytelen táplálkozás, stressz, gyógyszer mellékhatások stb.)

A bioflavonoidok megújítják a sejtek természetes állapotát, lassítják a leépülési folyamatokat, védelmet jelentenek az oxidációs stressz következményeivel szemben. Egy kutatás szerint egyes bioflavonoid-készítmények képesek megvédeni a DNS-t a szuperoxidációs károsodási folyamatoktól. A kedvező hatások összefüggésben vannak elsősorban a szabadgyökök megkötésével, valamint az egyensúly fenntartásával. Ilyen hatóanyagok találhatók többek közt a fekete tea leveleiben és a piros szőlő magjában.

Ezek az ősi molekulák a növényekben fotoszintézis útján keletkeznek és a növényi anyagcsere melléktermékei. A növényekben folyadék formájában vannak jelen, feladatuk a növényeket érő külső és belső ártalmakkal szembeni védelem. Egyes készítmények esetében a hatóanyag kitermelésnél a nanotechnika lehetővé teszi, hogy a készítményben lévő molekulák nem vesztik el egyensúlyi helyzetüket és megőrzik eredeti tulajdonságukat, melynek eredményeként bekerülve az emberi szervezetbe, az anyaszervezetben érezvén magukat végzik tovább az eredeti feladatukat, a rendcsinálást, a javítást és ezzel segítve elő a szervezetnek immun- és javítórendszerének működését.

Flavonoidokat 1928-ban Szent-Györgyi Albert fedezte fel és P-vitaminoknak nevezte el.

 

A szervezet védekező rendszerének erősítésére béta-glükán. A béta-glükán aktívan támogatja a védekezőrendszer működését.

 

A levendula fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj (linalool, linalilacetát), de tartalmaz flavonoidokat, cseranyagokat, kumarikunokat is. Illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Enyhe gyulladásoknál gyulladáscsökkentő, biztosítja pl. a normál hüvelyflóra visszaállítását, a lactobacillusok megerősödését.

Élénkíti az immunrendszert, serkenti a hüvelyben az anyagcsrefolyamatokat, és elősegíti a táplálását valamint méregtelenít. Felszívódáskor az egész szervezetre kedvező hatást gyakorol. Segít kiüríteni a felhalmozódott kóros anyagcseretermékeket és gátolja az új toxinok túlzott mértékű keletkezését. A leghatásosabb gombaölő toxinok közé tartozik a levendula kivonata, így nemcsak megelőzésben hanem a visszaszorításban is óriási szerepet játszik. Segíti pl. a hüvely pH egyensúlyának védelmét és regenerálódását.

Forrás és ajánlott: Patika Magazin

Ajánlott: http://vitaltippek.hu/index.php?h_id=221&menu=9

 

Fenyőfa - Tűlevelek, tobozok, fiatal hajtások, csiraölők, immunrendszer erősítők.

 

Virágpor - Sok gyors gyógyulásról van bizonyíték. Nem gyógyszer, de magas biológiai értékű táplálék. Erősítő, regeneráló hatása már 2-3 hetes kúra után jelentkezik. VIGYÁZNI, HOGY A VIRÁGPOR ALLERGIÁS NEM FOGYASZTHATJA.

Propolisz - Szinte egyedülálló baktérium ölő hatása van, ez biztosítja a méh család lakásának higiéniáját. Baktériumölő, fehérjebomlást és baktériumfejlődést gátló. VIGYÁZNI, HOGY A VIRÁGPOR ALLERGIÁS NEM FOGYASZTHATJA.

 

Gyógynövények:
Kamilla - Immunrendszer: aktiválja az immunrendszert, mert serkenti a B-lymphocyták és makrofágok falóaktivitását.
Levendula - Légutak: csillapítja a torokfájást, a gége- és mandulagyulladást. Eloszlatja a melléküregi gyulladások során felgyűlt váladékokat, dugulásokat. Immunrendszer: élénkíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásokat.

Matetea - Az indiánok szerint yerba maté növeli a testi erőt, erősíti az izomrendszert, segít a nehézségek elviselésében. Növeli a szív oxigénnel való ellátottságát, főleg stressz vagy testedzés idején. Erősíti a szervezet immunreakcióit, s növeli a betegségekkel szembeni természetes ellenálló képességet. Segíti a gyors gyógyulást és felépülést.

Puerh-tea - - Immuntaktiváló: erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésekkel szemben. Salaktalanít: intenzíven salaktalanítja a sejteket, és védi őket a roncsolódástól.

Rozmaring - Emésztőrendszer: mérsékeli az emésztési zavarokat, javítja az epetermelést, a hasmenést mérsékeli, mert fertőtlenít, májgyulladások esetén pedig májtámogató.

Fontos! Ellenjavallt áldott állapotban lévő nőknél, mivel alhasi vérbőséget okozva vetélés következhet be. Belsőleg túladagolás esetén vesekárosodást eredményezhet. Az érzékeny bőrt allergizálhatja, epilepsziánál pedig rohamot válthat ki.

Zöld tea - Érvédő: a verőerekben kialakuló érszűkület első fázisa az LDL-koleszterin szerkezetének átalakulása, melynek következményei a szív- és érrendszeri panaszok megjelenése. A zöld tea polifenoljainak antioxidáns hatása gátolja ezt a folyamatot, azaz keringési problémáink megelőzésében is jelentős szerepet tölthet be. Ahhoz azonban, hogy a polifenolok ki tudják fejteni jótékony hatásukat, napi minimum 240-320 mg elfogyasztása szükséges. Fogvédő: fluoridtartalmának köszönhetően a fogszuvasodás megelőzésében is fontos szerepet játszhat - természetesen cukor nélkül fogyasztva.

 

MézÁsványianyagok, vitaminok, illóolajok, szénhidrát, aminosavak, fertőtlenítő. Az egészséges táplálkozás egyik fontos alkotórésze. A tej és a méz olyan anyagokat tartalmaz, amely az emberi szervezet táplálása, növekedése és jó egészségi állapotának megőrzése szempontjából szükségesek. Ez a két élelmiszer különösen gyümölccsel gazdagítva egyenesen gyógyhatású táplálék. Természetes fertőtlenítő-magas répacukor tartalma miatt gátolja a baktériumok szaporodását.

 

Narancs - Napi két narancs a tökéletes egészség kulcsa.

Ajánlott: Elixír magazin és Természetgyógyászat magazin

 

35 szem meggy jobban enyhíti a fájdalmat mint az aszpirin, mert a cseresznyefélékben található antociánok, gyulladáskeltő enzimeket gátolnak.

Forrás: Reader’s Digest

 

Fejfájásra - curry
A curry összetevői, a kömény, a kurkuma és a paprika szalicilsavat tartalmaznak, épp úgy, mint az aszpirin.
Fogyasszunk naponta curryt, szórjuk a salátára vagy adjuk hozzá a mártásokhoz. Joghurtba keverve kenjük be vele a csirkemellet és süssük meg, egészséges és finom.
Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/dieta/?article_hid=130027

 

A vöröshagyma, a fokhagyma, a retek és a póréhagyma természetes antibiotikumot, allicint tartalmaz, amely elpusztíthatja a betegségeket okozó csírákat anélkül, hogy a szervezet baktériumflóráját károsítaná!

 

Klorofill - Pozitív baktériumellenes hatása van. A sebek gyógyulását is elősegíti, és miközben az új szövetek növekedését serkeneti, csökkenti a baktériumos fertőzések veszélyét. A természet szagtalanítója.

Forrás és ajánlott: Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

Parlagi ligetszépeolaj - Segíthet a vér koleszterinszintjének csökkentésében és a vérnyomás mérséklésében.

Elősegíti a testsúlycsökkenést, enyhíti a menstruációs fájdalmakat.

Gyógyítja az ekcémát, gyógyítja az aknét (ha cinkkel együtt szedik) és erősíti a körmöket.

Befolyásolja a fizikai erőnlétet.

Hatóanyaga a gamma-linolsav (GLS), amelyre a szervezetnek a prosztaglandinok (hormonszerű anyagok) előállításához van szüksége, ezek nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásához.

Forrás és ajánlott: Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

Vitaminok az élethez szükséges szerves vegyületek. Nélkülözhetetlenek a növekedésünkhöz, a vitalitásunkhoz, illetve általános jólétünkhöz.

Az életet csak valamennyi vitaminnal lehet fenntartani.

A vitaminok tápanyagok nélkül nem hasznosulnak, ezért nem helyettesítik az élelmiszereket.

Megfelelő ételek és kiegészítő anyagok helyettesíthetnek eredményesen bizonyos gyógyszereket: enyhíthetik a menstruációs panaszokat; javíthatják az anyagcserért, tökéletesíthetik az immunrendszer működését, működhetnek mint természetes fájdalomcsillapítók illetve mérsékelhetik a fáradtságot.

Earl Mindell miután megnyitotta az első patikáját rájött, hogy milyen sokan szednek gyógyszert, nem betegségek ellen, hanem, hogy kibírják a napot.

B-vitamin-komplex és a C-vitamin enyhíti a stresszt.

Az E-vitamin az állóképességet és az ellenállóképességet javít, erősít.

B12-vitamin megszüntetheti a fáradtságot.

A vevőknek B-vitamin komplexet és B12 vitamin tablettákat adtak az eredmény fantasztikus volt, jobban érezték magukat és energikusabbak lettek. Forrás és ajánlott: Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

Az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia egyik jelentésében megállapította, hogy a rákos megbetegedések 80-85%-át meglehetne előzni a helyes táplálkozással.

Fontosak az antioxidánsok pl. a C- és E-vitamin, valamint a káposztában, a kelbimbóban és más keresztes virágú növényekben található bizonyos vegyületek, az indolok.

Meg kell tanulnunk, miből áll a kiegyensúlyozott étrend, és hogyan kell ,,helyesen táplálkozni”.

Mivel a legtöbb étterem újramelegíti vagy infravörös lámpa alatt tartja melegen az étkeket, ha valaki gyakran eszik ott, A-, B1- és C-vitamin hiánynak teszi ki magát. A 13-40 év közötti nőknek felbecsülhetetlen mennyiségű kalciumba és vasba kerül.

A legtöbb élelmiszert elkészítik, mielőtt megesszük, és így tápértéke lecsökken. Vegyük például a kenyeret és a gabonaféléket. Ma gyakorlatilag mindaz, amit ezek közül az üzletekben találunk, kizárólag szénhidrátot tartalmaz.

Forrás és ajánlott: Earl Mindell – Vitamin Biblia