Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Filmes idézetek 4

Tűzszekerek

-         Járt a fronton, Franciaországban?

-         Nem, már nem került rám sor.

-         Pechje volt.

-         Sok hősi halott szeretett volna ilyen pechet magának. (Tűzszekerek)

Mérjétek fel magatokat. Ismerjétek meg képességeiteket, és akarjatok naggyá lenni. … Ragadjátok meg a lehetőséget. Élvezzétek. És ne hagyjátok, hogy bármilyen külső erő eltérítsen a célotoktól. (Tűzszekerek)

Gyakran emlegetjük, jobb adni, mint kapni. Hozzá tehetem: az, hogy ma láttam ezt az örömet a gyerekek arcán, felér legalább 10 Play-kupával. (Tűzszekerek)

Ahogy elnézem a hegyeket, völgyeket itt. Belátom igaza volt. Ez csodálatos. (Tűzszekerek)

 

-         Hánykor szoktál kelni?
-         7 kor.
-         Akkor reggel focizunk…
-         9-kor indul a vonatod.
-         Odaérek bőven. Nem hagyhatom, hogy a gyerekek azt higgyék Isten játékrontó. (Tűzszekerek)

Boldog, sikeres tevékenységet kívánok. Akik pedig maradnak. Isten óvja őket, vezesse őket, és segítse nagyobb dicsőségre. (Tűzszekerek)

Te szerencsés ember vagy Eric, számos adottsággal áldott meg az Isten, és ezeket kötelességed hasznosítani. (Tűzszekerek)

Egy tehetséges keresztényre van szükségünk, aki magával ragadja az embereket, akire fel kell figyelni. (Tűzszekerek)

Eric, krumplihámozással is szolgálhatod az Urat, ha abban a tökéletességre törekszel, ne érd be kevesebbel. … És késztesd ámulatra a világot. (Tűzszekerek)

Látni akartátok a versenyen, hogy valaki győz. Ma, nekem sikerült. De én szeretném, ha ti nemcsak passzív nézők lennétek, hanem magatok is egy verseny résztvevői.

A hitgyakorlás hasonlít, egy futóversenyhez. Fárasztó, figyelemösszpontosítást, akaratot kíván. Nagy lelkierőt. De megkönnyebbülést érzünk, amikor a futó beér a célba – különösen akkor, ha ráfogadtunk. De meddig tart ez az öröm. Haza megy az ember, talán oda van égetve a vacsora, vagy nincs munkája. Milyen jogon mondhatom én azt, hogy higgyetek, legyen hitetek, mikor ti, a keserű valósággal néztek szemközt. Én valami tartósabbat szeretnék adni nektek. De csak megtudom mutatni az utat arra felé. Nekem nincs receptem arra, hogy hogyan kell nyerni. A saját versenyét mindenki másképp futja. De honnan jön az erő, ami a versenyen végig visz. Belülről. Jézus azt mondta – Mert íme Isten országa bennetek van. Teljes szívetekkel kerestek engem, bizony megtaláltok engem. Életetek Krisztus szeretetében élitek. Ez az a pálya, amelyen a ti versenyetek a célig vezet. (Tűzszekerek)

 

És mit tudsz tenni, jópofát vágsz hozzá. Azt nem. Én fölveszem a kesztyűt. Futok Obrey, még gyorsabban futok, és egyszerűen lerázom őket. (Tűzszekerek)

 

Figyelem magát, nézegetem és ha értelmét látom, ha látom, hogy az út végén ott csillan a díj, higgye el egy percig sem fogok habozni. (Tűzszekerek)

 

-         Miért fut?
-         Miért énekel?
-         Ebből élek.  Nem ez az igazi ok, azért, mert szeretek énekelni. (Tűzszekerek)

 

 


-         Furcsa ember maga, Harold Abrahams. Furcsa, de érdekes.
-         Beérném csak az érdekessel.
-         Azért az élet, csak nem olyan szomorú.
-         Ma este nem. Maga gyönyörű.
-         Valóban.? (Tűzszekerek)

 

 

-    Harold, nevetséges, amit csinálsz. Elvesztettél egy versenyt, nem halt meg senki, ez nem akkora tragédia. Az ég szerelmére Harold, térj magadhoz légy szíves. Úgy viselkedsz, mint egy gyerek.
-    Vesztettem.
-    Tudom. Itt voltam, és láttam, nem emlékszel? Csodálatos verseny volt, és csodálatos voltál. Csak volt egy csodálatosabb,  és kész. Ő volt jobb formában, és győzött.
-    Állandóan ráfigyeltem. Alapszabály, hogy: soha nem szabad oldalra figyelni.
-    Előtted volt, mindegy volt hova nézel, simán legyőzött, és kész.
-    Hát itt kell abbahagyni Abrahams.
-    Ha nem bírod elviselni a vereséget, hagyd is abba.
-    Én nem azért kezdtem futni, hogy megverjenek. Azért futok, hogy győzzek, ha nem tudok győzni, nem futok.
-    De ha nem futsz, akkor nem tudsz győzni. Majd hívjál fel, hogy ha döntöttél, jó?
-    Sybil, ne menj! Egyszerűen nem tudom, hogy mit csináljak.
-    Próbálj felnőni! Harold, te nagyszerű ember vagy, és istenien futottál, én büszke voltam rád. Ne mond, hogy szégyenkezned kellene.
-    Nem a vereségről van szó Sybil. Eric Liddell szimpatikus fiú és jó futó, de mi lesz velem? Hiába ez a rengeteg edzés? Már nem tudom, hogy miért csinálom, mi a célom?
-    Az, hogy legyőzd a következő versenyen.
-    Sybil, én nem tudok gyorsabban futni.
-    - Mr. Abrahams, 2 yardot tudok magán segíteni.
-    Ez, Sam. (Tűzszekerek)

 

A lelkesedés viszi, elszánt. (Tűzszekerek)

 

-         A rohanástól már nincs hely a szívedbe a megnyugvásnak.
-         Jennie, Jennie, Jennie, ne háborogj már.
-         Hogyne háborognék Eric. Csak téged féltelek. Félek, hogy ez az egész megváltoztat téged.
-         Mr. Liddell, kérhetek egy autogramot.
-         Persze, válaszd ki melyik tollal. Tessék.
-         Köszönöm.
-         Gyere Jennie, járunk egyet, beszélnem kell velem. Gyönyörű látvány igaz Jennie? Az én Edinburgh-om, nehéz lesz itt hagyni. Döntöttem Jennie, Visszamegyek Kínába, a misszionárius iroda jóváhagyta.
-         Eric, ha tudnád, hogy örülök.
-         De előtte még sokat kell futnom
-         De..
-         Jennie, Jennie ezt most meg kell értened, én hiszem, hogy Istennek valami célja van velem, talán Kína, de adott nekem gyorsaságot is. És amikor futok, érzem, hogy kedve telik benne. Ha abba hagynám a futást, az ő adományát vetném meg. Igazad volt, ez nemcsak kedvtelés. Ha győzők, őt dicsőítem. (Tűzszekerek)

 

-         Ugyanaz a helyzet, nektek is meg van a lehetőség…
-         hogy ott legyünk a leggyorsabb között. De nem, hogy a leggyorsabbak legyünk. A valaha élt leggyorsabb ember. Harold a halhatatlanságot akarja. Gondold el, mit jelen ez neki. Nekem, ez az egész szórakozás. Érted, nincs szükségem rá. Azért futok, mert jól esik. De Haroldnak, ez élet-halál kérdés.
-         Szóval azt mondod, csak várjak.
-         Igen, Sibill. És imádkozz, hogy győzzön Párizsban.
-         És ha nem győz?
-         Ne aggódj, Harold olyan szerelmes, mint egy kölyök, én még ilyet nem is láttam. Irigykedem rá, ez az igazság. (Tűzszekerek)

 

 

-         Az évek bizony múlnak Mr. Abrahams, múlnak. De azért a mi öreg egyetemünk mégiscsak vigasztalást nyújt az embernek, nem gondolja?
-         Feltétlenül, uram.
-         Akkor biztos vagyok benne, hogy nagyon fájna önnek, ha rájönne, hogy valamilyen tettével, vagy a viselkedésével fájdalmat okozott neki.
-         Természetesen uram bántana. Nagyon is.
-         Helyes. Biztos voltam benne. Mi Cambridgben, mi mindig büszkék voltunk atlétikai tradícióinkra. Mindig az volt a véleményünk, hogy a sportolás elengedhetetlen eszköz, az angol ifjúság sokoldalú nevelésére. Erősíti a jellemet. Fejleszti a lelkierőt és a vezetői szellemet, de elsősorban a lemondó áldozatkészséget, bajtársi szellemet és a felelősséget egymás iránt. Egyetért ezzel?
-         Igen uram. Hogyne.
-         …
-         Mindenekelőtt Cambridge diák vagyok, ezenkívül pedig angol vagyok. Amit eddig elértem és el szándékozom érni az a családom, az egyetemem, és a hazám dicsőségét szolgálja. És nehezményezem, hogy önök mást feltételeznek.
-         …
-         Köszönöm uraim a kedves vendéglátást. Az este rendkívül tanulságos volt számomra.  Jó éjszakát uraim.  Önök, uraim. Pontosan ugyanúgy vágynak a győzelemre, mint én, de könnyen, izzadság nélkül elérni, ahogy az istenek. Az önök értékei idejétmúlt iskolás, cserkészfiús eszmények, de ezzel csak saját magukat csapják be. Én a tökéletesség ostromlásában hiszek, és a jövő mindenképp az enyém. (Tűzszekerek)

 

Szeretlek Harold. Csak azt akartam, hogy ezt tud. (Tűzszekerek)

 

Hadd emlékeztessem önöket mégegyszer. Önök a szerencsés kiválasztottak. …De a világ legjobbjai ellen fognak versenyezni, Sárgák és fehérek, feketék ellen, ők is fiatalok és elszántak, mint önök. …Nekem semmi kétségem afelől, hogy minden cselekedetük méltó lesz mindahhoz, amit képviselnek. (Tűzszekerek)

 

Az arroganciám, uram, éppen odáig terjed, ameddig a lelkiismeretem diktálja. (Tűzszekerek)

 

- Az a pimaszság, ha valaki a befolyásával akar másokat a hitétől eltéríteni.

- Ellenkezőleg Liddell, épp a meggyőződésére apellálunk, a hűségére a hazája és a királya iránt.

- Igen, igen az én időmben a király volt az első, és csak azután jött az Isten.

- Sajnos, a háború keserűen bizonyította, hogy ez az elv mennyit ér. (Tűzszekerek)

 

…a fickó, ahogy maga nevezi jellemes és következetes ember. Igazi sportember. (Tűzszekerek)

 

Mai olvasmányt Ézsaiás próféta könyvének 40. fejezetéből vesszük.- Mert lám, a nemzetek előtte csak, mint egy csepp a vödörben, egy porszem a mérleg serpenyőjén, a nemzetek mind, semmik a színe előtt, alább valók azok őelőtte, a mihaszna semmiségnél, az ürességnél. Ő az, aki a fejedelmeket semmivé teszi, a Föld bíráit hiábavalókká változtatja. Hát nem tudod? Hát nem hallod é, hogy az örökké való Isten, az Úr, a Teremtő, aki a Föld határait teremté, nem lankad, és nem fárad soha. Erőt add a megfáradottnak, és az erőtlen erejét megsokasítja. Elfáradnak az ifjak, s meglankadnak, megtántorodnak a legkülönbek is, de akik az Úrban bíznak, erejük megújul és szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk. Futnak, és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el. (Tűzszekerek)

 

Emlékszel, amikor először találkoztunk. Amikor egy taxiban mentünk a College elé. Úgy éreztem magam melletted magam, mint egy tapasztalt, lehiggad keserű öreg. Még fölényt is éreztem. Hm, ez volt életem legnagyobb tévedése. Te vagy Obrey a tökéletes ember a számomra: bátor, szenvedélyes, kedves, elégedett ember. Ez a te titkod: az elégedettség. (Tűzszekerek)

 

Sok szerencsét Abrahams, mindent bele. Nem kérünk többet. (Tűzszekerek)

 

Van szíved. A lényeges dolgokhoz, van szíved. Ha nem volna, nem mentem volna én a közeledbe se. (Tűzszekerek)

 

Csak vigyázz, ő itt valamit bizonyítani akar, az ilyesmit az edzők nem tudják bele kalkulálni a számításaikba.

 

Benne van a Bibliában – Akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom az Atyám előtt. Sok szerencsét Jackson Scholz. (Tűzszekerek)

 

Mi kell a nőnek?

…a sikereim záloga abban a csapatban rejlik, amellyel együtt dolgozom. (Mi kell a nőnek?)

 

Egy életre megtanultam, hogy a sikereim záloga abban a csapatban rejlik, amellyel együtt dolgozom. Tudom, hogy két ,,koponya” jobb mint egy, tudom hogy öt ,,koponya” jobb mint kettő, és tudom, ha fejünket összedugva szívvel-lélekkel dolgozunk, annak meglesz az eredménye. (Mi kell a nőnek?)

 

Én szeretem a kihívásokat, élvezem a sok munkát, s örömmel várom az ötletbörzéket itt e nagy asztal körül, ahol még sok vérpezsdítő éjszakát töltünk el együtt. (Mi kell a nőnek?)

 

De legfőképp azt szeretném, ha a munkánk elárulna valamit arról, hogy kik vagyunk, hogyan gondolkozunk, s mit érzünk. (Mi kell a nőnek?)

 

Hé, a kölni mosdás helyett nem használ. (Mi kell a nőnek?)

 

Remek, hogy egy rúgóra jár az agyunk. (Mi kell a nőnek?)

 

Egyre jobban megismertem. Mindazzal, amit mesélt, elkápráztatott. Szóval elbűvölt és megváltoztatta az életem. A volt férjéhez hasonló ürgék elhitették, hogy az ár, amit önmaga vállalásáért fizetett, az, hogy nem kap szerelmet. Ezt próbálta kibökni a múltkor? Hogy nem érzi teljesnek magát, mert e nélkül nem lehet győztes? De így ahogy van, az éles eszével, a jóságával, mindenével, egyre jobban kívánom, és.., nahát, miközben, úgy tűnik, én próbálom hősiesen megmenteni magát hajnali 1 órakor, igazság szerint én vagyok az, akit meg kell menteni. (Mi kell a nőnek?)

 

-         Ennyi?

-         Bármit megadnék, azért hogy ne csak ennyi legyen?

-         Akkor egy olyan kis apróság, hogy kirúgtam, ne tartoztassa fel. Hirtelen nem tudtam, mit tegyek. Íme, a bomba hír, rossz utat választottam.

-         Sebaj.

-         Miféle csillogó vértezetű lovag lennék, ha a férfit, akit szeretek, meg kéne menteni, én meg hagyom, hogy kisétáljon az ajtón.

-         Megmentőm! (Mi kell a nőnek?)

 

 

Ha eljön Joe Black

- Azt akarom, hogy ragadjon el a hév, lebegj a mámortól, fakadj dalra, lejts dervistáncot.

-Oh csak ennyi?

-Igen. Légy eszelősen boldog, vagy legalább légy rá nyitott.

-Ok. Legyek eszelősen boldog…, majd igyekezni fogok.

-Tudom, hogy közhely, de a szerelem szenvedély, megszállottság, mely nélkül nem lehet élni. Azt mondom, légy fülig szerelmes. Olyat találj, akit őrülten szeretsz, és aki ezt viszonozza. Hogy találhatsz rá? Hagyd az eszedet, hallgass a szívedre. Mert most nem dörömböl. Az az igazság, kicsim, hogy enélkül nincs értelme élni. Ha szerelem nélkül mész végig az úton, akkor, egyáltalán nem is éltél. De meg kell próbálnod. Ha nem próbálod meg, nem is éltél. (Ha eljön Joe Black)

 

Meg van a vetés, és az aratás ideje. (Ha eljön Joe Black)

 

Miért? Tényleg érdekel. (Ha eljön Joe Black)

 

-Feladnád a szerelmedért, amit akarsz?

-Igen. Tudod, feláldoznám.

-Igen?

-Örömmel. (Ha eljön Joe Black)

 

-Ha házasok volnánk, akkor megadnám, ami neked kell. Ennyi. Gondoskodnánk egymásról, legjobb tudásunk szerint. Baj, hogy ha gondoskodsz a nődről? Ő meg vigyázz rád.

-Ilyen nő manapság nem terem minden bokorban.

-Úgy gondolod? Nem tudom. Becsaphat a ,,villám”. (Ha eljön Joe Black)

 

Hozzáértés, bölcsesség és tapasztalat kell hozzá. (Ha eljön Joe Black)

 

Készséggel beismerem, hogy megszédítettél. Jólesett. (Ha eljön Joe Black)

 

Azért fogtam ebbe az üzletbe, mert ezt akarom csinálni. (Ha eljön Joe Black)

 

Alkotni akartam valamit, ami a csúcson van, a legszigorúbb mércével is. (Ha eljön Joe Black)

 

Azt akarom, hogy amit hátrahagyok, úgy maradjon, ahogy csináltam. Hogy olyan céllal és úgy működjön, ahogy én akartam: az igazságért és becsületesen. (Ha eljön Joe Black)

 

Ha kérdezek valamit, egyenes választ várok. (Ha eljön Joe Black)

 

Hogy van az hogy, egy férfi, aki ilyen vonzó, intelligens, kellemes, a legcsábítóbb módon félénk, de mégis erőteljes, teljesen egyedül van. (Ha eljön Joe Black)

 

-Ha így mondod azt, hogy semmi, az nem semmi.

-Hát akkor mi?

-Valami. (Ha eljön Joe Black)

 

-Joe vagyok, és te meg Susan, és teljesen elgyengült a térdem.

-És furcsán is ver a szíved.

-Igen, gyorsabban. Az ajkad íze és a nyelved érintése csodálatos. (Ha eljön Joe Black)

 

-Neked jó volt velem lenni?

-Igen.

-Jobb volt, mint a mogyorókrém?

-Igen. Sokkal jobb. (Ha eljön Joe Black)

 

-Mi kéne Joe-tól?

-Szerelem, szenvedély, megszállottság, amikre szerinted várnom kell. Hát itt vannak. (Ha eljön Joe Black)

 

-Szeretem.

-Milyen jó neked. (Ha eljön Joe Black)

 

-Mi számít?

-A bizalom, a felelősség, vállalni a döntéseid terheit, egy életen át méltó lenni hozzájuk és főképpen, nem bántani szerelmed tárgyát. (Ha eljön Joe Black)

 

Attól a pillanattól szeretem Susant, hogy megszületett, és most is szeretem. Olyan férfiról álmodtam neki, aki felfedezi őt, és aki a szereti, aki méltó hozzá. Aki itt és most él, és meg van benne a becsület, a részvét és a kitartás, hogy végig csinálja vele ezt a szép életet. (Ha eljön Joe Black)

 

-Azt mondtad – Miért baj, hogy ha gondoskodsz a nődről? Ő meg vigyázz rád.

-Ezt mondtam?.

-      Én meg azt, hogy ilyen nő nem terem ám minden bokorban. De itt termet egy. (Ha eljön Joe Black)

  

-A pénzről hallottál ugye?

-Ami nem boldogít?

-Az. (Ha eljön Joe Black)

 

Szakítok a hagyománnyal, és elmondom a kívánságom. Éljetek oly boldogan, ahogyan én. Egy reggel ébredjetek azzal, hogy "nem kívánhatok többet." (Ha eljön Joe Black)

 

Tudnod kell, hogy mennyire szeretlek. Olyan értelmet adtál életemnek, amit nem is várhattam. S ezt senki sem veszi el tőlem. Annyira szeretlek. (Ha eljön Joe Black)

 

 

Good Will Hunting

 

Nem vagyok szociális szendvicsellátó, de méltányos hitel feltételeket ajánlanék. (Good Will Hunting)

 

Képzeletem játszik velem, vagy tényleg sokkal többen vannak, mint eddig bármikor. Nemálltatom magam, nyilvánvalóan nem az előadásom miatt jöttek el ennyien. Mindannyian arra vagyunk kíváncsiak, ki a titokzatos matekmágus, úgyhogy szólítalak titokzatos idegen, - állj elő és vedd át a jutalmadat… Sajnos ki kell ábrándítanom a jelenlévőket, ma mégse hullik le a lepel az ismeretlenről. Sajnálom, mindenesetre a kollégákkal konzultáltam, s ennek az eredménye egy újabb érdekes probléma a táblán 2 évig dolgoztunk a bizonyításán, fogalmazzunk így, az ismeretlentől érkezett kihívásra ez a tanszék válasza. Ez az igen nehéz feladat. (Good Will Hunting)

 

-         Szereted a szőlőt?

-         Hm, Igen

-         Meg van a csaj száma. Nem savanyú a szőlő? (Good Will Hunting)

 

A szabadság, a lélek joga ahhoz, hogy lélegezzen, ha nincs levegő, rosszak a törvények, a szabadság hiánya szinkópát okoz. (Good Will Hunting)

 

-         A bizalom. Fontos mindenféle kapcsolatban, de különösen fontos orvosi szempontból. Miért éppen a bizalom révén érhetünk el áttörést a pácienssel kapcsolatban?

-         Morin, abbahagyná kedvünkért az orális kielégülést.

-         Winie?

-         Mert ah, a hmm, mert a bizalom, maga az élet.

-         Köszönöm. Mélyenszántó megjegyzés volt. Kérje kölcsön a bátyja jegyzeteit. Szóval, ha a páciens nem bízik benned nem lesz őszinte, s ez esetben a terápia mit sem ér. (Good Will Hunting)

 

-         Maga már csak egy hajszálra van attól, hogy levágja a fülét.

-         Komolyan?

-         Komolyan.

-         Költözzem Dél-Franciaországba és vegyem fel a van Gogh nevet?

-         Azt mondják, hogy viharban bármilyen kikötő megteszi. Ez talán magára vonatkozik.

-         Hogy értve?

-         Maga valószínűleg nagyon nagy viharba került…

-         Lehet.

-         Az ég majd leszakad, hullámok csapnak át a kis csónak fölött, recsegnek az evezők. Retteg a félelemtől, bármit megtenne, hogy egy kikötőbe érjen. (Good Will Hunting)

 

-         Különben most tudom, hogy egy csókra gondoltál.

-         Dehogy gondoltam

-         De, igen

-         Nem, nem, tényleg nem.

-         De igen, egy jó éjszakát csókot remélsz.

-         Tévedés, én egy jó éjszakát dugást remélek…Rendben van megelégszem egy csókkal is.

-         Mily nemes lélekre vall. (Good Will Hunting)

 

 

-         Töprengtem azon, amit a múltkor mondtál a festményemről.

-         Aha.

-         Egy fél éjszaka ezen töprengtem. És rájöttem valamire, aztán mély álomba merültem, és azóta, nem gondoltam rád.

-         Tudod mire jöttem rá?

-         Nem.

-         Te még kölyök vagy. Fogalmad sincs, arról hogy miket hordasz össze…

-         Oh köszönöm szépen.

-         Ez érthető, sose hagytad el Bostont.

-         Nem.

-         Ha művészetről kérdeznélek, szakkönyvek tucatjából tudnál idézni. Michelangelo. Sokat tudsz róla. Sorolnád a műveit, politikai terveit, viszonyát a pápával. Mindent. De azt nem tudod, milyen a Sixtusi-kápolnában állni. Sosem néztél meg fel arra a csodálatos boltozatra. Sose láttad. Ha a nőkről kérdezlek, máris sorolod a kedvenc típusodat. Biztosan dugtál is néhányszor. De azt nem tudod, milyen érzés igazán boldogan felébredni egy nő mellett. Nehéz esett vagy. …Ha szerelemről kérdezlek, talán egy szonettel válaszolsz. De nem néztél még nőre, amikor gyenge voltál, olyanra, aki egy pillantásával meggyógyít, mintha Isten direkt hozzád küldött volna egy angyalt, hogy kimentsen téged a pokolból. Nem tudod milyen, ha te vagy az ő angyala. Nem tudod milyen örökké szereti valakit. (Good Will Hunting)

 

De zseni vagy Will ezt senki sem tagadja, bár talán senki sem ért téged igazán. (Good Will Hunting)

 

Kezdj el beszélni magadról, arról, hogy kivagy, engem azzal foghatsz meg. Abban benne vagyok. Csak hogy te ezt nem akarod nagyfiú. Félsz attól, hogy miket mondanál ki. Most te lépsz, fönök. (Good Will Hunting)

 

Egyszer repülőgépen utaztam. Már javában fönt jártunk. A kapitány szokásszerint bemondja, hogy 10 000 méter fölött repülünk, de elfelejti kikapcsolni a mikrofont. Odaszól a másodpilótának, azt mondja – Na most leszophatna, egy jó nő, aztán meginnék egy kávét. Az egyik stewardess már rohan is, hogy figyelmeztesse a kapitányt, mire egy utas utána szól – Hé szivi, ne feledje a kávét.

-         Repültél már valaha.

-         Nem, de a vicc hatásosabb, ha első személyben mesélem.

-         Ez igaz.

-         Egyébként dugtam már.

-         Igazán? Gratulálok.

-         Jól megy a téma.

-         Tényleg?

-         Eléggé

-         A múlt héten volt egy randim.

-         Hogy sikerült?

-         Jól.

-         Találkoztok még?

-         Hm, nem tudom.

-         Hogyhogy?

-         Nem hívtam fel.

-         Amatőr vagy.

-         Tudom mit csinálok.

-         Biztos?

-         Igen. Tudom mit csinálok, ne félts. Igaz nem könnyű, mert ez a lány szép, okos, szórakoztató, sosem volt még dolgom ilyennel.

-         Akkor hívd fel Romeo!

-         És akkor mit csináljak, ha kiderül, hogy nem is annyira okos, hanem nagyon unalmas, ugyanis most még tökéletesnek hiszem. Nem akarok, csalódni.

-         Talán ő hisz tökéletesnek, és nem akarod, hogy csalódjon. Ez valami szuperfilozófia Will, így leélheted az életed anélkül, hogy igazán megismerj valakit.

-         … Nem vagy tökéletes, pajtás, de megnyugtatlak, az a lány, az sem tökéletes. A kérdés az, hogy egymásnak tökéletesek vagytok e. Erről szól az egész. Ez a bizalom alapja. S hogy tényleg így van e, arról úgy győződhetsz meg pajtás, ha kipróbálod. (Good Will Hunting)

 

 

-         Mikor jöttél rá arra, hogy számodra ő az igazi?

-         1975 október 21-én.

-         Jézusom, ilyen pontosan emlékszel.

-         Úgy bizony. Az nap játszották a 6. mérkőzést. A Red Sox 6. meccsét.

-         Aha. Így már értem.

-         A barátaimmal a járdán aludtunk éjjel, hogy jegyet kapjunk.

-         És kaptatok?

-         Aha. A meccs előtt a haverokkal egy bárban üldögéltünk, amikor besétált egy lány.

-         … Neked volt jegyed arra a meccsre?

-         Volt.

-         S te is berohantál?

-         Áh nem rohantam be, nem voltam ott.

-         Micsoda?

-         Én a bárban ittam a leendő feleségemmel

-         Te nem láttad Fiske home run-ját …

-         Nem én.

-         mert ittál egy bárban egy vadidegen nővel?

-         Oh ha láttad volna, igazi bombázó volt..

-         Óh, engem az se érdekelt volna..

-         Nem, nem vibrált tőle a levegő

-         Ha egy görög Istennőt láttam volna akkor sem hagytam volna a meccset…

-         Görög istennő volt.

-         És mit szóltak ehhez a haverjaid? Ők engedték ezt?

-         Kénytelenek voltak.

-         Mégis mit mondtál nekik?

-         Átadtam a jegyem, és így mondtam, hogy dolgom van egy lánnyal.

-         Dolgom van egy lánnyal?

-         Igen.

-         Ennyit szóltál?

-         Ennyit.

-         És ők ezt tudomásul vették?

-         Látták, hogy komoly a dolog. (Good Will Hunting)

 

Ez a fiú ugyanolyan tehetséges, csak még nem látja az irányt, ebben kell segíteni neki…Irányítani kell a kölyköt, ő segíthet a világon, ha mi, segítünk neki. (Good Will Hunting)

 

 

-         Értsd meg ezt nekem meg kell tanulnom. Nagyon fontos

-         Jó.

-         Nekem. Érted?

-         Értem.

-         Akkor jó.

-         Akkor töltsük itt az egész napot.

-         Benne vagyok. Hm. Kedves, kíváncsi Will, ha már úgysem akarsz békén hagyni, akkor hadd kérdezzek valamit.

-         Tessék.

-         Fotografikus memóriád van?

-         Nem tudom, egyszerűen csak megjegyzek dolgokat, mint más a telefonszámokat.

-         Foglalkoztál szerves kémiával?

-         Egy keveset.

-         És csak szórakozásból?

-         Igen, csak úgy.

-         Igen a szerves kémia, annyira szórakoztató, te teljesen hülye vagy. Esküszöm nem vagy magadnál. Ezt senki sem szórakozásból tanulja. És egy magad fajtának meg minek?

-         Magam fajtának?

-         Igen. Aki a kocsmák és baseball pálya között forgácsolja szét magát. Minek neked a szerves kémia? Járnak ide a Harvard-ra igen okos gyerekek, de a szerves kémia még azoknak is nagyon nehéz. De neked, neked meg könnyen megy. Én nem értem, egyszerűen nem értem az agyműködésed.

-         Tudsz zongorázni.

-         Ne beszéljünk másról?

-         Nem beszélünk másról. Tudsz zongorázni?

-         Egy picit.

-         Ha ránézel a zongorára, rögtön azt képzeled, Mozartot játszol.

-         Én a szamár-indulót.

-         Na mindegy. Vegyük Beethovent mondjuk, ha ő leült a zongorához, nem gondolkodott, csak elkezdett játszani.

-         Nem értem, te zongorázol?

-         Nem, nekem a zongora csak billentyűk, pedálok, meg egy rakás fa. De Beethoven-nék magától érthetődően játszottak rajta. Én nem tudok festeni, nem tudok jól baseballozni, nem tudok zongorázni.

-         De megoldod a dolgozatomat 1 óra alatt.

-         Igen, így van, mert az ilyesmikkel én is csak úgy eljátszom. Csak ezzel tudom magyarázni. (Good Will Hunting)

 

-         Ez igazságtalanság.

-         Igazságtalanság? Mi?

-         4 éve járok ide, és csak most találtam rád.

-         De végül rám találtál. (Good Will Hunting)

 

Sokan nem fogják fel mennyit érnek, mert nincs egy tanár, aki hisz bennük. (Good Will Hunting)

 

-         Van neked lelki társad?

-         Micsodám? Most ezen mit értesz?

-         Aki kihívást jelent számodra.

-         Ott van Chukie.

-         Chukie olyan mint egy családtag, bármit megtesz érted. Olyan van, aki felnyitja a szemed? Megérinti a lelked?

-         Igen, igen van ilyen.

-         Kicsoda?

-         Van egy csomó!

-         Név szerint?

-         Shakespeare, Nietzsche, Frost, O’Connor, Kant, Pope, Locke.

-         Gratulálok, mind halott.

-         Számomra nem.

-         Nem tudsz dialógust folytatni velük, nincs kölcsönhatás Will.

-         Hát, ha jól betépsz, akár meg is jelennek.

-         Látod erről van szó, sose lesz lelki társad, ha te magad félsz megtenni az első lépést. (Good Will Hunting)

 

-         Mit tudnál szenvedéllyel csinálni? Mit vársz az élettől? Van, aki egész életében téglát hord, hogy a gyereke hozzád hasonló helyzetbe kerüljön.

-         Én nem kértem ezt senkitől.

-         Te tehetségesnek születtél, ezért nem bújhatsz ki a felelősség alól.

-         Miért bújnék ki, és az baj, ha valaki kőműves?

-         Dehogy.

-         De nem ám. Otthont építek valakinek.

-         Apám is kőműves volt, na, halálra dolgozta magát, hogy tanulhassak.

-         Tisztességes foglalkozás, vagy megjavítok egy, egy..egy autót, hogy valaki másnap azzal mehessen dolgozni…

-         Igazad van..

-         Ez tisztességes munka.

-         Igazad van, ez mind tisztességes munka. Mind az a 40 perces vonatozás is, azért, hogy a hallgatók tiszta terembe érkezzenek reggel, ez is értékes, igazi munka.

-         Úgy van.

-         Becsületes munka. Sőt én abban is biztos vagyok, hogy ezért vállaltad el. De fölmerül itt egy kérdés: Takarító bárhol lehetnél, de te a világ egyik legmenőbb intézményében takarítasz, és titokban olyan egyenleteket oldasz meg, amire rajtad kívül csak egy-két ember képes. Ebben, hol a tisztesség Will? Szóval, mihez akarsz kezdeni? (Good Will Hunting)

 

...vannak, akik ekkorra hatalmas bukás után is, bedobják a kezdő tétet. (Good Will Hunting)

 

-         Benned olyasmi van, ami egyikükben sincs.

-         Oh, már megint, ez az ostoba ,,tartozol ezzel magadnak" szöveg. Nem érdekel.

-         Nem, nem, nem, nem, egy frászt. Nem magadnak tartozol ezzel. Nekem tartozol. Egy nap arra ébredek, hogy 50 éves lettem, és ugyanezt a szart csinálom. De ez így lesz rendjén. Neked viszont a kezedben van a nyertes lottószelvény, csak nem vagy hajlandó beváltani. Oltári baromság. Én bármit odaadnék a tehetségedért, de az összes többi gyerek is, éppen ezért bennünket sértenél meg, ha 20 év múlva is itt rohadnál. Érted? (Good Will Hunting)

 

Vesztesnek tartasz, de én tudom, hogy mit érek, és büszke vagyok rá. Tudatosan választottam ezt. (Good Will Hunting)

 

-         Értékes gyerek… Nem engedem, hogy vesztesnek érezze magát.

-         Mert nem is lesz vesztes Sean.

-         De, ha te erőszakos vagy vele Geri, ha te hajtod.

-         Sean, én azért tartok itt, ahol tartok, mert engem hajtottak, és megtanultam, hogy hajtsam magam.

-         De, az a fiú, nem te vagy. (Good Will Hunting)

 

-         Végül, úgy döntöttem, mégis berakom a kezdőtétet, aztán meglátjuk milyen lapokat osztanak. Tedd, amit a szíved diktál, akkor nem lesz baj.

-         Köszönöm Sean.

-         Köszönöm Will. (Good Will Hunting)

 

Sean, ha a prof felhívna az állás miatt, csak ennyit mondj neki: - Sajnálom, de dolgom van egy lánnyal. (Good Will Hunting)

 

 

Bazi nagy görög lagzi

-         Tulá, Tulá, nyugodj meg kislányom. Tudom, hogy te mit akarsz. Te, hogy is mondják: többre vágyol. Kíváncsi vagy a világra, tanulni akarsz. Az én családomra ütöttél. Jól van. Ne félj kislányom, beszélek vele.

-         Anya, apa annyira makacs, mindig az van, amit ő mond, mert a férfi a család feje.

-         Tudod mit mondok erre Tula. A férfi a fej, de az asszony a nyak, arra fordítja a fejet, amerre csak akarja.

 

Akkor mond meg, hogy mit mondjak. De ne mond meg, hogy mit mondjak. (Bazi nagy görög lagzi)

 

- Elárulok egy nagy titkot az eddigi életemről. Unalmas volt. Aztán megismertelek. Te érdekes vagy, és gyönyörű vagy, és okos vagy, és … Értsd meg, csak együtt akarok lenni veled. Együtt lenni veled, csak ennyit akarok.
- Azt mondtad, gyönyörű vagyok?
- Igen. (Bazi nagy görög lagzi)

 

-         (ének) A férfiből, hogy férfi legyen, ahhoz egy nő kell, egy igazi nő, és kész.

-         Áh látom megint jó kedvű vagy Tula.

-         Igen

-         Mostanában mindig fülig ér a szád, ha látlak. (Bazi nagy görög lagzi)

 

-         Tulá, ez a név ugye bár nálunk nem túl gyakori, van valami jelentése a maguk nyelvén.

-         Hát, a görög formája, hogy tulá – Isten fénye. (Bazi nagy görög lagzi)

 

Mikor...Mikor Veled vagyok, én nagyon boldog vagyok.

 

-         Figyelj, nagyon szeretlek.

-         Miért? Miért szeretsz engem?

-         Mert újjászülettem, amikor megismertelek.

 

Te vagy az én életem, az én egész életem.

 

-         Ki lehet bírni.

-         Ne viccelj, mindjárt rám nézz, és azt mondja: hah, nem érsz te nekem ennyit kislány.

-         De érsz.

 

Köszönöm drágám, köszönöm.

 

-         Ian vegetáriánus, nem eszik húst.

-         Nem eszi meg a húst?

-         Nem, nem eszik húst.

-         Tula, hogy érted azt, hogy nem eszi meg a húst? Jól van na, semmi baj, majd csinálok bárányt.

 

-         Csak szeretnék többet tudni, megismerni a festészetet, a művészetet.

-         Ezek, csodálatos tervek.

-         Te adtad az ötletet. Elhatároztad, hogy tanulni fogsz és, és úgy is lett. Figyelj Tula, a múltad ne határozza meg, hogy ki vagy, de legyen része annak, akivé válni akarsz. (Bazi nagy görög lagzi)

 

-         Tula, az apád, az apád, ő csak azt akarja, hogy boldog légy.

-         Én boldog vagyok Ian-nal. (Bazi nagy görög lagzi)

 

Tulá, a nászéjszakám előtt, a mama azt mondta nekem, mi görög nők, mi bárányok vagyunk a konyhában, de a hálószobában tigrisek. (Bazi nagy görög lagzi)

 

 

Szerelempróba

        Bárhová megyek, mindenütt tisztelnek, csak a saját házamban nem.

-         Ezt ismerem, nagyon nehéz helyzet.

-         Hogy oldottad meg?

-         Rájöttem, hogy nem a házasságom a rossz, csak én nem csinálom jól.

-         Ez mit jelent?

-         A futópad nem rossz, de ha nem tudsz rajta futni, neked nem lesz jó.

-         Menjek tanácsadóhoz?

-         Tanácsadó mindenkinek kell.

-         Hé, na ne, én nem locsogok egy vad idegennek olyasmiről, amihez aztán az égvilágon semmi köze.

-         Hát jó. Catherine-nek tisztelnie kéne, de a nő olyan mint a rózsa, ha gondozod virágzik, ha nem elhervad.

-         Ezt ki mondta?

-         A tanácsadó. (Szerelempróba)

 

Rövid ahhoz az élet, hogy alább adjuk. (Szerelempróba)

 

Az igazi férfi legyen a felesége hőse, és csak aztán másoké, különben fabatkát sem ér. (Szerelempróba)

 

Ha van valami, amit egy férfi megért: az a tisztelet. (Szerelempróba)

 

Ő jó asszony és én jobban szeretem, mint valaha. (Szerelempróba)

 

-         Keleb, az Úr formált át minket, mindkettőnket.

-         Az Úr? Te, így hiszel Istenben?

-         Mért vagy meglepve? Te is hiszel benne.

-         Attól, hogy van, még nem érdeklem én, a kis gondjaimmal.

-         Nem értek egyet. Szerintem, nagyon is érdekled.

-         Akkor mért nincs jelen?

-         Mindig is ott volt körülötted, csak nem vetted észre, nem mondhatni, hogy kitárt szívvel vártad volna. (Szerelempróba)

 

-         Keleb, kérnék tőled valamit.

-         Mit?

-         Halaszd el az eljárást 40 nappal.

-         Mért?

-         Küldök neked valamit postán, amihez ennyi idő fog kelleni.

-         Mi az?

-         Az, ami minket is megmentett.

-         Apa, ha ez valami vallási dolog, akkor..

-         Tekintsd ajándéknak apádtól. Napról-napra haladj. És figyeld a hatást.

-         Kérlek, ha másként nem is, az én kedvemért, apádként kérlek erre.

-         40 nap?

-         40 nap. (Szerelempróba)

 

-         Biztos boldog az illető.

-         Lehet is, csodálatos nő. (Szerelempróba)

 

-         Keleb. A házasok megesküdtek arra, hogy együtt lesznek jóban-rosszban, gazdagságban és szegénységben, egészségben és betegségben.

-         Ezt én is tudom. De a házasság nem tűzálló, meg lehet égni benne.

-         A tűzállóság nem azt jelenti, hogy nem üt ki a tűz, hanem azt, hogy ellent tudunk állni neki. (Szerelempróba)

 

(Szerelempróba)

Fiam

Ezt a 40 napos utazást nem lehet félvállról venni. Kihívásokkal teli, gyakran nehéz út ez, de nagyon érdemes végig járni. Ha hajlandó vagy apránként haladni 40 napon át, megváltozhat az életed, és a házasságod. Tekintsd ezt próbának. Többen kiállták már előtted.

1. nap: A próba eleinte meglehetősen egyszerű, jól lehet a szeretet sokféleképpen kifejezhető, a szavaink gyakran szívünk hangulatát tükrözik. Ezen a napon véletlenül se mondj rosszat a házastársadnak. Ha már a nyelved hegyén van, inkább ne szólj semmit, jobb hallgatni, mint olyat mondani, amit aztán megbánunk. ,,Légy gyors a hallására, késedelmes a szólásra, és késedelmes a haragra. (Jakab 1/19)

2. nap Nehéz a szerelmet kimutatni, mikor az emberben kicsi vagy nulla indíttatás van, de a valódi értelemben vett szeretet nem érzelmeken alapul, hanem a szándékon, hogy figyelmesek legyünk a másikkal, még ha igyekezetünk látszólag viszonzatlan marad is. Azonfelül, hogy nem mondasz rosszat a házastársadnak, ma tegyél felé egy váratlan gesztust is. (Szerelempróba)

3. nap Amibe időt, pénzt és energiát fektetünk, az felértékelődik a szemünkben. Nehéz megbecsülni azt, amiért nem teszünk semmit. Azon túl, hogy nem mondasz semmi rosszat, ma lepd meg a párod valamivel, amiből kiderül, hogy gondoltál rá. (Szerelempróba)

-         Én vagyok Keleb, gondoltam megkérdem, hogy vagy?

-         Hogy én, hogy vagyok? Öö, hogy-hogy?

-         Hát, hát, csak, hogy kell e valami?

-         Azért hívsz, hogy kell e valami?

-         Igen, hogy holnap haza felé hozzak e valamit a boltból, vagy ilyesmi

-         Keleb, ezt még sosem kérdezted meg. Mi van?

-         Csak érdeklődőm, hogy kell e valami. Ennyi.

-         Nekem nem.

-         Jól van, hát akkor, szia. 4. nap kész. (Szerelempróba)

 

Az igazság, nem öntömjén. (Szerelempróba)

 

A tények engem igazolnak, az egyszer fix. (Szerelempróba)

 

-         Hallo

-         Nem jött be apa.

-         Micsoda?

-         Ez a szerelempróbálosdi. Nem válik be.

-         Mond el, mi a helyzet.

-         Mindent úgy csináltam, ahogy le van írva, és minden visszapattan róla.

-         Fiam ez az út 40 napos nem 4.

-         Minek egy zsákutcába behajtani, mikor tudjuk, hogy az nem vezet sehova.

-         Az még nem biztos. Nem szoktad te ilyen könnyen feladni és valami azt súgja, hogy apránként azért haladsz.

-         Nem érzek semmit.

-         Megértelek, de ez nem érzelem kérdése, ez egy döntés, nem adhatod még fel. Haladj szépen napról- napra. (Szerelempróba)

 

-         Hányadiknál tartasz?

-         Ez a 18.

-         És?

-         És még mindig nehéz. Mindennap pluszban jön valami ahhoz, ahogy bánnom kellene vele.

-         Például?

-         … A 17. en figyelni kellett rá. Ma meg újra ismerkedni vele.

-         Ismerkedni?

-         Igen, itt van. Mikor a másik szívéért küzdünk ismerkedünk vele. Ellessük mit szeret, mit nem, mit hogy szokott, de ha ez meg van és házasság lett belőle, az emberek abbahagyják az ismerkedést. Ha a házasság előtti ismereteket érettséginek vesszük, akkor tanulni kell még a diplomáért, majd az egyetemi, végül ad doktori fokozatért. Ez egy életre szóló út, mely során a két szív közelít egymáshoz.

-         Jó hasonlat, így még sohasem gondoltam bele.

-         …Mesélj még erről az, ismerkedésről.

-         Először is, gyertyafényes vacsorát kell rendezni neki, és feltenni egy csomó kérdést.

-         Ha rám hallgatsz, költesz rá.

-         Mármint?

-         Ne spórolj. Ha nem főzöl, jó étteremből rendelj. Teríts a legszebb étkészlettel meg poharakkal, legyen jó zene, minden ilyen. Tedd emlékezetessé! (Szerelempróba)

 

-         Hol tartasz a 20. napnál?

-         Igen, valahol ott

-         Hát igen, nekünk a felénél volt a legnehezebb.

-         Miért?

-         Mert itt dől el, hogy szívvel csinálod e. Nehézségek közepette átértékel mindent az ember. (Szerelempróba)

 

-        Én az elmúlt 3 hétben hason csúsztam a kedvéért, megpróbáltam bizonyítani, hogy nekem még fontos a kapcsolatunk, kapott virágot, amit a szemétbe dobott, lenyeltem a sértéseit, a gúnyolódását, de tegnap betelt a pohár. Főztem neki vacsorát, minden lehető módon próbáltam a tudtára adni, hogy fontos nekem, hogy nagyra becsülöm, erre ő a ,,képembe köp”. Nem érdemli ezt meg, Én ezt nem csinálom TOVÁBB. Hogy mutassam ki a szeretetemet újra és újra, és újra olyannak a ki folyton elutasít.

-         Ez jó kérdés?…Azt kérdezed, hogyan lehet mégis szeretni aki folyton csak elutasít? Erre a válasz nem más, mint hogy sehogy, mert nem adhatod azt, amid nincs. Én sem tudtam anyádat szeretni, míg megnem tanultam mi az igazi szeretet: nem várok érte cserébe semmit, úgy döntöttem szeretem anyádat, akár megérdemli, akár nem. Fiam, Isten téged is szeret akár megérdemled, akár nem, még akkor is, ha megtagadod őt és az arcába köpsz. Azért küldte Jézust, hogy kereszthalált haljon a te bűneidért, mert szeret téged. Irtóztam a kereszttől, amíg erre rá nem jöttem, de végül, Jézus megváltoztatta az életem, azóta szeretem igazán anyádat. Fiam, ezt nem oldhatom meg helyetted, neked kell dűlőre jutnod az Úrral, de elmondom az igazad, mert nagyon szeretlek – Nem látod be, hogy gyarló vagy, hogy mekkora szükséged van a megbocsátásra. (Szerelempróba)

 

-         Nem éppen partner ebben a szerelempróbásdiban.

-         De még nincs vége, ugye?

-         Nincs, még a fele hátra van. De be kell vallanom, mostanáig, nem szívvel csináltam.

-         Ez a kulcsa. A nők kiszúrják, ha csak rutinból ketyegsz. (Szerelempróba)

 

Nem szabad követni a szívünket, mert az becsaphat minket, vezetnünk kell a szívünket! (Szerelempróba)

 

23.nap Óvakodj az élősködőktől.

Élősködő minden, ami rád vagy a házastársadra telepszik, és elszívja az életet a házasságodból. Általában szenvedély formájában jelentkezik, mint például a szerencsejáték, drog vagy pornográfia. Élvezetet ígér de gyarapszik, mint a betegség és egyre több időt, pénzt és gondolatot emészt fel. Ellopja az ember szívét és hűségét a szeretteitől. Kevés házasság éli túl az élősködőket. Ha szereted a párod, irtsd ki minden szenvedélyt, ami uralkodik a szíveden, más különben az pusztít el téged. (Szerelempróba)

 

A jó házasság kulcsa mindössze egy csipetnyi romantika. (Szerelempróba)

 

Olyan jó, amikor azt éreztetik az emberrel, hogy fontos valakinek. (Szerelempróba)

 

Kedvesem, ha ez az orvos képes elcsábítani, mikor még férjnél van, mi tartaná vissza, hogy ezt mással is megtegye. (Szerelempróba)

 

-         Miért csinálod ezt?

-         Arra tanítottak, hogy a társunkat ne hagyjuk cserben, főleg ne ,,tűzben”.

-         Mi történt veled?

-         Apám megkérdezte, hogy van e még valami, amiért érdemes küzdeni. Aztán adott valamit, ha akarod elolvashatod.

-         Ez volt az?

-         Mióta tudod?

-         Tegnap akadt a kezembe. Hányadik nap van?

-         A 43.

-         Ez csak 40 napos.

-         Ki mondta, hogy abba kell hagyni.

-         Keleb, nem tudom mire véljem ezt, tőled ez nem megszokott.

-         Kezdj el hozzá szokni.

-         Eleinte nem akartad, igaz?

-         Nem, de a felénél rájöttem, hogy nem jól értelmezem a szeretetet. Amint ez világossá vált, onnantól akartam.

-         Keleb, szeretném, ha ez igaz lenne, de, de még nem tudok újra megbízni benned.

-        Ezt megértem, de akár eljön ez a pont, akár nem, szeretném ha tudnál valamit. Nagyon sajnálom. Rettenetesen önző voltam az elmúlt 7 évben, folyton beléd gázoltam, mind a szavaimmal, mind a tetteimmel, más dolgokat szerettem, és csak téged kellett volna. Az utóbbi hetekben kaptam Istentől szeretetet, amit azelőtt sohanem éreztem, kértem őt, hogy bocsásson meg, és reménykedem, sőt imádkozom, hogy valamiképp te is megtudj egyszer bocsátani. Catherine, én nem akarom nélküled a hátralévő életemet. (Szerelempróba)

 

Ha még nem mondtam volna, hogy csodálatos ember vagy, most mondom, és ha még nem mondtam volna, hogy megbocsátottam, most mondom, és ha még nem mondtam volna, hogy szeretlek téged, most mondom. Valami megváltozott benned Keleb, s szeretném, hogy velem is megtörténjen az, ami veled.

- Megtörténhet. (Szerelempróba)

 

Hadd köszönjem meg, a próba megváltoztatta az életem. (Szerelempróba)

 

Kimondhatatlanul hálás vagyok, hogy kitartottál mellettem. (Szerelempróba)