Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

“Bármit megkaphatsz az életben, amit csak akarsz, ha eleget segítesz másoknak megkapni azt, amit akarnak.” (Zig Ziglar)

“Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” (Oprah Winfrey)

 

“Dolgozz keményen a munkahelyeden és meg fogsz élni belőle. Dolgozz még ennél is keményebben önmagadon, és egy vagyonra fogsz szert tenni.”
(Jim Rohn)

 

“A sors szereti a bátrakat.” (James Russel Lowell)

 

"Aki még nem érett meg a tant befogadni, az addig nem lesz képes arra, amíg tudása és felkészültsége nem vezeti el hozzá. Ha még nem érett a tanra, akkor a tanítást hiába hallja gyakran, újra és újra, hiába töpreng rajta sokszor, még nem tudja befogadni."

 

Nincsenek álmaim, csak céljaim. Mark Cavendish kerékpáros

 

,,Ha mindent megteszel a sikerért, a szerencse is melléd áll. "

 

Minél többet tudsz, annál szerencsésebb leszel. (Kínai mondás)

 

…nincs a világon se jó, se rossz, gondolkozás teszi azzá. (Shakespeare)

 

,,Az igazi szeretet tettekben, és nem a szavakban nyilvánul meg."

 

"Meg van a hatalmatok ahhoz, hogy változtassatok körülményeiteken. Csak élnetek kell vele." Jane Roberts: Seth könyve.

 

…képesek a nehézségekre és a problémákra úgy tekinteni, hogy azok álruhát öltött lehetőségek.

Ha azt akarod, hogy álmod valósággá váljon, ne aludj tovább. Közm.

 

Amin a siker múlik, az valójában az a képesség, hogyan használjuk fel a jelent, hogy előkészítsük a jövőt.

 

Nem vagyok hajlandó szellemi párbajra egy fegyvertelen emberrel!

 

„A nő szépsége nem az arcápolásból ered, hanem a lelkéből tükröződik.
Az a törődés, amit szerető szívvel ad és a szenvedély amit mutat.”
/Audrey Hepburn/

Vigyázzunk mindig arra, akit szeretünk. Ne hagyjuk, hogy rossz legyen neki mellettünk. Ha valakit igazán szeretünk, csak akkor vagyunk boldogok, ha Ő is boldog…” (Syradan)

Minden gyerek zseninek születik, de hogy azzá lesz-e, az függ a körülményektől is. Polgár László

“Ügyelj gondolataidra, mert azok szabják meg szavaidat,
ügyelj szavaidra, mert azok szabják meg tetteidet,
ügyelj tetteidre, mert azok szabják meg szokásaidat,
ügyelj szokásaidra, mert azok szabják meg jellemedet, és
ügyelj jellemedre, mert az szabja meg sorsodat.
Azok a kifejezések, amelyekkel másokat jellemzünk, keveset mondanak róluk, de nagyon sokat mondanak rólunk.” (C. Houghton)

,,Nézni – egy dolog.

Látni, amit nézünk – másik dolog.

Megérteni, amit látunk – harmadik dolog.

Tanulni abból, amit megértettünk -– még ennél is több.

De cselekedni annak alkalmazásával, amit tanultunk – ez az, ami valóban számít."

 

Gyakran a kamaszkornak tulajdonított depresszió és az elégtelen önértékelés valójában az alváshiánnyal állhat kapcsolatban.

 

Soha ne tekintsünk a másokat elszigetelt egységnek. Nézzünk úgy azokra, akiket megakarunk győzni, mint egy központi magra, ami körül ott keringnek mások. Nyerjük meg a többiek támogatását, és befolyásolni fogjuk a mag helyzetét és mozgását.

 

Ahhoz, hogy előrébb jussunk a nap alatt, mindig el kell tűrnünk néhány hólyagot – azokat, akik megkérdőjelezik jogunkat a haladásra.

 

…a legtöbb ember megsérti a szabályt, amit a bizalomépítésről mondtunk és arról, hogy a tárgyalást azzal kell kezdenünk, hogy megállapodunk a megoldandó problémában. Ehelyett úgy kezd neki a gondolati ellenféllel való tárgyalásnak, hogy bejelenti a saját megoldását vagy válaszát.

 

A történet tragikus, de rámutat azokra a hihetetlen illúziókra, amelyeket képesek vagyunk valóságként előadni, hogy megvédjük a formátumunkat azoknak a szemében, akik számunkra fontosak.

 

A buddhizmusban a meditáció jelentése: erőfeszítés nélkül időzni abban, ami van. Ez az állapot a tudat lenyugtatásán és összpontosításán, vagy a belső energiákkal és fényformákkal való munkán keresztül valósul meg. A leghatásosabb mód: saját buddhatermészetünkkel való állandó azonosulás, s nemcsak a formális meditációk alatt, hanem - a Gyémánt Út tanításai szerint - azokon kívül is.

A meditációnak az a célja, hogy behatolhassunk a pszichés élet olyan tartományaiba is, amelyek ma még közvetlenül nem megragadhatók a racionális megértés számára. Ezért lényege a gondolkodási aktivitás időleges felfüggesztése, szüneteltetése.

Fókuszáljunk teljesen a légzésünkre. Lélegezzünk teljesen be és ki, mindig az orrunkon keresztül, a hangsúlyt a kilégzésre helyezve. Hagyjuk, hogy a belégzés megtörténjen magától.

A tudatos légzés tisztítja az érzelmeinket.
Ha az előző fázisokban teljesen kiürítettük a testünket, és lecsendesítettük a tudatunkat, akkor képesek leszünk nyugalomban ülni ez alatt a néhány perc alatt.

Forrás közt: http://www.buddhizmusma.hu/eger/eger2.htm

 

 

 

A mantrák csak egyik hatása jut érvényre az értelmen keresztül, a beszéd és a gondolkodás magasabb központjainak közvetítésével. Más részük elsősorban "alacsonyabb" hallóközpontokra hat és ezeken keresztül változtatja meg az érzelmeket, a közérzetet, a hangulatot. Az ÓM szótagban a lényeg az "m" hosszas zengetésén van. Forrás: http://www.szantal.hu/index.php?link=news%2Fnews.php&parentid=177&topic=9

 

 

 

Az a helyes irány, ha nem törődünk a gondolatokkal. Itt a kulcspont spontánnak és erőfeszítés nélkülinek lenni. Ha a tapasztaló saját terében nyugszik, miközben természetesen azzal időzik, ami éppen történik, a tudat lenyugszik, és ragyogó lényegisége megjelenik. A cél ez, nem más. Így megjelenik az először megszabadító, majd megvilágosodást eredményező bölcsesség, és a világot álomként ismerjük fel – közös, és egyben egyéni álomként –, ahogy valójában is az. Ha abból a felismerésből fakadóan cselekszünk, hogy alany, tárgy és cselekvés kölcsönösen egymástól függ, akkor mindent beteljesítünk, ami csak fejlődést, jelentőségteljességet és örömöt hoz.

 

A zavaró érzelmek

Buddha gyakorlatilag egy három lépésből álló támadást javasol ez ellen az elképzelt, de kemény ellenség ellen.

1. Először el kell kerülnünk azokat a körülményeket, melyekről tudjuk, hogy nem kívánt érzéseket hoznak.

2. Ha ez nem lehetséges, akkor bölcsebb, ha mulandóságukra és változó természetükre összpontosítunk. Mint ahogy egy zavaró tudatállapot nem volt jelen korábban, s hamarosan ismét eltűnik, értelmetlen lenne ennek hatására cselekedni. További problémák magjait ültetnénk el.

3. A legmagasabb szinten egyszerűen nem adunk energiát a nem kívánt érzelmeknek, "a rablót egy üres házba engedjük be". Itt szigorúan csak azzal foglalkozunk, ami épp az orrunk előtt van, anélkül, hogy figyelembe vennénk vagy erőt adnánk bármilyen zavarnak. Ha ezt sikerült megvalósítanunk, akkor egyre tudatosabban, növekvő csodálkozással és örömmel ismerjük fel, hogy a fájdalmas tudatállapotok nemcsak eltűnnek, hanem tiszta formájukban, az öt megszabadító bölcsességként jelennek meg újra.

 

A felmerülő haraggal szemben egyszerűen legyünk dermedtek. Ha nincs azonnali veszély, figyeljük meg a szituációt, de hagyjuk továbbmenni. Légy a nagy kutya, akinek nincs szüksége ugatásra, elég erős anélkül is. Az ártó emberek inkább zavarodottak, mint rosszak, és néhány perc a társaságukban lehet, hogy fárasztó másoknak, de nekik éjjel-nappal együtt kell élniük önmagukkal. Bántani őket ilyen nagy szenvedés mellett nem lenne sportemberhez méltó. Ehelyett bölcsebb az ilyen nehéz helyzeteket ítélkezés nélkül kezelni, tanuljunk belőle, hogy később minden lény hasznára fordíthassuk, és aztán gyorsan engedjük el.

Miután lenyugtatjuk tudatunkat és légzésünket, egy külső tárgyra összpontosítva, vagy egy buddhaformával való azonosuláson keresztül az intuíció és az átható belső felismerés természetes módon fog megjelenni.

A mentális folyamatok nyugodttá és erőfeszítés nélkülivé válnak, így egyetlen választás van: a boldogság, és az emberek otthon érzik magukat minden szituációban. Egy ennyire időtlen bölcsességbe való bevezetés után felébrednek a tudat önfelszabadító folyamatai, és eltávolítanak minden elhomályosulást egészen a cél eléréséig.

A megvilágosodásig a fejlődés két lépése ismétlődik: a pozitív benyomások felhalmozása és a bölcsesség kifejlesztése. A jóindulatú gondolatok, szavak és cselekedetek lenyugtatják a tudatot, megszabadító felismeréseket hoznak, és az ilyen kellemes visszajelzések még több jó cselekedetre motiválnak. Az út tehát a bölcsességhez vezető pozitív benyomások felhalmozása, mely egyre több jót termel. Végül minden egyezni fog; bárhová is nézünk, csak tisztaságot találunk. S ekkor belül csak boldogság lesz, kívül pedig beteljesülés.

 

 

 

Idézetek David Seabury – Az önérvényesítés művészete könyvéből

Beszéljünk tízszer kevesebbet, mint amennyit teszünk! Az emberek több energiát pocsékolnak felesleges szavakra, mint bármilyen más ostobaságokra.

 

Ha nehézségekkel van dolgunk, konkrétaknak kell lennünk. Fel kell tennünk magunknak a kérdést: Mi a baj? Miért történt? Hogyan orvosolhatjuk? Ez a bölcs gondolkodás sorrendje: mi? Miért? Hogyan? Mikor kell elkezdenünk? Mihez kell nyúlnunk először? Ki segíthet minket? Ez a józan ész útja.

 

Ismét csak: ha valaki tudja, hogy mit akar, van reménye, hogy megtalálja a módokat, ahogy része lehet benne. Ha valaki nem tudja mit akar, nem teheti fel a kérdést sem magának, hogyan érheti el.

 

Ha egy férj úgy bánik a feleségével, ahogyan szeretné, hogy vele bánjanak, nem jár el túl bölcsen, hiszen még azt sem veszi figyelembe, hogy a hitvese a másik nemhez tartozik. Szándékai állandóan ütközni fognak hitvesének személyes preferenciáival. Ugyanez elmondható arról a feleségről is, aki a saját női értékrendjéből kiindulva bánik a férjével.

 

Az unalom valójában figyelmeztetés, hogy veszedelmes folytatnunk az eddigi életmódot.

 

Norbert konzultált egy pályaválasztási tanácsadóval, aki azt javasolta, gondolják végig közösen, mi az, amit szeret, és mi az, amit nem, alakítsa ki egy olyan életforma koncepcióját, amelyhez sikerrel tudna alkalmazkodni.

 

… a feladatot kell az emberhez alakítani, nem pedig az embert a feladathoz. Valójában ez az egyetlen olyan mód, amely garantálhatja a tartós sikert.

 

Tegyük fel magunknak a kérdést: ,,Mi a rendeltetése ennek a problémának? Csak azért jött, hogy bosszantson, vagy szükségem van rá, hogy fejlődjem, és jobban megértsem a világot?

Az embernek ritkán van része olyasmiben, amire nem szolgált rá.

 

… vegyük szemügyre, milyen fejlődési lehetőségeket rejtenek a jelen problémáink!

 

Egy válság kezelésének csak egy eredményes módja van: ha szemtől szembe fogadjuk és felvesszük vele a harcot. Minden más csak nem működő kompromisszumok sorozatára vezet.

 

Ha tanulmányozunk egy átlagosan önzetlen személyt, azt látjuk, hogy folyamatosan szűkülő személyiség, aki szelleme és lelki ürességénél fogva kiszívja mások életerejét… Az ilyen valaki a szentéletűség nevében bilincsbe verte érzéseit, elnyomta vágyait, eltörpítette gondolkozását. Felháborodik, hogy hiszel a dinamikus életben. Retteg életerőd térhódításától, attól, hogy tiszteled az emberi természet erőit és képességeit.

Minden erejével igyekszik akadályozni, korlátozni téged, elapasztani az életerődet. Gyűlöli a lelkesedésedet, ami – mint tudjuk – görög szó (enthuzaizmus), ami valami ilyet jelent: ,, a bennünk lévő isten.”

A növekvő, táguló személyiségek viszont semmit sem vesznek el másoktól. Szert tesznek arra a jártasságra, mely lehetővé teszi, hogy értéket teremtsenek.

 

Könnyű az önző cselekedeteket erényesnek mutatni, és azokat hibáztatni, akik egy jobb, egy tisztségesebb életért harcolnak, bűnbakot keresni és valaki mást hibáztatni saját bűnökért.

Az ilyen haszonlesők nem hajlandók csupán azzal beérni, amiért megszolgáltak…Láthatjuk ezt azoknál az anyáknál, akik örök hálát várnak el a gyermekektől, mert világra hozták őket.

 

Visszaemlékezett azokra a csatákra, amikor megmondta a véleményét, és vesztett. Igen. Nem a becsületessége okozta a csődjét. Elképzeléseit akaraterővel, erőszakossággal próbálta érvényre juttatni. A módszer azonban nem működött.

 

Aki dühöng a problémái miatt, az áldozatukká válik.

 

A kicsinyes lelkek boldogtalanok akarnak lenni. Idegesíti őket ha vidámak, hatékonyak és szabadok vagyunk.

 

A klinikai pszichológia egyik fontos tanítása, hogy az elveket kell megmagyarázni, nem pedig pontos utasításokat adni a személynek, hogy mit tegyen. A bölcsesség sosem viselkedik diktátorként.

 

Aki többé nem hajlandó elárulni önmagát, többé kimeríteni sem hajlandó önmagát. Távozik onnan, ahol a rá nehezedő nyomás elviselhetetlen.

 

Aki becsüli a higgadtságot, tiszteli az idegeit is.

 

Ne feledjük: ahhoz, hogy jól tudjunk aludni, a nap folyamán nem szabad több energiát elfogyasztanunk, mint amennyi a szervezetünkben újraképződik. Maradjunk mindig a teljesítőképességünk határain belül!

 

A beteg testet és a beteg elmét kezeljük megértéssel!

 

Ha nehézségekkel van dolgunk, konkrétaknak kell lennünk. Fel kell tennünk magunknak a kérdést: Mi a baj? Miért történt? Hogyan orvosolhatjuk? Ez a bölcs gondolkodás sorrendje: mi? Miért? Hogyan?

Mikor kell elkezdenünk? Mihez kell nyúlnunk először? Ki segíthet minket? Ez a józan ész útja.

 

Alkalmazzuk a mintha „filozófiáját.”

Gondolataink hatnak a cselekedeteinkre.

A nyugodt viselkedés és a határozott cselekvés fertőz. Ha ezt tesszük hamarosan higgadtan fogunk gondolkozni és bátran fogunk cselekedni.

Ne feledjük, ha tettetjük a vonást, amivel spontánul is rendelkezni szeretnénk – például nehézségek láttán higgadtak akarunk maradni -, egy idő múlva akaratlanul is képesek leszünk erre. Ha valamit tudatosan csinálunk, az később ösztönössé válik. Ez a szokások kialakításának mechanizmusa és a személyes önfejlesztés egyik legfontosabb módszere.

 

Ezért aztán a bölcs ember nem támadja a ragadozó természetet, nem próbálja erőszakkal eredményessé formálni. Tudja, hogy ez a személyiség fejlődésének kérdése. Megvizsgálja, hol tart az illető: még barbár, vagy már nem. Ha még barbár, a beszéd nem sokat fog segíteni…Ha társaságukba kell maradnunk, ügyeljünk alapvető szükségleteink kielégítésének csorbíthatatlanságára!

 

 

A kevés önbizalommal rendelkező fiatal számára a kollektív sportok (csapatjátékok) ajánlottak, míg a nyugtalan, ,,örökmozgó" gyereknek az egyén fokozott koncentrációját igénylő sportágakat kell javasolni - ilyen az atlétika, a torna, a biciklizés.

 

Egy szoba könyv nélkül olyan, mint egy test lélek nélkül.” (Cicero)

 

Egy vezető a mintáin keresztül vezet, akár akarja, akár nem. (Assisi Szent Ferenc)

 

"Önmagában a szeretet nem elég. Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek felett, akiket szeretünk, sosem elég azt mondani - szeretlek, hanem minden áldott nap ki is kell mutatnunk azt a szeretetet, még olyankor is, amikor akadályokat gördít elénk az élet." (Green Jane)

 

,, Tudnod kell: minden, amit szeretnél az életben, a gondolataid által a tied lehet. Mindenkinek annyija van, amennyit el tud képzelni magának. Azt kapod a sorstól, amit magadból kisugárzol.”

 

A kételkedés kárbaveszett energia. (Martine Muncaster profi táncos)

 

Idézetek 2

Forrás: Reader’s Digest

Jobb gyertyát gyújtani, mint átkozni a sötétséget. (Dzsingisz kán filmből)

Csak az ad igazán, aki szívből ad. (Muhammed Ali)

Egy műnek a valódi értékét csak maga a mű mondhatja el, mások csak beszélhetnek róla. (Egry József)

Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság, a hűség a legjobb kapcsolat. (Buddha)

Bármi lehetséges, ha az ember elég merész. (J.K.Rowling)

Ne törődj semmivel, ami független a te akaratodtól, de igyekezz megjavítani minden dolgot, amik rajtad állnak. (Epiktétosz)

A szeretet nem kész lakás, amelynek kulcsát a kezünkbe adják, hanem otthon, amelyet el kell gondolni, fel kell építeni, rendben kell tartani és gyakran kijavítani. (Michel Quoist)

Ha győzők, úgy kell tennem mintha nem unatkoznék. Ha kemény a meccs, úgy teszek mintha jól érezném magam. (Serena Williams)

Sokan azt a pénzt is elköltik amit nem keresnek meg, megvesznek olyasmit ami nem kell nekik, csak azért, hogy imponáljanak olyan embereknek, akiket nem szeretnek. (Will Smith)

A szeretet azzal mérhető, hogy valaki méricskélés nélkül szeret-e. (Szent Ágoston)

Aki olyan szerencsés, hogy jól megy a sora, annak kötelessége visszaküldeni a liftet a földszintre. (Kevin Spacey)

Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: alattad a föld, fölötted az ég, és benned a létra. (Weörös Sándor)

Szerintem a nők 35 körül szexissebbé válnak. Addigra tudnak egyet s mást, s a tudás mindig csábító.(Pierce Brosnan)

Ismerek egy új zajtalan ébresztőórát. Egyre erősebb fényt ad amíg az ember fel nem ébred. Nekem is van. Úgy hívják: ablak. (Jay Leno)

Szeretném többször megnevettetni a feleségemet. A nevetés szerelmet ébreszt. (Shmuley Boteach Rabbi)

Nagy szerencse, hogy minden embernél találunk egy tárgyat, amelyről beszélgetésünket érdekesnek tartja azt: ha vele magáról beszélünk. (Eötvös József)

Boldog ember az, aki reggel felkel, este lefekszik és közben azt csinálja amit szeret. (Bob Dylan)

Sok jó dolog született már álmodozásból. (Arthur Miller)

A munka ugyanis keretet adhat a mindennapi életnek. Az általa nyújtott sikerélmény javítja a közérzetet és az önértékelést. (dr.Unoka Zsolt)

Ha valaki megtalálja önmagát olyan palotába jut, amelyben élete végéig méltósággal lakhat. (James A. Michener)

Hatalmas energiák szabadulnak fel az emberi életben akkor, amikor nincs eltérés abban, ahogy gondolkodunk, amiben hiszünk, és ahogyan élünk. (J. Krishnamurti)

A férfiak a szemükkel lesznek szerelmesek, a nők a fülükkel Dr. Phil McGraw

Egy tréfa felér egy kanál orvossággal. Déry Tibor

Számomra a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá ,,csendesen” meglapul a polcon. De amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen ott van. Hofi Géza

A jó film soha nem elég hosszú, a rossz film soha nem elég rövid. Roger Ebert

A féltékenység a bizalom és az önbizalom hiánya. Feleki László

A pénz igazi értékét az adja, amit mással megosztasz belőle. Elvis

A szeretetet nem a szavak, hanem a tettek bizonyítják. Kertész Imre művéből

Tartós jó soha nem származhat igaztalanságból és erőszakból. Mahatma Gandhi

Apám mindig azt mondta:,, A bizonytalanság egyetlen igazi ellenszere a tudás” Hugh Jackman

Hiszem, hogy a munka meghozza a gyümölcsét. Nagy Tímea.

Még nem találkoztam olyan érdekes emberrel, aki rondán beszélt volna. Marilyn vos Savant

A könyvre adott pénz látszólag eldobott pénz. Mint a vetőmag. Gárdonyi Géza Füveskönyve

Ha mindent megteszel a sikerért, a szerencse is melléd áll. Kemény Dénes

Ha az embernek van hite és akarata, hogy változtasson, az nem marad válasz nélkül. Prokopp Dóra.