Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Idézetek new 5

 

„Tudtam, hogy valami nincs rendben, mégis hallgattam a doktorokra, ezért későn vettük észre, mekkora a baj. Mindig azt hallottam, húzódásom van, én pedig ezt elfogadtam – kesergett. – Megtanultam, hogy akaratosabbnak kell lennem, bíznom kell saját magamban." (Szávay Ágnes)

 

"Én ezt az egyetlen tanítást adom neked: soha ne tégy a természeted ellen! Még ha a világ összes buddhája csóválja is a fejét, rájuk se hederíts! Semmi közük hozzád! Ők is csak azt tették, amit helyesnek éreztek, neked is azt kell tenned, amit te magad helyesnek érzel." (Osho)

 

"Először meditálj, légy boldog, és akkor elönt a szeretet. Akkor csodálatos lesz másokkal lenni, és csodálatos lesz egyedül lenni is...Minden egyszerűvé válik. Nem függsz másoktól és te sem teszel függővé másokat magadtól. Akkor az igazi barátság lesz. Sosem lesz belőle kapcsolat, mindig csak egy kapcsolódás lesz. Kapcsolódsz, de nem csinálsz belőle házasságot. A házasság félelemből születik, a kapcsolat szerelemből. A kapcsolódás addig tart, amíg a dolgok csodálatosak, és van mit megosztanod a másikkal. De amint úgy látod, hogy eljött az elválás pillanata, mert útjaitok ennél a kereszteződésnél ketté válnak, mondj búcsút, és légy nagyon hálás mindazért, amit a másik jelentett neked; mindazért az örömért, boldogságért, és csodálatos pillanatért, amit megoszthattál vele. Gyötrődés és fájdalom nélkül - egyszerűen különváltok." (Osho)

 

"Minél mélyebbre jutsz önmagadban, annál közelebb jutsz mások szívéhez. Ez a kettő ugyanaz, mert a te szíved és a másiké nem nagyon különbözik egymástól. Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. És akkor megérted, hogy te is voltál bolond, tudatlan, te is sokszor elbuktál, te is követtél el bűnöket önmagad és mások ellen. És ha mások még mindig ezt teszik, nincs semmi szükség a megítélésükre, a megbélyegzésükre. Nekik kell felismerniük és magukra kell hagyni őket; nem feladatod, hogy egy bizonyos forma szerint alakítsd őket." (Osho)

 

“Az élet 10%-a, ami veled történik, és 90%-a, ahogyan reagálsz a történésekre.”

 

 

"Örülj, ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esik." (Japán zen mondás)

 

 

"Ha nem próbálod meg a lehetetlent, akkor a lehetségest sem fogod elérni" (Japán zen mondás)

 

 

"A víznek azt kell megértenie, hogy „én vagyok a víz", nem kell innia.
Amikor felfedezed, hogy te magad vagy a boldogságnak a forrása, nem fogod azt sehol kívül keresni. Nem fogsz akarni semmiféle tapasztalatot, élményt, mert az élmények csak átmeneti jelenségek, miközben te állandó vagy.
Amikor tudod, hogy minden tőled származik és tőled függ, nem fogsz kívánni külső objektumokat. A víznek nem kell innia, mert ő maga az, ami a szomjat oltja. Hasonlóképpen, neked, az egyetemes tudatosságnak, nem kell keresned a valóságot, mert te vagy a valóság. Amikor ezt megérted, béke költözik az elmédbe, és boldogan pihensz önmagadban."  (Ranjit Maharaj)

 

 

 

"Emlékezz, hogy néha a csend a legjobb válasz" (Tenzin Gyatso a XIV. Dalai Láma őszentsége)

 

Csak akkor érezheted úgy, hogy becsaptak, ha elvársz valamit. Elvárások híján csalódásoktól sem kell tartanod. Minél kevesebbet vársz, annál szabadabb lehetsz, s annál kevésbé az idő rabja. Miért? Mert elfogadod azt, ami van. Az elfogadás felszabadít. - Scott Shaw

 

 

"Egyszer a Szerelem azt kérdezte a Barátságtól:

- Mi szükség egyáltalán Rád, ha Én vagyok?

- Hogy mosolyt vigyek oda, ahol utánad csak könnyek maradtak - szólt a válasz csendesen."

 

  

"Vannak olyan érzések, amiket egy lány soha nem fejezhet ki szavakkal, de akármilyen erős is legyen.. a könnyei elárulják."

 

 

"Valaki azt mondta, hogy túl jó csaj vagyok ahhoz, hogy szingli legyek. Erre annyit mondtam csak: ‘nem, ahhoz vagyok túl jó, hogy hazudjanak nekem, megcsaljanak, vagy épp játsszanak velem’"

 

  

Két ember sohasem ok nélkül, véletlen találkozik egymással. A találkozás célja mindkét fél számára a lelki fejlődésükben való előbbre jutás, ha csak apródonként is, egy fokkal előre. Mindketten tanulnak egymástól valamit, ami lépcsőfokként szolgál beteljesülésünkhöz, önmagunk megismerésének folyamatában.

 

 

Úgy vehetsz fel új szokásokat, ahogy felvetted a meglévőket – ismétlés útján.

 

http://szeretekolvasni.blogspot.com/2008/10/keith-ellis-csodalmpa-msodik-lps.html

 

Az álmok tényleg valóra válnak, ha valóra váltod őket.

 

A végső siker a kitartásodon múlik. Elszántad magad arra, hogy végigmenj az úton? Akkor sikerülni fog. Akkor is ki fogsz tartani, amikor a többiek már feladnák? Akkor sikerülni fog. A siker a megalkudni nem hajlandók kiváltsága. Tarts ki, amíg meg nem kapod amit akarsz, és akkor mindig megkapod, amit akarsz.

 

 

“A vidámságnak megvan az ereje ahhoz, hogy a félelem, a sértettség, a harag, a frusztráltság, a csalódottság, a depresszió, a bűntudat és a meg nem felelés érzéseit kiűzze az életedből. Azon a napon éred el a vidámságot, amikor rájössz, hogy mindegy, mi történik körülötted, akkor sem lesz jobb semmi, ha nem vagy jókedvű.” (Anthony Robbins)

 

Minden kapcsolat a szeretet nyelvén ért igazán, mert egymással az isteni rezgéseken át válhat eggyé. Ha érezni szeretnéd a kapcsolat lényegét, keresd meg benne a szeretetet, és azon keresztül tapasztalj. Így lesz tanítód mindenki a találkozással!

 

"Az igazi nevelés célja nem csak abban áll, hogy arra késztessünk, az embereknek jót tegyenek, hanem hogy ebben találják meg a boldogságukat; nem csak hogy igazságossá váljanak, de éhezzék és szomjúhozzák az igazságot."
(John Ruskin)

 

 

 

DHAMMAPADA A TÖRVÉNY ÚTJA Buddha tanításai

 ,,Ami ma vagy, tegnapi gondolataidból ered, és amit most gondolsz, holnapi életedet formálja. Életünk az elménk teremtménye. Ha az ember tisztátalan elmével szól vagy cselekszik, a szenvedés úgy követi, mint a kocsiba fogott igásállatot a kerék.

Ami ma vagy, tegnapi gondolataidból ered, és amit most gondolsz, holnapi életedet formálja. Életünk az elménk teremtménye. Ha az ember tiszta elmével szól vagy cselekszik, az öröm úgy követi, mint saját árnyéka.

 

Sokan nem tudják, hogy azért vagyunk a világon, hogy összhangban éljünk. Akik megértik ezt, nem harcolnak többé.

 

Van, aki szenved ezen a világon, és szenved a túlvilágon is. Mindkét világban szenved, aki rosszat tesz. Szenved először, és keservesen szenved másodszor is, amikor szembesül a rosszal, amit tett.
 

Van, aki boldog ezen a világon, és boldog a túlvilágon is. Mindkét világban boldog, aki jót tesz. Örül először, és boldogan örvend másodszor is, amikor szembesül a jóval, amit tett.
 

Van, aki szomorú ezen a világon, és szomorú a túlvilágon is. Mindkét világban szomorú, aki rosszat tesz. Bánkódik először: "Rosszat tettem", és még jobban bánkódik másodszor, a szomorúság útján.

 

Amikor a bolond gonoszul cselekszik, nem gondol arra, hogy olyan tüzet rak, amelynek lángján egykor majd neki kell égnie.

 

Aki hibát követ el, ne ismételje újra és újra. Ne találjon örömet a bűnben. A rossz tettek felhalmozódnak és fájdalmat okoznak.

Van aki örvend ebben a világban, és örvend a túlvilágon is. Mindkét világban örvend, aki jót tesz. Örvend először: "Jót tettem", és még jobban örvend másodszor, a boldogság útján.

Aki bőven ontja a szent igéket, de nem cselekszik azok szerint, az ostobán megfosztja magát a szent élettől. Olyan ő mint a tehénpásztor, aki a gazdajószágát számlálja.
 
Ha viszont valaki, bár szűkszavúan él a szent igékkel, de megcselekszi azokat, szenvedélyektől, gyűlölettől és önámítástól mentesen, helyes belátással és szabad elmével, nem kívánkozva soha semmiért, annak élete maga a szentség.”

http://www.boldogsag.net/index.php?option=com_content&view=article&id=10344:buddha-tanitasai&catid=867:a-nekem-igen-kedves-eredeti-gondolkodok-abc&Itemid=539

 

Igyekezz, cselekedj jót, tartsd távol az elméd a gonosztól. Ha az ember túl lassú a jócselekedetben, elméje a gonoszban keres szórakozást.

Aki hibát követ el, ne ismételje újra és újra. Ne találjon örömet a bűnben. A rossz tettek felhalmozódnak és fájdalmat okoznak.

Aki jót tesz, ismételje újra és újra. Találjon örömet a jócselekedetben. A jó tettek felhalmozódnak és örömet adnak.

Az ember örömét lelheti a gonoszban, de csak addig, míg gonoszsága gyümölcsöt nem terem. Amikor a gonoszság gyümölcse beérik, az ember meglátja benne a gonoszt.

Az ember fájdalmasnak találhatja a jót, de csak addig, míg jósága gyümölcsöt nem terem. Amikor a jóság gyümölcse beérik, az ember meglátja benne a jót.

Ne vedd semmibe még a kis bűnt sem, mondván: „Ez nem számíthat”. A vízcseppek előbb-utóbb megtöltik a kancsót is. Ugyanígy az ostoba embert eltölti a gonosz, bár apránként gyűlik benne.

Ne vedd semmibe még a kis jótettet sem, mondván: „Ez nem számíthat”. A vízcseppek előbb-utóbb megtöltik a kancsót is. Ugyanígy a bölcs embert eltölti a jó, bár apránként gyűlik benne.

Úgy kerülje az ember a gonoszság veszélyeit, mint a kereskedő, aki nagy kincset visz, de kevés fegyveres kíséri: elkerüli az út veszélyeit, vagy mint az életére vigyázó ember: elkerüli, hogy mérget igyon.

Ha a bolond ártani akar a jó, tiszta és bűntelen embernek, a gonosz visszaszáll rá, mint a széllel szemben szórt por.

Az emberek itt a földön születnek újjá; a gonoszok a pokolban születnek újjá, az igazak a mennybe mennek. De akik tiszták, egyenesen a Nirvánába jutnak.

Aki a boldogságot keresve másokat sért, akik szintén boldogságra vágynak, az többé nem talál boldogságra.

Aki a boldogságot keresve nem sért másokat, akik szintén boldogságra vágynak, az rátalál a boldogságra.

Sose beszélj durván, mert a kiejtett durva szavak visszaszállhatnak rád. A dühös szavak fájdalmat okoznak, és ütésre ütés lesz a válasz.

Ha képes vagy lecsendesülni, hangtalan lenni, mint egy törött harang, akkor elérted a Nirvánát, és minden haragod békévé változott.

Légy tüzes, mint a nemes paripa az ostorcsapás alatt. Hittel, erénnyel és erővel, elmélyült figyelemmel és belátással, bölcsességgel és helyes cselekvéssel legyőzöd a sors csapásait.

http://czako-peter.hu/hu/node/10

 

 

 

Ne kérdezz, ne csodálkozz, fogadd el az utat, mit az élet nyújt neked, fogadd el a tényt, hogy az előtted álló ösvény új irányba vezet. Rázd le a miérteket és a "mi lenne, ha..." kérdéseket, s megszabadulsz kétségeidtől. Mindegy, mi ért - az már a múlté. Bármi volt is - fontos lehetett. A múlt rövid villanás csupán. A jövőt még be kell teljesíteni. A ma, ami itt vár. Járd végig utadat, mindig csak egy lépést lépve - bátorsággal, hittel, határozottsággal. Emeld fel fejedet, s helyezd álmaidat a csillagok fölé. Lépteid hamarosan határozottá válnak, szilárdan állsz majd a földön. Sose álmodott út tárul fel előtted, ez lesz a legegyszerűbb, legsimább ösvény, mit valaha remélni mertél. Bízz magadban állhatatosan, és vágj bele az új utazásba. Felemelőnek, gyönyörűnek találod majd, s szebbnek legmerészebb álmaidnál. (Vicki Silvers)

 

 

 

A virágot a napfény fejleszti ki, az emberi lelket a szeretet. (Gárdonyi Géza)

 

"Ne hagyd, hogy a tűz kialudjon benned. Egyik szikra pattanjon a másik után. Még a kételyek mocsarában is. Ne hagyd, hogy a lelkedben élő hős elpusztuljon. A vágyak, melyekre életed magányos pillanataiban gondoltál, de soha nem érted el őket. Valóra válthatod a megálmodott sorsot. Mert létezik. Mert valóság. Mert lehetséges. És a tiéd." (Ayn Rand)

 

Az élet túl rövid!
Csókolj lassan,
nevess őrülten, szeress igazán és
bocsáss meg gyorsan!

 

Előbb kell a férfinak önmagában megtalálnia az Erőt, a fény felé törő minőséget, és amikor ez a helyén van, akkor fog jönni a Nő. És ez kortól függetlenül bármikor bekövetkezhet. Ha a sugárzás ott van, a vonzás elindul!

 

Mindegy, mi rakódott rád az úton. Mindegy, mit gondolsz most magadról.
Önmagad belső fényéhez mindig visszatalálhatsz. Mert fénynek születtél!

Sokan azt mondják, menj mélyre magadban. Én most azt mondom, szárnyalj az égig, hogy megtaláld önmagad. Repülj vissza önmagadhoz, a forrásodhoz, a tiszta vízhez, a tiszta fényhez – mert Te ez vagy legbelül, ez a lelked, az igazi önvalód, mindegy mi és milyen mértékben rakódott Rád.

 

„Aki egyszer megtanulta a kvantumérintést, soha nem felejti el. Első megtapasztalása gyakran meglepő és felejthetetlen. Aztán az, ami csodálatosnak tűnt, természetessé válik, olyan dologgá, amelyben biztosak lehetünk. És ott van még a hatalmas öröm és megelégedettség érzése, hogy mások gyógyulásában közreműködhetünk. Egy apró megjegyzés: szerintem ez az öröm fertőző" (Richard Gordon)

 

A maitrí a másik egyre mélyebb megértésének folyamata, és ezzel együtt a lemondás arról, hogy elhatároljuk magunkat attól a lénytől, aki előttünk áll. (Vadzsramálá)

 

Az intellektuális szinten kifejlesztett gondolatok, fölismerések vagy igazságok csak akkor lesznek képesek átalakítani az életünket és legmélyebb lényünkben formálni bennünket, ha sikerül azokat átélnünk, s közvetlen tapasztalatunkká és megélt valósággá válnak. (Láma Anagarika Govinda)

 

Amikor Buddha Benareszben elmondta híres beszédét, vagyis forgásba hozta a "Tan kerekét", magasztos erkölcsi célokat tűzött ki követői elé. A tan kerekének küllői: a tiszta életmód szabályai; átmérője: az igazságosság; kerülete: a bölcsesség; kiindulópontja: a szerénység és az engedelmesség; tengelye: az igazság.

 

Ha igaz, hogy egyedül az önmegismerés keserű gyümölcse által nyerheti el teljes egészségét az emberi lélek; s ha igaz, hogy egyedül ennek egészséges léte emelhet valamint embert úgy nemzetet valódi hivatásának fényfokára: akkor ürítsük a megismerésnek keserű serlegét fenékig ki. (gróf Széchenyi István)

 

„Nem az szennyezi be az embert, ami kívülről, hanem ami a saját szívéből ered: A gonosz gondolatok, a gonosz vágyak s az alantas érzések. A rossz, a negatív, a gonosz belül van. Megszabadulni tőle csakis önismerettel, más szóval önmagunkkal való szembesüléssel lehet.” (Müller Péter)

 

"Megbocsátottam a megbocsáthatatlant, megpróbáltam pótolni nélkülözhetetlen embereket és elfeledni az elfeledhetetleneket. Sokszor cselekedtem indulatból, okoztam csalódást és csalódtam olyanokban, akiktől sosem vártam volna. Öleltem, hogy védelmet nyújtsak és nevettem mikor már nem bírtam tovább. Szereztem örök barátokat. Szerettem és szerettek, de sokszor el is utasítottak. Előfordult olyan is, hogy szerettek, de én nem tudtam visszaszeretni. Repkedtem a boldogságtól, habzsoltam a szerelmet, esküdtem örök hűséget, de volt, hogy teljes erővel mentem fejjel a falnak. Sírtam zenehallgatás, vagy fényképalbum lapozgatása közben és felhívtam valakit csak azért, hogy halljam a hangját. Néha elég volt egy mosoly, hogy szerelmes legyek. Sokszor éreztem meghalok a vágytól és féltem elveszítek valakit, aki nagyon fontos számomra, a végén mégis elvesztettem. DE TÚLÉLTEM! És még most is ÉLEK! Az életet nem csak túlélem és Neked sem ajánlom, hogy ezt tedd. ÉLJ! A harcba elszántan kell menni, az életet szenvedélyesen átölelni, emelt fővel veszteni és merészen győzni, mert a világ a bátraké és az élet túl sokat ér ahhoz, hogy jelentéktelenné váljon." (Sir Charles Spencer Chaplin)

 

"Az élet olyan, mint egy kert. A levelek elszáradnak, és a virágok elhervadnak természetes módon. Csak ha ezeket eltávolítjuk, gyönyörködhetünk ismét új virágaink és leveleink szépségében. Ugyanígy el kell távolítanunk tudatunkból a rossz tapasztalatokat, a múlt árnyait. Élni annyai, mint emlékezni a felejtésre. Bocsásd meg, amit meg kell bocsátani. Felejtsd el, amit el kell felejteni. Öleld át az életet megújult erővel. Az élet minden pillanatát olyan friss tekintettel kellene fogadnunk, mint egy nemrégen nyílt virág." (M. Amritánandamaji)

 

"Ha rugalmas vagy és hagysz másokat olyannak lenni, amilyenek, akkor egy rakás stressztől kíméled meg magad.
A lelki béke a megváltozott hozzáállásból származik, nem pedig a megváltozott körülményekből!!!" (Andrew Matthews)

 

A múlt is fájhat, de az én filozófiám szerint vagy elugrasz előle, vagy tanulsz belőle. (Oroszlánkirály)

 

,,Nyugodtan hibáztathatsz mindenki mást, de végül semmi sem oldódik meg, amíg nem vállalsz felelősséget saját magadért."

 

A legfontosabb szavak minden nyelvben rövidek. Például az ´igen´. Vagy a ´szeret´. Vagy az ´Isten´. Ezeket a szavakat könnyű kimondani, mégis óriási üres tereket képesek megtölteni. (Paulo Coelho)

 

 

"Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap, táblával,

 a következő szöveggel:„Vak vagyok. Kérem, segítsenek!“

 Arra ment egy újságíró, és látta, a kalapban alig van pénz, csak pár fillér.

Lehajolt, dobott a kalapba pár koronát, s anélkül,
hogy megkérdezte volna, elvette a táblát,

és a másik oldalára írt egy mondatot.

 Délután visszatért a vakemberhez, és látta, a kalapban sok pénz van.

A vak felismerte a lépteit, s megkérdezte tőle,

hogy ő írt-e a táblára, s ha ő volt, akkor mit.

Az újságíró így válaszolt:„Semmi olyat, ami nem lenne igaz. Csak soraidnak

kicsit más formát adtam." Mosollyal az arcán távozott.

 A vak soha nam tudta meg, hogy a táblán ez állt:

 „Tavasz van, és én nem láthatom."

 (Változtass a stratégiádon, ha valami nem sikerül, és meglátod, minden jobbra fordul!")

 

Sose felejtsd el! Egy gyermek nem csupán ajándék az életedben! Egy emlék, amely arra hívja fel a figyelmedet, amit már rég elfelejtettél. Általuk egy csatornára lelhetsz, amely visszavezet a kezdetekhez. Az emlékezés forrásához, ahol újra láthatóvá válnak az Ősi Titkok. Így hát, amikor belenézel egy gyermek szemébe, önmagadat láthatod meg. Egy olyan utazás részese lehetsz, amelyben felfedezheted újra önmagadat, azt az Ént, aki tiszta, őszinte, odaadó, és önzetlen. Akinek a szeretet az élet természetes velejárója, aki úgy tud örülni bárminek, mintha éppen a világ legnagyobb kincsét kapta volna. Mondj hálát az Úrnak, ha egy gyermek rád tekint! Mert ilyenkor ismét kapsz egy esélyt arra, hogy visszatalálj önmagad tiszta Énjéhez. (Kovács Nóra)

 

"Épp a legnagyobb kétségek között van esélyed arra, hogy megtaláld igazi önmagadat.

Ahogy az álmok akkor lesznek valósággá, amikor legkevésbé sem számítasz rá,

úgy adódnak válaszok azokra a kérdésekre is, melyeket nem tudsz megoldani.

Kövesd a bölcsesség ösvényét -az ösztöneidet, és hagyd, hadd űzze el a reménység a félelmeidet." (Sergio Bambaren: Delfinálom című könyvéből)

 

"A boldog, beteljesült lét titka, hogy megtanuljunk különbséget tenni a valódi és a hamis gazdagság között. A tenger, amely körülvesz bennünket, a nap, amely élettel ajándékoz meg, a hold és az égen világító csillagok - ez az igazi gazdagság. Ezek időtlen dolgok, amiket azért kaptunk, hogy soha ne felejtsük el, micsoda varázslat vesz körül bennünket; hogy mindig gondoljunk arra, a világunk tele van csodával, amelyekre rá kellene csodálkoznunk, és hogy ezek segítsenek valóra váltani az álmainkat."