Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kossuth Lajosról gondolatok

MINDIG IS BÜSZKE VOLTAM KOSSUTH LAJOSRA....A RÓLA ELNEVEZETT TEREK, A SZOBROK, .. A VERSEK, A MÁRCIUS 15.-EI MEGEMLÉKEZÉSEK, ÜNNEPÉLYEK, MIND-MIND AZT ÜZENTE, HOGY BÜSZKE LEGYEK RÁ, S VOLTAM IS.

De...

Gimnáziumi évek alatt a tanulmányokból ,,kiderült", hogy Kossuth reménytelen háborúba vezette a magyarságot,..sok sok ezer magyar ember haláláért felelős...  ő is tudhatta, ha nem kapunk segítséget más országoktól, akkor egyedül nem megy, ..egyedül nem bírunk az az együttes osztrák és az orosz haderőkkel.

OLYAN TÁBORNOKOT NEVEZETT KI, A CSAPATAINK ÉLÉRE, ...HOGY A MAGYAR TISZTI KAR KÖNYÖRGÖTT SZINTE MÁR, HOGY A HAZÁÉRT, MÁS KELL. S miután vereség után kinevezte végre Görgeyt, nyertünk sokat, ...majd leváltotta, s idegent bízott meg, s kikaptunk a sorsdöntő ütközetben is.

Kossuth nem vezette a népét a harcmezőn, ...de toborzott fiatalokat a ,,hazáért", de valójában ő érte, saját magáért és nem a hazáért.

Amikor az osztrák cár bejelentette, hogy milliós fő sereggel megindul hazánk ellen, segítve az osztrákokat - a régebben, az uralkodók által megkötött Szent Szövetség értelmében....egyszerűen esélyünk sem maradt...de Kossuth elment még akkor is toborozni magyar ,,katonákat" a nép körében, miközben tudta, hogy vége, nincs esély, elveszett a harc, s a halálba küldi őket...De ő majd elmenekülhet a hazájából...s mást hibáztathat.

A szabadságharc végén szinte könyörögtek neki, hogy Komáromi erőd legyen a végső összecsapás helye, de nem, ő Temesvárt választotta, mert onnan könnyebb elmenekülni az országból.

Görgeyt tette felelőssé, aki a túlerőben lévő orosz csapatok ellen nem ölette meg a magyar katonákat, ...sőt akkorra már az osztrákok is fölényben voltak ellenünk.

Széchenyi rengeteg mindennel támogatta hazája fellendülését, s tudta, hogy ki kell egyezni az uralkodóval, ...de Kossuth mellé álltak többen, s ez döntés 20 évre visszavetette szent, szeretet hazánkat.

Egyébként arra a kormányra, amiben Kossuth is volt, Petőfi azt mondta: még a kutyámat sem bíznám erre a kormányra, nem hogy a hazát.

Miközben rengeteg hősi halottunk volt, és tábornokokat végeztek ki, és sok-sok ezer embert börtönbe zárattak vagy éppen kényszersorozásra ítéltek, családokat tettek tönkre a szabadságharc után, majd Széchenyi is öngyilkos lett, ...de Kossuth Törökországba ment, és ott élt, majd Angliába élt 1851-től, s közben Amerikába is ment, s mindkét helyen hősként ünnepelték, nagy lakomákban, s jólétben volt része, majd Olaszországban telepedett le 1861-ben, s szép magas kort megélt, s még onnan is agitált, s igyekezett meggátolni a kiegyezést.

Így visszagondolva soha nem is hallottam gyerekkoromban, hogy Kossuth mit tett volna konkrétan a hazájáért, olyat, ami tényleg előre vitte volna az országot, jót, boldogságot, szebb jövőt adva....csak hogy szónokolt sokat, agitált, s a kormány tagja volt. ...Szóval legyünk büszkék továbbra is Széchenyire, mert ő tett, ..a tények makacs dolgok. CSAK A TETT SZÁMÍT.