Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a meditáció valójában?

 

https://www.youtube.com/watch?v=dsvQpt1bTNw&list=PLnf8McfW-h-O330Uvwzi6ZtB2-vHPkNJ7&index=7 Mi a meditáció valójában?

 

A Tudatos Teremtés csatornán rengetegszer lehet hallani arról, hogy mennyire fontos a meditáció.

Mindig elmondom, hogy képes megváltoztatni bárki életét. Azonban nehéz beszélni a meditációról, így sokan keveset tudnak róla.
Ezért készítettem el ezt a videót, hogy megtudhasd, mi a meditáció, hova vezet és mégis, hogyan kell meditálni.
Hoztam neked sok érdekességet és tippeket, így hamarabb elmélyülhetsz a meditáció csodás állapotában.
Köszönöm, hogy velem tartasz!
Egy dologban biztos vagyok, amint beépíted a meditációt a mindennapjaidba, megváltozik az egész életed.

Namaste <3

https://www.tudatosteremtes.net/videok

 

Szinte nem múlik el úgy nap, hogy ne hallanám valamelyik ismerőstől vagy kollégától, mennyire stresszesek a mindennapok, és hogy egyre kevesebb nyugodt perccel tudnak gazdálkodni.

Évek óta ajánlom mindenkinek, hogy az egyik legjobb megoldás erre a meditálás, és számtalan írott forrást mutattam már az arra nyitottaknak.

A Just Like Buddha névre keresztelt applikáció – ami az idei év végén egyébként új és nagyon csinos külsőt kapott – közel nyolcvan darab meditációt kínál az elcsendesedni vágyóknak, öt kapuba rendezve ezeket.

A Szeretet, a Béke, a Bölcsesség, az Öröm és a Szabadság feliratú kis körökre koppintva különböző, az adott témakörbe tartozó meditációkat találunk.

https://roadster.hu/just-like-buddha-applikacio/

 

A helyes, jó minőségű meditáció elvezeti gyakorlóját a tudat tiszta, csodás állapotához, a samadhihoz.
Akik megtapasztalják ezt az állapotot, a rendkívüli boldogságot tapasztalják meg.

 

A meditáció egy olyan energiaáramlás, melyben a lélek egy másik dimenzióba helyeződik át. Energia testeid feltöltődnek fénnyel, és egy meditációs burok alakul ki a fizikai test körül. Ez a burok az, mi a meditációs ciklus alatt megnyitja a kaput a léleknek abba a dimenzióba, hol feltöltődik, hol információhoz jut, és ahol elengedheti azokat a terheket, mire már nincsen szüksége. (Pusztai Orsolya)

 

Az elmélyült meditációban megvan a lehetősége annak, hogy megszabaduljunk az időtől, hogy egyidejűleg lássunk minden valaha létezett, létező és eljövendő életet, és lám, abban minden jó, minden tökéletes. (Hermann Hesse – Sziddhárta)

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=ae1NA1M1bEY

A meditáció fantasztikus, pozitív, csodás hatásai.

 

 

Meditáció – A boldog, nyugodt, sikeres életért, kapcsolatokért.

A tudósok nemrégen azt találták, hogy a meditáció amellett, hogy nyugtatja az idegeket és csökkenti a vérnyomást, segít a testnek endorfint termelni és ezáltal jó közérzetet biztosít. A legújabb kutatások azt mutatták, hogy a krónikus stressz és a depresszió a szervezetet olyan anyagok termelésére készteti, melyek meggátolják a gyógyulási folyamatot és lerövidítik a várható élettartamot, miközben az eufória megvéd minket a stressztől, betegségektől és a korai haláltól.

Sokan attól tartanak, hogy a meditáció egy másvilági, vallásos és nehezen elsajátítható rituálé, pedig valójában, se nem misztikus, se nem elérhetetlen.

A meditáció nagyon is kézzelfogható, praktikus, és mindenki számára javasolt, akár stresszes, akár nem – hiszen ezzel önmagát ajándékozza meg. USA-ban 1,5 millió ember meditál.

https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/111-dolog--mely-boldogga--meg-boldogabba-tesz-/111-dolog-mely-boldogga--meg-boldogabba-tesz-15.html

 

 

https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/meditacio.html

 

 

A meditáció azt jelenti, hogy önmagad vagy, a szeretet pedig azt jelenti, hogy megosztod magadat valaki mással. A meditáció adja a kincset, amelyet a szeretet segítségével osztasz meg másokkal. Ez a két legalapvetőbb dolog, minden más lényegtelen. (Osho)

 

 

A meditáció immunissá teszi Önt a külső, negatív hatásokkal szemben. Többé már nem lesznek hatással Önre. Félelem - Lelki problémák legyőzése.
Amikor az érzelmi problémákkal szembesül, el fogja tudni fogadni és megbékél velük. Így végre megszabadul a lelki terheitől. Harmónia, Kiegyensúlyozottság.
Az életében minden a helyére kerül. Tiszta, kipihent elméje és belső harmóniája kihat majd az élete külső eredményeire is.
Forrás: http://www.meditaciosprogram.com/

 

A meditáció a kulcs, mely megnyitja a belső világ kapuját. Ha a világon minden 8 éves gyereket megtanítanánk meditálni, egy generáción belül eltűnne az erőszak a Földről. (Dalai Láma)

 

A meditáció az aranykulcs az élet minden rejtekéhez. (Osho)

 

 • Erősíti az egészséget.
 • Csökkenti a stresszt és a szorongást.
 • Általa nagyobb önfegyelemre teszünk szert és energikusabbá válunk.
 • Fejleszti az önbecsülésünket.
 • Fejleszti kapcsolatainkat.
 • Segít megismerni saját magunkat.
 • Új dimenziót nyit bennünk, amit önmegvalósulásnak nevezünk.
 • Dinamikusabbá válunk személyes céljaink megvalósításában.
 • Tudatosabbá válunk lehetőségeink és értékeink tekintetében.
 • Segíti a tanulást a memória javulásának köszönhetően.
 • Látens művészi képességek könnyen kifejlődnek.
 • Kedvező hatással van családi életünkre és a társadalommal való harmonikus kapcsolatunkra.

 

 

A meditáció tulajdonképpen nem más, mint befelé figyelni, s eközben önmonológokkal nem megzavarni saját belső csendünket, hanem a gondolatainknak szabad folyást engedni. Ennek folyamán meglepő módon a legtöbbünknél meglehetősen sok minden kerül felszínre, kezdetben gyakran nem éppen kellemes gondolatok, képek és érzések. Aggodalomra semmi ok: ha egy darabig kitartunk, valami csodálatos történik velünk: a gondolatok, képek és érzések helyre kerülnek. Elvesztik vélt fontosságukat. Belülről mintegy átválogatjuk magunkat. Életünk áttekinthetővé válik. Elégedettnek érezzük magunkat akkor is, ha napunk fárasztó volt.

Forrás. http://www.informed.hu/?tPath=/print/&article_print=yes&article_id=87688 Kovács Rita

 

 

,,A meditáció kapu a tudat számára az ésszel fel nem fogható és meg nem érthető világ felé. Az ésszel felfogható világ egy nagyon szűk morzsája a létezésnek. Ahhoz, hogy a tudat képessé váljon az utazásra - ami az új tudatosság alapvető természete - el kell engednie a racionalitás partjait is ki kell hajóznia a megfogható világ kikötőjéből, hogy útnak induljon az univerzum végtelen egységtudat óceánja fele.”

 

 

,,Az élet igazi művészete a meditációval kezdődik. Meditáció alatt az elme csöndjét, a szív csöndjét értem; azt, hogy eljutsz lényed legbensőbb középpontjába és megtalálod a kincset: saját valóságodat.  És ha megtaláltad akkor sugárzik belőled a szeretet, sugárzik belőled az élet, a kreativitás.” (Osho)

 

 

Be kell látni, a meditáció mindent visz. (Mj)

 

 

A meditáció az egyik legnagyobb művészet az életben - talán a legnagyobb. (Jiddu Krishnamurti)

 

A meditáció az egyik legrendkívülibb dolog, és ha nem tudod mi az, akkor olyan vagy, mint egy vak ember a ragyogó színek, árnyékok és mozgó fények világában. Nem intellektuális ügy, hanem amikor a szív belép a tudatba, a tudat egészen más minőséget vesz fel; akkor tényleg határtalan, nemcsak a gondolkodásban és a helyes cselekvés készségében, hanem abban az érzésben is, hogy végtelen térben élsz, amelyben mindennek része vagy.
A meditáció a szeretet működése. Ez nem az egy vagy a sok szeretete. Olyan, mint a víz, amit bárki ihat bármilyen edényből, akár arany, akár cserépedény az, mert a víz kifogyhatatlan. Ekkor különös dolog történik, amit semmilyen drog vagy önhipnózis nem hozhat létre: mintha a tudat belépne önmagába, először a felszínén át, azután egyre mélyebben, mindaddig, amíg a mélység és magasság értelmét veszíti, és minden mérhető megszűnik.

Ebben az állapotban teljes béke van - nem egy elégedettség, a saját kedvtelésedre, hanem olyan béke, aminek rendje, szépsége és intenzitása van. Mindezt el lehet pusztítani, ahogy egy virágot is tönkretehetsz, és mégis, éppen a sebezhetősége miatt elpusztíthatatlan. (Jiddu Krishnamurti)

 

az-eleted.jpg

 

,,A meditáció segítségével, a belső valóság objektív szemlélésének útján haladva, fokozatosan megszabadulhatunk belső feszültségeinktől, félelmeinktől, így egyre boldogabb és békésebb életet élhetünk.”

 

,,Az emberek csak az orgazmusban (és mély meditációban) "azonosak" önmagukkal, "azonosak" a partnerükkel, "azonosak" az egész Teremtéssel és "azonosak" Istennel, minden élet univerzális energiájával. Nincs múlt és nincs jövő, csakis a jelen létezik; "az örök itt és most". Szelleme teljesen üressé és ernyedtté válik, és ebből az ürességből keletkezik az új és igaz szeretet, az isteni béke és a megvilágosodott boldogság."

 

,,…önkéntelenül belecsúszol ebbe a nagyon kellemes üres, harmonikus állapotba. Úgy képzeld ezt el, hogy nincs belső fecsegés, csak a belső béke.

Ha megtapasztalod, vágyakozni fogsz arra, hogy minél többet ebben az állapotban maradj.

Az elméd mennél inkább felszabadul az érzelmi feszültségek, a folyamatos belső fecsegés, annál jobban képes leszel a belső harmóniát megtapasztalni. Egyszer azt veszed észre, hogy hétköznap is ebben a nyugodt tudatállapotban vagy.” http://jikidenreiki.hu/gondolat-ereje/

 

A meditáció az elfogadott információt tapasztalattá változtatja át. Az első szinten az a célja, hogy a tudatot lenyugtassa, és egy helyben tartsa. Teret hoz létre a tapasztaló és annak tapasztalatai között, megadva a lehetőséget a bölcsek számára, hogy az élet komédiáiban választhassanak szerepeket, és elkerülhessék a tragédiákat. Ezt a védelmező távolságot meditációban leggyakrabban a légzésünkre való koncentráláson keresztül érhetjük el, melyet szanszkritül Szamathának, tibetiül pedig Shinének neveznek.

Mindenki, aki képes ezt a tudatállapotot a meditáció laboratóriumi állapotában megtartani, fokozatosan a hétköznapi életben is meg fogja ezt valósítani. (Ole Nydahl)

 

 

meditacioba.jpg

 

,,A legmagasabb szintű elérhető elmeállapotot anahatnak hívjuk.
Intuíciót, belső erőt és a teljes nyitottság képességét hozza el, hogy azt tegyük, amit kell.
Ebben az állapotban örömteliek, igazak, könyörületesek és ellazultak vagyunk."

 

Meg kell változtatnunk a társadalmunk szerkezetét, az igazságszolgáltatást, a látszaterkölcsiséget, az általa létrehozott megosztottságot ember és ember között, a háborúkat, a rokonszenv és szeretet teljes hiányát, amely tönkreteszi a világot. Ha a meditáció csak magánügy, amit személy szerint élvezel, akkor nem meditáció. A meditáció teljes és radikális változást hoz létre a tudatban és a szívben. (Jiddu Krishnamurti)

 

A meditáció a megértés kivirágzása. (Jiddu Krishnamurti)

 

A meditáció az energia totális felszabadítása. (Jiddu Krishnamurti)

 

A zenmeditáció rendszeres gyakorlása általi elmélyülés problémáink és gondolataink elengedésére tanít bennünket, és segít abban, hogy túllépjünk saját individuális életünk körén, megnyíljunk embertársaink felé, nagyobb empátiával közelítsünk a körülöttünk lévő világhoz.

http://arsetvita.wordpress.com/zen/

 

 

,,A transzcendentális meditáción keresztül az emberi agy képes megtapasztalni az intelligencia azon szintjét, amely minden tudás, energia, intelligencia és boldogság óceánja.” (Maharishi)

 

 

A meditáció feltölt, és a tudatosság fényes állapotaiba juttat. Kitisztítja az elmét, és felébreszti az intuíciót. A meditáció örömtelivé és ragyogóvá tesz. A meditáció összekapcsol az univerzum erejével, így képesek leszünk elvégezni mindennapi feladatainkat. A kitartóan végzett meditáció végül megvilágosodáshoz vezet. Minden egyes meditáció - beleértve a legelső meditációt is - egyre fényesebb tudatállapotba juttat. Minden egyes meditáció közelebb visz a megvilágosodáshoz.

A mindennapos meditációval az elme lecsendesítését gyakoroljuk. A meditáció segít nyugalomba és egyensúlyba kerülni. Ezzel a módszerrel kapcsolatot teremthetünk lényünk halhatatlan részével. A meditációs gyakorlat kezdetén gondolataink lelassításán dolgozunk, majd némi gyakorlás után megtanuljuk teljesen megállítani a gondolatainkat. A meditációs gyakorlat haladó fokán megtanulunk belépni a meditáció tetőpontjába, a Samadhi nevű állapotba. A Samadhiban a tudat teljesen egyesül a Nirvánával, az élet esszenciájával.

A meditáció gyakorlásának sokféle módja létezik manapság. Általában a test energiaközpontjaira, vagy egy képre összpontosítanak, mantráznak, vagy légző gyakorlatokat végeznek. A módszertől függetlenül mindegyiknek ugyanaz a célja: a gondolatok megállítása. Mikor a gondolataink megállnak, kapcsolatba kerülünk a fény, az erő, a bölcsesség, a tiszta tudatosság világaival. Látni fogod, hogy minden egyes meditáció egyre több tisztaságot és erőt visz az életedbe. A legfontosabb a kitartó gyakorlás és hogy soha ne minősítsük a meditációnkat. A meditáció gyakorlást igényel, ezért ne várjunk túl hamar túl sokat. Ha az elménk meditáció közben elkalandozik, ne csüggedjünk el, csak finoman irányítsuk vissza a gyakorlatra.

http://www.gyongyhaz-kozpont.hu/buddhista/meditacio.html

 

 

,,A Buddha azt mondta, hogy ha tudatunkat megtisztítjuk és elérjük a „tökéletességig fejlesztett bölcsességet”, akkor megéljük az „örömöt, az áldást, a nyugalmat, a tudatosságot, a teljes megértést és a valódi boldogságot”. Kiegyensúlyozott tudattal jobban tudjuk élvezni az életet.

Az igazi semlegességet „szent elfogulatlanságnak” nevezik.
Ez dinamikus minőség, a tudat tisztaságának a kifejeződése. Amikor tudatunkat megszabadítjuk a vak reakció rögzült szokásától, akkor az először lesz képes kreatív, pozitív cselekedetek megvalósítására, ami produktív és jótékony önmagunk és mindenki más számára is.

A semlegesség mellett megjelennek a tiszta tudat más minőségei is, mint a jóakarat, a szeretet, amely viszonzás és elvárás nélkül keresi mások jólétét; az együttérzés mások gyengeségei, szenvedései láttán, és az együtt érző öröm mások sikere és jó szerencséje láttán.

 

Tehát azáltal, hogy tudatunkat feszültségektől mentesen tartjuk, sokkal élvezhetőbb és eredményesebb életet élhetünk.

Aki megtisztította a tudatát, nem fog szomorú arccal járni-kelni.

A szenvedéstől megszabadulva természetes dolog, hogy mosolyog.

Amikor az ember elsajátít egy módszert, ami a megszabaduláshoz vezet, akkor természetes, hogy boldog.
Ez a szívből jövő mosoly nem fejez ki mást, mint békét, semlegességet és jóakaratot. A mosoly, ami minden helyzetben ragyog, az a valódi boldogság. Ez a Dhamma célja."

- William Hart: Az élet művészete -

 

A koncentráció, a saját képességekbe vetett hit, a belülről fakadó motiváció és a sport élvezete mind hozzájárul az összeszedett, egyenletes teljesítményhez.

Az önmagunkkal kapcsolatos jóérzés, megelégedettség, az értékes és jelentőségteljes tapasztalatok a sportban, csakúgy, mint az élet egyéb területein is kiemelt fontosságúak. (Bóna Krisztina)

 

„A tehetség nem érdem, ajándék: de kötelez.”

 

https://www.facebook.com/ELETVONAL/photos/a.1549508225260932.1073741829.1443879292490493/1629434293934991/?type=1 

 

,,…a meditáló ember társaságában, ha vele vagy, úgy érzed, hogy erőt merítesz belőle. Szívesen találkozol vele csupán azért, hogy a társaságában légy.” (Osho)

 

,,Azt is észre fogod venni, hogy amint egyre meditatívabb leszel, minden gesztusod, lágyabbá és békésebbé válik, finomság költözik beléjük. És ezt nemcsak te fogod észre venni, hanem mások is kezdenek majd felfigyelni rá. …A járásmódod, a beszédmódodat és egész lényedet bizonyos kellem, csend, békesség lengi körül. Az emberek szívesen lesznek veled, mert erőt meríthetnek belőled.” (Osho)

 

https://www.facebook.com/KernerTraining/photos/a.401678749845349.100266.231903043489588/1053364204676797/?type=1

 

 

Ha te, a lelked és a szíved szerint tudsz élni, és azt őszintén végre hajtod, függetlenül attól, hogy mi van körülötted, ha te azt végrehajtod és úgy élsz, az neked megteremti, azt a jólétet, amit akarsz. Neked a lelked – ezt jegyezzük meg - nem egy külön valami, vagy valaki. A lélek, azért jött be a testbe, hogy te boldog légy. Ő egy olyan életed akar élni, amiben te boldog vagy. Tehát nem lehet elválasztani. Ő nem kívánja azt, hogy neked rosszul menjen a dolgod. Egyáltalán nem. Itt csak arról van szó, hogy neked mekkora a bátorságod, meddig mersz elmenni, azzal a dologgal, amivel boldog vagy!

https://www.youtube.com/watch?v=vgpzMpVp4po&list=PLnf8McfW-h-O330Uvwzi6ZtB2-vHPkNJ7&index=4

A biztos út a jóléthez - Gunagriha | Sorsnavigátor

 

 

Amikor csak akad néhány szabad perced, vonulj vissza és légy önmagadban. Minél többször megteszed ezt, észre fogod venni, hogy az amit azután csinálsz, más lesz. Örömet fogsz lelni abban, amit csinálsz, mert minden könnyebbé vált. Tudni fogod, hogy Isten veled van, mert minél többször beszélsz vele, annál erősebben tud Isten megnyilvánulni benned és érezni fogod az Ö jelenlétét. (Sri Swami Vishwananda)

 

 

,,Először meditálj, légy boldog, és akkor elönt a szeretet. Akkor csodálatos lesz másokkal lenni, és csodálatos lesz egyedül lenni is...Minden egyszerűvé válik. Nem függsz másoktól és te sem teszel függővé másokat magadtól. Akkor az igazi barátság lesz. Sosem lesz belőle kapcsolat, mindig csak egy kapcsolódás lesz. Kapcsolódsz, de nem csinálsz belőle házasságot. A házasság félelemből születik, a kapcsolat szerelemből. A kapcsolódás addig tart, amíg a dolgok csodálatosak, és van mit megosztanod a másikkal. De amint úgy látod, hogy eljött az elválás pillanata, mert útjaitok ennél a kereszteződésnél ketté válnak, mondj búcsút, és légy nagyon hálás mindazért, amit a másik jelentett neked; mindazért az örömért, boldogságért, és csodálatos pillanatért, amit megoszthattál vele. Gyötrődés és fájdalom nélkül - egyszerűen különváltok." (Osho)

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=9cHvJZikLp4 17. Karmapa a megvilágosodásról

 

,,A leglehetetlenebb dolgoknak is neki kell vágni néha, mert ezekből származnak az ember legcsodálatosabb élményei." (Lázár Ervin)

 

http://www.megertestablazata.hu/gondolatok-ertelme-meditacio-jelenlet

 

az-elme-tisztul--ha-hagyjuk-lecsendesedni.jpg

 

„Ha csak ülsz és figyelsz, észreveszed, milyen fáradhatatlan az elméd. Ha megpróbálod lenyugtatni, az csak ront a helyzeten, de egy idő után mégiscsak megnyugszik, és amikor ez megtörténik, képes leszel arra, hogy egészen finom dolgokat is meghallj. Ez az, amikor intuíciód kezd kibontakozni, és kezded a dolgokat sokkal tisztábban látni, és kezdesz sokkal inkább a jelenben élni. Az elméd szép lassan lelassul, és a pillanat hatalmasra tágul. Sok olyat meglátsz, amit azelőtt nem láttál.” (Steve Jobs)

 

a-zen-egy-ut--melyen-keresztul-megszabadulhatunk.jpg

 

Tanulj meditálni! Nyugodt lesz az elméd. Megszabadulsz a feszültségektől. Felismerd mik a felesleges dolgok az életedben. Jobban megismered magad. Jobb egészség, erősebb immunrendszer. Elégedettség és boldogság. Kiegyensúlyozottabb leszel.

https://www.facebook.com/eljharmoniaban/photos/a.397673800257951.95974.397110940314237/1085955171429807/?type=3

 

 

A meditáció többet jelent annál, mint hogy egy fa alatt ülünk, és álmodozunk. A meditáció a legnagyobb tudatosság. A meditáció azt jelenti, hogy érzékeljük, miféle gondolatok, érzések, koncepciók, hittételek érintenek meg minket, és felismerjük, hogy van egy "üresjárat", egy választás, és hogy nem kell törvényszerűen mindenre reagálnunk. (Kurt Tepperwein)

 

 

,,Életerőnket nem őrizhetjük meg tiszta levegő, tiszta víz, egészséges táplálék és tiszta gondolatok nélkül." (Gandhi)

 

 

Ahogy az ember a testét ,,eteti” mindennap, ugyanúgy a lelkét is táplálnia kell nap mint nap többször pozitív dolgokkal, sikerélményekkel, olyan dolgokkal melyek örömet, kellemes érzéseket okoznak, olyan helyzetekkel melyekben önmaga lehet. (Molnár József)

 

 

A belső csend fogja megmenteni és átalakítani a világot. (Eckhart Tolle)

 

 

."...a csöndben ülés varázslat. Ez az, amikor dolgok, csodálatos dolgok kezdenek történni. Béke jön hozzád. Boldogság jön hozzád, teljesen magától. Öröm jön hozzád. Amikor a csöndben ülsz, emlékszel rá, hogy ki vagy.” (Robert Adams)

 

 

,,A meditáció

A béke mindig bennünk volt. Csak arról van szó, hogy amikor nagyon elfoglaltak vagyunk, kívül kutatunk, talán elfelejtjük ezt a bennünk lévő igazi békét, és az életben zavarokkal és nehézségekkel találkozunk.

Ha valahogy tudunk rá időt szakítani, vagy őszintén le tudunk ülni, vagy csak megnyugszunk és aztán magunkban keressük, akkor ismét meg fogjuk találni ezt a békét és boldogságot. A meditációnak ez az igazi jelentése.

 

A meditáció alatt szellemünk kinyílik az új tapasztalatokra.

Ilyenkor halljuk meg a belső hangunkat és leszünk képesek a harmónia megélésére.

Mintha egy lifttel szállna alá tudatunk az eddig elzárt, mélyebb rétegekbe. Ott dolgozzuk fel és őrizzük meg a lelki anyagokat. Felfedezzük és elfogadjuk az olyan negatív érzelmeket, mint a félelem, a düh, a gyűlölet és az álmatlanság, s ezzel semlegesítjük őket. A pozitív érzések, mint a szeretet, a bizalom és az öröm, pedig növekednek.

A meditáció elérhetővé teszi a végtelen univerzális bölcsesség elérését, a meditáció alatt megkaphatod mindazt az információt és útmutatást, amire szükséged van.  A meditációban megkapott tanácsok mindig szeretetteljes formában érkeznek kérdéseidre válaszul.  Rajtad áll, hogy követed-e vagy sem ezeket a tanácsokat.

 

A meditáció pozitív hatásai:

A legújabb tudományos kutatások és az ősi tapasztalatok egybevágóan megerősítik a meditáció pozitív hatásait.

A meditáció egyértelműen pozitívan befolyásolja és stabilizálja általános hangulatunkat. Kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat, és derűs - oldott elégedettség, békés alapérzés alakul ki bennünk.

Aki meditál, az nem érzi magát annyira zaklatottnak és űzöttnek. A környezeti ingerek kevésbé terhelik meg, és ritkán mutat stressz reakciókat.

A rendszeres meditációk során jobban megismerjük önmagunkat, és sikeresebben kommunikálunk másokkal. Aki el tudja fogadni magát, az könnyebben fogad el másokat is.

A meditáció gyakorlásával növekszik a testi és szellemi teljesítőképesség, a meditáció segíti spirituális fejlődésünket és segít megtalálni, felismerni, elfogadni és megvalósítani életcéljainkat, feladatainkat.

Tudományosan ellenőrzött vizsgálatok megállapították, hogy” a meditációnak egészségjavító hatása van.

Forrás és a teljes cikk: http://www.joao.hu/Meditacio.html

 

 

 

A meditáció képes újrarendezni az agyat és megváltoztatni a szerkezetét!

A meditációs folyamat során bámulatos módon új idegsejtek jönnek létre, a tudomány korábbi álláspontját meghazudtolva.

A meditációról eddig is sokan tartották, hogy képes olyan folyamatokat elindítani az agyban, amire a tudomány jelenleg még nem áll készen, és nem tudja megmagyarázni, de mégis működik, és szemmel látható, érzékelhető az eredmény.

Forrás és a teljes cikk: http://avilagtitkai.com/articles/view/elkepeszto-a-meditacio-kepes-ujrarendezni-az-agyat-es-megvaltoztatni-a-szerkezetet

 

 

,,A meditáció csökkenti a stresszt, és segít a belső béke megteremtésében. Ismert, hogy a meditáció segít az elme lecsendesítésében, növeli a tudatosság és az éberség szintjét, és nem mellesleg jótékonyan hat testi folyamatainkra is. A modern tudomány az elmúlt években fokozatosan feltárta e hatások fizikai hátterét. A Harvard Orvosi Egyetem kutatása szerint a meditáció hat a stressz-szintre, valamint az immunrendszert befolyásoló gének működésére. Amikor a Harvard Egyetem kutatói nagy stresszben élő embereknek receptre jógát és meditációt írtak fel, néhány hét után a gyakorlatoknak sejtszintű hatásuk volt. A sejtekben javult mind a mitokondriális energiatermelés, mind az energiafelhasználás. Ismert továbbá az is, hogy a meditációs technikák sikeresek a magas vérnyomás, valamint az ismeretlen eredetű meddőségek kezelésében is."

 

,,Minden esetben a legnagyobb meditációs tapasztalattal rendelkező szerzetesek agya mutatta a legelemibb változásokat. Ez fontos jel volt arra vonatkozóan, hogy a mentális gyakorlatok elősegítik az agyban az együttérzést és empátiát lehetővé tévő áramkörök bekapcsolását. „Ez a pozitív állapot egy olyan képesség, amely fejleszthető" - mondja Davidson professzor. „Az eredményeink világosan azt mutatják, hogy a meditáció képes tartósan megváltoztatni az agy működését."

 

 

A meditáció az egyetlen módszer, mely tudatosítja benned, hogy nem vagy azonos az elméddel; és ez roppant hatalmat ad a kezedbe… Képes leszel eldönteni, mi helyes és mi helytelen az elmédben, hiszen távoli megfigyelővé, szemlélővé válsz. (Osho)

 

Másoknak mindenki tud jó tanácsot adni, de ha vele történik a dolog, minden bölcsességét elveszíti, mert elveszti a távolságot.
Ne feledd tehát, hogy amikor tanácsokat osztogatsz másoknak, ostobának tűnhetsz. A meditáció révén felülemelkedhetsz köznapi léteden. …Távlatra teszel szert. …Immár magadnak is tudsz jó tanácsot adni.

A megvilágosodott személy hatékonyabban tudja használni elméjét, mint a legragyogóbb intellektus. (Osho)

 

 

Mi a megvilágosodás?
A megvilágosodás a normális, természetes egészség állapota a test és az elme számára. A tudat teljes kifejlődéséből jön létre, s a test és az idegrendszer minden egyes részének tökéletes és harmonikus működésétől függ. Amikor valaki az elme és a test teljes potenciálját használja, minden gondolata és cselekedete spontán módon helyessé és életet támogatóvá válik. Ez a szenvedéstől mentes élet, az élet, amelyet a maga teljes kapacitásában és jelentőségében élünk.
(Maharishi Mahesh)

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vHzoiOzbLbc Path Of Samatha Meditation

 

,,A zen szó szanszkrit eredetű, a buddhizmussal került át Kínába, majd onnan Japánba. A szanszkrit dhjána szó, amely elmélyülést, meditációt jelent, a kínaiak csannára írták át, vagy röviden csanra. E kínai írásjegy japán kiejtése a zen. A csan, illetve a zen a buddhizmus legfontosabb kelet-ázsiai iskolája, melyet a legenda szerint maga Buddha alapított.”

https://www.facebook.com/molnar.jozsef.3557/videos/687478357984800

 

,,A zen egy út. Egy út, amelyen keresztül megszabadulunk gondolataink zűrzavarától, a nyugtalanságtól, a folyamatos és nyugtalanító zsongástól, ami a tudatunkat terheli, egy út, amelyen keresztül eljuthatunk legmélyebb gyökereinkig, odáig, hogy megtudjuk, kik is vagyunk valójában, honnan jöttünk, hová megyünk. A zen gyakorlata során, tudatunk lecsendesítésén keresztül, a zűrzavaros gondolatok megszűnésével választ kapunk a ezekre a kérdésekre, jóllehet ez olyan tapasztalati válasz, amely nem foglalható szavakba."

 

,,A zen művelői azt tartották, hogy a megvilágosodás itt és most, a saját erőfeszítéseink által válik elérhetővé, önnön lényegi ürességünk felismerésével. A buddhaság felismerését nem racionális eszközök, tanulmányok, a szútrák olvasása segíti elő, ezek a hagyományos módszerek csak elhomályosítják az igazságot. Az út a megvilágosodáshoz maga a zazen. Zazen (ülő meditáció) révén el lehet érni azt, hogy az elme közvetlenül természetesen megragadja a "Buddha-lét" lényegét. Nem csak ülő meditációban, egy kolostorban érhető el a megvilágosodás, hanem minden pillanatban, összpontosított tudatosság révén bármely mindennapi foglalatossággal.”

https://www.youtube.com/watch?v=yNpUcb8iYeo Dogen Zenji Enlightenment

 

Csak egyetlen dolog van ezen a világon, amit érdemes birtokolnunk, és ez a megvilágosodás. (Sri Chinmoy)

 

 

Minden meditáció elősegíti a megvilágosodást vagy rávilágít, hogy mi áll még az útjában. (Rüdiger Dahlke)

 

A meditáció célja az elme lecsendesítése. A csendes elmében a beidegződések a felszínre kerülnek és kitörlődnek. A meditáció lehetővé teszi, hogy az elme elengedje a tárgyak iránti megszállottságát, és megpihenjen forrásában.

 

A csendes elme felfedi azt, ami mindig csendes: ahonnan mind a cselekvés, mind a nem cselekvés ered, és ahová visszatér; ahonnan a tudatlanság tapasztalata és a megvilágosodás tapasztalata ered, és ahová visszatér.

Ez a saját Éned.

Amit gyakran meditációnak neveznek, az koncentrációs gyakorlat. Ugyanúgy, mint a terápiák, a légzésszabályozás vagy más jógagyakorlatok, a koncentráció is lehet hasznos. Megvan a maga helye. De most fedezd fel, mi van az összpontosításon túl! Fedezd fel, mi nem a koncentráció tárgya, hanem maga a csendes tudatosság!

Én nem vagyok ellene a meditációnak és a gyakorlásnak. Annak vagyok ellene, ha a meditáció gyakorlata különválik az élettől. Amikor felismered, hogy a gyakorlás és az élet közötti különbözőség látszólagos, az egész életed meditációvá válik. Az élet csendes tudatosság. Az élet minden történése ebben a csendben jelenik meg és tűnik tova. Te vagy ez a csend. (Gangaji - A szabadság folyója)

 

 

Azáltal, hogy hosszú időn keresztül újra és újra belépünk a meditációba, a szamádhi többféle állapotát elérhetjük. Ha elég mély állapotokba lépünk be, szellemünk hozzászokik ahhoz, hogy lássa feloszlani a teremtés álcázó ködfalát. …A lecsendesedett elme nélkül sok belső alkímiai reakció egyszerűen nem megy végbe. A meditáció gyakorlásával és a szamádhiba belépéssel a szellem nagyon sok tekintetben fejlődik. (Tom Kenyon)

 

 

Tenni és szívből akarni. Tartsd a szemed a célon. Legyél befogadó. (Teljes, hosszú, nyugodt kilégzés, lehetőleg egyenesen ülni, kényelmesen, hasi légzés). A nyugodt, (lenyugodott) természetes légzésünkre figyelni nyugodtan, erőfeszítés nélkül. Hagyni, hogy magától megtörténjen a belégzés, a légzés folyamata, és a kilégzés is – csak nyugodtan figyelni a nyugodt, természetes magától zajló légzés folyamatára. Érezzük a formátlan levegő be- és kiáramlását orrunk hegyénél, és hagyjuk, hogy a gondolatok és hangok jöjjenek-menjenek, anélkül hogy megragadnánk őket, s így eltűnnek. Ezáltal tisztulunk, s egyre jobban és jobban érezzük és megtapasztaljuk a nagyon csodálatos kellemességet, a CSODÁT. Érdemes megpróbálni beépíteni a folyamatba, a levegővel együtt be- és kiáramló színek - belégzés (piros), kilégzés (kék) -, mint egy színes levegő útjának a nyugodt, erőfeszítés nélküli belső figyelését. Gyakorlás - Megvilágosodtál! (MJ Pe-chi-ce)

 

http://mantra-om-mantra.blogspot.hu/2010/05/meditacio-fenyen-es-legzesen-meditacio.html

 

,,A megvilágosodás a legmagasabb szintű öröm. Nincs semmi kielégítőbb vagy teljesebb, mint minden dolog, minden idő, minden lény és minden irány egységének állapota."