Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pedagógiához - Cikkek és egyéb hasznos dolgok 30

2018.08.12

,,Kisugározza” a hely a pozitívat és a negatívat is, ezért menj onnan, ahol rossz élményed volt, s legyél sokat a kellemes élményű helyeken újból és újból. Hiszen a lényeg, hogy minél több kellemes, pozitív, nagyon klassz, boldog élményben legyen részed. (Molnár József)

 

Próbálj minden olyan dolgot elkerülni, mely negatív, rossz hatással, érzéssel van rád. S minél több olyan helyzetbe menj bele, ahol, amiben jól, igazán jól érzed magad. (Molnár József)

 

A fájdalmat, a rosszat azért érzed, mert túl közel van hozzád, - a lelkedhez. Amíg nagyon távol van, az nem érint meg annyira lásd pl egy nagyon távoli országbeli halála, vagy egy európaié, vagy egy magyaré. A megoldás vidd el messzire a rosszat, a tudatod ,,képernyőjéről”, a lelkedtől. A minőségi meditáció is távolságot tud adni.

Kevesebb vagy semmi energiát, és érzést vigyél bele az olyan helyzetbe.                                                                                

Nemesítsd meg az érzést. Az is egy megoldás, hogy felülről, magasból, sokkal messzebbről szemléled a problémát, vagy éppen te sokkal nagyobb vagy, mint a kicsi probléma, vagy más időből pl. több évvel későbbről szemléled, vagy más anyagi helyzetből pl. milliárdosként. (Molnár József)

 

Pozitív, jó cselekedetek, gondolatok felhalmozódása, pozitív, jó energiát hoz létre, ami változást hoz. (Molnár József)

 

Mikor újra éled a dolgokat nyugodtan tedd, mintha újra megtörténne csak nyugodtan, így fel tudod dolgozni.

 

Csak a sikerélmény visz ,,fel”, a kudarcélmények ,,lehúznak”, ezért gondolatban alakítsd át, simán megteheted.

 

Aki sikert ér el, hisz magában, és még több sikert ért el.

 

Ha valamit elkezdesz egyre jobb leszel benne, és a sikerek is megérkeznek. Csak kezd el és folytasd.

 

A sikerhez csinálni, csinálni, csinálni, viszont ez csak akkor megy, ha van energiánk, különben szinte teljesen fölösleges.

 

,,Nemrégiben egy érdekes felmérést végeztek a szakemberek.

Megvizsgáltak 250 olyan vezetőt, akik karriert futottak be, feljutottak a csúcsra.

Emellett nagyító alá vettek másik 250 olyan vezetőt, akik pályafutásuk során valahol félúton elakadtak.

Arra keresték a választ, hogy akiknek sikerült, miért sikerült?

Mi volt a különbség a két csoport között?

Kiderült, hogy a képzettség nem, a tapasztalat, a szakmai hozzáértés és a kapcsolatépítő képesség sem!

Hanem?!

Az egyetlen dolog, ami a sikereseket megkülönböztette a "még futottaktól", az,

hogy ők megtanulták eredményesen kezelni a stresszt.

A sikeres vezetők a stresszhelyzeteket kihívásként kezelték,

olyan problémaként fogták fel, amelyet meg kell oldani.”

 

,,Vajon miben segíthet neked az önfejlesztés?

A mai napig rácsodálkozom néha, hogy honnan indultam és hova jutottam el önerőmből csak és kizárólag önfejlesztéssel.”

 

,,Csak ülj, várj és meditálj. Nem kell semmi után sem futnod. Minden eljön hozzád. El tudod ezt hinni? Csak ülj és meditálj, és a lehetetlen is lehetségessé válik.”

 

,,Ha elkezded másnak képzelni magad, akkor öntudatlanul az új énedhez igazítod a viselkedésedet. Egész másfajta non-verbális jeleket küldesz a világba, ezért az emberek jobban fognak bánni veled, és ez pozitívan hat rád vissza.”

 

Életed célja legyen a hála, az alázat, a higgadtság, a türelem, a jóság, a barátságosság, az udvariasság, a figyelmesség, a tudatosság, az igazságosság, az őszinteség, az igazság, az egyenesség, a kitartás, a tolerancia, az eltökéltség, az elfogulatlanság, az állhatatosság, a béketűrés, az isteni cselekvésbe vetett hit, a bátorság, a derekasság és a saját erkölcsöd szerinti külső-belső harmónia, s akkor megtalálod az életed értelmét is. (Diethard Strecz)

 

 

,,Kutasd fel magadban a derűt. Fedezd fel a szépséget mindenben, ami körül vesz. És ÖRÜLJ!”

Néha a feszültség és az aggodalmak miatt nem vesszük észre, milyen szép tud lenni a világ, de vedd észre az élet szépségeit, színeit, kellemes látványait, figyelj rájuk. Akard észre venni. :). Mosolyogj arra, akivel találkozol, Üdvözöld vidáman. Vidámmal beszélj, és cselekedj.

Használj pozitív szavakat, Dicsérj, bátoríts, légy kedves, elismerő, humoros és mosolygós. Segíts másoknak, amiben csak lehet. Vedd észre az élet csodáit, minden órában, percben. Légy szeretettel önmagad és mások felé. (Molnár József)

 

A magunk kis világában megteremthetjük a belső békét, az egyensúlyt, a harmóniát azáltal, hogy rendet teszünk belül és kívül is. Mert ahogy odabent rend van és béke, úgy elrendeződnek körülöttünk is a dolgok, és sokkal jobbnak találjuk a külvilágot is. (Bagdy Emőke)


 

Az igaz szeretet édes gyümölcs, mely a jó cselekedetek illatos virágából terem. A szeretet kard nélkül irányít, és törvények nélkül köt meg. Csak akiben ilyen igaz szeretet van, az nevezhető embernek. Akiből ez hiányzik, annak csak a formája emberi. Ha megjelenik benne a szeretet, az ember szíve kivirágzik, mint a lótusz a napkelte idején. A valódi emberi lények alaptulajdonsága az isteni szeretet, akárcsak a ragyogás a tűz lángjának, a sugarak a Napnak vagy a hullámok az óceánnak. Az ember csak akkor nevezhető emberi lénynek, ha tiszta, önzetlen szeretet tölti el. (Sanatana Sarathi)

 

Ha megváltoztatjuk nézőpontunkat, megtapasztaljuk a lelki békét. Ha az ember szeretettel tekint a világra, rátalál a békére is. (Sri Sathya Sai Baba)

 

,,Jó gondolataid hatására az érzéseid is változnak benned. Ha ezt az állapotot fenntartod, és pozitív energiával látod el, pusztán csak azzal, hogy nem billented ki magad ebből az állapotból.... és hagyod,hogy ezek a jó energiák érvényesüljenek benned. Akkor csak is olyan pozitív dolgokat fogsz magadhoz vonzani, amit te teremtettél meg magadban, és ezt úgy éred el, hogy magasabb hullámhosszon vagy!”

 

,,A tisztaság kétféle lehet: külső és belső. A külső tisztaság, a test tisztán tartását jelenti. Piszkos külsejű ember sohasem lehet jógi. Ez vonatkozik a belső tisztaságra is. Magától értetődően a belső tisztaság sokkal fontosabb, de mindkettő szükséges.

A külső testi tisztaság egymagában nem ér sokat, de a belső tisztasággal karöltve fontos követelmény. A mosdás, fürdés, tisztálkodás megilleti a testet, sőt elengedhetetlenül fontos, hiszen a szellemileg fejlett ember tisztában van azzal, hogy testére, mint szellemének burkára, kifelé forduló közegére és eszközére, szüksége van, s éppoly kevéssé hanyagolhatja el, mint a gondos munkás a szerszámát. A test belső tisztasága visszahat a szellemre, hiszen rajta keresztül éri a szellemet minden kívülről érkező hatás. A szennyes, elhanyagolt test rossz szűrő és hiányosan, fertőzötten közvetíti a külső hatásokat.

A kétféle tisztaság közül a belső tisztaság - a szív és az elme tisztasága - a fontosabb. A belső tisztaság vidámságot, örömöt, harmóniát, nyugalmat, békességet ad.

A kívül-belül tisztán tartott test, az egyidejűleg tisztán tartott szellemmel együtt, tökéletesen egészséges lesz, minden működése hibátlanná válik, a szattva tiszta eleme túlsúlyra jut benne, az így előállt egyensúlyérzés zavartalan derűt eredményez az elmében, ez megkönnyíti az összpontosítást, amely viszont az érzékeken való uralomra s ezen át az önvaló megismerésére vezet.

A belső tisztaság tiszta gondolatokat eredményez. Ha egyszerű, tiszta táplálékokon élünk, akkor tiszta lesz az elménk. A test és a gondolatok között nagyon szoros kapcsolat van. Egy tiszta testű embernek tiszta gondolatai vannak és fordítva is igaz: egy beteg, önmérgezésben levő testnek beteg gondolatai vannak. A tisztaság a jóság kötőerejének egyik alapvető megnyilvánulása.”

"A belső tisztaság mossa le a tudat tisztátalanságát” (Vjásza)  https://hu.wikipedia.org/wiki/Saucsa

 

,,A megfelelő Igyekezet, és Elmélyülés megköveteli az erkölcsileg tiszta elme művelését, a cselekvés tudatosságát, és a meditációval történő összpontosítás képességét. A Megszabadulás tíz Támasza: Az energia, a cselekvés, az akarat, a tudatosság, a törekvés, a bölcsesség, a tisztaság, a békesség, az összpontosítás, a meditáció. A végső szint, sodorja az embert a nirvána felé, megszabadulva minden tisztátalanságtól, tudatlanságtól.”

 

,,Megfelelő odaadással és gyakorlással minden ember, még ebben az életében elérheti a megvilágosodást, s nem számít, hogy milyen mélyen bonyolódott bele az élet körforgásába. Az eredmény nem múlik máson, mint a megfelelő igyekezeten, a helyes hozzáálláson és a helyes indítékon.

A világ attól fog megváltozni, hogy magas energiaszintű lények kisebb csoportja olyan módon fogja emelni a teljes közösség rezgését, hogy az megugorja azt az evolúciós lépcsőt, amely most nem a külvilágban, hanem az emberek belsejében fog végbemenni.

Melyek a földhöz ragadt emberek tulajdonságai? Hogyan tudott az Isteni, természetes lény ilyen módon az elme rabjává válni? A megvilágosodás nem más, mint a belső fény kigyulladása, amelyet a környezeted is elkezd érzékelni, úgy is mondják, hogy bölccsé válsz. Már nem kötnek a régi szokások, sem a párkapcsolatban, sem a mindennapi életben, amelyek idáig meghatározták az életedet.”

http://www.vntv.hu/2013/11/a-megvilagosodottak-evangeliuma Szász Ilma és Jakab István beszélgetése

 

,,A Vízöntő  korra jellemző  kulcsfontosságú fogalmak a globalizáció, az egyetemesség és az emberi lény méltósága. A sokféle világkultúra történelmi és törzsi alapú hagyományai egymással szembesülnek majd.

Olyan irányú elkötelezettségre van szükség, melynek célja minden egyes személy számára a hiteles, átalakító tapasztalat biztosítása. A tudat, és annak számos szintje lesz a téma a következő korban.

Az olyan tradíciók, melyek félelemre és tudatlanságra épülnek, elfognak tűnni.  Nem lesz többé sem Nyugat, sem Kelet,

csak fejlett és fejletlen tudat létezik majd.

A filozófiát és a spiritualitást annak alapján éljük majd meg,

hogy milyen mértékű  tudatébredést és annak milyen megnyilvánulásait érheti el általa az egyén,

nem pedig egy adott csoporthoz való kapcsolódása alapján. …Ez a hosszú korszak történelmileg egyedül álló lesz, ez lesz az első eset, amikor az egész föld egyesül.

A stabilitás és virágzás kora jöhet el a szívünkben és a térben.

A belső és külső tér egymást kiegészíti, és ez erő teljes spiritualitáshoz és filozófiához vezet, mely tapasztalaton, elkötelezettségen és egyetemességen alapul.” http://gurnam.blog.hu/2017/02/07/vizonto_sadhana_mantrak

 

 

A valódi boldogság

Egyszer megkérték a Buddhát, hogy magyarázza el, mi a valódi boldogság.

Felsorolt különféle jó cselekedeteket, melyek a boldogsághoz vezetnek, és valóságos áldást jelentenek.

Mindezen áldások két kategóriába sorolhatók:

A család és a társadalom iránti kötelezettségek teljesítésével olyan cselekedeteket végezni, melyek hozzájárulnak mások jólétéhez, és olyan cselekedeteket végezni, amelyek tisztítják a tudatot. Az egyén jólléte elválaszthatatlan másokétól.

És végül ezt mondta:

Az élet hullámhegyei és hullámvölgyei között
a tudat mégis rezdületlen marad,
nem panaszkodik, nem hoz létre szennyeződést, mindig
biztonságban érzi magát;
ez a legnagyobb boldogság.


Nem számít, mi bukkan fel saját testünk és tudatunk mikrokozmoszában vagy a külvilágban, képesek vagyunk szembenézni vele – nem feszültséggel, elfojtott sóvárgással vagy elutasítással, hanem teljes könnyedséggel, a tudat mélyéről fakadó mosollyal. Semmilyen helyzetben – legyen az kellemes vagy kellemetlen, kívánt vagy nem kívánt – nem leszünk ingerültek, s a mulandóság megértésével tökéletes biztonságban érezzük magunkat. Ez a legnagyobb áldás.

Annak tudata, hogy a saját mesterem vagyok és hogy semmi sem kerekedhet felül rajtam, hogy mosolyogva el tudok fogadni mindent, amit az élet hoz – a tudat tökéletes egyensúlyát, a valódi megszabadultságot jelenti. Ezt a Vipasszaná meditáció gyakorlásával itt és most el lehet elérni. Ez valódi semlegesség, nem negatív hozzáállás vagy passzív zárkózottság.
Nem a világ problémái elől menekvést kereső, a fejét a homokba dugó ember vak beletörődése, fásult közönye ez. A tudat valódi egyensúlya a problémák és a valóság szintjeinek teljes tudatosságán alapul.

A sóvárgástól és elutasítástól való mentesség nem érzéketlen, közönyös hozzáállást jelent, amikor valaki a saját megszabadulását élvezi, miközben nem gondol mások szenvedésére.

Épp ellenkezőleg:

Az igazi semlegességet „szent elfogulatlanságnak” nevezik.
Ez dinamikus minőség, a tudat tisztaságának a kifejeződése.

Amikor tudatunkat megszabadítjuk a vak reakció rögzült szokásától, akkor az először lesz képes kreatív, pozitív cselekedetek megvalósítására, ami produktív és jótékony önmagunk és mindenki más számára is.

A semlegesség mellett megjelennek a tiszta tudat más minőségei is, mint a jóakarat, a szeretet, amely viszonzás és elvárás nélkül keresi mások jólétét; az együttérzés mások gyengeségei, szenvedései láttán, és az együtt érző öröm mások sikere és jó szerencséje láttán.

Ez a négy tulajdonság törvényszerű eredménye a Vipasszaná gyakorlásának.


Korábban mindig megpróbáltuk megtartani azt, ami jó volt nekünk, ami pedig rossz, azt igyekeztünk másoknak továbbadni. Most viszont megértjük, hogy saját boldogságunkat nem érhetjük el más kárára, és csupán az hoz boldogságot, ha másokat is boldoggá teszünk. Ezért arra törekszünk, hogy megosszunk másokkal minden jót, amivel mi rendelkezünk. Miután megszabadulunk a szenvedéstől és megtapasztaljuk a megszabadultság békéjét, felismerjük, hogy ez a létező legmagasabb jó. Ekkor az ember azt kívánja, hogy mások is tapasztalják meg ezt a jót, és találják meg a szenvedésükből kivezető utat.
A Vipasszaná meditáció logikus eredménye: a mettá-bhávaná, a jóakarat kifejlesztése a többi ember irányába. Lehet, hogy korábban is hangoztattuk ezt, de a tudatunk mélyén jelen volt még a sóvárgás és elutasítás. Most bizonyos fokig megszűnik a reagálás folyamata és az önösség régi szokása, s a jóakarat természetesen árad a tudat mélyéről.

Ez a jóakarat a tiszta tudat támogató erejével nagyon erőteljes tud lenni, és békés, harmonikus légkört teremt mindenki javára.


Vannak, akik azt hiszik, hogy mindig kiegyensúlyozottnak lenni azt jelenti, hogy az ember többé nem élvezheti az életet annak sokszínűségében, olyan, mintha egy festő az összes színt tartalmazó palettából csak a szürkét használná, vagy mint ha egy zongorán, valaki csak a középső C-t játszaná. Ez a semlegesség félreértése. A valóság az, hogy a zongora hamisan szól, és nem is tudjuk, hogyan kell játszani rajta. A billentyűk puszta ütögetése az önkifejezés nevében csupán hangzavart okoz. Ha viszont megtanuljuk, hogyan kell felhangolni a zongorát, és megtanulunk játszani rajta, akkor zenélhetünk. A legalacsonyabbtól a legmagasabbig, a billentyűk teljes skáláját használhatjuk, és minden leütött hang harmóniát és szépséget teremt.


A Buddha azt mondta, hogy ha tudatunkat megtisztítjuk és elérjük a „tökéletességig fejlesztett bölcsességet”, akkor megéljük az „örömöt, az áldást, a nyugalmat, a tudatosságot, a teljes megértést és a valódi boldogságot”.

Kiegyensúlyozott tudattal jobban tudjuk élvezni az életet.

Amikor kellemes helyzetbe kerülünk, akkor tökéletesen élvezzük annak zamatát, mivel elterelés nélkül, tökéletesen tudatában vagyunk a jelen pillanatnak. Amikor pedig ez az élmény elmúlik, nem lesz rosszkedvünk. Továbbra is mosolygunk, mert tudjuk, hogy ennek törvényszerűen meg kellett változnia. Ehhez hasonlóan, amikor kellemetlen helyzetbe kerülünk, nem válunk zaklatottá, hanem megértjük azt, s ezáltal felismerhetjük, hogyan változtathatnánk rajta. Ha erre nincs mód, akkor is békések maradunk, hiszen jól tudjuk, hogy ez az élmény is mulandó, és törvényszerűen elmúlik.

Tehát azáltal, hogy tudatunkat feszültségektől mentesen tartjuk, sokkal élvezhetőbb és eredményesebb életet élhetünk.

Van egy történet arról, hogy Burmában az emberek kritizálták Sayagyi U Ba Khin tanítványait, mert hiányolták belőlük a Vipasszaná meditálóhoz illő komoly viselkedést. A tanfolyam során – a kritizálók bevallása szerint – mindig komolyan gyakoroltak, ahogy azt kell, de a végén mégis mindig boldogok voltak és mosolyogtak. Amikor a kritika eljutott az egyik legjobban tisztelt szerzeteshez, Webu Sayadawhoz, azt válaszolta: „azért mosolyognak, mert tudnak mosolyogni”. Ez a mosoly nem ragaszkodásból vagy tudatlanságból fakad, hanem a Dhammából. Aki megtisztította a tudatát, nem fog szomorú arccal járni-kelni.

A szenvedéstől megszabadulva természetes dolog, hogy mosolyog.

Amikor az ember elsajátít egy módszert, ami a megszabaduláshoz vezet, akkor természetes, hogy boldog.

Ez a szívből jövő mosoly nem fejez ki mást, mint békét, semlegességet és jóakaratot.

A mosoly, ami minden helyzetben ragyog, az a valódi boldogság. Ez a Dhamma célja.

Forrás: ursuslibris.hu/William Hart: Az élet művészete – részletek a könyvből

Forrás: http://betegsegnyelv.hu/blog/a-valodi-boldogsag/

 

bodhicitta (bódhicsitta): Buddha-tudat; a citta, a cit gyökből ered, jelentése: tudat, elme vagy tudatosság.

A bódhicsitta így "felébredett/megvilágosodott tudat"-nak fordítható.

A teljes megvilágosodás elérésére irányuló akarat, vágy.  A buddhista "gyakorló" ezt annak érdekében "ébreszti fel önmagában", hogy az összes érző lényt segítse, akik a ciklikus létezés (szanszára) csapdájába estek, akik még nem érték el a buddhaságot.

bodhisattva (bódhiszattva): ”buddhává válni szándékozó”; "megvilágosodásra törő" vagy a megvilágosodott lény kifejezése; bodhi (bódhi): felébredés, megvilágosodás - sattwa (szattva): tiszta, hamisítatlan minőség; tudat; lét; „hős tudatú”; a fényesség és harmónia állapota, a fény és a kiegyensúlyozottság és a béke minősége; a higgadtság ereje [a jóság és a harmónia és a boldogság és a fény minőségeként jelenik meg]. Az a lény, akinek az életében a bódhicsitta fejlesztése az elsődleges cél.

A mahájána és a théraváda buddhizmusban a bódhiszattva (kínai: pú sà, japán: boszacu) az a személy, aki elhatározta, hogy eléri a buddhaság szintjét. Akinek a célja, hogy buddhává legyen.

A théraváda buddhizmusban egy bódhiszattva az, aki a teljes megvilágosodásra (arahantságra) törekszik, míg a mahájána buddhizmusban a bódhiszattva már elérte a megvilágosodás egy nagyon magas fokát, de nem lép be a Nirvánába, hanem másokat segít. Akik minden érző lény üdvéért világosodnak meg, és saját szellemi erejükkel másokat is a megvilágosodáshoz vezetnek. Az ilyen bodhiszattva nem távozik a nirvána állapotába, hanem halála után a Tushita-mennyben várakozik, míg minden lény el nem éri a megvilágosodás állapotát. A bódhiszattvák elérték a tökéletesség azon szintjét, hogy a nirvánába távozzanak, ám az emberek érzett végtelen könyörületesség és megértés miatt a földön maradnak, hogy segítségül legyenek az összes lénynek. Kínában a legismertebb és legnépszerűbb bódhiszattvának Avalokitesvara számít, akit Guanyin néven, női alakban tisztelnek.

Minden emberi lénynek megvan az a lehetősége, hogy ő maga is együttérző, gondoskodó bódhiszattvává váljon. Emellett a bódhiszattvák ugyan a világban élnek, de annak szennyeződéseitől már megszabadultak.

A bódhiszattva kiteljesíti a bölcsességet, az erő tökéletes erényét (bala-páramitá) gyakorolja, és a szennyeződések megszüntetésének ismeretével immár mind a hat természetfeletti erőt (abhidnyá) birtokolja, s megszerzi a mágikus formulák (dháraní) ismeretét. Minden létező lényegét ismeri, és ügyes eszközökkel, az emberek képességeihez, élethelyzeteihez igazodva tanítja azt.

arhat: a buddhizmusban olyan spirituális gyakorlót jelent, aki egy bizonyos magas szintet elért. A különböző hagyományokban és iskolákban eltérően használatos a fogalom.

Az arhat szó eredeti jelentése „érdemre méltó”, amit régtől fogva használnak a védikus, a dzsaina és buddhista írásokban. A théraváda buddhizmusban ezzel a kifejezéssel nevezik azokat a személyeket, akik elérték a megvilágosodást. A Kaitika iskolában például az eszményített bódhiszattvához (bodhiszattvajána) képest az arhat (srávakajána) alacsonyabb szinten van, aki még nem teljesen szabadult meg a tudatlanságtól. A páli kánonban az arhat kifejezést gyakran használják a tathágata szinonimájaként.

tathágata: a tökéletes; az, aki addig eljutott; aki azon az úton járt (mint a többi Buddha); aki megjárta azt az utat; A kifejezést szinonimaként is használják az Arhat szó helyett, amely azt jelenti, hogy valaki az életében elérte a megvilágosodást és bizonyos értelemben már nem is ember. Egy buddha vagy egy arhat az, aki "úgy ismeri és látja a valóságot, ahogy az van". Egy tathágata, egy magasabb szintű élőlény (uttama-puriszo). A Falun (a csínél magasabb életenergia) kung kínai meditációs hagyományban a Tathágata egy létsík, vagy birodalom legmagasabb elérhető szintje. ,,Ő, aki a tudás ösvényén keresztül jutott a dolgok valódi lényegéhez.” ,,Ő, aki elnyerte az igazságot.” ,,Ő, aki észlelte az igazságot.” ,,Ő, aki kinyilatkozza az igazságot.”  A tathá jelentése eként, amely a úgy értelmezhető a buddhizmus szerint, hogy a valóság, ahogy van (jathá-bhúta).gata-ágata ("jött, érkezett"). A bölcsesség túlpartjára érkezett - „ekként/a valóság tudójaként jött/érkezett” (tathá-ágata).

Jidam (tib): Megvilágosodott tudat hatalmas gazdagsága számtalan energia és fény formában fejezi ki magát. A velük való azonosulás meditációban és a hétköznapi életben felébreszti saját buddhatermészetünket.

A jidam kifejezésről úgy tartják, hogy a tibeti jid-kji-dam-csig kifejezésből ered, amely azt jelenti, hogy a lény elpusztíthatatlanul össze van kötve a tudat önmagában tiszta és felszabadult természetével.

Egy fajta istenség a tantrikus, vagy más néven vadzsrajána buddhizmusban, amelyről úgy tartják, hogy a buddhaság, illetve a megvilágosodott elme megnyilvánulása. A személyes meditációs tréning során (szádhana) a jógik a fejlődés érdekében különböző jidamokkal azonosítják alakjukat, tulajdonságaikat és tudatukat.

tantra: ,,kiterjedni", egy ősi tudomány, amely magában foglal számtalan gyakorlatot az elme kiterjesztése és az energia felszabadítása céljával.A tan kifejezés tevékenységre utal, a –tra szótoldalék azt jelenti, hogy „emelni vagy emelkedetté tenni”, ami így a tantra kifejezésben azt jelenti, hogy: „tevékenység, ami emelkedetté tesz bennünket”.

ananda (ánanda): üdvösség, boldogság, Mennyei Boldogság, Gyönyör; a gyönyör lényegbeli princípiuma; önmagában való gyönyör, amely a transzcendentális és végtelen lét alaptermészete.

anandam (ánandam): mennyei boldogság.

 

 „A megvilágosodás nem buddhista, hanem általános emberi élmény.” (Yamada Rosh)

 

,,Mi az, ami számodra fontos, mi tesz boldoggá?...mi az ami számodra a legfontosabb, mi tesz a legboldogabbá?"

 

 

A 12 fő erény: alázat, kitartás, tisztelet, becsület, szeretet, áldozatvállalás, igazság, odaadás, bátorság, lelkierő, nagylelkűség, bölcsesség.

 

,,Minden nyitva áll előtted, a jövő a tiéd. Legyen álmod, célod, vágyaid, dolgozz értük profiként és szívvel-lélekkel.”

 

„Higgy az álmaidban, a vágyaidban és vidd véghez őket, légy eltökélt. Mindig találj arra időt, hogy tehess valamit másokért. Nincs annál nagyobb jutalom, mint másokat boldoggá tenni.” (Fabiola Gianotti)

 

,,Szánj naponta öt percet a mosolygásra. Csak mosolyogj! Egy idő után természetessé válik.”

 

Ahogy az ember a testét ,,eteti” mindennap, ugyanúgy a lelkét is táplálnia kell nap mint nap többször pozitív dolgokkal, sikerélményekkel, olyan dolgokkal melyek örömet, kellemes érzéseket okoznak, olyan helyzetekkel melyekben önmaga lehet. (Molnár József)

 

,,Az energia mindig a figyelmet követi. Ahol a gondolatai vannak, ott van az energia is.” (Kurt Tepperwein - A pozitív pszichológia ereje)

 

,,Mindenki csak azt tudja adni, ami benne foglaltatik a repertoárjában.(Kurt Tepperwein - A pozitív pszichológia ereje)

 

,,Félj kevesebbet, remélj többet. Egyél kevesebbet, rágj többet. Panaszkodj kevesebbet, lélegezz többet. Beszélj kevesebbet, mondj többet. Szeress többet és minden jó dolog a tiéd lesz.” (Svéd közmondás)

 

,,A kialvatlanság, rontja az ítélőképességet."

 

,,Nem tudok kevesebb lenni, pedig ezt akarják."

 

,,Én ismertem már nagyot álmodó embereket, egy közös volt bennük, hogy kinevették őket, de ők legyintettek rájuk."

 

,,Kifogások, mindig csak a kifogások."

 

,,Nem keres mentséget, ha hibázott. Mindenki azért dolgozzon, hogy hogyan nyerjünk."

 

,,Azért jelentkeztél rá, mert tudod, hogy képes vagy rá. Tudom, hogy ideges vagy, de ne feledd okkal kértünk téged, hiszünk benned."

 

,,Ha az embert semmi sem csábítja másra, könnyebb koncentrálnia."

 

 ,,Kamaszkorom óta az egész életem arról szólt, hogy sikeres legyek, híres, ilyen..., ilyen amilyen most vagyok. És igazad volt ez tényleg nem kielégítő. Kell nekem egy pozitív hatás. Kell valaki, aki..., aki komoly és tartalmas, valaki, aki érti az életet, és tudja, hogy..., hogyan éljen jól és boldogan. Mint te. Közeledben akarok lenni, szeretném ha ez a sok jó rám ragadna."

 

 

,,Az embereket magad körül nem tudod megváltoztatni, de viszont Te válogatod meg őket!”

 

A cselekedetek hangosabban beszélnek a szavaknál, és minden mosoly ezt mondja: ,,Kedvellek. Boldoggá teszel. Örülök, hogy látlak.” (Dale Carnegie)

 

A mosolyra képes emberek könnyebben boldogulnak, hatékonyabban tanítanak és adnak el bármit, és boldogabb gyermekeket nevelnek. A mosoly sokkal többet elárul, mint a rosszalló tekintet. A bátorítás is sokkal hatásosabb nevelési eszköz, mint a büntetés. (James V. McMcounell, a Michigan Egyetem professzora)

 

,,Vedd körbe magad olyan emberekkel, akik örülnek az örömeidnek és együttéreznek veled, ha bánatos vagy! Ők az igazi barátok!”

 

 

,,Minden gondolat, minden érzés, minden kívánság vagy akarat különbözõ frekvenciájún rezgés, és erejüknek, illetve tartalmuknak megfelelõen hatnak. Hasonlóképpen hat rám mindaz, amit észlelek vagy amit elképzelek.

A szeretetnek nagyon magas a rezgési frekvenciája, míg a félelemé nagyon alacsony. Ha a tudat kevés fejlődésen megy keresztül, alacsony a rezgésszint, és az életet félelem és fájdalom uralja.
A fejlett tudat sokat tanult, fokozatosan növelte rezgési frekvenciáját, életerejét. Megtanulta tisztelni a többi embert, nem hibáztatni őket, békében és harmóniában élni velük. Mivel több igazolt tudás van a birtokában, nemcsak megérti a szeretet jelentését, hanem annak frekvenciáján is éli az életét.

A szellemi fejlődés egyik feltétele a megemelkedett rezgésszám, s ezt nagyban segíti a tudatosan kialakított harmonikus környezet.”

 

 

,,…tudom, mit akarunk mindnyájan szívünk mélyén: valakit, aki szeret bennünket, és valakit, aki hagyja, hogy szeressük. Ez a bennünk rejlő lehetőség.

 

A nőiség visszaállítása az őt illető megtisztelő helyére, a mi kultúránkban azzal kezdődhet, hogy a nők elkezdik tisztelni magukat és a saját történetüket.
Minden egyes alkalommal, amikor egy nő visszanyeri az erejét, egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy kétezer év fájdalmának és hazugságának véget vessünk. Minden alkalommal, amikor egy férfi az életében tiszteli a nőt és a benne (a férfiban) élő női oldalt közelebb kerülünk Sophia visszatéréséhez.
Mindannyian, akik küzdünk azért, hogy ez még az életünkben megvalósuljon, részesei vagyunk a Kozmikus Anya visszatérésének. Mi vagyunk a leleplezett Hold, mely egyensúlyban van a Nappal, és mi vagyunk a nőiség helyreállítása. Mely egyensúlyban van a férfiassággal. Talán az ég és a föld újra összekapcsolódik itt, a mi időnkben.

 

A kölcsönös biztonság, őszinteség és megbecsülés olvasztótégelyében egy újfajta ént kovácsolhatunk. Ez az új én lelkileg őszintébb, tudatosabb és szabadabb, mint a korábbi megfelelője, aki belépett a kapcsolat öntödéjébe. És mint a főnixnek, mely feltámad hamvaiból, ennek az ennek is szárnyai vannak. És olyan helyekre szállhat, ahová korábban csak képzeletében szállhatott fel.

Itt olyan titkok és kincsek vannak, melyek arra várnak, hogy vegyük a bátorságot és belepjünk önmagunk és partnerünk mélységeibe. De ez nem való mindenkinek, mint mondtam. Valószínűleg tudni fogod, ha esetleg kiválasztott vagy, mert érezni fogod azt a lelkedben, a szívedben.
És bár a magányos időkre szükségük van azoknak, akik Szakrális Kapcsolatban élnek, valami megfordult. Beleegyeznek abba, hogy együtt menjenek végig az istenné válás ösvényén, egymás mellett, mennyen és poklon keresztül, a ragyogó hegycsúcson keresztül, ahol a dolgok hirtelen kristálytisztává válnak, és a lelki halál sötét völgyén keresztül, ahol még a lábunk nyomát is alig látjuk. És a tudatlanság sötétségen keresztül mégis elkezd felemelkedni egy mély őserő.

Ehhez, egy szentháromságra van szükség – három dologra, hogy elvégezzük a legszentebb feladatot – a kölcsönös biztonságra, a lelki őszinteségre és Kedvesünk megbecsülésére.

 

Hosszan beszél arról, hogy a nőnek milyen biztonságban kell éreznie magát, és milyen megbecsülést kell kapnia a Szerelmeséhez fűződő kapcsolatban. Csakis ezután mehet végbe az az alkímiai átalakulás. melyet ő Ízisz szexuális mágiának nevez. Ha ezek a feltételek (a biztonság és a megbecsülés) jelen vannak a kapcsolatban, a nő képes belemerülni a kapcsolatba és szabadon engedi feltárulni a női titkokat közöttük önmagán keresztül. Ha ez megtörténik a szeretkezés során, a nő gyakran beleremeg. Ha a nő hagyja, hogy ez a remegés tovább folytatódjon, akkor az még mélyebb titkokhoz fogja elvezetni.

 

Ha a férfi gyakorolta, hogyan tud belemerülni a partnerében felszabaduló vibrációs energiába, akkor az ő és szerelmese Ka-teste is megerősödik (és ez ennek a rendszernek az elsődleges célja).

Másrészt a nőt úgy látja, hogy természeténél fogva magában hordoz bizonyos, az átalakuláshoz szükséges alkímiai kulcsokat. Ezeket a kulcsokat nem lehet erőszakkal elérni, csak a biztonságot nyújtó és szeretetteljes kapcsolaton keresztül.

Azt is elmondta, hogy él valamerre egy másik része az énemnek, és egy napon találkozhatok majd .,életem páriával". és együtt dolgozunk majd…. Azt mondta, hogy ez a férfi az én lelkem része, és közös munkánk hatalmas és jótékony hatással lesz a világra… És van még egy korai tudatosság, melyre világosan emlékszem. Tudtam, hogy a világmindenség titkai a nők és a férfiak között elképzelhető fizikai tapasztalatokban rejlenek - amikor igazán szeretik egymást. Tudtam, hogy a szerelem az egyik legnagyobb ajándék, melyet megkaphatunk. Tudtam, hogy van egy hely, ahová elmehetsz, egy út, melyen csak a fizikai lét kapuján keresztül lehet elindulni, és csak nagyon kevesen járták végig.

 

…végre találkoztunk. Ekkor engedhettük el egymást a fantáziánkból, melyet mindketten tartogattunk még azokban az években, amikor a saját utunkat jártuk.

 

A legnagyobb becsben tartották egymást minden szinten, spirituálisan és érzelmileg is.

 

A tantra jóga a személyes átalakulás egyik ősi rendszere, mely a szexuális energiákat használja fel a szellemi megvilágosodás eléréséhez. A tantra varázslatának a hatására a férfi istenné alakul, míg a hitvese istennővé. A tantra behívja az isteni minőséget ebbe a világba azáltal, hogy átmenetileg testet ölt a tantrikákban (a tantrát gyakorló személyekben).

…az egyiptomi alkímia elsődleges feladata a Ka-test megerősítése. Ezt a magas szintű eksztázison keresztül éri el, mivel az eksztázis én a mennyei boldogság megerősíti a Ka-t. Két elsődleges ösvény létezik, mely ezzel kapcsolatos. Azoknál, akik szakrális kapcsolatban szeretnék felfedezni Ízisz szexuális mágiáját, az eksztázis természetesen feltámad a szeretkezés során. A másik út a meditáció.

 

Azáltal, hogy hosszú időn keresztül újra és újra belépünk a meditációba, a szamádhi többféle állapotát elérhetjük. Ha elég mély állapotokba lépünk be, szellemünk hozzászokik ahhoz, hogy lássa feloszlani a teremtés álcázó ködfalát.

 

A lecsendesedett elme nélkül sok belső alkímiai reakció egyszerűen nem megy végbe.

 

Meg kell tanulnunk az energia megfelelő használatát (becsületesség és igazságosság), és azt, hogyan irányítsuk másokhoz fűződő kapcsolatainkat. …Az energiafejlesztő gyakorlatokat addig kell végezni, míg a Ka gyakorlatilag elkezd világítani az energiától és a fénytől.

 

Amint a KA test megerősödik (az energiafejlesztő gyakorlatoknak köszönhetően), a szellem ereje is megerősödik. Így a gyakorlatokat végző személy sokkal gyorsabban képes magához vonzani az általa kívánt dolgokat.

 

Az ókori Egyiptomban nem dicsőítették a szexet, hanem szent tevékenységnek ismerték el.

 

A simogatás és a dédelgetés megindítja a csi áramlását a testben és a test körül.

 

A szeretet és a megbecsülés mérhetetlen. Nincs akkorra mérce, mellyel mérhető lenne a fontossága, és a súlya is olyan hatalmas, hogy nincs mérleg, mely mérni képes.

(Részletek Mária Magdolna üzenetei (Tom Kenyon - Judi Sion) könyvből)

 

 

Nem elvakult utópikus gondolat, hogy a nő az eddig elfoglalt helyénél magasabbra emelhető. És magasabbra is kell emelni, ha a holnap nemzedékének gyermekkorát emberhez méltóvá kívánjuk tenni, ha az otthonokban békességet és nyugalmat szeretnénk látni, s ha társadalmi haladást óhajtunk. (Lafayette Ron Hubbard)

 

Azzal, hogy adsz, megszépíted a világot és létrehozol egy olyan környezetet, ahol jó érzés honol és felszabadul a lélek. Adni jó, hiszen ezáltal örömet okozol a másiknak és szebbé varázsolod a napját.

Lehet ez egy mosoly, egy kedves gesztus vagy egy tárgyi ajándék, mind-mind pozitívan hat az emberre. Olyan jó érzés látni, hogy a másik boldog, hogy megfeledkezik mindenről, csupán a jelenben van és önfeledten mosolyog rád, mert olyat adtál neki, amire épp, abban a pillanatban szüksége volt. (Boros Bea)

 

Kedvesség kell, hogy betöltse minden szavunkat és cselekedetünket munkahelyünkön, az iskolában, az egyházban és különösen az otthonainkban. (Joseph B. Wirthlin)

 

Szerető, megértő, figyelmes, törődő, gondoskodás, és szeretettel, törődéssel, megértéssel teli cselekedetek, érzések, érintések, figyelem, kedvességek, kellemességek, szavak, mondatok használata, - megértő, szeretettel teli, értelmet és érzelmet megértő visszajelzések. (Molnár József)

  

Udvariasságra mindig van idő! (Harry Lorayne)

 

Minden nap kiakarom mutatni...

Veled lenni, egymás arcára mosolyt csalni, néha gyereknek lenni, önfeledten nevetni, s tiszta szívből szeretni. Közös élményeket szerezni, új dolgokat kipróbálni és az esőben is táncra perdülni. Hajnalig beszélgetni, a karjaidban megpihenni és minden nap együtt reggelizni a teraszon, miközben a madarak csicseregnek a tornácon. Egymást bátorítani, motiválni és biztatni, hogy ketten együtt szárnyalva csodákat érjünk el. Kedveskedni, meglepni, simogatni, puszilgatni és éreztetni veled, hogy nagyon SZERETLEK Téged. Igen. Minden nap kiakarom mutatni, a szeretetnyelveden akarok beszélni és azt akarom, hogy őszintén tudjunk egymás felé fordulni. Nagyokat sétálni, hintázni, romantikázni, s kihasználni minden pillanatot, hogy az örömökben teljen. Te kész vagy rá... ? (Boros Bea)

 

Neked mi a szeretetnyelved?

Lehet, hogy szeretsz, de ha nem azon a nyelven szólsz hozzám, amit én is megértek, nem fogom érezni és nem fogok hozzád közel kerülni.

Bizony minden ember másképp érzékel. Kinek az érintések, az ajándékok, a szívességek, kinek pedig az elismerő szavak és az együtt eltöltött minőségi idők mennyisége jelzi, hogy a másiknak milyen fontos értéket képvisel az életében. Ha figyelemmel fordulsz a társad felé, rá fogsz jönni arra, hogy Ő melyik nyelvet "beszéli", s azt használva, meg fogja érezni a benned jelenlévő szeretet minden mennyiségét. Egy érintés, aki arra vágyik, csodákra képes, hiszen ahogy a kezedet a testére helyezed, melegség járja át és rögtön libabőrös lesz. Egy szívből jövő ajándék megmutatja, hogy nem csak akkor gondolsz rá, amikor vele vagy, hanem akkor is, amikor épp külön töltitek a napjaitokat. Egy szívesség teljesítése alapján érezni fogja, hogy fontos neked, ahogyan az elismerő szavak által is még értékesebbnek fogja magát érezni. Az együtt eltöltött minőségi idő mennyisége egyénenként különböző, hisz ki többre vágyik, ki kevesebbre, de ha megtaláljuk a megfelelő mértéket, a társunk érezni fogja, hogy mennyire szereted.

Neked mi a szeretetnyelved? :) (Boros Bea)

 

Minden a szavak helyes használatán múlik. (Konfuciusz)

 

A szavak, mondatok akkor jók, ha kifejezik az értelmet és az érzelmet. (Molnár József)

 

,,Ha egy nő szeret egy férfit, akkor az a nő él és vidám, és mindenkivel tud nevetni, csacsogni és kedves lenni, mert a lelkében boldog... A férfiak nem érthetik azt meg, hogy a nő csak abban az esetben érzi magát függetlennek és mindenkivel szemben fesztelennek, ha tudja, hogy szeretve van. Akkor lehet. Akkor úgy érzi, hogy olyan szabad, mint a madár.” (Móricz Zsigmond)

,,Szeretni és szeretve lenni a legnagyobb boldogság a világon.”

,,A nő akkor válik nővé, ha van mellette egy igazi férfi, aki engedi, hogy a nőiesség felszabadulhasson. A nő akkor lesz nő, amikor érzi a szeretetet, és az érzelmi biztonságot, amit a férfi ad. Ekkor kinyílik nőiessége, mint egy csodás virág. A nő akkor boldog, ha szeretik és ezt viszonozva szerethet. A nő annyira nő, amennyire férfi a férfi , aki mellette van.
Ha egy nőt nem ragyogtatsz minden nap, nem is vagy igazi férfi...”

A találkozások megérintenek és újat mutatnak, amiből tanulhatsz, s amiből a gazdagságodra rálelhetsz. Ki gyűlölettel, ki pedig szeretettel fordul feléd, de ne feledd, mindenki azt mutatja, ami éppen a lelkében él. Ha mosolyogsz, visszamosolyognak, ha haraggal vagy megtelve, beléd szúrnak. S amikor mi találkozunk, azt szeretném, ha megéreznéd a szeretet varázslatos erejét és hagynád, hogy az elárasszon Téged és az egekbe repítsen fel! (Boros Bea)

,,Nincs annál felemelőbb, mint valaki olyannal együtt élni, akit szeretsz és akiben megbízol, akivel megoszthatod legbensőbb gondolataidat és érzelmeidet. Isten egyik legnagyobb ajándéka az, ha olyan társra lelünk, akire támaszkodhatunk, aki végig mellettünk áll az élet örömeiben és nehézségeiben egyaránt.”
(T. D. Jakes: Mielőtt megtennéd - Hozz jó döntéseket, amelyeket nem fogsz megbánni!)

Ha valaki nem tesz meg érted legalább annyit, amennyit Te érte, akkor nem ő az igazi. …Ő csak egy újabb útitárs az igazihoz vezető rögös és hosszú úton. …Ha megtalálod azt, akit keresel, akkor azt rögtön tudni és érezni fogod, mert olyan érzés lesz, mintha mindig is Őt kerested volna. …Idegen, de mégis ismered….Még távoli, mégis közelebb van, mint bárki más. …A szemedbe néz, de a lelkedbe lát. Hozzád beszél, de a szívedhez szól. …Na Ő lesz az igazi!

,,Akit érdekelsz…Megkeres!

Aki vágyik rád… Bizonyít!

Aki szeret… Megbecsül!

A többi csak kifogás.”

 

,,Ha kedvelsz, mondjad. Ha hiányzom, éreztesd. Ha szeretsz, bizonyítsd.”

 

 

,,Ha szeretsz valakit, megtalálod a módját szeretetet kifejezésének.” 

 

Hitesd el velem, hogy elég jó vagyok neked!

Azt akarom, hogy úgy nézzen rám, hogy igen, ő hozzám tartozik, de tudja azt, hogy mennyire törékeny minden, ami mögöttem lapul. Tudjon róla, tudjon mindenről, és pont ezért ragyogjon a szeme. Éreztesse, hogy több vagyok, mint aminek érzem magam. Jóval több, mert így fog arra ösztönözni, hogy igenis, menni kell előre. Egy ilyet nem tudnak szétszakítani, senkinek sincs hatalma felette. Nincs az a valaki, aki bele tudna rondítani, hiszen áthatolhatatlan millió szál szövi össze az életeteket, itt bizony nincs helye féltékenységnek. Kötődésnél nincs taktika, csak őszinteség. (Oravecz Nóra)

 

Minél többet hiszel el a szerelemről, amit megkaphatsz, annál több jelenik meg az életedben. (Oravecz Nóra)

 

Még egy mosoly, ami felkavar, még egy érzés, amiről már rég azt hitted, hogy nem létezik, hogy senki sem tudja kihozni belőled, de neki sikerül. (Oravecz Nóra)

 

,,Az igazi férfi ragyogtat egy nőt.”

 

Az önbecsülést, egy romantikus kapcsolat fejleszti igazán.

 

Csodás érzés, ha önmaga lehet az ember valaki mellett, és a másik is kimutatja az érzéseit. Nincsenek játszmák. (Makai Rita)

 

Megérteni, megfigyelni, meghallgatni és meghallani mindazt, amire szükséged van és amire szüksége van a másiknak. Végiggondolni, elmondani, elmagyarázni, hogy mi van Veled, mit érzel és mit gondolsz, ez a kommunikáció. Amely akkor működik, ha ez kölcsönös. Ha megosztjátok egymással a gondolataitokat, gondjaitokat, elmesélitek élményeiteket, de nem akartok győzni, zsarolni, meggyőzni.
A jól működő meghitt beszélgetés, gondolatcsere, gyógyító hatású. Tükörként működik és újabb meglátásokat, észrevételeket vett fel. Miközben megpróbáljuk megfogalmazni, Magunk is jobban kezdjük érteni, ami Bennünk zajlik. A másik reakciói, benyomásai és elgondolásai, új keretben láttatják és láttathatják a megoldáshoz vezető utat vagy csak egy másik fókuszból látunk rá a saját történetünkre….

https://www.facebook.com/614484665322190/photos/a.633975010039822.1073741828.614484665322190/958261310944522/?type=3

 

,,Ha valaki mindennek csak a rossz oldalát látja, az azt mutatja, hogy nincs semmi önbizalma. Az ilyenek el akarják érni, hogy mások is elbizonytalanodjanak, ahogy ők.”

 

,,Nem a kövérségről tudtam meg sokat, hanem az önazonosságról. Ki irányítja? A tömeg? A barátod? A szüleid? Vagy te? (...) Mert kövér vagy vékony, népszerű vagy lúzer, mindez csak attól függ, hogy a világ határoz meg téged, vagy te mondod meg, ki vagy!”

 

,,Követünk el hibákat, a kérdés az, hogy mihez kezdünk vele."

 

,,Ne feledd, hogy ember vagy. Teljesen természetes, ha néha kicsit szétesel. Csak ne maradj ebben az állapotodban, ordíts egy nagyot, és folytasd onnan, ahol abbahagytad!"

 

,,Jól mondtad, hogy mennyit lehet tanulni, ha megtanulsz tanulni."

 

,,A jó elmélet igazodik a tényekhez."

 

,,A jó hipotézis kiállja a próbákat."

 

 ,,Ha csak egy esélyed lenne, mit tennél, mindent megtennél vagy hagynád?"

 

 „Bármiféle érzéseket melengetsz is magadban, ezek vonzzák be a holnapodat….

Az öröm további örömöket vonz. A boldogság több boldogságot. A békesség több békét. A hála több hálát. A jóság több jóságot. A szeretet több szeretetet.

Ez belső munka. Nem kell mást tenned világod megváltoztatásához, mint hogy megváltoztatod, amit odabent érzel. Igazán könnyű, nem igaz?” (Rhonda Byrne - Határtalan gondolatok)

 

A kreatív embereknek nincs szükségük arra, hogy mások motiválják őket, hiszen önmagukat motiválják. Odafigyelnek, és az agyuk mindkét felét kihasználják a teljesítő képességük határáig. Ők megtalálják az ösztönzést, nem másoktól várják el. És lehető legnagystílűbben használják a fejüket. - Donald Trump

 

Mérjétek fel magatokat. Ismerjétek meg képességeiteket, és akarjatok naggyá lenni. … Ragadjátok meg a lehetőséget. Élvezzétek. És ne hagyjátok, hogy bármilyen külső erő eltérítsen a célotoktól. (Tűzszekerek)

 

 Aki tudja, hogy varázslat van benne, a lelkében, a lényében, a sorsában, annak nincs ideje arra, hogy korlátokat építsen magának. Ő hisz abban, hogy különleges anélkül is, hogy bárki elmondaná neki. Mosolyog, mert érzi, hogy van benne valami, ami mindent képes elindítani, ha nagyon akarja. És ez bőven elég. Bízik a sorsában, tudja, hogyha elég ideig csinálja a dolgát, valóra tudja váltani az álmát. Hiszen egyetlen álom sem születik meg benned véletlenül, semmit sem jön csak úgy. Ha akarod, ha érzed, hogy szeretnéd, annak oka van. Tegyél érte. Higgy a varázslatban, ami átjárja a porcikáidat, és élvezd, ahogy az élet visszatükrözi. (Oravecz Nóra)

 

 

A motivációm az, hogy imádom a tornát. Még mindig hihetetlenül élvezem, egyszerűen szerelmes vagyok a sportomba. (Oksana Chusovitina világbajnok tornásznő)

 

  • ,,A vizualizációt ki lehet egészíteni valós érzékszervi ingerekkel is. Az önbizalom-növelő gyakorlathoz például célszerű élénk, energikus zenét hallgatni.

Úgy tűnik, hogy ezen a téren a filmzenék a leghatékonyabbak. A hallgatóim leggyakrabban a Rocky III, a Tűzszekerek és a Top Gun betétdalait szokták emlegetni, nekem pedig a 2003-as Pán Péter című filmből James Newton Howard Repülés című száma a kedvencem.

Tedd fel a fejhallgatót, és hagyd, hogy a kiválasztott zene beleringasson az elérni kívánt mentális állapotba!

 

  • A ráhangolódás közben végrehajtott mozdulatok új szintre emelik a vizualizációt. Mivel fiziológiád befolyásolja a pszichédet (azaz a tested is hat az elmédre – erről bővebben a következő fejezetben lesz szó), ezért bizonyos mozdulatok és testhelyzetek adott érzelmeket idézhetnek fel az elmédben.
  • Próbálj arra gondolni, mit csinálnál abban a lelkiállapotban, amelyet el szeretnél érni!

Lehet, hogy örömödben belebokszolsz a levegőbe, vagy felemelt karral azt kiabálod, hogy „EZ AZ!”.

A mozdulat végrehajtása (és a szavak kimondása) a vizualizáció végén mintegy bebiztosítja, hogy eluralkodjon benned a győzedelmes érzés, és maximalizáld a gyakorlat önbizalmat fokozó hatását.

 

A vizualizáció nagyszerű módszerével növelheted az önbizalmadat, több kedvességet érzékeltethetsz másokkal, oldhatod a szorongásodat, és nyugodt lelkiállapotba kerülhetsz.

 

Gyakorlatilag bármilyen érzelmet felébreszthetsz magadban annak érdekében, hogy megfelelő legyen a testbeszéded.

 

A látás, hallás, mozgás hármas egységét folyamatosan finomítgatni lehet, és kell is.

Az a legcélszerűbb, ha kifejlesztesz és begyakorolsz egy olyan vizuális technikát, amellyel bármilyen helyzetben gyorsan magabiztos lehetsz, és így a legnagyobb nyomás alatt sem kell kétségbe esned.”

 

Napoleon Hill, 19. századi író rendszeresen azt képzelte el magában, hogy:

9 nagy emberhez – köztük Waldo Emersonhoz, Thomas Alva Edisonhoz, Charles Darwinhoz és Abraham Lincolnhoz – fordul személyes tanácsokért.

Egyik könyvében ezt írta:

 

Képzeletben minden este… leülök tanácskozni ezzel a csoporttal, amelynek tagjait magamban „láthatatlan bizalmasaimnak” nevezem… Képzeletbeli mentoraimhoz fordulok minden bonyolult problémával, amely engem vagy az ismerőseimet nyugtalanít. Bámulatosak az eredményeim.

 

Célszerű olyan tanácsadókat választanod, akik a számodra valamilyen érzelmet testesítenek meg.

A karizmád fokozásához olyan figurákat kell felidézned, akik magabiztosak, kedvesek, gondoskodók, nyugodtak és jókedvűek. Szükség esetén képzeld azt, hogy odamész hozzájuk egy „lelki fröccsért”. A placebohatás áldásainak köszönhetően a módszer még akkor is hatékony, ha a képzeletbeli szituációt nem érzed reálisnak.

 

 

A vizualizáció ténylegesen nagyszerű eszköz.

Minden karizmát fokozó módszer közül ez az, amelyet feltétlenül be kell venned a fegyvertáradba.

Ha ebből a könyvből csak ez az egyetlen ismeret, amely megmarad, már akkor is nagymértékben javíthatja a személyes kisugárzásodat. (Olivia Fox Cabane - Személyes vonzerő)