Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pozitív idézetek 7

 

"A milliomossá válás folyamata nem azonos minden esetben. Vannak viszont olyan személyiségjegyek, amelyek valamennyi önerőből milliomossá vált személynél megtalálhatók, mint például a bőséges optimizmus, az önbizalom és a jó kapcsolatépítő képesség. Természetesen kisebb eltérések is megfigyelhetők, de minden kétséget kizáróan létezik egy sablon, amit érdemes követni." (Annalena Lobb)

 

 

 

Én egy Ember vagyok.

Tele vágyakkal és célokkal,

Tele hibákkal és kudarcokkal.

A mérlegre csak az kerül, miből volt több.

 

Gondolatban mindig két mappát nyitok:

Egyet "Siker" egyet "Pofára esés" címmel.

És amíg az előbbi vastagabb, történjen bármi, mosolygok! (Rákász Gergely)

 

 

A sikert nem hajszolni kell, hanem vonzani, azáltal, hogy vonzó személyiségekké fejlesztjük  magunkat. (Jim Rohn)

 

A siker érdekében állandóan sikerességet kell sugároznod. (Amerikai szépség c. film)

 

Ha sikeres akarsz lenni, ne támaszkodj másokra olyan dolgokban, amiket te is meg tudsz tenni. (Sasha Azevedo)

           

Ha az életben elérhető sikert A-nak vesszük, akkor A=X+Y+Z. X a munka, Y a játék, Z pedig, hogy befogod a szád. (Einstein)

 

Rosszindulatú megjegyzésekbe még senki nem halt bele - egyszerűen hozzátartoznak az élethez,  főleg, ha az ember sikeres valamiben. (Paulo Coelho)

 

A siker napról-napra megismételt kis igyekezetek összessége. (Robert Collier)

 

Ha csak azt tesszük, ami nem esik nehezünkre, soha nem leszünk sikeresek. Abból tudhatjuk, hogy jó  úton vagyunk a sikeres élet felé, ha az út, amelyen járunk meredeken felfelé halad. (Gary Chapman)

 

A siker jobbára azon múlik, hogy akkor is kitartsunk, amikor mások már feladták. (William Feather)

 

A sikeres emberek tisztában vannak a fontossági sorrendekkel. Ők tudják, hogy kitartó, kreatív és intelligens kockázatvállalás idővel az elképzelhető legnagyobb biztonságot nyújtja. (David J. Haskins)

 

Ha azt tartod, hogy elveszett vagy, akkor el is vesztél. Ha azt hiszed, hogy nem mered megtenni, akkor nem is mered majd megtenni. Ha nyerni szeretnél, de úgy véled, nem tudsz nyerni, majdnem lehetetlen, hogy sikerüljön. Ha azt tartod, hogy veszíteni fogsz, veszítettél. Mert odakinn a világban látni fogod, hogy a siker az ember akaratával kezdődik. (Lafayette Ron Hubbard)

 

A siker mércéje az, milyen magasra ugrasz, miután elbuktál. (George Smith Patton)

 

A siker titka, hogy megtanuld, hogyan használd fel a fájdalmat és az örömöt ahelyett, hogy a  fájdalom és az öröm használna ki téged. Ha ezt megtanulod, te tartod kézben az életedet, ha  elmulasztod, kiszolgáltatod magad az életnek. (Anthony Robbins)

 

Ha szivárványt akarsz látni, el kell viselned az esőt. (Dolly Parton)

 

Annak, aki fegyelmezi magát, jobbak az esélyei a győzelemre. (Nora Roberts)

           

Nagy dolog a nagyság, de még nagyobb az emberség. (Will Rogers)

 

A jó kezdet fél siker. (Seneca)

 

Elsőnek lenni - ez a fontos. Tenni, mondani, látni valamit, mindenki mást megelőzve - ez az a gyönyörűség, amelyhez képest minden más gyönyör lagymatag és hétköznapi, minden más elragadtatás olcsó és közönséges. (Mark Twain)

                       

Egy jó távcső ezerszeresére tud felnagyítani egy sztárt, de egy jó újságíró még ezen is túltesz. (Fred Allen)

 

Mindegy, meddig énekelhetek még: a zenei karrier hatalmas felelősségérzettel ruházott fel, amelyet nemcsak a családom iránt érzek, hanem az iránt a számtalan ember iránt is, akik példaképnek tekintik az énekeseket. Sokkal tartozom a rajongóimnak – de az is lehet, hogy mindent nekik köszönhetek. Ezt is csak egyféleképpen fizethetem vissza, mégpedig azzal, hogy az életemet megvilágosító kérdésre adott igenlő választ a gyakorlatba is átültetem, és helyesen cselekszem. (Pat Boone)

 

A sikeres ember megkapja, amit akar. A boldog ember örül annak, amit kap. (Brown, H. Jackson)

 

Ha jó hírneved a múltban valamilyen okból kifolyólag csorbát szenvedett, ne ess kétségbe! A jó hírnév visszaszerezhető. Mint ahogyan az öreg puska csöve is újra meg újra kifényesíthető. (Meg Cabot)

 

A mindennapok forgatagában nagyon könnyen beleeshetünk a siker hajszolásának csapdájába: mind  keményebben dolgozunk azért, hogy minél magasabbra jussunk az érvényesülés létrafokain, s csak  amikor a létra tetejére érünk, vesszük észre, hogy az nem a jó falhoz támaszkodik. (Stephen R. Covey)

 

A siker titka az, hogy képesek legyünk megváltoztatni emberek véleményét. Ettől lesz valaki jó  ügyvéd, jó politikus, jó fűszeres. (Frank Crane)

 

Engem semmi sem állíthat meg - még a siker sem.(Alexis Crowley)

 

Ha zsenit játszol, azzá leszel. (Salvador Dali)

 

A sikeres ember az, aki reggel felkel, este lefekszik, és közben azt csinálja, amihez kedve van. (Bob Dylan)

 

Ha már minden józan ésszel felépített elképzelés kudarcot vallott, akkor egy őrült terv is  sikerrel járhat. (Follett, Ken)

 

Ha a sikernek van titka, akkor az abban a képességben rejlik, hogy megértjük a másik ember  nézőpontját és az ő szemszögéből is látjuk a dolgokat, nemcsak a sajátunkéból. (Henry Ford)

 

A tét emelkedett. Aki járja a hágcsót a huzatos létben, nyeresége lesz, ha jobbjával kapaszkodva  baljában másokat emelni marad erő, lába pedig senkit nem taszít lejjebb. (Jókai Anna)

 

Hajlamosak vagyunk a sikert jövedelmünk vagy autónk nagyságával meghatározni, nem pedig  segítőkészségünk fokával vagy emberségünk érettségével. (Martin Luther King)

           

A siker általában belépőjegy egy sor újabb döntéshez. (Kissinger, Henry)

           

Hírt és dicsőséget vadászni hiúság. (Kölcsey Ferenc)

 

Mindig arra gondolj, hogy saját eltökéltséged arra, hogy sikeres légy, fontosabb bármi másnál. (Lincoln, Abraham)

 

Mindig is úgy találtam, hogy a kegyelem nagyobb sikerre visz, mint a szigorú igazságosság. (Lincoln, Abraham)

                       

A legtöbb ember kis dolgokban sikert érhetne el, ha nem kerülne bajba nagyra törő ambíciói miatt. (Longfellow, Henry Wadsworth)

 

A siker nélkülözhetetlen előfeltétele, hogy képesek legyünk elutasítani a jelentéktelen feladatokat. (MacKenzie, R. Alec)

 

A siker csak akkor meghatározó számodra, ha vesztes vagy. (Osho)

                       

Ha nem tudsz fejlődni, találnod kell egy pótszert, ami növekedhet helyetted. (Osho)

 

 

A szent ember és Isten

Egy szent ember egy nap Istennel beszélget...

Mondja neki:

          - Uram, szeretném megtudni, hogy milyen a Paradicsom és milyen a Pokol.

Isten odavezeti a szent férfit két ajtóhoz. Kinyitja az egyiket és megengedi a szent embernek, hogy betekintsen......

A szoba közepén egy hatalmas kerek asztal volt és az asztal közepén egy nagy fazék, benne ízletes raguval.

A szentnek elkezdett csorogni a nyála.

Az emberek, akik az asztal körül ültek csont soványak és halálsápadtak voltak. Az összes éhezett. Mindegyiknek egy hosszú nyelű kanál volt a kezében, odakötözve a kezéhez. Mindegyikük elérte a ragus tálat és vett egy kanállal. De mivel a kanál nyele hosszabb volt, mint a karjuk, nem tudták a kanalat a szájukhoz emelni.

A szent ember megborzongott nyomorúságukat, szenvedésüket látva.

Isten ekkor azt mondta:

          - Amit most láttál az a Pokol volt.

Majd mindketten a második ajtóhoz léptek. Isten kitárta azt és a látvány, ami a szent elé tárult, ugyanaz volt, mint az előző szobában. Ott volt egy nagy kerek asztal, egy fazék finom raguval, amitől ismét elkezdett folyni a szent ember nyála. Az emberek az asztal körül ugyanúgy hosszú nyelű kanalat tartottak a kezükben. De ez alkalommal az emberek jól tápláltak, mosolygósak voltak és nevetve beszélgettek egymással.

A szent ember ekkor azt mondja Istennek:

          - Én ezt nem értem!

          - Ó, pedig ez egyszerű - válaszolja Isten - ez igazából csak `képesség´ kérdése. Ők megtanulták egymást etetni, míg a falánk és önző emberek csak magukra gondolnak. `A Pokol gyakran itt van a Földön.´

 

 

 

 

"A pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa." (Karácsony Sándor)

 

"A gyermek a legtökéletesebb teremtmény, mert egyedül ő tudja megalkotni saját egyéniségét. A gyermek lelke lágy viaszhoz vagy fehér papírhoz hasonló, ahová magának a gyermeknek kell belevésni a képzeteket." (Maria Montessori)

 

"Nem a tudás, hanem a tanulás, nem a birtoklás, hanem a szerzés, nem az ottlét, hanem az odaút szerzi a nagyobb örömet." (Carl Friedrich Gauss)

 

"Az olyan ember, aki nem ért a számítógéphez a XXI. században analfabétának fog számítani." (Teller Ede)

 

"Ez kölcsönbe megy: az emberek, miközben tanítanak, maguk is tanulnak." (Seneca)

 

"Amikor a fiadat oktatod, a fiad fiát is oktatod." (Talmud)

 

"Nem értünk rá tanulni, mert folyton tanítottak." (Karinthy Frigyes)

 

"Abban mutatkozik meg műveltségünk, ahogyan a műveletlenekkel bánunk." (Móra Ferenc)

 

"A tanuló ne gondolatokat, hanem gondolkozni tanuljon." (Immanuel Kant)

 

"Minden kisgyerek okos, a legtöbb ember ostoba. Ezt teszi a nevelés." (Móra Ferenc)

 

"A kötelező irodalom érdekes dolog. Mindenki szeretné, ha olvasta volna, de senki sem szeretné elolvasni." (Mark Twain)

 

"Minden gondolatunk, minden tervünk azt célozza: hogy lehetne benneteket vidámabbá, életrevalóbbá, műveltebbé, derekabbá tenni." (Karácsony Sándor)

 

A nyolcéves háború (Részlet) "Háború van, hát háború van, mit tagadjuk. Kitört az első tanító és tanítvány legelső találkozásakor, és tartani fog, míg csak iskola lesz a világon. Legfeljebb a hadieszközök és a harcmodor módosulnak néha. A diákháborúról az él a diáktudatban, hogy a tanári kar kezdte. És ez meglehetősen valószínű, úgy első látásra. Ők az idősebbek, okosabbak, tapasztaltabbak, hatalmasabbak, a minden tekintetben előnyösebb helyzetben levők. A diák, különösen az első osztályosok kis ártatlan, teljes mértékben ki van szolgáltatva önkényüknek. Egy ilyen tíz-tizenegy esztendős naiv lélek jóhiszeműségében vall, mint a parancsolat, ha kérdik. Késő bánat, eb gondolat aztán, mikor utólag keserűen kell tapasztalnia, hogy jobban tette volna, ha egy kicsit óvatosabb. De megtanulja. Első intőkonferencia, vagy legkésőbb értesítőosztály után tudja már mind, hányadán állunk. És ha a felsőbb osztályosok jóakaratú figyelmeztetésének el nem hitte, tapasztalhatja a maga bőrén, hogy nem babra megy a játék. Humbug minden takargatása a meztelen igazságnak, smonca az, hogy „nézd, édes fiam, tekintsd bennem az atyai jó barátodat”. Háború van, életre-halálra szóló elkeseredett küzdelem, végkimerülésig, ember ember ellen, olyan keserves kézitusában, amilyenről a gorlicei áttörés alkalmából lehetnek emlékeik azoknak, akik végigcsinálták. Van, aki nem hiszi? No, sétáljon velem egyet, és nézelődjünk. Ha igaz az, hogy nincs háború, minek az a nagy fegyverkezés? És mi az, ha nem arzenál, amit itt most megmutogatok? Hadi múzeum talán? Lehetni lehetne, de ki meri azt állítani, jótét lélek diákember, hogy kimentek már a divatból eme szúró-vágó szerszámok? Notesz, osztálykönyv, intőcédula, index. Tehát szekunda, beírás, intés, buktatás. Hazaizenés, szülők felcitálása, büntetésfeladat, viccelés (igazi nevén froclizás). „Kicsípés”, „padból-folytattatás”, örökös gyanúsítás a puskával, dolgozatíráskor életbe lépett rendszabályok a lesés elkerülésére, pikkelés és néha pofon is. Referálások osztályzás előtt, br... Kijelentések, mint pl. maguk akarnak kibabrálni velem? Esetleg: hiszen, ha akarnám, még a jeleseket is megbuktathatnám, jó lesz vigyázni... „Ahám, maga az a híres futó?” ... dúl a háború. A pad alatt mindig nyitva van a könyv, ha a pad tetején be kell csukva lenni. A pad alatt Winnetout olvasom, mikor a pad tetején Vercingetorix viselt dolgai vannak soron. A pad alatt óvatosan továbbcsúsztatom azt a bizonyos cédulát, amelyre rá van írva, hogy „add tovább Szabónak”, miközben arcom a leghíresebb reneszánsz festők angyalkáinak ártatlan mosolygását ölti magára, a pad alatt puska lapul, tavalyi dolgozatfüzetek bújnak meg ártatlanul, a pad alatt szoktam odaszíjazni az előttem ülő bal lábát a padhoz, hogy vergődjék majd, ha fel akar ugrani, a pad alól indulnak titokzatos útjukra a tintás lábú legyek... A pad alatt konferenciáznak, sakkoznak és indulnak nyaktörő körútra osztályszerte a merészebbek, a pad alatt működnek a bicskák kezdőbetűk arányában, a pad alatt írja meg az ember a házi feladatát, sőt még szundíthat is egyet adandó alkalommal, bizonyos esetekben, ha úri kedve éppen úgy találja jónak. A pad alatti világ alattomos tagadása mindennek, ami a pad fölött szokásos és kötelező. Titkolt, de elszánt és egymás között minduntalan hangsúlyozása annak, hogy ami odafönt. történik, ahhoz nekünk semmi közünk, abba akaratunk ellenére sodródunk bele, kényszernek engedve élünk benne, annyira hajtjuk meg dacos fejünket előtte csak, amennyire okvetlenül muszáj. Gessler kalapszerű tekintélyszimbóluma előtt fogcsikorgatva tesszük tiszteletünket, ahol lehet és ahogy lehet becsapjuk, kijátsszuk, bolonddá tesszük, kifigurázzuk." (Karácsony Sándor)

 

"Nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációnak meggyőződéseket közvetítsünk. Hozzá kell segítenünk, hogy a saját ítélő erejét, a saját felfogóképességét használja. Tanuljon meg a saját szemével nézni a világban. (...) A mi vélekedéseink és meggyőződéseink csak a mi számunkra érvényesek. Az ifjúság elé tárjuk őket, hogy azt mondjuk: így látjuk mi a világot. Nézzétek meg most már ti is, milyennek mutatja magát nektek. Képességeket ébresszünk fel, és ne meggyőződéseket közvetítsünk. Ne a mi igazságainkban higgyen az ifjúság, hanem a mi személyiségünkben. Azt vegyék észre a felnövekvők, hogy mi keresők vagyunk, és őket is a keresők útjára kell vezetnünk." (Rudolf Steiner)

 

"Az élményekkel járó benyomások lassanként eltűnnek emlékezetünkből, de nem tűnnek el gyümölcseik. Nem emlékezünk már összes gyermekkori élményünkre, amikor írni és olvasni tanultunk. Nem tudnánk azonban írni és olvasni, ha ezeket az élményeket nem éltük volna át, és ha eredményük képességek formájában nem maradt volna meg." (Rudolf Steiner)

 

"A gyermeket tiszteletben kell fogadni, szeretetben kell nevelni és szabadságban kell elbocsátani." (Rudolf Steiner)

 

Mindenfajta nevelés önnevelés, és mi mint tanítók, nevelők csak a saját magát nevelő gyermek környezetét alkotjuk. A legkedvezőbb környezetet kell teremtenünk, hogy a gyermek úgy nevelje általunk önmagát, ahogy belső sorsát követve nevelődnie kell. (Rudolf Steiner)

   

 „Harc van az iskola és az élet között. Mi bizonyosak vagyunk, hogy az élet marad a győztes, s a mai iskola fog megváltozni gyökeresen. Hallgasson az iskola mielőbb ez élet szavára, hogy erőszakos átalakulás helyett a fokozatos fejlődés útjára léphessünk.” (Nagy László válogatott pedagógiai művei)

 

"... és kizavarjuk gyermekeinket hajnali hétkor a sötétbe és hidegbe, hogy iskolába menjenek, felrázzuk őket legszebb álmukból, éhesen, fáradtan mennek abba az iskolába, ahol teletömik a fejüket haszontalan szecskával... A jövő iskolája olyan lesz, ahol nem haszontalanságokkal tömik a gyerekek fejét, ott csak egy dolog lesz a tananyag, de az a legfontosabb - ne tégy másnak olyat, amit megadnak nem kívánsz!" (Dr. Szentgyörgyi Albert)

 

 ,,Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.”   (Dr. Szentgyörgyi Albert)  (megj. Szerintem ezt mindenkinek tudnia kellene, ezért ki kell tenni az iskolákba a pedagógus, a szülő és a gyermekért)

 

"... hogyan is lettem én igazi tudós? Nem azzal, hogy sokat tanultam. Már kisgyerek koromban észrevettem hogy ha édesanyám kettévág egy almát, vannak olyanok amelyek a vágásfelszínen hamar megbarnulnak, mások nem barnulnak meg. Akkor persze még nem tudtam megadni a magyarázatát, hogy egyik alma miért barnul meg, a másik miért nem, csak jóval később, már kutató koromban, de már apró gyerekkoromban felkeltette a kíváncsiságomat, hogy mi lehet ennek az oka... Az okokat kerestem..." (Dr. Szentgyörgyi Albert)A középszerű tanár magyaráz. A jó tanár indokol. A kiváló tanár demonstrál. A nagyszerű tanár inspirál. (William Arthur Ward)

 

Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és rámutatsz a tervrajzra. Ehelyett először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt. (Antoine de Saint-Exupéry)

 

A tanítás az optimizmus legnemesebb megnyilvánulása. (Collen Wilcox)

 

A világon mindenkinek hinnie kell abban, hogy képes valami olyasmit nyújtani, amit a világ nélküle nem kapna meg. (Gilbert Keith Chesterton)

 

A tanulatlan emberek csak alakjukban különböznek a vadállatoktól. (Kleanthész)

 

"Könyvek révén sokan lesznek tudóssá az iskolán kívül is, könyvek nélkül viszont senki sem lesz tudós még az iskolában sem." (Coménius)

 

"Mentől műveltebb, civilizáltabb és erkölcsösebb egy nemzet, annál jobb dolga van annál a nemzetnél a gyermeknek. Ez a nemzetek kultúrfokának az én meggyőződésem szerint az első fokmérője". (Klebelsberg Kunó)

 

Forrás közt: http://bolcsekkove.blog.hu/2008/04/07/pedagogia_idezetek

 

 

„A nevelő nagy feladata abban áll, hogy növendékében a jó szokásokat s az erény és bölcsesség elveit meggyökerez­tesse; hogy lassan-lassan betekintést adjon neki az emberi életbe, hogy megszerettesse és utánoztassa vele mindazt, ami kiváló és dicséretre méltó, s hogy ennek megszerzésére lássa el őt erővel, tettre való készséggel és szorgalommal." (John Lo>A lényege: aki eddig eljut, az képes rá, hogy biológiai értelemben véve is betöltse „hu­mán sorsát, vagyis kibontakoztassa mindazokat a képességeit, amivel a teljes­séggel műkődő ember életét élheti. Ez a fajta élet pedig éppenhogy nem énes és önző, hanem sokkal inkább altruisztikus, vagyis a közvetlen énes érdekeket meghaladó. Ezen a szinten válik képessé az ember arra, hogy megismerő funkcióit, kapcsolatait és tetteit alsóbbrendű szükségletei ne „torzítsák el". Az önmegvalósító ember jellemzői, hogy tárgyilagosan, szubjektív értékeléstől mentesen tudja az embereket és eseményeket észlelni, hogy sok tekintetben független a környezetétől: kevésbé ambivalens, kevésbé szorongó, kevésbé ellenséges, olyan, aki kevésbé igényli az elismerést, a státust és a felé irányuló érzelmeket. A függetlensége ugyanakkor nem közöny, hiszen éppen autonómiája birtokában tud elfogulatlanul és mélyen szeretni és felelősséggel vállalt tiszta kapcsolatokat fenntartani.

ERIKSON, Maslow és mint korábban láttuk, Rogers - fejlődésmodellje egyaránt azt sugallja, hogy a személyiségfejlődésnek van egy szükségszerűen erőteljes ,,én-szolgáló" vonulata. Csak az én kimunkálása (optimális mértékű stabilizálása) és az identitásérzésben való integrálása nyithat utat egy olyan állomás felé, ahol az én meghaladható.

 

Ha elölről kezdeném a gyermeknevelést,
fenyegetés helyett festegetésre használnám a kezemet,
Példálózás helyett példát mutatnék,
Nem siettetném a gyermeket, hanem hozzá sietnék,
Nem a nagyokost játszanám, hanem okosan játszanék,
Komolykodás helyett komolyan venném a vidámságot,
Kirándulnék, sárkányt eregetnék, réten kószálnék, bámulnám a csillagokat.
A civakodás helyett a babusgatásra összpontosítanék,
Nem erőszakoskodnék a gyerekkel, hanem a lelkét erősíteném,
Előbb az önbizalmát építeném, azután a házamat,
Kevesebbet beszélnék a hatalom szeretetéről,
És többet a szeretet hatalmáról.  (Diane Loomans)

 

A gyerekeknek ingerekre van szükségük, különben csak lézengenek és unatkoznak. (Jo Frost válságkezelő szuperdada)

 

Andy Rooneyt (tv-s legenda) idegesítette, hogy sok a hülye az egyetemeken, mert még a legbutábbakat se rúgják ki, ha képesek befizetni a tandíjat.