Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pszichológia - Belső, Önbizalom, Siker, Boldogság 2

2018.03.15

 

Számolj le életed zsarnokaival! Ezért fontos megtanulni nemet mondani

Írta: Horváth Petra, 2017.08.09. A kreativitás a mindennapjaim része, mióta az eszemet tudom. Nem szeretem a tétlenséget, mindig késztetést érzek az alkotásra, legyen szó írásról, rajzolásról vagy éppen a grafikai tervezésről. Úgy gondolom, hogy a kreatív folyamatok kiváló teret engednek az önkifejezéshez és a véleménykinyilvánításhoz. Szeretek felfedezni új dolgokat, tanulni és fejlődni, akár a munkámról van szó, akár a szabadidőmről. Az igazi kikapcsolódást számomra a sport és a mozgás jelenti, éppen ezért imádok kirándulni, utazni és edzeni is.

Mióta az eszemet tudom, szerettem segíteni, szívességet tenni az embereknek, olyannyira, hogy volt egy időszak, mikor addig fajult a készségességem, hogy már féltem nemet mondani. Ebből kifolyólag pedig számtalan kényszerhelyzetbe sodortam magam – főként munka területén, de a magánéletemben is –, ami végül rögeszméssé tett.

Így utólag visszatekintve úgy gondolom,

az akkori tudatállapotomat nagyban befolyásolta az is,

hogy nem voltam elég magabiztos. Szörnyű belegondolni, hogy mennyi negatívumhoz vezethet az, ha az ember nem bízik magába kellőképpen. Igazán szerencsésnek mondhatom magam, hiszen viszonylag hamar kilábaltam az akkori labilis korszakomból.

Ha nem tanulunk meg nemet mondani,

az hamar a gyengeségünkké válhat,

amit az arrogánsabb emberek szeretnek kihasználni. A zsarnokok legnagyobb fegyvere a képesség, hogy meglátják mások gyenge pontját.

Mégis, a legkiábrándítóbb tény az,

hogy a legjobb barátodból, a szüleidből vagy a kedvesedből is válhat diktátor,

ha hagyod, hogy a fejedre nőjön.

Természetesen nem azt szeretném ezzel sugallni, hogy mindenre zsigerből nemet kell mondania az embernek, amihez nincs kedve, 

de meg kell tanulnia kialakítani az egyensúlyt a reflektálásai között. 

 

Az örökös főnök dilemma

Ebbe a ziccerbe már bizonyára mindenki belefutott élete során, talán többször is a kelleténél. Az előléptetés reményében, a magasabb fizetésért, a jobb körülményekért, vagy egyszerűen csak az elismerésért cserébe bármit megtennének az emberek. Túlórát jelent be a főnököd a munkaidő utolsó fél órájában? Persze! Maradj bent mindenképpen! Mit számít a századik lemondott randevú, a kihagyott edzés, vagy a sétára váró kutya?

Nem! Egy Vezető sosem kér olyat az alkalmazottjától, ami nem indokolt, míg egy Főnök zokszó nélkül adja parancsba!

Mikor egy új projekt kerül bevezetésre, vagy éppen az évzárás ingoványos talaján próbáltok talpon maradni, vagy valami hasonló, nagyobb horderejű indok készteti arra a vezetőséget, hogy maradásra bírjon, ám legyen. De, ha csak a Főnököd feledékenysége, lustasága vagy maximalizmusa mozgatja a szálakat, határozottan mondj nemet! Ha emiatt bárminemű hátrány ér, adj hangot az igazságérzetednek, és ne félj akár a legfelsőbb szintig elvinni az ügyet!

A zsarnokoskodó munkatárs

Sokan igyekeznek mindent megtenni azért, hogy jobb fényben tüntessék fel magukat a kollégák előtt, azonban az egymás kölcsönös segítése, és a kihasználás között hatalmas a különbség. Sajnos minden munkahelyen van olyan ember, aki mások hátán szeretne feljebb jutni, és, ha te ehhez még támasztékot is nyújtasz, biztos lehetsz benne, hogy eltapos!

Képesnek kell lenned tehát felismerni a különbséget, mikor kér valaki szívességet, mely a jövőben bármilyen formában meg is térülhet számodra, és mikor várja el, hogy megjegyzés nélkül megtegyél neki bármit.

A fejedre nőtt családtagok

Bármennyire is szeretnénk,

hogy legalább a rokonságunkban ne legyen példa zsarnoki magatartásra, mégis nagyon gyakori jelenség a családokban.

Egyesek szerint a családnak sokkal nehezebb nemet mondani, míg mások éppen ellenkezőleg, ebben a közegben bátrabban gyakorolják az elutasítás eme formáját. Én amondó vagyok, hogy a család esetében is tudni kell mérlegelni, és fel kell ismerni, mikor lépik át azt a bizonyos határt!

Mi, emberek, hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy attól még, mert valaki a rokonunk, nem kényszeríthetjük rá a saját akaratunkat, és kérhetünk tőle olyat, amit az illető nem szívesen, hanem kényszerből tenne meg!

A renitens jövő nemzedéke

Ugyan, ki ne látott, hallott, vagy élt volna már át olyan helyzetet, mikor a gyermek dacosan követeli, amit a fejébe vett, és a szülő végül beadja a derekát? Sokan azt vallják, hogy engedni kell a gyereknek, hogy ő is érezze, hogy szava van, jót tesz a kicsi öntudatának. Ez bizonyos helyzetekben szép és jó, de ne feledjük, hogy a korlátok mennyire pozitívan hatnak a gyermekekre.

Fontos tisztázni, hogy gyakran értik félre a szülők is a gyermek akaratosságát. Fel kell tudni ismerni, hogy mi az, amit a kicsi őszintén, gyermeki ártatlansággal és puszta emberi ösztönnel vél megkaphatónak, és mikortól ébred rá, hogy egy kis színjátékkal vagy bizonyos emóciók alkalmazásával bármire ráveheti az idősebb nemzedék tagjait.

Minek ellenség, ha zsarnok a barátnőd

Valóban az egyik legcsodálatosabb dolog a világon, ha megtalálod a másik feled, és most nem a szerelmi szálakról beszélek, hanem egy sokkal különlegesebb viszonyról.

A barátságról lehet szuperlatívuszokban nyilatkozni, mégis legalább annyi árny oldala van, mint becses.

Ha a barátod észrevétlenül alárendelt szerepet oszt neked a kapcsolatotokba, már régen rossz úton jártok, és közel sem szívességek megtételéről beszélünk ekkor.

Az igaz barátság lényege, a szerelemhez hasonlóan,

hogy nem egocentrikus,

tehát a felek hasonló arányban tesznek hozzá a kapcsolathoz.

Mikor úgy érzed, te jóval többet adsz, mint kapsz,

eljött az ideje nemet mondani a barátnőd bőrébe bújt diktátornak!

Párkapcsolati kvóta

A szerelemi szálakat különösen nehéz kordában tartani, ami nem véletlen, ugyanis legalább annyira sorolható egy társ a családi körbe, mint a baráti társaságba. Csakhogy, a gyengéd érzelmeknek megvan az a nem kívánt hatása, hogy vakká, legalábbis tompává teheti az érzékelésünket, így gyakran csak későn esik le, hogy már régen nem a szívesség vagy a segítség zónában tartózkodunk. Sajnos a mai párkapcsolatok igen nagy hányada épül alá- és fölérendelt viszonyra, ami azt eredményezi, hogy természetessé válik, ha az egyik fél mindent megad a másiknak.

Nem szabad hagyni, hogy bármilyen emberi kapcsolat kifordítson önmagunkból, kizsákmányoljon vagy félelembe tartson.

Bármire, amire nem tiszta szívből mondanánk igent, fontos nemet mondani, mind a saját egészséges öntudatunk érdekében, mind a társadalmi szerepvállalásunk révén.

Azért, mert valakit szeretünk, és vele tervezzük leélni az életünket, nem jelenti azt is, hogy be kell hódolnunk neki.

    Megtanulni nemet mondani a számunkra legkedvesebb embernek, egyszerre nehéz és felszabadító feladat is!

Apró, de nem elhanyagolható megjegyzés még, hogy ha a párod nem megfelelően kezeli az elutasításod, akár lelki-, érzelmi- vagy – ne adj Isten – fizikai zsarnoksággal reagál, biztos lehetsz benne, hogy nem a megfelelő társ van melletted! Ebben az esetben pedig mindenképpen eszközölj változtatásokat, akár külső segítség bevonásával is!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/szamolj-le-eleted-zsarnokaival-ezert-fontos-megtanulni-nemet-mondani/127026?page=2

 

Tippek, hogy leküzdd a gátlásaidat, ha idegenekkel beszélsz

Kerültél már olyan szituációba, hogy nem tudtad leküzdeni a gátlásaidat, mikor egy idegennel beszéltél? Majd, mikor elváltatok, órákig fogtad a fejed, hogy hogyan hordhattál össze annyi marhaságot? A jó hír az, hogy a legtöbb emberrel ez megesik, viszont könnyen tudsz rajta változtatni egy kis odafigyeléssel.

Állásinterjún

Tájékozódj a cégről, a múltjáról, amikor pedig rólad kérdeznek, akkor összeszedetten, átgondolva és őszintén válaszolj.

Mindenki szeretne jobb színben feltűnni egy állásinterjún,

viszont kevesen merik bevállalni az őszinteséget.

Ha nagyon zavarba jössz egy kérdésnél, akkor ne válaszolj egyből, hanem szedd össze a gondolataidat, majd egy kis hatásszünet után jöhet a korrekt válasz. Ez nem kínos csend, szóval ne akarj folyton beszélni.

Ismerkedés

Légy laza, határozott, magabiztos, őszinte.

Mesélj őszintén magadról a terveidről, mert az mindig bejön és semmiképp se akard megjátszani magad.

Figyelj a testbeszédre!

Bár a férfiak nagyon vonzónak találják, ha zavarba tudnak hozni, azért ez

az élet többi területén nem túl hasznos tulajdonság,

főleg,

ha a testbeszéded elárulja, hogy mennyire feszült vagy.

Figyelj tudatosan a testedre és arra, ha előjönnek azok a mozdulatok,

melyek arról árulkodnak, hogy mennyire kellemetlen számodra az adott szituáció.

 • Ne hadonássz a kezeiddel,
 • ne hadarj és
 • ne hagyd elcsuklani a hangodat, mert ezek mind árulkodó jelek.

Ha egy idegennel beszélsz,

 • húzd ki magad,
 • beszélj lassan 
 • és érhetően.

Látszódjon rajtad, hogy

egyáltalán nem tudsz

zavarba jönni semmitől.

Forrás és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-tipp-hogy-lekuzdd-a-gatlasaidat-ha-idegenekkel-beszelsz/126350

 

,,Az érzelmi intelligencia egyik jellemzője, hogy képesek vagyunk az ÉRZÉSEINKHEZ ÉPÍTŐ MÓDON HOZZÁÁLLNI. Nem uralkodnak el rajtunk, hanem kézbe vehetőek.”

 

Az intelligencia fogalmának nincsen pontosan elfogadott definíciója.

Maga a szó a latin intellego igéből eredeztethető, jelentése megismer, felfog, megért. Hétköznapi értelemben használják a műveltség, az értelmesség, a szellemi képességek átfogó szinonimájaként. Iskolai körülmények között gyakran alkalmazzák ezt a kifejezést a jólneveltségre, a logikus gondolkodásra, a világos okfejtésre stb. Ez a fogalom, úgy tűnik, egyfajta jolly joker a pedagógiában. Hol szűkítik, hol tágítják, hol rosszul értelmezik.

 

Az intelligencia egyfajta értelmezési, helyzetfelismerési képesség, a megfelelő viselkedés megválasztásának a képessége.

Mivel globális képességről van szó, nehezebben tudjuk megmondani, mi az intelligencia, mint megítélni, hogy milyen az intelligens viselkedés.

A józan ítélőképesség, a gyakorlati érzék, a dönteni tudás, a jó felfogóképesség, a környezethez való hatékony alkalmazkodás és problémamegoldás mind e fogalomkörbe sorolhatók.

Az intelligencia fogalma nem fedi az iskolázottságot. Mindannyian ismerünk többdiplomás embereket, akiket a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetnénk intelligensnek.

Sternberg (1986) dolgozta ki az intelligencia háromrétegű elméletét.

 • Az első réteg a környezeti (kontextuális) intelligencia, mely a kulturális elvárások szerinti megfelelő viselkedést tartalmazza.
 • A második réteg a tapasztalati (experimentális) intelligencia, melyet az adott helyzet értékelésekor, az adekvát cselekvés megválasztásakor, gyakorlatban elsajátított készségeink előhívásakor tudunk kamatoztatni.
 • A harmadik réteg pedig az ún. komponenciális intelligencia, melynek három összetevője van:
  • tudásra, tanulásra való képesség,
  • problémamegoldó készség,
  • tervezési, döntési képesség.

A kutatók körében korábban erősen tartotta magát az intelligencia örökletességének gondolata.

Ma már tudjuk, hogy a pszichikus fejlődés az öröklés és környezet bonyolult interakciója nyomán jön létre.

Az öröklés és a környezet kölcsönhatását, a környezet és a nevelés szerepét bizonyítja, hogy az örökbefogadott gyermekek intelligenciája - kedvező szociokulturális körülmények között - nem a vér szerinti, hanem az örökbefogadó szülőkéhez hasonlít jobban. Az eleven, ingerekben gazdag, inspiráló környezet - nyelvi, érzelmi gazdagsága által - kiemelt szerepet játszik a gyermek intelligenciájának alakulásában.

A lelki élet dinamikája szerint megismételjük ezeket a történéseket, az ismétlés szerepe, hogy tudattalanul visszatérjünk korai frusztrációink színhelyére, remélve, hogy "életsebeink" gyógyítása eredményes lehet.

Forrás és a teljes cikk: http://ofi.hu/tudastar/erzelmi-intelligencia.

 

 

Így győzd le a kishitűséget és válj önbizalommal telivé

Írta: Körtvélyfáy Zsófia, 2017.01.20.

Az önbecsülés,

személyiségünk egyik legfontosabb alappillére.

Maarit Johnson, stockholmi pszichológus a ház alapzatához hasonlítja.

Ha ez stabil és jól megépített, akkor maga az épület is szilárdan áll, sőt még a kisebb földrengéseket is kibírja.  Azért ez nem mindegy ugye?

De mi vezet oda, hogy valakinek kevés,

másnak pedig már talán egy hangyányit sok is jutott belőle?

Cikkünkben megnézzük az alacsony önbecsüléshez vezető út okait és megoldásokat is keresünk, mert hidd el többre vagy képes, mint gondolnád.

Út az alacsony önbecsülés felé:

A kezdetek:

Ki gondolná, hogy az önbecsülést is két részre lehet bontani. Pedig így van.

Van egy úgynevezett belső önbecsülés,

amit éltünk

első két éve során kapunk meg.

Azt, hogy mekkora „csomaggal” vágunk neki az életnek, nagyrészt szüleink határozzák meg.

Ezeknek a kezdeti évekről

a folytonos puszilgatásról,

összebújásról kell szólnia.

A gyereknek éreznie kell a feltétel nélküli szeretetet.

Akár úgy is mondhatnánk,

hogy most kell feltölteni a szeretet-raktárait egy egész életre.

Később, az iskolában, munkahelyen úgyis minden a teljesítésről és az érdemekről fog szólni.

Így ha a szülő nem szeretné, hogy pár év múlva az ő csemetéjéből is olyan felnőtt váljon, akit hiába dicsérnek, mégsem hiszi el magáról, hogy tehetséges, akkor még az elején kell észnél lenni, támogatni, szeretgetni.

Később:

És akkor ott a másik, a külső önbecsülés,

ami a teljesítményünktől, kinézetünktől, sikereinktől függ.

Igen ám, de a kettő kiegészíti egymást.

 

Ha valaki hadi lábon áll a belső önbecsüléssel,

akkor csak a külsőre támaszkodik, ezzel kompenzál. Az ilyen ember gyakran a teljesítmény révén igyekszik kompenzálni a hiányt. Ha valamiben nem annyira sikeres, rögtön úgy érzi, ő maga teljesen selejtes és értéktelen ember. De ahogy a legtöbb dolog ez sem ilyen egyszerű.  

 

 

Négy kategóriát lehet felállítani:

 1. A boldog teljesítőt, akinek magas mind a kettő önbecsülése,
 2. a kényszerteljesítő aki bár alacsony belső, de magas külső önbecsüléssel bír,
 3. az életélvezőt, akinek mind a kettő magas és

4.

Mivel sem a belső, sem a külső önbecsülése nem túl magas ezért nagyon könnyen sebezhető. Ha valamibe belekezd és nem úgy sikerül, ahogy azt elképzelte, könnyen feladja.

A teljesítmény nem annyira érdekli, mint inkább az érzelmi megerősítés, támogatás.

Visszahúzódó, nehezen lát hozzá a problémák megoldásához. Sokszor bátorításra szorul. Magadra ismertél?

Akkor itt az ideje a változtatásnak, mert

hidd el sokkal több dologra képes vagy, mint amennyit kinézel magadból! Ne éld le úgy az életed, hogy csak kis fordulatszámon zötyörögsz.

Segítség a változtatáshoz:

Zárd le a múltat! 

Mindenkit érnek kritikák, sérelmek az életben.

Ne engedd, hogy ezek irányítsák az életedet

és, hogy újra és újra feltörjenek benned mások negatív megjegyzése.

Ha folyton másoknak akarsz megfelelni, végül nem jutsz sehova, hiszen mindenkinek úgysem lehet a kedvére tenni.

Csak pozitívan! 

Koncentrálj a jó tulajdonságaidra

és inkább a pozitív visszajelzésekre emlékezz.

Akár nap, mint nap, hangosan is elmondhatod azt miben vagy tehetséges. És nyugi, valamiben mindenki jó.

Próbáld meg tudatosan elfogadni és szeretni önmagad,

mert később a kisugárzásodon is meg fog látszani.

Jutalmazd magad! 

Igenis kicsit legyél önzőbb! Akarj többet!

Merd érvényesíteni a szavad

és nyugodtan jutalmazd meg magad egy-egy sikeres nap után.

És végül: 

A kudarcok után is szeresd magad!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/igy-gyozd-le-a-kishituseget-es-valj-onbizalommal-teli-nove/125567

 

 

 

 

A nyugodt, kiegyensúlyozott ébredés az egész napodat meghatározza!

Azt már senkinek sem kell ecsetelni, milyen fontos a reggeli, ezzel az alapvető információval az is tisztában van, aki nem igazán foglalkozik az egészséges életmód kérdésével. Mégis, akadnak olyan rossz szokások a nap kezdeti szakaszában – az első étkezés elmulasztásán kívül –, amik teljesen tönkretehetik az egész napodat.

Reggeli ritmus, behatások.

Manapság már kevés olyan ember van, akinek ne kellene rendszeresen böngésznie a postafiókját, ne lenne szüksége arra, hogy szinte állandóan készenlétben legyen. Itt az ideje mérlegelned!

Vajon tényleg muszáj, hogy már az ágyban is azzal foglalkozz, mi történt este, éjjel a cégnél, és ennek következtében mi mindent kell ma elintézned? A legtöbbször nem múlik semmi azon a fél-egy órán, amit egyébként nyugalomban eltölthetsz az otthonodban, és kényelmesen összeszedheted magadat, felkészülhetsz a nap nehézségeire. 

A nyugodt reggel azért is fontos, mert közvetlenül ébredés után még képtelen vagy átlátni a dolgokat, és nem csak feleslegesen idegeskedhetsz, hanem elhamarkodott döntéseket is jóval könnyebben hozhatsz.

Emellett sajnos a legtöbb hír negatív, pesszimista, elkeserítő és szenzációhajhász, márpedig ezek az infók nem csak a reggeledet, hanem az egész napodat elronthatják.

Reggeli étkezés

A reggeli étkezés nagyon fontos, és az is lényeges, hogy bőséges legyen, feltöltsön energiával. Ám óriási tévhitbe ringatod magadat akkor, ha azt hiszed, ilyenkor bármiből, bármennyit ehetsz!

Az egész napot vizsgálva az összbevitel rengeteget számít, ugyanakkor tény, hogy a nap kezdetén kicsit engedékenyebb lehetsz magaddal.

A tudatosan megválasztott reggeli nem csak azért fontos, mert a nap első étkezéseként felelős az anyagcsere elindításáért, és bizonyítottan segít az elhízás elleni küzdelemben. Különféle kutatások támasztották alá, hogy ha reggel nem eszel, akkor sokkal nagyobb eséllyel nyúlsz szénhidrát-dús, hizlaló ételek után a nap folyamán, és jóval több kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint ahogy szükséges lenne.

Forrás és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/testi-egeszseg/5-rossz-reggeli-szokas-ami-az-egesz-napodat-tonkreteheti/123123

 

 

Lelki egészség – mi is az valójában és hogyan is vágj bele?

Írta: Stumpf Bea, 2017.01.04. Kiskorom óta szeretek írni, bár akkor még csak napló formájában vetettem papírra a mindennapjaimat. Valahol itt kezdődhetett minden. Ha épp nem dolgozom, imádok utazni, világot látni. A hétköznapokban a jóga és a futás frissít fel, ilyenkor teljesen feltöltődök, mind testileg, mind szellemileg.

Sokat olvashatsz mostanában arról, hogy lelki egészség, de mivel elég általánosan hangzik, nem igazán tudod, mit kezdj vele.

Ez valójában nem jelent mást, mint azt,

 • hogy összhangban vagy magaddal,
 • törődsz azzal, hogy hogy érzed magad,
 • odafigyelsz és teszel azért, hogy mindig jobb legyél. Jól hangzik ugye? Lássuk, hogyan kezdj neki!

1/7 Reggelek

Bármennyire is sietősek és nehezek a reggelek, ilyenkor indul a napod, azaz itt határozod el fejben, hogy hogyan fog telni a következő 24 órád.

Ez hihetetlennek tűnik, hiszen még alig keltél ki az ágyból és szuper fáradt vagy, mégis a hangulatod, az első néhány gondolatod és az, amit csinálsz, fontosak a napodra nézve.

Tipp: Próbáld ki, hogy reggel egy-két percig még átgondolod az aznapi teendőid, rendszerezed a gondolataid, nyújtózkodsz egy picit, kinyitod az ablakot, megcsodálod a környezeted, értékeled a friss levegőt, amit beszívsz, megcsinálod az ágyad, és így indítod a napod!

2/7 Egy kis gyakorlás

A gyakorlás sosem árt, főleg, ha most kezdtél el

tudatosan is figyelni arra, hogy

jobban érezd magad testileg és lelkileg is.

Azért, hogy ezt elérd, nincs egy bevált recept, hiszen mindenkinek másra van szüksége ahhoz, hogy megtalálja önmagát és jól érezze magát úgy, ahogy van.

Próbálj ki egy egyszerű meditációt, ami lehet egyszerűen csak az, hogy egy kicsit elkalandozol a saját gondolataidban, de egy vezetett, konkrét célra irányuló gyakorlatot is kipróbálhatsz.

Ha ez megvan, akkor mozogj egy kicsit, hiszen futás, jóga vagy bármilyen edzés közben kitisztul az agyad, és hidd el, utána sokkal jobban fogod érezni magad!

3/7 Tornáztasd!

A mai világban szinte mindig a laptopod előtt ülsz vagy van nálad mobil, így ha ki kell számolni valamit, nem jut eszedbe egy kifejezés vagy meg kell keresned egy információt, rögtön pötyögsz és már meg is van a megoldás.

Ilyenkor nem pörög az agyad és elveszíti azt a mindennapi rutint, ami éberen és mozgásban tartja.

Tipp: Gondoskodj róla, hogy minden nap tornáztasd valamivel az agyad, legyen ez egy fejszámolás, egy keresztrejtvény, egy fejtörő vagy egy jó könyv!

4/7 Rutin

Ha nincs rutin az életedben, vagy az éppen bevált struktúra túlságosan fárasztó és feszes, amiben úgy érzed magad, hogy szinte megfulladsz, akkor változtatnod kell.

A vasárnap délután egy jó alkalom arra, hogy kigondold, hogy melyik napot mivel töltsd a héten és egy kicsit előre tervezz.

A rutin apró részekből áll össze, amit úgy kombinálsz, ahogy neked a legjobb.

Ez struktúrát, stabilitást és kiszámíthatóságot visz az életedbe,

amitől sokkal rendezettebb és nyugodtabb leszel.

5/7 Csináld azt, amiben jól érzed magad

Egyszerűen hangzik, mégis sokan panaszkodnak arról, hogy utálják a munkájukat, nem szeretik a lakásukat és valahogy nem érzik jól magukat a bőrükben.

Ahhoz, hogy megtaláld önmagad,

fontos, hogy megfigyeld,

hogy mik azok a dolgok,

amik boldoggá tesznek,

majd törekedj arra, hogy ezekből egyre több legyen az életedben.

Főzés, lakberendezés, edzés, vezetés, családi vagy baráti összejövetelek, utazás, olvasás?

Bármi is az, találd meg és csináld gyakrabban! Ne keress kifogásokat, keress egy új hobbit és érezd nagyon jól magad!

6/7 Fontos a környezeted

A lelki egészségedet számos tényező befolyásolja, azaz szerecsére sok-sok oldalról javíthatsz is rajta. Nem is gondolnád, hogy a saját környezeted – azaz a lakásod bútorai, a hálószobád elrendezése, a környék, ahol laksz, a munkahelyi asztalod, a kollégáid, a barátaid vagy a mindennapi rutinod mennyire befolyásolják azt, hogy hogyan érzed magad.

Tipp: Szánj időt arra, hogy megfigyeld azokat a kis apróságokat a környezetedben,

amik boldoggá tesznek és azokat is, amik idegesítenek vagy rosszul érzed magad tőlük.

 Ha sikerül ezeket jól megfigyelni,

akkor már könnyen tehetsz azért, hogy jobb legyen a környezeted.

7/7 Negatívat pozitívan

Ezt is biztosan sokszor hallottad már, de ebből a sorból nem maradhat ki, hiszen

a lelki egészséged szempontjából

az egyik legfontosabb a gondolataid ereje.

Érdekes, hogy egy-egy apró gondolattal mekkora teremtő vagy romboló energiát tudsz létrehozni, így nagyon izgalmas, amikor erre elkezdesz tudatosan figyelni és irányítani azt.

Tipp: Ha valami rossz dolog történik veled vagy negatív emberekkel találkozol, próbáld meg pozitívra átfordítani, hiszen mindennek megvan a napos oldala!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/lelki-egeszseg-mi-is-az-valojaban-es-hogyan-is-vagj-bele/125472

 

 

 

Így legyél Te önmagad legjobb társasága

Írta: Berényi Nóri, 2017.01.13.

Szerencsésnek mondhatod magad,

ha sok időt tölthetsz azokkal az emberekkel, akiket igazán szeretsz,

de ne felejts el arra a személyre elegendő időt áldozni, aki számodra a legfontosabb… MAGADRA! Ha eddig menekültél attól, hogy egyedül legyél, akkor most adunk pár tippet, hogy önmagad legjobb társasága legyél.

Sétálj, menj szép helyekre!

De ezúttal hagyd otthon a fülhallgatódat és csak a gondolataidat vidd magaddal. Meglátod egész más dolgok járnak majd a fejedben, mint amikor zenét hallgatsz, vagy a barátnőddel beszélgetsz.

Nem baj, ha az utad elején még semmi nem jut eszedbe, csak menj, fedezz fel új utcákat, - szerencsére manapság már pár ezer forintból eljuthatsz Európa legszebb városaiba, de Magyarországon is gyönyörű városok, helyek vannak, de biztos a saját környékeden is - ülj be valahova kávézni, a lényeg, hogy magaddal legyél.

Egy idő után úgyis azt veszed észre, hogy már az életeden agyalsz és hirtelen minden kitisztul előtted. Érdemes ezt főként akkor beiktatnod, amikor túl nagy a zaj körülötted, esetleg a munkahelyeden összegyűltek a viharfelhők és nem látod a kiutat. Egy-két óra séta magaddal és sok minden tisztázódni fog benned.

Szeresd önmagad!

Azok, akik szeretik önmagukat,

általában sokkal jobban igénylik az egyedüllétet, mint azok, akiknek nem megfelelő az önképük.

Ha te is az utóbbi csapatba tartozol, akkor először az önmagadról alkotott képet kell megváltoztatnod pozitív irányba, ami után már nem menekülsz attól, hogy egyedül legyél.

Turbózd fel az önbizalmadat, szeresd, aki vagy, mert csak ekkor tudsz örülni az egyedül töltött időnek.

Ápold a tested!

Még, ha nem is tartozol a nagyon nőies nők közé, akkor is fontos néhanapján a tested kényeztetése. Tarts otthon „szépség napot” és dobj fel egy tápláló arcmaszkot, végezz egy alapos manikűrt-pedikűrt, majd készíts egy szuper egészséges hajpakolást.

Ezt persze szalonban is megtehetnéd, de otthon kizárólag magadra koncentrálsz és így lesz időd gondolkozni az élet nagy dolgain. Mindezek után áldozz időt a kedvenc sportodra, mivel ez elengedhetetlen egy egészségtudatos ember életében. Ez lehet bármi, a lényeg, hogy örömmel csináld.

Fontos, hogy csak úgy kerülhetsz harmóniába önmagaddal, ha a testednek is megadod a kellő figyelmet és törődést. Ebbe az is beletartozik, hogy rendszeresen sportolsz valamit, amivel karban tarthatod.

Légy egy kicsit önző!

Néha muszáj kicsit önzőnek lenned és kiharcolni azt a szükségen „Én” időt, amire igényed van. Ez persze nem egyszerű, ha már családod van, vagy éppen a lakótársaidtól alig hallod a saját gondolataidat, de napi egy órát minimum szánj magadra.

Ilyenkor senki más nem létezik, csak te és minden gondolatodnak kizárólag rólad kell szólnia. Ezután, vagy előtt ugyan úgy folytathatod az életedet, de ezt kötelezően harcold ki magadnak, mert kell az az idő, amikor csak te létezel magadnak.

Soha ne felejtsd el, hogy ki a legfontosabb! Csak így tudod majd a szeretteidnek a legjobb formádat nyújtani.

Forrás és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/igy-legyel-te-onmagad-legjobb-tarsasaga/125509

 

 

 

 

5 tudományosan alátámasztott trükk, hogy mindig optimista maradj!

Írta: Póta Szilvia, 2017.06.12.

Gyakran hangoztatott mondás,

mely szerint a siker és a boldog élet kulcsa a pozitív gondolkodásban rejlik.

Az optimista szemlélet elsajátításának köszönhetően

szimpatikusabbá, szerethetőbbé, kreatívabbá, egészségesebbé, és jobb vezetőkké válhatunk. Ezzel ellentétben a negatív gondolkodás növelheti a stressz, a depresszió, valamint a betegségek kockázatát, és romboló hatással lehet kapcsolatainkra. Szerencsére néhány tudományosan alátámasztott módszer segítségével te is elsajátíthatod az optimizmus művészetét!

1/5 Tudd átadni magad a pillanat örömének

Boldogtalanságunk egyik legfőbb oka manapság, hogy képtelenek vagyunk átadni magunkat a jelennek, és örülni a pillanat nyújtotta élményeknek.

Ehelyett elménk folyamatosan vándorol, osztályoz, értékel, kritizál mindent, ami körülöttünk vagy éppen bennünk zajlik.

Ezt kísérli megváltoztatni a mindfulness szemlélet, melyet magyarul legtöbbször tudatos jelenlétként szoktunk emlegetni.

A mindfulness célja, hogy figyelmünket a jelenre irányítsuk, közben pedig ítéletmentesen megfigyeljük belső illetve külső élményeinket, felismerjük negatív gondolatainkat, majd elengedjük azokat.

A lényeg tehát, hogy tudatosítsd magadban, hogy a gondolat az csak egy gondolat, legyen bármilyen kellemetlen is!

Ezzel a módszerrel

mentális és fizikai egészségedért egyaránt sokat tehetsz,

boldogabbá és elégedettebbé válhatsz!

2/5 A boldogságért mozognod kell!

Mostanra számtalan tanulmány alátámasztotta a feltételezést, mely szerint

a testmozgás nem csak a testünkre, de a lelkünkre is jó hatással van.

Többek között enyhíti a depresszió, valamint a szorongás kialakulásának esélyét,

javítja a hangulatot, és elősegíti a pozitív gondolkodást.

Az Eastern Ontario Research Institute egyik kutatása során megállapították, hogy azok az emberek, akik tíz héten keresztül heti kétszer időt szakítottak a testmozgásra, szellemi teljesítőképességeiket és állóképességeiket illetően egyaránt fejlődést mutattak.

Az edzésnek illetve a szervezetben felszabaduló boldogsághormonoknak köszönhetően

javult a testképük,

valamint sokkal nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezték magukat.

3/5 Keresd a pozitív emberek társaságát!

Ha szeretnél mentálisan erősebbé válni,

és elsajátítani a pozitív gondolkodás művészetét,

érdemes távol tartanod magadat a mérgező kapcsolatoktól valamint a negativitástól!

A Psychoneuroendocrinology nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy

a stressz valóban ragályos és minél több negatív személy vesz körül a mindennapjaid során, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy rajtad is eluralkodik a pesszimizmus.

A jó hír az, hogy

a kutatások szerint a boldogság ugyancsak fertőző.

Tehát a pozitív gondolkodás hívei legegyszerűbben úgy tudják megőrizni optimizmusukat,

ha olyan emberekkel veszik körbe magukat,

akik hozzájuk hasonlóan gondolkodnak.

4/5 Légy tisztában az erősségeiddel

Gyakorta megtörténik,

hogy valaki

azért esik

a negativitás csapdájába,

mert nem látja tisztán,

vagy figyelmen kívül hagyja saját erősségeit.

Dr. Martin Seligman, a pozitív pszichológia szemléletének atyja szerint,

a legboldogabb emberek mindig azok,

akik tisztában vannak saját erősségeikkel és erényeikkel.

 

Mindez segít, hogy magabiztosabbá válj, és könnyebben vedd az eléd gördülő akadályokat.

Az önbecsülés javításához jó megoldás lehet,

ha leírod egy papírra azokat a tulajdonságaidat, amelyeket szeretsz magadban, majd a listával kapcsolatban kikéred azoknak az ismerőseidnek, barátaidnak a véleményét, akik jól ismernek téged!

5/5 Töltődj fel és kapcsolódj ki!                                                                                                                                       

Mindenki tudja, hogy

a fáradtság és az éhség érzése együtt

nagy valószínűség szerint boldogtalansághoz vezet.

Ám jó, ha tisztában vagy vele, hogy ez a kombináció nem csak a hangulatodat befolyásolhatja, de

a gondolkodásodat is átalakíthatja.

Az alvásmegvonást a központi idegrendszer fenyegetésként értékeli, melynek hatására romlik az ítélőképességünk, és megsokszorozódnak a negatív gondolataink.

Ahhoz, hogy megőrizd optimizmusodat,

és megfelelő döntéseket hozhass mindennapjaid során,

elengedhetetlen a napi legalább nyolc óra alvás,

és a rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-tudomanyosan-alatamasztott-trukk-hogy-mindig-optimista-maradj/126639

 

 

 

 

,,Az erős akarat és

a pozitív gondolatok, cselekedetek,

és a pozitív előrevetítések, bevonzzák majd a kívánt hatásokat, eredményeket a külvilágból.”

 

 

Az elme működésének,

a belső megélésnek erős hatása van

a cselekvésre és a döntésekre, a megküzdési képességekre, az vitathatatlan –dr. Kőrösi Beáta.

 

Tanulható-e az optimizmus? A pozitív gondolkodás „bevonzza” a jót? - A szakértő válaszol

Írta: Bodnár Alexa, 2017.05.13.  Soha nem volt célom, hogy egyszer írással foglalkozzak, de valahogy mindig ebbe az irányba terelt az élet. Mostanra azonban már elmondhatom, az írás számomra többé nem csak egy munka, hanem a hobbim is, amit mindig nagyon szívesen űzök. Korábban azt gondoltam, írni azért jó, mert taníthatsz vele másokat, de az igazság az, hogy te tanulod közben a legtöbbet.

Egy nemrég készült felmérés szerint a nők kevésbé tudnak optimistán tekinteni a világra, mint a férfiak.

Sokaknak könnyedén megy, hogy csupa pozitív gondolattal, optimista szemlélettel álljanak a világhoz,

míg másoknak ez nem megy ilyen egyszerűen, pedig ez a fajta felfogás segíthet, hogy könnyebben jussunk túl a nehéz helyzeteken, hogy könnyebben vészeljük át a problémásabb időszakokat.

Egy szakértővel beszélgettünk arról, hogy vajon tanulható-e az optimizmus, illetve hogyan fejleszthetjük ki magunkban a képességet arra, hogy pozitívabban tudjunk a dolgokhoz állni.

– Azt tapasztalom, hogy minden embernél egyénileg változó az, ahogyan a saját “pozitív hozzállás-képét” kidolgozza magában: szinte mindenki mást ért alatta, ám mindenki feltételezi, hogy a másik ugyanazt gondolja, mint ő. Néhány ember számára a pozitív hozzállás azt jelenti, hogy “mindenben meg tudjuk látni a jót, vagy a számunkra hasznosat”: ez a “minden rosszban van valami jó, csak fel kell ismerni” típusú gondolkodás.

Ehhez kapcsolható “a pohár félig üres vagy félig tele” dilemma is, amely szintén egyfajta szemléletről árulkodik. Ezekben a viszonyulásokban a helyzetértékelés áll a fókuszban. – fogalmazott a szakember.

Mások azt gondolják, önmagukba vetett hitük, az önbizalmuk, önbecsülésük az, ami a pozitív “hozzá-állás”, a “dolgokhoz-való-állás” lényegi alkotórésze. Ez a cselekvésre fokuszál és a saját erőbe vetett hit mozgatja.

Érzelmi tanulással fejleszthető

A szakértő az általa vezetett coaching és szupervíziós folyamatokban az érzelmi intelligencia fejlesztésére, az érzelmi tanulásra fekteti a legnagyobb hangsúlyt: az érzelmi intelligencia alapját a saját érzelmi működés feltérképezése képezi, meg kell tanulnunk tudatában lenni azoknak az érzelmeinknek, amelyek befolyásolnak, gondolkodásra, cselekvésre késztetnek bennünket.

Az érzelmi tudatosság elsajátítása révén válunk képessé megérteni, meglátni és elfogadni azt a sokféle késztetést, amely keretezi a választásainkat, ez pedig segít az önelfogadásban.

Az én alapvető, bizalomteli elfogadása és az énbe vetett bizalom sokszorozni tudja a megküzdési képességeket, ez pedig a pozitív hozzáállás egyik alapja.

Emellett pedig az is fontos, hogy képessé váljunk megérteni és elfogadni a különböző nézőpontok egyidejű jelenlétét egy helyzetet illetően tudtuk meg dr. Kőrösi Beátától.

A szakértő tanácsa szerint:

a pozitív hozzáállás tanulásához, fejlesztéséhez nagyon jó keretet tud adni

a Seligman által kidolgozott életvezetési módszer, mely öt alappontból áll.

 • Az első a pozitív érzelem jelenlétének felfedezése,

      ennek a felfedezésnek a rendszeres gyakorlása:

esténként tekintsük át a napunkat, mivel kapcsolatban tudunk felidézni pozitív érzéseket?

 • A második az elköteleződés:

ha már úgyis meg kell tennünk valamit, adjuk át magunkat teljesen annak a tevékenységnek, ne végezzük csupán félgőzzel. Ez is fontos tanulás: megtanulni átadni magam annak, ami jelenlegi életszakaszomban nincs mit tenni, kötelező.

 • Harmadik pont az élő emberi kapcsolatok szövedéke:

      nem a Facebook, nem a chatszoba,

      hanem az odafordulás, a beszélgetés, az érintés, a gondoskodás és a törődés.

 • Negyedik pont a magasabb spirituálisabb jelenléthez való csatlakozás: akinek valamilyen hit ajándéka megadatott, jobb esélyekkel indul a megküzdésben, ezt a pszichológia is bizonyítja.
 • Az utolsó pont pedig az eddig elért eredményeink

      nagyra értékelése, megbecsülése,

      valamint

      a minket tovább lendítő célok megkeresése és pontos meghatározása.

 • Ha pozitívan szemléljük a világot, egyrészt elmélyültebb, átfogóbb jelenléttel leszünk benne a saját életünkben,

    amely visszahat cirkulárisan, egyre mélyülő tendenciát mutatva a saját magunkba vetett hitünkre és a megpróbáltatásokra adott reakcióinkra.

Másrészt ha pozitívan tekintünk magunkra, akkor válunk képessé arra, hogy egymásra és a a világra is elfogadással tudjunk tekinteni. Ettől leszünk jobbak. Én. Te. És a világ – tette hozzá dr. Kőrösi Beáta.

Forrás és a teljes cikk: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/tanulhato-e-az-optimizmus-a-pozitiv-gondolkodas-bevonzza-a-jot-a-szakerto-valaszol/126422

 

 

 

Pozitívabban - boldogabban

Sokszor elhangzik a szádból az a mondat, hogy ez túl szép, hogy igaz legyen

vagy túl sokat rágódsz a rossz dolgokon és kevés időd marad arra, ami boldoggá tesz?

Lehet, hogy nem is ismered fel magadon, hogy negatívan állsz az élethez, de más esetleg már szóvá tette, hogy légy egy kicsit lazább, vidámabb és pozitívabb?

Lássuk mit tehetsz azért, hogy megfordítsd a mérleg nyelvét!

1. Pozitív tudatosság

Próbáld meg tudatosan befolyásolni a gondolataidat,

állj nyitottan és pozitívan mindenhez, ami szembe jön veled,

hiszen ha ezt nap, mint nap gyakorlod,

akkor nem csak a saját hangulatod lesz jobb, de a környezeted is pozitívan változik majd.

2. Pozitív változtatás

Mindenki életében vannak olyan időszakok, amikor hullámvölgyekhez ér, amikor nem minden úgy alakul, ahogy tervezte és úgy tűnik, hogy mindenki ellene van. Ha ez egy pár nap vagy akár egy hét, akkor teljesen normális, hogy így érzel, hidd el, el fog múlni.

Ha viszont már huzamosabb ideje úgy érzed, hogy nem alakulnak jól a kapcsolataid, rossz a viszonyod a rokonaiddal, a barátnőiddel is sokat vitázol és a párkapcsolatról már ne is beszéljünk, akkor lehet, hogy először magadban kellene keresned a hibát.

Tipp: Állj meg egy percre,

gondold végig, hogy mi lehet a probléma,

és ha magadtól nem jössz rá a megoldásra, akkor kérdezd meg az ismerőseidet, hogy van-e valami, amivel megbántottad őket, amiben szerintük

változnod kellene és vond le a megfelelő tanulságokat.

3. Pozitív fókusz – Megoldás centrikusság

Ha sok esetben inkább a problémákra fókuszálsz

és kevésbé a megoldás felé törekszel,

akkor a magad és mások érdekében is érdemes változtatnod.

Ha csapatban dolgozol, akkor csak akkor kritizálj vagy keresd a hibákat,

ha a megoldásra is van valamilyen javaslatod, ha pedig

a saját döntéseidről van szó,

akkor még inkább a megoldás lebegjen a szemed előtt, hiszen problémák mindig jöhetnek, amiket meg kell oldanod, de

jobb, ha a célt figyeled és nem hagyod, hogy eltereljenek ilyen apró mellékes tényezők.

4. Motiváció – Motiváló erő

Ha épp állást váltottál, kiléptél egy párkapcsolatból vagy pénzügyi hullámvölgyben vagy, akkor előfordul, hogy sötétebbnek látod a jövőt, mint amilyen valójában.

Ha magadra ismersz a leírásból, akkor lehet, hogy neked is jót tenne egy kis motiváció vagy egy kis kiszakadás a mindennapokból, hátha megtalálod azt a lökést, amire már olyan régóta vársz!

 5. Ne itélkezz, maradj csak szemlélődő

Bármi is történjen körülötted, arról megvan a véleményed, már egyből sztorikat kreálsz a fejedben és legszívesebben már telefonálnál is valakinek, hogy végre megoszthasd valakivel, mit gondolsz.

Magadban és másokban is rögtön a hibát keresed és azt, hogy mit miért csinálnak rosszul.

Forrás alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/6-jel-hogy-tul-negativan-allsz-az-elethez-valtoztass-rajta/126273

 

Ha erre a szóra gondolsz, csökken a szorongás – A pszichológus szerint

Írta: Zabolai Margit, 2014.11.06. 2009 óta dolgozik újságíróként, különösen a társadalmi témák és a populáris kultúra érdeklik, de a spenótfőzelék receptjének megfogalmazása is képes örömet okozni neki. Jelenleg nyelvészeti tanulmányokat folytat, szabadidejében pedig amatőr stand uposként adja elő történeteit, amihez imádott, de nem problémamentes macskája szolgáltat állandó alapokat.

A szorongás nem tévesztendő össze a stresszel vagy az izgalommal. Olyan fokozott idegességről, állandó aggodalomról van szó, amely képes egyenesen megbénítani, szinte cselekvőképtelenné tenni, és ami akkor is ott bujkál benned, amikor a jobb pillanataidat éled, így abban is meggátol, hogy felhőtlenül élvezd a boldogságot. De mit lehet tenni ellene?

Nem szégyen segítséget kérni

Először is tudnod kell, hogy ha valóban krónikus problémáról van szó, ha úgy érzed, nem tudod kezelni a helyzetet, ha a félelmeid átvették az irányítást az életed fölött, nem szégyen segítséget kérni.

Nem, nem vagy őrült, és nem, cseppet sem kell aggódnod amiatt, hogy mit fog gondolni a környezeted.

Attól sem kell tartanod, hogy gyógyszereket kell szedned, hiszen a pszichikai problémák kezelésére számos módszer létezik, ezek közül azonban csak egy specialista segítségével választhatod ki a számodra legmegfelelőbbet.

Akár egy terápia, akár már néhány alkalomnyi beszélgetés a szakemberrel is

felszabadító hatású lehet,

ha pedig boldogabban, örömtelibben éled az életedet,

azzal nem csak magadnak, a környezetednek is jót teszel, így mindenki csak jól jár.

Mi az, amit már most is megtehetsz?

A szorongás persze sokszor nem ilyen krónikusan, csak kisebb mértékben, de azért érezhetően érinti az életünket.

A PsychologyToday.com-on megjelent cikk szerint létezik egy egyszerű, mindenki számára használható módszer, ami segíthet.

A cikk dr. Stanley Hibbs módszerére hivatkozik, aki egy konferencián osztotta meg az ötletét, azóta pedig

a számos pozitív visszajelzésnek és a biztató klinikai eredményeknek köszönhetően a kognitív terápia egyre népszerűbbé vált.

A doktor szerint

a szorongást,

a stresszt és a félelmet

egyetlen szó csökkentheti,

és ha ezt beépítjük a gondolataikba,

pozitívabb, aktívabb, sikeresebb emberré válhatunk.

Ez a szó pedig a „nevertheless”, vagyis a „mindazonáltal”.

Nem varázslat, új gondolkodás

A módszer egyszerű, de persze nem holmi varázslatról van szó,

fontos, hogy

a megfelelő kontextusban használd a szót,

így egyszerre segíthet abban, hogy megfogalmazd a problémáidat,

és abban is, hogy túllépj rajtuk.

Például: „Fáradt vagyok, és megérdemlek egy kis pihenést, mindazonáltal még be tudom fejezni ezt a feladatot, mielőtt mára abbahagyom a munkát.”

„Csak azért akarok süteményt enni, mert ideges vagyok, és ez megnyugtat. Mindazonáltal tudom, hogy ezzel nem teszek jót magamnak, ezért inkább mással próbálom javítani a kedvemet.”

„Ez a projekt nem a terveimnek megfelelően alakult, mindazonáltal rögzítettem a hibákat, így már nem kell tartanom attól, hogy legközelebb is elkövetem őket.”

A doktor szerint az,

hogy tudatosan kimondjuk,

mit miért teszünk,

vagy hogy felismerjük,

mi áll a cselekedeteink valódi hátterében,

segít, hogy megértsük a saját negatív érzelmeinket,

innen pedig már csak egy lépés, hogy orvosolni is tudjuk őket.

A szó kimondása – vagy legalábbis kigondolása –

arra is kényszerít bennünket, hogy a kellemetlen helyzetekben is ránézzünk az érme másik oldalára, és felismerjük, hogy mindig van egyfajta hasznunk is az eseményeken.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/mindazonaltal-szorongas-pszichologus/119313

 

 

Elveszettnek érzed magad? Ezt az 5 dolgot sose felejtsd el

Írta: Kerekes Vivien, 2017.07.25.

Néha mindenkivel megesik, hogy egyszerűen nem találja a helyét a világban. Kisgyermekként eltervezted, milyen lesz az életed például 25 évesen, de hiába érted el ezt a kort, még csak nem is hasonlít az elképzeléseidre. Vagy hiába van munkád, párod, egyszerűen úgy érzed, valami mégis hiányzik. Esetleg most fejezted be az iskolát, és hirtelen fogalmad sincs, melyik úton indulj el. Magadra ismertél valamelyikben? Ha most te is bólogatsz, olvasd el, mi az az 5 dolog, amit sosem szabad elfelejtened ebben a helyzetben!

1/5 Hullámvölgyek és bukkanók

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az élet egy szimpla utazás A-ból B-be.

Iskolába jársz. Felnősz. Elkezdesz dolgozni. Megismerkedsz valakivel. Családot alapítotok, és az egész kezdődik előröl a gyerekeiddel.

Csakhogy az élet valójában nem így működik. Sokszor nem készülünk fel a bukkanókra, amikbe az úton ütközhetünk, ez pedig könnyen elbizonytalaníthat.

De nem szabad elfelejtened, hogy az élet nem egy egyenes vonal; tele van hullámokkal, kitérőkkel és zsákutcákkal, mire végül eléred a kitűzött célodat. És tudod mit? Ezzel nincs is semmi gond. Valójában ez a normális nem csak a te életedben, de mindenki máséban is.

2/5 Változás

Még ha úgy is érzed, hogy nem ott vagy, ahol lenned kéne, vagy esetleg irigykedsz a régi önmagadra, ez nem feltétlenül jelent rosszat. De változnod, változtatnod, fejlődnöd kell.

,,Csak úgy változik egy helyzet,

ha változtatunk gondolatainkon, szokásainkon.

Pozitív élmények, gondolatok, képek, szövegek, könyvek, videók, kapcsolatok, mentorok, barátok, filmek – hatások által.

Ahhoz, hogy elérd azt, amid most még nincs, de szeretnéd megkapni, ahhoz változnod, fejlődnőd, növekedned kell.” – (megj)

3/5 Mi lett volna, ha...

Természetes dolog olykor azon elmélkedni, hogy az életed mennyivel boldogabban alakult volna, ha valami másként történik. Ha jobbra indultál volna egyszer, és nem balra. Ha igent mondasz egy vissza nem térő lehetőségre, vagy épp ellenkezőleg.

Csakhogy ezek a gondolatok örökké kísérteni fognak téged.

Kis gombócként ott maradnak a torkodban,

és megnehezítik, hogy gond nélkül lélegezz.

Ilyenkor emlékezned kell arra, hogy valójában nem tudhatod, mi történt volna, ha például másik munkát választasz, vagy te zárod le a kapcsolatod, amikor először észreveszed a problémákat.

Mert ki tudja? Lehet, hogy fordított helyzetben a jelenlegi éned után vágyakoznál – valaki olyan után, aki megtapasztalta a nehézségeket, és képes volt erőt meríteni belőlük!

4/5 Mindenki másképp vélekedik

Hihetetlen, de még a legrosszabb napjaidon is, amikor épp egy „fáradt vagyok, nincsenek terveim, és a hajam is szörnyű” pillanatot élsz át,

valaki irigykedik rád.

Valaki épp rád néz, és azt gondolja, milyen szuper vagy.

Ne is gondold azt egy másodpercig sem, hogy rólad biztosan senki sem vélekedik így, mert tévedsz.

Két dolog biztos az életben: legalább egy ember biztosan él a Földön, aki nem kedvel téged. És legalább egy ember szerint te vagy a legkülönlegesebb személy az egész világon.

Úgyhogy amikor legközelebb úgy érzed, hogy körülötted mindenki egy kicsit ügyesebb, csinosabb vagy tehetségesebb nálad, emlékezz rá, hogy valaki ugyanezt gondolja rólad!

5/5 Időd, mint a tenger

Még mindig itt vagy, és a nehézségek ellenére is kitartasz a terveid mellett.

És őszintén szólva erre nem mindenki képes. 

Ideje lenne többször megünnepelned.

Mindegy, hogy most léptél ki a főiskola kapuján, vagy már hosszú évek óta dolgozol ugyanazon a munkahelyen – bőven van időd átgondolni, mitől lesz teljes az életed. 

Ez nem mindig jelenti azt, hogy felépíted álmaid karrierjét, vagy rátalálsz egy kincses ládára a boldogság kulcsával. Ehelyett minden nap felébredsz, és lehetőséget kapsz arra, hogy találj valami fontosat számodra. Valamit, ami célt ad – és ha nyitva tartod a szemed, néha a legapróbb dolgokban találhatod meg.

Forrás és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/elveszettnek-erzed-magad-ezt-az-5-dolgot-sose-felejtsd-el/121693

 

 

 

Rossz energiák, negatív spirál és nincs kiút? Íme néhány tipp, amikkel kitörhetsz belőle!

Írta: Stumpf Bea, 2017.09.23.

Az életben minden energia.

Van, ami pozitívan hat rád és felpörget, inspirál és továbblendít,

és sajnos olyan is van, ami csak visszahúz és legyengít.

Nem is kérdés, hogy milyen energiákkal érdemes körbevenned magad,

mit kell saját magadnak is kreálnod

és mi az, amiktől érdemes minél előbb megszabadulnod.

Ha úgy érzed, hogy egy negatív spirálba kerültél, de nem látod, hogy hol a kiút, akkor segítünk!

1/5 Nem rólad szól

Lehet, hogy nem is gondolnád,

de a környezeted reakcióinak 99%-a nem rólad szól. Nem feltétlenül néz valaki rád csúnyán, szól valaki úgy hozzád vagy nem hív fel, mert veled van baja.

Mindenki a saját gondjaival küzd és általában,

ha nem is szándékosan,

ezt vetíti ki a környezete felé.

Sok bosszúságot és mérgelődést megspórolsz magadnak,

ha a környezetedből érkező negatív ingereket nem veszed egyből magadra, hanem megpróbálod őket elengedni a füled mellett

és csak azt meghallani, ami valóban neked szól.

2/5 Védd magad

Egyáltalán nem önzőség,

sőt a boldog mindennapokhoz elengedhetetlen az,

hogy kialakíts egy olyan védőhálót, amire mindig számíthatsz. Ezt persze többféleképpen is kiépítheted magad körül.

Kezdheted például azzal, hogy

saját magadban változtatod meg a negatív gondolatokat, és megpróbálod őket pozitívvá formálni.

OLVASD EL EZT IS!

Egy gyógymód, amely helyrebillenti az energiáidat – Így működik a reiki

Ez már önmagában is segíteni fog abban, hogy ha valami rossz dologgal találkozol az életben, annak a megoldását kezdd keresni és ne a negatív oldalait.

3/5 Szelektálj

Másrészt ügyesen tudod magad védeni a negatív energiákkal szemben,

ha a megfelelő emberekkel veszed körbe magad.

Nagyon nehéz, és a legtöbb ember életében eljön az a pont,

amikor le kell mondania valakiről,

egy olyan személyről, aki már régóta az életed része, de a továbbiakban már nem kellene, hogy az legyen.

Nehéz meglépni, de ha felismerted,

hogy csak negatív energiákat hoz rád,

akkor már az út felénél vagy,

egyszerűen tedd át

a fejedben egy másik polcra

és próbáld meg ritkítani a vele való kommunikációt.

Hidd el, ez mindkettőtöknek jobb lesz így! 

Ha ugyanis ügyesen szelektálsz,

akkor ezzel

szuper új embereket vonzhatsz majd be a környezetedbe!

4/5 Kérdezz és hallgass

A barátság mindig kétirányú utca.

Lehet, hogy te mindig elvárod a barátaidtól, hogy ha bajban vagy, akkor segítsenek és ha rossz kedved van vagy problémád akadt, akkor hallgassanak meg és próbáljátok együtt megoldani a felmerülő gondokat.

Ha így van, akkor ne csodálkozz, hogy ők is ugyanezt várják el tőled.

Minden, amit az életben teszel, akár önmagadért, akár a szűk vagy a tágabb környezetedért, visszahat rád, így

amikor valaki szívességet kér tőled, amikor valakin úgy látod, hogy a tanácsodra vagy a segítségedre szorul, akkor ne hezitálj, ha tudsz, segíts neki.

5/5 Titkos burok

Ha mindezekre, amiket korábban említettünk már oda tudsz figyelni a mindennapokban, akkor már nagyon jó úton haladsz. Azonban előfordul néha, hogy mindent jól csinálunk és mégsem alakulnak úgy a dolgok, ahogy szeretnénk.

Erre lehet jó megoldás, ha kialakítasz magadnak egy úgynevezett titkos burkot, ahol egyedül lehetsz, ahol jól érzed magad és ahol feltöltődhetsz.

Hogyan is nézhet ki?

Lehet, hogy csak a fejedben létezik, egy olyan lélekállapot, ahol senki nem zavarhat meg, lehet, hogy a lakásodban egy pont, ahol senki nem szól hozzád, ahol, ha néhány percre is, de egyedül lehetsz.

Alakítsd ki magad körül és védd, ahogy tudod, hiszen ez csak a tiéd!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/rossz-energiak-negativ-spiral-es-nincs-kiut-ime-nehany-tipp-amikkel-kitorhetsz-belole/127355

 

Ki írja a Te életed lapjait? - Örök érvényű életvezetési tanácsok

A mesék királylánya sosem mellékszereplője magának a mesének.

Nem az udvarhölgyről, a legjobb barátnőről szól a történet, hanem a királylányról, akinek rendszerint beteljesedik a sorsa.

A Te sorsod formálásában kinek van a legnagyobb szerepe?

Ki írja a Te életed lapjait?

A kérdés nem is annyira meseszerű,

mint amennyire fontos,

hogy valóban

saját történetünk királynőiként éljük mindennapjainkat.

A pszichológia az ágencia fogalmával írja le

azt a hatóerőt,

amelyet képesek vagyunk

önnön sorsunkra és a közreműködésünkkel alakuló történetekre kifejteni.

 

 

Az a szerencsés,

ha magas hatóerővel őrizzük főszereplői státuszunkat, hiszen csakis így lehetünk önnön sorsunk kovácsai.

Nézzük, mit csinál egy királynő,

amit nekünk is mindenképpen meg kell tennünk saját birodalmunkban!

Legfontosabb talán, hogy a királynő felelős mindenért, ami országában történik. Nincs kinek továbbhárítania a felelősséget és nem is tehetné meg. Ettől válik érdemessé az uralkodásra és az ehhez szükséges bölcsesség teszi alkalmassá a vezetésre.

A magunk sorsára átfordítva ez azt jelenti, hogy élettörténetünk uralkodóiként minden felelősség a miénk, nincs mutogatás és kibúvók sem léteznek. Ugyanakkor a kezünkben lévő jogar figyelemre és alázatra tanít: elsősorban önmagunk állandó vizsgálatára és folyamatos újratanulására. Saját történetünkben a feltételek nélküli felelősségvállalás az egyes szám első személyű elbeszélésben ölt formát.

 

A királynő erős – különben elveszíti az irányítást.

 • Ez az erő a legritkább esetben fizikai képességet jelent.
 • Leginkább belső lelki tartást és intellektuális erőt.
 • Minden bölcs uralkodó

     a tanulásnak szentelte idejének jelentős részét

 • és igyekezett önmagánál is okosabb emberekkel körülvenni magát. Vagyis alázatot tanúsított a nála is tapasztaltabbakkal.

Érdemes hát átgondolni,

 • mire van szükségünk belső erőnk fejlesztéséhez
 • és hogyan juthatunk hozzá a számunkra nélkülözhetetlen tudáshoz.

-Legyen bátorságunk segítséget kérni, és ne féljünk elismerni, hogy van hová fejlődnünk!

A királynő jó stratéga.

Ha önmaga nem is tud tökéletesen eligazodni

a különböző csatatereken,

megvannak az ehhez szükséges tanácsadói,

akik rávezetik a helyes taktikák alkalmazására.

A stratégia az életvezetés eszköze, ezt pedig igazán nem engedhetjük ki a kezünkből.

Amikor hiányzik, arra szokták mondani, hogy „csak sodródik az árral”.  

Ha magunk szeretnénk alakítani sorsunkat,

nekünk kell kialakítani a stratégiát is hozzá. Csakis saját tervvel lehet megnyerni a csatát.

 

A királynőnek követői vannak,

azaz példaképe alattvalóinak.

Vajon, ha ránézünk saját sorsunkra és működésünkre,

mondhatjuk-e azt,

hogy valóban követendő példák lehetünk például gyermekeink számára?

 

 

Nem csak lózung,

hogy a gyermek

a cselekvésből veszi a mintáit.

Amit tőlünk lát,

azt fogja másolni,

nem mindegy hát, hogy milyen példát mutattunk. Más szempontból is fontos a minta-képzés.

Ha nem magunk alakítjuk ki

felnőttként

a magunk számára követendőnek

tekintett viselkedési mintákat, akkor valaki másnak az életét éljük.

A saját utunk

alapján fognak bennünket

beazonosítani és egyéniségként értékelni.

A királynő sosem köthet kényelmi kompromisszumot. Az eddigi jellemzőköz viszonyítva ez az uralkodás legnehezebb része.

Azt jelenti ugyanis, hogy nincs könnyebb út,

ami elvezet céljainkhoz

és meghozza a várva-várt eredményt.

Nincs spórolás és ingyen-ebéd: mindennek meg kell fizetni az árát.

Kulcsmozzanat, hiszen ezen keresztül ismerhetjük meg alapértékeinket és építhetjük fel értékrendünket, így találjuk meg a helyes sorrendet a célok és teendők tömkelegében.

Gyakorlatilag ez a hatékony cselekvés kulcsa, ha képesek vagyunk elengedni a látszólag rövidebb út csábítását és vállalni a költségesebb és nehezebb, de több tanulással és értékes eredményekkel „kecsegtető” nehezebb utat, nem csalódunk önmagunkban.

Láthatjuk hát, milyen nehéz a sokszor irigyelt uralkodók élete!

Olykor magunk sem vesszük észre, miért érezzük úgy, mintha mellékszereplőként viselkednénk a saját élettörténetünkben, pedig lehetséges, hogy a fenti szempontok közül valamelyiket éppen figyelmen kívül hagytuk.

Tegyük helyre magunkban a főszerephez szükséges „kellékeket” és váljunk saját történetünk valódi királynőjévé!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/ki-irja-a-te-eleted-lapjait-orok-ervenyu-eletvezetesi-tanacsok/127425?page=2

 

 

 

4 kérdés, ami megváltoztatja az életedet! Tedd fel magadnak!

Írta: Berényi Nóri, 2017.07.27.

 

Elhiszed, hogy létezik olyan négy kérdés, amitől teljesen átalakul a gondolkodásod és képes leszel elhitetni az agyaddal, hogy, amit eddig határozottan gondolt bizonyos dolgokról, az talán téves? Ehhez csupán egyetlen dologra lesz szükséged…őszinteségre önmagaddal szemben. Kezdhetjük?

1/7 A munka

Byron Katie 1986-ban fejlesztette ki módszerét, mely a „Munka” nevet kapta. Persze ehhez, ahogy ő fogalmazott, meg kellett ismernie az igazi poklot és átadni magát a legmélyebb depressziónak.

Két évig szinte ki sem kelt az ágyból, családját elhanyagolta, senki és semmi nem érdekelte. Aztán egy nap, a szanatórium padlóján feküdve ráeszmélt, hogy ez így nem mehet tovább.

Állítása szerint, akkor és ott megvilágosodott magával kapcsolatban és elhatározta, hogy újra felépíti önmagát. Ez annyira jól sikerült, hogy azóta emberek millióinak segít helyretenni életüket, mindössze négy kérdés feltételével.

2/7 Ez igaz?

Ahhoz, hogy igazán érthető legyen egy módszer, egy példával szeretnénk szemléltetni nektek a négy kérdést.

Tegyük fel, hogy párkapcsolatban élsz és a párod elhanyagol, úgy érzed, hogy nem törődik veled és a kapcsolatotokkal sem.

De persze bármilyen más kérdést feltehetsz magadnak, ami éppen a te életedben problémát jelent. Tedd fel magadnak a kérdést: „Igaz, hogy a párom nem figyel rám?” Csendesedj el.

Ahelyett, hogy egyből rávágnád az igent, hunyd le a szemed és érezd át a kérdést, mert hamarosan megérkezik a válasz. És ez nem az egod válasza lesz, hanem a szívedé.

3/7 Egészen biztos, hogy igaz ez?

Gondold végig ezeket az előbbi példának folytatva:

„Egészen biztosan tudhatom, hogy igaz, hogy a páromnak figyelni kellene rám?”

„Tudhatom valaha is egészen biztosan, hogy valaki figyel rám, vagy sem?”

„Talán én is figyelek néha, mikor úgy tűnik, hogy nem?”

Ez a kérdés egyfajta megerősítése az elsőnek, vagyis jól figyelj a válaszaidra.

4/7 Hogyan reagálsz, mi történik, ha elhiszed a gondolatot?

Byron Katie szerint az egész életünket kizárólag a gondolataink határozzák meg. Tehát, hogyan reagálsz arra, ha azt hiszed, hogy a párod nem figyel rád?

Hogyan bánsz vele? Készíts erről egy listát. Például:

„Fapofát vágok, félbeszakítom, azzal büntetem, hogy én is megvonom tőle a figyelmemet, bármit bevetek, hogy felfigyeljen rám.”

Folytasd a listát és közben figyeld önmagad reakcióit és azt, hogy hogyan érzed magad a helyzetben. Talán depressziós leszel, vagy rengeteget eszel, alszol azért, mert úgy érzed, hogy a párod nem figyel rád?

5/7 Ki lennél a gondolat nélkül?

Most jön a legizgalmasabb rész, mert itt a képzelőerődre lesz szükséged. Tehát, ki lennél a a gondolat nélkül, hogy a párod nem figyel rád? Ki lennél, ha nem lennél képes ezt a gondolatot gondolni?

Hunyd le a szemed és mélyedj el ebben a kérdésben. Hogyan látnád magad, milyen nő jelenik meg előtted e nélkül a gondolat nélkül?

Esetleg egy boldog, kiegyensúlyozott, sugárzó nő? Haladj tovább ezen a gondolaton és írj le mindent, amit érzel közben.

6/7 Átfordítás

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor mindent, amit leírtál és éreztél, átfordítod önmagadra. Ez nem lesz egyszerű, de ki kell mondanod.

Az eredeti állításunk az volt, hogy a párom nem figyel rám.

Átfordítva ez úgy hangzik, hogy „én nem figyelek eléggé a páromra.”

Legalább olyan igaz ez, mint az eredeti, vagy még igazabb? Figyelsz te a párodra, miközben azzal vagy elfoglalva, hogy ő nem figyel rád? Keress három autentikus példát arra az életedből, hogy ez az átfordítás igaz.

Egy másik lehetséges átfordítás lehet az is, hogy tulajdonképpen nem is a párod figyelmére szomjazik a lelked, hanem a sajátodéra. Sokszor azért érzik elhanyagolva magukat az emberek egy párkapcsolatban, mert nem figyelnek eléggé önmagukra.

7/7 Minden rólad szól

Az életed akkor éri el igazi fordulópontját, mikor rájössz, hogy minden, ami másban zavar, az saját magadra vezethető vissza. Nem szeretnek eléggé, nem tartanak elég csinosnak, elég okosnak…ezek gondolatok a fejedben, melyek mégis teljes egészében meghatároznak téged.

Mégis miért kellene elhinned minden gondolatot, ami éppen eszedbe jut? Ha valaki például cikinek találja az aznapi szettedet, akkor az az ő gondolata és nem a tiéd. Hiszen valószínű, te azért öltöztél fel úgy, ahogy, mert neked az tetszett.

Vagyis, ha elhiszed, hogy ciki a szetted, akkor elhiszed annak a személynek a gondolatait, aki ezt állítja rólad. És ezen a ponton már nem ő gondolja cikinek a szettedet, hanem te. Ne feledd, hogy jogod van szelektálni a gondolataid között és eldönteni, hogy mit hiszel el magadról és a világodról.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/4-kerdes-ami-megvaltoztatja-az-eletedet-tedd-fel-magadnak/126950

 

 

Figyelj a gondolataidra!

„Ha azt tartod, hogy elveszett vagy, akkor el is vesztél. Ha azt hiszed, hogy nem mered megtenni, akkor nem is mered majd megtenni. Ha nyerni szeretnél, de úgy véled, nem tudsz nyerni, majdnem lehetetlen, hogy sikerüljön. Ha azt tartod, hogy veszíteni fogsz, veszítettél. Mert odakinn a világban látni fogod, hogy a siker az ember akaratával kezdődik.” - Lafayette Ron Hubbard

Pár éve berobbant a köztudatba az a felismerés,

hogy mennyire fontos

megválogatni gondolatainkat.

Nem, mintha ezt addig ne tudtuk volna,

de mivel az emberek egyre tudatosabban élnek,

ezért jóval nagyobb figyelmet kapott ennek fontossága.

Biztos már te is hallottál olyanokat, hogy

az vagy,

akinek hiszed magad, vagy,

hogy a gondolataid határoznak meg téged.

Nos, ezek nagy igazságok,

ugyanis sok sikeres ember vallott arról,

hogy ők maguk már akkor sikeresnek látták magukat, mikor rajtuk kívül még senki más.

 

De hittek abban, hogy terveik megvalósulnak és

nem hagyták, hogy a negatív történések túlságosan nagy befolyással legyenek gondolataikra.

Forrás és a teljes cikk: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/4-idezet-sikeres-emberektol-terveid-megvalositasahoz/127326

 

De tudod, hogy mitől lesznek ők mások a többi embernél?

Nem érdekli őket a bukás.

Annyira eltökéltek, hogy csak a cél lebeg a szemük előtt és mennek előre, mint egy igazi buldózer. Fogadd meg tanácsunkat és ne félj a bukástól, hanem tanulj belőle, mert csak erősebb leszel általa.

 

Így állj talpra a nehéz helyzetek után! - Pszichológus szakértő tanácsai

Írta: Bodnár Alexa, 2017.10.13.

A fájdalom, a veszteség mindannyiunk életének a velejárója, amelyek esetében normális, hogy egy ideig önsajnálatba burkolózunk, gyászolunk. Viszont el kell fogadnunk azt a tényt is, hogy az élet megy tovább, hiába ért minket veszteség, és újra össze kell szednünk magunkat, bármennyire is nehezünkre esik.

Egy pszichológus szakértőt kérdeztünk arról,

hogyan állhatunk talpra az ilyen életesemények után, és hogyan találhatjuk meg ehhez a megfelelő erőt.

Minél nagyobb a veszteség, amit az ember elszenved, illetve minél nagyobb horderejű változás után szükséges újra kezdeni, annál hosszabb időt vesz igénybe az a folyamat, hogy újra talpra álljunk, hogy kilábaljunk ebből a helyzetből, Schrammel Ivett pszichológus, NLPt terapeuta szerint.

– A legnagyobb veszteség egy szerettünk elvesztése, ez esetben a gyász elhúzódhat 1-2 évig is, egészséges esetben, zavartalan gyászfeldolgozás mellett.

Ha a feldolgozás valamelyik fázisban elakad, az a folyamat még hosszabb időt vehet igénybe. Ha elvesztettünk egy számunkra fontos valakit, tudnunk kell, hogy bár ő fizikailag már nem része az életünknek, az értékei, melyeket képviselt, melyeket átadott nekünk az együtt töltött idő alatt, velünk maradnak, bennünk élnek tovább – magyarázta a szakember.

Komoly stresszt okozhat a haláleset mellet a válás, a munkahely elvesztése, egy-egy súlyos testi vagy lelki betegség, baleset, műtét elszenvedése is, de stresszt jelentetnek a jelentősebb költözések, a nagykorú gyerekek kirepülése a családi fészekből, és a nyugdíjazás, gyerekek esetében pedig az iskolaváltás is, hiszen minden ilyen esemény változást okoz az életkörülményekben, melyekhez igazodni kell.

– Minden esetben személyiség és szituációfüggő, hogy ki milyen gyorsan tud talpra állni élete nagyobb változásai után:

 • minél stabilabb a személyiség,
 • minél erősebb az úgynevezett pszichológiai immunrendszere,
 • minél hatékonyabb megküzdési stratégiákat birtokol,

annál könnyebben és gyorsabban alkalmazkodik a megváltozott feltételekhez – árulta el Schrammel Ivett.

Erőt ad a korábbi továbblépés emléke

A terapeuta szerint egy-egy lelkileg megterhelőbb esemény után

 • érdemes végiggondolni, hogy hány nehéz helyzeten jutottunk már túl életünk során, és hogy mi segített nekünk akkor.

–Mások is talpra álltak már ilyen nehéz szituációkat követően, az ő példájukból is erőt meríthetünk.

Egy vonzó jövőkép

A szakembert kérdeztük arról is, hogyan találhatjuk meg magunkban a kellő erőt, hogy felálljunk egy nehéz helyzet után.

 • Meg kell találnunk a belső motivációinkat, hogy miért érdemes küzdeni, újrakezdeni:

ehhez elengedhetetlen egy pozitív, vonzó, erősen motiváló jövőkép kialakítása – tanácsolta a szakértő.

Elmondása alapján először is mindig könnyebb valami felé mennünk,

                                              mint valamitől el.

– Éppen ezért sokszor nem elegendő motiváció,

hogy túl akarunk jutni egy nehéz helyzeten,

tudnunk kell azt is, hogy hova akarunk eljutni,

hogy miért érdemes talpra állni.

Látnunk kell lelki szemeink előtt egy vonzó jövőképet,

arról az időszakról, amikor már

meghaladtuk a problémát, kikerültünk nehéz helyzetünkből.

És el kell hinnünk, hogy ez elérhető, megvalósítható, hogy képesek vagyunk rá. Hit nélkül semmi sem működik, valójában minden „fejben dől el” – magyarázta Schrammel Ivett.

Ezután

meg kell keresnünk

 • és aktivizálnunk
 • a bennünk található,

ehhez szükséges erőforrásainkat:

 • képességeinket,
 • jellemvonásainkat,
 • tudásunkat,
 • tapasztalatainkat,
 • és a külső segítséget is.

Ezek a belső erőforrások mindenki számára elérhetők vagy megteremthetők.

Számításba kell vennünk az elérhető külső erőforrásokat, esetleges külső segítséget is.

Végiggondolni, hogyan tudjuk ezeket elérni, segítségül hívni,

és végül a tettek mezejére is kell lépnünk fogalmazott a terapeuta.

 • Abban, hogy talpra álljunk,

      sokat segíthet

      az elfogadó, megértő, támogató környezet: a családtagok, barátok.

 • Ha ilyen támogató környezettel nem rendelkezünk, és úgy érezzük, egyedül képtelenek vagyunk az újrakezdésre, mindenképp

érdemes pszichológus segítségét igénybe venni, aki segít megtalálni a belső motivációinkat,

segít aktiválni az újrakezdéshez szükséges belső erőforrásainkat,

akinek segítségével szemléletet válthatunk a pszichológus szerint.

A szakértő szerint a fájdalom az életünk része, elkerülni nem lehetséges, mindenkit érnek veszteségek, kisebb nagyobb sorscsapások.

Az életben csak a változás állandó, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell ezekhez a változásokhoz.

– Ha egy életterületen aktuálisan nehézségeink is vannak,

újra kell építeni ezt a területet az életünkben

– más életterületeink még jól funkcionálhatnak.

Ezekből a jól működő területekből töltekezhetünk, erőt meríthetünk. Egy veszteség után érdemes végiggondolni, hogy mennyi értékes kapcsolat van még az életünkben, a jelenünkben tette hozzá a pszichológus –, ezek a kapcsolatok erőt adhatnak a továbblépéshez.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/igy-allj-talpra-a-nehez-helyzetek-utan-pszichologus-szakerto-tanacsai/127487

 

 

 

7 dolog, amire jó emlékeztned magadat, ha minden elromlik

Írta: Nagy Niki, 2016.04.11.

Mindenkinek vannak olyan időszakok az életében, amikor teljesen padlóra kerül. Ezeket nem lehet, és nem is érdemes elkerülni, hiszen rengeteget tanulhatunk belőlük, mégis, amikor átéljük őket, úgy érezzük, mintha a pokol tornácára zuhantunk volna. Pedig érdemes ilyenkor is emlékeztetnünk magunkat pár dologra, hogy eszünkbe jusson: lesz még ez sokkal, de sokkal jobb is.

1/7 A fájdalomtól erősebb leszel

Biztosan nem túl vigasztaló ezt hallani akkor, amikor teljesen a padlóra kerültél, de hidd el, hogy igaz: csak akkor fejlődsz és erősödsz, ha durva dolgokat is megtapasztalsz. Nem élhetsz mindig egy rózsaszín buborékban, ahol pónilovakkal és szivárványokkal van kikövezve az utad – néha igenis meg kell tapasztalnod a szomorú, bosszantó, igazságtalan dolgokat is ahhoz, hogy egy talpraesett, kemény csaj legyél.

Sokszor csak akkor vagyunk hajlandóak megmozdulni, és átlépni egy egyébként számunkra káros helyzetet, ha az élet kényszerít rá minket. Amikor nincs más választásod, mint egyenesen belegyalogolni a fájdalomba – na akkor tudod majd meg, milyen erős is vagy valójában.

2/7 Minden átmeneti

A legbölcsebb mondás a világon csupán egyszavas, mégis nagyon igaz: elmúlik. Egy barátnőm tetováltatta magára ezt az elképesztően egyszerű mantrát, először nem igazán értettem, miért, de amikor elmagyarázta, rájöttem, mennyire igaza van.

Ez ugyanis egyszerre ad reményt és húz vissza a földre: emlékeztet, hogy ha valami nagyon rossz történik veled, és nagyon fáj, ne aggódj, mert előbb-utóbb elmúlik. Szóval, ha éppen fáj valami, gondolj arra, hogy ez sem fog örökké tartani, ahogy semmilyen rossz. Csak várj türelmesen, és éljen benned a remény: elmúlik.

3/7 Az aggódás nem változtat meg semmit

Erről is egy idézet jut eszembe rögtön (talán túl sok inspiráló Instagram-profilt követek): az aggódás nem változtatja meg a holnapot, csak elrontja a mai napot is.

Nagyon sok olyan történés van, amin nem tudsz változtatni, bármennyire szeretnél is, és nincs értelme még egy lapáttal rátenni azzal, hogy rágörcsölsz és panaszkodsz.

Próbálj meg pozitívan, vagy legalábbis ne pesszimistán állni a dolgokhoz, hiszen nincs értelme elrontani azt az időt, amíg még boldog lehetsz azért, amin nem tudsz változtatni.

4/7 A sebeid az erődet mutatják

Sokan nem szívesen beszélünk az olyan dolgokról, amik velünk történtek, és nagyon megszenvedtük őket. Ha elhagyott a barátod, és hónapokig depressziósan feküdtél otthon, általában nem reklámozod – pedig éppen büszkének kellene lenned arra, hogy túlélted, és nem eltitkolnod, mint egy szégyenfoltot. Minden egyes olyan esemény, amitől kicsit meghaltál, megerősít – legyél büszke rá, és rakd ki a kirakatba nyugodtan.

5/7 Minden lépéssel közelebb kerülsz a célhoz

Kilépni a komfortzónádból nem egyszerű feladat, de elengedhetetlen ahhoz, hogy meggyógyulj.

Ha szeretnéd magad mögött hagyni a fájdalmat és a traumát, kényszerítened kell magadat arra,

hogy lépéseket tegyél a helyes irányba.

Nem lesz könnyű, és sokszor nem fogod szeretni, de ez kell ahhoz, hogy újra teljesen boldog lehess. Ha nagy trauma ért, még az is nehéz lehet, hogy emberek közé menj és beszélgess, de előbb-utóbb elkezded majd élvezni, és visszatér a régi éned. Tudod: babysteps – nem kell sietni sehová, de el kell indulni ahhoz, hogy elérj a célodig.

6/7 A negatív emberek nem a te problémáid

Vannak olyanok, akik alapvetően képtelenek pozitívan gondolkodni. Pesszimisták, le akarnak húzni a saját szintjükre, és a földbe döngölni azzal, hogy téged is ilyen negatív gondolkodásra késztetnek.

Ne hagyd magad!

Attól, hogy ők ilyen szürkének látják a világot, neked még nem kell begubóznod.

Próbálj meg megszabadulni az ilyen emberektől, vagy legalább kevesebb időt tölteni a közelükben, főleg akkor, ha te is hajlamos vagy könnyen rosszabb hangulatba kerülni.

Te csak maradj a pozitív életszemléletnél, és próbáld meg minél szebb színben látni a világot, így bevonzhatod a jó dolgokat ahelyett, hogy a pesszimizmus miatt olyan lehetőségeket hagynál ki, amiből esetleg tanulhatsz is.

7/7 Nincs más választásod

Valójában lehet filozofálgatni azon, hogy mit tegyél, ha padlóra kerülsz, de az igazság az, hogy egyetlen választásod van: megrázni magad, és tovább menni. Az nem mindegy, hogy ez mennyi időbe telik (ezen segíthetnek ezek a tippek például), de előbb-utóbb tényleg össze kell szedned magad, és folytatnod az életed ott, ahol abbahagytad. Nem eshet örökre az eső.

A lényeg az, hogy megerősödve, egy tapasztaltabb emberként gyere ki a negatívumokból is – a kérdés ugyanis nem az, hogy túléled-e ezt az időszakot, hanem az, hogy mennyit fogsz belőle tanulni, amit később hasznosíthatsz az életed során.

Forrás és a teljes cikk: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/7-dolog-amire-jo-emlekeztned-magadat-ha-minden-elromlik/123448