Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pszichológia - Belső, Önbizalom, Siker, Boldogság 26

2018.03.22

Nem az életeden kell változtatnod, hanem a hozzáállásodon

Írta: Berényi Nóri, 2017.01.21.

Amikor a hatalmába kerítenek a negatív érzések, mert úgy érzed, hogy például beleszürkülsz a hétköznapokba, vagy éppen célt vesztettél, akkor van egy fontos tanács, amit mindenképpen meg kell fogadnod.

Nem kell az életedet fenekestül felforgatni, egyszerűen csak változtatnod kell a hozzáállásodon.

Elvárások, amitől meg kell szabadulnod

Írta: Stumpf Bea, 2017.04.20.

Akár bevallod magadnak, akár nem, elvásárok szerint élsz, ahogy mindenki más.

Elképzeled, hogy szerinted hogyan kellene működnie a világnak, elvárod, hogy a párkapcsolatod olyan legyen, amit megálmodtál magadnak és még sorolhatnánk.

Nem baj, ha vannak terveid, álmaid és elképzeléseid az életedről, az elvásárok azonban sokszor tönkreteszik azt, amit már megszereztél. Miattuk nem tudsz örülni a jónak, és elrontják a hangulatod. Lássuk, melyek azok az elvárások, amiktől meg kell szabadulnod!

Mások

Ahogy a barátaid elvárnak tőled bizonyos dolgokat, úgy te is elvárásokat támasztasz feléjük. Ez valahol így normális, bár lehet, hogy manapság túl sok elvárással érkezünk egy munkahelyre, egy kapcsolatba vagy úgy általában a mindennapokba.

Szuper lenne, ha a környezeted úgy látna téged, ahogyan te szeretnéd, de sajnos ezt az elvárást el kell engedned.

Nem várhatod el ugyanis, hogy mindent úgy lássanak, ahogy te, mindig mindenben támogassanak és mindig megértsenek.

Hiszen mire is jók a barátok, ha nem arra, hogy néha visszatereljenek arra az útra, amiről letértél és néha tükröt mutassanak neked még akkor is, ha éppen egyáltalán nem kérted őket erre?

Felesleges elvárni az emberektől, hogy ugyanúgy gondolkodjanak a világról, ahogy te szemléled azt, hiszen ettől csak bosszankodni fogsz és csalódást okozol magadnak.

Találd meg másokban a jót, a számodra értékes dolgokat.

Az is egy érdekes döntés, ha lemondasz egyes emberekről csak azért, mert éppen nem felelnek meg az elvárásaidnak.

Engedd el azt a szokást, hogy megpróbálod meggyőzni a környezeted a saját igazadról, illetve arról, hogy miért lenne jobb, ha úgy élnék az életüket, ahogy te magad.

Ideje beismerned, hogy nem tudhatod mások teljes sztoriját, nem ismerhetsz minden háttérben mozgó tényezőt,

így a döntéseiket sem kérdőjelezheted meg vagy hánytorgathatod fel később, ha esetleg nem a legjobb utat választották. Hagyd, hogy mindenki a maga döntései szerint éljen,

ha szükséges, adj tanácsot, de ne ítélkezz!

Próbáld meg megkeresni az arany középutat, azaz ne a legrosszabbat betervezni, de ne is várd mindig mindenkitől a maximumot, ezzel ugyanis számos bosszúságot és csalódást elkerülhetsz!

Ha utálod, amit csinálsz

Utálod a reggeleket, korán kell kelni és elkezdeni a napi rutint… és egy idő után már a rosszkedv is rutinná válik. Ezt te sem akarhatod! Miért van beprogramozva az emberekbe, hogy a hétköznapok csak szörnyen indulhatnak? Ez legyen a te saját döntésed és elhatározásod.

Tehát ezután is ugyan úgy munkába kell menned reggelente,

de már másképp.

Biztos van valami, amitől mindig jobban érzed magad.

Lehet ez a kedvenc zenéd, filmed, vagy egy ébresztő hívás a legjobb barátnődtől.

Igazából csak a kreativitásodon múlik,

hogy miként telik a reggeled.

 

Való igaz, mindenkinek meg kellene tapasztalnia azt, hogy milyen érzés, mikor a munkád egyben a hobbid is, de ez nem feltétlen történik meg varázsütésre. Sokszor évekig kell szívnod egy munkahelyen, majd egyszer csak betoppan életed nagy lehetősége. Nem tudhatod, hogy ez mikor következik be, de addig hagyod, hogy rossz hangulatban teljenek a mindennapok?

Lehet, hogy nem szereted a jelenlegi munkahelyedet, de ez nem ok arra, hogy csak túlélni akard a hetet. Így nagyon sok mindenről lemaradhatsz és olyan lehetőségektől fosztod meg magad, melyeket később nem tudsz visszacsinálni.

Szedd össze minden erődet és változtasd meg a hozzáállásodat a dolgaidhoz.

Túl vagy egy pörgős készülődésen és elindulsz munkába. Lehet, hogy éppen dugóban ülsz, vagy a buszon idegesítettek fel, de

a lényeg, hogy maradj higgadt és csak arra fókuszálj,

hogy kihasználd azt az időt, amit még munka előtt magaddal tölthetsz.

Aztán mikor beérsz, akkor add át magad a munkahelyi feladataidnak és zárd ki a magánéletedet amennyire csak tudod.

Nap végén pedig hagyd ott az összes munkádat,

Az eredmény egy élménydús, hosszú élet lesz. Jól hangzik, nem?

Önmagad

Az, hogy mi számodra a tökéletes,

te teremted meg, te hozod létre, azaz nagyban tőled és a te hozzáállásodtól függ.

Tipikus elvárás, hogy boldogok szeretnénk lenni. Ha boldog vagy, akkor mindent szebbnek, naposabbnak és teljesebbnek látsz. Nem kell ahhoz a legdrágább kocsival járnod, a legmárkásabb ruhákat hordanod, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyél, sőt…

Valóban fontos,

hogy folyamatosan törekedj arra

és tegyél is azért, hogy boldog legyél.

De, ha egy pillanatra nem vagy boldog vagy éppen egy rosszabb időszakban vagy,

akkor ne pánikolj, hogy már soha nem leszel boldog,

hanem tegyél érte, változtass és

amíg meg nem oldódik a helyzet,

addig keresd az apróságokban a boldogságot!

Források és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-elvaras-amitol-meg-kell-szabadulnod/126261

https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/nem-az-eleteden-kell-valtoztatnod-hanem-a-hozzaallasodon-5-tipp-hozza/125559

 

 

 

5 önfejlesztő applikáció, amit érdemes letöltened

Írta: Szabó Vivien, 2016.06.09.  Kislány koromban a varázslótól a hercegnőig terjedő skálán minden foglalkozás érdekelt. Az csak valamivel később fogalmazódott meg bennem, hogy mivel írni és olvasni szeretek a legjobban, felnőttként is jó lenne valami olyasmit csinálni, amiben e kettőnek szerepe van. Innen aztán egyenes út vezetett az újságírás, majd a még nagyobb szerelem, a szerkesztés felé.

A saját fejlődésed fontosságáról sosem szabad megfeledkezned. Ha rossz periódusban vagy, az önfejlesztés segíthet kapaszkodókat találni, de ha épp minden a helyén van, akkor is inspirációt meríthetsz belőle a folytatáshoz. Ne aggódj, nem kell nagy dolgokra gondolni – íme 5 applikáció, amit érdemes kipróbálnod, ha szeretnéd hasznosan eltölteni az énidődet.

1/5 Hála minden nap

Amikor benne vagy a mókuskerékben, nagyon könnyű elfelejteni, mennyi csodálatos dolog van az életedben. Reggel felkelsz, készülődsz, elrohansz a munkába, dolgozol, a nap végén beugrasz egy edzésre, onnan pedig irány haza, fürdés, alvás... Ha ilyen távolságból nézed, minden nap ugyanolyannak tűnik. Pedig ez egyáltalán nincs így! Emlékszel például, milyen szép virágok mellett sétáltál el ma, útban a munkahelyed felé? Vagy milyen jó volt két program között beülni egy kávéra a barátnőddel?

Valójában ezek azok a pillanatok, amikre fókuszálnod kellene, és hidd el, ha így teszel, egyre többet fedezel majd fel belőlük! Ebben pedig az Orange Diary hálanapló is segítségedre lesz, amiben gondolatokat, fotókat, hangulatokat és hangjegyzeteket is rögzíthetsz, így megőrizve a napod legszebb pillanatait. 

Letöltés: iPhone, Android

2/5 Meditáció

A Headspace-ről egy blogon olvastam először, és nagyon megtetszett, hogy a meditációt spirituális háttér nélkül, teljesen praktikusan közelíti meg, és teljesen hétköznapi metaforákon keresztül mutatja be, miért is olyan jó, ha megtanulsz kikapcsolni!

Az elmére például úgy tekint, mint egy forgalmas autópályára,

ahol állandóan cikáznak az érzések.

OLVASD EL EZT IS!

Nyugtasd le az elméd – Meditációval a kiegyensúlyozottabb életért

Ilyenkor az ember szívesen berohanna közéjük és megállítaná a forgalmat, pedig nem ez a feladat!

Az alkalmazás kezdő, 10 napos programja

rávezet,

hogyan kell az út széléről, 

egy kis távolságot tartva

figyelni és felismerni

az érzelmeket anélkül,

hogy megpróbálnád befolyásolni őket. 

Stresszhelyzetben ez a fajta nézőpont nagyon-nagyon hasznos,

de abban is segít,

hogy ne ragadj bele sokáig a negatív gondolatokba!

Letöltés: iPhone, Android

3/5 Ép testben…

A jógával kicsit úgy vagyok, mint a meditációval. Nem tudom, miért hat a lelkemre ennyire jól, de már nem is akarom megválaszolni, csak csinálom.

Feltölt pozitív energiával és gondolatokkal, sőt, ha ok nélkül elromlik a kedvem (nyugtass meg, hogy ez nem csak velem fordul elő), azonnal ki tud hozni belőle!

Ezért is töltöttem le a Yoga Academyt, amivel akár otthon is kikapcsolhatok egy pár percre. A bemelegítő és kezdő szintű jógavideók prémium előfizetés nélkül is elérhetőek!

Letöltés: iPhone, Android

4/5 Új szokások

Ahhoz, hogy változásokat érj el az életedben, nem csak elhatározásra, de elköteleződésre is szükséged lesz – az elmélet szerint egészen pontosan 21 napig kell kitartanod egy új szokás mellett ahhoz, hogy az valóban a részeddé váljon.

Szeretnél több időt tölteni a családoddal, tájékozódni a világ történéseiről, minden nap megtanulni egy új szót angolul, vagy csak rávenni magadat, hogy elég vizet igyál?

A Habit Streaksben kiválaszthatod, miben szeretnél fejlődni,

és hányszor szeretnéd, hogy az alkalmazás emlékeztessen rá a nap folyamán. Hidd el, az elején nagyon jól fog jönni az extra motiváció, pár hét alatt pedig szinte észrevétlenül állsz át egy olyan rutinra, amire mindig is vágytál, és amitől sokkal jobban érzed magadat!

Letöltés: iPhone, Android

5/5 Ön- és emberismeret

Az önismeretedet nem csak azzal mélyítheted el, hogy befelé figyelsz, hanem azzal is, hogy

új, inspiráló gondolatokkal veszed magadat körbe... mondjuk a holtidődben!

Biztosan neked is van naponta pár perced, amikor semmi hasznosat nem tudsz csinálni – épp vársz a buszra, sorban állsz a boltban, ügyeket intézel.

A telefonod viszont ilyenkor is kéznél van, a Mentor FM nevű applikációval pedig sok érdekes hanganyag, előadás és interjú is ugyanilyen közelségbe kerül, amik nem csak a magánéletedben, de a karrieredben való előrelépésben is segítséget nyújthatnak.

Letöltés: iPhone, Android

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-onfejleszto-applikacio-amit-erdemes-letoltened/123911

 

 

 

Miért fontos, hogy szeresd önmagad és te legyél az első?

Írta: Stumpf Bea, 2017.04.21.

Volt már olyan, hogy azt figyelted,

hogy hogyan gondolsz magadra

és hogyan beszélsz önmagadról?

Apróságnak tűnik, mégis sokat számít,

hiszen ez befolyásolja azt, hogy hogyan érzed magad,

hogy mit közvetítesz másoknak

és hogy a környezeted mit gondol rólad.  Lássuk, miket befolyásol az, hogy hogyan gondolkozol magadról és hogyan tudsz fejlődni benne!

1/6 Első az egészség

Ha elkezdesz többet foglalkozni azzal,

hogy mikor mit érzel, és teszel azért,

hogy nap, mint nap jobb legyen,

akkor jobban tudod majd kezelni a stresszt,

könnyebben tudsz majd fókuszálni arra, amit csinálsz és nem fogsz olyan hamar kiégni a munkától és a mindennapi hajtástól sem.

Mivel minden fejben dől el, ezért

érdemes a belsőd ápolását is

a mindennapi rutin részévé tenni.

Fontos, hogy ezt ne egy jutalomként éld meg, hanem a folyamat részeként, azaz legyen normális, hogy időt hagysz magadnak, míg megszokod az új dolgokat, ne erőltesd, ami nem megy, és gyakorold mindennap az önismeretet.

2/6 Önzőség?

Sokan az önzőséggel párosítják azt,

amikor valaki tudatosan odafigyel önmagára és saját magát teszi az első helyre. 

Valójában ez éppen az ellenkezője ennek.

Ha odafigyelsz arra, hogy

egy-egy érzésnek mi lehet az oka és megpróbálod kideríteni, hogy honnan ered vagy

hogy hogyan tudnád megszüntetni, akkor szuper befektetést csinálsz.

Így olyan belső harmóniába kerülhetsz önmagaddal,

amit mások is irigyelni fognak tőled, azaz erre soha nem szabad sajnálnod az időt.

3/6 A trendek ellen

Manapság nehéz a mindennapokban gyakorolni azt, hogy

önmagadat szeresd és megfelelő időt szánj önmagadra, hiszen minden afelé tol és azt ordítja, hogy így lehetsz jobb, szebb, okosabb, gazdagabb vagy fontosabb. Ez mind szuper, de valójában nem azt mondják ezzel, hogy nem vagy elég jó, szép, okos, gazdag vagy fontos? Hozzáállás kérdése. Ha belegondolsz, egy magazint lapozgatva mindig arra vágysz, hogy te is olyan vékony, bársonyos bőrű vagy fiatal legyél, mint a címlapfotón tündöklő modell, amivel valójában saját magadat szidod és kicsinyled.

A fontos, hogy a körülötted lévő világból ne azt halld meg, hogy belőled mi hiányzik és te miben nem vagy jó, hanem a lényeget fogd meg, ami ennek pont az ellenkezője!

4/6 A szavak ereje

Lehet, hogy azt gondolod, hogy nem fontos, hogy

hogy beszélsz azokkal,

akiket szeretsz

vagy magadban miket gondolsz saját magadról, pedig

valójában nagyon sokat számít.

A szavaknak ugyanis óriási ereje van, még akkor is, ha nem mondod ki őket.

Lehet, hogy úgy tűnik, hogy a kedvesség vagy a jóság kiment a divatból, de ennek nem szabad bedőlnöd, hiszen minden egy pillanat alatt megváltozik,

ha valakire rámosolyogsz,

valakihez kedvesen szólsz

vagy egyszerűen csak meghallgatsz valakit, akinek szüksége van rád.

Ha te változol, varázsütésre a környezeted is reagálni fog és lehet, hogy azok a kapcsolatok, amik az évek alatt kihűltek vagy akiktől eltávolodtál, újra visszatalálnak majd hozzád.

5/6 Hogyan csináld?

Lehet, hogy ezt a cikket olvasva most azt gondolod, hogy igen, ez valóban fontos, erre van szükséged és akár legszívesebben mától elkezdeném, de fogalmad sincs, hogy hogyan vágj bele?

Az, hogy önmagaddal foglalkozol és hallgatsz az ösztöneidre, a megérzésedre és saját magadat helyezed a középpontba, mindenkinél más folyamat eredménye.

Ne érezd magad teljesen elveszettnek, van néhány tuti tippünk, amikkel elindulhatsz az úton.

Egy általános jó tanács: mindig azt csináld és arra menj, amiben jól érzed magad, ha mások eltérítenének az útról, ne hagyd magad, higgy magadban!

6/6 Napi praktikák

Az is segít,

ha egyszerűen figyelsz az érzéseidre,

  és többet csinálod azt, amit szeretsz

és megkeresed az okát annak, amikor rosszul érzed magad.

 • Lehet, hogy neked az segít, ha egy fél órára el tudsz vonulni mindentől a kedvenc könyveddel.
 • Kipróbálhatod azt, hogy naplót vagy blogot vezetsz, amiben kiírod magadból az összes gondolatodat, ami éppen foglalkoztat,
 • főzhetsz csak úgy kedvtelésből,
 • játszhatsz órákig önfeledten a kutyáddal
 • vagy megengedheted magadnak, hogy vegyél egy új ruhát, még akkor is, ha egyáltalán nincs rá szükséged, csak hogy örömet okozz magadnak.

Forrás és a teljes cikk: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/miert-fontos-hogy-szeresd-onmagad-es-te-legyel-az-elso/126268

 

 

 

A leggyakoribb tényező, ami a megfelelési kényszer mögött húzódik

Írta: Horváth Petra, 2017.08.19. A kreativitás a mindennapjaim része, mióta az eszemet tudom. Nem szeretem a tétlenséget, mindig késztetést érzek az alkotásra, legyen szó írásról, rajzolásról vagy éppen a grafikai tervezésről. Úgy gondolom, hogy a kreatív folyamatok kiváló teret engednek az önkifejezéshez és a véleménykinyilvánításhoz. Szeretek felfedezni új dolgokat, tanulni és fejlődni, akár a munkámról van szó, akár a szabadidőmről. Az igazi kikapcsolódást számomra a sport és a mozgás jelenti, éppen ezért imádok kirándulni, utazni és edzeni is.

Őszintén bevallom, ezt a cikket nem volt egyszerű összeraknom fejben, többszöri nekifutásra körvonalazódtak csupán a végleges gondolataim. Minden írásom szorosan kapcsolódik az életem bizonyos momentumaihoz, ez a téma pedig különösképpen szerves részemet képezi, emiatt pedig nehezemre esett objektívan állni a dolgokhoz.

Azért, hogy ne csak a saját tapasztalataim alapján nyilatkozhassak érdemben a megfelelési kényszerről, egy kisebb fajta felmérést végeztem az ismertségi körömben.

Olyan embereket kérdeztem meg, akikről tudtam, hogy hasonló cipőben járnak,

az interjúk célja pedig

a háttérben húzódó tényezők felkutatása volt.

Érdekes válaszok születtek,

a leggyakoribb ok pedig pontosan az volt, amire számítottam:

a szülői nyomás.

Önmagába a felmenőink irányunkba támasztott elvárásai teljesen normálisak, hiszen minden szülő azt szeretné, ha gyermeke sikeres lenne az életben. Azonban ennek tudatosítására mindenki más eszközöket vet be, és sajnos sokszor nem a legmegfelelőbbeket.

Mielőtt részletesebben is belemennék a miértek boncolgatásába, szeretnék pár szót a felelősök védelmében szólni.

Ugyanis többségük nincs is tisztában azzal, hogy mekkora terhet vagy nyomást helyez gyermeke vállára a nem megfelelően közvetített elvárásokkal.

Ennek a leggyakoribb oka, hogy

a szülő még tapasztalatlan a gyermeknevelés eme területén,

vagy nemes egyszerűséggel nem ismeri fel, hogy az általa kommunikált követelmény nem a megfelelő módon ér el a gyermekhez.

Optimális esetben ez a probléma megszűnik az évek múlásával, vagy a gyermek öntudatra ébredésekor.

Engem sokkal inkább a drasztikusabb végkifejlet elemzése mozgatott, mikor a szülői nyomás tudatos, s ez által az okozott következmények is tragikusabb irányba haladhatnak.

Önös érdekek

Talán a leggyakoribb tényező, mikor a szülő a saját életében el nem ért célok miatt érzett frusztráltságát vetíti ki a gyermekére.

Az anyák esetében nem ritka, hogy az álmaik meg nem valósulásáért a szülést okolják, mely gátat állított a karrierjük felépítésében vagy a céljaik megvalósításában.

Ilyenkor abban látják a megoldást, hogy a gyermek életét abba a mederbe kényszerítik,

melyben az övék úgymond véget ért, s így az utódok által érhetik el céljaik beteljesülését.

Az apai oldalról is hasonló indokok szoktak a szigorú elvárásokhoz vezetni, bár ez esetben gyakoribb, hogy a gyermekükben látják a saját életpályájuk folytatását, így rögeszmésen ragaszkodnak ahhoz, hogy utódot nevelhessenek, nem pedig gyermeket. Csakhogy egyetlen gyermek sem felelős a szülei döntéseiért, és azért, hogy a világra jött, ily módon pedig joga van a szabad gondolkodáshoz és ahhoz, hogy a saját útján járhasson!

Rossz tapasztalat

Talán az egyetlen indok, mely a három közül valamelyest megérthető, azonban nem kultiválható.

Ez akkor állhat fenn, ha a szülőknek van már gyermeke, aki úgymond csalódást okozott a számukra, s így a következő csemetébe kapaszkodva próbálják a saját hibáikat kijavítani.

Az egyetlen probléma ezzel, hogy az elvakultságuk és félelemeik miatt irreális elvárásokat támasztanak a vétlen gyermekkel szemben, akinek személyisége ez által nagymértékben csorbulhat.

Az ilyen szülőknél nem ritka az sem, hogy képtelenné válnak a dicséretre és az elismerésre, ami miatt a szenvedő alany úgy érezheti, bármit is ér el az életben, sosem lesz elegendő.

Érzelemmentesség

Manapság viszonylag ritkábban előforduló indok, mint azokban az évszázadokban, mikor kötelességtudatból nemzettek gyermekeket, nem pedig saját akaratból. Ennek ellenére mégis előfordulhat, hogy a megszületett csöppséget az egyik szülője – legrosszabb esetben mindkettő –, nem képes megszeretni.

Mikor egy emberi kapcsolatból kizárjuk az érzelmeket, nem marad más, mint a tiszta haszon. Az ilyen szülők nem azt tartják szem előtt, hogy a gyermeküknek mi a legjobb, hanem hogy hosszútávon miként kamatoztathatják a kicsi képességeit.

Szörnyű belegondolni, hogy ezek a gyermekek milyen lelki traumákat élnek át. A fent említett három tényező általában két gyakori végkifejlethez vezethet.

Az első, hogy a gyermek érzelmileg teljesen instabillá válik, nem lesz képes racionális kapcsolatokat kialakítani, így felnővén a saját gyermekeire is hasonló nyomást helyez majd.

A másik, hogy az irreális elvárásoktól és ez által a szülőktől is elfordulva,

fellázad a gyermek, s megszakít minden szálat a múltjában, mely nyomást helyezett valaha a vállára. Ebben az esetben azt hihetnénk, hogy csak a szülőket éri csorba, azonban a gyermeki lélek minden igyekezet ellenére is maradandó sebeket szenved, melyek begyógyulása talán sosem következik be.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/a-leggyakoribb-tenyezo-ami-a-megfelelesi-kenyszer-mogott-huzodik/127094

 

 

 

20 életigazság, amit sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni

Írta: Kerekes Vivien, 2017.09.17.  Ötéves koromban kaptam egy kis hableányos naplót, de mivel a betűket akkoriban csak hírből ismertem, maximum rajzolni tudtam volna bele. Így hát eldöntöttem, hogy amikor „nagy leszek”, milliónyi izgalmas, vicces, vagy éppen megható dologról fogok írni. Néhány évvel később már tudtam, hogy újságíró szeretnék lenni, és bár néha meginogtam, az élet végül mindig visszaterelt ebbe a mederbe. Témának jöhet bármi, kezdve a videojátékoktól egészen a katicabogarakig, mert hiszem, hogy a világ leghétköznapibb dolgaiban is meg lehet találni az érdekességet!

Milyen érdekes belegondolni, hogy mennyire másképp bánunk saját magunkkal, mint a barátainkkal és szeretteinkkel.

Kedvesek és megértőek vagyunk másokkal,

de önmagunkkal kevésbé.

Könnyen észrevesszük az ismerőseink szépségét és pozitív tulajdonságait, de ha rólunk van szó, sokszor csak a negatív dolgokat látjuk. Nem csoda, hogy bizonyos életigazságokról olyan hamar megfeledkezünk; pedig ha megfontolnánk a mondanivalójukat, az egész életünk máshogy alakulhatna!

1/20 Ha szeretnéd, hogy meghalljanak, fel kell szólalnod.

Néha szívesen kifejeznéd az eddig eltitkolt véleményed, legyen szó munkáról, vagy egy kapcsolatról.

Lehet, hogy nyomja valami a lelked egy ideje, és szívesen kiadnád magadból.

Akkor vajon miért nem teszed?

Az egyik legnagyobb életigazság, hogy az emberek nem fogják meghallani azt, amit nem mondasz el – ha szeretnéd, hogy halljanak, meg kell szólalnod először!

2/20 Ha valamit nem értesz, kérdezd meg.

Hányszor előfordult már, hogy nem tudtunk valamit, de mégsem mertünk rákérdezni. Gondolj csak bele; már az iskolában is megesett veled, hogy nem értetted a matekpéldát, de mivel úgy tűnt, rajtad kívül mindenkinek egyszerűen megy, inkább meg sem szólaltál?

Pedig valójában nincs ezen mit szégyellned, hiszen kismillió olyan dolog van, ami számodra egyértelmű, míg másoknak kevésbé.

3/20 A problémáid nagy része csak a fejedben létezik.

Emlékszel még, milyen problémákon stresszelted magad egy évvel ezelőtt?

Ma már valószínűleg a nagy részük a homályba merült, pedig akkor rengeteg energiát fektettél már csak abba is, hogy gondolkodtál rajtuk.

Ne hagyd, hogy az apróságok felemésszenek,

és lelkileg kimerülj tőlük.

Inkább tedd fel magadnak a kérdést: vajon mennyire lesz fontos ez számodra egy hónap múlva is?

4/20 Ha szeretnél valamit, csak kérned kell.

Tudod, hogy tartja a mondás: néma gyermeknek az anyja sem... Lehet, hogy régóta vágysz egy előléptetésre, vagy egyszerűen csak szeretnél kicsit több figyelmet kapni a párodtól.

De ha sosem mondod ki, mit szeretnél igazán, lehet, hogy nem is fogod megkapni.

A szavaid hatalmas erővel bírnak; hagyd, hogy a segítségükkel megszerezd, amire vágysz.

5/20 Amikor hibát követsz el, kifogások helyett egyszerűen csak ismerd be.

Mindenki hibázik; van, aki rövid időn belül gyakran, míg mások csak ritkán. De senki sem tökéletes.

Ha úgy érzed, valamit rosszul csináltál, kifogások gyártása helyett egyszerűen légy őszinte.

Hidd el, az emberek ezt sokkal többre értékelik, mint azt, ha mindent megpróbálsz megmagyarázni.

6/20 Mindenkinek van véleménye, és ez eltérhet a tiédtől. Fogadd el.

Van, aki imádja a cicákat, míg mások inkább a kutyákat részesítik előnyben. Egyesek cukorral isszák a teát, mások mézzel.

Az élettapasztalatok és a neveltetés mindenki véleményére hatással van, épp ezért el kell fogadnod, hogy akadnak olyan emberek a környezetedben, akik másképp vélekednek a fontos témákban.

7/20 Találd meg a jót mindenben, ami történik veled.

Vannak napok, amikor semmi sem jön össze. Amikor elejted a kávés bögrédet reggelizés közben, vagy megbotlasz az utcán, épp a legforgalmasabb zebra közepén. Nem csoda, ha ezek után csak arra tudsz gondolni, hogy minél előbb hazaérj, és ki se tedd a lábad a lakásból egész nap.

Pedig sokszor már a nevetéssel javíthatsz a helyzeteden.

Ne vedd túl komolyan az ilyen alkalmakat – inkább próbálj meg minden napból kiemelni legalább egyetlen pozitív dolgot. Hidd el, nem is olyan nehéz találni!

8/20 Senkinek sem tartozol semmivel.

Nem kötelező megtenned semmit.

Nyugodtan mondhatsz nemet egy kérésre, hiszen az egyetlen személy, akinek tartozol bármivel is, te magad vagy.

És a legfontosabb, amit meg kell jegyezned:

csak akkor mondj igent, ha azzal nem mondasz nemet saját magadnak.

9/20 Az egyetlen személy, akire mindig számíthatsz, te magad vagy.

A családod és a barátaid ott lesznek melletted, bármi történjék is: támogatnak a döntéseidben, meghallgatják a félelmeidet, és segítenek meggyógyítani a szíved egy szakítás után.

De ők sem tudnak ott lenni veled mindig, a nap 24 órájában.

Ne felejtsd el, hogy az egyetlen személy, aki mindig ott van neked, az te vagy.

10/20 Ne higgy az ígéreteknek; higgy az érzéseidnek.

Sajnos időnként mindenki megtapasztalja, milyen érzés csalódni. Amikor valaki ígéretet tesz, de végül mégsem sikerül betartania azt.

Épp ezért az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, ha mások helyett saját magadnak hiszel – hagyatkozz az érzéseidre és megérzéseidre.

11/20 Minden találkozás okkal történik.

Az egész életedre kihatással volt minden egyes ember, akivel valaha is találkoztál.

A barátok, akikkel a középiskolai éveket töltötted el, az első személy, aki összetörte a szíved, és így tovább.

Ezek mind ahhoz vezettek, hogy ott legyél, ahol most tartasz – és az utadon még rengeteg találkozás vár rád!

12/20 Minden ember változik idővel.

Az élet nem áll meg: újabb és újabb feladatokkal, problémákkal és szituációkkal találod szembe magad.

Ezek pedig előbb utóbb megváltoztatnak téged is. A gondolkodásmódodat, a véleményedet, talán még a viselkedésedet is. De ki mondta, hogy ez rossz dolog? Elvégre a fejlődés elengedhetetlen része az életünknek.

13/20 A megbocsátás rajtad is segít.

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy azt mondod, "nincs semmi baj azzal, amit tettél velem".

Sokkal inkább azt jelenti,

hogy nem engeded a múltbeli sérelmeknek tönkretenni a boldogságodat.

Ezzel a döntéssel nem a rossz tapasztalatokat törlöd ki;

ehelyett inkább elengeded a fájdalmat, ami csak megkeserítené az életedet.

14/20 Bizonyos embereket el kell engedned az életedből.

Nehéz elengedni azokat a személyeket, akikhez sok kedves emléked fűződik.

De néha meg kell tenned – saját magadért.

Ha valaki miatt meg kell változtatnod a személyiséged, vagy el kell hallgatnod a véleményed, az az ember valószínűleg nem is igazán TÉGED kedvel.

Tudod, mit mondanak: ha a hiányod nincs hatással valaki életére, akkor a jelenlétednek sincs értelme.        

15/20 A sikert gyakran a bukás előzi meg.

Nem számít, hogy hányszor hibázol, és mennyiszer buksz el valamiben – mert így is megelőzted azokat az embereket, akik még csak meg se próbálják.

Nem létezik olyan sikeres személy a világon, aki egyik napról a másikra, mindenféle akadály nélkül megvalósította az álmait.

Minden negatív tapasztalat erősebbé tesz, és a segítségükkel fogod tudni, milyen hibákat nem követsz el legközelebb.

16/20 Nem létezik még egy olyan ember, mint te.

A világon több milliárd ember létezik, és nincs még egy olyan köztük, mint te.

Egyedi vagy, saját gondolatokkal és vágyakkal – ugyan miért akarnál valaki más lenni?

Légy büszke a személyiségedre, mert a Nagy Ő épp emiatt fog beléd szeretni.

17/20 A félelem a legnagyobb dolog, amit később megbánhatsz.

Amikor az emberek visszatekintenek a múltjukba, legtöbben azt bánják, hogy nem vállaltak elegendő kockázatot.

Megelégedtek a biztossal, pedig egy kis bátorsággal többet érhettek volna el az életben.

Tanulj mások hibájából, és ne hagyd, hogy a félelem utadba álljon.

18/20 Egy sikeres kapcsolat sok munkát igényel.

A szerelem nem olyan, mit amilyennek a filmekben látod.

A dolgok nem alakulnak mindig tökéletesen, és a kapcsolatok nem tartják fenn magukat csak úgy.

Ehhez rengeteg munka kell; bizalmat teremteni, őszintének lenni, és megnyílni egymás előtt.

Ne hagyj ott egy kapcsolatot csak azért, mert nem működik tökéletesen már az első pillanattól fogva.

19/20 Sokszor azt kapod, amit te is beleadsz.

Ha szeretetre vágysz, adj cserébe szeretetet.

Ha barátokra akarsz szert tenni, légy barátságos.

Ha szeretnéd, hogy az emberek jobban megértsenek, neked is megértőbbé kell válnod.

Néha a dolgok ilyen egyszerűek.

20/20 Te irányítod a boldogságodat.

Az életedet te magad irányítod; senki sem kényszeríthet olyan döntésekre, amelyeket nem akarsz meghozni.

Minden reggel, amikor felkelsz, a lehetőség a kezedben van, neked pedig csak el kell döntened: boldog leszel aznap, vagy sem?

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/20-eletigazsag-amit-sokszor-hajlamosak-vagyunk-elfelejteni/123549

 

 

Sok ember, amint tükröt lát, már menekül is előle, mert Isten ments, hogy meglássa a testet, amiben él.

Ez a gondolkodásmód pedig

önbizalomhiányhoz és kishitűséghez vezet.

Mert, aki nem elégedett a külsejével,

az nem tudja az ellenkezőjét mutatni a külvilág felé.

Félénk és szégyenlős lesz,

megfosztva magát rengeteg élménytől és lehetőségtől.

De nem kell ezt az utat választanod.

Arc

Fogj egy tükröt és szó szerint bámuld az arcodat folyamatosan.

Menj végig az arcvonásaidon, a szép szádon és végül merülj el a tekintetedben. Ha sokáig nézed a szemeidet, egy idő után valami megmagyarázhatatlan dolgot fogsz érezni. Egyesek elsírják magukat, mások mosolyognak magukra, de a lényeg, hogy,

ha bele mersz nézni a szemedbe hosszú ideig,

akkor valami megváltozik benned.

Test

Először is állj egy egész alakos tükör elé és dobd le magadról a textilt. Kezdd el szépen a lábfejedtől felfelé, aprólékosan megfigyelni a testedet

és a legnagyobb szeretettel nézz magadra. Csodáld meg a formás vádlidat, az izmos combjaidat, kerek popsidat és gyönyörű arcodat.

Érj magadhoz és érezd, hogy ez a számodra legszebb test a világon. Jobb nem is lehetne.

Neked…

És írj fel a tükrödre olyan kedves szavakat, idézeteket, melyektől jobban fogod magad érezni.

Például a reggeli készülődés mellé nagyon jól fog esni egy: „Hello, gyönyörű!” felirat, vagy, mikor munkából hazaérve, hulla fáradtan olvasol hasonlókat.

És soha ne felejtsd el, hogy ki írta fel ezeket az inspiráló üzeneteket a tükrödre!

Jöhet pár kép!

Időről-időre készíts magadról pár képet, amit szívesen nézel vissza azokon a napokon, amikor nagyon nem érzed magad magabiztosnak.

Jöhet egy szép smink, egy szexi ruha és máris másképp érzed magad a bőrödben.

A legjobb képeket pedig posztold ki magadról, mert bár tudjuk, hogy nem ezen kell múlnia az önbizalmadnak, de azért mindenkinek jól esik, ha látja, hogy másoknak is tetszik.

Forrás és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-szokas-hogy-megszeresd-a-tukorkepedet/125547

 

 

 

4 érv, amitől könnyebb lesz elfogadnod a változásokat az életedben

Írta: Berényi Nóri, 2016.11.10.

Biztosan a te életedben is történt már olyan változás, aminek nem tudtál annyira örülni, és abban az élethelyzetedben eszedbe sem jutott volna pozitívumként tekinteni rá – pedig a változás legtöbbször a javunkat szolgálja. Amikor rossz úton haladsz, akkor ez egyfajta vészjelző, hogy irányt válts, sokan azonban ezt nem hajlandóak észrevenni. Ha megtanulsz örülni a változásnak, akkor idővel ott találod magad, ahol lenned kell!

1/4 A változás mint lehetőség

Minden egyes változásban ott rejlik a lehetőség. Lehetőség arra, hogy kimozdulj a megszokottból és végre rálépj a te utadra. A kérdés az, hogy mersz-e lépést tartani a változással, vagy maradsz az aktuális helyzetben, ami a biztonságérzeten kívül nem nyújt már túl sokat.

Ha megtanulsz rugalmas lenni életed minden területén, akkor olyan lehetőségek érkeznek majd, amikből csak profitálhatsz. Nehéz erre így tekinteni, ha nem éppen pozitív a változás,

de programozd át a gondolataidat, és máris minden megváltozik.

Például, ha elbocsátanak a munkahelyedről, pánik helyett inkább ülj le és gondold át a helyzetet. Persze mondhatod, hogy mi a pozitív abban, ha kirúgtak és nincs miből kifizetni a számlákat, de válts nézőpontot. Minden okkal történik, így az is, ha netalántán elküldenek az adott munkahelyről. Valószínűleg mást szánt neked a sors, valami sokkal jobbat, amire utólag jössz majd rá.

2/4 Rájössz, kik az igazán fontos emberek az életedben

Amikor negatív változás áll elő az életedben, akkor fontos körbenézned, hogy kik azok az emberek, akik ebben a helyzetben melletted állnak és támogatnak. Ilyenkor jössz rá, hogy kikre számíthatsz igazán.

Persze az is benne van a pakliban, hogy pár emberben csalódnod kell, de talán akkor jobb is, hogy így alakult.

Azokat a barátokat viszont becsüld meg, akik jóban-rosszban kitartanak melletted, mert ők kincsek az életedben.

Fontos, hogy olyan embereket gyűjts magad köré, akik a sikereidnek is legalább annyira örülnek, mint te magad, és nem irigykedve néznek rád.

3/4 Valami készül…

Minden nagy dolgot az életedben egy élethelyzet változása idéz elő, így ha éppen ezen mész keresztül, akkor tudhatod, hogy valami készül.

Bízz a gondviselésben és abban, hogy ez mind érted történik és nem ellened.

Próbálj pozitívan tekinteni a jövőre, és akkor biztos, hogy jó dolgokat vonzol be az életedbe.

Lehet, hogy éppen benne ragadtál egy rossz élethelyzetben, amiből szeretnél kijönni, ez pedig csak valamilyen változás útján lehetséges.

Amikor rájössz arra, hogy ez kizárólag a te javadat szolgálja, azután már ajándékként tekintesz a változásokra.

4/4 Azzá válsz, aki lenni szeretnél

Ahogy az életkörülményeid, úgy te is folyamatos változásokon mész keresztül, hogy végül azzá az emberré válhass, aki lenni szeretnél.

Észrevetted, hogy van olyan az életedben, akit régen imádtál, most viszont nem érted, hogyan állhattatok korábban olyan közel egymáshoz? Ez azért van, mert az akkori személyiségedhez ő illett, de mivel te is folyamatosan fejlődsz, ezért a baráti köröd is cserélődhet.

Ne ragaszkodj olyanokhoz, akik már nem passzolnak hozzád,

inkább engedd el őket és csinálj helyet azoknak, akik alig várják, hogy az életed részévé válhassanak.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/4-erv-amitol-konnyebb-lesz-elfogadnod-a-valtozasokat-az-eletedben/124981

 

 

 

Így győzd le a kishitűséget és válj önbizalommal telivé

Írta: Körtvélyfáy Zsófia, 2017.01.20.

Az önbecsülés,

személyiségünk egyik legfontosabb alappillére.

Maarit Johnson, stockholmi pszichológus a ház alapzatához hasonlítja.

Ha ez stabil és jól megépített, akkor maga az épület is szilárdan áll, sőt még a kisebb földrengéseket is kibírja.  Azért ez nem mindegy ugye?

De mi vezet oda, hogy valakinek kevés,

másnak pedig már talán egy hangyányit sok is jutott belőle?

Cikkünkben megnézzük az alacsony önbecsüléshez vezető út okait és megoldásokat is keresünk, mert hidd el többre vagy képes, mint gondolnád.

Út az alacsony önbecsülés felé:

A kezdetek:

Ki gondolná, hogy az önbecsülést is két részre lehet bontani. Pedig így van.

Van egy úgynevezett belső önbecsülés,

amit éltünk

első két éve során kapunk meg.

Azt, hogy mekkora „csomaggal” vágunk neki az életnek, nagyrészt szüleink határozzák meg.

Ezeknek a kezdeti évekről

a folytonos puszilgatásról,

összebújásról kell szólnia.

A gyereknek éreznie kell a feltétel nélküli szeretetet.

Akár úgy is mondhatnánk,

hogy most kell feltölteni a szeretet-raktárait egy egész életre.

Később, az iskolában, munkahelyen úgyis minden a teljesítésről és az érdemekről fog szólni.

Így ha a szülő nem szeretné, hogy pár év múlva az ő csemetéjéből is olyan felnőtt váljon, akit hiába dicsérnek, mégsem hiszi el magáról, hogy tehetséges, akkor még az elején kell észnél lenni, támogatni, szeretgetni.

Később:

És akkor ott a másik, a külső önbecsülés,

ami a teljesítményünktől, kinézetünktől, sikereinktől függ.

Igen ám, de a kettő kiegészíti egymást.

 

Ha valaki hadi lábon áll a belső önbecsüléssel,

akkor csak a külsőre támaszkodik, ezzel kompenzál. Az ilyen ember gyakran a teljesítmény révén igyekszik kompenzálni a hiányt. Ha valamiben nem annyira sikeres, rögtön úgy érzi, ő maga teljesen selejtes és értéktelen ember. De ahogy a legtöbb dolog ez sem ilyen egyszerű.  

 

 

Négy kategóriát lehet felállítani:

 1. A boldog teljesítőt, akinek magas mind a kettő önbecsülése,
 2. a kényszerteljesítő aki bár alacsony belső, de magas külső önbecsüléssel bír,
 3. az életélvezőt, akinek mind a kettő magas és

4.

Mivel sem a belső, sem a külső önbecsülése nem túl magas ezért nagyon könnyen sebezhető. Ha valamibe belekezd és nem úgy sikerül, ahogy azt elképzelte, könnyen feladja.

A teljesítmény nem annyira érdekli, mint inkább az érzelmi megerősítés, támogatás.

Visszahúzódó, nehezen lát hozzá a problémák megoldásához. Sokszor bátorításra szorul. Magadra ismertél?

Akkor itt az ideje a változtatásnak, mert

hidd el sokkal több dologra képes vagy, mint amennyit kinézel magadból! Ne éld le úgy az életed, hogy csak kis fordulatszámon zötyörögsz.

Segítség a változtatáshoz:

Zárd le a múltat! 

Mindenkit érnek kritikák, sérelmek az életben.

Ne engedd, hogy ezek irányítsák az életedet

és, hogy újra és újra feltörjenek benned mások negatív megjegyzése.

Ha folyton másoknak akarsz megfelelni, végül nem jutsz sehova, hiszen mindenkinek úgysem lehet a kedvére tenni.

Csak pozitívan! 

Koncentrálj a jó tulajdonságaidra

és inkább a pozitív visszajelzésekre emlékezz.

Akár nap, mint nap, hangosan is elmondhatod azt miben vagy tehetséges. És nyugi, valamiben mindenki jó.

Próbáld meg tudatosan elfogadni és szeretni önmagad,

mert később a kisugárzásodon is meg fog látszani.

Jutalmazd magad! 

Igenis kicsit legyél önzőbb! Akarj többet!

Merd érvényesíteni a szavad

és nyugodtan jutalmazd meg magad egy-egy sikeres nap után.

És végül: 

A kudarcok után is szeresd magad!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/igy-gyozd-le-a-kishituseget-es-valj-onbizalommal-teli-nove/125567

 

 

 

 

A nyugodt, kiegyensúlyozott ébredés az egész napodat meghatározza!

Azt már senkinek sem kell ecsetelni, milyen fontos a reggeli, ezzel az alapvető információval az is tisztában van, aki nem igazán foglalkozik az egészséges életmód kérdésével. Mégis, akadnak olyan rossz szokások a nap kezdeti szakaszában – az első étkezés elmulasztásán kívül –, amik teljesen tönkretehetik az egész napodat.

Reggeli ritmus, behatások.

Manapság már kevés olyan ember van, akinek ne kellene rendszeresen böngésznie a postafiókját, ne lenne szüksége arra, hogy szinte állandóan készenlétben legyen. Itt az ideje mérlegelned!

Vajon tényleg muszáj, hogy már az ágyban is azzal foglalkozz, mi történt este, éjjel a cégnél, és ennek következtében mi mindent kell ma elintézned? A legtöbbször nem múlik semmi azon a fél-egy órán, amit egyébként nyugalomban eltölthetsz az otthonodban, és kényelmesen összeszedheted magadat, felkészülhetsz a nap nehézségeire. 

A nyugodt reggel azért is fontos, mert közvetlenül ébredés után még képtelen vagy átlátni a dolgokat, és nem csak feleslegesen idegeskedhetsz, hanem elhamarkodott döntéseket is jóval könnyebben hozhatsz.

Emellett sajnos a legtöbb hír negatív, pesszimista, elkeserítő és szenzációhajhász, márpedig ezek az infók nem csak a reggeledet, hanem az egész napodat elronthatják.

Reggeli étkezés

A reggeli étkezés nagyon fontos, és az is lényeges, hogy bőséges legyen, feltöltsön energiával. Ám óriási tévhitbe ringatod magadat akkor, ha azt hiszed, ilyenkor bármiből, bármennyit ehetsz!

Az egész napot vizsgálva az összbevitel rengeteget számít, ugyanakkor tény, hogy a nap kezdetén kicsit engedékenyebb lehetsz magaddal.

A tudatosan megválasztott reggeli nem csak azért fontos, mert a nap első étkezéseként felelős az anyagcsere elindításáért, és bizonyítottan segít az elhízás elleni küzdelemben. Különféle kutatások támasztották alá, hogy ha reggel nem eszel, akkor sokkal nagyobb eséllyel nyúlsz szénhidrát-dús, hizlaló ételek után a nap folyamán, és jóval több kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint ahogy szükséges lenne.

Forrás és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/testi-egeszseg/5-rossz-reggeli-szokas-ami-az-egesz-napodat-tonkreteheti/123123

 

 

Lelki egészség – mi is az valójában és hogyan is vágj bele?

Írta: Stumpf Bea, 2017.01.04. Kiskorom óta szeretek írni, bár akkor még csak napló formájában vetettem papírra a mindennapjaimat. Valahol itt kezdődhetett minden. Ha épp nem dolgozom, imádok utazni, világot látni. A hétköznapokban a jóga és a futás frissít fel, ilyenkor teljesen feltöltődök, mind testileg, mind szellemileg.

Sokat olvashatsz mostanában arról, hogy lelki egészség, de mivel elég általánosan hangzik, nem igazán tudod, mit kezdj vele.

Ez valójában nem jelent mást, mint azt,

 • hogy összhangban vagy magaddal,
 • törődsz azzal, hogy hogy érzed magad,
 • odafigyelsz és teszel azért, hogy mindig jobb legyél. Jól hangzik ugye? Lássuk, hogyan kezdj neki!

1/7 Reggelek

Bármennyire is sietősek és nehezek a reggelek, ilyenkor indul a napod, azaz itt határozod el fejben, hogy hogyan fog telni a következő 24 órád.

Ez hihetetlennek tűnik, hiszen még alig keltél ki az ágyból és szuper fáradt vagy, mégis a hangulatod, az első néhány gondolatod és az, amit csinálsz, fontosak a napodra nézve.

Tipp: Próbáld ki, hogy reggel egy-két percig még átgondolod az aznapi teendőid, rendszerezed a gondolataid, nyújtózkodsz egy picit, kinyitod az ablakot, megcsodálod a környezeted, értékeled a friss levegőt, amit beszívsz, megcsinálod az ágyad, és így indítod a napod!

2/7 Egy kis gyakorlás

A gyakorlás sosem árt, főleg, ha most kezdtél el

tudatosan is figyelni arra, hogy

jobban érezd magad testileg és lelkileg is.

Azért, hogy ezt elérd, nincs egy bevált recept, hiszen mindenkinek másra van szüksége ahhoz, hogy megtalálja önmagát és jól érezze magát úgy, ahogy van.

Próbálj ki egy egyszerű meditációt, ami lehet egyszerűen csak az, hogy egy kicsit elkalandozol a saját gondolataidban, de egy vezetett, konkrét célra irányuló gyakorlatot is kipróbálhatsz.

Ha ez megvan, akkor mozogj egy kicsit, hiszen futás, jóga vagy bármilyen edzés közben kitisztul az agyad, és hidd el, utána sokkal jobban fogod érezni magad!

3/7 Tornáztasd!

A mai világban szinte mindig a laptopod előtt ülsz vagy van nálad mobil, így ha ki kell számolni valamit, nem jut eszedbe egy kifejezés vagy meg kell keresned egy információt, rögtön pötyögsz és már meg is van a megoldás.

Ilyenkor nem pörög az agyad és elveszíti azt a mindennapi rutint, ami éberen és mozgásban tartja.

Tipp: Gondoskodj róla, hogy minden nap tornáztasd valamivel az agyad, legyen ez egy fejszámolás, egy keresztrejtvény, egy fejtörő vagy egy jó könyv!

4/7 Rutin

Ha nincs rutin az életedben, vagy az éppen bevált struktúra túlságosan fárasztó és feszes, amiben úgy érzed magad, hogy szinte megfulladsz, akkor változtatnod kell.

A vasárnap délután egy jó alkalom arra, hogy kigondold, hogy melyik napot mivel töltsd a héten és egy kicsit előre tervezz.

A rutin apró részekből áll össze, amit úgy kombinálsz, ahogy neked a legjobb.

Ez struktúrát, stabilitást és kiszámíthatóságot visz az életedbe,

amitől sokkal rendezettebb és nyugodtabb leszel.

5/7 Csináld azt, amiben jól érzed magad

Egyszerűen hangzik, mégis sokan panaszkodnak arról, hogy utálják a munkájukat, nem szeretik a lakásukat és valahogy nem érzik jól magukat a bőrükben.

Ahhoz, hogy megtaláld önmagad,

fontos, hogy megfigyeld,

hogy mik azok a dolgok,

amik boldoggá tesznek,

majd törekedj arra, hogy ezekből egyre több legyen az életedben.

Főzés, lakberendezés, edzés, vezetés, családi vagy baráti összejövetelek, utazás, olvasás?

Bármi is az, találd meg és csináld gyakrabban! Ne keress kifogásokat, keress egy új hobbit és érezd nagyon jól magad!

6/7 Fontos a környezeted

A lelki egészségedet számos tényező befolyásolja, azaz szerecsére sok-sok oldalról javíthatsz is rajta. Nem is gondolnád, hogy a saját környezeted – azaz a lakásod bútorai, a hálószobád elrendezése, a környék, ahol laksz, a munkahelyi asztalod, a kollégáid, a barátaid vagy a mindennapi rutinod mennyire befolyásolják azt, hogy hogyan érzed magad.

Tipp: Szánj időt arra, hogy megfigyeld azokat a kis apróságokat a környezetedben,

amik boldoggá tesznek és azokat is, amik idegesítenek vagy rosszul érzed magad tőlük.

 Ha sikerül ezeket jól megfigyelni,

akkor már könnyen tehetsz azért, hogy jobb legyen a környezeted.

7/7 Negatívat pozitívan

Ezt is biztosan sokszor hallottad már, de ebből a sorból nem maradhat ki, hiszen

a lelki egészséged szempontjából

az egyik legfontosabb a gondolataid ereje.

Érdekes, hogy egy-egy apró gondolattal mekkora teremtő vagy romboló energiát tudsz létrehozni, így nagyon izgalmas, amikor erre elkezdesz tudatosan figyelni és irányítani azt.

Tipp: Ha valami rossz dolog történik veled vagy negatív emberekkel találkozol, próbáld meg pozitívra átfordítani, hiszen mindennek megvan a napos oldala!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/lelki-egeszseg-mi-is-az-valojaban-es-hogyan-is-vagj-bele/125472

 

 

 

Így legyél Te önmagad legjobb társasága

Írta: Berényi Nóri, 2017.01.13.

Szerencsésnek mondhatod magad,

ha sok időt tölthetsz azokkal az emberekkel, akiket igazán szeretsz,

de ne felejts el arra a személyre elegendő időt áldozni, aki számodra a legfontosabb… MAGADRA! Ha eddig menekültél attól, hogy egyedül legyél, akkor most adunk pár tippet, hogy önmagad legjobb társasága legyél.

Sétálj, menj szép helyekre!

De ezúttal hagyd otthon a fülhallgatódat és csak a gondolataidat vidd magaddal. Meglátod egész más dolgok járnak majd a fejedben, mint amikor zenét hallgatsz, vagy a barátnőddel beszélgetsz.

Nem baj, ha az utad elején még semmi nem jut eszedbe, csak menj, fedezz fel új utcákat, - szerencsére manapság már pár ezer forintból eljuthatsz Európa legszebb városaiba, de Magyarországon is gyönyörű városok, helyek vannak, de biztos a saját környékeden is - ülj be valahova kávézni, a lényeg, hogy magaddal legyél.

Egy idő után úgyis azt veszed észre, hogy már az életeden agyalsz és hirtelen minden kitisztul előtted. Érdemes ezt főként akkor beiktatnod, amikor túl nagy a zaj körülötted, esetleg a munkahelyeden összegyűltek a viharfelhők és nem látod a kiutat. Egy-két óra séta magaddal és sok minden tisztázódni fog benned.

Szeresd önmagad!

Azok, akik szeretik önmagukat,

általában sokkal jobban igénylik az egyedüllétet, mint azok, akiknek nem megfelelő az önképük.

Ha te is az utóbbi csapatba tartozol, akkor először az önmagadról alkotott képet kell megváltoztatnod pozitív irányba, ami után már nem menekülsz attól, hogy egyedül legyél.

Turbózd fel az önbizalmadat, szeresd, aki vagy, mert csak ekkor tudsz örülni az egyedül töltött időnek.

Ápold a tested!

Még, ha nem is tartozol a nagyon nőies nők közé, akkor is fontos néhanapján a tested kényeztetése. Tarts otthon „szépség napot” és dobj fel egy tápláló arcmaszkot, végezz egy alapos manikűrt-pedikűrt, majd készíts egy szuper egészséges hajpakolást.

Ezt persze szalonban is megtehetnéd, de otthon kizárólag magadra koncentrálsz és így lesz időd gondolkozni az élet nagy dolgain. Mindezek után áldozz időt a kedvenc sportodra, mivel ez elengedhetetlen egy egészségtudatos ember életében. Ez lehet bármi, a lényeg, hogy örömmel csináld.

Fontos, hogy csak úgy kerülhetsz harmóniába önmagaddal, ha a testednek is megadod a kellő figyelmet és törődést. Ebbe az is beletartozik, hogy rendszeresen sportolsz valamit, amivel karban tarthatod.

Légy egy kicsit önző!

Néha muszáj kicsit önzőnek lenned és kiharcolni azt a szükségen „Én” időt, amire igényed van. Ez persze nem egyszerű, ha már családod van, vagy éppen a lakótársaidtól alig hallod a saját gondolataidat, de napi egy órát minimum szánj magadra.

Ilyenkor senki más nem létezik, csak te és minden gondolatodnak kizárólag rólad kell szólnia. Ezután, vagy előtt ugyan úgy folytathatod az életedet, de ezt kötelezően harcold ki magadnak, mert kell az az idő, amikor csak te létezel magadnak.

Soha ne felejtsd el, hogy ki a legfontosabb! Csak így tudod majd a szeretteidnek a legjobb formádat nyújtani.

Forrás és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/igy-legyel-te-onmagad-legjobb-tarsasaga/125509

 

 

 

 

5 tudományosan alátámasztott trükk, hogy mindig optimista maradj!

Írta: Póta Szilvia, 2017.06.12.

Gyakran hangoztatott mondás,

mely szerint a siker és a boldog élet kulcsa a pozitív gondolkodásban rejlik.

Az optimista szemlélet elsajátításának köszönhetően

szimpatikusabbá, szerethetőbbé, kreatívabbá, egészségesebbé, és jobb vezetőkké válhatunk. Ezzel ellentétben a negatív gondolkodás növelheti a stressz, a depresszió, valamint a betegségek kockázatát, és romboló hatással lehet kapcsolatainkra. Szerencsére néhány tudományosan alátámasztott módszer segítségével te is elsajátíthatod az optimizmus művészetét!

1/5 Tudd átadni magad a pillanat örömének

Boldogtalanságunk egyik legfőbb oka manapság, hogy képtelenek vagyunk átadni magunkat a jelennek, és örülni a pillanat nyújtotta élményeknek.

Ehelyett elménk folyamatosan vándorol, osztályoz, értékel, kritizál mindent, ami körülöttünk vagy éppen bennünk zajlik.

Ezt kísérli megváltoztatni a mindfulness szemlélet, melyet magyarul legtöbbször tudatos jelenlétként szoktunk emlegetni.

A mindfulness célja, hogy figyelmünket a jelenre irányítsuk, közben pedig ítéletmentesen megfigyeljük belső illetve külső élményeinket, felismerjük negatív gondolatainkat, majd elengedjük azokat.

A lényeg tehát, hogy tudatosítsd magadban, hogy a gondolat az csak egy gondolat, legyen bármilyen kellemetlen is!

Ezzel a módszerrel

mentális és fizikai egészségedért egyaránt sokat tehetsz,

boldogabbá és elégedettebbé válhatsz!

2/5 A boldogságért mozognod kell!

Mostanra számtalan tanulmány alátámasztotta a feltételezést, mely szerint

a testmozgás nem csak a testünkre, de a lelkünkre is jó hatással van.

Többek között enyhíti a depresszió, valamint a szorongás kialakulásának esélyét,

javítja a hangulatot, és elősegíti a pozitív gondolkodást.

Az Eastern Ontario Research Institute egyik kutatása során megállapították, hogy azok az emberek, akik tíz héten keresztül heti kétszer időt szakítottak a testmozgásra, szellemi teljesítőképességeiket és állóképességeiket illetően egyaránt fejlődést mutattak.

Az edzésnek illetve a szervezetben felszabaduló boldogsághormonoknak köszönhetően

javult a testképük,

valamint sokkal nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezték magukat.

3/5 Keresd a pozitív emberek társaságát!

Ha szeretnél mentálisan erősebbé válni,

és elsajátítani a pozitív gondolkodás művészetét,

érdemes távol tartanod magadat a mérgező kapcsolatoktól valamint a negativitástól!

A Psychoneuroendocrinology nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy

a stressz valóban ragályos és minél több negatív személy vesz körül a mindennapjaid során, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy rajtad is eluralkodik a pesszimizmus.

A jó hír az, hogy

a kutatások szerint a boldogság ugyancsak fertőző.

Tehát a pozitív gondolkodás hívei legegyszerűbben úgy tudják megőrizni optimizmusukat,

ha olyan emberekkel veszik körbe magukat,

akik hozzájuk hasonlóan gondolkodnak.

4/5 Légy tisztában az erősségeiddel

Gyakorta megtörténik,

hogy valaki

azért esik

a negativitás csapdájába,

mert nem látja tisztán,

vagy figyelmen kívül hagyja saját erősségeit.

Dr. Martin Seligman, a pozitív pszichológia szemléletének atyja szerint,

a legboldogabb emberek mindig azok,

akik tisztában vannak saját erősségeikkel és erényeikkel.

 

Mindez segít, hogy magabiztosabbá válj, és könnyebben vedd az eléd gördülő akadályokat.

Az önbecsülés javításához jó megoldás lehet,

ha leírod egy papírra azokat a tulajdonságaidat, amelyeket szeretsz magadban, majd a listával kapcsolatban kikéred azoknak az ismerőseidnek, barátaidnak a véleményét, akik jól ismernek téged!

5/5 Töltődj fel és kapcsolódj ki!                                                                       

Mindenki tudja, hogy

a fáradtság és az éhség érzése együtt

nagy valószínűség szerint boldogtalansághoz vezet.

Ám jó, ha tisztában vagy vele, hogy ez a kombináció nem csak a hangulatodat befolyásolhatja, de

a gondolkodásodat is átalakíthatja.

Az alvásmegvonást a központi idegrendszer fenyegetésként értékeli, melynek hatására romlik az ítélőképességünk, és megsokszorozódnak a negatív gondolataink.

Ahhoz, hogy megőrizd optimizmusodat,

és megfelelő döntéseket hozhass mindennapjaid során,

elengedhetetlen a napi legalább nyolc óra alvás,

és a rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-tudomanyosan-alatamasztott-trukk-hogy-mindig-optimista-maradj/126639

 

 

 

 

,,Az erős akarat és

a pozitív gondolatok, cselekedetek,

és a pozitív előrevetítések, bevonzzák majd a kívánt hatásokat, eredményeket a külvilágból.”

 

 

Az elme működésének,

a belső megélésnek erős hatása van

a cselekvésre és a döntésekre, a megküzdési képességekre, az vitathatatlan –dr. Kőrösi Beáta.

 

Tanulható-e az optimizmus? A pozitív gondolkodás „bevonzza” a jót? - A szakértő válaszol

Írta: Bodnár Alexa, 2017.05.13.  Soha nem volt célom, hogy egyszer írással foglalkozzak, de valahogy mindig ebbe az irányba terelt az élet. Mostanra azonban már elmondhatom, az írás számomra többé nem csak egy munka, hanem a hobbim is, amit mindig nagyon szívesen űzök. Korábban azt gondoltam, írni azért jó, mert taníthatsz vele másokat, de az igazság az, hogy te tanulod közben a legtöbbet.

Egy nemrég készült felmérés szerint a nők kevésbé tudnak optimistán tekinteni a világra, mint a férfiak.

Sokaknak könnyedén megy, hogy csupa pozitív gondolattal, optimista szemlélettel álljanak a világhoz,

míg másoknak ez nem megy ilyen egyszerűen, pedig ez a fajta felfogás segíthet, hogy könnyebben jussunk túl a nehéz helyzeteken, hogy könnyebben vészeljük át a problémásabb időszakokat.

Egy szakértővel beszélgettünk arról, hogy vajon tanulható-e az optimizmus, illetve hogyan fejleszthetjük ki magunkban a képességet arra, hogy pozitívabban tudjunk a dolgokhoz állni.

– Azt tapasztalom, hogy minden embernél egyénileg változó az, ahogyan a saját “pozitív hozzállás-képét” kidolgozza magában: szinte mindenki mást ért alatta, ám mindenki feltételezi, hogy a másik ugyanazt gondolja, mint ő. Néhány ember számára a pozitív hozzállás azt jelenti, hogy “mindenben meg tudjuk látni a jót, vagy a számunkra hasznosat”: ez a “minden rosszban van valami jó, csak fel kell ismerni” típusú gondolkodás.

Ehhez kapcsolható “a pohár félig üres vagy félig tele” dilemma is, amely szintén egyfajta szemléletről árulkodik. Ezekben a viszonyulásokban a helyzetértékelés áll a fókuszban. – fogalmazott a szakember.

Mások azt gondolják, önmagukba vetett hitük, az önbizalmuk, önbecsülésük az, ami a pozitív “hozzá-állás”, a “dolgokhoz-való-állás” lényegi alkotórésze. Ez a cselekvésre fokuszál és a saját erőbe vetett hit mozgatja.

Érzelmi tanulással fejleszthető

A szakértő az általa vezetett coaching és szupervíziós folyamatokban az érzelmi intelligencia fejlesztésére, az érzelmi tanulásra fekteti a legnagyobb hangsúlyt: az érzelmi intelligencia alapját a saját érzelmi működés feltérképezése képezi, meg kell tanulnunk tudatában lenni azoknak az érzelmeinknek, amelyek befolyásolnak, gondolkodásra, cselekvésre késztetnek bennünket.

Az érzelmi tudatosság elsajátítása révén válunk képessé megérteni, meglátni és elfogadni azt a sokféle késztetést, amely keretezi a választásainkat, ez pedig segít az önelfogadásban.

Az én alapvető, bizalomteli elfogadása és az énbe vetett bizalom sokszorozni tudja a megküzdési képességeket, ez pedig a pozitív hozzáállás egyik alapja.

Emellett pedig az is fontos, hogy képessé váljunk megérteni és elfogadni a különböző nézőpontok egyidejű jelenlétét egy helyzetet illetően tudtuk meg dr. Kőrösi Beátától.

A szakértő tanácsa szerint:

a pozitív hozzáállás tanulásához, fejlesztéséhez nagyon jó keretet tud adni

a Seligman által kidolgozott életvezetési módszer, mely öt alappontból áll.

 • Az első a pozitív érzelem jelenlétének felfedezése,

      ennek a felfedezésnek a rendszeres gyakorlása:

esténként tekintsük át a napunkat, mivel kapcsolatban tudunk felidézni pozitív érzéseket?

 • A második az elköteleződés:

ha már úgyis meg kell tennünk valamit, adjuk át magunkat teljesen annak a tevékenységnek, ne végezzük csupán félgőzzel. Ez is fontos tanulás: megtanulni átadni magam annak, ami jelenlegi életszakaszomban nincs mit tenni, kötelező.

 • Harmadik pont az élő emberi kapcsolatok szövedéke:

      nem a Facebook, nem a chatszoba,

      hanem az odafordulás, a beszélgetés, az érintés, a gondoskodás és a törődés.

 • Negyedik pont a magasabb spirituálisabb jelenléthez való csatlakozás: akinek valamilyen hit ajándéka megadatott, jobb esélyekkel indul a megküzdésben, ezt a pszichológia is bizonyítja.
 • Az utolsó pont pedig az eddig elért eredményeink

      nagyra értékelése, megbecsülése,

      valamint

      a minket tovább lendítő célok megkeresése és pontos meghatározása.

 • Ha pozitívan szemléljük a világot, egyrészt elmélyültebb, átfogóbb jelenléttel leszünk benne a saját életünkben,

    amely visszahat cirkulárisan, egyre mélyülő tendenciát mutatva a saját magunkba vetett hitünkre és a megpróbáltatásokra adott reakcióinkra.

Másrészt ha pozitívan tekintünk magunkra, akkor válunk képessé arra, hogy egymásra és a a világra is elfogadással tudjunk tekinteni. Ettől leszünk jobbak. Én. Te. És a világ – tette hozzá dr. Kőrösi Beáta.

Forrás és a teljes cikk: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/tanulhato-e-az-optimizmus-a-pozitiv-gondolkodas-bevonzza-a-jot-a-szakerto-valaszol/126422

 

 

 

Pozitívabban - boldogabban

Sokszor elhangzik a szádból az a mondat, hogy ez túl szép, hogy igaz legyen

vagy túl sokat rágódsz a rossz dolgokon és kevés időd marad arra, ami boldoggá tesz?

Lehet, hogy nem is ismered fel magadon, hogy negatívan állsz az élethez, de más esetleg már szóvá tette, hogy légy egy kicsit lazább, vidámabb és pozitívabb?

Lássuk mit tehetsz azért, hogy megfordítsd a mérleg nyelvét!

1. Pozitív tudatosság

Próbáld meg tudatosan befolyásolni a gondolataidat,

állj nyitottan és pozitívan mindenhez, ami szembe jön veled,

hiszen ha ezt nap, mint nap gyakorlod,

akkor nem csak a saját hangulatod lesz jobb, de a környezeted is pozitívan változik majd.

2. Pozitív változtatás

Mindenki életében vannak olyan időszakok, amikor hullámvölgyekhez ér, amikor nem minden úgy alakul, ahogy tervezte és úgy tűnik, hogy mindenki ellene van. Ha ez egy pár nap vagy akár egy hét, akkor teljesen normális, hogy így érzel, hidd el, el fog múlni.

Ha viszont már huzamosabb ideje úgy érzed, hogy nem alakulnak jól a kapcsolataid, rossz a viszonyod a rokonaiddal, a barátnőiddel is sokat vitázol és a párkapcsolatról már ne is beszéljünk, akkor lehet, hogy először magadban kellene keresned a hibát.

Tipp: Állj meg egy percre,

gondold végig, hogy mi lehet a probléma,

és ha magadtól nem jössz rá a megoldásra, akkor kérdezd meg az ismerőseidet, hogy van-e valami, amivel megbántottad őket, amiben szerintük

változnod kellene és vond le a megfelelő tanulságokat.

3. Pozitív fókusz – Megoldás centrikusság

Ha sok esetben inkább a problémákra fókuszálsz

és kevésbé a megoldás felé törekszel,

akkor a magad és mások érdekében is érdemes változtatnod.

Ha csapatban dolgozol, akkor csak akkor kritizálj vagy keresd a hibákat,

ha a megoldásra is van valamilyen javaslatod, ha pedig

a saját döntéseidről van szó,

akkor még inkább a megoldás lebegjen a szemed előtt, hiszen problémák mindig jöhetnek, amiket meg kell oldanod, de

jobb, ha a célt figyeled és nem hagyod, hogy eltereljenek ilyen apró mellékes tényezők.

4. Motiváció – Motiváló erő

Ha épp állást váltottál, kiléptél egy párkapcsolatból vagy pénzügyi hullámvölgyben vagy, akkor előfordul, hogy sötétebbnek látod a jövőt, mint amilyen valójában.

Ha magadra ismersz a leírásból, akkor lehet, hogy neked is jót tenne egy kis motiváció vagy egy kis kiszakadás a mindennapokból, hátha megtalálod azt a lökést, amire már olyan régóta vársz!

 5. Ne itélkezz, maradj csak szemlélődő

Bármi is történjen körülötted, arról megvan a véleményed, már egyből sztorikat kreálsz a fejedben és legszívesebben már telefonálnál is valakinek, hogy végre megoszthasd valakivel, mit gondolsz.

Magadban és másokban is rögtön a hibát keresed és azt, hogy mit miért csinálnak rosszul.

Forrás alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/6-jel-hogy-tul-negativan-allsz-az-elethez-valtoztass-rajta/126273

 

Ha erre a szóra gondolsz, csökken a szorongás – A pszichológus szerint

Írta: Zabolai Margit, 2014.11.06. 2009 óta dolgozik újságíróként, különösen a társadalmi témák és a populáris kultúra érdeklik, de a spenótfőzelék receptjének megfogalmazása is képes örömet okozni neki. Jelenleg nyelvészeti tanulmányokat folytat, szabadidejében pedig amatőr stand uposként adja elő történeteit, amihez imádott, de nem problémamentes macskája szolgáltat állandó alapokat.

A szorongás nem tévesztendő össze a stresszel vagy az izgalommal. Olyan fokozott idegességről, állandó aggodalomról van szó, amely képes egyenesen megbénítani, szinte cselekvőképtelenné tenni, és ami akkor is ott bujkál benned, amikor a jobb pillanataidat éled, így abban is meggátol, hogy felhőtlenül élvezd a boldogságot. De mit lehet tenni ellene?

Nem szégyen segítséget kérni

Először is tudnod kell, hogy ha valóban krónikus problémáról van szó, ha úgy érzed, nem tudod kezelni a helyzetet, ha a félelmeid átvették az irányítást az életed fölött, nem szégyen segítséget kérni.

Nem, nem vagy őrült, és nem, cseppet sem kell aggódnod amiatt, hogy mit fog gondolni a környezeted.

Attól sem kell tartanod, hogy gyógyszereket kell szedned, hiszen a pszichikai problémák kezelésére számos módszer létezik, ezek közül azonban csak egy specialista segítségével választhatod ki a számodra legmegfelelőbbet.

Akár egy terápia, akár már néhány alkalomnyi beszélgetés a szakemberrel is

felszabadító hatású lehet,

ha pedig boldogabban, örömtelibben éled az életedet,

azzal nem csak magadnak, a környezetednek is jót teszel, így mindenki csak jól jár.

Mi az, amit már most is megtehetsz?

A szorongás persze sokszor nem ilyen krónikusan, csak kisebb mértékben, de azért érezhetően érinti az életünket.

A PsychologyToday.com-on megjelent cikk szerint létezik egy egyszerű, mindenki számára használható módszer, ami segíthet.

A cikk dr. Stanley Hibbs módszerére hivatkozik, aki egy konferencián osztotta meg az ötletét, azóta pedig

a számos pozitív visszajelzésnek és a biztató klinikai eredményeknek köszönhetően a kognitív terápia egyre népszerűbbé vált.

A doktor szerint

a szorongást,

a stresszt és a félelmet

egyetlen szó csökkentheti,

és ha ezt beépítjük a gondolataikba,

pozitívabb, aktívabb, sikeresebb emberré válhatunk.

Ez a szó pedig a „nevertheless”, vagyis a „mindazonáltal”.

Nem varázslat, új gondolkodás

A módszer egyszerű, de persze nem holmi varázslatról van szó,

fontos, hogy

a megfelelő kontextusban használd a szót,

így egyszerre segíthet abban, hogy megfogalmazd a problémáidat,

és abban is, hogy túllépj rajtuk.

Például: „Fáradt vagyok, és megérdemlek egy kis pihenést, mindazonáltal még be tudom fejezni ezt a feladatot, mielőtt mára abbahagyom a munkát.”

„Csak azért akarok süteményt enni, mert ideges vagyok, és ez megnyugtat. Mindazonáltal tudom, hogy ezzel nem teszek jót magamnak, ezért inkább mással próbálom javítani a kedvemet.”

„Ez a projekt nem a terveimnek megfelelően alakult, mindazonáltal rögzítettem a hibákat, így már nem kell tartanom attól, hogy legközelebb is elkövetem őket.”

A doktor szerint az,

hogy tudatosan kimondjuk,

mit miért teszünk,

vagy hogy felismerjük,

mi áll a cselekedeteink valódi hátterében,

segít, hogy megértsük a saját negatív érzelmeinket,

innen pedig már csak egy lépés, hogy orvosolni is tudjuk őket.

A szó kimondása – vagy legalábbis kigondolása –

arra is kényszerít bennünket, hogy a kellemetlen helyzetekben is ránézzünk az érme másik oldalára, és felismerjük, hogy mindig van egyfajta hasznunk is az eseményeken.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/mindazonaltal-szorongas-pszichologus/119313

 

 

Elveszettnek érzed magad? Ezt az 5 dolgot sose felejtsd el

Írta: Kerekes Vivien, 2017.07.25.

Néha mindenkivel megesik, hogy egyszerűen nem találja a helyét a világban. Kisgyermekként eltervezted, milyen lesz az életed például 25 évesen, de hiába érted el ezt a kort, még csak nem is hasonlít az elképzeléseidre. Vagy hiába van munkád, párod, egyszerűen úgy érzed, valami mégis hiányzik. Esetleg most fejezted be az iskolát, és hirtelen fogalmad sincs, melyik úton indulj el. Magadra ismertél valamelyikben? Ha most te is bólogatsz, olvasd el, mi az az 5 dolog, amit sosem szabad elfelejtened ebben a helyzetben!

1/5 Hullámvölgyek és bukkanók

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az élet egy szimpla utazás A-ból B-be.

Iskolába jársz. Felnősz. Elkezdesz dolgozni. Megismerkedsz valakivel. Családot alapítotok, és az egész kezdődik előröl a gyerekeiddel.

Csakhogy az élet valójában nem így működik. Sokszor nem készülünk fel a bukkanókra, amikbe az úton ütközhetünk, ez pedig könnyen elbizonytalaníthat.

De nem szabad elfelejtened, hogy az élet nem egy egyenes vonal; tele van hullámokkal, kitérőkkel és zsákutcákkal, mire végül eléred a kitűzött célodat. És tudod mit? Ezzel nincs is semmi gond. Valójában ez a normális nem csak a te életedben, de mindenki máséban is.

2/5 Változás

Még ha úgy is érzed, hogy nem ott vagy, ahol lenned kéne, vagy esetleg irigykedsz a régi önmagadra, ez nem feltétlenül jelent rosszat. De változnod, változtatnod, fejlődnöd kell.

,,Csak úgy változik egy helyzet,

ha változtatunk gondolatainkon, szokásainkon.

Pozitív élmények, gondolatok, képek, szövegek, könyvek, videók, kapcsolatok, mentorok, barátok, filmek – hatások által.

Ahhoz, hogy elérd azt, amid most még nincs, de szeretnéd megkapni, ahhoz változnod, fejlődnőd, növekedned kell.” – (megj)

3/5 Mi lett volna, ha...

Természetes dolog olykor azon elmélkedni, hogy az életed mennyivel boldogabban alakult volna, ha valami másként történik. Ha jobbra indultál volna egyszer, és nem balra. Ha igent mondasz egy vissza nem térő lehetőségre, vagy épp ellenkezőleg.

Csakhogy ezek a gondolatok örökké kísérteni fognak téged.

Kis gombócként ott maradnak a torkodban,

és megnehezítik, hogy gond nélkül lélegezz.

Ilyenkor emlékezned kell arra, hogy valójában nem tudhatod, mi történt volna, ha például másik munkát választasz, vagy te zárod le a kapcsolatod, amikor először észreveszed a problémákat.

Mert ki tudja? Lehet, hogy fordított helyzetben a jelenlegi éned után vágyakoznál – valaki olyan után, aki megtapasztalta a nehézségeket, és képes volt erőt meríteni belőlük!

4/5 Mindenki másképp vélekedik

Hihetetlen, de még a legrosszabb napjaidon is, amikor épp egy „fáradt vagyok, nincsenek terveim, és a hajam is szörnyű” pillanatot élsz át,

valaki irigykedik rád.

Valaki épp rád néz, és azt gondolja, milyen szuper vagy.

Ne is gondold azt egy másodpercig sem, hogy rólad biztosan senki sem vélekedik így, mert tévedsz.

Két dolog biztos az életben: legalább egy ember biztosan él a Földön, aki nem kedvel téged. És legalább egy ember szerint te vagy a legkülönlegesebb személy az egész világon.

Úgyhogy amikor legközelebb úgy érzed, hogy körülötted mindenki egy kicsit ügyesebb, csinosabb vagy tehetségesebb nálad, emlékezz rá, hogy valaki ugyanezt gondolja rólad!

5/5 Időd, mint a tenger

Még mindig itt vagy, és a nehézségek ellenére is kitartasz a terveid mellett.

És őszintén szólva erre nem mindenki képes. 

Ideje lenne többször megünnepelned.

Mindegy, hogy most léptél ki a főiskola kapuján, vagy már hosszú évek óta dolgozol ugyanazon a munkahelyen – bőven van időd átgondolni, mitől lesz teljes az életed. 

Ez nem mindig jelenti azt, hogy felépíted álmaid karrierjét, vagy rátalálsz egy kincses ládára a boldogság kulcsával. Ehelyett minden nap felébredsz, és lehetőséget kapsz arra, hogy találj valami fontosat számodra. Valamit, ami célt ad – és ha nyitva tartod a szemed, néha a legapróbb dolgokban találhatod meg.

Forrás és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/elveszettnek-erzed-magad-ezt-az-5-dolgot-sose-felejtsd-el/121693