Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pszichológia - Belső, Önbizalom, Siker, Boldogság 45

2018.04.09

 

Teremtő vizualizáció az álmaid sikeres megvalósításához.

Élénken és érzékletesen, ÉRZELMILEG mentálisan elképzel - a végeredményre összpontosíts – JÓL ÉRZÉSSEL TÖLTSÖN EL. – KÉSZ.

 

,,A pozitív gondolkodás rendkívül hatékony gyakorlat, és mindannyiunknak törekedni kellene ara, hogy a nap folyamán a lehető legtöbb pozitív gondolatunk legyen.

Gondolataink megváltoztatásával arra összpontosíthatunk, amit el akarunk érni az életben. Minden alkalommal, amikor kigondolsz valamit, energiát teremtesz.”

Programozd át a gondolataidat, és máris minden megváltozik.

 

,,Ne hagyd, hogy a múltad tönkretegye a jövődet”

 

,,Hatalmas erő rejlik abban, ha csendben - békében vagyunk önmagunkkal és ezzel az erővel tartjuk a középpontot.”

 

Amikor az emberek megkérdezték Buddhát, hogy miért és mit tanított, ezt válaszolta:

"Azért tanítok, mert ti, és minden lény szeretne boldog lenni, és elkerülni a szenvedést. Azt tanítom, ahogy a dolgok vannak."

,,Akármilyen sok szent szöveget olvasol, akármilyen sokat beszélsz, mi hasznod van ebből, ha nem ezek szerint cselekszel?”

,,Szüntelenül törekedjetek.”

Az élet legfőbb célja, hogy helyesen éljünk, helyesen gondolkodjunk, helyesen cselekedjünk.

És mi az a helyes beszéd? Tartózkodás a hazugságtól, a másokat megosztó beszédtől, a sértő beszédtől és a hiábavaló fecsegéstől: ezt nevezik helyes beszédnek.

Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság, a hűség a legjobb kapcsolat.

"Fordulj a légzésedhez, és a szétszórtságod eltűnik!"

„Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más.”

„Tetteink, szavaink és gondolataink meghatározzák karmánkat, vagyis azt, hogy boldogság vagy szenvedés lesz-e osztályrészünk.”

„Amikor úgy érezzük, hogy elakadtunk és zűrzavar uralkodik körülöttünk, a legjobb háttérbe lépni egy kicsit, időt szánni a gondolkodásra, és emlékezetünkbe idézni a végcélt: Valójában mitől leszünk boldogok?
Aztán ezek alapján fogjuk újrafogalmazni, mi a legfontosabb számunkra.”

„Mindannyiunknak hallatnunk kell saját oroszlánüvöltésünket-, rendíthetetlen bátorsággal ki kell tartanunk-, mikor mindenféle kétség, kín és félelem gyötör bennünket, hogy kinyilvánítsuk az ébredéshez való jogunkat.”

,,Ne utasíts el könnyelműen jó cselekedeteket, csak mert azt hiszed, kevéssé segítenek. Idővel a vízcseppek egy óriási edényt is megtelítenek.”

"Csakis folyamatos gyakorlással szilárdulnak meg szokásaink, és csakis így tudunk elszántan ellenállni negatív hajlamainknak."

"Amikor nagy csalódás ér bennünket, azt hisszük, itt a világ vége. Holott lehet, hogy épp egy nagy kaland veszi kezdetét." (Buddha)

,,Buddha egyszerű, megvalósítható lépésekkel jelölte ki a Nirvánába vezető ösvényt. Ezen az ösvényen járva az ember megismeri az élet valódi csodáit. Ez hozza el a boldogságot, az örömöt, mert a szenvedéstől való megszabadulás, a boldogság kezdetét, megvalósulását jelenti.”

 

A kalcium nemcsak a csontokat erősíti,

hanem az idegrendszerre is hatással van. Hiányánál a test fáradtság érzetet jelent és savasodik.

 

A magnézium

Nélkülözhetetlen az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszerünk működéséhez,

stresszes időszakokban többet használ belőle a szervezet, szükség van a pótlására.

A táplálék energiatartalmának felszabadításában van szerepe.

Akár egy energiaforrás, úgy táplálja a sejtjeinket.

Magnéziumhiány esetén tartalék lángon működünk.

A magnéziumhiányt az anyagcsere lelassulásával és a gyors kimerüléssel, valamint az izomgörcsökkel hozzák összefüggésbe. Nélkülözhetetlen kb. 300 enzimnek, mint ,,indítóanyag”.

Nélkülözhetetlen kelléke a vizsgaidőszaknak.

Hiányában fáradékonyság, idegesség alakul ki.

Fogyassz több spenótot, hüvelyes zöldséget, banánt, dió- és mogyoróféléket.

Ne feledkezz meg az elegendő folyadékmennyiségről sem.

Igyál napi másfél-két liter ásványvizet - tudományos kutatások igazolták,

hogy a szervezet ásványvízből

tudja legkönnyebben felvenni a magnéziumot.

Hozzájárul az emésztőrendszer zavartalan működéséhez, illetve ahhoz,

hogy a különböző táplálékokból származó energiák gond nélkül beépülhessenek a szervezetbe.

 

A kognitív funkciók - azaz a tanulás és a memória –

támogatásához szükséges tápanyagot a vérben keringő cukor és glükóz adja.

Ebből egyenesen következik, hogy

a szénhidrát fogyasztása serkenti az agyműködést, javítja a memóriát és a koncentrálóképességet.

 

Az agy legértékesebb tápláléka a szőlőcukor, mely a fizikai és szellemi fáradtságot egyaránt mérsékelheti.

https://femina.hu/egeszseg/ezeket_edd_a_vizsgaidoszakban_5_1_taplalek_amitol_garantaltan_felporog_az_agyad/ http://femina.hu/egeszseg/ezeket_fogyaszd_ha_mar_hetfon_sem_porog_az_agyad_es_feszult_vagy

 

 

Csakrára a hozzátartozó szín vizualizálása.

 

Csakrára a hozzátartozó színű kinyíló virág vizualizálása.

 

Csakra kinyíló forgásának a vizualizálása.

 

Csakrák átlégzése. Gyengéden-finoman-nyugodtan, és gyorsan, nagyobb erővel.

 

 

Jól fújd ki magad napjában többször.. Könnyebbülj meg.

 

Mélyebben és lassabban lélegezz. Percekig.

 

Hasi légzés. Hasüregi légzés. Percekig. Minél többször.

 

Néhány mély lélegzetvétel, hosszan elnyújtott kilégzés nagyon jól oldja a kezdődő fáradtságot, feszültséget. A helyes légzés nyugtatja az idegeket, javítja az étvágyat, az emésztést, és pihentető alvást eredményez. A légzéstechnika ezen túl, intenzíven megmozgatja az emésztőrendszer minden szervét. Az intenzív mozgatásnak, és az oxigénben dúsabb vérnek köszönhetően, kifogástalanná válik a teljes emésztőrendszer, és a közvetlenül hozzá tartozó szervek működése is.
Hasi légzéskor a rekeszizom egyenletes mozgása masszírozza és stimulálja a többi szervet.
Ne feledjük, hogy az agynak éppúgy szüksége van az oxigénben dús vérre, mint ahogyan más egyéb szerveinknek is! A hatására szellemi frissességgel-fittséggel reagál.

A teljeslégzés rendkívül megnyugtató, oldja a szorongást, a stressz okozta izomfeszülést, ezért mindenkinek ajánlható, ha egy fontos tárgyalás vagy fellépés előtt szeretne fesztelenebbé, határozottabbá és meggyőzőbbé válni.

A tudatos légzés tisztítja az érzelmeinket. Lélegezzünk teljesen be és ki, mindig az orrunkon keresztül, a hangsúlyt a kilégzésre helyezve. Hagyjuk, hogy a belégzés megtörténjen magától. Ha felületesen, kis légvétellel gyorsan veszi a levegőt, a vérbe kevesebb oxigén jut, ezért ez nem gazdaságos. Ez a jelenség leggyakrabban stressz, fáradság esetén fordul elő. Ilyenkor gyakran segít a helyes légzés.

 

,,Az emberek többsége nem tudatosítja és nem megfelelő hatékonysággal lélegzik.      

 Annak ellenére, hogy minden kisbaba születése után hasfali légzést követ, ez a légzésmód fiatal felnőttkorra mellkasi légzéssé válik, mivel a stressz miatt a hasfal izmai megfeszülnek, és többé nem adnak teret a kiegyensúlyozott egészséges légzésre.

A felnőttek esetében a megfeszített hasfali izmok miatt a légzés mellkasi légzéssé válik, amely rövid és felszínes – közli Jane Pernotto Ehrman, a Cleveland Clinic Center for Lifestyle Medicine viselkedéskutatója.

Abban a pillanatban, amikor elkezd tudatosulni és megváltozni a légzés, akkor a test csodálatos módon kezd reagálni és beindít különböző öngyógyító folyamatokat.”

A hasi légzés nyugtat, erősít, több oxigén áramlik be, jót tesz a testünknek, s pozitívan módosítja az érzelmi világunkat is.

 

Nemcsak azért lélegzünk, hogy a levegőt, az oxigént vegyünk fel, hanem azért is, hogy magunkhoz vegyük a kozmikus energiát… Az energiában gazdag levegő úgyszólván a mi „büfénk, melyből kiszolgáljuk magunkat. … Az a levegő, amelyet kifúj, üres levegő, mivel a tápanyagai a testében maradtak. …

Többször szívja be, majd fújja ki a levegőt, és tankolja tele magát a csodálatos „levegőételekkel". Érezze, ahogy megerősödik ettől a „tápláléktól". (Helene Walterskirchen)

 

Csak akkor áramlik belénk bőséges mennyiségű kozmikus energia, ha tudatosabban és mélyebben lélegzünk, és nemcsak a felsőtestünkbe áramlik be a levegő, hanem a hasüregünkbe is, lehetőleg megtöltve az egész tüdőnket. Innen az erekbe kerülnek a ,,tápanyagok", ahonnan továbbjutnak fizikai testünk minden egyes szervébe.

Ezáltal nemcsak a testünket tartjuk életben, de gazdagítjuk életenergia-tartalékainkat is…. Egyébként nem véletlenül szokták azt mondani valakinek, aki nagyon felindult vagy dühös, hogy „Most vegyél jó mély levegőt" Mindig meg is nyugszik néhány tudatos és intenzív lélegzetvétel után. A megrekedt életenergia megint mozgásba jön, és harmonizálja az embert.

A stressz, a sok információ, a teljesítmény kényszer energiablokkot hoz létre. Heves izgalom vagy bosszúság esetén megreked az energia.

Hozza megint mozgásba az energiát, hogy az ne károsítsa, illetve gyengítse a szervezetét. (Helene Walterskirchen)

 

Aki levegővel táplálkozik, világít, mint egy isten és sokáig él. (Konfuciusz)

 

"Fordulj a légzésedhez, és a szétszórtságod eltűnik!" - vallotta már Buddha is. Ugyanígy a fejünkben köröző gondolatoktól is megszabadulhatunk. Aki csak a légzésére összpontosít, az nem tud egyszerre valami másra is figyelni. Egy bizonyos ponton túl ez a folyamat önállósul, és megnyugtatja a testet.

Fókuszáljunk teljesen a légzésünkre.

Lélegezzünk teljesen be és ki, mindig az orrunkon keresztül, a hangsúlyt a kilégzésre helyezve. Hagyjuk, hogy a belégzés megtörténjen magától.

A tudatos légzés tisztítja az érzelmeinket. Ha az előző fázisokban teljesen kiürítettük a testünket, és lecsendesítettük a tudatunkat, akkor képesek leszünk nyugalomban ülni ez alatt a néhány perc alatt.

Minél tudatosabb és lassabb a légzés, annál több energia táplálja a belső test-tudati öröm tapasztalást. A lassú légzés az élettartamot is hosszabbítja.

 

,,Végezzen légzésmeditációt, figyelmét összpontosítsa a hasi légzésre.

Kövesse a légzés áramlását a gyomor és a köldöktájék területén.

Öt-tíz lélegzetvétel segít a paraszimpatikus idegrendszer aktiválásában, ami a vészhelyzetre hangolt szervezetet fokozatosan megnyugtatja.”

 

 

,,Amikor könnyen lélegzünk, nyugodt az elménk, testmozgásunk pedig

harmonikus és kiegyensúlyozott.”

 

 

Just Breathe…Breathe in deeply …Breathe out …Repeat!

 

 

Tanulj meg helyesen lélegezni!

A modern kutatások is igazolják a légzés gyógyító hatását. 

Tény,

ha légzésedet naponta legalább 15 percen keresztül lelassítod annyira,

hogy a belégzés és kilégzés körülbelül 3-3 másodperc legyen, csökken a vérnyomásod, ellazulsz és megnyugszol. 

A légzés közvetlenül hat az idegrendszerre is: figyeld csak meg, hogy a lelkiállapotoddal hogyan változik a légzésed.

 

 

,,A lélegzetet hídnak mondjuk tudat és test között.”

A légzés kiemelten fontos szerepet tölt be a mentális állapotaink kialakulásában.

Miközben lelki, szellemi és fizikai működéseink közvetlenül és azonnal

hatással vannak a légzésünk változásaira,

a légzés is bele tud szólni a lelki, szellemi és fizikai működések alakulásába.

Ez egy oda-visszaható folyamat, egy folytonos vegetatív önszabályozás.

A legtöbbünk nem figyel oda a mindennapi tevékenységeiben a légzésére, mivel nem vagyunk tudatában annak, hogy mennyi mindenben lehetne segítségünkre az, ha képesek lennénk tudatosan szabályozni a légzést.

A légzőgyakorlatok segítségével a mindennapjainkat tehetjük könnyedebbé és stresszmentesebbé.  

Mivel a légzés testünk egyik legfinomabb tapasztalható működése, megfigyelésével és ellazításával a tudatosságunk kiterjed a fizikai érzékelési tartományok különben alig érzékelhető régióira is.

Ahhoz, hogy képesek legyünk a légzőgyakorlatokkal eredményeket elérni,

meg kell tanulnunk a légzésünk ellazult és csendes megfigyelését.

Majd ha ezt megfigyeltük, akkor lazítsuk el a légzést és igyekezzünk a lehető legfinomabb és fesztelenebb áramlássá tenni..

Mintha a légzés magától, tőlünk teljesen függetlenül egy végtelenül csendes és finom áramlásként élne. Forrás: http://www.purnam.hu/legzogyakorlatok

 

Amikor szüleink azt kérték, hogy húzzuk ki magunkat, ösztönösen tudták, hogy ha beesik a mellkasunk, akkor magát az Önvalót korlátozzuk. (B. K. S. Iyengar)

 

Veszünk egy-két mély, lassú lélegzetet, fókuszálva közben a levegő mozgására, az orrnyílásoktól egészen a tüdő legmélyebb pontjáig;

szemlélődjünk!

Figyeljük meg a gondolatainkat, a testi érzeteinket, ha valahol feszültséget érzünk, azt finoman lélegezzük át. Érdekes megfigyeléseket tehetünk ilyenkor: hol érezzük általában a feszültséget, a gyomrunkban? A torkunkban? A fejünkben? Lehet, hogy már ökölbe szorítottuk a kezünket és csak most vesszük észre?

Nézzünk rá a gondolatainkra: ostorozzuk magunkat? Pl. Miért is kellett ez nekem? Már megint képtelenek valamit megcsinálni! Mindenki balfék!

újból érdemes átlélegezni a gondolatokat és figyelni, ahogy tovatűnnek.

Élvezzük, ahogy a légzés mentén lenyugszanak a gondolatok is és újból képesek vagyunk higgadtan ránézni a saját helyzetünkre. Forrás: http://www.ujegyensuly.hu/helyem-a-vilagban/itt-egy-egyszeru-gyakorlat-ha-brutalis-stresszt-elsz-at

 

 

A mélylégzés segíti az ellazulást.

 

,,Ha mélyebben lélegeznénk és csökkentenénk a légzésszámunkat, naponta néhány percet tudatosan csak a ki- és belélegzett levegő áramlására koncentrálnánk, megtapasztalhatnánk a légzés fizikailag és lelkileg is gyógyító, valamint élénkítő vagy épp ellazító hatását.

Ha a percenkénti légzésszámot lecsökkentjük - időnként akár nyolcra, négyre -, azaz ha tudatosan irányítani kezdjük légzésünket, számos kedvező élettani hatást figyelhetünk meg magunkon.

Az elmúlt években a nyugati orvoslás is egyre több figyelmet fordít a különféle légzéstechnikákra, ugyanis a vizsgálatok szerint már napi 10 perc tudatos légzés markánsan csökkenti a feszültségszintet, valamint energikusabbá tesz.

A légzés szervezetünk egyik legfontosabb energiaforrása.

Minden egyes belégzéssel életenergiát szívunk magunkba. Az oxigén az élet forrása. Csak ha sejtjeink elegendő oxigént tudnak felvenni, vagyunk olyan helyzetben, hogy a rendelkezésre álló tápanyagokat elégessük és így a test működésének fenntartásához szükséges energiát garantáljuk.

De nemcsak életenergiát veszünk fel, hanem a kilégzéssel széndioxid távozik szervezetünkből.

Ezen kívül a légzés az egyik legfontosabb méregtelenítő és salaktalanító funkció. A légzőmozgásnak számos belső szervvel van kölcsönhatása. A légzésnek döntő befolyása van a szív munkájára, ezzel a vérkeringésre és nem utolsó sorban a vegetatív idegrendszerre.

Akár hiszed, akár nem, legtöbbünk rosszul lélegzik, pontosabban fogalmazva visszafojtott módon, kapkodva veszi a levegőt, mintha örökké ideges volna.

A régi kínaiak is tudták, hogy légzés lenyugtatásával befolyásolható lelki életük. Mielőtt gyerekeiket taníttatni kezdték volna, szerzetesek megtanították nekik, hogyan győzhetik le légzéssel a figyelmüket megzavaró stresszes helyzeteket.

Sokan lélegeznek fordítva

Amikor nem figyelünk a légzésre, általában nem lélegzünk mélyen: lélegzetvétel közben a has alig mozog, csupán a mellkas középső része emelkedik.

Amikor viszont elkezdünk tudatosan lélegezni (orron keresztül), a mély belégzésekkor a mellkas megemelkedésével párhuzamosan a köldök is kiemelkedik, míg a hosszú, elnyújtott kilégzésekkor a köldök befelé, a gerinc felé közelít, miközben a mellkas lesüllyed.

Sok ember azonban épp fordítva lélegzik: azaz belégzéskor beszívja a hasát. Ez a légzésminta különösen jellemző a sokat szorongókra, a dohányosokra, illetve a karcsúságukra nagyon ügyelő nőkre.

Sajnos a legtöbb ember tüdeje kapacitásának csak egy részét használja ki.

Ennek oka gyakran a stressz, a belső feszültség, mely kihat légzési rendszerünkre.

Minél kevesebb levegőt vesz valaki, annál több feszültség keletkezik. Ez egy ördögi kör, mely végül a külső létben is megnyilvánul.

A fojtott légzés nem ritkán jár betegséggel, csüggedéssel, kudarccal stb. Gyakran már egy ember külsején, bőrén, testtartásán, hangján fel lehet ismerni, hogy telten, szabadon lélegzik-e vagy görcsösen, fojtottan.

Ha valaki fordítva lélegzik, nem tudja teljes mértékben kihasználni a légzés gyógyító, stresszcsökkentő hatását.

Normál esetben ugyanis mély légzéskor a mellüreget és a hasüreget elválasztó rekeszizom lefelé nyomódik, ily módon a mellkas térfogata megnő. (A has irányába nyomódó rekeszizom az oka annak, hogy a has belégzésnél kifelé tágul, de levegő természetesen nem jut a hasüregbe.)

Ha valaki belégzéskor beszívja a hasát, a rekeszizma kevésbé tud lefelé nyomódni, így kevésbé nő a mellkas térfogata is, ami gyakran együtt jár a légzés mélységének csökkenésével is.

Ha megvan a helyes légzés, csökkentsük a légzésszámot

Stresszhelyzetben a légzésszámunk megnő,

ha azonban tudatos, hosszú be- és kilégzésekkel a percenkénti légzésszámunkat csökkenteni tudjuk,

a feszültségszint is csökkenni fog,

és a nehéz helyzeteket képesek leszünk higgadtabban kezelni.

Ha percenkénti légzésszámunkat sikerül 8-ra mérsékelni,

szó szerint azt érezzük, hogy fellélegzünk a stresszből,

ráadásul közben a hangulatunk, mentális állapotunk is megváltozik.

A hatás még erősebb, ha percenként csak négyet lélegzünk (ezt a legegyszerűbb úgy elérni, hogy 5 másodpercig belélegzünk, 5 másodpercig bent tartjuk, 5 másodpercig pedig kilégzünk).

A légzés gyógyító hatásának titka,

hogy míg a stressz a szimpatikus idegrendszert aktiválja és a stresszhormonok termelését serkenti,

a lassú, mély légzés a megnyugvásáért felelős paraszimpatikus idegrendszert, valamint a hangulatszabályozásban szerepet játszó szerotonin hormon termelését aktiválja.

A légzés életünk fő hajtóereje, a szellem és a lélek harmóniájának alapja.

A bölcsek és a misztikusok emberemlékezet óta arra utalnak, melyik erő ábrázolja légzésünket és milyen döntő befolyása van szellemi, testi és pszichés egészségünkre.

Titkos írások tudósítanak a legendás Atlantisz rituális légzőgyakorlatairól. Indiai hagyományból tudjuk, hogyan tudják a jógik speciális légzéstechnika (a "pranayama") segítségével a sejtpusztulást lelassítani, sőt teljesen megszüntetni. Még ma is hallani jógikról, akik állítólag 300 évet éltek.

Buddha, Lao-ce, Jézus, Saint Germain - hogy csak néhány spirituális mestert említsek - mind alkalmaztak speciális légzéstechnikát. Talán mert tudták, hogy a légzés kaput jelent a magasabb öntudat eléréséhez.

Az indiai bölcs, Patanjali azt tanította, hogy légzésünk ellenőrzése egyet jelent gondolataink és érzelmeink ellenőrzésével.”

Források: http://www.webvitaminbolt.com/egeszseges-eletmod/vegy-egy-nagy-levegot/ http://fenyjogaterapia.hu/a-gyogyito-legzes-alaptechnikai/ http://www.flatfitness.hu/egyeb/a-gyogyito-legzes/ Southern University Method

http://www.elet-ero-egeszseg.hu/43-hogyan-csokkenthetjuk-leggyorsabban-a-stresszt http://www.informed.hu/eletmod/wellness/ayur/rebirthing-21839.html

 

Lélegezz mélyeket

Ha már úgy érzed, semmi sem segít,

nem csak szorongsz, már-már kezdesz bepánikolni,

akkor vedd elő a leghatásosabb módszert: lélegezz mélyeket!

Pánikkor a lélegzésed felgyorsul,

szinte kapkodod a levegőt,

ezért elsőként

azt kell megszüntetni.

Lassú, mély lélegzetvétellel

lassan a feszítő érzés, a szorongás is megszűnik.

Nem kell, hogy tökéletesen tudj meditálni,

a lényeg,

hogy

koncentrálj

néhány percig a be- és kilégzésre,

és képes legyél lelassítani azt. Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/igy-kuzdd-le-a-szorongast-hasznos-tippek-pszichologusoktol/127524

 

Amint tökéletes a lélegzés, minden más is a helyére kerül. A lélegzés az élet.

De az emberek nem törődnek vele, egyáltalán nem figyelnek rá.

És minden változás, amely be fog következni, a légzésedben végbement változáson át következik majd be.

Mindenki rosszul lélegzik, mert az egész társadalom nagyon rossz beidegződéseken, elméleteken, hozzáállásokon alapul. Például ha egy kisgyerek sír, az anyja azt mondja, hogy ne sírjon. Mit fog tenni a gyerek? Visszatartja a lélegzetét, mert ez az egyetlen módja annak, hogy megakadályozza a sírást. Ha visszatartod a lélegzetedet, minden megáll: sírás, könnyek, minden. Akkor lassan-lassan rögzülnek a dolgok…

… ha mélyen lélegzik, az belülről masszírozza a nemi szervét.

…ha nem lélegzik mélyen; a légzés felületessé válik, így el van vágva a nemi szervétől.

Minden társadalom, amely elfojtja a szexualitást, felületes légzésű társadalom.

Csak azok az emberek lélegeznek tökéletesen, akikben nincsenek elfojtások a szexszel kapcsolatban. Az ő légzésük csodálatos; teljes és egész. (Osho)

 

,,Milyen hatása van annak, ahogy gondolkodom?

Az, ahogy most gondolkodsz, segít-e neked, hogy elérd ezt a célt vagy inkább az utadban áll?

A gyengeségeimre koncentrálok és elfeledkezem az erősségeimről? Amikor az emberek depressziósak, gyakran elfelejtik a múltbeli sikereiket, és elfeledkeznek azokról az erőforrásaikról és erényeikről, amelyek segíthetnének megbirkózni a jelenlegi szituációval."                        

,,A pozitív megerősítés, mint nevelési módszer arra épít, hogy az emberi agy ugyanúgy megérti és megjegyzi a szabályokat, ha csupán a biztató, dicsérő szavakat hallja, és ráadásul (a jobb agyfélteke segítségével) egy pozitív érzelem is fog társulni a tanuláshoz.

Tehát az az elvem, hogy mindig járjon egy jó szó, egy mosoly, egy köszönöm szépen, ha tett a tanuló ennek érdekében!”

,,Pontosan, mit is akarsz?”

,,Az okos emberek maguk válogatják meg, milyen tapasztalatokra kívánnak szert tenni."

,,Rendszeresen fel szoktam tenni ezt a kérdést, noha igazából csak kevesen értik. Ön hogyanszereti önmagát?”

,,A pozitív gondolkodás segít hozzá legjobban a sikeres és boldog élethez.

A pozitív gondolkodás rendkívül fontos. Talán semmi se hat ki úgy az életminőségünkre, és arra, hogy elérjük-e a céljainkat.

Ha pozitív gondolatokkal táplálod a tudatod, és optimista emberekkel beszélgetsz, a személyiséged is derűsebbé és pozitívabbá válik.

Többen megkedvelnek, ezáltal pedig nő a magabiztosságod, javul az önbecsülésed.”

 

,,Őrizzük meg, ami megőrzésre méltó, és javítsunk ott, ahol van mit javítani."

 ,,A rossz szokásokat gyomláljuk ki könyörtelenül."

 ,,Ha jól tanultok, nem marad el a jutalom."

 ,,Ott van. Márcsak az a kérdés, hogy jutunk el oda."

 ,,Mert elnyerik méltó jutalmukat, akik kitartóak és ügyesek."

,,Ne barátkozz olyanokkal, akik nem érdemlik meg."

 

,,Egy évig olvass pozitív könyveket és hallgass pozitív kazettákat. (Hogy kiirtsd a korábbi és tanult negatívizmusokat, ahhoz ez elengedhetetlen. Az évek során felgyűlt negatív dolgokat csak nagy mennyiségű pozitív irodalommal, hanganyaggal tudod közömbösíteni. Közben megtanulsz a megoldásokra koncentrálni, érzékennyé válsz a negatív emberekre és hatásokra. És rászoksz a pozitív gondolkodásra - abba sem tudod hagyni az ilyen könyvek olvasását, kazetták hallgatását és keresni kezded az ilyen típusú emberek társaságát.)”

,,A lényeg, hogy azzal foglalkozz, ami Te vagy, találd meg az életben a megfelelő segítőtársakat, és teremtsd meg a belső harmóniádat.”

,,Ma már tudom, nincs fontosabb, mint megtalálni azokat, kik a legjobbat hozzák ki belőlünk, s mi belőlük. Nincs fontosabb a várnál, melyet szeretteinkkel építünk fel. Kívánom hát mindenkinek: találjátok meg azokat, kik a legjobbat hozzák ki belőletek, s ti belőlük! Találjátok meg azokat, kikkel egy életen át erősíteni tudjátok egymást. Csak így érdemes élni, nemdebár?”

,,Mindnyájunknak szüntelenül kutatnunk kell olyan emberek után, akiket csodálhatunk és tisztelhetünk; olyan emberek után, akikről a saját viselkedésünk egyes elemeit megmintázhatjuk.          

Jelenlegi lényünk és viselkedésünk jelentős részben annak a számos embernek az elegye, akik az évek során befolyást gyakoroltak ránk.”

,,Bármennyi időt és áldozatot megér azoknak az embereknek a tanulmányozása, akik jól boldogulnak az életben.  Gyűjtsd össze a sikerrel kapcsolatos gondolatokat és információkat minden rendelkezésre álló forrásból!

 Olvass könyveket! Végy részt szemináriumokon! Szánj időt azoknak az ismereteknek az összegyűjtésére, amelyeket a siker megkövetel! Tanulmányozd azoknak a szokásait, nyelvhasználatát, öltözködési stílusát és irányelveit, akik kivívták a sikert!’’

,,Az egyik legértékesebb dolog, amit az ember megtanulhat, annak MŰVÉSZETE, hogyan használjuk fel mások tudását és tapasztalatát. S aztán mindezt a saját életünkbe beépítsük.”

,,Kiválasztom és az agyamban elraktározom a kedvenc idézeteimet. Így vértezem fel magam ebben a gyorsan változó világban elkerülhetetlen, védekezésekben és támadásokban bővelkedő helyzetek megoldására.”

A mentálisan erős emberek

Nem őrlődnek a saját hibáikon, Kerülik a negatív emberek társaságát, Nem sajnálják magukat, Nem haragtartóak, Nem hagyják, hogy mások akadályozzák őket,

Nem lesznek negatívak. Egészséges önbizalmuk van, Ha szükség van rá, akkor nemet mondanak, Nem rágódnak a hibákon, Nem mérik magukat másokhoz, Pozitívak, Siker- és Célorientáltak, Fejlődnek. Nem adják át az irányítást az életük felett, Nem aggódnak amiatt, hogy mindenkinek megfeleljenek, Nem követik el ugyanazt a hibát újból és újból, Nem várnak azonnali eredményeket,

Nem végeznek érzelmileg kimerítő tevékenységeket, Nem lógnak negatív emberekkel, PRODUKTÍVAK, EREDMÉNYorientáltak, Nem ragadnak meg a múltbéli hibáiknál, Nem figyelnek arra, hogy mások mit csinálnak, Nem teszik magukat az utolsó helyre a fontossági listán-A hosszútávú sikerért és boldogságért saját magad kell az első helyre tedd a fontossági listán. Pszichológiai rugalmasság,

Produktívan töltöd az idődet, Bízol az alkalmazkodási képességeidben, Fejleszted a képességeidet. Tanulsz a hibáidból, A saját értékrended szerint élsz, A nehézségekben megtalálod a lehetőséget, Hálás vagy, Arra fókuszálsz, amiben a legjobb vagy. Realista optimista vagy, Dolgozol a gyengeségeiden. Nem a múltban élnek. Nem adják fel az első kudarc után. Tudják másképp kell.

A zavaró tényezők kizárása. A mentálisan erős emberek azért tudják többször elkerülni a stresszes szituációkat, mert megelőzik azt.               

 ,,A legfontosabb készség, amivel túlélhető egy stresszes helyzet anélkül, hogy érzelmileg összeomlanánk: megtanulni irányítani az érzéseinket.

Pozitív elme = pozitív eredmények

,,Tápláld az agyad nagyszerű gondolatokkal."
,,Amint megtanulod, hogyan irányítsd az érzelmeidet, onnantól kezdve a következő stresszes helyzet olyan lesz, mint egy kellemes séta a parkban.”

,,Az eredményesség kulcsa abban rejlik, hogy a napjaid túlnyomó részében mi az, mi magasabb szerepet játszik."

Vizualizáld a szerető szüleidet, szerelmed, szeretetet, társakat, pozitív dolgokat. Telítődj a jóval. Aminek energiát adsz, az megerősődik, megnő. Tudd minek adsz energiát. Lélegezz ki-be. Könnyebbülj meg. Fújd KI. Töltődj.

,,Szeretettel teli gondolatok, szeretettel teli tetteket hoznak létre.” ,,A szeretettel teli gondolatok szeretettel teli életet és szeretettel teli kapcsolatokat hoznak létre."

,,Az ok és okozat törvénye szerint az életben tapasztalt okozatok oka az, amit a testünkbe meg az amit a tudatunkba befektettünk. S persze a megszokás törvénye… aki sikeres az azért sikeres, mert sikeres szokásaik vannak. Fel kell venni azokat a szokásokat, melyek hozzá segítenek a sikerekhez.”

,,Úgy vehetsz fel új szokásokat, ahogy felvetted a meglévőket – ismétlés útján.”

 

,,Arra jöttem rá – és ez megdöbbentő volt számomra, mert én elköteleztem magam képességeim kibontakoztatása mellett –, hogy

fejlődésünk kizárólag attól függ, milyen mértékben tudunk megszabadulni negatív érzelmeinktől.

Nem haladhatunk előre, nem léphetük tovább arról a pontról, amelyen jelenleg állunk, csak akkor, és annyira, amennyire negatív érzelmeinket elhagyjuk.

 

Van egy szép mondás, amit szintén alkalmazhatunk nehéz emberekkel szemben.

Az önbecsülésre vonatkozik, de vonatkozhat a negatív érzelmek kiküszöbölésére is. Valahogy így hangzik: „Bármit mondok és teszek, én akkor is értékes és érdemes ember vagyok!”. Vagy: „Akármi történik, én akkor is értékes és érdemes ember vagyok!”. Vagy: „Akárhogyan is alakul ez a helyzet, én akkor is értékes és érdemes ember vagyok!”

 

De mi történik, amikor negatív érzelmeinkről beszélünk? Mi a koncentráció törvénye? Akármire gondolunk, az megnő! Akármire gondolunk, az megnő, megerősödik, és életben marad!

A negatív érzelmek – és ez is fontos felismerés volt tanulmányaim során – nagyon is törékenyek és múlékonyak.

Mi lesz velük, ha nem tartjuk életben őket állandó róluk szóló beszélgetésekkel. Mi lesz velük? Elhalnak! Igen, a negatív érzelmek elhalnak. Ha oda esik, ahol nincs semmi, vagy ha a szikra oda pattan, ahol nincs éghető anyag, kialszik.

A negatív érzelmek, ha nem beszélünk róluk, nem tudjuk életben tartani őket, ha nem gondolunk rájuk, elhalnak!

 

Mit tesz az érett felnőtt? Az érett felnőtt leteszi negatív érzelmeit az út szélére, és boldogul az életben, előre lép. Otthagyja a zsákot, nem cipeli magával. Úgy hagyja ott, mint egy nagy halom szemetet a szemétdombon, csak úgy otthagyja…. Más szóval ne beszéljünk negatív dolgokról, mert ha negatív dolgokról beszélünk, valósággal tápláljuk azokat.

 

Az emberek szeretik a szenvedéseiket és nem válnak meg tőlük. Ezért egy nagyon egyszerű tanácsot gondoltunk ki. Ezt a tanácsot megbeszéltem egy tanácsadó pszichológussal, aki úgy vélte, ez a legegyszerűbb tanács, amit valaha hallott, amivel elláthatjuk a rászorulókat.

Ha valaki felkeres, és a problémáiról akar beszélni, mondjunk igent, és legyünk együttérzők. Jó dolog meghallgatni az embereket, és hagyjuk is kibeszélni őket. Kivéve azokat, akik másról sem tudnak beszélni, csak a problémáikról, folyton csak arról, nagyon gyakran ugyanarról beszélnek, amiről legutóbb.

Mondjuk azt: „Igen, értem amit mond, és nagyon megértem, azonban Ön felel a saját életéért, Ön a felelős! Mit szándékozik tenni? Ön a felelős a saját életéért! Mit tesz érte?” A következő fog történni: az illető azt mondja: „Igen, igaza van, felelős vagyok, változtatnom kell, tennem kell valamit!” És elmegy, és tesz valamit. Tulajdonképpen, ha eljönnek és kiteregetik a problémáikat, mi csak annyit mondunk az embereknek: „Na és mit gondol, mit kéne tennie?” Az illető a beszélgetés idejét gondolatai rendezésére használja, hogy meghozhassa döntéseit. Az embereknek sokszor nem a tanács kell, hanem hogy meghallgassák õket.

 

Úgy tartják, hogy ez az egyik legrosszabb, legkellemetlenebb félelem: az elutasítástól való félelem. Ez a félelem kora gyermekkorban kezdődik. Mint tudjuk, amikor az újszülött világra jön, még nem fél semmitől. Az újszülöttnek mindig igen sok szeretetre van szüksége. Érintésre, helyeslésre és arra, hogy a szülei feltétel nélkül fogadják el.

A szülők azonban úgy próbálják irányítani gyerekeiket, hogy sokat kritizálnak, és szeretetüket feltételekhez kötik, hogy a gyerekek megtegyék, amit elvárnak tőlük. Azt a gyereket, aki csak feltételekkel kap szeretetet, ahogy már említettük, az a gyerek, aki így nő fel, akinek a szülei azt mondják: "Ajánlom, hogy megtedd! Ha nem teszed meg, pórul jársz!" Vagy ha a gyerek hibázik, vagy leejt valamit, vagy későn ér haza, vagy eltör valamit, azt a gyereket a szülők nem szeretik többé. Szívük mélyén a szülők persze továbbra is szerethetik. A gyerek mégis úgy érzi, hogy a szülei többé már nem szeretik. Mert hidegen beszélnek hozzá, szigorúan megbüntetik, beküldik a hálószobájába.

„Nagyon szeretlek, de most nem kapsz desszertet, úgy kell lefeküdnöd." Mindig elmondom, hogy szeretem őket. A szeretetem feltétel nélküli. De amit tettek, a viselkedésük elfogadhatatlan. Ezért sarokba állítom őket. De még ott is tudják, hogy szeretem őket. És ezt ki is mondják. Az mondják:  "Tudom, hogy azért szeretsz - miközben még a sarokban állnak -, de mégis itt kell maradnom a sarokban."

 Honnan származik a feltétel nélküli szeretet? Majdnem mindig az apától. Az apa a meghatározó figura. És legtöbbünknek – különböző okokból – olyan apánk volt, aki nem adta meg nekünk a kívánt feltétel nélküli szeretetet

            A tagadás. Ezt a tagadást úgy győzhetjük le, egyébként a legtöbb pszichológus szerint a valóság tagadása az elmebetegségek legfőbb oka.

   Tehát a tagadás legyőzése igen egyszerű. Meg kell érteni, honnan származik.

Ha úgy érezzük, feszültek, boldogtalanok vagyunk, vagy stressz kínoz, vagy többször megfázunk, náthásak leszünk, rossz a közérzetünk, vagy éjszakánként rosszul alszunk, szórakozottak vagy ingerlékenyek vagyunk, minden különösebb ok nélkül – feltételezzük, hogy van valami az életünkben, amivel nem nézünk szembe! Feltételezzük, hogy tagadunk valamit!

Van valami, ami kényelmetlen érzést kelt bennünk, de mi nem foglalkozunk vele. Ez, ez az ellenállás. Az, hogy nem foglalkozunk vele, ez okozza a stresszt.

Azt kell tennünk tehát, hogy megkérdezzük: „Mi van az életemben, amivel nem nézek szembe?” Mi az az életünkben, amivel nem nézünk szembe? Most rögtön! És stresszt vagy valami zavart okoz. Mivel nem nézek szembe az életemben? Kérdezzük meg: „Mivel nem nézek szembe?” És határozzuk el, hogy ezután megtesszük!

 

Nem győztük eleget mondani, hogy a sikeres ember általában optimista, pozitív, boldog, vidám, kifelé forduló személyiség.

Arról is volt szó, hogy személyiségünk jelentős részben tanulás eredménye. A legtöbb szokásunk, értékünk, attitűdünk, igényünk, a magatartásunk, a személyiségünk, a tudományaink úgy alakultak ki, hogy a bevitt ismeret, ismétlés, szelektív észlelés, tanulási folyamat – a végén létrejött jellemünk. Azt is kifejtettük, hogy mindent, amink van ma – konkrét és nem konkrét dolgokat egyaránt –, mi vonzottunk magunkhoz a személyiségünk révén.

Többet is vonzhatunk, mert személyiségünket megváltoztathatjuk.

Az előző előadásban elhangzott, hogy a negatív érzelmek jelentik a fő akadályt, amely köztünk és a boldogság, az egészség és a sikeres élet között áll.” (Brian Tracy)

,,A tudatos ember mindig a jelen pillanatra felel, mert felelősségteljes, szó szerint felelős azért, amit tesz - nem gépiesen reagál. Az ő cselekvése éber tudatosságából fakad, nem pedig külső manipuláció hatására.”

Hogyan állíthatom le az elmém?

Egy másik megközelítést javaslunk. Az elmét nem tudod teljesen leállítani, csak rövidebb időpontokra, pl. amikor meditálsz. A természete az, hogy mindig mozgásban van.

Inkább formáld, alakítsd, tereld az elméd a vágyaiddal összhangban.

A legnagyobb kihívás minden ember életben, hogy a nem kedvező körülményekkel ellentétes gondolatokat gondoljon. Aláírjuk, ez valóban nem könnyű, ha fojtogatnak a körülmények, vagy sorozatosan valami szörnyűséget élsz meg.

De nincs más út a változtatáshoz.

Meg kell tanulnod lépésről-lépésre a jelenlegi valóságodtól eltérően gondolkodni, ha változást akarsz hozni az életedbe. A viselkedésed módosítása a vágyaidnak megfelelően ideig-óráig működhet, de ez hosszútávon iszonyat fárasztó és kimeríti az embereket. Tudjátok, hogy mi a depresszió? Amikor valaki a megélt élete hatására nagyon erős vágyakkal rendelkezik, de az élete folyamán a vágyaival ellentétes gondolati szokásokat alakított ki. Aztán ezt a rezgésbeli diszharmóniát cselekvéssel és viselkedésbeli változással próbálja kompenzálni. És amikor sokadjára sem sikerül változást hozni az életükbe, akkor hullafáradtan összezuhan és lemond mindenről. Sajnos így soha nem fog megváltozni semmi. Vissza kell térni az alapokhoz. (Abraham-Hicks)

 

,,Ráfordított energia + Türelem = Eredmények

Az emberek gyakran figyelmen kívül hagyják ezt az elvet. Azt kérdezik: “Mit kaphatok holnap, ha ma elvetem a babszemeimet?” A válasz: “Nedves babszemecskéket” A mag törvénye így szól: “Ma ültetsz, és KÉSŐBB aratsz!” Ma ültess babszemeket, és szedd le négy hónap múlva a termést.”

,,A változtatás titka, hogy az energiádat nem a régi elleni harcra, hanem az új felépítésére összpontosítod.”

,,Nem kell visszanézegetnünk, hacsak azért nem, hogy tanulságokat szűrjünk le a múltbeli hibákból és hasznunk legyen a tapasztalásból.”

,,Egykor azt mondta Buddha, hogy ha helyet adunk elménkben a negatív, keserű gondolatoknak, mások vádolásának és a velünk rosszul bánók iránt táplált gyűlöletnek, akkor nem lehetünk szabadok, és képtelenek leszünk megtalálni a boldogságot.” 

Legyen meg az önfegyelmed arra, hogy megtedd az apróbb dolgokat, melyeket nem szeretsz, azért, hogy életedet olyan dolgokkal tölthesd el, melyeket nagyon-nagyon szeretsz. (Andrew Matthews)

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben. (Mahatma Gandhi)

A szokássá vált lelki higiénia hozzásegít bennünket ahhoz, hogy valóban egészséges szellemi-lelki életet élhessünk.
A szellemi-lelki fertőzések között meg kell említenünk a haragot, a félelmet, a stresszt, az aggodalmat, a gyűlöletet, a bűntudatot, az agressziót. Egyikkel-másikkal vagy akár ezek kombinációjával valamennyien újra meg újra megfertőződünk, s ez ellen csak a rendszeres lelki higiénia nyújt segítséget.

Ennek egyik legfontosabb eleme az esti „mentális újra átélés”,

amely során valamennyi fertőzött energiát feloldjuk, és a negatívot pozitívvá formáljuk át, mielőtt kárt okozhatnának bennünk. A szellemi-lelki fertőzéseket csak akkor tudjuk végérvényesen kiiktatni életünkből,

ha a lelki higiénia rendszeres gyakorlattá válik.

Ennek eredményeképpen harmonikus lélekkel és rendíthetetlen nyugalommal élhetjük életünket.

Még azt is meg kell gondolnunk, mivel tudunk örömet szerezni feleségünknek, társunknak, holott ha valóban szeretünk, már nem is kell fontolgatnunk.

Ha egyszerűen szeretetből cselekszünk, biztosak lehetünk benne, hogy minden pillanatban azt tesszük, ami a legmegfelelőbb.

A gondolkodás gyakorta nem más, mint a hiányzó szeretet pótlása. Gondolkodni nagyszerű dolog, és meg kell tanulnunk helyesen élni vele, ám soha ne feledjük, hogy a gondolkodás mindig csupán pótlék: a leglényegesebbet, a bölcsességet és a szeretetet helyettesíti. (Kurt Tepperwein: A szellemi törvények)

 

Tudatának megnyitásával és irányításával mindenki maga határozza meg azt a szintet, ahol él.

Az okos a saját hibáiból tanul, a bölcs mások hibáiból, a bolond viszont sem egyikből, sem másikból.

Ha tehát képességeink szinte korlátlan lehetőségét optimálisan fel akarjuk használni, mindenekelőtt ajánlatos "gondolatkúrát, mentális diétát" tartani.

Mindössze annyit kell tennünk, hogy négy héten keresztül lehetőleg csak pozitív gondolatokat fogalmazzunk meg, pozitív módon nyilatkozzunk meg, érezzünk és cselekedjünk, keressük pozitív kisugárzású emberek társaságát, legyünk minél többet ilyen környezetben, engedjük, hogy pozitív szokásaink alakuljanak ki, és ezek megerősödjenek, keltsünk életre magunkban pozitív érzéseket, lehetőleg pozitív dolgokról olvassunk, és pozitív dolgokat nézzünk.

Ezzel egy időben próbáljuk meg félelmünket, a stresszt, a bűntudatot, az aggodalmat, a kétséget, a haragot, az önsajnálatot és mindenfajta izgatottságot lehetőleg azonnal átalakítani. Hasonlóképpen törekedjünk arra is, hogy a betegségekre, a szegénységre vagy akár a véletlenre vonatkozó gondolatainkat azonnal tudatosítsuk és feloldjuk.
Reggel és este végezzünk alapos "lelki higiéniás gyakorlatot", napközben pedig találjunk alkalmat és idõt az elcsendesedésre.

Valahányszor látogatónk érkezik, vagy megszólal a telefon, koncentráljuk tudatunkat, azaz tudatosítsuk magunkban, kik is vagyunk valójában, és ezzel az "élesre állított" tudattal cselekedjünk. Próbáljuk meg ezt a "kúrát" fegyelmezetten négy héten át folytatni. Az eredmény meg fogja gyõzni önt a lelki higiéniás kúra helyességéről, s ez végül szokássá válik majd. (Kurt Tepperwein – Szellemi törvények)

 

,,Nemrégiben egy érdekes felmérést végeztek a szakemberek.

Megvizsgáltak 250 olyan vezetőt, akik karriert futottak be, feljutottak a csúcsra.

Emellett nagyító alá vettek másik 250 olyan vezetőt, akik pályafutásuk során valahol félúton elakadtak.

Arra keresték a választ, hogy akiknek sikerült, miért sikerült?

Mi volt a különbség a két csoport között?

Kiderült, hogy a képzettség nem, a tapasztalat, a szakmai hozzáértés és a kapcsolatépítő képesség sem!

Hanem?!

Az egyetlen dolog, ami a sikereseket megkülönböztette a "még futottaktól", az,

hogy ők megtanulták eredményesen kezelni a stresszt.

A sikeres vezetők a stresszhelyzeteket kihívásként kezelték,

olyan problémaként fogták fel, amelyet meg kell oldani.”

 

 ,,Ha te negatívan reagálsz életeseményekre, azt te valahol megtanultad az életben.    

A pozitív gondolkodást és hozzáállást ugyanígy megtanulhatod.

 

Továbbra sem gondolom, hogy nekem mások véleményével kellene foglalkoznom.

Elfogadom, hogy sokaknak ez a véleménye, de azt hiszem, nekem nem ezzel kell foglalkoznom.

Egyébként sem szoktam mások véleményével foglalkozni, csak akkor, ha az engem előbbre visz.  

 

„A jó ember nem vitatkozik, aki vitatkozik az nem jó."

 

Légy a nagy kutya, akinek nincs szüksége ugatásra, elég erős anélkül is. Az ártó emberek inkább zavarodottak, mint rosszak, és néhány perc a társaságukban lehet, hogy fárasztó másoknak, de nekik éjjel-nappal együtt kell élniük önmagukkal. Bántani őket ilyen nagy szenvedés mellett nem lenne sportemberhez méltó. Ehelyett bölcsebb az ilyen nehéz helyzeteket ítélkezés nélkül kezelni, tanuljunk belőle, hogy később minden lény hasznára fordíthassuk, és aztán gyorsan engedjük el. (Ole Nydahl)

Az igazán lelkiekben és tudat-szinten érett ember már nem játszmázik! (Molnár József)

,,Folyton panaszkodó, alacsony rezgésű ismerőseimet TUDATOS, MAGAS REZGÉSŰ (még) IDEGENEKRE cserélném!”

,,Ahhoz, hogy előrébb jussunk a nap alatt, mindig el kell tűrnünk néhány hólyagot – azokat, akik megkérdőjelezik jogunkat a haladásra.”

A kicsinyes lelkek boldogtalanok akarnak lenni. Idegesíti őket ha vidámak, hatékonyak és szabadok vagyunk. (David Seabury)

 

Ne pazaroljuk az időnket, olyan személyre, aki egoista módon ki akar minket használni, vagy önös érdekből akadályozni akarja fejlődésünket! (David Seabury)

 

…azt látjuk, hogy a folyamatosan szűkülő személyiség, aki szelleme és lelki ürességénél fogva kiszívja mások életerejét… Az ilyen valaki .. bilincsbe verte érzéseit, elnyomta vágyait, eltörpítette gondolkozását. Felháborodik, hogy hiszel a dinamikus életben. Retteg életerőd térhódításától, attól, hogy tiszteled az emberi természet erőit és képességeit.

Minden erejével igyekszik akadályozni, korlátozni téged, elapasztani az életerődet. Gyűlöli a lelkesedésedet, ami – mint tudjuk – görög szó (enthuzaizmus), ami valami ilyet jelent: ,,a bennünk lévő isten.”

A növekvő, táguló személyiségek viszont semmit sem vesznek el másoktól. Szert tesznek arra a jártasságra, mely lehetővé teszi, hogy értéket teremtsenek. (David Seabury)

 

Ezért aztán a bölcs ember nem támadja a ragadozó természetet, nem próbálja erőszakkal eredményessé formálni. Tudja, hogy ez a személyiség fejlődésének kérdése. Megvizsgálja, hol tart az illető: még barbár, vagy már nem. Ha még barbár, a beszéd nem sokat fog segíteni…Ha társaságukba kell maradnunk, ügyeljünk alapvető szükségleteink kielégítésének csorbíthatatlanságára! (David Seabury)

 

„Soha ne vitázz olyannal, aki hisz a saját hazugságában.”

,,A hazugság, attól még hazugság marad, hogy igazságnak akarják beállitani.. Az igazság akkor is létezik, ha tagadják. (George Orwell)

,,Mindig olyanok teszik tönkre hazugsággal mások életét, akiknek a sajátját az igazság forgatná fel!”

Ahhoz, hogy tiszteljenek, az kell, hogy tiszteletreméltóak legyenek cselekedeteid. (Dan Millman)

,,Csak mert idősebb vagy, nem jelenti azt, hogy igazad van. Talán csak régebb óta élsz tévedésben.”

,,Aki minden rezdülésedben rosszat lát, aki még a legszebb szavaidat is sértésnek veszi, az nincs egy hullámhosszon veled, valamire csak "használ" téged. Rossz lesz egy darabig, de búcsúzz el tőle, amíg lehet!”

,,Nem hibáztatlak azért, mert önmagad vagy, de te sem hibáztathatsz engem azért, hogy én utálom ezt."

             ,,Nem vagyok hajlandó szellemi párbajra egy fegyvertelen emberrel!”

,,A közepes tehetségű ember rendszerint elítéli mindazt, amit nem ér fel ésszel."

,,Nagy elmék ötletekről beszélgetnek, átlagos elmék eseményekről, kis elmék más emberekről."

 • Mester, mi a boldogság titka?
 • Ne vitatkozz idiótákkal.
 • Én nem gondolnám, hogy ez lenne a titok.
 • Igazad van. - mondta a mester.

,,Ahogy öregszem, egyre inkább úgy érzem, senkisem kötelezhet arra, hogy elviseljem a hülyéket.”

,,Engedd el azokat az embereket, akik bántottak Téged. Kívánj nekik minden jót és lépj tovább! Ne hagyd, hogy hibázásaikkal visszatartsanak Téged!”

,,Az, hogy kizárok néhány embert az életemből nem azt jelenti, hogy utálom őket, hanem azt, hogy tisztelem saját magam.”

,,Mi lenne, ha nem törődnél azokkal, akik folyton le akarnak húzni:…Az életedről csak te dönthetsz, dönts úgy, hogy az ilyenek embereket távol tartod magadtól, hiszen sohasem lesznek őszinték veled. Az első adandó alkalommal a hátadba fogják szúrni a kést, és bizony erre nincs szükséged. Járj nyitott szemmel, és ne hagyd, hogy hülyét csináljanak belőled.. Nincs rá szükséged.” (Oravecz Nóra)

"Egy pszichológia professzor az egyik konferenciáján a hallgatók előtt elmondott egy viccet, és mindenki nevetett.
Egy kis idő múlva ismét elmondta ugyanazt a viccet, és már alig nevettek.
Addig mesélte ugyanazt a viccet, amíg már senki nem nevetett..
Akkor az alábbi kérdést tette fel:
- Ha nem tudnak nevetni többször egy dolgon, miért képesek az emberek sírni, és megemlékezni egy dologról több alkalommal?
Szeretném azt mondani – folytatta – hogy nem érdemes ragaszkodni ahhoz, ami szenvedést okoz, vagy ahhoz, amit nem lehet megoldani.
És tudják miért? Nincs visszaút!!!! Az élet megy tovább, csak szeress, bocsáss meg, értékelj át dolgokat, és szeress újra!!!
Érdemes boldognak lenni!"

,,AZÉRT VAGY KAPCSOLATBAN hogy boldog legyél, mosolyogj, nevess, emlékeket csinálj. nem azért, hogy folyton ideges legyél, fájjon és sírj!”

A nagy ember azzal mutatja meg nagyságát, hogy miképp bánik a kicsikkel. (Carlyle)

„A bölcs felismeri a tao által nyújtott mintázatokat, és cselekvését azokhoz igazítja. Ekképpen a taoval egyesül, a természettel harmóniában él, és szándékai valóra válnak. A tao útján követve az ég és föld természetes folyamatait, ura lesz a világ dolgainak.” (Huaj-nan-ce – Konfuciusz)

,,Törekedj mindig a helyes útra (tao), szilárdan ragaszkodj az erényhez (tö), igazodj mindig az emberség elvéhez (zsen).

Az erény nem maradhat egyedül, biztosan társra talál.

A nemes ember békeszerető, de nem azonosul (akárkivel).

Ami a tisztességgel ellenkezik, ne lásd; ami a tisztességgel ellenkezik, ne halld; ami a tisztességgel ellenkezik, ne mondd; ami a tisztességgel ellenkezik, ne tedd.

A nemes ember méltóságteljes, de nem gőgös.

A nemes ember a fennkölt dolgokban járatos, a közönséges ember az alantasakban.

A kiváló férfiak ismerik a nagy tanításokat, azok pedig, akik nem kiválóak, ismerik a kisebbeket.

A nemes ember nyugodt és megelégedett, a közönséges embernek azonban szüntelenül aggodalmai vannak.

A nemes ember az igazságossághoz ért jól.

Amit a felsőbbrendű ember (Güntsi - bölcs, nemes, kiváló, magasrendű ember) - keres, önmagában találja meg, amit a kis ember keres, másokban találja meg.

Ce-csang a tökéletes erényről kérdezősködött K'ung-ce-nél. K'ung-ce azt felelte: "Aki öt dolgot képes megvalósítani bárhol az ég alatt, az tökéletes erényű." (Ce-csang) megkérdezte, mi az az öt dolog, (a mester) pedig mondotta: "A komolyság, a nagylelkűség, a szavahihetőség, a szorgalom és a jóindulat.” (Lun-jü - Kung fu-ce)

Egyszerűség, jóság, igazság - ezek mind nélkülözhetetlenek az emberi nagysághoz. (Tolsztoj)

…és érezzék egy kézfogásról rólad,

hogy jót akarsz és te is tiszta jó vagy,

és egy tekintetük elhitesse véled,

szép dolgokért élsz és érdemes élned… (Váci Mihály)

Szólj, gondolj, tégy jót: s minden szó, gondolat és tett
Tiszta tükörként fog visszamosolyogni rád.
(Vörösmarty Mihály: Emlékkönyvbe)

A figyelem egyike a legszebb bókoknak, amelyekkel megörvendeztethetünk valakit. (Dale Carnegie)

 

A tripla szűrő a kommunikációban

A szufik azt tanácsolják, hogy csak azután szólaljunk meg, miután a szavaink áthaladtak három kapun.

Az első kapunál azt kérdezzük magunktól: "Ezek a szavak Igazak?" Ha azok, továbbengedjük őket, ha nem, mehetnek vissza.

A második kapunál azt kérdezzük: "És szükségesek?"

Az utolsó kapunál azt kérdezzük: "És kedvesek?"

(Eknath Easwaran)

 

 

,,A üzleti és a magánéletben egyaránt igaz, hogy sikered nyolcvanöt százalékban azon múlik, hogy képes vagy-e hatékonyan kommunikálni embertársaiddal.

 

Az úgynevezett "szociális intelligencia", azaz annak képessége, hogy másokkal kölcsönhatásban élj, társalogj, tárgyalj, és embereket meggyőzz,

a létező legelismertebb és legjobban fizetett intelligenciatípus az összes közül. És mint olyan, fejleszthető.

 

Azaz bizonyos kommunikációs módszerek és technikák elsajátításával és gyakorlásával kedves, barátságos, szerethető és vonzó egyéniséggé fejlesztheted saját magadat.

 

Ezeket a módszereket alkalmazzák egyébként ma a világ legbefolyásosabb és leghatékonyabb személyiségei.

 

A kommunikátorguruk "titkai" valójában nem is titkok, hanem bevált kommunikációs módszerek.

 

Alkalmazásuk hatására a másik nyitottabb lesz rád és az üzenetedre egyaránt.

 

Vonzerődnek köszönhetően - azaz annak hatására, hogy természetesen szerethető és kellemes ember vagy - valószínűleg több ajtó nyílik majd meg előtted az életben, mint amit bármely más tulajdonságoddal valaha is elérnél.

 

Minél jobban szeretnek az emberek, annál gyakrabban akarnak majd találkozni veled, hallgatni téged, a társaságodban lenni.

Meghívásokat is gyakrabban kapsz majd.

 

 

A valódi vonzerő sokkal több, mint csupán küllem, jó megjelenés.

Inkább egyfajta képesség a különlegesen jó emberi kapcsolatok kiépítésére,

amelyekben a másik fél jelenlétünkben mindig különlegesnek érzi magát.

A vonzerő mindig megnyerő hatással van az emberekre,

akik jellemzően nagy intenzitással, érzelmi síkon, és szinte ösztönösen reagálnak rá.

 

A tulajdonság maga azonban nem valamiféle misztikus összetevő,

ami vagy ott van a génjeinkben, vagy nincs.

Inkább bizonyos jártasságok következetes alkalmazásának eredménye.

 

Próbáld ki a hatékony hallgatás megsmert technikákat:

 1. a figyelmet,
 2. a szünetet,
 3. a komoly kérdéseket és

4.az átfogalmazott visszajelzést.

Egyszerre azonban lehetőleg csak egyet.

Kezdd a figyelmes hallgatással — otthon és a munkahelyeden egyaránt.

Meg se próbáld a másikat félbeszakítani. Minden szavára figyelj oda.

 

Gyakorold a beszélgetés irányítását.

 

Meglátod, kérdésekkel és figyelmes hallgatással akár néhány percben is mennyivel mélyebb beszélgetéseket tudsz folytatni valakivel, mintha heteken át csak beszélnél hozzá.

 

A viselkedés minden

Függetlenül attól, hogy mit gondolsz, az emberek a viselkedésed alapján ítélnek meg. Ha gyűlölet sugárzik belőled, akkor gyűlölsz.

Ha szemedben a szeretet lángja ég, szeretsz. Ha az látszik rajtad, hogy törődsz az emberekkel, akkor tőrődsz velük.

Az emberek annak függvényében viselkednek velünk, hogy miként érzékelik a mi viselkedésünket.

Függetlenül attól, hogy magunkban mit gondolunk.

 

A vonzerő titka

 

Az ember leginkább mindig is arra vágyott, hogy értékesnek érezze magát, és értékeljék őt.

 

A vonzerő titka tehát igen egyszerű: segíts másoknak, hogy fontosnak érezzék magukat.

 

Ötféleképpen is lehetünk vonzók

 

Minél fontosabbnak érzi magát veled valaki,

annál vonzóbbnak fog téged tartani.

 

Szerencsére tudjuk, mit kell tennünk ahhoz, hogy a másik ember jól érezze magát. Lehetőségeink öt kategóriába sorolhatók:

 1. elfogadás,
 2. megbecsülés,
 3. helyeslés,
 4. csodálat,
 5. figyelem.

(Brian Tracy – Vonzerő)

 

MINDIG MOSOLYGÓ, A SZAVAIT, MONDATAIT, ÉRZÉSEIT-ÉRZELMEIT GESZTIKULÁLÓ (KÉZ és FEJ (Neymar) VÁLL minden irányban jár) Királyi megjelenés Ettől neki, mert.

Nyugodtan,mosoly, Hangerő váltás, érzések kifejezése,szünet(1-2-3 mp. - adrenalin, utána fontos infó),vessző,pont,kötőszavak,3 mellékmondat -ezáltal,ettől, sőt,

határozók, jelzők, színek, mozgás, - fokozás (bb-leg), halmozás. Ki, mit, mikor, hol, miért, hogyan, mivel. KIEMELNI a fontos szót, Utolsó szó LÉNYEGES, mindent 2-3 jelzővel leírni,

SZEMÉBE NÉZNI, FLIKK (3), LÁGY, ROMANTIKUS, VONZÓ NÉZÉS,bólintás, bólogatás, oldalt fej, kicsit felé előredőlés hallgatás és beszédkor. Áll feljebb..mellkas előre-fel..váll oldalt-lent.

Kedvesen beszélj,.és mintha verset mondanál..akár szerelmest, vagy leírót(Bubble ének, Leopold, Jézus).Ha érezteti a nővel,hogy vonzó, érdekes, akkor sikert ér el.

Horgok, Név, Te..,Gyengédség, Kedvesség, Humor, Mondat végén Mosoly. Aki gyorsan beszél - bizonytalan. Nyugodt (5, 8),Hasi- és Teljes légzés (orron - szájon át) Tükrözés (szó, mozdulat),A nők a kedves, mosolygós férfiakat szeretik.Érzelem / buborékszavak.Tégy értékes gondolatokat a szavaidba és alapozz arra,hogy a másik fél pozitívan reagáljon rá.

Mosolygáskor (fog látszódjon), Sok bólintás (3 egymás után is) Érj a könyökéhez párszor, C-T-V Célok, tervek, vágyak, Testbeszéd lényeges (Mosoly, kedvesség, sikeres, magabiztos póz),,Hivógató” szavak

(elfogadás érzékeltetése csenddel és szavakkal, aha, ühü, tényleg?, értem, értelek, mesélj (még) erről, mond tovább, te ezt így gondolod) - visszajezés - amit érez - ezt érezted, érzed.  Érzelem megnevezése.

Érződjék a hangodon a MOSOLY, Határozottság.Az ember leginkább mindig is arra vágyott, hogy értékesnek érezze magát, és értékeljék őt.A vonzerő titka tehát igen egyszerű: segíts a másiknak, hogy fontosnak érezze magát

Minél fontosabbnak érzi magát veled valaki, annál vonzóbbnak fog téged tartani.Amit kell tennünk ahhoz, hogy a másik ember jól érezze magát.1.elfogadás, 2..megbecsülés, 3.helyeslés, 4.csodálat, 5.figyelem. ez(de)jó,tetszik

Használd a hatékony hallgatás technikákat: 1. figyelem, 2. szünet, 3. komoly kérdések, 4. átfogalmazott visszajelzést. Meg se próbáld a másikat félbeszakítani, minden szavára figyelj oda.+ Beszélgetés irányítása

Domináns hangerő-Engedd ki a hangod, nyísd ki a szád. Olyat mondj, amihez tényleg értesz, mert a férfinak fontos, hogy hozzáértőnek, tájékozottnak, határozottnak látszódjon - legyen. Kényeztesd.Tápláld és elégítsd ki a nő testét, lelkét, szellemét. Akkor kellesz, ha van nálad valami, ami kell neki, szereti, ha hatsz rá, büszke rád. Az jó, hogy visszajelzi az ember a másiknak, hogy de jó ezt hallani,..de jó…de azt is kell mondani, amit a másik érez, most

örülsz,..ezt.. azt akarod..így..úgy. Sokszor: ,,Szeretettel.” Törekedj rá, hogy meghallgasd, elismerd, érezze fontosnak, jónak, értékesnek, szerethetőnek magát. Minden pozitív,dicsérő,kedves,szép szó megérdemli a használatot

Igen kérdések-mondat, ugye? Igen legyen a válasza, Igen sorozat, Igen-nel, Valóban, (Ez) Igaz, Így van-nal kezd a választ (és bólogass)Aha, értem, ühü, Karizma,Sárm, Vonzerő,

Beszéltesd.Kanyarodj vissza hozzá. Kérdezd a napjáról? Mi volt a jó? Hogy vagy? ő hogy gondolja, szerinted? – mi van benned most? mit érzel? ezzel kapcsolatban? A nő fölött legyél, vagy mellette, de ne alatta.Te légy a nagy.

Dicsérd meg, amit az adott esetben csak dicsérni lehet. (pl. cipő, ruha, frizura, szavai stb.) A nők a magabiztosságra kiválóan reagálnak. Domináns - Én irányítok.Köszönöm

Pozitív kérdések (nyaralás, gyerekek)  Pozitív kapcs szavakkal - tárgy, közösség (mert mindig lojális és nagyon megbízható, stabil, mindig megbízható, kiválóan működik, túl szárnyalja az elvárásaimat.

Ahogy vagy önmagaddal, Amit kisugárzol az a lényeges (erő, szeretet, bizalom, önbizalom, tudás), Van nálad valami, ami kell neki (jó érzés, vidámság, kellemesség) - Add meg. Megelőgezett Jóság

KÉK, Piros. Narancssárga, Rózsaszín. – Liliom, tulipán, orchidea. fényes, illatok,Tisztább. Szép. Női szavak, szókapcsolatok. Bizalom kialakítása – érd el - olyanokat mondj. Tedd dicsérhetővé.

Én megértelek. Én is voltam ilyen  helyzetben, így. Ügyes vagy. Okos vagy és Csodálatos nő. Jó vagy. Jó, hogy létezel. Mi Együtt. Önbizalom gesztusok - fejet, állat emelni - torok ,,nyított”. ,,Győztes”- póz. Önszeretet.

Őszinteség. Hála. Szinkronítás (minél több hasonló dolgot találj - szó, ruha, gondolkodás stb.), Te hasonló helyzetben, milyen bánásmódot szeretnél? Hogyan viselkedne, mit tenne a példaképed?

(jelzők) ..-va/ve, ..-vá/vé, ..-val/vel, ..-ó/ő, .. -i, ..-os/es, ..-ón/an, ..-juk, ..ás, ..et, ..ból/ből, ..tól/től, ..ban/ben, ..ért, ..mint, ..ság/ség, (EZEK MIXE), (által, ezért, mert, így)  térben, időben, színben, érzésben, terjedelemben csinál, mozgó.

Ha képes vagy végighallgatni mindazt, amit mond, anélkül, hogy közbevágnál. Azzal lehet őket levenni a lábukról, ha érzékelteted velük, hogy személyük téged is teljesen levett a lábadról. Kiszolgálni-kedveskedni.

5:1 szabály, arányészrevedd és értékelni tudd az erősségeit.Pozitív szavak bősége. (Te) Jó vagy, Ügyes vagy.Igazad van.Hercegnő.Agyra-lélekre hass. Olyat mondj, ami neked is jól esne.,,Én-üzenetek”Érettség

Elégítsd ki a nő lelki szükségleteit: Szeretet, gyengédség, figyelem, tisztelet, megnyugtatás, romantika, megértés, elismerés, gondoskodás, törődés, támogatás, megbecsülés.Mi - Most

Derűlátó megjegyzés-kezdés. Örülni neki.Minden ember tudat alatt a megbecsülésre, tiszteletre és szeretetre vágyik.Bátorító, biztató, dicsérő, elismerő, kedves, szelíd szavak.  

A legtöbb férfi a gyengeségéről fest képet.Te ne! Te az erődről, a jókról.Ha meg akarsz hódítani egy nőt, hagyd, hogy a nő elbűvöljön téged. TE VAGY AZ ÁRÚ, nem a nő, és csak a potenciális vevőknek ajánlod..

Férfi-Önbizalom. Stressztűrő. Célja-elve van. Elintézi. Karakán. Kiveszi a részét-segít mindenben. Gondoskodó. Elbűvöl. Szexuálisan és lelkileg kielégít. Érintése érzéki. Szenvedélyes. Izgalmas. Gyerekeket szereti. 

Ha meg akarod magad szerettetni a nővel, szavaiddal és tetteiddel érzelmi hatást kell rá gyakorolnod. A beszélő - a beszéd - hatás. Én úgy gondolom. Szerintem. Pozitív vizualizáció.

Érezze, hogy nincs egyedül - Melletted vagyok. Megértést, szeretetet, megnyugtatást, biztonságot, törődést adni a nőnek. (Értő figyelem) Mindenki arra vágyik, hogy mások megértsék, mit érez, amikor beszél, és ne csak azt, amit mond.

Nem nehéz gyorsan elérni, hogy a nő jól érezze magát - kellemes tapasztalatokat - kellő részletességgel - és érzelmi vonatkozásokkal kell előadni DENIM férfi,TheoJames,Klopp,Rasmussen

- minél több részletet és - érzelmet kell keverni a mondanivalóba. Abba szeret bele, amit mondasz. ,,Jó apa”, A család vezéregyénisége. Erős. Társ.Figyelmes

Komplex érzés – az érzés érzése - metaérzés –a következő kijelentés:„Bőrömön érzem a nap melegét, és ettől felélénkülök és teljesen megújult erőre kapok.”Ez jó(l esik)

„Érezted valaha olyan jól magad, hogy szinte el is tudod képzelni amint az érzés egy meleg, puha, aranyszínű gömb formájában sugárzik belőled, olyan pompával és megnyugtatással vesz körül, hogy

akár képes megszólítani belsőd legmélyebb, legrejtettebb részét is?”A fenti szöveg képletesen interpretálva: Kérdés + 1.érzelem + szinesztézia + 2.érzelem + szinesztézia + 1.hely.

Szavakkal keltjük azt a látszatot,miszerint minden egyes esemény és érzelem egy következőhöz, egy „mélyebb”, összetettebb és erőteljesebb érzelemhez vezet. Izgalmas, laza, élmény férfi.

Egy kellemes testi inger – például a lábainkat elöntő melegség kerékpározás közben – mondhatjuk, hogy „komfortérzethez” vezet, ami aztán a „béke” érzését kelti,

ez elvezet az „önmagunkkal való kapcsolathoz”, ami aztán az „önismerethez” érzetét váltja ki. Az X Érzelem bemutatása során kihangsúlyozzuk, hogy X Érzelem vezet

egy még ennél is csodálatosabb Y Érzelem megtapasztalására, Y pedig érzelemhez vezet, amelynek csúcspontja az Érzelem – és így tovább. Minden egyes alkalom, amikor ezt a

folyamatot ismertetjük, egy erotikus hasonlat/matafora. Pozitív, Sikeres férfi vagyok. Milliárdos vagyok. Irányítás és felelősségvállalás. Érdekes és érzelmes infót adj.

I. sz. 1 sz. - I. sz. 2 személy- A élményben van részem, remekül érzem magam.Tudod, ilyenkor A-ul érzed magad és aztán elkezdődik B. Affirmációk.KÖTŐDÉS VÁGYA, kialakítása.Sors. Kapcsolat

Domináns, határozott, független, hat a nők érzelmeire. Ahhoz, hogy egy nő férfiként, lehetséges partnerként tekintsen rád, előbb meg szeretne róla bizonyosodni, hogy szexuálisan is megfelelsz számára, vagyis, hogy mit tudsz az ágyban. Pozitív szavak.Tudom..Te ügyes vagy.Tedd dicsérhetővé.Hozd ki belőle, lásd meg a gondoskodó, törődő anyát, okos nőt.A nő mindentéren helyt akar állni.Éreznie kell, hogy Szeretetre méltó.

Tőlem várják, hogy Jó Vezető, Jó Apa, Jó Férj legyek. Őrízd meg a belső békéd, nyugalmad, stabilitásod. Példakép. Teljes Lazítás. Hasi légzés. Szeretetre-jóra hergelés. Megfelelő erő. Önszeretet. Ne ítélkezz. Helyettesítés törvénye