Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Selfness 11

2018.03.15

 

http://eletvital.hu/rolunk

Csapatunk elkötelezett az emberek iránt, a társadalom iránt.

Szolgáltatásainkkal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen váljunk felelősségteljes, nyitott érett emberré, azért hogy magunknak és hozzátartozóinknak jobb életet tudjunk biztosítani.

Örömmel tölt el minket, ha láthatjuk, hogy programjaink résztvevői nem csak jól érzik magukat a képzéseken, de hosszútávon hasznosítani képesek a tanultakat és együtt örülünk sikereiknek.

 

Várfalvi Balázs coach - ,,Amikor együtt dolgozunk, te vagy a középpontban."

8 éve foglalkozom személyes és szervezeti hatékonyság fejlesztésével. Ebben vállalati fejlesztő programok (tréningek, coachingok, vezetési tanácsadás), személyes életviteli tanácsadás, spirituális gyógyítás kapott és kap helyet.

,,Bármilyen formában dolgozunk is együtt, a célom, hogy a nehézséget okozó életterületeden az általad megfogalmazott célok érdekében, az általad elvárt eredményeket tudd megvalósítani. Ami ezt hátráltatja, azt tudd elhagyni, ami ezt erősíti, azt hozd elő magadból. Képes legyél olyan eredményeket elérni, melyekhez a jelenlegi gondolkodásoddal, szokásaiddal, ismereteiddel nem tudsz eljutni. Ehhez tudást, önismeretet, inspirációt szerezhetsz az általam vezetett programokon.– (Várfalvi Balázs coach) http://www.eletvital.hu/varfalvi_balazs

 

,,Meggyőződésem, hogy az elmélet önmagában nem sokat ér, ahhoz hogy fejlődjünk és jobbá tegyünk az életet saját magunk és a körülöttünk élők számára nem kerülhetjük el a gyakorlati cselekvéseket. A munkát helyetted nem végzem el, de megmutatom azokat a módszereket, életfelfogást és érékeket, ami engem is átsegít a nehézségeken, és amelynek gyakorlása által folyamatosan képes vagyok fejlődni és egyre inkább kiteljesedni.” (Zilahy Tünde kommunikációs menedzser) http://www.eletvital.hu/zilahy_tunde

 

"Csak el kell kezdeni táncolni, és a zene majd megjön valahogy." – Zorba

 

 

 

Mit tehetsz azért, hogy jobban tiszteld magad, és mások jobban tiszteljenek?

1. Tudatosítsd magadban az erősségeidet, azokat a dolgokat, melyeket jól csinálsz, ami másoknak is tetszik, örömet okoz, vagy elismerést vált ki belőlük.

Ehhez először minden nap többször gondold végig, hogy az elmúlt órákban...

-Mi olyat tettél, amiért mások tisztelhetnek?

-Mivel okoztál örömet másoknak?

 • Kinek szereztél meglepetést?

-Mit csináltál jól?

2. Barátaidtól, ismerőseidtől, családtagjaidtól kérdezd meg, hogy mit tartanak tiszteletre méltónak benned.

Mindenkiben van számtalan tulajdonság, érzés, korábbi cselekedet, amiért tisztelni lehet. Elképzelhető, hogy mások egész másképp látnak Téged, mint Te saját magad. Lehet, hogy olyat fogsz hallani, amire nem is gondoltál.

3. Gyűjtsd a benned tiszteletre méltó dolgokat. Készíts listát róluk.

Ha találsz, vagy hallasz valamit, amiért mások tisztelnek, vagy Te magad tiszteletre méltónak tartasz magadban, írd fel egy listára, amit mindig magadnál tartasz. Minden nap, ha találsz valamit, bővítsd a listát.

4. Tudatosítsd magadban életed számodra fontos részeit, és állj ki azokért.

Mindannyian tiszteljük, ha valaki kiáll a számára fontos dolgok, értékek mellett.
Az élet adta helyzetekben mindig mondd el, hogy mely dolgok, gondolatok, értékek fontosak a számodra, melyek meghatározzák viselkedésedet, cselekedeteidet.

5. Hozd a másik tudomására, hogy tiszteled.

Ha valakiben tiszteletre méltó dolgot látsz, vagy tapasztalsz meg, hozd a tudomására. Mondd neki: "Annyira tisztellek azért, mert ......." ezt, vagy azt tetted, vagy mert ilyen vagy olyan vagy.

Sokszor hiányoznak a mindennapjainkból az apró, őszinte, pozitív visszajelzések, megerősítések.
Amikor ilyen visszajelzést adsz a másik embernek, valami kialakul köztetek, ami mindkettőtök lelkét megérinti. Gyakorold ezt sokszor, és a kapcsolataid elkezdenek megtelni életerővel, szeretettel.

Sok sikert a változás útján, szeretettel, Várfalvi Balázs

Forrás és a teljes cikk: http://www.eletvital.hu/igaz_szeretet_2

 

 ,,A megvilágosultság megtapasztalásával eljutunk a Hawkins féle Tudattérkép legmagasabb szintjeire. A 700 feletti szinteken a világ azon nagy tanítói állnak, akik a belőlük sugárzó lelki béke és isteni kegyelem révén hozzájárulnak az egész emberiség tudatszintjének növeléséhez. Az ezres szintet pedig olyan történelmi személyiségek képviselik, mint Jézus, Krishna vagy Buddha.”

http://lelekmozaikok.cafeblog.hu/2014/11/28/mi-a-megvilagosodas-hawkins-fele-tudatterkep-16-es-17-szint-beke-es-megvilagosultsag

 

 

 

,,Minél magasabb tudatszinttel rendelkezik valaki, annál tisztább csatornája a spirituális igazságoknak.

 

Azt, hogy lássuk, ki mennyire éli azt, amit ír, vagy mennyire csak üres, sokszor zavaros frázisokat puffogtat, ahhoz szintén szükséges egy nagyobb rálátás és tudatosság, érzékelés képessége. Minél közelebb jár valaki ahhoz, hogy nem csak ír a Szeretetről, de éli is azt, annál hitelesebben tud közvetíteni.

 

Ha a Lélekmozaikok című könyvemben is írt Tudatszinteket hívjuk segítségül, akkor mindez a Szeretet szintjéhez köthető.

És ebben az értelemben a Szeretet már nem egy érzést, érzelmet jelöl,

hanem egy életmódot, egy létállapotot. Egyre többen közelítenek ehhez a szinthez, de valójában teljességében még nagyon kevesek élik.

 

És pont ez a lényeg, amikor az ikerláng szerelemről olvasunk vagy épp megéljük. Az ikerláng szerelem azért lett „trendi jelenség”, azért írnak róla olyan sokan, sok mindent, mert az emberek tudatszintje emelkedik,

globálisan is egyre közeledik a Szeretet tudatszintjéhez.

Egyre több ember jutott el odáig a fejlődésben, hogy készen áll arra, hogy megjelenjen az életében az a kapcsolódás, amiben párkapcsolati szinten is meg tudja élni a feltétel nélküli szeretetet.” (dr. Hörömpő Andrea – Lélekmozaikok)

 

 

,,<3 Szeretet…Szeretni… Jól szeretni… A szeretetnyelvek megfelelő használatával jól szeretni!. <3 :)

Szeretni és szeretve lenni a legnagyobb boldogság a világon. - írta Goethe.

Hát, igen! <3 :) Bizony hatalmas boldogság ez, így, ..szerintem is. Sőt úgy vélem, hogy azért cselekszünk, hogy szeretetben részesüljünk, s szeretetben részesítsünk mást, legyen az munkahelyi, művészeti, sport, hobby vagy párkapcsolati, baráti, családi tevékenység, kapcsolat.

Minden embernek meg van a saját Szeretetnyelve, s ezt fontos figyelembe venni az interakció során.

Minden ember céljai között első helyen szerepel, hogy szeretteit boldoggá tegye – ehhez pedig tudni kell, hogy mi az, ami a másiknak örömet okoz. Gary Chapman, amerikai keresztény családterapeuta 20 éves tanácsadói tapasztalata alapján

5 szeretetnyelv típust állapított meg:

1. Bátorító, biztató, dicsérő, elismerő, kedves és szelíd szavak. 2. Minőségi idő. 3. Ajándékozás. 4. Szívességek. 5. Testi érintés.

Ezeket kell a párunkhoz, szüleinkhez, gyermekeinkhez, rokonainkhoz, barátainkhoz, - az élőlényekhez MEGFELELŐ MÉRTÉKBEN – GYAKORISÁG ÉS INTENZITÁS, mértékben igazítani.

https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/a-jo-kapcsolatert.html

 

Szeretni szívvel, testtel, szellemmel, lélekkel.

Én úgy gondolom, hogy a Szeretet szükséges ,,táplálék” a test-lélek-szellem hármasának, egységének, az EGÉSZ-ségünknek.

 

Lehet erősen, gyengéden, tisztán stb szeretni, de ahogy éppen igényeljük, jól esik és a hogy a másik fél igényli, neki szüksége van úgy a legjobb, úgy éri el a legjobban a hatását a SZERETET.

Én fel szoktam tenni a visszacsatoló kérdéseket itt (is): Hogy szeretnéd, hogy szeresselek? vagy éppen ezt: Jól szeretlek? <3 :)

 

De persze, az is jó ha: ,,Remek érzés megkapni, amit akarsz. Nagyon jó érzés… Mi volna akkor, ha megjelenne valaki, aki pontosan tudná, mit akarsz, anélkül, hogy megkérdezne, csak úgy tudná. Olyas valaki, aki meghallaná a szívedet, vagy kiolvasná a gondolataidat is…” <3 :)


Én SZERETEK SZERETNI, Én szeretek nagyon szeretni, SZERETEK JÓL SZERETNI, SZERETEK KIMODOTTAN JÓL SZERETNI!. <3 :) <3 Én SZERETEK SZERETVE LENNI, szeretek nagyon szeretve lenni, SZERETEM, HA JÓL VAGYOK SZERETVE, SZERETEM, HA KIMONDOTTAN JÓL VAGYOK SZERETVE.

 

A legjobb olyan őszintén, tisztán, túlcsordulóan szeretni, ahogy a kisgyermekek és a buddhák teszik, hiszen minél tisztább a lélek, a tudat annál intenzívebb és csodásabb a SZERETET mennyisége és minősége..<3

Az hogy milyen hatalmas pozitív, fejlesztő-gyógyító erő-energia a SZERETET, egyik kedvencem, az egyik legjobb könyvből, mely a jó, segítő emberi-szülői kapcsolat-komunikáció-ról szól.

,,A pszichológiában csak nemrég ismerték fel, milyen hatalmas erő az az érzés, hogy szeretnek. Elősegíti a test és a lélek növekedését, és talán a leghatékonyabb gyógyító erő a testi-lelki sérülések behegedéséhez.”- írta már 1970-ben Thomas Gordon a magyarul P.E.T. – A szülői eredményesség tanulása könyvben

 

Továbbá:

Egy bölcs orvos azt mondta: A legjobb gyógyszer a világon a szeretet!

És mi van, ha nem működik? - kérdezték tőle...

Akkor emelni kell a dózist - válaszolta

 

Szóval:

<3 Szeretet…Szeretni…Jól szeretni…A szeretetnyelvek megfelelő használatával jól szeretni!. <3 :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=g5qU7p7yOY8

 

 

 

Nap mint nap kell újra kivirágoztatnunk jóságunkat, szeretetünket és vágyunkat, mintha lelkünk is, testünk is akkor érintené először a másikét. (Schäffer Erzsébet)

 

 

Az 5 szeretetnyelv - Egymásra hangolva

Minden ember céljai között első helyen szerepel, hogy szeretteit boldoggá tegye – ehhez pedig tudni kell, hogy mi az, ami a másiknak örömet okoz. Gary Chapman, amerikai keresztény családterapeuta 20 éves tanácsadói tapasztalata alapján 5 szeretetnyelv típust állapított meg.

Amikor nem érezzük a társunk szeretetét, üresség és fájdalom tölt el.

Nem is értjük sokszor, hiszen annyira könnyű volt az elején, mi változott?
Hát csak annyi történt, hogy egy kapcsolat elején mindkét fél bőszen használja mind az öt szeretetnyelvet.

Ha szeretetünknek társunk elsődleges szeretet-nyelvén adunk hangot, olyan érzelmi légkört teremtünk, amelyben feloldást találunk múltbeli konfliktusainkra és sérelmeinkre. Fontos a saját, a párunk, gyermekünk szeretet-nyelvének a felismerése, s az ennek alapján való kommunikáció, adás-kapás, figyelmes, törődő cselekvések.
……


Első szeretet-nyelv: Bátorító, dicsérő, elismerő, kedves és szelíd szavak
A dicséret, a biztató szavak és a kérések sokkal inkább erősítik az önbecsülést, mint a követelések. Bensőséges légkört teremtenek, begyógyítják a sebeket, és a lehető legjobbat hozzák ki a házastársakból.
Kedves, meghitt, bátorító szavak végtelen sokasága áll rendelkezésünkre. Nyissunk egy jegyzetfüzetet „Elismerő szavak” címmel, melyben összegyűjthetünk minden olyan módszert, kifejezést, amely megerősítést és bátorítást jelent társunk számára.

 

Második szeretet-nyelv: Minőségi idő
A „minőségi idő" azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek.
Amikor csak egymásra figyelünk, vagy közös tevékenységekben veszünk részt, azt fejezzük ki, hogy valóban törődünk egymással és élvezzük egymás társaságát.
A minőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent... Az együttléthez nélkülözhetetlen az egymásra fordított figyelem.


Harmadik szeretet-nyelv: Ajándékozás
Az ajándék a szeretet látható jelképe, akár vásároljuk, akár saját kezűleg készítjük, akár a jelenlétünk ajándékát adjuk. A kapcsolat értékét fejezi ki, és arról vall, hogy törődünk a társunkkal.

 

Negyedik szeretet-nyelv: Szívességek
Mindezek a tevékenységek kicsiny szolgálatként foghatók fel, amelyek tervezést, időt és fáradságot igényelnek. A szeretetből végzett szolgálat azt jelenti, hogy a házastársunk elvárásait vesszük figyelembe. Kérjünk társunktól részletes útmutatást kérése teljesítéséhez, s ennek megfelelően cselekedjünk.


Ötödik szeretet-nyelv: Testi érintés
A testi érintés, mint a szeretet gesztusa, lényünk legmélyén érint meg bennünket. Mint szeretet-nyelv, a kommunikáció hatékony eszköze; a szeretet számtalan árnyalatát képes kifejezni egy futó érintéstől a szenvedélyes csókig.
...

http://belsooazis.hu/szeretet-nyelvek.belsooazis

http://agape.punkosdi.hu/szeretetnyelvek-es-szeretettankunk

http://belief.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1183978

 

 https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/a-jo-kapcsolatert.html

 

,,Szeretni annyit jelent: adok, nem pedig kapok. Adom önmagamat, adom örömöm, bánatom, érdeklődésem, együttérzésem, barátságom, hálám, értelmem...
A szeretet lényege a másik-centrikus gondolkodás és cselekvés. A szeretet törődő és felelősségteljes. Figyel a másik ember kimondott és kimondatlan igényeire. Szükséges hozzá a másik ember tisztelete. Akit szeretek, annak tisztába vagyok egyéniségével. Őt szeretem, nem egy illúziót, egy képet, és nem azt, akinek szerintem lennie kéne. Ehhez pedig ismernem kell őt. Szent Ágoston mondta, nem lehet valakit szeretni, akit nem ismerek, és nem lehet megismerni valakit, akit nem szeretek. A szeretet lényege, hogy nem függ semmitől. A szeretet elfogadás. A szeretet elfogadja a másikat, ahogy a másik van. Nem akarja megváltoztatni. Megváltoztatni csak önmagunkat lehet. Lehetetlen mások szeretete önmagunk szeretete nélkül. Szeretni azt jelenti, fény és melegség vagyunk a másik számára. Minél inkább szeretünk és odaajándékozzuk magunkat, annál értékesebb lesz életünk." (Hermann Hesse)

http://judit-kavicsok.blogspot.hu/…/hermann-hesse-szeretetr…

 

A Gokai – Az öt életszabály

 

A "Go" szó jelentése öt, a "Kai" útmutatást, útmutatót, életszabályt jelent.

Usui mester felfedezte ugyanis, hogy nem elég a testet meggyógyítani, elménk működését is meg kell változtatnunk, hogy ne alakuljon ki újra a betegség, képesek legyünk megőrizni a harmóniát.

A Gokai a Reiki legfontosabb tanításai közé tartozik. Noha egyszerűnek tűnnek ezek az útmutatások, a Gokai kántálásában hatalmas erő van, mely képes lecsendesíteni az elmét, segít fókuszálni az elmét, hosszú távon gyakorolva ezen útmutatások pozitív hatásai átvihetőek a hétköznapokba is.

A szavak erőteljes hatásáról Dr. Masaru Emoto publikálta azon felfedezését, hogy változik a vízcsepp kristály szerkezete, aszerint milyen szavakat használunk. Japánban használnak egy kifejezést a szavakban rejlő erő, energia kifejezésére, ez a Kototama.

Mivel a Gokai -t nagyon sok ember gyakorolja nap mint nap szerte a világon, ezért hatalmas erő rejlik használatában, melyet Te is gyakorolhatsz otthon.

Csak ülj le kényelmesen emeld a kezeidet Gassho tartásban a szíved elé és figyeld a hasi légzésed néhány percig, majd kántáld a Gokai -t akár japánul, akár magyarul.

A Gokai mélyebb jelentéséről a teljes Hatsurei Ho meditcáióról a Jikiden Reiki tanfolyamon még bővebb információt kaphatsz. Forrás: http://jikiden-reiki-tanfolyam.hu/gokai.html

 

A gokai az egyik legfontosabb eleme a reiki szellemiségének.

A gokait, ha mindennap szívből ismételjük észre fogjuk venni pozitív hatását az életünkben, lecsendesíti a gondolatokat, segít összpontosítani reikizés előtt. A gokai-jal bővebben a reiki tanfolyamon találkozhatsz, ahol segítséget kapsz ezen útmutatások mélyebb megértéséhez.

Sokan ismerik és alkalmazzák nap mint nap a reiki módszerének csodálatos gyógyító erejét, azonban kevesebb szó esik a reiki szellemi részéről.

Mikao Usui nemcsak egy gyógymódot hagyott hátra tanítványainak,

hanem kijelölt egy olyan dogmáktól mentes szellemi utat is,

melyet követve teljesebb és boldogabb életet valósíthatunk meg.

A gyakorlónak nap mint nap erőfeszítést kell tennie, hogy jobb emberré váljon a módszer gyakorlása által és végül akár elérje a megvilágosodás állapotát is.

A tudat megtisztítása mindig is fontos szerepet töltött be a reikiben. A reiki mesteri szint követelménye volt és ma is a tudat és az érzelmek megtisztítása a reikivel.

Az Usui Shiki Ryoho rendszere – amit nyugati reikiként ismerünk – a második fokozatának anyaga azok a speciális tudat tisztító technikák, mellyel a gyakorló képes dolgozni önmagán, feltárni a múlt sérüléseit és azokon felülemelkedni. Ez nem megy egyik pillanatról a másikra, több év is lehet míg a reiki gyakorló feldolgozza a múltját és megtisztul az érzelme és a tudata.

A reiki kezelés is hat természetesen a finom energetikai szinten. Ha nagyon sokat reikizünk – azaz reikit adunk másnak – ezzel is tisztíthatjuk saját magunk. Mivel a reiki a másokon segítés útja, ha ezt tiszta szívvel és önzetlen szolgálattal végezzük, így is csiszolódik a jellemünk, egyre jobb emberekké válhatunk. A folyamat végén az egó teljesen elbomlik, ez lényegében a végső cél.

A Hatsurei-Ho gyakorlata, mely nem más mint a reiki meditáció, ugyanezt célozza meg. Az elme lecsendesítése a légzés a tandenre fókuszálásának gyakorlatával történik meg, mely hasonló a zazen gyakorlatához. Rendszeres gyakorlásával ugyancsak megtisztítható a tudat, segít, hogy jobb csatornái legyünk a reikinek. A japán reiki iskolák tanításaiknak része ez a gyakorlat, hisz keleten nagy hangsúlyt helyeznek a meditáció gyakorlatára. Forrás és a teljes cikk: https://reiki-fehervar.hu/reiki-spiritualitas/

 

A reiki alap tanításai közé tartozik a Gokai (Go = öt / Kai = életszabály/útmutatás), mely igen hangsúlyos a tradicionális iskolák tanításában. Ez éppen annyira lényeges, mint a különböző technikák vagy például a szimbólum alkalmazása a mindennapos gyakorlatban. A Gokai ugyanis sokkal több, mint egy hat soros versike.

Mikao Usui mester tanításait mindennap alkalmazva, átültetve a mindennapokba, megteremthető a belső harmónia és képes vagy elengedni azokat a negatív gondalt mintákat, melyek megkeserítik a mindennapokat.

Usui mester ugyanis már 90 éve rájött, hogy az elme harmonizálása igen lényeges és e nélkül a fizikai gyógyulás sem lesz teljes vagy be sem következik. A Kokai Denju szövegében így fogalmaz a reiki megalapítója:

“Először mentálisan kell meggyógyítani önmagunkat és csak azután fizikailag. Amikor egy ember mentálisan meggyógyul és spirituálisan egészséges, a fizikai egészség természetesen következik be“

Természetesen a Gokai gyakorlása nem egyik napról a másikra fogja megváltoztatni az életed, apró lépcsőkön keresztül fogod elengedni azokat a negatív szokásokat és gondolat mintákat, melyek megakadályozzák, hogy megéld a belső békét.

 

A Gokai-t mindennap gyakorolhatod:

    Kántálhatod a meditáció előtt és után, megtapasztalva annak erős vibrációját.

    Tudatosíthatod mély jelentéstartamát a mindennapokban.

Akkor sem kell elkeseredned, ha nem megy ez elsőre tökéletesen és például, erőt vesz magadon a harag vagy elborít az aggódás, netán nehéz kifejezni a hálát, legyőz a lustaság, vagy nem tudsz kedves lenni bizonyos emberekkel… A Gokai tanítása ugyanis így kezdődik: Csak ma… Tehát minden nap új lehetőséget kapsz, egészen, amíg tökéletesen megvalósítod a tanítást, mely így hangzik:

A boldogság meghívásának titkos módszere, csodálatos gyógyír minden betegségre.

Csak ma:

 1. Ne légy dühös! Ne mérgelődj!
 2. Ne aggodalmaskodjál!
 3. Légy hálás!
 4. Teljesítsd a kötelességed! Tisztességesen végezd a munkád!
 5. Légy kedves az emberekhez!

Minden reggel és este kezeidet összetéve (Gassho pozíció) a meditáció során imádkozd e szavakat szívedből, fókuszálj erre az elmédben, és kántáld e sorokat.
A lelkeddel érezd [mindezt]
A száddal pedig mondd ki.

 

Japánul így hangzik az öt életszabály:

Kyo Dake Wa - Kjó dakeva - Csak Ma.
Ikaruna – Ikaruna - Nem vagyok dühös
Shin Pai Suna – Sinpajszuna - Nem aggódom
Kan Sha Shite - Kansa site - Hálás vagyok
Gyo o Hagame - Gjó o hageme - Teljesítem a kötelességem
Hito ni Shinsetsu ni - Hitonyi sinszecunyi - Kedves vagyok az emberekhez

 

Az egyes sorok magyarázata a következő:

 

Csak ma

Az élet napok az összessége, így minden nap ugyanolyan fontos. Talán bizonytalan vagy a jövődet illetően, de ha követed a Gokait, akkor csak a jelen pillanatra kell koncentrálnod. Ez egy fontos tanítás.

Ugyanis, ha képes vagy fókuszálni a jelenre, elkerülöd azt a csapdát, hogy múltban ragadj vagy feleslegesen a jövődön aggódjál.

A jelen pillanat ugyanis a legértékesebb, hisz csak a jelen helyzet az, amikor tudsz tenni valamit. A múlt már elmúlt, a jövő még nincs itt. Ha aggódsz a jövő miatt, légy aktív a jelenben, kövesd Mikao Usui reiki tanítását!

 

Ne légy dühös!

A harag nemcsak másoknak okoz fájdalmat, hanem rád nézve is káros.

Nem véletlen, hogy van olyan közmondás, mely ezt mondja “a harag megmérgez”.

Amikor ilyen állapotban vagy és düh érzése uralja az elméd, semmi sem lesz kerek. Haragosan nem tudsz boldog lenni.

Neheztelni valakire / akár önmagadra megterhelő, elvonja az energiád. Miért fektetnél energiát egy negatív érzés folyamatos fenntartásába, ahelyett, hogy pozitív célra irányítanád?

A reiki energia alkalmazásával a legerősebb harag is feloldható.


"A harag, a düh valójában teljesen felesleges érzelem.

A düh is, mint a legtöbb nem megfelelő reakcióként jelentkező érzelem, abból a bűntudatból ered, melyet azért érzünk, mert elválasztottuk magunkat az Egyetemes tudatállapottól.

Dühöngeni annyit tesz, mint irányításra vágyni, és éppen abból ered, hogy úgy érezzük, kicsúsztak kezünkből a dolgok, vagyis hogy nem vagyunk szinkronban isteni vagy egyetemes életcélunkkal."- írja Paula Horan


Amikor elvárásaink fölénk kerekednek és dühösek leszünk, mert valaki nem felelt meg szükségleteinknek vagy elvárásainknak, akkor hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy azok, akiket környezetünkbe vonzunk, tükörképeink csupán.
Minden általunk gondolt gondolat okká válik, és okozata bármikor visszaüthet ránk, esetleg épp, amikor legkevésbé számítunk rá. Igazából minden helyzet tükör, ok és okozat olyan közvetlen tükröződése, melyet épp te hoztál létre. Azok, akik úgy tűnik, "kiborítanak", vagy gyenge pontjaidra tapintanak, valójában nem igazi okozói haragodnak. Nekik is tanulniuk kell mindebből. Éppen azért vonzzátok egymást, mert egyformán szükségetek van bizonyos dolgok megtanulására.

Ha megfigyeljük, hogyan reagálunk másokra, akkor megtalálhatjuk, milyen régi beidegződések működnek még mindig pszichénkben, és hozzákezdhetünk e negatív minták megváltoztatásához.
A harag miatt nem szabad bűntudatot érezned.

Oly sok generáción át volt belénk programozva ez, hogy ugyancsak nehéz nem "bepörögni", ha a többiek dühe ránk támad. Ráadásul régóta engedtük, hogy elvárásaink irányítsanak bennünket, és hogy személyes sértésnek vegyük, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy szeretnénk. Az ebből következő sértettség okozza aztán, hogy dühösen kirobbanjunk.

Miközben megkíséreljük "újraprogramozni régi dühös viselkedésmintáinkat", meg kell engednünk magunknak, hogy érzelmeink kiszabaduljanak, nem szabad visszafojtani dühünket.

Inkább azzal próbálkozzunk, hogy lecsendesítsük reakciónkat, és elmondjuk, milyen érzést kelt bennünk a másik ember negatív kijelentése.

Ha a másik továbbra is ordít, bölcs dolog otthagyni és azáltal visszanyerni önuralmunkat, hogy nem reagálunk már erre.

Bármely hasonló epizód elején, a legjobb nem reagálni, hanem szeretetet sugározni magunkból. Nehéz dühöngeni, ha az ember mosolyog közben. Mosolyodat lehet, hogy viszonozza majd a másik.”

 

Ne aggodalmaskodjál!

Ha egyszer képes vagy bízni az Univerzumban és rábízni a sorsod, úgy élni az életed, hogy Te mindent megtettél az elvárt helyzet érdekében, ekkor elengedhetsz minden aggódást és megtalálhatod a belső békét. Noha természetesen igen nehéz teljesen kizárni ezt a belső ösztönt.

Ha már annyit teszel, hogy nem aggódsz az aggódás miatt, jelentős lépést tettél Önmagadért.

Ha zavar valami,

engedd el a vele járó stresszt, közelebb fogsz kerülni a valódi megoldáshoz!

,,Az aggódás azt jelenti, hogy elfelejtkezel arról, hogy mindennek isteni vagy egyetemes célja van. Ha igazán összhangban vagyunk Magasabb Énünk irányításával, és mindennap legjobb képességünk szerint élünk, akkor tudhatjuk, hogy megtettünk minden tőlünk telhetőt, s a többi már az Egyetemes Életerőtől függ.

Az aggódás olyan gondolkodási minta, amely abból ered, hogy az "Én vagyok" tudatállapottól (vagy Egyetemes Teljességtől) elkülönítve érzed magad.

Teljességgel hasztalan a múlt miatt aggódni - hiszen tudnunk kell azt, hogy mindenki (minket is beleértve) minden élethelyzetben a tőle telhető legjobb módon cselekszik, az abban az adott pillanatban rendelkezésére álló tudásának, vagy bölcsességének megfelelően.

Mindannyian egy bizonyos programozottság termékei vagyunk, és hajlunk arra, hogy ennek megfelelően cselekedjünk.

Ha sajnálod, hogy a múltban valamit éppen úgy tettél, jusson eszedbe, hogy akkor képességeidnek megfelelően cselekedtél; ezután mondj köszönetet az ebből tanultakért és haladj tovább.

Ugyanakkor vésd eszedbe azt, hogy minden igazságtalanság,

melyet ellened mások elkövettek, az ő adott programozásuk eredménye volt.

Csak jót kívánhatunk nekik és remélhetjük, hogy tanultak akkor cselekedeteikből.
A jövő miatt aggódni szintén hasztalan. "A legjobbat várd el az élettől, és ha valami olyat kapsz, amire nem számítottál, akkor tudjad (bízz abban), hogy jelenlegi helyzetedben ez a legjobb számodra." Még ha a történtek nagyon negatívnak is tűnnek, akkor éppen, csak olyan helyzet ez is, melyből tanulnod kell. Valamilyen módon segítettél létrehozni ezt a helyzetet, ha tudat alatt is, de azért, hogy tanulj belőle.

Így érezz hálát, hogy véget ért, és megint szabad vagy; aztán menj tovább. Vesd alá magad Magasabb Éned irányításának, és próbálj meg nem beavatkozni életed Egyetemes időbeosztásába. Tudd, hogy ha tökéletesen az áramlatokkal haladsz, akkor az események is ezzel egyidejűek.”

 

Légy hálás!

Az Univerzumtól származik az élet ajándéka épp úgy mint az oxigén, mely mindennap életben tart minket. Ezen felül az élet számos apró ajándékot ad nap mint nap, ami elkerüli a figyelmed. Ha képes vagy elkapni ezeket a pillanatokat és megköszönni, amit kapsz, ez hozzásegít, hogy elkezd megtapasztalni a hálát.

Ugyanis minél hálásabb vagy, az Univerzum annál több ad.

 

A hála hozzásegít, hogy elégedettebb légy, így boldog és teljes életet élhess. Egyszerűen csak lásd meg a mai napon is mennyi jó dolog történt veled, csak rajtad múlik, hogy ennek tudatában vagy-e.

 

,,Hálával eltelve élni bőségben való életet jelent. Ha folyamatosan a hála érzésével eltöltve élünk, nem csak azért érezve köszönetet, amit már megkaptunk, hanem azért is, amit tudunk, és bízunk benne, hogy mindezzel el leszünk látva a jövőben is, akkor egyszer csak mágnesként kezdjük magunkhoz vonzani a bőséget.

A bőség természetes létállapotunk.

Csak hiányra programozott faji tudatunkkal (vagy a kollektív tudattalannal való kapcsolatunk és saját személyes programjaink tartanak vissza mindazon dolgok elfogadásától, amelyek járnak nekünk.

Az ősi időkben a fő filozófiai és vallási rendszerek egyik alapeszméje éppen az volt, hogy jut mindenből mindenkinek. Tanításaik szerint: ha az ember megértette önmagát, akkor megértette Istent, s azáltal, hogy az ember önmagában egyre mélyebbre hatolt, képessé vált a félelmet szeretetté, a tudatlanságot bölcsességgé, a hiányt pedig bőséggé változtatni.

"Amit látsz, azzá fogsz válni magad is."

- Másképp fogalmazva: ha figyelmed középpontjában az áll, ami éppen hiányzik neked, akkor továbbra is a hiánytól fogsz szenvedni.

Ám akkor, ha folyamatosan észleled a téged körülvevő bőséget, és állandóan eltölt emiatt a hála érzete, bőség lesz az osztályrészed, s ez folyton növekedni fog. Semmiből nem szenvedünk hiányt ezen a planétán, elosztási rendszerünk alakult fonákul, éppen a hiányról táplált illúzióink következtében, s természetesen az ember mohósága miatt, ami megint csak a hiánytól való félelem következménye, s mindez fenntartja számunkra a hiány folyamatos állapotát.

Hálával eltelve élni annyit is jelent, hogy tudjuk, létünk mélyén mind egyek vagyunk, a külön-lét csak illúzió.

Fontos az is, hogy képesek legyünk a minket jogosan megillető bőség elfogadására. Ha tudat alatt "érdemtelennek" tartod magad a Univerzum javainak és gazdagságának elfogadására, akkor folyamatosan gátolod a bőség feléd tartó áradását.”

 

Teljesítsd a kötelességed!

A kötelesség nem csak a mindennapos munkádat jelenti, de azokat a kötelességeket és életeddel járó felelősségeket, amiért felelsz. Ha nem térsz ki ezen kihívások elől, ez spirituálisan is segíti a fejlődésed (a japán gondolkodás szerint). Talán úgy érezheted, hogy valaminek a végrehajtása nagy nehézséget igényel, melyet nem egyszerű végigcsinálni. Ugyanakkor a legtöbb ember tapasztalata az, hogy mindig tanultak valami értékeset, amikor nehéz élethelyzetben voltak. Így ez a sor azt tanítja neked, hogy tedd meg, amit meg kell tenned legjobb tudásod szerint.

 

,,Életünk harmonikus áramlásának létrehozásához különösen fontos, hogy őszinték legyünk önmagunkhoz. A magammal szembeni őszinteség azt is jelenti, hogy a dolgokat olyanoknak látom, amilyenek azok a valóságban. Sokan élünk a fantázia világában, amikor a valósággal kellene szembenézni. Ha tagadjuk, milyen a valóság igazi arca, s aztán mégis arra kényszerülünk, hogy szembenézzünk vele, komoly lelki törést is szenvedhetünk. Mai világunkban néha nehéz az igazsággal szembesülni, de ha a dolgok mélyére tekintünk és megvizsgáljuk saját viselkedésünket és az életünkben szerepet játszó emberek és helyzetek miértjét, végül együttérzés alakul majd ki bennünk mindenkivel szemben.
Igaz módon élni annyit jelent, mint összhangban élni Magasabb Éned céljaival. Igazul élni ugyanakkor a lehető legegyszerűbb dolog a világon. Az igazság világosságot gyújt bennünk.

Ha őszintén szembesülünk életünkkel, világosabban fogjuk látni, mit kell meg tanulnunk ebben az életünkben és kevésbé fog nehezünkre esni véghez is vinni ezt. Illúziók között élni ennél sokkal komplikáltabb dolog. A tagadás központi szerephez jut ilyenkor, és a hamisságok hálója hamarosan olyan szorosan körülfon minket, hogy "megvédjen" az igazságtól, hogy egyre nehezebbé válik megtalálnunk a kiutat ebből az útvesztőből.
Ha saját magadhoz őszinte vagy, akkor ezt az őszinteséget kivetíted a többiek felé is. Így már könnyebbé válik "úgy tenned másokkal, ahogy szeretnéd, hogy ők bánjanak veled". Ha becsülettel végzed dolgodat, akkor Magasabb Énedhez is őszinte vagy.

Az önmagad és mások iránt érzett szereteted tovább erősíti ezt az őszinteséget, mely aztán hozzásegít ahhoz, hogy harmóniát teremthess életedben.

Tehát élj igaz módon, a szeretettel megerősítve, és csak MA végezd a dolgod becsülettel.”

 

 

Légy kedves az emberekhez!

Amikor valaki kedves másokkal, ez arra ösztönöz, hogy ez a jó szándék továbbadódjon. A szívből jövő segítség és kedvesség egyszer visszajut hozzád talán egy olyan embertől, akitől nem is várnád.

Kedvesnek lenni segít a Világot jobbá tenni, a reiki adásával, egy jó szóval nem csak másoknak okozol örömet, Te magad boldog leszel.

 

,,Valójában mi, mindannyian, ugyanonnan jövünk. Az is világos, hogy az élet minden megjelenési formája kölcsönös függőségben áll egymással. Erre a tényre felhívták figyelmünket azok a pusztító változások, melyek az utóbbi időkben zajlottak le bolygónkon (s melyeket az Ember környezetének finom ökológiai egyensúlyával szembeni érzéketlensége okozott). Túlélésünk érdekében kezdünk rájönni, hogy le kell mondanunk én központúságunkról s arról, hogy le akarjuk igázni a természetet, és

meg kell tanulnunk szeretni és tisztelni az élet minden megjelenési formáját.

A fizikai kutatások eredményeképpen ma már tudjuk, hogy mindannyian ugyanabból a forrásból származó energia együttesek vagyunk.

Valójában teljesen tömör anyag nem létezik, csak különféle sűrűségű rezgések vannak.   
Az anyag minden formája más és más szinten rezeg, és mégis mindegyik összeköttetésben áll az összes többi anyaggal, hiszen nincsen közöttük semmiféle szilárd elválasztó korlát.

Így tehát, ha elfogadjuk önmagunk sokféleségét, ez hatást gyakorol a többiekre is. S ugyanígy, amikor elfogadjuk a többieket, ezen elfogadás tükröződését érezzük saját magunkban is.

E folyamat eredményeképpen bármely pozitív energia, irányuljon az akár másokra, akár saját magunkra, segít az egész planéta gyógyításában. A teljességnek minden személy, állat, növény és ásvány is része.
Ha szeretünk és tisztelünk mindent és mindenkit, az azt is jelenti, hogy tiszteljük magunkat is és közös Föld-anyánkat.”

Források: Szabó Gábor Jikiden Reiki Mester-Tanár cikke a GOKAI-ról, azaz a Reki 5 alapelvéről http://havasikatalin.hu/egyeb/vendegbejegyzesek/ és http://oriah-morzsai.blogspot.hu/2011/11/reiki-ot-alapelve.html

 

 

 

,,Ha mindkét fél arra törekszik, hogy szeressen, akár „meg is világosodhatnak” a kapcsolatuk által. A szeretet segítségével megoldhatjuk konfliktusainkat, kiszélesíthetjük látókörünket, és a rejtett egységet is felszínre hozhatjuk."

 

 

 

„Itt vagyok, ha kellek – ugye tudod? Vedd észre, hogy hányan szeretnek

Önmagadért! Vedd észre, hogy én is azért szeretlek, aki vagy: lelked

szépségéért, nem pedig azért, amit tettél, teszel vagy tenni fogsz.

Megengedem, hogy az legyél, aki valójában vagy, előttem és velem nem

kell szerepet játszanod.

Szeretetem feltételek nélküli. Érzed-e ezt a szeretetet, elér-e hozzád?”  Forrás és a teljes cikk Ikerláng http://lelekmozaikok.cafeblog.hu/2016/07/18/ezt-jelenti-tenyleg-feltetelek-nelkul-szeretni/

 

 

 

,,Ha benned harmónia van, az párkapcsolatodra is jó hatással lesz.”

 

 

 

Minden sikeres nő mellett áll egy gyengéd férfi

 

Ha benned harmónia van, az párkapcsolatodra is jó hatással lesz.

 

A jó hírem az, hogy a kérdéseidet nem kell egyedül megválaszolnod,

mert azt tapasztalom, számos olyan férfi él jelenleg is a Földön, aki kedvességével, egyszerűségével, gyengédségével, tisztaságával mintha csak azért született volna, hogy a nőket segítse a kiteljesedésben.

Az elmúlt egy évben számos ilyen férfival találkoztam.

Ha lelkünk szemein keresztül nézzük, megláthatjuk őket; de sokszor nőként annyira el vagyunk foglalva saját belső harcainkkal és az önmegvalósítással, annyira „akarunk”, hogy közben elfelejtünk élni.

 

Hajlamosak vagyunk türelmetlennek lenni, sietünk, rohanunk, gyorsan, most azonnal, mint a leggyorsabb japán vonat, képesek vagyunk elrobogni lelki társunk és boldogságunk mellett. Mert férfi lélektársaink nem bírják velünk a tempót: ők türelmesek, nem értik, hová ez a nagy sietség és mit is akarunk valójában.

 

Ők könnyebben élik meg a jelen szépségét és hagynak időt a boldogságra. Erejük gyengédségükben van, és nekünk pedig éppen rájuk van szükségünk. Lelkünk így éli át a tökéletes harmóniát, mert pont ott egészítjük ki egymást, ahol kell. Sokszor igenis rajtunk múlik, ha ezt nem vesszük észre.

 

Lelkek, angyalok ezrei születtek le férfi ruhát öltve a Földre az elmúlt 20, 30, 40, 50 évben, hogy egyre több nő megtapasztalhassa a kiteljesedést élete minden területén. Csodás időket élünk, mert dönthetünk életünkről, nem kell választanunk a munka és a család között, nem kell feketének vagy fehérnek látnunk a világot, mert világunk éppen olyan színű lesz, amilyenre festjük.

És ami talán még fontosabb, hogy utunkat nem kell egyedül járnunk, hiszen minden sikeres nő mellett ott áll egy gyengéd férfi…

 

A gyengédség nem gyengeséget jelent.

A gyengédségben igazi teremtő Erő van. És az a férfi, aki mer gyengéd lenni, meg meri élni lelkének női oldalát is. Az ilyen férfi harmóniában van Önmagával, és sokszor olyan tiszta a kapcsolata az Égiekkel, amelyek minket, nőket is nagyban segítenek.

 

Csak mi nők olykor annyira makacsok vagyunk, hogy ezt nem ismerjük be. Annyira ragaszkodunk saját igazunkhoz, annyira kezünkbe akarjuk tartani az irányítást, hogy nem vesszük észre, míg párunk már évekkel ezelőtt megtalálta az összhangot saját magában, mi magunk vagyunk azok, akikből ez hiányzik. Talán éppen mi vagyunk azok, akik nem merjük megélni saját női oldalunkat. Erősek akarunk lenni minden áron, miközben félünk gyengé(d)nek lenni.

 

Ezért nem vesszük észre, hogy társunknak olykor… sokszor… legtöbbször…szinte mindig… igaza van. Nehéz beismerni? Sokszor az lehet. De ha olykor megtanulunk lemondani az irányításról, átadjuk magunkat nekik, hallgatunk rájuk,

Erőink összeadódnak, és képessé válunk arra, hogy közösen megteremtsük meg életünk felejthetetlen, megismételhetetlen és varázslatos csodáit.

 

Szerző: Ábrahám-Hörömpő Andrea – Lélekmozaikok

Forrás és a teljes cikk: http://lelekmozaikok.cafeblog.hu/2014/11/19/minden-sikeres-no-mellett-all-egy-gyenged-ferfi-2-resz/

 

 

 

 

 

 

Ne a Teremtőt hibáztassuk azért, amit mi rontottunk el.

Ne az Univerzumtól várjuk, hogy tanulja meg a mi nyelvünket. Ha akarunk tőle valamit, tanuljuk meg az ő szabályait és tanuljuk meg kifejezni magunkat az ő nyelvén.

 

Mit tegyünk, hogy ne öntudatlanul teremtsünk a gondolatainkkal?

 

A gondolatainkra szükségünk van, de akkor, amikor mi akarjuk, úgy, ahogy az nekünk jó.

 

1. A legfontosabb hogy, belássuk: ez a mi döntésünk.

    El kell döntenünk, akarjunk-e a továbbiakban is a szétszéledt gondolatainkat hajkurászni, vagy megtanuljuk uralni a saját figyelmünket.

 

A felmerülő gondolatok nem uraink. Nem muszáj követnünk őket.

Úgy is dönthetünk, hogy elengedjük őket, mint a felhőket. Hagyjuk, hogy elszálljanak, de már figyelmünkkel, tekintetünkkel nem követjük őket.

A logikus elménk ilyenkor hajlamos megijedni.

Abban a tévhitben van, hogy ha ő nem ügyel ránk és mindenre, ami velünk kapcsolatos, akkor kontrollálatlan delíriumban a szakadék felé fogunk száguldani. Ezért mindenáron kapkod a kormány felé. Akkor nyugszik meg, amikor a megszokott módon ismét kapkodunk a zavargó lepkékként szálló gondolataink után. Ez kontrollérzetet ad neki.

 

Ha a gondolatzaj a menekülésünk eszköze, akkor ideje felvállalnunk azt, hogy szembenézünk azzal, ami elől menekülünk.

Ha a gondolatzaj pusztán szellemi fegyelmezetlenség vagy a tudatosság hiányának következménye, akkor az nem más,

mint amikor a család kedvenc palotapincsije zsarnokként a fejünkre telepszik.

Ideje, hogy megtanuljuk fegyelmezni a figyelmünket és visszavegyük az irányítást a gondolataink felett.

 

2. A mi döntésünk milyen gondolatokat táplálunk.

    Dönthetünk a negatív és sötét gondolatok mellett, azt gondolva, hogy azok jobban tükrözik a valóságot, de dönthetünk amellett is, hogy pozitív gondolatok felé fordulunk.

 

3. Erősebbek vagyunk gondolatainknál, hiszen mi teremtjük és választjuk meg azokat.

Így nálunk van a hatalom, hogy mihez kezdünk velük.

Tudatosítani tudjuk magunkban a negatív gondolatainkat és a negatív hatásukat ránk, így még a legrémesebb gondolatainkat is képesek vagyunk átalakítani.

Ha nem tesszük meg, a negatív gondolatok lehúznak minket.

Csökkentik az energiaszintünket.

Hatásukra érzelmeink is negatívak lesznek és ennek megfelelően a tapasztalataink is. Ez megakadályozza azt, hogy azzá váljunk, akik valójában vagyunk.

 

Meditáció közben figyelj befelé és kérdezd meg magadtól:

Van-e valami nagyon gyakran visszatérő gondolatom magammal kapcsolatban? Egy gondolat, ami rossz hatással van rám?

Például: “Nekem semmi se sikerül!” vagy “Mások sokkal sikeresebbek nálam, holott fele annyit se tudnak.” vagy bármi ami eszedbe jut.

Figyeld meg milyen helyzetekben jön elő jellemzően ez a gondolat?

Hogyan hat rád? Hogyan változtatja a viselkedésedet? Milyen gyakran ismételed ezt a gondolatot? Milyen érzések kapcsolódnak hozzá? Milyen érzések merülnek fel magaddal szemben ennek a gondolatnak a hatására? Milyen érzések merülnek fel másokkal kapcsolatban, ha mások is részei a gondolatodnak.

Figyeld meg, mennyire érzed a gondolatot valóságnak? Ez egy valóságosnak tűnő gondolat vagy ez maga a valóság? Mennyire érzed erősnek ezt a gondolatot?

Figyeld meg, hallottad-e ezt a gondolatot korábban másvalakitől? Mondta-e ezt rád valaki? Utalt-e erre? Ki volt az? Kik voltak ezek? Hogy hatott ez rád?

 

És most tudatosítsd magadban, hogy ez egy gondolat. Olyan, mint bármelyik más.

 

Az energiáját te adod neki, te táplálod. Minél jobban elhiszed, annál erősebbé válik.

 

Ha negatívan hat rád ez a gondolat, tudatosan döntsd el, hogy eltűröd-e, hogy a továbbiakban is negatívan hasson rád.

 

Ha a döntésed nem, akkor utasítsd el ezt a gondolatot.

Emlékezz, hogy szabadságodban áll a gondolatot átalakítani.

 

Ha nehezedre esik a gondolatot elválasztani a valóságtól, vagyis nem tudod eldönteni, hogy ez pusztán a te gondolatod vagy ez maga a valóság, akkor képzelj el magad előtt valakit, aki elfogad, nagyon szeret és támogat. Ez lehet élő személy vagy elképzelt, lehet a Segítőd, vagy bárki akit erre érdemesnek tartasz. Érezd a szeretetét és a figyelmét.

Gondolatban mondd el neki, hogy mi az a gondolat, ami bánt. Mondd el hogyan hat rád. Kérdezd meg tőle, mit érez ezzel kapcsolatban. Hogy látja ő a gondolatodat? Segítsen megérteni a gondolatod természetét. Segítsen megoldani. Utána mindig köszönd meg. Még akkor is, ha ezt a fantázia játékának tartod. A tudatalatti együttműködését a hálával tudod megsokszorozni.

Ez egy nagyon erőteljes gyakorlat. Nagyon sok hasznot tud neked nyújtani, ha ráérzel és megtanulod, hogyan tudod a gondolataidat átalakítani.

Forrás: Irina https://www.free-new-you.com/4-lecke-gondolatok-valosagteremto-ereje/

 

 

Meditációs gyakorlat - Gondolatjáték

Tehát a szokott módon, helyezkedj el kényelmesen. Lazítsd el magad, tetőtől talpig. Végy egy mély lélegzetet és ahogyan lassan kifújod a levegőt, érezd azt, hogy az izmaid egyre jobban ellazulnak.

Figyelj a légzésedre. Figyeld milyen egyenletessé és nyugodttá válik.

Amikor kellőképpen ellazítottad magad és légzésed egyenletessé és nyugodttá vált, kezdj el számolni magadban 10-től visszafelé egyig.

Érezd azt, hogy minden egyes számmal egyre mélyebbre és mélyebbre ereszkedsz ebbe a kellemes ellazult állapotba.

Ahogy egyhez érsz arra kérlek, engedd el minden gondolatodat.

Ne gondolj semmire.

Figyeld meg mi történik. Ha gondolatok jönnek, engedd el őket. Figyeld meg, hogy vajon belecsúszol-e egy gondolatfolyamba. Ha igen, és rajtakaptad magad, akkor figyeld meg, mi az a gondolat, aminél épp tartasz. Figyeld meg, milyen gondolatláncon keresztül jutottál ide. Figyeld meg, hogyan húzott magával egyik gondolat a másik után.

Rendben. Amikor egy ilyen gondolathoz érsz, engedd el. Igyekezz ne követni, pusztán engedd el, engedd, hogy elhalványodjon. Ha sikerül, akkor pillanatok múlva már nem fogsz emlékezni erre a gondolatra, mert kicsúszik a figyelmedből. Persze vissza tudnád hívni, ha akarnád.

Gyakorold ezt a játékot a gondolatokkal. Figyeld őket és ha megint magukkal ragadtak és erre ráébredtél, akkor tudatosan engedd el őket.

    Tipp: Segít a gondolatot elengedni, ha egy mélyet belélegzel és a kifújáskor még jobban ellazítod magad.

Ez a gyakorlat segít megerősíteni a figyelmed “izmait”, amelyekkel a tudatodat akaratlagosan a gondolataidra tudod fókuszálni, illetve el tudod fordítani tőlük.

Forrás: Irina https://www.free-new-you.com/4-lecke-gondolatok-valosagteremto-ereje/

 

 

 

 

,,Nagyon fontos a hatékony cselekvés, az, hogy az ember aktívan munkálkodjon életminősége javításán.”

 

 

Az ACT-ban nem tulajdonítunk jelentőséget annak,

hogy egy gondolat igaz-e vagy sem.

Sokkal fontosabb, hogy hasznos-e.

 

Igazak vagy sem, a gondolatok is csak egyszerű szavak.

 

Ha hasznos szavak, érdemes odafigyelni rájuk.

De ha nem: minek aggódni miattuk?

Tegyük fel, hogy komoly hibákat követek el a munkámban, és a tudatom azt hajtogatja: „Alkalmatlan vagy!".

Ez nem egy hasznos gondolat.

Nem segít, hogy megoldjam a helyzetet, sokkal inkább demoralizáló.

Nincs sok értelme, hogy még jobban elkedvetlenítsem magam.

Inkább cselekedni kell: vagy összeszedni magam és legjobb tudásom szerint orvosolni a helyzetet, vagy segítséget kérni.

 

Sokkal célravezetőbb, ha azt kérdezed:

„Hasznos ez a gondolat?

Segíthet-e egy olyan élet megteremtésében, amilyenről álmodtam?"

Ha igen, figyelj oda rá. Ha nem, hatástalanítsd.

 

Az ACT nagyon fontosnak tartja a hatékony cselekvést,

azt, hogy az ember aktívan munkálkodjon életminősége javításán.

A következő fejezetekben megmutatjuk, hogyan.

Egyelőre csak ennyit: ha egy gondolat kritizál, bírál, elszomorít, vagy hibáztat - akkor az valószínűleg csökkenti motivációdat, nem növeli.

Ha tehát ilyen zavaró gondolatok merülnek fel benned,

érdemes lehet feltenni pár kérdést:

- Ez egy régi gondolat? Korábban is találkoztam már vele? Van-e valami értelme, hogy újra meghallgassam?

- Segíthet-e ez a gondolat abban, hogy javítsak az életemen?

- Mit nyerek vele, ha elhiszem?

Persze felmerülhet benned a kérdés: honnan tudjam, hogy egy gondolat hasznos-e vagy sem?

Ha nem vagy benne biztos, tedd fel magadban a következő kérdéseket:

- Segít-e abban, hogy olyan ember legyek, amilyen lenni szeretnék?

- Segít-e abban, hogy olyan kapcsolatot alakítsak ki, amilyet szeretnék?

- Segít-e abban, hogy rájöjjek, milyen értékeket tartok igazán fontosnak?

- Segít-e hosszú távon abban, hogy gazdag, teljes életet teremtsek?

A gondolatok csak történetek.

A negyedik fejezetben azt az elgondolást tárgyaltuk, miszerint a gondolatok csak „történetek" - jelentést közvetítő szavak láncolatai.

De ha a gondolat csak történet - honnan tudjuk, hogy melyik igaz?

A válasz két részből áll.

Először is figyelj, ne kapaszkodj túl erősen egy elképzelésedbe.

Míndenkinek vannak elképzelései,

de minél erősebben ragaszkodunk hozzájuk,

annál rugalmatlanabb lesz az életszemléletünk és a viselkedésünk.

Ha próbáltál már vitázni valakivel, aki abszolút meg volt győződve róla, hogy neki van igaza - akkor tudod, hogy milyen értelmetlen - az ilyen ember soha nem fogadna el semmilyen nézőpontot, ami a sajátjától különbözik. Az ilyen embereket szűklátókörűnek, rugalmatlannak, begyöpösödöttnek vagy „szemellenzősnek" szoktuk titulálni.

Ha visszatekintesz saját tapasztalataidra, rá fogsz jönni, hogy az idők során az elképzeléseid változnak; amihez régen erősen ragaszkodtál, azt ma már talán nevetségesnek tartod. Valószínű, hogy egykor te is hittél a Mikulásban, az angyalokban, a fogtündérben vagy manókban, lidércekben, vámpírokban. Majdnem minden embernek megváltoznak az elképzelései a világról, a vallásról, a politikáról, a családról vagy a társadalomról, ahogy öregszik. Lényeg, hogy legyenek elképzeléseid és hited, de ne ragaszkodj hozzá foggal-körömmel. de ne kapaszkodj bele.

 

Másodszor: ha egy gondolat segíthet gazdag, értelmes és teljes életet élni, akkor használd ki.

 

Mennyi időt, figyelmet és energiát emésztenek fel gondolataink.

Rendszerint túl komolyan vesszük őket, és túl sok figyelmet szentelünk nekik.

A következő feladat bemutatja,

milyen az, ha fontosságot tulajdonítunk a gondolatainknak,

és milyen az, ha nem vesszük őket túlságosan komolyan.

 

Amikor nem veszel komolyan egy gondolatot

Idézz fel magadban egy gondolatot, amely általában elszomorít,

és amely egyfajta negatív értékítéletet hordoz: Ilyen vagy olyan vagyok (pl. „Fölösleges vagyok"). Tartsd észben, és figyeld meg, hogyan hat rád.

Most gondolj arra: „Banán vagyok!". Tartsd észben, és figyeld meg, hogyan hat rád.

Mit figyeltél meg?

Az emberek zömét az első gondolat zavarja, a második viszont mulattatja.

Hogy miért?

Mert a másodikat senki nem veszi komolyan.

De ha a „vagyok" igét olyan szavak előzik meg, mint „kövér", vagy „lúzer", vagy „szerencsétlen", akkor hajlamosak vagyunk rögtön jelentőséget tulajdonítani nekik.

És mégis: ezek csak szavak.

 

Következzen két egyszerű módszer arra,

hogyan vehetnéd kevésbé komolyan a gondolataidat.

 

Köszönd meg az agyadnak

Íme egy egyszerű és nagyszerű hatástalanító technika.

Ha a tudatod már megint a régi negatív történeteket kezdi ismételgetni,

egyszerűen köszönd meg neki!

Mondd például azt (persze csak halkan, magadnak): „Köszönöm, Tudat! Végre megtudtam ezt is!", vagy: „Köszönöm, hogy megosztottad velem!" Esetleg: „Tényleg? Hát ez döbbenetes!". Vagy csak egyszerűen: „Köszönöm, Tudat!".

Ha köszönetet mondasz az agyadnak, ne tedd gúnyosan vagy agresszívan.

Adj hálát sok melegséggel, humorral a rengeteg jó történetért, amellyel így elszórakoztat.

(A módszert kombinálhatod a „Nevet adok a történetemnek" technikával is: „Ó igen, ez a lúzer vagyok - SZTORI. Köszönöm, hogy újra megemlíted!")

 

A következő feladat szintén segít abban,

hogy ne vedd olyan komolyan a gondolataidat.

Olvasd végig az utasításokat, majd vágj bele.

 

A vicces hangok technikája

A módszer különösen hatásos a vissza-visszatérő, negatív önértékelést sugalló gondolatok ellen.

Találj egy gondolatot, amely zavar vagy bánt.

Összpontosíts rá tíz másodpercen keresztül, próbáld meg elhinni, amennyire csak lehetséges. Figyeld meg, hogyan hat rád.

Aztán tetszés szerint válassz ki egy vicces hangú mesefigurát, lehet az Mickey egér, Menő manó, vagy mondjuk Sebaj Tóbiás.

Idézd fel a zavaró gondolatot, de úgy, mintha kiválasztott rajzfilmfigura hangján „„hallanád"", mintha a figura egyenesen hozzád beszélne. Figyeld meg, mi történik.

Most összpontosíts újra a negatív gondolatra, eredeti formájában. Megint próbáld meg elhinni, amennyire csak tudod. Figyeld meg, hogy hat rád ezúttal.

Most válassz egy másik mesehőst vagy filmszereplőt.

Gondolj például olyan fantasy-alakokra, mint Darth Vader, Yoda, Gollum, vagy kedvenc sorozatod főszereplőjére, lényeg, hogy minél jellegzetesebb hangja legyen.

Idézd fel újra a kellemetlen gondolatot, most már úgy, mintha a kiválasztott szereplő hangján mondaná valaki. Figyeld meg, mi történik.

Miután kipróbáltad és elismételted ezt a gyakorlatot, talán te is úgy érzed, hogy már nem veszed olyan véresen komolyan a negatív gondolataidat. Még az is előfordulhat, hogy jól elszórakozol rajtuk.

 

Emlékezz vissza: nem próbáltad megváltoztatni a gondolatot, nem akartál megszabadulni tőle, eltaszítani, érvelni ellene, eldönteni, hogy igaz-e vagy sem, pozitívabb gondolattal helyettesíteni, egyszóval semmi olyat, amivel elterelted volna róla a figyelmet.

 

Csak annyi történt, hogy annak tekintetted, ami: a nyelv egy eleme.

Ha ezt az elemet kiragadod a kontextusából azáltal, hogy más hangon hallod,

rádöbbensz, hogy nem más, mint szavak láncolata - és máris elveszíti hatását.

 

Egyik depresszióban szenvedő páciensem - nevezzük Janának - rendkívül hatékonynak találta ezt a módszert.

Gorombáskodó, verbálisan agresszív anya mellett nőtt fel, aki állandóan kritizálta és bántotta.

Az anyjától elszenvedett bántások alakultak át később visszatérő negatív gondolatokká: „Dagadt vagy", „Csúnya vagy.", „Hülye vagy.", „Semmire se vagy jó.", „Senki nem szeret".

A terápia folyamán, amint ezek a gondolatok a felszínre törtek, Jana rendszerint elsírta magát. Éveket (és dollárezreket) áldozott különféle terápiákra, hogy megszabaduljon kínzó gondolataitól, de mindhiába.

 

Jana nagy Monty Python-rajongó volt, és a „Brian élete" című filmből választott magának egy fura hangú alakot is. A filmben Brian anyja, akit Terty jones alakított, folyamatosan szapulta fiát nevetségesen magas, sipítozó, eltorzított férfihangon. Amikor Jana ezeket a gondolatokat Brian anyjának hangján „hallotta" újra, már képtelen volt komolyan venni őket. A gondolatok nem tűntek el azonnal, de gyorsan elveszítették hatalmukat fölötte, ami nagymértékben hozzájárult depressziójának gyógyulásához is.

 

Van azonban egy alternatív megközelítés is.

Volt már olyan, hogy egy rádió zenélt a háttérben, de te annyira elmerültél abban, amit éppen csináltál, hogy szinte észre se vetted? Hallottad, hogy szól, de egyáltalán nem figyeltél rá.

A hárítási módszerek gyakorlásával pontosan ezt tesszük a gondolatainkkal.

Ha tudjuk, hogy gondolataink csak szavak, egy nyelv elemei- akkor akár háttérzajnak is tekinthetjük őket; kedvük szerint jöhetnek-mehetnek, és rájuk sem hederítünk. Erre a legjobb példa a „Köszönd meg az agyadnak" technika (lásd az 5. fejezet).

Megjelenik egy kellemetlen gondolat, de ahelyett, hogy figyelnél rá,

egyszerűen csak nyugtázod a jelenlétét, megköszönöd az agyadnak,

és ismét arra koncentrálsz, amit egyébként csináltál.

 

Tehát a hatástalanítási módszerek lényege a következőkben foglalható össze:

Ha a gondolkodó én valami haszontalant „közvetítő", a megfigyelő én nem figyel oda túlságosan.

Elég, ha csak nyugtázza a gondolat megjelenését, majd ismét az éppen aktuális teendőknek szenteli figyelmét.

Ha a gondolkodó én valami hasznosat és értelmeset közvetít a megfigyelő én is becsatlakozhat, és figyelmet szentelhet neki.

 

Az ACT szemszögéből nézve sokkal fontosabb az,

hogy egy gondolat hasznos-e vagy sem,

mint az, hogy igaz vagy hamis, komoly vagy nevetséges, negatív vagy pozitív, optimista vagy pesszimista.

A lényeg mindig ugyanaz: segít-e abban, hogy jobb, teljesebb életet teremts magadnak?

 

https://books.google.hu/books?id=ueeuAQAAQBAJ&pg=PT63&lpg=PT63&dq=Gazdag,+teljes+%C3%A9let+csak+tettek+r%C3%A9v%C3%A9n+%C3%A9rhet%C5%91+el&source=bl&ots=BH1uYHqPa5&sig=4KzTAA0iAUIaCW3WcIxtBmODU6k&hl=hu&sa=X&ved=0ahUKEwi-sb2d55fTAhWDIJoKHZuKBMIQ6AEIKDAB#v=onepage&q=Gazdag%2C%20teljes%20%C3%A9let%20csak%20tettek%20r%C3%A9v%C3%A9n%20%C3%A9rhet%C5%91%20el&f=false

Dr. Russ Harris - A boldogság lépcsõin: Hogyan engedjük el a félelmeinket és kezdjünk el élni 

 

 

 

,,Az ACT egyetlen gondolat esetében sem kutatja, hogy igaz vagy hamis;

sokkal inkább azt vizsgálja, jó hatású-e.

Azaz: ha odafigyelünk erre a gondolatra, hozzásegít-e minket egy jobb élet megteremtéséhez?

 

Viszonyulj másképpen a gondolataidhoz, így kivonhatod magad hatásuk alól.

Ahogy megtanulod hatástalanítani a fájdalmas és kellemetlen gondolatokat, azok már nem tudnak megrémíteni, zavarni, stresszelni, elszomorítani vagy aggodalmat okozni.

Ha hatástalanítod zavaró gondolataidat, köztük az önkorlátozó meggyőződéseket és a túl kemény önkritikát, azok jóval kevésbé befolyásolják a viselkedésedet.”

 

 

ACT - Mely megváltoztatja és jobbá teszi az életedet.

Az ACT segít, hogy gazdag, teljes és értelmes életet teremts magadnak, és megtanít kezelni azt a sok gondot és fájdalmat, ami óhatatlanul felmerülhet utad során.

Az ACT rendkívül hatékonynak bizonyult az olyan kevésbé drámai, de több millió embert érintő problémák kezelésében is, mint a munkahelyi stressz csökkentése vagy a dohányzásról való leszokás.

A terápiák túlnyomó többségével ellentétben az ACT komoly tudományos kutatásokra épül, és egyre népszerűbbé válik a pszichiáterek és pszichológusok körében a világ minden táján.

 

Az Elfogadás és Elkötelezettség Terápiája – Acceptance and Commitment Therapy (az ACT) hat fő elvre épül, melyek együttesen segítenek létrehozni azt a szemléletváltást, amely gyökeresen megváltoztatja életedet: Hatástalanítás – Kiterjesztés (elfogadás) – Kapcsolódás a jelenhez – A szemlélődő én – Értékek – Elkötelezett tettek.

Az ACT hat alapelvének segítségével elsajátíthatsz egy fontos készséget, amely megváltoztatja és jobbá teszi az életedet: ez a „pszichológiai rugalmasság”.

 

Tudatosság + értékek + tettek = pszichológiai rugalmasság.

A pszichológiai rugalmasság az a képesség, amely lehetővé teszi, hogy értékeid által vezérelve, tudatosan és nyitottan alkalmazkodj egy helyzethez, és adott esetben hatékonyan cselekedj.

 

Minél nagyobb fokú a pszichológiai rugalmasságod, annál jobban tudod kezelni a fájdalmas gondolatokat és érzéseket, és annál hatékonyabban tudsz munkálkodni a gazdag és értelmes élet kialakításában.

 

Az ACT egyetlen gondolat esetében sem kutatja, hogy igaz vagy hamis; sokkal inkább azt vizsgálja, jó hatású-e.

Azaz: ha odafigyelünk erre a gondolatra, hozzásegít-e minket egy jobb élet megteremtéséhez?

 

Elfogadás és Elkötelezettség Terápiája

A könyv a humán pszichológia forradalmian új felfedezésére, az Elfogadás és Elkötelezettség Terápiájának (Acceptance and Commitment Therapy, azaz ACT) életvezetési modelljére épül.

Az ACT ráadásul szerencsés rövidítés, mert a kezdőbetűket így, egybeírva magyarul TETT-et jelent. Az ACT-et az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztette ki Steven Hayes pszichológus és két munkatársa, Kelly Wilson és Kirk Strosahl.

Az ACT megdöbbentően hatékonynak bizonyult a legkülönbözőbb pszichés problémákkal küzdőknél, a depressziótól és a beteges szorongástól a krónikus fájdalomig, sőt a drogfüggőségig.

Sőt, egy jelentős kutatás során Patty Bach és Steven Hayes pszichológusok az ACT alapelveit alkalmazták krónikus szkizofréniában szenvedőknél, és megfigyelték, hogy már négy óra terápia is felére csökkentette a kórházi beutalások számát!

Az Elfogadás és Elkötelezettség Terápiája – Acceptance and Commitment Therapy (az ACT) hat fő elvre épül, melyek együttesen segítenek létrehozni azt a szemléletváltást, amely gyökeresen megváltoztatja életedet.

https://books.google.hu/books?id=ueeuAQAAQBAJ&pg=PT63&lpg=PT63&dq=Gazdag,+teljes+%C3%A9let+csak+tettek+r%C3%A9v%C3%A9n+%C3%A9rhet%C5%91+el&source=bl&ots=BH1uYHqPa5&sig=4KzTAA0iAUIaCW3WcIxtBmODU6k&hl=hu&sa=X&ved=0ahUKEwi-sb2d55fTAhWDIJoKHZuKBMIQ6AEIKDAB#v=onepage&q=Gazdag%2C%20teljes%20%C3%A9let%20csak%20tettek%20r%C3%A9v%C3%A9n%20%C3%A9rhet%C5%91%20el&f=false

Dr. Russ Harris - A boldogság lépcsõin: Hogyan engedjük el a félelmeinket és kezdjünk el élni 

 

Viszonyulj másképpen a gondolataidhoz, így kivonhatod magad hatásuk alól.

Ahogy megtanulod hatástalanítani a fájdalmas és kellemetlen gondolatokat, azok már nem tudnak megrémíteni, zavarni, stresszelni, elszomorítani vagy aggodalmat okozni.

Ha hatástalanítod zavaró gondolataidat, köztük az önkorlátozó meggyőződéseket és a túl kemény önkritikát, azok jóval kevésbé befolyásolják a viselkedésedet.

 

Az ACT módszer lényege a cselekvés!

Ha a jelenlegi viselkedés mintádat követed, ahogyan most élsz, vajon megvalósul-e a gazdagabb, teljesebb életed?

A szerző kérdéseire adott válaszok és egyszerű koncentrációs gyakorlatok segítségével mindenki végigjárhatja a maga útját, ami egy saját értékrenden alapuló, tudatos és teljes élet kialakításához vezet.

Gazdag, teljes élet csak tettek révén érhető el.

Nem mindegy az sem, hogy milyen tettekről van szó. Csak az értékeid által vezérelt és motivált tettek vezetnek eredményhez.

És ami a legfontosabb, az elkötelezettség: hogy újra és újra megteszed, amit fontosnak tartasz.

 

Források: http://www.kulturbutik.hu/elfogadas-es-elkotelezettseg-modszer.html

http://www.harmonet.hu/kultura/56652-dr.-russ-harris-m.d.-boldogsagcsapda-lovagold-meg-eleted-hullamait.html?page=2

https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&id=11658&type=250

https://books.google.hu/books?id=ueeuAQAAQBAJ&pg=PT63&lpg=PT63&dq=Gazdag,+teljes+%C3%A9let+csak+tettek+r%C3%A9v%C3%A9n+%C3%A9rhet%C5%91+el&source=bl&ots=BH1uYHqPa5&sig=4KzTAA0iAUIaCW3WcIxtBmODU6k&hl=hu&sa=X&ved=0ahUKEwi-sb2d55fTAhWDIJoKHZuKBMIQ6AEIKDAB#v=onepage&q=Gazdag%2C%20teljes%20%C3%A9let%20csak%20tettek%20r%C3%A9v%C3%A9n%20%C3%A9rhet%C5%91%20el&f=false

Dr. Russ Harris - A boldogság lépcsõin: Hogyan engedjük el a félelmeinket és kezdjünk el élni 

 

 

 

 

A belső erő felébresztése - ARTHA: A Védikus Alkímia és a tudatos teremtés alapjai

Fedezd fel magadban a kimeríthetetlen erő magját, mely éppen úgy áthatja és egyben tartja a lényed, ahogyan a Nap átsugározza és vonzásában tartja a naprendszert. Mert az erő nem testi képességből, nem az akarat acélosságából, hanem abból fakad, hogy ráérzel a belső középpontodra és felszabadítod magadban az energiáját.

Véget ért a tanév utolsó – egyben legvidámabb – tanfolyama, a Szattvikus tértartás workshop, ahol a témánk a belső erő felébresztése volt. Most nyári szünet következik és szeptember 9-én várunk minden új érdeklődőt az ARTHA: A Védikus Alkímia és a tudatos teremtés alapjai workshopra.

Az Artha workshopon a védikus alkímia alapjait és a teremtőerő felébresztésének kulcsát adjuk át.

Az elméleti és gyakorlati oktatás során az emberi tudat szellemi anatómiáját teljesen új nézőpontból tárjuk fel és olyan transzmutációs technikákat tanítunk, amelyek segítségével a személyiség felszabadítható a gátló tényezők alól és ténylegesen feloldhatóak a karmikus terhek.

Lebontjuk az anyagi síkon való teremtés és birtoklás útjában álló akadályozó hitrendszereket és ismertetjük a tudatos mentális teremtés működőképes módszerét.

Ízelítő a workshop témáiból:

 • A védikus alkímia alapjai
 • Alkimista transzmutációs technikák
 • Az anyagi és mentális teremtőerő felébresztése
 • A mentális teremtés védikus eszköztára a gyakorlatban
 • Az anyagi univerzum és a tudat anatómiája
 • Az anyagi világot mozgató erők kontrollálása
 • Bháva-görbe, az érzelmi- és létállapotok modellje a védikus alkímiában
 • Teremtő bhávák (létállapotok) megidézése
 • Egyéni guna-karakter átalakítása

Mit várhat az ARTHA workshoptól?

 • Az ősi védikus tudáson alapuló korszerű, integrált szemléletet kap
 • Teljesen új nézőpontot ismerhet meg a világot mozgató erőkről
 • Eddig nem tapasztalt önismeretre tehet szert
 • Mentális képességei kibontakoznak
 • Elérheti az alkimista transzmutáció első fokozatait
 • Működőképes eszközöket kap karmikus terheinek feloldására
 • Felszabadulnak anyagi teremtőerejének blokkjai
 • Képessé válik átlátni és rendezni előnytelen anyagi körülményeit

Források: http://lifesutra.hu/belso-ero-felebresztese/

http://lifesutra.hu/kepzeseink/alaptanfolyamok/artha/

 

 

 

 

,,A jól-létünk szempontjából fontos, hogy a testünk és az elménk képes legyen pihenni.

 

A nyitottság, az elfogadás vagy az önmagunk iránti együttérzés önmagában is transzformatív és gyógyító erejű.

 

A mindfulness valamilyen pszichoterápiával kombinált használata, leginkább a kognitív terápiákkal, hiszen mindkettő hasonlóságot mutat abban, hogy azáltal segít rajtunk, hogy

felismerjük az irracionális, káros és haszontalan gondolatainkat. Ennek nagyon fontos szerepe van a testi és pszichés egészségünk megőrzésében.

 

Be kell látnunk, hogy min érdemes változtatni, és melyek azok, amelyeknél az elfogadás célravezetőbb.

 

A cél, hogy jobban megismerjük elménk működését, odafigyeljünk a testünkre és arra, hogy az elfogadáson keresztül hogyan tudjuk csökkenteni a szenvedést, és ismerjük meg, hogy a reakcióink bizonyos helyzetekben hogyan növelhetik a stresszt vagy épp az elégedetlenséget.

 

Az üzembiztosság titka a rendszerességben rejlik, ez sokkal fontosabb, mint hogy naponta milyen hosszan gyakorlunk. A nyolchetes formátum azért is lett ilyen elterjedt, mert ennyi idő alatt már elég jól el lehet sajátítani a módszert, és kialakítani a napi rutint.”

 

 

 

Mindfullness

Sokat hallani mostanában a mindfulness-ről. Egyáltalán nem újkeletű a módszer, hiszen több évtizedes múltra tekint vissza, komoly tudományos háttere, szakirodalma és tapasztalati bázisa van külföldön, nálunk mégis az utóbbi egy-két évben kezd a módszer ismertté válni. Mi is a mindfulness és mit lehet megtanulni egy mindfulness tanfolyamon?

Mivel coachként szakmailag, magánemberként pedig különösen érdekelt a mindfulness, ezért a nyár folyamán magam is részt vettem egy nyolchetes mindfulness tanfolyamon (MBCT - Mindfulness Based Cognitive Therapy), amelynek érzem, hogy nagy hozadéka van a mindennapjaimban. A tanfolyam vezetőjét, Takács József mindfulness tanárt kérdeztem a módszerről, alkalmazási területeiről, és arról, miért érdemes elsajátítanunk és hogyan teheti teljesebbé a mindennapjainkat.

Mit takar maga a kifejezés, hogyan határoznád meg: mi a mindfulness?

Megfigyelni azt, ami épp van, anélkül hogy épp a bevásárláson, vagy a tegnapi munkahelyi vitán gondolkodnánk, vagy azon, hogy mitől lehetne most épp jobb. A tudatos jelenlét képességét pedig könnyen fejleszthetjük néhány egyszerű gyakorlattal, és némi elszántsággal.

Gyakran hallom, hogy a mindfulness-t egyfajta meditatív technikaként azonosítják. Ez valóban egy meditációs technika vagy valami másról van szó?

Egy szemléletmód, melynek elválaszthatatlan része a meditáció. A meditáció segítségével fejlődik a képességünk, hogy jelen legyünk, és biztonságban érezzük magunk még tajtékzó hullámok közepette is. De nyilván több, mint egyszerű relaxációs technika.

A szemléletmód, mely jellemzi, ugyanolyan fontos a jól-létünk szempontjából, mint az, hogy a testünk és az elménk képes legyen pihenni. A nyitottság, az elfogadás vagy az önmagunk iránti együttérzés, ami sajátja a mindfulness-nek, önmagában is transzformatív és gyógyító erejű. Az is fontos, hogy ez egy szekuláris módszer, mentes a dogmáktól, a füstölőszagtól, és nem kell buddhistává sem válnunk, hogy gyakorolhassuk vagy élvezzük a hatását.

A módszer alapító atyja, Jon Kabat-Zinn a kilencvenes évek elején dolgozta ki a módszert, azóta számos követője és továbbfejlesztője dolgozott tovább a módszer széleskörűvé tételén. Milyen területen használták eredetileg a mindfulness-t és azóta hogyan bővült a kör?

Kabat Zinn-nel egyidőben, a hetvenes-nyolcvanas években már mások is dolgoztak a tudatos jelenlét és a nyugati orvoslás integrációján, akkoriban jött létre a Dialektikus Viselkedés Terápia (DBT – Linehan és mtsai) és az Elfogadás és Elköteleződés Terápia (ACT – Hayes és mtsai), majd követte őket a Tudatos Jelenléten Alapuló Kognitív Terápia (MBCT- Segal és mtsai).

Kabat-Zinn eredetileg sejtbiológus, aki a bőrbetegségek gyógyítása felől közelített, a többiek pedig pszichológusok, terapeuták, akik kimondottan valamilyen pszichés-lelki problémára (depresszió, szorongás, borderline személyiségzavar, stb.) kerestek hatékony segítséget, ami alternatívája a gyógyszeres vagy más beszélgetős terápiáknak. Ez a kör azóta már hatalmassá bővült, százas nagyságrendű a mindfulness-en alapuló terápiák száma, az evészavaroktól a problémás droghasználatig.

Az elmúlt 10 évben egyre inkább elterjedt a mindfulness valamilyen pszichoterápiával kombinált használata, leginkább a kognitív terápiákkal, hiszen mindkettő hasonlóságot mutat abban, hogy azáltal segít rajtunk, hogy felismerjük az irracionális, káros és haszontalan gondolatainkat. Ennek nagyon fontos szerepe van a testi és pszichés egészségünk megőrzésében.

A tudatos jelenlét gyakorlása olyannyira elterjedt, hogy mára már kilépett a betegség-gyógyítás dimenzióiból, és alkalmazzák például a gyermeknevelés vagy a munkahelyi kreativitás fejlesztésében is.

A testre és elmére kifejtett és bizonyított pozitív hatások miatt olyan munkáltatók is alkalmazzák már az egészségmegőrzés eszközeként, mint az amerikai hadsereg vagy a Google.

Mi a tematikája egy nyolchetes tanfolyamnak, milyen gyakorlatokkal ismerkednek meg a résztvevők a tanfolyamodon?

A nyolc hét alatt egy sor meditációs technikát tanulunk, melyből mindenki megtalálhatja azt, ami számára hasznos és az életébe könnyen integrálható. Többféle ülőmeditációt tanulunk és dinamikusabb gyakorlatokat is, mint például a sétáló meditáció. Illetve azt is, hogy hogyan tudunk olyan hétköznapi aktivitásokat meditációs gyakorlásként hasznosítani, mint például a mosogatás. A nyolc hét alatt sokat foglalkozunk azzal, hogy jobban megismerjük elménk működését, odafigyeljünk a testünkre és arra, hogy az elfogadáson keresztül hogyan tudjuk csökkenteni a szenvedést. Játékos gyakorlatokon keresztül ismerjük meg, hogy a reakcióink bizonyos helyzetekben hogyan növelhetik a stresszt vagy épp az elégedetlenséget.

Mennyire fontos az otthoni gyakorlás a tanfolyam mellett? Általában mennyi időráfordítást igényel a mindfulness szemlélet és módszer "üzembiztos" elsajátítása?

Az otthoni gyakorlás elengedhetetlen része a képzéseknek, a nyolc hét elég intenzív, nagy tudásanyagot ölel fel, amit nehéz megtanulni elköteleződés nélkül. A képzés alatt a napi 45-60 perc a javasolt gyakorlási idő, és a 8. hét után pedig mindenki eldöntheti, hogy a továbbiakban mennyi időt szeretne rászánni. Az üzembiztosság titka a rendszerességben rejlik, ez sokkal fontosabb, mint hogy naponta milyen hosszan gyakorlunk. A nyolchetes formátum azért is lett ilyen elterjedt, mert ennyi idő alatt már elég jól el lehet sajátítani a módszert, és kialakítani a napi rutint.

Kinek ajánlod a mindfulness tanfolyamot? Milyen típusú problémák, diszfunkciók vagy élethelyzetek esetén jöhet jól ez a módszer?

Bárkinek, aki szeretne tudatosabban és örömtelien élni, megélni a pillanatot, és hatékonyabban megküzdeni a stresszel és a nehézségekkel.

Az MBCT-nek széles az alkalmazási területe, kimondottan hasznos azok számára, akik hajlamosak a depresszióra, a rágódásra, szorongásra, vagy például a káros szerhasználatra.

De javíthat az életminőségeden, ha például krónikus fájdalmaktól vagy fáradtságtól, evés- vagy alvászavaroktól szenvedsz.

A segítő szakmákban dolgozók számára a segítői készségek és hatékonyság, az empátia és az együttérzés fejlesztésében hasznos, illetve fontos szerepe van a kiégés megelőzésében.

Milyen pozitív hatásokat tapasztalhat magán az, aki rendszeresen szán időt a tudatos jelenlét gyakorlására?

A 8 hetes gyakorlás után kedvezően változnak az agyi struktúrák, javul a koncentrációs és tanulási képességünk, a memóriánk, csökken a vérnyomás, a krónikus fájdalmak és a stressz fizikai hatásai. A rendszeres gyakorlás hatására erősödik az immunrendszer és pihentetőbbé válik az alvás.

A testünk és az elménk általában magától képes egy nyugodt, pihent állapotba kerülni, ha nem állunk az útjába, a meditáció ezt teszi lehetővé.

Ha rendszeresen gyakorolunk, megtanulunk együtt lenni azzal, ami épp van; elfogadjuk a kellemetlenségeket és megéljük az örömteli pillanatokat. Hatékonyabban tudunk megküzdeni a nehézségekkel, mert rugalmasabbá, nyitottabbá válunk, és könnyebben fogadjuk el magunkat és a világot. A nehézségek közben persze ugyanúgy az életünk részei maradnak, de változik a hozzájuk fűződő viszonyunk, belátjuk, hogy min érdemes változtatni, hogy sikeresebben küzdjünk meg velük, és melyek azok, amelyeknél az elfogadás célravezetőbb.

Mi a fő üzenete számodra a mindfulness-nek, amit szemléletként szeretnél továbbadni másoknak is?

Az, hogy ha megállunk, jelen vagyunk és lélegzünk, akkor képesek vagyunk megnyugodni és magunkat biztonságban érezni. És ha képesek vagyunk pár pillanatra megállni, és nem azzal foglalkozni, ami volt vagy lesz, akkor felfedezhetjük, hogy milyen gazdag és örömteli az életünk.

Az interjút készítette Ur Anita, coach Takács József mindfulness tanárral

Forrás: http://lelkizona.blog.hu/2016/12/10/_megtanulunk_egyutt_lenni_azzal_ami_epp_van

 

 

 

 

Siker Meditáció

 A siker az elménktől függ..

 Sikeres ember az, akinek vannak céljai és azt el is éri..

Azonban az, hogy céljainkat elérjük vagy sem, nem feltétlenül a szándékainktól függ. Akaratlagos cselekedeteink ugyanis kisebb mértékben befolyásolják sorsunkat, mint azt általában gondoljuk. Mivel tetteink 10%-nak vagyunk igazán tudatában, azaz az akaratlagos cselekedetek ekkora súllyal érvényesülnek egész napos tevékenységeinkben, meg kell keresnünk a lehetőségét annak, hogyan vagyunk képesek a nem tudatos 90% működésébe valamelyest beleszólni. Van erre egyáltalán lehetőségünk?

Tetteink nagyobbik része a tudattalanunk irányítása, befolyása alatt áll.

Ezek feltételes és feltétlen reflexek, megszokások, automatikus reakciók, illetve a figyelem szelektivitása miatti nem megfelelő válaszok a környezet ingereire.

 

Tudattalanunkban számos olyan determináló tényező van, amelyek eddigi életünk során halmozódtak fel részben a direkt tanulás, részben pedig a tapasztalás útján.

 

E tanulásunkban sokszor a szülői vagy nagyszülői mintákat követjük, máskor a környezetünk valamely domináns elemének viselkedését, megint máskor saját válaszokat dolgozunk ki.

 

Ezek a többségükben védekező jellegű mentális tényezők nagyban akadályozhatnak bennünket az előrehaladásban, ugyanis olykor minden jó szándékunk ellenére olyan helyzeteket alakítunk ki magunknak, amelyek nincsenek a segítségünkre.

 

Hogy valóban mi magunk irányítsuk a sorsunkat, bele kell szólnunk abba, hogy ezek a mentális folyamatok hogyan alakuljanak. A módszer a Siker Meditáció, amivel befolyásolhatjuk az elménk nem tudatos működéseit is. Természetesen durván nem avatkozhatunk be elménk rejtett folyamataiba, de nagyon finoman képesek vagyunk arra, hogy a sikeresség felé hangoljuk. Ehhez olyan a jógában már évezredek óta jól ismert módszereket alkalmazunk, amelyek a nyugati világban még alig ismertek és nem is nagyon használatosak még a jógát gyakorlók körében sem.

 

 

Az elme hangolását relaxációban, kontemplációban és meditációban végezzük.

Ennek hatására olyan pozitív tudattalan folyamatok indulnak el, amelyek szinte "véletlenül" bekövetkeztetik az elvárt eseményt. A módszer lényegesen kifinomultabb, mint sok más elme módszer, mivel több ezer év hagyománya áll mögötte, valamint olyan stabilizáló, az elmét egyensúlyba hozó légző és testgyakorlatok, amelyek a legtöbb hasonló célú technikákból hiányoznak.

A módszer többlépcsős technikájával egyrészt olyan tudatállapotba hozza az elmét, amiben könnyebb a programozó hatású gondolatok bevitele, másrészt a beviteli csatornákat tudatosítva és tisztítva eleve megelőzi a nemkívánatos hatásokat.

Mire való a Siker meditáció?

Az embernek bármi lehet a célja. Pl. hogy egészséges legyen, vagy legyen elég pénze, vagy jó állása, esetleg kiegyensúlyozott legyen a párkapcsolata.

A Siker Meditáció az élet bármely területén alkalmazható, még a cégvezetésben is nagy segítségünkre lehet. Természetesen a céloktól függően finomíthatóak a különböző módszerek és célzottan alkalmazva a meditációs gyakorlatot még kézzelfoghatóbb eredményeket érhetünk el.

A Siker Meditáció hatékonyságának egy fontos kulcstényezője az, hogy ebben a módszerben megkeressük a valódi célokat is, amelyek lényünk igazi indíttatásaiból fakadnak, amelyek igazán harmóniában vannak belső értékeinkkel. Emiatt lényegében biztos a siker.

Forrás: http://www.purnam.hu/Siker_medit%C3%A1ci%C3%B3 Info: balintj@gmail.hu

 

 

 

 

,,A lélegzetet hídnak mondjuk tudat és test között.”

 

A légzés kiemelten fontos szerepet tölt be a mentális állapotaink kialakulásában.

 

Miközben lelki, szellemi és fizikai működéseink közvetlenül és azonnal

hatással vannak a légzésünk változásaira,

a légzés is bele tud szólni a lelki, szellemi és fizikai működések alakulásába.

 

Ez egy oda-visszaható folyamat, egy folytonos vegetatív önszabályozás.

 

A legtöbbünk nem figyel oda a mindennapi tevékenységeiben a légzésére, mivel nem vagyunk tudatában annak, hogy mennyi mindenben lehetne segítségünkre az, ha képesek lennénk tudatosan szabályozni a légzést. Ezalatt természetesen nem azt értjük, hogy egész napunkat légzőgyakorlatokkal kellene tölteni, vagy hogy állandóan bele kellene avatkozni a légzésbe.

 

Azonban sok helyzet adódik, amikor különösen nagy hasznunkra lehet a légzés felett szerzett kontroll..

 • az idegrendszer megnyugtatása és energiatakarékosabb, hatékonyabb üzemmódba állítása
 • a pihenés és ellazulás elősegítése
 • felfrissülés és a káros szokások, pl. a kávé fogyasztás csökkentése, vagy elhagyása
 • a figyelem edzése és a figyelem állóképességének fokozódása
 • a belső szerveknek, pl. az emésztés működésének javítása
 • a légző szervek edzése
 • a vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozása
 • a magas és alacsony vérnyomás kezelése
 • a légúti allergiás panaszok csökkentése

Csak, hogy néhányat említsünk a légzőgyakorlatok kiváló hatásaiból.

 

A légzőgyakorlatok segítségével a mindennapjainkat tehetjük könnyedebbé és stresszmentesebbé. Egy finomabb aspektus. Ezen túl a légzőgyakorlatok rávezetnek a jóga tapasztalatok egy mélyebb megélésére.

 

Mivel a légzés testünk egyik legfinomabb tapasztalható működése, megfigyelésével és ellazításával a tudatosságunk kiterjed a fizikai érzékelési tartományok különben alig érzékelhető régióira is.

 

Ez az úgynevezett finom-fizikai, vagy más néven pránikus (energetikai) tapasztalás.

Az ilyen érzékelési tartományokban olyan érzeteket, áramlásokat tudatosíthatunk, amelyek nem kapcsolódnak direktben semmilyen konkrét fizikai területhez, vagy tevékenységhez. Néha még puszta érzékelési csalódásnak tűnnek, de aztán ahogy egyre nagyobb tudatosságot szerzünk a finomabb érzékelés felett, úgy egyre nyilvánvalóbb, egyre egyértelműbb érzetekhez jutunk.

 

A gyakorlás kezdete
A légzőgyakorlatok tanulása a légzőszervek edzésével és tudatosításával kezdődik.

 

Ahhoz, hogy képesek legyünk a légzőgyakorlatokkal eredményeket elérni,

meg kell tanulnunk a légzésünk ellazult és csendes megfigyelését. Ha ugyanis egyszerűen csak elkezdenénk a légzőgyakorlatokat, akkor abban feszültség, szaggatottság, kiegyensúlyozatlanság jelentkezhetne, ami a mentális folyamatokban ugyanilyen változásokat eredményez, azaz mentálisan feszültté, kiegyensúlyozatlanná válnánk..

 

Így bevezetésképpen először csak szemléljük a légzésünket beavatkozás nélkül. Figyeljük meg, hogy most, ahogy e-sorokat olvassuk, hogyan lélegzünk! Vajon a belégzés, vagy a kilégzés a hosszabb? Vajon tartunk-e szünetet a belégzés vagy a kilégzés után?

 

Majd ha ezt megfigyeltük, akkor lazítsuk el a légzést és igyekezzünk a lehető legfinomabb és fesztelenebb áramlássá tenni..

 

Mintha a légzés magától, tőlünk teljesen függetlenül egy végtelenül csendes és finom áramlásként élne..

 

Ha már ez sikerült, akkor figyeljük meg az érzeteket, amit a légző mozgás kelt a testünkben, ahogy kiterjed és összehúzódik a testünk a légzés ritmusában. Figyeljük meg, hogy a légzés a hasban vagy a mellkasban mozog. Figyeljük meg, hogy milyen érzetek vannak a bőrfelszínen és a test belsejében. Majd ha ezt is képesek vagyunk megfigyelni, úgy hogy közben a légzés hihetetlenül finom és folyékony áramlás maradt, vigyük a figyelmünket az orrnyílásokhoz és szemléljük ott, milyen érzeteket kelt az áramló levegő. Figyeljük meg az áramló levegő pontos helyét a belégzéskor és a kilégzéskor. Majd kövessük a levegő áramlását a tüdő legmélyéig és szemléljük a légutak egyes szakaszain az áramló levegő által keltett érzeteket. Engedjük, hogy a figyelmünk elmerüljön a légzés finom áramlásában. Így kezdődik a légzőgyakorlatok tanulása.

Forrás: http://www.purnam.hu/legzogyakorlatok

 

 

 

Vannak álmaim, céljaim és a megvalósításukhoz tervem, elkötelezett vagyok a céljaim iránt. Erős kezet nyújtok, ha kell, ha szeretetre vágysz, átölellek. Nem mutatom minden helyzetben erősnek önmagam, ha az élet térdre kényszerít, felvállalom a gyengeségem is, melyet elfogadok, majd újra talpra állok és követem tovább az álmaim, a céljaim, elkötelezetten, töretlenül. Sosem azt mondom, amit hallani akarsz, hanem azt, amit mondani akarok, amit a legőszintébbnek érzek. Mindig hű vagyok önmagamhoz, az elveimhez, a barátaimhoz és a társamhoz. Nem azt teszem, amit mondanak, hanem amit a szívem diktál, amit a leghelyesebbnek érzek, amivel nem ártok senkinek. Ha elesel, felsegítlek, s ha bánt van valaki, oltalmazlak, ha kell, akár életem utolsó pillanatáig. Ki vagyok én? Az vagyok, pont az, akinek látni akarsz...

http://oriah-morzsai.blogspot.hu/2011/11/reiki-ot-alapelve.html https://www.blogger.com/profile/08800985120858254733

 

 

Próbálok segíteni mindenkinek, aki hagyja. Spirituálisan és anyagilag egyaránt. Aki elfogadja, annak tudok, aki nem fogadja el, annak nem tudok.

http://szolgakurzus.blogspot.hu https://www.blogger.com/profile/11350018240164017442

 

...és Földi Gábor, egy különleges segítő ...
egy férfi, akitől a szeretetről, elfogadásról a legtöbbet tanultam. Valaki, aki sosem ítélkezik, aki előtt bátran vállalhatod önmagad, aki talán az "átlagember" szemében időnként fura különcnek tűnhet.

Különlegességét abból meríti, hogy az univerzumról hozott tudását – többünkkel ellentétben – nem felejtette el a születésekor. Emlékeiben őrzi megannyi más dimenzió tapasztalásait.

Furának tűnhet, de ha meghallgatod, a látásmódodban összeállnak a képkockák egy majdnem egésszé, és választ kapsz sok-sok kérdésedre az ÉLET-ről. 

http://tundersziv.hu/eloadasok/onelfogadas-est http://tudat-om.hu/kik-vagyunk/

 

Havasi Katalin

Mindig is érdekelt az emberi természet,- ill. az érzelmek működése, a legjobban pedig az, hogy kiből hogyan lehet a legjobbat kihozni önmaga számára.

Sokáig képeztem magam különböző holisztikus iskolákban a szellemi-érzelmi fejlesztés terén, így ismerkedtem meg több, az elme működésén alapuló technikával, köztük a meditációval és a hipnózissal.

Meggyőződésem, hogy a kulcs problémáik megoldásához bennünk van, önmagunkról és a világról alkotott képünk, azaz tudatalatti hitrendszereink irányítják életünket. Aki változtatni szeretne az életén, annak ezt a belső kulcsot kell megtalálnia.

Ehhez kiváló eszközök a honlapomon felsorolt módszerek. 

A problémák, melyekkel a legtöbbször keresnek: 

 • konfliktushelyzetek az élet különböző területein, 
 • nyugtalanság, megfelelési kényszer, önbizalom problémák,
 • testsúly kérdések, 
 • önismeret fejlesztése,
 • tanulászavar,
 • kommunikációs készségek-, ill. prezentációs készség fejlesztése, tárgyalástechnika;
 • vezetői készségek fejlesztése,
 • lezárási-, és elengedési problémák,
 • teljesítmény növelés sportban, művészeti alkotómunkában, hagyományos munkahelyen

Továbbá kommunikációs szakember. Reiki tanár, hipnózis szakember, oktató.

 

Az egyéni foglalkozások mellé sokáig kerestem azt a csoportban is használható eszközt, ami megmutatja a problémák hátterében meghúzódó összefüggéseket, és ezt a SzomatoDrámában találtam meg.

A Dr. Buda László által megalkotott módszer különleges módon segít megérteni tudatalatti folyamatokat, és az egészségügyi-, ill. életvezetési problémák hátterét.

Ha téged is hasonló problémák kínoznak és ezek enyhítésére szeretnél magadon segíteni, vagy épp önbizalomban szeretnél erősödni, akkor jó szívvel ajánlom a módszert. 

Ha elérkezettnek látod az időt, hogy megtaláld magadban a kulcsot, ami megoldást hozhat problémáidra, akkor szeretettel várom jelentkezésed.

http://havasikatalin.hu/rolam/

 

,,Vannak álmaim, céljaim és a megvalósításukhoz tervem, elkötelezett vagyok a céljaim iránt.”

 

Meggyőződésem, hogy a kulcs problémáik megoldásához bennünk van, önmagunkról és a világról alkotott képünk, azaz tudatalatti hitrendszereink irányítják életünket. Aki változtatni szeretne az életén, annak ezt a belső kulcsot kell megtalálnia. (Havasi Katalin)

 

 

 

,,Eredményes céget csak eredményes munkatársakkal lehet működtetni.” (Havasi Katalin)

 

,,Nem mindegy, hogy valaki milyen mentális, fizikai és szellemi állapotban él és dolgozik.

Bár a velünk dolgozóra kizárólag munkatársként tekintünk, és csak azt várjuk el, hogy minden nap jól végezze a munkáját, ő mégiscsak egy olyan ember, akit nem reggel 8-tól este 6-ig érnek környezeti hatások, hanem egész nap, sőt, egész életében. Ezek a hatások összeadódva, összekeveredve adják azt a könyvelőt, programozót, értékesítőt, stb. akivel az irodában együtt dolgozunk. Hatványozottan igaz ez a vezetőkre, akik döntéseikkel más munkatársak működését, ill. nagyobb horderejű folyamatokat befolyásolnak. …A hipnocoaching túllép a hagyományos coaching határokon.

Olyan gyakorlatokkal, technikákkal dolgozik, melyekkel feltárhatók azok a személyiségben rejlő tudatalatti mechanizmusok, melyek akadályozzák az alanyt abban, hogy a megtanult vagy hagyományos fejlesztéssel megismert eszközöket hatékonyan alkalmazza.

Tudatalatti működésünk befolyásolja a kitartásunkat, önértékelésünket, emberi kapcsolatainkat, szorgalmunkat. Befolyásolja továbbá vezetői készségeinket, kapcsolatunkat az idővel, sikerrel, kudarccal, stb. Bizonyára ismerősen hangzik, hogy „Fejben dől el minden, ott kell rendet tenni” – nos, ez az, ami hipnocoachinggal történik. A hipnocoach megfelelően képzett arra, hogy alanyát teljes személyként tekintse, és ne csak a munkahelyen mutatott, hanem a komplex személyiséggel dolgozzon.” (Havasi Katalin)

 

 

Történet a megbocsátás fontosságáról

"Egy tanár, minden diákjának azt a feladatot adta fel a következő hétre, hogy vegyenek egy karton dobozt és az elkövetkező héten minden egyes személyért aki bosszúságot okoz nekik, akiket nem szívlelnek és akiknek nem tudnak megbocsátani, tegyenek be a ládikóba egy barackot, melyre tegyenek egy címkét is az illető személy nevével.
Egy héten keresztül ezt a ládikót a hallgatóknak magukkal kellett cipelniük állandóan, otthonukba, az autójukba, az órákra, még éjszaka is ágyuk mellé kellett helyezniük azt.
A hallgatóknak szórakoztatónak tűnt az elején a feladat és mindannyian buzgón írták a neveket, melyek gyermekkoruktól kezdve eszükbe ötlöttek. Ezután, lassan-lassan, amint múltak a napok, a hallgatók újabb neveket írtak a listára, olyan emberek neveit akikkel naponta találkoztak és úgy tűnt, megbocsáthatatlanul viselkedtek velük szemben...
Feltűnt nekik időközben, hogy a ládikó egyre súlyosabbá válik. A hét elején beletett barackok kezdtek ragacsos masszává rothadni, elviselhetetlen bűzt árasztva és a rothadás gyorsan átterjedt a többi barackra is.
Nehéz problémát okozott az is, hogy kötelesek voltak állandóan magukkal hordani ezt, vigyázzanak arra, nehogy az üzletekben, az autóbuszban, az étteremben, találkozón, ebédlőben, fürdőben felejtsék azt, főképp mert minden egyes hallgató neve és lakcíme valamint a kísérlet témája rá volt írva a ládikóra. Ráadásul, a karton doboz is kezdett szétbomlani, siralmas állapotba kerülve: nehezen cipelve súlyos terhét.
Mindannyian gyorsan és világosan megértették a leckét, amit a tanár megpróbált elmagyarázni nekik a hét végén, vagyis, annak a ládikónak a súlya, amit egy héten keresztül magukkal cipeltek, csupán a magunkkal cipelt spirituális nehézség súlyát képviseli, akkor amikor gyűlöletet, irigységet, más személyek iránti megvetést cipelünk magunkban. Gyakran azt hisszük, hogy kegyelmet gyakorolunk másoknak megbocsátva.
A valóságban azonban, ez a legnagyobb szívesség, amit ÖNMAGUNKNAK tehetünk!"

Forrás: http://oriah-morzsai.blogspot.hu/2011/12/tortenet-megbocsatas-fontossagarol.html

 

 

Elszalasztani vagy elengedni!

Szüntelenül kérdezgesd önmagadtól, hogy egyre üdvösebb állapotok felé haladsz-e vagy sem.

Ha egyre üdvösebb és üdvösebb állapotokba lépsz, akkor jó úton haladsz. Menj bele még jobban, élvezz ki még többet belőlük.

És ha boldogtalannak érzed magad, akkor értsd meg: valahol letértél az útról, eltévedtél. Valami elterelte a figyelmedet; nem vagy már természetes, elidegenedtél a természettől; ezért érzel boldogtalanságot. Nézd meg, elemezd ki, és bármit is találsz a boldogtalanság okaként, dobd el. És ne halaszd holnapra: dobd el azonnal.

Az élet nagyon rövid, és sok mindent kell megtanulni; azok az emberek, akik halogatnak, elszalasztanak dolgokat. Ma holnapra halasztasz, és holnap még tovább halasztod. Lassan-lassan szokásoddá válik a halogatás. És mindig a ma jön el, a holnap sosem. Így örökké folytathatod a halogatást.

Minden esetben, ha azt látod, hogy valami boldogtalanságot okoz, dobd el ott és akkor – ne tartsd meg egyetlen pillanatig sem. Ez a bátorság; bátorság élni, bátorság kockáztatni, bátorság kalandozni. És a mindenség, a fény, a szeretet, az öröm és az áldás csupán a bátrakat jutalmazza meg egy napon.

Amint képes vagy az elengedésre, végre először megtörténik veled az élet.

Az élet megtörténik – nem lehet elérni.

Nem kell elmenni hozzá; saját maga jön el. Mindössze a fogékonyság, a nyitottság totális állapota szükséges hozzá. Az élet vendéglátójává kell lenned.

És az élet mindent magában foglal. Magában foglalja Istent, magában foglalja az üdvösséget, magában foglalja az áldásokat, magában foglalja a szépséget, a jót, az igazságot, vagy nevezd, ahogyan akarod – mindent magában foglal; nincs semmi az életen kívül. Az élet a létezés teljességének a neve.

Meg kell tanulnod türelmesen ellazulni, és akkor megtörténik a csodák csodája: egy nap, amikor igazán ellazult vagy, valami hirtelen megváltozik. Eltűnik egy függöny, és meglátod a dolgokat igazi valójukban. Ha a szemed túlságosan tele van vággyal, elvárással, sóvárgással, akkor nem látja az igazságot. A tekintetet elfedi a vágy pora. Minden keresés hiábavaló. A keresés az elme mellékterméke. A nem-keresés állapotában lenni az átalakulás nagy pillanata. (Osho)

 

 

 

Évekbe telik, amíg az ember rájön, hogy tulajdonképpen mi is a vágya, évekbe telik, amíg kibogozza az igazságot az elvárások, a programok, az utánzások tömegei közül. Teréz anya mondta, hogy a legjobb ima, ha az ember a szíve csendjére hallgat. (Feldmár András)

 

 

 

 

Mindenki azt teszi, azt mondja, úgy viselkedik, ahol éppen tudatosságában, fejlettségében tart. (mj)

 

Mindenki arra vágyik, hogy elfogadják, szeressék, és elismerjék. (mj)

 

A felbukkanó képek, emlékek csak az agy feldolgozása, - nem csak meditációkor – nem kell megítélni, nincs dolgod vele. (mj)

 

A rosszat tartsd visszaesésnek a konszolidáció előtt, de te tarts ki, s akár fokozd, még inkább nyomasd a jót, ami így egyre jobban megerősödik, növekszik. (mj)

 

A rossz emléket old fel, a szeretetben vagy egy szép emlékben, egy tükör pozitív, jó képben. (mj)

 

A célodra fókuszálj, ragadj rá, s bevonzod a rezgése(d) által. (mj)

 

Ha szeretnél valamin változtatni az életedben, akkor képzeld el a jót, és érezd a jót!!

Képzeld el, hogy szerelmes vagy, hogy szeretnek, hogy energikus vagy, hogy sikeres vagy, olyan szerelmet, olyan társat, olyan érzést és érzelmeket, amit szeretnél!

Képzeld el kellemesen, jó érzéssel, szeretettel. Képzeld el, ami most van, s képzeld el ennek a jó ellentétét. (mj)

 

 

Ha energikusabb akarsz lenni, akkor légy fittebb, - a pihenés és a fittség növelése sokkal magasabb és értékesebb energiaszint növekedést tud adni nagyon. (mj)

 

 

- A vonzás-energia-rezgés-frekvencia törvénye minden. ...mert aki-ami vagy, amilyen vagy... azt, olyat vonzol emberek és helyzetek terén is.

- És mi van, ha mégsem?

- Olyan nincs, mert,

ha elvágod a kezed - vérezni fog!!!

Ha kimész az esőre esernyő nélkül - elázol!!

- Értem.

- Ok és okozat törvénye minden....így .a vonzás-energia-rezgés-frekvencia törvénye is. (Mj - Pj)

 

Túl sok energiát von el egy 2 órás film, túl sok benne a mozgás-hang-látvány, a megértendő-feldolgozandó beszélgetés, túl sok az impulzus..túl sok az új hatás.

…az az emberek egyik legnagyobb baja, hogy túl sok mindent tesznek egy nap…túl sokat, olvasnak, túl sok filmet-műsort néznek, túl sokat beszélgetnek, túl sokat tesznek-vesznek – s így túl sok –lenne- a feldolgozandó, a megélnivaló. …de nincs idő feldolgozni, megélni igazán, s gyűlik gyülik, …míg végül a feltorlódott, a fel nem dolgozott, impulzus, energia, - negatív energia….más irányba, de kitör, utat keres.

S az ember csak elvesztegeti az idejét azzal, hogy túlterheli magát, majd keres olyan tevékenységet, amiben a feszültségét kiteheti. S ez ördögi kör..ki kell szállni belőle.

A helyzeteket megélni, feldolgozni kell..ezért annyi új impulzus kell, szabad beengedni, amit fel tud dolgozni az ember egy nap…s a nyugodt, békés, pozitív, tiszta energiákat kell előidézni. mj

 

A szeretet, az embernek egy olyan nélkülözhetetlen tápláléka, mint a fény, a víz, a levegő, és a tápanyagok. mj

 

 

 

Mindenki számára fontos, hogy szeressék és elismerjék, és hogy boldognak érezhesse magát a kapcsolataiban.

A kapcsolataink teszik gazdaggá az életünket.

Így a kommunikációba való befektetés a legjobb befektetés minden közül!

Érdemes fejleszteni a képességeinket, hogy jobban tudjunk meghallgatni másokat.

A legtöbb ember abban a hitben él, hogy ő igazán jó hallgató, miközben valójában egyáltalán nem figyel a másikra!

Bár látszólag a másik mondandóját hallgatja, közben arra gondol, hogy mit fog mondani, válaszolni.

Az igazi odafigyelés azt jelenJ, hogy minden porcikámmal a másikra és a másik gondolataira hangolódom – a saját

gondolataimat, a környezetben zajló egyéb dolgokat pedig kizárom.

Tégy érte MOST, hogy még a jó kapcsolataid is jobbak legyenek! :-)

 

Beszédre ösztönzés

A következő és hasonló kérdésekkel beszédre ösztönözheted a másikat:

 • Ez nagyon érdekes, amit mondtál. Elmondanád, hogy jutott ez az eszedbe?
 • Mire volna szükséged ebben a helyzetben, amivel kellemesebben éreznéd magad?
 • Szeretném, ha ezt bővebben kifejtenéd.
 • Szívesen meghallgatnám, ha elmesélnéd...
 • Örülnék, ha elmesélnéd, mi történt veled.
 • Szívesen meghallgatnám, hogy milyen volt a napod.
 • Itt vagyok, ha van kedved, csak szólj, hallgatlak.

 

Meghallgatás mindenek felett

Az emberek nagy többsége (82%) azt akarja, hogy meghallgassák! Légy jó hallgató és figyelj oda a másikra.

 

Üzenet dekódolás/értelmezés

Fontos tudni, hogy sokszor óriási különbség van a között, amit valaki mond, és amit mi értünk belőle!

A saját "szűrőnk", feltételezéseink, ítéleteink, előítéleteink, kulturális, neveltetési és társadalmi háHerünk, (saját nemünk)

valamint, hogy mit hiszünk (hiteink) nagyban befolyásolják - és sokszor eltorzítják - a másik üzenetét.

Épp ezért ismételd vissza, és kérdezz rá, hogy jól értetted-e, amit hallottál, valahogy így:

 • Jól értettelek? Azt mondtad, hogy...
 • Szóval azt mondod, hogy...
 • Tehát, ha jól értem, arról beszélsz, hogy...
 • Nekem ez azt jelenti akkor, hogy...
 • Megérintettek a másik szavai
 • Amennyiben úgy érzed, hogy amit hallottál, érzelmileg megérintett, akkor szólj, és kérdezz:
 • Talán nem értettelek jól, és amit mondtál az most bánt engem. Én úgy értettem, hogy azt mondtad, hogy...,
 • így értetted

 

Visszajezések

Pl. Visszajelzésedet a másik dühének megfelelően fogalmazhatod:

 • Úgy tűnik nagyon felbosszantozz valami...
 • Irtóra dühös vagy, hogy...
 • Úgy látom, majd felrobbansz...
 • Láthatóan feldühítettelek. Nem volt szándékomban. Sajnálom.

 

Volna esetleg egy olyan lehetőség...

Tudod egy hasonló szituációban nekem az segített, hogy...

Boldogan elmondom neked, hogy én mit gondolok erről, ha akarod..

 

Hasonlóság

A közös vonásokat, a”közöset”, a hasonlót keresd a másikban, és ne a különbségekre koncentrálj!

Mi az, amiben közösen érdekeltek vagytok, vagy ami mindkettőtöket érdekel?

A kettőtök közötti “hídépítés” mondata lehet valami ilyesmi:

 • Azért szeretném ezt veled megosztani, mert örülnék neki, ha te is velem örülnél.
 • Örülnék, ha eljönnél, mert úgy gondolom sokat segítene mindkettőnknek a közös munkában.
 • Örülnék, ha eljönnél, mert nekem sokat jelentene a közös együttlét.

 

Megalapozhatsz egy jó kis beszélgetést úgy, ha elmondod, ami számodra fontos, majd pedig megkérdezed

a másikat, hogy neki mi az.

 

Forrás és a teljes cikk: https://tudatoskommunikacio.scc.world/uploads/images/Tudatos%20kommunikacio%2012%20pontja-2017.pdf