Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stressz ellen 11

 

C-vitamin

Ennek a vitaminnak kiemelt szerep jut az idegek, a lelkiállapot, a közérzet alakulásában. A C-vitamin nélkül nincs öröm, nincs lelkesedés, nincs feloldódás.

Jó hangulatunknak pedig nem más a titka, minthogy a noradrenalin elősegíti a béta-endorfin nevű opiát peptid termelését, ami a szervezetünkben keletkező örömokozó drogot tartja életben. Az örömérzet szempontjából nem az a lényeges, hogy minél magasabb legyen a béta-endorfin-szint, ennél sokkal fontosabb, hogy minél hamarabb képes legyen emelkedni. C vitamin jelenléte nélkül pedig mindez lehetetlen.

 

Az élőlények túlnyomó többsége megtermeli magának a C-vitamint - de az ember nem.

C-vitamin a legtöbb növényben szintetizálódik, és az aszkorbinsavat számos állat is megtermeli a maga számára. Az emberszabású főemlősök, az ember, egyes hal- és madárfajok (pl. lesőharcsa, füstifecske), és egyes emlősök, mint pl. a gyümölcsevő denevérek és a tengerimalacok, elvesztették az aszkorbinsav-szintetizáló képességüket.

Mivel a C-vitamint az ember szervezete nem tudja önmaga előállítani, s a bevitt C-vitamin pár óra alatt kiürül a szervezetből, ezért a napi többszöri pótlása logikusnak tűnik.

 

 

Folsav - A jókedv garanciája

A folsav (B9 vitamin) komplex B-vitamin, amely szoros összefüggésben áll az idegrendszer működésével. Hiányában ingerlékenység, depresszió és álmatlanság alakul ki. A kipihentség és a tiszta fej fontos a jó hangulat szempontjából. A folsav energiát és kiegyensúlyozott lelkiállapotot biztosít

Több életöröm a folsav segítségével.

A folsav szorgalmasan dolgozik az életörömünk megvalósításán, főleg a metionin idegfehérje anyagcseréjében. Ekkor keletkezik ugyanis két idegátvivő anyag, a szerotonin és a noradrenalin. A szerotonin az agyunkban és az idegrendszerünkben csillapító-megnyugtató, boldogító szerepet tölt be, örömteli gondolatok édeni tájaira visz, és esténként egészséges álomba ringat.

A noradrenalin az aktív nappali örömgyártó, aki lelkesen vezet bennünket harcba a stresszproblémák ellen - vagy legalábbis ezt kellene tennie. Mindkét anyag a folsav segítségével szintetizálódik .

Forrás: http://www.vitaminvadasz.hu/ismertetes/folsav.html  

 

 

Folsav és B12 vitamin a leghatásosabb vitalizáló kezelés.

 

A vevőknek B-vitamin komplexet és B12-vitamin tablettákat adtak az eredmény fantasztikus volt, jobban érezték magukat és energikusabbak lettek.

 

A hangulatjavító szerotonin ter­meléséhez B5 és B6-vitaminra van szükség, a B-vitaminok hiánya hozzá­járulhat a szorongás kialakulásához. (S fontosak a cukorbetegség ellen is.)

Egyes vitaminok a B-komplex családból serkentik a dopamin és noradrenalin hormonok termelését. Egyik közülük a B9 vitamin. Ha hiányzik a szervezetünkből, nyűgösek és érzékenyebbek leszünk, ugyanakkor az álmatlanság is gyötörni kezd.

Egy másik vitamin, a B1 pedig megkönnyíti a cukrok energiává való változását, ezáltal antidepresszáns hatással is bírnak.

 

 

A B12-vitamin enzimatikus fő feladata a metionin előállítása, amely a meleg érzelmekről, szeretetről, örömről és jókedvről gondoskodik.

A depressziós emberek agyának szinte mindig alacsony a metionin-szintje. A metionin gyakorlatilag csak állati eredetű táplálékban: húsban, halban, sajtban található. A B12-vitamin, a folsav és a metionin (továbbá a C-vitamin) olyan munkacsoportot alkot, amely igen élesen az agyra és az idegekre szakosodott.

Ugyanis ez a 3 anyagcserehuszár segíti elő az ún. monoaminok felépítését. Ezek idegizgató szerek, amelyek egyetlen aminosavból származnak: a szerotonin a triptofánból vagy a dopaminból, a noradrenalin a tirozinból.

Ezeken múlik a boldogságunk, mert a mentális boldogtalanság minden formája, egészen a tudathasadásig végül is semmi máson nem alapszik, mint az agy és ideganyagcsere rendezetlenségén.

 

A B12 rendkívül gyorsan megszabadítja a szervezetet a mentális problémáktól, szorgos háziasszonyként kiseprűzi a testből a fáradtságot, csüggedést, szorongást, gondot és depressziós hangulatokat.

Egészségesen tartja az idegrendszert. Mérsékli az ingerlékenységet. A B12-vitamin hiánya idegrendszeri zavarokat okoz pszichés területen, de akár az izmok idegműködésében is. 

A B12 támogatja a folsav molekulák milliárdjait a kolin ideganyag előállításában (a saját testünkben), annak érdekében, hogy az idegeink egészségesen működjenek és meg tudjuk állni a helyünket a mindennapos stresszhelyzetekben.

 • Az állandósult B12-vitamin-hiány első tünetei csak 3-6 év után jelentkeznek, így mindazok, akik már reggel felkeléskor tele vannak gonddal, idegesek, ingerlékenyek, valószínűleg évekkel ezelőtti hibás étrendjüknek köszönhetik pszichikai labilitásukat.

Növeli a szervezet energiáját.

 

 

B1-vitamin (Tiamin) - Az életöröm forrása

,,Szellemi vitamin”-ként is ismert, mert kedvező hatással van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.

Fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését.

Sokan fordulnak valamilyen panasszal idegorvoshoz, amikor pedig betegségüket B1-vitamin hiánya okozza.

Ez a hiány rendszerint állandó, kínzó fáradtsággal, ingerlékenységgel, étvágytalansággal, feledékenységgel, koncentrációra való képtelenséggel, alvás-zavarokkal, és kedvetlenséggel jár.

Az agy és az idegsejtek kényesebbek, mint bármelyik más testsejt (amely a zsírt és a fehérjét is energiává tudja változtatni), ugyanis ezek csak glükózt fogadnak be a zsírmolekulákat be sem engedik a sejtek belsejébe. Ha az idegsejtek nem jutnak állandóan megfelelő adag glükózhoz (vércukor), felőrlődnek abban az erőfeszítésben, hogy nagyobb felületen érintkezhessenek további arteriolákkal, a legparányibb véredényekkel, amelyekből táplálékot szívhatnak. Az idegsejt védőrétege a myelinréteg kitágul, elveszti természetes sűrűségét és viszkozitását, azt a pontosan meghatározott nedvességi fokot, amelyre a benne lévő foszfor és fehérjeanyagoknak feltétlenül szükségük van.

És akkor itt maradnak a „csupasz”, sebezhető idegek, amikor az ember már egyetlen szótól plafonig ugrik, semmiben nem leli örömét és reggel, a felkeléskor azt sem tudja, hogyan fogja kibírni ezt a napot.

 • Ez a vitamin a tápanyagok rövidtávfutója, amikor az a feladata, hogy a vérbe és a sejtekbe kell eljutnia. A szénhidrátok a gyomorban és a belekben elsőként emésztődnek meg, ezért a vitaminok, mondjuk a gabonafélékből, igen gyorsan kiszabadulnak.

Elősegíti a növekedést.

Ebből betegség, stressz és műtét alatt nagyobb a szükséglet.

Különösen a búzacsírában, a korpában, sörélesztőben, minden teljes őrlésű gabonafélében és a barna rizsben fordul elő bőségesen tiamin.

 

B2-vitamin (Riboflavin) - Életünk motorja. Stresszállapotban megnő az igény.

Különösen sok riboflavinra van szüksége annak, aki lelki- vagy testi stresszben él, mert csak ez teszi lehetővé a stresszhormonok (pl. az adrenalin) kiválasztódjanak a mellékveséből.

 • Ha sok energia fogy, mint pl. sportolásnál, otthoni nagytakarításnál, a diszkóban táncolásnál, vagy ha a pajzsmirigy különösen buzgó, és sok temperamentumról gondoskodik, akkor a követelménynek megfelelően több riboflavin áramlik a véren át a testsejtekben. A pajzsmirigy szabályozza a riboflavinenzimek képződését, és főleg a sejthez kötődésüket. A tiroxin pajzsmirigyhormon gyújtósként működik a sejtben, égeti a glükóz- és zsírmolekulákat. A riboflavin is megteszi a magáét annak érdekében, hogy az így nyert energia átalakuljon izomtevékenységgé. Szerepe van a vitaminnak minden asszimilációs eljárásban is, pl. amikor a fehérjéből szép izomzat és feszes hús lesz.
 • A sport, a torna, a dzsessztánc, a kocogás mind hatékonyabban járul hozzá a jó erőnlétünkhöz, ha étrendünkön riboflavinban gazdag ételek szerepelnek. Előfordul, hogy hiába izzadunk bele a mozgásba, a tréning riboflavin hiányában nem anabolizálódik, ill. nem változik át energiává. Ilyen estben a sportolás inkább fáraszt, semmint felfrissít. Megfelelő mennyiségű B2-vitamin nélkül tehát hiábavaló a sport és a torna, mert így nem képződnek segítségükkel izmok.

Amerikában a riboflavin hiánya fordul elő a leggyakrabban.

Javítja a látást, mérsékli a szem kifáradását.

A kutatások bizonysága szerint a riboflavin fokozza a vaskészítmények hatását, így csökkenti a vérszegénységet.

A Candida-albicans-fertőzésben szenvedők a riboflavin jótékony hatását tapasztalhatják.

Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra. Egészséges tőle a bőr, a köröm és a haj.

Valószínűleg hosszú diéta, cukorbaj és fekély esetén hiánya lesz. Fogamzásgátlót szedők, szoptatós és terhesnek egy kicsivel több mint egy átlag embernek.

Források: 5mp.eu/fajlok/bodinerozsika/vitaminok_b_vit_www.5mp.eu_.doc, Lukács Zsuzsanna - Vitaminok - a természet apró csodái

Earl Mindell – Vitamin Biblia, Internet

 

B3-vitamin Niacin (nikotinsav, niacinamid, nikotinsavamid) - Boldogítja az idegeket

Szükség van rá az agy és a perifériás idegrendszer egészséges működéséhez. A niacin hiánya negatív személyiség változásokat idéz elő.

Bámulatos ütemben képes a niacin bántalmakat és betegségeket meggyógyítani, tempója a C-vitaminéval hasonlítható össze. Kár, hogy a természet nem tud beszélni, másképpen gyakran kiáltana fel: „Ne rohanj rögtön orvoshoz, és fogorvoshoz! Próbálkozz először az én patikámmal!” A természet orvosságai: nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, és mindenekelőtt vitaminok!

A szervezet a triptofán nevű aminosavból maga is elő tudja állítani. Azok az emberek akik B1-, B2-, B6-vitamin hiányban szenvednek, nem képesek triptofánból niacint képezni.

A niacin egyike a legfontosabb anyagoknak az elektronok továbbításában és az élő sejtek energiatermelésében.

Nélkülözhetetlen a nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron) továbbá a kortizol, a tiroxin és az inzuluin szintéziséhez a szervezetben.

Növeli a szervezet energiáját a táplálék megfelelő hasznosítása révén.

Tetszetősebb, egészségesebb bőrt kölcsönöz.

Segít megakadályozni a migrénes fejfájást, illetve mérsékli. Fokozza a vérkeringést, és csökkenti a magas vérnyomást. Segít megszüntetni a fekélyes fájdalmakat és gyakran a rossz szájszagot. Csökkenti a koleszterin- és a trigliceridszintet.

Hiánybetegség: Pallegra. dermatitis – a bőr gyulladása, idegrendszeri tünetek: agresszivitás, demencia, levertség, álmatlanság

A napfényre különösen érzékeny bőr gyakran jele a niacinhiánynak.

Aki az idegeinek és az izmainak némi abrakot akar adni, az szerezzen be sörélesztőt (gyógyszertárak, gyógynövény boltok). Ez nem csak sok niacint és riboflavint tartalmaz, hanem más B-vitaminokat is, így a króm nyomelemet olyan összetételben, ami fontos a kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartásához.

Források: 5mp.eu/fajlok/bodinerozsika/vitaminok_b_vit_www.5mp.eu_.doc, Lukács Zsuzsanna - Vitaminok - a természet apró csodái

Earl Mindell – Vitamin Biblia, Internet

 

B5-vitamin (kalcium-pantotenát, pantenol, pantoténsav) - Karcsúvá és jó közérzetűvé tesz

Hozzájárul, hogy az előrelátható vagy már kialakult stresszhelyzetek ellen védekezhessék.

Véd a fáradtság ellen. Elősegíti a sejtek felépítését, a normális növekedést és a központi idegrendszer kifejlődését.

 • A stresszhormonok, mint a kortizol, és mások, azt a célt szolgálják, hogy izgassanak, felkorbácsoljanak, a szívműködést és a koncentrációképességet erősítsék. Csak így leszünk ugyanis abban az állapotban, hogy a stressz követelményeinek megfeleljünk ®akár vészhelyzetben, munkahelyi, vagy házi konfliktusokban, megerőltető tevékenység közben, vagy sportnál. Ilyenkor a pantoténsav is hozzájárul, hogy éberek és frissek legyünk.

Még egy módon növeli ez a vitamin az erőnket és a vitalitásunkat, központi alkotóeleme ugyanis a koenzim-A-nak, minden vitalitás őrelemének. Ebben az enzimben a pantoténsav-molekulán függ az adenozin-trifoszfát(ATP)nevű energiarészecske. Ez az ATP teljesen fel van töltve energiával.

Életfontosságú a mellékvese normális működéséhez. Nélkülözhetetlen a zsírok és a szénhidrátok energiává történő átalakításához.

Szükség van rá az ellenanyagok szintéziséhez, valamint a para-aminobenzoesav és a kolin felhasználásához.

Elősegíti a sebgyógyulást. Az ellenanyagok termelődése révén segít a fertőzéseket leküzdeni.

Hiánybetegség: Hypoglycaemia, nyombélfekély, vér és bőrpanaszok.

Napi 1000 mg-nál csökkentheti az izületi gyulladások fájdalmát, de orvossal konzultáljon.

Allergiánál 1000 mg C-vitamin és B5-vitamin reggel és estre enyhülést hozhat.

Források: 5mp.eu/fajlok/bodinerozsika/vitaminok_b_vit_www.5mp.eu_.doc, Lukács Zsuzsanna - Vitaminok - a természet apró csodái

Earl Mindell – Vitamin Biblia, Internet

 

B6-vitamin (piridoxin) – Ez egy vegyület csoport prodoxin, piridoxiál, pridoxamin.

Segít megakadályozni különféle ideg- és bőrbetegségeket. Elősegíti a triptofán átalakulását niacinná.

Minden hatodik ember csak azért betegszik meg, és azért vannak különféle panaszai, mert kevés a B6-vitamin a szervezetében. A modern anyagcsere-biokémikusok meggyőződése, hogy kereken 110-féle közérzeti zavar, panasz, sőt komoly megbetegedés is a B6-vitamin hiányára vezethető vissza.

Nélkülözhetetlen az ellen anyagok és a vörösvértestek képződéséhez. A zsírok és aminosavak megfelelő felszívódását biztosítja.

Ha tartósan lelki, vagy testi stressz alatt állunk (ami sajnos majdnem mindnyájunkkal megeshet), olyankor a mellékvesekéreg stresszhormonokat, ún. glükokortikoidokat bocsát ki, és ezek őrjöngve felgyorsítják a fehérje-anyagcserét, hogy új erőket mozgósítsanak a stressz ellen. Ilyenkor a legutolsó B6-vitamin-tartalékok is elhasználódnak, és az értékes természetes nyersanyagoknak csak morzsái maradnak meg a mintegy 120 többi enzimfeladat teljesítésére.

Enyhíti a hányingert.

Elősegíti az öregedést késleltető nukleinsavak, megfelelő szintézisét.

Csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, kézzsibbadást, a végtagok ideggyulladásainak néhány formáját.

Csökkentheti a cukorbeteg inzulinigényét. Nem kevésbé fontos a piridoxin szerepe az elraktározott szénhidrátok, vagyis a glikogén kiszabadításában az izmokból a vérbe. Ez a folyamat gondoskodik az egyenletes glükóz,- vagyis vércukorellátásról.

 • Szerepe van a piridoxinnak az öröklődési anyagok sejtmagba építésében is, tehát a sérült sejtek megjavítása, a sejtek növekedése és egészséges osztódása is az ő felelősségi körébe tartozik.
 • Segít továbbá a vörösvérsejtek és festékanyaguk, a hemoglobin előállításában is.
 • A 22 féle aminosav (a fehérje építőköve) nagyon különbözik egymástól, és szervezetünk anyagcseréjében igen eltérő feladatokat lát el, így aztán egy idegen soha fel nem ismerné, hogy valójában 22 testvérről van szó. Alig néhányuk közt van hasonlóság. Ennek megfelelően tökéletesen eltérő vegyi kezelésre van szükség ahhoz, hogy hajlandók legyenek közreműködni a hatalmas anyagcsere üzemben. A piridoxin, ez a valóban bámulatos B6-vitamin pontosan ismer minden aminosavat, és ismeri mindannyiuknál a trükköt, amellyel a testünket alkotó vegyi reakciók trillióinak gépezetébe bevonhatja. Ezenfelül fontos szerepe van a piridoxinnak a zsír-és szénhidrát-anyagcserében is.

A piridoxin sok egyéb feladata mellett gondoskodik a nátrium (Na) és a kálium (K) egyensúlyáról a testnedveinkben.

Ez elsősorban az idegrendszerünket érinti, mert a Na-ionok irányítják az impulzusokat többek között az izmok idegsejtjeiben. A Na a konyhasó része, ez gyűjti össze a vizet a testsejtjeinkben.

Ha túl sósan eszünk mindent, vagy túl kevés B6-vitamint fogyasztunk az vizesedésre, ödémákra vezet a lábszárban, az arcon vagy a kézen.

Sok embernek csak azért nagy a hasa, mert kevés piridoxin van a vérében

A piridoxin hozza létre a májban a transzaminázokat, azokat az enzimeket, amelyek az aminosavak továbbhasznosítását végzik. Az enzimek szabályozzák a fehérje szükség szerinti anyagcsere-felhasználását.

 • Mi, mai emberek sokkal kevesebbet mozgunk, mint őseink 10 vagy 100 000 évvel ezelőtt, így aztán rendszerint kielégítő a táplálékkal felvett fehérje izomaminosav-tartalma (hacsak nem vagyunk fanatikus bodybuilderek, vagy kalapácsvetők). Ezzel szemben 70-szer annyi lelki és idegstresszt kell kiállnunk, mint az őseinknek,®munkahelyi stressz, teljesítmény követelmények, megélhetési gondok- bajok, konfliktusok, szorongás, depresszió stb. formájában. Minderre esetleg általában elég a fehérje, de ritkán elég a B6-vitamin a fehérje feldolgozására. Ezért fogyasszunk B6-vitamint, piridoxint, de ne kövessük el azt a hibát, hogy gyógyszertárban csak magát a piridoxint szerezzük be. A B2-vitamin (riboflavin) nélkül a B6-vitamin még az ¼-ét sem éri. Minden B-vitamin csak abban az összeállításban hasznos, ahogyan a természet kitalálta. Bőségesen tartalmaz B-vitaminokat a sörélesztő, a melasz, és mindenekelőtt a házilag őrölt gabonafélék. Mi, közép-európaiak tulajdonképpen mindnyájan piridoxin-hiányban szenvedünk, mert a liszt előállításakor gyakorlatilag a teljes piridoxin mennyiséget eltávolítják.
 • Ezt a vitamint nem tárolja a máj, 8 órán belül eltávozik a vizelettel, ezért helyes napjában 2-szer (délelőtt és délután) házilag őrölt gabonafélékből összeállított müzlit ennünk ® mert ez a létező legjobb idegnyugtató.

Források: 5mp.eu/fajlok/bodinerozsika/vitaminok_b_vit_www.5mp.eu_.doc, Lukács Zsuzsanna - Vitaminok - a természet apró csodái

Earl Mindell – Vitamin Biblia, Internet

 

 

B9-vitamin (Folsav) - A jókedv garanciája

A folsav (B9 vitamin) komplex B-vitamin, amely szoros összefüggésben áll az idegrendszer működésével. Fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában és javításában. Hiányában ingerlékenység, depresszió és álmatlanság alakul ki. A kipihentség és a tiszta fej fontos a jó hangulat szempontjából. A folsav energiát és kiegyensúlyozott lelkiállapotot biztosít

Több életöröm a folsav segítségével.

A folsav szorgalmasan dolgozik az életörömünk megvalósításán, főleg a metionin idegfehérje anyagcseréjében. Ekkor keletkezik ugyanis két idegátvivő anyag, a szerotonin és a noradrenalin. A szerotonin az agyunkban és az idegrendszerünkben csillapító-megnyugtató, boldogító szerepet tölt be, örömteli gondolatok édeni tájaira visz, és esténként egészséges álomba ringat.

A noradrenalin az aktív nappali örömgyártó, aki lelkesen vezet bennünket harcba a stresszproblémák ellen - vagy legalábbis ezt kellene tennie. Mindkét anyag a folsav segítségével szintetizálódik .

Forrás: http://www.vitaminvadasz.hu/ismertetes/folsav.html

 

 

B12-vitamin (kobalamin) – Kis adagokban hatásos. ,,Vörös vitamin”-ként is ismert.

A B12-vitamin enzimatikus fő feladata a metionin előállítása, amely a meleg érzelmekről, szeretetről, örömről és jókedvről gondoskodik. A depressziós emberek agyának szinte mindig alacsony a metionin-szintje. A metionin gyakorlatilag csak állati eredetű táplálékban: húsban, halban, sajtban található. A B12-vitamin, a folsav és a metionin (továbbá a C-vitamin) olyan munkacsoportot alkot, amely igen élesen az agyra és az idegekre szakosodott. Ugyanis ez a 3 anyagcserehuszár segíti elő az ún. monoaminok felépítését.

A B12 rendkívül gyorsan megszabadítja a szervezetet a mentális problémáktól, szorgos háziasszonyként kiseprűzi a testből a fáradtságot, csüggedést, szorongást, gondot és depressziós hangulatokat.

Egészségesen tartja az idegrendszert. Mérsékli az ingerlénységet. A B12-vitamin hiánya idegrendszeri zavarokat okoz pszichés területen, de akár az izmok idegműködésében is. 

Növeli a szervezet energiáját.

Folsav és B12 vitamin a leghatásosabb vitalizáló kezelés.

Forrás: 5mp.eu/fajlok/bodinerozsika/vitaminok_b_vit_www.5mp.eu_.doc, Lukács Zsuzsanna - Vitaminok - a természet apró csodái

 

 

Kolin – B-vitamin komplex tag, lipotróp (zsírokat emulgáló) hatású.

Nyugtató hatást fejt ki. Ha ideges vagy ,,fel van húzva” segíthet.

Az inozitollal együtt elősegíti a zsírok és a koleszterin felhasználását a szervezetben.

Segíti a koleszterinszintézis szabályozását. Emulgeálja a koleszterint, amely így nem rakódik le az érfalakba vagy az epekövekbe. Koleszterint és zsírt oldó (emulgeáló).

Egyik a kevés olyan anyagoknak amelyek áttudnak hatolni az úgynevezett vér-agy gáton, amely megvédi az agyat többek közt az étrendi változások hatásaitól.

Közvetlenül bejut az agysejtekbe, ahol egy, az emlékezést elősegítő vegyület képződik belőle.

Megkönnyíti az idegimpulzusok haladását, különösen azokat, amelyeket az agy az emlékezés folyamatában felhasznál.

A diák teljesítményét kolinban gazdag ételek fokozott fogyasztásával növelheti.

Segít leküzdeni az időskori emlékezetvesztést (napi 1-5 g-os adagokban)

A májban segít a toxikus anyagok és a gyógyszerek méregtelenítésében.

A legfőbb természetes forrásai: tojássárgája, szív, zöld levelű főzelékek, élesztő, máj, búzacsíra, lecitin.

Mindig a többi B-vitaminnal szedje.

Források: 5mp.eu/fajlok/bodinerozsika/vitaminok_b_vit_www.5mp.eu_.doc, Lukács Zsuzsanna - Vitaminok - a természet apró csodái

Earl Mindell – Vitamin Biblia, Internet

 

 

Inozitol

Az inozitolt korábban a B-vitaminok csoportjába sorolták (B9-vitamin néven találkozhatsz vele), bár a kolin és az inozitol a szó klasszikus értelmében nem vitaminok. A kolin és az inozitol a sejtmembránok felépítésében együttesen vesznek részt. A kolin főleg a táplálékokban található meg lecitin formájában, az inozitol pedig leginkább gyümölcsökben és gabonafélékben. Rendszeresen találkozhatsz velük különböző vitaminkombinációk során.

Mi a szerepe?

 • Nélkülözhetetlen az agy megfelelő működéséhez
 • Fontos szerepet játszik a pajzsmirigy egészséges működésében
 • Szerepet játszik a köztiagy megfelelő működésében
 • Fontos a vérlemezkék képzésében

Nélkülözhetetlen a vese működéséhez.

Az inozitol továbbá hangulatjavító, és nyugtató hatású. Sokak szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől, esetleg a magas vérnyomást is csökkenti.

Forrás: http://www.biotechusashop.hu/enciklopedia/Inozitol/

 

 

 

PABA - B10-vitamin, (para-amino-benzoesav-)

Mi a szerepe?

 • Hozzájárul az antioxidatív folyamatokhoz
 • Segít az emésztőrendszerben előforduló baktériumok működésében.
 • A folsav (vagyis a B4-vitamin) és a PABA nyújtott hatású és nagy dózisú kombinációjának hatására vissza lehet fordítani a haj őszülési folyamatát. Ezenkívül a PABA segíti a folsavnak, továbbá a B5-vitaminnak, vagyis a pantoténsavnak a felszívódását is.
 • Csökkentsd a koleszterint PABA-val! Csökkenti a magas koleszterinszintet, mivel növeli annak felhasználását, így csökkentve a zsírok lerakodását az érfalakon.
 • A PABA szerepe vashiány és cukorbetegség esetén. Szerepe van a vas anyagcserében (hemoglobin kialakítása) és a vörösvértestképzésben. A PABA bevitelével elkerülhető a vashiányos vérszegénység kialakulása. B-vitaminokkal együtt erősíti azok hatását, az inozittal (B9-vitamin) együtt pedig immunerősítő hatást fejt ki. Cukorbetegek számára is igen fontos a PABA, mivel segít a szervezetnek az optimális cukorszint tartásában.
 • Rendkívül fontos a haj egészséges növekedésének folyamatában, és ennek hiánya hajhulláshoz, súlyosabb esetben kopaszodáshoz is vezethet.
 • Bizonyos bőrproblémák kezelésére is jótékony a hatása, így az ekcéma gyógyulási folyamatában is.

Ezentúl pedig nyugtató hatású, csökkenti a szorongás érzetét és a deperesszió tüneteit.

Forrás: http://www.biotechusashop.hu/enciklopedia/PABA/

 

A stressz kimeríti a B-vitamin készletet. Minden stresszállapot után növelni kell a B-komplex bevételt.

Az ötvenes években használtak először nagy dózisban B- és C-vitamint pszichés megbetegedések kezelésére

A B-vitaminok együtt hatásosabbak.

A vevőknek B-vitamin komplexet és B12-vitamin tablettákat adtak az eredmény fantasztikus volt, jobban érezték magukat és energikusabbak lettek.

 

Egyes vitaminok a B-komplex családból serkentik a dopamin és noradrenalin hormonok termelését. Egyik közülük a B9 vitamin. Ha hiányzik a szervezetünkből, nyűgösek és érzékenyebbek leszünk, ugyanakkor az álmatlanság is gyötörni kezd. Egy másik vitamin, a B1 pedig megkönnyíti a cukrok energiává való változását, ezáltal antidepresszáns hatással is bírnak.

http://filantropikum.com/evessel-hozd-meg-a-kedved-anelkul-hogy-elhiznal/

 

 

Biotin (H-vitamin) – Vízoldékony. B-vitamin komplex tag.

Az aszkorbinsav szintéziséhez biotinra van szükség.

Nélkülözhetetlen a normális zsír és fehérje anyagcseréhez.

A biotinnak fontos szerepe van a glikogénnek a májban és az izmokban tartalékolt szénhidrátnak a felépítésében, valamint segítségével az összesen 22 létező aminosav (a fehérje építőkövei) közül 16 alakulhat át glükózzá. Ez a folyamat is rendkívül fontos a stabil vércukorszint fenntartásához.

 • Tehát a biotin stabilizálja a vércukorszintet. Agyvelő-és idegsejtjeink kizárólag a glükózt, vagyis a vércukrot fogadják el energiaforrásként. Ezért kell a vércukorszintnek állandónak lenni, a legelőnyösebb 80-100 mg glükóz 100 ml vérben. Ha ez a szint csak 60 mg Þidegesek, ingerlékenyek, szorongók és fáradtak vagyunk, 40 mg-nál Þ reggelenként a felkeléskor gyötör a gondolat, hogy ezt a napot valahogy végig is kell csinálni, 30 mg-nál Þ már képtelenek vagyunk eleget tenni a mindennapos kötelezettségeinknek. Egyetlen valójában ártatlan összezördülés, egyetlen visszautasítás ideg-összeroppanáshoz vezet. A túl alacsony vércukorszint (hipoglikémia) a legújabb népbetegségek egyike, szinte minden 2. ember állandóan, vagy időnként szenved tőle.
 • A nők csak 300 gr glükózt tudnak tárolni, a férfiak viszont 400-at. Ezért van az, hogy a nők hamarabb lesznek idegesek, vagy esetleg depressziósak, és gyakran szenvednek álmatlanságtól, mint a férfiak.  Mindez elég ok arra, hogy vigyázzunk a megfelelő biotin-ellátottságra.
 • A biotin segít a fehérje feldolgozásában, az anyagcsere során fontos szövetségese más B-vitaminoknak, így a folsavnak, a pantoténsavnak és a B12-nek. Ráadásul hozzájárul a zsírsavak felépítéséhez és a zsír elégetéséhez.

A biotin szépségvitamin kéntartalma segítségével sima bőrt, dús hajat és erős körmöket varázsol. A biotinhiány igen gyorsan jelentkezik: a faggyúmirigyek kórosan működnek, a haj hullani kezd, és a fejbőr korpásodik, a körmök is hamarabb beszakadnak.

A biotin szinergista módon hat ezét a leghatásosabb B2-, B6- és A-vitaminnal együtt pl. a bőrt egészségesen tartják. A B-vitamin-csoport többi tagja mellett a magnézium és a mangán segíti a biotin felszívódását. A H-vitamin kiegészítőt étkezéskor célszerű fogyasztani.

Megakadályozza hogy a haj megőszüljön. Jó hatást értek el vele a kopaszság elleni kezelésében.

Enyhíti az izomfájdalmakat. Csökkenti a test és az arc ekcémáját és a dermatitist.

Hiánybetegség: Nagyfokú kimerültség, zsíranyagcsere zavarok, a test és az arc ekcémáját.

 

 

E-vitamin

Sokoldalú vitamin, mely szív- és érhálózatunk, idegrendszerünk, bőrünk, és hajunk egészségi állapotáért felelős, valamint elősegíti szervezetünk regenerációs folyamatait, javítja a sebgyógyulást, és a szexuális életminőséget is kedvezően befolyásolhatja.

Aki E-vitamint szed hosszabb ideig megőrzi a fiatalságát, mert késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.

Aki E-vitamint szed oxigénnel látja el a szervezetet, és ezáltal fokozza az állóképességet.

Mérsékli a fáradtságot.

Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés káros hatásaival szemben.

Az E-vitamin és a szelén szinergista hatású. Fokozza az A-vitamin hatását.

Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik a bőrön.

Vizelethajtó hatása van, így csökkenthető a vérnyomást. Megakadályozza a véralvadékok keletkezését illetve azok oldódását. Enyhíti a lábikra- és lábizomgörcsöket. E-vitamin javíthatja a rossz vérkeringést.

·  Az E-vitamin fontos szerepet játszik a többszörösen telítetlen zsírsavak szabad gyökökkel szembeni védelmében, így a sejtek normál működésének megőrzésében. Az E-vitamin azáltal, hogy megvédi ezeket a sejteket és molekulákat, jelentős gyulladásgátló hatással bír, amely nagyban hozzájárul pl. az asztma, a gyulladásos ízületi betegség tüneteinek enyhítéséhez.

·  Az E-vitamin szabad gyökökre gyakorolt kedvező hatása hozzájárulhat a kognitív képességek korral járó hanyatlásának csökkentéséhez.

·  Az E-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében. E-vitamin csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, segít csökkenteni a változó kori menopauza okozta hőhullámok gyakoriságát és súlyosságát és hozzájárul a cukorbetegség okozta szövődmények kockázatának csökkentéséhez. Ez a vitamin nagyon fontos szerepet játszik az érrendszeri megbetegedések elkerülésében is.

Ha rendszeresen klórozott ivóvizet fogyaszt több E-vitaminra van szüksége.

Klórozott víz fogyasztása esetén a táplálékkal kevesebb E-vitamin jut a szervezetbe. ( A klórozott víz tönkreteszi az E-vitamint). Ezért aki klórozott vizet iszik jól teszi ha joghurtot eszik. Ez a legjobb módja, hogy a klór által elpusztított bélbaktériumokat pótolja.

Forrás: http://www.vitaminstation.hu/hu/e_vitamin

http://www.vitaminstation.hu/hu/e-vitamin-termekismerteto

Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

 

D-vitamin

A D-vitamin természetesen nemcsak a csontjainkra hat. A csonterősítésen kívül még gondoskodik az idegrendszer megfelelő működéséről, segítségével nyugodtak, optimisták vagyunk (akárcsak a B-vitaminokkal). Ezenkívül fokozza a hormonképződést és javítja a vérkeringést. Méregtelenítő hatása is van, mivel a szervezet ólommentesítését látja el. De nem szabad elfelejtenünk megemlíteni azt sem, hogy a jó szívműködéshez, izomműködéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez is D-vitaminra van szükség. Kiváló gyógyír depresszió ellen is (a mellékpajzsmirigy hormontermelését is rendbe teszi). Asztma, szívbetegségek, cukorbetegség, akné megelőzésében és kezelésében. Kutatások szerint a D-vitamin hiánya továbbá szerepet játszik az autoimmun betegségek (gyulladásos bélbetegség, rheumatoid arthritis), osteoarthritisban.

Egyébként a D-vitamin nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag, ami az aktív D-hormon képződését segíti. Köznapi nyelven azonban - zsírban oldódó - vitamin.

 

Megtudhatod, hogy miért lehet a D-vitamin az egyike a legfontosabb tápanyagainknak, kit veszélyeztet leginkább a hiánya, és mik a legbiztonságosabb módjai, hogy D-vitaminhoz juss.

 

A D-vitamin elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, a kalcium és a foszfor felszívódását segíti, és a csontok ásványosítása. A D-vitamin egy részét, szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására.

A D-vitamin hormonszerű természetes anyag vagyis nem ugyanott hasznosul a szervezetben, mint ahol termelődik. A szervezet nem a táplálékkal jut hozzá, hanem a növényi, illetve állati eredetű provitaminból alakítja át.

A D-vitamin hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem az immunrendszert befolyásolva a szervezet működésének egészét érinti. Számos betegség megelőzésében kiemelt szerepet játszik. A D-vitamin zsírban oldódó, elraktározódó vitamin. A gyűjtőnév alá tartozik a D1, D2, D3 vitaminok. Van D2 és D3 vitaminunk. A D2-vitamin (ergokalciferol) növényi ergoszterolból, a D3-vitamin (kolekalciferol) állati eredetű és jobb a felszívódása - a máj által előállított dehidrokoleszterinből a bőrben a napfény hatására képződik. A D3 vitamin a D-vitamin legjobban felhasználható formája a szervezet számára. A D3 vitamint tápanyagokkal vesszük fel: tejtermékek, tojás, tőkehal, tőkehal máj-olaj.

Éjszakai munkásoknak, Fogamzásgátlót szedőknek is több kell.

Azok a gyerekek akik nem D-vitaminozott tejet isznak, kapjanak külön D-vitamint.

Sötét bőrű embereknek északi országokban több D-vitamin kell.

A D-vitamin A- és C-vitaminnal, valamint kolinnal, kalciummal és foszforral hat a legjobban.


A D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott elővitaminokból napsugárzás hatására alakul át. A D-vitamin egyedülálló jellegzetessége, hogy kialakulásához a bőrünket rendszeresen érő napsugarakra van szükség, egész pontosan az UV(ibolyántúli)-sugárzás azon tartományába eső sugarakra, amelyek képesek a bőrünkben lévő szteroidokat D-vitaminná alakítani.

A szervezet a D-vitamint koleszterinből állítja elő. A reakciót az UV-sugárzás indítja be. Először a D-vitamin előanyaga alakul ki, amely a májban és a vesékben alakul át aktív formává és lesz a szervezetünk számára hasznosítható. A D-vitamin a többi zsírban oldódó vitamintól eltérően nem raktározódik el a májban.

Egy tökéletes világban soha nem kellene aggódnod az elegendő D-vitamin bevitele miatt. A tested ugyanis magától termeli azt. A trükk csupán annyi, hogy a bőrödet hetente néhány nap 15-30 percen át direkt napsugárzás kell, hogy érje. De az UV-sugarak, amik stimulálják a D-vitamin termelését, egyúttal bőrrákot is okozhatnak. Így a legtöbb szakértő nem ajánlja a napfény igénybevételét a problémás időszakokban (például nyáron délelőtt 11 és délután 3 óra között) a szükséges D-vitamin megszerzéséhez. Nyáron a napi igény fedezéséhez elegendő napi fél óra napfényen való tartózkodás. Télen azonban megnő a táplálékainkkal felvehető D-vitamin jelentősége. De mivel bőrünk védelmében fényvédő krémeket kell használnunk, nyáron is előfordulhat, hogy nem termelődik elegendő D-vitamin a szervezetünkben. A csecsemőket és kisgyerekeket nem érheti közvetlen napfény, és bőrüket árnyékban is magas faktorszámú fényvédő krémekkel kell védeni. Ezért a kismamák és a gyerekek táplálkozására is kiemelten fontos kellő hangsúlyt fektetni.

D-vitamin igényünket nagyjából 90 százalékban a napsugárzás hatására előállított D-vitamin fedezi.

 

Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen. A táplálkozással felvett mennyiség nem olyan jelentős.

Ha a vérben lévő kalcium mennyisége csökken, a D-vitamin inaktív előanyaga aktív D-vitaminná (kalcitriol) alakul, ami a parathormonnal együtt kalciumot szabadít fel a csontokból, így a szervezet több kalciumot tud felvenni a bélrendszerből, és a vér kalciumszintje is emelkedik. Ha a szervezetben elegendő kalcium van, kevesebb aktív D-vitamin termelődik.

 

Az utóbbi években elég sok szakirodalom jelent meg, amely azt mutatta be, hogy a D vitamin a szervezetben igen sok funkciót ellátó hormon, és hiánya immunhiányos állapotot idéz elő, fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmunbetegségek kockázatát, rontja az inzulin hasznosulását és károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit. S mivel a D vitamin, mint hormon, fontos szerepet játszik a sejtosztódásban is, a népességszintű D vitamin hiány az egyik oka a rákjárványnak. A D vitamin fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségekkel szembeni védelemben is, és az alacsony D vitaminszint a vizsgálatokban bejósolta idős emberek önellátó képességének és kognitív képességeinek szintjét. A magzat fejlődésében a D vitamin hiánya súlyos fejlődési zavarokhoz vezet, csecsemőkorban pedig pl. véd a cukorbetegség vagy később multiplex szklerózis vagy asztma ellen. Gyakran betegeskedő gyerekeknek nagy dózisú D vitaminra megszűntek a felsőlégúti betegségei.
Az orvosoknak és az embereknek meg kéne végre érteni, hogy a D vitamin nem csupán a csontok "vitaminja", hanem egy rendkívül fontos hormon, amely évmilliókon keresztül az emberi szervezetben -mivel állandóan napon voltunk - igen magas szintű volt. A ma érvényes nevetséges napi ajánlott adagokat nem tudományos mérésekre, hanem feltevésekre és aggodalmakra alapozva mondták ki. Ezek az ajánlások felelősek igen sok megbetegedésért és közvetve igen sok halálért. Ideje volna legalább a szakembereknek elolvasni a szakirodalmat. És ideje volna megszüntetni azt az abszurd helyzetet, hogy ósdi nézeteket valló orvosok és közegészségügyisek makacsul ragaszkodjanak az elavult dózisokhoz, és a D vitamin vényköteles gyógyszerként való kezelésével megakadályozzák az embereket abban, hogy az egészségüket megóvják.
Forrás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/d-vitamin-adagolas.htm

 

Hivatalos jelentések szerint: a D-vitamin hiánya olyan mértékben általános a gyermekek körében, hogy emiatt egy teljes generációra vetítve várhatóak súlyos egészségügyi problémák a jövőben.

Egy friss tanulmány a Pediatrics című lapból azt állítja, hogy az 1-21 éves korosztály körében a D-vitamin hiány 50-60%-ot is meghaladja átlagosan.
Pár év múlva a ma D-vitamin hiányban (a cikk szerint csupán elégtelen bevitel) szenvedő gyerekek olyan jól jövedelmező betegségekkel jelentkeznek a gyógyszertárakban, mint rák, depresszió, csontritkulás, elhízás és szívbetegségek, amiket számos kutatás hozott szoros kapcsolatba a D-vitamin hiányával.

Miért ilyen alacsony a gyermekek D-vitamin szintje?

Elsősorban civilizációs problémákra vezethetők vissza, másodsorban a szülői teljes tájékozatlanságra.
A napfény hatására a testünk képes maga előállítani D-vitamint és ha megfelelő az étrendünk az ételeinkből is képesek vagyunk hasznosítani. Mivel azonban a gyermekeink életmódja ma már olyan, hogy többet ülnek a számítógép előtt, mint a játszótéren, sőt, ma már szinte egész nap az iskolában vannak, így nem tartózkodnak napsütésben (vagy legalább természetes fényben és levegőn) naponta egy-két órát. A gyors és készételek vitamin tartalma sem elegendő, így a napfény hiánya és az elégtelen táplálkozás eredményén nincs is mit csodálkozni.
Másik nagy tévhit, hogy nyáron ne tartózkodjunk a napon 11 és 15 óra között.! Illetve ez talán helyes, ne tartózkodjunk tűző napon, de a levegőn és árnyékban, vagy félárnyékban igen!

A napolaj és ózonlyuk üzletág nyáron szinte naponta szajkózza, milyen veszélyes a napon tartózkodni és mára elérték, hogy senki nem tudja, hogy a napfény létfontosságú tápanyag, azt viszont mindenki tudja, hogy milyen veszélyes! Megemlíteném itt azt is, hogy azt elfelejtik hozzátenni, hogy a napfényvédő krémeik legalább 5 rákkeltő anyagot tartalmaznak, tehát csak akkor kenje magára valaki, ha megunta az életét. A napvédő krémek miközben felszívódnak a bőrön keresztül valóban védőréteget képeznek a bőrünkön... ezzel viszont csak azt érjük el, hogy a D vitamin előállításunkat gátoljuk, a szervezetünket viszont plusz mérgekkel is terheljük.

A D vitamin hiány szintjét a „hivatalos szervek” a megállapított normál értékhez képest nagyon alacsonyan állapították meg, ebből pedig az következik, hogy az optimális egészséghez szükséges D-vitamin szintet talán a gyermekek 90%-a sem éri el. Megfelelő D vitamin szint elérése helyett krónikus D-vitamin hiánytól kialakult betegségek megjelenésével kell számolniuk rövidesen.

Sajnálatos módon a "hivatalos szervek" ahelyett, hogy a hiány megszüntetésén törnék e fejüket, inkább üldözik és betiltják azokat a vitamin készítményeket, amelyek elegendő mennyiséget tartalmaznak például D-vitaminból, hogy a fenti hiányt némileg ellensúlyozzák. Ahelyett, hogy megtanítanák a szülőknek és a tanároknak a legfontosabb tudnivalókat a napfényről vagy a vitaminokról, tevőlegesen járulnak hozzá a gyermekek beteggé tételéhez.

 

A D vitamin pozitív hatásai

Mindezért úgy gondolom, hogy egy felelősségteljes szülő odafigyel arra, hogy a gyermeke az év minden napján tartózkodjon eleget természetes (nap)fényben, megfelelő vitamindús ételek kerüljenek minden nap a családi asztalra és nem utolsó sorban a ma már nem titok D vitamin hiányát megfelelő készítményekkel pótolja. Mindez természetesen vonatkozik magára a szülőre és az idősebb korosztályra is egyaránt!
Láthatod, hogy a D vitamin szintünket nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, pótold a krónikus D vitamin hiányt 500X2000 NE-t tartalmazó D3-vitamin készítményünkkel!

Forrás: http://biowellnatura.hu/slug/eltitkolt-vitaminhiany---avagy-miert-szedj-d-vitamint-az-oszi-teli-honapokban.html

 

Legtöbben tisztában van azzal, hogy a D-vitamin az erős csontokért szükséges. A D-vitaminnak egyetlen fontos feladata van, ez pedig nem más, mint a bélből felvett kalcium kalciumsóit beépíteni a csontokba és a fogakba. Tehát a D-vitamin felelős azért, hogy csontjaink épek és egészségesek legyenek. Ezenkívül még szabályozzák a foszfor háztartásunkat is. D-vitamin nélkül nem létezik erős csontváz.

Most kiderül, hogy ez a vitamin, vagyis inkább annak hiánya milyen szerepet játszhat az asztma, a rák, a depresszió, a szívbetegség, és a diabétesz kialakulásában, valamint a súlygyarapodásban.

 

A kielégítő D3 vitamin-ellátottság egy nagyon fontos tényező, melynek mélyreható következményei vannak az emberi szervezetre nézve.

A D3 vitamin hiányát, és annak rendszerint súlyos következményeit szinte minden területen kimutatták már, a teherbeesés elmaradásától a rákos megbetegedésekig. Ezek a kutatások ritkán jutnak el a magyar olvasókhoz, ha igen, akkor is legfeljebb valamelyik internetes bulvárlap egészségesnek álcázott rovatában - sokszor ellentétes értelemmel. Tartsuk emlékezetben, hogy a lenti "csodákat", vagyis a tolószék elhagyását mindössze napi 7000 egység D vitamin  okozta!

 

 

A D-vitamin egy olyan speciális hormon, amelyre szervezetünk minden szövetének szüksége van. Megfelelő mennyiségben csak akkor állna rendelkezésünkre, ha az Egyenlítő környékén élnénk, és mindennap félmeztelenül a napon tartózkodnánk. De hála a modern kutatás eredményeinek, mai viszonyaink közt is lehetővé vált, hogy kialakítsuk az evolúciósan optimális D-vitamin-szintünket. A mai kor emberénél ugyanis - hasonlóan a folyamatos C-vitamin-hiányban szenvedő középkori tengerészekhez - a D-vitamin fel nem ismert hiánya a legkülönbözőbb súlyos betegségek kialakulásához vezethet, amelyeket aztán a nyugati orvoslás méregdrága gyógyszerekkel és beavatkozásokkal próbál - meglehetősen sikertelenül - kezelni. Vitaminhiányt azonban csak vitaminbevitellel lehet megszüntetni!
Az egészség - ahogy mondani szokás - bármennyit megér. Ehhez képest a D-vitamin filléres tétel. Ám amíg erre nem ébred rá az egészségügyi kormányzat és az orvoslás, nem tehetünk mást, mint hogy a saját kezünkbe vesszük egészségünk védelmét.

http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?SessionID=16033026988A090DD6E47CA932C713C63B07C013E67CA90A1DAE2ACFGSUBUQREMQNKAXNLBQXVHXCDBSKAYCEWP33FF7D5150BABD45271E467FA18A5261FAF7EF2C2EAF85F2AF6B&TabSheet=book&Page=1&SrcWord=&SrcField=sf&SrcCategory=&CategoryID=AIA&BookID=722402&GotoBook=True&Price=&CBStock=Checked&CBDiscount=&LastDays=20&navsource=

 

- D-vitamin, az egészséges szívért: Kutatások bizonyították, hogy az idősebbeknél nagyobb a szívproblémák kockázata.

- Asztmára: A kutatások a nem megfelelő D-vitamin-szint és a súlyosabb asztma között is kapcsolatot véltek felfedezni. Azok az asztmás gyerekek, akiknek nincs megfelelő mennyiségű D-vitamin a szervezetükben, többször kerülnek kórházba és több gyógyszert használnak.

- Magas vérnyomás: Egy tanulmány szerint a magas vérnyomásban és D-vitamin-hiányban szenvedő embereknek 2-szer nagyobb eséllyel volt kardiológiai panaszuk, mint másoknak. A D-vitamin-hiány nem köthető kardiovaszkuláris problémához azoknál, akiknek nem magas a vérnyomásuk.

- Fogromlás ellen.

- Rák ellenes: Bizonyítottan felveszi a harcot a daganatos betegségekkel szemben, csökkenti a daganat gyakoriságát, gátolja annak sejtosztódását. Talán van, akit meglep, de gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy a D3-vitamin  gátolni képes többféle rákbetegség kialakulását. Sőt, a sejt-proliferációra  gyakorolt hatását illetően szakmai publikációkban már azt sem tartják kizártnak, hogy fennálló rákbetegség esetén szerepe van az áttételek kialakulásának és a meglévő tumorsejtek további szaporodásának megakadályozásában! Egy kutatatásban a D-vitamin-hiányban szenvedő nőknél 94%-kal nagyobb eséllyel diagnosztizálták a rák továbbterjedését, mint a D-vitamin-hiányban nem szenvedőknél. A D-vitaminhiányban szenvedőknek ráadásul 73%-kal nagyobb esélyük volt a halálra az elkövetkezendő 10 évben. Más tanulmányok szerint a D-vitamin védelmet is nyújthat a mellrákkal szemben. 17 fajta rákbetegségkialakulásában a D-vitamin hiánya szerepet játszik.

- Cukorbetegség ellen: Hiánya többek közt inzulinrezisztenciához vezethet, így jelenléte segít megakadályozni a cukorbetegséget és az elhízást is. Egy új kutatás során megtalálták az esetleges okát az elhízásnak és a 2-es típusú diabétesz széleskörű elterjedésének a gyerekeknél: nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű D-vitamint. Bizonyított, hogy azok a gyerekek, akik elegendő D-vitaminhoz jutnak, akár napfény, akár az étrend által, kisebb eséllyel lesznek cukorbetegek.

- Depresszió ellen: Kiváló gyógyír depresszió ellen is (a mellékpajzsmirigy hormontermelését is rendbe teszi). Bizonyos kutatások az alacsony D-vitamin-szintet összekapcsolták az idősebbeknél kialakuló depresszióval. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a D-vitamin hiánya a mellékpajzsmirigy fokozott hormontermelését okozza. Az alacsony D-vitamin-szint és a magas parathormon szint pedig a depresszió súlyosságához köthető.

- Akné. Sok tizenéves fedezi fel magától, hogy az akné egyik legjobb ellenszere a napozás. Ha valakinek aknéja van, a vér D-vitamin szintjét fel kell vinni 60-80 ng/ml-re, és az akné egyszerűen eltűnhet.

- Influenza: D-vitamint illetően az utóbbi 10 évben jelentős kutatási eredmények kerültek napvilágra. Dr. John Cannell, a Vitamin D Council alapítója vetette föl legelőször azt a hipotézist, hogy az influenza nem más, mint a D-vitamin-hiány egyik megnyilvánulása. Támogatja az immunrendszert és a fertőzésekkel szembeni küzdelmet sejtszinten, fokozza az immunválaszt.

- Légúti fertőzések megelőzése: Más tanulmányok eredménye is azt sugallja, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a hétköznapi légúti infekciók megelőzésében, mint a nátha és az influenza. Azok a betegek, akiknek alsó légúti megbetegedésük van – asztma, tüdőtágulat – a légúti infekcióikért részben felelős lehet a D-vitamin hiány. Létezik tehát jó néhány bizonyíték arra, hogy ahhoz, hogy elkerüljünk mindenféle infekciót, a D-vitamin ellátottság optimalizálása lenne az abszolút a legjobb stratégia,– valamint hogy a szezonális influenza valódi oka a D-vitamin hiánya – nem pedig a vírus önmaga.

- Segíti a kalcium beépülését és ezáltal a csontképzést.

- A sejtosztódás, sejtdifferenciálódás, sőt a magzati fejlődés folyamatába is beleavatkozik.

- Elhízás ellen: Segít az ideális testsúly megtartásában. Hiánya többek közt inzulinrezisztenciához vezethet, így jelenléte segít megakadályozni az elhízást és a cukorbetegséget is.

-Szabályozza a hormonrendszert, elősegíti annak egészséges egyensúlyát.

- Izombántalmak: Öt, súlyos izombántalomban szenvedő beteg esetét mutatjuk be, akiknél a  betegség a D-vitamin hiányával hozható összefüggésbe. Az izomgyengeséget korábban mindegyik páciensnél egyéb okokkal: az időskorral, a diabétesz  szövődményével vagy általános kimerültséggel magyarázták. A D-vitamin pótlásával négy-hat hét alatt sikerült megszüntetni a fájdalmakat és  visszaállítani a normál izomerőt. Négy beteg teljesen visszanyerte mozgásképességét, és D-vitaminszintjük is normalizálódott, míg az ötödik beteg  mozgásképessége jelentősen javult. Az USA északi államaiban a krónikus D-vitaminhiány következményeként fellépő izombántalom valószínűleg sokaknál hozzájárul a mozgásképesség elvesztéséhez és az általános egészségromláshoz. E  hiánybetegség ismerete és kezelése jelentősen javíthatja a D-vitaminhiányban  szenvedő lakosok mozgásképességét és életminőségét.

- Kutatások szerint a D-vitamin hiánya továbbá szerepet játszik az autoimmun betegségek (gyulladásos bélbetegség, rheumatoid arthritis), osteoarthritis, csontritkulás, izomgyengeség nagyobb mértékű D-vitaminhiány esetén súlyos izombántalmak alakulhatnak ki, főleg a törzshöz közeli izmokban (gyakoriak a félrediagnosztizált esetek). Nagy-Britanniában és Észak-Európában jól ismerik a napsütés hiánya miatt  fellépő D-vitaminhiányt.

- Több mint 2000 gén szabályoz.

- Erősíti az immunendszert. Betegségmegelőzó, preventív hatása van.

 

Megelőzés:

Pl. Cukorbetegség esetén, illetve annak megelőzésére - D-vitamin-hiányos területeken a cukorbetegség gyakrabban fordul elő, és téli hónapokban, amikor a D-vitamin-hiány gyakoribb, romlik a 2-es típusú cukorbetegek állapota.

Megelőzési célból MINDENKINEK:

Télen és tavasszal, napfény szegény hónapokban. Szervezetünk télen nem jut elegendő napfényhez, ami a D-vitamin előállításához kell, így érdemes a személyes vitaminszintünk felmérése, a szükséges szeméyles D-vitamin pótláshoz.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. A D-vitamin megfelelő szintje csökkenti a rizikót a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására.

Más tanulmányok eredménye is azt sugallja, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a hétköznapi légúti infekciók megelőzésében, mint a nátha és az influenza.

 D-vitamin kivizsgálás központunkban

A vizsgálatot PhD. Dr. Polgár Marianne szakrendelésén lehet kérni. A vizsgálat laboratóriumi mintavétellel és egy dezitometriás vizsgálattal jár, ami teljesen fájdalommentes. Ezt követően a 2. konzultáció során történik meg az eredmények kiértékelése, és az individuális terápia beállítása.

Forrás: http://www.allergiakozpont.hu/d-vitamin-hiany

 

D2 vagy D3? Ez itt a kérdés

A D-vitamin étrendkiegészítők két formában elérhetők: D2 és D3. Mindkét verzió hatásos, és akármelyik szedhető az elegendő D-vitamin bevitele érdekében. De a 2 nem egyenlő a 3-mal. A D3 az a fajta D-vitamin, amelyet a test készít, és a legfrissebb jelentések szerint a D3 több mint 3-szor hatékonyabb lehet a D-vitamin-szint gyors növelésében és hosszabb ideig marad a szervezetben, mint a D2-vitamin.

Mennyi D-vitaminra van szükséged?

A szükséges D-vitamin mennyisége a kortól és a rizikó faktoroktól függ. Az ajánlott napi bevitel, amit ellenőriztek az 50 év alattiaknak 200 IU, 50 és 70 év között 400 IU, a 70 évnél is idősebbeknek pedig 600 IU. A fiataloknak, főként a gyerekeknek naponta 400 IU D-vitaminra van szükségük.

A D-vitaminszint ellenőrzése

Létezik egy egyszerű vérteszt (a D 25 hydroxyvitamin szintet méri), amit az orvos írhat elő számodra. Habár a legtöbb orvos csak akkor végezteti el, ha kéred.

D-vitamin és a gyógyszerek

A szteroidos gyógyszerek beleavatkozhatnak a D-vitamin-anyagcserédbe. Ha szteroidokat szedsz, mindenképpen beszéld meg az orvosoddal a D-vitamin kérdését. Ugyanez igaz a keményebb gyógyszerekre, mint például az epilepsziás görcsök elleni gyógyszerekre, vagy a koleszterinszint-csökkentők.

Mennyi a túl sok?

Van egy felső határa is annak, hogy mennyi D-vitamin szedése biztonságos. A napi 2000 IU az a mennyiség, ami még biztonságos, de egyes szakérők szerint a limit sokkal alacsonyabban van. Habár nem is kell több D-vitamint szedned, hacsak nem az orvosod írja azt elő.

(Sz.L.) Forrás. http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/taplalkozas/2202/D-vitamin

 

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely epesók segítségével oldódik ki az élelmiszerekből és fehérjére van szükség ahhoz, hogy eljusson a májba, mivel a vizes vérben nem lehet zsíranyagot szállítani. A májból a D-vitamin a vesébe jut, ahol feltöltődik és ezután már tökéletesen megfelelő lesz arra. hogy beépüljön a csontokba. Felszívódását az A-vitamin nagyban javítja, tehát érdemes együtt fogyasztani őket.

Erre a zsírban oldódó vitaminra, amit kalciferolnak is hívnak, a gyerekek számára napi 5 mcg-ra, a felnőttek esetében 10 mcg-ra van szükség.

Szerencsére szervezetünk is elő tudja állítani a bőrben, így D-vitamin elegendő mennyiségű napozással is pótolható. Persze ezzel óvatosan kell bánni: ne napozzunk 10-16 óra között, a fehér bőrűek kerüljék a tűző napot, stb.

Ezenkívül rengeteg élelmiszerben megtalálható a D-vitamin. Először a csukamájolajból vonták ki, mivel ebben található meg a legnagyobb koncentrációban: 2 kávéskanálnyi mennyiség 240 mcg-ot tartalmaz. De kitűnő D-vitamin forrás a hering, a makréla, a lazac, a szardínia, a tonhal, a tej, a teljes kiőrlésű gabona, a tojás és még a máj is.

Források: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=12

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11785/a-d-vitamin-jelentosege-szervezetunkben

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/taplalkozas/2202/D-vitamin

http://dvitamint.hu/a-csodalatos-d-vitamin/d-vitamin-forrasok/#ixzz39Wx9Dhzo

http://d-vitamin.hu/

http://www.allergiakozpont.hu/d-vitamin-hiany

http://www.vitaminfarm.hu/hir.php?cmnewscmd=n&cmnewsid=d-vitamin

http://betuleves.wordpress.com/2013/04/20/ebben-van-a-vitamin-okossagcsomag-a-d-vitaminrol/

http://biowellnatura.hu/slug/eltitkolt-vitaminhiany---avagy-miert-szedj-d-vitamint-az-oszi-teli-honapokban.html

http://www.welldorado.com/d-vitamin-dosszie/50-d-vitamin-es-a-rakbetegseg

http://www.welldorado.com/d-vitamin-dosszie/407-d-vitamin-es-az-izomproblemak

 

 

Aminosavak

Tirozin (L-tirozin)  - Az agyban található számos fontos vegyület építőköveként, a tirozin elsősorban a hangulatszabályozásért felelős epinefrin, norepinefrin, szerotonin és dopamin termelődéséhez szükséges, így hiánya a depresszió kialakulásával is összefüggésbe hozható. A tirozin ezen kívül a melanin (a haj- és bőrszínért felelős pigmentanyag) termelődését is segíti, továbbá a hormontermelésért és -szabályozásért felelős szervek (úm.: mellékvese, pajzsmirigy és agyalapi mirigy) működésére is hat. A tirozin emellett a fájdalomcsillapító hatással bíró enkefalinok szintézisében is részt vesz.
A tirozin egy non-esszenciális aminosav, amelyet a szervezet a fehérjéket alkotó aminosavak egyikéből, az ún. fenilalaninből szintetizál., amely a fehérjék összegyűjtéséért felelős, biztosítja az agy működésének normális feltételeit is. Ennek a magyarázata az, hogy a tirozin a dopamin előljárója, vagyis egy olyan agy által termelt anyag, amely befolyásolja a döntőképességünket, a motivációinkat, a figyelmünket, a törődésünket valami iránt. Éppen ezért, a tirozin-hiány depressziót eredményezhet. Az alacsony tirozinszint összefüggésbe hozható az alacsony vérnyomással, az alacsony testhőmérséklettel, valamint a pajzsmirigy alulműködésével.

Forrás: http://www.welness.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/a-kedelyallapot-javitas-termeszetes-modjai.html

http://filantropikum.com/evessel-hozd-meg-a-kedved-anelkul-hogy-elhiznal/

 

Triptofán - A jókedv ideg-közvetítője

A triptofán az az aminosav, amelyet az agy arra használ fel, hogy szerotonint termeljen. Azaz, a triptofán által lehetünk nap mint nap vidámak, ha megfelelő mennyiségben adagoljuk azt idegrendszerünknek.

Sokszor sok helyen leírták már: a fáradt középkorú nők egyenek sok banán. Elmúlik a lehangoltságuk és megfiatalodnak. A titok a triptofán. Ez az anyag nélkülözhetetlen a hangulatjavító szerotonin-termeléshez.

Emellett, a triptofán csökkenti az étvágyat, és általa nem kívánjuk annyira az édességet sem.

Miben találhatod meg?Bőven van belőle a lencsében, csicseriborsóban, tojásban, szárított zöldségekben, száraz babban, banánban, diófélékben, tökmagban, ordában vagy rikottában, rizsben.

http://filantropikum.com/evessel-hozd-meg-a-kedved-anelkul-hogy-elhiznal/

http://www.hirek.sk/mozaik/20110521201932/Jokedvre-derito-etelek.html

 

Fenilalanin – Neutrotranszmitterként működik. Olyan vegyület, amely jelzéseket visz át az idegsejtek és az agy között.

A szervezetben norepinefrinné és dopaminná alakul, izgalmi transzmitteré alakul át, amely az éberséget és a vitalitást fokozza. Erre tablettát étkezési időben vízzel vagy gyümölcslével.

A fenilalanin egyebek között az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet: olyan vegyület, amely jelzéseket szállít az idegsejtek és az agy között. A noradrenalin, adrenalin, dopamin szintézisében játszott szerepén keresztül stimuláló hatású, segíti az idegrendszer optimális működését.

A fenilalanin L-fenilalanin formájában stresszoldó hatású, ezáltal javítja a kedélyállapotot. 

Hangulatjavító hatása van, mivel közrejátszik az adrenalin és dopamin termelésében, ami fokozza aktivitásunkat és energiával tölt fel, az adrenalin szintézis kiindulási anyaga.

Ha kimerült ezt szedje, de ne feledje, hogy a szervezetben nem metabolizálódhat, ha C-vitamin-hiánya van.

Javítja az emlékezőképességet és a szellemi frissességet. Javítja a koncentrációképességet, fokozza az éberséget.

Fokozza a szexuális vágyat.

Étvágycsökkentő hatása is ismert, amely tirozin és triptofán jelenlétében fokozódik. Gyakran használják olyan étrendkiegészítők összetevőjeként, ahol a cél az éhségérzet csökkentése. A fenilalanin ugyanis serkenti az éhségérzetért felelős hormon működését és a jóllakottság állapotát idézi elő.

Nagyon jó ellenszere a migrénnek és a depressziónak.

Antidepresszáns és fájdalomcsillapító hatású. A fenilalanin az endorfin nevű hormonok képzésével és aktivizálásával erősíti és időben meghosszabbítja a szervezet saját fájdalomcsillapító reakcióját sérülés, baleset és betegség során. Azoknak az embereknek a vérében és likvorában, akik krónikus fájdalomban szenvednek, alacsonyabb az endorfin aktivitás szintje. A fenilalanin segít  helyreállítani a normális endorfin szinteket, így segít szervezetünknek és a  fájdalmat természetes módon képes csökkenteni. Hatékonyan enyhiti a krónikus, hosszú időn át tartó panaszokat, ugyanakkor érintetlenül hagyja a szervezet természetes védekező mechanizmusait a rövid idei tartó akut fájdalmakkal szemben.

A szervezet minden anyagcserefolyamatában részt vesz, hatékony az arthritisszel szemben.

Vannak olyan enzimrendszerek, amelyek a szervezetben állandóan elbontják az endorfinokat. A fenilalanin viszont gátolja ezeket az enzimeket. Ìgy lehetövé teszi, hogy az endorfinok el tudják végezni saját feladatukat.

A fenilalanin aszkorbinsav segítségével (amit C vitaminnal juttatunk a szervezetbe) adrenalinná alakul.

A tirozin termelődésében is fontos szerepe van, mivel a fenilalanin alakul át tirozinná. A tirozin pedig olyan aminosav, mely pszichésen fejti ki hatását az emberre, ezáltal fokozza a pajzsmirigy hormonok funkcionalitását.

A fenilalanin más jótékony hatását is megemlítve, fontos szerepet játszik a haj és a bőr pigmentációjában. Ha ez az aminosav hiányzik a szervezetből, gyorsabban kezd őszülni a haj már fiatal korban is, a bőr pedig hamar veszít üdeségéből, természetes szinéből és fiatalságából.

Érdekes kísérletet is folytattak, amelynek eredményeképp megállapították: a fenilalanin egy olyan kémiai hírvivő anyag koncentrációját is képes növelni az agyban, amely növeli a libidót és kiváltja a romantikus érzéseket.  A fenil-etil-alaninról van szó. A kutatások szerint azoknak az agyában, akik elveszítették érdeklődésüket a szex iránt, többnyire alacsony volt a fenil-etil-alanin mennyisége.

A fenilalanin az esszenciális aminosavak közé tartozik, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani, mivel ehhez nem állnak rendelkezésre megfelelő enzimek.

Így tehát táplálék útján kerül a szervezetbe.

A fenilalanin abban különbözik az orvosi receptre felírt, vagy az anélkül megvásárolható gyógyszerektől, hogy nem okoz hozzászokást.

Források: http://www.biotechusashop.hu/enciklopedia/Fenilalanin/

Earl Mindell – Vitamin Biblia

 

Ideghálozat - A jókedv alapja a jól működő ideghálozat.
A jókedvhez jól működő ideghálózatra van szükségünk.

Az olajozott működéshez óvni kell a sejthártyát, ugyanis ha az idegréteg összetapad, akkor az idegvégződések (receptorok) tízezrei előtt állja el a hormonok és a peptidek útját. Az idegek így nem képesek megfékezni az elszabadult stresszhormonok nyakló nélküli termelését sem, ezért állandósul az stresszes állapot.
Ahhoz, hogy oldható állapotban maradjon a sejthártya, C-vitaminra és lecitinre van szükségünk. Lecitint a patikákban is árulnak, de a szervezetünk is képes előállítani, ha elegendő kolin B-vitaminhoz (máj, tojássárgája, sörélesztő, búzacsíra) és inozit B-vitaminhoz (napraforgómag, diók, mogyorók, borsó, lencse) juttatjuk. Forrás: http://www.nlcafe.hu/eletmod/20080312/jokedv_dieta/

A vegetatív idegrendszer

A két részből álló vegetatív idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus részre oszlik. A szimpatikus területek az aktivitásért, a paraszimpatikus idegrendszer pedig a regenerálódásért felelős. A kettő közötti egyensúly - az igénybevétel és az ezt ellensúlyozó pihenés - felelős a kiegyensúlyozott, jó közérzetért.

Ha a túlhajszoltság miatt nincs lehetőség a regenerálódásra, felbillen a mérleg: ingerlékenység, feszültség, szorongás, alvászavar lesz a következmény. Éppen ezért fontos, hogy a pihenésre valamilyen formában - megfelelő alvásmennyiség, hétvégente délutáni heverészés, kertészkedés, sportolás, olvasgatás - mindig szakítsunk időt. A relaxációs módszerek úgyszintén eredményesek.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/psych?article_hid=20872

 

Rózsagyökér

A Rózsagyökér egy természetes energiabomba, amit több mint 3000 éve használtak a népi gyógyászatban. A Rózsagyökér a világ azon három növényének egyike, amely képes szervezetünk igényeihez alkalmazkodva, komplex módon erősíteni testünk szinte valamennyi életfunkcióját.

A Rózsagyökér kivonata hozzájárul a megfelelő szellemi és fizikai erőnlét fenntartásához, a keringési rendszer normális működéséhez, a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásához.

Erősíti a stressztűrő képességet, javítja a szellemi kitartást és támogatja a az immunrendszert.

Antioxidánsként gátolja a szervezetben zajló öregedési folyamatokat. Az északi népeknél az a mondás járja, aki Rózsagyökeret fogyaszt, az száz évnél is tovább él.

Amerikai, orosz, norvég tudományos kutatások egyértelműen dokumentálják a Rózsagyökér kedvező élettani hatásait.

Olyannyira, hogy az orosz sportolók és űrhajósok is Rózsagyökeret kapnak táplálék-kiegészítőként.

A Rózsagyökér képes csökkenteni a stressz káros hatásait és ez által alkalmas a legtöbb betegség megelőzésére.
Idegrendszerre, fizikai és szellemi fáradságra. Véd a stressz és a depresszió ellen. Erőnlét és Állóképesség fokozásra. Vágyfokozásra. Vikingek is használták jobb erőnlétre.
Jelenleg a Rózsagyökér a legegyszerűbb, leghatékonyabb megoldás arra, hogy napi 1 kapszulával a legtöbbet tegyük egészségünk és életenergiánk megőrzésében:

-Megszünteti a fáradságot, és plusz energiát biztosít a mindennapi élethez,

-Stressz és depresszió elleni védelem. A mentális erőnlét fokozásával segít leküzdeni a depressziós tüneteket.

-Oldja a stresszes állapotot, nyugtató hatással rendelkezik.

-Nyugodt alvást biztosít.

-Fizikai megterhelés esetén jó a szívnek, mert csökkenti a stresszhormonok mennyiségét.

-Normalizálja a vérnyomást,

-a vércukrot és a vér koleszterin szintjét.

-Cukorbetegeknél serkenti az inzulintermelést.

-Erős antioxidáns kapacitásával védelmezi a szív és a keringési érrendszert.

-Ismert, hogy csökkenti a stressz okozta szívinfarktus kockázatát.

-Fokozza a csontvelőben az őssejtek osztódását.

-Kimagasló szerepe van a májsejtek védelmében, regenerálódásában, megvédi a májat a mérgező anyagoktól.

-Időskori zavarok és betegségek elleni védelem.

-Az általános fizikai erősítés mellett az immunrendszert is támogatja, erősíti, ezáltal növeli a szervezet ellenálló képességét.

-Erős antioxidáns hatású.

-Javítja a szexuális funkciókat , szexuális funkció harmonizálása mindként nem esetén.

-Növeli az agy és az izmok vérellátását.

-Javítja a sportolók és erős fizikai munkát végzők teljesítőképességét.

-Javítja a koncentráló képességet és a mentális funkciókat ezáltal segítve a tanulást és a fárasztó szellemi munkát.

-Emeli az agy bioelektromos aktivitását, ezáltal segíti, javítja az emlékezés funkcióját, megkönnyíti a tanulás folyamatát.

-Az Odin Rózsagyökér nagy mennyiségben tartalmaz borostyánsavat is, amely fiatalító hatást fejt ki a sejtekben.

 • A készítmény fogyasztását betegség utáni lábadozás, fáradtság, kimerültség valamint a szervezet megnövekedett C-vitamin igénye ( pl. dohányzás,stressz, stb) esetén is ajánlják

Adagolási javaslat: reggel 1 kapszulát éhgyomorra bevenni.

Források: http://www.mentaltuning.hu/kereses/faradtsag-3834/odin-rozsagyoker-kapszula/108071/

http://bionom.hu/biobolt/etrend-taplalek-kiegeszitok/rhodiolaforce-new-chapter.html

http://www.egeszsegbolt.hu/termekek/7868/odin_rozsagyoker_kapszula/?gclid=CJ3Mo4L-878CFW-WtAodfhgAcA

http://www.herbakincsek.hu/termekek/odin-r%C3%B3zsagy%C3%B6k%C3%A9r-kapszula-30-db-3

http://vitaminlink.unas.hu/spd/unas_970968/Rhodiola---Rozsagyoker-kapszula---120-db-

 

A gyógyító Tao - A belső mosoly, és a hat gyógyító hang

A gyógyító tao olyan önsegítő rendszer, amelyet a betegsé­gek és a stressz gyógyítására illetve megelőzésére, továbbá az élet egyéb területeinek előmozdítására használhatunk. Legfon­tosabb fogalma az életenergia, azaz a chi növelése egyszerű módszerek és testgyakorlatok segítségével.

Ezt az életerőt azu­tán az akupunktúrás meridiánokon áramoltatjuk, és egészséggé, erővé, kiegyensúlyozott érzelmekké, alkotó szellemi megnyil­vánulássá alakítjuk.

A gyógyító tao mindenki számára elérhető, gyakorlati rend­szer, a több évszázados taoista gyakorlatok korszerűsített válto­zata.

A belső mosoly

Az őszinte mosoly szeretetteljes energiát sugároz, amely gyógyít és melegít. Emlékezzünk vissza egy olyan alkalomra, amikor betegek vagy feldúltak voltunk, és valaki — talán éppen egy idegen — kedvesen ránk mosolygott, mi pedig mindjárt jobban éreztük magunkat. Az egyik tanítványom mellrákból gyógyult fel a belső mosoly állandó gyakorlásával.

A régi Kínában a taoista mesterek felismerték a mosoly ere­jét. Önmagukon gyakorolták a belső mosolyt, amely mozgatta a chít, és magas szintű energiát hozott létre, egészséget, boldog­ságot, hosszú életet biztosított. Amikor önmagunkra mosoly­gunk, szinte fürdünk a szeretetben, a szeretet pedig gyógyít és fiatalít.

A belső mosoly a mosolygás energiáját életfontosságú szerveinkhez és mirigyeinkhez irányítja.

Amikor a szerveinkre mosolygunk, kitágulnak, meglágyulnak, nedvességtartal­muk nő, így hatékonyabban működnek. Ezáltal a máj például nagyobb helyen képes a tápanyagok tárolására, valamint a méregtelenítésre.

A belső mosoly gyakorlása a szervekben kezdődik. Ezek kapcsolatban állnak a vegetatív idegrendszerrel, amely a szervek és mirigyek működését szabályozza. A szemek észlelik el­sőként az érzelmi jelzéseket, és stressz- vagy vészhelyzetben serkentik a szervek illetve mirigyek működését (vészreakció), majd a krízis elmúltával ismét lelassítják. Ideális esetben a szem kiegyensúlyozott, nyugodt reakciószintet tart. Egész testünket ellazíthatjuk pusztán a szemünk ellazítása által, ily mó­don energiát szabadíthatunk fel az éppen aktuális tevékenység­hez.

Stresszhelyzetben, heves érzelmi reakció esetén, haraggal vagy félelemmel telve szerveink elzáródnak, teljesítőképessé­gük csökken. Emiatt sok energiát veszítünk, megfáradt, unal­mas, színtelen emberek leszünk, akikből hiányzik majd az éber­ség és a vidámság. A tanulás vagy új ötletek kidolgozása nehe­zünkre esik, hiába kényszerítjük magunkat a tanulásra, az anyag nem marad meg a fejünkben, és a tanultakat nem tudjuk feldol­gozni. A taoista rendszer szerint szerveink, érzékszerveink és testrészeink ugyancsak részt vesznek a tanulásban.

Amikor mosolygunk szerveinkre, érzékszerveinkre és miri­gyeinkre, kapcsolatba lépünk és kommunikálunk velük.

Mosolyogjunk a csecsemőmirigyre

Engedjük, hogy a mosoly energiája a csecsemőmirigyhez áramoljon, amely a szeretet és a tüz valamint a chi és a gyógyí­tó energia székhelye is.

Mosolygással űzzük el a negatív érzelmeket

Gyakoroljunk stresszhelyzetben, ha félünk, haragszunk vagy depresszió gyötör. Mosolyogjunk arra a testrészre, ahol a fe­szültséget, terhelést érezzük, és figyeljük, míg a negatív energia fokozatosan pozitív energiává, életerővé alakul. Ezek a kimerí­tő, negatív érzelmek pozitív energiává alakulnak. „Mosolyog­juk el" az ártalmas érzelmeket. A mosoly energiája képes élet­erővé alakítani olyan negatív emóciókat, mint például a harag, a stressz, a félelem vagy a türelmetlenség — feltéve, ha eleget mosolygunk ezekre az érzelmekre.

Források: MANTAK CHIA - A stressz életerővé alakításának taoista módszerei - (A belső mosoly — A hat gyógyító hang)

http://napidoktor.hu/blog/termeszetesen/szelid-gyogymodok/milyen-a-taoista-gyogyaszat/

http://www.tao-taichi.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=5

http://www.napfenyes.hu/eloadasok/eloadas/218/Varadi-Tibor-Taoista-gyogyaszat-alapjai

 

 

Reiki

A Reiki egy kiváló eszköz arra, hogy megteremtsed a testi-lelki egyensúlyt.

Éppúgy alkalmazható megelőzésre, mint akut és krónikus tünetek kezelésére, fizikai vagy lelki eredetű problémák kezelésére. Nagyszerű módszer a belső harmónia megteremtésére és folyamatos fenntartására.

A reiki kezelés sok millió embernek segít a világ minden táján, hogy megőrizze az egészségét, hatékonyan kezeljen különböző eredetű problémákat, a módszer gyakorlásával megteremtse a belső békét és harmónia állapotát. A reiki japán eredetű kézrátételes gyógymód és önfejlesztő módszer.

Az alapelv mindig ugyanaz: a csatornázott univerzális energia segítségével feloldjuk a testben lévő toxinok, az energetikai blokkokat, így támogatva a szervezet öngyógyító, regeneráló rendszerét. Eltérően az allopatikus gyógymódoktól, a Reiki energia, mindig a gyökér okot szünteti meg,

Általában néhány általános vagy célzott reiki kezeléssel (pl. lázcsillapítás, méregtelenítés) igen gyors a közérzet javulása. Krónikus betegségek esetében legyünk türelmesek, ilyenkor hosszabb terápia lehet szükséges.

Mi mindenre jó még a reiki kezelés?

 • megelőzésre – a rendszeres (ön)kezeléssel egyszerűen fenntartható a testi-lelki egészség állapota
 • a reiki kezelés során már azelőtt érzékelhetőek az energetikai blokkok, toxin felhalmozódások, mielőtt a fizikai tünetek megjelennének
 • gyógyulási folyamat felgyorsítására
 • a hagyományos orvosi kezelés hatékony kiegészítője
 • támogatja a test méregtelenítő folyamatait
 • elsősegélyként – alkalmazd a reiki kezelést vágás, zúzódás, horzsolás, égés, törés (kiegészítve orvosi ellátással) esetén.
 • fájdalomcsillapításra – bármilyen eredetű fájdalom hatékonyan csillapítható, legyen szó akut vagy krónikus esetről.
 • stresszoldás – a reiki kezelés hatékonyan oldja a feszültséget, megszünteti a zavaros gondolatokat, relaxáló hatású
 • mentális eredetű problémák kezelése

Források: http://jikidenreiki.hu/mi-a-reiki/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Reiki

http://jikidenreiki.hu/hogyan-hat-a-reiki-kezeles/

http://boldognapot.hu/blog/reiki-2/

http://www.reikitraditional.ro/jxcms/content/view/45/lang,hu/

 

 

Autogén tréning

Az autogén tréning alkalmazásával javulni fognak az eredményeid a tanulásban és a munkában, legyőzheted a szorongásaidat és a félelmeidet, illetve megtanulhatsz néhány perc alatt felfrissülni.

Határozottabb, kezdeményezőbb, kreatívabb, bátrabb leszel.

A koncentrációs képességed is fejlődni fog. Relaxálj, ha nem alszol jól, ha gyakran fáj a fejed vagy a hátad, ha izgulós vagy, és akkor feltétlenül, ha pánikrohamoktól szenvedsz!

Az autogén tréning az egyik legjobban megalapozott, legtöbbet kutatott relaxációs módszer, amely erősíti a test természetes, öngyógyító mechanizmusait. Ennek az ún. elme-test technika módszernek az eredete orvosi kutatásokból származik. Az autogén szó görög eredetű, az „autos” jelentése „ön”, a „genos”-é pedig „származik”. Ebből következik, hogy valami saját magunkból származik. A tréning szó pedig azt jelenti gyakorolni. Rendszeresen végzett gyakorlatról van szó, amely során a teljes ellazultság szomatikus és pszichés állapota érhető el. Ebben az állapotban elménk befolyásolni képes testünk ön-regulációs rendszerét, amely a keringést, a légzést, szívritmust stb. koordinálja. Az autogén tréning azáltal teszi lehetővé a stressz kontrollálását, hogy megtanítjuk autonóm idegrendszerünket ellazítani.

A jól végzett gyakorlás eredményeként érhető el a nyugalmi tónusra való organizmikus átkapcsolás. Ez azt jelenti, hogy a gyakorlottság birtokában a testi és pszichés működéseinket aktuális szándékainknak, céljainknak megfelelően vagyunk képesek szabályozni.

Ez azért jól hangzik nem? Szerintem sok embernek jól jönne egy pánikroham feletti kontroll. Persze gyakorlat teszi a mestert. Kitartónak kell lenni.

Kinek javasolt a tréning?

Mindenkinek, aki szeretné megtanulni és bárhol, bármikor tudatosan alkalmazni a módszert teste ellazítására, szellemi és közérzeti állapotának megnyugtatására. Az Interneten szinte mindenkinek ajánlják, főleg annak, aki közszereplést vállal, előadást tart. Egy szociális fóbiával küzdő személynek azért válhat hasznára, mert fő problémája, hogy mások társaságában szorong, retteg mindenféle nyilvános szerepléstől és elkerüli a számára félelmet jelentő helyzeteket. A pánikbeteg ugyanakkor a vegetatív tünetek tömkelegével kell, hogy megküzdjön nem beszélve egy jó adag félelemmel mindezek tetejébe. Ha valaki elsajátítja a gyakorlatot képes lesz csökkenteni a félelmét és elérni a nyugalmat, csitítani a vegetatív folyamatokat.

Az autogén tréning módszert eredetileg a pszichoszomatikus problémák kezelésére dolgozták ki, azaz olyan esetekre, amikor a testi betegség hátterében az orvosi vizsgálatok nem találnak szervi eltérést, ezért feltételezhető, hogy pszichés feszültség jelenik meg ilyen formában. Leggyakoribb ilyen problémák: vérkeringési zavarok, idegi szívritmuszavarok, vérnyomás-ingadozások, asztma, idegi gyomorpanaszok, a nemi szervek funkciózavarai, bizonyos fejfájások, koncentrációs zavarok stb.

A pszichoszomatikus zavarok mellett leginkább a szorongásos tünetek széles skálájának kezelésére használják.

Autogén tréning javasolt a stressz, feszültség csökkentésére, a szorongásos állapotok, alvászavar, depressziós zavarok, pszichoszomatikus megbetegedések kezelésére, az immunrendszer erősítésére és betegségmegelőzés céljából.

 

Az autogén tréning működésének élettani háttere, hogy nem csak az agyból kap a szervezetünk információt és utasítást, hanem szívünk, tüdőnk, izmaink működési állapotát is érzékeljük, és ezek visszahatnak az agyi központokra, az észlelt érzelmekre.

Ha izmainkat ellazítjuk – és ezt képesek vagyunk akaratunkkal befolyásolni, - olyan üzenetet kap az agy, hogy most nyugalmi időszak van, és akkor elfogadja, hogy takarékra lehet állítani a szervezetet. Csökken a vérnyomás, lassul a légzés és a pulzus, illetve az érzelmi állapot is az oldottság felé kezd elmozdulni.

Ez a tréning működésének az alapja: visszafordítja a stressz-spirált.

Mindenki rendelkezik az ellazulás képességével. Az autogén tréning során Ön azt tanulja meg, hogy miként tudja ezt az állapotot szándéka szerint előhívni és fenntartani.

 

Ha Veled is előfordul, hogy...

-Mostanában sokszor érzed magad kimerültnek.

-Estére nagyon könnyen elfáradsz. Rosszul alszol, fáradtan ébredsz.

-Feszültséggel telnek napjaid, sokat szorongsz.

-Mostanában többször megbetegszel.

-Nem tudsz megszabadulni káros szenvedélyeidtől, rossz szokásaidtól.

-Rossz érzéssel tölt el, mikor reggelente munkába indulsz.

 

A rendszeres gyakorlás következtében leggyakrabban jelentkező pozitív hatások:

• pániktünetek enyhülése, megszűnése

• megnövekedett nyugalom, kiegyensúlyozottság

• hatékony stresszkezelés, szorongáscsökkenés

• fokozott koncentrációs készség

• javuló memória és teljesítmény (fizikai és szellemi)

• testi tünetek, fájdalmak csökkenése

• vérnyomás optimalizálódása

• kiegyensúlyozottabb alvás

 fáradtságérzés csökkenése

önbizalom, önbecsülés növekedése

kiégés megelőzése, kezelése

élettel való elégedettség növekedése

akaraterő, önkontroll, énhatékonyság növekedése

Továbbá még mire jó: Puffadás, gyomorégés, verejtékezés, ingadozó vérnyomás, hideg végtagok, elpirulás, mellkasi fájdalom, feldolgozatlanság. Vegetatív idegrendszere ható.

 

Az autogén tréning segítségével a gyakorló nagyobb belső nyugalmat és higgadtságot ér el. Ezáltal kipiheni magát. A nyugalomból következően önmagával is jobban tud bánni: "barátságosabb lett önmagához", s ez jelentős feltétele a más emberekkel való érintkezésnek. Ezen túlmenően az autogén tréningnek kifejezett "fáradtságmegszüntető" hatása van, tehát: a gyakorlatot végző néhány perces gyakorlás után frissebbnek és kipihentebbnek érzi magát. Jobban tud koncentrálni is. Alvászavarokra is jó.

        A hatékony stresszkezelés elsajátításában az autogén tréning technikáján kívül az önismeret is fontos szerepet játszik, ezért ennek mélyítésére külön figyelmet fordítunk.

Források: http://www.relaxapont.hu/aut.htm

http://autogen-trening.hu/

http://www.panikbetegseg.eu/az_ellazulas_muveszete-1__resz__az_autogen_trening?gclid=CNejjbaI8L8CFRHHtAod2SkAxw

http://www.mentalkozpont.hu/autogen-trening.htm

http://www.eletrolszoloelmeny.hu/treningek/autogen-trening-relaxacio

http://www.vitalitas.hu/konyvek//autogen/autogen3.htm

 

    Az autogén tréning - a meditációhoz hasonlóan ez is önálló relaxációs gyakorlat, tehát pszichoterapeuta nélkül is végezhető. És persze nem csak relaxációs céllal, mert ez egyúttal ráhangoló gyakorlat is.
    A koncentráló képesség elengedhetetlenül szükséges a színre lépő színésznek, a start előtt álló sportolónak, a felszálláshoz készülő pilótának. Mi magunk is így vagyunk ezzel, mert segít, hogy optimális formába hozzuk magunkat vizsga előtt, mielőtt a volánhoz ülünk, nyilvános szónoklat előtt és még ezernyi szituációban. Ha az ember elsajátítja az autogén tréning tudományát, ezzel gyorsan meg tudja szűntetni a stresszhatásokat, a feszültséget és elegendő lesz 15-20 perc a teljes pihenéshez, az erő visszanyeréséhez. Ugyancsak megtanulható vele a tabletták nélküli fájdalomcsillapítás.
    Az autogén tréning megtanulásához nem is kell olyan sok információ. Ennél sokkal fontosabb a rendszeres gyakorlás eltökélt szándéka. Az öntökéletesítés folyamatában a "tréning" szó kulcsszerepet játszik.

    Felsorolok néhány alapvető gyakorlatot.

    Légzés. Feküdjünk vagy üljünk le kényelmesen. Hunyjuk be a szemünket. A légzésünket figyeljük passzívan, mintegy kívülről, ne akarjuk befolyásolni.
    Külsőre meglehetősen egyszerűnek tűnik ez a feladat, de azért mégsem mindig könnyű végrehajtani. Néha az ember kísértést érez, hogy meghosszabbítsa a kilégzést, ugyanis kilégzéskor mélyebb a nyugalom és az elernyedés. Ez azonban elkerülhetetlenül maga után vonja a mély belégzést is, megzavarja az autogén elmélyülés harmóniáját.

    Súly. Feküdjön vagy üljön le felhúzott térddel. Csukja be a szemét, engedje el magát, passzívan összpontosítson a nyugalomra. Maradjon ebben az elengedett pózban és passzívan koncentráljon a jobb kéz tulajdonképpeni súlyára. Mintegy távolról, továbbra is figyeljen a kéz súlyára mindaddig, míg meg nem unja.
    Az ezzel való foglalkozás mértékében érezni fogja a többi testrész súlyát is. Továbbra is csak passzívan kísérje figyelemmel mindezt. Ne tegyen akarati erőfeszítést, sugalmazással se próbálja gyorsítani a folyamatot. Bármely belülről jövő művelet csak akadályozza az autogén állapot kialakulását -- az egyén által irányított transz sajátos formáját.
    Napi 15-20 perces gyakorlással két hét alatt már minden nehézség nélkül elérhető és könnyen váltogatható az egyes részek súlyának érzékelése az egész testben. Észrevehetővé válik, hogy rövid időszakokra teljesen eltűnik a test érzékelése. Nem kell félni ettől az állapottól.

    Meleg. Kézfejét helyezze el úgy, hogy a két tenyér egymás felé nézzen. Hunyja le a szemét, lazuljon el, koncentráljon a nyugalomra és melegre, melyet a tenyér sugároz ki magából. Ha már érzékeli ezt a meleget, közelítse mindkét tenyerét az arcához. Arcával "fogja fel" a két tenyér által kisugárzott meleget.
    Ha passzívan a bőr melegére összpontosítunk, el tudjuk érni hőmérsékletének 2-3 fokos emelkedését. Ha hideg a keze, akkor előzetesen melegítse fel, különben semmi sem fog sikerülni. A gyakorlás előrehaladtával a meleg érzékelése kiterjed az egész törzsre. Amikor már ez is sikerül, úgy veheti, hogy elsajátította a gyakorlatot.

    Napfonat. Hunyja le a szemét, lazuljon el. Összpontosítson arra a melegre, amit a gyomra magasságában, belül érez. Képzelje azt, hogy ott helyezkedik el a nap.
    Ha már elsajátította az előző gyakorlatot, akkor képes arra, hogy passzívan testének melegére koncentráljon. A "napfonat" nevű gyakorlat lehetővé teszi, hogy ezt a meleget tetszés szerint átviheti szervezetének bármely részére. A has belsejében levő melegre történő összpontosítás beszabályozza az emésztőszervek működését. Ezt a gyakorlatot azonban nem végezhetjük heveny hasüregi gyulladás, vérzés és daganat megléte esetén.

    Pulzus. Helyezkedjen el kényelmes ülő helyzetben, hunyja le a szemét, lazítsa el magát. Kézfejét helyezze el úgy, hogy a két tenyér egymás felé nézzen. Ujjait kulcsolja össze, próbálja megérezni, amint a szív ritmusának megfelelően az ujjhegyek lüktetnek.
    A gyakorlás előrehaladtával a lüktetést más testrészeiben is érezni fogja. A gyakorlatot akkor sajátította el, ha a lüktetést már a karban és a törzsben is érzi.

    Hűvös homlok. Hunyja le a szemét, lazuljon el. Passzívan koncentráljon a homlokával érintkező levegő hűvösségére.
    Ettől a gyakorlattól javul az agy teljesítménye, elmúlik a fejfájás. Ne akarjon kifejezett hideget érezni a homlokával. Ez görcsös összehúzódást idézhet elő az agyi erekben. A hidegérzésnek egészen enyhének kell lennie.

    Nyugalom. Ez az utolsó gyakorlat, melynek megtanulását csak az eddigiek elsajátítása után lehet megkezdeni. Feküdjön vagy üljön le kényelmesen, felhúzott térddel. Hunyja le a szemét, lazuljon el. Csinálja végig a "légzés", "súly" és "meleg" nevű gyakorlatokat. Utána passzívan koncentráljon a nyugalomra. Koncentráljon 10 % elernyedésre még akkor is, ha 90 %-ban feszült állapotban van. Emelkedjék ki az autogén állapotból a "hűvös homlok" gyakorlattal.
    A "szükséges" állapotot semmi esetre se akarja magának szuggerálni. Csakis a már meglévőre történő passzív összpontosítás hozza meg az igazi hatást. Ha valami olyat akarunk magunknak beszuggerálni, ami tulajdonképpen nincs jelen, az csak fokozza a belső harcot, a nyugalmat pedig "üldözőversennyé" változtatja.

    A fenti hét gyakorlat képezi az autogén tréning alapját. A továbbiakban, ha nyugalmi "üzemmódba" helyezi magát és valamire ráhangolódik, további önszuggesztiós elemekkel egészítheti ki a sort. Ezeknek azonban, egyrészt valami meglévőre kell épülniük, másrészt rövideknek kell lenniük, harmadrészt pedig nem szerepelhet bennük a "nem" tagadószó. A "nem félek a vizsgától" elem például alkalmatlan, ezért így kell átalakítani: "A vizsgán nyugodt vagyok. A vizsga során magabiztos vagyok". Ugyancsak alkalmatlan a "Többé nem dohányzom." megfogalmazás is, melyet "A dohányzás gusztustalan. Megszabadulok tőle. Már meg is szabadultam." képletre kell kicserélni. Ezzel a módszerrel az ember bármire ráhangolódhat, megtanulhatja, hogyan kell könnyen és magabiztosan megbirkózni a legkülönbözőbb, mégoly rendkívüli szituációkkal is.

Forrás: http://www.astra-lit.com/Termeszet/aututren_h.htm