Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stressz ellen 2

 

Stressz ellen

  1. A stressz, idegesség ,,lehorgassza a fejet és meggörnyíti" a hátat. Ezért az ellentétét, emeld meg az állad, húzd kicsit be a hasad és előre a mellkast.
  2. Aki teljesen ellazult nem tud idegeskedni.
  3. A bőr érintése legyen nyomás, gyúrás, segít lebontani a stresszhormonokat.
  4. Idegfeszültség ellen datolya, mogyoró, mazsola.
  5. A stressz fehérje fogyasztó, ezért kell extra fehérje.
  6. Kálium stresszoldó.
  7. Magnézium és Kalcium feszültségoldó, energiaszabályozó.
  8. B-vitamin-komplex és a C-vitamin enyhíti a stresszt.
  9. Relaxációs izomlazítás.
  10.  

hasi-legzes-nyugtato.jpg

 

https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/111-dolog--mely-boldogga--meg-boldogabba-tesz-/111-dolog-mely-boldogga--meg-boldogabba-tesz-11.html

 

Citromfű: jó túlingerelt állapotban, mert kiegyensúlyozottá tesz. Lehetővé teszi, hogy derűsen, nyugodtan szemlélve, kedvező színben lássuk a világot.

Idegesség, álmatlanság ellen is kiváló, mert hatékony nyugtató, feszültség- és szorongásoldó.

Hársfavirág - Idegrendszeri hatás: feszültségoldó, nyugtató.

Kamilla - Idegrendszer: nyugtat, oldja a stresszt, mérsékeli a depressziót, az álmatlanságot, a feszültséget. Segít az elengedésben, jótékonyan hat a hiperaktív gyerekeknél is. Eloszlatja a szorongást, mérsékeli az aggódást, idegességet, túlérzékenységet.

Levendula - Idegrendszer: feszültségoldó, nyugtató, segít áthangolni a pozitív gondolkodásra, alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére is, jelentősen csökkenti a fáradtságot. Mérsékeli a depressziót, segít az álmatlanság, a túlérzékenység, a mélabú, a hirtelen hangulatváltozások, az idegesség és a feszültség felszámolásában. Oldja a félelmet, csökkenti az agressziót, valamint az aggályoskodást. Visszaállítja a lelki egyensúlyt, kitisztítja az elmét, ellazít, és támogatja a testi-lelki jó közérzet fenntartását.

Orbáncfű - Idegrendszer: nyugtató és enyhe depresszióellenes, hangulatjavító, segíti a békés alvást. Melankólia, depresszió, stressz, szorongás, migrén, neurovegetatív zavarok esetén kiváló. Mióta kiderült, hogy enyhíti a depressziót, vegetatív labilitást és a stresszreakciók, illetve alvászavarok ellen is jó hatással van, gyakran alkalmazzák. Az orbáncfű nyugtató- és altatóteák alkotója, Főleg a szorongás és stressz kiváltotta immungyengeség megelőzésében és kiegészítésére ajánlott. Figyelem! Fényérzékeny emberek kerüljék használatát, napra nem szabad menni, se antidepresszánsot szedni vele.

Források közt: http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/endocrine/anatomy_function_endocrine?article_hid=60726

http://www.medichelp.hu/gyogynoveny.htm

http://www.gyogynovenypatika.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=132375

 

Már a középkor orvosai is ismerték az orbáncfű lélekre gyakorolt pozitív hatását, ezért nevezték a "fény gyógynövényének" vagy a "lélek napsugarának". Németországban a leggyakrabban felírt antidepresszáns az orbáncfű (hypericum-kivonat), és egyre nagyobb népszerűségre tesz szert Észak-Amerikában is. Ma már tudjuk, hogy ezt a kedvező hatást az orbáncfű hatóanyagai fejtik ki.

Forrás: http://www.harmonet.hu/cikk.php?rovat=245&alrovat=249&cikkid=517

 

A savtúltengés illetve stressz legjobb ellenszere pedig a csalán, amit főzeléknek vagy teának elkészítve fogyaszthatnak.

 

 

Napi 3 csésze tea egészségre gyakorolt jótékony hatása mással nem igen pótolható.

Javítja a kedélyállapotot, oldottá tesz.

A teaninja miatt relaxált állapotba kerülhetünk. A tea minden napszakban ideális ital reggel felébreszti az elmét és a testet, este ellazít.

Zöld tea - Egészségmegőrző, nyugtató, frissítő, élénkítő hatású, megszünteti a fáradtságot, segíti a tiszta gondolkodást, zsírégető.

,,Az L-theanine egy aminosav, mely leginkább a zöld tea leveleiben fordul elő. Számos agyhullámokat vizsgáló EEG-teszt bebizonyította, hogy stimulálja az agy alfa hullámait, emiatt nyugtató, lazító hatású. (Az alfa agyhullámokat relaxáció közben produkálja az agyunk.) Az L-theanine nyugtató hatása a szervezetre akár nyolc órán keresztül is megmarad."

Maté tea - Serkenti a fáradt idegrendszert, illetve megnyugtatja a túl izgatottat. Csökkenti az idegességre, izgalomra és aggódásra való hajlamot, a szellemi és a fizikai fáradtságot. Remek hangulatjavító. Az indiánok szerint yerba maté növeli a testi erőt, erősíti az izomrendszert, segít a nehézségek elviselésében. Növeli a szív oxigénnel való ellátottságát, főleg stressz vagy testedzés idején. A matétea (maté, yerba maté) növényi stimuláns - éber leszel, és csak úgy vág majd az eszed és a koncentrálókészséget is növeli. Egyfajta frissítő a központi idegrendszer számára, mely lecsendesíti a testet és az agyat. Csökkenti a gondterheltséget, és megelőzi a mentális kimerülést.

Puerh-tea - Frissít: szellemileg is fitten és frissen tart. Fiatalító és egészségvédő hatásának köszönhette, hogy évszázadokon át csak a császári udvarban élők ihatták.

Rooibos tea - Egyszerre üdít és nyugtat. Koffeinmentes. A ,,folyékony zsírégető", ,,az igazi csodaszer".

 

És adjunk magunknak elég időt pihenésre, aktív feltöltődésre.

 

10 Perc hanyatt fekvés nyugtató.

 

Illóolajok,

https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/aromaterapia---illoolajok.html

 

banán (kedélyjavító triptofán, sok vitamin, ásványi-anyag) és kivi (magnéziumban és C-vitaminban gazdag) turmix.

 

Rozs jótékonyan hat az életfunkciókra, míg a zab a lelki életre is, amellett, hogy energiaforrások.

 

A sosem stresszelők tízparancsolata

Mindenki ismer olyan embereket, akik sosem stresszelnek, nyugodtak és kiegyensúlyozottak az esetek túlnyomó részében. Mi a titkuk? Mik azok a szokások, amik segítenek nekik megőrizni a derűjüket a hétköznapokon? Lerántjuk a leplet a sosem stresszelők titkairól.

1. Bátran kérnek segítséget.

Hogy csinálják azok a többgyerekes anyukák, akik a szülői munkaközösségnek is tagjai, hogy ezek mellett az elfoglaltságok mellett még a munkahelyükön is megállják a helyüket? A titok, hogy nem egyedül akarnak mindent megoldani. Nem akarnak mártírok lenni, nem hajtja őket a büszkeség, bátran szólnak a nagyszülőknek, bébiszittereknek, és csatasorba állítják őket egy-egy váratlan betegség, munkahelyi túlóra esetén.

2. Alvás, egészséges étkezés és testmozgás.

A derűs, nyugodt életet élőknél megfigyelhető a napirend. Nem henyélnek egész délelőtt az ágyban, és reggeli rutinjuk része a testmozgás. Egészségesen és napi ötször esznek, este pedig igyekeznek időben ágyba bújni.

3. Törődnek az érzelmi életükkel.

A segítségkérés a lelki problémákra is kiterjed azoknál, akiket úgy ismerünk, hogy sosem szoronganak semmin. Nem szégyellnek pszichológushoz fordulni, ha életük során olyan problémákkal találják szemben magukkal, melyekkel úgy érzik, nem tudnak egyedül megbirkózni.

4. Kerülik a drámát.

A dombon lefelé száguldva nagyon kell figyelni, hogy elkerüljük a gödröket, és ne bukjunk el. Az életben az ilyen gödrök a drámák. Ami pedig gerjeszti az ilyen szituációkat, a pletyka. Bár bizonyítottan megvannak a maga előnyei is a pletykának, a túl sok megárt belőle. A keveset stresszelő emberek kerülik mások kibeszélését, a sárdobálást. Az érzelmi energiáikat inkább produktív dolgokra fordítják.

5. Megbízható baráti körük van.

Ahogy a testünk egészségéhez szükségünk van olyan fogorvosra, nőgyógyászra, háziorvosra, bőrgyógyászra, akikben megbízunk, a lelki egészséghez megbízható barátok, családtagok kellenek. Ehhez persze arra is szükség van, hogy ránk is ugyanúgy számíthassanak, ha nehéz helyzetbe kerülnek.

6. Nem mástól várják a boldogulást.

Tudják, hogyan alakítsák a munkahelyi életüket, és nem mástól várják azt sem, hogy megmondják, mivel töltsék a szabadidejüket, hogy jól érezzék magukat. Érzik, mikor van szükségük arra, hogy társaságban legyenek, és mikor egy csendes délutánra a virágaik között. Tisztában vannak önmagukkal, az igényeikkel, nem mástól függ a boldogulásuk.

7. Sportolók és művészek egy személyben.

Kitűzik az elérendő célokat maguknak, és tudják, hogyan érjék el ezeket. Ez igaz a hobbijaikra is. Rendszersen sportolnak, kipróbálnak új dolgokat, és vannak kézműves szabadidős elfoglaltságaik. Szeretnek kötni, horgolni, hímezni, esetleg rajzolni, vagy más olyan tevékenységet űzni, melynek kézzel fogható eredménye van.

8. Elmennek betegszabadságra.

Ha betegek, otthon maradnak, nem erőltetik a munkát olyankor is, mikor legszívesebben ágyban maradnának. A keveset stresszelő emberek nem akarnak mártírok lenni. Emellet a szűrővizsgálatokat sem hagyják ki.

9. Nem elemzik feleslegesen az élethelyzeteket.

Gyakran az bénítja meg az embert, hogy minden apró részletet górcső alá vesz és kielemez, miután beszélt egy másik személlyel. Végigveszi magában az össze lehetséges végkimenetelt, túlgondolja az eseményeket. Ez teljesen felesleges stressz, hiszen ez mind csupán feltételezés, és biztosan nem oldja meg a dolgokat.

10. Mosolyognak, élvezik az életet és nyitottak a játékra.

Az élet sokkal könnyebb derűlátó hozzáállással. Ha jól érezzük magunkat, több barátunk lesz és nem aggódnak feleslegesen. Az olyan szituációk, melyeken nem tudnak úgysem változtatni, mint például a forgalmi dugó, hirtelen eső vagy egy törölt repülőjárat nem okoz nekik felesleges stresszt. Könnyebben veszik az élet akadályait.

Forrás: https://marieclaire.hu/lelek/2019/04/21/a-sosem-stresszelok-tizparancsolata

 

A stresszmentes élet 5 apró titka

Csodálkozva nézhetünk egyes embertársainkra, akik játszi könnyedséggel élik a hétköznapjaikat. Reggel belibbennek a munkahelyükre, mosolyogva végigdolgozzák a napot, majd hazaröppennek, ahol minden bizonnyal ugyanazzal a légies könnyedséggel fejezik be a napjukat, mint amivel elkezdték. Mi meg azon gondolkozunk, vajon hogy csinálják. Mi lehet a stresszmentes élet titka?

Valószínűleg a mi ismerőseink között is vannak olyan emberek, akiken nem látszik a stressz. Minden bizonnyal azért, mert vagy el sem jut hozzájuk, nem is ismerik ezt a szót, csak a szótárból, vagy olyan jól kezelik, hogy úgy tűnik, az ő életükben nincs is ilyesmi. Akárhogy is, csak csodálattal vagyunk képesek rájuk tekinteni, miközben azon mélázunk, vajon mi lehet a titkuk – pontosabban mi lehet a stresszmentes élet titka. Összegyűjtöttünk ötöt, amit – őszintén szólva – nem is tűnik olyan nehéznek betartani.

Szünetet tartanak

Azt mondják, hogy ez az egyik legfontosabb dolog. Hogy nem félnek szünetet tartani, akár csak ötperceset is. Amíg kiszellőztetik a fejüket vagy ebédelnek, kávéznak, beszélgetnek – na nem a munka rovására, csak éppen annyit, hogy felfrissüljenek. És a szabadság alatt sem dolgoznak, de nem ám!

Nem aggódnak a kis dolgok miatt

Persze a nagy dolgok miatt sem nagyon, de a kisebb problémák miatt állítólag cseppet sem. Vagyis tudnak szelektálni, kiválogatják, hogy mik azok a dolgok, amikkel érdemes foglalkozni, amikbe érdemes energiát fektetni, és mi az, ami a lista aljára kerül – s ha nem is oldódik meg magától, majd lesz valahogy, ők nem aggódnak miatta feleslegesen.

Foglalkoznak önmagukkal

A testi, szellemi és lelki békéjükkel, egyensúlyukkal. Eljárnak edzeni, eleget pihennek, kikapcsolódnak, szórakoznak, törődnek az egészségükkel, mindenféle téren. A munkájuk és a magánéletük egyensúlyban van, foglalkoznak a családdal, a barátokkal.

Rendszer van az életükben

Vagyis tudják, hogy mikor milyen feladatok várnak megoldásra, melyikre körülbelül mennyi időt érdemes szánni, nem csúsznak, nem lustálkodnak, hanem tartják a jól bevált rendszerüket, és egyszerűen működik az életük.

Tudják, hogyan vezessék le a feszültséget

Ugyanis rendszeresen űzik azt a hobbit, sportot vagy szabadidős tevékenységet, amelyikről tudják, hogy segít levezetni a feszültséget. S ha valamiért mégis egy kis feszültség költözött az életükbe, csak elmennek futni, ütögetni, lovagolni, fúrni, fonni, hímezni vagy főzni, és máris megnyugodtak.ha-dolgozol-azon--hogy-boldogabb-legyel---tenger-nezese---a-dolgok--amiket-szeretunk.gif
 

Ginkgo (lélek, szellem),

ginzeng (energia, lélek, szellem).

rózsagyökér (más néven sarki-, vagy aranygyökér) (energia, lélek, szellem, egészség),

gulan (energia, lélek, egészség),

maca (életerő, szellem, szex),

királydinnye (energia, lélek, izom, szex),

noni (energia, lélek),

goji (egészség, lélek, szellem, energia),

tejsavó (lélek, energia, egészség),

arany mumijó (egészség, energia, felszívódás, izom, antibiotikum, arcüreg),

arany tej (szellem, bőr, egészség, energia),

guarana (szellem, lélek, energia),

popó (pawpaw) (fehérje emésztés, emésztés és felszívódás, bőr, egészség, lélek),

Chia (mag) (energia, egészség),

 

Vitaminok és ásványi anyagok:

B-max, B1 (energia, lélek), B2 (pajzsmirigy, energia, szem, lélek) B3 (lélek, szellem, egészség, energia), Folsav B4-vitamin (energia, lélek), B5 (energia, lélek, sebgyógyulás), B6 (cukor, egészség, felszívódás, energia, lélek), Biotin (H-vitamin) B7 (cukor, energia, fehérje, bőr), Kolin (B8) (lélek, szellem, test) nyugtató hatást fejt ki. Ha ideges vagy ,,fel van húzva” segíthet. Az inozitollal együtt elősegíti a zsírok és a koleszterin felhasználását a szervezetben, Inozit (B9) (test, pajszmirigy és tobozmirigy, tán energia is, lélek, szellem), B12 (szeretet, lélek, energia), B13 (lélek, szellem, energia).

Folsav és B12 vitamin a leghatásosabb vitalizáló kezelés.

C-vitamin (egészség, energia, lélek)

E-vitamin (egészség, seb, haj, bőr, szex, energia, állóképesség, agysejteknek oxigént juttat, nyugtat),

D-vitamin (autoimmun, egészség, cukor, lélek, bőr),

Szelén (lélek, energia),

Lecitin (energia, lélek, szellem),

Kalcium és magnézium (lélek, test, energia)

lium (lélek) (tiszta gondolkodás, oxigén, fizikai és szellemi stressz meríti),

Cink - A kiegyensúlyozatlanul magas cinkvesztés csökkenti a teljesítőképességet. (Energia, lélek, szellem, egészség)

Mangán – (energia, lélek, szellem, egészség, fáradtságot és idegi ingerelhetőséget mulaszt)

Foszfor – (energia, lélek, egészség, fehérje és anyagcsere, pajzsmirigy, inzulin, növekedés, fog, fogíny, vese)

Vas - A testben mindenfajta energiaforgalomhoz kell.

 

Aminosavak:

Triptofán (lélek),

Fenilalanin (lélek, szellem, egészség, bőr, pigment, szex, energia, Ha kimerült ezt szedje, de ne feledje, hogy a szervezetben nem metabolizálódhat, ha C-vitamin-hiánya van),

Tirozin (lélek, szellem, energia, Elősegíti az izomtömeg növekedését),

Glutamin és Glutaminsav (szellem, energia, lélek),

Aszparaginsav (energia, lélek),

Metionin (energia, lélek. Megakadályozza az izmok lebomlását (katabolizmus). Elősegíti az izomtömeg növekedését),

BCAA (energia, Megakadályozza az izmok lebomlását (katabolizmus). Elősegíti az izomtömeg növekedését)

Lizin (növekedés, fehérjék, energia, egészség),

Ornitin és az Arginin (Fokozzák az inzulinszekréciót, és elősegítik, hogy az inzulin anabolitikus (izomépítő) hormonként hasson, megakadályozzák az izom lebontását, zsírégetés, sebgyógyulás, energia),

L-Taurine (izom, energia, lélek, szem, alacsony hőmérséklet),

L-karnitin (energia, regeneráció, egészség),

Glicin (izom, hipoglikémia),

 

Ribose (energia),

ATP (energia),

 

 

Omega 3 (6, 9) zsírsavak (lélek, szellem, egészség), (pl. hekk)

 

 

túró (lélek)

 

joghurt (lélek, egészség)

 

sajt (lélek)

 

 

ALMAECET - 2 teáskanál + méz 1-2 teáskanál + 1 pohár víz.

Az ecetsav közreműködése nélkül sem a zsírokat, sem a szénhidrátokat nem tudnánk megemészteni, tehát életképtelenek volnánk. A szervezet zavartalan működése és az erőnlét megtartása érdekében jó.

Almaecet rendszeres fogyasztása megszünteti a fáradékonyságot.

Lúgosítja a szervezetet. Fontos viszont, hogy az almaecetet éhgyomorra vagy üres gyomorra igyuk, hogy ne keveredjen más összetevőkkel, s így megtartsa lúgosító hatását.

Rendszeres fogyasztása felgyorsítja az emésztést, elősegíti a táplálékkal felvett zsírsav felhasználását és szénhidrátokból való energia-kivonást. Az ecet hozza csak igazán lendületbe az anyagcserénket.

D. C. Jarvis, az almaecet-terápia szülőatyja a jó egészség és hosszú élet titkaként azt ajánlja, hogy igyunk mindennap ecetes vizet (egy pohár vízben keverjünk el két teáskanál almaecetet), és adjunk hozzá egy-két teáskanálnyi mézet is.

 

 

Q1 és Q10 vitaminok. (energia, lélek, egészség)

 

 

Zöld kávé (energia),

Ganoderma kávé (harmonizáló, cukor, ph érték),

Búzafűlé (energia, lélek) - Szerepe a növényen belül az, hogy szén-dioxidot vesz fel, és oxigént ad le, miközben ATP-t termel , amely a biológiai folyamatok kémiai energiaforrása. ,,klorofill folyékony oxigén", "a klorofill tisztítja, újítja a vért"

Kínai hernyógombát egyszerűen csak Csodagombaként nevezik (szex, energia, lélek),

Kava (kávabors) (szellem, lélek),

Macskagyökér (lélek főleg komlóval),

Méz (energia, lélek, egészség),

Méhpempő (energia, szellem, lélek),

Méhpollen (Virágpor) (Egyensúlyba hozza a szervezet működését, szellem, lélek, energia),

Yukka (A néhány héten át tartó jukka kúra valósággal megfiatalítja a szervezetet, szellem, lélek),

Ayahuasca (a lélek gyógyítója),

Tulsi (szellem, szex, egészség),

Ashwagandha (energia, izom, lélek, szellem, pajzsmirigy, szex),

Brahmi (szellem, lélek),

Kaunchsar (szex, energia, lélek, dopamin),

Görögszéna (izom, szex, haj, cukor, egészség),

Perui kovaföld (méregtelenít íny, haj bőr),

Tajgagyökér (szibériai ginzeng) (életerő, egészség, szellem),

Gotu Kola (tigrisfű) (szellem, lélek, energia),

Mongol csüdfű (egészség, szex, energia),

Kínai kúszómagnólia (energia, lélek, bőr),

Álombogyó (életerő, szellem, lélek),

Macskakarom (bőr, energia, egészség),

Yarsagumba (energia, szex),

Astaxanthin (szem, izom, energia, egészség),

A reishi gyógygomba (lélek, egészség),

A szibériai Chaga gyógygomba (energia, egészség, lélek),

Rapamycin (élettartam),

Resveratrol (energia, cukor, egészség),

Schüssler-sók (bőr, egészség, méregtelenítés, lélek, energia),

Móksha-cseppek (azt gyógyítja, amit kell),

 

 

 

Omega 3 (6, 9) zsírsavak. (pl. hekk)

 

 

Földimogyoró (40-50 százaléknyi értékes olajat tartalmaz, emellett pedig jelentős a fehérjetartalma is. Fehérjében való gazdagsága meggátolja a vércukorszint ingadozását is, így stabilizálja a hangulatot. A benne levő B6-vitamin serkenti a szerotonin termelődését. A mogyoró vitaminokat, ásványi anyagokat, tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, ezért kiváló energiaforrás.

Tartalmaz E, C és B-komplex vitamint, ásványi anyagokat (magnézium, kalcium, mangán, foszfor, nátrium, kálium, szelén, vas, réz és cink).

A mogyoróban lévő mangán segíti a kalcium felszívódását, valamint a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjét, illetve szabályozza a vércukrot is.

A mogyoró viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz zsírsavat, amelyek az agy idegsejtjei számára létfontosságúak. Ezek a sejtek segítenek a stressz és a hangulatingadozások kezelésében, így akár a ráncok és a fakó bőr is megelőzhető vele.

A diófélékben lévő rost segít megszabadulni a méreg- és salakanyagoktól. A szervezetben lévő méreganyagok a külső megjelenésre is hatással vannak, pattanásokat, fakó és zsíros bőrt okozhatnak. Fogyasszon rendszeresen mogyorót, így a méreganyagok gyorsabban kiürülnek a szervezetéből és a bőre egészségesebb lesz.

A mogyoróval - gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt - olyan bőrbetegségek is kezelhetőek, mint a pikkelysömör és az ekcéma. A mogyoróban lévő zsírsavak ugyanis csökkentik a duzzadást és a bőr pirosságát. A mogyoró ezenkívül E-vitamint, cinket és magnéziumot tartalmaz, amelyek ragyogóvá teszik a bőrt és azokat a baktériumokat is elpusztítják, amelyek a pattanások kialakulásáért felelnek. A protein pedig segíti a sejtek regenerációját.

A mogyoró nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, ami nyugtatja az idegeket, az izmokat és az ereket, így azok a bőrt jobban látják el vérrel, ami így fiatalos és egészséges lesz.

Tartalmaz még magas energiatartalmú szénhidrátot, természetes cukrot, béta-karotint, polifenolos antioxidánst (rezveratrol), valamint fitoszterolt, amelynek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Csökkenti a „rossz” koleszterolt és növeli a „jó” koleszterol szintet a szervezetben, méghozzá a mono-telítetlen zsírsavaknak, különösen az olajsavnak köszönhetően. Egészségmegőrző és gyógyító hatása van. Egy holland kutatás szerint a rendszeresen földimogyorót „rágcsálók" hosszabb életet élhetnek.)

Chia mag (Ezek a magok tele vannak rosttal, fehérjével, különböző antioxidánsokkal. 34%-a tiszta omega-3 olaj. Fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket juttathatunk a szervezetbe a fogyasztásával.

Értékes összetevői segíthetnek a regenerálódásban, tápláló
hatásúak, valamint az egészség szempontjából szintén fontos megfelelő emésztést és anyagcserét is biztosítják
. A Chia magok stabilizálják a vércukorszintet, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és elősegítik a súlyvesztést. Javítja a vérnyomást,)

Kendermag (A kendermagnak lenyűgöző egészségügyi hatásai vannak.

A magban tökéletesen kiegyensúlyozott az omega-6 és omega-3 arány.

Több mint 30%-a tiszta fehérje, (Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, melyet szervezetünk nem képes maga előállítani. A kendermagban fellelhető fehérje a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik - könnyen emészthető a test számára, gyorsan felszívódik.) és 40%-a rost.

Ásványi anyagok (kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán, réz) és vitaminok (E-vitamin, B-vitaminok).

Segíti az emésztést, szabályozza az anyagcserét. A bélműködésre, a vércukorszintünkre és a koleszterinszintünkre is kedvezően hathat. Jótékony hatással lehet a haj-, bőr és-a köröm állapotára.

Az Omega-3 és Omeg-6 esszenciális zsírsavak hozzájárulnak a szív-és érrendszer megfelelő működéséhez, karbantartják a vérnyomást és a koleszterinszintet. Erősíti az immunrendszert.
Erősíti az idegrendszert, fokozza az agyműködést
.

A kendermag megfelelő mennyiségben adja azt a testnek, amire annak szüksége van ahhoz, hogy szérum-albumint és szérum-globulint állítson elő. Miért fontos ez a kettő? A szérum-albumin a májban képződő fehérje, mely megtartja a folyadékot, ezzel megakadályozva azt, hogy kiszivárogjon a véredényből, fenntartja a szöveteket, szállítja a hormonokat, vitaminokat, gyógyszereket és az ionokat. A szérum-globulin tartalmazza legtöbb antitestet a vérben. Amikor a testünket megtámadja valamilyen betegség vagy kór, ez a kettő – szérum-albumin, szérum-globulin – fontos, hogy megfelelő szinten legyen, így segítenek leküzdeni a betegséget. A kendermag fogyasztásával mindkettőt megfelelő szinten tarthatod.

A kendermagból magas tápértékű olaj sajtolható ki, amely a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, a táplálkozás során kell felvenni.
Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek immunválaszunkért, és megtisztítják érrendszerünket a koleszterintől és a lerakódásoktól. Amit biztosan tudunk róla, hogy csökkenti a vérnyomást,
támogatja fogyókúránk sikerét azáltal, hogy kitakarítja a felesleges zsírt a szervezetünkből.
Fokozza az agyműködést, növelve ezzel szellemi teljesítőképességünke
t

Szezámmag (Magas kalcium-, magnézium-, cink-, rost-, vas-, A-, B1-, B2-, E-vitamin, kálium, vas, lecitin valamint foszfortartalma miatt a szezámmag egyedülálló kémiai szerkezet. Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Nagyon hatékony a rossz koleszterinszint és vérnyomás csökkentésében.)

A szezámmagból préselt szezámolaj a nagy energiatartalma és vitaminjai, ásványi anyagai, értékes aminosavjai és antioxidánsai miatt hatékony roboráló szer.

Tökmag (A tökmag magas omega-3 zsírsav és cink tartalmú, két olyan fontos tápanyag, amely szerepet játszanak a gyulladások elhárításában. Továbbá foszfort és lecitint, valamint enzimeket is tartalmaz.

A tökmagokból kivont olaj tisztítja a szervezetet, és nyugtatja a felzaklatott idegeket. A tökmag hatékony a koleszterinszint stabilizálásában is és erősíti az immunrendszert.)

Napraforgómag (Nyugtatólak hat az agyra, melynek oka, hogy a benne lévő triptofán megnöveli a szerotonin szintet az agyban.

Emellett elősegíti a látás javítását,

miközben energikusabbá teszi a szervezetet.

Az apró napraforgó magok a bélműködésre is jó hatással vannak.

Bővelkednek E-vitaminban, folsavban, magnéziumban, szelénben, és rézben, emellett remek fehérjeforrást jelentenek a szervezet számára.

Elősegíti a az egészséges emésztést, és fokozza a rost bevitelt. Egyaránt hasznos a vérnyomás és a vércukorszint csökkentésénél, erősíti az immunrendszert) bél, növényi olajok.

 

 

Túró

A túróban található B12-vitamin rendkívüli hatással bír, ha a vas felszívódásáról van szó.

A riboflavin (B2-vitamin) pedig fontos szerepet játszik a szénhidrátok energiává alakításában.

A túróban ezen kívül niacin (B3-vitamin) is található, amely egy kiváló vitamin, mivel enyhíti a visszatérő emésztési problémákat. Emellett fontos szerepet játszik a vér koleszterin-szintjének csökkentésében is.

A túró az egyik legjobb utánpótlás sportolás után, hiszen kitűnő kalciumforrás, foszfortartalma pedig a tejénél is magasabb.

A túró (mivel gazdag proteinben) kiválóan egészséges reggeli. Ha jobban szereti a gyümölcslevet vagy a smoothie-t, akkor keverje össze a túrót a kedvenc gyümölcsével, így krémes smoothie-t kaphat, amely egész nap energiával fogja ellátni.

A túró a szívre is jó hatással van. A túró a cukorbetegek számára is jó választás, mivel segít a vércukor szint fenntartásában. Ez a bőséges mennyiségű magnéziumnak köszönhető, amely a túróban található. A magnézium rendkívül jó hatással van a szívre és a vércukor szintre, de csak kevesen tudják, hogy a magnézium még az idegek, izmok és immunrendszer karbantartásáért is felelős.

A magnézium felelős számos biokémiai reakcióért a szervezetben, ezáltal segíti az olyan enzimek kiválasztását, amelyek enyhítik a migrént és a székrekedést, valamint segítik az emésztést is. Egyszóval ha az utóbbi napokban szomorúbbnak és levertebbnek érezte magát, egyen egy kis túrót, ezáltal javulni fog a kedve is.

 

A túróban nagy mennyiségben található kálium, amely az emberi szervezetben elektrolitként funkcionál, és számos pozitív hatással rendelkezik pl. rendkívül hatékonyan enyhíti a szorongást, a vérnyomást is hatékonyan szabályozza, valamint segít abban is, hogy az agyműködés megfelelő maradjon.

A túró tele van szelénnel, amely minden korcsoportra jó hatással van.

https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/egeszseges-taplalkozas/a-turo-jotekony-hatasa-8-pontban

 

 

Joghurt - Sok B12-vitamint tartalmaz, ez a vitamin segíti a többi B-vitamin munkáját, a pánik és szorongás csökkentésével pedig lelki egyensúlyt teremt.

 

Avokádó - Kiváló B12-vitaminforrás.

 

Keserű csokoládé - Megemeli a relaxációhoz szükséges neurotranszmitterek, a szerotonin, az endorfinok és a dopamin szintjét.

 

Szójatej - B1-vitamint tartalmaz, ami elősegíti az egészséges idegműködést, a szénhidrátokat pedig energiává alakítja át.

 

Csirkehús - B6-vitaminforrás, a szerotonin előállításában van szerepe.

 

Héjában sült krumpli - A benne levő B6-vitamin segít az agynak szerotonint előállítani. Minden olyan táplálék, ami az agyműködést segíti, egyszersmind csökkenti a szorongást is.

 

Tészták - Rostban is gazdagok, ami a hormonális egyensúly megtartásában játszik szerepet.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/psych/nyugtato-etelek-es-italok-146051.html?_voteadmin_site=318

 

Kukorica - A kukorica alapvetően sokféle vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet és fehérjét tartalmaz..A növény részeit pedig számtalan betegség gyógyítására használhatjuk

A protein segít a sejtek újjáépítésében, az immunrendszer erősítésében, és az izomépítésben. Ha elmajszolsz egy csemegekukoricát, az ellát egy jó adag proteinnel:

Legtöbbször magas B-vitamin tartalmát említik. Különösen sok B1, B2, és B6 vitamin és folsav található benne.

A kukoricának a fogyasztását különösen a B1-vitamintartalma miatt szokták ajánlani.

A B1 az idegrendszer működését segíti, afféle jókedv, vagy vidámság vitaminnak is tartják, amit más néven boldogságvitaminként is emlegetnek.

Rendszeres fogyasztásával ugyanis javul a kedélyállapot, tartós hiányában pedig lényegesen nagyobb a depresszió kialakulásának az esélye. Feszültség és rosszkedv esetén egyaránt ajánlott!

Továbbá a B1-vitamin szükséges ahhoz, hogy a szervezet a táplálékot energiává alakítsa. Hiányában fáradtság, hosszabb távon az idegrendszer zavara alakul ki. A kukoricafogyasztás tehát segít leküzdeni a fáradságot, agypörgető hatással bír.

A kukorica tartalmaz egy foszfatidil-szerin elnevezés anyagot, amely hatása például a koncentrációs képesség javítása, a memória fejlesztése.

Ezen kívül A-, C-, E- és K-vitamin is fellelhető benne. Az ásványi anyagok közül nátrium, kálium, kálcium, magnézium, foszfor, kén, vas, nyomelemekből vasat, cinket, rezet és mangánt is.

A meleg és napfénykedvelő kukoricát magas vérnyomásra is ajánlják. Vizelethajtó. Jótékony a vesékre. Ezen kívül a szív működését is segíti. A kukoricacsíra olaj viszont a koleszterin szintet harmonizálja, de segíti a petefészek működését is.

A kukorica gluténmentes, ezért a belőle készült lisztet a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Antioxidánsokban gazdag - karotinoidok (ezeket becézhetnénk a természet festékgyárainak is, amelyek antioxidáns tulajdonsággal is rendelkeznek), ferulasav, kávésav, - béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban, vagyis szinte mindent tartalmaz, amire az egészséges szemnek szüksége van. Az emésztést, bélműködést segítő ballasztanyagokat, rostokat is tartalmaz.

Egészséges, jó kedvre derít és elűzi a depressziót.

Források: http://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-03-05/a-legedesebb-gabona

http://nagyker.naturpiac.hu/Kukoricaliszt_250_gr_BIO-p196052.html

 

,,A természettudomány az a fehérjét hívja teljesértékűnek, mely mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza. Növények közül ilyen: a kelbimbó, sárgarépa, kukorica, karfiol, uborka, tök, krumpli, zöldborsó, az összes dióféle, szezám-, napraforgómag, valamint a paradicsom fehérjéi."

 

,,Általában az állati fehérjék, mint pl. a tojásfehérje, rendelkeznek magasabb aminosav tartalommal, míg a növényi fehérjék, mint a búza és kukorica, alacsony aminosav tartalommal bírnak.
A tojásfehérje aminosav értéke 100%! A tojás aminosav egyensúlyát tartják a legjobbnak az összes fehérje között. A gabonafehérjék és a hántolt rizs aminosav értéke 42% és 61 %."

 

Burgonya - Bőségesen tartalmaz B-vitaminokat, káliumot és magnéziumot, ezek pedig felpörgetik a szerotonintermelést, és a jókedv mellé még erőt is adnak.

 

Bazsalikom - Jót tesz az idegeknek is. Természetes nyugtató és frissítőszer. Illóolaja is hangulatjavító hatású.

Majoránna - Kedvelt fűszer, nyugtatja a fáradt idegeket és nyugtató hatású.

 

Datolya - Vasban, kalciumban, káliumban és a ritkább B-vitamin-fajtákban gazdag. A nagy idegi feszültségben élőknek tehát ez a lehető legjobb nassolnivaló. Hasonlóan jók a mogyorófélék és a mazsola is.

Dió - Erősíti, megnyugtatja az idegeket, és segíti a szerotoninhormon képződését. A triptofán kiváló forrása. Ez azért fontos, mert ennek az aminosavnak köszönhető, hogy gyorsan elalszunk. A triptofán segíti a melatonin és a szerotonin termelődését. Nyugodt alvást biztosít, miközben erősíti a körmöket is.

Dióolaj - A benne levő B.-vitamin és lecitin miatt, az agy és idegrendszer tápláléka. Segít az összpontosításban.

 

Sajt - A sajt érése közben a fehérjéből kedvcsináló aminok, dopamin és noradrenalin keletkezik.

Az érett sajt ezeken kívül tartalmaz még A-vitamint, kalciumot és olyan anyagokat, melyek regenerálják és megnyugtatják idegeinket.

A telítő sajt nemcsak a szervezetünkre hat jótékonyan, hanem ezzel összefüggésben a hangulatunkat is javítja.

Forrás: http://www.informed.hu/?article_id=71966&article_print=yes&tPath=/print/eletmod/ideal

 

Tőzegáfonya - Festék- és más hatóanyagai jelentősen támogatják a sejtek regenerálódását, fokozzák a keringést, és erősítik az immunrendszert. Ennek köszönhetően hatására gyorsan javul az általános közérzet.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/beauty?article_hid=35052

 

MACSKAGYÖKÉR-TINKTÚRA

A középkori füveskönyvek szerzői is nagyra becsülték ezt az inkább jelentéktelennek tűnő növényt, mint a mindennapi betegségek univerzális ellenszerét. Ebből a széles spektrumból ma csak alvást elősegítő és idegrendszeri harmonizáló hatását használjuk ki.

Farmakológiai kutatások igazolták a macskagyökér által tartalmazott valeronsavak és illóolajok nyugtató, görcsoldó hatását, amelyek (szemben a szokásos orvosságokkal) mentesek a mellékhatásoktól. Aki tehát napi rendszerességgel alvási zavaroktól, ideges nyugtalanságtól, félelemtől és izgalmi állapotoktól, illetve lámpaláztól szenved, annak a macskagyökér bármilyen formában igen hasznos háziszerként áll rendelkezésére.

Forrás: http://www.informed.hu/eletmod/ongyogyitas?article_hid=22160

 

Cékla – A néphit szerint megerősíti a gyengét, bátorítja a félénket és boldoggá teszi a bánatost.

Avokádó - A kiegyensúlyozó.

Kiváló  B12 forrás. Aligha van még egy gyümölcs, mely olyan gazdag lenne vitaminokban és ásványi anyagokban, mint az avokádó. B-vitaminjai és a lecitin segítik az idegsejtek anyagcseréjét és fontosak a lelki kiegyensúlyozottsághoz. Az avokádó a kismamák számára különösen fontos folsavat is tartalmazza.

Narancs - Élénkít, jókedvre derít, depresszió ellen. Idegnyugtató. Fogyasztása örömöt okoz, növeli az elégedettséget, és segít a helyes énkép kialakításában.

Mandarin - Nagyjából 45%-os C-vitamintartalma van, továbbá megtalálható még benne vas, kalcium, magnézium, foszfor, cink, folsav és különböző B-vitaminok. C-vitamin tartalma miatt gyorsabban képes feldolgozni a zsírt, így karcsúsító hatással rendelkezik. Segít a szervezet méregtelenítésében. Növeli a vörösvérsejtek oxigén visszatartását, tisztítja a vért. Fogyasztása után gondoskodik a gyomorban az emésztőnedvekről és semlegesíti a felesleges savakat. A mandarinban található egyik vegyület a nobiletin nemcsak az elhízás, hanem a 2-es típusú cukorbetegség, sőt az érelmeszesedés kialakulása ellen is véd. Csökkenti a gyulladásokat a test minden területén. Jól oldja a stresszt és a szorongást, így kedélyjavító tulajdonsággal is rendelkezik.

Papaya - Vitamin, karotin, magnézium, papain (gyorsítja a bőr sejtek megújulását). Energiabomba és stresszblokkoló, az egészséges testre regeneráló hatása van.

Sárgabarack - C-vitamin, karotin, vas, kalcium, kálium, rostok. Jókedvre derít, serkenti az anyagcserét és az oxigénfelvételt.

Söréleszlő - Az idegek szupertápláléka. Gyógyszertárakban, gyógynövény-boltokban kapható. Nemcsak többféle B-vitamint tartalmaz, de ásványi anyagokat, nyomelemeket is. Ha gyakran ideges, vagy gyakran érez izom- fájdalmat, érdemes egy-egy sörélesztő-kúrát tartani.

 

 

Cseresznye

A cseresznyét az ókorban az istenek eledelének is hívták, egyáltalán nem véletlenül.

A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős.

Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat.

A cseresznyében igen sok a melatonin, amely hozzásegíti a szervezetet a „kikapcsoláshoz”.

A cseresznye antocianainjai  növeli  a memóriát

Növeli az energiaszintet, lúgosítja a szervezetet, segít a savbázis egyensúlyának helyreállításában,

Tisztító és vízhajtó hatású gyümölcs segít elszállítani a vérben lévő nem kívánatos anyagokat.

Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak.

Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét.

Kiegyensúlyozza a szervezet hormontermelését.

Legújabb kutatások szerint serkenti a kötőszövet újraképződését

Amellett, hogy a cseresznye jótékonyan hat az emésztésre, a bőr szépségében is komoly szerepet játszik.

A benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően szépíti és fiatalítja a bőrt, ha rendszeresen fogyasztod, akkor az arcod kevésbé lesz zavaróan fénylő, emelett a pattanások ellen is kiváló.

 

A kísérletben 68 év átlagéletkorú személyek vettek részt, akik naponta kétszer, két héten át  meggylevet ittak, majd két hét kihagyással egy másik italt, amit placebónak szántak a kutatók. Eközben éjszaka mérték az elalvás idejét és az alvás időtartamát, majd megkérdezték őket az alvásukról, fáradtságérzetről, depresszióról és szorongásról. A vérnyomásukat is megmérték. Akik naponta kétszer, reggel és lefekvés előtt meggylét ittak, átlag 84 perccel tovább aludtak minden éjszaka, és az alvásuk pihentetőbb volt.
A meggylé természetes forrása a melatoninnak, annak a hormonnak, amelyik szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust. A meggylé abban is segít, hogy megnöveli a triptofán-egy esszenciális aminosav –  jelenlétét,  amiből a szerotonin keletkezik, és ez szintén hozzájárul az elalvás sikeréhez. A meggy levéről ugyanis kimutatták, hogy a sejtekben meggátolja egy enzim működését, ami elbontja a triptofánt.A melatonin és a triptofán kombinációja teszi olyan különlegessé a meggylevet a jó alvás biztosításában.

A kutatásokat általában meggyel/meggy kivonattal/meggylével végezték de a cseresznye fogyasztásától hasonló eredményt várhatunk.

Forrás:http://fitoterapiakalauz.hu/gyogyszer-a-befottesuvegben-a-meggy-es-a-cseresznye/9223372036854775807/

https://www.natursziget.com/nagyvilag/20140501-a-meggyle-noveli-az-alvasidot

 

 

Mandula - Sok fehérjét és magnéziumot tartalmaz. A szakértők rájöttek, hogy az emberek sokáig képtelenek elaludni, ha alacsony a szervezet magnéziumszintje

Saláta - Tactucarium hatóanyagot tartalmaz, amely nyugtató hatású.
Kelkáposzta - Kalciumforrás. A kalcium hiány alvási nehézségeket okoz. A kalciumnak köszönhetően az agy gyorsabban termeli a triptofánból a melatonint.

Méz - Fogyasztás során a triptofán könnyebben bejuthat az agyba.

A fokhagymában, pisztáciában, banánban, tonhalban sok a B6 vitamin. A hangulatjavító szerotonin ter­meléséhez B5 és B6-vitaminra van szükség, a B-vitaminok hiánya hozzá­járulhat a szorongás kialakulásához. (S fontosak a cukorbetegség ellen is.). A B6-vitamin az aminosavak hasznosulásához, és a szénhidrát-, zsír anyagcseréhez és az enzimek működéséhez is fontos.

Dió: A triptofán kiváló forrása. Ez azért fontos, mert ennek az aminosavnak köszönhető, hogy gyorsan elalszunk. A triptofán segíti a melatonin és a szerotonin termelődését. A dió ráadásul melatonint is tartalmaz, tehát duplán segít a gyors elalvásban.

 

 

Alma - Idegrendszerre jótékony a vitamin és ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt.

 

Körte - Idegerősítő gyógynövény is.

A nyersen, frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésre, megerőltető szellemi munkát végzőknek naponta való fogyasztása javasolható.

 

Őszibarack - Magas magnézium-, szelén- és cinktartalmának köszönhetően javítja a közérzetedet, és segít megszabadulni a feszültségtől. Fogyasztásának köszönhetően tehát nyugodtabb leszel, csökken a vérnyomásod, így szíveddel is jót teszel.

 

Sárgabarack - Akár csoda gyümölcsnek is nevezhetnénk a sárgabarackot, számos pozitív élettani hatással rendelkezik, ezért tanácsos egész évben fogyasztani, a téli időszakban aszalt sárgabarackot is fogyasszunk rendszeresen.

Igen gyors idegnyugtató, állandó idegfeszültségben élőket kiegyensúlyozza, lefekvés előtt altatóként is használható.

A húsából készült pakolás rendkívül jó bőrápoló. Segít a pattanások elleni harcban, javítja a bőr tónusát, selymessé varázsolja a felületét.

 

Szőlő - Linolsavtartalma az általános életerő javítására alkalmas.

Fáradékonyság esetén is hatékonyan alkalmazható, mivel a szénhidrát szőlőcukor formájában van jelen, melyet a szervezet közvetlenül energiává tud alakítani.

A szőlő, cukortartalma miatt energiát ad és így érdemes kipróbálni a stresszhelyzetekben.

A B-vitaminoknak és a magnéziumnak köszönhetően idegerősítő hatása is kiemelkedő. Jó hatással van az idegrendszerre.

 

Füge

A füge jó hatással van az idegekre, serkenti a sejtek anyagcseréjét és olyan bioanyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül az agyra fejtik ki jótékony hatásukat, fogyasztása segíthet legyőzni a téli depressziót.

A füge az emésztés egyik legjobb barátja, magas B-vitamin tartalma támogatja a belek felszívó képességét, apró magjai és rostjai miatt pedig serkenti a bélműködést és segít tisztán tartani a zsigereket.

 

Mandarin - Nyugtató hatású

Jól oldja a stresszt és a szorongást, így kedélyjavító tulajdonsággal is rendelkezik.

A mandarin aromás illata serkenti egy olyan anyag kiválasztását, amely hatással van az agyban lévő neurotranszmitterekre, így enyhíti a stresszt, valamint energetizálja és felfrissíti mind a testet és a lelket.

A mandarin illóolaj nyugtató hatású. A test minden rendszerében képes a gyulladást és hiperaktivitást csökkenteni: a légzőrendszerben, keringési rendszerbe, emésztő rendszerben, idegrendszerben és a kiválasztó rendszerben is. Nyugtatja a láz okozta gyulladást, a mérgező anyagok betolakodását külső forrásokból a véráramba, a összehúzódást, a szorongást, a stresszt, az allergiákra való érzékenységet, stb.

Ha valami frissít és erősít, akkor a mandarinolaj rendelkezik ezzel a tulajdonsággal.

A test minden funkcióját serkenti.

Kiválóan serkeni az anyagcsere funkciókat, mint a  táplálék lebontása és a tápanyagok felszívódása úgy, hogy serkenti a májat, a gyomrot és a beleket, továbbá segít a fejlődésbe, és erőt ad.

Elősegíti a belső elválasztású mirigyek és enzimek kiválasztódását, szintén serkeni az idegrendszert; éberen és tevékenyen tart, és végül felturbózza az immunrendszert,

Remek zsírégető.

 

Cékla - Szívet erősítő és lelket nyugtató gógynövény-zöldség.

A betain tartalma az elmét nyugtatja. A céklában megtalálható ezenkívül a triptofán, a csokoládé egyik varázslatos összetevője is, ami szintén nyugtató, lazító hatású.

Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez.

A vörös színű ételek fogyasztása segíthet energiaszintünk helyreállításában.

Ha rendszeresen sportolsz, ne feledkezz meg a céklaléről, mely állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is rendelkezik. Mindez a zöldség szokásosnál magasabb nitráttartalmának köszönhető, hiszen már mindössze egy grammnyi adagban is nagyjából 20-szor több található ezen anyagból, mint bármelyik más zöldségben. Ez az összetétel elősegítheti a véráramlást és az alacsony vérnyomást is.

A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését.

 

Mandula  - A magnézium tartalom miatt erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát. Jó hatású az idegrendszerre. Ugyanakkor a téli depresszió, idegesség, feszültség okozta tünetek ellen is hatásos.

Omega zsírsavat tartalmaz.

A mandula kálium tartalma miatt kifejezetten ajánlott a téli depresszió és a fáradtság tüneteinek megszüntetésére. De ha stresszesebb időszak köszönt be az életünkbe, akkor is érdemes több mandulát fogyasztani, mivel stresszoldó hatással is rendelkezik.

Javítja az emlékezőképességet. Serkenti az agy működését.

 

Pisztácia - Egészséges idegrendszer.

Mivel a pisztácia nagyon sok B6-vitamint tartalmaz, ezért nem meglepő, hogy az idegrendszerre is rendkívül jótékony hatással van. Az aminosavak fejlődéséhez nélkülözhetetlenek az üzenetküldő molekulák, és a B6-vitamin hozzájárul ezen molekulák létrejöttéhez nagy tömegben. A B6 a mielin kialakulásában is segít, amely körbeveszi az idegrostokat, így szabályozva a kommunikációt az idegek között.

 

Narancs - Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan.

A téli depresszió ellen is érdemes narancsot nassolni.

Sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek. Javítja az életkedvet, elűzi a depressziót, egyensúlyba hozza a szervezetet, lelket.

A narancsolajjal illatosított fürdő nyugtat, jó közérzetet teremt, így kitűnő gyógyír szorongás, depresszió és levertség esetén.

Párologtató lámpába csepegtetve is kiváló hangulatjavító.

 

Banán - Sok jó hatása mellett nyugtató hatása is van.

A banán afféle szupergyümölcs, amelynek fogyasztásával rengeteg jót tehetünk magunknak.

A glükóz és a vitaminok gyorsan a keringésedbe jutnak, és gyors energialöketet adnak a szervezetednek.

A banán fontos energiaforrás, az aktív életmódot folytatók számára bármilyen energiaszelettel felér, s emellett számos rendkívül fontos nyomelem és ásványi anyag megtalálható benne.

A nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket. A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben. Pl. a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el.
Egyen meg 2 banánt egy megerőltető edzés előtt, hogy extra energiát nyerjen és stabilizálja vércukorszintjét.

A sportolók, gyerekek számára pedig azért ideális, mert magasabb kalóriatartalma mellett a glükózból, fruktózból és szacharózból felépülő cukortartalma hosszan elnyújtva biztosít energiát a szervezet számára.

Száműzi a fáradtságot, jókedvre derít, "megsimogatja" idegeinket, fizikai megterhelés után lazítja izmainkat.

Az érett gyümölcs különösen magas szőlő- és gyümölcscukor-tartalma villámgyorsan ellátja szervezetünket energiával, így segít koncentrálnunk.

Sokszor sok helyen leírták már: a fáradt középkorú nők egyenek sok banán. Elmúlik a lehangoltságuk és megfiatalodnak a triptofán miatt.

Javítson hangulatán, és csökkentse a menstruációt megelőző, és az alatti, fájdalmakat, görcsöket. Kiváló stresszoldó is egyben.

A magnézium és a B-vitamin segítenek a stresszoldásban.

A banán jelentősen javíthatja a hangulatot a benne található B6, A és C vitamin, továbbá a rostok, a triptofán aminosav, a kálium, a foszfor, vas, fehérjék és egészséges szénhidrátok révén. A szénhidrátok elősegítik a triptofán felszívódását az agyba, a B6 vitamin hatására pedig a triptofán a hangulatot javító szerotoninná alakulhat - ami az agyban egy boldog hangulat ingerületátvivő.

A banánban található triptofán nevű fehérjének köszönhetően nem csak jóllakottak és egészségesek leszünk, hanem boldogok is. Ez a fehérje ugyanis segít a szervezetnek szerotonint és dopamint előállítani, amely vegyi anyagok részben felelősek a boldogságérzetünkért.

A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket. A banán segít leküzdeni a depressziót magas triptofán tartalma miatt.

A triptofán a nyolc esszenciális aminosav egyike. Szükség van rá niacin vagyis a B3 vitamin termelődéséhez. Az emberi szervezet nem képes előállítani, így ételeinkkel kell biztosítani a szükséges mennyiséget.

Sokszor sok helyen leírták már: a fáradt középkorú nők egyenek sok banán. Elmúlik a lehangoltságuk és megfiatalodnak a triptofán miatt.

A banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban.

A banán segít a tanulásban, gondolkodásban azáltal, hogy éberebbé teszi a tanulókat. Fokozza a koncentrációt és javítja a memóriát. Vizsgák előtt mindenképp fogyasszon el egy banánt, hogy a magas káliumszintet kihasználva növelje koncentrációkészségét.

A gyümölcsben található magnézium, kálium és kalcium révén a banán természetes gyógyszerként működik.

 

 

Kókusztej

Az indonézek azt mondják a kókuszról, hogy a fa, amely megad mindent, ami az élethez kell.

Számos kultúra használta a kókusztejet arra, hogy a tesztoszterontermelést fokozza és növelje a teljesítőképességet.

A kókuszdió nagyon tápláló és gazdag vitaminokban (C, E, B1, B3, B5 és B6), rost- és ásványi anyagokban (vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium és foszfor).

Ellentétben a tehéntejjel, a kókusztej laktózmentes, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Remek alapanyag különböző ételek főzéséhez, sütéséhez, turmixok készítéséhez.

A kókusz rengeteg káliumot tartalmaz és a legjobb természetes izotóniás ital. A kutatások azt mutatják, hogy a kókuszvíz ugyanolyan elektrolit egyensúllyal rendelkezik, mint az izotóniás vizek, amelyek hasznosak egy hosszú, fárasztó testmozgás utáni folyadékpótlásra.

Az ayurvéda szerint 99 baj gyógyítására alkalmas növény. Tedd rendbe a vércukorszinted kókuszolajjal! A kókuszolaj nem csak a 2-es típusú diabétesz megelőzésében segít, de idővel javíthatja a glükóztoleranciát és az inzulinérzékenységet. A kókuszolaj páratlan telített zsírsav tartalmának köszönhetően ultraerőssé építi immundendszered! A megbetegedések, fertőzések, gombásodások legyőzéséért felelős védőrendszer szinte megújul a kókuszolaj laurinsav-tartalmától. Tudtad, hogy a kókuszolajon kívül az anyatej tartalmaz még ilyen jótékony savakat?

Forrás: http://www.hazipatika.com/eletmod/szex/cikkek/szexkave_osi_tipp_egy_tenyleg_jo_naphoz/20140902140319#TOS_center

http://kokuszvilag.hu/a-kokuszolaj-egeszseges-es-gyogyito-hatasai/

 

 

A spirulina

Rendkívül sok vitamin, ásványi anyag és aminosav forrása, amik lehetővé teszik, hogy közérzete pozitív legyen!

A spirulina a kiemelkedően magas 60%os protein tartalmával javítja a fizikai teljesítő képességet és kalória mentes tápanyagot juttat a szervezetbe.

A spirulina tartalmazza:

- mind a 18 létfontosságú aminosavat,

- vitaminokat: A, C, E, B1, B2, B5, B6, B9, B12,

- ásványi anyagokat: vas, jód, nátrium, kalcium, kálium, réz, mangán, magnézium, foszfor, szelén, cink, króm és vanádium,

- ezen kívül béta-karotinoidokat, több, mint 2000 különböző enzim, fikocianin, többszörösen telítetlen zsírsavak, értékes növényi fehérjék és klorofill.

-Segíti a megbetegedésekkel szembeni ellenállást. Erősíti az immunrendszert.

-A spirulina mérsékli az allergiás tüneteket azáltal, hogy a benne lévő C-fikocianin gátolja a hisztamin termelést, ami allergiás reakciókat vált ki.

-A spirulina gyulladáscsökkentő és gombaölő hatással is bír, jó hatással van a májra, vesére, emésztőrendszere. Stabilizálja a magas koleszterin szintet, azon belül is a káros hatású LDL-koleszterin koncentrációját. Egy 2001-es tanulmány szerint aki rendszeresíti napi 2 gr spirulina fogyasztását, annak javul a glikált-hemoglobin és a lipid-profil szintje. Dupla ekkora fogyasztásnál a spirulina a vizsgált alanyok vérnyomását is csökkentette. A spirulina fokozza a termékenységet és a megtermékenyítő képességet.

 

 

Maréknyi pattogatott kukorica - serkenti az agyban a szerotonin (jó közérzetet biztosító vegyület) felszabadulását.

 

A keményítőben és szénhidrátban gazdag ételeknek nyugtató hatása van, enyhítik a depressziót is.

 

Egy tál krumplipüré, vagy alacsony zsírtartalmú pudingA keményítőben gazdag ételek növelik a szerotonin szintjét, tehát hangulatjavítók.

 

Csírák - A csíráztatás során a magokban lévő enzimek biokémiai folyamatokat indítanak el.

A magokban lévő fehérjék aminosavakká alakulnak át. Amikor tejterméket, tejet, húst fogyasztunk, akkor a fehérjék az emésztés során először aminosavakra bomlanak. Csírák fogyasztásakor viszont nincs szükség a lebontásra, mert már eleve aminosavakat tartalmaznak. Az esszenciális aminosavak közül a csírákban a legtöbb a lizin (energia), a valin (,,izom aminosav", az arginin (energia és izomépítés, és a lebomlás akadályozása, zsírégetés), és az idegek számára fontos hisztidin és a metionin mennyisége.

Amikor a magból csíra alakul ki a lipidek is átalakulnak: ezek zsírsavakká bomlanak. Közülük a leggyakoribbak a telítetlen linolsav, az olajsav, a palmitinsav, a linolénsav és a telített sztearinsav. Csírák esetében ez esetben is kíméljük az emésztőrendszerünket, hiszen a lebontásra itt sincs szükség.

A szénhidrátok (elsősorban keményítő) szintén lebomlanak a csírává alakulás során: egyszerű cukrokká, glükózzá, fruktózzá alakulnak át.

A csírák vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok.

A különböző csírákban a tápanyagok és vegyületek mennyisége és aránya is változó, ezért érdemes minél többféle növény csíráját fogyasztani.

A csírákat akár levesekbe, főzelékekbe, salátákba, joghurtba vagy müzlibe is tehetjük, de rászórhatjuk akár a szendvicseinkre is. A csírák kipréselt levével (különösen a búzafű alkalmas erre), ízesíthetjük a gyümölcs- és zöldségleveket, turmixokat, smoothiekat.

pl. búza, bab, borsó, lencse, brokkoli, a lucerna, a retek és a zsálya csíra.

 

 

Forró csoki - Nagyon egyszerű a képlet: a csoki boldogsághormont termel, a meleg pedig megnyugtat, így a kettő forró kombinációja jó hatással van a szervezetre.

 

 

teák (pl. zöld, rooibos, puerh, maté),

 

omega-3 zsírsav (pl. hekk),

 

bőséges folyadék,

 

mozgás,

 

pozitív szavak-gondolatok-érzések napi bősége,

 

helyes testtartás,

 

légzéstechnikák,

 

lazítás,

 

masszírozás, masszázs.

 

 

Megfelelő rágás. …Kis falatok, …nyugodtan, lassan enni.

 

 

Nyugodt, kortyonkénti bőséges folyadékpótlás.

 

TV fáraszt ne.

 

Szeretet energia és a mosoly energia nagyon hatásos. Használd önmagad és mások életében..

 

 

Langyos-meleg tej  + méz

A tej egy triptofán nevű aminosa­vat tartalmaz, amely a boldogságérzetet kiváltó agyi vegyület, a szerotonin termelésében vesz részt. Segít ellazulni, egy kis méz hozzáadásával még jobb hatást érhetünk el.

A banán és a pulykahús szintén sok triptofánt tartalmaz.

Triptofánt tartalmaz még: a datolya, zab, - borsó, bab, kukorica, cékla, brokkoli, répa, paradicsom, lencse, petrezselyemzöld, spárga, kelbimbó, kelkáposzta, burgonya, csírák, alga, csicsóka, olajos magvak pl. szezámmag, mandula, pisztácia, kesudió, mogyoró, tökmag, napraforgómag, - csicseriborsó, joghurt, túró, sajtok pl. a mozzarellában kétszer annyi triptofán van, mint a pulykahúsban. A triptofánból (egyes parmezán sajtok 1%-a), a szervezetünk pl. B3-vitamint és szerotonint állít elő, a képződő melatonin pedig az alvást segíti elő.

 

 

A tirozin tartalmú - és ezáltal - dopamin növelő élelemforrások:  mandula, avokádó, banán, szezámmag, tökmag, tejtermékek.

A C-, és az E-vitaminnal együtt még jobb a hatása.

A tirozin egy nem esszenciális aminosav, mely az esszenciális fenilalaninből képződik. Sok fontos neurotranszmitter vagy agyi hírvivő első egyik számú prekurzoraként a tirozinnak erős agystimuláló hatásai vannak, és kimutatták, hogy elősegíti a jobb mentális teljesítőképességet – így segítve a koncentrációt és az éberséget, valamint csökkenti a stressz-és fáradtságérzetet.

 

 

Aminosavak:

Tirozin - „Antidepresszáns” aminosavként a tirozin a legáltalánosabban a kedélyállapot javítására, és az agyi funkciók javítására, stimulálására. Elősegíti a jobb mentális teljesítőképességet – így segítve a koncentrációt és az éberséget, valamint csökkenti a stressz-és fáradtságérzetet. Hogyan segíti elő az izomtömeg növekedést és regenerálódást: Potenciálisan stimulálja a növekedési hormon kiválasztást.

 

Fenilalanin
A fenilalanin L-fenilalanin formájában stresszoldó hatású, ezáltal javítja a kedélyállapotot.  
Hangulatjavító hatása van, mivel közrejátszik az adrenalin és dopamin termelésében, ami fokozza aktivitásunkat és energiával tölt fel, az adrenalin szintézis kiindulási anyaga.
Ha kimerült ezt szedje, de ne feledje, hogy a szervezetben nem metabolizálódhat, ha C-vitamin-hiánya van.
Javítja az emlékezőképességet és a szellemi frissességet. Javítja a koncentrációképességet, fokozza az éberséget.
Antidepresszáns és fájdalomcsillapító hatású. Sok betegségre hatásos. A fenilalanin más jótékony hatását is megemlítve, fontos szerepet játszik a haj és a bőr pigmentációjában. Ha ez az aminosav hiányzik a szervezetből, gyorsabban kezd őszülni a haj már fiatal korban is, a bőr pedig hamar veszít üdeségéből, természetes színéből és fiatalságából.
Megállapították: a fenilalanin egy olyan kémiai hírvivő anyag koncentrációját is képes növelni az agyban, amely növeli a libidót és kiváltja a romantikus érzéseket.
Fokozza a szexuális vágyat.
http://www.biotechusashop.hu/enciklopedia/Fenilalanin/

 

Lizin – Életfontosságú néhány kritikus fehérje szintézishez.
Szükség van rá a növekedéshez, a szövetek regenerálódásához, gyógyuláshoz, valamint ellenanyagok, hormonok és enzimek képződéséhez.
Segíti a koncentrálóképességet.
Biztosítja az energiatermeléshez a zsírsavak megfelelő felhasználását.
Aki gyakran fáradt,
nem tud összpontosítani, karikás a szeme, hányingere van, szédül, hullik a haja, vérszegény, lizin hiánya lehet.
Idősebbek, különösen a férfiak több lizint igényelnek.


Arginin és Ornitin
Az ornitinnel, a fenilalaninnal és más neurokémiai anyagokkal együtt arginin kell, az agyalapi mirigy növekedési hormonjának szintéziséhez és elválasztásához.
Növeli a spermiumok számát.
Elősegíti az immunválaszt és a sebgyógyulást.
Segít a szervezet zsírraktárainak lebontásához és a megfelelő izomtónus fenntartásához. Jó hatással van az izomtónusra, ha a várható erőteljes fizikai erőkifejtés előtt 1 órával veszi be.

Míg bizonyos hormonok arra serkentik a szervezetet, hogy zsírt tároljon, addig a növekedési hormon zsírmobilizáló hatású, amitől nem csak csinosabbak, de egyben energetikusabbak is leszünk.
Az ornitin fokozza az inzulinszekréciót, és elősegíti, hogy az inzulin anabolitikus (izomépírtő) hormonként hasson, amit egyre fokozottabban alkalmaznak a testépítők.
Aki ornitint szed, annak testében az argininszint is megnő.
Az arginin így állandó körfolyamatban, az úgynevezett urea-ciklusban az ornitinből képződik, majd az arginin enzimes bontást szenvedve ismét ornitinné és ureává (karbamiddá) alakul.
Egyszerre érdemes szedni őket.


Glutamin és Glutaminsav
Javítja a szellemi képesség kifejlődését, javítja a megfigyelőképességet, csökkenti a szellemi kimerültséget. Intelligenciahányadost javít. Csökkenti a depressziót.
Enyhíti a fáradtságot.


AszparaginsavA mérgező ammóniának eltávolításában vesz részt. Ezáltal a központi idegrendszert védi.  Alapvető szerepet tölt be a központi idegrendszer optimális működésében. Fontos neurotranszmitter (ingerületátvivő) az agyban.
Segít a fáradsággal szembeni fokozott ellenállásban.
Ha atlétáknak aszparginsav sóit (aszpartátokat) adtak, határozottan javult az állóképességük és kitartásuk.

Pozitívan befolyásolja a máj és a belső szervek tisztulását, segíti a sejtek regenerálódását. A táplálék energiaátalakítása révén növeli a sejtek energiaszintjét, segíti a sejtek regenerálódását.

Méregtelenítő.


Glicin
Segíthet az agyalapi mirigy csökkent működésének kezelését, és miután részt vesz a kreatin szintézisében (amely nélkülözhetetlen az izomműködéshez).
Újabban hypoglycaemiára is használják. (A glicin stimulálja a glukagont felszabadulását, ami azután glikogént mobilizál, és az ebből keletkező glukóz kerül a vérbe.


L-karnitin
Fontos szerepet játszik abban, hogy a szervezet raktáraiban található zsír energiává alakul.
L-Carnitine bizonyítottan öregedéslassító és regeneráló tulajdonságokkal rendelkezik. Egy sor betegségre is jó, a diabetestől kezdve.
A L-karnitint az energia szállítójaként is nevezhetjük, hiszen legfontosabb szerepe, hogy a hosszú szénláncú zsírsavakat átvigye az izomsejtek falán, a mitokondriumon keresztül.
Segíti a súlyzós edzés utáni regenerációt.

 

Metionin
Aki túlsúlyos, annak a vérében nincs elegendő metionin. Ennek tünetei lehetnek a fáradékonyság, kedvetlenség, a folyamatosan energiaszegény állapot; összességében tehát a motivációhiányban mutatkozik meg.

A metioninnek alapvető szerepe van a fehérjeszintézisben.
A metionin a zsírbontásban is közreműködik. Rendkívül fontos szerepe van a fehérjék felépítésében. Ez az aminosav a fehérjék építőköve, a fehérjék pedig az izmoké. Izom nélkül pedig nincs zsírbontás. A metionin a karnitin alkotóeleme és segít a zsírok bontáshoz történő szállításában. (A karnitin rendkívül fontos anyag, amely nélkül nincs zsírsavbontás, mivel a karnitin a zsírsav szállítórendszer alkotója. A zsír tehát csak az ő segítségével alakítható energiává).
A folsav szorgalmasan dolgozik az életörömünk megvalósításán, főleg a metionin idegfehérje anyagcseréjében. Ekkor keletkezik ugyanis két idegátvivő anyag, a szerotonin és a noradrenalin. A szerotonin az agyunkban és az idegrendszerünkben csillapító-megnyugtató, boldogító szerepet tölt be, örömteli gondolatok édeni tájaira visz, és esténként egészséges álomba ringat.
A noradrenalin az aktív nappali örömgyártó, aki lelkesen vezet bennünket harcba a stresszproblémák ellen. Mindkét anyag a folsav segítségével szintetizálódik.
A B12-vitamin enzimatikus fő feladata a metionin előállítása, amely a meleg érzelmekről, szeretetről, örömről és jókedvről gondoskodik. A depressziós emberek agyának szinte mindig alacsony a metionin-szintje. A metionin gyakorlatilag csak állati eredetű táplálékban: húsban, halban, sajtban található. A B12-vitamin, a folsav és a metionin (továbbá a C-vitamin) olyan munkacsoportot alkot, amely igen élesen az agyra és az idegekre szakosodott. Ugyanis ez a 3 anyagcserehuszár segíti elő az ún. monoaminok felépítését.
Amennyiben nem jut megfelelő mennyiségű metionin a szervezetbe, úgy gyengül az immunrendszer, nő a betegség kockázata, és elhízáshoz vezet. Képes aktiválni a fehérjevérsejteket. Antioxidáns. Fájdalomcsillapító. Depresszióellenes. Hiánya koleszterin szint emelkedéshez vezethet. Kimutatták, hogy a vér hisztamin szintjét is csökkenti, ami az allergiás és a skizofréniás betegek számára lehet hasznos.
Segíti az izmok építését, megelőzi azok lebomlását. Kén tartalmánál fogva jótékony hatással van a bőr rugalmasságának megőrzésére, erősíti és védi a hajat és körmöket. Természetesen bizonyos túlterhelések hatására, mint például a testépítés; ez az igény jelentősen megnő, akár kétszerese is lehet. A főtt kukoricában, a burgonyában, a húsokban, halakban, szezámmagban és egyes növényi magokban található nagyobb mennyiségben. http://www.biotechusashop.hu/enciklopedia/Metionin/

 

L-taurin (izom, energia, lélek, szem, alacsony hőmérséklet).

 

BCAA
Megakadályozza az izmok lebomlását (katabolizmus). Elősegíti az izomtömeg növekedését. Az esszenciális elágazó láncú aminosavak (BCAA-k) különös jelentőséggel bírnak a sportolók számára, mivel az izomban bomlanak le, nem pedig a májban. Emésztés után a fehérjék aminosavakra bomlanak, melyek egyaránt válhatnak az izmok építőköveivé, vagy energiaforrássá is.


 

optimizmus--pozitiv-gondolkodas--cselekedetek--eros-akarat.gif

 

Zene
Japán kutatók felismerték, hogy a zene hatással van a vér kalcium szintjére és a dopaminra. Megfigyelték, hogy az agyba szállított kalcium serkenti a dopamin szintézisét. (pl. relax, meditatív, természeti, klasszikus, kedvenc zenék)

 

  

20 perc kellemes napfény kimondottan a homlokunkra, a szerotonin ,,boldogsághormon" termelődésnek jó.További boldogsághormon képződést vált ki az ismétlődő sikerélmény.
Sikerélmény lehet a munkában, tanulásban, párkapcsolatban,
sportban, vetélkedésben, hobbyban, családi kapcsolatainkban, végül is önmagunkkal kapcsolatban (test-lélek-szellem) stb.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a boldogság több tényezőtől is függ.

Az egyik legfontosabb ezek közül a sikerélmények átélése. (Sipos Márton)

,,A sikerélmény ad önbizalmat.”


boldogsagba-boldogsaghormonhoz.gif
A boldogsághormon képződését elindíthatja a legelemibb dolog:
Boldogsághormont szabadít fel
az önfeledt szórakozás, tánc, éneklés, baráti beszélgetések, úszás, napozás,
kirándulás, a szeretkezés által kiváltott kéjérzet.

Mind-mind a boldogsághormon képzés kiváltó elemei.
Boldogságérzetet vált ki az öncélú, csupán a boldogságszerzésre alapuló cselekmény is, de az igazi, az önfeledt és a testépítő munka, feladat és problémamegoldás.
Ha az élőlény ebben a tevékenységben akadályozva van, vagy monotonná válik a vele vagy általa végzett tevékenység,
akkor a tudata beszűkül, a külvilággal szemben előbb érzéketlenné, majd az önmagába fordulás idejére ellenségessé válik.


Ha objektív okok meggátolják az egyént a nap mint nap való örömszerzés gyakorlásában, akkor az az egyén előbb utóbb megbetegszik. Miért? A válasz egyszerű.

Az öröm- vagy boldogsághormon állandó hiánya a vér információs mezejében egy olyan ingerszegény állapotot hoz létre, mely az agy limbikus rendszerének megbillenéséhez majd a szervezet immunrendszerének, és végül egyes szervek, szervrendszerek megbetegedéséhez vezet.
Forrás: http://tudnodkell.info/boldogsaghormon-es-egeszseg  Gyula Balogh Bogumil író, feltaláló


jo.gif


A meditálók boldogabbak.

A gyakor­ló meditálok beszámolóiban gyakori valamiféle észlelésélmények nélküli „boldog" élmény, jó közérzet és tudatállapot.

meditacio---boldogsaghoz.jpg

Tudta-e, hogy azok az emberek, akik mindennap meditálnak sokkal boldogabbak, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak,
egészségesebbek, tovább élnek és a közérzetük is jelentősen jobb?

http://www.wellnesstippek.hu/easy-med-meditacios-program.htm

https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/meditacio.html

https://www.youtube.com/watch?v=ae1NA1M1bEY

 

boldogsagba---energiaaramlas---nemesedes---szeretet.gif

 

Minden orvostanhallgató megmondhatja, hogy a fáradtság csökkenti a szervezet ellenállóképességét a megfázással és több száz más betegséggel szemben; és minden pszichiáter megmondhatja, hogy a fáradtság csökkenti az ellenállóképességet a félelemmel és idegességgel szemben. Ha tehát megelőzzük a fáradtságot, megelőzhetjük az idegeskedést.

Azt mondtam megelőzhetjük? Enyhe kifejezés. Dr. Edmund Jacobson két könyvet írt a lazításról: Fokozatos lazítás és Nyugodj meg címmel; a chicagói egyetem klinikai fiziológiai-laboratóriumának vezetőjeként éveken át kísérletezett a relaxációval, mint az orvosi gyakorlat egy módszerével.

Kijelentette, hogy bármilyen ideges vagy túlfűtött érzelmi állapot ,,megszűnik a tökéletes ellazulás idején.” Ez más szóval annyit jelent: Nem tudsz tovább idegeskedni, ha ellazulsz, megnyugszol.

Megelőzendő a fáradságot és az idegességet, az első szabály így szól: Pihenj gyakran. Pihenj, mielőtt elfáradnál. Miért olyan fontos ez? Mert a fáradtság elképesztő gyorsasággal kumulálódik. (Dale Carnegie)

 

https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/az-elet-25-fontos-szabalya.html