Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stressz ellen 12

2018.03.15

 

Mindennapi jóllétünk jelentős forrásai a hétköznapokban átélt pozitív élmények.

A negatív érzelmek támadásra, védekezésre, menekülésre szűkíti a cselekedeteinket.

A pozitív érzelmek kiszélesítik a gondolati-viselkedési repertoárt.

Fredrickson szerint a pozitív érzelmek,

mint pl. az öröm, az érdeklődés, az elégedettség, a büszkeség, a szeretet és a szerelem, közös jellemzői abban látja, hogy egyrészt kiszélesítik a személy gondolati-viselkedési repertoárját, másrészt arra késztetik a személyt, hogy belső erőforrásaira alapozzon, ideértve fizikai, intellektuális, társas és pszichológiai erőforrásait egyaránt.

Pozitív érzelmek és affektusok pl. befolyásolják a kreatív tevékenységeket is. Isen és munkatársai kísérletében egyszerű érzelmi indukcióval (pl. vidám film, apró ajándék, cukor) kiváltott pozitív affektusok megnövelik a kreatív feladatokban a teljesítményt.

Pozitív érzelmi állapotban a gondolkodás szokatlanabb utakat jár be, kreatív, integratív, nyitottabb az információkra és hatékonyabb.

Mindezek az eredmények arra utalnak,

hogy a pozitív hangulat és érzelmek értékes eszközzé válhatnak a pedagógus kezében.

A pozitív érzelmek hatásai Fredrickson (1998, 2000) áttekintése nyomán

 1. A pozitív érzelmek tágítják a figyelem látókörét, szem ben a negatív érzelmekkel, amelyek inkább szűkítik a figyelem fókuszát.
 2. Tágítják a kogníciót – például szokatlanabb asszociációk, tágabb kognitív kategóriák alkalmazása, az összefüggések könnyebb és rugalmasabb felismerése, a fogalmak alaposabb feldolgozása -, elősegítik a kreatív gondolkodást igénylő tevékenységeket.
 3. Szélesítik a cselekvések körét, például javítják a kreatív megoldásokat, gyerekeknél változatosabb játékok és hosszabb játékidő figyelhető meg.
 4. Erősítik a fizikai erőforrásokat, például a pozitív érzelmek kiváltotta játék elősegíti a fizikai erő és a fizikai készségek fejlődését.
 5. Erősítik az intellektuális erőforrásokat, például a pozitív érzelmek aktiválják az explorációt, elősegítik a tanulást és a teljesítményt, javítják az összetett és integrációt igénylő feladatok megoldási képességét.
 6. Erősítik a társas erőforrásokat – a mosolygás, az együttes játék, az együtt átélt öröm egyaránt erősíti a szövetségeket, a barátságokat és a családi kapcsolatokat, a pozitív érzelmek növelik a segítségnyújtás, valamint az együttműködés valószínűségét.

A pozitív érzelmek továbbá segíthetnek bennünket abban is, hogy a mindennapok nehézségeivel és az ezek által kiváltott stresszel könnyebben megküzdjünk, hiszen lehetővé teszik azt, hogy a megoldási lehetőségek szélesebb köréből válasszunk magunknak megfelelő stratégiákat, és ennek révén egyaránt mozgósíthassuk a saját és a társas erőforrásainkat.

A pozitív érzelmek alkalmasak arra, hogy kijavítsák a negatív tünetek ,,mellékhatásait”. Pl. szívverés, idegesség, tehát nyugodtabb szervezet lesz.

 

A pozitív érzelmek átélése a mentális egészség fontos meghatározója. (Vaillant)

 

Újabb vizsgálatok szerint a pozitív érzelmek fontos hatással vannak a fizikai egészségre is.

 

Pozitív érzelmek segítenek a mindennapi nehézségek ellen, s ezek által kiváltott stresszel szemben, szélesebb perspektívát adnak, mint saját, mint társas erőforrásokat mozgósítanak.


 

Boldogság = szubjektív jólét

A hétköznapi ember és a pszichológusok számára fontos kérdés az is, hogy mi vezet a pozitív élmények és pozitív érzések gyakori átéléséhez.

Boldogság – pozitív érzelem együtt jár a tágan értelmezett szükséglet kielégülésével (pl. fizikai, szociális, intellektuális).

Boldogság – elégedettség az élettel.

Boldogság – belső tényezőink megvalósítása (Diener). Az egyén viselkedése, tevékenysége összhangban legyen személyiségével.

Boldogság átélését olyan helyzetek határozzák, meg amelyekben a személy önmaga lehet. (Waterman)

 

Általánosítva a boldogsághoz 4 fő tényező kell

 • Pozitív érzelmek gyakorisága és intenzitása.
 • Életünk területén (iskola, család, munka) megélt elégedettség, siker.
 • Depresszió, szorongás, és más negatív állapotok viszonylagos hiánya. 
 • Az élet egészével való megelégedettségi szint.

Forrás: Pszichológia pedagógusoknak (szerk. N. Kollár Katalin, Szabó Éva) https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_520_pszichologia_pedagogusoknak/ch06s05.html

 

 

Konfúciusz úgy tanította, hogy: "Cselekedni kell a tudás és az erény birtokában".

 

Az önvizsgálat nélküli élet értéktelen létezés. (Szókratész)

 

,,A karmát testünk, beszédünk és tudatunk által teremtjük.

Az ok és okozat törvénye szerint a helyes, pozitív és jó gondolatok javára válnak a tudatnak és a léleknek, a helytelen, negatív és rossz gondolatok, pedig ártalmasak. Így a pozitív gondolkodás fejlesztésével boldog, nyugodt és békés lelkiállapotot idézünk elő.”

Forrás: http://elozoeletek.blogspot.hu/2016/12/hogyan-lehet-karmat-megvaltoztatni.html

 

 

A fontos az, hogy találj egy számodra megfe­lelő látásmódot, amin keresztül képes leszel mindent használni utad során. Ha valami nehéz, azt tisztulásként éld meg, és saját tudatod tapasztald meg általa. Így azt is meg­tanulod, hogy ezután hogyan segíts máso­kon. Ha pedig valami kellemes, akkor azt éld meg áldásként, és oszd meg mindenkivel. (Láma Ole Nydahl)

 

,,Ha jól meditálunk és a tudat feltételektől nem függő állapotából cselekszünk, nincs vége annak a jónak, amit átadhatunk másoknak. A legvégső bizonyosság megosztása, ha a melegségünket adjuk a lényeknek, mely a legnagyszerűbb ajándék.” (Láma Ole Nydahl)

 

 

Szükséges, hogy a megértés éretté váljon, és a gondolatok tapasztalatokká mélyüljenek. (Láma Ole Nydahl)

 

,,Kérlek, mi nem hitvallás vagyunk, hanem tapasztalati vallás. Ha valaki teljesen be tudja fogadni a dolgokat, az jó. Ha valakinek ehhez kérdéseket kell feltennie, az szintén jó. A kérdéseket meg kell válaszolni. Ugyanakkor nem kell túltárgyalni a dolgokat, mert így az áldás elmegy. Azonban biztosan kell kérdezni azokról a dolgokról, amik a tapasztalás útjában állnak. És ha van pár régi ember körülöttünk, akik hozzá tudják tenni a tapasztalataikat, az nagyon jelentőségteljes lesz.

Jó érzésnek kell megjelennie és passzolni fog minden. Végül is minden a lehetőségek művészete.

Az új embereknek nem kéne tízperceseket tartaniuk. Talán olvastak valamit és egy intellektuális szinten összerakták, de nincs tapasztalat és érettség mögötte.

Az embereknek meg kell tanulniuk valamit először, és hallgatniuk, aztán ez folytatódik tovább. Ha olyan emberek jönnek be, akik nem tudnak semmit, de nagyot akarnak mondani, meg kell mondanunk nekik, hogy mi csak azért beszélünk, hogy tiszták legyenek a dolgok, egyébként meditálunk. Mindezek után a barátaink még évekig ott lesznek körülöttünk.” (Ole Nydahl)

Forrás: http://blog.buddhizmusma.hu/tizperces/18-tizperces/33-tizpercesek-celja

 

 

 

A dolog lényege, hogy itt és most elkezdjünk magunkon dolgozni, és kapcsolódjunk a belső képességeinkhez bármilyen szinten is, álljunk jelenleg. Tegyük meg azt, amire képesek vagyunk. Ez nagyon fontos. Például, amint kicsit is megnyitjuk magunkat, mindjárt rendelkezünk egy alapvető kvalitással, amit fejleszthetünk és kiteljesíthetünk. Jelenleg, a nemtudásunk eredményeként büszkeséget, mohóságot és más negatív érzelmeket tapasztalunk. Hatásuk következtében csak és kizárólag „nagy" dolgokat akarunk csinálni.

Nemsokára azonban felismerjük, hogy erre nem vagyunk képesek, és kezdjük elveszíteni önbizalmunkat. Éppen ezért fontos megértenünk, hogy senki nem várja el tőlünk, hogy már most egy bizonyos szinten legyünk, inkább a tőlünk telhető legjobbat kell tennünk, a saját képességeinknek megfelelően. Ezt jelenti a megvilágosodott hozzáállás kifejlesztése. (Dzsingme rinpocse)

Fiorrás: http://blog.buddhizmusma.hu/tizperces/18-tizperces/54-megvilagosodas-tudat-a-bodhicsitta-kifejlesztese

 

Ha már úgyis meg kell csinálnod, jobb, ha szeretettel és mantrákkal teszed, mintha más tenné haraggal vagy rutinból. (Ole Nydahl)

 

,,Csak ülj, várj és meditálj. Nem kell semmi után sem futnod. Minden eljön hozzád. El tudod ezt hinni? Csak ülj és meditálj, és a lehetetlen is lehetségessé válik.”

 

Hallj, mondj olyan pozitív szavakat, mondatokat magadnak, amiket szívesen hallanál másoktól, pl. Jó vagy, Szeretlek, Jó, hogy vagy, Remek vagy, Nagyszerű vagy, Te egy remek férfi / nő vagy, Szép vagy, Nagyon klassz vagy, Szuper vagy, értékes vagy!. (mj)

 

,,Ha mélyebben lélegeznénk és csökkentenénk a légzésszámunkat, naponta néhány percet tudatosan csak a ki- és belélegzett levegő áramlására koncentrálnánk, megtapasztalhatnánk a légzés fizikailag és lelkileg is gyógyító, valamint élénkítő vagy épp ellazító hatását.

Normál esetben egy férfi percenként 16-18-at, egy nő 18-20-at lélegzik.

Ha a percenkénti légzésszámot lecsökkentjük - időnként akár nyolcra, négyre -, azaz ha tudatosan irányítani kezdjük légzésünket, számos kedvező élettani hatást figyelhetünk meg magunkon.

Az elmúlt években a nyugati orvoslás is egyre több figyelmet fordít a különféle légzéstechnikákra, ugyanis a vizsgálatok szerint már napi 10 perc tudatos légzés markánsan csökkenti a feszültségszintet, valamint energikusabbá tesz.”

 

Sadhana

A sadhana szó szanszkrit kifejezés. Arra utal, hogy az utunkon haladva kitartóan, erőfeszítéseket téve haladhatunk leghatékonyabban a célunk felé. Ez a cél nem más, mint önmagunk testi-lelki-szellemi harmóniájának megteremtése.

 

Ennek eszköze számomra a kundalíni jóga. Készlettára széleskörű és szinte kimeríthetetlen. Tartalmazza a jóga ászanáit (gyakorlatokká – kriyákká – formálva), a tudatos légzés technikáit (pranayamak), relaxációt, meditációt és a szikh mantrázás hagyományát, mely a hang teremtő erejének tudásán alapul.

 

Mindenkinek meg lehet a saját sadhanája, amit nap mint nap végez a hajnali órákban. Én magam többnyire az aktuális “igényeim” szerint igyekszem kiválasztani, melyik gyakorlatsort, meditációt végezzem, és hogy milyen hosszúságban, hány napig. Előfordul, hogy egy mantrát 120 napon keresztül éneklek. Egy sadhana ilyen komplexitása nagyon hatékonyan tud működni, és sok-sok energiával tölt fel.

 

 

Ennél már csak az tud erősebb lenni, amikor többen együtt gyakorolunk. A közösségi sadhana nem egy rendes jógaóra, ahol valaki “tanít”, a többiek “tanulnak”. Hanem csodás alkalom arra, hogy együtt lélegezzünk, jógázzunk, meditáljunk, mantrázzunk és hallgassuk a hajnalt ( természetesen azért egy vezető összetartásával ).  A közösségi sadhanák az alábbi “program” alapján zajlanak:

Minden második szombaton hajnalban ( őszi-téli időszakban 6-9 óra között )

06:00: Együtt elrecitáljuk a JapJi Sahib-ot ( Szikh ima )
06:20: Háromszor elzengetjük az Adi Mantrát: Ong Namo Guru Dev Namo – ráhangolódás
06:25: Kundalíni Jóga Kriya kb. 25-45 perces
07:10: Mély relaxáció
07:25: A Vízöntő Sadhana Mantra Meditáció ( a Halak korszakából a Vízöntő korszakába való átmenet felkészítő meditációja a tudatosság kiterjesztésére ) elzengetése (62 perc)
08:25: Kontempláció/Ima percei
Zárás : beszélgetés, teázás

Yogi Bhajan így beszélt a Közösségi Sadhanáról:

„Tested Isten Temploma, és Lelked a Szentséges Belső Tanító. Szóval felkelsz korán reggel, meditálsz, mantrát zengetsz, gyakorlatokat végzel, csatlakozol a lelkedhez, szabályozod a lélegzeted és eggyé válsz a csoport tudatosságával. Ezen a módon egymást segítitek. A csoport- tudatosság a hajnali sadhana alatt egymás segítéséért van.

Ha én meg is próbálok aludni, valaki más biztosan ébren van. Ha ebből az egész csoportból csak egy valaki kinyilík Isten felé, csak egyetlen egy, mi mindannyian áldottak leszünk az ő nyitottsága által. Ez az, ami számít! Ha egyvalaki elsétál a Sadhanára szívvel és lélekkel, egy imatelt elme állapotában, az mindannyiunk javára szolgál. Ebben van a csoportos sadhana ereje.

De még mindig hordozunk magunkban valamit a múltból. Felidegesítjük magunkat azon, hogy ki vezesse a sadhanát. „Ó, az milyen remek sadhanát tartott! Az meg hogy felborította a sadhanát.

Az igazság az, hogy senki sem dúlhat fel egy sadhanát és senki sem csinálhatja gyönyörűen. Az maga Isten, aki a sadhanán keresztül megnyilvánul. Amikor te szolgálsz, és közvetítőként cselekszel, akkor Isten rajtad keresztül nyilvánul meg. Ha a reggeli sadhana során valaki nem tudja feloldani a határokat, és megtalálni az Egységet, akkor nem hiszem, hogy bármikor máskor meg tudná tenni. Mindenki egyért és egy mindenkiért, ez az alapelv.

Ha muszáj a sadhanát egyedül végezned, akkor miközben énekelsz, képzelj milliónyi embert magad körül. Halld mindannyiukat énekelni, veled a középpontban, mozdulatlanul. Érezd, hogy nem énekelsz fizikailag, és mégis vezeted az éneket, és az ének vezet téged. Ezt képzeld el, és közben zengesd a mantrát.”

 

Ajánlott előkészületek:

Lágyan indítsd a napot!
Rövid nyújtózással és légzőgyakorlattal ébreszd magad az ágyadban.
Utána vegyél hidegvízes zuhanyfürdőt (Ishnan), megtisztítva a tested az előtted álló napra.
Kényelmes öltözékbe bújj, és ajánlott (de nem kötelező) valamely fejfedő (imakendő, turbán).
A hajnali időpontra való tekintettel érkezz minél nagyobb csendben, lehetőleg már a belső figyelem állapotában. Gyakorlás előtt „nemes csend”-ben vagyunk együtt.

A terem befogadó képességének korlátai miatt kérünk, jelentkezz be az ilonavernyik@gmail.com  címen.

Forrás: http://www.anahata.hu/?page_id=378

 

,,A bölcs ember törvénye az, hogy a természet rendje szerint él és cselekszik." (Lao-ce)

A Sárkány Útja

A taoizmust hagyományosan a Sárkány Útjának tartják - így a sárkány lett az átalakulás kínai szimbólum. A taoizmus az átváltozás útja - az az út, amelyen haladva valamely dolog valami mássá változhat.
Az bizonyos, hogy a taoistákat évszázadok óta a varázslókkal azonosítják nagyon gyakorlati formában, de mégiscsak varázslat. Két taoista átváltoztatás nagyon hasznosnak bizonyulhat bárki életében.
 

 • Az első a negatívum pozitívummá fordítása, a taoista harcművészet közismert elve. Minden felhasználható általa, ami csak az utunkba akad.
 • A második "varázslat" a pozitívum pozitívumot vonz. Ennek alapvető példája a taoista orvoslás alapelve, amely szerint az egészség titka az egészségben rejlik.

Forrás: http://www.buddha-tao.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/taoizmusbol.html

http://taichikungfuszekszard.blogspot.hu/2012/07/sarkany-utja.html

 

Táplálkozás

A fengsuj alapelve, az egyensúlyra való törekvés. Ezt, az orvosláshoz hasonlóan, egyénre szabottan kell alkalmazni, azaz össze kell hangolni az egyén fiziológiai és biológiai adottságaival. A fő gondolat az, hogy a főzés és az étkezés pozitív energiát biztosítson. Ennek eléréséhez a szervezetet megfelelő mennyiségű és helyesen megválasztott étellel kell ellátni. Vallják, hogy minden étel és alapanyag energiát hordoz, ami kisugárzással van ránk, valamint melegítő, hűtő és kiegyensúlyozó hatással bír. Mindezeknek az egyén szükségleteinek megfelelő összeállítása teremti meg az optimális táplálkozást. Kerülni kell például a túl hideg, vagy a nehezen emészthető ételeket, ugyanakkor nagy hangsúlyt kap a friss, jó minőségű élelmiszer fogyasztása.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Taoizmus

 

,,Ha átültetitek a gyakorlatba a tanítást olyan boldogságban lehet részetek, ami messze hatalmasabb, mint bármely érzékszervi öröm, amit férfiként és nőként élhettek át, vagy bármely egyéb boldogság, amit az érzékszerveken keresztül tapasztalhat meg az ember.

Biztosíthatom, hogy ez a fajta boldogság mindenki számára elérhető.” (Sayadaw U Pandita)

 

Az elme ellenőrzésének képessége.

A helyes gondolkodásra való képesség. Vegyünk erre egy példát: ha megfigyelünk egy helyzetet, mérlegelünk, hogy az előnyös, hasznos lesz-e, vagy sem. Ez a képesség segít, hogy eldöntsük, helyes-e valamit megtenni, vagy sem.  Így el tudjuk kerülni, hogy olyat tegyünk, ami nem helyes, vagy előnyös megelőzve ezzel a káros következményeket. (Sayadaw U Pandita)

,,Az élet művészete nem más, mint a bensőnkben zajló tudati és testi folyamatok mély megismerése, és ezzel a szenvedés alapvető okának feltárása, és a boldog, egészséges élethez vezető hatások elérése, előidézése.”

 

,,A meditáció segítségével, a belső valóság objektív szemlélésének útján haladva, fokozatosan megszabadulhatunk belső feszültségeinktől, félelmeinktől, így egyre boldogabb és békésebb életet élhetünk.”

 

 

 

A valódi boldogság

Egyszer megkérték a Buddhát, hogy magyarázza el, mi a valódi boldogság.

Felsorolt különféle jó cselekedeteket, melyek a boldogsághoz vezetnek, és valóságos áldást jelentenek.

Mindezen áldások két kategóriába sorolhatók:

A család és a társadalom iránti kötelezettségek teljesítésével olyan cselekedeteket végezni, melyek hozzájárulnak mások jólétéhez, és olyan cselekedeteket végezni, amelyek tisztítják a tudatot. Az egyén jólléte elválaszthatatlan másokétól.

És végül ezt mondta:

Az élet hullámhegyei és hullámvölgyei között
a tudat mégis rezdületlen marad,
nem panaszkodik, nem hoz létre szennyeződést, mindig
biztonságban érzi magát;
ez a legnagyobb boldogság.


Nem számít, mi bukkan fel saját testünk és tudatunk mikrokozmoszában vagy a külvilágban, képesek vagyunk szembenézni vele – nem feszültséggel, elfojtott sóvárgással vagy elutasítással, hanem teljes könnyedséggel, a tudat mélyéről fakadó mosollyal. Semmilyen helyzetben – legyen az kellemes vagy kellemetlen, kívánt vagy nem kívánt – nem leszünk ingerültek, s a mulandóság megértésével tökéletes biztonságban érezzük magunkat. Ez a legnagyobb áldás.


Annak tudata, hogy a saját mesterem vagyok és hogy semmi sem kerekedhet felül rajtam, hogy mosolyogva el tudok fogadni mindent, amit az élet hoz – a tudat tökéletes egyensúlyát, a valódi megszabadultságot jelenti. Ezt a Vipasszaná meditáció gyakorlásával itt és most el lehet elérni. Ez valódi semlegesség, nem negatív hozzáállás vagy passzív zárkózottság.
Nem a világ problémái elől menekvést kereső, a fejét a homokba dugó ember vak beletörődése, fásult közönye ez. A tudat valódi egyensúlya a problémák és a valóság szintjeinek teljes tudatosságán alapul.

A sóvárgástól és elutasítástól való mentesség nem érzéketlen, közönyös hozzáállást jelent, amikor valaki a saját megszabadulását élvezi, miközben nem gondol mások szenvedésére.

Épp ellenkezőleg:

 

Az igazi semlegességet „szent elfogulatlanságnak” nevezik.
Ez dinamikus minőség, a tudat tisztaságának a kifejeződése. Amikor tudatunkat megszabadítjuk a vak reakció rögzült szokásától, akkor az először lesz képes kreatív, pozitív cselekedetek megvalósítására, ami produktív és jótékony önmagunk és mindenki más számára is.

A semlegesség mellett megjelennek a tiszta tudat más minőségei is, mint a jóakarat, a szeretet, amely viszonzás és elvárás nélkül keresi mások jólétét; az együttérzés mások gyengeségei, szenvedései láttán, és az együtt érző öröm mások sikere és jó szerencséje láttán.

Ez a négy tulajdonság törvényszerű eredménye a Vipasszaná gyakorlásának.


Korábban mindig megpróbáltuk megtartani azt, ami jó volt nekünk, ami pedig rossz, azt igyekeztünk másoknak továbbadni. Most viszont megértjük, hogy saját boldogságunkat nem érhetjük el más kárára, és csupán az hoz boldogságot, ha másokat is boldoggá teszünk. Ezért arra törekszünk, hogy megosszunk másokkal minden jót, amivel mi rendelkezünk. Miután megszabadulunk a szenvedéstől és megtapasztaljuk a megszabadultság békéjét, felismerjük, hogy ez a létező legmagasabb jó. Ekkor az ember azt kívánja, hogy mások is tapasztalják meg ezt a jót, és találják meg a szenvedésükből kivezető utat.
A Vipasszaná meditáció logikus eredménye: a mettá-bhávaná, a jóakarat kifejlesztése a többi ember irányába. Lehet, hogy korábban is hangoztattuk ezt, de a tudatunk mélyén jelen volt még a sóvárgás és elutasítás. Most bizonyos fokig megszűnik a reagálás folyamata és az önösség régi szokása, s a jóakarat természetesen árad a tudat mélyéről.

 

Ez a jóakarat a tiszta tudat támogató erejével nagyon erőteljes tud lenni, és békés, harmonikus légkört teremt mindenki javára.


Vannak, akik azt hiszik, hogy mindig kiegyensúlyozottnak lenni azt jelenti, hogy az ember többé nem élvezheti az életet annak sokszínűségében, olyan, mintha egy festő az összes színt tartalmazó palettából csak a szürkét használná, vagy mint ha egy zongorán, valaki csak a középső C-t játszaná. Ez a semlegesség félreértése. A valóság az, hogy a zongora hamisan szól, és nem is tudjuk, hogyan kell játszani rajta. A billentyűk puszta ütögetése az önkifejezés nevében csupán hangzavart okoz. Ha viszont megtanuljuk, hogyan kell felhangolni a zongorát, és megtanulunk játszani rajta, akkor zenélhetünk. A legalacsonyabbtól a legmagasabbig, a billentyűk teljes skáláját használhatjuk, és minden leütött hang harmóniát és szépséget teremt.


A Buddha azt mondta, hogy ha tudatunkat megtisztítjuk és elérjük a „tökéletességig fejlesztett bölcsességet”, akkor megéljük az „örömöt, az áldást, a nyugalmat, a tudatosságot, a teljes megértést és a valódi boldogságot”. Kiegyensúlyozott tudattal jobban tudjuk élvezni az életet.

 

Amikor kellemes helyzetbe kerülünk, akkor tökéletesen élvezzük annak zamatát, mivel elterelés nélkül, tökéletesen tudatában vagyunk a jelen pillanatnak. Amikor pedig ez az élmény elmúlik, nem lesz rosszkedvünk. Továbbra is mosolygunk, mert tudjuk, hogy ennek törvényszerűen meg kellett változnia. Ehhez hasonlóan, amikor kellemetlen helyzetbe kerülünk, nem válunk zaklatottá, hanem megértjük azt, s ezáltal felismerhetjük, hogyan változtathatnánk rajta. Ha erre nincs mód, akkor is békések maradunk, hiszen jól tudjuk, hogy ez az élmény is mulandó, és törvényszerűen elmúlik.

Tehát azáltal, hogy tudatunkat feszültségektől mentesen tartjuk, sokkal élvezhetőbb és eredményesebb életet élhetünk.


Van egy történet arról, hogy Burmában az emberek kritizálták Sayagyi U Ba Khin tanítványait, mert hiányolták belőlük a Vipasszaná meditálóhoz illő komoly viselkedést. A tanfolyam során – a kritizálók bevallása szerint – mindig komolyan gyakoroltak, ahogy azt kell, de a végén mégis mindig boldogok voltak és mosolyogtak. Amikor a kritika eljutott az egyik legjobban tisztelt szerzeteshez, Webu Sayadawhoz, azt válaszolta: „azért mosolyognak, mert tudnak mosolyogni”. Ez a mosoly nem ragaszkodásból vagy tudatlanságból fakad, hanem a Dhammából. Aki megtisztította a tudatát, nem fog szomorú arccal járni-kelni.

 

A szenvedéstől megszabadulva természetes dolog, hogy mosolyog.

Amikor az ember elsajátít egy módszert, ami a megszabaduláshoz vezet, akkor természetes, hogy boldog.
Ez a szívből jövő mosoly nem fejez ki mást, mint békét, semlegességet és jóakaratot. A mosoly, ami minden helyzetben ragyog, az a valódi boldogság. Ez a Dhamma célja.

 

Forrás: ursuslibris.hu/William Hart: Az élet művészete – részletek a könyvből

Forrás: http://betegsegnyelv.hu/blog/a-valodi-boldogsag/

 

,,Minden körülmény között meg kell őrizned a középpontodat, és megtanulni megáldani a jelenléteddel bárkit.” 

,,Aztán a napi gyakorlások és órák által elkezdtem szépen átalakítani az energiámat, elkezdtem egyre jobban leföldelni magam.”

 

http://satnamjoga.hu/indiai-utinaplo-2-0-amikor-te-vagy-a-latvanyossag/

 

 

Mi­nél teljesebben azonosulsz a megvilágoso­dással - testet, beszédet, tudatot, vibrációt, megértést, néha a mély légzést és a speciális belső élményeket is használva -, azaz minél több gombot nyomsz be a tudatalattidban, annál jobban megérted igaz természeted. (Láma Ole Nydahl)

 

A tudatoddal többféleképpen tudsz dolgoz­ni: például úgy, hogy elkerülöd azt, ami bajt okoz.

Ez olyan, mintha befektetésként kezelnéd a dolgokat, például mintha száz forintot feltennél a rulettre.

Többet is fel lehet tenni: az együttérzésedet, a bölcses­ségedet, azt a kívánságot, hogy mások hasz­nára válj - ez már olyan, mintha egymillió forinttal játszanál. Viszont ha nyersz, na­gyon gazdag leszel.

A legmagasabb szinten pedig buddhaként viselkedsz mindaddig, míg azzá nem válsz. Ne azt gondold, hogy te vagy a tested, hanem azt, hogy van egy tested, amit eszközként használhatsz, hogy mások hasznára válj. Ugyanez vonatkozik a beszédedre is. Magadévá teszed azt a szem­léletet, hogy mindenkinek buddhatermé­szete van, minden a legmagasabb szintű örömtől vibrál, és mindent a szeretet tart össze. Ez már olyan, mintha egymilliárd forintot tennél az asztalra — az ebből fakadó gazdagság hazaviteléhez már két teherautó kell. (Ole Nydahl)

 

 

 

,,Ha a harag hirtelen indulatként, csak egy pillanatra tör elő – egy olyan eldugott sarokból, amire nem számítottál - , akkor add ki a PHÉ hangot: ez olyan, mintha kirántanád magad ebből az állapotból.

Ha viszont egy lassú harag jelentkezik, olyan, amit gondolataid­ dal ki tudsz váltani, akkor a helyedben ezt gondolnám: „Inkább nem azonosulok ve­le”. (Ole Nydahl)

 

 

Nagyon sok érdekes módszer van: például a stroboszkópeffektus, amivel fel tudod vágni pillanatnyi részletekre az érzelmeket. Így azok álomszerűvé válnak, az egész egy nagy jövés-menés lesz. Ez nagyon jó módszer a félelem ellen is, éa nem merevedsz le. Ha képes vagy képek, kis részek sorozatának látni, akkor megfelelő módon tudsz cselekedni, ami nagyon hasznos lehet. (Ole Nydahl)

 

 

 

Felemelhetjük azonban a tudatunkat egy olyan szintre, ahonnan ezt már úgy látjuk, mint egy műsort a tv-ben: hiába megy az adás, nem kötelező nézni. (Ole Nydahl)

 

 

 

 

,,Egy szint megtartása annyit jelent, hogy megszilárdítod azt.

 

Például az ok-okozat szintjén egyszerűen úgy döntesz, hogy el­kerülöd azokat a dolgokat, amelyek problémát okoznak,

tehát nem gondolsz, nem mondasz és nem csinálsz olyasmit, melyek a jövőbeni szenvedést okoznák.

 

Az együtt­érzés szintjén úgy döntesz, hogy nem leszel többé haragos, mert az elpusztítja belső életed gazdagságát.

 

Amikor rendelkezünk a legmagasabb szintű látásmóddal, amikor mindenkit buddhának és természetesen tisztának látunk, úgy döntünk, hogy a lé­nyekben mindig a leggyönyörűbbet néz­zük mindaddig, amíg ezt a látásmódot már el sem tudjuk veszíteni. Ezt nevezik úgy, hogy a „szint megtartása".

 

Szerintem a tudat a szokások rabszolgája.

Ha megengeded, hogy egy bizonyos szo­kás kialakuljon a tudatodban, az egyre csak erősödni fog.

 

Tehát okos bizonyos dolgok­tól már kezdetben megvonni az energiát.

Nem érdemes annak a tigrisnek húst dob­ni, amivel azután harcolni kell – inkább bizonyosodj meg arról, hogy előbb legyen­gült.

 

Nagyon jó, ha szembe tudsz nézni a nehézségekkel, de mindenképpen meg kell értened, hogy ha energiát fektetsz valamibe, az visszatér hozzád.

Ugyanakkor, ha „lefagyasztod" magad, és nem dolgozol a zavaró érzelmekkel, nem, vagy csak nagyon lassan fogsz fejlődni.

A munkának há­rom szintje van:

 • Az első az, amikor megpró­bálunk nem reagálni a zavaró érzelmekre.
 • A második, amikor a dolgokat álomként szemléljük: ha a probléma nem volt ott azelőtt, akkor nem lesz ott azután sem.
 • Vé­gül a legmagasabb szint az, amikor hagy­juk, hogy a tolvaj üres házba jöjjön, vagyis az érzésnek egyáltalán nem adunk energiát, csupán azt figyeljük, hogyan próbál mo­tiválni, aktivizálni, aztán hagyjuk, hogy eltűnjön anélkül, hogy közben erőt adtunk volna neki. Ekkor valóban eltűnik.

Próbáld meg mind a három szintet megvalósítani.” (Láma Ole Nydahl)

 

 

 

 

,,Amikor látod, hogy a tér milyen gazdag, örömöt fogsz érezni, és amikor látod, hogy minden lény olyan, mint te, vagyis mindenki szeretne boldog lenni, és mindenki el akarja kerülni a szenvedést, szeretet jelenik meg.

Ez a három érzelem valós, ugyanis csak egyetlen, nem változó okuk van, a tudat igaz természete.

Tu­datunk jelenleg még nem tapasztalja önmagát, ezért úgy működik, mint egy szem: mindent tökéletesen lát kifele, önmagát azonban nem látja.

Látjuk a fel­tételekhez kötött állapotokat, valósnak fogjuk fel azokat, de nem látjuk az igazi tapasztalót, azt, aki tudatában van minden­nek. Ráadásul mivel a feltételekhez kötött állapotok nem valósak, állandóan változ­nak. Olyanok, mint egy folyó, ami állan­dónak látszik, holott mindig más víz folyik benne. Csak az valós, ami éppen most tu­datos, ami néz a szemeteken és hallgat a fületeken. Minden más csak megjelenik, változik és eltűnik, de nem tart örökké.

Próbáld megtalálni azt, aki valójában tapasztal. Nem szabad azokban a tudatál­lapotokban megrekedni, amelyek állandó­an változnak.” (Láma Ole Nydahl)

 

 

 

 

,,Hogyan működnek a meditációk a buddhaaspektusokon?

 

Minden buddhista meditáció két szinten keresztül dolgozik.

 • Az egyiket sínének vagy cerimnek nevezik, ami a tudat nyug­tató és megtartó fázisa. A cerim szó szerint azt jelenti, a buddha születésének állapota.
 • Ebből lesz a laktong, ahol a tudatban spontán belső tisztánlátás jelenik meg, a képek visszaverődnek ahhoz hasonlóan, amikor többé nem rázunk egy csésze kávét: min­den visszatükröződik. Ezt dzognmnak is nevezik. Ekkor a buddha és mi eggyé vá­lunk, és elérjük a teljes tökéletességet.

Mi­nél teljesebben azonosulsz a megvilágoso­dással - testet, beszédet, tudatot, vibrációt, megértést, néha a mély légzést és a speciális belső élményeket is használva -, azaz minél több gombot nyomsz be a tudatalattidban, annál jobban megérted igaz természeted.

 

A tudatoddal többféleképpen tudsz dolgoz­ni: például úgy, hogy elkerülöd azt, ami bajt okoz.

Ez olyan, mintha befektetésként kezelnéd a dolgokat, például mintha száz forintot feltennél a rulettre.

Többet is fel lehet tenni: az együttérzésedet, a bölcses­ségedet, azt a kívánságot, hogy mások hasz­nára válj - ez már olyan, mintha egymillió forinttal játszanál. Viszont ha nyersz, na­gyon gazdag leszel.

A legmagasabb szinten pedig buddhaként viselkedsz mindaddig, míg azzá nem válsz. Ne azt gondold, hogy te vagy a tested, hanem azt, hogy van egy tested, amit eszközként használhatsz, hogy mások hasznára válj. Ugyanez vonatkozik a beszédedre is. Magadévá teszed azt a szem­léletet, hogy mindenkinek buddhatermé­szete van, minden a legmagasabb szintű örömtől vibrál, és mindent a szeretet tart össze. Ez már olyan, mintha egymilliárd forintot tennél az asztalra — az ebből fakadó gazdagság hazaviteléhez már két teherautó kell.

 

A vadzsrajánában, a Gyémánt Úton, a különböző buddhaformáknál mindannyiunknak fel kell tennünk tétjeinket, mégpedig azt, amiben a legjobbak va­gyunk, amiben a legtöbb erőnk van, le­gyen ez együttérzés, bölcsesség, öröm, védelmező erő vagy bármi más.

 

Ha önma­gunkon, mint fény- és energiaformán me­ditálunk, akkor minden tudatalatti lehe­tőségünk aktivizálódik.

 • Például ha maga­don, mint egy nagy védelmezőn meditálsz, akkor nagyon erőteljessé válsz. Úgy kez­desz viselkedni, mint egy nagy védelmező, az emberek elkezdik érezni az erődet, közeljönnek hozzád, és végül, amikor egy nagy védelmezőre van szükség, beugrasz, és elvégzed a munkát.
 • Aztán gondolhatsz magadra úgy, mint valakire, aki nagyon kedves, és egy idő után, ha szüksége lesz rád az embereknek, cselekedni fogsz.
 • Vagy gondolhatod magad nagyon okosnak, és dolgozhatsz oly módon a tudattal, mint egy nagyon intelligens ember, és egy szép napon mindenki kérdéseket tesz fel neked.

 

Nemcsak tudat vagy, hanem test és beszéd is.

A tudatod különféle energiaáramlatokon keresztül fog működni. Érzel valamit itt, érzel valamit ott - ha pedig szeretkezni akarsz, akkor lent —, és a tudatod a tested különböző részeit aktivizálja.

 

Különféle színek is hatnak a tudatra, és különböző testhelyzetek - ezek különböző benyomá­sokat és érzelmeket hoznak létre, melyek áramlani kezdenek.

 

Megnyílnak az ener­giakerekeid, és a visszacsatolás rendszerén keresztül át fogod venni a tulajdonságokat annak segítségével, hogy ezeken a for­mákon meditálsz, fénnyé olvasztod őket, és mantrákat mondasz, mivel ezek energiahidat hoznak létre. Ez nagyon fontos. Olyan, mint amikor úgy tanulsz nyelvet, hogy be­dobnak a mély vízbe: nincs más lehető­séged, meg kell tanulnod magyarul, mert mindenki úgy beszél. Egy idő után kény­telen vagy néhány szót mondani, nem te­hetsz mást. A buddhizmusban is ilyen az azo­nosulás módszere.” (Láma Ole Nydahl)

Forrás: http://mek.oszk.hu/06900/06902/06902.pdf Egy jógi 109 válasza

,,Érdemes olyan gondolatokkal körbe venni magunkat, melyek nap mint nap építenek és biztatnak bennünket.”

 

,,Minél magosabb tudatosságban jelen lenni, annál nagyobb szeretet a szívben.”

 

 

,,A spirituális emelkedés mindig tudatosság emelkedést jelent.

A tudatszint és a tudatosság emelkedése egyrészről a ráébredése és a felismerése Csillagszív-magtudat eszenciátoknak, másrészről a felelősségvállalás önmagatok gondolataiért, érzéseiért és cselekvéseitekért.

Mag-osabb (egyre bentebb a szívben) tudatszinten ez a felelősségvállalás éber, így a lélek minden tettéért, a kimondottakért és a ki nem mondottakért, de gondoltakért is felelősséget vállal, és viseli következményeit, ok és okozati összefüggéseit. Ez a Karma törvénye, ez a Kozmosz törvénye, az Isteni Igazság Törvénye…

Az emberiség, és a Terrán élő lelkek tudatossági és felelősségvállalási szintje jelenleg még nincsen egyazon tartományban. Vannak, akik már értik és élik eme Krisztus-tudatosságot, és ők az 5. dimenziós létforma Krisztusi felelősségvállalásában és tudatosságában élnek, és vannak, akik még nem…” (Kristályfény33)

Forrás http://vaktororsolya.hu/cikk/59 Csillaggyermekek érkezése

 

,,Semmilyen engedélyre, külső erőre, semmilyen paktumra, semmilyen eseményre és időpontra nincsen szükség ahhoz, hogy a lélek bármely pillanatban választhasson egy mag-osabb gondolkodási módot. A gondolatok milyensége, az érzések milyensége, mint minősége a fokmérője annak, ki … milyen tudatosságban van.” (Kristályfény33)

 

,,Ahogy emelkedik a bolygó tudatossági szintje, vagyis a jelenlévő lelkek szíve megbocsát és a szeretet útját választja, úgy egyre tisztul a tér, és egyre tisztább, szeretettel telibb morfogenetikus mező szövődik újra és újra.” (Kristályfény33)

 

A meditáció művészete

A tudósok a világ legboldogabb emberének tartják azt a francia genetikust, aki több évtizede a Dalai Láma követőjeként, segítőjeként a Himalájában él buddhista szerzetesként. A kutatásban a meditáció, az együttérzés és a boldogság összefüggését vizsgálták és azt tapasztalták, hogy a 70 éves Matthieu Ricard agyát meditációs gyakorlata teljesen átalakította. Egészen másképp működik, mint a többi emberé, és boldogabb, mint mindenki más.
Ricard szenvedélyesen terjeszti a világban, hogy a meditáció megváltoztatja az agyműködést, és segít abban, hogy az emberek megtalálják boldogságukat. Meggyőződése, hogy minél többet meditálunk, annál boldogabbnak érezzük magunkat.

A meditáció művészete megmutatja, hogy ha naponta meditálunk, változtathatunk a saját magunkról és a világról alkotott elképzelésünkön. Zseniálisan inspiráló munkájában Matthieu Ricard a meditáció elméleti és gyakorlati aspektusain keresztül szól hozzánk. Tanítása minden állomását példákkal és képekkel illusztrálja, melyek egyre mélyebbre vezetik az olvasót saját gyakorlatában.

Forrás: https://bookline.hu/product/home.action?_v=Matthieu_Ricard_A_meditacio_muveszete&id=292733&type=22

 

 

Jóga a boldog gyerekkorért - 108 gyakorlat az érzelmek útján

A jóga ősi tanításai a kisebbekhez is szólnak. Csíki Mariann könyvében egy olyan mozgásformát mutat be, ami nemcsak a gyermekek egészségét őrzi meg, de fejleszti az érzelmi életüket is: megtanít uralkodni az elmén, kezelni az indulatokat, és segít megküzdeni a világ kihívásaival.

A jóga rendszeres gyakorlása az intelligencia és a koncentráció fejlődéséhez is hozzájárul, miközben a gyerek - vagy épp a felnőtt - úgy érzi, a világ legjobb játékában vesz részt

A gyakorlatok könnyen elsajátíthatók és elvégezhetők otthoni vagy iskolai környezetben is, a szülő és a pedagógus számára pedig további módszertani javaslatokkal is kiegészülnek. A fényképes illusztrációkkal, játékos leírásokkal ellátott kötetet ugyanakkor a gyerekek is örömmel forgatják majd.

Csíki Mariann mesterien varázsolja bele a jóga ősi rendszerét és tanításait a gyerekek világába. Játékkal, érzelemmel, kreativitással, kiterjedt szakmai tapasztalattal és olyan beleéléssel dolgozik, ami mindenkit magával ragad. Ismeri az utat a legmakacsabb gyerek és a legzárkózottabb tinédzser szívéhez is. - Varga Judit, jógaoktató

Mennyivel boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, higgadtabbak, empatikusabbak és koncentráltabbak lennének gyermekeink ebben a rohanó világban, ha napi szinten gyakorolnák a jógát! Ehhez ad kiváló segítséget Csíki Mariann egyedülálló könyve. - Lábadiné Józsa Mónika, fejlesztőpedagógus

Csíki Mariann több mint tíz éve foglalkozik gyermekjógával, oktatással és mozgásfejlesztéssel. A Jóga-Móka rendszer megalkotója. Fő célja, hogy a mozgás minden nap legyen jelen gyermekeink életében. Ezért hozta létre a Gyermekeink Mozgásáért Egyesületet, ahol már több mint száz lelkes gyermekjóga oktató tevékenykedik.

Forrás: https://bookline.hu/product/home.action?_v=Csiki_Mariann_Joga_a_boldog_gyerekkorer&id=292694&type=22

http://jogamoka.hu/programok Jóga Móka

https://www.youtube.com/watch?v=lEyAicCRdd8 Jóga Móka gyerekszemmel..gyerekszájjal J

 

poénos filmes idézetek videók

pozitív videok vicces

 

 

,,Az érzelmi intelligencia egyik jellemzője, hogy képesek vagyunk az ÉRZÉSEINKHEZ ÉPÍTŐ MÓDON HOZZÁÁLLNI. Nem uralkodnak el rajtunk, hanem kézbe vehetőek.”

 

 

,,A lelki élet dinamikája szerint megismételjük ezeket a történéseket, az ismétlés szerepe, hogy tudattalanul visszatérjünk korai frusztrációink színhelyére, remélve, hogy "életsebeink" gyógyítása eredményes lehet.”

 

 

Kérdés: Hogyan tudok nem kritizálni másokat, és mit tudok tenni, amikor mások kritizálnak engem? Néha nagyon begurulok.

Sri Chinmoy: Amikor valaki kritizál téged, egy rovarként vagy kukacként gondolj arra a személyre, és érezd azt, hogy te a legerősebb és legnagyobb elefánt vagy. Mivel a legnagyobbnál is nagyobb vagy, ezért nem kell figyelmet fordítanod egy kis rovarra vagy kukacra. Vivékánanda szokta mondani, hogy az elefánt elmegy a piacra banánért, a kutyák meg ugatnak. Az elefánt nem fordít figyelmet a kutyákra; csak megy a piacra, majd kedvére eszi a banánt. Tehát, ha mások kritizálnak, akkor meg kell győznöd magad, végtelenül erősebb vagy, mint a kritika, amelyet kapsz.

Amikor arra érzel ösztönzést, hogy valakit kritizálj, akkor azonnal érezd azt, hogy ami a másik személyben zavar, az az ő valamilyen gyengesége. Érezd azt, hogy az a rossz dolog, amit csinál, valamilyen sajnálatra méltó gyengeségből adódik. Majd próbáld érezni, hogy a másik személy iránti kritikád csak növeli az ő gyengeségét, és rosszabbá teszi azt.

Érezned kell azt is, hogy a kritizálásod mindenfajta betegeskedést idéz elő a másik személyben. Ezután próbáld ezeket a betegeskedéseket a saját szervezetedbe húzni: a kezedbe vagy lábadba vagy fejedbe. Azonnal azt fogod mondani: „Istenem, ez annyira fáj, annyira fáj!” Ekkor látni fogod, mennyi szenvedést okozol annak a személynek. Vagy képzeld el, hogy a szavaid vagy kritizálásod olyan, mint egy nyíl, amelyet kilőttél a másik személyre, és most az egész lénye vérzik. Amikor látod őt vérezni, rokonszenvező egységed miatt boldogtalannak fogod magad érezni. Ez ugyanaz a fajta rokonszenvező egység, mint amelyet az Úr Buddha érzett, amikor felemelte azt a madarat, amelyet egy nyílvesszővel megsebesítettek.

Amikor azonosulsz a másik ember szenvedésével, azt fogod érezni: „Nem számít, milyen tökéletlen és haszontalan, nincs jogom ezt a fajta szenvedést előidéznem benne. Azért jöttem a világra, hogy létrehozzam az egységemet másokkal, és nem azért, hogy másokat elpusztítsak a kritizálásommal.” Ekkor egységszíved arra késztet, hogy abbahagyd a másik személy kritizálását. Ezek az ötletek, amelyeket adok neked, nagyon praktikusak.

Forrás: https://www.facebook.com/sri.chinmoy.idezetek/photos/a.429279207256308.1073741829.421803574670538/637548909762669/?type=3

,,Némelyik ember irigyli a másik boldogságát, holott lelkét kellene irigyelnie, mely a boldogság befogadására és átérzésére képes.

A történéseknek mindig saját lelkünk ad súlyt és jelentőséget.” (Dániel Anna)

 

,,Az ember boldogságát csak az dönti el, ami lelkében van. Élhetünk egy és ugyanazon környezetben, és mégis egészen más világban.

Hogy milyen a világ, amiben élünk, az tisztára lelkünk mivoltától függ.” (Dániel Anna)

 

,,A pozitív gondolatok, pozitív dolgokat eredményeznek.”

A szerető és bölcs Gondviseléshez fordulok, mellyel öröktől fogva kapcsolatban vagyok. Kérem a magasabb rendű énemet, hogy vegye észre a mindenhol és mindenkiben ragyogó fényt és szeretet.

Mostani helyzetedben a pozitív gondolatok hozzák meg a várva várt csodás eredményt. Lehet, hogy most azt mondod, te már így is nagyon pozitívan szemléled a világot, Mihály arkangyal azonban arra kér, hogy szabadulj meg minden ártalmas gondolattól, aggodalomtól, amely károdra lehet.

Pozitív gondolataid építő erejére akarja felhívni a figyelmedet.

Vedd észre, mennyi mindent elértél már eddig is pozitív gondolataid segítségével. Segít, hogy megfelelő módon szemléld az életet, és pozitív tapasztalatokat szerezz.

Források: https://www.facebook.com/mainapangyaliuzenete/photos/a.759086910916938.1073741828.758932920932337/797642673728028/?type=3&theater

http://www.tarrdaniel.com/documents/Ezoteria/angyal_kartya/mihaly_arkangyal/3_Mihaly_Arkangyal_Kartya.html

 

 

 

Vízterápia: Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra közvetlenül ébredés után?

A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az egyszerű gyakorlatot, és használják számos egészségügyi probléma gyógyítására, kezdve a fejfájástól egészen a rákos megbetegedésekig.

 

Mi történik, ha elég pohár vizet iszunk éhgyomorra közvetlenül ébredés után? Mindannyian tudjuk, hogy a víz nélkülözhetetlen az élethez és annak előnyei tagadhatatlanok az egészségünkre, mivel minden szervünknek vízre van szüksége a zavartalan működéshez. Miért nem használjuk ki ezt a fontos, hatékony és egészséges elemet, amit a természet kínál nekünk, és ami szinte mindenkinek a rendelkezésére áll?

 

Hajlamosak vagyunk arra, hogy túlbonyolítsuk a dolgokat, amikor arra kerül sor, hogy gondoskodjunk a testünkről, miközben néhány egyszerű lépéssel hosszú távon karbantarthatjuk az egészségünket. Ennek legegyszerűbb módja az, ha elég vizet iszunk reggel éhgyomorra.

 

A vízzel történő kezelést egy japán orvosi társaság 100 százalékban sikeresnek találta számos betegség gyógyításában. A japán hagyomány szerint az éhgyomorra történő vízivás gyakorlatát rendszeresen kell végezni, és különböző időkeretet ír elő az eltérő állapotok kezelésére, javítására vagy megőrzésére.

Fejfájás, izomfájdalmak, szívrendszeri problémák, ízületi gyulladás, gyors szívverés, epilepszia, felesleges kövérség, bronchitis asztma, tuberkulózis, agyhártyagyulladás, vese és a vizelet betegségei, hányás, gyomorhurut, hasmenés, aranyér, cukorbetegség, székrekedés, mindenféle szembetegség, méhrák és menstruációs zavarok; fül-orr-gégészeti megbetegedések ... minden gyógyítható vízzel a japánok szerint.

Hogy hány napig szükséges a vízkezelés, az egészségügyi problémától függően különböző - egyes esetekben hosszabb ideig tart, mint máskor, de ha csak vízzel tudjuk gyógyítani a komoly problémákat, akkor meg kell értenünk, hogy nem működik egyik napról a másikra!

 

Néhány példa a különböző betegségek vízzel történő kezelési hosszára:

Magas vérnyomás - 30 nap

Gyomor - 10 nap

Cukorbetegség - 30 nap

Székrekedés - 10 nap

Rák - 180 nap

Tuberkulózis - 90 nap

 

A víz alapvetően kimossa az összes méreganyagot a szervezetből, és megtisztítja a veséket és a többi szervet.

Minél gyakrabban megyünk a mosdóba annál jobb, mivel így ürül ki az összes hulladék a testünkből. Minél több vizet iszunk, annál tisztább lesz a szervezetünk.

A sok víz ivása volt mindig is az egyik titka a ragyogó bőrnek.

Az ivóvíz szintén javítja az új vérsejtek, valamint az izomsejtek termelését, és segít a fogyásban is.

A víz tisztítja a vastagbelet, és javítja a gyomor esélyeit, hogy felszívja a megfelelő tápanyagokat.

Egy jobb emésztési rendszer automatikusan gondoskodik sok más dologról. Ha sok vizet iszunk, az mozgásra készteti a beleket, ezért egy pohár víz éhgyomorra segít szabályozni a tápcsatornát, és megtisztítja a szervezetet bármilyen hulladéktól.

A kiszáradás az egyik fő oka a fejfájásnak és egyéb kellemetlen élménynek, így a sok vízivás segít megelőzni a kiszáradást, ezért a fejfájást is.

 

A kiszáradás tünetei közé tartozik:

Fokozott szomjúság

Szájszárazság és duzzadt nyelv

Gyengeség

Szédülés

Heves szívdobogás (érzés, hogy a szív ugrál, vagy lüktet)

Lomhaság

Ájulás

Képtelenség az izzadásra

Csökkent vizeletmennyiség

"Szóval, mi ez a mágikus kezelés, és hogyan kezdjem?"

Ahogy reggel felébredsz, még a fogmosás előtt igyál 4-szer 160 ml (4 pohár) vizet.

Mosd meg a fogadat, de utána 45 percig nem szabad enni vagy inni semmit

45 perc múlva normálisan ehetsz és ihatsz

15 perccel a reggeli, az ebéd és vacsora után ne igyál vagy egyél semmit 2 órán keresztül (Vagyis reggeli, ebéd, vacsora után 2 óra 15 percig ne igyál/egyél semmit.)

Azok, akik idősek vagy betegek, és nem tudnak meginni 4 pohár vizet, az elején kezdhetik egy kevés vízzel, és fokozatosan növelhetik 4 pohárra reggelente

Egy hasonló hagyomány Indiában is ismert. Szanszkritül a gyakorlatot "Usha Paana Chikitsa"-nak nevezik, melynek durva fordítása: "Kora reggeli vízkezelés". A különbség az, hogy az indiai (ajurvédikus) változat 1,5 liter víz ivását ajánlja éhgyomorra.

Szóval, igyál sok vizet, és maradj egészséges!

 

Forrás: http://www.fenyorveny.hu/2016/06/vizterapia-mi-tortenik-ha-eleg-vizet-iszunk-ehgyomorra.html

 

 

 

Egy csésze fokhagyma port szór a kádba. Ha megtudod miért teszi, te is kipróbálod majd!

 

Nagyon fura ötletnek tűnhet a fokhagymás fürdő, de mivel nagyon pozitív hatással van az egészségünkre, éppen ezért ajánlatos kipróbálni.

Nyugtató, méregtelenítő, stresszoldó, immunerősítő hatással rendelkezik.

A fokhagyma segítségével számos betegséget előzhetünk meg, főleg, ha egész évben teszünk valamit az egészségünkért, nem csak olyankor, amikor baj van. Lalitha Thomas 10 nélkülözhetetlen gyógynövény című könyvében arról ír, hogy a fokhagymás fürdő csodákat tehet a szervezetünkkel.

Ha valaki azért aggódna, hogy az egész teste fokhagyma szagú lesz, nem kell pánikolni-mondja a szerző.

A fokhagymás fürdő után a tusfürdő, sampon, vagy szappan hatására teljesen elmúlik a fokhagyma jellegzetes szaga.

Mit kell tenni?

Öntsünk egy kád forró vízbe egy fél vagy egy egész csésze fokhagyma port. A mennyiség attól is függ, hogy mennyire erős fokhagyma port sikerült beszereznünk. Keverjük jól el a kádban, majd élvezzük húsz percen keresztül a méregtelenítő fürdő hatását. Nyugodtan a fejünket is belelógathatjuk a vízbe, hiszen nagyon jót tesz a haj egészségének is. Vigyázzunk, a szemünkbe ne kerüljön, mert csípni fog.

A fokhagymás fürdő megszabadít a méreganyagoktól, serkenti a vérkeringést, ellazít egy fáradt munkanap után, oldja a szorongást, de ajánlott izomláz, vagy izomfájdalom esetén is.

Szerző: tudasfaja.com Forrás: http://www.tudasfaja.com/egy-csesze-fokhagyma-port-szor-a-kadba-ha-megtudod-miert-teszi-te-is-kiprobalod-majd/

 

Életerő-turbó: friss levek  - 6 életerő-elixír - ha több energia kell!

Napi egy pohár frissen préselt zöldség- vagy gyümölcslével akár egész napra elláthatod magad éltető erővel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Próbáld ki, nagyon finomak! 

A frissen préselt zöldség- és gyümölcslevekkel egész napra elláthatod magad éltető erővel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A friss gyümölcsök és zöldségek leve koncentráltan tartalmazza azokat a létfontosságú enzimeket, vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége van az optimális működéséhez. A mai szennyezett környezetben eleve többre van szükségünk ezekből az anyagokból ahhoz, hogy tényleg a legjobb formánkat tudjuk hozni testi és szellemi szinten egyaránt. Kivitelezhetetlennek tűnik azonban annyi nyers zöldséget és gyümölcsöt enni, amennyi a vitamin- és ásványianyag-szükségletünket fedezné.

Erre egy jó megoldás a nyerskoszt fogyasztása, vagyis a többé-kevésbé nyers, élő ételekből álló étrend.

Az egyik legjobb megoldás, ha a nyers konyha egyik legfontosabb elemét, a nyers levek fogyasztását építjük be a mindennapi rutinba, két okból:

1. ezeket a legkönnyebb elkészíteni a nyers fogások közül

2. koncentráltan és nagy mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára éltető hozzávalókat, amelyek a lé állag miatt nagyon könnyen fel is szívódnak.

Ráadásul ha rendszeresen fogyasztasz nyers leveket, akkor nem szorulsz táplálékkiegészítőkre, vitamintablettákra, amelyek az esetek többségében viszonylag kis százalékban beépülő szintetikus készítmények. A nyers leveket szigorúan éhgyomorra fogyaszd, ha éppen nem böjtölsz, hanem normál táplálkozást folytatsz, mert más táplálékkal összeerjednek a gyomorban és kárba vesznek az értékes összetevőik. Ez azt is jelenti, hogy egy jó nagy pohár nyers lé a tökéletes reggeli :) Egyrészt finoman beindítja az anyagcserét a benne található gyümölcssavak miatt, másrészt kora reggel azonnal feltölt energiával.

Elkészítése pofonegyszerű, ha van otthon gyümölcscentrifugád vagy -présed. Hámozás után először a keményebb hozzávalókat daráld le, majd a puhábbak kerüljenek a gépbe. Ha ízesítésként fűszert is használsz, azt soha ne a végén add hozzá, hogy kellően elkeveredjenek az ízek. Ez különösen igaz például a nyers gyömbérre, amit ugyanúgy le kell darálni, hogy kijöjjön az íze.

A centrifuga és a prés a legalkalmasabb eszközök az értékes lé kinyerésére. A hagyományos turmixgéppel inkább turmixot, smoothie-t készíthetsz, hiszen az nem a lét választja szét a szárazanyagtól, rostoktól, hanem a teljes gyümölcsöt, zöldséget pépesíti. Ha tartalmasabb "reggelire" vágysz, akkor remek választás egy smoothie.

Ha a mennyiség miatt aggódnál, ne tedd, inkább készíts egy legalább fél literes adagot, azzal egészen biztosan "jóllaksz". Nemcsak a mennyiség, hanem ugye a koncentrált tápanyagtartalom miatt is. Ne tévesszen meg a lé forma - nyugodtan szánj rá annyi időt, mint egy "normális" reggelire, kortyolgasd, "rágd" meg a kortyokat, így még teljesebb a felszívódás és az ízélmény. És most jöjjenek a legjobb receptek, amik nekem beváltak:

- Hagyományos narancslé - ezt sima citruspréssel is elkészítheted 5-6 narancsból, ízlés szerint belekeverve akár a szűrőn maradt rostokat. Extra adag C-vitamint tartalmaz, ami a sejtműködéshez, sejtregenerációhoz és az agyműködéshez is kulcsfontosságú.

- Almalé - 6-8 db almából készítem (attól függően, mennyire lédús vagy inkább kásás az alma) és szoktam hozzá darálni egy fél citromot is. Ha nem szereted "dúsan", rostosan, egy teaszűrőn még leszűrheted, de nem szükséges.

- Isteni sütőtökös nyers lé - 2-3 db alma vagy körte, 1 kisebb sütőtök fele, 1 répa, diónyi gyömbér, fél citrom - Ez egy isteni ízű lé lesz, ami tökéletes a kettes csakra energiáinak felturbózásához, a kreativitás, nemiség, életöröm minőségeinek erősítéséhez is :)

- Céklalé - 1 nagy cékla, 2-3 db alma vagy körte, fél citrom, 1 répa - Remek az ízületeknek, a májnak és nem mellesleg rengeteg vasat, C-vitamint tartalmaz, ráadásul nagyon finom!

- Zöld lé - Ezt akkor szoktam készíteni, ha hozzájutok búzafűhöz, ami egy igazi elixír a testnek. Egy-két maréknyi búzafüvet, salátaleveleket, káposzta, kelkáposzta, spenót és ízesítésnek pici fokhagyma, petrezselyem, esetleg lestyán leveleit, szárát préselem le. Ehhez kézi búzafűprést szoktam használni, mert az kíméletesebben választja szét a lét a rosttól.

- Spenótos banánturmix - Sokkal finomabb annál, mint első hallásra tűnik, úgyhogy feltétlenül próbáld ki! A recept Lénárt Gittától származik, kell bele egy-két marék spenót, 1 banán, 1-2 alma és egy kis víz, ha túl sűrű lenne. Egyáltalán nem dominál benne a spenót íze, inkább édeskés a gyümölcsöktől, viszont így nyersen viszed be a spenótot, ami tele van kalciummal és más fontos anyagokkal.

A hozzávalókkal és az arányokkal természetesen lehet ízlés szerint kísérletezni. A gyökérzöldségek erőteljesebb földízét mindig feldobja, ha teszel hozzá egy kis citromot, ettől frissebb és élénkebb ízvilágot kapsz. A gyömbért különösen ajánlom a hűvösebb időszakban, mert nagyon jól erősíti a tüdő energiáját, tisztítja a légutakat, belülről melegít és az anyagcserét is támogatja.

 

Ha egy ilyen egészséges reggelivel indítod a napodat, már sokat tettél azért, hogy a tested és az elméd optimális szinten tudjon működni!

 

Egészségedre :)

 

Kolontár Elvira

Természetgyógyász, Spirituális tanácsadó.

Forrás: http://www.hazateres.net/index.php?option=com_k2&view=item&id=108:%C3%A9leter%C5%91-turb%C3%B3-friss-levek&Itemid=5&tmpl=component&print=1

http://www.harmonet.hu/asztalra/66880-6-eletero-elixir-ha-tobb-energia-kell!.html

 

 

 

,,A legígéretesebb az „alvó” állapotban lévő őssejtek felfedezése, amelyeket „fel lehet ébreszteni”, aktiválni lehet, hogy újra működjenek. Ezek a sejtek elképesztően hatékony regeneráló sejtekként szolgálhatnak számunkra, amelyek képesek regenerálni szöveteket, és visszafordítani az időt, méghozzá olyan mértékben, amire nem volt még példa a modern tudományban. Az az álom, hogy nagyon hosszú ideig éljünk egy fiatalosan megőrzött testben, valósággá válhat ennek a felfedezésnek a továbbfejlesztésével."

Forrás: https://www.facebook.com/lelektv.hu/photos/a.116077495128205.17058.106621422740479/1298786463523963/?type=3

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=NfdU9dljCGA Gyógyító meditáció

https://www.youtube.com/watch?v=vVMISBmEnwo Önbizalom növelő meditáció jóga

A szívközpontra hat, ami egyet jelent a belső, végtelen forrással való összekapcsolódással, másrészt pedig a gyomor területre hat. Ha a gyomor terület blokkolva van, akkor előfordulhat, hogy az élet energiánk nagy részét elvesztjük. Ezzel a meditációval segítünk a blokkok feloldásában, hogy összekapcsolódjunk a végtelen, belső erőforrásunkkal.

https://www.youtube.com/watch?v=rfzlXfwF3Cs Nyugodt szív meditáció

 

40 nap gyakorlás

Miért pont 40 nap?

A tartós változás érdekében. Ennyi nap szükséges ahhoz, hogy elkezdjük leoldani, a gyógyuláson lévő blokkjainkat. Ha igazán, mély hosszantartó változást szeretnél elérni, gyakorolj 40 napig. Kötelezd el magad, és tarts ki 40 napig.

 

 

,,Csak azt mondd ki, ami erényedre válik."
(Guru Nanak)

 

 

Jólét és bőségteremtő 1.0 online kurzus

„Két módja van a létezésnek: az egyik az, hogy mész a dolgok után. A másik, hogy ülsz, létezel, és engeded, hogy a dolgok eljöjjenek hozzád. Eldöntheted, hogy melyik módon szeretnél élni.” (Yogi Bhajan)

Minden embernek megvan a joga, hogy előre haladjon, létrehozzon egy létezési frekvenciát és a szándékainak a kivetítését. Ha energikusak vagyunk, vibrálók, aggódásmentesek, nyugodtak és boldogok, az magát Istent jelenti bennünk.

Ez az erő bennünk van. Az idő eljött, hogy önmagunk mesterei legyünk, ehhez a tudás már adott és elérhető. Jógikus nézőpontból ebben az évben érdemes eggyé válnunk az év ajándék számával, ami a 8-as (1+ 7=8). A nyolcas szám a Pránatest, és a lélegzet száma, a lélegzetünk használata pranayama gyakorláson keresztül, és annak gyakorlása, hogy hogyan maradjunk energizáltak, fókuszáltak és kiegyensúlyozottak.

Élj jólétben a saját belső békédben, a belső erődben, és amikor gyengének érzed magad, hívd be a lelked és a prána energiát. Kevesebbe kerül, mint egy telefonhívás. A Pránatest hozzákapcsol a végtelen életenergiához, és eljuttatja ezt az energiát a véges részeinkbe. Egész életünkben lélegzünk, az első és az utolsó tett az életünkben a belégzés. Átlagban tizenötször lélegzünk egy perc alatt. Az oxigén az üzemanyag, amelyet a sejtek égetnek el, a prána pedig azaz üzemanyag, amelyből az Életenergia felépíti a sejteket.

A prána forrása a Végtelen, de a kapacitásunk, hogy hozzáférjünk, véges. Ahogyan megtanuljuk a hozzáértést a prána energiához, és növeljük a kapacitásunkat, hogy magunkba fogadjuk azt, úgy kezdjük el mesterien vezetni az életünket. A prána segít hozzá, hogy jólétet és bőséget teremtsünk az életünkben, különösen a 2017-es évben.

Prána energiával, légzéssel, hangokkal és a felső szájpadlásunkon található 84 meridiánpont fejlesztésével fogunk tanulni és fejlődni a jólét és bőség megteremtésében.

Forrás és a teljes cikk: http://www.teljessegviraga.hu/aktualis-programok/jolet-es-bosegteremto-1-0-online-kurzuson/

 

 

,,Az új tudatosság azt jelenti, hogy megváltozott bennünk, emberekben valami. Közelebb kerültünk a Teremtő észleléséhez önmagunkban, így lehetőségünk van kevesebb erőfeszítéssel, könnyedebben helyreigazítani olyan energiákat, amelyek gátolnak, és azt az életet teremteni, amit valóban szeretnénk.”

Forrás és a teljes cikk: http://www.teljessegviraga.hu/aktualis-programok/kiteljesedes-2-0-webkurzus/

 

Egyszer, a Mester így szólt tanítványaihoz:

Harc dúl bennem. Egy szörnyű háborúskodás két farkas között.

Az egyik farkas képviseli a félelmet, a haragot, az irigységet, a bánatot, a sajnálkozást, a mohóságot és a kapzsiságot, az arroganciát, a gőgöt és az önteltséget, a fennhéjázást, az önsajnálatot, a bűntudatot és a bűnösséget, a neheztelést, a megbántódást, a kisebbrendűségi és a felsőbbrendűségi érzést egyaránt, a hazugságokat, a hamisságokat, a büszkeséget és az egót.

A másik farkas pedig a vidámságot, a jókedvet, a békességet, a szeretetet, a reményt, a megosztást és az együttérzést, a derűt és a nyugalmat, a higgadtságot, a szerénységet, a kedvességet, a jóakaratot és a jóindulatot, a barátságot, a bátorságot, a beleérző képességet, a nagylelkűséget, az igazságosságot, a könyörületet és a részvétet, a bizalmat, a becsületet, a hűséget és a hitet képviseli.

Ugyanez a harc folyik bennetek is és minden élő emberben.

A tanítványok pár pillanatig elgondolkoztak a hallottakon, majd az egyikük megkérdezte:

Melyik farkas fog győzni?

A bölcs Mester egyszerűen ezt felelte: Az, amelyiket tápláljuk. (Osho)

 

Ha holnap mi leszünk az élen, akkor az azért lesz, mert jó munkát végeztünk. (Lewis Hamilton)

 

 

Erős, teremtő lények vagyunk, és minden gondolatunkkal és minden szavunkkal meghatározzuk a jövőnket. Amikor jó gondolatok járnak a fejünkben, jól érezzük magunkat. Ha jól érezzük magunkat, jó döntéseket hozunk. Ha jól érezzük magunkat, és jó döntéseket hozunk, akkor több jó élményt vonzunk az életünkbe.

A tudomány azt állítja, hogy az energiahullámok jelentik az univerzum "anyagát", és minden lélegzetvételünk és minden gondolatunk közvetlen hatással van valamire vagy valakire az univerzumban. A szék, amelyen ülök, a billentyűzet, amellyel írok, és az ablakom alatt a gyönyörű magnóliafa mind-mind energiából áll. A tárgyak rezgésének sebessége határozza meg a forma sűrűségét. Ezt az energiát közvetlenül befolyásolják a gondolataink, a szavaink és a tetteink. Ezek a gondolatok, szavak és tettek érzéseket hoznak létre, és az érzéseinkből lesz az a valuta, amelyen megvásároljuk élettapasztalatainkat. 

Fejlesszük és használjuk ki azt a képességünket, hogy magunkhoz vonzzuk azt, amire szükségünk van. Ezt úgy érhetjük el, hogy a megfelelő lelkiállapotba kerülünk ( és benne is maradunk ).

Forrás: Louise L. Hay & Cheryl Richardson - Kiemelkedő életet teremthetsz!

http://adwyw.blog.hu/2017/03/19/louise_l_hay_9_titkos_uzenete_az_onmegvalositasrol

 

 

A természet stresszoldó ereje

Szinte még hallod a fák lombja mögül a város zaját, és máris relaxálódtál. Nem, nem varázslat történt, pusztán távol kerültünk a rengeteg ingertől, mely cselekvésre ösztönöz minket és közelebb kerültünk a természeteshez. A jóga hatásmechanizmusa is hasonló.

Urald a tested, lélegezz mélyen és hosszan, csendesítsd el elméd, hagyd a gondolatokat, figyelmed koncentráld egy dologra.

Ha testünk megtanul helyesen működni, izmaink már nem lesznek annyira görcsösek, a test lazasága, rugalmassága a gondolatokban és a viselkedésben is megmutatkozik…

http://inboundjoga.hu/joga-gyakorlatok/stressz-es-feszultsegoldas

 

Jógalégzés, a feszültségoldás királya

A mentális problémáknál is alkalmazhatjuk a jóga stresszoldó tanításait. A stressz- és feszültségoldás palettáján a jógalégzés kétségkívül előkelő helyet foglal el.

A légzés és az elme között szoros az összefüggés.

A legjobb, amit tehetünk, hogy minden pillanatban, helyzetben figyeljük a légzésünket.

Ezzel a technikával kiegyensúlyozottá és tudatossá válunk, figyelmünk nem szétszórt és elkalandozó lesz, hanem összpontosított. A külvilágból érkező rengeteg inger nem kapkodásra késztet, hanem nyugodtak, békések és derűsek maradhatunk.

A jóga technikái közül a legjobb stressz- és feszültségoldó gyakorlatok a jógalégzés, relaxáció és meditáció. Ezeket kell elsősorban gyakorolni, ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt életünk legyen. Segítségükkel a nap kezdetén megőrizhetjük a reggel nyugalmát, békéjét, a nap folyamán könnyebben úrrá lehetünk bosszúságainkon, a nap végén pedig megszabadulhatunk az egész napi feszültségtől. Megtanuljuk elviselni a gondolatokat, ahelyett, hogy harcolnánk velük. Megismerjük magunkat és testünk működését, így békésebben viszonyulunk környezetünkhöz. Mosolyogj és a külvilág visszamosolyog rád – ez  a jóga üzenete.

·         Teljes jógalégzés

Helyezkedjünk el kényelmesen a hátunkon fekve, vagy egyenes hátú ülőhelyzetben. Maximum tízszer egymás után lélegezzünk jó mélyeket. Kilégzéssel ürítsük jól ki a tüdőt, figyeljük, ahogy először a hasfal, majd a mellkas, végül a kulcscsonti rész is kiürül, majd belégzéssel töltsük fel teljesen, figyeljük a has, mellkas, és kulcscsonti rész emelkedését.

Forrás: http://inboundjoga.hu/joga-gyakorlatok/stressz-es-feszultsegoldas

 

 

A túlhajtott életmód egyik jellemzője a gyors, kapkodó életritmus, ezen belül is a rendszertelen, esetleg rossz minőségű ételek (gyorsételek, kész- vagy műételek) fogyasztása, a kevés alvás és mozgás, és a valódi pihenés szinte teljes hiánya. 

A túlpörgetett test és lélek rövidesen kimerül és képtelen a feladatait rendesen ellátni: méregteleníteni, feldolgozni a táplálékot és pszichés élményeket egyaránt, megfelelően működtetni az immunrendszert stb. Ilyenkor jelennek meg a különféle allergiák, az elhúzódó vagy gyakran kiújuló betegségek, a túlsúly, a fáradékonyság és lelki szinten az apátia, közöny, ami váltakozhat az ideges, feszült szakaszokkal.

 

Felborult egyensúly
A hagyományos kínai orvoslás szemlélete szerint a mai életforma túlzottan „jang”: túl aktív, túl sok benne a cselekvés, a tevékenység, a stimuláció, túl sok inger ér bennünket nap mint nap vizuális, érzéki , és az információk, érzelmek szintjén egyaránt, ráadásul a táplálkozásunk is inkább jang irányba tolódott el (túl sok hús, cukor, alkohol, stimulánsok, kávé, drogok, dohányzás).  Egyensúly a természetben és az emberi testben, de a szűkebb-tágabb környezetünkben is csak akkor állhat be, ha egyforma mértékben szerepel benne a jin és a jang.

A jin pólust kell tehát erősítenünk, így például:

 • többet pihenni (tudatosan beiktatni a pihenőidőt is a napunkba)
 • hamarabb lefeküdni (pl. elalvás előtt meditálni egy rövidet vagy egyszerűen csak átgondolni a napunkat)
 • tudatosan kizárni a felesleges ingereket (pl. tv, erőszakos műsorok, folyamatos hangos zene hallgatása stb.)
 • tudatosan lelassulni és elegendő időt hagyni minden tevékenységre (különösen az evésre!)
 • felhagyni az esetleges maximalizmussal és elhagyni a felesleges, időrabló tevékenységeket
 • erősíteni a jint a táplálkozás révén is: gumós és gyökeres zöldségek, tengeri alga, gomba, finoman fűszerezett levesek, ginzeng, datolya, méz, gyógyteák
 • gyakran járni a természetben, erdőben
 • relaxációs, stresszoldó módszereket használni rendszeresen.

Forrás és a teljes cikk: http://www.harmonet.hu/szepseg-egeszseg/62081-a-7-legerosebb-stresszoldo-modszer.html

 

 

 

Ami valójában, láthatatlanul irányítja az életedet

Megfigyeléseink alapján a tudatos elménk hitrendszereket alkot, amelyek hiedelmekké, rögeszmékké, berögzült elképzelésekké válhatnak. Mi történik akkor, amikor olyan dolgokban hiszünk, ami nem a mi javunkat szolgálja? 

Ezek közül a hitrendszerek közül jó néhányat persze otthonról hozunk, hiszen kezdetben a szüleink, nagyszüleink, később pedig a társadalom, az iskola, a munkahelyek hitrendszereit kapjuk készen. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen így tartható fenn az emberi élet folyamatossága, az előző generációk által felhalmozott tudás, továbbá  az egyszerűsítés, kategorizálás nélkül rendkívül bonyolulttá válna akár egy szem almát is megvásárolni.

A probléma ott kezdődik, amikor olyan dolgokban kezdünk el hinni, ami nem a mi javunkat szolgálja, például, ha a szüleink belénk sulykolják, hogy „a mi családunkban mindenkit a daganat visz el” vagy „kislányom, a férfiak mind csak azt akarják”, vagy „a gazdagok mind tisztességtelenül szerezték a vagyonukat”. A példákat a végtelenségig lehetne sorolni, biztosan mindannyian vissza tudunk emlékezni olyasmire, amit unásig ismételt valaki a környezetünkben.  A fogékony éveinkben másoktól hallott elképzelések különösen jó eséllyel válnak sajátunkká, még akkor is, ha egy-egy ilyen romboló kijelentés csak egyszer hangzott el, de érzelmileg túlfűtött helyzetben, amikor sérülékeny állapotban voltunk (például vita hevében: „Te mindent elrontasz!”) És hogy még tovább bonyolítsuk a helyzetet, sok hiedelmünk még ennél is trükkösebben úgy alakul ki, hogy észlelünk egy viselkedésmintát, amit valamilyen oknál fogva követendőnek könyvelünk el tudat alatt. Például akarva-akaratlanul is másolhatjuk a saját szüleink személyiségét, viselkedését felnőttkorban, holott talán már tudatosan törekszünk arra, hogy „mi márpedig másként csináljuk”.

 

Tehát egyáltalán nem mindegy, mit hallottunk, tanultunk másoktól, mit fogadunk el a minket érő számtalan impulzus közül, ezek épülnek be ugyanis a tudatalattinkba. 

 

A tudatos elménk pedig pontról pontra végrehajtja a tudatalattiban tárolt programokat, vagyis a gyakorlatban – a saját életünk révén – valósítja meg azokat.

 

Így a tudattalan programjaink a sikeres élet érdekében tett erőfeszítéseink gátjaivá válhatnak: legtisztább szándékaink  és legjobb tetteink ellenére is maradhatunk ugyanolyan szegények, magányosak, sikertelenek, boldogtalanok.

Természetesen arra nincs lehetőség, hogy megváltoztassuk a múltunkat és kitöröljük a bántó, sértő, mondatokat, korlátozó emlékeket, de arra igen, hogy a hozzájuk társított érzelmeket meggyógyítsuk, tiszta szívből megbocsássunk és a negatív hiedelmet pozitívval helyettesítsük - MOST.

 

Ahhoz tehát, hogy igazán azt az életet élhessük, amire a szívünk mélyén vágyunk, először is célszerű feltérképezni, tetten érni ezeket a programokat. Ehhez elég tüzetesen végignézni a saját életünket: hol tartunk most, kik vagyunk, szeretjük-e az életünket, elégedettek és boldogok vagyunk-e, milyen a munkánk, a párkapcsolatunk, a családi, közösségi életünk, a pénzhez való viszonyunk. Az az élet, amit jelenleg élünk, pontos tükörképe annak, mit hiszünk el önmagunkról és a világunkról.

 

A következő lépés pedig az, hogy kitakarítjuk a tudatalattiból a korlátozó, esetleg romboló hiedelmeinket valamilyen módszerrel. Erre számos jó megoldás létezik, használhatunk különféle meditációs anyagokat, tisztító eljárásokat, elengedő szertartásokat stb. Az egyik leghatékonyabb módszer a spirituális választerápia, amely pontos és összehangolt kutatás révén képes feltárni és kitisztítani a negatív energiák és programok bármely fajtáját egészen a probléma gyökeréig.

 

Tartsd szem előtt, hogy a tartós eredményhez nemcsak a tisztításra van szükség, hanem teljes körű változtatásra és a tudatos erőfeszítésekre – a siker, a változások mindig rajtunk múlnak, mi magunk vagyunk érte felelősek!

 

A korlátozó hiedelmek helyébe fontos új, pozitív életszemléleten alapuló hiteket ültetni és a célunkhoz közelebb vivő elképzeléseket, szokásokat kialakítani. Emellett szükség lehet az érzelmeink meggyógyítására, különösen, ha bármilyen traumatikus, megrázó élményben volt részünk, hiszen az érzelmi egyensúly nélkül nehéz a vágyott életet a fizikai síkon megvalósítani.

Az svt komplex rendszerével ez utóbbiakra is lehetőség nyílik, így egy-egy tisztítás alkalmával teljes megújulásban, újjászületésben, gyógyulásban lehet részünk.

Forrás: http://hazateres.net/index.php?option=com_k2&view=item&id=23:ami-val%C3%B3j%C3%A1ban-l%C3%A1thatatlanul-ir%C3%A1ny%C3%ADtja-az-%C3%A9letedet&Itemid=4

 

A vese a kínai hagyomány szerint a születésünkkor kapott életenergiát is tárolja, így valójában az összes többi szerv és a teljes test megfelelő működése a vesék állapotától függ. Nem meglepő tehát, hogy a vesék energetizálása, karbantartása alapvető fontosságú.

 

A vesék kormányozzák továbbá a nemi szervek működését, szétoszlatják a szervezetben a tüdőből érkező csit (életenergiát), de a vese uralja a hajat, a fogakat, fület (hallást) és a csontokat is.

Az alacsony hőmérséklet és a nyirkos időjárás megterhelheti ezeket a szerveket, ezért ilyenkor különösen fontos gondoskodni a vesénkről és a hólyagról: kívül és belül is állandóan melegen kell tartanunk, hogy elkerüljük a felfázást, vagy a komolyabb problémákat, illetve, hogy megőrizzük értékes életenergiánkat - ezzel az öregedési folyamatokat is lassíthatjuk.

 

A legfontosabb: a pihenés! A nyári, őszi és tavaszi hónapokhoz képest több pihenésre van szükségünk, tehát aludjunk, meditáljunk többet! Ez nem azt jelenti, hogy egész télen hanyagoljuk a mozgást, de nem most van itt a kiemelkedő sportteljesítmények ideje! A visszavonulás, ha tudatosan távol tartjuk magunkat a zajtól (tv, hírek, felesleges szórakozások stb.), a megterhelő környezettől (pl. plázák), emberektől és helyzetektől, most sokat segít. A látszólagos passzivitás most aranyat ér!

Téli sportok: a mozgás mindig áldásos, ilyenkor is, hiszen méregtelenít és karbantartja az immunrendszerünket. Ám legyünk visszafogottabbak, mint máskor, figyeljünk oda arra, mennyit bír a testünk. Az egyik legjobb sport, ami testre-lélekre egyaránt gyógyír: a túrázás, az erdei séta.

Befelé fordulás, önismeret: végezz szellemi gyakorlatokat, meditálj, relaxálj, vess számot az előző évvel, készülj fel az újra. Mindez hozzájárul energiád táplálásához, feltöltéséhez.

► A pihentető relaxációs vagy más kifinomult, valóban művészi zene hallgatása, vagy a hangtálakkal végzett meditáció is jó hatású a fülön keresztül a vesére.

► Fogyassz ilyenkor többet a vesét tápláló ételekből: halak és a tenger gyümölcsei, zeller, káposzta, szójabab és csírája, alga, szezámmag, tökmag - mindezek kiválóan erősítik a vesét és a hólyagot. Melegítő, a vesét tápláló ételek bővebben >>>

Melegítő hatású ételek és italok: hagymafélék, gyökérzöldségek, úgymint répa, krumpli, cékla, fekete retek, csicsóka, halak és húsok, kávé, tea, alkoholok, valamint számos fűszer: gyömbér, kardamom, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, mustár, chili, curry, fokhagyma, paprika, torma, oregano, kakukkfű, bazsalikom, kömény.

A hideg évszak a raktározás, pihenés, erőgyűjtés időszaka, a szervezetünk is elsősorban erre koncentrál, mi pedig jól tesszük, ha támogatjuk ebben a folyamatban. A téli hidegben emellett különösen fontos a testhőmérséklet megfelelő szinten tartása, ezért kell több meleg levest és melegítő típusú ételeket fogyasztani: több teljes őrlésű gabonát, kicsivel több fehérjét, tehát húsféléket, vegetáriánusok szójából, búzahúsból készült ételeket, tofut, hüvelyeseket.

Hűtő hatású ételek és italok: salátafélék, banán, spárga, citrusfélék, alma, gomba, paprika, spenót, rák, tejtermékek: joghurt, túró, tejföl, zöldséglevek, szójaszósz, víz - ezeket érdemes mértékkel fogyasztani, illetve a lentebb olvasható melegítő hatású fűszerekkel elkészíteni.

► A meleg alsónemű, a derékmelegítő és az időjárásnak megfelelő öltözködés alapvető fontosságú. Ha érzékenynek érzed a vesetájékot, használj melegítőpalackot.

► A Vese energiamaximuma délután 5 és 7 óra között van a kínai szervóra szerint - ha észreveszed, hogy ilyenkor fáradtabb vagy szorongóbb vagy az átlagnál, az utalhat a vese energia gyengeségére is. Ebben az esetben ezt az időt lehetőleg töltsd pihenéssel, meditálással vagy a vesét tápláló gyógymódok igénybevételével.

► A minőségi szex szintén segít megőrizni az életenergiát és a nemi szervek aktivitását, különösen, ha nem visszük túlzásba és szeretetteljes kapcsolatban műveljük. Mivel a férfiak életerőt veszítenek az ejakuláció révén, érdemes megtanulni a tantrikus szeretkezés vagy a taoista szex művészetét.

► A serkentőszerek, mint például az alkohol, a cigaretta vagy a kábítószerek, főleg nagy dózisban kimerítik a szervezet, azon belül is kiemelten a Vese energiáját, ezektől érdemes tartózkodni ilyenkor. A kávéfogyasztás csökkentése is ajánlatos.

Melegen ajánlott viszont a növényi főzetek és gyógyteák fogyasztása, akár nagyobb mennyiségben is, ezek segítségével ugyanis finoman, kíméletesen átmossuk a vesét és melegen tartjuk az egész szervezetet. Különösen jó hatású a jógitea (fahéj, kardamom, szegfűszeg, bors a fő összetevői), a gyömbérből, csalánból, ginzengből készült gyógyteák.

► VÍZ, VÍZ, VÍZ!

- Ilyenkor is ugyanolyan fontos naponta 2-3 liter vizet meginni. Csakhogy a víz önmagában is hűtő hatású, ezért ilyenkor nem igazán kívánjuk. Ha viszont nem iszunk eleget, az megintcsak a vesét gyengíti. A kínaiak pofonegyszerű megoldása: forrald fel és idd melegen. Elsőre talán furcsán hangzik, de próbáld ki, nekem bevált! 

- A rendszeres szaunázás, infraszaunázás a legerősebb immunerősítő módszerek egyike, havonta, kéthetente kifejezetten ajánlott beiktatni, amennyiben nem áll fenn kizáró egészségügyi probléma. Remekül edzi a szívet, felpörgeti a keringést, eltávolítja a salakanyagokat, tisztítja a keringést, a tüdőt és a bőrt. A bőr szintén nagyon fontos immunszervünk, hiszen ez a test első védelmi vonala. A kínai hagyomány a Tüdő irányítása alá rendeli a bőrt, ami azért is érdekes, mert tulajdonképpen a bőrünkön keresztül is „lélegzünk”, vagyis információt cserélünk a külvilággal, a verejtékezéssel pedig méreganyagokat adunk le, akárcsak a kilégzéssel. Így logikus, ha a bőrünket alaposan és mélyen megtisztítjuk, azzal szinte az egész testünk fellélegzik.

- A forró, majd hideg vizes váltófürdővel otthon is hasonló hatást érhetsz el. Reggel és este zuhanyozz le rendszeresen olyan hideg vízzel, amilyennel csak bírsz. Lefekvés előtt remekül kitisztítja a napközben elhasználódott energiákat, reggel pedig nemcsak az éjszaka felhalmozódott méreganyagokat távolítja el, hanem új erővel is feltölt. A hatást tovább fokozhatod, ha fürdés után erős frottírtörölközővel végigdörzsölöd a teljes bőrfelületet: eltávolítja az elhalt hámsejteket, kinyitja a pórusokat, beindítja a vérkeringést.  

Forrás: http://hazateres.net/index.php?option=com_k2&view=item&id=86:%C3%BAtmutat%C3%A1s-a-k%C3%ADnai-orvosl%C3%A1s-szerint-t%C3%A9lre&Itemid=4

10 meglepő tevékenység, amely elűzi a stresszt

A stressz sokunk életét megnehezíti, ám szerencsére számtalan módszer létezik a feszültség levezetésére. Cikkünkben 10 olyan meglepő tevékenységet mutatunk, amelyek segítségünkre lehetnek a nehéz pillanatokban.

1. Mossuk meg a kezünket meleg vízben!

A meleg víz nyugtatóan hat az idegrendszerünkre. Természetesen egy kellemes fürdő az ideális, de ha erre nincs lehetőségünk, egy meleg vizes kézmosás is megteszi.

2. Kezdjünk el dúdolni!

Már bizonyára észrevettük, hogy a boldogabb emberek sokkal gyakrabban dúdolnak, nem véletlenül, ugyanis ez a tevékenység kedvezőn hat a vérnyomásunkra és elűzi a stresszt.

3. Grimaszoljunk!

A stressz többnyire együtt jár a megfeszített állkapoccsal, gyakran a fejfájással és a fogcsikorgatással is. Ám egy arcmasszázzsal, az izmok ellazításával és grimaszolással mindezt könnyen elűzhetjük.

4. Rágcsáljunk zellerszárat!

A rágás kifejezetten hatásos a stressz levezetésére, és ha már valamit rágcsálni szeretnénk, miért ne tennénk ezt egy egészséges nasival?

Egészséges és a stresszt is oldja

5. Firkálgassunk!

Ha stresszes munkánk van, tartsunk néha egy kis szünetet, tegyünk magunk elé egy papírlapot és rajzoljunk, firkálgassunk bármit, amit kedvünk tart! Garantáltan ellazít majd ez a tevékenység.

6. Masszírozzuk meg a szemöldökünk közötti részt!

Tartsunk egy mini arcmasszázst: óvatosan csípjük össze két ujjunkkal a szemöldökünk közötti részt és kezdjük el finom mozdulatokkal masszírozni.

7. Használjunk ajakbalzsamot!

Talán kissé furcsán hangzik, de ha elkezdjük ajakbalzsammal kenegetni a szánkat, az nyugtatóan hat az idegrendszerünkre.

8. Együnk salátát!

Stresszes pillanataink során a csokoládé és az egyéb édességek mellett nem tűnik vonzó alternatívának egy-egy saláta elfogyasztása, pedig a zöldségek rágcsálása nyugtatóan hat az idegrendszerünkre.

9. Vegyük le a cipőnket!

A szoros cipő megakadályozza a tökéletes vérkeringést, amely akár feszültséget is előidézhet. Érdemes tehát a lábbelitől munka közben megszabadulni és gyakran megmozgatni a lábujjainkat - természetesen csak akkor, ha tehetjük és irodában dolgozunk.

10. Öleljünk meg valakit!

Az ölelés boldoggá és stresszmentessé tesz, feszült helyzetben tehát keressünk valakit a közelünkben, akit átkarolhatunk pár másodpercre!

Forrás: https://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/10-meglepo-tevekenyseg-stressz-ellen-feszultseg-levezetes?page=2 Írta: Balatoni Dóra

 

 

 

Serkenti az anyagcserét és tisztítja a szerveket - Minden egyes nap innod kellene

Miért igyunk rendszeresen zöldségleveket és melyek a legjobbak? Szakértőnk, Czanik Balázs capoeira aerobik edző, életmód tanácsadó minden tudnivalót elmond.

Friss zöldségekből készült levek

A kitűnő egészségi állapot megszerzésében és megtartásában fontos szerepet játszanak a csírákból, hajtásokból, búzafűből, friss zöldségekből készült levek. Ezek az italok védik a szervezetet a különböző betegségekkel szemben, illetve erősítik az immunrendszert.

Serkentik az anyagcserét, tisztítják a szerveket, egyensúlyban tartják a belső folyamatokat, mozgósítják a szervezet védekező rendszerét az életünkben manapság egyre gyakrabban felbukkanó káros környezeti stresszhatásokkal szemben.

Lúgosítanak, nem okoznak túlsúlyt, jó hatással vannak a vérkeringésre, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre, építik a csontokat, hozzájárulnak a megfelelő hormonműködéshez és még sorolhatnám.

Igazi vitaminbomba érzése: zöldség koktélok

Statisztikai adatok szerint zöldségfogyasztásunk jelentős részét, a paradicsom, paprika, fejes káposzta és vöröshagyma teszi ki.

Természetesen nemcsak az a fontos, hogy sokat, hanem, hogy változatosan is fogyasszuk a zöldségeket.

Legalább naponta háromszor. Ha lehet, nyersen, hiszen frissen mindegyik valóságos vitaminbomba.

De hogyan készítsük el? Mihez tálaljuk? Hogyan ízesítsük, hogy kellemes élmény legyen a fogyasztása? Ezekre a kérdésekre a válasz a zöldség koktél, némi gyümölccsel, kevés fűszerrel (gyömbér, menta, petrezselyem): nem tart soká egy-egy pohár zöldséglevet, smoothie-t, egy mixet, egy turmixot összedobni és már meg is oldottuk a fenti problémákat.

„Szuper zöldség”

Minden zöldség másra „orvosság”. Íme néhány a teljesség igénye nélkül:

a frissen préselt paradicsomlé nagyon jót tesz a szívnek és vérnek, emellett sejtöregedés gátló hatású.

A répából készült koktél erősíti a szemet és sok béta-karotint tartalmaz.

A „szuper zöldség”, azaz a cékla erősíti az immunrendszert, javítja az állóképességet, segít a rák megelőzésében és „kezeli” a magas vérnyomást.

A karalábéval készített zöldséglé légúti és bőrbetegségekre ajánlott. Ezenkívül antibakteriális hatású.

A karfiolos juice ásványi sókban gazdag, C-vitamin tartalma pedig kifejezetten magas. Magnéziumban, kalciumban, káliumban, foszforban, nátriumban és vasban gazdag a smoothie. Emellett vízhajtó hatású, és a reumatikus fájdalmakra ajánlott.

A zöld salátákban többek között rengeteg C- és B-vitamin, (B1-, B2-, B6-vitamin) mész, fehérje, kalcium, kálium, foszfor, és vas van.

A búzafű az egyik legjobb méregtelenítő, és a benne található B17-vitamin bizonyítottan gátolja a rákos sejtek szaporodását.

Ízesítésre

Ízesítéshez ajánlott a zeller, mely kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatással bír. Emellett jelentős a mész, és a foszfor tartalma.

A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő.

A mentát gyomor- és epebántalmak ellen használják. Külsőleg reumára használják borogatásként.

Forrás: https://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/zoldsegle-dieta-egeszseges-eletmod-betegseg-czanik-balazs?page=1

,,Minél egészségesebb vagy érzelmileg és minél szilárdabb az önbecsülésed odabent, annál jobban átsugárzik mindez a külsődre is és annál jobban "vonzani" kezdesz másokat is. Ez olyan mit a mágnes. Az emberek a közeledben akarnak lenni.”

 

„Figyelj oda, min van a fókuszod! Amire helyezed a figyelmedet, azt vonzod, és az valósul meg az életedben!”

 

 

 

 

Ahol a figyelmünk, oda áramlik a teremtő energiánk is.

A spirituális fejlődés ÉS a vágyott élet megteremtésének alapelvei közül az egyik legfontosabb: ahol a figyelem, ott az energia. Ahova a figyelmedet összpontosítod, oda mennek a teremtő energiáid is.

Amilyen értékítéleteket, mintákat huzamosabb ideig a tudatodban – érzelmi, fizikai és finomtesteidben – tartasz, tárolsz, azok fognak megvalósulni a gondolatok, érzelmek és tettek együttes hatása által.

Ha napi fél munkaidőben gyűlölködő posztokat osztasz meg és vadászod az ilyen jellegű híradásokat (ezen van a fókuszod), jó eséllyel történnek is veled ilyen események. Ez egyfajta önbeteljesítő jóslat – minél inkább egy negatív kimenetre összpontosítasz, annak annál nagyobb esélye lesz bekövetkezni. Ha a pozitív végkifejletre helyezed a szándékodat és igyekszel csak annak energiát adni, jó eséllyel az fog bekövetkezni. Amitől félünk, rettegünk, azt a gondolatot, azt a lehetséges forgatókönyvet feltöltjük a – jelen esetben negatív – érzelmeink (a félelem) erejével – amelyek ugyanúgy teremtő erővel bírnak, mint a pozitív érzelmek. Ezzel összhangban számos tanítás int arra, hogy ne arra összpontosítsunk, amit el akarunk kerülni, hiszen azzal is végső soron annak az elkerülendő dolognak adunk energiát. Ehelyett fordítsuk meg a gondolkodásunkat és fogalmazzunk meg egy pozitív célt (pl. 'Nem akarok megbetegedni.' helyett 'Egészséges maradok!'), és abba fektessünk – gondolati, érzelmi és cselekvésbeli – energiát.

A fókusz, a saját figyelmünk mesteri irányítása napjainkban kulcsfontosságúvá vált a sikeres, megelégedett élet megteremtéséhez.

Ez több mindent magában foglal. Egyrészt elengedhetetetlen, hogy napi kapcsolatban legyek Önmagammal, a belső hangommal – felismerjem ezt a hangot és meg tudjam különböztetni mások hangjától, például a gyerekkorban lemásolt szülői és egyéb hangoktól, a hozzám közel állók sugallataitól, a külső manipulációtól. Ez a saját belső erőm, önbizalmam, önazonosságom alapja, annak az alapja, hogy ismerjem a saját szívem, lelkem vágyait és azokat tudjam követni, megvalósítani. Ezt az önismereti folyamatot ma már számos technika, meditáció és gyakorlat támogatja, érdemes megtalálni azt, amelyiket a leginkább magunkhoz közel állónak érezzük és rendszeresen használni is! Az önmagammal való egység megtalálása és fenntartása a legfontosabb ahhoz, hogy a figyelmemet a szívem felismert vágyaira összpontosíthassam és azokon tarthassam egészen a megvalósulásig.

A megteremteni kívánt vágyaimra akkor tudok a leghatékonyabban fókuszálni, ha nemcsak a gondolataimban tartom meg ezt a pozitív figyelmet, de egyúttal pozitív érzelmeket is társítok hozzájuk (ez még több erőt ad a megvalósuláshoz), és mondani sem kell, hogy megteszem a szükséges lépéseket a fizikai síkon is.

A figyelem irányítása ugyanakkor azt is magában foglalja, hogy tudatosan kerülök minden olyan csatornát, hírforrást, ami nem esik egybe a céljaimmal, nem engedem be az energiamezőmbe azokat az információkat, amelyek a célomnak, a szándékaimnak árthatnak, romboló erővel hathatnak, ellentétesek a saját pozitív szándékaimmal. Azt is, hogy nem fordítok figyelmet rosszindulatú, negatív híreken csámcsogó, gyűlölködő, kárörvendő stb. emberekre, lehetőség szerint kerülöm azt, hogy tőlük információt kelljen befogadnom.

Bízz abban, hogy az Univerzum a legjobbat akarja Neked – és ennek bekövetkeztéért el is követ mindent: elhalmoz a szükséges információkkal, tudással, anyagi és más javakkal, kapcsolatokkal – neked csak a saját pozitív szándékaidon kell tudnod megtartani a fókuszt.

Kolontár Elvira

Forrás és a teljes cikk: http://www.hazateres.net/index.php?option=com_k2&view=item&id=140:f%C3%B3kusz-%C3%A9s-figyelem-%E2%80%93-amire-figyelsz-az-v%C3%A1lik-val%C3%B3s%C3%A1gg%C3%A1&Itemid=5

Felelősség és tükröződések

 

Minden, ami a világodban megjelenik, azt te hoztad létre. Minden, kivétel nélkül, téged tükröz.

 

Ha az önismeret útjára lépsz, mert szeretnéd mélyebben megérteni és átalakítani a világodat, van néhány alapelv, amelyek nélkül nem érdemes útra kelni.

 

Talán az egyik legfontosabb a felelősség kérdése: minden, ami a világodban megjelenik, azt te hoztad létre. Minden, amivel találkozol, ami megmutatkozik, az azért nyilváníthatja meg magát, mert te megengedted, engedélyt adtál ahhoz, hogy ott legyen. Ahogy az ősi igazság is tanítja: ahogy fent, úgy lent, ahogy kint, úgy bent. A külvilágunk minden esetben minket – a belvilágunkat - tükrözi: minden esemény, ami ott megjelenik, még azok is, amikkel egyáltalán nem értesz egyet.

Kivétel nélkül minden azért tud számodra megmutatkozni, mert benned – belül, rezgésként, érzelemként, mintaként – ott rejlik. A külvilág a belvilágunk tükörképe. Ez akkor is így van, ha nem tetszik, amit a tükörben látsz vagy derült égből villámcsapásként ér a látvány – tehát, ha nem vagy tudatos arra , mi van benned és meglepetésként érzékeled mint külső eseményt. 

 

Vannak tehát olyan „teremtéseink”, amelyeket szintén mi hoztunk létre, de nem igazán szeretnénk ezt elfogadni, ezért inkább másra hárítjuk. Mást teszünk felelőssé azért, amit mi tapasztalunk, ami a mi világunkban megjelenik: a gyerekkorunkat, a főnökünket, a céget, a kormányt, az anyósunkat, a párunkat, a pénzügyi helyzetet, a szerencsét, az öröklődő géneket, az influenzavírust, az orvost, azokat, akik a színfalak mögött irányítják a dolgokat stb. Mindig találunk valakit, akire lehet mutogatni, akinek így vagy úgy kellett volna viselkednie ahhoz, hogy az a dolog, ami nekünk aktuálisan nem tetszik, másként alakuljon. 

Azt még könnyen elhisszük, hogy pozitívra kell hangolni a rezgésünket ahhoz, hogy a vágyott állást/partnert stb. bevonzhassuk. Viszonylag könnyen megy annak a megértése, hogy önmagunknak kell megfogalmazni, milyen partnert szeretnénk, és önmagunknak kell méltóvá válnunk ahhoz, hogy az illető meg is jelenhessen az életünkben.

A párkapcsolat, de tágabb értelemben véve minden kapcsolatunk csodálatos lehetőséget ad arra, hogy a másik reakcióiban, viselkedéseiben önmagunkkal, a saját árnyékos részeinkkel találkozzunk. Egészen biztos ugyanis, hogy a téged mélyen érintő dolgok – minden, ami másokban idegesít -, az benned is ott van valahol, arra várva, hogy szeretettel elfogadd.

 

Érdemes a viszonyainkra így tekinteni és végignézni, hogy mit tükröznek belőlünk – hiszen alkalmat adnak arra, hogy ami „odakint” nem tetszik, azt „idebent” meggyógyítsuk, elfogadjuk, szeretetet adjunk neki.

 

A felelősségvállalás tehát azt is jelenti, hogy tudatosan figyelsz arra, ami veled történik, amit mások közvetítenek számodra – hiszen önmagadról üzennek. Aztán pedig veszed a fáradságot, hogy megvizsgáld, az adott dolog, tulajdonság hogyan jelenik meg a te életedben, személyiségedben. Csakis önmagadért vállalhatsz felelősséget, a saját jól-létedért, a saját életedért, a saját teremtéseidért – mások életéért nem. De a sajátodért 100 %-os felelősséggel tartozol. Csak figyeld meg a változást, amelyet ennek az egyszerű alapelvnek a betartása hoz az életedbe :)   A felelősséget persze nagyon szívesen hárítjuk néhány esetben, jelesül, amikor nagyon kényelmetlen, kellemetlen, csúnya, amit a tükörben látunk. Ilyenkor szoktunk ragaszkodni a  tükörtől való elkülönülésünkhöz – kötjük az ebet a karóhoz, hogy de márpedig a másik a hibás, az ilyen-olyan, bezzeg én, mindent jól csináltam, éreztem, viselkedtem stb.

 

Az árnyékos részeinkkel való szembesülés persze nem egy láblógatós tengerparti vakáció, hanem húsba vágó élmények, találkozások, ráeszmélések és érzelmi drámák sorozata. Ezen azonban célszerű átküzdeni magadat, ha valódi eredményekre – igazi önismeretre, valódi kapcsolatokra, valódi énre, valódi boldogságra – pályázol, vagy ha ezt még nem igazán érted, de jelenleg igazán rosszul érzed magad a bőrödben, és nagyon utálod, amit az életednek nevezel. Ebben az esetben ugyanis az árnyék-részeid megértése és szeretettel történő elfogadása kulcsfontosságú.   

 

Amiért felelősséggel tartozol, arról neked kell gondoskodni, neked kell gondozni, a vadhajtásokat lenyesegetni, táplálni és törődni vele. Te teremted meg, te hozod létre és tartod életben – az ember tudatos teremtőnek született, a saját világát, életét, személyiségét teremti meg minden egyes napon. Rajtad múlik, milyen világot, életet teremtesz magadnak – 100 %-ban a saját felelősséged, ugyanakkor egy elképesztő lehetőség, amit kár lenne veszni hagyni és elpazarolni...  

 

Forrás és a teljes cikk: http://www.hazateres.net/index.php?option=com_k2&view=item&id=129:spiritu%C3%A1lis-t%C3%A9vhitek-ii-a-felel%C5%91ss%C3%A9g&Itemid=4

 

 

 

 

 

Enzimtáplálkozás nyers ételekkel

Nagyon fontos az, hogy mit eszünk, tehát a táplálkozás, ezt gondolom, nem kell mondani. Hiszen, nem azért táplálkozunk, hogy ne legyünk éhesek, illetve nem csak azért.

Hiszen a táplálkozás, amit megeszünk, az kihat szinte mindenre, - a gondolatainkra, hangulatunkra, a kreativitásunkra, dinamikánkra, és ezáltal az egész sorsunkra. Ugyanis, ha megfelelő a táplálkozásunk, akkor optimalizálhatjuk a teljesítményünket, képesek vagyunk előállítani saját boldogsághormonjainkat, szárnyat adhatunk a hangulatunknak.

 

Lénárt Gitta: Enzimtáplálkozás nyers ételekkel

https://www.youtube.com/watch?v=icTqqotWFqE

 

,,Élőnek nevezzük azokat az ételeket, italokat, amik nincsenek megfőzve vagy megsütve, azaz amit olyan formában fogyasztunk el, ahogy azt a természet megalkotta. Ha megeszem egy almát, vagy egy banánt, már az is élő étel... A testünk, a sejtjeink ezekre vágynak. Ettől tudunk többet nyerni a nyers ételekből – tápegészen fogyasztjuk őket.”

 

 

 

Azt kérdezték tőlem, hogy mit lehet tenni, egy 24 éves fiatalember ,,jobbá tételéhez."....mondtam a testi-lelki-szellemi pozitív környezet kialakítását...vagyis részletesen...

 

A 24 éves fiatalember,,jobbá tételéhez”

4 alap dolog, amiből nem tudok, nem lehet engedni.

 

 1. Napi Centrum –multivitamin készítmény beszedése… Ebben benne van az összes vitamin és ásványi anyag egy alapszintű mértékben. Ezt vagy ehhez hasonló készítményt muszáj szedni, mert feltétlenül kellenek a szervezet, a testi – lelki – szellemi jó működéséhez a vitaminok és az ásványi anyagok.
 2. Napi smoothie— Mert kell az ,,élő” táplálék, gyümölcsök-zöldségek, ami friss fényt, és életenergiát tartalmaznak. Továbbá olyan hasznos növényi anyagokat és enzimeket is tartalmaznak, ami pl. a Centrumban nincs, de fontosak a helyes, a jó közérzethez, a szervezet, a testi – lelki – szellemi jó működéséhez.
 3. Napi két és fél liter folyadék minimum. Egyszerűen Lételem a bőséges folyadék napi fogyasztása, …mert az agy, a szem, a szerveink, az izmaink, idegrendszerünknek KELL…kell a szervezet, a testi – lelki – szellemi jó működéséhez.
 4. Napi fél – 1 – 2 óra biciklizés vagy futás, egyszerűen, ha valakinek nincs meg a jó állóképessége, akkor nem tud igazán kreatív lenni, kibontakozni, fejlődni, kiteljesedni.. s a napi stresszel szemben ellenálló lenni. Minél jobb az állóképesség, annál több mindent képes csinálni az ember, s annál több öröm éri, …s minél jobb az állóképesség, annál jobban működnek és egészségesebbek, ellenállóbbak, erősebbek a szervei, a szervezete. Egyszerűen, kell a szervezet, a test – lélek–szellem jó működéséhez.

+

 1. Én szerintem muszáj továbbá a napi Pl. ginzeng, maca, gulan vagy valami hasonló ilyen hatásos gyógynövény szedése..mert ezek is óriási mértékben, nagyon tapasztalható mértékben javítják a testi – lelki – szellemi képességeinket és optimalizálását is elősegítik, sőt minden téren a teljesítmény, és a jó közérzet növelését is megadják.
 2. Továbbá szerintem az Omega-3 zsírsav kihagyhatatlan. Egyszerűen kell a szervezet, a jó testi – lelki – szellemi állapot jó működéséhez.

++

1. A megfelelő testi, fizikai környezet kialakítása. Pl kék, zöld, narancssárga fal, mert ezek nyugtató színek és jókedvet is adnak…tehát a színes környezet…vagy pl. nyugtató, pozitív zenék pl. relax, meditatív, bagdi bella, …sok sok lehetőség van ezen a téren is még, amit lehet használni..többek között pl több, oxigéndús, friss levegőn való tartózkodás, ami létfontosságú a szerveinknek, idegeinknek, …vagy éppen a jóközérzetet és melegséget adó fény, kint napfényen való tartózkodás  stb..…nyújtás, nyújtózkodás, masszázs, masszírozás, …..érintések, simogatás, ölelés…s ezzel a következő

2. A megfelelő lelki környezet kialakítása. Pl. erőszakmentes módszer, beszélgetések, a gyermek megnyitása, én üzenetek, értő figyelem, szeretet, közös megbeszélések, …megérteni, meghallgatni, figyelni rá, figyelembe venni, hogy ő is mit akar, hogy neki is mi a jó. Pl. Neked is jó ez így? Neked jó ez így? Te hogy szeretnéd?  Találjunk ki valamit, ami neked is jó,… te szerinted?….s a dirigálás, kritizálás, cikizés, kioktatás stb kerülése…vagyis egyenrangú partnerként való kezelés. Szeretet, mosoly, dicséretek adása. – érintése testi és lelki szinten. Pozitív, emelő, segítő, támogató, elfogadó, szerető lelki környezet biztosítása.

 

3. Az önismeret kialakítása, hogy tudja, hogy ő kicsoda, hogy ő mit szeret….mert pl. egyes szülők is olyat erőszakolnak rá a gyermekre, amit a gyermek nem szeret ,,az nem ő”…vagy éppen az iskolában a osztálytársak csinálnak valami ,,menőt”..s akkor a gyerek utánozza őket..s teljesen elveszti önmagát..elveszti, hogy ő mit akar..mit szeret  ,,ki ő”…mert 1. ahhoz van hozzá szokva, hogy mások mondják meg neki, hogy mi a jó, és milyen legyen…2. senki nem kíváncsi rá..nincs, aki meghallgatná, ha más.. Fontos, hogy meg kell találni a tehetségét, azt aki,.. olyan pozitív tevékenységeket, amiben örömét és önmagát leli.

 

 

Valójában az agy-testi- lelki ,,átmosása”, és blokkoldás kell. Ergo---A rezgés szintjét feljebb vinni. S azt , csak is pozitív, magasabb rezgésű szavakkal, cselekedetekkel, érzésekkel, érzelmekkel lehet. S A SZOKÁS a lényeges, hogy mi játszik nagyobb szerepet a napjaiban, s ez egyrészt rövidtávon, másrészt hosszútávon is meghatározza az életét. Vagyis pozitív, magas rezgésű érzelmek, élmények átélése és megszokása, szokássá válása a FONTOS.  (mj)