Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stressz ellen 14

2018.03.15

 

,,Ha valakire feszülten figyelnek, az illetőben biokémiai folyamatok indulnak meg. Agya endorfinokat, úgynevezett "boldogsághormonokat" kezd termelni, amitől jól érzi magát. Önbecsülése megemelkedik, és jobban kezdi szeretni magát. Midezek mellett feszült figyelmednek hála, téged is jobban szeret majd, és jobban fog bízni benned.”

 

,,Amikor intenzíven nézel valakit, akkor az illetőnek felgyorsul a szívverése, és a szervezetében fokozódik a fenil-etilamin nevű hormon (FEA) termelése.

A FEA és oxitocin együttes hatása az, amit a „szerelem első látásra” jelenségnek neveznek.”

 

 

 

- Mosoly-Jókedv

Az helyzet az, hogy nincs is szükség tényleges mosolyra.

Elég csak gondolnod rá, és attól máris kedvesebb lesz a hangod, a hangulatod.

 

 

 

Ölelés vizualizálása szorongás esetén

A szorongás oldásához és a jó közérzet eléréséhez az abszolút legjobbnak tartott módszer az oxitocin nevű hormon vérszintjének növelése.

Ez a bizalom neuropeptidjének is nevezett vegyület egy pillanat alatt elfújja a stresszreakció feszültségét.

 

Az egyik kedvenc, idegrendszerrel foglalkozó tudományos szaklapom a Wise Brain Bulletin (Bölcs Agy Közlöny), amelynek egyik cikkében azt olvastam, hogy

egy húsz másodperces öleléstől már elegendő oxitocin termelődik, sőt az is elég, ha csak elképzeled ezt az ölelést.

Amikor legközelebb ideges leszel, képzeld el, hogy megöleled a gyermekedet, a házastársadat vagy a szeretett személyt!

 

 

Önmagad iránti szánalom

Az önmagad iránti szánalom azt a saját magaddal tanúsított kedvességet jelenti, amelyre különösen nagy szükség lehet nehéz helyzetekben.

 

Nagyon is elképzelhető, hogy rendkívül magabiztos személyeknek kevés az önbecsülése, és alig éreznek szánalmat saját maguk iránt.

  Ezek az emberek Helenhez hasonlóan meglehetősen kompetensnek érezhetik magukat, ám ettől még nem feltétlenül kedvelik saját énjüket, és nagyon szigorúak lehetnek magukkal, amikor nem sikerülnek a dolgok.

 

A legújabb viselkedéstudományi kutatások szerint egészségesebb az önbecsülés helyett az önmagad iránt érzett szánalomra koncentrálni.

 

Érdekes módon az önmagad iránti szánalom abban is segít, hogy magabiztosabbnak látszódj.

Egyik ügyfelem, Brian olyan nagy munkabírású, jól teljesítő, megbecsült bankigazgató volt, aki elképesztően szigorú volt magával.

 

– Rengeteg problémám van amiatt – mondta az első találkozásunk alkalmával –, hogy túl erős bennem ez a kritikus hang. Rettenetesen zavar, hogy a legapróbb hibáért is elkezdem magam korholni.

 

Az általam ajánlott, önmaga iránti szánalmat fokozó módszertől Brian perceken belül jobban érezte magát.

 

– Azonnali volt a hatás – a férfi nagyon örült. – Nagyokat sóhajtottam,

 

megkönnyebbültem, és megszűnt a mellkasomban a nyomás.

Jobban tudtam figyelni a dolgokra, és ismét visszatért az „alfahím” állapotom. Kitárult előttem a világ.

 

 

Az önmagad iránti szánalom elnyomja a belső önkritikus hangokat, és úgy érzed, hogy több helyed van a kifejező, magabiztos testbeszédre.

  Paradox módon Brian ettől érzékelte magát alfahímnek.

 

 

A módszernek számos haszna van: csökkenti a szorongást, a depressziót és az önkritikát; javítja a kapcsolatokat és a szociális képességeket; elégedettebb leszel az életeddel; jobban kezeled a kellemetlen eseményeket; jót tesz az immunrendszernek.

 

A lenyűgöző személyes varázzsal rendelkező dalai lámának mindenki szerint annyira kedves és gondoskodó a kisugárzása, hogy a jelenlétében a legszívtelenebb ember is elolvad.

Ő maga ezt a hatást a rendszeresen végzett buddhista lelkigyakorlatnak, a mettának tulajdonítja.

 

A szó körülbelüli jelentése: „szerető kedvesség”. Az évezredes múltra visszatekintő meditációs forma során tudatosan arra törekszenek, hogy kedves érzéseket ébresszenek fel minden élőlény iránt.

Amikor a kutatók megvizsgálták egy buzgó mettá-gyakorló agyát, érdekes dolgokra derült fény. Ezeknél a személyeknél nagyobb az EEG-hullámok amplitúdója, emellett sokkal gyorsabban érnek véget a stresszreakcióik, és vastagabb a kéregállomány a homloklebenyükben – az agy „boldog régiójában”.

 

 

A mettá önmagában is a legesleghatékonyabb eszköz a belső kritikus hang támadásai ellen, és sok más jótékony hatásának köszönhetően jelentősen fokozza a karizmát. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy sokak számára nagyon idegenszerű gyakorlat. Bevallom, hogy amikor elkezdtem, nem egyszerűen csak kényelmetlennek találtam, hanem szinte már bugyutának. Ezzel együtt is azt tanácsolom, hogy feltétlenül sajátítsd el, mert megéri!

 

 

Gyakorlat: Mettá

 

Ez a vizualizáció egy módosított mettá.

Úgy alakítottam át, hogy kiaknázom benne két ösztönös emberi hajlam előnyeit: a tekintélytiszteletét, és azt, hogy fogékonyak vagyunk a képekre.

 

Gyakorlás közben észreveszed majd, hogy az ismétlések egyfajta ritmust gerjesztenek, és éppen ez a cél. Kérem, láss hozzá!

 

Ülj kényelmesen, hunyd le a szemed, majd vegyél két-három mély lélegzetet!

 Belégzés közben képzeld azt, hogy tiszta levegő áramlik a fejed teteje felé,

kilégzés közben pedig gondolj arra, hogy a távozó levegő tetőtől talpig kimossa belőled az összes gondot!

 

Idézz fel az életedből egy olyan alkalmat, amikor jót cselekedtél! Mindegy, mekkora jót tettél; kicsit vagy nagyot. A lényeg a jó cselekedet: az igazság, a nagylelkűség és a jó szándék egy pillanata. Egy percig koncentrálj erre a pillanatra!

 

Most gondolj egy lényre – mindegy, hogy a múltból, a jelenből, és a lény lehet képzeletbeli vagy valóságos: Jézus, Buddha, a dalai láma, Kalkuttai Teréz anya. Mivel az a lényeg, hogy gyengéd érzelmekkel tekints rá, ezért lehet családtag, kedvenc háziállat, sőt akár egy játék baba is.

 

Képzeld el a kiválasztott személyt! Érezd a kedvességét és a törődését! Lásd meg ezeket az érzéseket az arcán és a szemében! Érezd, amint a melegsége megérint és körbevesz!

 

Nézz magadra kedvesen, szánalommal eltelve a kiválasztott személy szemével! Érezd, ahogy az illető megbocsát neked mindent, amiért a belső kritikus éned valaha is szemrehányást tett! Nincs semmilyen bűnöd – a lelked megtisztult.

 

Érezd, hogy a kiválasztott személy teljes szívével elfogad olyannak, amilyen vagy, méghozzá most rögtön, minden tökéletlenségeddel és hibáddal együtt! Tökéletes vagy. A fejlődésednek ezen a szintjén teljesen tökéletes. Az érettségednek ezen a szintjén teljesen tökéletes vagy. A tökéletességednek ezen a szintjén teljesen tökéletes vagy. Bármi jár a fejedben, teljesen tökéletes vagy.

 

Te minden tökéletlenségeddel együtt teljesen tökéletes vagy.

Az érettséged jelenlegi szintjén teljesen tökéletes vagy.

 

 

Ebben a pillanatban is tökéletesen elfogadnak téged olyannak, amilyen vagy, és abban a fázisban, ameddig eljutottál a fejlődésben.

 

 

A hallgatóim azt mondják, hogy mettá után nagyon megkönnyebbülnek. A válluk nagy tehertől szabadul meg a megbocsátás vizualizációja során, és melegség járja át őket az önelfogadás folyamata közben. Ezt a melegséget legtöbben a hasuk felső részén, belül érzékelik, és úgy jellemzik, hogy „gyönyörűséges fájdalom”, míg mások csak kellemes érzésnek tartják. Teljesen mindegy, hogy mit érzel, de ha érzel valamit, akkor nálad is működik a módszer.

 

A mettát az utóhatásai miatt akkor is érdemes gyakorolni, ha nem érzed hatékonynak.

 

Még ha eleinte az egész gyakorlatot hókuszpókusznak éled is meg, a nap hátralevő részében akkor is figyelmesebb és megértőbb leszel másokkal, valamint jobban élvezed majd az élet szép pillanatait.

Germer ezt így írja le:

 

Az önmagunk iránti szánalom pillanata az egész napunkat megváltoztatja, az ilyen pillanatok sorozata pedig az egész életünket.

 

A mettá az önkritikus belső hang támadásakor bármikor használható. Germer azt javasolja, hogy úgy fogjuk fel, mint az önmagad megkárosítása elleni védekezést, és ugyanúgy véded magadat, ahogyan a szeretteidet is óvod.

 

A módszerhez hasonló vizualizációs technikákkal foglalkozó kutatók így számoltak be túlzottan önkritikus emberekkel végzett vizsgálataikról:

 

Jelentősen csökkent a depresszió, a szorongás, a szégyen és a kisebbrendűség érzése, és kevesebbet hibáztatták magukat… miközben jelentősen fokozódott a belső melegségük és javult önmaguk megnyugtatásának képessége.

 

 

Ha valamiért nem működne a mettá, akkor otthon vagy az irodában érdemes körülvenned

magad a szeretteid fényképeivel. A fotók barátokat, családtagokat, sőt olyan közismert embereket is ábrázolhatnak, akikről úgy érzed, hogy jóindulattal viseltetnének veled szemben – ilyenek lehetnek például Nelson Mandela, a dalai láma, sőt kedvenc háziállatok és a játék babák is.

 

A belső kedves légkör fenntartásához fényképekből kialakítottam egy „mettákört” ott, ahol a reggeli gyakorlataimat végzem. Mindig velem van egy kis könyvecske is, amelybe olyan bölcs mondásokat írtam, amelyekkel fenntarthatom magamban a karizmatikus lelkiállapotot. Hihetetlenül értékes számomra annak a pillanatnak a melege, amikor ezekre rápillantok. A segítségükkel perceken belül karizmatikusabb leszek, a szorongás és idegesség pedig átadja a helyét a nyugalomnak, az önbizalomnak és kedvességnek.

Azt mondja, hogy mindig melegség, biztonságérzet és szeretet járja át, amikor beleolvas a könyvecskébe. Úgy érzi, mintha az elméje hátsó részében lenne egy rajongói klub, amelynek a tagjai egész nap csak neki szurkolnak.

 

 

 

Az elméd befolyásolása a testeddel

 

Eddig főleg arra koncentráltál, hogyan hass az elméddel a testedre azokkal a módszerekkel, amelyekkel a mentális és emocionális állapotoddal a testtartásodat, testbeszédedet és arckifejezésedet befolyásolod.

 

 

A folyamat fordítva is működik.

Az érzelmeid és a testbeszéd közötti kapcsolat lehetővé teszi, hogy bizonyos testhelyzetekkel és arckifejezésekkel azoknak megfelelő érzések keletkezzenek.

 

A vizualizáció esetében képeket idéztél fel érzelmek és azokat közvetítő testbeszéd előidézésére, most pedig a tested segítségével formálod majd a lelkiállapotodat.

 

 

A Harvard és a Columbia Egyetem pszichológus kutatói kimutatták, hogy bizonyos határozott testtartások felvételekor, erőteljes hanghordozással előadott, élénk gesztikulációval kísért beszéddel olyan biokémiai reakciókat lehet elindítani, amelyek hatására magabiztosabbnak és kompetensebbnek érezheted magadat.

 

Ha az alanyok tétováztak, és kevésbé voltak határozottak, akkor pontosan az ellenkező biokémiai folyamatok játszódtak le.

 

 

Az önbizalmat sugárzó testbeszédtől ténylegesen nagyobb önbizalmat érzel.

 

Az érzéseid visszahatnak a testbeszédedre, amely ennek megfelelően még magabiztosabb jeleket közvetít; ettől még határozottabb leszel – a ciklus tehát önmagát építi fel.

Csak annyi a dolgod, hogy elindítsd.

 

 

 

 

A lelkiállapotod megváltoztatása a testeddel

Próbáld ki, hogy a következő módszerekkel milyen erőteljesen tudsz hatni az elmédre és az érzéseidre!

 

Először egy olyan ember testbeszédét utánozd, aki mélységes depresszióba süllyedt! Görbítsd előre a vállad, lógasd le a fejed, és hagyd, hogy megereszkedjen az arcod! Most ne feszítsd meg egyetlen izmod sem, és képzeld el, hogy nagyon-nagyon izgatott vagy! Nagyon figyelj arra, hogy ne mozogj, és figyeld meg, hogy valóban izgatott leszel-e! Hamarosan rájössz, hogy ez lehetetlen.

 

Most tedd az ellenkezőjét! Fizikailag tüzeld fel magad! Ugrálj, mintha megnyerted volna a lottóötöst, szélesen vigyorogj, lengesd a karod, mintha örülnél, és közben végig próbálj szomorú lenni! Ugye, ez sem sikerül?

 

Ha egyszerre energikusnak és kedvesnek akarsz látszani, állj fel, a kinyújtott karodat emeld fel a lehető legmagasabbra, és lélegezd be a lehető legtöbb levegőt! Képzeld azt, hogy a mellkasod térfogata a duplájára nő!

Közben szélesen mosolyogj, és nézz felfelé!

Maradj így néhány másodpercig, majd mindenedet lazítsd el!

 

 

Gyakorlatilag bármilyen szituációban alkalmazhatod ezeket a fogásokat – bármikor, amikor meg akarod változtatni a belső állapotodat, legyen az egy fontos üzleti találkozó vagy egy társadalmi esemény.

 

Amikor a hallgatóimmal közlöm, hogy erőteljesebb lesz a megjelenésük, ha egyszerűen magabiztosabb a testbeszédük, rendszerint azzal ellenkeznek, hogy az önbizalom velünk születik, vagy gyermekkorban alakul ki. Úgy vélik, hogy álságos eredménnyel jár, ha csak a testükkel akarnak magabiztosnak látszani.

 

Valójában nem ez a helyzet, mert

a testbeszéd megváltoztatásával nemcsak láttatni lehet a nagyobb önbizalmat, hanem megszerezni is. Eleinte biztosan szokatlan és nehezen megy, de kerékpározni is így tanultál meg.

 

A módszer biztosan működik, ha pedig gyakorolod, akkor teljesen természetes és automatikus lesz.

 

 

 

A karizmatikus szemkontaktushoz lágyabban kell nézned.

Ettől ellazul az arcod és a szemed, valamint megnyugszik a stresszrendszered.

Mindössze három egyszerű lépés kell hozzá:

 1. hunyd le a szemed,
 2. koncentrálj a körülötted levő térre, vagy a szoba egy üres térségére;
 3. végül összpontosíts az Univerzumot kitöltő űrre!

Ennyi bőven elég is a „laza koncentrációhoz”.

 

 

 

A karizma az elmében kezdődik

 

Mivel testbeszéded elméd állapotáról tudósít, ezért a karizmához – az odafigyelés, a képességek és a kedvesség érzékeltetéséhez – karizmatikus testbeszédre van szükséged.

 

 

Elméd nehezen tesz különbséget a képzelet és a valóság között, ezért karizmatikus belső viszonyok megteremtésével hiteles karizmatikus testbeszédet lehet elérni.

 

A karizma szempontjából kulcsfontosságúak a belső viszonyok.

 

Megfelelő lelkiállapot elérésekor automatikusan karizmatikusan viselkedsz, és a testbeszéded is „magától” karizmatikus lesz.

 

 

A negatív hatások semlegesítése

 

Ezeket a módszereket akkor kell használnod, amikor a gyötrő gondolatok következményeit akarod csökkenteni.

 

A technikák végrehajtása közben figyeld meg, hogy melyiket érzed a legjobbnak, majd azt addig kell gyakorolnod, míg teljesen ösztönössé válik! Ezekhez hasonló eljárásokat te is kitalálhatsz magadnak.

 

 

 1. Ne vedd készpénznek a saját gondolataidat!

Amivel az elméd előhozakodik, az nem feltétlenül hiteles. Indulj ki abból, hogy az összképből számos pozitív dolog hiányozhat!

 

 1. Tekints úgy a saját gondolataidra, mint elektromos impulzusokra vagy falfirkákra!

 

 

 1. A saját érzéseidet gondolatban lásd el ezeknek a címkéknek valamelyikével: „önkritika”, „harag”, „szorongás” és így tovább…

A gondolatok és érzések puszta megnevezése segít a hatásaik közömbösítésében.

 

 1. Tedd személytelenné az élményeidet!

Ne azt mondd magadban, hogy „én szégyellem magam”, hanem azt, hogy „szégyenérzet jelent meg”!

 

 1. Gondolj arra, hogy ez a kis emberke milyen érdekes dolgot él át az adott pillanatban! Képzeld azt, hogy tudósként figyeled meg a jelenséget: „milyen érdekes önkritikus gondolatok!”.

 

 

 1. Próbáld kívülről szemlélni saját magad!

Gondolatban menj ki jó messzire, a világűrbe, majd közelíts rá a saját kontinensedre, országodra, városodra, végül a szobára, amelyben tartózkodsz!

 

 1. Képzeld azt, hogy a saját gondolataidat a rádióból hallod.

Gondolatban tekerd le a hangerőt, vagy vidd el messzire a rádiót, hadd mondja a magáét!

 

Minél jobban próbálsz háttérbe szorítani egy önkritikus gondolatot, annál jobban a gondolkodásod középpontjába kerül, ezért sokkal jobb az a stratégia, ha megpróbálod semlegesíteni.

 

 

Most azt sajátítod el, hogyan semlegesítsd a haszontalan gondolatokat.

Nem eshetsz bele abba a csapdába, hogy leállsz vitatkozni velük, vagy megpróbálod elnyomni azokat, mert ezzel csak rontanál a helyzeten.

 

 

 

- A kellemetlenség enyhítésével és a negatív hatások semlegesítésével megtetted az első két lépést a kényelmetlen belső helyzet kezelése felé.

 

- A harmadik és utolsó lépésben a jelenlegitől eltérő belső valóság érzetét kell kialakítanod.

 

 

Harmadik lépés: a valóság újraírása

 

 

Vizsgáljuk meg, mi zajlott le a szervezetedben az incidens során! A stressztől gyorsabban ver a szíved; megfeszülnek az izmaid; elárasztják az ereidet a stresszhormonok. Ezektől és a dühtől felajzott állapotban vagy, de tudod, hogy mire odaérsz, vissza kell zökkenned karizmatikus fizikai és pszichikai állapotodba. Már csak néhány perced van rá, de képtelen vagy kiverni a fejedből a kretén sofőrt.

 

A stresszreakció után nehéz megnyugodnod, és a dühöt is nehéz lerázni magadról, emiatt egy kellemetlen reggeli közlekedési incidens órákra, sőt akár egész napra rányomhatja bélyegét a hangulatodra.

 

Hatékonyan csökkenti a stressz szintjét annak eldöntése, hogy megváltoztatod a történésekkel kapcsolatos nézeteidet (a pszichológiában ezt kognitív újraértékelésnek nevezik). A folyamat mechanizmusára a Stanfordon végzett funkcionális MRI-vizsgálatokkal derült fény. A kutatók szerint a módszer sokkal hatékonyabb, mint az, amikor el akarod fojtani az érzelmeidet, vagy nem veszel azokról tudomást.

 

 

Az a legjobb, ha olyan magyarázatot keresel, amely a leghasznosabb a számodra, és amelynek segítségével a karizmád számára legkedvezőbb állapotba kerülsz.

 

A tanács előre talán furcsának tűnik, pedig a valóságról kialakult kép újrarajzolása valójában racionális, sőt bölcs dolog.

Elősegíti annak a mentális környezetnek a visszaállítását, amely kedvez a karizmatikus testbeszédnek, emellett a teljesítményedet is javítja.

 

 

Azóta gyakran éltem a valóság újraírásának lehetőségével annak érdekében, hogy a jobb teljesítménynek kedvező mentális állapotba kerüljek, és az egyik legfontosabb módszernek tartom, amelyre minden hallgatómat megtanítom.

 

Mindenkinél nagyszerűen működik, és az évek során sok olyan emberrel találkoztam, akik valami hasonló technikához folyamodnak.

 

 

Mindent akaratlagosan úgy értelmezek – mondta nekem egyszer egy karizmatikus üzletember –, hogy valamilyen módon az előnyömre váljon.

 

Nem egyszerűen csak optimista vagyok, hanem játszi könnyedséggel vezetem magam a saját orromnál fogva.

 

 

Éld át kényelmesen a kényelmetlenséget!

Azt pontosan tudod, hogy a kínos helyzetből semmi jó sem származik, de azt már nem, hogy mit tudnál tenni ellene.

 

 

Pedig van megoldás, méghozzá az, hogy még mélyebben beleásd magad a kényelmetlenségeidbe.

 

Ösztönösen elutasítod magadban azt, hogy nem elnyomni, figyelmen kívül hagyni vagy uralni kell az érzelmeidet,

hanem teljes figyelmedet azokra kell irányítani, pedig tényleg ezt kell tenned!

Azzal, hogy a fizikai kellemetlenségekre összpontosítasz, két legyet ütsz egy csapásra. Egyrészt az elméd így egy konkrét dologgal foglalkozik, és nem a szituáció elviselhetetlensége körül forognak a gondolataid. Másrészt a teljes koncentráció állapotába kerülsz, amelyről már tudod, hogy a karizma egyik fő komponense.

 

Az „elmerülés az érzésekben” módszerével a legkényelmetlenebb helyzetekben is meg tudod őrizni karizmatikus figyelmedet.

 

Amikor tudatosul benned, hogy ez nagyon kényelmetlen helyzet, összpontosíts rá minden figyelmeddel!

Próbáld meg kideríteni, hogy a testedben hol keletkeznek a kellemetlen érzések!

Gondolatban adj nevet – feszengés, feszültség, nyomás, bizsergés stb. – annak, amit érzel!

 

Amennyire csak tudsz, minden egyes érzelemben merülj el.

Az elmédben próbáld „megtapintani” azokat, és jellemezd mindegyiket úgy, ahogyan egy szakács kóstolgatás közben beszél egy ételkülönlegességről!

 

Hagyd, hogy a kínos érzések elárasszák a testedet, és figyeld meg, hogy mit érzel fizikailag! Érzed már, hogy feszül az állad, és görcsbe szorul a gyomrod?

 

 

Képzeld azt, hogy egy olyan tudós vagy, aki a benned zajló eseményeket vizsgálja!

 

Gondolatban írd le ezeket az érzéseket, és közben figyeld meg azokat a lehető legobjektívebben! Tekints rájuk úgy, mintha olyan egyszerű fizikai ingerek lennének, mint a hideg vagy a meleg!

 

 

Ha úgy érzed, hogy nevetned, beszélned kell, vagy bármilyen más módon le akarnád magadról rázni a kényelmetlenséget, állj ellen a késztetésnek! Gondolj arra, hogy nem kikerülni akarod az érzéseidet, hanem most jó esélyed adódott arra, hogy elmerülj bennük!

 

A kényelmetlenség kezelése rendkívül értékes képesség.

Minél kevésbé zavarnak téged a kellemetlenségek, annál kevesebb az olyan szituáció, amely kizökkenthet a nyugalmadból, vagy amelyben a munkád során és a mindennapi életben csorbulhat a karizmapotenciálod.

 

 

– A karrier szempontjából az egyik legfontosabb dolog az – mondta egyszer egy cégvezető ismerősöm –, hogy az ember kényelmesen élje át a kényelmetlenségeit.

 

Akkor lehetsz csak karizmatikus, ha úrrá leszel az ezt akadályozó legfőbb tényezőn: a belső kényelmetlenségen.

 

 

A belső kényelmetlenség hatékony kezelése háromlépéses folyamat:

 • enyhítened kell a kellemetlenséget;
 • semlegesítened kell a negatív gondolatokat;

-újra kell írnod a valóság elmédben kialakult képét.

 

 • A haszontalan negatív gondolatok semlegesítésekor felidézed, hogy elméd eltorzítja a valóságot, és arról olyan képet hoz létre, amelyen a rossz dolgokat hangsúlyosan ábrázolja.

 

 • A negatív gondolatokat falfirkának kell tekintened; lehet, hogy a látványuk nem jó, de ez nem jelenti azt, hogy te magad sem vagy jó.

 

 • A mesteri fokozat eléréséhez el kell merülnöd a fizikai kényelmetlenség által okozott érzésekben.

 

Amikor ezekre figyelsz, akkor az elméddel valamilyen konkrét dologra koncentrálhatsz, emellett eltereled gondolataidat az egyébként elviselhetetlennek érzett helyzetről.

 

 

 

 

        Vizualizáció

Jack Nicklaus, a zseniális golfozó azt mondta, hogy sohasem – még gyakorlás közben sem – ütötte meg úgy a labdát, hogy előtte nem vizualizálta magában a folyamatot.

A hivatásos sportolók számára a vizualizáció nagyon fontos eszköz.

 

Órákat töltenek azzal, hogy mozdulatsorokat képzelnek el; megjelenítik magukban azt a testalkatot, amelyet el akarnak érni, vagy átélik az áhított győzelmet.

 

Stephen M. Kosslyn, a Stanfordi Egyetemi Központ Fejlett

Viselkedést Kutató Intézetének igazgatója egyszer ezt írta nekem:

 

Amikor elképzeljük magunkat valamilyen tevékenység közben, bizonyítottan ugyanazok az agyi központok aktiválódnak, mint a tényleges cselekvés során.

 

Ez a magyarázat arra, hogy miért olyan hatékony a vizualizáció – és ez az oka annak is, hogy a sportolók az intenzív vizualizációtól is elfáradnak.

A folyamat közben az agy szerkezete fizikailag megváltozik.

 

Több kísérletben is bebizonyosodott, hogy érzékelhető és mérhető átalakulás megy végbe a mozgásért felelős kéregállományban, amikor valaki többször elképzeli azt, hogy zongorázik.

 

 

Rendkívül erőteljes mentális és fiziológiai hatásai miatt a vizualizáció az egyik leghatékonyabb karizmafokozó lehetőség.

 

Ha jól alkalmazod, nagyobb önbizalomra tehetsz szert – és arra a képességre is, hogy ezt éreztesd másokkal.

 

A képzeleted tudatos irányításával a tudatalattidban olyan láncreakciókat indíthatsz el, amelyek az egész testedre hatnak.

 

Alkalmas vizualizációs technikákkal gyakorlatilag bármilyen testbeszédet meg lehet jeleníteni.

 

A következőkben leírt módszerrel bármikor megváltoztathatod a mentális állapotodat.

Ebben a fejezetben az önbizalom fokozására koncentrálsz,

de később sorra kerül majd a kedvesség, az empátia, a nyugalom és a derű vizualizációja is.

 

 

Gyakorlat: Vizualizáció

 

Ez a technika nagyszerű eszköz a kompetenciád éreztetésére.

Gyakorolhatod otthon, a díványon fekve; a munkahelyen az íróasztalnál ülve; a liftben… – bárhol, ahol egy percre lehunyhatod a szemedet.

 

Hunyd le a szemed, és lazíts!

 

Idézz fel egy olyan eseményt – sportesemény, vetélkedő – a múltból, amely a te fényes győzelmeddel végződött!

 

Képzeld el, hogy hallod a terem zaját, a tapsot és az ujjongást!

 

Képzeld azt, hogy látod az emberek arcán az elismerést és azt, hogy felnéznek rád! Érezd a lábad alatt az emelvényt, a kézszorításokat és a hátba veregetést! Mindennél fontosabb, hogy átéld azt az önbizalmat, amely annak idején eltöltött.

 

Magabiztosabb lettél?

Vannak, akiknél már az első próbálkozás is sikeres, másoknál kevésbé.

Tudnod kell, hogy más képességekhez hasonlóan a realisztikus vizualizáció is egyre jobb lesz a gyakorlástól.

 

A legközelebbi ismétlésnél próbálj részletesebb képet elképzelni!

 

A Harvardon végzett vizualizáció-specialista, Stephen Krauss szerint annál hatékonyabb egy vizualizáció, minél precízebb, életszerűbb és részletgazdagabb.

 

Amikor egy műlesikló elképzeli, amint lesiklik a pályán, gondolatban végrehajtja az ugrásokat, beveszi a kanyarokat, és azt is átéli, ahogy megfeszülnek közben az izmai.

 

 

Az emberek egy részének könnyű egy történés vizualizálása. Másoknak jobban megy hangos utasítások alapján – nekik azt ajánlom, használjanak alkalmas kulcskifejezéseket.

A hallgatóim meglehetősen változatos szavakat és mondatokat idéznek fel magukban; közreadok néhány példát a nyugalom vagy a derűs hangulat eléréséhez.

 

Nem mindegyik jó mindenkinek, sőt némelyik eléggé furcsán hangzik, de reményeim szerint találsz köztük az ízlésednek vagy alkatodnak megfelelőt:

 

Mit számít ez egy hét vagy egy év múlva? Ez is elmúlik majd. Biztosan így lesz.

Olyan ez, mintha egy kis csoda bontakozna ki a szemem láttára.

Szeresd a zűrzavart!

Az Univerzumban még ezzel együtt is meg lehet bízni.

 

 

Ezek és a hozzájuk hasonló hívószavak jó szolgálatot tehetnek, ha bepánikolsz, kiürül az agyad, és csak ezekhez hasonló apróságok bírnak eszedbe jutni.

 

 

 • A vizualizációt ki lehet egészíteni valós érzékszervi ingerekkel is. Az önbizalom-növelő gyakorlathoz például célszerű élénk, energikus zenét hallgatni.

Úgy tűnik, hogy ezen a téren a filmzenék a leghatékonyabbak. A hallgatóim leggyakrabban a Rocky III, a Tűzszekerek és a Top Gun betétdalait szokták emlegetni, nekem pedig a 2003-as Pán Péter című filmből James Newton Howard Repülés című száma a kedvencem.

Tedd fel a fejhallgatót, és hagyd, hogy a kiválasztott zene beleringasson az elérni kívánt mentális állapotba!

 

 

 • A ráhangolódás közben végrehajtott mozdulatok új szintre emelik a vizualizációt. Mivel fiziológiád befolyásolja a pszichédet (azaz a tested is hat az elmédre – erről bővebben a következő fejezetben lesz szó), ezért bizonyos mozdulatok és testhelyzetek adott érzelmeket idézhetnek fel az elmédben.

 

 

 • Próbálj arra gondolni, mit csinálnál abban a lelkiállapotban, amelyet el szeretnél érni!

 

Lehet, hogy örömödben belebokszolsz a levegőbe, vagy felemelt karral azt kiabálod, hogy „EZ AZ!”.

A mozdulat végrehajtása (és a szavak kimondása) a vizualizáció végén mintegy bebiztosítja, hogy eluralkodjon benned a győzedelmes érzés, és maximalizáld a gyakorlat önbizalmat fokozó hatását.

 

 

A látás, hallás, mozgás hármas egységét folyamatosan finomítgatni lehet, és kell is.

Ha megtetszik egy új kép, kifejezés, mozdulat vagy zene, akkor illeszd be a gyakorlatba, és próbáld ki, milyen lesz az eredmény!

Figyeld meg, mi történik akkor, ha alaposan megvizsgálod a vizuális kép, a hangok vagy a mozdulatok részleteit!

Hajts végre kis módosításokat, amikor bátorító hangokat hallasz, vagy megérzed a bőrödön a nap melegét!

Az általam használt látvány és hangok kombinációja rengeteget változott az évek során.

 

 

A vizualizáció nagyszerű módszerével növelheted az önbizalmadat, több kedvességet érzékeltethetsz másokkal, oldhatod a szorongásodat, és nyugodt lelkiállapotba kerülhetsz.

 

Gyakorlatilag bármilyen érzelmet felébreszthetsz magadban annak érdekében, hogy megfelelő legyen a testbeszéded.

 

Az a legcélszerűbb, ha kifejlesztesz és begyakorolsz egy olyan vizuális technikát, amellyel bármilyen helyzetben gyorsan magabiztos lehetsz, és így a legnagyobb nyomás alatt sem kell kétségbe esned.

 

Az alábbiakban bemutatok további három, speciális esetekre szánt karizmafokozó vizualizációs technikát.

 

 

Előadás

 

Néhány nagy szónok – valójában szinte mindegyik – előszeretettel használja a vizualizációt, mielőtt kiáll a közönség elé.

 

Ha a hallgatóim azt kérdezik tőlem, hogy fontos beszédek előtt ők is éljenek-e ezzel az eszközzel, általában az a válaszom, hogy csak akkor, ha nagyon sikeresek akarnak lenni.

 

Tizenöt éve tartok előadásokat, és tapasztalataim szerint

már egy rövidke, félperces vizualizáció is rengeteget javít a teljesítményemen, mert nagyban meghatározza, milyen karizmatikusnak látszom a pódiumon.

 

Fontos megbeszélés előtt

 

Ismerek egy rendkívüli képességekkel megáldott fiatal üzletasszonyt, aki mindig lehengerlően magabiztos. Silviát általában akkor küldik el tárgyalni, amikor biztosak akarnak lenni a sikerben.

 

Nemrégiben elmesélte nekem, hogy eredményeit a vizualizációnak köszönheti.

 

 

– A fontos találkozók előtt elképzelem, ahogy mosolyognak rám – mondta –, mert tetszik, amit mondok, és tudják, hogy értékes dolgokkal állok elő. A lehető legrészletesebb képet idézem magam elé. Még az apró ráncokat is látom a szemük körül.

 

Silvia ezután a teljes megbeszélést lepergeti magában a szerződés aláírásáig és a búcsúzkodó kézfogásokig.

 

 

 

Jómagam úgy vélem, hogy még egy fontos e-mail megírása előtt is érdemes vizualizálni.

 

Ahogyan a módszer alkalmazásával el lehet érni a kívánt testbeszédet, úgy segít kialakítani azt az emocionális vagy mentális állapotot, amelyben a legmegfelelőbb szavak jönnek elő.

 

Könnyebb megfogalmazni azt a kedves, gondoskodó, empatikus levelet, amelynek az írása közben magad is hasonló lelkiállapotban vagy.

Olyan jelenetet kell elképzelned, amely felébreszti ezeket az érzéseket – például elképzelhetsz egy kisgyermeket, aki az iskolai gondjairól beszél –, és ettől az e-mail hangvétele is megfelelő lesz.

 

Szorongás esetén

 

A szorongás oldásához és a jó közérzet eléréséhez az abszolút legjobbnak tartott módszer az oxitocin nevű hormon vérszintjének növelése.

Ez a bizalom neuropeptidjének is nevezett vegyület egy pillanat alatt elfújja a stresszreakció feszültségét.

 

Az egyik kedvenc, idegrendszerrel foglalkozó tudományos szaklapom a Wise Brain Bulletin (Bölcs Agy Közlöny), amelynek egyik cikkében azt olvastam, hogy

egy húsz másodperces öleléstől már elegendő oxitocin termelődik, sőt az is elég, ha csak elképzeled ezt az ölelést. Amikor legközelebb ideges leszel, képzeld el, hogy megöleled a gyermekedet, a házastársadat vagy a szeretett személyt!

 

 

 

A vizualizáció olyan – mondta egyik ügyfelem –, mint a jedilovagok elmetrükkjei.

 

Egy másik arról számolt be, hogy sportoláshoz és zenéléshez rendszeresen alkalmazta a módszert,

de álmában sem gondolta, hogy az üzleti és a mindennapi életben is hasznát veheti.

 

Mióta ezt is tudja, azóta elképesztően jó eredményeket ér el (és folyamatosan veri a fejét a falba, amiért nem jutott előbb eszébe).

 

 

Napoleon Hill, 19. századi író rendszeresen azt képzelte el magában, hogy:

9 nagy emberhez – köztük Waldo Emersonhoz, Thomas Alva Edisonhoz, Charles Darwinhoz és Abraham Lincolnhoz – fordul személyes tanácsokért.

Egyik könyvében ezt írta:

 

 

Képzeletben minden este… leülök tanácskozni ezzel a csoporttal, amelynek tagjait magamban „láthatatlan bizalmasaimnak” nevezem… Képzeletbeli mentoraimhoz fordulok minden bonyolult problémával, amely engem vagy az ismerőseimet nyugtalanít. Bámulatosak az eredményeim.

 

Célszerű olyan tanácsadókat választanod, akik a számodra valamilyen érzelmet testesítenek meg.

A karizmád fokozásához olyan figurákat kell felidézned, akik magabiztosak, kedvesek, gondoskodók, nyugodtak és jókedvűek. Szükség esetén képzeld azt, hogy odamész hozzájuk egy „lelki fröccsért”. A placebohatás áldásainak köszönhetően a módszer még akkor is hatékony, ha a képzeletbeli szituációt nem érzed reálisnak.

 

 

A vizualizáció ténylegesen nagyszerű eszköz.

Minden karizmát fokozó módszer közül ez az, amelyet feltétlenül be kell venned a fegyvertáradba.

Ha ebből a könyvből csak ez az egyetlen ismeret, amely megmarad, már akkor is nagymértékben javíthatja a személyes kisugárzásodat. (Olivia Fox Cabane - Személyes vonzerő)

 

 

 

Tippek gyakorláshoz

 • Képzeld el magad egy társasági vagy üzleti beszélgetésben.
 • Lásd magad laza, derűs, melegszívű, barátságos és vonzó egyéniségként.
 • Képzeld el, hogy vonzerőd hatására a másik mosolyog, és élvezi a társaságodat.
 • Ismételd magadban rendszeresen: „Ellenállhatatlanul vonzó ember vagyok.”
 • Minden alkalommal, amikor ezt mondod, vizualizáld magadat egy igazán vonzó emberként, akinek társaságát élvezik az emberek.
 • Végül: tudatalattidba úgy tudod beprogramozni a vonzó viselkedés elemeit, hogy folyamatosan „ügy teszel, mintha".
 • Mintha te lennél a világ legvonzóbb embere.
 • Határozd el, hogy úgy jársz, úgy beszélsz, úgy gesztikulálsz és mosolyogsz, mintha már rendelkeznél az elképzelt vonzerővel.
 • Mintha a világon bárkit el tudnál bűvölni, akivel csak találkozol. -Hagyd, hogy begyakorolt reflexeid irányítsanak. Nem kell „tenned", hogy megtörténjen. Elég, ha hagyod azt. Lassacskán kezdesz te is ráérezni a vonzerő hatalmára. Itt az ideje, hogy higgy a vonzerődben, és élvezd az eredményt. Mindig maradj „a pillanatban". A vonzó ember számára csak egyetlen idő létezik: a most. Nincs „legközelebb", nincs „holnap". Nincs „majd megint megpróbálom".

Csak akkor lehetsz vonzó, ha kizárólag a másik emberre összpontosítasz. Semmi másra. Ahogy Ram Dass mondta, „Légy itt most!". (Brian Tracy – Vonzerő)

 

 

Mosoly

A természetes mosoly és a nevetés pszichológiai szempontból is a hasznodra van.

A tanulság mindenkinek szól.

 

És a fertőzés törvénye igaz.

Ha te mosolyogsz és nevetsz, a többiek is visszamosolyognak és visszanevetnek rád. Megfertőzöd őket a jókedveddel.

 

 

Mit jelent a magasabb energiaszint?

Fizikai ismereteink alapján tudjuk, hogy az anyag, így a testünk is, rezgés, tehát végső soron energia.

Minél alacsonyabb a testünk rezgésének frekvenciája, annál „anyagibb” a test, annál jobban közelít a tehetetlen anyagba dermedéshez. Ennek végső foka a holttest vagy mondjuk a kő állapota.

Minél magasabb ez a frekvencia, a testünk anyaga annál közelebb van a magasabb szellemiséghez, az igéhez, ami az anyagot formálja, teremti és áthatja.

A körülöttünk lévő világ éppúgy rezgésből áll, ahogyan mi magunk. Rezgés az étel, az ital, az információ (a külvilágból származó és a belső világból jövő: pl. gondolatok). Te magad választod meg, hogy magasabb vagy alacsonyabb frekvencián rezgő ingereket engedsz be magadba, amik rezgésüknek megfelelően emelnek rajtad, vagy lehúznak téged.

Az Anamé Program gyakorlatai segítenek téged abban, hogy egyre magasabb energiaszintre juss. Tesszük ezt csakráid tisztításával, gyógyításával, energetizálásával.

Amint egy csakra élettelivé válik és magasabb energiaszintre lép, a hozzá tartozó életterületeden is pozitív változásokat fogsz megtapasztalni. Így hát az Anamé Program egy komplex út, mely nem csupán gyakorlatok ismétlését foglalja magában. Ez a belső béke és harmónia útja.

Mik hát a jellemzői a magasabb energiaszintnek? Milyen pozitív változásokat tapasztalsz meg, ha gyakorolsz?

Energiával teli állapotban vágysz a fizikai mozgásra. Tiszta levegőre, egészségesebb ételekre. Ez magával hozza a testi egészséget, fittséget. Az egészséges életmódnak nem kell lemondások sorozatának lennie. Ha megtapasztalod azt az élményt, hogy felszabadult és lelkileg kiegyensúlyozott vagy, nem is vágysz utána destruktív életmódra, nehéz ételekre, káros anyagokra.

Megtapasztalhatod a test regenerálódását, megfiatalodását.

Visszatér gyermekkorod elfeledett lelki könnyedsége, és az a pozitív attitűd, amellyel még nagy szemekkel csodálkoztál a világra.

Nyitottabbá válsz, derűsebbé. A kisugárzás nagyon fontos, ugyanis környezeted is úgy fog viszonyulni hozzád, ahogyan te magadhoz. Aki a belső béke útján halad, annak külső problémái is sokkal gördülékenyebben oldódnak majd meg. Nehéz párkapcsolati krízisek, megoldhatatlannak tűnő akadályok hullanak alá és tűnnek el a mélyben, mintha nem is lettek volna. Ezek mind csupán olyan alacsony energiaszintű képzetek, melyeket az agyad hamis képként szemed elé tár. Amint bizonyosságot nyersz saját magadban, és elkezdesz hinni abban, hogy minden a lehető legjobb forgatókönyv szerint történik, ezek a csalfa képek elveszítik jelentőségüket, eldobod őket.

A magasabb energiaszint tehát az élet minden területén változást hoz magával. Megszületve lelked apró, elrejtett bugyraiban, szépen lassan kihat egész sorsodra. Így találod meg helyedet a világban és éred el a legmagasabb boldogságot.

Forrás: http://anameprogram.com/hu/mit-jelent-a-magasabb-energiaszint.31.aphtml

 

- Gyakorlat teszi a mestert

Tedd automatikussá a járlasságokat

Gyakorlással és ismétléssel a vonzó viselkedésformák beprogramozódnak a tudatalattidba.

 

Egy idő után tudatalattid átveszi az irányítást, viselkedésed pedig természetessé és könnyeddé válik.

Kezdettől fogva ez volt a cél.

 

Ha rendszeresen gyakorolsz, akkor a hatás sokkal intenzívebb és gyorsabb, mintha csak alkalmanként, hébe-hóba gyakorolnál.

 

A csinálást nem helyettesítheti semmi.

Ugyanez igaz szinte mindenre, amit teszel.

A gyakorlással ugyanez a helyzet. És a vizualizálással.

Gyakorlással egyre jobbá válsz majd az alkalmazásukban.

 

Ahhoz, hogy minden erőlködés nélkül, természetesen tudj viselkedni, valós körülmények kőzött kell gyakorolnod a technikákat újra meg újra. Egészen addig, amíg már gondolkodás nélkül is megy a dolog.

 

Ahhoz, hogy a lehető legjobb formádat hozd, elmédet olyan szinten kell begyakorlatoztatnod, hogy egész viselkedésed és minden válaszod könnyed és automatikus legyen.

 

Azaz rengeteg helyzetben kell alkalmaznod.

 

Minden adandó alkalommal vesd be. Minden adandó alkalommal gyakorold az eddig tanultakat.

 

Gyakorlással szinte minden emberi interakció során meglesz a tapasztalatod és a magabiztosságod.

 

Tudatalattidba úgy tudod beprogramozni a vonzó viselkedés elemeit, hogy folyamatosan „ügy teszel, mintha".

 

Gyakorold az ezzel kapcsolatos jártasságokat. Lehet, hogy az újonnan elsajátított módszerek először kissé kellemetlen érzéseket keltenek majd benned. Ez így is van rendjén.

 

Ha gyakorolod, akkor teljesen természetes és automatikus lesz.

 

Fontos, hogy folyamatosan gyakorolj. Egy idő után már az új készségeddel érzed majd kényelmesen magad.

Az az áthelyeződik a komfortzónád.

Akkor fogod magad kényelmetlenül érezni, amikor a régi készséged van..Ami egyre kényelmetlenebb lesz számodra.

 

Ne feledd, az elsajátítás kezdeti szakaszában törvényszerű, hogy kényelmetlenül érezd magad. Ha nem így van, akkor valószínűleg még mindig a régi viselkedésedformádban voltál. -

 

 

,,Viselkedésünk módosításával ("külső" változás) mások érzéseit, és egyúttal saját érzéseinket is befolyásolhatjuk ("belső" változás).

Ha például úgy viselkedsz, mintha boldog és izgatott volnál, az emberek valószínűleg azt gondolják majd rólad, hogy tényleg az vagy.

Ráadásul egy idő után valószínűleg te magad is úgy érzed majd magad.

 

A viselkedés minden

Függetlenül attól, hogy mit gondolsz, az emberek a viselkedésed alapján ítélnek meg. Ha gyűlölet sugárzik belőled, akkor gyűlölsz.

Ha szemedben a szeretet lángja ég, szeretsz. Ha az látszik rajtad, hogy törődsz az emberekkel, akkor tőrődsz velük.

Az emberek annak függvényében viselkednek velünk, hogy miként érzékelik a mi viselkedésünket.

Függetlenül attól, hogy magunkban mit gondolunk.”

 

 

 ,,Tudtad, hogy 32 pont van a fejeden (pl. pénz, kontroll, kreativitás, szomorúság, öröm, szexualitás, öregedés, stb.), amit ha gyengéden megérintenek, erőfeszítés nélkül el tudod engedni mindazt, ami miatt képtelen vagy az el/befogadásra? Ezeknek a pontoknak az érintésével, elkezdesz megtanulni el/befogadni bármit az adott témával kapcsolatban.

Ezek a pontok tartalmazzák mindazokat a gondolatokat, ötleteket, hiedelmeket, érzelmeket, tényezőket, amiket életek során eltároltál. Itt az alkalom, hogy elengedj mindent!”

 

Stresszradírozó - Access Bars kezelés ®

 

Két kapott Access Bars kezelés ® után lenni számomra olyan volt, mint amikor egy teljes *stresszradírozás*, stressztörlés történik az ember fejében és lelkében.

Ilyenkor nem agyal, nem gondolkodik, nem kattog, nem pörög, nem görcsöl, nem stresszel, nem szorong, el van lazulva, ki van kapcsolva.

 

Teljes a lelki béke, az egyensúly, a paraszimpatikus üzemmód (ami a test önhelyreállító folyamatainak működéséhez a legjobban hozzájárul).

Csak elvan, mint a befőtt. *Jelen van a MOST-ban,* létezik, élvezi a szeretet és a kegyelem állapotát. Ül az alvázán, lógatja a lábát és szelíden néz ki a fejéből.

Ezt eredményezheti a 32 elektromágneses pont érintéses kezelése a fejen.

 

A mély, sok esetben théta agyhullámok, amiket a kezelés során az agy produkálni szokott, nem arról híresek, hogy az ébrenlét állapotában tartanak.

Ellenben egy mély, pihentető, kikapcsoló relaxációhoz szépen hozzájárulhatnak.

 

Lelki méregtelenítés után lelki béke.

Milyen átrendeződésekről, változásokról, beszélhetünk?

 

Törlődhetnek, átíródhatnak egészségtelen önkorlátozó hiedelmek és hitrendszerek, tüneteket és életbeli elakadásokat okozó nézőpontok, tudat alatti stresszek, traumatikus élmények gyomorgörcsöt előidéző hatásai.

Lekerülhet mindenféle olyan kereszt a hátunkról, ami megnyomorít minket, ami hátráltat a boldogság, a békesség, a bőség elérésében, megélésében ezen életünkben a Föld nevű bolygón. Olyanok, amiket az eddigi életünk során a kultúránkból és a velünk történt eseményekből begyűjtöttünk.

 

És milyen változások történhetnek az életünkben (főleg, ha még kezelés közben az Access Consciousness ™

eszközeivel is rádolgozunk)?

Kevesebb stressz, nagyobb JELENLÉT lehet,

ami folytán javulhatnak:

 

  * a munkaügyek

  * az emberi kapcsolatok

  * az anyagi helyzet

  * az egészség

  * stb.

 

A Bars 32 pont a fejeden, amit ha gyöngéden megérintenek, olyan, mintha töredezettség mentesítenék a merevlemezt és frissítenék a szoftvert, hogy könnyebben, simábban és kevesebb hibával működhess! És akkor elkezdesz kinyílni a befogadásra. (Dr. Dain Heer)

Forrás: http://www.lelkirendrakas.hu/stresszradirozo-agyatlanitas-access-bars-kezeles/

 

 

EFT - Emotional Freedom Techniques = Az Érzelmi Felszabadítás Technikája

http://filantropikum.com/stressz-nelkul-az-elet-igen-lehetseges

 

Az EFT az emberi szervezet energiáját használja a gyógyításra, felismerve, hogy negatív érzelmeink és végső soron betegségeink alapvető oka mindig valamilyen energetikai blokk, akár lelki problémákról van szó, vagy testi érzésekről.

 

Az EFT -t (Emotional Freedom Techniques = Az Érzelmi Felszabadítás Technikája), Gary Craig, a módszer létrehozója indította el a világsiker útján. Az EFT egy új felfedezésen alapul, amely már sok ezer embert szabadított meg a fájdalmaktól, különféle betegségektől és lelki problémáktól. Egyszerűen szólva, az akupunktúra érzelmi változatának is tekinthetjük, azzal a különbséggel, hogy nincs szükség tűkre. Ehelyett jól meghatározott meridián energia pontokat stimulálunk a testen úgy, hogy az ujjainkkal kopogtatjuk azokat.

 

Ezért képes arra, hogy gyermekének tanulási és viselkedési problémáit is megoldja.

 

Az EFT alkalmazása közben könnyen ki lehet deríteni azt az eseményt, amely valójában felelős gyermeke problémájának kialakulásáért. Ahogy az alapélmény negatív érzelmi töltését feloldjuk, a probléma megszűnik létezni! Ezért lehet átütő sikerű az EFT.

http://www.boldog-gyermek.hu/eft_technika_1.html

 

 

AZ ÉFT (Érzelmi Felszabadítás Technika) nevű forradalmi stresszfeltáró és -oldó módszere módszer, szelíd út, hozzájárulhat a pszichés  érzelmi - lelki (stressz, félelem, aggódás, trauma, stb.) eredetű tüneteid,

szellemi-lelki-testi kellemetlenségeid és az Életed kedvező megváltoztatásához.

 

A magunkba zárt rossz érzésektől, a stressztől betegek lehetünk – ha nincs stressz, a testünk rendberakja önmagát. De legalábbis a pszichés forrású tünetek elmúlnak. A stressz mikro-elektromágneses jelenség is a lényünkben (minő véletlen, hogy az egyik kifejezés, amit használunk rá, a “feszültség”), ezért használhatunk rá akupresszúrát, aminek elektromágneses háttere van.

 

A kínaiak 5000 éve tudják (használják is az akupunktúrában, akupresszúrában…), hogy az emberi test nem csak szervekből, izomból, vérhálózatból és egyéb, szabad szemmel látható alkotóelemekből áll,

hanem behálózzák elektromágneses energiát vezető energiavezetékek is, amiket *meridiánoknak *hívunk. Ezeket már meg is találták mikroboncolással (ők a Bonghan vezetékek…).

A meridiánok vezetik be a testünkbe a környezetünkből az elektromágneses finomenergiát, és látják el  vele a testet, a létfontosságú szerveinket.

 

Az ÉFT az energiaáramlást rendezi.

 

(Ez az elektromágneses energia ugyanaz, amit például a Feng Shui csi-nek nevez, és amely folyton kering körülöttünk. Nem hiszed el, hogy létezik ez az energia? Nos, akkor próbáld ki, hogy nem veszel

levegőt néhány percig, és ne használj például elektromos áramot semmihez, mert hiszen ami nem létezik, arra nincs is szükségünk…)

 

Ha valaki nagyfokú égési sérüléseket szenved el a bőrén, akkor többek között azért is van életveszélyben, mert nem tudja felvenni a környezetéből a bőrén levő meridián beáramlási pontjain keresztül ezt az

elektromágneses energiát, márpedig az élethez ez nagyon is szükséges! A *sejtjeink *elektromágneses finomenergiával hajtott gépek, amelyek, ha nem kapnak elektromágneses finomenergiát, ugyanolyan *rosszul (vagy

egyáltalán nem) működnek*, mint az autó üzemanyag nélkül.

 

A nyugati betegségügy csakis a testünk kémiai működését ismeri valamennyire, az elektromágneseset alig. A meridiánokat például teljesen ignorálja. Többek között ezért létezhetnek a krónikus, “csak szinten

tartható” testi elváltozások. Ezért nem tudják azt sem, hogy a meridiánokon az energiaáramlás elakadása test elektromágneses energiahiányához, és ezáltal komoly elváltozásokhoz vezethet… De ezeket

a meridián “eldugulásokat” az ÉFT-vel jól lehet oldani.

 

Hogy pontosan mi köze a meridiánoknak a rossz érzéseidhez, a betegségeidhez? Valamint, hogy hogyan működik az ÉFT, és mi köze a

meridiánokhoz? Erről szól az alábbi videó:

https://www.youtube.com/watch?v=XOuYdPfQEPY

 

Csak néhány példa, a  teljesség igénye nélkül: fejfájás-migrén, esti nyugovóra térés utáni köhögési-fulladási rohamok (asztma?), alvászavarok-nyugovóra térésre való képtelenség, viszkető allergia, tyúkszem, vetélés utáni rehabilitáció, terhességi bokavízenyő (ödéma), szülés megkönnyítése, lázas – hasmenős vírusfertőzés elmúlásának támogatása, gyerek félelmek, agyalásra – szorongásra – gondolkodásra való hajlam, önmagamért való kiállás – önbizalom és bátorság, autóvezetés bizonytalanság, vállalkozási bátorság és anyagi helyzet javítása, emberi kapcsolatok javítása, stb.

 

    Tanuld meg kezelni Magadat az ÉFT-vel Te is! A lehetőségeid:

 

Az ÉFT alkalmas arra, hogy valaki saját magát eredményesen és akár mások támogatása nélkül, házilag is kezelje, a saját otthonában.

 

Az ÉFT kiváló és eredményes “házi” önkezelő módszer, de egy gyakorlott hozzáértő kezében háromszor hatékonyabbá és eredményesebbé válik

/Az ÉFT pontokat szintén bemutatom ezen a videón: /

https://www.youtube.com/watch?v=FNtSKDd-LhU&feature=player_embedded

 

Élet szorongás nélkül: traumák hatása alól való felszabadulás

 

Az ÉFT-ben van egy olyan munkamódszer, amit *Belső Béke Eljárásnak* hívunk. Ez dióhéjban azt takarja, hogy *listát írunk* az életünkben eddig velünk történt sokkoló eseményekről, *traumákról*, és az ÉFT használatával egyenként feloldjuk, leépítjük, *elsimítjuk a romboló utóhatásaikat,* az általuk okozott gyomorgörcsöket és egyéb blokkokat.

 

Azért van erre szükség, mert nagy részben ezen traumák emlékeinek a tudat alatti, a lelkünkbe és az idegrendszerünkbe beégett kísértő hatása okozza a stresszt, a szorongást és a pszichés forrású tüneteket is! De ha végigvisszük rajtuk a Belső Béke Eljárást, akkor feloldjuk a máig kísértő hatásukat.

Ennek folytán pedig a jövőben egyre lazábbak és egészségesebbek lehetünk, egyre jobban képesek lehetünk örülni az Életnek, egyre jobban képesek lehetünk kiállni magunkért is.

 

Nagyon jó ÉFT-s kopogtatást kívánok,

Szeretettel,

Szalkainé Tóth Tímea – Titi holisztikus egészség karbantartó, ÉFT kezelő, fülakupunktúrás addiktológus

Forrás. http://www.lelkirendrakas.hu/konzultacio/mi-is-az-az-eft/

http://www.lelkirendrakas.hu/szorongas-nelkul-nincs-elet-de-van/