Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stressz ellen 49

2018.03.20

A gödörből vissza a boldogságba: így vettem kezembe életem gyeplőjét

A pozitív gondoltatok erősítése valóban gyümölcsöt terem.

Rajtunk múlik, hogy az akadályokat miként éljük meg!

A választás az én kezemben van!

Dönthetek úgy, hogy a nehézségeket negatívan élem meg,

és ezzel teret engedek a fájdalomnak,

vagy kontrollálhatom a gondolataimat,

 és pozitívan jöhetek ki a helyzetekből.

Ezzel nem azt mondom, hogy nincs olyan szituáció az életben, ami padlóra küldhet bennünket, hiszen a veszteség sosem kellemes élmény. Bizonyos helyzetekben még a fájdalom megélése is fontos lépés a személyiségünk fejlődése szempontjából.

Azonban mi döntjük el,

hogy egy negatív élményt kudarcként fogunk fel,

vagy egy újabb lehetőségként, hogy más irányba terelhessük az életünket.

A választás, a kontroll lehetősége a mi kezünkben van!

Természetesen ahhoz, hogy erre a szintre eljussak, nem volt elegendő az ösztönömre hallgatni, tudatosan nyitottam az önbizalomfejlesztés bizonyos formáira. Talán véletlenek egybeesése, vagy a vonzás törvénye vezetett azokhoz a döntésekhez és eseményekhez, melyek mind a mostani állapotomhoz kalauzoltak el.

Az apró, mégis jelentőségteljes dolgok

A szerencsés kimenetelű lehetőséget követően számtalan olyan eset következett, melyek mind a fejlődésemhez, az önbizalmam újraépítéséhez tettek hozzá.

Az elveimben pedig igazolásra leletem egy könyv segítségével, mellyel karácsonyra leptem meg magamat. Szokványosnak egyáltalán nem mondható

önbizalomfejlesztő munkafüzetről volt szó, ami ugyan tartogatott számomra újdonságokat, de sokkal inkább megmagyarázta azokat a dolgokat, amiket addigra már magamtól is észleltem, csak nem teljesen értettem meg.

Ekkor pedig elérkeztem arra a szinte, mikor már a tudatosság és az ösztön tökéletes harmóniába került,

és sosem látott erőket szabadított fel bennem,

aminek hála bele mertem vágni olyan kihívásokba is, amiket addig nagy ívben elkerültem,

és az akadályokat már nem negatívan éltem meg.

Ezzel pedig számtalan lehetőség érkezett az életembe, amikért minden nap hálát adok, mind a sorsnak, mind magamnak, mert mertem nyitni, és belevágni az ismeretlenbe! Természetesen nem állítom, hogy nem maradtak félelmeim vagy gátlásaim, melyek ledöntésre várnak, és hogy nincsenek rossz napjaim, mikor mindenkit a hátam közepére kívánok.

De azzal, hogy megszereztem az irányítás lehetőségét, és ezzel a választás esélyét is, olyan erő birtokába kerültem, amit tagadhatatlanul magamnak köszönhetek, így senki sem veheti el tőlem.

Neked is sikerülni fog!

Hiszem, hogy mindenkinek joga van az önbizalomhoz, és a saját élete legjobb verziójához, amit akkor tud sikeresen felépíteni, ha tudatosan, az ösztöneire hallgatva halad az úton, és mindig előre – vagy, ha jobban tetszik felfele – tekint, nem pedig a semmibe! A múltunk a részünk, és tanulni belőle,

a jövőnk alakulása rajtunk múlik, szóval éljünk a jelenbe, és higgyük el, hogy vagyunk olyan jók, mint amilyennek tudni akarjuk magunkat!

Forrás és a teljes cikk: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/a-godorbol-vissza-a-boldogsagba-igy-vettem-kezembe-eletem-gyeplojet/126808?page=2

 

 

A pozitív gondolkodás alapjai

Írta: Sándor Alexandra, 2012.12.21. Grafomán, így bármilyen témában szívesen alkot. Kedvencei az egészség, a táplálkozás és a sport. Végzettsége szerint újságíró, kommunikáció- és médiaszakértő, fordító-tolmács, illetve leendő humánkineziológus.

Kutatások bizonyítják,

hogy akik optimistán állnak az élethez,

könnyebben veszik az akadályokat,

és minőségi emberi kapcsolatoknak örülhetnek. Igen ám, de mit tehetsz, hogy a hétköznapi hajtás ne rombolja le a kedvező hozzáállást?

1/7 Legyenek érzelmi támogatóid!

Az első lépés a pozitív gondolkodás felé,

ha olyanokkal veszed körül magad,

akik maguk is nyitottak a napos oldalra.

Az ismerőseid egy részével talán csak a közös panaszkodás vagy elégedetlenkedés tart össze – velük igyekezz témát váltani, vagy ha nem megy, búcsúzz el tőlük!
Koránt sem azt tanácsoljuk, hogy hagyd magára a mélypontra került barátnőd: nem hullámvölgyekről beszélünk, hanem olyan kapcsolatokról, amelyeket állandó negativitás tart össze.

2/7 Kezeld a stresszt!

A feszültség elkerülése lehetetlen, éppen ezért nem is tűzheted ki magad elé célul.

Nem az a fontos, mi történik veled,

hanem az,

hogy miként éled meg!

 

Sajátíts el olyan stresszkezelési praktikákat, mint a meditáció, a jóga, a relaxáció vagy a rendszeres edzés. Akármilyen nagynak is tűnik egy probléma az adott pillanatban, őszintén hidd el: meg tudod oldani!

3/7 Legyenek céljaid!

Minden cselekedet valamilyen cél motivál, legyen az rövid- vagy hosszú távú. A lényeg, hogy mindig tudd, mit akarsz, és a vágyaidat szabd minél reálisabbra!
Ha nem a fizetésed duplázódásáról álmodozol rögtön, hanem mondjuk egy húszezer forintos emelésről, máris jobb kedvvel állsz neki a megvalósításnak, mivel érzed, hogy tényleg valóra válhat.

4/7 Tanulj a hibákból!

Hibát követtél el? Kicsit vagy nagyot? Mindegy,

ha levontad a következtetést és tanultál belőle,

ne filózz rajta többet!

 

Természetesen a hasznodra válik,

ha átgondolod,

mi vezetett a rossz döntéshez,

és a jövőben tudatosan megpróbálod kiküszöbölni az ilyet.

De ha hagyod, hogy non-stop ezen kattogjon az agyad,

megfosztod magad a fejlődés lehetőségétől.

5/7 Fogadd el a változást!

A világban semmi sem állandó, kivéve a változást. Ne félj tőle, mert jó eséllyel valami kellemeset tartogat a számodra!
Sokan rutinokba süppedve próbálják élni az életüket, és nagyon kényelmetlenül érzik magukat, ha valamilyen oknál fogva ki kell szakadniuk a saját sémáikból. Kíméld meg magad az emiatt jelentkező feszültségtől, s inkább fogadd örömmel az újdonságokat!

6/7 Koncentrálj az erősségeidre!

Felejtsd el azt a mondatot, hogy „nem tudom megcsinálni”! Kit érdekel, hogy az iskolai tesiórán nem volt tökéletes a bukfenced, matekból nem brillíroztál, vagy néha véletlenül odaégeted a vacsorát?

Akár hiszed, akár nem, vannak olyan erősségeid,

amelyek sikeresség és boldoggá tehetnek. Talán már eszedbe is jutott miben vagy ügyes...

7/7 Ismerd a gyengeségeidet!

Feketelevesnek érezheted, amikor szembesülsz vele, hogy nem vagy tökéletes. Jó hírünk, hogy senki sem az. A rossz pedig: kénytelen vagy így elfogadni magad, esetleg változtathatsz rajta. A személyiségfejlődés alapja, hogy ne akard magad másnak látni, mint amilyen vagy. Ne frusztráljanak a saját gyengeségeid, inkább vedd őket tudomásul, és próbálj meg belőlük előnyt kovácsolni!

A pozitív gondolkodás lényege, hogy ne akarj mindig, mindenáron, erőltetett módon optimista lenni. Adj hálát a sorsnak azért, amid van, és ha valami nem adatik meg, húzd ki magad és küzdj tovább érte! Senki sem várja el tőled, hogy mosolyogva tűrd el az élet pofonjait. Csak vedd észre: nincs az a helyzet, amiben ne lehetne megtalálni az előrelépés lehetőségét!

Forrás. https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/a-pozitiv-gondolkodas-alapjai/115052

Ismerd fel a gyengeségeidet, s fejleszd egy magasabb szintre, s ezáltal jobb lesz neked.

 

Motiváld magad!

Mindenki máshonnan merít motivációt. Van, akinek a hűtőre tett mágneses malac működik, ami minden egyes ajtónyitásnál közli, hogy „megint eszel? kövér leszel!”

Mások szeretnek edzésről szóló képeket és videókat nézegetni, míg sokakat az egészséges ételekre szakosodott főzőműsorok ihletnek meg. 

Akármi vagy akárki is motivál az életmódváltásra – legyen az egy betegség, egy ruha, egy okostelefon-alkalmazás vagy egy barát –, sose téveszd szem elől a célodat!

Alakíts ki új napirendet!

A rendszeres étkezés és testmozgás valószínűleg új napirendet igényel. Ne ess kétségbe: amennyit elvesz a napodból, legalább annyit hozzá is tesz, hiszen a fennmaradó időben sokkal energikusabb leszel! 

Persze, sosem muszáj részletesen beosztani a napodat, de a főbb intervallumok meghatározása nem árt, hogy kialakuljon benned a belső igény az adott cselekvésre, például a mozgásra.

Az életmódváltás leggyakoribb gátja, hogy elhiteted magaddal: alkalmazkodnod kell valakihez vagy valamihez, ami a változtatást teljességgel megakadályozza. 

De hallottál már olyan pasit, gyereket vagy főnököt, aki megtiltotta volna, hogy a tányérod felén zöldség legyen, és reggel vagy este kocogj egyet? Na, ugye!

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/egyszeru-eletmodvaltas-tippek/118754&num=1&hl=hu&gl=hu&strip=1&vwsrc=0

Kevesebb duma!

Annyi mindenről beszélünk egy nap. Vagy inkább fecsegünk. Ha este végén megnéznék mennyi értelmes dologról volt szó aznap, szerintem elég kevés lenne az a szám. Te is voltál már úgy, hogy egy új helyzetben, csak úgy dőlt belőled a hülyeség? Már te is érezted, hogy nem kellene, de mégis járt a szád, csak azért, hogy leplezd a zavarodat. Na ez az amit pont ne tegyél!

Tudatosan oda kell figyelni arra mit, kinek és hogyan beszélünk. Hidd el attól, hogy össze visszafecsegsz, nem javítasz a helyzeten. Sőt! Benne van a pakliban, hogy csak jól lejáratod magad. Úgyis észreveszik, hogy csak azért locsogsz, mert kínos a szituáció. Hát ne tedd még kínosabbá! Van abban valami, hogy „Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.”

Önbizalomhiány

„Nekem ez nem megy.” , „ Én nem vagyok olyan ügyes.” , „Te ezt biztos jobban csinálod, mint én.” Ismerősek ezek a mondatok? Netán valamelyik pont a te szádból hangzott el pár napja? Akkor most jól figyelj! Itt az idő a változtatásra.

Életünket, sorunkat számtalan erő próbálja befolyásolni, de akár hiszed, akár nem

te is birtokolsz egy óriási nagy fegyvert. A szavaidat.

Bizony talán nem is gondolnád, hogy mennyi minden függ, attól miket mondasz ki, azon az apró résen keresztül, amit úgy hívunk száj. A nyelvünk olyan, mint egy hajó kormánylapátja, bár nagyon kicsi, mégis ő határozza meg hová tart az a bizonyos hajó. Úgyhogy én azt mondom, vedd a kezedbe a kormányt és te irányítsd azt a kicsi csónakot.

Először is magadat fogadd el!

Aki nem szereti magát, másokat se fog

és igen hamar a beszéde is csak a negatívumokról fog szólni.

Ha másként nem, (bármennyire is viccesen hangzik) állj a tükör elé és mondd ki hangosan, hogy szereted azt az embert aki szemben áll veled. Minden egyes porcikája tetszik Neked és elégedett vagy a külsőddel is.

Próbálj meg a pozitív tulajdonságaidra koncentrálni, a negatívokon pedig változtatni. Az már fél siker, ha felismered mi az ami nem jó, hidd el ha tudatosan odafigyelsz egyre kevesebb lesz belőle.

https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/a-kimondott-szo-ereje-igy-lesz-sikeres-az-ujeved/125367

 

 

Önsajnálat helyett lehetőségek

Életed első fájdalmas változásánál úgy érezheted, hogy összedől a világod, amit addig oly szorgosan építgettél

és ez annyira megbénított, hogy képtelen vagy bármit is cselekedni.

Rendben, éld át a fájdalmat, ne ostorozd magad, hogy abban a percben képtelen vagy pozitívan nézni a dolgokat, mert, ami utána jön, az sokkal fontosabb.

Egyik napról a másikra hirtelen egész más színben látod majd a világot. Megérted a dolgok közötti összefüggéseket és észreveszed, hogy minden egyes változás, magában hordozza a lehetőségeket is

Gondoskodj magadról előre!

Hát nem szuper érzés, mikor reggel annak a tudatában ébredsz, hogy már ott figyel a vállfán az aznapi szetted? Sok terhet leveszel a válladról, ha már este megtervezed a másnapi viseletedet.

A másik hasznos tipp lehet, hogy a reggeli kávédat is készítsd elő már este, így egy dologgal kevesebb feladatod lesz reggel. Ráadásul így marad idő a fontos dolgokra, úgy, mint a smink elkészítése, vagy egy jó cikk elolvasása.

És legyen minden napra egy relaxációs programod.

Ez lehet egy finom fürdő, egy kis vásárlás a kedvenc boltodban. Ez kell ahhoz, hogy ne érezd úgy, hogy munka után csak újabb munka vár rád.

 

Mi történik akkor, ha te változol, viszont a környezeted marad a régi?

Írta: Berényi Nóri, 2017.06.06.

Életed során sok változáson fogsz még keresztülmenni és nem biztos, hogy a körülötted lévő emberek is ezzel párhuzamosan fognak majd változni, sőt könnyen megeshet, hogy bizonyos élethelyzetekben egyedül maradsz majd. De ne ess kétségbe, mert mindig van kiút.

Éld meg a fájdalmat!

Fontos, hogy ne nyomd el magadban, ne próbáld meg nem történté tenni és főleg ne tagadd le soha saját magad előtt. Éld át a fájdalmat minden porcikáddal, mert csak ezután tudsz főnixként feltámadni és újból elkezdeni építkezni.

Ne ragaszkodj ahhoz, ami már nem szolgál

Fájdalmas és sajnálatos tény, de vannak olyan emberi kapcsolatok, melyek csak egy bizonyos időre szólnak.

Ez nem azt jelenti, hogy egyből ki kell iktatnod azokat a személyeket az életedből, akikkel jelenleg kapcsolatotok nincs a toppon, de, ha úgy látod, hogy nagyon más irányba haladtok, akkor ideje búcsút intened ezeknek az embereknek.

A jó hír, viszont az, hogy soha nem maradsz egyedül, mivel

az elengedéssel

megteremted a helyet az újaknak. Azoknak,

akik a megváltozott élethelyzetedbe illenek.

Ehhez az kell, hogy ne legyél biztonsági játékos és

ne ragaszkodj a megszokotthoz, csakis ahhoz,

ami téged szolgál és boldoggá tesz.

Engedd el, szeretetben!

Az elengedés soha nem nehézkes, bosszús és nem dühből jön.

Ha ezeket érzed, akkor még nem állsz készen az elengedésre.

Ugyanis mikor elengedsz valakit,

akkor azt békességben és szeretetben tudod megtenni,

pontosan azért, mert már felkészültél a változásra és tudod, hogy minden érted történik.Mindenki fél a változástól, viszont az az igazán boldog ember, aki ennek ellenére mégis beleugrik az ismeretlenbe.

Ezt nevezzük hitnek és ez lesz az, ami téged előrébb fog vinni.

Fogadd el, hogy ők még nem tartanak ott

Sokan esünk abba a hibába, hogy szeretnénk, ha szeretteink is megtapasztalnák a változás szelét, ezért őket is belekényszerítjük abba a helyzetbe, amin mi átmegyünk, csak közben egyet felejtünk el…, hogy ez nem az ő életük.

Lehet, hogy ők még korántsem tartanak azon

a tudati szinten, mint most te.

Forrás és a teljes cikk: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/mi-tortenik-akkor-ha-te-valtozol-viszont-a-kornyezeted-marad-a-regi/126603

 

 

 

A mentálisan erős emberek 6 szokása - Próbáld ki őket!

Írta: Póta Szilvia, 2017.03.29.

A sikeres ember legfőbb erénye

a pozitív hozzáállás és a pozitív gondolkodás.

Az olyan tulajdonságok, mint a kitartás, az optimizmus és a szorgalom,

lehetővé teszik, hogy még a legnehezebb helyzetekben is talpra álljunk, és a kudarcot követően is továbbmeneteljünk céljaink felé.

A mentális erő éppen olyan,

mint a többi képességünk,

időbe telik fejleszteni.

Bizonyos szokások illetve tulajdonságok segíthetnek,

hogy könnyebben vedd az élettel járó kihívásokat és valóra váltsd az álmaidat!

 

1/6 Ne félj a kudarctól

A College of William and Mary egyik nemrégiben készített kutatása során

több mint nyolcszáz vállalkozót kérdeztek meg a siker titkáról.

A kutatók végül arra jutottak, hogy

a legsikeresebb cégvezetők két tulajdonságon is osztoznak:

 • nem félnek a kudarctól,
 • és legtöbbször nem foglalkoznak azzal,

     hogy mit gondolnak róluk mások.

Más szavakkal, a jól menő vállalatvezetők

sosem áldoznak időt arra, hogy a kudarc lehetőségein rágódjanak, hiszen ez utóbbit egy nélkülözhetetlen és fontos lépésnek tartják ahhoz, hogy elérjék a céljaikat.

 

2/6 Óvakodj a mérgező kapcsolatoktól

A mentálisan erős személyiségek

Magánéletükben

igyekeznek

 • távol maradni a negativitástól,
 • és a mérgező kapcsolatokról,

ha azonban mégis

együttműködésre kényszerülnek

egy ilyen problémás személlyel,

mindent elkövetnek azért,

hogy érzelmeiket kontroll alatt tartsák,

és a racionalitás talajára helyezzék a velük folytatott interakciót.

 

Konfliktusaid során

azonosítod az érzelmeidet,

és ne engedd, hogy eluralkodjon rajtad a harag!

Vedd figyelembe a másik álláspontját is, és próbálj közös megegyezési alapot találni, de

soha ne hagyd, hogy a másik negatív hozzáállása rád is átragadjon!

 

3/6 Koncentrálj a megoldásra

A mentálisan erős emberek

megoldásközpontú szemlélettel rendelkeznek,

vagyis

nem hajlandóak

időt pazarolni

az olyan felesleges dolgokra,

mint például az

önsajnálat, vagy az aggodalmaskodás.

 

Ezzel ugyanis mindössze

azt érhetjük el,

hogy kevesebb energiánk és lehetőségünk marad

a hasznos megoldások kidolgozására.

Ahelyett tehát, hogy egy rosszul elsült prezentáció, vagy egy negatív munkahelyi élmény után otthon keseregnél, vagy panaszkodnál, gondold végig mi volt a probléma, majd a jövőben próbálj javítani rajta!

 

4/6 Az akadály = lehetőség

A mentálisan erős emberek egyik legfőbb tulajdonsága,

hogy rugalmasak,

és könnyedén alkalmazkodnak a változó körülményekhez.

 

Jól tudják, hogy a változástól és a kihívásoktól való félelem bénító hatással lehet az emberre és elterelhet minket a boldogság felé vezető útról.Természetesen mindannyiunk életében vannak olyan nehézségek, amelyekkel először félünk szembe nézni: egy ismeretlen feladat, egy fontos döntés, vagy például egy új munkahely.

Ilyen esetben a legjobb, amit tehetsz, ha meglovagolod az akadályokat, és

ahelyett, hogy problémának, nehézségnek könyvelnéd el őket,

lehetőségként tekintesz rájuk, amelyek segítségével új ismeretekre illetve készségekre tehetsz szert.

 

5/6 Tanulj meg nemet mondani

A Kaliforniai Egyetem kutatása szerint

minél nehezebben mondasz

nemet egy kérésre,

annál nagyobb valószínűséggel szenvedsz

a későbbiekben a stressz, a depresszió és a kiégés kellemetlen tüneteitől.

 

A mentálisan erős emberek egyik leggyakoribb jellemzője, hogy

képesek nemet mondani,

 

és igyekeznek

mindig egyértelműen fogalmazni, mikor álláspontjuknak hangot adnak.

 

Utasítsd el bátran az olyan kéréseket,

amelyek elterelnék a figyelmedet a számodra fontos feladatokról illetve kötelezettségvállalásokról!

 

6/6 Szánj időt a testmozgásra

Az Eastern Ontario Research Institute egyik kutatása során megállapították, hogy

azok az emberek, akik

tíz héten keresztül

heti kétszer időt szakítottak a testmozgásra,

 • szellemi teljesítőképességeiket
 • és állóképességeiket illetően

egyaránt jelentős fejlődést mutattak.

Ezzel együtt

testképük, valamint

az önbecsülésük is javult,

valamint az edzés „mellékhatásaként”

a szervezetben felszabaduló boldogsághormonok hatására

sokkal nyugodtabbnak,

kiegyensúlyozottabbnak érezték magukat a hétköznapokban.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/a-mentalisan-eros-emberek-6-szokasa-probald-ki-oket/126105

 

 

 

 

Miért fáj annyira a változás? 5 tipp, hogy könnyebben menjen

Írta: Berényi Nóri, 2017.05.10.

Sokan úgy félnek a változástól, hogy egész életüket képesek a jól megszokott úton járva leélni. Ami ezen túl van, az félelmetes és nem komfortos. Mégis, mikor belekényszerülek ilyen helyzetekbe, teljesen bepánikolnak és igencsak depresszív hangulatba kerülnek. Pedig minden változásban látni kell a kihívást és az új lehetőségeket. Ha eddig ez nehezen ment, akkor segítségünkkel megkönnyítheted ezt a folyamatot.

1/5 Miért tartunk tőle?

Az első, gyökeres változások mindig fájdalmasak. Élsz egy megszokott életet, majd egyik pillanatról a másikra kihúzzák a lábad alól a talajt és te ott állsz a felforgás közepén, tanácstalanul és kétségbeesetten.

Azért tartunk tőle, mert kimozdít minket a kényelmesből. Alapvető emberi tulajdonságunk, hogy szeretjük a kényelmet és nehezen áldozzuk be bármiért is.

Talán félsz, mert nem látod még a fényt az alagút végén, pedig csak hinned kell benne, hogy ott van.

2/5 Mozdulj meg!

Kezdetben nem is az a leglényegesebb,

hogy a legjobb döntéseket hozd meg,

 egyszerűen csak kezdj el cselekedni.

Mozdulj meg,

hogy az események beinduljanak körülötted.

Jó példa erre, mikor valakit kirúgnak a munkahelyéről és hirtelen azt sem tudja, hogy mit tegyen. Nyilván egy nap alatt akar új munkát találni, de ez sajnos esélytelen, ha szeretné azt csinálni, amit szeret.

Ha te is hasonló helyzetbe kerülsz, akkor

először csak találd ki az új irányt, amerre elindulnál és csak utána tedd meg az első lépét.

3/5 Fogadd el!

Teljesen felesleges harcolnod a változás ellen,

mert már megtörtént.

Most már csak arra vár,

hogy te is felvedd vele a tempót és fogadd el a jelenlétét az életedben.

 

A kezdeti dac olykor nagy lehet benned,

de addig egy métert sem tudsz előre haladni,

amíg nem fogadod el a változást. Azt, hogy most már nem a régi, megszokott életedet fogod élni, hanem egy teljesen új fejezet kezdődik.

Félelmetes? Igen! Megéri? Igen!

Azzal csak a saját helyzetedet rontod és az idődet húzod,

ha még mindig egy olyan dologhoz nyúlsz vissza, ami már nincs. Az élet a folyamatos változások sorozata, csak míg gyerekkorban ezeken könnyedén túljutottunk, felnőttkorban ez olykor gyötrelmes folyamat.

4/5 Lehet, hogy ez még javamra válhat?

Nagyjából egy-két hét elteltével (mikor elszáll a kezdeti sokk)

felteszed magadnak ezt a kérdést, illetve azt, hogy

hogyan tudnád a változást a hasznodra fordítani.

 

És ekkor kerülsz rá a jó útra,

ami már egy jobb dolog felé sodor majd.

Komoly önvizsgálatot kell tartanod ahhoz, hogy

miért történtek veled ezek a dolgok,

majd miután megkaptad a válaszaidat,

készen állsz a cselekvésre. Ne a régi, megszokott mintákban keresd a választ és ne is a szeretteidtől várd. Egyedül te tudhatod, hogy mi a valódi ok.

5/5 Önsajnálat helyett lehetőségek

Életed első fájdalmas változásánál úgy érezheted, hogy összedől a világod, amit addig oly szorgosan építgettél és ez annyira megbénított,

hogy képtelen vagy bármit is cselekedni.

Rendben, éld át a fájdalmat,

ne ostorozd magad,

hogy abban a percben képtelen vagy pozitívan nézni a dolgokat,

mert, ami utána jön, az sokkal fontosabb.

 

Egyik napról a másikra hirtelen egész más színben látod majd a világot.

Megérted a dolgok közötti összefüggéseket

és észreveszed, hogy minden egyes változás,

magában hordozza a lehetőségeket is. És mikor erre rájössz, már te magad fogod keresni a változást.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/miert-faj-annyira-a-valtozas-5-tipp-hogy-konnyebben-menjen/126396

 

 

5 jel, amire figyelned kell, amikor döntést hozol

Írta: Stumpf Bea, 2017.08.18.

A döntéseid határozzák meg az életed, akár elismered, akár nem.

Hiszen mindig van választásod, hogy balra mész vagy jobbra, egyedül vagy valakivel együtt, a hosszú vagy a rövid úton indulsz-e el.

Ha úgy érzed, hogy mostanában valamiért nem találod a helyed,

bizonytalan vagy, amikor döntéseket kell hoznod és már nem is tudod, hogy mire hallgass, akkor itt egy kis segítség. A jelek, amikre figyelned kell a döntéseid során. Lássuk!

1/5 Vágyak és álmok

Mindenki álmodozik. Valaki többet, valaki kevesebbet, ez teljesen normális.

Amikor döntést hozol, nem szabad elfelejtened, hogy mik az álmaid, mi az, ami visszatérően eszedbe jut, amikor elengeded a gondolataidat és hagyod, hogy arra szárnyaljanak, amerre csak akarnak.

Ezek ugyanis tudat alatt vezetnek affelé,

ahol igazán lenni szeretnél, amit szeretnél elérni, így ha egy fontos döntés előtt állsz, gondold végig, hogy az álmaid mennyire befolyásolnak, hova tolnak inkább és mit mondanak, merre indulj.

2/5 Ösztönök

Főleg a nőknél fontos és elkerülhetetlen, hogy a döntések esetén beszéljünk az ösztönökről. Hatodik érzék, női megérzés, bárhogy is hívjuk, valahol ott bujkál bennünk, résen van és figyel.

Ha úgy érzed egy döntés során, hogy legbelül mégsem ezt kéne tenned, nem tudod megmagyarázni, de valami azt súgja, hogy mégis a másikat válaszd, akkor érdemes legalább hezitálni és megpróbálni rájönni, hogy mi is lehet ez a belső hang.

Mit mond és miért. Hiszen nők vagyunk, a megérzéseink már sokszor bejöttek, nem igaz?

3/5 A belső kör

Azt lehet, hogy már az évek során megtanultad, hogy a legjobb, ha a fontos döntésekben nem hallgatsz mindenkire, nem beszéled meg az összes ismerősöddel az összes körülményt, de a döntéshozatalt és az ezzel kapcsolatos érzéseidet egy-két fontos emberrel viszont megosztod.

Ha úgy érzed, hogy te biztos vagy a döntésben, az a néhány ember, akiben megbízol és akinek fontos számodra a véleménye pedig egybehangzóan mást mondanak, akkor érdemes egy kicsit halogatni a döntést, hátha nekik van igazuk.

Lehet, hogy más szemszögből látják a kérdést, te valamit nem veszel észre vagy csak nem akarod meglátni, a lényeg, hogy ha bízol bennük és azért osztottad meg velük a problémáidat, hogy segítsenek, akkor hagyd, hogy segítsenek és csak ezután hozd meg a döntésed.

4/5 Tagadás

Sokszor azért hozunk döntést az életben, mert valamit el akarunk kerülni, valami elől menekülünk vagy egyszerűen csak úgy érezzük, hogy ez az egyszerűbb megoldás.

Ha úgy érzed, hogy egy ideje kerülgetsz egy témát,

próbálod tagadni a létezését és egy gyors döntéssel akár meg is szabadulhatnál tőle, akkor azért aludj rá még néhányat.

Sose dönts pusztán azért, mert ez az egyszerűbb út, mert így könnyen megszabadulhatsz valamitől, ami már régóta zavar.

Próbálj meg e helyett rájönni az okára,

hogy mi bánt igazán

és ennek ismeretében válts és változtass. Lehet, hogy hosszabbnak tűnik majd az út, de hosszútávon jobban jársz majd.

5/5 Intő jelek

Talán túl sokszor is előfordul az életben, hogy a döntéseinket az égi jelekkel magyarázzuk, azaz így próbálunk igazolást nyerni ahhoz, hogy jó döntést hoztunk.

Azért nehéz a kérdés, mert ezek a jelek igazán csak mindig egy-egy döntés után válnak teljesen tisztává,

addig van, hogy csak belemagyarázod a véletlenekbe,

hogy minden azért történik, hogy téged támogasson.

Ha eközben belül mégis azt érzed, hogy nem ezt kellene tenned, hogy szinte már fizikai jelei vannak a belső tiltakozásodnak, akkor próbáld meg észrevenni, hogy mit üzen a tested és ne hagyd magad becsapni holmi égi jelekkel, amik lehet, hogy

utólag nézve teljesen máshova vezethettek volna, mint ahol lenned kell.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-jel-amire-figyelned-kell-amikor-dontest-hozol/127091 

 

 

 

Így váltsd valóságra a vágyaidat - a szakértők szerint

Írta: Bodnár Alexa, 2017.10.30.

Ha gyakran érzed úgy, hogy nem vagy képes arra, hogy megvalósítsd, elérd a céljaidat, akkor a problémád lehet az, hogy nem a legreálisabb célokat állítod magad elé.

Ahhoz, hogy elérjünk valamit, elengedhetetlen a jó tervezés,

és ehhez hozzátartozik az is, hogy valós legyen az álmunk, különben csalódás lehet a vége, ha azt nem érjük el, és olyankor még nehezebb új célokat állítanunk.

 

Két szakértőt kérdeztünk arról,

hogyan tűzhetünk ki valós vágyakat magunk elé, é

s hogyan érhetjük el a célunkat.

 

Gyakran valóban a rossz célkitűzés áll a kudarc hátterében Keresztúri-Tóth Kriszta, a Nő a tét life coach-a szerint. – Sokszor az is gond, hogy pontosan megfogalmazzuk az álmainkat.

Ha nem tudjuk pontosan, mire vágyunk, akkor nehéz jól kitűzni a céljainkat, amelyek a vágyott dolgokhoz vezetnek.

Rendszeresen emlegetik példaként a következő rossz célkitűzéseket: boldog akarok lenni, gazdag akarok lenni, egészségesebben szeretnék élni.

Érthető, hogy ezek a célok sokak számára vágyottak, de valójában megfoghatatlanok, homályosak, hiszen ezek a fogalmak mindenkinek mást jelentenek – hívta fel rá a figyelmet a szakember.

Nem érdemes hasonlítgatni

A szakértőt kérdeztük arról is, érdemes-e másokhoz hasonlítanunk, hogy éppen hol tartunk az életünkben hozzájuk képest.

– Az egyik legfeleslegesebb, ám annál inkább gyakorolt tevékenységünk a saját életünk összehasonlítása másokéval, hiszen két embernek hiába azonosak a céljai, egészen biztosan különbözik a személyiségük, az öröklött családi mintáik, a lehetőségeik, a kapcsolati hálójuk, így lehet, hogy ugyanaz a cél, de a hozzá vezető út minden esetben különböző. Lehet például a kitűzött cél két ember életében egy egyetemi diploma megszerzése: ha az egyik személy csak munka és család mellett tud tanulni, ami jelentősen megnehezíti a cél elérését, a másik fiatal egyedülállóként, családi támogatással jár egyetemre, akkor nincs értelme egymáshoz mérnie magát a két embernek tette hozzá a szakember –, mindenkinek saját magához kell mérnie az eredményeit és a fejlődését.

A jó stratégia

A célunkat akkor könnyebb elérnünk,

ha az vonzó a számunkra,

példánál maradva

büszke leszek magamra, ha sportosabb, egészségesebb leszek. Az egyik legfontosabb, hogy a cél legyen emellett reális is, hiszen csak akkor tudom ezt teljesíteni, ha például a jelenlegi egészségi állapotom lehetővé teszi, hogy fussak, a napirendembe beilleszthető a futás kétnaponta, az 5 km-es táv pedig teljesíthető számomra. - Keresztúri-Tóth Kriszta.

Ha nem tudjuk pontosan,

mire vágyunk,

akkor nehéz jól kitűzni a céljainkat,

amelyek a vágyott dolgokhoz vezetnek.

Sudár Györgyi, life és business coach szerint

sok oka lehet annak, hogy nem tudjuk elérni a kitűzött álmainkat.

Az egyik ilyen ok lehet az,

hogy nem vagyunk hajlandóak megfizetni az álmunk árát,

nem dolgozunk keményen a céljaink megvalósításán, csak várjuk a sült galambot, ahelyett, hogy elindulnánk levadászni.

Ő úgy látja, bármit is szeretnénk elérni,

fontos,

hogy a kitűzött cél minél konkrétabb és kézzel foghatóbb legyen,

valamint hogy legyen valódi relevanciája,

azaz a mi célunk legyen,

és ne valaki másé, akinek meg akarunk felelni.

Egy másik kritérium, hogy reálisan megvalósítható legyen.

 

 

– Én coachként azt látom,

hogy sokszor

az a probléma,

hogy a kívánt jövő és a jelenünk között van

 egy nagy szakadék,

és nem igazán látjuk,

hogyan építsünk hidat a céljaink felé.

Én azt szoktam mondani, hogy mindig a mában gondolkodjunk,

és abban, hogy

mi az amit itt és most képesek vagyunk tenni azért,

hogy haladjunk az álmaink felé. - Sudár Györgyi.

Természetesen hatnak ránk a társadalmi elvárások, egyfajta referencia keretként szolgálnak, de a jól-létünk koránt sem attól függ, hogy elértük-e az előírt mérföldköveket.

Jobban járunk, ha meghatározzuk a saját mérföldköveinket,

és arra törekszünk,

hogy olyan életet éljünk,

ami illik hozzánk,

és jól érezzük magunkat benne. Sokszor az a baj, hogy a céljaink nem belülről jönnek, és csak a végén vesszük észre, hogy rossz falhoz támasztottuk a létránkat. Bátorság kell ahhoz, hogy valós célokat állítsunk magunk elé, és ahhoz is, hogy ezeket el merjük érni – hívta fel rá a figyelmet - Sudár Györgyi life coach.

– Van, hogy az is elég,

ha megvan az irány,

amiről érezzük, hogy nekünk való,

és onnan lehet építkezni, lépésről-lépésre,

mindig a következő lépcsőfokra koncentrálva. - Sudár Györgyi life és business coach.

Forrás és a teljes cikk: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/a-boldogsag-rossz-celkituzes-igy-valtsd-valosagra-a-vagyaidat-a-szakertok-szerint/127577?page=1

 

 

 

6 jel, hogy boldog és sikeres az életed

Írta: Dienes Petra, 2016.02.17. Alkotni szeretek és közölni. Ehhez az írást tartom az egyik legjobb és legkifejezőbb útnak. Ezenfelül televízió műsor készítéssel is foglalkozom, ez a két dolog az életemben az, amiben igazán kiteljesedhetek. Kedvenceim a gasztronómia és a kulturális témakörök, de rajongással írok mindenről, ami megfog.

A siker minden ember számára relatív, de azért valamilyen formában mindenki vágyik rá. Persze se a sikernek, se a boldogságnak nincs biztos receptje, de vannak jelei, amik az élet bizonyos területein egyértelműen megmutatkoznak.

1/6 Nem vagy irigy

Az irigység egy borzasztó rossz tulajdonság, de ettől sajnos még mindannyiunkban ott lakozik... Gondolj csak bele, hány mérgező, irigy és rosszindulatú emberrel találkozol te is minden nap. Ezek az emberek sosem lesznek képesek igazi sikereket elérni, mert mindenben a rosszat és a kibúvót keresik.

Azonban ha képes vagy tudatosan kordában tartani, vagy esetleg úgy érzed, egyáltalán nincs is mit kordában tartanod,

akkor nagyon jó úton haladsz – 

ez azt jelenti, hogy elégedett vagy és teljes az életed.

Ha te képes vagy

más boldogságának örülni 

ahelyett, hogy kritizálnád azt,

az az önbizalom

és a jóság olyan szintjéről árulkodik,

ami a boldog élet elengedhetetlen kelléke.

2/6 Elfogadó és türelmes vagy

Türelmesnek és toleránsnak lenni nem mindig egyszerű,

és nem is mindig kell annak lenned,

de ha mások hibáival szemben elfogadó vagy, akkor biztos lehetsz abban is,

hogy a sikeres emberek egy újabb (nagyon fontos!) tulajdonságával rendelkezel.

 

Aki nem türelmes és nem kitartó,

sosem lesz elég ereje, hogy végig járja azokat az utakat,

amiknek a végén a boldogság kapuja áll.

 

Ha pedig magadat is képes vagy

a hibáiddal együtt elfogadni és szeretni,

akkor a környezeted is így tesz majd,

amitől még harmónikusabb lesz az életed.

3/6 Szeretnek a társaságodban lenni

Az az ember, akinek szeretnek a társaságában lenni, és elmondhatja magáról, hogy vannak igaz barátai, valóban boldog. Ez persze elsőre túlságosan is magától értetődőnek tűnhet, de mégsem az.

Ha valaki

kiegyensúlyozott és jó a kisugárzása,

annak mindenki

sokkal szívesebben van a közelében.

Ha képes vagy kialakítani egy olyan közeget,

ahol önmagadért szeretnek,

és amelyben számíthatsz

az emberek önzetlen segítségére,

az nem csak annak a jele, hogy

rendben vagy önmagaddal,

hanem annak is, hogy az élet ezen területén is elismerésre méltó vagy.

4/6 Hálás vagy azért, amid van

Rengeteg ember hajszolja az anyagi javakat, miközben elfelejt megállni egy pillanatra és

hálát adni azért, amije van – emiatt sosem érzik magukat elég kiegyensúlyozottnak és sikeresnek.

Ha képes vagy arra, hogy időnként végiggondold, 

eddig mit értél el,

és ezért hálát is adj, akkor már többet tettél magadért, mint a legtöbb ember.

A boldogság kulcsa az, ha képes vagy értékelni az élet kisebb-nagyobb csodáit. Csodák pedig minden nap történnek.

5/6 Nem szeretsz másokról pletykálni

Ha ahelyett, hogy rosszindulatúan beszélnél másokról,

te inkább azon gondolkozol, 

hogyan tudnád az életüket jobbá tenni, akkor bizony nagyon jó úton jársz.

Ha téged is hidegen hagynak az intrikák, akkor minden bizonnyal meg vagy annyira elégedve önmagaddal és a saját életeddel, hogy ne azzal foglalkozz, hogyan húzhatnád le másét... Sajnos sok ember csinál így, de ha te nem tartozol közéjük, akkor valószínűleg sokkal boldogabb és értékesebb vagy náluk.

6/6 Képes vagy egyedül lenni

Azok, akik képesek egyedül is minőségi időt eltölteni,

az elégedett és sikeres emberek táborába tartoznak.

Aki viszont fél attól, hogy milyen gondolatok támadják meg, ha egyedül van, ott valami nincs rendben.

Ha szereted az életed és önmagad annyira, hogy semmi sem befolyásolja a jókedvedet akkor sem, amikor egyedül vagy, az életed a lehető legjobb irányba halad.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/6-jel-hogy-boldog-es-sikeres-az-eleted/123036

 

 

 

6 kérdés, amit tegyél fel magadnak, ha elégedetlen vagy az életeddel

Írta: Balatoni Dóra, 2017.07.19.

Valld be, neked is volt már olyan időszak az életedben, amikor szinte semmivel nem voltál elégedett. Emlékszel még rá, mi segített akkor? Általában a nehéz periódusokból vagy az unalmasnak tűnő évekből egy-egy drasztikus változás jelentheti a kiutat. Nézzük, melyek azok a kérdések, amelyeket érdemes akkor feltenned magadnak, ha elégedetlen vagy az életeddel!

1/6 Jót tenne a környezetváltozás?

A költözés egy igen drasztikus változás, ám amikor úgy érzed, megcsömörlött az életed, lehet, hogy érdemes lenne új lappal kezdened egy teljesen új helyen.

Gondold át, mi az, ami az adott városhoz köt, kit vagy mit kellene otthagynod, megérné-e áldozatot hozni és milyen előnyei lennének a költözésnek.

Ha épp egy fájdalmas szakításon vagy túl vagy épp munkahelyet keresel, lehet, itt az ideje a környezetváltozásnak. Merj lépni, lehet, hogy életed egyik legjobb döntése lesz, ha egy másik várost választasz lakóhelyednek!

2/6 Elégedett vagyok a munkámmal?

Sokan elégedetlenek az életükkel és még csak nem is sejtik az okát. Ilyenkor

érdemes átgondolni, mi az, ami miatt nem érezzük jól magunkat a bőrünkben.

A változás csak azután történhet,

ha megtaláljuk a kiváltó okot.

Az egyik ilyen lehet a munkahely.

Ha állandóan túlórázol, ki nem állhatod a főnöködet vagy ellenségesek a kollégáid, akkor ne csodálkozz rajta, ha lassan úgy érzed, mindenből eleged van.

Bár sokan ragaszkodnak a biztoshoz és a jól megszokotthoz, lehetséges, hogy eljött az ideje a váltásnak és egy új munkahelyen sokkal több sikered és boldog pillanatod lesz.

3/6 Több barátra lenne szükségem?

A dolgos hétköznapok sajnos gyakran azzal járnak, hogy megfeledkezünk a barátainkról. Ha pedig túlságosan elhanyagoljuk őket, előbb-utóbb teljesen eltűnnek az életünkből.

Miután lemorzsolódtak a barátaid, magányossá és frusztrálttá válhatsz. Hogy ezt elkerüld, bármennyi dolgod is van, próbálj meg néha időt szakítani rájuk.

Egy-egy koccintás és egy kis pletykálkodás a barátnőkkel bele kell, hogy férjen az életedbe. Hidd el, szükséged van társaságra és lehet, hogy a barátaid révén új ismeretségeket is szerezhetsz.

4/6 Jól érzem magam a párkapcsolatomban?

Lehet, hogy észre sem veszed, de az elégedetlenségedet és azt, hogy nem érzed magad jól a bőrödben, köszönheted akár a párkapcsolatodnak is.

Amennyiben csak megszokásból vagy a pároddal, vagy azért, hogy legyen társaságod és nem akarsz magányos lenni, akkor biztos lehetsz benne, hogy rossz irányba tart az életed.

Ne félj a változástól, néha szükség van a szakításra, hogy később újra ránk találhasson a boldogság és a szerelem.

5/6 Jót tenne nekem egy háziállat?

Magányos vagy, vagy egyszerűen csak változásra van szükséged?

Lehet, hogy érdemes lenne

egy háziállatot beszerezned. Elsőre lehet, hogy gyerekesnek tűnik, de

 

rengeteg tudományos bizonyíték van arra,

mennyire jó hatással van az életünkre egy háziállat.

Gondozásuk nagy felelősséggel jár, de

ha azt érzed, képes vagy őket felnevelni,

büszkeség tölt majd el és sokkal jobban fogod érezni magad.

 

A játék a kis kedvenceiddel visszahozza majd egy kicsit a gyermekkorodat és

jó érzés fog átjárni, ha tudod, hogy várnak odahaza.

6/6 Rám férne egy kis nyaralás?

Bármennyire is maximalista vagy munkamániás vagy, hidd el,

a munkahelyi sikerek mellett szükséged van kikapcsolódásra is.

Nincs pénzed hosszabb vakációra? Sebaj! Ma már rengeteg egy-két napos kirándulásra is befizethetsz, sőt a fapados repülőtársaságoknak hála az eredeti ár töredékéért eljuthatsz bárhova!

Forrás és a teljes cikk: 6 kérdés, amit tegyél fel magadnak, ha elégedetlen vagy az életeddel

 

 

Az idei év más lesz! - Melyek azok a pontjai életednek, amiket érdemes átvizsgálnod?

Írta: Berényi Nóri, 2017.01.09.

A tavalyi évet úgy tartják számon, mint karmikus évet a világ kilenc évente változó ciklusában: tehát eljutottunk a lezárás évéhez, ahol sok dologtól kellett nagyon hirtelen végleg búcsút vennünk. A 2017-es év ezzel szemben az új kezdet éve, amikor elkezdjük megalapozni az új ciklus bőséggel teli időszakát, tehát itt az ideje a változásnak, a változtatásnak. Cikkünkben ehhez adunk neked néhány tanácsot, hogy te is önvizsgálatot tarthass, és megkezdhess egy pozitív változásokkal teli évet.

1/3 Hol kezdd az önvizsgálatot?

Ahhoz, hogy elkezdhess változtatni,

először át kell gondolnod,

melyek azok a dolgok az életedben,

amellyel problémád van, milyen látszólag lezárt ügyeid vannak,

amelyeket még nem engedtél el teljesen.

 

 • Ehhez meg kell vizsgálnod először a környezeted,

      átgondolni, hogy a kapcsolataidban – akár baráti vagy párkapcsolatról legyen is szó –

      minden rendben van-e,

      illetve ahol probléma van,

      azt meg tudod-e beszélni, megoldani a másik féllel,

      vagy itt az ideje annak, hogy búcsút vegyél bizonyos emberektől.

 • Ha életednek ezt a részét átgondoltad, akkor érdemes úgy tovább haladnod, hogy

     a munkádhoz, tanulmányaidhoz, karrieredhez fűződő viszonyodat is megvizsgálod:

valóban jó helyen vagy jelenleg, tudod merre tartasz?

Ha olyasmit csinálsz, amit nem élvezel eléggé, nem tartasz hasznosnak, az csak fásulttá tesz idővel, ezért itt is érdemes meglépned, hogy váltasz, ha annak valóban helye van.

 • Ha a kapcsolataid és a mindennapjaid is gorcső alá vetted, akkor jön a legnehezebb rész:

       el kell gondolkodnod azon, hogy

az életviteledben

és saját magadban melyek azok a dolgok,

melyek változtatásra szorulnak. De a jó hír az, ha idáig eljutsz, máris megtetted az első lépést a változás útján.

 

2/3 Hogyan változtass?

Mivel az életben a problémák a legtöbb esetben nem csak úgy maguktól születnek,

mindennek van egy kiindulási pontja,

amely hozta magával azokat a reakciókat,

amelyek a jelenlegi helyzetet eredményezték.

Ahhoz, hogy tudj tenni a dolgaid változásáért,

az egyik legfontosabb,

hogy felvállad azt,

hogy milyen állapotban vagy most,

milyen állapotban vannak az életed bizonyos részei,

és elfogadd a hibákat, amelyek a problémákhoz vezettek.

Ha sikerült idáig eljutnod, már a gondok megoldásának feléig eljutottál.

Szinte már közhely, hogy a változást úgy tudod elérni, ha a külső, apró dolgok felől haladsz a belső, nagyobb dolgok irányába: kezdd azzal az új évedet, hogy rendet raksz magad körül, kidobálsz mindent, ami felesleges,

és bevezetsz néhány új, pozitív dolgot.

Ha rend van körülötted,

könnyebben veszed észre a zavarokat az életed minden területén, és saját magadban is.

Vedd figyelembe azt is, hogy a változás nem egy öt perces folyamat, ezért hagyj magadnak kellő időt mindenre, hiszen hosszú távú eredményeket csak úgy tudsz elérni, ha kellően megalapozol mindent.

3/3 Hogyan maradj az új úton?

Ha sikeresen eljutsz oda, hogy felismered a pozitív változást az életedben, akkor egy kis plusz feladat az is, hogy mindezt megtartsd.

Ehhez érdemes rendszeresen önvizsgálatot tartanod,

és számot vetned, hol tartanak a kitűzött céljaid.

 

Ünnepeld meg a sikereidet,

és tervezz rendszeresen azoknál a dolgoknál,

ahol még csak félúton jársz, így folyamatosan látod majd, hogy mennyire jó is az, amit teszel.

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/az-idei-ev-mas-lesz-melyek-azok-a-pontjai-eletednek-amiket-erdemes-atvizsgalnod/125490

 

Új élet, új szokások?

Tervezd meg –

kövesd nyomon a fejlődést –

és jutalmazd magad.

Ahhoz, hogy egy új szokást sikeresen elkezdj, majd meg is tartsd a mindennapokban,

a legfontosabb a tervezés. Elengedhetetlen persze a döntés, a szilárd elhatározás és az akaraterő, mindezek azonban nem működhetnek tervezés nélkül.

Bármit is szeretnél megváltoztatni az életedben, vedd a fáradtságot,

szánj rá időt, ülj le és tervezd meg.

Pontosan mit is? Azt, hogy mikor, hogyan és hová szeretnél eljutni.

Akár papírra is vetheted, hogy mi a konkrét célod, milyen apró lépések vezetnek majd el ehhez.

A lényeg tehát, hogy próbáld meg az új szokást automatikussá tenni a mindennapjaidban,

És megfelelően nyomon kövesd a fejlődésed.

Teheted ezt egy applikációval, mérheted az időt vagy az is elég lehet, ha csak lefekvés előtt mindig rászánsz egy percet arra, hogy átgondold, hogy mit tettél aznap a célodért, és hogyan csinálhatnád jobban a következő nap.

És végül persze nem árt egy kis jutalom is, főleg, ha fogytán a lelkesedés.

Nem kell persze mindennap megjutalmaznod magad, ha valamit sikerült teljesítened, de nem árt néha egy kicsit megállni, visszatekinteni és értékelni azt, amit már elértél.

Az is segít, ha másoknak is beszélsz a céljaidról és azokról az új szokásokról, amiket szeretnél bevezetni az életedbe, hiszen így azok is bátoríthatnak és jutalmazhatnak, akik kívülről figyelik a változást, amin keresztülmész.

Csak így tovább, mi szurkolunk!

 

Jelek, hogy az életed nem arra tart, amerre kéne

Előfordul, hogy a körülmények és az emberek változnak, és ami egykor inspirált, már egyáltalán nem olyan fontos számunkra. Az életünk sokszor kanyarodik mellékutakra, amelyen nem járunk boldogan, mégis, csak sokkal később vesszük ezt észre.

Kimerültnek és nyúzottnak érzed magad, ráadásul az ismerőseid is egyre jobban idegesítenek? Már nem tudsz egész nap vidám maradni, folyton stresszelsz, de hogy pontosan miért, azt igazából nem is tudnád megfogalmazni.

Eljött az ideje annak, hogy feltedd a kérdést: vajon mi okozza ezt?

Előfordulhat, hogy a boldogtalanságod már fizikailag is megjelenik rajtad, méghozzá úgy, hogy egyre nehezebben találsz erőt reggel kiszállni az ágyból.

Ez a kiégés egyik jele lehet, utalás arra, hogy belefáradtál a munkádba, a párkapcsolatodba, vagy épp abba, hogy már régóta egyedülálló vagy.

De sokkal nagyobb az esélye annak, hogy egyszerűen már nem vagy boldog az adott helyen.

Ha összességében nem vagy elégedett azzal, amid van - legyen ez munka, lakhely, vagy akár párkapcsolat - az az egyik legnagyobb jele annak, hogy az életed valahol rossz kanyart vett.

Az állandó bizonytalanság, hogy biztosan jól cselekszel-e, csak még inkább alátámasztja, hogy te sem hiszel a mostani helyzeted sikerében.

Hiába mondja mindenki, hogy lehetne sokkal rosszabb is, és fogadd el, amid van,

sose tégy így! Idővel mindenki elindul a hullámvölgyből kivezető útra, és csak sajnálni fogod, hogy később kezdtél bele.

Forrás és a teljes cikk: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/jelek-hogy-az-eleted-nem-arra-tart-amerre-kene/126694

 

 

 

Adj bele mindent!

Nem elég ötven százalékon pörögni, ha valamit el szeretnél érni az életedben.

Legyen szó bármiről,

ha azt akarod, hogy tartós sikered legyen,

akkor azért keményen meg kell dolgoznod.Ha például a karrieredben szeretnél változást elérni, akkor dolgozz olyan keményen, ahogy csak tudsz, most nem számít a ki nem fizetett túlóra és a fáradtság, csakis a cél lebegjen a szemed előtt.

 

Ha szeretnél valamit, csak kérned kell.

Tudod, hogy tartja a mondás: néma gyermeknek az anyja sem...

Lehet, hogy régóta vágysz egy előléptetésre, vagy egyszerűen csak szeretnél kicsit több figyelmet kapni a párodtól.

De ha sosem mondod ki, mit szeretnél igazán, lehet, hogy nem is fogod megkapni.

A szavaid hatalmas erővel bírnak; hagyd, hogy a segítségükkel megszerezd, amire vágysz.

 

Amikor magadban érlelgetsz és tartogatsz egy negatív gondolatot vagy valami olyasmit, ami bosszant,

akkor rendszerint sokkal jobban és többször felhergeled és belepörgeted magad, mintha egyszerűen csak kiadnád magadból és megbeszélnétek.

Tipp:

Nem azt mondjuk, hogy minden apróság miatt szólj vagy kezdeményezz több vitát,

de ha valami nagyon bánt és felismered, hogy emiatt érzed magad furcsán,

akkor üljetek le és beszéljétek át, hogy hogyan tudnátok rá megoldást találni!

 

Ha csapatban dolgozol, akkor csak akkor kritizálj vagy keresd a hibákat,

ha a megoldásra is van valamilyen javaslatod, ha pedig

a saját döntéseidről van szó,

akkor még inkább a megoldás lebegjen a szemed előtt, hiszen problémák mindig jöhetnek, amiket meg kell oldanod, de

jobb, ha a célt figyeled és nem hagyod, hogy eltereljenek ilyen apró mellékes tényezők.

 

Billentsd ki magad

Keress olyan eseményeket, amik érdekelnek.

Nyiss a világra

Próbálj meg egy kicsit nyitni a külvilágra

és tudatosan figyelni a metakommunikációdra, hiszen ez, ha nem is gondolnád, nagyon sokat számít.

 

 

A mindenapokban inkább a pozitívumokra kellene fókuszálni

inkább csak arra figyelj,

hogy miből mit tartasz meg magadnak és miből építkezel tovább!

 

 

Ha már a szavaiddal is pozitív vagy, akkor tudat alatt a hangulatod is javulni fog!

 

Légy a szavaiddal is pozitív,

hozz fel olyan témákat,

amik boldoggá tesznek.

 

A jó és a rossz energiák, amelyeket az univerzum felé küldünk, előbb-utóbb visszaszállnak ránk,

ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan éljük az életünket.

Koncentrálj az aktuális célodra

Mindig csak arra a célra összpontosítasz,

amit magad elé állítottál.

 

Akkor sem kapsz dicséretet, ha jól elvégzed a feladatodat,

akkor minden önbizalmad eltűnhet.

 

Elbizonytalanodhatsz abban,

hogy van tehetséged abban, amit csinálsz,

hogy igenis értékes munkaerő vagy és elhalványodhat az addig biztosnak tűnő jövőképed is.

 

Ne hagyd, hogy ez történjen,

lépj időben és nyerd vissza a régi önbizalmadat!

A múltban élsz

Akkor ez az út tűnt a legjobb ötletnek.

Soha ne kételkedj abban, hogy vajon jól választottál-e karriert, lakást, párkapcsolatot a múltban, inkább fókuszálj a jövőre.

 

Ha épp egy múltbéli rossz döntésen rágod magad, akkor lássunk egy mini tesztet. Próbálj meg visszagondolni minden, a döntéseddel kapcsolatos körülményre, mit éreztél akkor, milyen érvek és ellenérvek cikáztak a fejedben, mi az, ami végül az egyik vagy a másik irányba mozdított el.

Ha megvannak a részletek, akkor láthatod, hogy körültekintően és mindent végiggondolva hoztad meg a döntést, azaz nem szabad alábecsülnöd magad.

Nyilván nem látsz a jövőbe, nem tudhatod, hogy egy, a pillanat fényében jónak tűnő döntés pontosan milyen következményekkel jár majd.

Ha úgy érzed, hogy valamiért mégsem hoztál jó döntést,

akkor ne magadat marcangold miatta,

hanem próbálj meg tanulni belőle

hogy legközelebb már jobban menjen!

 

 

 

Mindig a legrosszabbra készülsz

Feltűnt már, hogy mindig

előre lejátszod a fejedben a történeted lehetséges kimeneteleit, de valahogy mindig a legrosszabb az, ami fókuszban van?

Talán így véded magad, hogy ha gondolsz rá,

akkor már szinte fel is készültél rá?

Vagy így talán nem fogsz csalódni vagy nem fog fájni, ha valóban megtörténik?

Valójában a gondolataink nagyban befolyásolják tetteinket, úgyhogy vigyázz, ha mindig a borús oldalt éled meg a fejedben, akkor ez lesz az, amit be is fogsz vonzani.

Adj magadnak esélyt és próbálj meg legközelebb a jó dolgokra fókuszálni.

 

 

 

Másokhoz hasonlítod magad

Ha nem is tudatosan, de biztosan csinálod. Egy nap többször is, talán többször, mint kellene.

Hasonlítod magad a környezetedhez és

ez alapján méred saját magad.

Normális hogy társas lényként a környezethez viszonyítod magad,

az viszont,

hogy utána ez alapján

vonod le a következtetéseket

az életedről és a boldogságodról, már igencsak kétes.

Sokkal zöldebbnek tűnik a szomszéd fűje? Nézd meg közelebbről, még így sem látod minden vetületét, a háttérben megbújó részleteket pedig egyáltalán nem.

Nem értékesebb a saját füved, amit te növesztettél, te gondoztál és te öntöztél? De bizony, hogy igen!

 

 

 

 

Nem vagy „jó helyen”

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok,

amikor azt érezzük, hogy nem, én nem itt akarok lenni, nem ezt akarom csinálni, nem tudom, hova megyek.

 

Erre az általános reakció,

hogy elkezdesz magadban kételkedni,

hogy vajon hogyan és miért jutottál el idáig és elkezded magad utálni miatta.

 

Ezzel két probléma van.

Egyrészt

nem a megoldáson töprengsz,

 

másrészt azzal,

hogy kételkedsz magadban,

csak tolod magad lefelé,

azaz éppen az ellenkező irányba,

mint amerre kellene.

 

Ha egy idegen városban turistaként

rosszkor fordulsz be egy utcán és eltévedsz,

nem sokkal jobb mosolyogni egyet és felfedezni, hogy ott mi vár rád?

Ott sem leülsz és romokban várod, hogy valaki megmentsen, nem igaz?

Forrás: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-ok-amiert-mindig-ketelkedsz-magadban-igy-vess-neki-veget/127592

 

 

 

 

Amikor nincs helyén az önbizalmad…

Akkor kisugárzásod sincs, illetve van,

de olyan, mintha azt üzennéd a világnak,

hogy: „Nehogy megközelítsetek!”

És, hát ki szeretne kapcsolatot létesíteni egy ilyen emberrel?

 

Ahhoz, hogy ragyogó kisugárzásod legyen,

a lelkivilágodat kell helyreraknod és szeretned önmagadat. Ez egyáltalán nem egy lehetetlen kihívás.

 

Ha egy idegennel beszélsz,

 • húzd ki magad,
 • beszélj lassan 
 • és érhetően.

Látszódjon rajtad, hogy

egyáltalán nem tudsz

zavarba jönni semmitől.

Forrás és a teljes cikk alapján: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-tipp-hogy-lekuzdd-a-gatlasaidat-ha-idegenekkel-beszelsz/126350

aki pozitív energiát sugároz magából,

az mások szemében is azonnal vonzóbbá válik.