Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stressz ellen 58

2018.07.14

,,Ha feltöltekezünk friss levegővel, akkor minden szervünk optimális mennyiségben jut oxigéndús vérhez. A vérkeringés ismét lendületbe jön. Fittnek érezzük magunkat - és úgy is nézünk ki, mert a bőr vérkeringése is javul. Ezzel egyidejűleg káros anyagot lélegzünk ki.

Persze mindez csak akkor valósul meg, ha mélyen lélegezzük be - egészen a rekeszizomig - és ki (a kilégzés kétszer annyi ideig tartson, mint a belégzés).

Mély légzéssel szellemi erőinket is aktivizálhatjuk,

az orr felső járataiban ugyanis nem csak a szaglásközpont található, hanem az asszociációért, az összpontosításért, a beszédért és a gondolkodásért felelős egységek is.

A közérzet tudatos légzés útján történő befolyásolása nem új felfedezés. Indiában, Kínában és Japánban már évszázadok óta ez képezi a naponta végzett egészségügyi és meditációs gyakorlatok alapját. Legyen szó jógáról, tai-chiról vagy makahóról, a cél mindig az, hogy az életenergia, a prana, chi - vagy ki - szabadon áramolhasson a testben.”

 

Ahogy lélegzünk, olyanok vagyunk

Fontos az egyenes testtartás is, mert csak úgy tud a levegő akadálytalanul áramolni.

Ebből következtetni lehet az érintett személy jellemére és életenergia-tartalékaira.

Légzésünkkor azt vesszük magunkhoz, amit az életünktől várunk: aki felületesen lélegzik, és nem vesz magához elég oxigént,

az az élet más területein is korlátok közé szorítja magát - aki pedig nem tud rendesen kilélegezni, annak egyébként sincs sok adnivalója.

Már kis többletoxigén is sokat tehet annak érdekében, hogy pótoljuk elhasznált energiánkat.” http://www.informed.hu/?tPath=/print/betegsegek/gyacs/application&article_print=yes&article_id=87928

 

 

Ne vitázz arról, ami világos, mint a nap. (Erasmus)

 

,,A megvilágosodott lények a világ alapvető tisztaságát észlelik. Míg azok a lények, akiknek az elméje kusza, zavaros a szennyeződésektől, egy szennyezett világot észlelnek.”

 

,,Nem te vagy a felelős azokért a hátráltató, negatív programokért, amiket gyerekkorodban építettél magadba.

Viszont felnőttként 100%-ban a te felelősséged, hogy kijavítsd és felül írd ezeket. Amikor másokat teszel felelőssé, egyszerűen elveszíted a változtatáshoz szükséges erődet.”  

,,Aki sikeres az azért sikeres, mert sikeres szokásaik vannak. Fel kell venni azokat a szokásokat, melyek hozzá segítenek a sikerekhez.”

,,Úgy vehetsz fel új szokásokat, ahogy felvetted a meglévőket – ismétlés útján.”

 

 

Vegyen mély lélegzetet! Amikor csak teheti, lélegezzen fel!

 

A hasi légzés

Ha azt akarod hogy vonzó legyél, hogy több barátod legyen, sikeres partner kapcsolatot élj át, és stabil legyen idegrendszered, hogy végre kidobj minden szedáló és nyugtató gyógyszer, és elemed feltöltve legyen a küzdelmes hétköznapokhoz, végezz hasi légzést !

Hasi légzés, töltsed föl a belső akkumulátort! Töltsed föl a belső akkumulátort, végezz hasi légzést, akár váltott orrlikú légzéssel is....a tan tiant, illetve a napfonatodat feltölti energiával kb 15-20-lélegzet vétel után ellenőrizd karhosszteszttel hogy a a köldököd alatti területet " edényt ", hogy meg telt -e? A megszerzett energiát, aztán szétoszthatod csak csupán azzal, hogy a nyelvedet a szájpadlásra rakod oda ahol fémes ízt érzel...olyan érzés mintha elemet nyalogatnál...abban a pillanatban az energia szétáramlik a testedben, a kormányzó és befogadó meridiánok összekötésekor...ugyanis a nyelved kapcsolóként működik.

Hasi légzés után a csókolózás hatása is erősebb lehet, sőt nem kizárt hogy orgazmust vált ki.                                               

Ha feszült ideges vagy, állj vagy ülj kényelmesen egyenesen, és gondolj a tan tianodra a köldök alatti területre, pillanatok alatt megnyugszol és feltölt.
de ennek előfeltétele hogy az aksi töltve legyen ...ha a karok teszteléskor egyformák , minden rendben , akkor töltve vagy ...amenyiben eltérők a karok hosszúsága, és minél nagyobb ez az eltérés, annál inkább itt az ideje légzéssel való feltöltésének.

"A hasi agy „magas fokú intelligenciával” rendelkezik –vezérli az energiaforgalmat, kémiai anyagok millióit elemzik. Szervezi a legveszélyesebb hódítók elleni harcot, azok a mikroorganizmusok, melyek béltraktust milliószámra ellepik, ugyanúgy nem jutnak be a szervezet belsejébe, mint azok, amikből naponta töménytelen mennyiséget nyelünk le. A bél a test legnagyobb védekező-szerve, itt található az immunsejtek 70%-a…. A hasban lévő gondolkodó szerv független lélek a testben – vibráló, modern adatfeldolgozó központ. Érzékelő-receptorainak adatait maga tudja generálni, feldolgozni. Reakciók egész sorát koordinálja. Utasítást ad a szomszédos szerveknek, irányítja a fertőzések kivédését és az izommozgást. Funkcionálisan szervezett keringési rendszerekkel dolgozik. Képes arra, hogy a különböző állapotokat feljegyezze és reagáljon rájuk. (dr Vargha Zoltán)"

Forrás: http://repaelixir.blogspot.hu/2015/03/dr-vargha-zoltan-irasa-ami-biztat-is.html

El kell érni, hogy a mindennapokban e légzésformával lélegezzünk ki és be.

 

A civilizált emberek többsége felületesen lélegzik, a rekeszizom teljes kihasználása nélkül.

Mozgásszegény életmódunk, a rohanás, a növekvő elvárások hatására légzésünk "ellaposodott", csupán gyengén "pihegünk". Mivel ez a légzésforma a szervezetre igen negatív hatást gyakorol, fontos hogy megértsük kihatásait!
Szervezetünk egyik legfontosabb méregtelenítő szerve a tüdő.

Amikor mélyen lélegzünk, használjuk a rekeszizmot, ezáltal oxigén jut a tüdő minden részébe, nyomást gyakorolva a hasra. Ez a nyomás hozzájárul a jó emésztéshez, a fokozott oxigén ellátottság pozitívan befolyásolja a vér összetételét és keringését, erősödnek a szívizmok és a tüdő.
A vér zsírtartalmának kiegyensúlyozása is javul, ami hosszú távon csökkenti a szívinfarktus és a szélütés előfordulását. Emellett megfigyelhetjük a légző gyakorlat pozitív hatását a máj, a lép és a hasnyálmirigy működésére is. A hasnyálmirigy jobb működésével a vércukorszint is kiegyensúlyozódik, csökkentve a késői cukorbetegség előfordulását. Az "élelmiszerek"–ben sok veszélyes és rákkeltő anyag van, amelyek méregtelenítés hiányában felhalmozódhatnak a szervezetben és visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el.

Rendszeres sporttal, légző gyakorlatokkal és magas rosttartalmú táplálékok fogyasztásával azonban fel tudjuk gyorsítani az emésztési folyamatot, és gyorsabban el tudjuk távolítani a rákkeltő vegyületeket, megakadályozva, hogy káros hatást fejtsenek ki.

A helyes légzés hatással van a tudati folyamatokra is, nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a vérnyomást.

Kilégzéskor eltávozik a sejtekből a felesleges széndioxid, ami a savtalanítás fontos eszköze.

http://prananadi-miskolc.hu/joga.html

 

A mélylégzés endorfint szabadít fel a szervezetben, amelynek jól ismert természetes fájdalomcsillapító és hangulatjavító hatása.

Figyeljük csak meg a gyerekeket! Számukra mi sem természetesebb, mint hogy a hasi légzést használják, ahogy alvás közben a felnőttek is ösztönösen erre a légzéstechnikára váltanak.

A mélylégzésnek köszönhetően a rekeszizom fel és le mozgása méregtelenítő hatást fejt ki a szervekre és fokozódik azok vérellátása is. Amikor a tüdő legalsó területei telnek meg levegővel, finom nyomást gyakorolnak a rekeszizomra.

A rekeszizom mozgására a hasi terület is prés alá kerül, kifelé mozdul, ami az úgynevezett vagus idegre fejti ki hatását és kiváltja a szervezetben az úgynevezett relaxációs választ. A folyamat segít nyugalmi állapotra hangolni a harcra kész szervezetet.

Az oxigénnek köszönhetően testünk energiaellátása megnő.

Napi néhány perc gyakorlás hatékonyan csökkenti a stresszt, ellazítja az elmét és javítja az alvás minőségét is.

Szerotonint szabadít fel a szervezetben, amely közismert hangulatstabilizáló hatásáról, csökken a vérnyomás, és a pulzus, lecsillapodik a légzés ritmusa, az agy alpha hullámok kibocsátására hangolódik.

Néhány helyesen elvégzett hasi légzés mindössze húsz másodperc alatt képes elérni mindezt.

A felszínes, mellkasi légzés ezektől a jótékony hatásoktól megfoszt bennünket.

Ha a mellkasi terület vesz részt túlnyomó részt a légzésben, érzékenyít bennünket a „harcolj vagy menekülj” stresszválaszra, amelynek köszönhetően szervezetünket stressz hormonok, adrenalin és kortizol árasztja el.

Három-négy nap után idegrendszerünk krónikus stressz hatása alá kerül, amely nyugtalanná teszi az alvást, növeli a vágyat a zsíros és cukortartalmú ételek iránt, illetve gyengíti az immunrendszert, mivel a T-sejteket és az Killer-sejteket is pusztítja. Emésztési problémák jelentkeznek, megjelenik a fizikai és a mentális fáradtság érzése, csökken az állóképesség.

A tudatos légzés azonban kioltja a stresszválaszt, mivel nyugalmi állapotra hangol és a szervezet csak az egyik üzemmódban képes funkcionálni.

Ha a légzés felületessé válik, a kardiovaszkuláris rendszer kompenzációra törekszik, hogy minél több oxigént, minél rövidebb idő alatt igyekszik eljuttatni a szervekhez.

Ennek hatására a vörösvértest termelés is megnövekszik, ami szintén azt a célt szolgálja, hogy oxigén juthasson el a kapillárisokhoz. A szív is intenzívebb munkára van fogva, hogy meggyorsítsa az oxigénszállítást, habár a vörösvértestek megszaporodása miatta a vár sűrűbbé válik, tehát a szívre még nagyobb munka nehezedik. A belélegzett oxigén mintegy 25%-át hasznosítja a szervezet, ezért kifejezetten fontos, hogy minél nagyobb mennyiségben vegyük magunkhoz.

Tapasztalja meg a hasi légzés jótékony hatásait! Meg fog lepődni, hogy az indulatlevezetésben is milyen hatékony segítséget nyújt majd ez az egyszerű technika.

http://konfliktusklinika.blogspot.hu/2013/11/egyszeru-es-nagyszeru-erzelemkontroll.html

 

Ezzel a légzéssel masszírozzuk a szívet és a tüdőbe a lehető legtöbb levegő áramlik, cserélődik.

Olyan területek is mozgásba jönnek, melyeket a mindennapok során nem használsz.

Belégzéskor a rekeszizom a hasi szerveket érinti kilégzéskor, pedig a tüdőt és szívet.

Természetes módon nyugtat és elmélyíti a légzést, ugyanakkor növeli a tüdőkapacitást.

http://www.harmonet.hu/ezoteria/20918-legzestipusok-es-hatasai-az-emberi-testre.html

https://amegoldas.eoldal.hu/img/original/3496/hasi-legzes-nyugtato.jpg

 

A légzés legtöbbünk számára egy tudattalan folyamat és pusztán funkcionális szerepet tulajdonítunk neki. Ez azért helytelen megközelítés, mert számos jó légzéstechnika tudatos gyakorlása

• képes feloldani benned a feszültséget,

• növeli a stressztűrő képességedet,

• fokozza a teljesítményedet, és

• erősíti az immunrendszert a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

 A helytelen légzés

• pánik hangulathoz,

• alvásproblémákhoz és

• depresszióhoz vezethet.

A helyes légzést sosem késő megtanulni, de a saját érdekünkben jobb minél hamarabb.

 

A csecsemő még tudja, te már nem!

Megtörtént már veled, hogy valami vagy valaki annyira felidegesített, hogy kifogytál a levegőből, és csak kapkodsz az után? Ilyenkor izzadsz, nem tudsz tisztán gondolkodni és a szíved hevesen ver.

Az ilyen reakciókért is a helytelen légzéstechnika vonható felelősségre.

Néha ösztönösen megérezzük, hogy egy nagy levegővétel lenyugtatna bennünket, de mert a helyes légzés nem épült be az automatikus szokásaink közé, sajnos elmarad a mély levegővétel.

Minden csecsemő helyes hasi légzéssel lélegzik. Ha megfigyeled az alvó gyerekeket, látod, hogy a hasuk mozog inkább, mint a mellkasuk.

Ahogy növünk, és egyre több konfliktussal találjuk szembe magunkat, a szervezet stresszre adott egyik válaszreakciója az apró rövid lélegzetvétel.

Az életünkben állandósuló nyomás, feszültség, egyre több elvárás, és megfeleléskényszer hatására szokásunkká válik az apró, rövid lélegzetvétel.

Ezzel a tüdő teljes kapacitásának csak 1/3-át veszzük igénybe.

Ez a sok rövid levegővétel csökkenti az oxigén-szén-dioxid gázcsere hatékonyságát és egyensúlyát.

A CO2 hiánya pánik rohamokhoz, álmatlansághoz, szédülékenységhez és indokolatlan fáradékonysághoz vezet.

Az oxigén csökkentett bevitele egyenértékű a lopással, mert az olyan, mintha ellopnád egyes szerveidtől az életadó tápanyagot.

A kapkodó, rövid légzés felgyorsítja a szívverést,

és tovább fokozza bennünk a feszültséget,

illetve miután fokozott mennyiségben lélegzünk ki ilyenkor szén-dioxidot, pánik rohamot is előidézhet.

A pánik roham tüneteit csökkenti, ha az alany papírzacskón keresztül lélegzik ki és be,

mert ezáltal újra belélegzi azt a szén-dioxidot, aminek vesztesége fokozza a feszültséget.

Hogyan legyél boldogabb?

A helyes légzés során használnod kell a rekeszizmodat ami mellkas és a hasüreg közötti izomlemez.

Ha kényelmesen ülsz, vagy a földön háton fekszel, a következőképpen tapinthatod ki a rekeszizmot: helyezd a bal kezedet a mellkasod felső részére, a jobb kezedet pedig a hasadra, a bordáid alá. Amikor levegőt veszel, a bal kezednek nyugalomban kellene maradnia, míg a jobb kezednek a hasadon le-fel mozdulnia. Ha mégis a bal kezed mozog, az azt jelenti, nem használod a rekeszizmodat úgy, ahogy kellene.

Tanuld meg tudatosan használni a rekeszizmot és irányítani a légzésedet,

mert általa nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb ember válik belőled.

A lassú, ritmikus lélegzés segíti az oxigén és a szén-dioxid hatékony áramlást, lelassítja a szívverést, ellazít és biztosítja a véráramban lévő tápanyagok szállítását. Az izmok is elegendő mennyiségű energiát adó oxigénhez jutnak, amit olajozott működésükkel hálálnak meg.

http://gyorismegyesulet.uw.hu/legzogyakorlat.htm

 

 

A megfelelő rágással biztosított optimális előemésztés segíti a belek és a gyomor munkáját. Táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy:

32 szer rágjunk meg minden falatot. De számolás helyett elég. ha addig rágjunk míg folyékonnyá nem válik a táplálék.

Ezzel biztosíthatjuk a létfontosságú vitaminok és tápanyagok optimális felhasználását és érezhetően erősödni fog az immunrendszerünk. Ezenkívül az alapos rágás tökéletesen megbízható módszer, hogy lefogyjunk, és egész életünkben megtartsuk ideális testsúlyunkat Az alapos, lassú rágás megteremti a harmonikus lelkiállapot feltételét is. Az alapos rágós során az evés valóságos meditatív élménye válik és boldogságérzetet okoz, mert ha így rágunk agyunkban termelődni kezd a szerotonin elnevezésű boldogsághormon.

 

Napi többszöri jó pár másodperces nyújtózkodás, nyújtás. Az energia-folyásnak biztosít jobb teret a testben.

 

Illóolajok (rózsa – jázmin – ylang-ylang, citrom, citromfű, mósusz és vanília, szantál, bergamott, narancs és gyömbér, cédrusfa, orchidea, eukaliptusz, borsmenta, geránium, lime, bazsalikom, szegfűszeg, tömjén, zsálya, levendula, rozmaring, boróka, kardamom, majoránna, neroli, rózsafa, lótusz stb.) (Terhes érdeklődjön, hogy melyiket mikor lehet)

Illóolajok auránkat védőréteggel töltik fel. Semlegesítik a feszültséget és a diszharmonikus hatásokat.

Az esszenciális illóolajok használata abból a célból, hogy kiegyensúlyozzuk és harmonizáljuk az energetikai és fizikai test, valamint a tudat (az érzelmek és a gondolatok) működését, és segítsük a test öngyógyító képességének kibontakozását. Az aromaterápia segítségével feloldódhatunk, lazíthatunk, illetve fenntarthatjuk, megújíthatjuk fizikai és szellemi erőnket. A fantasztikus bennük az, hogy az emberi szervezet egészére képesek hatni: mind a fizikai tünetekre, mind pedig a viselkedésre, hangulatra, lélekre!

Az illatok növelik az örömöt, nyugtatnak, erősítenek, fejlesztik a képességeinket, készségeinket (pl. kommunikáció), kisugárzásunkat. Jó hatással vannak a testre – lélekre – szellemre, érzelmeinkre, önmagunkkal és másokkal való kapcsolatunkra.


 

Piros – Energia, Életöröm, Bátorság, Önbizalom, Optimizmus, Magabiztosság, Határozottság, Akaraterő, Figyelem, Élénkítő, Pozitivitás, Vitalitás, Szerelem.

Narancssárga – Vitalizálás, Életöröm, Boldogság, Jókedv, Önbizalom, Felfrissít, Derűlátás, Találékonyság, Kreativitás, Korlátoktól felszabadít, Örömérzet, Szexualitás, Tanulás.

Sárga – Jókedv, Önbecsülés, Inspiráció, Energetizáló, Optimizmus, Önbizalom, Nyugalom, Belső bölcsesség, Tanulás, Könnyedtség.

Rózsaszín – Nyugtató, Önbecsülés, Önbizalom, Szeretet.

Zöld – Nyugalom, Derűlátás, Erősítő, Teremtő energia, Pozitivitás, Ellazító, Kreativitás, Egyensúly, Összhang, Harmónia, Szeretet.

Kék – Béke, Stabilitás, Határozottság, Felfrissít, Pihentet, Bizalom, Könnyedtség, Gyógyít, Elégedettség, Ellazít és Nyugtat, Tanulás, Kreativitás.

Ibolya – Szellemi erő, Mentális energia. Inspiráció, Feloldja a korlátokat, Belső tisztulás, Odaadás, Harmonizáló, Nyugalom.

Indigókék – Béke, Átalakít, Kitisztít-Megtisztít, Intuíció, Képzelőerő és Cselekedet.

Lila – Nyugtat és erősít, Egyensúly, Energetizál, Kreativitás és Inspiráció, Ösztönző, Tanulás, Szeretet.

Fehér – Béke, tisztít, gyógyít, frissít, – más színekkel kombinálva még erősebb hatás.

 

Színes természet látványa, nézése (pl. kék ég, kék ég fehér felhőkkel, éjszakai ég, színes virágok, dús zöld fák).

Színek vizualizálása. Színek képen (pl. naplemente, virágok). Színes ruhák viselése. Színes ételek fogyasztása.

 

Csakrák (fő energiaközpontok a testben)

Csak akkor egészséges az ember és érzi jól magát, ha minden csakrája kiegyensúlyozottan és optimálisan működik.

Fontos, hogy a csakrák jól működjenek - az adott csakrához tartozó szervek  megfelelő energiát kapjanak, mert befolyásolják nemcsak a szervek működését, de az érzelmeket és a gondolatokat is.

Nagyon fontos tehát, hogy csakráinkat mindig tisztán és egyensúlyban tartsuk. Minden csakra bizonyos minőségért felelős, mint például szellemi tisztaság, kreativitás, szeretet, vitális vagy szexuális erő.

Ha a csakrák fejlettek, akkor nyitottak és intenzíven sugározzák ki az energiájukat.

A fejlett csakrákkal rendelkező embereket erőteljes kisugárzás jellemzi.

Azokat az embereket, akiknek nyitott a szív-csakrájuk áthatja a szeretet.

Az ilyen emberek melegszívűek, együttérzőek, és intenzíven ki is sugározzák.

Amikor túlterheltek, stresszesek, feszültek vagyunk, rossz gondolataink vannak, akkor a csakrákat érdemes időközönként feltölteni, harmonizálni.

Az introvertált vagy beteg emberek csakrái gyakran csak egy pillanatra nyílnak meg, akkor is csak mérsékelten, így csak csekély mennyiségű energia tud beáramlani a testükbe.

Egy energetikai probléma megoldása mindenképpen a csakrák tisztításával, a csakrákban folyó energiaáramlás helyreállításával kezdődik.

 

 1. Csakra – Stabilitás, Életerő, Egzisztencia, Belső erő, Önbecsülés, Biztonság, Kitartás, Öröm, Fizikai erő, Önbizalom, Szexualitás, Család.
 2. Csakra – Vidámság, Energia, Jólét, Érzések-érzelmek, Vonzerő, Irányítás képessége, Kreativitás, Önbecsülés, Öröm és a frusztrációk, Adni és elfogadni, Alkotó energiák, lelkesedés, Az emberekhez való viszonyunkat – főként a másik nemmel való kapcsolatunk, Gyengédség, Szexualitás,

3.

,,Ha érzéseinket, a vágyainkat és élettapasztalatainkat helyesen dolgozzuk fel,

a 3. csakra ellazul és megnyílik, egyre több fény áramlik belénk, életünk és vitalitásunk egyre világosabbá válik.

Ettől függ pl. a boldogságunk, hangulatunk. A fény mennyisége határozza meg tisztánlátásunk fokát is.”

,,Diszharmonikus működésnél mindent eszünkkel akarunk megoldani. Belső nyugtalanság és elégedetlenség hajt, ami oka valószínűleg, hogy gyerek és kamaszkorban kevés elismerésben volt részünk. Nem fejlődött ki helyes önértékelés, és a külvilágban keressük az önigazolást. Ezért kell a külső gazdagság.”

Sárga –  Hangulat, Optimizmus, Kapcsolatteremtés, Belső erő, Lelkesedés, Belső fáradtság ellen,

Serkenti az agyi és mentális funkciókat.

Fizikai és lelki problémák feldolgozásában is segít. Nyugtatólag hat, Serkenti a szellemi aktivitást és felszínre hozza a belső bölcsességet.

Solar plexusunk, a vegetatív működés székhelye közvetlen összeköttetésben áll ezzel a színnel, így rajta keresztül megszüntethetők az ún. vegetatív zavarok. A sárga élénkíti az idegrendszert. Hatásos az idegrendszeri betegségek (fóbiák) ellen.

A napsugár fényére emlékeztető tiszta sárga szín erősíti és aktiválja a 3. csakrát.

4. Csakra – A Szív csakra irányítja a szeretetet, együttérzést, önbizalmat, önmagunk elfogadását, inspirációt, reményt, nagylelkűséget valamint árnyoldalai a kétségbeesés, gyűlölet, irigység, félelem, féltékenység és harag. Szeretet, együttérzés, jószívűség, odaadás, gyógyítás.

Segít az élet szépségének felismerésében.

,,Ahogy fejlődik a szív-csakránk, úgy fejlődik a 3. szem-csakránk is.

Ha jól működik, a közelben lévő emberek kibékülnek, gyógyulnak. Természetes melegséget, kedvességet, boldogságot sugárzunk ki, és ez embertársainkat is boldogsággal tölti el. A szívünkben rejlő szeretet kifinomítja az érzékelésünket is.”

Diszharmonikus működés: másokért élünk, de mégse érezzük, hogy szeretetben élünk. Titokban valamilyen elismerésre, visszajelzésre vágyunk.

Csökkentett működés: sebezhetővé válunk, és elkezdünk függeni másoktól. Ha megbántanak, visszahúzódunk csigavárunkba szomorúak és letörtek leszünk. Szeretnénk szeretetet adni, de félünk az újabb elutasítástól. Lehet, hogy szeretet hiányunkat túlzott kedvességgel próbáljuk kompenzálni.

Ha valaki szívünk közelébe akar kerülni, vagy kitérünk vagy bezárkózunk mert félünk, hogy sérülünk.

Ha teljesen zárt a szív-csakra, akkor közöny, érdektelenség, szenvtelenség uralja az életünket.

Kiegyensúlyozatlansága elkeseredettséghez, irigységhez, önbizalmi problémákhoz vezet. A csakra kiegyensúlyozatlanságát mutatják pl. önfegyelem hiánya, kapcsolati nehézségek, saját boldogságunkat másoktól függővé tenni, mások életét átélni, kizárólag másokért élni, miközben nincsenek saját céljaink.

Különösen a szív-csakra tisztítására figyeljünk, hiszen ez a csakra-rendszer központja, itt van a szeretet, mely nyitottá tesz minket az élet és más emberek felé.

Ha sikerül megnyitnunk a szív-csakránkat, az emberekben egyre több pozitív tulajdonságot fedezzük fel, elkezdjünk becsülni őket és automatikusan csak a pozitív kisugárzásokat engedjük magunkhoz.

A szeretet képes semlegesíteni a csakráinkat újra összezáró feszültségeket.

Ha a szív-csakránk nyitott, elérhetjük, hogy a többi csakránk is nyitva maradjon, és a bennünk rejlő erőket a lehető leghatékonyabban használja ki.

A Szív-csakra képes semlegesíteni és eltávolítani a negatív hullámokat.

Ha két ember szereti egymást a szív-csakrájuk megnyílik és szexuális életük is jobb lesz.

A halvány rózsaszín hatására szív-csakránkban felébred a lágy, simogató szeretet és a gyengédség érzése.

Ugyanezeket a hatásokat váltja ki a rózsakvarc, vagy a hárfa és hegedű lágy dallamai.

De egy gyengéd, szeretetteljes érintés is megfelelő rezgést válthat ki a szív-csakránkban

és elősegíti annak megnyílását és saját rezgésének aktívvá válását.

,,Ha megtanuljuk feloldani a negatív oldalt, szeretetből beszélni és vibrálni, akkor az együttérzés mély érzését tapasztalhatjuk meg önmagunkban.” 

,,A csecsemőmirigy a szívcsakrához (energiaközpont) tartozik. Tehát amikor az immunrendszerem sérül, akkor az azt jelzi, hogy szeretetigényem is igen nagy. Az agyam is nagyon szorosan kapcsolódik az immunrendszeremhez, és bizonyos agyi állapotok nagy hatással lehetnek az immunrendszerem működésére.

A szívcsakra szintjén kezdünk tudatára ébredni mentális képességeinknek. Felfedezzük magunkba azt a hajtóerőt, amely arra ösztönöz, hogy intellektuális témákkal foglalkozzunk.”

 

5. Csakra - Ez a kommunikáció, kifejezés és ítélés csakrája.

Itt található az emberi kommunikáció és kifejezőképesség, a nyitottság és az inspiráció központja.

Ezen a csakrán keresztül fejezzük ki ami bennünk van pl. boldogság, szomorúság, szerelem, harag, valamint gondolatainkat és belső világunkat.

A Torok csakra irányítja

- az önkifejezést,

- igazmondást,

- kreativitást (különösen az írást és a beszédet),

- hitet,

- döntési képességet és

- akaraterőt.

- a megvalósítási és kivitelezési képességünket.

Ha tökéletesen működik akkor őszintén, félelem nélkül tudjuk kifejezni magunkat. Akár gyengeségeinket is.

Képesek vagyunk a hallgatásra, a megértésre, beszédünk fantáziadús, világos lesz, és a legtökéletesebben tudjuk önmagunkat kifejezni.

Tudunk nemet mondani, ha azt kell. Nem befolyásolnak mások véleményei, szabadok vagyunk.

Nyitottá válik az ember, ami szükséges többek közt a ,,finomfizikai” dimenzió megismeréséhez.

Egész lényünk önkifejeződése boldogsággal és tökéletesség érzésével tölt el minket.

Diszharmonikus működés: A ,,fej” és a test nem értik meg egymást. Érzéseinket elfojtjuk és ezek meggondolatlan cselekedetek formájában törnek elő. A másik esett, hogy a ,,ráció” szintjén megtagadjuk az érzéseinket, megtagadjuk a bölcsek szavait, és csak azokat engedjük be amelyek nem ütköznek embertársaink ítéletébe.

A félelem és bűntudat megakadályoz bennünket, hogy olyannak lássuk és láttassuk magunkat amilyenek vagyunk, valamint hogy érzéseinket, vágyainkat őszintén kimutassuk.

Beszédünk vagy durva, bádoratlan vagy kimért, tárgyilagos. Túl hangosan beszélünk, de szavainknak nincs igazi tartalma.

Ha a fejben ragadnak meg a spirituális energiák, akkor nehezen jutunk el az érzelmeinkig, mivel az alsó csakrák nem adják át a stabilitást és erőt, mely a belső szellemiséghez kell.

Árnyoldalai a különféle függőségek, kritizálási kényszer, a tekintély hiánya, határozatlanság.

Az Ötödik csakra tárol olyan információkat, mint pl. önismeret és igazság, attitűdök és a hallás, tapintás és szaglás érzékei.

Kiegyensúlyozatlan működése megfelelési kényszert, túlzott aggódást, visszahúzódást eredményez.

A csakra kiegyensúlyozatlanságát mutatják pl. önkifejezés nehézségei, gyenge tanulási képesség, megrögzött hazudozás, félelem, kétkedés és bizonytalanság.

Csökkentett működés esetén: Félénkség, visszahúzódás kifejezés-képtelenség, az élet felszínes dolgairól beszélünk csak,

és úgy érezzük ha valami lényegeset, fontosat akarunk mondani -  ,,gombóc” lenne a torkunkban, dadogni kezdünk. Ha túl működik, értelmetlen szavak özönével próbáljuk kifejezni magunkat.

Bizonytalanok vagyunk, mások véleményére várunk, és szeretnénk megfelelni az elvárásoknak. És nem bízunk az intuíciónkban.

A köznyelv is úgy tartja: gombóc van a torkában. Kék sál viselése ajánlott

6. Csakra

Ez a csakra irányítja a spirituális irányultságot és a bölcsességet. Ez az álmok, belső látás és a szellemi élet pontja.

A felsőbbrendű szellemi-erők, az intellektus, a tisztánlátás, az emlékezőtehetség és az akarat színhelye.

Hozzátartozik a felismerés, az intuíció, a belső értékek kifejlődése, akarati tervek és a megnyilvánulás is.

Testi szinten pedig a központi idegrendszer irányítója.

Ez a csakra felelős az intuitív intelligenciánkért, az érzékfeletti észlelésért és az egyetemes tudatunkért. Alapelve a lét megismerése. Segít megkülönböztetni a valóságot a képzelettől, lehetővé teszi számunkra a magatartásunk és a hiedelmeink újraértékelését.

Ha az energiafolyam gátakba ütközik ebben a csakrában, akkor bizalmatlanok leszünk, és kételkedni fogunk önmagunkban.

A nyitott és tiszta csakra hatására kapcsolatba kerülünk belső bölcsességünkkel, útmutatást kapunk a döntéseinkhez.

A Harmadik szem csakra irányítja a megértést, a valóság észlelését, tárgyilagosságot, nyitottságot, illetve hogy bízzunk saját intuícióinkban és meglátásainkban, valamint hogy kifejleszthessük pszichikai képességeinket.

Önmegvalósítás és rejtett, elnyomott negatív gondolataink felszabadítása.

A tanítások szerint meditáció közben ezzel lehet kapcsolatot teremteni az univerzummal és a magasabb rendű lényekkel.

A 3. szem által részesei lehetünk a képzelőerő megjelenéseinek.

A 3. szem irányítja a tudatosodás folyamatát.

Valamint a nevetést is irányítja.

A nyitott szív-csakrával együttműködve, akár gyógyító energiákat is kibocsáthatunk magunkból.

 

Egyidejűleg szabad bejárást élvezhetünk a természet összes fizikai realitása mögötti tartományba.

Ez a csakra vezérli a meditációt, az elmélkedés irányát, és az intuíciót.

Kevés ember van akinek teljesen nyitva van a 3. csakrája, de egyre több. Ehhez az állapothoz a tudat igen fejlett szintjére kell eljutnunk.

A teljesség megismerését célzó tudományos kutatás, valamint a mély filozófiai igazságok ismerete is, a részben nyitott és harmonikusan működő 3. szem meglétére utal.

Akinél jól működik, egyre jobban megérti, hogy a dolgok külső megjelenési formái csak hasonmásai a szellemi elv megnyilvánulásainak.

Egyre több emberben alakulnak ki a 6. csakra részképességei pl. tisztánlátás képessége. Mi is képesek lehetünk érzékeli a külvilág mögötti erőket, majd ezeket az energiákat tudatosan irányíthatjuk.

Csökkentett működés: Ha az energiaáramlás ebben a csakrában akadozik, csak a látható világ válik valóssá. Életünket az anyagi vágyak, a testi szükségletek, és a meggondolatlan érzelmek határozzák meg. A lelki konfliktusokat feleslegesnek és fárasztónak találjuk. Gondolkodásmódunkat főként a világban uralkodó vélemények és nézetek irányítják. De feledékenység és mások megértésének a képessége is hiányzik belőlünk, valamint nehéz helyzetben könnyen elvesztjük a fejünket.

6. csakra alulműködés van, ha sokk- vagy stresszhelyzetben képtelenek vagyunk világosan megfogalmazni a gondolatainkat.

A csakra kiegyensúlyozatlanságát mutatják pl. tanulási képtelenség, koordinációs problémák, alvászavarok. Fejfájás és látászavarok.

Áttetsző indigókék – megnyitja és tisztítja a 6. csakrát.

7. A fejtető-csakra (Korona-csakra)

 

Az emberben a legfelsőbb rendű tökéletesség színhelye.

Mint ahogy a színskála minden színe a fehérben egyesül, úgy egyesülnek az alsóbb csakrák energiái is a legfelsőbben. Ez az energiáik forrása és kiindulópontja.

A fejtető csakrán át sikerül tökéletesen megértenünk azt, amit korábban értelmileg és intuitív módon felfogtunk. Ennek a csakrának az ereje meghaladja a 3. szem-csakra erejét is. A tökéletesítését nagymértékben fokozza az ibolyakék szín, amely a meditáció és az odaadás színe.

A 7. csakra kiteljesedésével, a többi csakrában az utolsó gátak is feloldódnak és energiáik a legmagasabb frekvenciákon sugároznak. Legfelső szinten a fej körül tiszta fényből álló korona lesz.

Ez a csakra a szellemi ébredésünk, spirituális megvilágosodásunk csatornája, hozzáköt minket a nagyobb kozmikus energiához.

Előmozdítja a megvilágosodást és a tudást, valamint segít az alatta található hat másik csakra kiterjesztésében.

Itt élünk, és itt éljük meg önmagunkban Istent, itt egyesülünk az isteni eredettel, amelytől származunk. Saját energiamezőnk beleolvad az univerzális energiamezőbe. Szimbolikus jelentése az egyéniség, a gyógyítás, szolgálat, az élet értelmének a felismerése.

Valójában itt sohasem jönnek létre zárlatok, ez vagy fejlett vagy kevésbé fejlett.

 

Szív-csakra. Korszakunkban sok olyan betegség van, ami összefügg a szívcsakrával. Idetartoznak, például az allergiák és az immungyengeségek, amelyek száma egyre növekszik. A szívcsakrával döntjük el, hogy mit fogadunk el és mit nem. Fizikai síkon ennek az antitestképzés felel meg. Ahogyan az antitestek eldöntik, hogy mi használ nekünk, és mi árt, úgy teszünk mi is ilyen különbséget a szív és a szeretet síkján. A szívcsakránál gyakran kell feloldani egy bizonyos keserűséget. Ideális esetben ezzel megtanuljuk, kezelni a szomorúságot és a megbocsátást. A betegségek fő okai olyan fel nem dolgozott érzések, amelyek a szívcsakra körül páncélt képeznek. A porosz testtartás, ahol csak kihúzott mellel és behúzott hassal lehet közlekedni, e páncél kulturális megjelenése. Ezt a testtartást tudatosan sulykolták a katonákba, mivel elősegíti a nem kívánatos érzések kontrollját.

A zárt szívcsakra megmutatkozik a hajlott testtartásban is, ami a mi kultúránkban sokszor jellemző.

Ez megrövidíti a gerincet, ami szűkíti a szívcsakra területét, így az energiák nem tudnak megfelelően áramlani, és ez az érzelmi gátak létrejöttében nyilvánul meg. A hajlott testtartás a mellkas páncéljára is utal, amit a kialakulásakor még könnyű helyrehozni. Ilyenkor fontos, hogy olyan gyakran hajlítsuk hátra a gerincet, amilyen gyakran csak lehet. Ezt nem elég néhányszor elvégezni, hanem szokássá kell tenni: olvassunk például a hasunkon fekve, könyökölve. Meglepő, hogy mennyi mindent tudunk elvégezni ilyen testtartásban.

Ha rendszeresen gyakoroljuk ezt a testtartást, akkor különösebb erőfeszítés nélkül aktiválhatjuk és megnyithatjuk szívcsakránkat. Ha nyitottabb a szívcsakra, akkor több levegő kerül a mellkasba, ami kedvez az olyan érzéseknek, mint a szeretet és az együttérzés.

Autoimmun betegségek: Számuk szinte napról-napra növekszik, egyre újabb kórképek jelennek meg. Ezeknél a betegségeknél a saját test ellen ható antitestek jönnek létre.

A beteg szimbolikusan és fizikailag is önmaga ellen harcol.

E mögött mártír viselkedés, a saját szükségletek megtagadása áll. Az ilyen típusú betegségeknél különösen figyelni kell arra, hogy a beteg megélje szükségleteit.

Ez világosan utal a szívcsakrára, aminek a fő problémája

a másoktól való elhatárolódás, valamint a kapcsolatok és a gyengédség iránti szükségletünk kifejezése.

A szív jelképezi az anyát az emberi testben, és a szívcsakra minden problémája arra késztet bennünket, hogy gondoljuk át alaposan az anyánkkal való kapcsolatunkat.

A szívcsakrához tartozó lelki problémák elsősorban azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretetet adni és elfogadni.

A válasz megmutatkozik azokban a formákban, amelyekkel a szeretet ellen védekezünk: a megkeseredettségben, az egoizmusban és a keménységben, amelyet mások és önmagunk ellen egyaránt kifejleszthetünk. Forrás és a teljes cikk: http://kinai-medicina.tienshoni.hu/kinai-medicina/csakrak--energiakoezpontok-/szivcsakra-betegsegei.html

 

Korona-csakra. Amikor a korona-csakra kezd megnyílni egyre többször élünk meg olyan pillanatot, hogy tudatunk tökéletesen lenyugszik, megnyílik. És ebben a nyugalomban életünk tiszta létét éljük meg.

Ahogy fejlődik a korona-csakránk egyre több ilyen élményben lesz részünk és végül mindenhol, minden pillanatban jól érezzük magunkat.

Úgy érezzük mintha hosszú álomból ébredtünk volna, és mintha csak most kezdenénk élni. Mindenről amit eddig valóságnak érzékeltünk, kiderül csak illúzió, s rájövünk a lényeg: ez az állapot.

Valamint ha szeretnénk megtudni valamit, elég ha figyelmünket arra a dologra irányítjuk, és megkapjuk az információt.

Ezért most aztán mindent bele, tisztítsd, aktivizáld.

Életünknek azokban az éveiben, amikor az életciklusok változása során leginkább nyitottak vagyunk a korona-csakra energiáinak befogadására, a legtöbb esélyünk van arra, hogy az addigi fejlődésünk keretei között az ismeretek és a tökéletesség legmélyebb formáit fogadjuk magunkba. A meditáció nagyon sokat segít ebben.

Az első hat csakra nyitottsága és harmonikus működése az ismeretek, a tapasztalatok és a képességek teljességéhez vezet. De ha a 7. csakra nem teljesen nyitott, úgy érezzük, hogy elvagyunk szakítva a tökéletes léttől, nem szabadulunk félelmeinktől, ezáltal viszont a csakrák nem képesek teljes mértékben kihasználni a lehetőségeiket.

Az alkotás vágya és az energiák nem kerülhetnek összhangban. Ezért gyerünk aktiváld, ha nálad is ez fennáll. (Shalila Sharamon – Bodo J. Baginski – Rejtett Energiák – Gyógyítás a csakrák harmonizálásával.)

Gyökér-csakra, Szakrális-csakra (hasi-, szex-csakra), Napfonat-csakra (Solar plexus, köldök-csakra), Szív-csakra, Torok (nyak)-csakra, Harmadik-szem (homlok)-csakra, Korona (fejtető)-csakra. A gyökércsakra lefelé nyílik, a 2-6. csakra előre és hátra is, a koronacsakra felfelé nyílik.

Tisztítása, harmonizálása jótékony a fizikai-lelki-szellemi erőnlét, nyugalom, bőség, anyagi jólét, jobb kommunikáció, kapcsolatok, boldogság, stabilitás érdekében.

Csakrára a hozzátartozó szín vizualizálása, - a hozzátartozó színű ruha viselése, vagy rátevése, - a hozzátartozó színű természeti kép látványa, vizualizálása, - a hozzátartozó színű kinyíló virág vizualizálása, - a csakra forgásának a vizualizálása, - Mosoly és Szeretet energia a csakrákra, Ölelés, - Csakrák átlégzése. Gyengéden-finoman-nyugodtan, és gyorsan, nagyobb erővel.

Meditáció.

A csakráknak szükségük van a kellemes, szeretettel, örömmel végzett tevékenységekre.

Pozitív, felemelő energiát árasztó helyekre. (Lehet ez akár a saját lakásunk: színekkel, látvánnyal (pl. képek), hangokkal stb.

 

 

Elutasítás - Aki elutasításban szenved, az lényében és létezésében érzi sértve magát. Az élet nagyon korai szakaszában megjelenik. Az öt sérülés közül ez mutatkozik meg először.

Amíg nem képes az elutasítás ellenére boldognak lenni, addig szükségképpen csak elutasítást fog tapasztalni. Befelé fordul önmagába testileg és lelkileg. Egyedül akar lenni.

Minél mélyebb az elutasításból eredő sérülés,

annál erősebben vonzódik olyan körülményekhez, amelyek között elutasítják vagy ő utasít el valakit.

Elhagyás - A függő azt hiszi, hogy semmit sem képes egyedül véghezvinni. Látni lehet benne a segítségre szoruló kisgyereket.

Igazságtalanság - Mindenki megérdemli, hogy az érdemeit elismerjék és tiszteletben tartsák. Akivel igazságtalanul bánnak, úgy érzi, hogy nem tisztelik, vagy nem kapja meg, amit megérdemel.

Igazságtalannak találja, ha nem élheti meg az egyéniségét, nem lehet önmaga.

Például szenved a szülő hidegségétől, komolyságától, a gyakori kritikától. A szülő általában ugyanettől a sérüléstől szenved.

A merevség maszkját hozza létre. Elvágja magát az érzéseitől, hogy megvédje önmagát, de nagyon is érez.

A merev emberek nagyon érzékenyek, de ezt nem mutatják ki másoknak. Ezért tűnnek hidegnek és érzéketlennek.

Azt gondolja, hogy jobban értékelik azt, amit csinál, mint azt, hogy létezik. Hajlamos keresztbe fonni a karját és sötét ruhában járni. https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/5-lelki-serules-amelyek-miatt-nem-tudsz-onmagad-lenni/120572

Fogadd el, hogy a szorongás normális - Kutatások bizonyították, ha emlékezteted erre magadat,

elfogadod, hogy a szorongás természetes, akkor ez segít megszüntetni az öntudatlan, kellemetlen gondolatokat.

,,Ha egy életterületen aktuálisan nehézségeink is vannak, újra kell építeni ezt a területet az életünkben – más életterületeink még jól funkcionálhatnak.

Ezekből a jól működő területekből töltekezhetünk, erőt meríthetünk.”

1. Jelöld ki a határaidat, és tudj nemet mondani!!! Ez nagyon fontos, nem lehet elégszer ismételni!!

2. Kerüld a negatív, drámát keltő személyeket. Tarts velük fizikai távolságot is!!! Szakítsd meg velük a kapcsolatot!

3. Maradj pozitív, ne engedd kibillenteni magad!! Ne foglalkozz a drámáikkal!

Egy kutatás szerint minél nehezebben mondasz nemet egy kérésre, annál nagyobb valószínűséggel szenvedsz a későbbiekben a stressz, a depresszió és a kiégés kellemetlen tüneteitől.

A mentálisan erős emberek egyik leggyakoribb jellemzője, hogy képesek nemet mondani, és igyekeznek mindig egyértelműen fogalmazni, mikor álláspontjuknak hangot adnak.

Utasítsd el bátran az olyan kéréseket, amelyek elterelnék a figyelmedet a számodra fontos feladatokról illetve kötelezettségvállalásokról!

Ne ragaszkodj a megszokotthoz, csakis ahhoz, ami téged szolgál és boldoggá tesz.

Mikor elengedsz valakit, akkor azt békességben és szeretetben tudod megtenni, pontosan azért, mert már felkészültél a változásra.

Csípd fülön a rossz érzést kiváltó gondolatokat, és cseréld ki őket olyanokra,

amelyek jókedvvel és bizakodással töltenek el. Ezekkel a gondolatokkal fogod elérni, hogy betoppanjon a kedvesed.

Személyiségünk egy része mindig a negatívumokat fogja szemmel tartani, épp azért, hogy a vágyott harmóniát és békét egyre távolabb tudja tőlünk.

Ám emlékezz: saját magadat csak TE tudod boldoggá tenni, és ennek a módja az, hogy elhatározod:

olyan dolgokra összpontosítod a figyelmedet, amelyek örömöt okoznak neked.

,,– Ha valaki  reális önértékeléssel rendelkezik, könnyebben elfogadja és szeretni fogja magát.

Ez az elfogadás a külvilág felé egy kisugárzó nyugalommal jár, így az ilyen emberek közelében általában jó érzés lenni.

Ha pedig magunkkal tisztában vagyunk, azzal is tisztába kerülünk, milyen emberi kapcsolatokra vágyunk, olyan kapcsolatokat fogunk kialakítani, amelyek előre visznek, fejlesztenek.”

 

,,A szorongást, a stresszt és a félelmet egyetlen szó csökkentheti, és ha ezt beépítjük a gondolataikba,

pozitívabb, aktívabb, sikeresebb emberré válhatunk. Ez a szó pedig a a „mindazonáltal”.

Fontos, hogy a megfelelő kontextusban használd a szót, így egyszerre segíthet abban, hogy megfogalmazd a problémáidat,

és abban is, hogy túllépj rajtuk.

 „Csak azért akarok süteményt enni, mert ideges vagyok, és ez megnyugtat. Mindazonáltal tudom, hogy ezzel nem teszek jót magamnak, ezért inkább mással próbálom javítani a kedvemet.”

„Ez a projekt nem a terveimnek megfelelően alakult, mindazonáltal rögzítettem a hibákat, így már nem kell tartanom attól, hogy legközelebb is elkövetem őket.”

A doktor szerint az, hogy tudatosan kimondjuk, mit miért teszünk, vagy hogy felismerjük, mi áll a cselekedeteink valódi hátterében,

segít, hogy megértsük a saját negatív érzelmeinket, innen pedig már csak egy lépés, hogy orvosolni is tudjuk őket.

A szó kimondása – vagy legalábbis kigondolása – arra is kényszerít bennünket, hogy a kellemetlen helyzetekben is ránézzünk az érme másik oldalára, és felismerjük, hogy mindig van egyfajta hasznunk is az eseményeken.”

 

Nekem a legjobb kell. (Nekem a legjobb - Szerelem, ..ház, állás kell).

 

Ha felhergeled és belepörgeted magad, akkor már inkább a jóra, kellemesre, álmaidra, szeretetre.

Szakértők szerint minél gyakrabban csókolózik egy pár,                

annál boldogabbak, sőt, ezáltal sokkal hosszabb ideig maradnak együtt.

Hasi légzés után a csókolózás hatása is erősebb lehet, sőt nem kizárt hogy orgazmust vált ki.

Kutatások szerint, amennyiben valaki erőteljes és határozott testbeszédet alkalmaz tudatosan,

meg tudja változtatni az ember hormonjait és viselkedését, mintha valóban erőteljes és határozott lenne!

“Ahelyett, hogy engednénk, hogy érzelmeink magukkal ragadjanak és kelepcébe csaljanak, hagyjuk, hadd tűnjenek el, mint az ujjunkkal vízbe írt betűk.” - Dilgo Khyentsé Rinpoché

,,Amikor az emberi egyéni tudatosság elér egy bizonyos fejlődési szakaszokat, a sziddhik (misztikus képességek, a tudat különleges erői-képességei) spontán megnyilvánulnak. A sziddhik a fejlődés természetes kifejeződései.”

 

Mindig meg voltam győződve, hogy a hozzáértés, a képesség saját szintje felé gravitál.

Ha rendelkezzünk a képességgel, a társadalomnak arra a szintjére kell emelkednünk, ahol ez a képesség ,,otthon van”. …

Emlékezzünk rá: A hozzáértés saját szintje felé gravitál. Ha rendelkezzünk hozzáértéssel a ,,megfelelő” emberek meg fognak minket találni. (Harry Lorayne)

 

 

,,Az önbizalom a kulcsa minden sikernek. legyen az párkapcsolati vagy éppen munkahelyi. Önbizalom alapja viszont a biztos tudás és képesség, készségek." (Molnár József)

 

 

Ha valaki el akar érni egy vágyott dolgot, akkor ahhoz a megfelelő képesség, akarat, és rezgés kell. (Joseph Miller)

 

 

Nem engedem meg, hogy mocskos lábbal végig gázoljanak az elmémen. Ahogy valaki negatív az én környezetemben, én ott megszakítom vele egy életre a kapcsolatot. És ezt sokan azt mondják, - hú ez túl kemény. A döntés, a választás a miénk. Én így döntöttem, én ezt választom. ... Ne mond nekem, hogy a te környezeted negatív. Van választásod. Ott veszíted el az életed fölötti irányítást, amikor azt mondod, hogy: - nincs.  Pedig van választásod. Mindig van választásod. És neked is van hatásod, arra, hogy mit kezdesz a mai napoddal, mit kezdesz a holnapi napoddal, minden egyes napoddal. ….Inkább égek a tűzben, mint hogy ázzak a húgyban …Vagy igazán élek, vagy sehogy, s erre biztatlak téged is, hogy merj élni….Figyelj oda, hogy mit mondasz…mert a pecsétre az van írva, hogy: Jóváhagyva. Ha te azt mondod, hogy: Magyarországon nem lehet sikereket elérni..púff ott a pecsét..ha te azt mondod, hogy: Igen, lehet hogy eddig még nem érte el senki, de én, én megmutatom, én el fogom érni. Hidd el, hogy csak idő kérdése. Már úton van a pecsét. Ember, bármit meg tudsz csinálni az életben. Ha nekem sikerült, neked is fog. Merj kilógni a sorból. Merj önmagad lenni. Az eredeti festmény mindig többet ér, mint a másolat. Hiába akar a környezeted beállítani a sorba, te merj menni előre padlógázzal, és gondolkozz nagyban. Gondolkozz nagyban. …Nincsenek túl nagy célok, csak túl rövid határidők. Merj álmodni. Hidd el bármit eltudsz érni az életben. (Szabó Péter)

https://www.facebook.com/peter.szabo.3956/videos/vb.230189540492437/495283927316329/?type=2&theater

 

Mindenki úgy él, azt mondja, olyan, amilyen tudat rezgésen-frekvencián van…s nyilván zokon lehet venni, az éppen azon a frekvencián való rezgését, s az ezáltali kijelentéseit..de fölösleges. (mj)

 

Nem kell készpénznek venni mások gondolatait, ők is stressz helyzetben mondanak hülyeséget, nem racionálisak.

 

Csak egy vélemény, nem muszáj elfogadni, azonosulni vele

 

 A rossz, káros hatású szomszéd - ez nem jó, mert kárt okoznak a lelkünknek, és mert mi ezt nem szeretjük, nekünk ez nem jó, nem olyanok vagyunk ..s tisztelni kell magunkat, hogy nem maradunk ilyen helyen, ahol, aki - ami rossz hatással van ránk..

 

Na ez az, ő olyan, s nehogy azt hidd, hogy érdekli őt az én gondolatom, gondolataim, magyarázatom, távol áll tőle, - nem az a szellemi-lelki színt, színvonal, ahol én vagyok. (Molnár József)

 

Ne süllyedj le a szintjére -- Lelkileg felemelő dolgok, cselekedetek, társaság. (mj)

 

 

Az ember ne akadjon fenn apróságokon, ha nagy dolgok miatt vágott neki az útnak. (Friedrich Schiller)

 

 

,,Ami meghatároz mindenkit, hogy mit tesz vagy nem tesz, a szeretet vezérli-e vagy sem.”

 

Vállalom a felelősséget, én vagyok a felelős. Vállalom a felelősséget, én vagyok a felelős. Vállalom a felelősséget, én vagyok a felelős.

 

A felelõsség-grafikon tetején helyezkednek el azok az emberek, akik teljes felelősséget vállalnak és, akik magukhoz vonzzák a hatalmat és a lehetőségeket.

A grafikon alján nincs hatalom, csak tehetetlenség. Itt találhatjuk annak a személynek a példáját, aki semmi felelősséget nem vállal, nem irányítja sorsát.

Legfelül az az ember van, aki rendkívül magabiztos, vállalja a felelősséget és soha nem él kifogásokkal. Legalul van a felelősséget nem vállaló személy, aki mindenre mentséget keres….

Hihetetlen hatással volt rám egy megállapítás és azóta sem szabadulok tőle. Mégpedig az, hogy milyen szoros a kapcsolat a felelősség nem-vállalása és a negatív érzelmek között.”

 

Az érett felnőtt leteszi a negatív érzéseit. Fejlődésünk kizárólag attól függ, hogy milyen mértékben tudunk megszabadulni a negatív érzéseinktől. Gazdagok-sikeresek nem stresszesek.

Képzeld el a benned élő Buddhát, Jézust vagy éppen egy sármos, erős, mosolygós, magabiztos, sikeres, vonzó férfit, s a tudatod képernyőjére is vidd, lásd sokszor.

Én irányítok – mindig te irányíts – te köszönj el hamarább.       Bármit is kérsz, azt akkor tudod megkapni, ha nyitott vagy annak elfogadására.     

 

,,Dühöngeni annyit tesz, mint irányításra vágyni, és éppen abból ered, hogy úgy érezzük, kicsúsztak kezünkből a dolgok,

Ha megfigyeljük, hogyan reagálunk másokra, akkor megtalálhatjuk, milyen régi beidegződések működnek még mindig pszichénkben, és hozzákezdhetünk e negatív minták megváltoztatásához. Bármely hasonló epizód elején, a legjobb nem reagálni, hanem szeretetet sugározni magunkból. Nehéz dühöngeni, ha az ember mosolyog közben.”

 

Hatékonyan csökkenti a stressz szintjét annak eldöntése,

hogy megváltoztatod a történésekkel kapcsolatos nézeteidet

(a pszichológiában ezt kognitív újraértékelésnek nevezik). A folyamat mechanizmusára a Stanfordon végzett funkcionális MRI-vizsgálatokkal derült fény. A kutatók szerint a módszer sokkal hatékonyabb, mint az, amikor el akarod fojtani az érzelmeidet, vagy nem veszel azokról tudomást.

 

 

Az a legjobb, ha olyan magyarázatot keresel,

amely a leghasznosabb a számodra,

és amelynek segítségével a karizmád számára legkedvezőbb állapotba kerülsz.

 

A tanács előre talán furcsának tűnik, pedig a valóságról kialakult kép újrarajzolása valójában racionális, sőt bölcs dolog.

Elősegíti annak a mentális környezetnek a visszaállítását,

amely kedvez a karizmatikus testbeszédnek, emellett a teljesítményedet is javítja.

 

 

Azóta gyakran éltem a valóság újraírásának lehetőségével annak érdekében, hogy a jobb teljesítménynek kedvező mentális állapotba kerüljek, és az egyik legfontosabb módszernek tartom, amelyre minden hallgatómat megtanítom.

 

Mindenkinél nagyszerűen működik, és az évek során sok olyan emberrel találkoztam, akik valami hasonló technikához folyamodnak.

 

 

 • Mindent akaratlagosan úgy értelmezek – mondta nekem egyszer egy karizmatikus üzletember –,

       hogy valamilyen módon az előnyömre váljon.

 

Nem egyszerűen csak optimista vagyok, hanem játszi könnyedséggel vezetem magam a saját orromnál fogva.

 

 

Éld át kényelmesen a kényelmetlenséget!

Azt pontosan tudod, hogy a kínos helyzetből semmi jó sem származik, de azt már nem, hogy mit tudnál tenni ellene.

 

 

Pedig van megoldás, méghozzá az, hogy még mélyebben beleásd magad a kényelmetlenségeidbe.

 

Ösztönösen elutasítod magadban azt, hogy nem elnyomni, figyelmen kívül hagyni vagy uralni kell az érzelmeidet,

hanem teljes figyelmedet azokra kell irányítani, pedig tényleg ezt kell tenned!

Azzal, hogy a fizikai kellemetlenségekre összpontosítasz, két legyet ütsz egy csapásra. Egyrészt az elméd így egy konkrét dologgal foglalkozik, és nem a szituáció elviselhetetlensége körül forognak a gondolataid. Másrészt a teljes koncentráció állapotába kerülsz, amelyről már tudod, hogy a karizma egyik fő komponense.

 

                     Az „elmerülés az érzésekben” módszerével a legkényelmetlenebb helyzetekben is meg tudod őrizni karizmatikus figyelmedet.

 

Amikor tudatosul benned, hogy ez nagyon kényelmetlen helyzet, összpontosíts rá minden figyelmeddel!

Próbáld meg kideríteni, hogy a testedben hol keletkeznek a kellemetlen érzések!

Gondolatban adj nevet – feszengés, feszültség, nyomás, bizsergés stb. – annak, amit érzel!

 

Amennyire csak tudsz, minden egyes érzelemben merülj el.

Az elmédben próbáld „megtapintani” azokat, és jellemezd mindegyiket úgy, ahogyan egy szakács kóstolgatás közben beszél egy ételkülönlegességről!

 

Hagyd, hogy a kínos érzések elárasszák a testedet, és figyeld meg, hogy mit érzel fizikailag! Érzed már, hogy feszül az állad, és görcsbe szorul a gyomrod?

 

 

Képzeld azt, hogy egy olyan tudós vagy, aki a benned zajló eseményeket vizsgálja!

 

Gondolatban írd le ezeket az érzéseket, és közben figyeld meg azokat a lehető legobjektívebben! Tekints rájuk úgy, mintha olyan egyszerű fizikai ingerek lennének, mint a hideg vagy a meleg!

 

 

Ha úgy érzed, hogy nevetned, beszélned kell, vagy bármilyen más módon le akarnád magadról rázni a kényelmetlenséget, állj ellen a késztetésnek! Gondolj arra, hogy nem kikerülni akarod az érzéseidet, hanem most jó esélyed adódott arra, hogy elmerülj bennük!

 

A kényelmetlenség kezelése rendkívül értékes képesség.

Minél kevésbé zavarnak téged a kellemetlenségek, annál kevesebb az olyan szituáció, amely kizökkenthet a nyugalmadból, vagy amelyben a munkád során és a mindennapi életben csorbulhat a karizmapotenciálod.

 

 

– A karrier szempontjából az egyik legfontosabb dolog az – mondta egyszer egy cégvezető ismerősöm –, hogy az ember kényelmesen élje át a kényelmetlenségeit.

 

Akkor lehetsz csak karizmatikus, ha úrrá leszel az ezt akadályozó legfőbb tényezőn: a belső kényelmetlenségen.

 

 

A belső kényelmetlenség hatékony kezelése háromlépéses folyamat:

 • enyhítened kell a kellemetlenséget;
 • semlegesítened kell a negatív gondolatokat;

-újra kell írnod a valóság elmédben kialakult képét.

 

 

 • A haszontalan negatív gondolatok semlegesítésekor felidézed, hogy elméd eltorzítja a valóságot, és arról olyan képet hoz létre, amelyen a rossz dolgokat hangsúlyosan ábrázolja.

 

 • A negatív gondolatokat falfirkának kell tekintened; lehet, hogy a látványuk nem jó, de ez nem jelenti azt, hogy te magad sem vagy jó.

 

 • A mesteri fokozat eléréséhez el kell merülnöd a fizikai kényelmetlenség által okozott érzésekben.

 

Amikor ezekre figyelsz, akkor az elméddel valamilyen konkrét dologra koncentrálhatsz, emellett eltereled gondolataidat az egyébként elviselhetetlennek érzett helyzetről.

 

 

A KARIZMATIKUS MENTÁLIS

ÁLLAPOTOK KIALAKÍTÁSA

 

AZ ELŐZŐ FEJEZETBEN megtanultad, hogyan kezeld a karizma ellen ható leggyakoribb helyzeteket.

Most már készen állsz arra, hogy olyan mentális állapotokat hozz létre, amelyben elérhetővé válik a teljes karizmapotenciál.

Megtanulod növelni az önbizalmadat, miközben kiteljesíted a kedvességedet és a képességeidet – azaz a karizma alapvető összetevőit.

Közben azt is elsajátítod, hogy a derűs nyugalomtól a diadal érzéséig tetszés szerinti lelkiállapotba kerülj.

 

 

        Vizualizáció

Jack Nicklaus, a zseniális golfozó azt mondta, hogy sohasem – még gyakorlás közben sem – ütötte meg úgy a labdát, hogy előtte nem vizualizálta magában a folyamatot.

A hivatásos sportolók számára a vizualizáció nagyon fontos eszköz.

 

Órákat töltenek azzal, hogy mozdulatsorokat képzelnek el;

megjelenítik magukban azt a testalkatot, amelyet el akarnak érni, vagy átélik az áhított győzelmet.

 

Stephen M. Kosslyn, a Stanfordi Egyetemi Központ Fejlett

Viselkedést Kutató Intézetének igazgatója egyszer ezt írta nekem:

 

Amikor elképzeljük magunkat valamilyen tevékenység közben,

bizonyítottan ugyanazok az agyi központok aktiválódnak, mint a tényleges cselekvés során.”

 

Gyakorlat: Vizualizáció

 

Ez a technika nagyszerű eszköz a kompetenciád éreztetésére.

Gyakorolhatod otthon, a díványon fekve; a munkahelyen az íróasztalnál ülve; a liftben… – bárhol, ahol egy percre lehunyhatod a szemedet.

 

Hunyd le a szemed, és lazíts!

 

Idézz fel egy olyan eseményt – sportesemény, vetélkedő – a múltból, amely a te fényes győzelmeddel végződött!

 

Képzeld el, hogy hallod a terem zaját, a tapsot és az ujjongást!

 

Képzeld azt, hogy látod az emberek arcán az elismerést és azt, hogy felnéznek rád! Érezd a lábad alatt az emelvényt, a kézszorításokat és a hátba veregetést! Mindennél fontosabb, hogy átéld azt az önbizalmat, amely annak idején eltöltött.

 

Magabiztosabb lettél?

Vannak, akiknél már az első próbálkozás is sikeres, másoknál kevésbé.

Tudnod kell, hogy más képességekhez hasonlóan a realisztikus vizualizáció is egyre jobb lesz a gyakorlástól.

 

A legközelebbi ismétlésnél próbálj részletesebb képet elképzelni!

 

A Harvardon végzett vizualizáció-specialista, Stephen Krauss szerint annál hatékonyabb egy vizualizáció, minél precízebb, életszerűbb és részletgazdagabb.

 

Előadás és Jómagam úgy vélem, hogy még egy fontos e-mail megírása előtt is érdemes vizualizálni.

 

 

                                 A karizma az elmében kezdődik

 

Mivel testbeszéded elméd állapotáról tudósít, ezért a karizmához – az odafigyelés, a képességek és a kedvesség érzékeltetéséhez – karizmatikus testbeszédre van szükséged.

 

 

Elméd nehezen tesz különbséget a képzelet és a valóság között, ezért karizmatikus belső viszonyok megteremtésével hiteles karizmatikus testbeszédet lehet elérni.

 

A karizma szempontjából kulcsfontosságúak a belső viszonyok.

 

Megfelelő lelkiállapot elérésekor automatikusan karizmatikusan viselkedsz, és a testbeszéded is „magától” karizmatikus lesz.

 

 

A negatív hatások semlegesítése

 

Ezeket a módszereket akkor kell használnod, amikor a gyötrő gondolatok következményeit akarod csökkenteni.

 

A technikák végrehajtása közben figyeld meg, hogy melyiket érzed a legjobbnak, majd azt addig kell gyakorolnod, míg teljesen ösztönössé válik! Ezekhez hasonló eljárásokat te is kitalálhatsz magadnak.

 

 

 1. Ne vedd készpénznek a saját gondolataidat!

Amivel az elméd előhozakodik, az nem feltétlenül hiteles. Indulj ki abból, hogy az összképből számos pozitív dolog hiányozhat!

 

 1. Tekints úgy a saját gondolataidra, mint elektromos impulzusokra vagy falfirkákra!

 

 

 1. A saját érzéseidet gondolatban lásd el ezeknek a címkéknek valamelyikével: „önkritika”, „harag”, „szorongás” és így tovább…

A gondolatok és érzések puszta megnevezése segít a hatásaik közömbösítésében.

 

 

 1. Tedd személytelenné az élményeidet!

Ne azt mondd magadban, hogy „én szégyellem magam”, hanem azt, hogy „szégyenérzet jelent meg”!

 

 

 1. Gondolj arra, hogy ez a kis emberke milyen érdekes dolgot él át az adott pillanatban! Képzeld azt, hogy tudósként figyeled meg a jelenséget: „milyen érdekes önkritikus gondolatok!”.

 

 

 1. Próbáld kívülről szemlélni saját magad!

Gondolatban menj ki jó messzire, a világűrbe, majd közelíts rá a saját kontinensedre, országodra, városodra, végül a szobára, amelyben tartózkodsz!

 

 1. Képzeld azt, hogy a saját gondolataidat a rádióból hallod.

Gondolatban tekerd le a hangerőt, vagy vidd el messzire a rádiót, hadd mondja a magáét!

 

Minél jobban próbálsz háttérbe szorítani egy önkritikus gondolatot, annál jobban a gondolkodásod középpontjába kerül, ezért sokkal jobb az a stratégia, ha megpróbálod semlegesíteni.

 

 

Most azt sajátítod el, hogyan semlegesítsd a haszontalan gondolatokat.

Nem eshetsz bele abba a csapdába, hogy leállsz vitatkozni velük, vagy megpróbálod elnyomni azokat, mert ezzel csak rontanál a helyzeten.

 

 

 

- A kellemetlenség enyhítésével és a negatív hatások semlegesítésével megtetted az első két lépést a kényelmetlen belső helyzet kezelése felé.

 

- A harmadik és utolsó lépésben a jelenlegitől eltérő belső valóság érzetét kell kialakítanod.

 

Harmadik lépés: a valóság újraírása (feljebb a kognitív újraértékelésnél).  

 

 

A jóindulat a kedvesség, és végső soron a karizma felé vezető út második szakasza (a hála után).

A mindennapi interakciókban a testbeszéded szívélyességet, gondoskodást és együttérzést közvetít

– márpedig ezek mindegyike erőteljes karizmatikus minőség.

 

Ebben a lelkiállapotban fokozódik a szervezetedben az oxitocin- és a szerotonintermelés.

Mindkét vegyület közérzetjavító hatással bír.

Érdekes módon ezután maga az interakció is

könnyedebb lesz, mert megszűnik az abból fakadó nyomás, hogy kedvesnek akarod láttatni

magadat.

Ekkor már nem erőlködsz azon, hogy bizonyos irányba tereld a dolgok menetét, és

mivel kevésbé koncentrálsz a beszélgetés sikeres lezárására, ezért nagyobb karizmatikus

önbizalmat érzel és érzékeltetsz.

A jóakarat egyszerűen azt jelenti, hogy mások javát akarod. Úgy gondolhatsz rá, mint egy

olyan mentális izomra, amelyet gyakorlással fejleszthetsz. A „jóindulat izom” ereje akkor is

visszaállítható, ha valamiért elsorvad.

 

A Wiseman Intézetben végzett funkcionális

MRI-vizsgálatokkal kimutatták, hogy ezeknek a pozitív mentális állapotoknak az elérését

ugyanúgy meg lehet tanulni gyakorlással, ahogyan a hangszeres zenélést és a sportképességeket

fejleszteni lehet. Kiderült, hogy „edzés” közben „jelentősen átalakultak” a megfelelő agykérgi

területek.

 

Legegyszerűbben úgy kezdheted el a gyakorlást, ha kiválasztasz három, számodra

szimpatikus dolgot azon a személyen, akivel jóindulatú akarsz lenni. Mindegy, hogy ki az illető,

három dolgot biztosan találsz – ha mást nem, hát olyan apróságokat, mint az, hogy szép fényes a

cipője, vagy időben érkezett a találkozóra.

A testbeszédedben már attól kedvező változás áll be,

hogy elkezded a pozitívumok keresését.” (Olivia Fox Cabane: Személyes vonzerő - A karizmatikus ember titka)

 

 

,,A mosoly többet mondd minden szónál.

A szemeid, tested és arcod teljes kommunikációt képes folytatni.

Egy egyszerű mozdulattal is rengeteg dolgot kifejezhetsz.

Ha a testbeszéded magabiztosságot sugároz,

az komolyan visszahat arra,

hogyan érzed és éled meg magad a mindennapokban és társas interakciókban.

Fejleszd magad célzottan.”

 

 

,,Tudatos életvitel (Selfness)

Az élet nem csak úgy megtörténik veled. Minden a döntésekről szól, és arról, hogyan reagálsz az egyes helyzetekre. Ne feledd: aki sikeres, az nem csak úgy odasodródott a csúcsra. Koncentrált cselekvésre, fegyelemre és jókora energiára van mindennap szükség, hogy menjenek a dolgok. Végső soron azok a szokások határozzák meg, milyen lesz a jövőd, amelyeket mostantól kezdesz el felvenni.

 

A harmónia eléréséért nekünk is tennünk kell. A környezetünk irányában tanúsított felelősségvállalás, szolidaritás és jóra való törekvés a kellemes miliő létrejöttének alapja. A legfontosabb az önmagunk irányában tanúsított tisztelet és az önmegismerés vágya. Ha magunkkal jóban vagyunk és tisztán látjuk énünket, akkor a környezetünket is új szemszögből közelíthetjük meg.

 

Mit jelent tudatosnak lenni szellemi – testi – lelki szinten, a hétköznapokban, a gyakorlatban?
Azt, hogy törekszünk megérteni az emberi folyamatainkat, a test, a lélek és a szellem „működését”, hogy ami mindezekből nem szolgálja a javunkat a saját életünkben, azt képessé váljunk megváltoztatni.”

 

 

,,Minden nap végezve a feladatokat átlagosnak tűnhet, pedig az igazi erő ebben van. Ezek azok a dolgok, amik szokásoddá válnak. A szokásaid határozzák meg, hogyan működik az életed. Milyen egyszerű, könnyű dolgok kellenek az Élethez!!! Legyenek jó szokásaid és jó életed lesz!!! :-) Neked milyen szokásaid vannak, amelyek széppé teszik az életed?”

 

,,Az ember nem menekülhet a cselekvéstől. Életfeltételei a tetteitől függnek; szokásait tettei határozzák meg. A szokások meghatározzák a magatartását, magatartása pedig a jövőjét formálja. Ezért nagyon fontos, hogyan cselekszik.”

 

A csodát nem kívülről küldik, hanem belülről idézed meg. Aki ezt nem érti, ki van téve annak, hogy amire vár, sohasem jön el. (Müller Péter)

 

Személyiségünk értéke az a mágnes, amely minden jó dolgot az életünkbe vonz. Minél értékesebb emberek vagyunk, annál nagyobb a jutalmunk. Ha többre vágyunk, a megoldás az, hogy többé kell válnunk - tehát szüntelenül kutatnunk kell értékünk növelésének új és új módozatait. (Jim Rohn)

 

A jobb életre törekvőknek először jobb emberré kell válniuk. Szüntelenül törekedniük kell az önuralomra azzal a céllal, hogy kiegyensúlyozott életfilozófiát alakíthassanak ki, azután pedig e filozófia parancsai szerint éljenek. Az olvasás szokása az egyik legfontosabb lépcsőfok egy egészséges filozófiai alap lerakásához; a siker és a boldogság megvalósításának egyik nélkülözhetetlen alapeleme. (Jim Rohn)

 

Hozd ki a jelenből a legtöbbet, és a jövőd jobb lesz. (Szepes Mária)

 

Minél többet panaszkodsz a bajaidról, annál tovább maradnak veled. (Szepes Mária)

 

,,állandó feszültség következtében felhúzott vállaktól rövid idő alatt megfeszülnek az izmaink, már annyira beállt a vállad, befeszültek a váll körüli izmok, hogy szinte már gondolkodni sem tudsz."

 

„A váll és a nyak izmainak fájdalmas feszülése nagyon gyakran előforduló probléma.

A merev tartás, a stressz hatása sokszor itt jelenik meg, és segítség nélkül nehezen oldódik. Ezek az izmok hajlamosak a merevség megtartására.", éveken, évtizedeken át tartó, le nem vezetett feszültség azonban még a legerősebbeket is kikezdheti." 

 

Ellazult állapotban megnövekszik a szervezet öngyógyító képessége, a véráramlás javul az egész testben.

Azt már tudjuk,

hogy az agy és az idegek nem tudnak ellazulni,

ha az izmok megfeszülnek.

Napi többszöri, sokszori lazítás - szem, váll, egyéb testrészek.

 

Ellenőrizd magad napjában négyszer-ötször: „Nehezebbé teszem a munkámat, mint amilyen? Használom azokat az izmaimat is, amelyeknek semmi közük a munkához, amit most végzek?"

Ellenőrizd magad napjában négyszer-ötször, hogy az izmaid, testrészeid mennyire merevek, lazák.

 

,,A lazítás a feszültség és az erőfeszítés tökéletes hiánya."

 

 

 

,,Ne engedd, hogy mások berángassanak a viharba. Húzd be őket a békébe."  (Kimberley Jones)

 

 

- ,,Régebben az úgy volt velem, hogy nagy bosszúvágyat éreztem, ha valaki megbántott, hátba támadott, kihasznált vagy indokolatlanul keresztbe tett. Aztán rájöttem, hogy a legnagyobb ütést igazán az okozza ezeknek az embereknek,

ha nem foglalkozok velük, nem kapnak tőlem semmilyen szinten figyelmet, ezáltal energiát. A gonoszságuk, haragjuk, gyűlöletük pedig úgyis megnyomorítja őket. Nem állok bosszút tehát soha senkin, semmiért. Megoldják ezt maguknak, én tényleg nem kellek hozzá:) ”

https://www.facebook.com/kata.jurakprivat/posts/2002356653317633

 

 

Anyukám mindig ezt mondogatta/mondogatja nekem, hogy ,,Az egyetlen dolog amivel az emberek nem tudnak mit kezdeni, az a szeretet!" És igaza van!☝️ Próbáljátok ki!

- Ha valaki ingerülten szól hozzátok, próbáljátok megtartani a pozitivitásotokat és ti, már csak azért se vegyétek fel azt a stílust! Én rengeteg szituációban alkalmaztam már ezt a trükköt és bevállt!

https://www.facebook.com/edinakulcsarofficial/photos/a.766901130016529.1073741828.766851590021483/1774922959214336/?type=3

 

 

Saját kisebbségi érzését próbálja csökkenteni azzal, hogy a saját szintjére kényszerít másokat.

 

„Képzeld el, hogy veled szemben áll az egyik szülőd, és eleveníts fel egy feszültségkeltő párbeszédet köztetek. Gondold át az egymáshoz intézett szavakat.

Helyezkedj bele akár mindkét szerepbe, majd reagálj másképp a szülő negatív szavaira,

ahelyett, hogy a megszokott módon belemennél a játszmába.”

 

 1. Megszabadulás a haragtól

Ismerd be a haragot. A harag beismerése növeli a teljesítményt. Semmisem annyira kimerítő, mint az elfojtott harag.

Mozogj, püfölj párnát, beszélgess - enged ki a gőzt - jó emberekkel, képzeletben beszéld meg jól a dolgot, a haragot okozóval.

,,Jogom van haragudni”

 

 1. Eközben írj egy tíz tételből álló listát olyan örömteli dolgokról, amelyek hetente elvégezhetőek, s amelyekkel túljuthatsz a gyászon (pl. társasjáték a barátokkal,

      habfürdő vagy egy könyv elolvasása).

 

3.   Kérj segítséget olyan emberektől, akik törődnek veled. Forrás és a teljes cikk: http://mindset.co.hu/mergezo-szulok-hogyan-nyerjuk-vissza-eletunket/

 

 

- Alkalmazzuk a mintha „filozófiáját.”

Gondolataink hatnak a cselekedeteinkre.

A nyugodt viselkedés és a határozott cselekvés fertőz. Ha ezt tesszük hamarosan higgadtan fogunk gondolkozni és bátran fogunk cselekedni.

Ne feledjük, ha tettetjük a vonást, amivel spontánul is rendelkezni szeretnénk – például nehézségek láttán higgadtak akarunk maradni -, egy idő múlva akaratlanul is képesek leszünk erre. Ha valamit tudatosan csinálunk, az később ösztönössé válik. Ez a szokások kialakításának mechanizmusa és a személyes önfejlesztés egyik legfontosabb módszere. (David Seabury)

 

 

A gyermek viselkedésébe egészen felnőttkoráig, az élet olyan kis döntései is hatással vannak az emberre, mint hogy kivel érintkezik. (Tom Kenyon)

 

 

 

Koncentrálj oda. Ha igazán odafigyelsz, megfigyelsz valamit, akkor az marad meg benned. Tudatosan válogasd meg, hogy mire irányítod tudatosan a figyelmedet, energiádat - mit figyelsz meg. (mj)

 

 

,,Susan Nolen-Hoeksema és munkatársai amellett érvelnek, hogy a depresszióra hajlamos emberek sokkal inkább szomorú érzéseikre fordítják figyelmüket.

Ez a fajta rágódás (rumináció) a depressziós állapot fennmaradásához járul hozzá.” ,,A boldogtalan emberek állandóan arra összpontosítanak, hogy mit utálnak az életben. A boldog emberek pedig arra, amit szeretnek.”

 

 

,,Ne feledjük, hogy a valamire való odafigyelés is viselke­dés, elvileg hasonló minden más viselkedéshez. Gya­koriságát és valószínűségét befolyásolhatják a megerősítéses kontingenciák. Ha jutalmat várhatunk azért, hogy valamire nagyon odafigyelünk, akkor nyilván nagyon oda fogunk figyelni. Tehát a megerősítés befolyásolhatja azt a tevékenységet, amitől az elsajátítás függ.”

 

,,Ha megfigyelünk valakit, aki olyan tevékenységet végez, amit megerősítés követ, valószínűbb, hogy mi magunk is hasonlóan cselekszünk.”

 

 

“Az akadályok nem törhetnek meg; minden újabb akadály az elszántságomat fokozza.” (Leonardo da Vinci)

 

A legerősebbnek is meg kell állnia egy percre olykor, egy sziklára ülni, s gondolkodni, hogy: hogy, mikor és merre? (Ady Endre)

 

"Tudjuk, mit akarunk, és el is érjük.”

 

Nem legyőzni kell az akadályt – hanem túljutni rajta. A folyó nem áll le vitatkozni az útját álló sziklával, hanem átfolyik rajta, s derűsen rohan a tenger felé. (Müller Péter)

 

A probléma arravaló, hogy megoldjuk.

 

Egy feladatot könnyebben megoldod, ha sok, ha azt szétdarabolod, s részletekben oldod meg.

 

Nem érek rá azokkal foglalkozni, akik nem szeretnek, mert leköt az azokra való figyelem, és a velük való törődés, akik szeretnek és akiket szeretek.

 

Engedd el, ne ragaszkodj a rosszhoz, ragaszkodj a jóhoz,  ..hagyd leperegni a rosszat rólad, ne ragadj bele,.. emelkedj fel,.. jól fújd ki magad sokszor.

 

Lélegezd át a múltad, a jelent, a jövőd, a kapcsolataidat.

 

Légy hálás, és mondj köszönetet az elmúlt sok jóért, s a következő sok jóért.

 

,,Ne feledjük, mindenki úgy viselkedik, amit kihoz belőle a másik.”