Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÚJ JÓ VEGYES IDÉZETEK 5

 

 

Az elfogadás bölcsessége - Bármit hozzon is a pillanat, fogadd úgy, mintha te választottad volna! Fogadd el, és cselekedj! Dolgozz mindig vele együtt - soha ne ellene! Tedd a barátoddá, a szövetségeseddé - ne az ellenségeddé! Egész életed csodálatos változáson fog keresztülmenni. (Eckhart Tolle)

 

 

Amikor a tested minden sejtje annyira jelen van, hogy élettől vibrálónak érzed őket, és amikor az élet minden pillanatában megéled a Lét örömét, akkor mondhatod el, hogy megszabadultál az időtől. (Eckhart Tolle)

 

 

"Legyen merszed mindent megfigyelni, ami körülötted van, félelem és képletek nélkül, és akkor hamarosan látni fogsz." (Anthony de Mello)

 

 

"Egyáltalán mi az a "jónak lenni"? Ki az, aki kimondhatja erről a végső szót? Ki állítja fel az irányelveket? Ki alkotja meg a szabályokat?

 Bizony mondom: te magad szabod meg a szabályokat. Te magad állítod fel az irányelveket, és te magad döntöd el, jól cselekedtél-e; hogy jól cselekszel-e. Te vagy az egyetlen, aki eldönti, Ki és Mi Vagy Valójában és Ki akarsz Lenni. És te vagy az egyetlen, aki megítélheti, jól cselekszel-e." (Neale Donald Walsch)

 

 

"A megoldás egyszerű. Nem a látható dolgokban kell keresni, hanem a láthatatlanokban. A láthatatlanból adódik a látható. Hiába szidod az eget-földet, saját magadat vagy másokra teszed a súlyt, attól még nem lesz szebb a gyümölcs, a végeredmény.

Nézz a föld alá, nézd meg a gyökereket, vizsgáld meg az érzelmeidet. A bosszúságból és fájdalomból, csak is fájdalmas élet következhet. Nem a pozitív gondolatokról írok, mert gondolkodhatsz pozitívan a rothadó eredményről, attól még nem lesz zamatos.

Nézz mélyen az érzelmeidbe, mert a gyökerek azok amik a fádat táplálják. Ne a gyümölcsökkel legyél elfoglalva, ne az legyen minden figyelmed középpontja.

Tudd, a gyümölcsöket a gyökerek hozzák létre." -Ugródeszka c. könyv-  http://tudatosan.hu/ugrodeszka/

 

 

"Amit elképzelünk, arról soha nem szabad lemondani." (Clive Barker)

 

 

"Minden sikertelenséget a sikerhez vezető lépcsőfoknak tekintek." (Hazrat Inayat Khan)

 

 

"Ne menj a romok közé! Ne töprengj azon, hogy alakíthattad volna-e másképp a múltadat. Legfőbb lelki erőd csak a megtörténtek vállalása lehet. Fogadd el, hogy ami történt veled, amit cselekedtél, az a törvényed. Ezért űzz messze magadtól minden megbánást, bűntudatot, lelkiismeret-furdalást, minden olyan belső történést, szégyent, ami megaláz. " (Popper Péter)

 

 

,,Kedves múlt!

Köszönöm a leckéket, amiket kaptam tőle.

Köszönöm, hogy ezek által felnőhettem megtanulhattam, megtapasztalhattam mindent, ami jobbá tett.

Köszönöm mindazt a szenvedést, amit kiszabtál nekem, és nem engedted, hogy elsodródjak.

Köszönöm, hogy erőt adtál folytatni, és meglátni mindazt, ami fontos nekem.

Köszönöm, hogy minden rosszat megmutattál, a szomorú, keserű embereket, az aljas világot, és nem hagytad, hogy én is részévé váljak.

Köszönöm, hogy most esélyt adsz továbblépni.

Kedves jövő... készen állok!!"

 

 

"Semmit ne erőltessünk... A lényeg, hogy minden megy magától és minden idővel bekövetkezik. Ha nem az életünkbe való és mi mégis megtartjuk, akkor is ki fog esni egyszer, csak később. Ha oda való és elküldtük, úgyis visszatér. Szóval nincs olyan, hogy jó vagy rossz döntés. Aki az életünkbe való, az ott lesz, aki nem, az egyszer eltűnik." (Laura Dorina)

 

 

Ha megértenéd, hogy micsoda hatalma van a gondolataidnak, soha többé nem gondolnál rosszra. (Peace Pilgrim)

 

 

Kommunikáció csak akkor lehetséges, ha feltört lényedben egy dallam, amikor megjelent benned az öröm, amikor megtapasztaltad az igazi boldogságot - akkor van mit megosztanod. Akkor nem csak kommunikáció, nem csak verbális, szavak általi kommunikáció lehetséges, hanem elindul valami más is, egy sokkal magasabb síkon. Megjelenik egy mély, belső kapcsolat - lényetek szintjén találkoztok, és ez az igazi kommunikáció. (OSHO)

 

 

"Ha egy kérdés megoldható felesleges aggódni miatta; ha nem lehet megoldani az aggódás sem segít!" (Buddha)

 

 

Tanmese

Egyszer történt egy hajótörés, amit csak egy ember élt túl.

 Őt a víz egy lakatlan sziget partjára vetette.

 Azon imádkozott nap mint nap, hogy jöjjön és mentse meg valaki. Mindennap kémlelte a horizontot, hátha meglát egy hajót, ami megmentheti, de hiába.

 Végül, beletörődve sorsába, épített magának egy kis kunyhót a szigeten.

 Aztán egy napon, amikor elment halászni, hogy legyen aznapra is mit ennie, szörnyű dologra ért vissza.

 Az egész kunyhó lángokban állt!

 Teljesen elégett, úgy, hogy csak hamu maradt belőle. A hajótörött teljesen elkeseredett. Nemcsak hogy hajótörést szenvedett, de mire beletörődött sorsába és épített magának egy kis zárt menedéket, az is oda lett.

 "Hogy tehetted ezt velem Istenem?

 Mivel érdemeltem ki ezt a rosszat?

 Pedig már kezdtem megbarátkozni az egyedüllét gondolatával, és olyan jól éreztem magam ebben a kis kunyhóban, miért kellett ezt is elvenned tőlem?" - kiáltott Istenhez.

 Másnap kora reggel, amikor kisírt szemét kinyitotta, arra ébredt, hogy kiköt egy hajó.

 Nem hitt a szemének!

 Amikor felszállt a hajóra megkérdezte a kapitányt, hogy honnan tudták, hogy ő ott van.

 "Abból a nagy füstből, amit csináltál.

 Abból láttuk, hogy van itt valaki a lakatlan szigeten." - felelte a kapitány.

 Az ember életében vannak olyan időszakok, amikor mindent elveszettnek érez, mert annyi rossz dolog történik vele. De az életnek minden negatív történésre van egy pozitív válasza!

http://www.szepi.hu/irodalom/kedvenc/kt_087.html

 

 

"Felejtsd el a gyakorlás kényszerét,
felejtsd el a megfelelni vágyást.
Nem kell rohanni, csak létezz,
és egyszerűen engedd meg magadnak, hogy élj!" (A. J. Christian)

 

 

"Legkönnyebben úgy jósolhatjuk meg a jövőt, ha magunk alkotjuk meg." (Peter Drucker)

 

 

,,A döntések, amiket ma meghozol, hatással vannak a holnapodra, úgyhogy dönts óvatosan, mert nem tudsz visszamenni, hogy megváltoztasd azt!"

 

 

“Ha valakivel találkozol, gondolj arra, hogy a találkozás mögött ezer és ezeregy ok rejlik. Minden emberi kapcsolat szent egymásratalálás. A másik emberben önmagad másik felét ismered fel, minden vonásában saját vonásaidat látod meg. Amit róla gondolsz, magadról gondolod. Amit vele teszel, magaddal teszed. Amit róla képzelsz, azt magadról képzeled. Mindaz, amit neki kívánsz, egy napon veled fog megtörténni.” (Tatiosz)

 

 

 

Az élet igazságai.

,,Bárki, aki ítélkezik feletted, csak azért van, mert nem ismer! Nem ismeri a gondolataid, a tetteid okát. Azok az emberek, akik ismeretlenül véleményt alkotnak rólad, nem érdemlik meg sem a figyelmed, sem a gondolataid. Egyszerűen csak vedd őket figyelmen kívül. Senkinek ne akarj megfelelni, csak mert Ő úgy akarja, vagy mert neki így a megfelelő, és így tetszik! Az az övé, te pedig Önmagadé, cselekedeteid is belőled fakadnak, önmagadért vannak benned, nem mások elvárásainak! Az az igazi szabadság, ha nem függsz sem másoktól, sem mások véleményétől!"

 

 

Az elfogadás bölcsessége - Az elfogadás nem jelenti azt, hogy nem cselekszel, nem kezdeményezel változásokat, és nem próbálsz meg célokat elérni.

 Az elfogadásban mégis egészen másfajta áramlatok motiválják a cselekvést. Ebben az állapotban kristálytisztán látod, hogy mit kell tenned, és egyszerre csak egy dolgot csinálsz, egy dologra összpontosítasz. (E. TOLLE)

 

 

"Az élet nem más, mint egy üres vászon - festhetsz gyönyörű jelenetet, tájképet, vagy festhetsz fekete szellemeket és veszélyes embereket. Tőled függ. Az élet csupán egy lehetőség. Megad mindent, amire szükséged lehet: és most csináld magad!" (OSHO)

 

 

,,Nincs időm azokra, akik gyűlölnek engem.
Nincs időm vitatkozni azokkal, akik nem értenek engem.
Nincs időm foglalkozni azokkal, akik közömbösek számomra.
Mert én azokkal törődöm, akik szeretnek engem, beszélgetnek velem, megértenek, akiknek hálás és fontos vagyok.
Az élet nagyon rövid ahhoz, hogy elfecséreljem azokra az emberekre, akik erre nem méltóak."

 

 

,,Mielőtt bárki belemegy egy párkapcsolatba, rendeznie kell "saját sorait". A kereteket a kapcsolat legelején kell lefektetni, mert azután már csak kapálózás lesz. A legapróbb, legintőbb kis jelekre is oda kell figyelni.

Egy kiegyensúlyozott párkapcsolat megmaradásának az őszinte beszélgetés az alapja. Sajnos a párok többsége nem egymással, hanem egymás mellett él, és a legtöbben gyávák kilépni egy megromlott kapcsolatból. A legtöbb kapcsolat hazugságra és ingoványos talajra épül. A szabad ember pedig nem hagyja, hogy a félelmei legyőzzék, akkor már nem szabad férfi vagy nő, hanem csicska.

Egy jól működő kapcsolat mindig csak egy napból áll. Minden nap meg kell dolgozni érte, alapja a kölcsönös tisztelet, a közös életvitel, a szexualitás és a pénzhez való viszony. Mindaddig, amíg önmagam felé nem vagyok őszinte, struccpolitikát folytatok, vagyis homokba dugom a fejem. Egy párkapcsolaton belül a szerelem akkor marad meg, ha a felek fel tudnak nézni egymásra, miközben egymástól függetlenül is képesek arra, hogy életük összes szerepét éljék.

Ha egy férfi nem tud felnézni a vele élő nőre, akkor mit keres mellette?”

A kereteket a kapcsolat legelején kell lefektetni, mert azután már csak kapálózás lesz. A legapróbb, legintőbb kis jelekre is oda kell figyelni. Egy kiegyensúlyozott párkapcsolat megmaradásának az őszinte beszélgetés az alapja. Sajnos a párok többsége nem egymással, hanem egymás mellett él, és a legtöbben gyávák kilépni egy megromlott kapcsolatból. A legtöbb kapcsolat hazugságra és ingoványos talajra épül. A szabad ember pedig nem hagyja, hogy a félelmei legyőzzék, akkor már nem szabad férfi vagy nő, hanem csicska. (Dr. Csernus Imre)

http://www.erdelyiriport.ro/print.php?type=A&item_id=85

 

 

 


Amíg kívülről várod a csodát, sosem jön el. Amíg kívülről várod a megváltást, a megoldást, mindig bajban leszel. Amíg kívülről várod a bátorságot gyáva maradsz. Amíg kívülről várod az erőt gyenge vagy. Soha, semmi nem érkezik kívülről. Minden tükörkép, minden azt visszhangozza, ami Benned van. (Soma)

 

 

 

Az indián tízparancsolat

1. Maradj mindig a Nagy Szellem közelében!

 

2. Tiszteld mélységesen élőlénytársaidat!

 

3. Segíts minden rászorulónak és légy kedves mindenkivel!

 

4. Mindig légy igazságos és őszinte!

 

5. Tedd azt, ami meggyőződésed szerint a legjobb!

 

6. Gondoskodj testi-lelki jólétedről!

 

7. Tiszteld a Földet minden élőlényével egyetemben!

 

8. Tetteidért vállalj teljes felelősséget!

 

9. Munkád egy részét szenteld a köz javának!

 

10. Másokkal együtt fáradozz az emberiség előmenetelén!

 

http://spiritualisnagyi.blogspot.hu/2010/11/az-indian-tizparancsolat.html

 

 

„Szomorú vagy, és azt várod, hogy fölvidítsanak. Ideges, és azt, hogy megnyugtassanak. Gyenge vagy, s a másiktól várod az erőt. Reménytelen, s várod a reményt. Igaz, hogy mások hatnak ránk, de ne várd senkitől, hogy helyetted teremtsen benned harmóniát. S kimondom végül: ne várd senkitől, hogy ’boldoggá tegyen’. Olyan korba születtél, mely külvilágfüggő, és nem tanított meg arra, hogyan kell önmagadat megismerni és uralni. Hogyan kell magadat naponta fölhangolni, s belül megteremteni azt, amit kívülről várnál. Nem tudom, tapasztaltad-e, de egy barátságos embernek sok barátja van. Egy erőshöz sokan akarnak tartozni. Akiből sugárzik a harmónia, azt sokan szeretik. Sugárzol, és a sugárzásod vonz és taszít. Foglalkozz egy kicsit többet magaddal - a lelkeddel, testeddel is. Ne csodálkozz, hogy a testedet is mondom. Szepes Mária még a száz évéhez közel is szép ember és vonzó Nő volt. Mint egy nemes, egyiptomi királynő, olyan. Fantasztikus vonzása volt, és ereje. Mert – ahogy manapság mondják – ’megcsinálta magát’, a szó legnemesebb értelmében. Légy te is önmagad mestere, tanulj meg örömmel dolgozni a lelkeden!” (Müller Péter)

 

 

“Én azt mondom éld az életed úgy, ahogyan akarod. De figyelj az apró jelekre, és keresd a megoldást minden kérdésedre. Lehet, hogy nem fog elsőre sikerülni. De ne add fel. Az a lényeg, hogy küzdj !” (Babits Mihály)

 

 

A nő - önmagából kiindulva - úgy képzeli, hogy a férfi is képes tekintettel lenni az ő lelkiállapotaira. Ez azonban sok esetben falra hányt borsó, és nem azért, mert a férfi önző dög, hanem mert nem is érti, mit várnak tőle. (Szendi Gábor)

 

 

A Boldogság itt van, itt lángol benned, és csak várja ezeket a pillanatokat, amikor felszínre törhet végre. Ha hagyod, hogy az elméd és az egód korlátai nélkül létezz, egyszerűen Boldoggá válsz, mindenféle erőlködés, szándék és ok nélkül. Emlékezz csak: amikor abbahagytad a küszködést, és végre nem a problémára figyeltél, az öröm rád köszöntött. Ahogy a nap, a Boldogság is az akaratodtól függetlenül bújik elő a viharfelhők megül, hogy rád szórja aranyló sugarát, mindössze annyi a dolgod, hogy ne menekülj el a fénye elől." ( A.J.Christian)

 

 

 "Az igazi kincset nem keresni, hanem észrevenni kell,
és akkor lesz a te igazi kincsed, ha vigyázol rá,
és méltó helyet tudsz neki biztosítani a szívedben." (Anthony de Mello)

 

 

"Mindennek oka van, minden esemény mögött valamilyen lecke húzódik meg. Ám nem mindig könnyű felismerni a tanulságot.

 

 

,,Összeomolhatsz, panaszkodhatsz, sajnálhatod magad évekig. De egyet jegyezz meg, ez a te életed, most zajlik és könyörtelenül múlik egyfolytában. Éveket pazarolsz olyan dologra, amitől még szarul is érzed magad. Mert az idő nem áll meg a kedvedért, nem várja meg, míg talpra állsz. Minél hamarabb lépsz túl rajta, annál több időd marad, hogy egy olyat találj, aki megérdemel téged!"

 

 

"Nincs mitől félned. Csak azt veszítheted el, amit el kell veszítened. És jobb, ha minél előbb megszabadulsz tőle, mert minél tovább marad, annál erősebbé válik."(Osho)

 

 

"Mindennek oka van, minden esemény mögött valamilyen lecke húzódik meg. Ám nem mindig könnyű felismerni a tanulságot.
A Boldogság itt van, itt lángol benned, és csak várja ezeket a pillanatokat, amikor felszínre törhet végre. Ha hagyod, hogy az elméd és az egód korlátai nélkül létezz, egyszerűen Boldoggá válsz, mindenféle erőlködés, szándék és ok nélkül. Emlékezz csak: amikor abbahagytad a küszködést, és végre nem a problémára figyeltél, az öröm rád köszöntött. Ahogy a nap, a Boldogság is az akaratodtól függetlenül bújik elő a viharfelhők megül, hogy rád szórja aranyló sugarát, mindössze annyi a dolgod, hogy ne menekülj el a fénye elől." ( A.J.Christian)

 

 

Nem szabad megfeledkezned arról, hogy azoknak az embereknek, akik a munkában társaid, semmi dolguk a belső életeddel. A munkatársaidnak is megvannak a saját negatív hangulataik, saját személyes gondjaik és aggodalmaik, ahogy mindenki másnak, beleértve téged is. De ha munkakapcsolatba kerülsz valakivel, ezeket ne vidd magaddal. Ha negatív érzéseid támadnak, tégy valamit. Írd le, és égesd el, menj el egy üres szobába, üss meg egy párnát, járj egy fergeteges táncot; Neked kell elintézned; a te problémád. (OSHO)

 

Két-három hernyót el kell tűrnöm, ha meg akarom ismerni a pillangókat. (Antoine de Saint-Exupéry)

 

Nincsenek teljesítendő feltételek. Semmi nincs, amit tenni kellene, semmi nincs, amit meg kellene kapni. Csak nézz, és emlékezz, bármit észlelsz, az sem nem te vagy, sem nem a tiéd. Az a tudatosság terében van, de te nem vagy a tér, sem annak tartalma, sem a tér tudója nem vagy. A gondolatod az, aminek csinálja a dolgokat, ami beleránt téged az erőkifejtésed eredményeibe – a hajtóerő, a vágy, a megvalósítás sikertelensége, a frusztráció érzése – mindezek visszahúznak. Egyszerűen nézd, ami történik, és tudd, hogy te mindezeken túl vagy.

El kell, hogy érd (a megvilágosodást), mert az érted van. El fog érni téged, ha lehetőséget adsz neki rá. Ereszd el a valótlanhoz fűző kötelékeidet, és a valódi gyorsan és simán a helyére csúszik. Állítsd le létezésed elképzelését, vagy hogy csinálsz ezt vagy amazt, és annak elképzelését, hogy te vagy forrása és magja minden akaratnak, ami megszületik benned. Az ezáltal bekövetkező nagy szeretet nem választ és nem részrehajló, nem ragaszkodik, de egy olyan erő, amely mindent szeret – érdemes és szeretetreméltó módon. (Nisargadatta Maharaj)

Forrás: http://nem2.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=655753#ixzz20yRQ59aW
 

 

Légy teljesen éber, vizsgáld önmagad igazi természetét – semmi másra nincs szükséged. Ez az egyetlen létező út a békéhez. Fedezd fel mi minden nem vagy. Test, érzések, gondolatok, fogalmak, idő, tér, létezés és nem létezés, ez vagy az – semmi konkrét vagy elvont nem tud rámutatni arra, aki vagy. Folyamatosan figyelned kell magadat – különösen az elmédet – pillanatról pillanatra, semmit el nem mulasztva. Ez a tanúság nélkülözhetetlen az én és a nem-én elválasztásához ……… figyeld meg ezt az állapotot, amely az egyedüli, egyszerű létezés, ez vagy az, vagy amaz létezése nélkül. (Nisargadatta Maharaj)

 
 

A boldogság titkát nem akkor találod meg, ha többre törsz, hanem ha kifejleszted a képességet, hogy élvezd a kevesebbet. (Dan Millman)


 

"Javaslom, próbáld ki néhány hétig a következőt, és figyeld meg, hatására miként változik meg a valóságod! Bármi is az, amiről úgy gondolod, hogy az emberek visszatartják tőled – például dicséret, elismerés, támogatás, szeretetteljes gondoskodás –, adj nekik azt! Hogy magadnak sincs? Nem baj. Tégy úgy, mintha lenne, és meglátod, megérkezik! Röviddel azután, hogy elkezdesz adni, el fogsz kezdeni kapni is!" (Eckhart Tolle)

 

 

"Semmit sem kell birtokolnod ahhoz, hogy bőségben érezhesd magad, ha viszont folyamatosan így érzel, akkor szinte bizonyos, hogy dolgok érkeznek az életedbe. A bőség csak azokhoz áramlik, akiknek az már megvan. Ez szinte igazságtalanságnak hangzik, pedig természetesen nem az, hanem: egyetemes törvény. A bőség és az ínség is belső állapot, ami aztán a valóságodként jelenik meg." (Eckhart Tolle)

 

 

A beszéd képessége emberi kiváltság,
a hallgatni tudás emberi kiválloság!
A kimondott szavak mögött szándékok rejlenek,
a hallgatásba bölcs megértés, türelem tisztelet vegyül.
Egy embert inkább hallgatásából, semmint beszédéből ismerhetünk meg. Vagyis abból, hogy kellő pillanatban hallgatni tud!
(Tatiosz)

 

 

Amikor a tested minden sejtje annyira jelen van, hogy élettől vibrálónak érzed őket, és amikor az élet minden pillanatában megéled a Lét örömét, akkor mondhatod el, hogy megszabadultál az időtől. (Eckhart Tolle)

 

 

„Soha nem ítélhetjük meg mások életét. Mindenki csak a maga fájdalmait és lemondásait ismeri. Lehet, hogy úgy érzed, jó úton jársz, de soha ne gondold, hogy ez az egyetlen helyes út.” (Paulo Coelho)

 

 

Egyedül voltam. De mégsem teljesen egyedül. Körülölelt valami, amit csak a csend egy kis szigeteként tudnék jellemezni. A csendnek azon ritka fajtája volt ez, amikor az ember a levegőt sem meri kiereszteni, nehogy elijessze. Tökéletes nyugalom szállt meg. Nem emlékszem, hogy valaha is éreztem volna ilyen fokú békességet. (Elizabeth M. Gilbert)

 

 

"Amelyik férfi megüt egy nőt, az nem érdemli meg, hogy férfinak nevezzék őt!"

 

 

Nincs híd az illúzió és a valóság között. Ettől függetlenül valamilyen útmutatásra szükség van. Ez történhet csendben is. De a csendből nagyon kevesen fogják felfogni, megérteni. Ezért szavakkal is mutathatjuk az irányt, de a cél az, hogy túljussunk a szavakon. A megszabadulásban tehát lehet olyan tapasztalatod, hogy az én eltűnik, és nem ragadsz meg semmit. De ez még mindig egy tapasztalat, amely az énhez kötődik. A megszabadulás éppen az, hogy látod: minden, aminek történnie kellett, történni kell vagy éppen történni látszik, az tapasztalás, illúzió. (Ganga)

 

 

,,Aki azt állítja, hogy csak a napsütés hozhat boldogságot, sosem csókolózott még az esőben." 

Nyikos Poéta Tibor - Vallomás

  Én megvallom Hazám,

 Hogy szeretlek én téged,

 És hidd el nekem, kérlek,

 Hogy nélküled már nem élet az élet.

 ... -

 Én megvallom Hazám,

 Hogy a szívem összerándul,

 Ha rád gondolok én,

 Még a könnyem is kicsordul.

 -

 Én megvallom Hazám,

 Te vagy a mindenem,

 Engem nem szédített meg

 A messzi idegen.

 -

 Én megvallom Hazám,

 Hogy szerelmes vagyok,

 Ha elüldözöl engem

 Én bele is halok.

 -

 Én megvallom Hazám,

 Hogy én itt akarok élni,

 Szerető öledben

 Vígan heverészni.

 -

 Én megvallom Hazám,

 Hogy szeretlek én téged,

 És hidd el nekem, kérlek,

 Hogy nélküled már nem élet az élet.

 

 

A meditációról

A meditáció a megértett információkat változtatja tapasztalattá. Az elsõ szinten az a célja, hogy lenyugtassa a tudatot és egy helyen tartsa. Ez teret hoz létre a tapasztaló és annak tapasztalatai között, lehetővé téve a bölcseknek, hogy az élet komédiáiban válasszanak szerepet maguknak, és elkerüljék a tragédiáit. Ezt a védelmező távolságot leggyakrabban a lélegzés tudatosításán keresztül vagy egy buddhaformára való összpontosítással érjük el. Ezt a meditációt szanszkritül Samatának, tibetiül Sinének hívják. Aki meg tudja tartani ezt a tudatállapotot meditációjának "laboratóriumi" körülményei között, fokozatosan megvalósítja majd ezt a mindennapi életben is. Ez az első lépés a fejlődésünk útján és egyben a szükséges alapja a felismerés megszerzésének, és a későbbi, bonyolultabb gyakorlatoknak.

A meditáció második szintjét szanszkritül Vipasszánának, tibetiül pedig Laktongnak hívják. Ezen a szinten a meditáció forma nélküli és magára a tudat természetére irányul. Tudatosnak lenni anélkül, hogy tudatosságunknak bármilyen tárgya lenne - így a felismerés és megértés spontán jelenik meg.

Tehát a meditáció jelentése: a tudat összpontosítása valamire, és az a tisztaság, amely ebből kibontakozik.

 

Miért meditálnak a buddhisták?

Mindannyian boldogok szeretnénk lenni. Tudjuk, hogy vannak kellemes dolgok az életben, a tartós boldogság azonban csak a tudat megismeréséből fakadhat.

Forrás: http://www.buddhizmusma.hu/buddhizmus/meditaciorol.html

 

A tudatos ember mindig a jelen pillanatra felel, mert felelősségteljes, szó szerint felelős azért, amit tesz - nem gépiesen reagál. Az ő cselekvése éber tudatosságából fakad, nem pedig külső manipuláció hatására. A figyelés a spontaneitás kezdete, a spontaneitás pedig a figyelés beteljesedése. (OSHO)

 

Aki elmulasztja a pillanatokat, végül elmulasztja egész életét. Az élet, akár egy pillanat: mulandó; s miért ne élnénk szépen a kicsit, ha abból áll össze az egész? (Seneca)

 

"Ne a szavakra figyelj, hanem az üzenetre! A szavak (és fogalmak) a valóságnak csak jelzései, nem tükröződései. Ahogy a kelet misztikusai állítják: 'Amikor a bölcs a holdra mutat, a féleszű csak az ujjat látja." (Anthony de Mello)

(Anthony de Mello)
 

 

"Vannak, akik inkább a szívükre hallgatnak, és nem arra, amit mások diktálnak. Ritkán találkozni ilyen emberekkel, de ők azok, akik emlékeztetnek arra, hogy ha elindultál az utadon, ne tántorítsanak el a kétségek és gyötrelmek, hogy jó abban hinni, hogy nincs "nem tudom", hogy nincs "úgyse sikerül" vagy "lehetetlen". Ők emlékeztetnek minket arra, hogy jó elhinni, a lehetetlen nem létezik." (Sean Thompson)

 

"Nézz egy fára, egy virágra, egy növényre! Hagyd, hogy tudatosságod megpihenjen... rajta! Milyen csöndesek. Milyen mélyen gyökereznek a Létben. Hagyd, hogy a természet csendre tanítson!" (Eckhart Tolle)

 

Tanulj meg mosolyogni. A mosolyban mágikus erő rejlik. Amíg az ember mosolyogni tud, addig képes a további harcra. És aki harcol, az győzhet is. (Marcus Aurélius)

 

"Az életben semmi sem történik véletlenül. Sem emberek, sem pedig események nem bukkannak fel ok nélkül az életünkben. Kapcsolataink alakulásának és fejlődésének semmi köze a szerencséhez. Minden azért történik, mert erő hat rá. Ez az erő mindenkit összeköt. Ez dönti el, megtaláljuk-e magunkat vagy sem. Ez határozza meg, mit érzünk, és hogyan viselkedünk. Ha megértjük ezt az erőt, és tudatosan alkalmazzuk, pontosan azokat az embereket és eseményeket vonzzuk be az életünkbe, akikre és amelyekre mindig is vágytunk." (Ruediger Schache)