Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új-Szép világ - Emberi, polgári értékek 5

 

,,Minél magosabb tudatosságban jelen lenni, annál nagyobb szeretet a szívben.”

 

,,A spirituális emelkedés mindig tudatosság emelkedést jelent.

A tudatszint és a tudatosság emelkedése egyrészről a ráébredése és a felismerése Csillagszív-magtudat eszenciátoknak, másrészről a felelősségvállalás önmagatok gondolataiért, érzéseiért és cselekvéseitekért.

Mag-osabb (egyre bentebb a szívben) tudatszinten ez a felelősségvállalás éber, így a lélek minden tettéért, a kimondottakért és a ki nem mondottakért, de gondoltakért is felelősséget vállal, és viseli következményeit, ok és okozati összefüggéseit. Ez a Karma törvénye, ez a Kozmosz törvénye, az Isteni Igazság Törvénye…

Az emberiség, és a Terrán élő lelkek tudatossági és felelősségvállalási szintje jelenleg még nincsen egyazon tartományban. Vannak, akik már értik és élik eme Krisztus-tudatosságot, és ők az 5. dimenziós létforma Krisztusi felelősségvállalásában és tudatosságában élnek, és vannak, akik még nem…” (Kristályfény33)

Forrás http://vaktororsolya.hu/cikk/59 Csillaggyermekek érkezése

 

,,Semmilyen engedélyre, külső erőre, semmilyen paktumra, semmilyen eseményre és időpontra nincsen szükség ahhoz, hogy a lélek bármely pillanatban választhasson egy mag-osabb gondolkodási módot. A gondolatok milyensége, az érzések milyensége, mint minősége a fokmérője annak, ki … milyen tudatosságban van.” (Kristályfény33)

 

,,Ahogy emelkedik a bolygó tudatossági szintje, vagyis a jelenlévő lelkek szíve megbocsát és a szeretet útját választja, úgy egyre tisztul a tér, és egyre tisztább, szeretettel telibb morfogenetikus mező szövődik újra és újra.” (Kristályfény33)

Testi szerelem az ikerlángok között

"Az ikerlángok küldetése tehát, hogy istenemberekké legyenek, átengedjék szerelmükön keresztül a Mindenség érzelmeit az anyagi világba, hogy kivirágozhasson tőle minden."

 

TESTI SZERELEM AZ IKERLÁNGOK KÖZÖTT

 

A tantrikus szerelmi aktus a buddhisták számára nem ismeretlen. A mi nyugati kultúránkban is egyre divatosabb manapság. Divat, ezért utánozzák. Módszereket, gyakorlatokat oktatnak pénzért. Pedig ennek ismerete mindenkiben benne van. Génjeinkben kódolva ősi titokként őrizzük magunkban, s mikor az ideje eljön, amint a lélek és szellem felébred, elkezd erre is emlékezni. Csak hagyni kell működni, nem pedig akarattal működtetni.

 

A hagyományos tantra szerint a szerelmi együttlét kedveseddel arról szól, hogy a szenvedély hullámhegye helyett hullámvölgyet tapasztalsz meg. Ha nem hagyod az alsó csakrákban kicsapódni a szexuális energiát, hanem fentebb engeded áramlani, akkor az orgazmus minősége megváltozik. Nem egyetlen magas csúcsot élsz meg, s aztán onnan lezuhansz, tested alsó részében érezve erős ingereket, hanem tested minden egyes sejtjében orgazmust él meg, akár órákon keresztül, néha több napon át húzódva is.

 

Ezt a fajta élményt főleg lelki társak élhetik meg egymással. Itt nincs az aktus után fáradtság, kiégés, feltöltődsz életerővel. Nem energiát vesztesz, hanem energiát nyersz.

 

Az ikerlángok szerelmének beteljesedése ettől sokkal teljesebb. Ők a legtökéletesebb összekapcsolódást tudják megvalósítani egymással, mert az ő lelkük nemcsak egymáshoz simul, hanem egymásba is tud olvadni. Amint létrejön ez a teljes összefonódás, gyakorlatilag teljesen összeolvad a férfi és női energia, megszűnik a polaritás, és az isteni teremtő erő szárnyára veszi a párt. Rajtuk keresztül Isten szereti önmagát, mindig más és más módon, ahogyan kedvét leli ebben.

 

Az ikerlángok küldetése tehát, hogy istenemberekké legyenek, átengedjék szerelmükön keresztül a Mindenség érzelmeit az anyagi világba, hogy kivirágozhasson tőle minden.

 

Minden pár beteljesít egyfajta extázist, valamilyen módon megélhető, anyagba fordítható módját az ÖRÖM-nek. A Szerelem Kapuja, melyen keresztül megkapják a teremtő energiákat, folyamatosan nyitott lesz bennük, így ők egy-egy tiszta csatorna lesznek Isten és a Világ közt. A Boldogságot közvetítik mindenfelé.

 

Testi összekapcsolódásuk tantrikus élményen alapul, de az istenség teljesebb megnyilvánulásaként ők a hullámvölgyeket egyre magasabb frekvencián élhetik meg, fölemelve olyan magasra az ingert, mint a hagyományos alsó csakrás orgazmusnál, de minden egyes sejt megéli az erőteljes élményt, táncot jár benne Isten, és oda-vissza áramlik a két félben. A párja örömét is érzi mindkét fél, és kisugározza a Mindenségbe, megtisztítva önmagát és maga körül mindent.

- Faith -

Forrás: http://szepjovot.blogspot.hu/2014/02/testi-szerelem-az-ikerlangok-kozott.html

 

 

Haladok az úton, folyamatosan tanulok, és nem csak a tanfolyamokon, hanem tõled, tõletek is…. Hisz nincs tanár, és nincs tanítvány, mi mindannyian egymás segítői vagyunk ezen a FÖLD nevû bolygón, mert egyek vagyunk….TE ÉN VAGYOK…..

Célom segíteni a hozzám bizalommal forduló embereknek, hogy megteremthessék életükben a vágyott harmóniát, a békét, a szeretetet; hogy elengedhessék végre kínzó múltbéli érzelmi stresszeiket, ezáltal megteremtve egy szebb jelen és jövõ lehetõségét.

http://www.lelekviragstudio.hu/rolam.html

 

Govinda klub

Üdvözlünk a Govinda klub szellemi műhelyében. Mivel már egy ideje követed az oldalt, engedd meg, hogy két igazán ütős előadásra invitáljunk téged.

Programjaink ingyenesek, előadás végén mindenkit megvendégelünk vegán kóstolóval.

A hangulat pedig mindig pezsgő. Várunk szeretettel egy minőségi együtt gondolkodásra!

A Govinda Klub egy olyan alternatív közösségi tér, ahol hetente egyszer, minden KEDDEN este 6-tól összegyűlik egy TUDÁSRA VÁGYÓ, nyitott szellemiségű társaság, akik nem elégszenek meg a materialista életfelfogással, hanem inkább lelki tartalmat keresnek a létezésben. Meghívott előadóinkkal fiatalos hangulatú, kötetlen beszélgetések keretében olyan TUDATEMELŐ KÉRDÉSEKET ELEMZÜNK, amelyek a világról, a transzcendensről és rólunk szólnak.

Az előadások teljesen INGYENESEK, mindenki számára nyitottak.

A megfelelő tudatállapotra hangolódás érdekében, a programot közös transzcendentális zenés mantra-meditációval nyitjuk és zárjuk, és az előadás megkoronázásaként pedig mindenkit megvendégelünk egy kis édességre és limonádéra.

https://www.facebook.com/pg/govindaklub.hu/about/?ref=page_internal

Jövőnkért Konferencia III.

Szeretettel várunk ide mindenkit, aki közösségi gyarapodásunkban részt kíván venni, és nyitott, elfogadó szívvel és elmével közeledik felénk, és törekszik céljaink felé.

Képzelj el egy világot…
Egy olyan világot, ahol nem a megélhetésért, a túlélésért dolgozol, hanem a személyes fejlődésedért, az emberiségért, a civilizációért.
Ahol nem kell gyárban, vagy egy irodában töltened életed háromnegyedét, hanem nyugodt körülmények közt agyalhatsz azon, mivel tudnád jobbá tenni a világot.

A rendezvény CÉLJA: a Tudatos Társadalom bemutatása, a már működő kisközösségek képviselőinek összehívása, munkájuk összehangolása.
A szakmai előadások közt, tagjaink mutatkozhatnak be és mondhatják el véleményüket, javaslataikat a mozgalmunkról!

https://www.facebook.com/events/142937983091068/?notif_t=event_calendar_create&notif_id=1515796960845870

 

 

Tudatos Társadalom

Mindazon magyar civileknek, akik mentesek a pártoskodástól, akik már értik, hogy nem szembeszállni, hanem építeni kell! Mindazoknak, akik tenni akarnak magukért, a családjukért, a nemzetükért.

https://www.facebook.com/pg/tudatostarsadalom/about/?ref=page_internal @tudatostarsadalom

www.tudatostarsadalom.hu

 

 

Dicsérd a másik embert, pl. Ügyes vagy, Csodálatos vagy, Jó vagy, Nagyszerű vagy, Remek vagy, Szép, okos, intelligens, jó, csodálatos, remek!! stb.. S fokozható pl. Nagyon, felettébbb..stb. Ez rövid …és hosszútávon meg főleg nagyon jó hatású. mj

 

Az Édesanyák imájától zengett Izrael

Palesztinában és Izraelben közel 20 ezer keresztény, zsidó és muszlim nő vonult utcára a békéért. Közös himnuszuk, az Édesanyák imája felemelő üzenetét itt hallhatjátok!

 

 

,, A világ örök és harmonikus békéje a sikeres országokon nyugszik.

A virágzó társadalom az ország sikerességén nyugszik.

A sikeres és egészséges társadalom a harmonikus és boldog családokon nyugszik.

A boldog és szilárd család a kiteljesedett házasságon nyugszik.”

 

,,A bölcs ember tudja, miképpen élhet békében és boldogan, mert élete összhangban van Istennel. Mindent értve, mindennel együtt érez; minden önzést maga mögött hagyott, és csak azért él, hogy segítsen és áldjon."

 

Azt gondolom, könnyen elfeledkezünk a lelkünk természetéről, a szellemünk természetéről és arról is, hogy ebben az értelemben mindannyian összekapcsolódunk. 

 

A címben az „eredeti” szó erre az eredendő fényre utal, az én legbelső lényegére, ami mindannyiunkban ott van, és amelynek rezgése szerint valóban élhetjük, élhetnénk az életünket. Ez egyfajta emlékeztető önmagunkra. A kifejezés nekem is egy emlékeztető, ami erre a belső lényegre, a valódi énre emlékeztet, amihez minden nap hozzáférhetek. Snatam Kaur

 

„Az eredendő fény, ami mindannyiunkban ott van” – Interjú a világhírű mantraénekessel, Snatam Kaurral

Liane Buck: Mi az Original Light és ezen belül is, mit jelent neked ez a kifejezés?

 

Snatam Kaur:

A könyv címének azért éreztem tökéletesnek az Original Light kifejezést,

mert ez nagyon jól leírja, hogy mi történik minden reggel, amikor elvégzem a meditációs gyakorlatomat: ilyenkor mindig behívom és összegyűjtöm a fényt, ami különféle forrásokból érkezik.

 

Néha a meditációim során úgy érzem, hogy szükségem van arra, hogy ez a fény átöleljen.

Máskor arra van szükségem, hogy felemeljen, és tisztábban, magasabb perspektívából lássam az életemet.

Mindig ezen a két módon érzékelem a fényt: vagy átölel vagy felemel, kiemel a problémáimból.

 

Azt gondolom, könnyen elfeledkezünk a lelkünk természetéről, a szellemünk természetéről és arról is, hogy ebben az értelemben mindannyian összekapcsolódunk. 

 

A címben az „eredeti” szó erre az eredendő fényre utal, az én legbelső lényegére,

ami mindannyiunkban ott van, és amelynek rezgése szerint valóban élhetjük, élhetnénk az életünket. Ez egyfajta emlékeztető önmagunkra. A kifejezés nekem is egy emlékeztető, ami erre a belső lényegre, a valódi énre emlékeztet, amihez minden nap hozzáférhetek.

 

Liane Buck: A gyakorlást ajánlott reggel elvégezni, vagy lehet bármikor a nap folyamán? Ha mondjuk valaki nagyon elfoglalt reggelente vagy nem tudja beiktatni a nap kezdetén a gyakorlást, megcsinálhatja délután is?

 

Snatam Kaur: Igen. A könyvben van egy olyan fejezet, hogy „Az Én jelenléte”. Ebben beszélek arról, amit én „minimum szintnek” nevezek.

 

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy legyél tisztában azzal,

neked mire van szükséged az életedben, a mindennapjaidban ahhoz,

hogy egyensúlyban legyél, hogy a középpontodban legyél. Ezt hívom a minimum szintnek.

Számomra a minimum szint napi 30 perc jóga, minden áldott nap, ami tényleg segít kiegyensúlyozottnak maradnom, és innen építkeznem. Ezért  ösztönzöm az embereket is erre.

….

De visszatérve az eredeti kérdésedre,

a reggel azért nagyon jó a gyakorláshoz,

mert így úgyszólván beállíthatod az egész napod rezgésszintjét.

A reggeli gyakorlás lehetővé teszi, hogy az egész napodat a fény és az öröm frekvenciáján éld meg.

Emellett tisztítja az elmúlt életek karmáját, a negatív cselekedetek hatását is.

Liane Buck: A napi két és fél óra gyakorlással nemcsak magadat változtatod meg.

Azzal, hogy magadon dolgozol, közvetett módon elősegíted azt is, hogy mindannyian jobb életet élhessünk itt a Föld bolygón, hiszen egyfajta példaképpé, fénysugárrá válsz a többiek számára. A Vízöntő Sadhanát elvégezni tulajdonképpen önmagában egy Seva (széva, vagyis „önzetlen szolgálat”).

Snatam Kaur: Igen, de én szeretem ezt.

Jó dolog, hogy szentséges környezetet tudunk teremteni az otthonunkban, a közösségeinkben,

ennek pedig valóban a napi spirituális gyakorlás a kulcsa.

A mi hagyományunkban, a kundalini tradícióban a „dasvandh” eszményéhez tartjuk magunkat: ez azt jelenti, hogy az időd, energiád és pénzed 10%-át a közösség javára fordítod.

 

Snatam Kaur: Úgy érzem, ha valakiben megvan a tiszta szándék, valóban az a legfontosabb aspektus, és a legfontosabb energia, ami gyógyulást, fényt és szeretetet hoz az illető életébe.

 

Forrás és a teljes cikk: http://www.namaste-elmeny.hu/az-eredendo-feny-ami-mindannyiunkban-ott-van-interju-a-mantraenekes-snatam-kaurral/

 

 

 

Az álhírek létrehozásának a hátterében is a titkosszolgálatok állnak, nem kis globális költségvetéssel, hogy megnehezítsék az igazság kiderülését, valamint elhiteltelenítsék az internetet.
Ez maga a modern cenzúra!
Ha elegendő mennyiségű téves információval pumpálod tele egy ember elméjét az oktatás, média (televízió, mozifilmek, sajtó, rádió, reklámok) felhasználásával, valamint az ezek hatását elősegítő katalizátorok és más - sokkal radikálisabb, ám a nyilvánosság előtt teljességében ismeretlen - eszközök bevetésével, akkor ez a “beültetett valóság”, ami valójában hazugság, idővel “valósággá” válik számára. Végül, a hazugság sokkal hihetőbb lesz számára, mint az igazság. A hazugságok terjesztésével és elegendő mennyiségű sulykolásával az illető nevetségesnek tarthatja az igazságot, ha véletlenül rábukkan. Az igazság, azaz a saját létezésével, eredetével, ezen a bolygón és ebben az univerzumban elfoglalt szerepével kapcsolatos valódi valóság, olyan messze áll attól, amit ő a több évtizednyi “hipnotizálása” alatt minderről magába szívott, hogy az igazi valóság minden részlete igaztalannak, valótlannak, és legfőképp hihetetlennek fog tűnni számára. Azt, teljes egészében vagy részben, tagadni fogja, és még alacsonyabb szintre kerülve, nevetségesnek találja. Mindeközben a legsajnálatosabb módon, tájékozottnak, épelméjűnek, éles látással és megfigyelőképességgel rendelkezőnek fogja magát tartani, hiszen ha nem így tenne, azzal azt kellene beismernie, hogy nincs igaza, és maga is áldozatává vált a manipulációnak és elnyomásnak, amely a megtévesztésére és tudatlanságban tartása céljával jött létre és dolgozik ezen nagy erőkkel a mai napig.

Nagy kérdés az, hogy az ember mikor fog (segédeszközök nélkül) felébredni hipnotikus álmából, ha nem vált valami módon szemléletet, illetve ha folyamatosan zajlik az újabb és újabb hamis, téves, hazug adatok és értékrendek beültetése. Aki ezeket a sorokat olvasva eljutott eddig a pontig, kiválasztottnak érezheti magát, és nagy valószínűséggel az is. Az ő számára kétségtelenül van remény és minden bizonnyal fel fogja kutatni és fedezni azt az igazságot, ami a puszta (ugyanakkor teljesen hihetetlennek tűnő) valóság, és amit ekkora energiával igyekeznek távol tartani tőle, nagyon, nagyon, nagyon rég óta és amelynek egy aprócska részlete a következő. Az ember nem halandó. Az emberi test halandó. Az ember nem a teste. Az embernek nem lelke van, hanem ő maga a lélek. Ő “Ő”, saját maga, aki rendelkezik egy testtel. Azt gondolja, hogy csak addig él, amíg a teste él. Van aki azt gondolja - sőt tudja - hogy a lelke felszáll a testéből. de ő nem azonosítja magát a lelkével, hanem azt valami olyan dolognak gondolja, amivel ő maga rendelkezik. És ez az egész dolog valahogy zavaros számára, de elfogadja, mint tényeket, hiszen ez az “igazság”. Ezt gondolja, mert a “nagy cél” az volt, hogy ezt gondolja. Valójában a memóriáját kitörölték, létezésének korábbi szakaszaira nem emlékszik. Tényleges korát nem tudja megállapítani, identitását nem képes beazonosítani és másnak gondolja magát, mint aki ő valójában. Néhány évtizedig lát előre és hátra és a legtöbb esetben a memóriája még ebben is szelektív, hiányos, ezéleti múltjának, tapasztalatainak darabkái vagy nagyobb szakaszai elérhetetlenek számára. Teljesen természetesnek tatja, hogy ez így van és nem gondolkodik azon, hogy hogyan kellene, lehetne ezen változtatni. Ez az állapot nem gyanús számára, hanem természetes. Egy olyan csapdába került, amely csapda létezéséről nem tud, és ha valaki azt mondja neki, hogy csapdába került, azt nem hiszi el, és bolondnak tartja azokat, akik ezt állítják. A legnehezebb dolgok egyike számára, szembenézni azzal, hogy vesztésre áll. Ha valaki nem tudja, hogy csapdában van, nem akar kiszabadulni. Azt hiszi, hogy eleve szabad. Aki úgy gondolja, hogy meg vannak a helyes adatai, az nem fog továbbiak után kutatni. Sajnos az, hogy mit hisz valaki, nem egy megbízható ismertetőjele a valóságnak. Ahhoz, hogy egy személy képes legyen szembenézni a valósággal először saját magát kell jobban megismernie. Aki erre képtelen vagy ez nem érdekli, valószínűleg már elvesztette a játszmát. Erről persze nem tud, így az egész nem is érdekli. Aki képes arra, hogy elsőként magával nézzen szembe, azelőtt feltárulhat az igazság, amely talán kegyetlenebb, mint a “beültetett valóság” de mégiscsak az igazság, vagyis az a kincs, amit mindig is keresett. Bátor az, aki erre az útra lép, de végül ő lesz a győztes, mert ő lesz az, aki TUD.

https://www.facebook.com/lassisnecsaknezz/photos/a.418220681593479.98459.418211598261054/1025730600842481/?type=3

LIE ZI: A gyanú

Egy ember nem találta helyén a baltáját. Bizonyos volt benne, hogy a szomszéd fia lopta el. Leste, hogy jár-kel a legény: pontosan úgy lépkedett, mint egy tolvaj. Figyelte az arckifejezését: éppolyan volt, mint egy tolvajé. Kihallgatta, amint beszélt: mintha egy tolvajt hallott volna. Egy szó, mint száz, a legény egész viselkedése arról árulkodott, hogy csakis ő lehetett a tolvaj.

Később a mi emberünk kiment ásni a kertjébe, és a kertben meglelte a baltát. Amikor pedig újra megnézte magának a szomszéd legény gesztusait, semmit sem talált már bennük, ami tolvajra emlékeztette volna

Forrás: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=1vargaildyko&pid=118209&blog_cim=LIE%20ZI:%20A%20gyan%FA

 

,,Minden ember, aki Téged bánt, Önmaga boldogtalanságát nyilvánítja Feléd. Az ember, aki harmóniában van Önmagával, nem érez belső kényszert mások megalázására. Ezek az emberek saját egykoron elszenvedett, és fel nem dolgozott sérüléseiken próbálnak revansot venni. Ahelyett, hogy Önmaguk gyógyításán fáradoznának, igyekeznek beteggé tenni környezetüket is. Ez mind saját félelmeikből és boldogtalanságukból fakad. Hidd el, ezeknek az embereknek van a legnagyobb szükségük arra, hogy szeressék őket. Hiszen ők gyűlölik magukat.

Azok, akik önmagukat szeretik, képesek szeretni embertársaikat is. Tiszteld a lényed annyira, hogy nem hagyod Magad megalázni. És higgy annyira a másikban, hogy képes Önmaga sérüléseit begyógyítani. Bocsáss meg, hogy eddig sebezhető és támadható voltál. Kiállni Önmagadért, nem hagyni, hogy kizökkentsenek a harmóniából, és megbocsátani! Ebben van az igazi szabadság!"

 

Az Új Világ eljövetele…

Az Ikerlángok és szerepük

https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/kik-vagyunk/talld-meg-ikerlelkedet

 

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu mantra

„Az összes élőlény a földön boldog és szabad akar lenni, ezért a gondolataimmal, szavaimmal és tetteimmel azt kell cselekednem, hogy minden és mindenki boldog és szabad lehessen.”

Ez a mantra arra emlékeztet, hogy a kapcsolatnak köztünk, és a többi élőlény között , gyümölcsözőnek és előnyösnek kell lennie mindenki számára, mert e nélkül nem tapasztalhatjuk meg az igazi boldogságot. Mikor imádkozunk, ne csak saját magunkra gondoljunk, hanem az egész mindenségre, az állatokra, növényekre is.

 

Shanti mantra

„Az Úr óvjon és áldjon meg. Hálás vagyok a mindennapi eledelünkért, és az ebből kapott energiát a más emberek megsegítésére fordítom. A tanulásnak eredménye kell legyen, és a tudásomat mások szolgálatába állítom. Nem fordulok soha másik ember ellen. Ember, béke önmagammal, béke a természettel, béke az isteni szentségekkel.”

Forrás: http://filantropikum.com/5-osi-szanszkrit-mantra-amely-jo-iranyba-tereli-az-eleted/

,,Legyen jólét, béke, egészség és nyugalom, mindenki érje el a boldogságot és a bőséget.”

 

,,Az egyetemes béke, és szeretet csakis úgy jöhet létre, ha előbb mindenki magában teremti meg azt. Akkor képes szabaddá válni a lelked, ha összhangba kerülsz önmagaddal – vallja Tina Turner, mint a spirituális tanítók általában.”

 

,,Buddha egyszerű, megvalósítható lépésekkel jelölte ki a Nirvánába vezető ösvényt. Ezen az ösvényen járva az ember megismeri az élet valódi csodáit. Ez hozza el a boldogságot, az örömöt, mert a szenvedéstől való megszabadulás, a boldogság kezdetét, megvalósulását jelenti. A Sarnath-i beszéd után az 5 szerzetes arra kérte Buddhát, hogy fogadja el őket tanítványául. Így jött létre az első buddhista közösség: a szangha. Ezután Buddha bejárta egész Indiát. Hirdette a dharmát, a buddhista tant, mindenkinek, aki kész volt arra, hogy meghallja. Férfinak, nőnek, királynak, parasztnak, brahminnak és osztályonkívűlinek. Gazdagnak és szegénynek, aszkétának és banditának. Nem tett kivételt. Azt tanította, hogy aki elveti a végleteket és gyakorolja a meditációt, az megtapasztalhatja a Nirvánát. A maga korában ez forradalmi gondolat volt. Buddha volt az első forradalmár. A megvilágosodás első üzenete az, hogy minden ember egyenlőnek születik. Nincs magasabb és alacsonyabb rendű. Ha valaki elakarja dönteni, hogy ki az előrébb és ki a hátrébb való, akkor nézzük a cselekedeteit.” (Buddha élete)

,,Mindannyiunkban meg van a képesség arra, hogy buddhává váljunk. Azt mondta Buddha: akár férfiak, akár nők vagyunk, fekete vagy fehér bőrűek, kreolok vagy rézbőrűek, mind elérhetjük a megvilágosodást.” (Buddha élete)

,,Buddha emberi lény, akiben rengeteg a megértés és a szeretet. Akiben sok az együttérzés, a megértés és a szeretet, az csodákra képes. Buddha azt mondta: a legnagyobb csoda az emberek tanítása és átalakulásának segítése, és ő mindennap megteszi ezt a csodát.” (Buddha élete)

 

Váljunk tökéletesen jóságos buddhává, legfőbb Győzedelmessé!
Teljesüljön ez a szerencse!
Rázzuk fel az egész világegyetemet, szüntessük meg minden érző lény szenvedésének és félelmének forgatagát!
Teljesüljön ez a tökéletes szerencse!
Alakítsuk át az eltévelyedés létforgatagának (szamszára) mindhárom világát a béke tiszta birodalmává, ahol mindenki a megvilágosodás isteni technikáját követi!
Teljesüljön ez a tökéletes szerencse!
Minden anyánk, az összes érző lény, aki kezdettelen idők óta szeret és táplál minket, kivétel nélkül mind valósítsa meg a megszabadulást, a tökéletes buddhaságot!
(Master Karma Tanpai Gyalchen)

 

 

,,A tudás erő; ha a legjobban akarunk dolgozni, értenünk kell, ha pedig érteni akarunk, tanulnunk kell. A bölcs ember tudja, miképpen élhet békében és boldogan, mert élete összhangban van Istennel. Mindent értve, mindennel együtt érez; minden önzést maga mögött hagyott, és csak azért él, hogy segítsen és áldjon."

 

Ez a férfi 37 éven keresztül minden nap ültetett egy fát- Nézzétek mit hozott létre!

Jadav Payeng 1979-ben ültette el az első fáját és azóta minden nap ültet egyet. Saját kezével azóta egy egész erdőt ültetett el, ami nagyobb mint a Central Park. Az 550 hektáros erdőben 115 elefánt, orrszarvú, szarvas és tigrisek laknak. A mezőgazdaság fejlődése és az emberek lerombolták azt a természeti szépséget, ami ott volt, de Payeng arra törekszik, hogy visszahozza a régi ökoszisztémát.
Nézzétek meg ezt a csodálatos történetet az alábbi videóban!

http://eztnezd.net/ez-a-ferfi-37-even-keresztul-minden-nap-ultetett-egy-fat-nezzetek-mit-hozott-letre/

https://www.facebook.com/natgeo/videos/10153621205673951/

 

 

http://pozitivnap.hu/inspiralo/9-evesen-kezdte-mara-14-milliard-fa-elultetesenel-jar-a-fiatal-srac

A most 19 éves német fiú ENSZ-közreműködéssel alapított Plant-for-the-Planet nevű csoportja 55 000 taggal rendelkezik, legtöbbjük 9 és 12 év közötti. A szervezet idáig 14 milliárd fát ültetett több mint 130 országban. Céljuk, hogy eljussanak egy billió, vagy ha úgy tetszik ezermilliárd fa elültetéséig, ami fejenként százötvenet jelentene a Földön élő összes ember számára.

 

 

Az OPPT (One People Public Trust - Egy Emberiség Nyilvános Érdekképviselet) azzal a céllal jött létre, hogy feltárja és érvényesített, törvényes jogi eszközökkel felszámolja az emberiség egészét érintő, csak nagyon kevesek érdekét támogató, az emberiséget kizsákmányoló rendszert.

http://op.harmoniaban.org/de-mi-fene-az-az-oppt

 

 

Pandzsáb állam legnevesebb környezetvédője egy szikh szerzetes, Balbir Singh Seechewal. Az ő erőfeszítései révén a szent Kale Bein folyó ma már újra él. „Bármilyen munkát tettünk a Kali Bein megtisztítása érdekében, azt az emberiség jóléte érdekében cselekedtük” – mondta Balbir Singh.

http://indiahangja.reblog.hu/cimke/asram

 

 

A szikhek egyistenhitűek. Úgy hódolnak Istennek, hogy őszinte életet élnek, és törődnek másokkal. Minden napot hajnali mosdással kezdenek, és a guruk tanításain elmélkednek.

Szerintük a lélek a születés és az újjászületés körforgásába kerül. Hogy ebből kiszabadulva Istennel egyesüljenek és guruvá váljanak, fegyelmezett életet élnek, és gyakran a társadalom érdekeit szolgáló munkát (széwa) végeznek, és jövedelmük tizedét a rászorulóknak adják.

Isten Nánakot és az őt követő kilenc gurut, valamint az írásokat választotta az isteni világosság megtestesítésére, de egyik sem imádható istenként.

 

Guru Nanak megvilágosodás utáni első szavai ezek voltak: Ik ong (oan) kaar, ami azt jelenti, hogy minden egy, mindenkiben ugyanaz az isteni mag van, minden és mindenki Isten teremtménye, nincs különbség közöttünk.

Istent egy alaktalan lényként írja le, aki megnyilvánul mint név (nam) ebben a világban. Alapjában véve a hinduiznushoz közelebb áll a vallás, mint Mohamed tanításaihoz. Megmaradt a karma, a lélekvándorlás tana, és Krisnát is olyan tiszteletben részesítik, mint a hinduk. Az üdvözülés útja is nagyrészt megegyezik: mantrák elmondása, meditáció, tevékeny hitgyakorlás. Viszont elutasítja a hinduk merev kasztrendszerét, a nemek közti különbségtételt.

 

 

Dienes Martin – A NAGY LÓ-VÉ – KÉSZÜLJ FEL AZ ÉLETRE!

Úgy vettem észre, hogy a sikeres emberek, csak pár dologban térnek el a többségtől. 

Másként élnek, mert figyelnek pár fontos részletre, amire mások nem.

A célok azok, amelyek igazán motiválnak.

Ha gyermeked látja, hogyan érhet célt először a kis dolgokban, később ellenállhatatlan lendülettel valósítja meg az élet nagy eredményeit!

A sikeres életpálya a célok helyes kitűzésével kezdődik.

 

Szülőként a legnagyobb öröm látni, hogy a gyermek tudatosan követi céljait, és láthatóan sikerrel készül az életre.

Ha szülőként örömmel látnád, hogy gyermeked komolyan veszi saját magát, jól tanul és vizsgázik, – Ha szeretnéd látni, hogy tudatosan építi fel céljait, amelyek igazi értéket képviselnek, akkor

A célok azok, amelyek igazán motiválnak. Ha gyermeked látja, hogyan érhet célt először a kis dolgokban, később ellenállhatatlan lendülettel valósítja meg az élet nagy eredményeit! A sikeres életpálya a célok helyes kitűzésével kezdődik, ebben a könyvben pedig leírtam, hogy válasszon megfelelő célokat.

A Drogmentes Maraton híveként 16 évesen végigfutottam az országot, a drog ellen kampányolva. Azt láttam, hogy a fiatalok céltalanul bolyongnak, vannak akik a droghoz nyúlnak, és nincs konkrét céljuk.

Ezért ebben a könyvben leírtam, mit kell tennie, hogy gyermeked valódi értékeket kövessen!

Úgy vettem észre, hogy a sikeres emberek, csak pár dologban térnek el a többségtől.  Másként élnek, mert figyelnek pár fontos részletre, amire mások nem.

Ha fiatalként szeretnéd, hogy hamarosan felnézzenek rád a többiek, mert sugárzó céltudattal valósítod meg a dolgaidat, és jól láthatóan komolyan veszed céljaidat, akkor

Ez a könyv

 • Remek irányt mutat
 • Segít igazi célokat választani
 • Megmutatja, mit kell tenni a sikerért
 • Sőt, rávilágít, mi az igazi siker!
 • Mindezt a fiatalok nyelvén
 • Azonnal érthető, követhető módon
 • Egyetlen estre új szemléletet ad!

Helló Dienes Martin vagyok, azért írtam ezt a könyvet, mert szeretném, ha minél több fiatalhoz eljutna az üzenet, hogy igenis van lehetőségük sikeresnek lenni az életben! Nem kell mást tenned, mint első lépésben elolvasod ezt a könyvet, amelynek segítségével nagyban megnöveled annak az esélyét, hogy nagyszerűen boldogulj majd az életben. És ha majd egyszer visszagondolsz, azt mondhasd: – A legjobb döntést hoztam!

Szeretném, ha minél több fiatalhoz eljutna az üzenet, hogy igenis van lehetőségük sikeresnek lenni az életben! Olvasd el, hogyan lehetsz Te is sikeres!

Fiatalként ez a könyv megmutatja Neked, hogyan lehetsz sikeres már holnaptól! A fiatalok céltalanul bolyongnak, vannak akik a droghoz nyúlnak, és nincs konkrét céljuk. Ezért ebben a könyvben leírtam, hogyan tűzz ki célokat, amiket elérsz és boldoggá tesznek.

https://nagylove.hu/fiatalkent/

 

 

,,Minden Nőnek joga van ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében, kortól és külső adottságoktól függetlenül, hogy boldog életet éljen, és kihozza magából a maximumot! Szerintem minden Nő megérdemli, hogy megvalósíthassa Önmagát az élet minden területén."

 

Aykanna - I love you, I thank you https://www.youtube.com/watch?v=l0mcMoIyJ7o

AYKANNA will be playing live in yoga classes at http://TadasanaFestival.com April 20-22, 2012 in Santa Monica,…

 

Köszönöm József ,az összes többi Nő nevében ,ugyanúgy fordítva is igaz :)

 

Hallom a köszönetedet kedves Ildikó, hálás vagy ezért az igaz, jó idézetért nekem. :) Nagyon szivesen. Namaste. ...És Igen, igazad van neked, és egyetértek én is veled, hogy fordítva is igaz. ...Azt gondolom, hogy jó tudatni, éreztetni a másik emberrel, hogy mennyire jó, tökéletes, fontos és csodálatos. És, ha kell bátorítani is kell, lehet, hogy legyen önmaga bátran, mert joga van megélnie Önmagát. Jó megajándékozni a másikat és önmagunkat az elköteleződéssel, a szeretettel, odaadással, a figyelemmel, törődéssel,

és az imádat apró csíráival is.... ..és aztán.még ..biztatni, megérteni, reptetni, segíteni, dicsérni, értékelni, megbecsülni, elismerni, boldoggá tenni és lenni, szeretve lenni és szeretni, IGAZÁN SZÍVBŐL SZERETNI <3

 

 

"Ich bin die ganze Frauen/Männer-Diskussion leid. Nur Leistung zählt. Wer Leistung bringt, setzt sich durch. Vollkommen egal, ob der- oder diejenige blond ist, welche Hautfarbe man hat oder Mann oder Frau ist.

Die 38-Jährige Bundesliga-Schiedsrichterin Bibiana Steinhaus, die seit dieser Saison in der Bundesliga Spiele pfeift. sagt: " Es war nie mein Ziel, in eine Männer-Domäne reinzukommen; es war mein Ziel, Spiele zu leiten."

"Die Menschen müssen sich erst daran gewöhnen": ,,Es gibt auch in Deutschland noch viele Menschen, die sich daran gewöhnen müssen",

 

"Sajnálom erről az összes női / férfi beszélgetést.

Csak a teljesítmény számít.

Aki teljesítményt ér el, mindegy, hogy az egyik vagy másik, szőke, milyen bőrszínű vagy, vagy férfi, vagy nő vagy.
A 38 éves, Bundesliga futballbírónő Bibiana Steinhaus, aki ebben a szezonban nőként vezet mérkőzéseket a Bundesligában, azt mondja:

"Soha nem volt célom, hogy bejussak egy férfi területre, célom volt a játékok vezetése". "Az embereknek csak hozzá kell szokniuk": ,,Még mindig sokan vannak Németországban, akiknek hozzá kell szokniuk hozzá, "

 

 

Minden Nőnek joga van ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében, kortól és külső adottságoktól függetlenül, hogy boldog életet éljen, és kihozza magából a maximumot! Szerintem minden Nő megérdemli, hogy megvalósíthassa Önmagát az élet minden területén. (Pirner Alma)

 

Szükségünk van a véleményedre!

Küldetésünk a változás!

- Megerősítjük az erkölcsi alapokat.
- Megingathatatlan, magabiztos pillérré válva ismét középpontba helyezzük a személyes felelősségvállalást, a tartást, a -közös jövőt építő cselekvést.
- Élhető közösséget, emberséges jövő társadalmat építünk gyermekeinknek.
- Megszilárdítjuk Férfi és Nő szövetségét - a családot.
- Megtartjuk és tovább adjuk az örök erényeket ma is!
- Példát állítunk a gyermekeink és a következő generáció elé, mint férfi, mint férj, mint apa!

Vállaljuk, hogy mi leszünk az a változás, amit látni akarunk a világban! Férfiként állunk élre, önmagunkért, a Nőkért, a jövő generációkért!

Férfi. Érték. Minta Példa.

A változáshoz tettek kellenek. A Férfiak Klubja olyan eszközöket hoz létre, amelyek az egész társadalomra hatnak és ezért igazi változást hoznak. Most CSELEKVÉSI TERVÜNK 29 elemét teszünk az asztalra.

Azért van SZÜKSÉGÜNK A VÉLEMÉNYEDRE, hogy egy prioritás-listát állíthassunk fel! Rajtunk áll, hogy mi valósul meg. Független társadalmi munkánkban csak magunkra számíthatunk.

Megmértük, mindössze 5 percet kérünk Tőled!
Köszönjük, hogy ezzel is kimutatod a támogatásod!

https://docs.google.com/forms/d/1fphB3R12-NfTRR1V5Ch-w8PrOFb1sVgkdLngVWBNhGk/viewform?edit_requested=true

 

 

,,A Férfiak Klubja értékrendje 2017-től évente minden egyes születendő gyermek apukájához eljut az Apavilág című kiadvánnyal! 90 ezer példányban nyomtatják ki ezt a hasznos, apaságot támogató füzetet, ezzel eszmeiségünk, csak a szülőpárt tekintve is évente minimum 180 ezer emberhez jut el, nem számolva a barátaikat, családtagjaikat.”

 

 

A feminizmushoz nem köthető háború. Nem végezte ki ellenzékét. Nem állított fel koncentrációs táborokat, nem éheztette ki ellenségeit, nem folyamodott kínzásokhoz. Harcait az oktatásért, a szavazati jogért, jobb munkakörülményekért vívta... a közbiztonságért az utcákon... a gyermekvédelemért, közjólétért... nemi erőszak áldozatainak segítéséért, menekült nők támogatásáért, törvényreformokért. Ha valaki így szól: „ó, én nem vagyok feminista”, mindig felteszem a kérdést: „miért, mi ezekkel a problémád? (Dale Spender)

Minden ember feminista, aki elismeri, hogy a férfi és a nő egyaránt ember, s emberségében egyenlő minden tekintetben. (Gloria Steinem)

Lehetetlen úgy sikereket elérni, ha a társadalom felét visszahúzzák. (Malala Yousafzai)

A nők oktatása és felszabadítása világszerte egyetlen eredményt hozhat csupán: egy elfogadóbb, toleránsabb, igazságosabb, békésebb és gondoskodóbb életet mindannyiunk számára. (Aung San Suu Kyi)

A feminizmus nem arról szól, hogy erőssé tegye a nőket. A nők már most is erősek. Arról szól, hogy a világ másképpen érzékelje ezt az erőt. (G.D. Anderson)

A jövő teljes egészében attól függ, hogy mit teszünk nap mint nap. Egy mozgalom lényege annyi, hogy emberek mozognak... együtt. (Gloria Steinem)

A Buddha megosztotta tanításait, hogy kivétel nélkül mindenki elérhesse ugyanazt a legfelsőbb szintű felszabadulást, amit ő maga is elért gyakorlat és erőfeszítések árán. (Shinjō Itō)

A buddhizmus szelleme, mindennél inkább a harmónia és egység értékeléséről szól, amiben másokat tisztelünk és elfogadunk ahelyett, hogy elítélnénk. A kezdetek óta ez a buddhista út, és ez a valódi buddhizmus. (Shinjō Itō)

http://hvg.hu/elet/20161010_meditacio_pozitiv_hatasai_iskola_meditacio_fegyelmezes

Ahonnan érdemes lehet példát venni: az egyik baltimore-i általános iskolában meditációs technikákat tanítanak a gyerekeknek. Mondani sem kell, hogy mennyivel jobb a hangulat az iskolában, mint előtte. Nincs többé kiabálás és fenyítés: megtalálták a fegyelmezés tökéletes eszközét.

Az a legfontosabb, hogy mélyen szálljunk magunkba és felfedezzük a bennünk rejlő buddha szerető kedvességét és együttérzését – a felébredt természetet, mellyel mindannyian rendelkezünk. (Shinjō Itō)

 

Találkoznak valakivel, s az illető felébreszt lelkükben egy érzést. Megnyílik a szív, és rögtön szebbnek látják a világot. Hirtelen minden színes lesz, élettel teli. Boldogság illata terjeng a levegőben. Boldognak lenni pedig jó dolog. Ilyenkor szeretjük önmagunkat. - Mohácsi Viktória-

"Az antropológusok szerint pl. a Kalahári-sivatagban (a Föld talán leglehetetlenebb élőhelyén) élő busmanok napi 1,5-2 órát „dolgoznak”, azaz ennyi idő szükséges számukra az életfeltételeik biztosítására. Valamit nagyon rosszul tudunk, ha sokkal jobb természeti feltételek mellett napi 10-12 órát kell dolgozzunk… Mit csinálnak busmanjaink a maradék időben? Ahogy a legendás „Istenek a fejükre estek” című filmben is láthattuk, beszélgetnek, viccelődnek, zenélnek és táncolnak, vagyis – velünk ellentétben – élnek!’

https://www.facebook.com/molnar.jozsef.3557/posts/1340837859315510

 

https://www.facebook.com/sikerkozosseg/videos/485135814939514/ 20 dolog, amit többet kellene mondanunk

 

https://www.facebook.com/sikerkozosseg/videos/501254533327642 Mi az a nélkülözhetetlen összetevő, amitől igazán jó lesz a napod? Ha kíváncsi vagy rá, nézd meg a videót! - Louie Schwartzberg - Nature. Beauty. Gratitude. ,,Leleplezett boldogság”

 

 

https://www.facebook.com/magyarinfo/videos/10154665710638467

A kanadai paralimpiai válogatott zseniális videója arról, hogy minden gyereknek meg kell adni az esélyt a boldog életre!

 

 

Minden lényt úgy sze­ress, mint önmagadat, minden lényben önmagadat lásd; akkor a kapu nélküli kapu könnyedén kinyílik előtted.

 

Az önzetlenség és az én-mentesség megvalósítása. A lámpának fel kell áldozni az olajat, hogy a szeretet fényét sugározza. Ugyanígy az igaz szeretetben, a Tao-ban fel kell áldozni az Én-t, ah­hoz, hogy mindenkiben önmagunkat lássuk, és ezáltal minden lényt úgy szerethessünk, mint önmagunkat. A felhők felett örökké derűs az ég, örökké süt a napsugár, a szenvedés oka a ragaszkodás, úgy tárgyhoz, mint sze­mélyhez, és ez az a felhő, amely eltakarja előled a Tao ragyogását és melegét, pedig Ő minden lényt egyformán szeret. Ez olyan boldogságot jelent az egyén számára, mint a zsenge fűszálnak hűvös hajnalon a kelő nap suga­rai. Forrás: Tábori László - A tao virágai (részletek

Pető Csilla Író

A te mosolyod hiányzik a világból...<3

Tudom, hogy gyakran rohansz, nincs időd megállni...és a feladatok meg ott tornyosulnak körülötted :-)
Nagyon nyomasztólag hat rád és mindenkire hidd el...
Ha mész az utcán, villamoson, metrón, lehorgasztott fejű emberekkel találkozol!
Játszani jöttünk ide, élni, jól érezni magunkat....ehelyett, mindenhol csupán a negatív hírek a rosszkedvű emberek, tele problémákkal...
Mi lenne ha holnap reggel a Te mosolyodtól lenne jobb kedvű a világ?
Adj holnap mindenkinek egy mosolyt és aztán holnapután újra, terjedjen a jóóóóóóóóóóóóóóó, és indítsd útjára a tieddel!

Velem tartasz?:-)

Mosolyogni csudajó, mert boldogságot adó!

Mosolyokkal teli pillanatokat!
Csilla

Oszthatóóóó az írás és a mosoly isss!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1394905013882662&set=a.192403180799524.46098.100000895290500&type=3

 

Sóvári Mónika,,Sóvári Mónika vagyok, a Plüssfotel alapítója. Tanultam pszichológiát, dolgoztam politikai napilapos szakújságíróként, írtam egy regényt, vezettem személyiségfejlesztő és kommunikációs tréningeket és dolgoztam nevelési tanácsadóban.

Tanultam buddhista filozófiát, mantrameditációt és több mint húsz évet fordítottam az életemből a keleti tanok tanulmányozására, különös figyelmet fordítva a jógára, a jógameditációra és az Advaita hagyomány (Nem-kettőség) tanaira.

…..

Olyan írásokat, videókat és energiákat igyekszem megteremteni ezen az oldalon, ami erővel és életkedvvel tölt fel, s ami talán minden szintjét megváltoztatja az életednek.

 

A Plüssfotel csak Rólad szól. Az arcom, a videóim és az írásaim csupán egy eszköz, hogy boldogsághoz segíthesselek. Gyere, teremtsünk változást az életedben!

 

Vágyam és a küldetésem…

A Plüssfotelt azért hoztam létre, hogy mindenki számára egyformán hozzáférhető módon segíthessek azoknak, akik ezt szeretnék. A Plüssfotel nem pszichológia tanácsadással foglalkozik, hanem egy mindenki számára ingyenesen elérhető, spirituális elmélkedés, együtt gondolkodás bizonyos kérdésekről, problémákról.

Olyan energiát igyekszem megteremteni a Plüssfotelben, ami erővel és életkedvvel tölt fel, s ami minden szintjét megváltoztatja az életednek.

Tabuk nélkül, szívből szeretnék beszélni olyan témákról, olyan élethelyzetekről és lelki problémákról, amikről keveset és más megközelítéssel beszélünk.

Hétről hétre jelentkező írásaimmal és YouTube videóimmal inspirálni szeretnélek és konkrét lépéseket javasolni a megoldás felé.

Arra törekszem, hogy a Plüssfotelben egy biztonságos, kényelmes és szeretetteljes teret teremtsek számodra, amely védelmező karjaiban tart téged az átalakulásod sérülékeny szakaszaiban.

Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy boldogabb ember légy, mert hiszem, hogy a világnak több boldog emberre van szüksége, mint amilyen pont Te vagy, aki ezt olvasod.

Forrás: http://plussfotel.com/rolam/?ref=fb-pp

A dzsainizmus tanítása szerint „minden egyes élőlény egy örökéletű lélekkel rendelkező egyén”, mely saját cselekedeteiért felelős.

A dzsainok hitük feladatának tartják az egyének tanítását, hogy ők legjobb képességük szerint gondolkozzanak és éljenek olyan életet, mely minden élőlény lelki természetét tiszteli és becsüli.

 

Akik sikeresen megszabadultak a karmájuktól (azaz az ebben-, vagy a reinkarnálódott életükben következményekkel járó tettek felhagyásával),

elérik a Végtelen Tudás, Végtelen Meglátás, Végtelen Hatalom,

és Végtelen Gyönyörűség állapotát, vagyis megistenülnek, dzsinává válnak és így nem kell az újjászületést többé elszenvedniük.

A mintegy 10 milliónyi követőjével a dzsainizmus a világ fő vallásai legkisebbikének számít.

 

Dzsainista öt fogadalom:

 • tartózkodás minden élőlény elpusztításától, bántalmazásától (ahimsza),
 • mindig igazat mondani (szatja),
 • a tulajdon tisztelete (a lopás tiltása; asztéja),
 • szüzességi fogadalom (brahmacsarja),
 • a tulajdonról való lemondás (aparigraha).

A vallás központjában istenek tisztelete helyett az ember és a közösség, az ember és minden más élőlény és létező közti harmónia áll, és szélsőséges pacifizmus jellemzi: mindenekelőtt más élőlények feltétlen tiszteletét és a minden körülmények között betartott erőszakmentességet (ahimszá) irja elő.

Nem hisznek egy Teremtő Istenben, és a Dzsájnák nem irányítják sem a világmindenséget, sem az emberiséget, mert mindazok saját törvényeik (kozmikus, vagyis általános- és karmás, vagyis a tettek következményei által befolyásolt, megváltoztatott „valóság” törvényei) által működnek.

 

Vallási ideálja az emberi természet tökéletesítése.

 

Huszonnégy Dzsájnát (Jinát) imádnak, akik közül a legkésőbbi (Mahacvíra) a vallás alapítója.

A Dzsájnok szellemei megtartják egyéni személyiségüket. Azért, hogy mások a felszabadulást elérhessék, mintegy ösztönző hidakként.

Minden élőlény Istenné válhat a felvilágosulás által. Ahogy több és több ember felvilágosul, az istenek száma megszámlálhatatlanná válik.

 

A dzsainok nem hisznek a megtestesülésben, minthogy

szerintük az istenek a felvilágosult állapot elérése által az újraszületés alól felmentett emberek.

 

A felszabadulás a tirthankarák, a dzsainizmus tanítóinak követésével, a helyes hit, helyes felismerés és helyes életmód megvalósításával érhető el.

 

A 24 Jina – Tirthankara https://en.wikipedia.org/wiki/Mythological_data_of_Tirthankara

A dzsain szó a szanszkrit dzsina (“győztes”, ,,hódító”) gyökből származik. Győztesként jellemezték a 24 nagy tanítót, tírthankarát, vagyis „gázlókészítőt”, akik önmegtartóztatásukkal uralták testüket, szenvedélyeiket és lelküket, és így elérték a megszabadulás (moksa) állapotát, azaz megszabadultak a születés és halál örökös körforgásából.

Olyan, aki át tudott kelni az újjászületések „folyóján”, s ezzel utat mutatott másoknak is.

Huszonnégy nagy tanítóból álló vallási vonaluk tagjait tirthankaráknak, vagyis "az Út Megtalálóinak" nevezik.

 

 

 ,,Buddha "Megvilágosodott embert" jelent szanszkrit/páli nyelven. Buddha követőjének harmóniában kell lennie önmagával és környezetével. Úgy él, hogy ne sértsen meg másokat. Nem veszi el azt, amit nem adnak oda neki. Erkölcsös, tiszta életet él. Nem hazudik, és durva szavakat nem használ. Nem részegíti le magát. Arról van meggyőződve, hogy minden szándékos cselekvése gondolatban, szavakban és tettekben visszahat önmagára és jellemének alakulására."

 

,,A buddhizmus nem más, mint egészséges józan eszünkre hallgatni."

 

,,Ha valaki nem árt sem másnak, sem önmagának, és együttérzés van benne más lények iránt – az már buddhista magatartás."

 

A buddhizmus öt alapelve, „parancsolata":

1.  az ahimsza (az élőlények megölésének a tilalma) mellett,

2.     tartózkodás a lopástól,

3.       a hazugságtól,

4.       a kábító hatású anyagok élvezetétől és

5.       a tisztátalan élettől.

 

 

„Mindig emlékezzünk arra az ígéretünkre, hogy a testünket, a beszédünket és a tudatunkat mások javára használjuk. Tudva azt, hogy minden lény javára dolgozunk, tartsuk meg ígéreteinket, győzzük le belső nehézségeinket és folytassuk kitartóan a gyakorlást.” (Lama Gendün Rinpoche)

 

 

 ,,A Buddhák az utat tanították. Kerülni az erkölcsi sértéseket, jót tenni, és megtisztítani a saját szívünket: ez minden Buddha tanítása.”

 

 A Negyedik Nemes Igazság az út, amely elvezet a szenvedés elhagyásához és megszűnéséhez, az út amely elvezet Márá kiűzéséhez és a Lény Végső Igazságának megtekintéséhez, és ennek következményeként a Legfelsőbb Határtalan Boldogsághoz.

Ez az út, Buddha szerint, nyolcrétű volt, a Nemes Nyolcrétű Ösvénynek lett elnevezve.

,,…amely felnyitja a szemeket s megvilágítja az elmét, amely nyugalomra, megismerésre, megvilágosodásra, nirvánára vezet."

,,Ezt a nemes nyolcrétű ösvényt a maga nyolc pontjában kell végig járni, anélkül hogy egyet is elhanyagolnánk, csakis így változhat valaki Buddhává":

 

 1. HELYES SZEMLÉLET, NÉZET.
  Buddha szerint ez a Négy Nemes Igazság belátása. Van szenvedés - a szenvedésnek van oka - a szenvedés megszüntethető - van út, mely elvezet a szenvedés megszüntetéséhez (nemes nyolcrétű ösvény). A valóságnak megfelelően látni, miként létezik szenvedés, ennek az okát, a megszűnését, és a megszűnéséhez vezető utat.
 2. HELYES ELHATÁROZÁS, SZÁNDÉK,
  Szenzualitástól, rosszakarattól, rosszindulattól és durvaságtól mentes gondolat, szándék. Buddha egyszerűen azt mondja, határozzuk el a jóakaratot és az ártó szándék elkerülését. Valójában a helyes szemléletből fakadó elhatározásokat jelenti.  Mindenre megalapozottan, átgondoltan határozzuk el magunkat, mindenre megfontolt okunk legyen. Tartsuk távol lelkünktől a meggondolatlan, jelentős ok nélküli tetteket. ,,Ha valaki próbálja elkerülni a helytelen elhatározást és a helyes elhatározásra jutni, ez helyes erőfeszítés. Ha valaki éber a helytelen elhatározás elkerülésében és a helyes elhatározásra jutásban, ez helyes éberség. Így ez a három képesség – helyes nézet, helyes erőfeszítés, helyes éberség – körkörösen hat a helyes elhatározásra."
 3. HELYES BESZÉD.
  A hazugság, a rágalmazás, a durva, gyalázkodó, közönséges, sértő, bántó beszéd kerülése, és tartózkodás az üres, felesleges, haszontalan fecsegéstől. Ami valós és igaz, emellett hasznos, továbbá másoknak kellemes és jóleső is: az alkalmas időben kifejthető.

4.  HELYES CSELEKVÉS.
Az érző lények bántásától való tartózkodás. A nem adott dolog elvételétől való tartózkodás. Helyes szexuális viselkedés. Házasságtöréstől való tartózkodás. Hazugságtól, pletykálkodástól, a rosszindulatú, közönséges beszédtől, valamint mohóságtól és a helytelen nézetektől való tartózkodás. ,,Nem ihat alkoholt és nem biztathat senkit, hogy így tegyen, tudván, hogy ez őrültséghez vezet. Az alkoholtól megzavart emberek gonosz tetteket hajtanak végre, és más meggondolatlan embereket is rávesznek ilyesmire. Kerülnie kell a bódító szereket, a vétség ezen fajtáját, ami elbódítja az elmét és bolond emberek öröme.”

 1. HELYES ÉLETMÓD.
  Olyan életvitel, melyben javainkat békés úton, tisztességesen és másoknak szenvedést nem okozva szerezzük meg, illetve nem hágjuk át a helyes beszéd és cselekvés elveit. Amikor a tanonc kerüli a romlott kereskedelmet (jóslás, kamatok, harci eszközök, élőlények, fertőző anyagok és mérgek), és kenyerét helyes és becsületes módon keresi.
 2. HELYES ERŐFESZÍTÉS.
  A helyes erőfeszítéssel meggátoljuk a negatív gondolatokat és fejlesztjük a pozitívakat. Buddha négy elvet említ:
  1. Megsemmisíteni mindazt a rosszat, ami már felmerült bennünk,
  2. A még meg nem született rossz létrejöttét megakadályozni,
  3. A még meg nem született jó létrejöttét elősegíteni,
  4. A már meglévő jót megtartani, ápolni.

,,…létrehozza magában az akaratot, az igyekezetet, felkelti a kitartást, fenntartja, és szorgalmasan gyakorolja annak érdekében, …hogy a már felkélt haszontalan tulajdonságok megszűnjenek benne, […] hogy a hasznos tulajdonságok, amelyek még nem keltek fel, felébredjenek benne, […] és hogy a már felkélt hasznos tulajdonságok fenntarthatóak, zavartalanok, egyre növekedők, kiterjedők és tökéletesek legyenek benne. Ezt hívják helyes törekvésnek. Ha valaki próbálja elkerülni a helytelen nézetet és a helyes nézetet vallani ez helyes erőfeszítés. Ha valaki éber a helytelen nézet elkerülésében és a helyes nézet vallásában és megtartásában ez helyes éberség. Így ez a három képesség – helyes nézet, helyes erőfeszítés, helyes éberség – körkörösen hat a helyes nézetre.

Amíg nem teszünk erőfeszítést, semmi sem történik. A tudat feletti kontroll nem születésünkkel adott.

 1. HELYES ÉBERSÉG, TUDATOSSÁG.
  Amikor az ember éberen, jelenben, tudatosan él, és tudja, hogy a test, az érzelmek és a gondolatok mulandóak, és alá vannak vetve az elmúlásnak. Buddhánál ez tudatosságot, majd éberséget jelent testi szinten, az érzések, a gondolatok, illetve a jelenségek terén. "És mi a helyes éberség? Amikor a szerzetes a testben, a testre magára irányítja a figyelmét, buzgón, figyelmesen és éberen, félretéve a világra irányuló sóvárgást és aggodalmat. Amikor az érzésben az érzésre magára irányítja a figyelmét […]; amikor a tudatban, a tudatra magára irányítja a figyelmét […]; amikor a tudati minőségekben, a tudati minőségekre magukra irányítja a figyelmét buzgón, figyelmesen és éberen, félretéve a világra irányuló sóvárgást és aggodalmat. Ezt hívják helyes éberségnek. Ez, vagyis az éberség négy alapzata az egyetlen út, szerzetesek, a lények megtisztítására, a nyomorúság és a bánat legyőzésére, a fájdalom és a szomorúság megsemmisítésére, a helyes ösvény elérésére, a Nibbāna megvalósítására.”

 ,,Magamra fogok vigyázni.’’Másokra fogok vigyázni.’ Amikor az ember magára vigyáz, másokra vigyáz. Amikor az ember másokra vigyáz, magára vigyáz. És amikor az ember magára vigyáz, hogyan vigyáz másokra? A gyakorlás fenntartása, fejlesztése által, és az által, hogy teljesen a gyakorlásnak szenteli magát. Így amikor az ember magára vigyáz, másokra vigyáz. És amikor az ember másokra vigyáz, hogyan vigyáz magára? A béketűrés, az ártalmatlanság, a kedves és együttérző tudat által. Így amikor az ember másokra vigyáz, magára vigyáz.”

 1. HELYES ELMÉLYEDÉS, KONCENTRÁCIÓ, MEDITÁCIÓ
  Az elme fókuszálása, összpontosítása, légzőgyakorlat és a meditáció által. A gyakorló felkeres egy megfelelő csendes helyet, keresztezett lábakkal (megj: kényelmesen, lazán ülni, nem muszáj keresztbe tett lábakkal) egyenes háttal leül, és figyelmét a meditációs tárgyra (megj: pl. lazán, erőfeszítés nélkül a természetes, magától történő, nyugodt (lenyugtatott), teljes hosszúságú be- és kilégzés folyamatára irányítja a figyelmét, odakoncentrál) irányítja. Kezdetben figyelme nem marad meg a tárgyon állandóan, felmerülő tudattartamok terelik el a figyelmét. Ezeknek az elterelődéseknek a hátterében tudati egyensúlytalanságok vannak, melyeket a Buddha ötös csoportba sorolt, ez az öt akadály: - érzéki vágy (káma-csanda), - ellenszenv (bijápáda), - tompaság és kábaság (thina-middha), - nyugtalanság és önvád (uddhaccsa-kukkuccsa), - kétely (vicsikiccshá). Majd, ahogy telnek a percek, a meditáció hatására egyre lecsendesedik az elme, s ezek után a gyakorló már ,,belép” az elszakadásból született, üdvözült örömmel és boldogsággal telített dzshánába, és ebben időzik.

Források: http://buddhista-szakkor.wikidot.com/helyes-erofeszites
http://buddhista-szakkor.wikidot.com/helyes-elhatarozas
http://buddhista-szakkor.wikidot.com/helyes-cselekedet
http://www.vopus.org/hu/gnozis/misztika-vallas/buddha-tanitasai.html
http://www.napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-ut-erenyek-beavatas/a-nemes-nyolcretu-osveny-regen-es-ma

 

 

Hagyni, hogy agyunk "megpihenjen", a meditáció kulcskifejezése, ahogy Buddha is tanácsolja: "Meditációs gyakorlatod során semmit sem szabad ráerőltetned elmédre, de ne is hagyd, hogy elkalandozzon."
A nyugodt és csendes elmével elért békesség egyfajta ragyogást és fényességet, a boldogság érzését árasztja. Ez nemcsak nekünk nagyon jó, de a körülöttünk levőknek is sokat segíthet, hiszen nyugalmunk, belső vidámságunk betölti a levegőt, és ezáltal mások is részesei lesznek. (Dr. Pema Dordzse)

 

 

A megvilágosodás a normális, természetes egészség állapota a test és az elme számára. A tudat teljes kifejlődéséből jön létre, s a test és az idegrendszer minden egyes részének tökéletes és harmonikus működésétől függ. Amikor valaki az elme és a test teljes potenciálját használja, minden gondolata és cselekedete spontán módon helyessé és életet támogatóvá válik. Ez a szenvedéstől mentes élet, az élet, amelyet a maga teljes kapacitásában és jelentőségében élünk. (Maharishi Mahesh)

 

 

,,A zen egy út. Egy út, amelyen keresztül megszabadulunk gondolataink zűrzavarától, a nyugtalanságtól, a folyamatos és nyugtalanító zsongástól, ami a tudatunkat terheli, egy út, amelyen keresztül eljuthatunk legmélyebb gyökereinkig, odáig, hogy megtudjuk, kik is vagyunk valójában, honnan jöttünk, hová megyünk. A zen gyakorlata során, tudatunk lecsendesítésén keresztül, a zűrzavaros gondolatok megszűnésével választ kapunk a ezekre a kérdésekre, jóllehet ez olyan tapasztalati válasz, amely nem foglalható szavakba."

 

,,A zen művelői azt tartották, hogy a megvilágosodás itt és most, a saját erőfeszítéseink által válik elérhetővé, önnön lényegi ürességünk felismerésével. A buddhaság felismerését nem racionális eszközök, tanulmányok, a szútrák olvasása segíti elő, ezek a hagyományos módszerek csak elhomályosítják az igazságot. Az út a megvilágosodáshoz maga a zazen. Zazen (ülő meditáció) révén el lehet érni azt, hogy az elme közvetlenül természetesen megragadja a "Buddha-lét" lényegét. Nem csak ülő meditációban, egy kolostorban érhető el a megvilágosodás, hanem minden pillanatban, összpontosított tudatosság révén bármely mindennapi foglalatossággal.”

 

,

 

,A megvilágosodás a legmagasabb szintű öröm. Nincs semmi kielégítőbb vagy teljesebb, mint minden dolog, minden idő, minden lény és minden irány egységének állapota."

 

 

 

,,Az ember mindenért felelős, ami vele történik.

A bölcs ennek tudatában van, és nem veti el többé a szenvedés magvait.

Inkább az öröm magvait veti el. Előbb-utóbb mindent le kell aratnod, amit elvetettél.

Ezt jelenti a menny fogalma: a bölcs elveti az üdvösség, a szeretet, a könyörületesség magvait, melyek egy napon kertté fejlődnek. ...Ha egyre csak az öröm, a szépség, a tánc, a dal, a meditáció, az ima magjait hinted szét, akkor hamarosan létrehozol egy várkertet az igazság virágaiból - létrehozod a Paradicsomot.” (Osho)

 

 Gate gate paragate parasamgate Bodhi szvaha! - A Kapun túl teljesen átmegyek a megvilágosodásba, Buddha áldj meg engem!

 

...aki az éberség örömét élvezi, és tartózkodik a világ esztelenségétől, úgy megy útján, mint a futótűz, felperzselve a kisebb és nagyobb akadályokat. (Buddha)

Aki ébren van, az az állandó csodálat állapotában van. (Buddha)

Aki fejlődik a hitben, aki sohasem felejti el legfőbb célját, akinek cselekedetei tiszták, s aki gondosan ügyel cselekedeteire, aki önuralomban tökéletesedik, és aki mindig, örökké éber, az megdicsőül. (Buddha)

Mind a szellem, mind a testi egészség titka az, ha nem siránkozunk a múlt miatt, nem aggódunk a jövőért, hanem bölcsen és komolyan éljük a jelen pillanatot. (Buddha)

 

Semmi sem éri meg azt az árat, amit nem meditatív békével szerzel meg. (pe-chi-ce mj)

 

A meditáció egy olyan energiaáramlás, melyben a lélek egy másik dimenzióba helyeződik át. Energia testeid feltöltődnek fénnyel, és egy meditációs burok alakul ki a fizikai test körül. Ez a burok az, mi a meditációs ciklus alatt megnyitja a kaput a léleknek abba a dimenzióba, hol feltöltődik, hol információhoz jut, és ahol elengedheti azokat a terheket, mire már nincsen szüksége. (Pusztai Orsolya)

 

 

Amikor a dolgok jól alakulnak, és a helyes irányban haladsz, az örömöd minden egyes pillanattal egyre növekszik - mintha egy csodálatos kert felé igyekeznél. Minél közelebb érsz, a levegő annál frissebb, üdébb, illatosabb. Ez lesz az ismertetőjele, hogy jó irányba haladsz. (Osho)

 

 

,,Mindannyian Buddhák vagyunk (felébredett lények) rejtett formában. De néhányan a mentális és érzelmi sötétség (blokkok) miatt jobban eltávolodtunk a saját gyönyörteli és kivételes természetünktől, mint mások. És pontosan ez az oka a buddhista meditációk alkalmazásának - vagyis, hogy eltávolítsuk lényegi természetünk elöl az akadályokat. A gyönyör és az üresség eme egyesülése idézi elő a megvilágosodást….

Azáltal, hogy hosszú időn keresztül újra és újra belépünk a meditációba, a szamádhi többféle állapotát elérhetjük. Ha elég mély állapotokba lépünk be, szellemünk hozzászokik ahhoz, hogy lássa feloszlani a teremtés álcázó ködfalát…

A bodhicsítta (szó szerint Buddha-tudat) erején keresztül felébredünk az álomból és látjuk, hogy mi teremtjük válaszainkat mindenre, amit megfigyelünk. Ez az erő, mellyel felismerjük, hogy az élet egy álom, és így felébredünk abból, a bodhicsíttában rejlő erő. Nagyon fontos megérteni, mi mindent birtoklunk a bodhícsittával (a Buddha-tudattal)…

A lecsendesedett elme nélkül sok belső alkímiai reakció egyszerűen nem megy végbe. A meditáció gyakorlásával és a szamádhiba belépéssel a szellem nagyon sok tekintetben fejlődik…. Az almafa is csak akkor terem, ha elért egy bizonyos fejlődési állapotot, addig a gyümölcse csak lehetőség marad. Amikor az emberi egyéni tudatosság elér egy bizonyos fejlődési szakaszokat, a sziddhik (misztikus képességek, a tudat különleges erői-képességei) spontán megnyilvánulnak. A sziddhik a fejlődés természetes kifejeződései.

Az energiafejlesztő gyakorlatokat addig kell végezni, míg a Ka gyakorlatilag elkezd világítani az energiától és a fénytől.
…Amint a KA test megerősödik (az energiafejlesztő gyakorlatoknak köszönhetően), a szellem ereje is megerősödik. Így a gyakorlatokat végző személy sokkal gyorsabban képes magához vonzani az általa kívánt dolgokat…

Mi akarok ezzel mondani? Ezzel arra célzok, hogy hatással lehetünk az élettani folyamatainkra csupán a mentális folyamatainkon keresztül? Igen, arra, és ez az egyik oka, hogy a belső alkímia annyira hatékony…

De van még egy furcsa ellentmondás. Bár az egyén elkezd egyre tisztábban látni és felébred valamennyire az álomból. Még mindig elveszíti néha a látóképességét és újra meg újra ,,álomba” zuhan. Saját elsötétedése elleni küzdelmében részvétet fejleszt ki magában mások iránt.
…Nagyon fontos megérteni, hogy minden érzéklet viszonylagos az érzékelő állapotához viszonyul. Annak a jóginak vagy jógininek a szellemi állapota, aki sikerrel elérte a Self-ről való tudatosságot, teljesen különbözik annak az embernek az állapotától, akit mindennapi életének drámájában érünk tetten. A májá (a világ egy illúzió, fátyol) olyan, mint egy szappanoperát sugárzó televízió. Megtéveszt bennünket, hogy tovább nézzük a show-t, és meg vagyunk győződve arról, hogy a mi életünk játszódik le. A sikeres jógi vagy jogini az, aki megértette, hogy ez csak show, belép a szobába és kikapcsolja a tévét….Talán jó lenne tisztázni, mit tartok gonosznak. De a gonosz szóval utalok mindenre, mely megakadályozza, hogy a Krisztus-tudatosság közelebb kerüljön a földi síkhoz, bármit, mely meggátolja a megvilágosodást.

…az úton előrehaladva az alkimista egészségesebbé és élettelibbé válik a csi összegyűjtése és testének főbb szervein keresztül való áramoltatása révén.
Az alkimista most már egy energia-lény.
" (Részletek Mária Magdolna üzenetei (Tom Kenyon - Judi Sion) könyvből)

 

Ha megtanulunk helyesen meditálni, mindnyájan elérhetjük a megvilágosodást. (Ruocheng Ying)

 

A szellemi fejlődés nem valamilyen új dolog megtanulásának, hanem az akadályok eltávolításának következménye. Az odaadás lehetővé teszi, hogy lemondjunk az elme hiúságairól és csalóka ábrándjairól, így a szellem fokozatosan szabadabbá válik, és egyre jobban megnyílik az Igazság világossága előtt.

A megvilágosodás olyan szellemi állapotokra utal, amelyekben az egyén - akár szándékosan, akár tudattalanul - elegendő korlátjától szabadul meg. Ezáltal hirtelen az összefüggések egy nagyobb rendszere jelenik meg előtte, s világossá, érthetővé tesz és feltár egy tágasabb tudatmezőt, amely valóban belső világosságként tapasztalható. Ez a tudatosság világossága, az Én ragyogása, amely mélységes szeretetként sugárzik. Bár ez a tapasztalat sokak számára talán nem tartós (akárcsak a halálközeli élmény), hatása mégis maradandó, és örökre megváltoztat. A megfelelő időben visszatérhet a végtelen elragadtatás, békesség és csend időszakait elhozó világosság, és az ajándék mélységes hála érzését hagyja maga után. (Dr. David R. Hawkins - A valódi Én hatalma (The Eye of the I)

 

Az a legnagyszerűbb nap az életben, amikor semmi kidobni valót nem találsz magadban; már mindent kihajítottál, és csak a tiszta üresség maradt. Abban az ürességben megtalálod majd önmagadat. A meditáció egyszerűen azt jelenti, hogy kiüríted az elme teljes tartalmát: az emlékezetet, a képzeletet, a gondolatokat, a vágyakat, a reményeket, a kivetítéseket, a hangulatokat. Ezeket mind ki kell ürítened magadból. Az a legnagyszerűbb nap az életben, amikor semmi kidobni valót nem találsz magadban; már mindent kihajítottál, és csak a tiszta üresség maradt. Abban az ürességben meg fogod találni önmagadat; abban az ürességben megtalálod tiszta tudatosságodat. Az az üresség csupán addig üres, amíg az elme szempontjából nézzük. Máskülönben túlcsordul, tele van létezéssel – nincs benne elme, de tele van tudatossággal. Ezért hát ne félj az üres szótól; nem negatív a jelentése. Csupán a felesleges poggyász szempontjából negatív, amit egyszerűen megszokásból hurcolsz, amit nem segít, inkább akadályoz, amely csupán súly, hegy nagyságú súly. Amint leveted ezt a súlyt, megszabadulsz minden korláttól, olyan végtelen leszel, mint az égbolt. Ez az élmény az Isten vagy a buddhaság, vagy nevezd, ahogy akarod. Nevezd dhammának, taónak, nevezd igazságnak, nirvánának – mind ugyanazt jelent. (Osho)

 

 A megvilágosodás a legnagyobb boldogság, a legmagasabb szintű időtlen öröm, boldogság és szeretet. Nincs semmi kielégítőbb vagy teljesebb, mint a megvilágosodás csodás, boldog állapota. Ürítsd ki magad meditációval, s érd el a tökéletes boldogságot, a megvilágosodást, te is.

A megvilágosodás elérése a cél: mert a megvilágosodás egy olyan mennyei, orgazmusi, teljes, tökéletes, hatalmas boldogság és szeretet, hogy erre vágyik, ide igyekszik mindenki, s azért meditálunk, hogy ezt érezzük, és örökké ebben az állapotban legyünk. Be kell látni, a meditáció mindent visz, mert a legjobb, a legcsodásabb élményt tudja adni, a legnagyobb boldogságot. 

Törekedni kell a megvilágosodásra. Ami gyönyörű érzés, a földi csodás érzések és képek annak a világnak csak a lenyomatai, néha ezekben a lenyomatokban látjuk az ottani világot. A szép, a szerelem, a szeretet ízelítő belőle. Mindig maradj a csodában. A meditáció elhozza a csodát. Meditáció által megtapasztalod a CSODÁT. Higgy, bízz a CSODÁBAN.

Meditáció az út a megvilágosodáshoz.

Meditáció - A légzésre irányítani a figyelmet. A természetes, magától történő, nyugodt, teljes hosszúságú be- és kilégzésre. Nyugodtan, lazán, erőfeszítés nélkül. Folyamatos koncentráció. Érezzük a formátlan levegő ki és beáramlását. A tudatban felszínre jövő képeket, gondolatok, hagyjuk, hogy jöjjenek-menjenek, anélkül hogy megragadnánk őket, s így eltűnnek. Ezáltal tisztulunk, s egyre jobban és jobban érezzük és megtapasztaljuk a nagyon csodálatos kellemességet, a CSODÁT. Tehát ha meditáció elején, közben részed van gondolatözönben az előfordulhat, de törekedj, hogy a felbukkanó, felmerülő gondolatokat, képeket ne ragadd meg..egyszerűen nincs dolgod velük, jönnek, majd mennek, - ez a tudat tisztulásának jele - ilyenkor az idegrendszerünkben lévő feszültség oldódik fel véletlenszerű gondolatok, képek formájában. S szépen egy idő után lecsillapodik az elme, és fantasztikus élményben lesz részed.

Ráadásul e kellemes élmények általi megváltozott ,,kisugárzásod” hatására az életedben egyre több csodás dolgok történik veled, és egyre több pozitív, fantasztikus képességedre derül fény, nyílik meg. Sőt még megtapasztalod a sziddhik-et is. Érdemes megpróbálni beépíteni a folyamatba, a levegővel együtt be- és kiáramló színek - belégzés (piros), kilégzés (kék) -, mint egy színes levegő útjának a nyugodt, erőfeszítés nélküli belső figyelését. Ha nem jönne egyből a CSODA vagy 20 perc után, kérlek tarts ki, mert 45 perc után már tuti érezni fogod,..benne leszel, megtapasztalod a CSODÁT. A koncentrálás a teljes, természetes, magától történő, nyugodt be- és kilégzésre, lazán a lényeg. Egyre inkább, egyre többször átjárja a lényed ez az állapot, míg végül örökké benne maradsz. Gyakorlás – Megvilágosodtál.

Forrás: https://amegoldas.eoldal.hu/cikkek/az-en-buddhizmusom---a-buddhizmus-csodaja.html

 

Dogen (japán, Kiotó, 1200-1253 https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B3gen#.C3.89lete Dōgen Zenji, Dōgen Kigen, Eihei Dōgen.

Dógen számára a Buddha-természet vagy Bussó (佛性 Busshō) a természetes valóság minden létezőben. http://filosz.hu/dogen-zendzsi


 

Kabir (,,Nagy”, indiai, Varanasi, 1440?-1518?)

Mind a hinduk, mind pedig a muszlimok saját szentjüknek tekintik, és a szikhek is a legszentebb guruk között tartják számon.

India legfontosabb tanítói közé tartozik.

Indiai misztikus és költő; megkísérelte összeegyeztetni a hindu és a muszlim gondolkodást, és az összes vallás lényegi egységét,

minden ember alapvető egyenlőségét hirdette.

Saját vallását, a szahadzsa-jógát („egyszerű egység”) kezdte hirdetni. Ilyen módon egy sor vallási irányzat, elsősorban a kabírpanth előfutára lett, és megelőlegezett egy önálló vallást is, a szikhekét.

A tanítványa, Nának által alapított szikh vallás előfutára volt.

Kabir muzulmánnak született, de jól ismerte a hindu bhakti mozgalmat is.

Arra a meggyőződésre jutott, hogy a vallások között nem létezik lényegbeli különbség:

"Ó, Isten - írta - akár Allahnak akár Ramának nevezlek, ugyanaz a személy vagy!

A vallások között csak a nevekben van különbség. Hisz mindenki ugyanahhoz az Istenhez imádkozik". http://filosz.hu/kabir/

 

 

Nának guru (indiai, Nának Csand, Talvandī (present day Nankana Sahib, 1469-1539)

A hagyomány szerint Nának guru tanítása három módon követhető:

 • Vaṇḍ Chakkō: osztozás másokkal, a szükségben lévők segítése
 • Kirat Karō: becsületes életmód, csalás és mások kihasználása nélkül
 • Naam Japna: a szent név kántálása és Isten állandó imádása

Nának guru a legnagyobb hangsúlyt Isten szavának (Naam Japna) imádására fektette.

Az ember a megvilágosodottak irányítását kövesse,

ne az eszét, mert ez veszélyeket rejt magában és frusztrációhoz vezet.

Nának tanításai középpontjában az Isten előtti egyenlőség tana áll. Helytelenítette a kasztrendszert, amely egyes embercsoportokat mások fölé helyez.

A hindu lélekvándorlás tanát a karma törvényének következményeivel együtt megtartva Guru Nának, az alapító azt hirdette: „Nincs hindu és nincs muzulmán. Csak egy Isten van, és mindenki egyenlő előtte.”

Tanítói hindu és muszlim papok: panditok, mullahok voltak.

Gondolkodását kezdettől fogva az egyenlőség eszméje hatotta át,

abból indult ki, hogy Isten előtt minden ember egyenlő, Isten nem tesz különbséget nemek és fajok között. Ettől indíttatva már fiatalon szembeszállt a hinduk kaszt szabályaival.

 

Nának guru a hinduizmussal szembe menve azt tanította, hogy csak egy Isten létezik. A reinkarnációt ő is elfogadta, de a kasztrendszert mélyen elítélte.

 

A szamszarát, vagyis a születések szüntelen körforgását valamint a karma gondolatát átvette a hinduizmusból,

a többistenhitet, a bálványok, tárgyak, képek imádatát, és a kasztok szerint történő megkülönböztetést azonban határozottan elutasította. De ellenkezett felfogásával az iszlám fanatizmusa és türelmetlensége is.

 

Már gyermek korában csodás események fűződtek.

30 évesen látomása támadt, ahol a történetírók szerint Isten udvarában járt.

Nának kijelentette:  

„Nincs olyan, hogy hindu, nincs olyan, hogy muzulmán, melyik utat kövessem hát? Isten útját követem. Isten se nem hindu, se nem muzulmán, én az ő útját követem.” A látomása után vált Nának guruvá és ezzel létrejött a szikh vallás. Későbbi életében folyamatosan vándorolt és terjesztette tanításait.

 

Maga a szikh szó is tanítványt jelent, és most is úgy tartják, hogy szikh emberek a guruk tanítványaik.

 

Nanak Csand 1499-től - 40 éves korától kezdve - járta az országot és terjesztette tanait.

 

Guru Nanak megvilágosodás utáni első szavai ezek voltak: ,,Ik ong (oan) kaar”, ami azt jelenti, hogy minden egy, mindenkiben ugyanaz az isteni mag van, minden és mindenki Isten teremtménye, nincs különbség közöttünk.

„Nincs olyan, hogy hindu vagy muszlim, kinek az ösvényét kövessem tehát? Isten ösvényét fogom követni.” Ezzel azt akarta kifejezni, hogy minden vallás igazsága ugyanaz.

 

,,Tekíntsd egyenlőnek az emeri fajt.”

 

Szerinte a vallások között fennálló, külsőségekben megnyilvánuló különbségek nem lényegesek.

 

Nanak egy Istenben hitt. Ez az Isten a világ ura és fenntartója. Leírhatatlan, ábrázolhatatlan, mindenható, örökkévaló, kegyelmes, személyes úr. Tulajdonképpen mindenki ezt az Istent imádja, csak a különböző vallások képviselői különféle neveken nevezik őt.

 

Nának szerint Isten mindenki számára láthatóvá válik, akiben kellő elszántság, szeretet és részvét lakozik.

Az ember azáltal nyerhet menedéket,

ha felismeri az igazi isteni rendet, és önmagát harmóniába hozza ezzel.

A harmónia azonban nem érhető el aszkétizmussal,

hozzá a meditáció és Isten nevének mantrázása (nam), az odaadó szeretet  (dan) és a fürdés (isnan) vezet.

Útja során sokfelé járt, igazi követőkre azonban csak Pandzsábban talált. Itt viszont híveinek száma napról, napra gyarapodott. Guru, azaz tanító vált belőle, - ,,A guru egy mester, aki kíséri a gyakorlót spirituális útján. A guru szó jelentése: gu- azt jelenti; sötétség, a ru- azt jelenti; világosság. Guru jelentése "sötétségből a fénybe" vagy "tudatlanságból a bölcsességbe". guru: tanító, aki kivezet a sötétségből a világosságba, a fénybe. A guru a tudatlanság sötétjéből a tudatosság világosságába vezet. Maga a szó szanszkrit eredetű és tanítót jelent.” - követőit a szanszkrit "szisia" (tanitvány) szó után szikheknek nevezték el.

Emberarcú, az egyenlőséget középpontba állító tanainak köszönhetően a hinduk és muszlimok egymással jó viszonyban, békességben éltek.

 

Az üdvösség útját Nanak az Isten iránti odaadó szeretetben, azaz a tőle nyert kegyelemben vélte felfedezni.

Mindaddig, amíg az ember önmagával törődik, a tudatot elhomályosító, énközpontúságra, gőgre, saját érdekeinek kielégítésére ösztönző illúziók (maja) hatása alatt van, nem szabadulhat a szanszára körforgásából.

Azok viszont, akik önmaguk helyett az Istennel törődnek, a vele való misztikus közösség útját keresik, előbb-utóbb megszabadulnak a maja hatásától, tisztánlátásra jutnak és az Isten üdvösségre segíti őket.

Nanak erkölcstana szerint a hívő ember a következő erényekre törekszik:

 • mértékletesség,
 • önmegtartóztatás,
 • becsület,
 • fáradságos munka,
 • alázat,
 • szelídség,
 • türelem,
 • hit.

A szertartásokat értelmetlen cselekményeknek, üdvösségszerző erejükbe vetett hitet pedig ostobaságnak tartotta.

Nagy hangsúlyt fektetett az emberek Isten előtti egyenlőségének kérdésére.

 

A szikhizmuson kívül nem jött létre jelentősebb hindu-muzulmán szintézis, az elsősorban annak köszönhető, hogy a fanatikus iszlám nem tűrhette meg a hindu bálványimádást és sokistenhitet. Az ortodox hinduizmus pedig - bármennyire is rugalmasnak mutatkozott a különféle vallási elképzelések bekebelezésében - képtelen volt befogadni a kasztrendszert és a gazdag hindu rituálét mereven elutasító iszlám hatásait. Így aztán a két vallás kibékítésével csak a peremmozgalmak - a hindu bhakti és a muzulmán szufizmus - képviselői foglalkoztak. Mindkét irányzat az istenség megismerésének misztikus útját hirdette, s nem sok figyelmet fordított sem a törvényre sem a szertartásokra.

 

A két irányzat találkozása a 15. századi Kabir tanításában öltött testet. Kabir akit a szikhizmus egyik előfutárának tekintenek, muzulmánnak született, de jól ismerte a hindu bhakti mozgalmat is. Arra a meggyőződésre jutott, hogy a vallások között nem létezik lényegbeli különbség: "Ó, Isten - írta - akár Allahnak akár Ramának nevezlek, ugyanaz a személy vagy! A vallások között csak a nevekben van különbség. Hisz mindenki ugyanahhoz az Istenhez imádkozik". És ugye tanitványa Nanak is egy Istenben hitt, és ez az Isten a világ ura és fenntartója, leírhatatlan, ábrázolhatatlan, mindenható, örökkévaló, kegyelmes, személyes úr. Tulajdonképpen mindenki ezt az Istent imádja, csak a különböző vallások képviselői különféle neveken nevezik őt.

 

Gobind Szingh a vallási szektából fegyelmezett hadsereget szervezett.

A beavatási szertartáson bevezette a "kard szentségét",

követői a khálszák, azaz a tiszták, esküt tettek arra, hogy fegyverrel védik meg hittestvéreiket, őrködnek a szikhizmus tisztasága fölött, valamint viselik az együvé tartozás közös szimbólumait, az "Öt K"-t (kakkas, kés, kangha, kara, kirpan, káccsa)

A khalsza jelentése: tiszta. Olyan szent harcosok szövetségéről van szó, akik nem hisznek a hindu kasztrendszerben, hitükre való tekintet nélkül egyenlőnek tartanak minden embert, egy Istent imádnak, tiszta, erényes életre törekszenek, de fegyverrel őrködnek a szikhizmus biztonsága felett.

A khalszán belül mindenki egyenrangúvá vált.

A szikhek öltözködésük, megjelenésük alapján már messziről felismerhetők.

Hogy az új rend tagjait jól meg lehessen különböztetni a muzulmánoktól és a hinduktól, Gobind Szingh kötelezővé tette a következő szabályokat: a szikh harcosnak nem volt szabad levágnia a haját és a szakállát, a hajába fésűt, a jobb csuklóján acél karperecet, az övén acélkardot és szablyát, és a ruha alatt rövidnadrágot kellett viselnie.

Tehát a szikh férfiakat mindenkitől megkülönbözteti az önként vállalt "pancs kakkas": a "kés" (a haj és szakáll levágásának tilalma), a "kangha" (a hajukba tűzött fésű), a "kara"  (a jobb csuklójukon látható acél karperec), a "kirpan" (a tőr, vagy rövid kard, amelyet amelyet mindenüvé magukkal visznek), valamint a "káccsa" (a ruha, vagyis a lebernyeg alatt viselt rövidnadrág).

A borotválatlan szakállra valamikor feltehetően azért volt szükség, nehogy összetévesszék őket a borotvált képű hindukkal vagy muszlimokkal. A kontyba kötött, hosszú haj pedig eredetileg praktikus védelmet nyújtott a fejre mért kardcsapások ellen. A fésű hajuk rendben tartására szolgált. A karperec a khálszákhoz tartozás, az odaadás, a szolgálat jelképe. A kard vagy tor a hadakozáshoz szükséges, a rövid nadrág pedig harc közben, lovaglásnál megfelelőbb öltözet, mint a hinduk hagyományos viselete, a lenge dhoti. Ezekhez a szokásokhoz az ortodox szikhek még ma is ragaszkodnak.

A khalszához bárki csatlakozhatott. A jelentkezőket a kereszteléshez hasonló szertartás keretében, kétélű tőrrel kevert cukros vízzel szentelték fel.

A khálszá férfi tagjainak neve ettől kezdve az oroszlán jelentésű Szingh szóval egészült ki, míg a szikh nők a hercegnőt vagy nőstényoroszlánt jelentő Kaur nevet viselik egységesen.
Tehát az új közösség minden egyes férfi tagja a Szingh (oroszlán), a nők pedig a Kaur (hercegnő, nöstény oroszlán) vezetéknevet vették fel. Legszélsőségesebb, legfanatikusabb csoportjaik egy teljesen független szikh állam - Khallisztán (Tiszták földje) - megalapítását szorgalmazzák.

A 10. guru Gobind Szingh nem nevezett ki utódot.

A földi guru hatalmát egyrészt a khalsza szent és egyenjogú tagjaira, másrészt a Grant Gurura (Granth Szahibot -Nemes könyv), a szikhizmus szentírására ruházta át.

A szikh vallás 3 pillére

 1. kegyelem, együttérzés, a szükségben lévők segítése,

2.csalás és mások kihasználása nélküli becsületes életmód, 

3.Isten valamint tulajdonságainak imádása, szent nevének zengése. 


Források: http://www.erzsebetrosta.hu/india-ahogy-megismertem/nanak-guru-es-a-szikhek.html

http://www.vegzet.eoldal.hu/cikkek/vallasok/szikhizmus.html

http://boldognapot.hu/blog/szikhizmus-2/

https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1nak_guru

http://indiahangja.reblog.hu/szerzetesek-indiaban

 

Sok-sok indiai, kínai, japán, s más nemzetbéli is elérhette a megvailágosodást, hiszen csak tett, csak a helyes meditáció által előidézet, felhalmozott pozitív állapot kérdése.

 

                Egyes források szerint ők is megvilágosodottak:

 

 • Lahiri Mahasaya (1828-1895), megvilágosodott mester és spirituális tanító.
 • Sri Ramakrishna Paramahamsa (1833/6-1886), megvilágosodott mester és spirituális tanító.
 • Sri Sai Baba of Shirdi (1840?-1918), megvilágosodott mester és spirituális tanító.
 • Sri Yukteswar (1855-1936), megvilágosodott mester és spirituális tanító.
 • Sri Aurobindo (1872-1950), megvilágosodott mester és spirituális tanító.
 • Szvámí Ráma Tírtha (1873–1906)
 • Bhagavan Sri Ramana Maharshi (1879-1950), megvilágosodott mester és spirituális tanító.
 • Meher Baba (1894-1969), megvilágosodott mester és spirituális tanító.
 • Jiddu Krishnamurti (1895-1986), megvilágosodott mester.
 • Sri Nisargadatta Maharaj (1897-1981), megvilágosodott mester és spirituális tanító.
 • Peace Pilgrim (1908-1981), megvilágosodott mester, zarándok és bölcs.
 • Douglas E. Harding (1909-2007)
 • Papaji - Srí H. W. L. Poonja (1910-1997)
 • Bhagavan Sathya Sai Baba (1926-2011), megvilágosodott mester és spirituális tanító.
 • Osho - Bhagwan Sri Rajneesh (1931-1990), megvilágosodott mester.
 • Sri Chinmoy (1931-2008), megvilágosodott mester és spirituális tanító, költő, író, zenész, festő, atléta.
 • Eckhart Tolle (sz.: 1948), megvilágosodott mester és spirituális tanító.
 • Wayne Liquorman (sz.: 1951),
 • John de Ruiter (sz.: 1959),
 • Meera Anya - Kamala Reddy (sz.: 1960), megvilágosodott mester és spirituális tanító.

 

http://www.koszegilajos.extra.hu/kl07a_bolcsesseg_tanitoi.html 

https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/a-szv-tja/a-blcsessg-tanti

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mah%C3%A1szi_Szaj%C3%A1dav

http://www.buddhafm.hu/sayadaw-u-pandita

https://krisztinamaria.wordpress.com/category/megvilagosodott-mesterek-szellemi-tanitok

http://filosz.hu/kategoria/eletrajzok/page/4/

 

Sok-sok indiai, kínai, japán, s más nemzetbéli is elérhette a megvilágosodást, hiszen csak tett, csak a helyes meditáció által előidézet, felhalmozott pozitív állapot kérdése.

 

 

 „A világmindenség energiája az ember intuíciójában, lelki akaratában összpontosul. A világmindenség anyaga az ember gondolatában fejeződik ki. Az energia és anyag, valamint a lelki akarat és gondolat analógiája alapja az ősi bölcsesség tanításában megfogalmazott makrokozmosz és mikrokozmosz egységének.

Ki vagyok én? A mikrokozmosz, az ember, aki halandó személyisége megismerése során szerzett tapasztalatai alapján tökéletesedik.

Célom, lehetőségeim kiteljesítése, amely során felismerem, hogy ezt csak az egységben találom meg.

Ehhez azonban tudatomat lelki akaratom szintjére kell felemelni. Intuícióm már biztosan irányítja halhatatlan isteni jelenlétem eszközét, a korábban egyedülinek vélt fizikai testemet. Mi a betegség? Lelki életem elfojtásának eredménye. Induljunk el a felismerés útján!”  (Dr. Bíró Dénes: A tudatra ébresztés energiája című könyvéből)

 

 

Paramahamsza Jógananda

A később világszerte prófétaként tisztelt indiai jógi, Paramahamsza Jógananda (1893. január 5 – 1952) Muktananda néven látta meg a napvilágot egy Gorakhpur nevű indiai községben.

Paramahansza Jogananda volt az első olyan indiai jógamester, akinek az volt a küldetése, hogy Nyugaton éljen és tanítson.

Az 1920-as években, midőn az általa „spirituális kampányoknak” nevezett útjain keresztül-kasul bejárta az Egyesült Államokat, lelkes hallgatósága az akkori Amerika legnagyobb előadótermeit is megtöltötte.

Olthatatlan spirituális szomja és korán feltörő istenszeretete már kora gyerekkorában annyira magával ragadta, hogy leveleket küldött Istennek a menyekbe, őszintén várva válaszát. Szülei odaadó gondoskodása révén a szellemi szikra mind jobban kibontakozott, míg végül ragyogó csillagfénnyé vált.

Az erős és hajlíthatatlan akaratereje, dinamikus személyisége, istenszeretete, és mély spirituális tapasztalata lehetővé tette, hogy fákjaként mutassa meg sok millió nyugati ember számára a Krija jóga ösvényét.

Jógananda nyelvhasználata mind beszédeiben, mind írásaiban annyira energetikus volt, hogy az emberek a guruk és Isten csodálatos, természetfeletti játékát vélték felismerni benne. Személyisége Szvámi Vivékananda tisztaságát, Sankaracsárja bölcsességét és Csaitanja szeretetét ötvözte.

Indiai származású jógi, guru és szvámi volt.

Az első olyan indiai jógamester, aki azt a küldetést kapta gurujától, hogy a nyugati világban tanítson és éljen.

A Krija-jóga tudományát ismertette.

Neve - amelyet mesterétől kapott - paramahansza egy szanszkrit vallási-teológiai cím, amit magas rangú hindu spirituális tanítóknak adományoznak.

1918-ban egy maharadzsa nagylelkűségének köszönhetően az indiai Ráncsíban jóga-meditáció képzést is biztosító középiskolát hozott létre (Jogoda Szatszanga néven).

1920-ban az Egyesült Államokba ment, hogy részt vegyen a vallási szabadelvűek nemzetközi kongresszusán. Mintegy három évtizeden át számtalan előadást tartott Amerikában, nagy érdeklődéssel kísérve.

1925-ben létrehozta az Önmegvalósítás Közösségének (Self Realization Fellowship) nemzetközi központját Los Angelesben, majd később a kaliforniai Encinitasban jógaintézetet létesített.

Paramahamsza Jógananda az önéletrajzi könyvében (Autobiography of a Yogi) - amely jelentősen hozzájárult a jóga nyugati elterjedéséhez - születésétől kezdve 1945-ig felöleli a saját életét, több szent emberrel történő találkozását írja le, továbbá a fejlett mesterek természetfeletti képességeiről is ír (sziddhik). Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Paramahansza_J%C3%B3g%C3%A1nanda

Jógananda visszatérése Indiába

Az USÁ-ban eltöltött másfél évtizedes fáradhatatlan spirituális munka után Jógananda  1935-ben visszatért Indiába. Tartózkodása alatt sok nagy személyiség, mint Ramana Maharshi, Anandamoyee Ma, Kashimoni Devi – Sjamacsaran szent felesége – és Mahatma Gandhi is kapcsolatba léptek vele. Megértve a Krija jóga fontosságát és egyetemességét, mint tudományos alapját minden vallásnak, Mahatma Gandhi és tanítványai 1935-ben a Wardha Ashram-ban megkapták tőle a Krija beavatást. Kalkuttai tartózkodása alatt, Paramahamsa Hariharananada megkapta tőle a második Kriya beavatását.

Ez idő alatt Mestere, Shriyukteshwarji megadta neki paramahamsa nevet, ami a legmagasabb szerzetesi cím.

Amikor Jógananda a Kumbhala Melan volt, többször kapott sürgős hívást az ő Gurudevétől, hogy egyből mennyjen vissza Puri-ba. Sajnos, Paramahamsa Jógananda Puriba utazását, a Karar Ashram megalapításának napjára, március 22–re, a tavaszi napéjegyenlőségre tűzte ki. A Puri-ba való utazás késleltetése azzal végződött, hogy nem volt jelen az ő imádott Mesterének halálakor, március 9-én. Nagyon nehéz leírni egy megvalósult jógi gyászát, aki elveszíti az ő Mesterének fizikális társaságát és vezetését. A misztikus és csodálatos találkozás a szerető Gurudevével pár nappal később történt a Regent szállodában, Mumbai-ban, azon az estén, amikor Jógananda visszautazott nyugatra. Shriyukteshwarji materializálódott Jógananda előtt és izgalmas beszámolót adott az utazásáról hiranyloka-ba.

Jógananda élete tele volt csodálatos, monumentális és korszakalkotó eseményekkel. 1951 október 6-án így írt Paramahamsa Hariharananda-nak:  „Az életem tevékenysége forgószél és küzdelem a munkával.”

Tehetséges szónok és énekes, elárasztotta milliók szívét az isteni szeretet vizével.

A megjelent könyvei mint Egy Jógi Önéletrajza, Suttogás a Végtelenből, Isteni Románc és Vallás Tudománya, mind ragyogó bizonyssága az ő határtalan éleselméjűségnek, tanultságának és tapasztalatának az Önvalóval.

1952. március 7-én díszvacsorát adtak Binay R. Sen számára, a volt Indiai nagykövetnek az USA-ban, amikor Jóanandaji a beszéde közepén, áldott mosollyal, mindenki ámulatára elérte a mahasamadhi-t, és a lenyűgöző csendből elkezdtek diadaléneket énekelni India örök dicsőségére:

”Ahol Gangesz, erdők, Himalája barlangjai és emberek Istenről álmodnak; Én megszentelt vagyok, a testem megérintette azt a gyepet.”

A titokzatos esemény, hogy a fizikai teste még húsz nap után is romlatlan maradt, elrejtőzve az örök nyugalomban a legkisebb szikrányi bizonyíték nélkül a bomlásnak, ez egyben ösztönöz minket, hogy megtapasztaljuk a halhatatlanság állapotát.

A szerző könyvei

A szerzőhöz kapcsolódó írások

Forrás: http://filosz.hu/paramahamsza-jogananda/

 

 

Maharisi Mahes jógi (Jabalpur, 1918. január 12.[1]Vlodrop, Hollandia, 2008. február 5.), az indiai filozófiával és a transzcendentális meditációval foglalkozó tudós.

Egy jómódú és művelt indiai családban ban Mahesh Prasad Varma (Mahés Praszád Varma) néven.

1940-ben az Allahabadi Egyetemen diplomázott fizikusként. 1941-ben Szvámi Brahmánanda Szaraszvati, Dzsjótirmath Sankaracsárjájának (Észak-India spirituális vezetője) a tanítványa és titkára lett, aki a Bal Brahmacsári Mahesh nevet adta neki. A Sankarácsárja 1953-ban bekövetkezett haláláig mesterével maradt, majd ugyanebben az évben a himalájai Uttarkásíba, a Szentek Völgyébe vonult vissza kb. két évre.

1955-ben elhagyta Uttarkásít és nyilvános előadásokat tartott egy ősi, védikus, hagyományos meditációs technikáról,

amit később transzcendentális meditációnak nevezett el. Üzenete az volt, hogy ezáltal a technika által a határtalan boldogság mindenki számára elérhető.

A Nagyok Szemináriumán 1958-ban megalapította a Spirituális Megújulás Mozgalmat (Spiritual Regeneration Movement) és elindult világkörüli útjára.

Első állomása Burma fővárosa, Rangoon volt a Bódhipúrnimá napján. Egy évvel megérkezése előtt egy idős buddhista szerzetes megjósolta, hogy ezen a napon egy nagy indiai jógi fog érkezni a Himalájából. Maharisi a Távol-Kelet országaiban kb. hat hónapot töltött meditációt tanítva.

Több meditációs központot is alapított, köztük egyet 1958. augusztus 17-én Szingapúrban, amelynek megnyitóján a szingapúri miniszterelnök, Lim Yew Hock is jelen volt. Ezután Hawaii szigetére utazott, ahol a Honolulu Star Bulletin ezt írta róla: „Nincsen pénze és nem kér semmit. Evilági tulajdona elfér egy kézben. Maharisi Mahes jógi világkörüli úton van. Egy üzenetet visz, mely, ahogy mondja, megszabadítja a világot a boldogtalanságtól és az elégedetlenségtől…”. 1959-ben San Franciscóba utazott és az Egyesült Államokban népszerűsítette az elme lecsendesítésének módszerét.

Később Európában is tanított.

Maharisi transzcendentális meditációjának az elmére, testre, viselkedésre és a környezetre gyakorolt jótékony hatásait a világ 200 független kutatóintézetének több, mint 600 tudományos kutatása igazolta (megtekinthető a http://tmportal.hu/Kutatasok.html oldalon).

Ezidáig Maharishi olyan hírességeket tanított meg meditálni, mint például a Beatles és a Beach Boys tagjai, Donovan énekes-zeneszerző, Andy Kaufman komikus, Doug Henning bűvész, Clint Eastwood és David Lynch rendezők valamint Howard Stern, Mia Farrow és Shirley MacLaine.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Maharisi_Mahes_j%C3%B3gi

 

Srinivasa Ramanujan (ejtsd: Srínivásza Rámánudzsan, 1887–1920) 20. századi indiai matematikus. Magasabb tanulmányok folytatása nélkül jelentős felfedezéseket tett a matematikában. Zseninek tartották, aki főleg a matematikai analízis és kombinatórikus számelmélet területén alkotott.

Nagyon vallásos volt, elmondása szerint isten segítette a matematikai tételek felfedezésében. Rámánudzsant szerény, hallgatag és szégyenlős embernek írták le, kifinomult modorral. Spártai életmódot folytatott, gyakran főzött a szobájában saját maga számára vegetáriánus ételeket.

Rámánudzsan, akit az egyik legnagyobb matematikai zseniként ünnepel a tudomány egy szegény brahmin családban született Tamil Naduban.

Hároméves koráig alig szólalt meg, ezért anyja elvitte anyai nagyapjához, aki a padlóra szórt rizsszemek közé rajzolta a tamil ábécé jeleit a gyerek kezét fogva és hangosan kimondva őket.

A gyerek hamarosan már ismerte a 12 magánhangzó, a 18 mássalhangzó és a kombinációjukat alkotó további 216 jelet.

Matematikai csodagyerek volt, aki 12 évesen már befejezte tanulmányait a fejlett trigonometria terén, és saját tételein dolgozott.

 

1912–1913 között tételeit ismertető leveleket küldött különböző matematikusoknak.

Egy ilyen levelet kapott akkoriban a világ egyik legnagyobb matematikusa, G. H. Hardy, aki átnézve a levél több tucat állítását, döbbenten jött rá, hogy ezek között olyanok is akadnak, amelyek eszébe sem jutottak addig senkinek.

Az elkövetkező években Rámánudzsan G. H. Hardy professzor tanítványaként 3900 különböző tételt, összefüggést fedezett fel.

„Számomra nincs értelme az egyenletnek, hacsak nem Isten eszméjét fejezi ki." - – mondta Rámánudzsan, aki spirituális nevelését főként anyjától kapta.

Meggyőződéssel vallotta, hogy tudását Námagirinek köszönheti, aki a hívók oltalmazójának, Naraszimhának, Visnu egyik inkarnációjának felesége volt. Elmondása szerint Namagiri istennő segítette álmában a matematikai tételek felfedezésében. Az istennőt családjuk védőszentjének tartották, szülei is hozzá imádkoztak.

Srinivasa Ramanujan szigorúan vegetáriánus volt

Egyszerű életmódot folytatott, még Angliai tartózkodása alatt is szigorúan vegetárius maradt.

Nagyon koncentráltan dolgozott. Felesége, Dzsánaki visszaemlékezése szerint időnként felkelt éjfél után, hogy a csendes és hűvös órákban folytathassa tanulmányait. Néha emlékeztetni kellett az evésre. Az ételt kis golyókba gyúrták és a keze mellé tették, így enni tudott anélkül, hogy a gondolatmenete félbeszakadt volna.

Titokzatos hagyaték

Még a halálos ágyán is okozott meglepetést: egy rejtélyes puzzle-t. Abban az időben a „fekete lyuk" még ismeretlen fogalom volt. A leírtakat akkoriban senki sem tudta értelmezni. Most a kutatók azt mondják, hogy bebizonyították: Rámánudzsannak igaza volt, és hogy a képlete megmagyarázná a fekete lyukak viselkedését, ami a világegyetem keletkezése kutatásában is új távlatokat nyithat. 

Srinivasa Ramanujan, az indiai matematikai zseni

A tudományos világ 2012-ben ünnepelte Srínivásza Rámánudzsan, a matematika varázslójának 125. születésnapját.

Ezért India akkori miniszterelnöke, Manmohan Singh a 2012-es évet Srínivásza Rámánudzsan előtti tiszteletadásként Nemzeti Matematikai Év-nek nyilvánította. Születésnapján, december 22-én, a „Nemzeti Matematika Napjá"-n pedig Singh beszédében kijelentette:

„Az olyan zseni, mint Rámánudzsan még a legkedvezőtlenebb körülmények között is ragyog."

Az ember aki ismerte a végtelent - Srinivasa Ramanujam film

Srínivásza Rámánudzsan életéről dokumentumfilmet készítettek, mely magyar szinkronnal is látható. Kiemelkedően szép operatőri munka teremti meg a képi világot. A film megmutatja a gyarmatosító brit birodalom lenéző magatartását Is. Ramanujan szenvedését nemcsak a napfény és a tiszta, vegetáriánus étel hiánya okozta.

A film az ateista hideg úriember, Hardy és a mélyen vallásos szerény Rámánudzsan szembeállítására hegyeződik ki. A téma jóval többet rejt magában, mint ami a filmen megmutatkozott. A Srinivasa Ramanujan film címe: Az ember, aki ismerte a végtelent. Eredeti címe: The Man Who Knew Infinity. A Srinivasa Ramanujan életét bemutató film nagy sikert aratott.

Forrás: https://bharata.hu/tudomany/a-matematikai-zseni

 

 

Csaraka, az Ayurvéda ősatyja        

Írta: Horváth-Kovács Diána

Csaraka, az ayurvédikus tudás összegyűjtője és egyesítője.

Személye meghatározó az ayurvédikus bölcselet és gyógyítás fennmaradásában, terjedésében. 

Csaraka hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Arra, hogy a betegségek kezelése során felállított kezelési tervnél sokkal fontosabb az egészség állapotának konzerválása egy egészséges emberi szervezetben.

Csaraka volt az első, aki leírta, hogy az emberi szervezet működését 3 hatóerő, 3 dosha hatja át (a Vata, mint mozgató – a Pitta, mint átalakító – a Kapha, mint a kenő, stabilizáló erő). Ezen 3 hatóerő felborulása (túl- vagy alulműködése) minden betegség forrása.

Csaraka nevéhez fűződik a Csaraka Szamhita nevű tudásgyűjtemény, mely lefektette az Ayurvéda alapjait. A Csaraka szamhita jelentése: Csaraka: a mű írójának neve,  Szamhita: enciklopédia, szöveg.

Míg korábban a tudás szájhagyomány útján adományozódott apáról-fiúra,

Csaraka összeírta a szútrákban fennmaradt tudást. A Csaraka Szamhita mintegy 8400 versből áll. A verses formában összeállított mű segíti olvasóját, tanulóját az egyes betegségekre összeállított versecskék könnyed megértésére.

A Csaraka Szamhitában szó van az emberi életet érintő legfontosabb kérdésekről: életmódról, táplálkozásról, az emberi kapcsolatok szabályairól (pl. erkölcs), napi és szezonális egészségmegőrzésről, a betegségeket gyógyító kezelésekről.

Csaraka idejében az emberek nem pénzért akartak gyógyítók lenni,

hanem attól a nemes céltudattal átitatódva akarták szolgálni az emberek egészségét, mely önzetlen és nem kér viszonzást.

Csaraka személyéről nem sokat tudunk, csupán annyit, hogy fia volt egy bölcs gyógyítónak, aki maga is az emberek közt járva gyógyította a nép szenvedéseit. 

Forrás: yurvedika.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=792%3Acsaraka-az-ayurveda-satyja&catid=49%3Aayurveda-altalaban&Itemid=166&lang=hu

 

Ánanda Márga - Alapító Prabhat Ranjan Sarkar

Prabhat Ranjan Sarkar (1921-1990) spirituális mester, filozófus és társadalomtudós, akinek több mint 160 országban vannak követõi. Könyveit a világ valamennyi fontosabb nyelvére fordítják.

 

Egyedülálló bölcseleti rendszere, történelemszemlélete és cselekvési programja egyaránt lelkesíti azokat, akik korunk egyéni vagy társadalmi problémáira keresnek gyakorlati megoldást.

 

Kisgyermek-korától kezdve kivált mély emberszeretetével, mely ezreket indított el az önmegismerés, az önvalóra ébredés útján.

A tantrajóga õsi tudományáról leverte a port és a félremagyarázások tömkelegét, és korszerû, tudományos alapokon nyugvó, az egyén fizikai, lelki és spirituális fejlõdését szolgáló gyakorlatrendszert hozott létre, világos filozófiai háttérrel.

 

Tanítványai, akik felismerték benne a megvilágosodott mestert, Shrii Shrii Ánandamúrtinak nevezték el (a határtalan, spirituális boldogság megtestesülése) és röviden Babának (atya) szólították.

Azoknak élete, akik követik tanításait, átalakul.

Visszahúzó hajlamaikon felülkerekedve megtapasztalják a mély belsõ béke és a határtalan boldogság állapotát. Ánandamúrti önzetlen példáját követve, tanítványai életük és energiájuk jelentõs részét a szegények és katasztrófától súlytottak szolgálatára és az egész társadalom felemelésére fordítják.


Ánanda Márga

1955-ben, miközben a vasúti tisztviselõk átlagos életét élte, Ánandamúrti megalapította az Ánanda Márga (A Teljesség Útja) nevû szervezetet.

 

Az Ánanda Márga mottója: „az önvaló megismerése és a világegyetem szolgálata”.

 

Szerzeteseket nevelt, akik elõször Indiában, majd szerte a világon terjesztik tanait és végeznek gyakorlati szolgálatot.

Egyetemes és pozitív jövõképének eredményeként az Ánanda Márga sokoldalú szervezetté vált.

 

Az egész emberiség életminõségének javítása céljából különféle szervezeti ágazatok jöttek létre, melyek többek között foglalkoznak:

 • a közjólét megteremtésével,
 • az oktatás fejlesztésével,
 • humanitáriánus segítségnyújtással,
 • a nõk szerepvállalásával,
 • állat- és növényvédelemmel.

 

A szervezet tevékenysége kiterjed

 • a mûvészek felkarolására,
 • az intellektuális reneszánsz elõsegítésére,

-és egy, az ember és a természet valós igényeihez szabott közgazdaságtan megalkotására.

 

1963-ban Ánanadamúrti létrehozta az ERAWS-t (Education Relief and Welfare Section: Oktatási, Segélyezési és Jóléti Ágazat) amely iskolákat, árvaházakat, kórházakat, öregotthonokat, ingyenkonyhákat, rehabilitációs központokat és közösségi házakat tart fenn világszerte.

 

Az AMURT (Ánanda Márga Universal Relief Team: Az Ánanda Márga Egyetemes Segélycsapata) katasztrófa elhárító tevékenységet végez árvíz, tájfun, földrengés, háború, stb. sújtotta területeken, együttmûködve az ENSZszel, a Vöröskereszttel és a helyi kormányzatokkal.


A humán- és természettudományok, a nyelvészet, és a mûvészetek területén végzett tevékenységek

Az ökológia és a környezeti tudatosság területén Ánanadamúrti kidolgozta az neohumanizmus filozófiáját, amely által az általánosan csak ember felé irányuló szeretet-érzések kiterjeszthetõk az állatok, a növények, sõt az élettelen világ felé is.

 

Az Ánanda Márga növények és állatok védelmét szolgáló ágazata a PCAP (Prevention of Cruelty to Animals and Plants - Szervezet az Állatokkal és Növényekkel Szembeni Kegyetlenség Megelõzésére).

 

A nyelvtudományok körében Prabhat Ranjan Sarkar több könyvet írt a bengáli és szanszkrit nyelvrõl, melyek a szavakban és kifejezésekben tükrözõdõ kulturális hagyományokat elemzik, mindazt, ami a ma használatos indiai nyelvek alapszövetét adja. Emellett foglalkozott más indo-európai és egyéb nyelvcsaládokkal is.

 

A természettudományok területén Sarkar bevezette a „mikrovita” elméletet, mely világszerte felkelti a tudósok figyelmét. Elmélete szerint az élet alapvetõ építõ elemei a mikrovitumok – a Kozmikus Faktor rejtélyes kisugárzásai. A mikrovita elmélet kapcsolatot teremt a világ fizikailag észlelhetõ és az elme által felfogott dimenziói között, és elõrevetíti annak lehetõségét, hogy a fizika, a biológia és a matematika ma még egymástól távol álló területei egyetlen, az univerzum igaz természetét feltáró tudományban egyesüljenek.

 

A zene, az irodalom és a mûvészetek terén Sarkar arra ösztönözte a mûvészeket, hogy munkájukat ne az öncélúság – a "l’art pour l’art" – vezérelje, hanem az alkotással egyfajta szolgálatot végezzenek, a kegyelem állapotának érzéseit közvetítsék embertársaik felé.

Ennek megvalósításához útmutatásokat is adott. Sarkar nemcsak hosszú filozófiai értekezéseket tartott, de gyerekmeséket is írt, valamint regényeket, komédiákat és drámákat. Mûvészetének legjelentõsebb hagyatéka az az 5018 dal, a Prabhat Samgiita (Az új hajnal dalai), melyeket 1982 szeptemberétõl eltávozásáig, 1990 októberéig komponált. Ezek a gyönyörû dalok a lélek rezdüléseit és az emberi szív egyetemes karakterét fejezik ki. A legtöbb dal Sarkar anyanyelvén, bengáliul íródott. A bengáli zenetudósok a legnagyobb elismeréssel illetik e dalok költõi kifejezésmódját és jelképrendszerét.


Társadalmi és gazdasági igazságosság

Az egész világegyetem közös jóléte érdekében Sarkar létrehozta a PROUT elméletét (Progressive Utilization Theory: a Progresszív Hasznosítás Elmélete) mely a világ erõforrásainak – mind a fizikai, szellemi és spirituális javaknak – maximális felhasználása és ésszerû elosztása mellett foglal állást.

 

Egy új, humanista társadalmi rend létrehozását javasolja, amely harmóniát és igazságosságot biztosít a neohumanizmus elvei szerint mindenki számára, és kiterjeszti a szeretet egyetemes elvét a világ összes élõlényére.

A társadalmi igazságosságért vívott harca, a korrupció és a kizsákmányolás elleni, megalkuvást nem ismerõ kemény fellépése sértette a fennálló hatalom érdekeit, ami az Ánanda Márga üldözéséhez, és 1971-ben Sarkar hamis vádak alapján történõ letartóztatásához vezetett. Hét éves börtönbüntetése alatt túlélt egy, a kormány tisztviselõi által végrehajtott mérgezési kísérletet, és ezután több mint öt évig böjtölt, tiltakozásul a merénylet miatt. Végül a bíróság minden vád alól felmentette, és 1978-ban kiszabadult. 1990-ben bekövetkezett fizikai eltávozásáig maga irányította az Ánanda Márga gyorsan fejlõdõ szervezetét.


A jövõ fényei

Prabhat Ranjan Sarkarnak több mint 100 könyve jelent meg a következõ témákban: misztika, szociológia, történelem, atropológia, pedagógia, jóga, orvostudomány, etika, pszichológia, a nyelvészet, közgazdaságtan, ökológia, mezõgazdálkodás, zene és irodalom. Sok ezer elõadást tartott és több mint 5000 misztikus dalt komponált.

 

Emberek millióinak tanította közvetlenül vagy tanítványain keresztül a legbelsõ önismerethez, az Abszolút Valóság megtapasztalásához vezetõ meditáció tudományát.

 

De a legfontosabb, hogy személyes példamutatásával, spirituális tanításaival, gyakorlatrendszerével és mindenirányú szolgálata révén õ volt – és ma is õ – az Ánanda Márga világmozgalom legfõbb hajtóereje.

 

http://www.anandamarga.hu/alapito.htm

 

24 órás védikus tévéműsor

Rámdév Szvámí, ismertebb nevén Rámdév Baba híre futótűzként terjed a világban. A fiatal, de karizmatikus tanító Jóga Egyetemet nyit Haridvárban, s előadásaira alig lehet odaférni. Az indiai adókat böngészgetve naponta találkozhatunk vele különféle csatornákon. Az 170 országban fogható Aastha tévécsatornán naponta 20 millióan kísérik figyelemmel több órás tanítását, melyen a szellemi tanítás mellett jógagyakorlatokat is bemutat. A hindu mester egyre sokasodó közönsége örömére két tévécsatornát is indít áprilistól. A 24 órás spirituális csatornák küldetése a lelki gyakorlás során előadásra kerülő dalok és zenei darabok, és a Védák tanításainak széles körű ismertetése.

https://bharata.hu/friss-hirek/24-oras-vedikus-tevemusor

 

 

 

"A boldogság helyhez kötött” – állítja Bhután turisztikai szlogenje, és természetesen azt sugallja, hogy ez a hely nem más, mint Bhután. A vonzó reklám ellenére kevesen tudják a Bhutáni Királyságot elhelyezni a térképen. Az elzártság, a távolság és a turistákat érintő magas napidíj miatt még kevesebben jártak ott.

Pedig csodálatos és különleges ez a szerethető kis ország, a Himalája lejtőin, beszorítva a két óriás: Kína és India közé. A szinte érintetlen természet itt éppúgy jelent hófehér gleccsereket, tiszta vizű rohanó folyókat és a világ legmagasabb meghódítatlan hegycsúcsait, mint kedvező klímájú, termékeny völgyeket, több ezer növény- és állatfajt, szubtrópusi dzsungelt. Az idetévedt szerencsés utazót emellett egy meglepő és veszélyes repülőtér, impozáns kolostorerődök, több ezer buddhista kegyhely, évszázados hagyományokat őrző apró települések, kedves és tiszteletreméltó emberek, és a magyar ízlésnek is igen csípős csilipaprikás ételek várják. És mindehhez valami furcsa elnevezésű fejlesztési politika: a Bruttó Nemzeti Boldogság.

 

Az előadó Valcsicsák Zoltán, akit először 2011-ben a fenntartható fejlődés, a Bruttó Nemzeti Boldogság és a buddhizmus iránti érdeklődése vitte Bhutánba. Ezen az első útján – amelyet több másik követett – a Loden Alapítvány önkénteseként megismerte Bhután rejtett arcait, beleszeretett az országba, és az élete megváltozott.

Hazatérve többedmagával megalakította a Magyar-Bhutáni Baráti Társaságot, amelynek elnöke.

Kezdeményezte az első bhutáni filmfesztivált,

számos bhutáni előadót hívott meg hazánkba, a témában előadásokat és beszélgetéseket tart,

utazó csoportokat vezet,

kreatív és vállalkozó kedvű bhutániak felkarolásán dolgozik, és minden évben hosszabb időt Sárkányföldön tölt.

Emellett ő a szerzője az első magyar nyelvű Bhutánról szóló könyvnek, amelyet a rendezvényen 3900 Ft-os kedvezményes áron lehet megvásárolni (www.bhutankonyv.hu)

https://www.facebook.com/events/502901083443698/

 

 

 

Nehéz ügy a bátorság. Tegyük mindig azt, amit a mások mondanak?

Bármelyik bolond lehet bátor, de a becsület más. Az az igazi oka annak, hogy valamit megteszünk vagy nem. Megmutatja, kik vagyunk, és talán azt is, kik akarunk lenni. Ha valaki úgy hal meg, hogy valami fontosat tesz, akkor a becsület és bátorság is jellemzi, ami azért elég jó. Szerintem erről írt a költő: hogy reménykedjünk a bátorságban, és igyekezzünk a becsület felé. És imádkozzunk azért, hogy aki megmondja, mit tegyünk, szintén rendelkezzen mindkettővel. (A szív bajnokai film)

Elsősorban a becsületed határozza meg, hogy mit csinálsz, vagy éppen mit nem. Ez vagy te, vagy azzá tesz, aki szeretnél lenni. (A szív bajnokai film)

 

 

Aki hazudik, önmagát csapja be, aki lop, önmagát lopja meg, aki öl, önmagát öli meg! Miért? Mert ez láncreak­ciót alkot, és vágyaid, indulataid sereggé válnak, és mint rabszolgát, magukkal hurcolnak.

 

 

"Látjátok ezeket az embereket mögöttem?
Rohannak a munkába, és nem figyelnek már semmire.
Néha annyira elkapnak minket a hétköznapok, hogy elfelejtjük élvezni az élet valódi szépségét.
Mint a zombik.
Nézz fel végre a telefonodról, és láss!
Köszönj rá valakire, és öleld meg, ha úgy tűnik, bántja őt valami! Segíts valakinek!

-Keanu Reeves-

https://www.facebook.com/PeterNoel20/photos/a.216548928436763.50409.166715860086737/937832169641765/?type=3